__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

01 Framsida_b_Östgötamat 2012-04-25 13.12 Sida 1

Upplev

Körsbär

Det östgötska bäret

Paketresor

Smakrika utflykter


02-03 Ledare_b_Östgötamat 2012-04-25 13.13 Sida 2

Närodlat Din guide till försäljare av närodlat på landsbygden.

ŗGripenbergs ŗGripenbergs Gårdsbutik Gård ŗBiskopsberga Herrgård ŗBiskopsberga H e ŗTåkerngrönt AB ŗTåkerngrönt ŗSkrivaregården i Normlösa ŗSkrivaregården ŗKlastorps ŗKlastorps Gård ŗBleckenstad Gård ŗBleckenstad Gårdsbutik ŗWreta ŗWreta Handelsträdgård Handelsträ ŗMjölby Handelsträdgård, ŗMjöl j by Handelst ŗStrömsnäs Äggbod i Spångsholm ŗStrömsnäs Ä ggb ŗViby ŗViby Handelsträdgård Handelsträ plantskola, Järstad t ŗBotanicus ŗBotanicus plan ŗTrädgård Såntt ŗTrädgård & Sån 24 2 4 ŗAlvastra ŗAlvastra Biodlarförening Biodlar 2 25 Potatis ŗSvärds ŗSvärds P otatis 26 Gårdsbutik ŗBörslycke ŗBörslycke Gårds Gårdsb ŗGrepstad ŗGrepstad Gårdsbutik ŗLeanders ŗLeanders Östgöta Östgö potatis 27 27 28 ŗHandelsboden ŗHandelsboden i Klarhem 1 12 29 29 Ekobod ŗJK:s ŗJK:s Ek obod 30 1 14 ŗIllersjö Gårdsbutik ŗIllersjö Gårdsbu ŗOves Plantskola ŗOves Plan tskola 13 ŗBrunneby Musteri ŗBrunneby M ust Ödesh Ö hög Ödeshög ŗTomatboden ŗTomatboden i Varv V ŗKlosterdelikatesser ŗKlosterdelikates ŗTåkerns Herrestad ŗTåkerns Trädgård, Trädgå ŗVäversunda ŗVäversunda Bärodling Bär ŗÄggboden Alvastra ŗÄggboden i A lv ŗHillingstad ŗHillingstad Blomsterodling Blom ŗVätternblommans ŗVätternblomma trädgårdsmästeri ŗRåby Gårdsbutik ŗRåby Gårdsbu ti ŗAdolfsnäs ŗAdolfsnäs Handelsträdgård Hand

15

Borensberg 2 20

22 2 2

Motala 21 18

16

19

32 3

V Vadstena 17 31

7 1

23

2

4

5

Linköping g

Skän nninge 11 206

3

8

Väderstad

1 10

Mantorp 9

Mjölby

4 E4 32 6

Boxholm

För För mer mer information: information:

Mjölby/Skänninge Tu Turistby rå Tel 0142-85003

Motala turistby rå Tel: 0141-22 52 54

Vadstena turistby rå Tel: 0143-31 5 70

Ödeshögs turistby rå Tel: 014 4-351 67


•02-•03 Ledare_b_Östgötamat 2012-04-25 13.23 Sida 3

Östergötland

Nära dig! Sol sommar och semester. Var ska vi åka? Inget är så viktigt som att just dessa veckor blir precis så som vi önskar. Men vad är det då som gör att semestern blir fulländad? En bra resa behöver inte betyda att vi åker långt bort. En bra upplevelse innebär oftast att vi umgås med de vi tycker om och gör något som berör så många sinnen som möjligt. Senaste undersökningen om vårt resande beskriver just att ressällskapet och maten är viktigare än resmålet. Men ibland är det lätt att bli hemmablind. Vad finns att göra ”Nära mig”? För att ni ska hitta alla matpärlor i Östergötland har vi till den här säsongen tagit fram en smartphoneanpassad hemsida. Skriv m.ostgotamat.se. så kan du i din smartphone hitta vad som finns just nära dig, när gäller mat och upplevelser. Där hittar du de bästa restaurangerna, gårdsbutikerna, och vilka matevenemang som är på gång. Du kan också boka och betala färdiga matupplevelsepaket. I det här numret av Upplev Östgötamat vill vi inspirera dig att hitta matpärlorna som är nära just dig. Vad sägs om matvandringar i Norsholm på sidan 14 eller varför inte uppleva en trerättersmeny på tre olika platser med bilen eller motorcykeln genom södra Östergötlands vackra landskap. Det kan du göra i Kinda och på Torpön.

Vill ni inte vandra eller åka bil så finns fantastiska båtturer på våra natursköna kanaler, Göta och Kinda Kanal. Vilket landskap mer än Östergötland kan skryta med två så vackra kanaler? Vill du istället uppleva djur och natur är Vikbolandet rätt plats. Där kan du se strutsar, kalkoner och kor och dessutom besöka en helt nybyggd glassfabrik. Står solen högt på himlen är det inte heller långt till i Arkösunds underbara badklippor. Kanske är shopping din grej och du vill istället stanna i stan? Då har du på 26–27 tips på var du hittar den bästa maten i våra två största städer Linköping och Norrköping. Östergötland har något för alla smaker. Välj så att just din semester blir så fantastisk som du önskar och glöm inte att det bästa finns här - nära dig. Matiga sommarhälsningar

Redaktionen Projektledare: Louise Alenbrand, 0706-75 06 33, louise@matupplevelse.se Produktion: LKPG Media AB, Platensgatan 1A, Box 436, 581 04 Linköping www.lkpgmagazine.se Omslagsfoto: Gustav Ridderström Foto: Niclas Albinsson, Oscar Lüren

Vi reserverar oss för tryckfel

Louise Alenbrand Projektledare Östgötamat, Rätt & Slätt – Maten i Östergötland www.ostgotamat.se

Denna tidning är producerad som ett samarbete mellan projektet Rätt och Slätt - Maten i Östergötland, Östgötamat Ekonomisk Förening och LKPG Magazine. Vill ni också producera en egen tidning?

Kontakta Peter Lindgren, LKPG Magazine 0707-52 62 53 peter.lindgren@lkpgmagazine.se Upplev Östgötamat


04-•05 Körsbär_b_Östgötamat 2012-04-25 13.30 Sida 4

Körsbär Bara ordet körsbär framkallar skönhet och längtan. Rikt blommande träd på våren och senare en sommarens smakfest. Sött, surt och alla nyanser av rött – från gult till nästan svart. Vi har surkörsbäret (Prunus cerasus), som i Östergötland går under det gemensamma namnet klarbär. Hit hör även morellerna. Vi har det söta körsbäret (Prunus avium), som vi kallar bigarrå. De sura bären trivs bäst på buskar och mindre träd medan de söta bären gärna breder ut sina kronor och bildar större träd. Arkeologiska fynd visar att vi åt körsbär på 500-talet i Sverige och körsbärsträd förekommer både odlade, vilda och förvildade. Träden trivdes bra även på karga marker och uppgifter från 1800-talet talar om att bären kunde vara en viktig inkomstkälla för dem som hade det sämre ställt. Inte bara ögats och magens fröjd alltså utan även överlevnadens. I Östergötland finns det gott om körsbär. Kanske alldeles särskilt nere i den södra delen, vid övergången till Småländska höglandet och där det blir extra tydligt att råvaror och recept inte bryr sig om länsgränser utan håller sig till de geografiska förutsättningarna. Körsbäret trivs på mager jord. Körsbär är vackra och goda! För skönhetstörstande, matintresserade människor är en blommande körsbärsallé mot en kornblå himmel att liknas vid vägen mot himmelriket. Alla har vi väl på något sätt tagit del av Astrid Lindgrens målande beskrivning av Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta. Att själv ligga under ett blommande körsbärsträd om våren och höra binas idoga surrande i trädkronan är sann lycka. Lika underbart som att senare under sommaren skatta träden på dess röda guld. Färska bär direkt i munnen eller tillagade enligt vår östgötska sed som spottsoppa, kräm, sylt eller som ingrediens och smaksättare i bakverk och pajer – härliga östgötska rikedom.

Upplev Östgötamat

Körsbär är nyttiga! Innehållet av antocyaniner (färgpigment) är högt och det är mycket bra, eftersom det är en supereffektiv antioxidant, som också har en inflammationshämmande effekt. ORAC, (oxygen radical absorption capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller och hos körsbäret är detta värde högt. För oss som är nöjda med enklare positiva innehållsförteckningar så finns det C-vitamin, fibrer och järn i bären också, så frossa gärna när tillfälle ges. Körsbär, vilda och tama, det vill säga odlade! I Östergötland finns även körsbärsodlingar, bland annat på Ombergs sydsluttning ner mot Tåkern, där klimatet är gynnsamt och räknas som zon 1. Bären är känsliga för sprickbildning, som uppstår vid för mycket regnande, men odlingarna behöver samtidigt mycket vatten vid rotsystemet för att ge goda skördar. Därför odlas körsbär under ”kontrollerade former”, det vill säga täckta och skyddade från såväl slagregn som hungriga fåglar. 13 000 träd ger mellan 40-60 ton bär. Avslutningsvis kan nämnas att det även går att göra utmärkta viner och likörer på körsbär. Något att njuta av även under årets mörkare månader. ■ Text Margareta Carling Foto Gutstav Ridderström

Spöttsoppa 6 portioner (Körsbärsoppa) En härligt läskande soppa som passar att laga i stor sats. Kan sparas i kylskåp flera dagar. Tillagningstid ca 45 minuter Ingredienser ca ½ liter körsbär, färska eller frysta sura körsbär, t ex moreller 1 liter vatten 1 ½ dl socker 2 msk potatismjöl Tillagning Rensa och skölj bären. Koka upp dem med vattnet och tillsätt sockret. Koka bären en stund sedan de spruckit. Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Koka upp. Servera soppan avsvalnad eller kall.


04-05 Körsbär_b_Östgötamat 2012-04-25 13.18 Sida 5

LOUD.SE

Din östgötamat!

Östgötamat är din närmaste mat. Regionala producenter som tillsammans för fram Östergötlands smaker och matupplevelser. Produkter som växt, vårdats och hanterats med omsorg. Nu finns Östgötamat i din butik. Lätt att hitta. Och att välja.

Projektet Rätt och Slätt – Mat i Östergötland ägs av SIK Institutet för Livsmedel och bioteknik i samverkan med Hushållningssällskapet Östergötland och Östsvenska Turistrådet. Projektet pågår under 2011-2013, och har huvudfinansiering från Landsbygdsprogrammet genom Länsstyrelsen i Östergötland samt medfinansiering av Regionförbundet Östsam.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden


06-07 Mon Tomater + Vit Saltgurka_b_Östgötamat 2012-04-25 13.19 Sida 6

Ekotomater Redan när Kristina Ahlsén och hennes man tog över verksamheten på gården Mon så var odlingarna obesprutade. Men för två år sedan tog de steget och blev fullt ut en ekologisk odling. – Egentligen var det självklart, man kan ju inte ha gift på maten, säger Kristina Ahlsén. I växthuset odlas det främst tomater, men även andra grönsaker. Plantorna står i jord och har en viss fastställd jordmängd var. Dessutom besprutas de inte och de gödslas med nässelvatten och gräsklipp istället för konstgödsel. För att hindra skadedjuren från att angripa plantorna sätter Kristina in olika nyttodjur. – Det är kort sagt rovdjur som äter upp skadedjuren, men för mig och plantorna är de ju nyttodjur, ler hon. Det är helt fantastiskt hur det fungerar.

Hela odlandet är en väl avvägd process. Kristina har koll på när det är dags att beställa hem vilka nyttodjur så att de hinner växa till sig tillräckligt för att kunna försvara plantorna mot skadedjuren när de dyker upp. Dessutom gäller det att ha luppen i fickan så att hon inte missar om ett nytt skadedjur kommer på besök. – Man lär känna sitt växthus, menar hon. Jag vet vilka skadedjur som brukar komma hit och när de kommer så jag har rätt bra koll på vad jag ska göra.

Bekämpningen med nyttodjur är noga kontrollerad så att de små liven inte stör varken ekosystemet i växthuset eller det runtomkring och

i slutändan kan Kristina skörda välsmakande och giftfria tomater.

I sommar kommer det att odlas hela 13 olika sorters tomater på Mon och den som vill ha sig ett smakprov kan titta in i deras gårdsbutik. Dessutom finns de såklart på Bondens egen Marknad. Och Kristina lovar att de alla smakar lika gott. För med det ekologiska odlingssätter följer också fördelen att tomaterna får växa till sig långsamt och har gott om tid på sig att ta upp smak- och näringsämnen så att vi sedan har något att njuta av. ■ Text Maria Tjernström Foto Louise Alenbrand

m.ostgotamat.se med färdiga paket. Och mycket mer.

Östergötland för alla smaker, direkt i mobilen! m.ostgotamat.se

Boka Gryts skärgård en upplevelse utöver det vanliga

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Upplev Östgötamat

www.valdemarsvik.se/paket


•06-07 Mon Tomater + Vit Saltgurka_b_Östgötamat 2012-04-25 13.39 Sida 7

Rimforsa Strand är inte bara platsen för era företags möten utan också för sommaruflykten, weekendvistelsen eller för oförglömliga fester och bröllop. Vårt prisbelönta kök lagar mat från grunden och med lokala råvaror. 42 rum / 71 bäddar, Strandbastu, samt konferenslokaler och matsalar för upp till 100 personer.

Saltgurkan

Välkommen – du är väntad! Konferenspaket från

En östgötsk angelägenhet

1 695 kr/pers (from 2012 ingår det alltid Strandbastubad i våra paket)

Saltgurkan är en östgötsk specialitet, den vita saltgurkan framför allt, men även den gröna. Nästan alla har sitt eget familjerecept. Den är mycket omtyckt och mer eller mindre beroendeframkallande. Det kan många hemvändande östgötar vittna om.

Sommar på Strand 25/6 – 5/8

På Tuna gård i Rystads socken nordost om Linköping odlades redan på 1890-talet en typ druvgurka som var annorlunda. Den var slät, knubbig och vit och ansågs vida överträffa västeråsgurkan i kvalitet. Fortfarande odlas den vita druvgurkan i trakten.

Gurka är för ordningens skull inte en grönsak, det är en frukt. En vanlig gurka består till cirka 96 procent av vatten och den är kanske inte den mest näringsrika föda vi har, men innehåller en viss mängd C-vitamin och fibrer. Den har gamla traditioner och kommer ursprungligen från Indien för så där 5 000 år sedan. För Sveriges del finns ett belägg för att gurka såtts i Hertig Karls (han var yngste son till Gustav Vasa och blev sedermera Karl IX) trädgårdar vid Nyköpingshus 1598. Det svenska namnet gurka är känt sedan 1636. Gurkan har också sin givna plats i folkmedicinen och vem har inte sett bilder på damer med gurkskivor lagda över trötta ögon! Gurkskivor lagda över ögat är välgörande för svullna ögonlock. Kan användas även mot påsar under ögonen. Gurksaft kan också ges som svalkande dryck till febersjuka.

Öppet alla dagar kl 11.00 - 21.00

Grillbufvfaérje

fr kl 18.00 edag mt fr onsdag sa 27/7 med & 29/6, 13/7 llning underhå

Text Margareta Carling Foto Oscar Lüren

9lONRPPHQWLOO  %OHFNHQVWDG*nUG 

Lunchbuffé, ala carté, glass, fika, fotbollsgolf, kajakpaket, båtuflykter, frukostyoga, hotellrum samt egen brygga för båt och bad!

Grillpaket med övernattning från 795

kr/pers

I priset ingår: Strandbastubad, grillbuffé, logi och frukostbuffé

Betänk alltså - det är inte vilken gurka som helst vi bär hem från affärer och torg i Östergötland. Nej, det är en gurka med traditioner och utsökt smak, en källa till såväl yttre som inre välbefinnande. Ett verkligt fynd på den östgötska matmarknaden. ■

Båttur på vackra Kinda Kanal

m m ag ol ik a he

I

jo rd a ed

sommar har vi glädjen att ha två passagerarbåtar i sjösystemet: Åsunden-JärnlundenRengen-Kinda Kanal. Boka Strandpaketet och S tr a n d p a k e te t njut av en härlig kryssf r å n ning mellan Linköping & Rimforsa (* på M/S Kind. Eller boka någon av m I p a k e te t in g å r: b å e d fi k a . B u s s /t å g tr e s a M/S Birgit Sparres turer. Mer info re s a s a m lo g i, fr u k t o s tb u ff é hittar du på vår hemsida. o ch

955 kr/p

—Áº¸ÀºÃÈɶ¹ÞǺÉÉ»¶Â¾Á¿º»îǺɶ¼ÈÄ    ·º¹Ç¾ËºÇºÀÄÁļ¾ÈÀĸ½ÀǶ˸ºÇɾIJºÇ¶¹   ¿îÁÀÅÇĹÊÀɾÄà žËàǼàǹȷÊɾÀÈÞÁ¿ºÇ˾º¼ºÃÅÇĹʸº‚   Ƕ¹º˶ÇÄǁÅǺȺÃɶÇɾÀÁ¶ÇËàǺ¼ºÃ   ÄÂɶÁ¶¹ºÂÄÇÄÉȶǺÁ¶¹ĸ½ÂθÀºÉ   ÂθÀºÉºǃ 

A NNO NZ ERA REK LA M B YRÅ

Möten - Värdskap - Gastronomi!

Ù ÙÅźÉɾ¹ºÇ ÅźÉɾ¹ºÇ ©ÄÇȂ›Çº ©ÄÇȂ›Çº ¡îǹ¶¼ ¡ îǹ¶¼ ¨îù¶¼ ¨ îù¶¼

† †‰……‚†…… ‰……‚†…… † †………‚†‰…… ………‚†‰…… † †ˆ……‚†‹…… ˆ……‚†‹……

S tr a n d b a

ers

s tu b a d )

TEL 0494-792 90 WWW.RIMFORSASTRAND.SE

Upplev Östgötamat


08-09 Omberg + Åsunden mat_b_Östgötamat 2012-04-25 13.20 Sida 8

Upplev

Omberg Magiskt vackra Tåkern och förförande Omberg, en trakt som är breddfylld med naturupplevelser och historia. Lägg till förstklassig mat och man får en välgörande resa som inte glöms bort i första taget. Berget Omberg ligger vid Vätterns strand och för många är det starkt förknippat med uteliv, naturupplevelser och historia. Här finns bokskogens naturreservat med vacker bok- och ädellövskog, högsta punkten Hjässan med Hjässaborgen och Rödgavles grotta. Och naturligtvis legenden om drottning Omma, den forntida härskarinnan som levde i evig tid genom att röva bort och inta en ny ung kvinna när den kropp hon levde i blivit för gammal. Efter sin död sägs hon vaka över Omberg och gråta vid Rödgavles grotta där en av hennes friare ska ha förolyckats. Det är också hennes tårar som blir till dimman som ibland sveper in berget. Vid bergets fot hittar man Alvastra klosterruin, ett måste för den som besöker Omberg. Lämningarna efter ett av Nordens första Cistercienskloster från 1143 utgör dessutom en perfekt miljö för en lunchrast med medhavd korg från Ombergs Turisthotell. Passa också på att besöka Ellen Keys villa Strand som är belägen vid

Upplev Östgötamat

Vätternsstrand, omgiven av lummig bokskog. I enlighet med hennes egen önskan blev villan ett sommarhem för trötta arbeterskor efter hennes död och idag kan kvinnliga akademiker komma hit för att studera de ämnen som låg Ellen Key nära.

En annan sjö som inte får missas är Tåkern. Den är en av Europas främsta fågelsjöar och under årens lopp har omkring 270 fågelarter skådats vid sjön och drygt ett hundratal häckar här. Dessutom visar omgivningarna upp en vacker flora som bland annat innehåller en rad orkidéer. Här finns såväl besöksområden med fågeltorn som vackra vandringsleder och under våren 2012 invigs en ny, modern besöksanläggning som gör detta vackra område ännu mer tillgängligt. Här ligger också Tåkerns trädgård där man odlar och säljer ekologiska produkter. Ett gastronomiskt minne att ta med till hemmets köksbord när resan är över.

Att uppleva Tåkern och Omberg är såklart inte något man gör på en dag. Men som tur är finns det övernattning på Ombergs Vandrarhem och Ombergs Turisthotell. Här sover man gott medan man smälter dagens intryck. Och för den som bokar Ombergsresan som ett paket ingår två övernattningar och dessutom en lunchkorg till första dagens utflykt och en tvårätters lunch på Ombergs Turisthotell under dag två. Välsmakande och lokalt. Dessutom får man fakta om och kartor över området, så att man inte går vilse bland allt som finns att se. Sedan är det bara att snöra på sig ett par bekväma skor och uppleva ett av Östergötlands vackraste och mest omtyckta naturområden. ■ Text Maria Tjernström Foto Visit Östergötland


08-09 Omberg + Åsunden mat_b_Östgötamat 2012-04-25 13.21 Sida 9

Till sjöss i Kinda Vatten hör ihop med mat. Inte bara för att det är en bra måltidsdryck utan också för att få saker gör en så hungrig som en dag till sjöss. Dessutom är det något härligt rofyllt i att tuffa fram på kanaler och sjöar. Just det har man tagit fasta på hos Rimforsa Strand. I sommar kommer båten M/S Birgit Sparre att trafikera sjön Åsunden. Vid några utvalda datum tar hon oss också med på en middagsresa, med avgång i Rimforsa hamn bjuds det ombord på välkomstdrink innan förrätt och varmrätt intas i Rimforsa Strands vackra matsal. Sedan kliver man åter ombord för att avnjuta en osttallrik medan båten stävar genom Åsundens blanka vatten. En stund för social samvaro, god mat och en vy av trakten från ett annat perspektiv. – Vi har ett otroligt vackert sjö- och kanalsystem, säger Veronica Eriksson, ägare av Rimforsa Strand. Det är väldigt kul att det visas upp och att man utnyttjar det. För den som vill ha ännu mer av både båt och mat finns Strandpaketet. Då ingår en tur längst Kinda kanal med M/S Kind, som går mellan Linköping och Kinda, och en natt på Rimforsa Strand. På båten serveras det lokala läckerheter från Östgötamats medlemmar och på Rimforsa Strand är middagen komponerad av detsamma. Innan det är dags att krypa ner mellan lakanen kan det också vara läge att förgylla kvällen med en stund i den sköna Strandbastun.

Turen med M/S Kind går de allra flesta dagar under sommaren och paketet bokas på Rimforsa Strand. Matturen med M/S Birgit Sparre går på utsatta datum under sommaren men kan också bokas av sällskap på 20 personer och uppåt vid andra tillfällen. Skulle man vilja vara lite närmare vattnet har Rimforsa Strand också ett kajakpaket där man får använda sig av hotellets kajaker och utforska såväl Åsunden som Kinda Kanal under sitt besök på hotellet. Och efter en dag på sjön smakar middagen om möjligt ännu bättre. ■

Text Maria Tjernström Upplev Östgötamat


10-11 Grillrecept_b_Östgötamat 2012-04-25 13.22 Sida 10

Surf & Turf

på Gryts Varv

Grillad kalv med tryffelsmaksatt gäddkorv samt primör paket med fetaost och ett schalottenoch dragonsmör.

Upplev Östgötamat

ck 2007 och

Nikla

ts Östgötako s Helsing, Åre

2011.


•10-•11 Grillrecept_b_Östgötamat 2012-04-25 14.26 Sida 11

Grillrecept Kalven 680 g kalvytterfilé Salt Anchochilipulver Putsas, saltas och peppras och grillas.

Gädd- & tryffelkorv (Kan med fördel förberedas dagen innan) 600 g gädda finmald 2 vitor 2 dl grädde 1 tsk salt 2 krm vitpeppar 2 krm tryffelolja 10 g hackad tryffel Blanda vitor och salt i mixer. Kör i grädde, vitpeppar och tryffelolja. Blanda i hackade tryffeln. Spritsa ut i plastfilm och snurra som korvar. Kör i ugnen på 75 grader upp till innertemp på 56 grader. Kyl. Avlägsna plasten och grilla.

GÅRDSBUTIK • • • •

Vånga Gård, Häradshammar hammarr, Vikbolandet Te el. 0125-100 29, 070-740 1153 www.vikbolandsstruts.se

Primörpaket med fetaost 6 st röda cocktailtomater, halverade 6 st gula cocktailtomater, halverade 8 st gröna sparrisar 50 g bondbönor, pillade 30 g salladslök, skivad 50 g morot, hyvlad 30 g rädisa, hyvlad 300 g färskpotatis, kokt 120 g fetaost Krogersbo, tärnade Rapsolja, från Sänkdalen Salt Svartpeppar Bryt av nedre delen av sparrisen så ni inte får med det beska. Blanda allt i en bunke med lite rapsolja, salt och svartpeppar. Dela på fyra och gör fyra stycken folie paket. Lägg på grillen i ca 10 minuter.

Shalotten- och dragonsmör 150 g smör rumstempererat 50 g finhackad schalotten 30 g dragon färsk ½ dl champagnevinäger Olivolja Salt Peppar Plocka dragonen, spar stjälkarna. Fräs löken i lite olja slå på vinägern och lägg i dragonstjälkarna. Låt koka ihop tills det nästan blivit torrt. Hacka dragonen. Vispa ihop smör, lök reduktion, dragon och salta och peppra.

Text Niklas Hellsing Foto Gryts Varv

Upplev Östgötamat


12-•13 Appen_b_Östgötamat 2012-04-25 13.38 Sida 12

m.ostgotamat.se Östergötland för alla smaker, direkt i mobilen!

Förr om åren skrev man noga ner allt man behövde veta för att hitta dit man skulle innan man lämnade hemmet. Idag är man van att ha hela världen i sin byxficka eller handväska. Så länge smartphonen har täckning finns all information som behövs. Och nu hittar man även Östgötamats producenter och restauranger på bara ett klicks avstånd.

Östgötamat

i din smartphone Den som surfat mycket på sin smartphone vet hur det är. Visst går det snabbt och lätt, men är webbsidan inte anpassad för mobilt användande kan den bli jobbig att läsa och hantera. Glädje är när man inser att sidan finns som app eller mobilanpassad webbsida. Då finns plötsligt det man vill veta enkelt tillgängligt på telefonens skrivbord. Det är också just därför som Östgötamat Ekonomisk förening under våren har tagit fram en mobilanpassad webbsida. Den laddas hem till telefonens skrivbord och vips ligger hela Östergötlands delikatesser i din hand. Tillsammans med Östgötamats bokningsbara upplevelsepaket är den mobilanpassade webbsidan sommarens stora nyhet och konstigt vore det väl annars när semestern helt plötsligt blir så mycket lättare att planera. Godsakerna finns på m.ostgotamat.se och med ett snabbt klick ligger de sedan på skrivbordet. Nästa gång man står på stan och funderar var man ska äta är det bara att klicka in. Eller om man bestämt sig för att besöka en producent och inte hittar vägen.

Upplev Östgötamat


•12-•13 Appen_b_ÖstgÜtamat 2012-04-25 14.12 Sida 13

Med hjälp av menyn Nära mig hittar man lätt vilka restauranger eller producenter som finns i närheten. Man kan själv ställa in hur lĂĽngt avstĂĽndet som räknas som nära ska vara och sedan fĂĽr man svar pĂĽ var man kan mätta magen eller var spontanresan ska gĂĽ. Under menyerna Restauranger samt Producenter och GĂĽrdsbutiker finns listor pĂĽ de restauranger, producenter och gĂĽrdsbutiker som är godkända av Ă–stgĂśtamat. Perfekt fĂśr att planera utflykten eller middagen pĂĽ stan. Under PĂĽ gĂĽng hittar man just saker som är pĂĽ gĂĽng, det vill säga evenemang och annat skoj i regionen. Och nyhetsfliken hĂĽller dig uppdaterad pĂĽ vad som händer pĂĽ matfronten i länet. Fast det allra bästa med den mobilbaserade webbsidan är nog menyn Paketresor. Här hittar man spännande utflykter av olika slag som lĂĽter oss njuta av den ĂśstgĂśtska maten pĂĽ bästa sätt. NĂĽgra av dem finns beskrivna här i Upplev Ă–stgĂśtamat, men det finns mĂĽnga fler. I skrivande stund är 17 resor klara och bokningsbara, men fler ska det bli. Det handlar om allt frĂĽn kvällsturer till resor pĂĽ flera dagar, med mĂĽnga olika teman och inriktningar och alla gĂĽr att boka direkt i din smartphone. SĂĽ enkelt är det alltsĂĽ att hitta till Ă–stergĂśtlands smultronställen. Tillsammans med beskrivningarna av restauranger, producenter och gĂĽrdsbutiker finns ocksĂĽ en karta sĂĽ att man enkelt kan hitta vägen. SĂĽ smĂĽningom kommer ocksĂĽ Ăśversättningar till engelska och tyska sĂĽ att sĂĽ mĂĽnga som mĂśjligt fĂĽr chansen att glänta pĂĽ dĂśrren till smak- och upplevelseresan som är Ă–stergĂśtland. â–

=pSRVTUH[PSS  ;VTH[IVKLUP=HY] =POHYKL.VKHZ[L-pYZRHZ[L;VTH[LYUH   5`WSVJRHKLKPYLR[MYrU]rY[]p_[O\Z   =pSQTLSSHU€]LYVSPRH;VTH[ZVY[LY   ,NLUVKSHK.\YRHV7HWYPRHfNNTT    ^^^[VTH[IVKLUZL

kWWL[]HYK  OLSN  

=pNILZRYP]UPUN! -€SQY]MYrU4V[HSHTV[4Q€SI`JH     RT=PK=HY]ZR`YRHR€YTV[;VTH[VKSPUNJHRT    

9lONRPPHQĂšWLOOĂšYnUĂšRVWEXWLN Ăš Ăš Ăš Q )Un UQD VWD Ăš l P RVW [KROP LĂš%R SEDA

8 N 1

90

Text Maria TjernstrĂśm

7YV]ZTHRHVJOOHUKSH\Y]rY[ 7 YV]ZTHRHVJOOHUKSH\Y]rY[ WYPZILS€U[HZVY[PTLU[]PK]rY[TLQLYP W YPZILS€U[HZVY[PTLU[]PK]rY[TLQLYP )V_OVST=POHY`Z[H[VZ[H]MpYZR PP)V_OVST=POHY`Z[H[VZ[H]MpYZR TQ€SRMYrUNrYKHYUHPNYHUUZRHWL[ Q€SRMYrUNrYKHY UHPNYHUUZRHWL[ T LKHU =POHYTrUNHOpYSPNH =POHYTrUNHOpYSPNH ZZLKHU VZ[HYM€YHSSHTrS[PKLYÂśMYrUMY\RVZ[ Z[HYM€YHSSHTrS[PKLYÂśMYrUMY\RVZ[ V PSSNV\YTL[TPKKHN=P[HYNpYUH [[PSSNV\YTL[TPKKHN=P[HYNpYUH LTV[NY\WWLYVJOILYp[[HYTLYVT TV[NY\WWLYVJOILYp[[HYTLYVT L ]]rY[M€YL[HNYPUNVJOIVRHWr rY[M€YL[HNYPUNVJOIVRHWr =  =HYT[]pSRVTUH HYT[]pSRVTUH ) \[PRLUZ€WWL[[PKLY! )\[PRLUZ€WWL[[PKLY! 4 rU VUZ  4rUVUZ  ;VYZMYL ; VYZ MYL : VTTHY€WWL[]LJRH ! ! :VTTHY€WWL[]LJRH 4 rU-YL   4rU-YL

^^^IV_OVSTZVZ[ZL ^^^IV_OVSTZVZ[ZL

Upplev Ă–stgĂśtamat


14-15 Matvandring på Östgötaleden_b_Östgötamat 2012-04-25 14.01 Sida 14

MATSAFARI

Matvandring på

Östgötaleden

Kontakt Britta och Lennarts nära kött 011-54 004 m.ostgotamat.se www.ostgotamat.se


14-15 Matvandring på Östgötaleden_b_Östgötamat 2012-04-25 14.02 Sida 15

Landskapet runt Roxen bär spår av historien. Om vi bara ser oss om hittar vi den både här och där. Att mat smakar som allra bäst när man varit ute och rört på sig, eller kanske fortfarande är det, vet de flesta. Och kombinerar man de båda får man en härlig färd som när både magen och kunskapsförrådet. Leden har funnits där länge, men få vet om att den finns. Men den som tar sig en vandring genom Norsholms naturreservat möts av vacker natur, fylld av historiens vingslag. Har man dessutom sällskap av någon som kan platsens historia och nutid blir vandringen än mer givande. Ungefär så var tanken när man komponerade ihop matvandringen på östgötaleden. – Det är en vacker plats och det är roligt att få visa upp den, säger Britta Andersson, matambassadör och ägare av Britta och Lennarts Nära Kött, som är en av dem som leder vandringen. Dessutom tycker jag om att äta ute i det fria och jag tycker om god mat. Så det var en bra kombination. Vandringen börjar vid Norsholms naturreservat och dit tar man sig lättast med miljöbussen Ekoturen som plockar upp deltagare såväl i Norrköping som i Kimstad och hos Britta och Lennarts Nära kött. Anette Aspgren-Güldorff som är naturguide på Ekoturen leder sedan vägen genom det vackra landskapet och berättar om vad vi ser. Förutom flora och fauna finns här ruiner och annat som påminner om den tid då munkar och biskopar bodde i trakten. Ända från 1100-talet och fram till biskop Brasks 1500-tal förekom de och berättelserna de har lämnat efter sig är många. På vägen finns det också ett antal stopp

inplanerade då man får sig en bit av den regionala matkulturen till livs. – Vi äter både stående och sittande, beroende på vad som ska ätas, och ofta med utsikt över Roxen, berättar Britta. Det är allt från snacks till hela rätter och vi har porslin med oss.

Menyn som bjuds har inspirerats av såväl biskoparnas tid som nutiden och det som trakten bjuder. Råvarorna är närproducerade och det allra mesta kommer från ställen i närheten av Norsholm. – Det finns väldigt mycket här, säger Britta. Det är kul att få dela med sig av det. Och med läckerheter som prisbelönt leverpastej med saltgurka, torkade frukter med honung, raggmunk och naturligtvis grillat nötkött från Britta och Lennarts egen produktion tillsammans med säsongens grönsaker på menyn är det inte utan att det vattnas i munnen. Och för den som vill ha ett vinpaket kommer vinet från Östergyllen vinmakare, också de från Norsholm. Under vandringens gång berättar också Britta om såväl maten som äts som den egna produktionen, om kossorna och det fina köttet som hagmarksköttet är. – Det här är något unikt, menar Britta. Naturguidningar har gjorts förr, men ingen på det här viset med maten som serveras längst

vägen och guidning av både en naturguide och en matambassadör. Att dessutom få äta i Norsholms vackra miljö på riktigt porslin förhöjer upplevelsen av maten ytterligare. Och kvällen till ära behöver ingen bära sina egna matsaker. – Det är ju ofta det jobbiga med att äta utomhus, att behöva släpa med sig maten och saker att äta på, säger Britta. Men den här gången gör vi det så man behöver inte tänka på något annat än att dyka upp och njuta av kvällen.

Promenaden i sig tar omkring tre och en halv timme och går i behagligt tempo. Leden är väl upptrampad och går längst vackra stigar och på trygga spångar, så du behöver inte vara någon van vandrare för att våga dig ut. Se bara till att ha på dig ett par sköna och tåliga skor och kläder som håller dig varm så är du redo för kvällen. Turen kommer att gå vid ett tillfälle i maj och fyra i juli. Dessutom är planen att det ska hållas en speciell version av turen, en spökvandring, lagom till Halloween. Och för företag eller större grupper går den att boka separat. Oavsett vilket är det ett utmärkt tillfälle att få ut det bästa av Norsholms natur- och matutbud. ■

Text Maria Tjernström

Upplev Östgötamat


16-17 Vikbolandet_b_Östgötamat 2012-04-25 13.31 Sida 16

MATSAFARI

Djur på

Vikbolandet

Kontakt Visätters Kalkon 0125-100 85 Vikbolands Struts 0125-100 29 Sänkdalens Gård 0125-320 20 m.ostgotamat.se www.ostgotamat.se


•16-17 Vikbolandet_b_Östgötamat 2012-04-25 13.39 Sida 17

Smakrika Vikbolandet, fullt av entusiastiska producenter och spännande djur. Eller vad sägs om en nybyggd glassfabrik, ett stort kalkonstall och en hel massa strutsar? Och det är bara några av ingredienserna i smakresan som är Vikbolandet. Längst vägen mot Vånga gård dyker det upp en skylt som är märkligt sällsynt. Inte många har stött på en varningstriangel med en struts på, men där står den. Skylten får sin förklaring lite längre upp längst vägen. Där huserar nämligen Vikbolands struts. Hos Annelie och Niclas Nordqvist finns drygt ett hundratal av de ovanliga fåglarna. De först kom hit 1997 och sedan har det bara blivit fler. Har man bokat i förväg kan man få sig en visning bland hägn och stall och under tiden brinner grillen. Efter rundturen finns det läckert, nygrillat strutskött att smaka på och i gårdsbutiken finns både kött och strutssouvernirer att köpa med sig. Så länge någon är hemma på gården är butiken öppen och bara att se vilka spännande hantverk som kan skapas av strutsägg och fjädrar gör gården värd ett besök. Att sitta i det gamla spannmålsmagasinet, som idag är inrett till restaurang, och inta sin lunch är förståss inte heller fy skam. Strutsarna är inte de enda ovanliga fåglarna på Vikbolandet. På Visätters gård föder Menire och David Hillebrand upp kalkoner och i sommar inviger de sitt nya kalkonstall. Stallet har dessutom en visningsgång så att man kan få sig en närmare titt på hur kalkonerna lever och ser ut. På gården finns också kycklingar och Suffolkfår som inte har något emot att träffa besökare. I gårdsbutiken finns gårdens delikatesser och den som inte fått nog av lantlivet kan boka in sig i en av de tre

stugorna som ligger på gården och är en del av konceptet Bo på lantgård. Då kan man dessutom få vara med om det som händer på gården och hjälpa till i det dagliga arbetet med djuren. Men oavsett om man vill semestra på gården eller bara ta sig en titt förbi är det ett utflyktsmål som är mödan värt. För det är inte varje dag man möter en pratsam kalkon eller klappar ett livs levande Fåret Shaun-får.

På Vikbolandet ligger också Häradshammars bygdegård och Sveriges enda Zarah Leandermuseum. Zarah bodde stora delar av sitt liv på Lönö gård som ligger i Häradshammars socken och tillsammans med sin sista make ligger hon begravd vid kyrkan här. På museet finns samlade minnen av den omskrivna stjärnan och divan. Foton, skivor och personliga ting berättar hennes historia. Det gör även vännen Brigitte Pettersson som var Zarahs allt-i-allo. För vid ett besök på museet går det alldeles utmärkt att boka ett kåseri med henne. Efter ett museibesök är det läge för glass. Inte bara för sötsugets skull, utan också rent geografiskt läge. Det är nämligen inte mer än tio minuters resa till Sänkdalens gård och deras glassproduktion. Fabriken är nybyggd och den som är nyfiken får sig gärna en guidad tur, både där och i gårdens övriga produktion. Här tillverkas nämligen också rapsolja och mjölken till glassen

kommer från gårdens egna kor som mer än gärna tar emot besök. Gården har varit i släktens bruk sedan 1800-talet och farfar Per-Gunnar räknas som en av pionjärerna inom ekologiskt lantbruk. Det senaste tillskottet är som sagt glassfabriken, och till den hör en gårdsbutik där den glassugne kan titta in. Förutom slutprodukterna glass och rapsolja, är tanken att här även ska finnas lokalproducerade varor från andra gårdar på Vikbolandet och även de råvaror som används i Sänkdalens egen glassproduktion. Så det finns gott om anledningar att titta förbi Sänkdalen, fast kanske framförallt att få saker förgyller en solig dag som en god glass i det gröna med kossorna råmandes i bakgrunden. Innan man lämnar Vikbolandet ska man passa på att besöka Fristad Gästgiveri för en eftermiddagsfika. Det är Vikbolandets äldsta hus från början av 1600-talet och ligger på vägen mellan Östra Husby och Söderköping. Med hjälp av EU-bidrag har medlemmarna i Tåby hembygdsförening restaurerat gästgiveriet och huset visar upp prov på gammal restaureringsteknik. Eftermiddagskaffet bryggs av det speciella Tåbykaffet, en blandning som förr såldes i socknens affär. Till det är Tåbylimpan en självklarhet och så klart en liten kaka. Allt medan det planeras för nästa besök bland delikatesserna på Vikbolandet. ■

Text Maria Tjernström

Upplev Östgötamat


18-19 Kolmården_b_Östgötamat 2012-04-25 13.42 Sida 18

MATSAFARI

Vandra i de djupa

Kolmårdsskogarna Skogens tystnad, stegen som knastrar längst grusvägar och stigar, Bråvikens djup, fåglarnas sång och så en kväll med god mat och kanske en stund i ett spa. Mycket mer kan man inte önska sig. I de djupa Kolmårdsskogarna hittar man allt det där, och lite till. Kontakt Bråvikslandet www.bravikslandet.se Upplev Norrköping Källvindsgatan 1, Norrköping m.ostgotamat.se www.ostgotamat.se Upplev Östgötamat

Det är något speciellt med skogen. Den kan som få andra saker skänka lugn, avslappning och tid för eftertanke samtidigt som den kan vara en upptäcktsresa, ett äventyr och en lekplats. Nästan oavsett vilken sinnesstämning man befinner sig i har skogen något att erbjuda. Det är kanske därför som det är så skönt att vandra i Kolmårdsskogarna. För oavsett om man söker en utmaning, en nypa frisk luft eller ny kunskap om skogen så finns den där. Hela sju olika vandringsrundor med varierad längd, svårighetsgrad och terräng finns att välja på. Det enda som behövs är en karta och sköna skor, sedan är det bara att hålla utkik efter de orange markeringarna. Alla vandringsrundor följer i stort sett Östgöta- och Sörmlandsleden. Så de är väl markerade och använda. Man går med andra ord inte vilse. Längden varierar från fem kilometer till 15 och svårighetsgraden är allt från lätt till svår. De allra flesta kan alltså hitta en tur som passar dem. Sedan gäller det bara att bestämma vilken väg man vill ta. Såväl Fridhemsrundan som Utsiktsrundan bjuder på vacker utsikt över Bråviken medan Ravinrundan låter dig insupa Getåravinens hänförande skönhet.


•18-•19 Kolmården_b_Östgötamat 2012-04-25 14.29 Sida 19

Handelsboden i Gamla Linköping Köp karameller i strut, närproducerad mat eller en sockertopp till kaffet i härligt gammaldags miljö!

Kultur- och fritidsnämnden

www.gamlalinkoping.info 013-12 11 10 .VTFFSt)BOUWFSLt#VUJLFSt5SÊEHÌSEBSt$BGÏ3FTUBVSBOHFSt4DJFODF$FOUFSt%KVSt/BUVS 

I den 500 miljoner år gamla sprickan finns en rik flora och det långsamt porlande vattnet skapar en nästan andäktig känsla. Sandviksrundan ger också möjlighet till annan förströelse än vandring, så som hantverk och historia. Rundan börjar vid byn Sandviken där det finns såväl hantverks- som inredningsbutiker. Rundans sträckning går längst Nunnebanan, en nedlagd järnväg som byggdes för att frakta timmer. Anledningen till byggnationen var att ta tillvara på skogen och rädda den undan nunnefjärilens larver. Rundan passerar också Marmorbrukets museum och inte långt bort bryts den marmor som pryder bland annat Harrods, Stockholms slott och Rockefeller Center.

Långt från Harrods flärd ligger Fjällmossens stillhet. En av Mellansveriges största mossmarker med sina 480 hektar och kanske landets tystaste plats. Här igenom går två av vandringslederna, Fjällmossen östra och Fjällmossen västra. Båda präglas av den tydliga känslan av att vara i Norrland, trots att mossen är belägen på gränsen mellan Östergötland och Sörmland, inte långt ifrån Norrköping. Såväl floran som fågellivet påminner om Sveriges nordligare delar och den som har tur kan få höra ett tjäder- eller orrspel eller se en av de många rovfåglar som befolkar mossen. Den som väljer den västra leden bör rusta sig med stövlar eller rejäla kängor och den som tar den östra leden får inte glömma badkläderna då ledens sista del går längst med badvänliga Vrångsjön. Vill man få sig ett dopp på vägen går Stegeborgsrundan, som går genom Vikbolandet, förbi pärlan Skirsjön, okänd för de flesta men högt skattad av dem som hittat dit. Turerna hittar man beskrivna med karta i broschyren Vandring i Kolmården och Vikbolandet. Oavsett vilken runda man väljer passar de alldeles utmärkt att kombinera med ett vandringspaket på något av Bråvikslandets hotell. Då får man också två sköna hotellnätter, massor av god mat och såklart turbroschyren. Väljer man att tillbringa sin vistelse på Villa Fridhem ingår dessutom entré till deras spaavdelning. Mycket mer välgörande än så kan knappast en minisemester eller weekendresa bli. Först en härlig middag i vacker miljö, innan vandringsskorna snörs på en mättande frukostbuffé och i ryggsäcken en lunchkorg. Sedan är det bara att ge sig ut och njuta av naturens välgörande kraft. Väl hemkommen finns det tid för annat välgörande, som en stund i en bubbelpool. Eller varför inte boka en massage? När middagen sedan har avnjutits lär knappast någon ha problem med att sova gott. Och med ännu en frukostbuffé i magen är det sedan dags att vända hemåt avslappnad, uppfriskad och fylld av ny energi. ■ Text Maria Tjernström

 

Grillkvällar varje torsdag och fredag! Under sommarens grillkvällar bjuder vi på struts, kalkon och hjort samt grönt från östgötska gårdar. Till grilltallriken serverar vi klyftpotatis, sallad, olika röror och bröd. Njut tillsammans med ett glas vin och kanske en dessert. Öppet mån-fred 10-21 Lörd 10-16 Start 11 juni

Gig! Varje onsdag under hela sommaren är det GIGkvällar i Knäppingsborg. Njut av musiken tillsammans med något gott från Mimmis Visthus. 13/6-15/8

Grillkvällar varje torsdag och fredag hela sommaren.

Varmt välkomna!

Knäppingsborg, Skolgatan 1 www.mimmisvisthus.se

Upplev Östgötamat


20-21 Kinda_b_Östgötamat 2012-04-25 13.45 Sida 20

MATSAFARI

Upptäckarlust i

Kinda

Det finns en hel del att se i Kinda, både för Kindabor och besökare. Allt från kunniga hantverkare till vackra vyer kittlar nyfikenheten via traktens matproducenter och serveringar som lovar att kittla gommen. Det enda som behövs är en bil och lite upptäckarlust.

Kontakt HargOdlarna 0494-124 88 Kinda Turistbyrå 0494-194 10 m.ostgotamat.se www.ostgotamat.se Upplev Östgötamat


20-21 Kinda_b_Östgötamat 2012-04-25 13.45 Sida 21

Hela två turer har snickrats ihop i trakten kring Kinda. Det är två turer med lite olika inriktning, men med lika god mat. Dels kan man välja att dela upp sin måltid på tre olika ställen och mellan rätterna hänföras av Kindas vackra natur i turen Mat och natur i Kinda. Eller så väljer man att möta bygdens många olika hantverkare i turen Från mekanik till soppa på en spik. – Det är ju så roligt att ordna med event, förklarar Ann-Sofi Johansson på Hargodlarna. Vi funderade på hur vi skulle kunna visa upp Kinda och allt som finns här. Sedan är det ju så roligt att få göra något ihop och samarbeta om det. Och den känslan var hon inte ensam om.

Under turen Från mekanik till soppa på en spik möter man som sagt traktens olika hantverkare, från krukmakare till marmeladmakare. Dagen börjar på Svalsjö lanthandel med kaffe och kaka och en visning av Pers mekaniska kabinett med spännande kugghjul och finurliga tittskåp. När kaffet har sinat är det dags att ratta bilen mot Tiderums kyrka för att höra en av Sveriges äldsta kyrkors historia. Lagom till lunch rullar man sedan in på Hargs gård och får sig en lokalproducerad måltid, som påminner om de bekanta rätterna från mormors söndagsmiddag, till livs tillsammans med gårdens historia. – Det började redan på 80-talet med ekologisk bärodling för självplock, berättar Ann-Sofi. Men vi tycker att det är så roligt att laga mat så vi började lära oss att förädla våra bär.

Idag kokar de sylt och marmelad i små satser utan tillsatser. De odlar vissa av bären själva, men mycket kommer från Kisa fruktoch bärcentral dit Kisaborna lämnar in överblivna frukter och bär från sina trädgårdar. Så vilka smaker som finns för säsongen beror mycket på vilka bär som plockades under förra. För att få se och uppleva hur marmeladkokning går till tar Ann-Sofi och hennes kollega Ing-Marie ut gaslåga och kopparkärl i gårdsbutiken och visar hur ett marmeladkok går till. – Då kokar vi inte för att sälja på burk, utan bara för att besökarna ska få känslan av hur det är, menar Ann-Sofie. Det handlar om att känna lukterna och se processen. Därifrån går färden till Hjortlunds ateljéer som är regionens största krukmakeri för handgjord brukskeramik där såväl arbetet i ateljéerna som den historiska miljön visas upp. Sedan bär det av mot dagens sista stop. Det är matkreatören Anita Brage som med van hand garnerar tårtan som sedan avnjutes till eftermiddagens kaffe.

I turen Mat och natur i Kinda görs en måltid till en resa. Förrätten äts i gårdsbutiken på Hargs gård medan Ann-Sofi och Ing-Marie berättar om gården. Och den som är klok passar på att köpa med sig en av deras goda marmelader innan turen går vidare mot varmrätten. Den gamla vägen mot Horn går längst Åsundens blanka spegel och slingrande vägar bjuder på lugnt tempo och vacker natur. Känner man för ett

spontant stopp eller två utefter vägen är det ingen som protesterar. Hos Ryda jakt och fiske är det sedan dags för lunch, en läcker varmrätt i ombonad och trivsam miljö. – Vi har inte bestämda rätter utan stämmer av med varandra, förklarar Ann-Sofie. Blir det en kötträtt hos Ryda så blir det fisk i förrätten och tvärt om. Mätt och belåten kan man sedan styra kosan mot Björkfors och sjön Björken. Via skogskantade vägar tar man sig till Valö Festplats i Björken. Några steg över en spång och upp till öns högsta punkt för att nå kaffestugan, efterrätten och berättelserna om den i generationer älskade festplatsen. Mätt på både mat och natur är det sedan dags att rulla hemåt för dagen.

Båda turerna arrangeras på bestämda datum ska bokas i förväg. Men den som inte kan just då behöver inte oroa sig, det går att besöka både serveringar och hantverkare på egen hand, och med all säkerhet är det inte sista gången som det arrangeras spännande saker i Kindatrakten. – Vi älskar ju att laga mat, men ska man bara göra det blir man tokig, skrattar Ann-Sofie. Då får man hitta på saker så att man kan träffa människor. Dessutom blir det ju lättare för turisterna att få se vad som finns om vi arrangerar saker. På så sätt kan bygden växa. ■

Text Maria Tjernström

Upplev Östgötamat


22-23 Åtvidaberg_b_Östgötamat 2012-04-25 13.47 Sida 22

MATSAFARI

Mat &

historia i Åtvidaberg Åtvidaberg är rikt på såväl råvaror som historia. Bara det faktum att de nästa år firar 600 år som stad skvallrar om att det har hunnit hända en hel del i trakten. Vissa saker har lämnat intressanta spår och annat finns fortfarande kvar så att vi kan uppleva det, solkanonen till exempel. Kontakt Yxnerum Hotell och Konferens 0120-610 22 Åtvidaberg Hotell och Restaurang 0120-100 90 Åtvidabergs Turistbyrå 0120-120 98 m.ostgotamat.se www.ostgotamat.se Upplev Östgötamat

Med en typisk brukshistoria och traditioner som sträcker sig ända tillbaka till det medeltida bergmansbruket har Åtvidaberg hunnit samla på sig en hel del saker att upptäcka. Faktiskt så pass många att det räcker för att göra en tvådagarstur runt trakten om man skulle vara sugen. – Det finns mycket här och vi vill visa upp det, säger Thomas Collin, krögare på Åtvidabergs hotell och restaurang. Alla stoppen på turen finns ju sedan tidigare och tar emot besökare, men det är inte alltid de får uppmärksamhet så att folk vet om att det finns. Turen Mat och historia i Åtvidaberg finns som en- eller tvådagarstur och båda börjar likadant, med en rundvandring på Åtvidabergs bruks- och Facitmuseum. Här får man lära sig historien om och kring Åtvidabergsföretaget Facit vars räkneoch skrivmaskiner en gång i tiden fanns på kontor världen över. Därefter är det dags att stiga ombord på Blå tåget vars första anhalt är anrika Sandelius konditori, Åtvidabergs äldsta konditori som funnits sedan 30-talet. Här intas förmiddagskaffet innan det är dags att stiga ombord på tåget igen för lite


22-23 Åtvidaberg_b_Östgötamat 2012-04-25 13.47 Sida 23

sightseeing. Innan lunchen hinner man också med en guidning av Åtvidabergs båda kyrkor. – Vi har två kyrkor bredvid varandra, det är lite ovanligt, ler Thomas. Först var det bara den gamla kyrkan och när den började förfalla byggdes det en ny. Sedan renoverade man upp den gamla kyrkan och nu är det den som används och den nya står tom. Efter guidningen är det dags för lunch. Den intas på Åtvidabergs hotell och restaurang där man självklart lagat maten på de lokala råvaror som säsongen bjuder. – Vi har ingen bestämd rätt till lunchen, det varierar lite beroende på säsong och tycke, menar Thomas. Men vi jobbar mycket med klassisk husmanskost så det kan nog hända att det dyker upp en raggmunk eller så. Det är ju trots allt vår landskapsrätt.

Mätta och belåtna är det sedan dags att ta tåget till världens enda fungerande solkanon. I ett torn vid Bysjön står den och varje dag vid 13.15 antänds stubinen av solen och kanonen skjuter en salut. – Det är en kvarleva från den tid då man arbetade på fält och åkrar runtomkring, berättar Thomas. Skottet var en signal till arbetarna att det var dags att ta lunch. Ett stenkast från solkanonen är det sedan dags att kliva ombord på E/S Vågspelet för en tur runt Bysjön. Landstigningen blir vid Adelsnäs herrgård vars klassiska, engelska park med orangeri lämpar sig perfekt för såväl en promenad som att förtära de kakor med kaffe som följt med från Åtvidabergs hotell och restaurang. Sedan väntar en guidad tur i Adelsnäs park. Här rundas också dagen av för dem som valt att ge sig ut på en endagstur och med Blå tåget återvänder man till startpunkten. Har man istället en hel dag av upptäckande kvar möts man av en buss med destination Yxnerum hotell och konferens. Där väntar ett dubbelrum och en tvårättersmiddag på välsmakande, lokala råvaror. Skulle någon sedan känna sig rastlös finns det gott om aktiviteter runt Yxnerum. En pool och sjön Yxningen bjuder in till bad och i motionshallen finns gott om tillfällen att röra på sig. Vill man ta det lite lugnare finns krocket, boule eller kubb. Efter en god natts sömn och en lika god frukost bär det av mot Borkhult och en guidning om Borkhults bruks historia. Sedan är det dags att fylla på energidepåerna. Det görs med förmiddagskaffe på Salfvedal, Yxnerums hembygdsgård, med ett av Sveriges äldsta trähus. Nästa utflyktsmål blir Larvik där en guidad tur med Larvisk museijärnväg väntar. – Det är en järnväg med smalspår sedan gruvtiden, berättar Thomas. Och rundturen sker med tåg. Vidare går färden till Missmyra resurscentrum och en välbehövlig lunch med vy över sjön Risten innan det är dags att se Bersbo gruvor. Dagen rundas sedan av vid Åtvidabergs hembygdsgård med en tår kaffe som sig bör.

Lantbrukarna Lennart och Britta

Välhängt, närproducerat nöt, fläsk, lamm. stort utbud egen chark.

NYHET N YH ET I Å ÅR: R: Härligg matvandring Härlig mattvvandring Östgötaleden. Ö ötaleden. på Östg Munkeboda ruin, ruin, Norsholm. Norsholm.

Restaurang med fullständiga rättigheter i Norsholm, 011-540 04 Ö P P E T Å RE T R U N T

www w..dinkottbutik.se

Välkomna! V äälkomna!

Gårdsbutik & Ostkakskafé Närproducerat: ost, ostkakor, sylt mm. Prova Brostorps ostbuffé, förbeställ gärna.

Öppet 1/6 – 2/9 Fredag till söndag kl 11–17 (Midsommar stängt) Övrig tid, ring oss gärna om du har vägarna förbi.

Öppet året runt för bokade grupper.

Turerna kommer att erbjudas vid bokningsbara datum under juli och augusti, men alla besöksmålen har öppet för besökare även andra tider. – Ja, det är ju saker som finns här redan och de har öppettider så bara man kollar upp att det är öppet först så, säger Thomas. Lördagar är bra, då är det mycket som är öppet. Så glöm inte att upptäcka Åtvidabergs pärlor i sommar. ■

Text Maria Tjernström

Tel. 0140-430 54 www.ostkaka.com Upplev Östgötamat


24-25 Vadstena & Motala_b_ร–stgรถtamat 2012-04-25 13.36 Sida 24

MATSAFARI

Den

stora

matresan

Kontakt Svecia Travel 0141-20 99 01 m.ostgotamat.se www.ostgotamat.se


•24-25 Vadstena & Motala_b_Östgötamat 2012-04-25 13.51 Sida 25

Sträckan mellan Vadstena och Motala kanske inte tycks lång. Men om man tar sig tid att stanna för att hälsa på producenter, titta på sevärdheter och njuta av landskapet så kan det mycket väl vara en resa som tar en helg eller ännu längre. Men vad gör väl det när det smakar så gott. Det kallas för Den stora matresan och kanske låter det som att någon tagit i lite i överkant. Så stor kan väl inte en resa mellan Vadstena och Motala vara? Lätt att tänka om man bara tittar på en karta. Men om man istället tittar på vad området har att erbjuda förstår man. Vägen längst Vätterns sida är vacker och kantad av förföriska naturområden och entusiastiska entreprenörer. – Resan är inspirerad av en resa som jag och min familj gjorde i Normandie för ett antal år sedan, berättar Lotta Karlsson, VD på Svecia Travels, som har komponerat ihop resepaketet. Vi reste mellan gårdar och producenter för att smaka och köpa både mat och dryck. Det var en fantastisk resa och när det blev tal om att sätta ihop resor i Östergötland tänkte vi att området mellan Vadstena och Motala är lite likt Normandie och att det borde gå att göra något liknande här. Resan tar hela fyra dagar och på vägen övernattar man på Ombergs Turisthotell, Starby Hotell och Göta Hotell. På samtliga ställen bjuds det till läckra middagar och självklart berättar kocken vad det är man hittar på tallriken och vilka lokala råvaror som har använts för att komponera ihop middagen. Middagarna lagas med den omsorg och varma hand som har gjort hotellens restauranger omtyckta. Efter en god natts sömn och med en ljuvlig frukost i magen är det sedan dags att ge sig ut på nästa etapp av resan.

I paketet ingår dessutom tre besök. Det första är det härliga skafferiet av ekologiska grönsaker som finns hos Tåkerns Trädgård. Omkring 70 olika sorters grönsaker odlas på gården, och här finns även lantrasdjur och bikupor. De egna produkterna säljs i gårdsbutiken och vad luktar någonsin så härligt som nyskördade grönsaker? Nästa besök är på Brunneby Musteri. Här saftas, syltas och mustas så att det står härliga till. Över 100 olika frukt- och bärprodukter finns i sortimentet och ett smakprov därur brukar räcka för att vilja ta med sig mer hem. Förutom att ladda på saft- och syltförråden är en promenad i de vackra omgivningarna på sin plats. Musteriet är vackert beläget vid Göta kanal alldeles intill en grönskande herrgårdspark där man gärna dröjer kvar. Det tredje besöket är hos Assarssons Trädgård. I deras gårdsbutik hittar man solmogna, nyskördade tomater direkt från växthuset. Omkring 25 olika sorter från små körsbärstomater till stora bifftomater och alla former däremellan odlar de och var och en av dem luktar sådär härligt somrigt som bara nyskördade tomater kan. Redan när resan bokas dyker ett informationspaket med kartor och tips på vad man kan se och var man kan äta under resan upp i brevlådan. Sedan är det bara att börja planera. För lite planering kommer det garanterat att krävas. – Det är inte alla som tänker på hur mycket närproducerad mat det finns i Östergötland, säger

Lotta. Tanken är lite att det ska bli en aha-upplevelse. Sedan minns jag än idag all den där goda maten som vi tog med oss hem från Normandie, hur gott det var. Det blev Normandie för mig och jag vill att det ska bli samma sak med VadstenaMotala-området. Att man ska förknippa det med all god mat.

Bland tipsen i paketet finns naturområden som Tåkern och Omberg, Vättern och Göta Kanal och sevärdheter som Alvastra klosterruin, Vadstena slott, Den heliga Birgittas kloster och Motala Verkstad. Dessutom sitter det inte fel med en tur på M/S Kung Sverker när man väl anländer till Motala. Problemet är inte att få ett fullspäckat schema utan snarare att få tiden att räcka till. Men när planen väl är klar är det bara att vrida om startnyckeln och styra iväg mot en resa som sent ska glömmas. ■

Text Maria Tjernström

Upplev Östgötamat


26-27 Ät i Linköping-Norrköping_b_Östgötamat 2012-04-25 13.40 Sida 26

Ät Östgötamat Många duktiga kockar tillagar Östgötamat runt om i länet. Här är några restauranger du inte bör missa.

i Norrköping Kvarterskrogen Asken I kvarteret Knäppingsborg, med byggnader som andas av Norrköpings industrihistoria, ligger Kvarterskrogen Asken. Här kan du avnjuta mat som influerats av vår nordiska matkultur. De låter Boxholmsost gå före parmesan och i sommar kommer många av läckerheterna från grillen. Men det är oftast inte de bitar som traditionellt hamnar på grillen som du hittar på menyn. Här tycker man istället om att grilla något lite ovanligt för att kunna bjuda på något gott och spännande. Inredningen inspireras av samma kultur som maten och uteserveringen är ett härligt ställe att inta såväl lunch som middag på. Knäppingsborg 011-18 00 20 www.krogasken.se

Brasserie & Bageri Här finns på lokala läckerheter att mätta magen med. Från populära sallader och smörgåsar och till dagens varma och dagens soppa. Efter klockan 16 antar brasseriet sin kvällsskepnad och övergår till att servera en brasseriemeny, med dels middagsrätter, och dels lockande plocktallrikar för den som vill avrunda dagen med lite tilltugg och kanske ett glas vin. Miljön är avslappnad och mysig som i ett vardagsrum. För den som hellre sitter utomhus finns en stor uteservering alldeles invid lummiga Strömmen där man kan inta sin mat under soliga dagar. Knäppingsborg 011-470 20 20 www.bagarstugan.se

Kvarterskrogen Durkslaget Durkburgare är något som de flesta Norrköpingsbor är bekanta med. Det är Durkslagets erkänt jättegoda hamburgare, en klassiker som inte kan tas från menyn. Den har sällskap av god wok, pasta, kyckling och lammrätter tillagade på lokala råvaror. Menyn är säsongsbetonad och rätterna är, precis som inredningen, de man hittar på en klassisk kvarterskrog, fast med högre kvalitet. Durkslaget är också IFK Norrköpings supporterklubbs stamkrog och även om det egentligen är stängt på söndagar och måndagar hålls det öppet vid hemmamatch. Korsgatan 13 011-13 70 70 www.durkslaget.se Upplev Östgötamat

Knäppingen En avslappnad miljö inramad av medeltida valv bjuder till möten och samtal men också till att verkligen avnjuta sin måltid. Från tidig förmiddag till sen eftermiddag hittas här såväl fika som lunch och en väl tilltagen salladsbuffé. Allt lagat på säsongens råvaror och så långt som möjligt också lokalproducerade och ekologiska sådana. Under kvällstid dukas det mer än gärna upp till fest under valven. Västgötegatan 19-21 011-10 74 45 www.ostgotakok.se

Louis De Geer Intill vattenfallet i Motala Ström ligger Louis De Geer Konsert och Kongress lunchservering. Här kan du inta en dagens lunch på lokala råvaror och välja och vraka ur den stora salladsbuffén mitt i Norrköpings vackra industrilandskap. Kvällstid lämpar sig lokalerna väl för större evenemang och ger företagsfesten eller konferensen en unik inramning. Dalsgatan 15 011-15 50 30 www.louisdegeer.se

Mimmis Visthus I det som en gång var ett stall i det mysiga kvarteret Knäppingsborg ligger nu Mimmis Visthus. Under vackra valv finns både restaurang och butik med ekologisk och närodlad mat. Här finns en hel del vegetariska alternativ och de kötträtter som står på menyn baserar sig på lite ovanligare kött så som struts, kalkon och hjort. Klimatsmart mat i en genuin miljö skapar en njutningsfull upplevelse för alla sinnen. Knäppingsborg 011-10 21 22 www.mimmisvisthus.se

Östgöta Kök Östgötsk mat när den är som bäst. Förutom populära luncher finns här gott om härliga delikatesser. Allt från skaldjur till egenkryddad korv hittas i disken och de passar lika bra till lunch som att köpa hem till middagsbordet. Förutom delikatesserna hittar du också luncher på lokala råvaror här. Och så förståss Norrköpings största räkmacka med hela 300 gram räkor på. Malmgatan 41 011-470 20 30 www.ostgotakok.se


•26-27 Ät i Linköping-Norrköping_b_Östgötamat 2012-04-25 13.56 Sida 27

i Linköping Restaurang Olympia Olympia är den restaurang i Linköping som drivits längst i samma regi. Mellan nästan grottliknande valv och bågar skapas en mysig atmosfär åt det romantiska hållet där man kan avnjuta grekisk mat gjord på lokala råvaror. Under luncherna serveras här både grekiska rätter och husmanskost. Men när det blir dags för middag dominerar det grekiska köket. Men oavsett om man väljer lunch eller middag är Olympia en njutning för både mage och sinnen. Platensgatan 5 013-12 33 66 www.restaurantolympia.se

De Klomp Här serveras rustik, vällagad mat och spännande öl. Rätterna är holländska på svenskt vis och allt tillagas från grunden av lokala råvaror. Köttet kommer från östgötska hagar och såväl såser som fonder är hemlagade. Allt avnjuts i en traditionell holländsk pubmiljö, mysigt och ombonat för både vardagskvällar och lördagsnöje. Till maten finns ett stort sortiment av öl att välja ur och personalen hjälper mer än gärna till med att hitta något som förhöjer just din måltid. S:t Larsgatan 13 013-14 50 60 www.deklomp.se

Calle C Restaurang och Café Beläget på Flygvapenmuseum lagar Calle C mat med fokus på kvalitet, särart och ursprung till vardag och fest. Här erbjuds klassisk husmanskost som i möjligaste mån tillagas på lokala och ekologiska varor. Dessutom finns en härlig salladsbuffé. Välj själv om du vill inta ditt mål i restaurangens flyghistoriska närhet eller i uteserveringens solsken. Carl Cederströms gata 2 013-470 77 60 www.flygvapenmuseum.se

Hagdahls Kök På Hagdahls kök serveras husmanskost gjord på östgötska råvaror och inspirerad av hela världen. Menyn följer säsongernas växlingar och den regionala maten har hela tiden varit hjärtat i verksamheten. Soliga dagar finns en takterrass med drygt 70 platser och när himlen är molntyngd finns lika många platser inomhus, fördelade på två våningar. Miljön är mysig och den östgötska konsten hos Länsmuseet som ligger i samma hus kompletterar maten och ger en extra östgötsk stämning. Vasavägen 16 013-14 14 89 www.hagdahls.se

Wärdshuset Gamla Linköping Wärdshuset består av två 1700-talsbyggnader som flyttats hit från centrala Linköping. Under tak med dekorativa målningar som stammar från samma århundrade serveras det allt från lättare luncher till trerättersmiddagar, allt på östgötska råvaror. Här råder samma karaktäristiska stämning som i resten av Gamla Linköping och under sommarhalvåret går det också att inta sin mat på den härliga uteserveringen på gården. Gästgivaregatan 1 013-13 31 10 www.wardshuset.com

Storan Mitt i staden, vid Stora Torget ligger Storan. Här kan du njuta av en à la cartemeny av fine diningkaraktär med rätter lagade från grunden. Menyn följer säsongernas skiftningar och råvarorna kommer främst från lokala producenter. Favoriterna Caesarsallad och Storans hamburgare får många att återvända men även övriga rätter är en fröjd för smaklökarna. Maten avnjuts i en mysig och hemtrevlig restaurang som är ljus och nyrenoverad. Såväl lunch som middag kan du mätta magen här och varma sommarkvällar är Storans uteservering en svårslagen favorit bland Linköpingsborna. Stora torget 9 013-10 31 90 www.storan.se

Konsert och Kongress Bistro På Linköpings första Svanenmärkta restaurang serveras varje vardagslunch fyra rätter lagade på råvaror från östgötska producenter. Det är dagens fisk, -kött och -vegetariska samt bakad potatis med dagens röra. Dessutom finns här olika sorters varma smörgåsar att mätta magen med. Rätterna som tillagas är klassisk husmanskost av råvaror med hög kvalitet. Konsistoriegatan 7 013-190 00 00 www.arenabolaget.se

Upplev Östgötamat


28-29 Östgötadagarna + Bondens_b_Östgötamat 2012-04-25 13.43 Sida 28

Öppet hus på landsbygden

Idén föddes för tolv år sedan. Med Ölands skördefest som förebild bestämde man sig för att lyfta fram alla de som lever och verkar på den östgötska landsbygden. Nu är det Östergötlands största årliga evenemang på landsbygden och de allra flesta har hört talas om Östgötadagarna. Den 1-2 september håller landsbygden öppet hus och fler och fler lockas att ge sig iväg från städer och tätorter för att se vad som händer. Och det är mycket som händer. Allt från säl- eller kosafari till besök hos konstnärer och hantverkare eller matproducenter finns på programmet. Så den som är nyfiken behöver bara skaffa sig en karta över deltagare och ge sig ut. För platser att besöka finns det gott om. – Det har ökat hela tiden, berättar Carina Nohrs, projektledare för Östgötadagarna. Förra året var det 154 stycken som deltog, och i år har vi precis stängt anmälningen och har nu 170 anmälningar.

Omkring 100 000 personer brukar besöka landsbygdsverksamheterna under helgen och den som slänger en

Upplev Östgötamat

titt på kartan över evenemanget kommer med all säkerhet hitta något som faller dem i smaken, för utbudet är brett. Lagom till midsommar kommer kartan med alla deltagare ut så det är bara att leta reda på en och fundera ut vilken rutt som passar bäst. Ger man det lite tid finns allt potential i världen för en toppenhelg. Att hitta något att mätta magen med kommer inte heller att vara ett problem, då de allra flesta av länets matproducenter passar på att visa upp sig och bjuda till bords. Nytt för i år är också att hela tolv boendeanläggningar deltar och passar på att ha speciella weekenderbjudanden så att de som rest långväga eller bara vill bo borta en natt kan övernatta. Så passa på att uppleva den pärla som är Östergötlands landsbygd. ■ Text Maria Tjernström Foto Carina Nohrs


•28-•29 Östgötadagarna + Bondens_b_Östgötamat 2012-04-25 14.51 Sida 29

Livets goda I SÖDERKÖPING Sommar i Söderköping. Njut av semestern och en god bit mat på en uteservering. Här sitter ni alltid på första ö parkett fö be åda ör att besk folk o vimlet på stan och i Kanalhamnen. Här har gamla magasin för ö vandlats till cafféer é och oc restauranger där krögarna mer än gärna använder färska råvaror från trakten.

Bondens egen Marknad Den 18 augusti är det dags igen. Då går årets första upplaga av Bondens egen Marknad av stapeln. Precis som föregående år samlas lokala matproducenter på Borggården i Linköping för att sälja sina läckerheter.

Utåt kusten, i S:t Anna skärgård, dukas havets läckerheter upp på bl.a Stegeborgs Hamnkrog, Båtsholms Pensionat och Mons Skärgårdskrog. Alltid . med havsutsikt förstås ö Kontakta oss på Söderköpings Turistbyrå så tipsar vi om fler goda utflyktsmål!

Och precis som föregående år gäller det att komma i tid, för marknaden är populär. – Marknaden öppnar klockan halv tio, men redan vid nio finns det folk som kommer till Borggården för att vara säkra på att hinna få det de vill ha, berättar Louise Alenbrand, projektledare för Östgötamat ekonomisk förening som driver marknaden. Det är inte bara varorna i marknadsstånden som lockar, med åren dras fler och fler till marknaden också för en stunds samvaro. För här finns också tid för provsmakning, samtal och en kopp kaffe.

För att få stå på Bondens egen Marknad krävs det att företaget är ett landsbygdsföretag som har koll på hela produktionskedjan och att huvudråvaran och produktionen inte kommer längre bort ifrån marknadsplatsen än 25 mil. På marknadsplatsen i Linköping hittar vi alltså förutom östgötska företag också dem från Södermanland och Småland Just avståndsregeln gör också att det är riktigt färska råvaror som säljs på marknaden. – Varorna kommer direkt från företagens gårdar och många skördar till exempel rovor eller tomater på morgonen innan de beger sig till marknaden, säger Louise. Vill du ha färskare varor än så på matbordet får du odla dem själv.

Kan du inte ta dig till Borggården den 18 augusti så behöver du inte vara ledsen, marknaden pågår nämligen varje lördag mellan halv tio och två fram till den sjätte oktober. Det finns med andra ord gott om tillfällen att få med sig extra färska råvaror och produkter som är tillverkade med lite mer omsorg hem. ■ Text Maria Tjernström Foto Louise Alenbrand

Söderköpings Turistbyrå, Stinsen vid E22, 0121-181 60. turistbyran@soderkoping.se | w w w.soderkoping.se/turism

UPPLE UPPLEVELSE PÅ SLÄTTEN

Öppettider: Mån – fre fr 11-15 Fre 17-21 Lör 12-21 (stängt mellan 16-17) Sön 12-17 Ring för förfrågningar och prisuppgifter. 0142-706 42-706 67 Lunch, a la carte, catering, matlagningskurser, föreläsningar & festarrangemang.

www.centralkrogen.se alkrogen.se e Upplev Östgötamat


30-•31 Smaka på + korv + Estellebakelse_b_Östgötamat 2012-04-25 13.58 Sida 30

Dags att smaka på Snart är det dags för den sjätte upplagan av Smaka på Östgötamat. Mässan som samlar östgötska matproducenter, restauranger och matintresserade för att smaka, diskutera och debattera. Och inte minst för att utse årets Östgötakock.

Den 12-13 oktober är datumet du bör boka upp redan nu och Konsert och Kongress i Linköping är platsen som du ska ta sikte på.

av den, ler Louise Alenbrand, projektledare för Östgötamat ekonomisk förening.

Förutom möjligheten att prata med producenterna, smaka på såväl nyheter som gamla favoriter och köpa med sig något gott hem bjuds också på möjligheten att se några av länets bästa kockar visa upp sig. Tävlingen Årets Östgötakock är ett stående inslag i mässan. I två heat gör de fyra finalisterna upp om segern – Titeln ger ju både kockarna och deras restauranger uppmärksamhet och många av dem som vunnit tidigare år har haft stor glädje

Kort och gott så finns det inget bättre ställe att vara på om du vill inspireras i din matlagning än på mässan Smaka på Östgötamat. Att kunna prata med den som ystat osten, stoppat korven eller syltat bären brukar också göra att den där produkten man köper med sig hem smakar lite extra gott, för man vet ju med säkerhet att den är gjord med kärlek, kunskap och omtanke. ■

Valdemarsviksrätten Valdemarsviks korven med Pepparot & kålsallad samt äppel och potatispytt.

Text och Foto Maria Tjernström

Valdemarsviks Korven 200g späck 500g nötfärs 500g fläskfärs 1dl vatten 2msk grönpeppar i lag, hackad 3msk grönpeppar 1 vitlöksklyftor 1st gullök, hackad och fräst 1tsk svartpeppar mald Nitrit

Gryts Korven

recept

200g späck 500g nötfärs 500g fläskfärs ½dl vatten 1dl äppelmos 2msk mejram 1msk timjan, mald 1msk salvia 1 vitlöksklyftor 1tsk svartpeppar mald Nitrit

Pytten 4 pers 600g potatis, tärnad 150g äpplen, tärnade utan skal 50g hackad gullök Stek potatisen tills den börjar mjukna. Lägg i löken och äpplet och stek färdigt. Salta och peppra.

Pepparot och rödkålssallad 100g Rödkål, finstrimlad 100g Vitkål, finstrimlad 30g Pepparot, riven 1dl Majonäs Blanda ihop, salta och peppra Upplev Östgötamat


30-31 Smaka pĂĽ + korv + Estellebakelse_b_Ă–stgĂśtamat 2012-04-25 13.44 Sida 31

Klart att Estelle ska ha en egen bakelse I ür skriver vi historia i ÖstergÜtland när vür egen hertiginna, prinsessan Estelle har fütt en alldeles egen bakelse. Tävlingen utkämpades mellan münga av länets duktigaste �sockerbagare� och segrare blev Julia ThÜrn frün klassiska Lanemos Konditori i LinkÜping. Estellebakelsen utstrülar büde kunglig guldglans och mycket av det goda frün länet. Det här är vür egen prinsessbakelse men smaker av rabarber och fläder frün ÜstgÜtska trädgürdar, morotsmarmelad, choklad, vaniljkräm och grädde frün vüra kor. Klädd i rosa marsipan med guldstänk och krÜnt med en blügul Estelle-stjärna är den en symbol fÜr slätten, kanalerna och vürt älskade Östergyllen. Früga efter Estellebakelsen nästa güng du är fikasugen. Den müste du bara prova! ■Text Jonas RidderstrÜm Foto Thord Olsson, Mikael Svensson

Naturligt, nyttigt och gott, det är vürt mütto pü Brunneby Musteri. Vi har mustat frukt och bär sedan 1941. Vi kÜper in mycket frukt och bär frün traktens odlare och hemmaträdgürdar. Det blir godast sü. I vür trevliga Gürdsbutik finns Brunneby’s egna sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad. Vi har Üver 100 olika produkter i vürt eget sortiment. Vi har ocksü ett stort utbud av lokalproducerade delikatesser. Restaurang Bettina, gürdens egna restaurang, serverar god, vällagad lunch och nybakat till fikat.

GĂĽrdsbutiken har Ăśppet 7 dagar i veckan.

wwwJRWDKRWHOOVH‡LQIR#JRWDKRWHOOVH *|WDJDWDQ%RUHQVEHUg

Brunneby Musteri, Borensberg, 0141-40204, www.brunnebymusteri.se Restaurang Bettina, 0141-40220, www.restaurangbettina.se Upplev Ă–stgĂśtamat


•32-•33 Torpö dinnersafari + Aktiva östergötland_b_Östgötamat 2012-04-25 14.42 Sida 32

Torpö dinnersafari

Dinner safari är en umgängesform som sprider sig. För den som är obekant med konceptet går det i stora drag ut på att man anmäler sig till eventet och sedan blir ansvarig för att laga och servera antingen förrätt, varmrätt eller efterrätt hemma hos sig. De övriga två rätterna bjuds man på hos någon annan och när en rätt är intagen får man veta var man ska bege sig för att äta nästa. Och just idén med att äta olika delar av måltiden på olika ställen har man tagit fasta på runt Torpön. – Vi har en vacker bygd häromkring och vi vill dela med oss av den, menar Peter Sterne, platschef på Torpöns Färjeläger. Dessutom finns

av en osttallrik med Brostorps egna ostar. Sedan transporterar man sig på valfritt vis mot Torpöns Färjeläge. Där serveras den läckra Torpötallriken med varmrökt lax, romsås och räkor och på Stebbarp Gård bjuds det sedan på efterrätt i form av deras goda glass. På vägen mellan rätterna finns också en hel del att se så passa på att stanna bilen vid någon av de många utsiktsplatserna eller varför inte göra ett stopp vid Kvarnkulla trädgård och köpa en blomma. Andra platser som kan vara värda att stanna på är Torpa kyrka och Råås kvarn. Sedan finns så klart saker att se på de ställen där man äter. Djur att möta, utsikter att njuta av eller varför inte ta en tur med elbåten Elin som utgår från Torpöns färjeläge och tar er ut på en avslappnande tripp på Sommen. Turen arrangeras vid bestämda tillfällen, men går också att göra när det passar en själv. Se bara till att boka innan så att du kan vara säker på att läckerheterna står där och väntar på dig. ■ Text Maria Tjernström

det matproducenter här ute som gör god mat som man inte bör missa. Därför bjuder Brostorps Hemlagade, Torpö Färjeläger och Stebbarp Gård in till dinner safari. Måltiden börjar med en förrätt i form

Brostorps Hemlagade 0140-43054

Stebbarp Gård 0140-420 48, 070-680 73 38.

Torpöns Färjeläge 0140-420 41

Gilla oss på Facebook

www.yxnerum.se

Upplevelser

HOS OSS FÅR GOD MAT TA TID För öppettider besök oss på www.rejmyregestgifveri.se eller ring 011 - 87 680

SSoom mmarerbjjuddande 13/6-11//8 Boe Boennde de i nyr nyrenover verade dub

belrum med sjöutsik i 2 nät nättter, err, 2 x frukost, t ost stt, 1 x 3-rä 3 rätt 3-r ttes es middag samt 1 x lunch. Ord Ord. pris 152 5 0 kr kr SSo

om mmarpris Nu 10 95 kr kr/p /perss.. Ankomst stda d gar dag ar onsdag – lör lörd dag ag

Vår hotell & konffe erensanläggning tar emot gäster från när och fjärran. Här kan du hållakonf nffer e ens eller bara koppla av med sköna skogspromenaderr, fiske fi eller jakt. Våra kockar komponerar sagolika menyer. Gärna med vilt från våra skogar eller fisk från sjöarna intill. Vi har öppet hela sommaren. Välkommen!

0120-610 22 info@yxnerum.se

RESTAURANG • KONFERENS FESTVÅNING

Upplev Östgötamat


32-33 Torpö dinnersafari + Aktiva östergötland_b_Östgötamat 2012-04-25 13.46 Sida 33

Även

Fest & Ca våning terin g

Åtvidabergs Hotell & Restaurang

Aktiva Östergötland Östergötland är fullt av landsbygds- och naturturism, men många gånger har aktiviteterna varit svårtillgängliga. Riktigt så borde det kanske inte vara.

www.atvidabergshotell.se

Så föddes tanken om Aktiva Östergötland. Genom att samla alla aktiviteter på ett ställe så att såväl besökare som östgötar kan se dem kommer också fler att få ut mer av det som faktiskt händer här i länet. – Kravet var att det skulle vara aktiviteter som inträffade vid minst tre olika tillfällen under perioden första juni till sista september, att de var säljbara och att minimikravet på antal deltagare var två personer, berättar Ewa Carlgren Nilsson, projektledare för Aktiva Östergötland. Vi sa att om vi får in 30-40 aktiviteter så är det bra. Vi har fått in 115, varav 62 också finns på engelska. Det är fantastiskt mycket som händer. Det handlar om allt från att åka vagn bakom en traktor för att delta på ko- eller getsafari hos någon av våra många lantbrukare och producenter till att paddla tipspromenad eller gå på guidade turer, så väl i naturen som på en bondgård. Aktiviteterna kostar från 25 kronor och uppåt och kan fylla allt från en vardagskväll till en heldag. – Det finns en otrolig idérikedom, säger Ewa. Och det ger mervärde för såväl östgötar som besökare. Dessutom är det perfekt för den som vill ge bort en upplevelse eller kanske hitta på något med besökande vänner. För att inte tala om dem som semestrar hemma.

Alla aktiviteter kommer att finnas på www.visitostergotland.se och i tryckt form i pärmar på boendeanläggningar, bibliotek och andra ställen där folk rör sig. Så håll utkik efter guiden till en spännande sommar. ■ Text Maria Tjernström

Upplev Östgötamat


34-35 Medlemskarta_b_Östgötamat 2012-04-25 13.48 Sida 34

Östgötamat Ekonomisk Förening

80

50

16

2

17

82

34

20 42 75 83

85

3

23

41

73 78

19

72 74 6 36

87 66

46 47

10 9 64 37

11

38 39 12

4

61

28 21

35

40

13

14

Här hittar ni oss

Upplev Östgötamat

48

81

62

58 59

52 33 22 3 32 79 25 5 24 26 27 7 18 30 65 5 29 31 77

8

86

60 5

7 49

76 4 84 51 54 57 53 3 63 55 56

43 15 44

67

45

68 1 71

69

70


34-35 Medlemskarta_b_Ă–stgĂśtamat 2012-04-25 13.48 Sida 35

Medlemmar 2012 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44.

Mon Tomater HB 070-08-500929 Brinks Gurkor & Lantbruks AB 011-533 30 Tükerns trädgürd/NatuRus Naturguidningar 0143-24143 ArkÜsundshotell AB 0125-200 03 Visätters Kalkon 0730-474706 Slotts- & TrädgürdskaeÊt 013-232560 Assarsson Trädgürd AB 0706-222018 Bleckenstad Gürdsbutik 0142-101 13 Boxholm Ost 0142-293330 Ekebergs Värdshus 0142-51996 Hotell & Konferens Lugnalandet 0140-300 00 TorpÜns Färjeläge Mat & Camp 0140-420 41 Brostorps Hemlagade 0140-430 54 Ydre KÜtt 0381-503 20 Fresons Trädgürd 070-281 00 88 GÜta Hotell 0141-400 60 Brunneby Musteri 0141-402 04 Restaurant Olympia 013-12 33 66 ÖstgÜtamjÜlk 013-24 38 83 Westervin 013-606 74 LÜt Gürdsmejeri 0702-52 80 82 Storan 013-10 31 90 StrÜmsnäs Egendom 070-243 09 12 Wärdshuset Gamla LinkÜping 013-13 31 10 De Klomp 013-14 50 60 Calle C Restaurang & CafÊ 013-470 77 60 Friluftsmuseet Gamla LinkÜping-Handelsboden 013-12 15 96 Sparrislandet 013-505 54 Ronaldo`s Stenugnsbageri 013-10 26 66 LinkÜping Konsert & Kongress 013-190 00 00 SkÜnero KÜttbutik013-123 122 Eklunds Chark AB 013-31 76 00 Gyllen Linds bageri 013-24 43 43 , 013-10 00 65 Östergyllen Vinmakare AB 0709-72 25 50 SÜrgürdens Gästgiveri AB 013-870 75 Stiftsgürden Vürdnäs Hotell & Konferens 013-36 85 00 Nystad Nära Mat 0494-212 50 Rimforsa Strand Kurs & Konferens 0494-792 90 Storgürden Konferens Gastronomi Relax 0494-210 70 Hargs Marmeladeri 0494-124 88 Väderstad Centralkrog 0142-706 67 Boställets vedugnsbageri 076-127 30 22 Kinda Gurka AB 0494-221 00 Stein Mürden FÜrädlat Vilt 0494-221 80

.RQVHUWRFK.RQJUHVVL/LQN|SLQJ

RNWREHU

45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87.

NysjÜns Fiske & Konferens 0120-230 17 Trädgürdhotellet 0120-844 40 Åtvidabergs Hotell & Restaurang 0120-100 90 Britta och Lennarts Nära KÜtt 011-54004 Vadstena Klosterhotell 0143-31530 Hejtorp Gürdsmejeri 0122-200 00 Brasseriet 011-470 20 20 Svensk Cater 0705-39 39 70 Kvarterskrogen Durkslaget 011-13 70 70 Restaurang Knäppingen 011-10 74 45 ÖstgÜtakÜk 011-470 20 30 Louis De Geer 011-15 50 41 Mimmis Visthus AB 011-10 21 22 Bondens Crêperie, SÜderkÜping 0121-105 42 SÜderkÜpings Brunn 0121-109 00 Valterstens Mellangürd 0730-64 37 30 Vikbolands Struts 0125-100 29 Sänkdalens Gürd 0125-320 20 Kvarterskrogen Asken 011-18 00 20 Basunda Gürd 070-5416790 Hagdahls KÜk 013-14 14 89 Blükustens Slakteri AB & ÖstgÜtakÜtt 0123-102 11 SkÜnero KÜtt 0123-123 67 CafÊ Kürtorp 0123-300 87 FinnÜ Fisk RÜkeri & Gürdsbryggeri AB 0123-405 88 Gryts Varv Hotell & Konferens 0123-128 06 Smultronboda Lammprodukter 0493-710 77 Yxnerum hotel &conference 0120-610 22 Forsmans Lax och Lamm 0125-910 15 Safsäter Gürdsglass 0709-46 74 08 Bossgürd 013-39 51 31 Mürdskog & Lindkvist AB 036-18 12 00 Rederi AB Kind 013-663 50 Blüklintsprodukter 013-751 90 ÖstgÜta Trädgürdshall 013-35 49 13 Rejmyre Getsgifveri AB 013-35 49 13 Marsäters Handelsträdgürd & CafÊ 0707-60 99 63 Ombergs Turisthotell 0144-330 02 SjÜgestad Motell 013-820 90 ÖstgÜtabi 0708-28 85 98 Niklas Jonsson Follinge 0142-417 49 Charlotte´s Goa Grisar 070-343 69 57 Mossebo Gürdsbutik& RÜkeri 0123-10585

)|UHnUHWLUDGVDPODV|VWJ|WVNDPDWSURGXFHQWHUUHVWDXUDQJHURFKPDWLQWUHV VHUDGHI|UDWWSURYVPDNDGHEDWWHUDKDQGODRFKQMXWDDY|VWJ|WVNDGHOLNDWHVVHU 5HJLRQHQVNRFNDUWlYODURPYHPVRPVNDOOEOLcUHWVgVWJ|WDNRFN /DQGVK|YGLQJ(OLVDEHWK1LOVVRQLQYLJHUPDWPlVVDQ6PDNDSngVWJ|WDPDWNO 0lVVDQlU|SSHQNO²IUHGDJHQGHQRFKO|UGDJHQGHQRNWREHU

Upplev Ă–stgĂśtamat


36 baksida_Östgötamat 2012-04-25 13.49 Sida 36

W

W

W . V

I

S

I

T

O

S

T

E

R

G

O

T

L

A

N

D

.

S

E

ÖstgötaDagarna Ö s t g ö t a Dag a r n a 11-2 - 2 september s ep t emb er 2 2012 01 2

Öppet Öppet h hus helgen i september. septemberr. us på på landsbygden landsbygden första första helgen Upptäck Upptäck oc och Östergötlands andsbygd. h upplev upplev Ö stergötlands llandsbygd. Välj Välj bland olika arrangemang. bland över över 150 150 o lika a rrangemang. Se Se och och läs läs mer mer på på www.visitostergotland.se/ostgotadagarna www.visitostergotland.se/ostgotadagarna Nyhet! Bok aw eekendpaket u Nyhet! Boka weekendpaket under ÖstgötaDagarna nder Ö stgötaDagarna Följ Följ m med ed p på åb bussrundturer! ussrundturer! Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

I sommar blir Östergötland Aktivt! Härlig matvandring på Östgötaleden, Gryningsritt i Malexanderskogen, Braskvandring i Söderköping, Paddla kajak till Ombergs grottor. Läs mer på www.visitostergotland.se

I sommar hittar du fler aktiviteter än någonsin i Östergötland. Över hundra olika spännande aktiviteter erbjuds vid över tusen tillfällen under juni till september. Boka aktiviteterna hos flertalet av Östergötlands turistbyråer eller direkt hos aktören.

Profile for LKPG/NKPG Magazine

Upplev Östgötamat #1-2012  

lokalproducerat, mat, ostergotland, resor, upplevelser

Upplev Östgötamat #1-2012  

lokalproducerat, mat, ostergotland, resor, upplevelser

Profile for lkpgmedia
Advertisement