Page 1


Què són els Menús literaris d’estiu? Són recomanacions literàries, llibres per llegir durant les vacances, propostes d’itineraris estiuencs que es basen en diferents criteris: geogràfics, de gènere, d’autoria... Gairebé sempre són llibres que vosaltres mateixos, els lectors, heu recomanat al web llibresperllegir.cat, per això a cada recomanació trobareu la seva corresponent ressenya o opinió. En aquesta Carta, tal com us vam anunciar i just abans de les vacances d’agost, us oferim tots els menús diaris proposats durant el juliol.

Que vagi de gust!


Hem tafanejat pel nostre mapa de viatges de literatura i aquí teniu la proposta veneciana. També us deixem la descàrrega dels dos primers llibres atès que són lliures en la seva versió original. El mercader de Venècia, William Shakespeare [e-book en anglès] Mort a Venècia, Thomas Mann [e-book en alemany] Noblesa obliga, Donna Leon


Avui us proposem un menú literari parisenc. Si viatgeu a París, ja teniu lectura per ambientar-vos-hi! Descarregueu-vos l’e-book gratuït d’Els miserable en versió original. Els miserables, Victor Hugo En el cafè de la joventut perduda, Patrick Modiano L’elegància de l’eriçó, Muriel Barbery


El 3 de juliol de 1883 neix a Praga Franz Kafka, per això el nostre menú literari d’avui és el “Menú Praga” amb La metamorfosi com a primeríssim plat! (Consulteu el mapa viatges de literatura per cercar més itineraris lectors!) La metamorfosi, Franz Kafa [conferència de Laura Borràs] La insoportable levedad del ser, Milan Kundera El Gòlem, Gustav Meyrink


Avui us proposem un menú grec amb un primer de pes! Us

deixem

també

la

versió

anglesa

lliure

i

gratuïta

de

l’Odissea via Gutenberg.org. Els altres dos llibres només han estat mencionats al mapa de Viatges de Literatura però encara no els ha recomanat ningú.

Odissea, d’Homer


Si teniu la sort de viatjar al JapĂł o simplement esteu interessats en endinsarvos en la literatura japonesa, us deixem un menĂş de primera. Veieu els comentaris d'altres lectors:

Tòquio blues, Haruki Murakami Paprika, Yasutaka Tsutsui La perla y otros cuentos, Yukio Mishima


Avui dilluns ens ve de gust compartir amb vosaltres un menĂş "sagnant"... Nyam!

El vampir, de Polidori DrĂ cula, de Bram Stoker La mala dona, de Marc Pastor


Si aneu de vacances a Portugal, potser us vindrĂ de gust aquest menĂş! Tabucchi a llibresperllegir.cat


Rússia és un gran escenari literari així que hem hagut de fer una petitíssima tria que esperem que us vagi de gust! Recordeu que són novel·les que els lectors heu anat afegint al nostre mapa Viatges de literatura.

Anna Karènina, Lev Tolstói (film) Vida i destí, Vassili Grossman Crim i càstig, Fiódor Dostoievski


Algú té la sort d'anar enguany a Nova York? Doncs ja té lectura!

Us deixem un fragment de Josep Pla, extret d'aquest blog de la Tina Vallès: «Nova York, entrevist a penes, a través de les seves tendes i dels seus automòbils, és l’espectacle d’abundància més gran, probablement, de la història humana. És aquest espectacle el que empetiteix Europa; és aquest contrast el que converteix Europa en un món esquàlid, reduït i insignificant.»

Una dona difícil, John Irving Sunset park, Paul Auster


Avui us proposem una passejada literĂ ria per Egipte. Ja ho sabeu, basada en el nostre mapa de Viatges de literatura i que alguns d'ells encara no estan recomanats al web.

El quartet d'Alexandria, Gerard Durrell


Avui us oferim un menú amb una mica d'humor, que sempre va bé i ara més que mai!

El bastard, Tom Sharpe La botiga dels suïcides, Jean Teulé Cordero, Cristopher Moore


Avui la nostra proposta és fresca, d'estiu, sense pretensions! Us hem preparat un menú de literatura chick-lit que hem extret de les vostres recomanacions. Diuen els que en saben que la chick-lit és un subgènere de la literatura romàntica i que està adreçada a dones joves i solteres. Però tenim el convenciment que poden llegir-la altres persones... Fins i tot si un home en llegeix alguna, de novel·la chick-lit, no patirà efectes secundaris ni generarà un forat negre a l'univers (segurament).

La nostra carta és així de diversa, ja ho veieu! Us deixem les opinions i comentaris dels lectors:

Els ulls grocs dels cocodrils, Katherin Pancol Sushi per a principiants, Marian Keyes Alquilo habitación para cambiar tu vida, Jane Green


La novel·la gràfica és una de les menys recomanades a llibresperllegir.cat. Malgrat això, tenim una bona pila de recomanacions per si us ve de gust endinsar-vos en aquest poc conegut però fantàstic gènere.

Maus, Art Spielgman Agujero negro, Charles Burn El fotógrafo, Lefèvre/Lemercier

Més novel·les gràfiques a llibresperllegir.cat


Quina tria tan difícil! Aquest menú hauria de ser de dotze plats (com a mínim!)

69 poemes d'amor, Vicent Andrés Estellés Contraclaror, Clementina Arderiu El gall canta per tots dos, Agustí Bartra


Autors o obres amb referències holandeses? N'hi ha un munt!

A dalt tot estĂ tranquil, Gerbrand Bakker La noia de la perla, Tracy Chevalier L'herba amarga, Marga Minco


De vegades necessitem una mica de tristor, incomprensiblement. Però que sigui només literària! Avui hem remenat entre els llibres amb l'etiqueta "trist" i us proposem aquest menú:

No i jo, Delphine de Vigan El doctor Glas, Hjalmar Söderberg Com llunes de Saturn, Mercè Saurina


Avui us recomanem tres obres d'autors que, per una o altra raó, han estat considerats enfants terribles. Com sempre, ens en deixem moltíssims a la cuina!

El soroll i la fúria, Williams Faulkner Plataforma, Michel Houellebecq A sang freda, Truman Capote


I és que no tot ha de ser novel·la, oi?

Plantem cara, Joan Solà Espriu transparent, Agustí Pons Els pobles perduts. 30 indrets oblidats a Catalunya, J. Pujadó & X. Cortadellas


Avui toca... menú bèl·lic! Imprescindibles i totes tres recomanades al web pels lectors. Us deixem els enllaços i un fragment d'una carta (1) de Mercè Rodoreda a Joan Sales en què li donava la seva opinió sobre la novel·la:

"Estimat amic Sales: acabo de llegir Incerta Glòria. És una novel·la que s'ha de llegir, almenys, dues vegades. La primera lectura ha equivalgut, i potser ho dic d'una manera massa gràfica, "a un cop de puny al ventre". És una senyora novella: plena, brillant, rica a més no poder. Tan diferent de la literatura trista i falsa que es fa a casa nostra... Encara no m'he refet d'aquesta lectura."

Incerta glòria, Joan Sales Guerra i pau, Lev Tolstoi El cor de les tenebres, Joseph Conrad


Un menú de divendres ha de ser intens... aquí teniu tres grans dones amb tres grans novel¡les. Recomanables!

Solitud, Caterina Albert La madre, Grazia Deledda Un paseo por la sombra - Dentro de mi, Doris Lessing


Estem a punt d'acabar amb els menús literaris d'estiu i encara no havíem recomanat cap plat teatral. Aquí en teniu tres de ben diferents!

Boscos endins, Stpehen Sondheim Maria Rosa, Àngel Guimerà Tres dramolette, Thomas Bernhard


El penúltim menú que us oferim és un menú illenc basat en el nostre mapa Viatges de literatura. Aquí us deixem el primer, el segon i les postres. Com sempre, enllacem amb la ressenya o recomanació. Gaudiu-los!

El mar, Blai Bonet Joana E, Maria-Antònia Oliver Mort de dama, Llorenç Vilallonga


Tanquem la sèrie de menús literaris que us hem ofert durant el mes de juliol amb la capital: Barcelona. N'hi ha tants, que la tria, com sempre, ha estat molt difícil. Veureu que totes tres lectures han estat lectures conjuntes a llibresperllegir.cat. Us en deixem els enllaços:

Vida privada, Josep Maria de Sagarra La plaça del Diamant, Mercè Rodoreda El parèntesi més llarg, Tina Vallès


menús literaris  

69 propostes de lectura per a l'estiu basades en les recomanacions dels lectors a www.llibresperllgir.cat

Advertisement