Catàleg primavera 2018

Page 1

ALREVÉS/CRIMS.CAT EDICIONS DEL PERISCOPI EDICIONS SALDONAR EL GALL EDITOR L'AVENÇ TIGRE DE PAPER BIRABIRO EDITORIAL RAIG VERD EDITORIAL SEMBRA LLIBRES

CATÀLEG PRIMAVERA 2018 WWW.LLEGIRENCATALA.CAT


L’Avenç 40 anys d’història, cultura i memòria

L’Avenç ha commemorat durant el 2017 un doble aniversari. El dels 40 anys de la revista i el dels 10 anys com a editorial. Nascuda en plena transició democràtica com a revista d’història, L’Avenç ha esdevingut, de forma gradual, una revista de cultura, amb una preocupació especial per la bona escriptura, pels gèneres periodístics clàssics, per les col·laboracions d’uns quants dels més destacats escriptors del moment, per incorporar autors i temes d’altres àmbits europeus i americans, per mantenir sobre la realitat present la mirada llarga pròpia dels historiadors, pel seguiment crític de la cultura d’avui. Des del 2007, ara fa deu anys, també hem pogut consolidar-nos com a editorial independent, amb 80 títols d’assaig i de literatura publicats a la col·lecció «Els Llibres de L’Avenç» i que responen a la mateixa línia d’interessos que la revista: la història, la desmitificació i revisió crítica del passat, i el compromís amb la llengua i la literatura, sovint a través del fil de la memòria personal i col·lectiva. La sèrie «Literatures», amb la memòria com a eix, combina l’edició d’autors catalans contemporanis amb la recuperació de clàssics de la literatura catalana i europea dels segles xix i xx. La sèrie «Assaig» dedica una atenció especial a la història contemporània de Catalunya, des d’aproximacions i vessants diferents, amb un especial èmfasi en períodes com la guerra civil i l’exili republicà, l’antifranquisme i la transició democràtica. Hem mirat enrere per celebrar qui som. Ara ja mirem endavant per seguir avançant.


#LeC5Anys i endavant!

Comencem el 2018 amb una invitació a mirar enrere, com a pas previ per observar el present i agafar força per tirar endavant. Aquest any fa cinc anys —sí, cinc!— que amb Llegir en Català vam posar la primera pedra d’una associació que tenia la intenció d’acollir un grapat d’editorials independents, enmig d’una crisi econòmica devastadora, per compartir el que sabíem i per aprendre el que encara ignoràvem. I sí, posant l’accent en la paraula compartir. Pensem que podem parlar, sense que soni excessiu, d’èxit. Hem sobreviscut a uns anys durs, com els que han patit la majoria d’empreses culturals, i ara encarem el futur —sempre incert, això sí que ho hem après— amb una mínima confiança i seguretat. I és per parlar de passat, present i futur que volem que aquest 2018 ens acompanyeu en la celebració del primer lustre de vida de Llegir en Català, que hem volgut sintetitzar amb l’etiqueta #LeC5Anys. Us anirem informant pels canals habituals de tot el que anirem organitzant, però estigueu atents sobretot al mes de maig, que us convocarem a una jornada que esperem que sigui «una pedra a la sabata». Deixem de moment l’enigma aquí, però sigui com sigui hi estareu tots convidats. A més, cada activitat que muntem durant l’any la «tenyirem» d’aniversari, per invitar tot el sector —lectors, llibreters, periodistes, distribuïdors…— a continuar creant comunitat i fer cada vegada més extensa la influència de les millors paraules que contenen els millors llibres.


L'Harem del Tibidabo Andreu Martín

A la cambra fosca Susan Faludi

Alrevés/Crims.cat

Edicions del Periscopi

L’Harem és un prostíbul ben exclusiu, a l’avinguda del Tibidabo, el més luxós de la ciutat, amb portes daurades, vitralls de colors, cortinatges i tapissos, amb sales clandestines i passadissos secrets.

IBIC: FA1DSEB ISBN: 978-84-16416-29-5

9 788 416 41629 5

«He plorat sovint mentre llegia aquest llibre, i en un moment determinat l’he hagut de deixar i quedar-me mirant les flors durant una bona estona. Una autèntica obra mestra». The Guardian

Aigua d’alta mar Xisca Homar

El barri de la Plata Julià Guillamon

El Gall Editor

L’Avenç

Escrits en una prosa lírica, aquests fragments filosòfics (enriquits amb fotografies) ens porten per uns camins de recerca i autoconeixença a través dels aspectes més quotidians i els gestos més senzills.

El barri de la Plata és un barri del Poblenou, però és també un espai mental, on transcorre la infantesa del protagonista, presidida pel xoc cultural entre els mons dels pares.

La vaca del bric de llet Sophie Adriansen / Mayana Itoïz

Els desposseïts Ursula K. Le Guin

BiraBiro Editorial Una picada d'ullet, plena d'humor i situacions sorprenents, als infants i a les preguntes que es fan sobre tot el que els envolta.

Raig Verd Un clàssic de la literatura. Una novel·la imprescindible, d’una profunda crítica social i política, escrita amb l’habilitat i el detallisme de què només és capaç Le Guin.


Per què corren els presos? Jordi Panyella Edicions Saldonar Relat periodístic de la història de dotze homes empresonats a Quatre Camins que van traspassar els murs del centre penitenciari per disputar la Marató de Barcelona del 2017.

Índex Per editorials

6

ALREVÉS/CRIMS.CAT

8

EDICIONS DEL PERISCOPI

10

EDICIONS SALDONAR

12

EL GALL EDITOR

Hem posat les mans a la crònica Manuel de Pedrolo Tigre de Paper Pedrolo ens narra mitjançant una proposta innovadora com gent comuna pren consciència de la seva situació d'opressió i acaba fent coses extraordinàries.

Manuel de Pedrolo La llibertat insubornable Bel Zaballa Sembra llibres Amb motiu del centenari del seu naixement, la periodista Bel Zaballa ha realitzat una intensa tasca de documentació per reivindicar la trajectòria literària i política de Pedrolo.

14

L'AVENÇ

16

TIGRE DE PAPER

18

BIRABIRO EDITORIAL

20

RAIG VERD EDITORIAL

22

SEMBRA LLIBRES


distribueix UDL

| www.alreveseditorial.com i www.crims.cat |

ALREVÉS/CRIMS.CAT

L'Harem del Tibidabo Andreu Martín Gener 2018 978-84-17077-25-9 358 pàgines 13,5 × 21,5 Rústica amb solapes 20 €

Allà a l’avinguda del Tibidabo, per on circula el vell Tramvia Blau entre mansions modernistes imponents, es troba l’Harem, un prostíbul ben exclusiu que ja en temps del franquisme havia estat molt popular: el més luxós de la ciutat, amb portes daurades, càmeres de vigilància, vitralls de colors, cortinatges i tapissos, i replet de refugis, amb sales clandestines i passadissos secrets. Tan secrets com els misteris que amaguen també bona part dels seus personatges. I és que el Mili Santamarta, personatge histriònic i únic hereu de la nissaga familiar i regent del club, rep la terrible notícia de la troballa del cos de la seva mare, assassinada amb dos trets a la nuca.

El món no em deu res Massimo Carlotto Gener 2018 978-84-17077-30-3 250 pàgines 13,5 × 21,5 Rústica amb solapes 15 €

A la ciutat turística de Rimini, Adelmo, un lladre cansat i desafortunat veu una finestra oberta a la façana d’un edifici solemne. La temptació és irresistible i un cop dins s’adona que no està sol. L’espera Lise, una excrupier alemanya, extravagant i presumptuosa, asseguda al sofà de casa seva, que gaudeix de la seva jubilació a la vora del mar. El que havia de ser un robatori es converteix en una sèrie de visites d’Adelmo i després en una llarga conversa dialecto-emocional en què Lise prova de persuadir el segrestador amb un crim passional. A poc a poc, sentiments estranys i complexos afloren a la pell dels personatges.

6


Males decisions Susana Hernández Octubre 2017 978-84-16328-82-6 176 pàgines 13,5 × 21,5 Rústica amb solapes 16 €

ALREVÉS/CRIMS.CAT

La novel·la negra i policíaca a Catalunya no va tenir una tradició pròpia —amb permís de Rafael Tasis i Manuel de Pedrolo— fins ben entrada la dècada dels setanta. Precisament, un dels artífexs va ser Jaume Fuster i Guillemó (1945-1998), que va inaugurar un camí que ja no tindria aturador per a la literatura que ell va anomenar de «lladres i serenos». El llibre que teniu entre mans pretén mostrar bona part de la recepció del gènere durant aquells anys, a més d’oferir una anàlisi de l’obra policíaca de l’escriptor: novel·les, traduccions, guions, tasques editorials, articles teòrics, opinions i documentació inèdita són una bona mostra del seu grau d’implicació.

| www.alreveseditorial.com i www.crims.cat |

Gener 2018 978-84-17077-34-1 208 pàgines 16 × 21 Rústica amb solapes 20 €

distribueix UDL

Jaume Fuster, gènere negre sense límits Àlex Martín

Tot havia estat calculat a la perfecció, i, en principi, res no podia fallar. Enmig de la boira i la fosca d’un petit indret a prop de Vic, l’Àxel Badia, primogènit desheretat d’una de les famílies més poderoses de la comarca, i la Lisa, la seva dona, amb un passat d’allò més tèrbol, decideixen jugar una mala passada al germà petit i hereu del clan: raptar el seu fill per un bon grapat de calés. El problema és que no comptaven amb l’element humà i que, de vegades, les coses no surten mai com un les planeja. Males decisions és la història d’un segrest, però també és l’anàlisi profunda d’uns sentiments inquietants, traumàtics i malaltissos que decidiran el destí de tota una família.

7


EDICIONS DEL PERISCOPI | www.periscopi.cat | distribueix UDL

El ferrocarril subterrani Colson Whitehead

Sortida a Occident Mohsin Hamid

traducció: Albert Torrescasana

traducció: Albert Nolla

Tercera edició Setembre 2017 978-84-946014-5-3 400 pàgines • 14 × 21 Rústica amb solapes 19,90 €

Setembre 2017 978-84-946014-6-0 184 pàgines • 14 × 21 Rústica amb solapes 17,90 €

National Book Award 2016 Premi Pulitzer 2017 «Un meravellós recordatori del que ha de fer la gran literatura: obrir-te els ulls, desafiar-te i transformar-te». Esquire La Cora és una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia, abans de la guerra civil nord-americana. Després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani que li hauria de permetre començar una nova vida.

Aquesta novel·la tendra ens parla d’una història d’amor plena de coratge en una època globalitzada on el veritable repte és la lluita per continuar junts. Hamid ha escrit la seva obra més agosarada, un text emocional i compromès que retrata un món en moviment constant i ens insta a posar-nos a la pell dels altres.

Solenoide Mircea Cărtărescu

Cançó de la plana Kent Haruf

traducció: Antònia Escandell

traducció: Marta Pera

Epíleg: Xavier Montoliu Octubre 2017 978-84-946014-7-7 880 pàgines 14 × 21 Cartoné 27,95 €

Octubre 2017 978-84-946014-8-4 300 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 18,90 €

«Cada llibre de Cărtărescu és una petita victòria de la literatura». Francesc Serés, El País A la Bucarest en blanc i negre de l’època comunista un professor d’extraradi transcendeix els límits de la realitat que l’envolta i posa en entredit amb cinisme i humor una existència poblada per dones saturnines, metges sinistres i visionaris guillats. Solenoide és l’obra magna de Mircea Cărtărescu, un dels escriptors més contundents de la literatura europea actual. 8

En un país sense nom i abocat a un conflicte imminent dos joves es coneixen i s’enamoren mentre la guerra amenaça de devorar les seves vides.

A la petita vila de Holt, Colorado, un mestre s’ha de fer càrrec dels seus dos fills, una adolescent embarassada es queda sense llar i és acollida per dos germans solters que treballen en una granja dels afores i dos nens s’inicien en l’aventura de viure. Amb una prosa elegant i sense artificis, Kent Haruf construeix un paisatge humà commovedor que retrata la vida d’una petita comunitat rural que es debat entre la modernitat i els valors tradicionals.


Gener 2018 978-84-17339-03-6 256 pàgines 14 × 21 • 18 €

«Agualusa és un traductor de somnis». Mia Couto La vigília de la independència d’Angola, la Ludo, una portuguesa atemorida per l’agitació del carrer, construeix un mur de totxanes que l’aïlla del mon exterior durant vint-i-vuit anys. Sobreviu cultivant verdures i caçant coloms amb l’única companyia del Fantasma, un pastor alemany albí, i escriu la seva historia a les parets amb trossos de carbó. Mentre observa el món exterior i sembla enfonsar-se en l’oblit, el país transita de l’alliberament a la república socialista, la guerra civil, la pau i el capitalisme cobdiciós. Agualusa traça amb una escriptura sensual i imaginativa un relat enlluernador que reconstrueix la historia recent d’Angola. Una narració basada en un personatge real i commovedor que ens ensenya el poder paralitzant de la por i la importància de la redempció.

A la cambra fosca Susan Faludi

Istanbul, Istanbul Burhan Sönmez

traducció: Josep Alemany

traducció: Pelin Dogan

Febrer 2018 978-84-17339-06-7 512 pàgines 14 × 21 20,90 €

i Miquel Saumell Març 2018 978-84-17339-07-4 256 pàgines 14 × 21 18,50 €

L’escriptora i periodista Susan Faludi guarda el record del seu pare, amb qui fa anys que no té contacte, com el d’un home masclista i conservador, amb un punt agressiu, fins i tot. Però quan s’assabenta que, als setanta-sis anys, s’ha sotmès a una operació de canvi de sexe, decideix viatjar a Budapest per investigar què amaga cadascuna de les seves múltiples facetes: pare de família nord-americà, emigrant hongarès, jueu supervivent de l’Holocaust, nostàlgic de l’imperi austrohongarès, fotògraf especialitzat en retoc fotogràfic.

| www.periscopi.cat |

pròleg: Xavier Aldekoa

distribueix UDL

traducció: Pere Comellas

EDICIONS DEL PERISCOPI

Teoria general de l'oblit José Eduardo Agualusa

Sota els carrer antics d’Istanbul, quatre presoners seuen al calabós, esperant. Els uns als altres s’expliquen històries plenes d’humor i tendresa sobre la ciutat. Els seus relats, paràboles, endevinalles i el riure compartit els serveixen de bàlsam. Centrat inicialment en els personatges, el llibre va posant el focus sobre la pròpia ciutat. I descobrim que hi ha el mateix patiment i esperança sota la ciutat, a les cel·les subterrànies, que a la part superior. Istanbul, Istanbul és una novel·la poètica i plena de ressonàncies orals sobre la creació, la compassió i el triomf de la imaginació. 9


distribueix UDL

| www.saldonar.com |

EDICIONS SALDONAR

Per què corren els presos? Jordi Panyella Març 2018 978-84-946753-8-6 480 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 20 €

Per què corren els presos? és una història de llibertat, perquè córrer és el símbol primer d’una persona lliure, però és també el relat d’una desesperació, perquè no hi ha res més terrible que estar tancat entre reixes. El periodista Jordi Panyella explica amb detall i implicació la història de dotze homes empresonats a Quatre Camins que van traspassar els murs del centre penitenciari per preparar-se per disputar la Marató de Barcelona del 2017. L’entrenament va portar els reclusos a enfrontar-se als seus límits, a unes fronteres emocionals i físiques que no havien cregut mai que podrien superar. Es van convèncer que un dia podien guanyar.

Vam fer un referèndum Andreu Pujol Febrer 2018 978-84-946753-6-2 224 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 18 €

El periodista Andreu Pujol explica a Vam fer un referèndum com es va preparar i organitzar l’1-O, i fa un repàs cronològic de tot el que va passar en una campanya condicionada per la persecució policial i la vulneració dels drets més fonamentals. El camí polític fins a l’1 d’octubre va estar ple de sobresalts, que no sempre van recollir els mitjans de comunicació. A partir de desenes d’entrevistes a actors de primer nivell que han tingut un paper clau en la vida política més recent, aquest llibre radiografia les tensions que van aparèixer tant en la vida parlamentària com en el si del Govern de la Generalitat.

10


El part dels comuns Sara González Joan Serra Carné

Desmuntant Societat Civil Catalana Jordi Borràs

pròleg: Josep Ramoneda

978-84-946753-5-5 256 pàgines • 14 × 21 Rústica amb solapes • 18 €

978-84-945078-6-1 224 pàgines • 14 × 21 Rústica amb solapes • 18 € Els periodistes Sara González i Joan Serra Carné han seguit en directe el naixement, el part, de Catalunya en Comú, i n’han escrit el relat.

La causa del periodisme Joan Julibert 978-84-946753-1-7 336 pàgines • 14 × 21 Rústica amb solapes • 20 € Una explicació del funcionament actual dels mitjans de comunicació de massa, que explora els motius que els han fet allunyar-se de l’ideal bàsic dels periodistes, servir la veritat.

| www.saldonar.com |

Mercè Foradada explora a Perles cultivades un tema literari que dona molt de joc: la bondat. La psicòloga Lluïsa Jubany deixa temporalment la feina a l’hospital barceloní on treballa perquè ha decidit assistir els refugiats sirians del camp de Zaatari, a Jordània. A partir del contacte amb membres d’ONG i amb les persones que han fugit del seu país, tot d’enigmes relacionats amb la naturalesa humana sortiran a la superfície, i faran que la protagonista s’interrogui sobre el lloc que cadascú ocupa al món. No tot és tan senzill com podria semblar, però, i les contradiccions fan forat en cada un dels personatges de la novel·la. Caldrà preguntar-se què són les «perles cultivades».

distribueix UDL

Febrer 2018 978-84-946753-7-9 368 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 20 €

EDICIONS SALDONAR

Perles cultivades Mercè Foradada

El fotoperiodista Jordi Borràs posa la lupa sobre l’associació espanyolista Societat Civil Catalana, per saber qui són, què oculten i què fan per impedir la independència de Catalunya.

El franquisme que no marxa Lluc Salellas 978-84-946753-4-8 160 pàgines • 14 × 21 Rústica amb solapes • 15 € Un viatge al cor mateix de les famílies responsables de la dictadura franquista, per explicar de quina manera van sobreviure durant la Transició i continuen manant. 11


EL GALL EDITOR

Ramon Picó i Campamar Un home de la Renaixença AAVV

distribueix catalunya Nordest Llibres / distribueix illes balears Palma Distribucions

| www.elgall.com |

Gener 2018 978-84-16416-30-1 326 pàgines 15 × 21 Rústica amb solapes 18 €

Ramon Picó i Campamar (1848-1916) fou un personatge representatiu del moviment de la Renaixença. Nascut a Mallorca, als 11 anys es traslladà a Barcelona on fixà la residència habitual, per bé que no va tallar mai els lligams amb la seva terra natal. De fet, Picó va fer evident que la mar no era cap barrera a l’hora de mantenir els lligams entre les terres de parla catalana. Destacà en el camp de la poesia i el teatre, i s’involucrà en el naixement del catalanisme polític. Home de confiança del comte Güell, president del Centre Excursionista de Catalunya i de l’Ateneu Barcelonès, finalment adquirí el prestigi social que pocs haurien augurat al fill del saig.

ALTRES TÍTOLS Portugal Miguel Torga

L’imitador de veus Thomas Bernhard

traducció: Antoni Xumet

traducció: Clara Formosa

Rosselló 978-84-16416-15-8 119 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 15 €

Plans 978-84-16416-22-6 139 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 16 €

Llums de tardor Miquel Mas Ferrà

Un incendi al paradís Joan Pons Bover

978-84-16416-11-0 420 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 22 €

12

978-84-16416-14-1 420 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 22 €


Aigua d’alta mar Xisca Homar

Els pensaments reunits en aquest llibre, que oscil·len entre la ficció i la filosofia, van teixint tres personatges femenins —com les Parques mitològiques, fan i desfan el camí de la vida— i una absència, que marca el tempo de la història. De fons, una ciutat embogida acompanyada de la remor malenconiosa de la mar. I en primer plànol, uns ulls, de dona, cartografien les ones altes.

A banda i banda del petó Vera Pàvlova

Sobrassada L’essència del porc Tomàs Vibot

Versió bilingüe rus-català traducció: Xènia Dyakonova Novembre 2017 978-84-16416-28-8 187 pàgines • 14 × 21 Rústica amb solapes • 16 €

Desembre 2017 978-84-16416-32-5 200 pàgines 15 × 21 Rústica amb solapes 18 €

A banda i banda del petó és una mena de dietari en vers d’una relació amorosa. Els protagonistes són una dona russa i un home nord-americà: ella viu a Moscou i ell, a Nova York. Es troben, ara al país de l’un, ara al de l’altra, passen temporades plegats i es tornen a separar. D’ell, en sabem ben poc: el veiem amb els ulls de la dona enamorada; ella té un temperament volcànic, una necessitat obsessiva d’autoanàlisi. Mentre els dos amants estan junts, tot és alegria i passió. Mentre estan separats, a ella l’assetgen records dels amors antics, la por de la infidelitat i el desig de tenir un altre fill.

Es tracta d’un acurat estudi en el qual s’analitza l’origen i evolució de l’elaboració de la sobrassada a les Illes Balears. Amb la intenció d’oferir una contextualització històrica, igualment es tracten aspectes com la història del porc a les illes, la tradició de les matances o porquejades o la presència de la sobrassada en la gastronomia tradicional o en la d’avantguarda.

distribueix catalunya Nordest Llibres / distribueix illes balears Palma Distribucions

Hi ha viatges que són com les traïcions, perquè fan trontollar les certeses que ens mantenien fidels, modifiquen les nostres experiències més profundes i ens impulsen a viure-les amb una intensitat que, potser, no voldríem haver de contar mai.

| www.elgall.com |

EL GALL EDITOR

Gener 2018 978-84-16416-29-5 168 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 16 €

També aporta un recull de fraseologia i gloses relacionades amb la sobrassada, les matances i els porcs. 13


distribueix RBA Llibres

| www.lavenc.cat |

L'AVENÇ

El barri de la Plata Julià Guillamon Febrer 2018 978-84-16853-16-8 232 pàgines 14 × 21,3 Rústica amb solapes 20 €

El barri de la Plata, entre la rambla del Poblenou, el cementiri i les vies del tren, és el veïnat dels valencians emigrats a Barcelona: una illa enmig de fàbriques i tallers on va néixer un poblet de gent senzilla. El nom té una etimologia popular: els obrers que als anys 1920 treballaven en la construcció del Metro Transversal cobraven la setmanada en monedes de plata. El barri de la Plata és també un espai mental, on transcorre la infantesa del protagonista, presidida pel xoc cultural entre el catalanisme menestral de la mare i la immigració castellanoparlant del pare, entre les vacances pagades i el passat anarquista, entre la voluntat de tirar endavant i la impossibilitat de sortir-se’n.

Nazis a Barcelona L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945) Maig 2017 978-84-16853-05-2 232 pàgines 21,5 × 25,5 Flexibook • 25 €

Crònica gràfica d’un passat mig amagat: el de la presència de personalitats i delegacions nazis i feixistes a la Barcelona de la postguerra que es volia fer perdonar el passat roig i republicà de la ciutat. Més de 300 fotos i un seguit de textos que documenten la petja de la iconografia nazi en espais públics, en l’activitat social, política i cultural, i en els mitjans de comunicació i les publicacions. També disponible en castellà. 14

La Brigada del Vidre Cròniques del front (1936-1939) Maria Campillo (ed.) Octubre 2017 978-84-16853-12-0 224 pàgines 15,5 × 23,2 Rústica amb solapes 19 €

Conjunt de cròniques de guerra escrites des del front pels corresponsals de premsa i, sobretot, pels mateixos combatents. Publicades en diversos diaris i revistes del moment, són un testimoni excepcional de la vida a les trinxeres. Molts d’ells rebien el sobrenom de «la Brigada del Vidre» perquè eren estudiants i duien ulleres. N’hi ha de coneguts (Pere Calders, Avel·lí Artís Tísner o Teresa Pàmies), i de poc o gens coneguts.


Els barcelonins Adrià Pujol Cruells

En dotze capítols, un per a cada mes de l’any, Adrià Pujol dibuixa un retrat de la societat barcelonina actual, amb la mirada descreguda d’un antropòleg que se sent tanmateix part de la comunitat observada.

Les Closes Maria Àngels Anglada

Diaris Katherine Mansfield

Març 2018 978-84-16853-17-5 176 pàgines 14 × 21,3 Rústica amb solapes 17 €

Març 2018 978-84-16853-18-2 256 pàgines 14 × 21,3 Rústica amb solapes 20 €

El debut literari de Maria Àngels Anglada va merèixer el Premi Josep Pla de novel·la el 1978. Les Closes és la finca de l’Empordà on l’amo ha estat assassinat i la seva dona ha estat acusada i empresonada, però finalment absolta. A través de la seva besneta, Anglada reconstrueix la història d’aquesta «ombra darrere un nom» a partir de cartes, documents, entrevistes... teixint una teranyina literària ambientada en els anys de la revolució de 1868.

distribueix RBA Llibres

L’autor surt als carrers de Barcelona per mirar de descobrir qui són i com són els barcelonins. I ho fa a través d’una sèrie de personatges, no sempre ficticis: «Triaré els que se’n senten i en fan bandera. I els barrejaré amb els que en són i potser ni s’ho han plantejat». A mesura que passen els mesos, veurem que l’objectiu és quimèric: la ciutat és un indret en el qual la identitat esdevé una joguina, i Barcelona és un bagul ple disfresses barrejades, a punt per al carnestoltes permanent.

| www.lavenc.cat |

L'AVENÇ

Gener 2018 978-84-16853-15-1 152 pàgines 14 × 21,3 Rústica amb solapes 15 €

traducció: Marta Pera

Katherine Mansfield (1888-1923) és una narradora excepcional. En aquestes notes personals de l’escriptora, que van ser compilades pel seu marit i publicades pòstumament, s’hi llegeix la passió per viure, malgrat la malaltia que l’acompanyà sempre. Recullen escrits fragmentaris, notes personals, cartes dels últims vuit anys de la seva vida, i també reflecteixen la societat en què es mou, des d’una personalitat poc convencional per a la seva època.

15


TIGRE DE PAPER | www.tigredepaper.cat | distribueix catalunya Virus / distribueix país valencià GEA / distribueix illes balears Palma Distribucions

16

Hem posat les mans a la crònica Manuel de Pedrolo Febrer 2018 978-84-16855-15-5 250 pàgines 13 × 19 Rústica amb solapes 15 €

Un règim repressor comença a introduir policies dins les cases de la gent, per controlar la població. La no acceptació d’aquest fet porta als protagonistes a la revolta, una revolta que esdevé cada cop més organitzada, més participada i més profunda. Un diari que es converteix en l’eina revolucionària que anirà passant de mà en mà dibuixant la crònica d’una revolució. A Hem posat les mans a la crònica Pedrolo ens narra mitjançant una proposta innovadora com gent comuna pren consciència de la seva situació d’opressió i acaba fent coses extraordinàries.

Coses que poden i no poden dir-se Assajos i converses amb Edward Snowden Arundhati Roy John Cusack traducció: Àngel Ferrero

Febrer 2018 978-84-16855-14-8 105 pàgines • 13 × 19 Rústica amb solapes • 12 €

John Cusack el 2014 va tenir una pensada que semblava impossible: reunir a l’escriptora i assagista Arundhati Roy, a l’antic analista de l’exèrcit dels Estats Units Daniel Ellsberg —responsable de la filtració dels Papers del Pentàgon— i a l’excontractista de l’NSA Edward Snowden per compartir opinions i intercanviar experiències comunes. Cusack, Roy i Ellsberg es van reunir en secret amb Snowden a Moscou. Parlaren llargament sobre la naturalesa de l’estat, la condició d’imperi dels Estats Units, el paper de l’immens aparell de vigilància revelat per Snowden, el significat de les banderes i el patriotisme, el rol de les ONG, i com el capital pot creuar fronteres, però les persones no.


A Nakba. Vida, exili i resistència a Palestina Salah Jamal recupera la seva pròpia memòria familiar per recórrer l’evolució de 70 anys de conflicte a Palestina. El desplaçament forçat de la seva família durant la infància, el dia a dia de l’ocupació militar, els tocs de queda... 48 relats que exemplifiquen una catàstrofe, però que a la vegada estan impregnats d’escalf i tendresa, fins i tot amb una bona dosi de sàtira i humor negre, en un intent d’allunyar-se del drama que suposa viure sota una ocupació militar permanent, aproximant el lector a unes històries que modificant l’escenari d’una ocupació militar de ben segur es podria fer seves. 48 relats acompanyats d’il·lustracions de l'històric dibuixant d’El Periódico Miquel Ferreres.

El patriarcat del salari Crítiques feministes al marxisme Silvia Federici traducció: Anna Llisterri i

Àngel Ferrero Febrer 2018 978-84-16855-13-1 145 pàgines • 14,5 × 22,5 Rústica amb solapes • 15 €

Llibre format per una sèrie d’articles escrits des dels anys 70 fins a les últimes idees desenvolupades per Federici en l’actualitat. Tots tenen una cosa en comú: fan una anàlisi profunda del marxisme des d’una perspectiva feminista abordant debats de plena actualitat com: els ventres de lloguer, la no-remuneració del treball domèstic, la doble jornada laboral de les dones (a la feina i a casa), etc.

La casa de la selva Joni D. Gener 2018 978-84-16855-12-4 104 pàgines • Rústica amb solapes • 13 × 19 • 12 € Un home s’enfronta als seus records, al camí que va triar, a la voràgine d’una època que s’ha engolit als seus protagonistes, a un exili que el va portar a aquella casa de la selva.

Els anys d’Allende Carlos Reyes il·lustracions: Rodrigo Elgueta traducció: Àngel Ferrero

Març 2018 978-84-16855-17-9 126 pàgines • Rústica amb solapes • 17 × 24 • 14 €

TIGRE DE PAPER

Març 2018 978-84-16855-16-2 220 pàgines 14,5 × 22 Rústica amb solapes 17 €

| www.tigredepaper.cat |

il·lustracions: Miquel Ferreres

distribueix catalunya Virus / distribueix país valencià GEA / distribueix illes balears Palma Distribucions

Nakba Vida, exili i resistència a Palestina Salah Jamal

Novel·la gràfica d’història-ficció que repassa els fets del cop d’estat de Xile que va acabar amb el govern de la Unitat Popular de Salvador Allende. 17


BIRABIRO EDITORIAL | www.birabiroeditorial.com | distribueix catalunya MADE / distribueix illes balears Serrano Llibres / distribueix país valencià Graons Llibres

18

Els Quiquè i el ninot de neu... Laurent Rivelaygue Olivier Tallec

Qui Què Qui Olivier Tallec Juliol 2015 978-84-16490-04-2 28 p. • 29,5 × 14,5 Tapa dura • 14,50 €

Setembre 2017 978-84-16490-40-0 32 pàgines 23 × 16 cm Tapa dura 14 €

Qui Què On Olivier Tallec

Els Quiquè són l’Olívia, la Paula, la Pamela, en Bernat, en Raül i en Max, una colla d’amics ben trempats a qui no els falta mai imaginació! Quan l’Olívia, l’artista, decideix pintar el cel de gris, comença a fer fred i la neu no triga a caure. Així que els Quiquè decideixen fer un ninot de neu. Però, per desgràcia, el sol torna a sortir...

Reimpressió: febrer 2018 978-84-16490-22-6 28 p. • 29,5 × 14,5 Tapa dura • 14,50 €

Qui Què Què Olivier Tallec Febrer 2017 978-84-16490-34-9 28 p. • 29,5 × 14,5 Tapa dura • 15,50 €

La mestra és un capità Antonio Ferrarra Anna Laura Cantone

La iaia no hi toca José Ignacio Valenzuela Patricio Betteo

traducció: Bel Olid

traducció: Tina Vallès

Març 2017 Segona edició 978-84-16490-36-3 60 pàgines 14,2 x 20 Tapa dura 12,90 €

Setembre 2017 Segona edició 978-84-16490-32-5 144 pàgines 13,5 × 21 Tapa dura 13,95 €

Una mestra actual i valenta explica en primera persona els equilibris que fa amb les mil obligacions paral·leles de la professió i de la vida privada. La mestra, agosarada i humaníssima, sap afrontar heròicament, amb la mateixa energia i de vegades en solitari, els virus de la grip, la manca de paper de vàter, la convivència i les taules de multiplicar, però sempre amb entusiasme, tenacitat, tendresa i un respecte absolut per les criatures.

Com diries estel sense fer servir paraules com rombe o paper? Jo, l’únic que sé, és que la meva iaia no hi toca. Ah, i que té la culpa de tot. Sempre hi ha algú que té la culpa que ens agradi allò que tant ens agrada, o que no ens agradi allò que mai no ens ha agradat. Els meus pares tenen feina, i no em queda més remei que passar-me les tardes a casa de la iaia Petúnia. Però sospito que en porta alguna de cap, i no m’ho penso perdre...


La visió de la realitat des de la perspectiva dels infants planteja qüestions, gairebé metafísiques, que només la imaginació pot explicar. El resultat és una història divertida, amb certa dosi d’humor absurd, que ens proposa una altra manera de veure les coses.

Què fas amb una idea? Kobi Yamada Mae Besom Novembre 2017 978-84-16490-42-4 36 pàgines 22 × 28 Tapa dura 14,95 €

És la història d’un nen, d’una idea brillant i de com aconseguirà mostrar-la a tothom. No sembla fàcil, però a mesura que la confiança del nen creix, també ho fa la idea, fins que un dia passa una cosa increïble. És una història per a qualsevol persona, de qualsevol edat, que alguna vegada hagi tingut una idea que semblava massa gran, massa rara, massa complicada. És una història per donar la benvinguda a aquesta idea, per donar-li una mica d’espai per créixer i per veure què passa després. De fet, és una història que acaba de començar...

Meravellosos veïns Hélène Lasserre Gilles Bonotaux Novembre 2016 978-84-16490-30-1 32 pàgines 37 × 21 Tapa dura 15,90 €

Una família de llops en moto, unes vaques ecologistes, un porquet fotògraf, unes cigonyes sobre la teulada, uns cocodrils cambrers, uns elefants melòmans, una girafa i fins i tot un pop que teixeix uns petits barrets per als peixos... Tot això capgira una mica la vida tranquil·la i ordenada dels meus veïns les ovelles.

BIRABIRO EDITORIAL

«Hi ha una vaca dins del bric de llet». L’afirmació és rotunda i respon a una lògica infalible: si en el pot de pèsols hi ha pèsols dibuixats, en el bric de llet hi ha d’haver una vaca perquè està dibuixada. Un nen inquiet i amb molta curiositat es fa aquesta pregunta i no para fins a resoldre-la, perquè ja se sap que «les vaques no deixaran mai de sorprendre’ns».

| www.birabiroeditorial.com |

Febrer 2018 978-84-16490-44-8 32 pàgines 14 × 24 Tapa dura 11,95 €

distribueix catalunya MADE / distribueix illes balears Serrano Llibres / distribueix país valencià Graons Llibres

La vaca del bric de llet Sophie Adriansen Mayana Itoïz

19


distribueix UDL

| www.raigverdeditorial.cat |

RAIG VERD EDITORIAL

Els desposseïts Ursula K. Le Guin traducció: Blanca Busquets

Març 2018 978-84-16689-61-3 380 pàgines 14 × 20,7 Rústica en tapa dura 21,90 €

Premi Nebula a la Millor Novel·la, 1974. Premi Hugo, 1975. Premi Locus, 1975. Premi Prometheus categoria Hall of Fame, 1993. El govern està format per rics burletes i només serveix als rics burletes. Detesten els pobres, fan el necessari perquè no puguin escapar de la pobresa. La seguretat social s’ha destruït, i tots aquells que no es poden permetre la sanitat privada s’acumulen en hospitals vells i repugnants on van a parar per morir. Qualsevol protesta s’atura amb violència. Els desposseïts d’Ursula K. Le Guin és un clàssic de la literatura. Una novel·la imprescindible, d’una profunda crítica social i política, escrita amb l’habilitat i el detallisme de què només és capaç Le Guin.

Montecarlo Peter Terrin traducció: Maria Rossich

Febrer 2018 978-84-16689-55-2 224 pàgines 14 × 20,7 Rústica amb solapes 18 €

Mònaco, Gran Premi de Fórmula 1, maig de 1968. Tots esperen l’arribada de Deedee, també un jove mecànic de l’equip Lotus: Jack Preston. Però just quan l’actriu fa la seva entrada a la pista, un cotxe explota, i Jack, envoltat de flames i invisible per al públic, salva la vida de la jove actriu. De tornada a casa, Jack anhela un senyal de gratitud, que a la vegada serà un reconeixement del seu acte heroic. No obstant això, Deedee sembla no saber o no pensar en el que va passar, embriagada amb el seu extraordinari nou èxit televisiu. 20

La guerra no té cara de dona Svetlana Aleksiévitx traducció: Miquel Cabal

Març 2018 978-84-16689-37-8 272 pàgines • 13,5 × 21,3 Rústica amb solapes 19,90 €

Premi Nobel de Literatura 2015 a la seva escriptura polifònica, que és un monument al valor i al patiment del nostre temps. «El dret de l’home a no matar. A no aprendre a matar. No es recull en cap constitució». Quasi un milió de dones van combatre a les files de l’Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial. Aquest llibre reuneix el record i la memòria de centenars d’elles, dones que no només rescataven i cuidaven els ferits, sinó que disparaven amb franctiradors, feien esclatar bombes i mataven els seus enemics.


Sabates de taló italià Magdalena Tulli

ALTRES TÍTOLS A la Casa de l’intèrpret Ngũgĩ wa Thiong’o traducció: Josefina Caball

Novembre 2017 978-84-16689-49-1 288 pàgines 13,5× 21,3 Rústica amb solapes 21,90 €

Polititzacions del malestar DD.AA. Novembre 2017 978-84-16689-53-8 280 pàgines 12,7 × 20 Rústica amb solapes 21,90 €

cober en prepa ta ració

RAIG VERD EDITORIAL

Un brot d’Ebola s’estén per una zona rural del Sudan del Sud. Un bruixot serà la peça clau per a la seva extinció. Amb cert sentiment de culpa —perquè, potser, podria haver fet alguna cosa més— decideix adoptar una nena supervivent del desastre, l’Alice. Alhora s’enfronta a l’ésser maligne causant, un yam que habita al fons d’una cova, un lloc fred i fosc, un lloc buit i sense ànima on gairebé no es pot ni respirar. Anys després, seguirem l’Alice i el Topi, el seu fill, per un camí que els durà a enfrontarse amb el mateix ésser maligne. D’alguna manera, els ha estat esperant tota una vida.

| www.raigverdeditorial.cat |

Febrer 2018 978-84-16689-62-0 256 pàgines 12,2 × 19 Rústica amb solapes 14 €

distribueix UDL

En aquell cel brillen estels desconeguts Stalker

traducció: Xavier Farré

Maig 2018 978-84-16689-57-6 224 pàgines • 14 × 20,7 Rústica amb solapes • 18 €

Premi a la millor novel·la Gdynia Premi a la trajectòria Una història personal i commovedora recollida en set diapositives sobre la infància de l’autora durant la Polònia de la postguerra. Tulli recorda les seves arrels poloneses i italianes ja que la seva mare era una escriptora supervivent d’Auschwitz, i el seu pare era italià. El jurat va declarar: «Provoca dolor. El dolor que sent la nena de deu anys, allibera als lectors de les ferides de moments de la infància oblidats» 21


SEMBRA LLIBRES | sembrallibres.com | distribueix catalunya MADE / distribueix illes balears Palma Distribucions / distribueix país valencià GEA Llibres

22

Manuel de Pedrolo La llibertat insubornable Bel Zaballa Febrer 2018 978-84-16698-21-9 156 pàgines 16 × 22,5 Rústica amb solapes 18 €

Manuel de Pedrolo és una de les grans veus de la literatura catalana del segle xx. Una figura clau, també, per entendre el nostre passat més recent. Amb motiu del centenari del seu naixement, la periodista Bel Zaballa ha realitzat una intensa tasca de documentació per reivindicar la trajectòria literària i política de Pedrolo. Una vida marcada per la guerra, el franquisme i la reforma del règim que es va caracteritzar per una militància incansable en defensa dels drets socials i nacionals del nostre país.

August Gil Matamala Al principi de tot hi ha la guerra David Fernàndez Anna Gabriel pròleg: Julià de Jòdar

Octubre de 2017 978-84-16698-16-5 448 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 20 €

David Fernàndez i Anna Gabriel estiren el fil roig de l’itinerari vital d’August Gil Matamala per explicar-nos el relat de l’esquerra social d’aquest país. Des de la defensa del moviment obrer durant i després del franquisme passant per la dels independentistes empresonats en la ràtzia olímpica del 1992, el recorregut vital de l’August ens ajuda a posar llum sobre la història que mai s’explica: la història dels de baix.

Obriu les portes Txarango Gemma Capdevila Novembre 2017 978-84-16698-18-9 56 pàgines 27 × 26 Tapa dura 20 €

Txarango no és només un dels grans fenòmens de la música catalana actual, també és un grup de música compromès a transformar la nostra societat. Narrat amb els versos de la seva cançó homònima i amb les meravelloses il·lustracions de Gemma Capdevila, Obriu les portes ens convida a reflexionar sobre la gran odissea dels nostres dies: la de les persones que han de fugir de casa seva a causa de la fam i la guerra.


Obrint Pas va ser un dels grups més populars de la nostra música. Una formació que amb la seua vibrant mescla de ritmes actuals, cultura popular i compromís social es va convertir en referent de diverses generacions. Al país de l’olivera és una de les seues cançons més emotives. Un viatge als sentiments i paisatges de la nostra infantesa. En aquest àlbum, la il·lustradora Aitana Carrasco ha recreat l’univers simbòlic de la cançó i que ens uneix a la terra on hem crescut. Un lligam que mai no es trenca, un amor que mai no es perd.

La història de John Carlos Dave Zirin John Carlos traducció: Carla Benet

Març 2018 978-84-16698-23-3 256 pàgines 14 × 21 Rústica amb solapes 19 €

La imatge dels atletes John Carlos i Tommie Smith amb els punys alçats al podi dels Jocs Olímpics del 1968 és tota una icona mundial. Però qui eren John Carlos i Tommie Smith? Per què els millors atletes del món van desfiar el poder amb aquest acte rebel? Quines en van ser les conseqüències? Aquesta novel·la, escrita pel mateix John Carlos i el periodista Dave Zirin, respon aquest interrogant amb un relat poderós. Una història personal de sacrifici i coratge de dos homes que van prendre partit en els convulsos Estats Units dels anys seixanta.

SEMBRA LLIBRES

Març 2018 978-84-16698-24-0 56 pàgines 27 × 26 Tapa dura 20 €

| sembrallibres.com |

cob en prepearta ració

distribueix catalunya MADE / distribueix illes balears Palma Distribucions / distribueix país valencià GEA Llibres

Al país de l’olivera Obrint Pas Aitana Carrasco

23


www.alreveseditorial.com www.crims.cat iperdigo@alreveseditorial.com distribueix UDL

www.lavenc.cat www.elsllibresdelavenc.cat lavenc@lavenc.cat distribueix RBA Llibres

www.raigverdeditorial.cat raigverd@raigverdeditorial.cat distribueix UDL www.birabiroeditorial.com info@birabiroeditorial.com distribueix catalunya: MADE país valencià: GRAONS LLIBRES illes balears: SERRANO LLIBRES

www.periscopi.cat info@periscopi.cat distribueix UDL

www.saldonar.com edicions@saldonar.com distribueix UDL

www.elgall.com edicions@elgall.com distribueix catalunya Nordest Llibres illes balears Palma Distribucions país valencià Sendra Marco

LLEGIR EN CATALÀ llegirencatala.cat @llegirencatala facebook.com/llegirencatala info@llegirencatala.cat Gener 2018

www.sembrallibres.com sembra@sembrallibres.com distribueix catalunya: MADE país valencià: GEA Llibres illes balears: Palma Distribucions

www.tigredepaper.cat info@tigredepaper.cat distribueix catalunya: Virus país valencià: GEA Llibres illes balears: Palma Distribucions