Page 1

IES RAMON MUNTANER – FIGUERES Departament de Tecnologia El disseny “¡Vamos!, ¡al fin tengo suelta la cabeza!” dijo Alicia... C.L. DODGSON Aventuras subterráneas de Alicia.

EXERCICIS 1 El nostre conductor d’aquest capítol serà Jacques Carelman. EXERCICI 1.1 RECERCA: Busca la biografia d’aquest pervers personatge a la web i quin és el fenomen del chindogu

DETALL

Jacques Carelman, francès, marsellès i contemporani. Pintor, escultor, il·lustrador, escenògraf i, fonamentalment,autodidacta. Utilitza l'humor creant. I nventa i imagina fusionant la lògica i l'absurd amb gran subtilesa. Deforma la realitat que tots coneixem. Diverteix i es diverteix. Va néixer el 1929 i des de 1956 viu a París on va començar realitzant decorats per a teatre i il·lustracions de llibres. Però és conegut arreu del món principalment per la seva Catalogue d'Objets Introuvables (Catàleg d'Objectes Impossibles), ideat i publicat el 1969 com a paròdia a un catàleg de venda per correu emulant l'estil del famós Manufrance. Aquest treball (actualment traduït a 17 llengües) contenia més de 400 dissenys que representaven objectes de la vida quotidiana re-interpretats fins al límit de l'absurd quant a la seva funció original. Després de l'èxit immediat i internacional aconseguit pel catàleg, Carelman va ser convidat a exposar els seus dissenys al Museu d'Arts Decoratives de París i va decidir fer uns 60 objectes tridimensionals a partir dels seus dissenys. La primera mostra va tenir lloc el 1972 al Pavelló Marsan del Museu del Louvre. A partir d'aquest moment, i sense interrupció, els seus objectes han estat presentats en nombrosos museus, galeries d'art, centres culturals, fires i salons d'Europa, Canadà, Estats Units, Llatinoamericà i Japó. La seva exposició va continuar creixent i enriquint-se i actualment consta de prop de 200 objectes tridimensionals i gegantografies dels dissenys més divertits no desenvolupats.


IES RAMON MUNTANER – FIGUERES Departament de Tecnologia El disseny Chindogu A finals dels anys vuitanta apareix la versió nipona i popular dels objectes impossibles, de la ma de KENJI KAWAKAMY. Segons els diccionaris japonesos, un chindogu és una eina estranya o deformada. Chin significa inusual i Dogu eina. Per ser més exactes es refereix a un invent o eina inútil. A Japó, aquest art de crear objectes a solucionar un problema, (però al mateix temps aquest en produeix d’altres) és molt comú, i fins i tot trobem una Societat Internacional de Chindogus.

EXERCICI 1.2 ANÀLISI: Ara, observa atentament aquests objectes i analitza, tot rumiant, si: 1. són pràctics ? no (tot i que l’objecte C el podríem portar a la pràctica en algunes ocasions) 2. són novetat ? sí, jo no tenia constància de que existissin 3. satisfan les necessitats del mercat ? no 4. necessiten manual d’instruccions ? no, per què són objectes senzills i ja s’intueix el seu funcionament. 5. o aconseguiran el certificat de CE ? no, per què aquests objectes no s’arribaran mai a comercialitzar.

A.- BICICLETA SIMÈTRICA. Pensada especialment per anar indiferentment en dos sentits.

C.- BROTXA PER A TUBS

B.- SEIENT COMUNA


IES RAMON MUNTANER – FIGUERES Departament de Tecnologia El disseny Puntua amb una valoració de 0 a 10 les qüestions sotmeses. 0 és valoració nul·la, 10 és la màxima valoració. Necessiten manual d’instruccions

són pràctics ?

són novetat ?

satisfan les necessitats del mercat ?

A

0

8

1

0

0

B

0

8

1

0

0

C

4

8

3

1

2

OBJECTE

aconseguiran el certificat de CE ?

EXERCICI 1.3 QÜESTIONARI: 1. Com s’ha tensat la cadena de l’objecte A ? A. Doblegant les rodes B. Agafant una corba d’esquerres en una baixada C. Ve tensada de fàbrica D. Calculant les tangents E. Altra resposta...col·locant i estrenyent les dos rodes.... 2. Peces del seient de l’objecte B: lliga amb una fletxa la columna peça amb la del material TAPA ACER MOLLES PISA RECIPIENT BAQUELITA No ho vaig poder fer amb fletxes 3. Els pèls de la brotxa de l’objecte C poden ser de: (elimina 3 opcions) Poliamida o Nylon® Pèl de porc Bambú Fibra de vidre 4. Quin dels tres enginys presentats pot fer pujar més la borsa, en el cas de cotitzar, o bé –si no saps el que és la borsa-, quin consideres que tindria més bon mercat? (ESBORRA DUES OPCIONS) C 5. Per què l’objecte C és el que més ens costaria fer-ne un manual d’instruccions? Explica’t Per què és el més útil, (o més aviat, l’únic que el podríem utilitzar per treballar) i per tant hauríem d’explicar com aplicar la pintura sobre els pèls de la brotxa, en quines ocasions el podem fer servir (depèn del diàmetre del tub)...


IES RAMON MUNTANER – FIGUERES Departament de Tecnologia El disseny 6. Per què creus que l’objecte B és el que més li costaria adquirir un certificat CE, respecte als altres dos A i C? Raona-ho Per què és absurd portar una tassa de vàter com a seient de bicicleta, ja que si has de fer les teves necessitats és més còmode baixar d’ ella. A més de ser incòmode, quan vols defecar has de baixar de la bici, t’has de baixar els pantalons... per tant és més senzill fer-ho al bosc.

7. Consideres que els objectes representats són: o Una obra artística ( podria arribar a ser-ho) o Un disseny o Una “boutarde” (en francès vindria a dir: caprici, entreteniment, joc...) o Una “performance” (busca què vol dir això) Una performance és una actuació artística en directe on hi pot haver una important posada en escena o cap, i on habitualment l'artista (conegut com performer en anglès i artista en català) es comporta d'una manera particular i inesperada davant d'un grup de gent (el públic).

8. Consideres que els objectes representats són: o Elements funcionals i útils o Trastos o Objectes introbables 9. Explica quines creus que són les aportacions d’aquests objectes al disseny. Aporten originalitat, són inútils però a l’hora sorprenents... 10. Afegeix altres opinions sobre aquest tema. Crec que no està malament inventar objectes inútils, per què són originals, divertits i et poden donar idees de tota mena. Altres chindogus (objectes impossibles) molt originals que he trobat per a la xarxa:

També podem trobar més informació sobre Jaques a :

http://www.cienaniosdeperdon.com.ar/io/


IES RAMON MUNTANER – FIGUERES Departament de Tecnologia El disseny

Jaques Carelman  
Jaques Carelman  

Objectes inutils

Advertisement