Page 1

De Merkverhaal sessie.

Een dag, hard werken, inspiratie krijgen, keuzes maken. En een verhaal dat beter verkoopt.


Het Merkverhaal. Dat ene, simpele woord of begrip dat uw merk succesvoller laat zijn. Een boekje met de Merkverhalen van enkele grote merken. Waarom traditionele strategiemodellen zelden een verhaal opleveren. Voorbeelden uit de praktijk. En waarom u een Merkverhaal sessie zou moeten doen.

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


Het Merkverhaal, grote merken. Alle succesvolle merken hebben een woord. Dat ene woord of begrip, dat onlosmakelijk aan het merk verbonden is. Het komt voort uit de overtuiging van de organisatie. Waarom het dingen doet.


Rijplezier

Inspiratie

Vrijheid

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


Het Merkverhaal principe. Wie zijn ene woord of begrip heeft gedefinieerd, kan richting geven aan alles. Van productontwerp tot huisstijl. Van HR-beleid tot persbericht. Van tweet tot liftmuziek. Alles straalt ĂŠĂŠn en hetzelfde gevoel uit.


Intern Medewerkers weten wat ervan hen verlangd wordt. Spreken dezelfde taal. Ook in social media. (internal branding)

Naar klanten Klanten weten waarvoor ze het merk kiezen, blijven het trouw. (sales & loyalty)

Online U pakt de regie terug. Klanten weten waar u voor staat en zullen u daar op beoordelen in comments en rankings.

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


De Merkverhaal paradox. In alle handboeken merkstrategie leest u over het belang van een eenduidige belofte. Maar. Vrijwel alle handboeken merkstrategie presenteren vervolgens een methode die tot álles leidt behalve dat ene woord. Het zijn eigenlijk inventarisatiemodellen die een hoop woorden (values, drivers, triggers, differentiators, brand roles, connections, competences, etc.) bij elkaar halen. En uit die hoeveelheid Engelse begrippen zelden tot een scherpe keuze komen. Laat staan in één woord. Laat staan in begrijpelijke Nederlandse taal. Vandaar: de Merkverhaal sessie. E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


De Merkverhaal sessie. Aanpak. Een dag. Met een aantal medewerkers uit directie, management, van de werkvloer. Acht uur lang. Met veel koffie, inspirerende oefeningen en hard werken. Doel: Met zijn allen in begrijpelijk Nederlands antwoord vinden op drie vragen. 1 Waar sta ik in de wereld 2 Wie ben ik 3 Wat is mijn verhaal

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


De Merkverhaal sessie. Onderdelen. 1 Waar sta ik in de wereld. 2 uur. Aan de hand van SmartAgents BSR model dat menstypen en merken onderverdeelt in vier kleuren. Rood is creativiteit. Blauw is controle. Gele merken kiezen voor harmonie. Groene voor zekerheid.

ego georienteerd

groeps georienteerd

extravert

introvert

Heel veel plaatjes. Kijken, luisteren en meedenken (welke kleur ben ik zelf eigenlijk? En jij, collega?). Met vele merkvoorbeelden uit de praktijk. En natuurlijk de onvermijdelijke vraag: welke kleur zijn wij als merk?


2 Wie ben ik. 2 uur. Oftewel Myers Briggs voor merken. Met de hele groep vier keer een scène zien. De vraag: wat zou ons merk in die situatie doen? Twee mogelijkheden, u mòet er een kiezen. personality combinations ISTJ

Doing what should be done

ISTP

Ready to try anything once

ESTP

The ultimate realist

ESTJ

Life’s administrators

ISFJ

A huge sense of duty

ISFP

INFJ

Everything has room for improvement

INFP

INTP

Sees much but shares little

Performing noble service to aid society

ESFP

ENFP

You only go around once in life

ESFJ

Hosts and hostesses of the world

INTJ

An inspiration to others

A love of problem solving

ISTJ

Giving life an extra squeeze

One exiting Doing challenge after what should another be done

ENFJ

ENTJ ISTJ

Smooth talking persuader

De merkpersoonlijkheid tot leven gewekt. Met één van de zestien archetypes uit de Myers Briggs Type Indicator. Zijn we een leider, ENTJ. Een ISTJ, doener. Of…?

Doing Life’s what natural should be leaders done

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


3 Wat is mijn verhaal? 3 uur. We zijn een halve dag onderweg. We weten nu waar we staan in de wereld, wat onze merkpersoonlijkheid is. We hebben heel veel voorbeelden gezien, dingen herkend, gelachen, nagedacht en keuzes gemaakt. De ogen worden zwaar, de koffie is uitgewerkt. Maar het laatste onderdeel wacht. En‌ het is het moeilijkste. We gaan namelijk ons verhaal opschrijven. Oftewel onze Visie Missie Belofte Bewijs Waarde Domein En dat doen we níet in marketingjargon. Woorden als betrouwbaar, professionaliteit en (oh gruwel) commitment zijn verboden. We doen dit in zo eenvoudig mogelijk Nederlands.


Waarom? Omdat je z贸 dat ene woord of begrip vindt, je Merkverhaal dat vertelt waar贸m je dingen doet. Reken op discussie, reken op vermoeidheidsirritatie. Maar reken er ook op dat aan het eind van de dag uw Merkverhaal er ligt. Het woord of begrip dat altijd in uw organisatie sluimerde, het waarom dat u altijd had willen grijpen. En dat alles wat u vanaf nu gaat doen richting geeft. En d谩n is het moment aangebroken om een drankje te nemen dat nog nooit zo goed heeft gesmaakt.

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


De Merkverhaal sessie. Voorbeelden. Vooruitdenken UNIT4 maakt bedrijfssoftware. En zou –net als veel concurrenten– kunnen vertellen hoe hightech haar producten zijn. In de Merkverhaal sessie ontdekte het bedrijf dat haar waarom veel interessanter is. Ze wil klanten stabiliteit bieden, nu en in de toekomst. Het sleutelwoord vooruitdenken wordt begrepen door stakeholders, klanten en misschien wel op de eerste plaats: door medewerkers.

DE HALVE WERELD IS CON-TI-NU BEZIG OM ZIJN ERP-SYSTEEM BIJ DE TIJD TE HOUDEN

EN WAT DOET U:

U schilt een lekker peertje. Want uw ERP-systeem is up-to-date en blijft up-to-date. UNIT4 heeft namelijk al vooruitgedacht over de toekomst. En dus kunnen veranderingen eenvoudig worden doorgevoerd, door uw eigen

mensen. Kijk, dat is nog eens stabiel bedrijfsvoeren: nooit meer platliggen voor een update, nooit meer een leger IT’ers over de vloer. Wat er ook verandert, u blijft in business. Kijk voor bewijs op unit4.nl/cases.

UNIT4. SOFTWARE VOORUITGEDACHT unit4_corp_A4.indd 1

12-04-13 14:57


Attent Onna-onna wil alles zijn wat andere verzekeringsmaatschappijen niet zijn. Attent in alles. Dat ene woord, die zes letters, geven het bedrijf een uniek handvat om dรกt waar ze voor staat waar te maken. Van polisvoorwaarden tot welkomstgeschenk. Van callcenter gesprek tot huisstijl. Onna-onna werd al twee maal tot beste verzekeraar van Nederland uitgeroepen door de Consumentenbond. Reclame maken? Dat doen klanten voor onna-onna, op internet.

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


De Merkverhaal sessie. Voorbeelden. Oprechte interesse Waarmee profileren ziekenhuizen zich in deze tijden van marktwerking? Professionaliteit, deskundigheid, nabijheid; alle voor de hand liggende woorden zult u op de sites tegenkomen. Het Westfriesgasthuis ging met twintig man in een Merkverhaal sessie en vond haar unieke positie: oprechte interesse. Het centrale begrip in patiĂŤntenvoorlichting, HR-beleid, interne communicatie en veel meer. En: gedragen van specialist tot verpleegkundige.


Hier gebeurt het Zakenbank Kempen & Co wilde af van de geijkte bankclichés als betrouwbaar, gedegen en betrokken. ‘We werken gewoon harder en daardoor krijgen we zaken voor elkaar’, viel er tijdens een Merkverhaal sessie. Met ‘Hier gebeurt het’ heeft de bank een tool dat richting geeft. Van onscherpe fotografie en korte, activerende teksten op de website tot het sponsoren van de Olympische roeiers.

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


De Merkverhaal sessie. Voor iedereen die een merk heeft en afstand wil nemen van de concurrentie. Bij: Merk/product/dienst ontwikkeling Merk/product/dienst introductie Merk/product/dienst verbetering Merk/product/dienst heroriĂŤntatie

Wat wordt uw verhaal? Maak een afspraak met Hans de Koning: 020 420 7 444 hans@locomotive.nl

E e n M e r k v e r h a a l v e r k o o p t b e t e r.


Merkverhaal sessie boekje