Page 1


3 Concept 7 Visie, missie & waarden 8 Strategie 9 Doelstellingen 10 Doelgroep


11 Omgeving 13 Plan van aanpak 21Campagne 24 Sociale media 28 Team


Â

Concept Gent is een ware studentenstad. Het telt bijna 70 000 studenten. Veel studenten houden ervan om er eens een nachtje te gaan stappen. Uit eigen ondervinding weten we dat het niet altijd even eenvoudig is om al je spullen veilig op te bergen tijdens het uitgaan.

Nu hebben we ons de vraag gesteld hoe we dit kunnen oplossen. Ons antwoord is veilige studentenlockers. De lockers zullen worden voorzien in de uitgaansbuurten van Gent, meer bepaald in de Overpoortstraat (Kramersplein) en op de Vlasmarkt. Â


Kramersplein

Â


Vlasmarkt Â


Â

Concept

Deze dienst wordt aangeboden aan alle studenten in Gent door de overheid in samenwerking met de Associatie Ugent. Ze maken op deze manier het studentenleven van de studerende jeugd aangenamer. Aan de lockers is een betalingssysteem verbonden via de studentenkaart. De student betaalt 2 euro voor een locker. De studentenkaart kan dan worden opgeladen via een betaalautomaat, deze is gesitueerd naast de lockers. Vervolgens kan je met een zelfgekozen code de locker op slot doen. De locker blijft dan gedurende 24 uur dicht. Daarna moet de student zijn locker ledigen zodat deze opnieuw kan gebruikt worden.

Â


Visie, missie & waarden Â

Visie Spullen van studenten op een veilige manier opbergen.

Missie Betaalbare en veilige lockers voorzien voor studenten in uitgangsbuurten in Vlaanderen om diefstal tegen te gaan.

Waarden Betaalbaar, veilig en betrouwbaar Â


Strategie Â

Word of mouth strategie De krachtigste vorm van communicatie is een aanbeveling van iemand als jij zelf. Dit is logisch. Word of mouth, zowel offline als online, is steeds een betrouwbare bron van informatie. Meer dan informatie die we halen uit de organisatie zelf. Wij willen deze strategie toepassen. Door ons minder te focussen op reclame inspanningen, kunnen we meer tijd spenderen aan de veiligheid en degelijkheid van ons concept. Zo richten we ons naar studenten die op deze manier de informele communicatie over Lock it up bevorderen. Waar we naar toe willen is : wanneer studenten positief spreken over Lock it up, zal onze naambekendheid en imago versterkt worden en dit zal leiden tot het beoogde gedrag, namelijk het gebruiken van onze lockers.


Doelstellingen

•  In het academiejaar 2014-2015 willen wij 70% van alle Vlaamse studenten, die genieten van uitgaansleven, informeren over het bestaan van de studentenlockers. •  In het academiejaar 2014-2015 starten wij met de verhuur van lockers in de Gentse studentenstad. Hiervoor voorzien we 250 lockers in de Overpoortstraat en 100 lockers op de Vlasmarkt. •  In het eerste bestaansjaar van de studentenlockers willen wij dat 80% van de lockers optimaal gebruikt wordt, dus ± 280 lockers. •  Wij willen diefstallen met 25% verminderen in de eerste 3 jaar van het bestaan van onze studentenlockers. •  70% van alle gebruikers moet tevreden zijn over het gebruik en de werking van de lockers in het eerste bestaansjaar.


Doelgroep

Alle Gentse studenten die in de uitgaansbuurt op een veilige manier hun jas of tas willen opbergen.

Geografisch : Gentse studenten Demografisch : mannelijke en vrouwelijke studenten tussen 18-28 jaar. Sociaal-economisch : studenten aan de hogeschool of universiteit Psychografische : studenten die in de uitgaansbuurt vertoeven  


Concurrentie

Omgeving

Vestiaires in de café’s van Overpoort Verschillende café’s voorzien voor hun klanten een vestiaire. (Point Final, Lime, Etage, Père Total.. ) Deze vestiaires zijn concurrenten voor ons. Het probleem hierbij is dat de veiligheid niet volledig kan gegarandeerd worden. Wij zijn onderscheidend omdatwij camera bewaking voorzien. Lockers in het Sint-Pieter-Station In het Sint-Pieter Station werkt men met het systeem van betalen met cash geld. Hierna krijgt men een afschrift met barcode waarmee men dan later de locker kan openen. Het is ook zo dat deze locker vanzelf opent na 00u00. Hier zijn wij onderscheidend omdat wij werken met het systeem van studentenkaarten. Verder blijven onze lockers ook gesloten gedurende 24u. De vervelende kwestie dat je locker op een bepaald moment (00u00) ongewenst openschiet heb je bij ons dus niet.


Stakeholders

Omgeving •  •  •  •  •  •  •  •  •  • 

Overheid Stad Gent Studenten Omwonenden Hogescholen Universiteit Gent Website maker Firma camera bewaking Media / Pers Leveranciers materiaal •  Cement •  Lockers (VECOS) •  Elektriciteit

                                                                                                               


Plan van aanpak

Het budget Kostenposten: Aankoop lockers Installatie lockers (loon) Beveiliging à service (loon) - camera’s Vecos kaartlezersysteem à aankoop - installatie (loon) Afdakje à aankoop - plaatsing (loon) Bouwvergunningen Onderhoudsman (lockers kuisen + verloren voorwerpen verzamelen) Elektriciteit Reclamekosten Inkomsten : Gebruik van de lockers : €2/locker voor 24 u Sponsoring associatie Ugent


Plan van aanpak Â

Beheersaspecten Organisatie: Bij ons is dit niet van toepassing aangezien er geen werknemers nodig zijn.

Kwaliteit: De lockers kunnen enkel geopend worden met behulp van een studentenkaart van de Associatie Ugent. Het is onmogelijk om een gehuurde locker te openen met een andere kaart. De lockers zijn van staal zodat ze niet ingedeukt kunnen worden. De lockers zijn van roestvrij staal zodat deze niet aangetast worden door weersomstandigheden.


Plan van aanpak Â

Beheersaspecten Informatie: Er wordt informatie verspreid vanuit 1 persoon (projectleider) zodanig dat iedereen dezelfde informatie krijgt.

Tijd: Op 1 maart 2013 begint het plaatsen van de lockers. De lockers kunnen gebruikt worden vanaf de start van het academiejaar op 22 september 2014 De communicatie rond de dienst begint wanneer dat de lockers geĂŻnstalleerd zijn.


Plan van aanpak

Realisatie De gekozen leverancier (Almasy) start met de opbouw van de lockers op het Kramersplein en op de Vlasmarkt. Hiervoor worden aankondigingsplakkaten voorzien waardoor de ruimte op voorhand wordt leeggemaakt. De lockers bestaan uit speciaal materiaal waardoor ze niet aangetast worden door weersomstandigheden en de veiligheid van de inhoud garanderen.

 


Plan van aanpak

Realisatie Systeem: De Almasylockers zijn uitgerust met het vecos-systeem. Het is een elektronisch slot met een touchscreen waarbij gebruikers een locker kunnen aangeven. Het systeem gaat gepaard met een studentenkaart en is heel veilig. Het gebruik van sleutels behoort hiermee tot het verleden.

Reservatie/gebruik: Studenten kunnen lockers reserveren via de applicatie of de website. Daarop kunnen ze zien hoeveel lockers al in gebruik zijn en of ze dus nog een kunnen gebruiken.  


Plan van aanpak

Realisatie Camerabewaking: Blicon – Varel Security is een allround beveiligingsbedrijf die onze lockers zal voorzien van camera-observatie. De camera’s geven zicht op alle plaatsen. Camera-observatie is op vele manieren te combineren met inbraakbeveiliging. De beelden kunnen opgeroepen worden en zo heeft Lock it up altijd zicht op wat er met de lockers gebeurt. De camera’s zijn ook rechtstreeks aangesloten op onze meldkamer waardoor we 24 uur per dag beelden kunnen oproepen en actie kunnen ondernemen op momenten dat dit nodig is. . Ook studenten kunnen deze beelden oproepen via hun pc of smartphone.

 


Evaluatie & nazorg

Plan van aanpak Â

Na elk gebruik van een locker wordt een e-mail gestuurd naar de student waarin hij/zij wordt bedankt voor het vertrouwen. Ook worden ze aangespoord om de lockers nogmaals te gebruiken, aangezien ze eenvoudig online kunnen reserveren via onze application of mail. Vaste klanten krijgen e-mails wanneer er weinig lockers beschikbaar zijn. Zo kunnen ze alsnog op tijd een locker huren. Nadat je 15 de lockers hebt gebruikt, krijg je er ĂŠĂŠn gratis ter beschikking. Ook voor de dag/nacht van je verjaardag krijg je een gratis locker ter beschikking. Zo kan je onbezorgd de nacht in. Je wordt op de hoogte gebracht via e-mail. E-mailadressen worden verkregen via databases van de universiteiten en hogescholen van Gent. Bij de start van het tweede semester ontvangen de frequente gebruikers een mail waarin we peilen naar hun tevredenheid over de werking van Lock It Up. Aan de hand van monitoringtools willen we kijken hoe onze gebruikers denken over ons.


Wij starten met de communicatie rond Lock it up vanaf 1 maart.

Campagne

Vooraf worden de buurtbewoners en andere stakeholders op de hoogte gebracht zodanig dat onze stakeholders betrokken worden bij ons project. Passanten worden op de hoogte gebracht door borden met het opschrift: “Hier komt Lock It up: de bouwwerken vinden van plaats vanaf 1 maart.” Op 1 maart krijgen alle Gentse studenten een flyer die moet dienen als teaser. Hierop staat enkel de website en een QR-code die de studenten naar de website brengt. Op de website vinden ze informatie over de realisatie van het project. Het systeem en gebruik van de toekomstige lockers worden uitgebreid uitgelegd. Via de website worden studenten ook doorverwezen naar onze applicatie. Bij de start van het academiejaar 2014-2015 worden bij de inschrijving flyers en kortingsbonnen meegegeven. De Guidogids zal ook voorzien worden van kortingsbonnen die studenten kunnen gebruiken bij de lockers van Lock it up. Wij starten met communiceren op facebook vanaf de opstart van het project om veel naambekendheid te creëeren. Wij willen zoveel mogelijk middelen inzetten die niet veel geld kosten, maar waarmee we veel mensen bereiken. We hopen dat de studenten hierdoor onderling zullen spreken over Lock it up. Het projectdoel (lockers voorzien in uitgaansbuurten voor studenten) is gerealiseerd.


Dit zou een algemeen beeld moeten schetsen van hoe de website www.lockitup.be er zou moeten uitzien. Studenten kunnen zien welke lockers er waar nog beschikbaar zijn. In de menubalk zien studenten duidelijk waar ze kunnen reserveren, waar de lockers zich bevinden en met wie ze contact kunnen opnemen voor eventuele onduidelijkheden of vragen. Op de homepagine wordt een algemeen overzicht gegeven van waar de gebruikte locker zich bevindt (Kamersplein of Vlasmarkt). Door middel van een klein kaartje vindt de student gemakkelijk de weg terug. De klok geeft weer hoe lang de locker nog gesloten is. Deze begint af te tellen vanaf de locker de studentenkaart herkent. Indien de student na het uitgaan vaststelt dat hij of zij vergeten is zijn of haar vest uit het kluisje te halen, kan ze gewoon de dag nadien op het internet nakijken hoeveel tijd de locker nog gesloten is. Wanneer je studentenkaart verloren is of de zware nacht niet overleefd heeft, kan je zo zien wanneer je locker automatisch openspringt.


Voor de studenten die in het bezit zijn van een smartphone, kunnen onze handige applicatie downloaden: •  Algemene klok •  Nagaan welke lockers nog beschikbaar zijn •  Eventuele datum reserveren •  Vragen of contact •  Google maps link om de weg naar je locker terug te vinden indien je niet uit de buurt bent. •  Direct link naar Facebook •  Klok die aftelt hoe lang je locker nog gesloten blijft •  Exacte locatie en lockernummer


Sociale media Â

Facebook


Sociale media  Foursquare


Sociale media Â

Twitter


Sociale media Â

Facebook Lock it up wil Facebook inzetten om onze doelgroep eerst en vooral op de hoogte te brengen van de nieuwe dienst en om er volop reclame voort te maken. Verder wil het de studenten bewust maken van de acties die er zullen zijn: zoals een gratis locker die je met je verjaardag krijgt of een gratis locker nadat je 15 keer onze lockers hebt gehuurd.

Twitter Twitter willen we voornamelijk gebruiken om oneliners te plaatsen die voor de nodige aandacht zorgen. Ook onze acties zullen daarop vermeld worden met als doel dat ze zullen geretweet worden en dus de boodschap op die manier bij onze doelgroep bekend zal worden. Twitter zal ook worden gebruikt om online service te geven en om eventuele vragen te beantwoorden die de studenten hebben. Â


Sociale media Â

Foursquare  We gebruiken Foursquare omdat aan de hand van het netwerk van de student onze dienst bekend wordt. Op het ogenblik dat iemand zich incheckt aan onze lockers, zien alle vrienden van de student waar hij/zij zich bevindt. Deze sociale media past enorm bij onze strategie WOM.


In samenwerking met : Eva Debrouwer An-sofie Depypere Elise Knockaert Elise Vanden Berghe Gilles Vereecke Lore Walcarius Valerie Schreurs Â


Lock it up  

Lock it up is a new service for students in Ghent. Store your things safe in our lockers while you're going out!

Lock it up  

Lock it up is a new service for students in Ghent. Store your things safe in our lockers while you're going out!

Advertisement