Page 1

The Document Foundation

LibreOffice er den frie open source kontorpakke til Windows, Mac og Linux, der giver dig seks programmer smæk fyldt med funktioner til alle dine behov inden for produktion af dokumenter og Calc, Writer, databehandling: Impress, Draw, Math og Base. LibreOffice er et brugercentreret open source projekt drevet af fællesskabet. Det vil altid være gratis og open source, så du har den bedste garanti for adgang til softwaren uden begrænsning!

Denne gang kan du læse om

The Document Foundation............................................... 2 Juridisk........................................................................ 2 Årets konference.......................................................... 2 Stavekontrolden 2.0......................................................... 2 Frigivelser ....................................................................... 3 Nyt i 3.5....................................................................... 3 Test................................................................................... 3 Frigivelsesplan................................................................. 4 Da Internettet gik i sort.................................................... 4 Offentlige myndigheder SKAL bidrage...........................4 LibreOffice shop.............................................................. 4 Facebook.......................................................................... 4 OpenOffice og Lotus Symphony...................................... 5 Tips.................................................................................. 5 Indholdsfortegnelse med hyperlink.............................. 5 Import af CSV filer til LibreOffice Calc......................5 Forskellige skalaer for y-akserne................................. 6 Nyhedsbrevet................................................................... 7 Donationer....................................................................... 7

NYHEDSBREV

Februar 2012

Dato:

31. januar 2012

Redaktør:

Leif Lodahl: leif.lodahl@documentfoundation.org

Tilmelding

nyhedsbrev+subscribe@da.libreoffice.org

Afmelding

nyhedsbrev+unsubscribe@da.libreoffice.org

Rettigheder

Dette nyhedsbrev må gerne videresendes eller distribueres i sin helhed på anden måde. Kopiering af dele af nyhedsbrevet er tilladt med kildeangivelse.

Kontakt

Undlad at svare tilbage til adressen nyhedsbrev@da.libreoffice.org. Jeg modtager ikke disse mails. Skriv i stedet til min e-mail adresse eller brug vores postlister.


Side 2 udviklere den første måned de bidrager, hvorefter de hvilket er noget længer periode end normalt. Den betragtes som ”gamle”. primære årsag skal findes i den ændring vi har Fra den 28 september 2010 og to dage frem, kom der Årsagen til at antallet af ”gamle” udviklere falder fortaget med hensyn til ordforslagsstrategi, som har 21 nye udviklere til. I oktober var tallet 86, og dramatisk midt på året, skyldes naturligvis at Oracle betydet at vi skal have væsentlig flere ord med i tilgangen stoppede ikke der. I dag er der 379 aktive fra april måned ikke har bidraget til OpenOffice. vores ordbogsfil for at give gode forslag når du har programmører, der koder LibreOffice. stavet forkert. Den nye ordforslagsstrategi betyder så også at du slipper for de underlige ordforslag du har Juridisk fået tidligere. The Document Foundation (TDF) annoncerer inden for få dage, at det officielle hjem bliver et En af de ting der kan nævnes om Stavekontrolden fællesskabsdrevet juridisk enhed med base i Berlin. 2.0 udvidelsen, er at nu er synonymordbogen en Dette sker i form af en såkaldt Stiftung (fond). integreret del af udvidelsen. Hvilket gør den gamle Fonden skal sikre at LibreOffice får et juridisk udvidelse ”Danske Synonymer” overflødig. Denne gang er ingen nye synonymer med, men i takt med at ståsted. der kommer forbedringer vil de blive medtaget.

The Document Foundation

Årets konference To byer har lagt billet ind på året konference. Kandidaterne er Berlin i Tyskland og Zaragoza i Spanien. Flertallet er frivillige, som arbejder gratis i deres Selv stemmer jeg for Berlin, da det ikke er så mange fritid. De frivillige programmører kan naturligvis år siden OpenOffice konferencen blev afholdt i ikke lægge fuld tid i projektet, men de betyder rigtig Barcelona. meget for projektet. Sammenligner vi antallet af ”gamle” udviklere med Stavekontrolden 2.0 de nye, ser vi et billede, som viser at nye udviklere af Esben Aaberg yder et gevaldigt bidrag. Grafen viser ”nye” Vi har lige frigivet version 2.0 (2012.01.14) af Stavekontrolden, som er den danske ordbog der bliver brugt til stavekontrol i LibreOffice. Stavekontrolden er også i tilsvarende version frigivet til Firefox og Thunderbird, her er versionsnummeret 2.2.0, da der har sneget sig et 2tal ind foran. Det er næsten 1½ år siden version 1.6 så dagens lys,

Den anden store nyhed er at Stavekontrolden 2.0 nu er optimeret til Hunspell 1.3.x, hvilket nok ikke siger dig ret meget. Hunspell er den motor som programmerne LibreOffice, Firefox osv. bruger til stavekontrol, og vi laver vores ordbogs og regel filer til. Hunspell 1.3.x er at finde i LibreOffice fra version 3.4, og i Firefox og Thunderbird fra version 5.0. Det som Hunspell 1.3.x har gjort mulig er bl.a. en ny strategi for ordforslag og en opstramning af nogle REP regler. Den nye ordforslagsstrategi går ud på at vi nu kun forslår ord der er i ordbogen, dog hvis man staver korrekt vil den stadig godkende mange ordsammensætninger, ud fra regler om hvordan ord må sammensættes. De opstramning af REP regler der er fortaget, relatere sig til afgrænsninger om det er i starten eller slutningen af et ord hvor reglen knytter sig til. Eksempler på REP-regler: REP ^i i_ #iaften -> i aften


Side 3 REP ^nutildags$ nu_til_dags Før var det ikke mulig at specificer at det kun var i starten af ordet den skulle kigge efter ”i” for at forslå ”i morgen” hvis nogen havde skrevet ”imorgen”, hvilket betød at ”iaften” reglen ville have reageret på alle forekomster af ”i” i et ord, og foreslået det splittet til 2 ord. Der er rettet flere småfejl i vores regelfil, i daglig tale aff-filen:

masse fejlmuligheder, som tomme linjer, flag med fejl, special tegn på forkerte steder osv. Herved har vi fået fjernet en masse fejlmeddelelser, hvis man f.eks. brugte Hunspell fra en kommandolinje. Regressiontesten undersøger også for en masse kendte stavefejl og tjekker også en masse kendte ord og deres bøjninger. Dette har bl.a. afsløret nogen af de fejl nævnt ovenfor i aff-filen, afsløret ord der var stavet forkert der havde sneget sig ind i ordbogen, fundet en masse ord der var høstet forkert så de ikke havde alle bøjningsformer med, og flere andre uregelmæssigheder.

Version 3.4.5

http://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/

3.5 beta

http://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/

Nyt i 3.5 Jeg har tidligere nævnt nogle af de nyheder vi kan forvente at finde i version 3.5. Jeg vil fremhæve endnu et par stykker, nemlig automatisk opdateringshåndtering, som har manglet siden LibreOffice så dagens lys.

20 Substantiv, flertal, med -e: Her var der ikke taget højde for ord der endte på ”r” og ikke ”er”, så f.eks. blev ungtyrene og gårddørene ikke godkendt. God fornøjelse med Stavekontrolden 2.0, og husk at 85 Substantiv, flertal, med -re, stamme -er fjernes: konstruktiv kritik eller en hjælpende hånd altid er Her var flertal bestemt genitiv fejlbehæftet, så f.eks. velkommen. vagtmesternes blev godkendt og ikke vagtmestrenes. Hent ordbogen som http://extensions.libreoffice.org/extensi 252 Substantiv, flertal, med Ø: Denne regel tog ikke højde for ord der endte på e, så tilfælde og milkshake, blev bøjet tilfældeene og milkshakeene, hvor de nu bøjes tilfældene og milkshakene.

udvidelse

on-center/stavekontrolden-danishdictionary

Stavekontroldens hjemmeside

http://www.stavekontrolden.dk

Der til kommer flere andre småforbedringer og Frigivelser rettelser som jeg ikke vil fremhæve her. Version 3.4.5 er frigivet i januar måned. Jeg vil Tilvæksten af ord i ordbogen er ca. 11.000 ord, opfordre alle til at opgradere, idet der er bedre hvilket er en forøgelse på ca. 7%. Ordene fordeler stabilitet og rettet potentielle sikkerhedshuller i sig bl.a. med ca. 6.500 regulært bøjede substantiver denne version. fælleskøn, ca., 2.000 regulært bøjede substantiver intetkøn, ca. 150 regulært bøjede verber, og hvordan de resterende ord fordelere sig over adjektiver, proprier, stærkt bøjede ord mv. må stå hen i det uvisse.

I februar kommer version 3.5, som allerede nu kan afprøves. Alle de forbedringer der er lavet til 3.4.5 er også implementeret i 3.5.0, så vi forventer at 3.5 hurtigt bliver betragtet som Der ud over har der været arbejdet en del med enterprise ready. Dog vil jeg ikke anbefale kvalitetsforbedringer/sikring. Der er lavet en at større organisationer tager 3.5.0 i brug. Af regressiontest, det er et script der tjekker efter en frigivelsesplanen herunder, fremgår at der allerede i april måned kommer en stabil version.

Desuden er udveksling med .DOCX filer skrevet fuldstændigt om, og vi kan forvente meget bedre kvalitet i såvel import og eksport. Blandt andet er der understøttelse for ændringshåndtering på tværs. Release notes

http://wiki.documentfoundatio n.org/ReleaseNotes/3.5

Test I denne sidste fase før frigivelsen betyder test rigtig meget. Og det nytter virkelig. Jeg havde en særdeles positiv oplevelse, da jeg fandt en fejl i Beta3 som gentog sig i RC1: •

Den 19. januar fandt jeg en fejl (manglende oversættelse) i RC1. Det indrapporterede jeg i Bugzilla ca. kl. 18:45.


Side 4 •

Kl. 09:22 næste identificeret.

morgen

Kl. 09:53 blev fejlen rettet.

blev

fejlen må opnå ret til at censurere internettet. Ja kernen e netop at der ikke er tale om en international domstol, men et (eller flere) amerikanske firma(er).

Bagsiden er i denne Historik: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi? www.libreoffice.org. id=44947 Det synes jeg faktisk er imponerende, og det har motiveret mig til at teste videre. Hvis du har lyst til at hjælpe, så gå bare selv i gang. Hvis du finder fejl, hjælper jeg gerne.

Frigivelsesplan Okt

Sep Aug

Juli

jun

maj

apr

mar

feb

jan

dec

nov

3.4.4 .5 .6 3.5 .0 .1 .2 .3 .4 .5 .6 3.6 .0 .1 .2 Versionerne som er markeret med blå og grøn farve betragtes som stabile og egnet for professionel brug. Komplet releaseplan http://wiki.documentfoundation.org/Relea sePlan

Da Internettet gik i sort Onsdag d. 18. januar gik blandt andet den engelske Wikipedia helt i sort. Det samme skete for www.libreoffice.org. Det var ikke på grund af tekniske problemer, men derimod en demonstration mod et amerikansk lovforslag, kaldet Stop Online Piracy Act (SOPA). Sagen er speget og særdeles kompliceret, men i bund og grund handler det om at et amerikansk firma ikke

et

aftryk

af

Internettet i sort: Google og http://www.version2.dk/artikel/ Wikipedia protesterer mod internettet-i-sort-google-ogstramninger af ophavsretslov wikipedia-protesterer-modstramninger-af-ophavsretslov42977 Advokat Martin Grønbæk

von

Haller http://www.comon.dk/art/2088 38

Om virkningen af kampagnen

Releaseplanen er kun ændret minimalt i forhold til tidligere oplyst.

udgave

Public administrations should https://joinup.ec.europa.eu/ne join open source associations ws/%C2%A0publicadministrations-should-joinopen-source-associations

http://www.comon.dk/art/2087 94

Microsoft støtter sagen, men http://blogs.computerworld.co deltager ikke i kampagnen m/19601/microsofts_oppositio n_to_sopa_is_solid_and_sincer e_not_half_hearted

Offentlige myndigheder SKAL bidrage Når offentlige myndigheder benytter open source software bør de være forpligtigede til også at bidrage eller deltage i det pågældende fællesskab. Alternativt kan myndigheden betale en IT-leverandør for at yde tilsvarende bidrag. Den anbefaling kommer fra Karel De Vriendt, en fornyligt fratrådt medarbejder, som senest har været involveret i kommissionens aktiviteter med open source software. Former EU-official: Joining open http://joinup.ec.europa.eu/new source communities should be a s/former-eu-official-joiningrequirement open-source-communitiesshould-be-requirement

LibreOffice shop Hvad siger du f.eks. til en T-shirt med LibreOffice logoet på? eller et krus? Hvert indkøb giver et overskud på ca. 20 kroner og hele overskuddet går til arbejdet i Danmark. Jeg håber at vi kan tjene penge nok til at alle oversættere kan få udleveret en T-shirt uden beregning. LibreOffice butikken

http://libreoffice.spreadshirt.dk

Facebook LibreOffice i Danmark har sin egen side på Facebook. Gå ind på siden og klik på Synes godt om og følg med i aktiviteterne og få nyheder på Facebook. Det er vigtigt at alle hjælper til med at sprede det glade budskab. LibreOffice i Danmark har ingen penge til markedsføring, så vi er nødsaget til at bruge de gratis kanaler der findes. Her er et billede af, hvilken effekt omtale har. Den blå linje viser hvor mange der været inde på siden, og den lilla linje fortæller hvor mange der har set


Side 5 LibreOffice gennem vennerne.

Når du klikker på Synes godt om eller linker til siden, vil alle dine venner se det, og dermed bliver de gjort opmærksomme på LibreOffice. Det samme gælder naturligvis LinkedIn, Google+ og YouTube. LibreOffice i Danmark

http://www.facebook.com/pages/Libre Office-i-Danmark/223138467757406

OpenOffice og Lotus Symphony

Apache OpenOffice in the future.

aktive links. Problemet bliver ændret i version 3.5, I min verden er det fortsat en særskilt variant eller hvor indholdsfortegnelser som standard indeholder fork. Jeg erindrer hvem der i sin tid var meget links. kritiske overfor Novells ”fork” af OpenOffice, Indtil da må vi indsætte hyperlinks manuelt, enten nemlig Go-oo. når vi indsætter indholdsfortegnelsesn eller Steven J. Vaughan-Nichols fra tidsskriftet ZDNet efterfølgende ved at redigere den (højreklik og vælg Rediger Indeks/oversigt). kommenterer IBM således: What does this mean for users? If you’re a Symphony user, I see little reason to worry. Call it Symphony or call it Apache OpenOffice the IBM Edition, you’ll still have IBM office suite support. For other suite users, I see this as just one more bit of proof that LibreOffice, not OpenOffice, represents the future of open-source office suites. IBM Lotus Symphony 3.0.1 is http://www.edbrill.com/ebrill/e now available dbrill.nsf/dx/ibm-lotussymphony-3.0.1-is-nowavailable IBM to close down Symphony, http://www.zdnet.com/blog/op

en-source/ibm-to-close-downIBM har meddelt at de ikke længere vil udvikle på its OpenOffice fork symphony-its-openofficederes lukkede Lotus Symphony, deres fork af fork/10231 OpenOffice. I stedet vil de satse på at udvikle Apache OpenOffice. Om det betyder at OpenOffice Tips fremover kommer til at køre på IBMs foretrukne platform, Eclipse framework er jeg ikke bekendt Indholdsfortegnelse med hyperlink med. I LibreOffice er det let at oprette en Annonceringen skete på Ed Brills blog: indholdsfortegnelse med Indsæt – Indekser og – Indeks/oversigt. This will also likely be the last release of oversigter Standardindstillingerne i dialogen indsætter en IBM's own fork of the OpenOffice codebase. Our energy from here is going nydelig indholdsfortegnelse på markørens plads.

into the Apache OpenOffice project, and we En enkelt detalje mangler dog i expect to distribute an "IBM edition" of standardindstillingerne, nemlig at linjerne bliver

På fanen Elementer, skal vi i linjen Struktur indsætte en kommando for hyperlink i feltet lige før E# og igen lige efter #. Dialogen er desværre ikke helt god. Når du indsætter det første Hyperlink vises en ny knap HB, hvilket betyder at du ikke kan se det sidste felt efter #. Klik derfor på pilen til højre for elementerne, for at scrolle elementerne. Herefter (Vigtigt) skal du klikke på knappen Alle for at få indsat hyperlink i alle overskriftsniveauer. Bemærk at forhåndsvisningen nu viser hyperlinks (blå og understreget) i alle niveauer.

Import af CSV filer til LibreOffice Calc I dialogen Tekstimport skal du først tilrette nogle detaljer. Nederst i “vinduet” kan du hele tiden følge med i, hvordan resultatet vil blive, hvis du importerer med de aktuelle indstillinger.


Side 6 tal“. Det får nemlig Calc til at genkende tal som tal og ikke som tekst.

Forskellige skalaer for y-akserne I specialle tilfælde er det interessant at sammenligne "æbler og pærer" i samme diagram, f.eks. antal medarbejdere og omsætning. 2011 Omsætning (1000 kroner) 10000 Medarbejdere 20

2012 11000 17

2013 8000 15

2014 7500 12

Den primære og sekundære y-akse er ens, fordi de begge er beregnet automatisk efter største værdier.

Hvis vi vælger et kombineret Søjle og linjeFor den sekundære Y-akse vil vi nu ændre skalaen. diagram, får vi nogenlunde dette resultat: Åbn diagrammet i redigertilstand og klik på Første felt som du skal tilpasse er “Tegnsæt“. Typisk Diagramområde, hvorefter du ser en række vil du skulle vælge UTF-8 eller Vesteuropa (ISO12000 valgmuligheder. Vælg Sekundær Y-akse. 8859-1) men det afhænger at hvilket system CSV10000 filen er eksporteret fra. Det du skal holde øje med, er Klik nu på knappen Formater markering til højre om æ, ø og å vises korrekt i forhåndsvisningen. for listen. Dette bringer dialogen Sekundær Y-akse 8000 frem. Hvis CSV filen har en overskriftslinje som du ikke 6000 ønsker at importere, eller hvis der er andre ting i toppen af filen, som du gerne vil undgå, så kan du 4000 bruge feltet “Fra række” til at ignorere linjer i starten. 2000 Skilletegnsindstillinger er vigtige, for det er her du mapper CSV-filens data op imod kolonner i regnearket. I mit tilfælde skal jeg benytte Komma (,) som adskiller.

0 2011

2012

2013

2014

Åbn diagrammet i redigertilstand og vælg Indsæt – Straks herefter kan jeg se i fremvisningsviduet, at Akser og sæt kryds i Sekundære akser: Y-akse. data opstilles pænt i kolonner. Vigtigt: Hvis der er beløb eller tal i dit datasæt, som du gerne vil regne videre på i regnearket, skal du huske at sætte et flueben i Feltet “Detekter specielle

Resultatet viser sig i diagrammet ved at der nu vises


Side 7

Nyhedsbrevet

en sekundær Y-akse i højre side af diagrammet.

Vi skal nu tilknytte dataserien Medarbejdere til Det danske nyhedsbrev er med 583 abonnenter denne akse. fortsat den største lokale postliste. Nærmeste I Dropdown listen som vi brugte tidligere, skal du nu ”konkurrent” er den tyske announce-liste, som dog vælge Dataserie 'Medarbejdere' og igen klikke på ”kun” har 558 faste modtagere. knappen Formater markering. Derved vises dialogen Dataserie, hvor du kan vælge Sekundær Y-akse.

Mailing list statistics for 2012- http://listarchives.libreoffice.or 01-18 g/global/marketing/msg04715. html

Donationer Den letteste måde at donere penge til The Document Foundation er med PayPal. Send beløbet til Paypalmodtageren donations@documentfoundation.org Små og store beløb er velkomne. Resultatet ses i diagrammet: 12000

20 18

10000

16 14

8000

12 6000

10 8

4000

6 4

2000

2 0

0 2011

2012

2013

2014


LibreOffice nyhedsbrev for februar 2012  

LibreOffice nyhedsbrev for februar 2012

Advertisement