Page 1

LITTERARUM, 7A FIRA D’ESPECTACLES LITERARIS 11A FIRA DEL LLIBRE EBRENC Móra d’Ebre 30, 31 de maig i 1 de juny de 2014

DOSSIER DE PREMSA


www.llibresebrencs.org

INTRODUCCIÓ L’Any Vinyoli, el Tricentenari i Gerard Vergés marquen l’edició d’enguany de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc La setena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre i onzena Fira del Llibre Ebrenc estaran enguany marcades per diversos esdeveniments històrics i literaris que un esdeveniment com aquest no podia obviar: l’Any Vinyoli, la celebració del Tricentenari 1714-2014 i la mort recent del poeta tortosí Gerard Vergés, que ens va deixar el passat 23 d’abril. Així, Litterarum s’ha adherit a l’Any Vinyoli, comissariat per l’escriptor Jordi Llavina, i comptarà amb una llotja professional d’espectacles que tractarà especialment l’obra del poeta barceloní. S’hi podran veure diversos muntatges de disciplines diferents que tenen la poesia vinyoliana com a eix central. I a més, Litterarum canalitzarà les demandes d’ajuntaments, centres culturals, teatres i altres entitats que vulguin realitzar activitats amb un espectacle literari d’aquest escriptor. La celebració del Tricentenari 1714-2014 estarà present a la fira amb el recital historicomusical Victus: del mal que van fer aquells soldats, interpretat per Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives, el qual comptarà amb la presència i participació especial de l’escriptor Albert Sánchez Piñol i que serà un dels plats forts de la programació. I, finalment, es farà un homenatge especial al poeta Gerard Vergés, un dels escriptors més importants de la literatura catalana dels últims temps i que ha estat vinculat a la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum des dels inicis. Dins l’edició d’enguany de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, que se celebraran els dies 30, 31 de maig i 1 de juny a Móra d’Ebre, s’han programat un total de vint espectacles literaris de quinze companyies i grups de Catalunya, les Illes Balears i Andorra. I està previst que una trentena d’autors de les comarques ebrenques presentin els seus llibres dins la Fira del Llibre Ebrenc. Entre les novetats d’enguany hi ha la incorporació d’una secció d’audiovisual literari dins la programació de Litterarum, que s’encetarà amb la projecció del curtmetratge La gallina, del director ulldeconenc Manel Raga. I també la incorporació del riu com a escenari d’un dels espectacles: Empremtes, inspirat en l’obra de Jesús Moncada. Els organitzadors aspiren a atraure un centenar de programadors i que més de 4.000 persones visitin la fira durant aquests dies.


www.llibresebrencs.org

QUÈ ÉS LITTERARUM? Litterarum, fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre és una mostra d’espectacles creats partint de qualsevol disciplina artística que tinguin la literatura escrita originàriament en llengua catalana com a eix central. Litterarum esdevé una plataforma professional de promoció d’espectacles de qualsevol disciplina (arts escèniques, música, dansa, de carrer, audiovisual…) basats en l’obra d’escriptors en llengua catalana.

OBJECTIUS L’objectiu principal és donar a conèixer tots els espectacles al voltant de la literatura i del món del llibre en llengua catalana existents i apropar-los a professionals de l’àmbit de la gestió cultural, tècnics culturals d’administracions públiques, centres d’estudis i entitats culturals, per tal que els incloguin en la programació de les activitats que es realitzen arreu. Litterarum vol esdevenir així un espai on tots els agents implicats en la creació, programació i contractació d’espectacles d’arrel literària hi tinguin un punt de trobada i d’intercanvi professional. A més, es vol promocionar la literatura i els escriptors en llengua catalana tot apropant-los al gran públic, que gaudirà i coneixerà més la literatura i els seus escriptors a través dels espectacles i les activitats paral·leles que s’organitzaran durant els dies de la fira.

LÍNIES ARTÍSTIQUES Les línies artístiques que se segueixen a l’hora de programar són: – espectacles sobre escriptors clàssics i contemporanis – varietat de disciplines (arts escèniques, música de diversos estils, dansa…) – originalitat i innovació – espectacles de tot l’àmbit de parla catalana (Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Andorra) – espectacles per a tots els públics (adult i familiar)


www.llibresebrencs.org

LITTERARUM 2014 EN XIFRES – 7a edició – totes les disciplines de les arts escèniques i audiovisuals – 15 companyies – 20 espectacles en total – 5 espais escènics (teatre, biblioteca, carpa Estrella Damm, casa noble Montagut i llagut riu Ebre) – objectiu de 100 programadors del sector cultural (70 el 2013) – llotja professional de contractacions – paquets turístics literaris

IMPULSORS Ajuntament de Móra d’Ebre Institució de les Lletres Catalanes Amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l’Institut Català de les Empreses Culturals, els Serveis Territorials de Cultura · Terres de l’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

ASPECTES A REMARCAR DE LITTERARUM 2014 La setena edició de Litterarum tindrà lloc els dies 30, 31 de maig i 1 de juny de 2014 a Móra d’Ebre. Durant aquests tres dies, el municipi es convertirà un any més en l’epicentre de les lletres posades en escena. Enguany es representaran un total de 20 espectacles de quinze companyies i grups de Catalunya, les Illes Balears i Andorra. La commemoració del Tricentenari 1714-2014, l’Any Vinyoli i la mort del poeta tortosí Gerard Vergés tenen un pes important en la programació d’aquesta edició de Litterarum. Així dues de les obres que es representaran enguany estan basades en els textos d’aquest poeta, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement. Es tracta de Cremades d’últim grau i Esperit de Vinyoli. Aquests dos espectacles s’estrenaran a Litterarum. Per a la commemoració del Tricentenari es representarà Victus, un dels plats forts de l’edició d’enguany, amb presència i participació especial de l’Albert Sánchez Piñol. I 1714: àlbum il·lustrat, amb Elisenda Roca i Ignasi Blanch. Pel que fa al poeta tortosí Gerard Vergés, traspassat el passat 23 d’abril, se li farà un homenatge especial que inclourà entre altres l’espectacle musical Les paraules cantades de Vergés del grup de música tradicional ebrenc Riu en So. Entre les novetats d’enguany cal destacar la incorporació d’una secció d’audiovisual literari, en la qual es projectarà l’esfereïdor curtmetratge de Manel Raga La gallina, basat en el conte homònim de Mercè Rodoreda. L’altra novetat és la incorporació de nous escenaris. Així a La Llanterna Teatre Municipal, la Biblioteca de Móra d’Ebre i la Carpa Estrella Damm s’hi afegeix enguany la casa noble Montagut i l’embarcador fluvial, on es representarà, dalt d’un llagut, Empremtes, inspirat en l’obra de Jesús Moncada.


www.llibresebrencs.org

LITTERARUM PETITS Amb la voluntat d’apropar la literatura en llengua catalana a un públic infantil i juvenil, l’any passat es va impulsar Litterarum Petits, un nou eix de programació dins la fira d’espectacles literaris per donar a conèixer als més joves de la casa i a les famílies peces de teatre, música, contacontes i activitats de foment de la lectura, entre altres. L'objectiu final és treballar l'apropament i l'educació de la literatura catalana i les arts en viu a nens de 0 a 12 anys. Dins l’edició d’enguany de Litterarum Petits s’han programat dos espectacles gratuïts basats en l’obra de Joana Raspall i Miquel Martí i Pol.


ESPECTACLES LITTERARUM 2014 Companyia

Espectacle

Escriptors que tracta

Estrenes i especials

Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi (CAT)

Esperit de Vinyoli

Joan Vinyoli

Estrena 2014

Elisenda Roca i Ignasi Blanch (CAT)

1714: àlbum il·lustrat

Jordi Sierra i Fabra

La Impaciència Teatre (Illes Balears)

L’etern mecanoscrit

Manuel de Pedrolo

Valer Gisbert (CAT)

Empremtes

Jesús Moncada

Especial 2014

Aina Huguet (CAT)

Cremades d’últim grau

Joan Vinyoli

Estrena 2014

Torb Teatre (Andorra)

Obaga

Albert Villaró

Martí Noy i Marc de Pablo (CAT)

Invocació

L’Estenedor Teatre (CAT)

Amunt i avall

Martí Noy

APARAULADES [SÍLVIA COMES I SÍLVIA BEL FRANSI]

Joana Raspall

RECITAL I MÚSICA

La gallina

Mercè Rodoreda

Vivian Caoba (Illes Balears)

Records particulars

Biel Mesquida, Miquel Costa i Llobera, i altres

Riu en So (CAT)

Les paraules cantades de Vergés

Gerard Vergés

Estrena 2014

Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives (CAT)

Victus

Albert Sánchez Piñol

Especial 2014

Aspriu (CAT)

Una nit d’Espriu

Salvador Espriu

Micro Troupe (CAT)

Bon profit, Miquel

Miquel Martí i Pol

Toni Xuclà i Gemma Humet (CAT)

Amb música ho escoltaries potser millor

Salvador Espriu

Manel Raga (CAT)

2

ESPERIT DE VINYOLI

LITERATURA DE JOAN VINYOLI

CATALUNYA 60’ TOTS ELS PÚBLICS DIVENDRES 30 DE MAIG DE 2014 10.30 H BIBLIOTECA http://esperitdevinyoli.wordpress.com esperitdevinyoli@gmail.com

ESTRENA A LITTERARUM 2014

L’espectacle Esperit de Vinyoli és un viatge a l’essència poètica de Joan V ­ inyoli a través dels seus versos entorn el món del vi i les begudes espirituoses, que seran el fil conductor que ens portarà a la taverna de la seva literatura i als grans temes de l’obra vinyoliana: l’amor, la poètica, el temps, solitud i la mort. La veu i música de la cantautora Sílvia Comes s’ha unit a la veu i dramatúrgia de Sílvia Bel Fransi i al violoncel de Carles Muñoz per dir, cantar i musicar els poemes vinyolians, tots lluminosos com els vinyets al vespre.

El Vinyoli més embriac…

3


1714: ÀLBUM IL·LUSTRAT

ELISENDA ROCA I IGNASI BLANCH RECITAL I IL·LUSTRACIÓ LITERATURA DE JORDI SIERRA I FABRA Aquest muntatge es basa en la dramatització de l’àlbum il·lustrat per Ignasi Blanch i amb textos en forma de gran poema èpic de Jordi Sierra i Fabra sobre el 1714. La periodista i directora teatral Elisenda Roca s’encarregarà de donar veu a la dramatització i Ignasi Blanch realitzarà il·lustracions en directe amb el seu estil tan salvatge i personal. Una obra d’art, un poema èpic i un cant a la llibertat.

La il·lustració més èpica…

CATALUNYA 40’ TOTS ELS PÚBLICS DIVENDRES 30 DE MAIG DE 2014 11.45 H BIBLIOTECA

L’ETERN MECANOSCRIT

LA IMPACIÈNCIA TEATRE LITERATURA DE MANUEL DE PEDROLO

ILLES BALEARS 60’ TOTS ELS PÚBLICS DIVENDRES 30 DE MAIG DE 2014 13.00 H LA LLANTERNA TEATRE

I SALVADOR OLIVA Partint del relat 4.000 anys després de l’eternitat escrit per Salvador Oliva i el Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, La Impaciència ha creat un espectacle per a un públic juvenil i adult per tal de ressaltar la importància dels llibres, la utilitat de la lectura i la necessitat de conservar i estimar aquest patrimoni universal. La dramatúrgia dels dos textos permet jugar amb uns personatges que troben en el llibre de Pedrolo una explicació per al seu món. De manera divertida, expliquen el Mecanoscrit mentre reflexionen sobre el seu propi entorn. Les seves experiències i reflexions introdueixen un punt de vista crític sobre el món i les relacions socials.

La força de Pedrolo i els llibres…

4

5


EMPREMTES

VALER GISBERT TEATRE I DANSA [VIATGE EN LLAGUT] LITERATURA DE JESÚS MONCADA

CATALUNYA 60’ TOTS ELS PÚBLICS DIVENDRES 30 DE MAIG DE 2014 18.30 H DISSABTE 31 DE MAIG DE 2014

CREMADES D’ÚLTIM GRAU

AINA HUGUET TEATRE I MÚSICA LITERATURA DE JOAN VINYOLI

11.30 H ESPECIAL LITTERARUM 2014

12.30 H

CATALUNYA 60’ TOTS ELS PÚBLICS DIVENDRES 30 DE MAIG DE 2014 20.00 H CARPA FIRA http://ainahuguet.aadpc.cat

ESTRENA A LITTERARUM 2014

DIUMENGE 1 DE JUNY DE 2014 Empremtes, espectacle que s’estrenarà a Litterarum 2014, és un viatge literari i artístic que ens mostra les memòries adormides d’una població que va desaparèixer sota les aigües del riu Ebre. A través de quatre passatges diferents, ens endinsarem pels carrers d’aquella malaurada vila i reviurem fets i històries personals que van marcar tant els habitants com el seu entorn durant el segle xx. L’espectacle és un homenatge a l’obra Camí de sirga en l’escenari insòlid d’un llagut enmig del mateix riu que va ser-ne font d’inspiració.

Moncada navegant en un llagut…

6

11.30 H 12.30 H MOLL I LLAGUT RIU EBRE

Cremades d’últim grau és un homenatge a Joan Vinyoli en l’any del centenari del seu naixement. Aquest espectacle de poesia s’endinsa en l’obra del poeta i els seus temes essencials a través de la força de la paraula pura, despullada, potent; un espectacle on els mots són els autèntics protagonistes. L’actriu, amb el seu joc interpretatiu, i el músic, amb un acordió que encén el vi, creen un espai poètic i teatral que embolcalla l’espectador en una atmosfera com la del poema que dóna títol a l’espectacle: «[…] i amb mans tremoloses ens posàrem | buscalls encesos a la boca | i ens n’omplírem el pit. | I vam morir, mai no morint, | com de cremades d’últim grau.»

El Vinyoli més íntim…

7


OBAGA

TORB TEATRE TEATRE LITERATURA D’ALBERT VILLARÓ

ANDORRA 80’ TOTS ELS PÚBLICS DIVENDRES 30 DE MAIG DE 2014 22.30 H LA LLANTERNA TEATRE

MARTÍ NOY & MARC DE PABLO

INVOCACIÓ RECITAL I DANSA LITERATURA DE MARTÍ NOY

www.torbteatre.com Obaga és l’adaptació teatral de la novel·la homònima d’Albert Villaró, basada en la realitat quotidiana i veraç dels Pirineus de la dècada de 1990. La història destil·la una actualitat roent amb personatges i situacions que són un retrat de la naturalesa humana més fosca. Una història vital sobre decisions. Obaga és emocionant a la manera de les millors històries frontereres de contraban i cruïlles sentimentals. Una comèdia amarga on el context rural i proper dels Pirineus posa un mirall davant el fons més fosc i primari de la societat catalana per ensenyar la corrupció política, econòmica i administrativa actual des d’un altre punt de vista.

El costat fosc del Pirineu, de la mà del premi Josep Pla 2014… 8

CATALUNYA 60’ TOTS ELS PÚBLICS DIVENDRES 30 DE MAIG DE 2014 23.45 H CARPA FIRA www.martinoy.cat

Invocació és un espectacle de paraula i moviment que combina formats escènics diversos (recital de poesia, dansa, teatre i mim) per posar en escena l’obra poètica de Martí Noy. Narra l’encontre entre dos individus que es troben sols i desarrelats. Cadascú té la seva manera d’afrontar la vida: el poeta amb la paraula i el ballarí (Marc de Pablo) amb el moviment. Els dos busquen una llar perduda, necessiten trobar el temps per recordar i escoltar. Busquen un lloc que els permeti connectar-se amb el passat i trobar un futur. Reflexiona sobre la relació entre l’individu i l’espai (el niu, la casa, el quadrilàter), entre l’individu i la memòria (l’absència, el record) i entre l’individu i la societat (un ciutadà «normal», per no voler formar part de la col·lectivitat, pot esdevenir un emigrant en la seva pròpia terra).

Paraules i cossos a la recerca de la llar… 9


AMUNT I AVALL, POEMES DE JOANA RASPALL

L’ESTENEDOR TEATRE TITELLES I MÚSICA LITERATURA DE JOANA RASPALL

CATALUNYA 60’ PÚBLIC FAMILIAR DISSABTE 31 DE MAIG DE 2014 10.30 H BIBLIOTECA

LA GALLINA

MANEL RAGA I SÍLVIA SABATÉ AUDIOVISUAL LITERATURA DE MERCÈ RODOREDA

45’ TOTS ELS PÚBLICS DISSABTE 31 DE MAIG DE 2014 18.00 H LA LLANTERNA TEATRE

www.estenedor.com

Amunt i avall, poemes de Joana Raspall és una passejada per l’obra d’aquesta autora, per trobar-nos amb una munió de personatges i escenaris més imaginats que reals. Els personatges d’aquests poemes i petites narracions seran uns titelles fets amb fustes, boles de suro, retalls de roba, plàstics i altres andròmines que actuaran sobre una taula, mentre els sons de la guitarra, la melòdica, l’ukelele, la sansa i altres instruments, acompanyaran els textos, tot creant un conjunt harmònic i senzill que presentarà aquesta petita mostra de l’autora centenària.

Un nen que deixa de ser nen, una mare que se’n va per sempre i un pare que no deixa mai de posseir-la, més enllà de la vida. La gallina és un desig que persisteix en el temps, és una rutina devastadora que emmalalteix fins a convertir-se en la mort. Adaptació del conte La gallina (La meva Cristina i altres contes, 1967), de Mercè Rodoreda, que naix durant el Màster en Direcció Cinematogràfica de l’ESCAC i ha recollit diversos premis i reconeixements com són l’Òpera Prima al millor curtmetratge del Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya 2014, finalista als Premis Gaudí 2014 i nominat als Goya 2014, a més de participar en competició oficial a la Biennal de Venècia 2013, entre altres. Es projectarà el curtmetratge i es realitzarà un debat posterior amb el director, Manel Raga, i l’actriu principal, la també ebrenca Sílvia Sabaté.

Imaginació i sons especials de la mà de Joana Raspall…

Rodoreda crua i salvatge…

10

CATALUNYA

11


RECORDS PARTICULARS

VIVIAN CAOBA TEATRE LITERATURA DE B. MESQUIDA, M. COSTA I LLOBERA, J. ALCOVER, M.A. SALVÀ I G. JANER MANILA A Records particulars la reconeguda artista de performance Vivian Caoba estableix un diàleg teatral amb una casa senyorial durant el recorregut per mostrar-la als visitants, alhora que repassa els gustos literaris i els records que la lliguen a una tia a qui li agradaven molt els llibres, els quals eren el seu refugi quan la va habitar ja fa molts anys.

Una performance poètica en un entorn senyorial…

12

ILLES BALEARS 60’ TOTS ELS PÚBLICS DISSABTE 31 DE MAIG DE 2014

LES PARAULES CANTADES DE VERGÉS

RIU EN SO

19.00 H

MÚSICA

20.00 H

LITERATURA DE GERARD VERGÉS

CASA NOBLE MONTAGUT

CATALUNYA 60’ TOTS ELS PÚBLICS DISSABTE 31 DE MAIG DE 2014 20.15 H CARPA FIRA www.riuenso.cat

ESTRENA A LITTERARUM 2014

El grup Riu en So, format per sis músics ebrencs, adapta les lletres d’alguns dels poemes de Gerard Vergés a la seua música i el seu estil. Aquest espectacle fa reviure els sons i els cants més tradicionals de les Terres de l’Ebre i, tot prenent com a base la seua obra poètica, ret homenatge a una de les veus més importants de la literatura catalana.

Vergés, d’arrel tradicional…

13


VICTUS: DEL MAL QUE VAN FER AQUELLS SOLDATS

SÍLVIA BEL, CARLES BELTRAN I LLÚCIA VIVES RECITAL I MÚSICA LITERATURA D’ALBERT SÁNCHEZ PIÑOL ESPECIAL LITTERARUM 2014 Aquest espectacle, que comptarà amb la participació especial de l’escriptor, es basa en la memòria d’un dels episodis més ferotges de la nostra història, i recrea passatges —cantats i narrats— que difonen de forma lúdica i creativa moments èpics de l’època del 1714. Un recital historico­musical ben original, que combina: cançons a través de la interpretació de romanços que contextualitzen les vivències en la Catalunya del segle xviii, narració de fragments de les memòries de Francesc de Castellví (considerat el millor cronista de la Guerra de Successió) i lectura dramatitzada del llibre Victus (una de les novel·les històriques actuals més completes sobre el 1714).

CATALUNYA 90’ TOTS ELS PÚBLICS DISSABTE 31 DE MAIG DE 2014 22.00 H [1A PART: A. SÁNCHEZ PIÑOL]

UNA NIT D’ESPRIU

ASPRIU MÚSICA LITERATURA DE SALVADOR ESPRIU

[2A PART: ESPECTACLE] LA LLANTERNA TEATRE

CATALUNYA 60’ TOTS ELS PÚBLICS DISSABTE 31 DE MAIG DE 2014 23.45 H CARPA FIRA www.aspriu.cat

Amb motiu de l’Any Espriu, naixia la proposta musical Aspriu (poemes de Salvador Espriu musicats amb ritmes mediterranis). Una nit d’Espriu és, així doncs, un trio format per guitarra acústica, violoncel i veu que declama poemes de Salvador Espriu a partir dels ritmes més mediterranis per omplir-nos els sentits de sons vius i bona poesia.

Espriu, mediterrani endins…

Albert Sánchez Piñol en estat pur… 14

15


BON PROFIT, MIQUEL

MICRO TROUPE TITELLES I MÚSICA LITERATURA DE MIQUEL MARTÍ I POL

CATALUNYA 45’ FAMILIAR DIUMENGE 1 DE JUNY DE 2014 11.00 H CARPA FIRA http://micro-troupe.blogspot.com.es

Hi havia una vegada en Miquel. Hi havia una vegada en Martí. Hi havia una vegada en Pol. Tres contes que ens aproparan aspectes diferents de la vida i l’obra del poeta, com ho són la fàbrica a partir del poema «L’Elionor» o la invalidesa amb el poema «Plou i fa sol». Sense deixar de banda, és clar, els populars poemes del llibre Bon profit!. Un espectacle de titelles de petit format farcit de poesia de Miquel Martí i Pol, en què les tres històries estan representades amb manipulació d’objectes, efectes de so i acompanyament musical en directe: acordió diatònic, flabiol, percussions…

El Martí i Pol més familiar…

16

AMB MÚSICA HO ESCOLTARIES POTSER MILLOR

TONI XUCLÀ I GEMMA HUMET MÚSICA

CATALUNYA 60’ TOTS ELS PÚBLICS DIUMENGE 1 DE JUNY DE 2014 16.00 H LA LLANTERNA TEATRE

LITERATURA DE SALVADOR ESPRIU Amb música ho escoltaries potser millor presenta un recull de poemes de Salvador Espriu musicats i cantants per Toni Xuclà i Gemma Humet. Molts hi descobriran, o redescobriran, cançons que havien esdevinguts populars o que potser els havien passat per alt. El recopilatori mostra com l’autoexigència d’Espriu impregna tothom que se li acosta. Per dir-ho d’alguna manera, Espriu convida a extreure de cadascú el millor de si mateix. I no per un propòsit sinó per una virtut innata. Un espectacle delicat i ple de sensibilitat.

L’Espriu més intens…

17


www.llibresebrencs.org

ACTIVITATS PROFESSIONALS LITTERARUM 1. Aparador d’espectacles literaris per a biblioteques i petits espais escènics Es tracta d’una jornada dirigida exclusivament a programadors que estiguin interessats en propostes de petit format per programar-les en biblioteques, petites sales de teatre i espais escènics de petit format. Es realitzarà a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre el divendres 30 de maig a partir de les 10.30 del matí i s’hi inclouen tres propostes de procedència diversa i per a tots els públics: el recital amb música Esperit de Vinyoli, que s’estrena a Litterarum; el recital amb la creació d’una il·lustració en directe 1714: àlbum il·lustrat; i l’obra de teatre L’etern mecanoscrit, inspirada en la literatura de Pedrolo i de Salvador Oliva, que es representarà a La Llanterna Teatre Municipal. Aquesta activitat compta amb la presència i participació del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

2. Tercera Llotja d’espectacles literaris per a professionals L’objectiu de la Llotja d’espectacles literaris (LEL) és posar en contacte creadors, productors i artistes amb programadors de sales, teatres, espais escènics de mitjà i petit format i biblioteques. Tot propiciant aquest contacte directe es generen sinergies entre ambdues parts de la creació, producció, difusió i consum d’espectacles literaris, alhora que es promou la visibilitat dels espectacles basats en textos literaris catalans. És una mena de cara a cara creadors-programadors, on no es representen espectacles sinó que es fan explicacions per part dels artistes als programadors. Podeu veure els espectacles que s’hi exposaran enguany en la taula que hi ha a continuació. L'any passat més de 70 programadors d'arreu dels Països Catalans van participar-hi activament. Enguany s’estableix una col·laboració amb l’Any Vinyoli, organitzat també per l’ILC, i es farà una llotja d’espectacles literaris especial d’aquest escriptor. La llotja estarà presentada pel comissari de l’Any Vinyoli, l’escriptor Jordi Llavina.


www.llibresebrencs.org ESPECTACLES PARTICIPANTS A LA LLOTJA D'ESPECTACLES LITERARIS GENERAL DIVENDRES 30 DE MAIG · 16 h · AUDITORI DE L'ESCOLA DE MÚSICA I DANSA El Xiringuito Teatre i Comunitat (Illes Balears)

Trencant el silenci

Maragall a Casa (CAT)

Maragall a casa

Sotarrel (CAT) Daniel Sáez (CAT) Jeroni Guiem Obrador (Illes Balears)

Un cant a la terra Deixa-ho córrer, mala bèstia Parasceve

Esther Serra Giménez Joan Maragall Guillem de Berguedà, Verdaguer, Brossa Jordi Pope Blai Bonet

ESPECTACLES PARTICIPANTS A LA LLOTJA D'ESPECTACLES LITERARIS ESPECIAL VINYOLI DISSABTE 31 DE MAIG · 16 h · AUDITORI DE L'ESCOLA DE MÚSICA I DANSA

Víctor Obiols (CAT)

Díptic d’amors (Lectura de Llibre d’amic i Cants d’Abelone)

Joan Vinyoli

Mhelena, les personalitats (CAT)

Paraules, d’ahir per avui: mort, amor, natura i dignitat

Joan Vinyoli

Anna Maluquer (CAT)

Joan Vinyoli

Carles Lobo (CAT)

Veus de mar fonda Un poema no és una castanya

NewCat amb Andrea Motis i Joan Chamorro (CAT)

The New Catalan Ensemble

Joan Vinyoli

Joan Vinyoli

3. Programadors: accés gratuït a tots els espectacles programats i condicions especials de contractació Els programadors acreditats podran accedir a tots els espectacles programats per a l’edició 2014. A més, rebran els contactes de totes les companyies i grups per poder contactar-hi i programar actuacions. Litterarum posa a l’abast de tots els ajuntaments i les empreses de gestió cultural un conveni especial, anomenat conveni de cooperació literària, que estableix unes condicions especials de contractació per a aquells programadors que prèviament tanquin amb l’organització la contractació d’un mínim d’1 espectacle programat a Litterarum 2014.


www.llibresebrencs.org

Què és La Fira del Llibre Ebrenc? La Fira del Llibre Ebrenc, que enguany arriba a la seua onzena edició, vol ser el punt de trobada de totes aquelles persones que produeixen, editen, promocionen, venen o llegeixen llibres escrits per autors o entitats de les Terres de l’Ebre o que són de temàtica ebrenca. Amb la idea de recuperar i promocionar escriptors ebrencs clàssics com són Bladé, Arbó, Moncada o Vergés i alhora difondre nous valors literaris amb arrels ebrenques com ara Yannick Garcia, Marta Rojals, Joan Todó, Miquel Esteve o Jesús Maria Tibau.

Objectius L’objectiu principal és reunir el màxim fons de llibres antics i moderns, i el màxim nombre d’autors, de llibreters, d’entitats editores i de centres d’estudis de les Terres de l’Ebre i les comarques que hi estan vinculades culturalment (Priorat, Baix Cinca, Matarranya, Ports i Maestrat), per tal de difondre i fomentar l’edició de llibres escrits en aquest territori o que en parlin. Es tracta de l’única fira professional del món del llibre en llengua catalana de tota la demarcació de Tarragona. És un referent d’altres fires de llibres i ha potenciat el valor del llibre de les Terres de l’Ebre, tot fomentant la compra dels llibres ebrencs per part del gran públic i al mateix temps potenciant els llibreters autòctons. La Fira del Llibre Ebrenc està ubicada a la plaça de la Cultura de Móra d’Ebre en una carpa de 200 m2, en la qual s’hi poden trobar una dotzena d’expositors entre llibreries, editorials i institucions o entitats que editen llibres ebrencs.


www.llibresebrencs.org

Qui l’organitza? La Fira del Llibre Ebrenc està organitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Diputació de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura · Terres de l’Ebre i els Serveis Territorials de Joventut · Terres de l’Ebre.

Línies generals -

carpa de 200 m2 de venda de llibres més de 1.000 llibres ebrencs a la venda una dotzena d’expositors entre llibreries, editorials, institucions i entitats que editen llibres ebrencs 30 autors que presenten llibres en activitats durant els tres dies (divendres, dissabte i diumenge) 30 autors signant llibres als lectors personalment 10 anys del premi Llibresebrencs.org de relats curts per a jóvens 11 anys de la Jornada del Llibre Ebrenc amb escriptors ebrencs i escriptors d’arreu del país que debaten sobre el món del llibre en llengua catalana homenatge a Gerard Vergés, escriptor destacat de la literatura contemporània i referent a l’Ebre, recentment desaparegut

Activitats destacades 2014 Al voltant de la Fira del Llibre Ebrenc s’organitzen tota una sèrie d’activitats paral·leles entre les quals destaca la presentació de llibres per part dels seus autors, i xerrades i taules rodones al voltant del llibre ebrenc i la lectura.

1. 10a edició del premi Llibresebrencs.org El Premi Llibresebrencs.org de relats curts per Internet per a jóvens va nàixer el 2005 vinculat a la Fira del Llibre Ebrenc i és el primer premi d’aquestes característiques que es va impulsar a tota la província de Tarragona. L’organitza la Fira del Llibre Ebrenc, amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner al capdavant, i amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és incentivar els jóvens de les comarques ebrenques a escriure i compartir les seues creacions. Enguany arriba a la seua desena edició i per commemorar-ho els organitzadors editaran un llibre digital de descàrrega gratuïta amb els relats guanyadors de totes les edicions realitzades, inclosa la d’enguany. Durant aquests deu anys s’han presentat al premi uns 500 relats. Els guanyadors de les diverses categories es coneixeran dissabte 31 de maig, a les 18.15 h.


www.llibresebrencs.org

2. Presentacions de llibres Enguany es presentaran un total de 24 llibres d’autors ebrencs o de temàtica ebrenca en un format d’activitat multimèdia, organitzades en 3 grups: divendres tarda, dissabte tarda i diumenge matí.

3. 11a Jornada del Llibre Ebrenc Títol «Més que narrativa breu» L’onzena Jornada del Llibre Ebrenc tindrà lloc el diumenge, 1 de juny a les 12.30 h i estarà dedicada a la narrativa breu. Farem una aproximació al gènere i coneixerem el procés creatiu d’autors de referència. També hi haurà una conferència a càrrec Bel Olid, escriptora, professora de la UAB i vocal de la junta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Ella mateixa moderarà la tertúlia dels autors al voltant d’aquest tema i que comptarà amb la participació de Joan Barril, escriptor i periodista, i Jesús M. Tibau, escriptor.


www.llibresebrencs.org

INFORMACIÓ PRÀCTICA 1. Horaris Litterarum Els horaris dels espectacles de Litterarum es reparteixen entre divendres matí i tarda, dissabte matí i tarda i diumenge matí. Divendres, 30 de maig

Dissabte, 31 de maig

Diumenge, 1 de juny

De 10.30 a 23.55 h

De 10.30 a 23.55 h

D’11 a 14 h

Inauguració: 20.30 h Carpa Estrella Damm

Fira del Llibre Ebrenc Els horaris de la carpa amb estands de llibres serà divendres tarda, dissabte tarda i diumenge matí. Divendres, 30 de maig

Dissabte, 31 de maig

Diumenge, 1 de juny

De 18 a 21.30 h

De 18 a 21.30 h

D’11 a 14 h

Inauguració: 20.30 h Carpa Estrella Damm


www.llibresebrencs.org

2. Espais Aquests són els diversos espais on tenen lloc els espectacles de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc: Biblioteca, La Llanterna Teatre Municipal, Casa noble Montagut, plaça de la Cultura, Carpa Estrella Damm i enguany s’incorporen com a espais nous la casa noble Montagut i l’embarcador fluvial, on es representarà una obra de teatre i dansa en un llagut que farà alhora d’escenari i platea.

3. Preus (espectacles de pagament) El preu de les entrades és de 10 € per als espectacles que es realitzaran a La Llanterna Teatre Municipal, divendres i dissabte nit, i enguany també el que es farà al llagut dins del riu i que també tindrà el preu de 10 €. L’espectacle que es realitzarà a la casa noble Montagut dissabte a la tarda tindrà un preu de 5 €. L’espectacle de cloenda de diumenge, que inclou el dinar, tindrà un preu de 12 €. La resta d’espectacles seran gratuïts.

US ESPEREM A MÓRA D’EBRE!


www.llibresebrencs.org

CONTACTE Yolanda Jiménez

Comunicació comunicacio@litterarum.cat 932 157 411 ext. 22 609 616 201 Roser Royo

Premsa premsa@litterarum.cat 686 676 421 Albert Pujol

Director Litterarum i Fira del Llibre Ebrenc info@litterarum.cat 659 844 382 Tota la informació actualitzada a: www.litterarum.cat · www.llibresebrencs.org · www.facebook.com /firalitterarum · www.facebook.com /llibresebrencs · www.twitter.com/firalitterarum · www.twitter.com/llibresebrencs

Patrocinador principal:

Litterarum 2014  

Dossier de premsa

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you