Page 1

Urban Safari in Rotterdam West

de historische haven tot het lelijkste plein van Nederland. Als je deze safari achter de rug hebt, en je de buurt ‘aankunt’, vergeet dan niet even een bezoekje te brengen aan ons huis, dicht bij de Schie en de kop van de Mathenesserweg.

Beleef een individuele ‘safari’ door het Wilde Westen, in de bruisende twintigste eeuwse buurt direct naast het centrum van Rotterdam.

We hebben ons prachtige appartement te koop gezet en zoeken nu naar leuke kopers die ook langdurig ondergedompeld willen worden in deze unieke buurt.

Waar je kunt zien dat de multiculturele samenleving geen vies woord is, maar een realiteit. Geert Wilders zou knap nerveus worden van het aantal hoofddoekjes.

Maar neem eerst op eigen houtje de gelegenheid om buiten de gebaande paden van de Euromast en de havenrondvaart te treden, en echt kennis te maken met Rotterdam.

Hier zie je het tegendeel van de aangeharkte buitenwijk. Geen Ikea en geen gesnoeide heggetjes. In Delfshaven proef je evenveel smaken als je er nationaliteiten vindt. Je waant je hier soms eerder in het buitenland dan in Zuid-Holland. De safari voert je langs de hoogte- en dieptepunten van Delfshaven. Van


Panorama Delfshaven (boven)

Panorama Nieuwe Maas (onder)

Vanaf de Euromast heb je een 360 graden panorama over Rotterdam. De bovenste foto toont aan de linkerzijde Delfshaven, met achterin de onvermijdelijke Marconitorens (zie verderop). Rechts het Erasmus Medisch Centrum.

Links de Erasmusbrug, direct rechts daarvan de Kop van Zuid, Hotel New York en heel veel hoogbouw. Daar weer naast Katendrecht, met helemaal rechts, aan derde Katendrechtse Hoofd, de SS Rotterdam.


Urban Safari

Routesuggestie Begin bij de Euromast. Klinkt een beetje ‘corny’, maar heus: het uitzicht is fenomenaal en het eten in de brasserie op 100 meter hoogte is prima. Plannen om te blijven? Met een Mastkaart heb je een jaar lang toegang zonder extra te betalen, ook voor je dinergezelschap. Beneden ligt een boot met Chinees restaurant en Chinese supermarkt. Altijd leuk om de geuren en kleuren van de etenswaren daar op te snuiven. Maar wat je ook doet: mijd in elk geval het hotel dat ook in de boot is gevestigd.

Hoef je niet op een euro te kijken, overweeg dan een watertaxi. Deze ‘power boats’ brengen je in een oogwenk naar Delfshaven. Je ‘scheurt’ met zo’n 50 km door het water, dus kijk goed rond, want het duurt niet lang. Vanaf de aanlegsteiger loop je noordwaarts. Om het oude Delfshaven te proeven, loop je naar de Voorhaven. Hier vind je veel historische panden, uniek in Rotterdam.


Eten enzo Het is waarschijnlijk nog geen etenstijd, maar restaurant De Parel serveert Libanees eten. Libanese restaurants zijn dun gezaaid; je kunt hier onder meer genieten van ‘tapas’ op z’n Libanees. Ook voor vegetariers is hier zonder meer voldoende variatie. Verderop vind je onder meer een van de twee vestigingen van het historisch museum Rotterdam: de Dubbelde Palmboom. Iets noordelijker is stadsbrouwerij De Pelgrim, waar je bier kunt proeven.

Bruin cafe De Oude Sluis heeft een flink terras met zicht op de Voorhaven en op de brug tussen de Oude Binnenweg en de Schiedamseweg. Hier heb je goed zicht op de diverse bevolkingssamenstelling. Aan de overkant van de Schiedamseweg, in de wijk Tussendijken, wordt druk gerenoveerd en gebouwd. De Mathenesserdijk begint met prachtig opgeknapte geveltjes.


Stadsvernieuwing Tegenover de opgeknapte geveltjes zie je ‘De Fabriek’, een pand dat ooit fungeerde als wasserij en ververij. Op dit moment wordt het omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouw. Verderop staat omvangrijke nieuwbouw, een leeg kavel waar nieuwbouw gepland is, en een aantal blokken nu dichtgetimmerde panden, die te koop staan als ‘klushuizen’. Helaas niet meer voor een euro per verdieping, zoals ooit bij het Wallisblok in Spangen. Aan de rechterkant van de Mathenesserdijk zie het grote woonblok met uitzicht over de Schie (Schiezicht). Loop je overigens ‘benedendijks’ langs de Schie, dan kom je nog langs talloze schimmige garages. Van de Dijk zijn de meest inmiddels verdwenen. Uiteindelijk kom je op het punt waar de Mathenesserweg, de Mathenesserdijk en de Grote Visserijstraat samenkomen - bij de Mathenesserbrug. Aan de andere kant van de brug is het Mathenesserplein (met de gebruikelijke Albert Heijn, Kruidvat, Blokker en Hema) en het begin van de Matheneserlaan. Hier, aan de ‘kop’ van de Mathenesserweg, zie je het succesvolle ‘Eetlokaal’ (voorheen Van de Boer) met een uitstekende reputatie op het gebied van gerechten met streekgebonden ingredienten.

In deze omgeving zijn er talloze tropische winkels en Turkse bakkers, met niet alleen Turks brood en baklava, maar ook werkelijk overheerlijke Turkse yoghurt. Aan het begin van de Grote Visserijstraat zie je bovendien El Aviv, voor degenen die een ‘Kapsalon’ aandurven. Hier is ook de ingang van het Cultuurhuis Delfshaven, de ‘winkel’ van het Rotterdams Centrum voor Theater, spil van theateractiviteiten in de buurt. De Grote Visserijstraat loopt door tot aan de Schiedamseweg; op het Visserijplein is op donderdag en zaterdag een voedsel- en warenmarkt. Steek je hier de Schiedamseweg over, dan beland je in Le Midi, een wijk met architectuur met oosterse invloeden.


Spangen

Meer bezienswaardigs

Wil je ook iets echt lelijks zien? Loop dan via de Schiedamseweg (met aan beide zijden niet al te fraaie wederopbouwarchitectuur) door naar het Marconiplein, ‘openbaar-vervoerhub’ en vestigingsplaats van wat de meest onvermijdelijke kantoortorens van Rotterdam moeten zijn.

Ons huis natuurlijk, op 50 stappen van Van de Boer. Kijk op www.grotevisserij.nl voor alle gegevens op Funda, en vergeet niet de pdf-brochure te downloaden voor een goede indruk van het huis.

Overweeg vanaf dat punt een rondje Spangen. De wijk heeft een naam, maar hier is veel aan stadsvernieuwing gedaan. Leuk om hier naar het Kasteel (het Spartastadion) te lopen. Op woensdagavond en zondagmiddag kunt u hier het gejuich van de aanhangers op kilometers afstand nog horen. Loop daarna langs de Spangesekade terug naar de ‘kop’, of maak nog even een afslag naar de Van Nellefabriek. Aan de overkant van de Van Nellefabriek staat een flinke gevangenis. Minder dan een kilometer verderop ligt diergaarde Blijdorp, daarnaast een flink park waar ‘s zomers gebarbecued wordt.

Diergaarde Blijdorp - niet in Spangen, maar op maar 5 minuten fietsen. Met een gezinsabonnement (gratis bij aankoop van ons huis!) kunt u Blijdorp als uw ‘tuin’ gebruiken.

Bezoek het terras van Van de Boer voor een kop koffie, een borrel met hapjes of gewoon lekker eten. Meestal eet je hier niet van de kaart, maar gewoon wat het seizoen en chef/gastheer Sander hier brengen.

Blonde Greet (echt waar) - niet zelf geprobeerd maar naar verluidt een prima adres voor Surinaams eten, diep in de Grote Visserijstraat. En nog veel meer: neem de tijd om te verdwalen in Delfshaven, Tussendijken en Spangen en geniet van wat je tegenkomt. Loop terug naar het centrum via de Vierambachtsstraat of Nieuwe Binnenweg voor meer authentiek Rotterdam.


Handige webadressen www.ret.nl (OV) www.euromast.nl www.watertaxirotterdam.nl www.restaurantdeparel.nl www.historischmuseumrotterdam.nl www.pelgrimbier.nl www.cafedeoudesluis.nl www.mathenesserdijk.info www.vandeboer.nl www.grotevisserij.nl www.spartarotterdam.nl www.vnof.nl (Van Nelle) www.blijdorp.nl

Advertentie

Nu met verlaagde prijs: 250.000 euro k.k. Grote Visserijstraat 19a 200 vierkante meter woonoppervlak Schitterend afgewerkt Bekijk de uitgebreide verkoopbrochure op www.grotevisserij.nl Of mail via info@grotevisserij.nl Aanbieding: bij aankoop van het appartement in september of oktober ontvangt u een familieabonnement op diergaarde Blijdorp!

Urban Safari Delfshaven Rotterdam  

Een unieke wandeling door het echte Rotterdam, met deze handleiding verlaat u de gebaande paden!