Page 1

NÚM. 5– 2011

Contingut:

GIRONA, D’ABRIL

A JUNY

2011

TEMPS DE FLORS

Temps de Flors Boccia-Celrà

1

Mones de pasqua

2

monuments, patis i jardins de Girona, en la qual hi vam

Sant Jordi Intercanvis d’usuaris

3 4

participar per quart any consecutiu. La nostra exposició estava

Tenim furgoneta nova

5

magatzems de Ferros Puig. Pensàrem que la millor manera de

Nova obra de teatre

5

diàriament al centre; vam decidir decorar una cadira de rodes i

FC Girona– Elche

6

un caminador amb boletes de diferents colors de paper

Escola d’Educació Especial Palau IV Mostra de capacitats

7

Anem al cinema

8

Marineland Entrevista: Rosangela, Turia i Lali

8-9

2

Del 7 al 15 de maig es va celebrar la 56a Exposició de flors,

situada al Carrer Ciutadans, número 15, a l’edifici dels antics sentir-nos

identificats

era

fent

quelcom

que

utilitzem

“creppé”. També vàrem fer el logotip de la Fundació amb clavells blancs naturals. Durant tota la setmana que va durar “Temps de Flors”

7

anàrem amb diferents grups d’usuaris, a veure els carrers i patis del Barri Vell de Girona, i a regar les nostres flors.

9-11

Sopa de lletres

11

Les 5 diferències

12

Aniversaris

12

hi


PÀGINA 2

NÚM. 5– 2011

ÚLTIMES NOTICIES Boccia amb els alumnes de l’Institut de Celrà El passat dia 7 d’abril els alumnes de 3er d’Eso de l’IES de Celrà vingueren a veure una demostració i a posar en pràctica el que havien après sobre boccia. Per començar, tres de nosaltres vàrem fer una petita explicació de diversos aspectes del joc : la normativa , l’arbitratge, l’assistent i les adaptacions: canaletes licornis… Després, els alumnes de l’IES van jugar contra uns quants de nosaltres i també ens van fer d’assistents. Cal destacar que el grau d’implicació que van tenir va ser molt alt, van estar força atents a les nostres explicacions i van preguntar tot allò que no tenien massa clar.

El dia 19 d'abril, dins la setmana santa, es van fer les mones de Pasqua. Tots junts ens vam repartir en tres grups i cada grup en va fer una. Els ingredients eren

molt

melmelades,

variats, ous

des

kinder,

de

coco,

fideus

de

xocolata, nata, ametlles..., fins a la xocolata desfeta que mai pot faltar. Havent triat cada grup els ingredients que volien, vam començar amb la decoració de les mones. A la tarda, entre usuaris i personal de la Llar ens les menjàrem

Mones de pasqua


NÚM. 5– 2011

PÀGINA 3

Sant Jordi El passat dia 20 d’abril a la tarda varem muntar la parada de Sant Jordi al menjador de la Llar. El motiu principal va ser que els usuaris veiessin com quedava la parada ja que, el dia de Sant Jordi era dissabte, i la majoria dels usuaris de la Llar marxaven a casa. Un altre motiu va ser decidir entre tots els preus de cada producte que vendríem. També vam aprofitar aquesta oportunitat per determinar la distribució dels diferents productes elaborats per nosaltres.

El dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi, vam començar el dia amb un petit dilema, a l’hora de sortir del centre per muntar la parada, ja que el dia va començar amb pluja. Però de cop i volta, els núvols van marxar i va sortir el sol que, finalment ens va acompanyar durant tota la jornada de Sant Jordi. Es van fer dos grups d’usuaris -un al matí i un a la tarda- per anar a veure la parada que teníem a Plaça Catalunya. Vam anar a vendre els nostres productes i a veure l’ambient de Girona. Aquest dia eren pocs residents a la Llar ja que, al ser Setmana Santa i dissabte, molts dels residents havien marxat a casa. Els productes que veníem eren: roses d’argila, de culleres i d’ampolles de plàstic, fermalls de feltre, bijuteria variada, gerros de ceràmica, samarretes, titelles, ... Les vendes van anar força bé!


PÀGINA 4

NÚM. 5-2011

Intercanvis d’usuaris entre les Llars de la Fundació Durant la setmana del 17 al 22 de maig van haver-hi intercanvis de residents ente les diferents Llar de la Fundació. L’Iván i en José Manuel, residents de la Llar La Gavina d'Alella, varen passar uns dies a la Llar Oxalis. Mentre l’Isaac i en Sergi d'Oxalis, passaren la setmana a la Llar La Gavina.

La setmana del 23 al 30 de maig hi va haver un altre intercanvi, aquesta vegada eren tres residents de la Llar Joan Trias. La Fina, la Dolores i en Luis ens van acompanyar en el nostre dia a dia de la Llar. Així com la Manuela, en Jose Antonio i la Mònica F. foren qui visitarem els nostres companys de la Llar Joan Trias.


NÚM. 5– 2011

PÀGINA 5

Tenim una furgoneta nova El passat 23 de maig va arribar la nova furgoneta per la Llar que provenia d’una altra Llar de la Fundació. Estem molt contents de tenir-la abans de l’estiu ja que, d’aquesta manera, podrem fer més sortides fora de Girona.

ÚLTIMES SORTIDES IV Mostra de capacitats El passat dia 14 d’abril varem anar a veure la “IV Mostra de Capacitats de dones afectades de Paràlisi Cerebral i dones cuidadores”, organitzada per la Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral i exposada al Centre Cívic de Santa Eugènia. La Llar també formava part d’aquesta mostra exposant algunes de les manualitats que hem fet durant l’any.


PÀGINA 6

NÚM. 5– 2011

Partit de futbol: FC Girona– Elche El 16 d’abril vam anar a veure el partit del FC Girona- Elche. Vam arribar força aviat per poder aparcar la furgoneta a prop del camp. A més a més, vam tenir l’oportunitat de poder dissenyar una xapa participant en un taller que el club fa i de fer-nos fotos amb la mascota del Girona FC.

Una hora abans de que comencés el partit van obrir les portes i vam començar a entrar per trobar un bon lloc. Tot el recinte està molt ben adaptat, i el tracte que vam rebre, per part del personal del Girona FC fou excel·lent. Vam ser convidats pel club del Girona gràcies a la gestió de la Concepció Veray, candidata del PPC a l’alcaldia de Girona.


NÚM. 5– 2011

PÀGINA 7

Anem al cinema a veure la pel·lícula “Rio” El dia 18 d’Abril un grup d’usuaris de la Llar i els nois d’intercanvi anaren a veure la pel·lícula “Rio” als cinemes “Ocine” de Girona. Entre tots van decidir que volien passar una bona estona mirant una pel·lícula divertida com la que van triar. Com ja sabeu el cinema està situat molt a prop del centre, i per tant, ens és molt còmode. Un responsable del cinema ens va acompanyar, molt amablement, en els viatges en ascensor que varem fer per arribar fins a la sala on es projectava la pel·lícula.

Visita a l’Escola de Palau A la Llar hi ha molts ex alumnes de l’Escola d’Educació Especial de Palau, i feia temps que volíem anar-los a fer una visita. El passat dia 11 de maig va ser el dia escollit, com érem molts vam haver d’anar-hi en autocar. Ens emocionàrem, ja que alguns de nosaltres feia molts anys que no havíem tornat a anar-hi, i teníem ganes de retrobar-nos amb professors i companys. Ens van convidar a un picapica mentre recordàvem vells temps. La Pili Gil, mestra de l’escola, ens va dir unes paraules. Ens va explicar que farien un seguit d'activitats per celebrar els 30 anys de l'escola, i ens van dir que es faria unes jornades de portes obertes, en les que hi podrà participar tothom qui vulgui. Per concloure, vam fer una visita pel centre a fi d'ensenyar-nos les reformes que s’hi havien fet durant aquests últims anys.


NÚM. 5– 2011

PÀGINA 8

Marineland El passat 2 de juny vam fer una sortida en autobús al zoo marí de “Marineland” situat a la vila de Palafolls. Hi vam participar quasi tots els usuaris, professionals de l’equip tècnic, les monitores, els cuidadors/es i voluntaris/es per gaudir d’un dia diferent. Només arribar varem veure l’espectacle de les foques i tot seguit dels dofins, amb l’ ajuda dels seus ensinistradors, ens varem emocionar amb les seves meravelles dintre de l’aigua. Vam poder comprovar que són uns animals molt intel·ligents. Posteriorment vam donar un volt per les instal·lacions, vam poder veure els pingüins i diverses aus. Vam dinar tots junts a l’entrada del zoo i vam descansar una estona.

A la tarda, vam veure una altra mostra de complicitat, en aquest cas, va ser una demostració d’aus tropicals que sabien des de fer operacions matemàtiques fins a anar en cotxe i posar benzina. Després de l’espectacle va arribar el moment de tornar cap a la Llar. Tots vam gaudir molt d’aquest dia i vam conèixer una mica més d’aquests animals tant especials.


NÚM. 5– 2011

PÀGINA 9

La Febre d’Or El dimarts 7 de juny un grup d'usuaris i residents del centre van anar a visitar l'exposició La Febre d’Or- Escenes de la Nova Burgesia que presenta CaixaForum de Girona. La Febre d’Or és una novel·la contemporània de Narcís Oller publicada entre 1890 i 1892. L’obra narra l’ascensió i posterior ruïna d’unes famílies burgeses de l’època. A l’exposició vam veure vestuaris, escultures, cartells i documents, i sobretot quadres que mostraven com vivia aquesta nova burgesia. Aquests quadres provenien d’importants museus d’Espanya i de col·leccions particulars. Volem convidar a tothom a veure aquesta magnífica exposició que romandrà oberta i gratuïta fins al 15 d’agost. També volem agrair a la noia que ens va fer de guia, l’Anna, per la seva amabilitat en tot moment.

Entrevista a la Rosangela, a la Turia i a la Lali Rosangela

i Turia són les treballadores que es cuiden de la neteja de la Llar, i la Lali

és qui s’encarrega de la bugaderia. Fa 3 anys i mig, 5 anys i 7 anys que hi treballen respectivament. Pensem que la seva feina és molt important en el nostre dia a dia a la Llar. 1- De quin país sou? Quan fa que vareu arribar a Espanya? I a Girona? Rosangela: Sóc del Brasil. Fa 7 anys que vaig arribar a Espanya i 4 anys a Girona. Turia: Sóc del Marroc. Fa 23 anys que vaig arribar a Espanya i a Girona. Lali: Sóc d’Ecuador. Fa 13 anys que sóc a Espanya i 7 anys i mig que visc a Girona.


NÚM. 5– 2011

PÀGINA 10

2- Quina va ser la vostra primera feina en arribar aquí? Rosangela: Va ser en una cafeteria a Madrid. A Girona sempre he treballat en neteja. Turia: Sempre he treballat en neteja. Lali: Quan vaig arribar a Espanya vaig cuidar a una persona gran. A Girona va ser netejant un parking de cotxes. 3- Ens podeu explicar com vareu arribar a la Llar Oxalis? Rosangela: Vaig començar en una empresa de neteja, i des de fa 3 anys treballo contractada per la fundació. Turia: Jo treballava amb una senyora, però va marxar a viure a Barcelona, i com que no volia deixar-me sense feina em va ajudar a trobar aquesta. Lali: Vaig començar a treballar a la Llar netejant per una empresa. Després em van oferir treballar de cuidadora i ho vaig rebutjar per l’horari. Uns mesos més tard em van oferir la possibilitat d’encarregar-me de la bugaderia. 4- Com recordeu els vostres primers dies a la Llar? Rosangela: Més o menys com ara, les instal·lacions que hem de netejar són les mateixes. Turia: El primer dia va ser una mica dur, però després molt bé. Lali: Els primers dies estava molt impressionada per tot el que s’havia de netejar però a la vegada em sentia molt acollida pel personal del centre i els usuaris.

5- En què consisteix la vostra feina? Quin horari féu? Rosangela: La Turia i jo ens encarreguem de la neteja de la Llar. Jo treballo de tardes i els caps de setmana anem rotant. Turia: De la neteja de la Llar de torn de matí. Lali: Sóc l’encarregada de la bugaderia. Treballo de 7 a 14:30 de dilluns a divendres.


NÚM. 5– 2011

PÀGINA 11

6- Ens podeu explicar alguna anècdota divertida de la vostra feina? Rosangela: Sempre quan acabava de netejar el passadís passava un usuari, que ja no és al centre, amb pedres o sorra i ho tornava a deixar tot brut. Turia: A vegades, quan fregava el terra passava un usuari, sempre el mateix, pel lloc on estava encara moll. Lali: Em poso a parlar moltes vegades jo sola amb les màquines. 7- Quin és el millor record que teniu de la Llar des de la vostra arribada. Rosangela: M’agraden molt les festes a la Llar, com la de Nadal, els nois s’ho passen molt bé. Turia: Quan va néixer el meu fill i quan va fer 1 any, vaig venir a la Llar a celebrar-ho. Lali: Per mi cada dia és un bonic record, sou com la meva família. SOPA DE LLETRES: Busca el nom de les 8 hortalisses que tenim plantades a l’hort de la Llar.


PÀGINA 12

NÚM. 5– 2011

Les 5 diferències !!!!!

Abril - Juny

Aniversaris Nom

Dia

Mes

Any

Edat

Eduard

2

4

1989

22

Rosanna

16

4

1979

32

Laura

26

4

1975

36

Genís

9

5

1991

20

Maria

10

5

1980

31

MªTiscar

12

5

1984

27

Gemma

13

5

1978

33

Diana

30

5

1984

27

Carme

1

6

1961

50

Fundació Llars de l’Amistat Cheshire. Llar Oxalis. C/ Manuel de Pedrolo 2. 17007 Girona.

Solucions a les 5 diferències: Fanal, finestres de l’edifici de l’esquerra i de la dreta, senyor del carrer, pivot de pedra.

Us informem que des de la passada primavera podeu consultar el nostre butlletí a travès del Facebook de la Llar Oxalis.

Butlletí número 6  

Us fem entrega del butlletí número 6