Page 1

Llorenç Barreira Educació Física:Aleix 2-5-10


ÍNDEX 1. QUE ÉS? 2. CAMP DE JOC I MATERIAL 2.1 Camp de joc 2.2 La xarxa 2.3 La pilota 2.4 La vestimenta 3. ELS PARTITS 3.1 Temps de joc 3.2 Temps mort 3.3 L’arbitratge 4. ELS EQUIPS 4.1 Les rotacions 4.2 El lliure 4.3 Els cambis 5. REGLES BÀSIQUES 6. FUNDAMENTS TÈCNICS 6.1 Servei 6.2 Bloqueig 6.3 Recepció i pase 6.4 Remat 7. CATEGORÍES


1. QUE ÉS? Joc entre dos equips que s’enfronten en un terreny llis seperats per un xarxa central, tractan de que la pilota passi per damunt la xarxa i que toqui el terra contrari. La pilota pot ser impulsada o tocada però mai retinguda ni acompanyada. La pilota es colpeja amb mans i braços. Unes de les carecterístiques del volley és que cada vegada que fas punt els jugadors van rotant les posicions.

2. CAMP DE JOC I MATERIAL: 2.1 Camp de joc: El camp on es juga és un rectangle de 18m de llarg i 9m d’ample. Hi ha una zona lliure que si pot jugar amb una condició que la pilota no pot tocar ni el terra i cap altre objecte. Com a mínim aquesta zona lliure ha de ser de 3m. A cada mig camp hi ha un linea traçada que separa els jugadors que estàn en zona ofensiva i defensiva. Aquesta linea és discuntinua.


2.2 La xarxa La xarxa és de 1m d’ample i 9,5m a 10m de llarg. En categorias masculines la xarxa és elavada a 2,43m i en femenines 2,24m.

2.3 La pilota És esfèrica i flexible té entre 65 i 67cm de circumferencia, 260 i280g de pes i pressió de 0,300 i 0,325kg/cm quadrats.

2.4 La vestimenta És igual que el tenis pantalons i camiseta curta mitjons i bon calçat per fer esport. Però com el contacte amb el terra és continu porten genolleres i colzeres. Els lliures es distingeixen fàcilment perque vesteixen diferent.

3. ELS PARTITS: 3.1 Temps de joc El partit està format per 3, 4 o 5 sets. Els partits es disputan al millor de cinc, osigui, qui guanya 3 sets guanya el partit. Cada set s’acaba quan un equip arriba als 25 punts i el guanya de un mínim de 2 punts de diferència. Exemple: si queden 25-23 s’acaba el set però si queden 25-24 tenen de arribar al 26-24 així succesivament. Si és necessari un 5 set de desempat el set se rebaixa a 15 punts.

3.2 Temps mort Cada equip pot demenar dos temps lliures de 3o segons a cada set, poden ser demanats pel capità o entrenador.


3.3 L’arbitratge - Primer àrbitre està al costat d’un dels pals de la xarxa donant l’esquena als banquillos. Elevat un 50cm de la xarxa diu quan s’inicia la jugada, quan s’acaba, serteja el camp i el saque, diu si la pilota a entrat al camps o a sortit, etc. -Segon àrbitre situat de peu al costat del pal oposat al del primer àrbitre, entre els dos banquetes i davant de la taula de anotadors. Està situat a nivell del terra. Controla les incidències que es produeixen en les zones exteriors del camp (anotadors, banquetes, càstig, escalfaments), les interrupcions o temps de descans i l'estat del terra i les pilotes. Durant el joc comprova la posició dels jugadors segons les rotacions, controla els canvis de jugadors i assenyala els tocs de xarxa, penetracions per sota de la xarxa, bloquejos per alliberar o defenses, així com les faltes de rotació de l'equip receptor. -Anotador a la taula, situat al costat oposat, davant del primer àrbitre, darrere del segon àrbitre i enmig dels dos banquetes. És l'àrbitre encarregat d'anotar els punts, els canvis i les rotacions dels dos equips, i ell l'encarregat d'indicar al segon àrbitre si un equip comet un error en l'ordre de servei o dels canvis o interrupcions improcedents. -Anotador Assistent: a la taula, situat al costat del anotador, davant del primer àrbitre, darrere del segon àrbitre i enmig dels dos banquetes. És l'àrbitre encarregat d'anotar electrònicament l'acta en competició de la CEV (Confederació Europea de Voleibol). -2 o 4 jutges de línia: en els cantons, si són només dos en diagonal, a la dreta de cada àrbitre. La seva funció és indicar a l'àrbitre principal si la pilota cau dins o fora del camp, també controla que la pilota passi pel lloc corresponent i assisteix al primer àrbitre en els frecs dels jugadors amb la pilota.

4. ELS EQUIPS: Cada equip juga amb sis jugadors que poden ser substituïts amb condicions. Tres dels jugadors formen la línia davantera, en tasques d'atac i els altres tres es posen darrere i actuen de defensors. L'equip complet el poden formar un màxim de 14 jugadors, un entrenador, un entrenador assistent, un massatgista i un metge. Cada jugador s'identifica per un nombre diferent, de l'1 al 20, nombre que apareix tant en la part davantera com en la posterior de la samarreta. Un dels jugadors serà el capità de l'equip i s'identifica per una banda visible sota del seu número. Els alliberats no poden ser capità i són els


únics que poden i han de vestir una indumentària diferent, generalment de diferents colors a la resta de l'equip.

4.1 Les rotacions Quan es pren el servei al contrari, els sis jugadors han de rotar la seva posició en el camp en el sentit de les agulles del rellotge. Això fa que tots els jugadors es vagin alternant en les posicions de davanters i defenses.

4.2 El lliure El lliure és fàcilment reconeixible perquè vesteix un uniforme de color diferent a la resta de l'equip. El lliure: -No pot ser capità d'equip ni capità en joc. -No pot treure. -No pot bloquejar, ni fer temptativa de bloqueig. -No pot completar un cop d'atac quan la pilota està completament per sobre de la xarxa. -Pot realitzar una passada de dits a la zona de front o zona de davanters, sempre que l'atacant, colpege la pilota per sota de la vora superior de la xarxa.

4.3 Els cambis Els jugadors de la formació inicial de cada set poden ser substituïts una única vegada al set i posteriorment reintegrar desfent el canvi pel jugador que el va substituir. Així, el nombre màxim de substitucions és de sis, una per jugador.

5. REGLES BÀSIQUES: -Els jugadors han d'evitar que la pilota toqui el sòl dintre del seu camp perquè si no, és punt per a l'equip contrari. -Si la pilota acaba fora de la pista de joc, sigui per un atac desencertat sobre el camp contrari o per un error en tractar de defensar. La manca correspon al jugador i l'equip que va tocar la pilota per última vegada, i s'anota punt el contrari. Es considera fora el contacte amb el sostre, públic o qualsevol element del pavelló, o els mateixos col • legiats. El contacte amb la xarxa, pals o varetes per la part exterior a les bandes laterals és també fora. -No és vàlid que un equip superi el nombre de tres tocs permesos sense haver passat al camp contrari o que un mateix jugador toc dues vegades de forma


consecutiva la pilota. De tota manera, en cas de toc del bloqueig, aquest primer toc no es comptabilitza per la manca dels quatre tocs d'equip ni per al doble individual. Quan la pilota dóna a la xarxa sense passar a camp contrari és habitual que es produeixi quart toc, dobles o que simplement caigui a terra anotant punt el contrari. -Manca de rotació: Si en el moment del servei els jugadors estan situats de forma incorrecta, és a dir, que no està ajustada a la rotació corresponent. -Si el toc de la pilota és incorrecte i hi ha retenció o acompanyament (dobles en aquest cas). Com a cas especial, si la pilota queda retingut sobre la xarxa simultàniament per jugadors dels dos equips, es produeix doble falta i es repeteix la jugada. -El jugador no es pot donar suport ni tocar la xarxa en el moment de jugar la pilota. -Un jugador defensa, no pot atacar més enllà de la línia d'atac. El Lliure no pot participar de cap manera en el bloqueig i té restringit l'atac com ja s'ha vist.

6. FUNDAMENTS TÈCNICS: 6.1 Servei Cada punt s'inicia amb un servei de la pilota des de darrere de la línia de fons. Es llança la pilota a l'aire i es colpeja cap al camp contrari buscant els punts febles de la defensa de l'adversari. Es pot fer de peu o en salt.

6.2 Bloqueig És l'acció encaminada a interceptar qualsevol atac de l'equip contrari, saltant al costat de la xarxa amb els braços alçats buscant tornar directament la pilota al camp del contrari, o si no, estrènyer el camp d'atac per induir-lo a tirar la pilota fora del terreny de joc.


6.3 Recepció i pase Interceptar i controlar una pilota dirigint cap a un altre company en bones condicions per poder jugar-lo. Els pilotes baixos es reben amb els avantbraços units al capdavant a l'altura de la cintura i els alts amb els dits, per sobre del cap.

6.4 Remat El jugador, saltant, envia finalment la pilota amb força al camp contrari buscant llocs malament defensats, o contra els mateixos jugadors contraris en condicions de velocitat o direcció tals que no ho puguin controlar i la pilota vagi fora. Es nomenen diferents tipus atacs amb el número de la zona: -Atac defensa: És el que fan els que es troben en les posicions defensives sense sobrepassar la línia de 3 metres. -Atac per 4: És l'atac que realitza l'atacant que es troba en zona 4. -Atac per 2: És l'atac que realitza l'atacant que es troba en zona 2. -Atac central: És l'atac que realitza l'atacant de zona 3.

7. CATEGORÍES: Pre-infantil Nascuts l'any 1990. Infantil Nascuts l'any 1989. Cadet Nascuts l'any 1988 i 1987. Juvenil Nascuts l'any 1986,1985 i 1984.


Alçada de la xarxa:

Pre-infantil i infantil

Masculí

Femení

2, 24 m.

2,10 m. 2,18 m.

Cadet

2,37 m. 2,24 m.

Juvenil

2,43 m.

educacio fisica  
educacio fisica  

educacio fisica

Advertisement