Page 1

@Home Hot Tubs 6 modeller

Nordic Hot Tubs 12 modeller

Mountain Spring Spas 3 modeller

NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN Foto: Fotografica

N KPG MAGAZI N E / N IO 2009

WWW.NKPGMAGAZINE.SE

Fokpool Norrköping Lindövägen 15, Norrköping, Tel 011-10 19 05, öppettider vard 9-17 www.folkpoolnorrkoping.se

Välkommen till Sveriges största leverantör av Spabad. Hitta din egen favorit bland marknadens bredaste sortiment. Beställ spakatalog på www.folkpool.se

Dimension One Spas 16 modeller

M

4 avrkanardens största sortim

från rken umä ent

12.36

m

09-10-23

37 er odell

Spaweekend hemma!

Omslag_NKPG:NKPG Magazine Sida 1

Livsstil Shopping Trend

Nio 2009

! n i s gaBÄTTRE a m s l RAT i E t L ssA FORMU v i l t IRRO H e g e RKUS B s g n i MA E p L L ö R SKU k r r No DET HÄ


Omslag_NKPG:NKPG Magazine

09-10-23

12.37

Sida 2

Linden รถvre plan 011-16 25 75 www.boomerang.se


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.03

Sida 1

LEDARE November står för dörren, förmodligen årets allra gråaste och mörkaste månad. Ute ligger blöta löv, regnet smattrar mot fönsterblecken och den vita snön har oftast inte synts till. Det är tur att det redan så här års är tillåtet att samla arbetskamrater och vänner kring lite värmande glögg och tända några levande ljus. För visst blir det så mycket mysigare om man ser fördelarna och gör det bästa av situationen, istället för att falla in i gnällsången som annars lätt breder ut sig. Om detta skriver Hanna Tigerstrand Wejlemark i detta nummer av NKPG Magazine. Om vikten av att ha en positiv livssyn och även om nödvändigheten att komma tillrätta med sömnproblem, ett gissel som många dras med och som påverkar vardagen och hälsan på ett negativt sätt. Läs hennes tips så kan även du bli inspirerad till att göra små, men givande, förändringar. De positiva signalerna om att svackan i konjunkturen nu stabiliserat och börjat återhämta sig, påverkar oss i optimistisk riktning även de. Och när vi tagit konjunkturtempen på Norrköpings företagare, visar den åter på riktigt bra försäljning och god orderingång. Visst ligger den lite lägre än när ekonomin blomstrade och sköt skott som allra bäst, men den ligger ändå på en nivå som är jämförbar med bara för ett par år sedan. Och vad vi kan påminna oss levde vi ju inte på brödkanter och vatten då heller. Vad mer finns att lyfta fram som är positivt? Ja, i sammanhanget kan vi ju nämna att svenskarna aldrig tvättat sina händer så mycket som denna höst, med apotekssprit eller hederlig gammal tvål, vilket säkerligen förhindrat åtskilliga virus att sprida sig i befolkningen, och därmed i stor utsträckning bidragit till en bibehållen produktivitet. I skrivande stund verkar dessutom influensan ha motats rejält i dörren av en varm sensommar. Låt oss hoppas att detta och vaccinering gör att vi slipper göra bekantskap med svininfluensan, eller nya influensan som de insatta vill att vi ska kalla den. (Grisarna är nämligen helt oskyldiga till eländet). En sista positiv sak är att du nu håller ett alldeles färskt exemplar av Norrköpings populäraste livsstilsmagasin i din hand. Tidningen som konsekvent lyfter fram allt det trevliga som finns i vår vardag. Det är vårt bidrag till en mer optimistisk stad. Trevlig läsning! MIKAEL FRENNESSON

Prata bolån med oss!

Omslag: Marcus Birro FOTOGRAFERAD AV FOTOGRAFICA

Nummer 9 Årgång 2 NKPG Magazine kommer ut 10 ggr per år. Adress: NKPG Magazine, Hamngatan 2, 602 24 NORRKÖPING. Chefredaktör/ Ansvarig utgivare/Art Director: Mikael Frennesson 0709-34 38 90 (mikael.frennesson@nkpgmagazine.se) Annonsbokning: Tiva Angeli (tiva.angeli@nkpgmagazine.se) 0703-13 54 00 Mikael Lannersund (mikael.lannersund@nkpgmagazine.se) 0709-22 61 23 Robert Carlsson (robert.carlsson@nkpgmagazine.se) 0709-89 34 38 Produktion: Patrik Ekenblom (patrik.ekenblom@nkpgmagazine.se) 0733-39 04 14 Marie Berggren (marie.berggren@nkpgmagazine.se) 0709-89 34 36 Fabian Wellving (fabian.wellving@nkpgmagazine.se) 0709-89 34 32 Daniel Atterbom (daniel.atterbom@nkpgmagazine.se) 0766-36 91 99 Omslagsfoto: Fotografica Hemsida: www.nkpgmagazine.se Tryck: Scanweb OY Distribution till hushållen:

Upplaga: 30 000 ex

NKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada p.g.a. uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.

Mäklaren som ger mer

www.erasweden.com

011-104050

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

11.47

Sida 2

FILM NKPG bäst just nu

Vi listar vad som är mest sevärt på film, dvd och TV för tillfället BIO UPP (Animerad/Komedi) Pixars nya film som poängterar att det är aldrig försent. Carl Fredricksen har i hela sitt liv längtat efter att få upptäcka världen och leva livet. TV SKAVLAN (Pratshow) Skandinaviens största pratshow står Fredrik Skavlan för där han möter svenska, norska och internationella gäster och bjuder på ett underhållande program. BIO FLICKAN SOM LEKTE MED ELDEN (Drama/thriller) Andra filmen av Stieg Larssons hyllade böcker. Två journalister påträffas mördade och misstankar riktas mot Lisbeth Salander. BIO BRÖLLOPSFOTOGRAFEN (Komedi) Ulf Malmros nya film om bröllopsfotografen från Värmland som försöker göra om sig för att passa in i den fina världen. Kjell Bergqvist, Tuva Novotny, Björn Starrin m fl.

Döda Bill en tredje gång.

BIO THE DAMNED UNITED (Drama) En tidsmaskin för oss som suttit framför Tipsextra på lördagseftermiddagarna. Med denne fantastiske Michael Sheen i rollen som legendariske Brian Clough.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa den närmaste tiden BIO NEW MOON (Animerad/Komedi) Fortsättningen på Stephanie Meyers succéserie om Bella och Edward. Fortsätter vampyrtrenden som råder just nu, ni missar väl inte True Blood på Svt.

Floppvarning

Vi tipsar dig om saker som kan få svårt att leva upp till förväntningarna BIO ÄNTLIGEN MIDSOMMAR! (Komedi) Luke Perry (Beverly Hills) är nyfiken på »den svenska synden« och ska tillbringa midsommarhelgen tillsammans med ett kompisgäng. Vi hade hoppats på mer.

Marge tar av sig kläderna på Playboys omslag I år fyller Simpsons 20 år. Det är en av de

Kill Bill får en fortsättning, en del tre. Så Uma Thurman får spela rollen som hämnerskan Beatrix Kiddo ännu en gång, Efter Inglourious Basterds vill regissören Quentin Tarantino göra en tredje Kill Bill. Enligt sajten BadTaste.it berättar Tarantino

mest framgångsrika TV-serierna någonsin

i en intervju med italienska Rai att en uppfölj-

och en av de som har gått längst på ameri-

are definitivt är på gång. Vad den kommer att

kansk TV. Det ska firas på ett oväntat sätt,

handla om eller när den kan tänkas få premiär

att Marge Simpson viker ut sig på omslaget

är dock ytterst oklart.

till Playboy. Medan fler kvinnor än män, pro-

Quentin Tarantino säger att han och

centuellt sett yrkesarbetar än män, kommer

huvudrollsinnehaverskan Uma Thurman

den eviga hemmafrun Marge Simpson att

behövde »lite tid ifrån varandra«, men att

pryda omslaget till den legendariska herr-

Uma Thurman är beredd att axla rollen som

tidningen Playboys november-

Beatrix Kiddo ännu en gång.

nummer. Hon är spritt språngande naken. Enligt E Online är det för att fira tv-seriens 20-årsdag som den blåhåriga trebarnsmamman »väljer« att ta av sig kläderna. Tidningen kommer även att innehålla en intervju med Marge – komplett med faktaruta och en bildserie som sträcker sig över tre sidor.

Naomi Watts är Hollywoods bästa investering

JULBORD 395:Upplev ett härligt julbord och känn julstämningen hos oss 27 nov-19 dec.

Det hårt pressade Hollywood har

Svenskar gör ny Conan

nu en annan parameter som spe-

Arnold Schwarzenegger är inte helt olik det

lar stor roll idag – vem som ger

svenska företagets prototyp av den outslit-

bäst avkastning på de investerade

liga Conan. Ett svenskt företag med säte

pengarna. Av

i Hollywood spelar nästa år in en ny film om

(Vi har även á la carte-meny)

Hollywoods alla

Conan. Projektet går loss på minst en halv

Ring och boka bord redan nu!

skådespelerskor

miljard kronor läser vi i en annan tidning.

Snö, glögg, mat, människor och ljus, vad härligt det ska bli!

är det australi-

– Det är mycket pengar. Men vi hoppas

ensiska Naomi

kunna göra det här till en lönsam franchise.

För mer info 011-13 44 00

Watts som ger mest pengar till-

Målet är att göra tre filmer, säger Fredrik

baka till filmmakarna. Skådespe-

Malmberg, vd på företaget Paradox som står

lerskan från succéfilmen King

bakom satsningen.

Kong (2005) har varit stjärnan

Dalsgatan 1 s 011-13 4 s WWW.bomullsfabriken.se

Rollen som Conan är inte tillsatt än och

i tre succéfilmer de senaste

även om storyn skiljer sig helt från originalet

fem åren. Enligt Forbes uträk-

är det fortfarande en hämndberättelse.

ningar innebär det att stjärnan

Det måste vara någon som kan spela barbar.

inbringat 44 dollar i genomsnitt

Premiären planeras till sommaren 2011,

för varje dollar hon själv fått

säger Fredrik Malmberg.

N A

i betalt för de senaste tre filmerna.

NKPG Magazine Nio 2009

s


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#ร…tta2009

09-10-24

00.04

Sida 3

AUTUMN/WINTER 2009 AT A RETAILER CLOSE TO YOU

Newport Collection has a wide range of bed spreads, throws, bath robes, bags and accessories. Our products has a timeless and classic design, inspired by American New England-style. We have always stood for providing quality products, creating lifestyle worlds and inviting people to take part of our dream.

skeppa marin, skepparegatan 2, 602 27 norrkรถping. telefon 011-21 14 20. www.skeppamarin.se


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.05

Sida 4

MUSIK

SÄLJER bäst just nu NKPG rekommenderar följande skivor:

Kent släpper sitt åttonde album och gör spelning i Linköping

Bara hos Synsam! När du handlar glasögon hos oss får du inte bara en av marknadens bästa garantier och kan dela upp betalningen på 24 mån utan att det kostar något extra. Nu kan du också handla moderiktiga glasögon från 67 kr/mån. Ett förmånligt alternativ för dig som vill ha Synsams En Riktig Optikergaranti, höga kvalitet och service men ändå få pengar över till annat. Fråga efter No Name by Synsam!

OPTIKER NEUMAN SYNSAM · DROTTNINGG. 62B · NORRKÖPING 011-12 23 94

Jul supé

Välkommen DWW ÀUD LQ MXOHQ hos oss!

Den 5 oktober släpptes Kents nya singel Töntarna digitalt. Den 10 mars kommer bandet på efterlängtad spelning till Linköping och Cloetta center. Kents åttonde album Röd, som släpps den 6 november, har spelats in i New York, Berlin, Hyltinge kyrka och i bandets egen studio i Älvsjö, strax söder om Stockholm. – Det kommer, som alltid när vi gör musik, att låta Kent. Det låter på ett visst sätt och det blir på ett visst sätt när vi gör musik tillsammans. Det har fått spreta lite, säger sångaren Jocke Berg till musikbloggen PSL. Det är ett nytt Kent som lyssnarna möter på nya plattan. Att inte upprepa sig var viktigt. – Nu är vi på väg någon annanstans. Framför allt har vi väldigt roligt tillsammans just nu. Det är bra stämning i gruppen. Alla är kreativa och det finns ingen prestige längre, säger Jocke Berg. Den kommande turnén går genom Sverige, Finland, Danmark och Norge. Totalt 14 spelningar är bokade med start i Stockholm den 25 februari. Biljetterna är släppta.

FÖR BOKNING: 011 - 18 18 49 | Bråddgatan 9

Norrköping | www.carl-johan.se

LARZ KRISTERZ OM DU VILL RAMMSTEIN LIEBE IST FÜR ALLE DA MELISSA HORN SÄG INGENTING TILL MIG LARS WINNERBÄCK TÄNK OM JAG ÅNGRAR MIG OCH SEN ÅNGRAR … BOB DYLAN CHRISTMAS IN THE HEART KISS SONIC BOOM PETER LEMARC KLASSIKER MARKUS KRUNEGÅRD PRINSEN AV PEKING CHRISTER SJÖGREN SCHLAGERMINNEN

BÄST just nu

Missa inte dessa album för allt vad ni gör BO KASPERS ORKESTER SAMLING DAVID GUETTA ONE LOVE KENT RÖD

HETAST på golvet

Några låtar som snurrar mest på dansgolvet just nu DAVID GUETTA T. AKON SEXY BITCH JORDIN SPARKS S.O.S LET THE MUSIC PLAY

VARNING på stan Alla orkar bara inte lyssna mer

MICHAEL JACKSON, THRILLER (25TH ANNIVERSARY). JO DEN ÄR MÄSTERLIG, MEN HAN ÄR DÖD OCH ALLA HAR HÖRT PLATTAN. LYSSNA PÅ OFF THE WALL ISTÄLLET.

INTE È A S S I M JULSUP ÅRETS iddag med! ers m glögg Trerätt ation och ikt ir uts p s h n c li o t ju v ma m. Njut a otala strö ERND WW M D r V e v Q ö KHW ÀQ stau0|MOLJ del av re gan d avskil n. Vid förfrå itiorange ordna trad UUH i W| kan v OERUG I|U V QHOOW MX p... a sällsk

MELODY GARDOT MY ONE AND ONLY THRILL

Boyzone-stjärna död på Mallorca

Ny samling med outgivna Michael Jackson-låtar Outgivna låtar med Michael Jackson släpps i höst. Skivbolaget Motown har grävt i arkivet och plockat fram några tidigare outgivna låtar med Jackson 5. De 40 år gammla låtarna, med Michael Jackson som sångare, finns med på en ny samling med gruppen som släpps i november.

Irländaren och Boyzone-stjärnan Stephen Gately har avlidit på Mallorca. 33-åringen dog i sömnen på sitt hotell och det är ännu inte känt vad som orsakade stjärnans död. – Han var ute och tog några drinkar. När han återvände till hotellet somnade han och vaknade aldrig upp, säger en av hans vänner till News of the world. Enligt spansk polis finns det inte några »konstighteter« bakom Gatleys död. – Vi är helt förkrossade. I nuläget vet vi inte mycket om vad som har hänt, säger Boyzone-managern Louis Walsh. Gruppens mest kände medlem, Ronan Keating, uppges ha mottagit dödsbeskedet mycket hårt. – Ronan älskade Stephen som en bror, de var väldigt nära, säger en vän till News of the world.

L t NKPG Magazine Nio 2009


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

nu

LINDEN KÖPCENTRUM. NORRKÖPING tel 011 - 18 31 99

09-10-24

00.06

Sida 5


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.08

Sida 6

BÖCKER Den förlorade symbolen av Dan Brown är månadens stora boksläpp. Den har översatts och producerats på endast två veckor. Vi pratade med Jonas Axelsson, litterär chef på Albert Bonniers förlag, om att översätta Den förlorade symbolen på så kort tid. Han kände till Dan Brown redan innan han blev litterär chef på Albert Bonniers förlag. – Första gången någon på förlaget läste en bok av Dan Brown var Änglar och demoner. Det var strax före min tid, 1999 tror jag, och vi valde att inte gå vidare med den. 2002 träffade jag Bill Scott-Kerr, en brittisk förläggarkollega med känsla för spänningslitteratur. Jag hade lärt känna honom några år tidigare. Han sade: »Tro mig, det här blir något, jag har gett en amerikansk fiaskoför-fattare en fjärde chans, du kommer att tacka mig för att jag har sagt det till dig.« Då lät jag ett par personer på förlaget läsa Da Vinci-koden och läste den sedan själv och så bestämde vi oss för att ge ut den. Det visade sig vara ett lyckokast.

NKPG Magazine Nio 2009

– Bill sade att de såg stora möjligheter i Da Vincikoden. De skulle göra en annorlunda lanseringskampanj i USA, som Bill tänkte apa efter. De skulle skicka ut fler läsexemplar och förhandsexemplar än brukligt för att sprida boken till så många som möjligt. Sedan skulle den då ännu okände Dan Brown göra en författarturné till boklådor, bibliotek och universitet för att öka intresset. Det gav frukt och intresset växte. När de gav ut boken 2003 var den redan på mångas läppar och gick rakt in som etta på topplistorna i USA. Innan dess hade vi köpt de svenska rättigheterna. Det var ingen märkvärdig överenskommelse som vi gjorde med agenten. Sedan såg vi utvecklingen i USA och vi hastade fram något med den svenska översättningen. Förläggare i andra länder har samma erfaren-heter, några månader in på 2004 var Da Vinci-koden även ett fenomen hos oss. Jonas har träffat Dan Brown en gång. – Det var ganska hastigt vid ett tillfälle i London. Han var där för de rättegångar han då fick försvara sig mot (och frikändes) för att ha plagierat andra böcker. Vi hade inte någon längre pratstund dock. Han var i bra form och skulle fortsätta att skriva. Det han skrev på var inlåst, han kände nog en viss paranoia efter att Opus Dei attackerat Da Vinci-koden på det sättet som de gjorde. Jonas håller med om att få människor är likgiltiga inför Da Vinci-koden. – Visst är det så. Dan Brown har utvecklat en raffinerad men lättillgänglig genre som stavas kodknäckning. Han laborerar verkligen med riktiga data och fiktion för att de ska passa i historien. Det är ingenting nytt. Det Brown har gjort är att han fört samman olika linjer och presenterat en uppdaterad lösning som landar i smart underhållning. Han påverkar människor, en del blir irriterade för att de inte gillar konstruktionen eller inte vill ta till sig den. Andra blir extremt upprymda, så han väcker onek-ligen känslor. Tekniken bakom hans böcker bottnar i digra kunskaper i såväl populärfiktionens alla element som det han skriver om. Uppföljaren till Da Vinci-koden har varit på gång i flera år. – Faktum är att vi skrev kontraktet om Den förlorade symbolen redan 2005, det gjordes med alla förlag världen över. Då var det långt gånget med manuskriptet, men det har uppenbarligen hänt saker sedan dess.

NKPG bäst just nu Vi listar läsvärda böcker i november...

CAMILLA LÄCKBERG FYRVAKTAREN Den mördade denna gång är Mats Sverin, kommunens ekonomiansvarige, en trevlig och omtyckt person. Ingen har ett ont ord att säga om honom, men det finns hemligheter. HERMAN LINDQVIST JEAN BERNADOTTE – MANNEN VI VALDE Jean Baptiste Bernadotte var den franske marskalken som 1810 valdes till svensk tronföljare. Om den enkle soldaten Jean Bernadotte som blev kung av Sverige och vars ätt ännu är det. SAAM KAPADIA FRED! 100 RÖSTER MOT VÅLD OCH KRIG För många i Sverige är våldet och rädslan en del av vardagen. Denna bästsäljare är en bok som sätter i gång samtal och ger både alternativ och argument. GELLERT TAMAS DE APATISKA – OM MAKT, MYTER OCH MANIPULATION I uppföljaren till jättesuccén Lasermannen tar Tamas än en gång med oss på en obehaglig och närgången resa i maktens och manipulationens landskap. Omdebatterad. JOSEPH WAMBAUGH HOLLYWOOD STATION Expressens krönikör Mats Olsson har översatt boken. Den tilltalar de som gillar Spanarna på Hill Street och tv-serien The Wire.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa att läsa i höst...

STEFAN EINHORN VÄGAR TILL VISDOM Visdom Visdom kan låta som ouppnåeligt, gammaldags och passé. när vi hellre pratar om flexibilitet, kompetens och att vara smart. Inget kunde vara mer fel, menar Stefan Einhorn.

Novembertipset

För dig som vill stänga dörren om dig och krypa upp i läsfåtöljen… JAN GRADVALL M FL TUSEN SVENSKA KLASSIKER 1956 TILL I DAG En underbar blandning av populära, kultstämplade och prisbelönta böcker, filmer, skivor och tv-program som speglat, definierat och format det moderna Sverige.

Topplistor SKÖNLITTERATUR OKTOBER 1. DEN OROLIGE MANNEN HENNING MANKELL (Leopard) 2. HYPNOTISÖREN LARS KEPLER (Albert Bonniers) 3. MASKARNA PÅ CARMINE STREET HÅKAN NESSER (Albert Bonniers) 4. BORTA BÄST SARA KADEFORS (Piratförlaget) 5. TRE SEKUNDER ROSLUND & HELLSTRÖM (Piratförlaget) POCKETTOPPEN OKTOBER 1. TILL DESS DIN VREDE UPPHÖR ÅSA LARSSON (Bonnier Pocket) 2. KINESEN HENNING MANKELL (Pocketförlaget) 3. DEN SISTA VINTERN ÅKE EDWARDSON (Månpocket) 4. EN PLATS I SOLEN LIZA MARKLUND (Pocketförlaget) 5. SJÖJUNGFRUN CAMILLA LÄCKBERG (Månpocket) Källa: Svensk Bokhandel. Listorna bygger på uppgifter från cirka 300 bokhandlar och varuhus.

Han har arbetat med boken i största hemlighet. I april fastställdes datum för när boken skulle komma ut. Det sades då att det var en ny Robert Langdon-historia och att den skulle utspelas i Washington och att frimurarorden skulle spela en stor roll. Boken skulle vara ute i handeln den 15 september. Då skulle vi få vårt exemplar. För att få ut Den förlorade symbolen bestämde sig förlaget för att göra flera månaders arbete på två veckor. – Vi ville inte få ut en bok i januari, så i september satte vi till alla klutar för att bli klara. Vi kontaktade sex översättare och var tydliga med villkoren, att de var och en skulle översätta 100 sidor på en vecka. De har gjort ett förträffligt jobb. Vi lyckades på två veckor göra det jobb som behövde göras. Jag har aldrig sett ett så lyckat lagarbete tidigare. Nu har jag ett antal medarbetare som är hemma och tar igen sig. ■ DANIEL ATTERBOM


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.09

Sida 7

GANT STORE: LINDEN KÖPCENTRUM, NORRKÖPING WWW.GANT.COM/SWEDEN

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.10

Sida 8

text Daniel Atterbom foto Nordisk film

New Moon är uppföljaren till biosuccén Twilight och bygger liksom den på en bok av Stephanie Meyer. Vi får fortsätta att se hur det går för tonårstjejen Bella Swan (Kristen Stewart) och vampyren Edward Cullen (Robert Pattinson). Filmen har premiär den 20 november 2009 i både USA och Sverige. Boken som filmen bygger på heter på svenska När jag hör din röst och utkom 2007. Edward och hans familj har flyttat för att han fruktar för Bellas säkerhet. Separationen driver Bella halvt till vansinne när hon hela tiden hör Edwards röst i huvudet. Bella dras till sin vän Jacob, som visar sig vara en annan slags mytologisk varelse. New Moon är regisserad av Chris Weitz, regissören till Casino Royal och The Legend of Zorro. Den tredje boken i serien heter Ljudet av ditt hjärta (Eclipse på engelska). Filmatiseringen av den är i likhet med New Moon inspelad i Vancouver, Kanada och förväntas vara klar 31 oktober. Premiärdatum är preliminärt satt till den 30 juni 2010. John Thelin är professionell översättare av teveserier NKPG Magazine Nio 2009

och långfilmer. Han har funderat över det fenomen som Twilight och New Moon representerar. – Filmer som Twilight och New Moon är populära, och min teori är att de är otypiska för vampyrgenren. De skiljer sig från vampyrmyten som den formulerades i Bram Stokers roman Dracula. Förändringen började i Coppolas filmatisering av just Bram Stokers roman. I den filmen knallar Dracula omkring i solen, vilket är ett enormt brott mot konventionen. En parallell förändring finns i 28 dagar, där zombies plötsligt är snabba. En av de teveserier John Thelin följer är True blood, som också har vampyrtema, men följer traditionen mer i sin vampyrbild. – Det jag har funderat på nu vid andra säsongen


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.10

Sida 9

Då försvinner en av de viktigaste dimensionerna i att vara vampyr: Priset för att leva för evigt är att aldrig få se solens ljus eller smaka livets goda, vilket är långt viktigare för vampyrmyten än kyskheten

av True blood är problemställningen. Att leva för evigt är en mänsklig dröm, men i vampyrmyten är det även en förbannelse. Dels kan vampyrerna inte gå ut i dagsljus, dels kan de inte äta vanlig mat utan måste dricka blod för att överleva. Att inte följa myten är trist. Det finns en förklaring, menar John Thelin. – Twilight och efterföljarna är skrivna av Stephanie Meyer, som är mormon. Hon har gjort den annars så erotiska vampyrkärleken kysk och dessutom tagit bort just det som gör vampyrerna tragiska. Det är tråkigt, för tragedin är en stor del av tjusningen med vampyrer. Nu är det enda nackdelen att de är bleka och måste flytta ofta eftersom de inte åldras. Då försvinner en av de viktigaste dimensionerna i att vara vampyr: priset för att leva för evigt är att aldrig få se solens ljus eller smaka livets goda, vilket är långt viktigare för vampyrmyten än kyskheten. Det gör att John Thelin inte är odelat förtjust i Stephanie Meyer’s böcker och filmatiseringarna av dem. – Jag tycker att hon, till skillnad från till exempel Buffy och vampyrerna, har tagit ett långt steg från vampyrmyten. Jag kan tycka att Twilight och New Moon inte borde kallas för vampyrfilmer. Genren borde få ett eget namn, för även om jag generellt tycker att man inte alltid behöver vara renlärig, så har Meyer gått lite väl långt. För vem kan egentligen köpa att vampyrer glittrar istället för fattar eld i solsken? Jenny-Jennu Andrén arbetar på Science Fiction-Bokhandeln i Stockholm, en av de mest lönsamma boklådorna i Sverige. Hon är förtjust i Stephenie Meyer’s böcker. – Ja, på ett plan, de är inga litterära storverk, säger JennyJennu Andrén. De har sin charm och sin publik. Jag förstår precis

Nio 2009 NKPG Magazine


09-10-24

00.11

varför läsare gillar dem. Det är som att äta semla fast man inte är hungrig. Science Fiction-Bokhandeln för ingen statistik över vilka som köper Stephanie Meyer’s böcker. – Jag tror att det mest är unga tjejer som köper böckerna, men det är även en del äldre tjejer som köper dem. Färre killar dock.

Sida 10

Att Stephanie Meyer inte förhåller sig till vampyrer som den viktorianska romanen Dracula gör, ser inte Jenny-Jennu Andrén som något som nödvändigtvis är negativt. – Hennes böcker är en genre inom vampyrgenren, redan Anne Rice gjorde samma sak. Jag kan se en fördel i att alla vampyrböcker inte är stöpta i samma form, fortsätter Jenny-

Jennu Andrén . Meyer’s böcker har förtjänster. – Jag tycker Meyer’s böcker är drivet skrivna, proppfulla med adjektiv. Man får veta alla detaljer, som hur hår och kläder ser ut. Man kan verkligen grotta ned sig i detaljer. Jag tror att man som kvinna kan relatera till sina egna erfarenheter från att ha träffat sin första kärlek. Den man blir kär i först är lika oåtkomlig och lika mystisk som en vampyr. Man är rädd för att bli kär helt enkelt, men samtidigt är det spännande. Det finns en igenkänningsfaktor. – Som tjej kan man relatera till att Bella är sur, känner sig ful och utanför. Alla tjejer har känt sig så någon gång. Jag tror att vi kommer att få se mer och mer sådan skräck, både som böcker och på film. Det finns redan romanser med varulvar och zombier, hur man nu kan vilja ha det senare. I den kvinnliga fantasyvärlden har kvinnor rätten till en egen sexualitet. Det är fortfarande tabu att skriva att kvinnor tycker om sex i USA. Det jag tycker är speciellt med Stephanie Meyer’s böcker är att så många vill läsa dem. Det finns bibliotek som har högläsning av dem. Att människor som i vanliga fall inte läser en bok vill läsa dem är grymt. Jag är glad att folk vill läsa böcker. ■

Detta är en annons från Media Markt. Gäller tom 26/11 2009. Vi reserverar oss för tryckfel samt slutförsäljning.

Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

Xb sca

TFLDA?=F A KL9F DAM

HERR

Expedition

Expedition

Röd och svart

Svart och röd

Välkommen in för fler modeller!

NO

Skepparegatan 2 Tel 011-21 14 20 www.skeppamarin.se NKPG Magazine Nio 2009

Öppet: Vard 9-18 Lörd 10–14


Inlaga_NKPG:NKPG_#Ă…tta2009

09-10-24

11.51

Sida 11

ccom mpany &co

m

011-36 62 65


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.13

Sida 12

Trendkoll

ACCESSOARER

Surrealistiska smycken i lekfulla stilar hänger och dinglar runt våra handleder och halsar. Smyckena ska vara färgglada och skänka ett leende vid första anblick och varför inte hänga en läcker brosch på din nyinköpa jacka.

Cattis skönhet&mode

Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@nkpgmagazine.se

NKPG Magazine Nio 2009

Lockar, vågor och volym är hetast för säsongen och inger en klassisk, välvårdad stil som passar perfekt till accessoarer som mössa och basker.

MAKE-UP

Betona dina läppar med förföriska, krämiga och fylliga nyanser som du hittar i höstens färgskala. Applicera mycket mascara men låt eyeliner och skugga få ligga till kvällskvisten.

SKOR

Foto: BULLS

Hej. Jag har tidigare betonat att det bara är vi som kan shoppa oss ur en lågkonjuktur. Det senaste året har varit tungt för många oavsett bransch och bakgrund. Detaljhandeln har dock klarat sig bättre än industrin, kanske tack vare sänkta räntor och skatt. Vi kunder talar alltid om att vi önskar nischade, mindre och unika butiker på våra shoppingstråk, jag har börjat fundera på om vi bara säger det för att vara politiskt korrekta eller om vi faktiskt vänder oss till dessa småföretagare när väl lönen kommer in på kontot. Fakta berättar dock att närmare 150 modebutiker gått i konkurs under förra året och jag vill därför ge er alla en tankeställare och samtidigt framföra den positiva nyheten att faktiskt också 160 nya butiker slog upp dörrarna i Sverige. Jag tror att skickliga entreprenörer och passionerade handlare som brinner för service och sin produkt kommer att finnas kvar även när den här stormen lagt sig. Det är också upp till oss att hjälpa dom genom att höja kraven på både kundbemötande och kvalité, tillsammans kan vi då skapa regionens bästa shopping. I det här numret kan ni läsa om alla härliga dofter som kommit ut i dagarna och på nästa sida ger jag er också tips på hösten och vinterns läckra underkläder.

HÅR

Säsongen innebär kallare väder och varmare skor. Det finns dock tillfällen då vi inte vill traska i klumpiga, fodrade snömannenkängor. För dessa fester finns bara ett alternativ, pumps i mokka, lack och skinn. De ska vara trubbiga vid tån och klackarna höga, fast ändå stabilt byggda för glashala gator och torg. KLÄDER

Ofta tycker vi att den klassiska kontorslooken är tråkig med brist på fantasifulla inslag. Till höst och vinter designas skjortor med vida ärmar och höga kragar, kjolarna är glansiga i materialet och matchas med strumpbyxor i nyanser som skapar spänning och kreativitet. Kontorslooken har utvecklats och kan nu bäras även av den mest trendmedvetna personen.

Sminkväskanjust nu Under den här vinjetten presenterar vi tips på bra produkter att ha i sin sminkväska...

Egentligen förutsätter dessa produkter både en herrnecessär och en karl där hemma men jag vill ändå betona hur bra Biotherms herrhudvård är. I deras sortiment hittar du både rengöringar, ögonkräm och aftershave med och utan alkohol. Jag kan också varmt rekommendera deras ansiktskräm Hydra Detox, för alla er som arbetar i smutsigare miljöer, framför datorer eller för er som åker mycket bil. Krämen hjälper huden att slå bort fria radikaler och skyddar mot yttre påfrestningar.


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

11.52

Sida 13

Tipsnyheter

R ͻ VA A L G NA

XNING ͻ STÅ SO LAR IU M

I EN ÄNTLIG RIGŽƐEƐ͊ E V I S ƐƚƐƚ ŚŽ Ɛ ĚĂĂƐ ŶĚ

EĨƵ ŽŚ͕ ŇĂƐŬĂŶ ŵĞĚ ĚĞŶ ƐƂƚĂ ŬŽƌƐĞƩŬŽƌŬĞŶ͘

EĂŐĞůƚŽƌŬ ^ćƩ ĮŶŐƌĂƌŶĂ ƉĊ ƉůĂƩĂŶ ŽĐŚ ĂƉĂŶ ďůĊƐĞƌ ĚĞŶ ƚŽƌƌ͘

fr.150:-

150:;ŽƌĚ͘ ϭϵϵ͗ͲͿ

Der

Stort utbud av EĂŐĞůƐƟĐŬĞƌƐ för barn & vuxna

fr.50:-

Vinterns förtrollande

EĂŐĞůĚĞŬŽƌĂƟŽŶĞƌ

fr.50:-

sĂƌĚĂŐĂƌ ϭϮͲϭϴ ŽŬŶŝŶŐĂƌ ĨƌĂŵ Ɵůů Ϯϯ͘ϬϬ ŬƵŶŐƐŐĂƚĂŶ Ϯϰ ͮ EŽƌƌŬƂƉŝŶŐ ͮ ϬϭϭͲ ϭϮ ϳϳ ϳϳ ͮ ǁǁǁ͘ƐĂůŽŶŐŵĂƟůĚĂ͘ƐĞ

Marc Jacobs Doften heter Lola och speglar Marc Jacobs sensuella syn på kvinnlighet. Doften är fruktig och basnoten dröjer sig kvar på huden och förför omgivningen.

Caroline

Nina Ricci En fräsch och blommig doft för tjejen som är glad, positiv och har humor. Doften är en typisk dagdoft som känns behaglig och harmonisk. Flaskan elegant såsom Nina Riccis haute couture.

Chloé Chloé har skapat en förtrollande parfym med doft av majestätiska rosor. Eue de Parfum Intense består av rosépeppar, sandelträ och tonkabönor i en fullländad orientalisk anda.

Erbjudande Klippning

250:-

Nagelförlängning

450:-

Lancôme Hypnôse blev deras storsäljare och nu utökas serien med Hypnôse Sense som är lite mildare än sin föregångare men med samma eldighet och feminina touch.

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG del1:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

00.15

Sida 14

Retro får en modern tvist Triumph International grundades 1886 och är Europas största producent av underkläder, nattplagg och badkläder. För hösten och vintern 2009 fokuserar Triumph på kulturarvet från 50-talets klassiska trender. Deras höst och vinterkollektion för tankarna till drömmarnas land med underkläder i nakna nyanser med ljusblå detaljer. TRIUMPH

DE SOM KLÄR UPP OSS

TEXT: CATARINA LÖFGREN FOTO: BULLS

PRIMADONNA

Under Kläderna PRIMADONNA

Bh:arnas Rolls-Royce Primadonna är kända för sin kvalité och perfekta passform.

En Primadonna-bh består av över 50 delar vilket gör att bysten får ett ordentligt och komfortabelt stöd, samt finns ända upp till I-storlek. Under sommarhalvåret gör de kreationer i blomster och färger medan vi på höst och vinterkanten kan njuta av sensuella och mörka underkläder. SALMING


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

11.53

Sida 15

TRIUMPH

SALMING

I år blir det enkelt för dig att ge dina nära och kära ett uppskattat presentkort. Eller vad sägs om att ge bort en upplevelse och kunskap i skönhet? Vår privata makeuplektion kostar 495 SEK och efter kursen får man välja ut sina favoritprodukter för samma värde, och ta med hem.

NORRKÖPING Dominogallerian Tel. 011-12 55 66 W W W.M AKEUPSTORE.SE

KAMPANJ!

Corona

799:-

999:-

(ord.1.099:-)

(ord.1.299:-)

55 cm

72 cm

A tribute to a legend Salming grundades 1992 och deras vision var att underBra kabin VËSKA FÚR R Ry an Ryanair!

899:(ord.1.199:-)

64 cm

$ROTTNINGGATAN $ROTTN $ OTTNI TNINGGA GGA GATANN  s    ¾ ¾PPET ¾PPETTIDER PPETTIDER ER R -ÍN -ÍN FRE N FREE  s ,ÚR ÚRR   s 3ÚN 3 34¯. 34¯.'4 4¯.'44

Med ed rresa resarvation sar ar vatio tion för slutförs sslutförsäljning. tförsäljn ljni ning.

kläder inte skulle kännas på kroppen. För att nå detta skulle tre nyckelord uppfyllas, design, kvalité och passform. Salming tillverkar idag sportiga och funktionella underkläder men också bad- och lifestyle kläder i form av hoodtröjor och t-shirtar.

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

11.56

Sida 16

Hannas hälsa&träning

Sov gott

Är glaset halvtomt eller halvfullt? Ja, det är ju faktiskt bara att välja hur du vill se på livet. Vill du gnälla, vara negativ och missnöjd, eller glädjas över det lilla och vara tacksam över hur underbart livet kan vara. Jag har två kompisar som har inspirerat mig till att se mer positivt på livet. När jag kom till jobbet på måndagar, trött och lite smådeppig över att helgen var över, brukade min kollega Jessica möta mig med ett stort leende. »Äntligen måndag! Bästa dagen på hela veckan, jag har längtat ända sedan i fredags!« brukade hon säga. Trots att måndagen var så grå och trist och dessutom början på en lång vecka, blev den faktiskt lite ljusare av den lilla kommentaren. Jag kom på att det faktiskt var roligare att tänka att måndagar var underbara, mycket roligare än att gå och sura och tänka negativt. Min andra kompis, Fia, är en riktig solstråle. Hon kan konsten att glädjas över det lilla i livet. Ett vänligt leende från en förbipasserande, en liten stunds solsken under en regnig dag eller bara en mysstund med en bra bok och en kopp te, kan göra henne glad. Fia har berättat att hon varje kväll innan hon ska somna tänker över dagen, över allt hon är glad och tacksam över, och att det gör att hon sover som en stock och vaknar med ett leende på läpparna. Ibland känner jag att det är lätt att hamna i gnällträsket. Men blir det bättre av att gnälla? Prova nästa gång någon säger att »vädret är trist«, »måndagar suger« eller »gud så tråkigt« att bryta den negativa stämningen. »Det är ju jättemysigt med regn«, »härligt med en ny vecka« och »det är jättekul« kommer garanterat att få personen som sagt de negativa kommentarerna att tänka till. Kanske kommer han eller hon dessutom komma fram till att det känns bättre när man fokuserar på det positiva. Det här kan ju låta i klämkäckaste laget, ingen kan ju vara glad och lycklig jämt, men gör ett försök att se ljust på livet. Mitt glas kommer härmed att vara halvfullt! Njut av hösten!

Vi sover en tredjedel av livet och sömnen är lika viktig som vatten och mat. Det är en underbar känsla att vakna och känna sig utvilad. När vi sover får kroppen vila och hjärnan får en chans att bearbeta vad som hänt under dagen. Dålig sömn kan göra oss sjuka, eftersom så många viktiga processer i kroppen sker under sömnen.

Hanna Tigerstrand Wejlemark, Leg sjukgymnast, personlig tränare, Massör & Gruppinstruktör hanna.tigerstrand@nkpgmagazine.se

NKPG Magazine Nio 2009

och vakna utvilad!

Vuxna människor sover vanligtvis mellan sju och nio timmar per natt. Sex timmars sömn är för de allra flesta nödvändigt för att fungera som vanligt dagen efter. Undersökningar visar att så många som en och en halv miljon svenskar ofta känner en ihållande trötthet. Sämst sover människor i storstäder, låginkomsttagare, småbarnsföräldrar, långtidssjukskrivna och nattarbetare. Studier visar även att kvinnor ofta sover sämre än män.

När vi sover: • Minskar andningsfrekvensen • Slappnar musklerna av • Aktiveras immunsystemet • Sjunker blodtrycket • Minskar puls och kroppstemperatur • Utsöndras viktiga hormoner (till exempel tillväxthormon, könshormoner och kroppens »mörkerhormon« melatonin) • Minskar produktionen av stresshormoner • Nästan alla återuppbyggande processer (som till exempel mineraliseringen av skelettet) sker under natten.

att komma Vill du ha hjälp ningen? igång med trä or? na på di kostvan Få bättre koll e nd la nd ha be Behöver du en ge? sa as m e nd na eller avslapp pa Dig! Hanna kan hjäl halsaifokus.net Kolla in www.


Inlaga_NKPG:NKPG_#Ă…tta2009

09-10-24

11.58

Sida 17

Vad kan dülig sÜmn leda till? • TrÜtthet, sÜmnighet och utmattning • Nedsatt arbets- och studiekapacitet • Minskad kreativitet • HumÜrsvängningar, depression och oro • Nedsatt motorisk koordinationsfÜrmüga • Smärta i muskler, senor och leder • Huvudvärk • Olyckor kan ske till fÜljd av sÜmnbrist • Sämre koncentrationsfÜrmüga och minne • Nedsatt problemlÜsning och associationsfÜrmüga

Vad kan du gÜra när du har svürt att sova? Du ligger och vrider och vänder pü dig, gick och lade dig fÜr tre timmar sedan och har bara fyra timmar kvar till det är dags att gü upp. Vad ska du gÜra fÜr att kunna slappna av och sova? • Sluta stressa upp dig Üver det faktum att du kommer vara trÜtt i morgon. Acceptera det och fÜrsÜk njut av att du just nu är ledig och inte behÜver gÜra nügonting. • Lyssna pü stillsam musik eller en avslappningsskiva. • Ha papper och penna intill sängen. Ofta cirkulerar münga tankar i huvudet när man ska sova, skriv ner dem, sü du kan släppa tankarna och sova i stället. • Gü upp och gÜr nügot annat en stund. Läs en bok eller gÜr nügot som für dig att slappna av och inte tänka pü att du müste sova.

Vill V ill du ha nya spännande nnande upplevelser?

GROBLADET LADET HÄR HÄ R GROR R IIDÉER, DÉER, V VÄXER Ä ER UPP O ÄX OCH CH F FÅR ÅR L LIV IV

FRE-LĂ–R F RE-LĂ–R UNDER UNDER ER NOVEMBER R

Ă–PPET: Ă–PPET: NĂŒOGSF NĂŒOGS NĂŒO GSSF  MĂšS 

20% % PĂ… P Ă… VALFRI VALFRI VARA RA t 1S 1SFTFOUFS SF FTFOUFS *OSFEOJOH t *OS SFEOJOH F t #VUJL NFE TUPS FHFO UJMMWFSL LOJOH UJMMWFSLOJOH t ,VSTFS

Tips fÜr att gÜra det lättare att sova: • Undvik att träna sent pü kvällen • Undvik äta stÜrre mültider sent pü kvällen • Sov mÜrkt, svalt och tyst • Undvik titta pü tv innan du ska sova • FÜrsÜk komma ner i varv innan du ska sova, stress är det stÜrsta hotet mot en god natts sÜmn • Stig upp samma tid varje morgon • Undvik att sova pü dagen

Grobladet Gr obladet pü sk skolgatan olgatan 14 1RUUN| |SLQJ ‡ 7 HO  H  1RUUN|SLQJ 7HO

Källa: vaknapigg.nu och somnproblem.se

Münadens früga Hej! Jag vill bygga muskler. Kan jag kÜra konditionsträning dü, eller hindrar det muskeltillväxten? Anders Hej Anders! Om du tränar mycket konditionsträning sü gÜr det att muskelbyggandet gür lüngsammare. Du kan dock träna 2-3 pass kondition, 30-40 minuter lügintensivt, i veckan. Mer konditionsträning än sü hindrar inte muskelbyggandet, men det gÜr att processen gür lüngsammare. Lycka till! /Hanna

skolgatan 1 knäppingsborg

Butiken har Üppet mü-fre 10-18, lÜ 10-16 Färsk fisk, rÜkt och gravat, sill, skaldjur, sushi, dagens lunch,smÜrgüstürtor, buffÊer.

LUNCHER Restaurangen serverar dagens mĂĽ-fre 11.30-12.00

Butiken 011-134521

Restaurangen Fredagen den 13 nov!!!! Frossa i skaldjur!!!! BuffÊn stür uppdukad frün 18.00 Beställ bord 011-134560 ( vi tar inte mot bordresevation fÜr dagens rätt)

Se vĂĽra Ăśppettider, menyer m,m pĂĽ fiskmagasinet.se Nio 2009 NKPG Magazine


09-10-24

12.02

Sida 18

STYLE STATION – satsar mitt i krisen Redan från starten har Style Station haft flexibla och generösa öppettider. – Vi har klippt kunder på tidiga morgnar före klockan nio och sena kvällar Det är 15 år sedan Carolina Ypsilantis 1994 öppnade Style Station på fram till 21. Vi har öppet på lördagar så att vi kan erbjuda hårvård och massage Drottninggatan. Nu har de flyttat tvärs över gatan till en tre gånger så stor utanför kontorstid. En färgbehandling kan ta upp till två timmar. lokal på 100 kvadratmeter. Den är både rymlig och avkopplande. – Vi jobbar extra mycket med färg, säger Tommy. Nästan alla våra kunder, – Vi har letat lokal i flera år, säger Carolina. Vi ville ligga kvar på Drotti alla fall över 95 procent, ninggatan och i samma läge. vill ha en annan hårfärg. Vi har ett inarbetat namn, och Det händer att kunder även om det är lågkonjunktur vill ha en frisyr som är fel för har vi kunder och det är läge att dem, men då försöker Style satsa nu. Station lägga fram det på ett Frisörskollegan Tommy bra sätt för att hitta på något Engstrand följer med, barnannat. domsvännen Helen Andersson Någonting över det ansluter och Linn Claesson som vanliga är att få sitta i en stol har gått som elev är nu färdig med massage medan man får frisör. Dessutom kommer Carohåret tvättat. Det ingår i prilinas man Vagelis Ypsilantis att set. Denna tidnings utsända erbjuda massage. prövade det och kan intyga – Jag kommer att från att det är skönt. »Knak« sa mitten av december arbeta helmin rygg, och det är en sertid som massör på Style Station. vice som få har. Jag använder mig av klassisk – Frisörer kan få knutar svensk massage. som en yrkesskada, säger Vagelis Ypsilantis är positiv Linn Claesson. Nu har vi förtill att dela lokal med frisörer. Carolina Ypsilantis, Vagelis Ypsilantis, Linn Claesson, Tommy Engstrand och Helen Andersson. månen att ha en massör på – Det känns jättekul. Jag plats som tar hand om det. har varit gift med Carolina som November och framför är frisör i 13 år. De uppskattar Style Station allt december är högsäsong min närvaro och alla behöver Drottninggatan 28 för frisörer. bra massage. 602 24 Norrköping – Alla vill vara snygga Det ligger i tiden att ta Telefon 011-18 91 00 till jul och nyår, säger Tommy hand sig om själv i dessa stressEngstrand, som är en av Norrade tider, menar Carolina. köpings få manliga frisörer. – Vårt mål är att, förutom – Det finns några till, hårvård och massage, även skrattar han, men vi är helt kunna erbjuda nagel-, fot- och klart i minoritet. hudvård i ett helhetskoncept För att vidareutbilda sig under 2010, säger Carolina, brukar Style Station och dess som är en kosmopolitisk Pekingpersonal åka på hårmässor, tjej. kurser och visningar. Style Station är i en utveck– Vi åker hela tiden. lingsfas. Vi har genom åren hittat – För mig är det kul att gå ställen som ger oss mycket vidare och utveckla mig, säger inspiration, men vilka är Helen Andersson, som varit frien yrkeshemlighet, enas de sör i ett år. Det är en ny bransch om. för mig, tidigare har jag bland På Style Station kan annat varit flygvärdinna och du köpa hårvårdsprodukter fixat naglar på Gran Canaria. från Label M, Tigi, Pureology och Fudge. Style Station säljer även ljuslyktor och Eventuellt kommer jag att återuppta naglarna, men jag börjar med håret smycken i rostfritt stål från Edblad i prisklassen 249 till 699 kronor. så får vi se var det hamnar. Om du vill se vad Style Station gör, kom till Harrys den 12 november. Style Station har en blandad kundkrets med allt från yngre till äldre. Då visar de frisyrer och Makeup Store har sminkat modellerna. ■ – Majoriteten är i vår egen ålder.

Nu finns det ett lyxigare, och definitivt ett större Style Station på ny adress.

Skälet till att man ska välja Style Station är enkelt. – Vi är bättre, enas Carolina och hennes kollegor om. Vi ger en personlig service, bjuder på fika, och vi lägger ned den tid som behövs. Kunden ska kunna gå på stan efteråt.

NKPG Magazine Nio 2009

text Daniel Atterbom foto Morre

Detta är en annons från Media Markt. Gäller tom 26/11 2009. Vi reserverar oss för tryckfel samt slutförsäljning.

Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

Xb sca

NO


Detta är en annons från Media Markt. Gäller tom 26/11 2009. Vi reserverar oss för tryckfel samt slutförsäljning.

Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.02

Sida 19

e s l e v e l p p u l e En sp . n e j l i m a f a l e för h 256 MB minneskort Scartkabel Arcade Xbox 360 Arcade. 256 MB minneskort, ström och scartkabel, samt en trådlös handkontroll.

Forza Motorsport 3

Handkontroll och headset ingår 120 GB hårddisk

Lips nr 1 hits med mickar

Elite Xbox 360 Elite. 120 GB hårddisk, handkontroll och ett headset som standard medöljer.

NORRKÖPING • Ingelsta • Koppargatan 30 • 602 23 Norrköping • 011 - 32 11 00 www.mediamarkt.se


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.09

Sida 20

Spiralen fyller För 40 år sedan var det 1969. Människan landade på månen. IFK Norrköping kom på sjunde plats i allsvenskan. Omsättningsskatten (oms) ersattes av mervärdesskatt (moms). The Beatles gjorde sitt sista offentliga framträdande, på taket till sitt kontor i London. Tage Erlander ersattes som svensk statsminister av Olof Palme. Dessutom invigdes i oktober Köpmannavaruhuset Spiralen. Ja, det hette så 1969, och det var Sveriges största så kallade köpmannavaruhus. Det betyder att varuhuset består av flera olika butiker med var sin ägare, köpman. För 40 år sedan var det unikt, nu är till exempel även Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm ett köpmannavaruhus. Namnet Spiralen har sitt ursprung i att man använde sig av skulpturen med namnet »Spiral åtbörd« som symbol. Idag finns det bara en köpman som varit med alla 40 åren, Ingvar Danielsson som driver Urmäster. Det mest kända företaget som varit i Spiralen är Stadium. En ung kille vid namn Ulf Eklöf jobbade extra på Spiralen Sport när han gick på läroverket. Det skulle bli Stadium.

40år

Bröderna Bo och Ulf Eklöf har gått från Spiralen Sport i Norrköping via den första Stadiumbutiken på Sergelgatan i Stockholm 1987 till ett företag som årligen omsätter cirka fem miljarder kronor.

Nu heter det Spiralen Köpcentrum, och det finns fortfarande mitt i Norrköping City. Spiralen kan ses som en föregångare och är, med Roger Ekströms ord, »en snygg och tidlös 40-åring, vem skulle inte vilja vara det«. Roger fortsätter: »Det är ju en tjusning med Norrköping, att vi har ett så bra utbud av shopping mitt i stan och dessutom så pass många p-platser i närheten!« NKPG var med när det firades med butikspersonal och representanter för fastighetsägaren Fastighets AB LE Lundberg. 70 personer var med på jubileumsfesten, de flesta från butikerna. En uppskattad 40-årsfest med mat och dryck, underhållning av ett antal artister och, inte minst, mycket god stämning. ■ text Daniel Atterbom foto Morre

40% på utvalda modeller (gäller på ordinarie pris samt så långt lagret räcker)

899:-

659:-

(1.498:-)

(1.098:-)

Norrköpings friluftsbutik öppnar torsdagen den 12 November 839:(1.398:-)

DROTTNINGGATAN 36

E riktig En ktig ig uraffär uraffär ffär fär ä är 3PIRALEN .ORRKÚP .ORRKÚPING PING s   NKPG Magazine Nio 2009

WWW.FRI-TID.SE


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.10

Sida 21

r

LINDEN KÖPCENTRUM 011-12 14 16


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Ă…tta2009

09-10-24

13.19

Sida 22

SHOPPING

BRASKAMIN Bordsmodell. Fylls med Bioethanol (spisbränsle fÜr spisar utan skorsten). Finns även fÜr vägg. Vera Design & InteriÜr Knäppingsborg Pris frün ca 7 000 kr

½QQFUUJEFS ½ QQFU U JE .ĂŒOo'SF .ĂŒ O o 'SF  t -ĂšS - ĂšS  

Hos oss hittar du Helly Hansen jackor av hÜg kvalitÊ och snygg design! Smidig att rÜra sig i, perfekt fÜr all lek! Av material som andas och hüller värmen!

RALPH LAUREN Pigga upp dig med färg! Flätstickat i 100% bomull. Systrarna Owens Drottninggatan 66 Pris 2 199 kr

MUGGAR 2-PACK Muggar frĂĽn Almedahls. Perssons kryddskĂĽp. AH:s Group Fredriksdalsgatan 45 Pris 319 kr

(BNMBB 3 ( 3ĂŒETUVHVHBUBO ĂŒE TU V H V H BU B O  /PSSLĂšQJOH /PS SLĂšQJ OH t    www t el e 1 5 . se w. aatelje15.

HÜg tid att klä sig varmare!

Troldekugler Kombinera ihop ditt halsband själv. 3 300 kr i detta utfÜrande. AteljÊ 15 Gamla Rüdstugug. 44

JACKA TED BAKER Ulljacka i härlig korallfärg med mysig krage. Systrarna Owens Drottninggatan 66 Pris 3 499 kr

Troldekugler Plocka ihop ditt eget armband. 5 133 kr i detta utfĂśrande. AteljĂŠ 15 Gamla RĂĽdstugug. 44

Jacka

849kr Varma och snygga tillbehĂśr till Dig och Ditt barn! Kom och kolla in ĂĽrets nyheter frĂĽn

011-400 16 10 Skolgatan 1, NorrkÜping Knäppingsborg

mittlillakrypin.com

Vii är märkesbutiken V märkesbutiiken fÜr Ditt barn!

NKPG Magazine Nio 2009

CHEAP MONDAY BĂĽge. Synsam Drottninggatan 62 Pris 1 100 kr

TIGER RITZ Synsam Drottninggatan 62 Pris 2 190 kr


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

13.20

Sida 23

Mikael Lannersund är NKPG:s nya annonssäljare i Norrköping – Ishockey har alltid varit den största sporten för mig och min tvillingbror, Marcus på Bemanningsproffsen. För Mikael är det viktigt att vara noggrann, och vi på NKPG Magazine hoppas att kunder och läsare uppskattar honom och välkomnar honom.

NKPG Magazine når alla hushåll i centrala Norrköping och 82 procent av villahushållen i kommunen och finns dessutom att hämta runt om på stan. Alltså: 25 000 hushåll får magasinet med Posten hem i brevlådan. För de som inte får den hem finns det ytterligare 5 000 ex att hämta i tidningsställ på stan. Med satsningen på NKPG och LKPG tar de båda östgötska storstäderna ännu ett steg närmare varandra. Två olika städer, var och en med sin unika charm och sina speciella förutsättningar. Syskonrivalitet brukar ju i slutänden mynna ut i syskonkärlek. Vi gillar ju varandra. – Jag gillar båda städerna, på var sitt sätt. Vi är ju lokalpatrioter, avslutar Mikael. ■

Damallsvenskan GULDFINAL på Folkungavallen LÖR 31 okt kl 16.00

LFC - UMEÅ

GULD FINAL!

UEFA Womens Champions League

Åttondelsfinal Match 2 av 2 Nya Parken, Norrköping* ONS 11 nov kl 19.00 LFC möter regerande mästarna Duisburg - världens bästa lag! *Mer info: www.linkopingfc.com

FOTO: JFalk

Norrköping sjuder av liv. Mycket har hänt i stan på senare år och ännu mer är på gång. I ett år har Norrköping nu haft sitt eget livsstilsmagasin, NKPG Magazine, den tidning som du håller i handen. Det nya ansiktet utåt i Norrköping är annonssäljare Mikael Lannersund, som kommer till NKPG efter senast ha sålt bilar på Olofssons Auto. Han har tidigare bland annat haft en telemarketingfirma, jobbat med stadsportalen Alltomnorrkoping.se, drivit Lalles kiosk på Östra promenaden och arbetat på Bemanningsproffsen. – Jag känner att jag passar som säljare, det är min grej, säger Mikael Lannersund, som just börjat sin anställning. Jag har ju provat lite olika branscher, från media till bilförsäljning, och jag har ett stort kontaktnät. En gång började han på Sol och motion, som idag är Nordic Club. – Jag har verkligen fått hjälp av Per Ekman, Putte, på Nordic Club. Han var delaktig i att starta såväl kiosken som Solcenter med mig. Vi sålde sedan verksamheterna när vi tyckte att vi hade gjort vårt. De finns båda kvar än idag. Mikael Lannersund gillar att komma in i en befintlig verksamhet. Nu är Mikael ständigt på språng och besöker kunder i Norrköpingstrakten. – Från början kommer jag från Skärblacka, men jag flyttade till Norrköping när jag började på gymnasiet då jag var 15–16 år. Jag gick på Kungsgårdsgymnasiet. Sedan gjorde jag min praktik på Sol och motion och på den vägen är det, skrattar Mikael. – Det känns riktigt, riktigt roligt att få jobba med den här etablerade tidningen i Norrköping, tycker Mikael. Nu har den funnits ett år. Mikael är intresserad av idrott och hjärtat klappar för flera av stadens idrottslag. – Det gick ju bra för såväl Vargarna som Dolphins även om de inte vann och IFK Norrköping klarade sig kvar i superettan. Fast Mikaels hjärta klappar lite extra för Vita Hästen.

Officiell materialleverantör:

text Daniel Atterbom foto Patrik Ekenblom

GYMNASIEVALET 2010 ÖPPET HUS - 7 november kl: 9-15: Kom och träffa lärare och elever. Se våra fina lokaler! Vi finns på Kvarngatan 34

Norrköpings ”topp 3-skola” sedan 2003! Kontakta oss så berättar vi mer!

www.folkuniversitetet.se/vidare

Kontakta: Bo Wilhelmsson (rektor): 011-4741225 - Christian Andersson (0761-067993) Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Ă…tta2009

09-10-24

12.12

Sida 24

Marcus

Birro NKPG Magazine Nio 2009


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

>

12.13

Sida 25

Marcus Birro är en 37-årig prisbelönad poet och författare som utsågs till årets östgöte 2007. Han är oerhört produktiv och har givit ut elva böcker. Marcus är ofta ute i landet och uppträder med sina texter. Han var med och startade programmet Frank i P3. De senaste åren har han vid sidan av sitt författande arbetat som programledare i P4 Östergötland. På fredagar är Marcus Birro programledare för Karlavagnen, som sänds från Norrköping. I höst syns han i På spåret. text Daniel Atterbom Foto Fotografica

Firad författare trivs i Peking

M

– Jag är Öisare i själ och hjärta. Det går aldrig ur. Liksom kärleken till Roma, men jag älskar ju den här staden, så det är klart att man följer IFK. Det är kul att se en hel stad backa upp ett enda lag. I Göteborg kryllar det ju av olika lag att hålla på. Det är klart att det hade varit roligare om IFK Norrköping hade varit kvar i allsvenskan. En del IFK-are uppvisade verkligen en brist på ödmjukhet när de trodde att IFK skulle gå upp och automatiskt bli ett topplag. Få lag inom svensk fotboll når upp till mästerskapsnivå. De lagen drar publik, men få åskådare kommer när det är kvallag som spelar. Det är lite grann samma sak här.

Den starka passionen för fotboll har Marcus Birro fått med sig hemifrån. – Min farsa är från Italien. Jag gillar inte bara italiensk fotboll utan även svensk och engelsk fotboll, men i Italien är fotbollen nedkokad i litteraturen. Därför strävar jag efter den sammanhållning som sorg, glädje och kärleken till laget kan ge. Det är viktigt att man får kanalisera känslorna. I Italien håller jag på Roma, min pappa håller på Juventus. Det är mitt

Nio 2009 NKPG Magazine

arcus Birro är född i Göteborg men bor numera i Norrköping. – Jag har bott här i fem, snart sex år. Jag hade varit på väg från Göteborg ett tag. När jag var ute med Riksteatern 2003 gav vi 52 föreställningar över hela landet. Turnén startade i Norrköping och här träffade jag Jonna. Efter turnén kom jag äntligen iväg från Göteborg och flyttade hit och jag trivdes från första stund. Det är skillnad på att bo i Göteborg, i Stockholm och i Norrköping. – Idéerna kramas på ett annat sätt i Stockholm. Jag har aldrig någon strategi, jag gör grejor och så får man se vad som händer. Jag har kommit närmare Stockholm de här åren i Norrköping. Jag föredrar Norrköping framför Stockholm och Göteborg – ja, jag flyttade ju därifrån (skratt). Peking har gjort honom till ett fan av IFK Norrköping.


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.14

Sida 26

Marcus Birro Ålder 37 år. Bor I Norrköping. Familj Sambo och son. Yrke Författare, programledare, bloggare och krönikör på FotbollsExpressen.se

Priser Litteraturklubbens Stora Litteraturpris 2004 Nöjesguidens pris bästa läsning 2006 Dan Andersson-priset 2007 Årets östgöte 2007 Guldskölden Sveriges bästa sportbloggare och krönikör 2008 Stora Bloggpriset kategorin Sport & fritid 2009 www.marcusbirro.se


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.15

Sida 27

”Det är svårt att njuta av framgången, och det är delvis svenskt, men en stund slår man sig för bröstet och tänker att jag är bra. Jag kämpar mot demonerna som alla andra. ▲

fadersuppror att hålla på ett annat lag. Jag var på 90-talet mycket i Rom, och min kärlek till Rom och Roma är mycket mer än fotboll. I Italien är gott och ont, allting, sammanfogat, medan det i Sverige bara finns små pusselbitar. I Italien är det en stor röra, vilket är befriande jobbigt. I slutet av 2008 spelades pjäsen Svarta vykort – en läkares försvarstal. Marcus Birro skrev manuset tillsammans med Mikael Ericsson. Mikael Ericsson spelade en läkare som förlorat sin hustru i cancer. – Det är en storts utveckling av en bok, både diktsamling och debattbok, som jag skrev efter att vi förlorade våra två första, för tidigt födda barn. Sverige är ett märkligt land. I andra länder blir man lyssnad på just av den anledningen att man varit med om något. Erfarenhet ger förtur, men inte i Sverige. Här blir man istället avvisad av samma anledning. »Men han eller hon tycker si och så eftersom han eller hon varit med om det och det.« Vad är det för ett trött, teoretiskt sätt att se på sina medmänniskor?

Marcus Birro förvandlade den sorgen till

Här märker vi att Marcus Birro i ett avseende är typisk svensk. Han har svårt att njuta av framgången. – Ja, erkänner han. Det är svårt, och det är delvis svenskt, men en stund slår man sig för bröstet och tänker att jag är bra. Jag är bra på det jag gör. Men det går över. Jag kämpar mot demonerna som alla andra. Marcus medverkade 2008 i poesiantologin Svensk poet som ges ut av King Ink. Temat för Svensk poet var musik. Utgivarna menar att det finns en naturlig koppling mellan poesi och musik. De tog därför kontakt med några olika musiker och hörde efter hur de upplever poesin och texternas betydelse för deras musik. – Svensk poet innehåller en del amatörpoeter och halvt etablerade. Det en liten grej som jag har medverkat i förut. Jag försöker att hjälpa andra. Det är kul att den ges ut i bokform. De duktiga är bättre än några av de diktsamlingar där man får sprätta sidor och som ingen har läst. På senare år har Marcus Birro erhållit flera priser: Litteraturklubbens stora litteraturpris 2004, Nöjesguidens pris för bästa läsning 2006 och Dan Andersson-priset 2007. Att uppmärksammas och få priser påverkar Marcus i hans jobb. – Ja, det ger lite stabilitet i mötena med människor. Dan Andersson-priset 2007 betydde mycket för mig. Den helgen i Dalarna blev något av de finaste jag fått vara med om. Dan Anders-

son har varit en sådan själsfrände genom mitt liv. Jag fick priset av ett stort litterärt sällskap, och jag har läst Dan Andersson sedan gymnasiet. Hans alltför tidiga och tragiska död fick också den kulturella makten att upptäcka honom. Jag tänker på Dan Andersson klockan 9 varje morgon. Han inspirerar mig att skriva. Jag måste skriva för honom, det kanske blir en bok om honom. Men det var alltså inte första gången som Marcus Birro erhöll pris för sitt skrivande. – Det var även kul att få Nöjesguidens pris 2006. Det var mycket Göteborg det året. Jag hade flyttat till Norrköping i januari 2004, så det var en senkommen uppskattning. Om Göteborg var sent med att hylla honom, var Östergötland desto snabbare. 2007 blev Marcus Birro årets östgöte. – Det var stort att bli årets östgöte förrförra året. Att komma som invandrare till Norrköping och inom några år bli årets östgöte är jag stolt över. Det är en fantastisk hedersgrej att vinna.

Marcus är även programledare för P4:s Karlavagnen. – Vi gör Karlavagnen med delvis en annan ton än andra distrikt. Hela 500 000 lyssnar och år linje ligger på kultur och dikter. Med facit i hand är Marcus Birro en självklar programledare för Karlavagnen. – Jag blev tillfrågad och tackade ja. Programmet är delvis helt nytt. Jag sänder på fredagar och jag publicerar även tre krönikor i veckan. Att sända radio på fredagar är, i jämförelse med andra dagar, i linje med att skriva böcker. Det är låga trösklar, enkelt, inget elitistiskt – som en fredag i Skänninge med Marcel Proust. Det ligger i linje med vad jag gör. Jag är stolt över att jobba med det och göra det bra. Marcus Birro har även skrivit Du är Christer Pettersson och har också arbetat tillsammans med Stry Terrarie, som bland annat varit med i Ebba Grön och Imperiet. – Vi började snacka, och jag ringde upp honom. Stry Terrarie är jordnära, inte alls rock’n’roll i vardagen. Jag skickade ned böcker och vi uppträdde ihop med Olle Ljungström.

kultur, Svarta vykort – en läkares försvarstal. – Jag skrev en bok och en pjäs, Svarta vykort, som legat till grund för en debatt om när ett liv blir ett liv, om aborter och om sjukvårdens bristande empati. Har man hållit sitt nyfödda, döda barn i händerna förändras man för alltid. En del verkar tycka att en man med sådana erfarenheter inte ska få komma fram i debatten. Ska män överhuvudtaget få tycka i denna sak? Ska en sådan viktig fråga som aborter överlämnas åt skrikiga Livets ordpräster eller nästan lika rabiata abortivrare på andra sidan? Är det inte istället från människor med erfarenheter som vi kan knyta band, bygga broar mellan åsikter? Svarta vykort – en läkares försvarstal sattes först upp i Stockholm och sedan på Kulturkammaren i Norrköping. – Föreställningen hade premiär på Nomadteatern i Stockholm. I pjäsen är huvudpersonen en läkare som förlorat sin fru i cancer. Det är ett enkelt grepp som fungerar. Pjäsen har varit en resa på ett år som sedan gick i mål. Det var som

en amatörteater där man börjar från noll, men sedan kommer upp i en högre division. Sedan regisserade Gunilla Nyroos pjäsen, den hade premiär i Stockholm. Jag fick vara med i fina sammanhang som Dagens Nyheter, och vi fick sitta i tevesoffor och prata om pjäsen på vårt sätt. Med Svarta vykort – en läkares försvarstal visar Marcus att med en vision kommer man längre. – Ja, jag måste även framhålla Mikael Ericsson. Det har gått framåt, och vi brister ibland men det viktiga är att man aldrig ger sig. Det tog ett år, men vi kom på förstasidan till Dagens Nyheters kulturdel, vi fick en utsåld premiär och bra recensioner, det är bara att ta åt sig.

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.16

d

et var ett krig hela tiden (skratt). Vi uppträdde i Norrköping 2005. Stry skrev musik till mina texter. Han är en hjälte och idol. Jag har skrivit texten till den officiella samlingsboxen med Imperiet som kom under 2009. Marcus Birro har beskrivit Imperiet som en del av sin ryggrad. – Ja, Imperiet är en del av allt det centrala som formade mig under de där åren. Jag är oerhört ärad och stolt över att få den här chansen. Sverige är ett väldigt ängsligt land. Vi vill väldigt gärna vara i fas med tiden. Det betyder att vi avsäger oss vårt förflutna, våra hjältar och förebilder. Men hjältar kan aldrig dö. En hjälte är en hjälte för alltid. Det gör att Marcus Birro har fått göra något som få har gjort de senaste 20 åren, intervjua Joakim Thåström. – Vi har behövt prata om en del saker. Thåström har varit en offentlig person i över 30 år. Ibland när man pratar med journalister blir det ett gnälligt samtal, man måste vässa sin skalle och själv förklara vad man håller på. Det är smickrande för en stackars kulturarbetare som jag att ha fått prata med Thåström, det var verkligen jättekul.

De som tittar på teve har kunnat se Marcus Birro som bisittare åt Lennart Ekdal i teveprogrammet Kvällsöppet i TV4. – Det var en chansning som gick hem. Det är en märklig grej att göra, men det ligger i linje med att en författare ska vara halvt rättshaverist. Vi är, som Vilhelm Moberg – inga jämförelser i övrigt – den del av samhället som ifrågasätter. Författare syns gärna i teve om de har något att sälja, men

Sida 28

” Att komma som invandrare till Norrköping och inom några år bli årets östgöte är jag stolt över de är skraja att de tappar läsare om de ifrågasätter. Jag har inget att förlora genom att prata i Sveriges största tevekanal. De har frågat om jag vill fortsätta nästa säsong. Det är ett bra sammanhang, det mest seriösa som finns i TV4. Det finns bra och dåliga grejor i media, det finns skit i allt och man får välja mellan att stå utanför och att vara med och förändra. Marcus Birro har gått ut som nykter alkoholist och skrivit en del artiklar i kvällspressen och drivit kampanjer i ämnet. – Jag har pratat om det i kvällstidningarna. Jag var med i en artikelserie i Aftonbladet med sex andra nyktra alkoholister. Jag skrev en fyra sidor lång, halvlitterär text om det. Problemet med att prata alkohol är att alkoholen är en fantastisk dörröppnare. Att dricka var det häftigaste jag har varit med om i mitt liv. Jag fattade första gången att alkoholen gjorde att jag blev någon. Jag var sedd i krogvärlden, för bartendern var jag lika mycket värd som andra. Han blev nykter av sig själv. – Jag tog tag i det själv, jag började gå på Anonyma alkoholister och har varit nykter i drygt tre år, snart fyra år. Om man vill bryta gamla vanor är det bättre bo i en annan stad. – Ja, det är verkligen bättre att bo i Norrköping. Du är nummer 9 på Resumés lista över de 499 mäktigaste i media. Du presenteras som krönikör och författare och beskrivs så här: Klichéernas okrönte mästare eller vår mest produktive poet. Åsikterna går isär om Marcus, men i rollen som nybliven pappa har han hittat ännu en nyckel till det svenska folkdjupet. Vad tycker du om det? – Jag har ingenting att säga om Resumés lista. Jag hatar ordet åsiktsmaskin och har aldrig sett mig

som en sådan, jag vet inte ens vad det är för något. Jag är författare. Jag har gett ut elva böcker. En författare bör alltid vara aktuell i samhällsdebatten, som författarna var förr innan de alla började skriva deckare och laga mat i teve. Den 14 juli var du med i Allsång på Skansen. Var det som du trodde att det skulle vara? – Det var häftigare än jag hade väntat mig. Jag var också väldigt nervös. Dessutom var alla människor i produktionen fantastiskt trevliga, varma människor. Jag är glad och stolt att jag vågade gå upp på den där scenen. Mäktigt att ha varit den första poeten där under 30 år.

I början av 2009 fick Marcus Birro, som bloggare och krönikör på FotbollsExpressen.se, ännu ett stort pris. Han tilldelades Aftonbladets och Bloggportalens stora bloggpris i kategorin sport & fritid på Nalen i Stockholm. Det tillhör inte riktigt vanligheterna att en tidning ger pris till en skribent på en konkurrent. – Nej. Men så kan det gå när man låter läsarna själva rösta. Jag är väldigt stolt över att mina priser kommer från folket, från läsarna själva. Det är för dem jag skriver, inte för att andra folk i media ska tycka jag är bra eller dålig. Var går gränsen för att vara personlig och privat när man som du skriver krönikor och bloggar? – Jag är författare. Jag hoppas jag har lyckats skriva personligt så att det kan vara av värde för någon annan. Du har förlorat två barn. Du har varit oerhört öppen med det. Var det ett medvetet val? – Inte först. Men sedan. Jag och Jonna gjorde sedan ett medvetet val att tillsammans vara öppna med vår historia. Jag vägrar att skämmas över min sorg.


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.18

– Vi har mötts av nästan uteslutande stor värme och mycket uppmuntran. Efter att ha läst Neil Gaimans Sandman förstår jag att du, i likhet med andra jag känner, även räknar de döda barnen som närvarande i ditt liv. – Ja, visst. Det är inte så klart kanske om man inte varit med om det. Men för oss är det självklart. Jag tänkte med hjälp av din eminenta hemsida, läsa upp dina böcker och så förmedlar du det som först kommer i ditt huvud: – Först vill jag hylla Marcus Stenberg som skö-

ter hemsidan åt mig. Han är verkligen briljant. I den andra världen, dikter 1992. – Jag var nitton år när den skrevs, tjugo år när den publicerades. Det är länge sedan. Det är också igår... Den skrev du med din bror Peter. Hur var det? – Vi har varsin diktsamling i samma bok. Så vi skrev inte tillsammans. Jag skrev min bok, Peter skrev sin och sedan gavs de ut i en och samma bok. Du säger att du var influerad av Bruno K. Öijer och Sisters of Mercy. På vilket sätt?

Din öppenhet är något som jag tycker är positivt. – Tack så mycket. Jag hoppas att allt jag skrivit om detta kan betyda något för någon som hamnar i samma läge i livet som vi gjorde. Då kan det vara tryggt med ord. Döden är annars tämligen tabubelagd i Sverige, tycker du inte det? – Vi talar väldigt lite om döden. Vi är väldigt ängsliga för alla sorters stora känslor. Har din öppenhet om dina barns död fått några oväntade reaktioner?

Sida 29


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.20

Sida 30

– Jag läste nästan enbart Öijer och lyssnade nästan enbart på Sisters då. Skjut dom som älskar, dikter 1997. – Skriven efter en hemsk separation. Jag är väldigt stolt över den. Den blev som jag ville ha den. Har du lånat titeln från en låt av Olle Ljungström? – Ja. »Inte det öde landets ihåliga tomhet utan en fenixtrotsig tro på (det förlorade) ordets kraft«, skrev Carl Henrik Fredriksson i GöteborgsPosten. Du har verkligen en tro på ordets kraft. – Jag minns den där recensionen. Det är fantastiskt fint skrivet. Jag tror på ordets makt, absolut. I begynnelsen var ordet. Det är ingen slump att det är första meningen i Bibeln. Boken har nu trycks i fyra upplagor, det är mycket för att vara en diktsamling. – Ja, det är fantastiskt, det är flera tusen ex, vilket är extremt ovanligt med poesi. Men den är värd det. Alla djävulska främlingar, roman 1999. – Min första roman. Tio år sedan nu. Jag minns när den kom från tryckeriet, kärleken, stoltheten. Det är en kolsvart roman. Jag hade en plan att så lite som möjligt skulle hända i den... Jag var extremt influerad av Proust, så det är långa meningar om kärlek, svartsjuka, förvirring, längtan, skuld och tröst. Jag kan inte avgöra om blinkningarna till Ulf Lundells låttexter är medvetet valda eller om de bara är uttryck för ett språkbruk som ligger nerbakat i författarens eget…, skrev Magnus Snygg i Borås Tidning. Stämmer det? – Jag lyssnade inte på och läste inte Lundell när jag skrev den boken, så det är nog mer att mitt temperament i den ligger nära andras. Kalashnikov, roman 2001. – Releasefest 12 sep 2001 … Dan efter attacken i New York. Utgiven på Tiden, ett hemskt bokförlag som struntade fullständigt i den. Synd. Kan man spåra ditt favoritband Imperiet i titeln? – Man kan spåra Imperiet i allting jag gör ... I Kalashnikov driver du inte med media, utan du uttrycker din egen åsikt om dem. Har den förändrats sedan du skrev romanen? – Jag förändras för varje dag. Men media är fortfarande en rätt hemsk plats. Men allt i media är inte hemskt. Media är också en samlingsplats, en mötesplats för folk att träffas. Landet utanför, roman 2003. – Skrevs under ständig berusning i Toscana i Italien. Den blev fin, tycker jag. Jag är stolt över den. Vid releasen av den boken, på en känd krog i Göteborg, kom ingen, inte en enda journalist. Det var då jag bestämde mig för att flytta från Göteborg och ett halvår senare hade jag gjort det. Jag har inte längtat tillbaks en enda dag. Men romanen blev fin. Jag tycker om kärlekshistorien i den, hur han är på väg att gå under men överlever, tar sig samman.

”På releasen kom inte en enda journalist. Det var då jag bestämde mig för att flytta från Göteborg.

NKPG Magazine Nio 2009

Det är en bok om utanförskapet. Tycker du att utanförskapet har ökat i Sverige, och känner du av det? – Det har helt klart ökat. Jag har levt i det där utanförskapet hela mitt liv. Nu är jag inte lika fattig eller utsatt på det sättet men jag står fortfarande utanför och kikar in, det är så det känns. Diktskola – Författarens guide till galaxen, handbok i skrivande, 2003. – Det är alltså ingen roman, utan en personligt hållen bok om hur man blir författare. Typ. Tyvärr också utgiven på Tiden och de slarvade bort den här också, men jag sålde en del på turnén jag var på 2003. Den skrevs också i Italien och är nog den roligaste bok jag skrivit. Är denna bok en nyckel till din enorma produktivitet? – Delvis. Det finns en del tips där. Men den riktiga nyckeln är nog min nykterhet. Gillar du Liftarens guide till galaxen? – Ja, men den förändrade inte mitt liv, jag lånade mest titeln. Du är Christer Pettersson du också, texter 2005. – Samlade krönikor från tidningar, tv och radio mellan 1999 och 2005. Titeln påminner om ett citat från den radikale och kritiske amerikanske publicisten I F Stone, som efter mordet på John F Kennedy skrev att alla amerikaner hade sitt finger på avtryckaren till vapnet som mördade Kennedy. – Vi hade ett rockband som hette The Christer Petterssons i Göteborg i början av nittiotalet, därav titeln. Du skriver: Jag avskyr media. Ändå har jag skrivit texter för både radio, tidningar och teve. Så kan det gå. Vad fan gör man? Har du en strategi för att hantera media? – Nej, jag har aldrig haft en strategi för någonting i mitt liv. Det får gå som det går. Flyktsoda, roman 2005. – En roman om missbruk. Om alkoholism och vad som händer med en människa som lever i missbruk. Den är tung men bra. Jag vet att den används på Nämndemansgården och i andra sammanhang. Jag tycker det är den bästa boken som skrivits om sprit. Jag är väldigt stolt över den. Den är sann. Här har vi en bok vars titel är hämtad från Ebba Grön. – Japp. Den stora vinsten finns i stället i den formidabla beskrivningen av ett unikt liv – ditt som mitt. Den vinner på sin fräna ärlighet, skrev Kristian Lundberg i Norrköpings Tidningar. Du verkar ha fått ett större erkännande här i Norrköping än i Göteborg. – Oändligt mycket större. Göteborg är en missunnsam liten håla. Du gick tillbaka till Tre Böcker Förlag, varför? – Tiden var ett dåligt bokförlag. 43 dikter, 2006. – Första boken som nykter. Långsam, begripliga dikter var målet och jag tycker jag lyckades. Den är stämd i en annan tonart än allting annat jag skrivit. Jag tycker mycket om den. Du återkom med ännu en diktsamling. – Nästan precis tio år efter förra diktsamlingen. Kändes bra. I Östgöta Correspondenten jämförde Jan Karlsson dig med såväl Marcel Proust som Göran Greider. – Ja, Marcel Proust är ju min största hjälte, så det kändes fint. Svarta Vykort – En bok om tröst, 2007. – Den bok som fått störst genomslag, om sorgen, skulden men också trösten över att ha förlorat två för tidigt födda barn. Här fick du ett erkännande i form av en positiv recension i Aftonbladet. – Enda gången jag blivit omnämnd där ... Du skriver: Svarta Vykort är egentligen en dikt av Tomas Tranströmer. Jag lånade titeln till den här boken. Det är en bok om sorg, tröst, värdighet, heder och tolerans. Det är en bok om att överleva. Vad får dig att överleva? – Litteratur, kärlek, italiensk fotboll, Jonna och Milo. ■


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.25

Sida 31

(OS OSS HITTAR DU „ +LiDER „ -AKE UP „ 3MYCKEN „ 6iSKOR „ 3KOR „ +LOCKOR

"255.3 "!:!!2 „ 4/--9 (),&)'%2 „ 2!,0( ,!52%. $!9 ")2'%2 %4 -)++%,3%. „ 4)'%2 /& 37%$%. „ 5'' 4%$ "!+%2 „ (5,415)34 „ +/ +/ ./ „ +9"/% „ `3+! 6`'! „ "!2% -).%2!,3 „ !..! (/,4",!$ „ #)4):%.3

-ODEBUTIKEN FyR DEN MEDVETNA KVINNAN Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.30

Sida 32

mini En av Norrköpings äldsta återförsäljare av bilar är Kneippbadens Bil ligger sedan 1980 i Klockartorpet. Företaget försöker förmedla en mångårig känsla av trygghet, tradition och ett framtidskoncept. Att den så kallade hundkojan, en Mini, är tillbaka är ett bevis på dess kvaliteter. Den har en egen design och är krocksäker, menar Christian Ståhl. För att vara liten klarar den krockar bra och den har fått högsta betyg i krocktestet Euro Ncap. – BMW köpte Mini 2000, så Mini byggs nu av BMW. Men Mini är ett eget och starkt varumärke, det är därför som vi satsar på en ny hall. Ett grundpris för en fabriksny Mini ligger på 150 000 till 160 000 kronor, beroende på utrustning. En riktigt lyxig hundkoja med starka motorer kan gå på 300 000 kronor. – Jag har kört en Mini på en flygplats med konbanor i höga hastigheter. Under de år som jag har jobbat med det här har jag aldrig kört någon annan bil som har lika bra väghållning i kurvorna. Det är en fantastisk gokartskänsla även när man håller sig inom hastighetsgränserna. text Daniel Atterbom foto Morre


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Ă…tta2009

09-10-24

13.23

Sida 33

SHOPPING

V E R A utÜkar CANADA GOOSE CHATEAU Svart herrjacka, dun/fjäder. Skeppa Skepparegatan 2 Pris 5 495 kr

Für sällskap av sin

storasyster Kvalitetsutrustning till kÜket HERRKIT TILL FARS DAG Härliga tofflor frün Ugg Australia och trendig klocka frün Kyboe. Systrarna Owens Drottninggatan 66 Pris 899 / 1 999 kr

MINI RAVE 1,5 Komplett radiostyrd bil, borstlÜs, topphastighet 30 km/h. Lekhuset Järngatan 21 Pris 1 995 kr

Det är inte GHVLJQ I|U GHVLJQHQV VNXOO XWDQ GHVLJQ GlU IXQNWLRQDOLWHW prioriteras lika K|JW VRP IRUP Alla SURGXNWHU lU VNDSDGH I|U DWW DQYlQGDV

1L KLWWDU RVV L NYDUWHUHW .QlSSLQJVERUJ ‡  ‡ YHUDGHVLJQQX

Specialiserad pĂĽ begravningsbinderier!

ALAIN MIKLI TitanbĂĽge. Synsam Drottninggatan 62 Pris 6 250 kr

§•”˜––Ž— ŠĴ ‹ŽœÂ?§••Š ‹•˜––˜› Â?›ª— ˜œœ ˜ŠÂ&#x;œŽĴ Â&#x;’•”Ž— ‹ŽÂ?›ŠÂ&#x;—’—Â?ÂœÂ‹Â˘Â›ÂŞ som anlitas.

AMERICAN TOURISTER Dataryggsäck, 15,4 tum. Väskmakar’n Drottninggatan 56 Pris 499 kr

WRANGLER JEANS Modell Sharkey, 899 kr. Flanellskjorta Levi’s, 599 kr. Jeansmagasinet Slottsgatan 119

EDBLAD SMYCKEN Rostfritt stül. Halsband, 599 kr. Örhängen, 249 kr. Ring, 399 kr. Style Station Drottninggatan 19

FamiljefĂśretagg i samverkan

Floristen n VITA DUVAN VIT TA DUV UV VAN

Trädgürdsgatan Tr ädgürdsgatan 15, NORRK NORRKÖPING, ÖPING, T Tel: el: 011-121205 , www www.vitaduvan.se .vitaduvan.se

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

13.26

Sida 34

(%132(7 7,3;7 46)7)28)6%6

Akonhuset i Navestad invigt

;;; (%132(7,3;7 7)

Torsdagen 22 oktober invigdes ett nytt industrihotell beläget i Navestads industriområde i sydöstra Norrköping. – Akonhuset, som hotellet kallas, beräknas inhysa ett tiotal företag vid full uthyrning, säger Leif Forsell som äger fastigheten. Monica Axmacher, som driver Maxtex är hotellets första hyresgäst, och enligt egen utsago stortrivs hon redan i de nya, fräscha lokalerna.

LFC gästspelar på Nya Parken De duktiga tjejerna i LFC gästspelar i Peking

X M G RI X W I

W }O SV H (M E QSRHW

KLIPP UR & TAG MED!

onsdag 11 november när de möter tyska Duisburg på Nya Parken i Norrköping klockan 19.00. Hela motståndarlagets namn är FCR 2001 Duisburg och som namnet förtäljer bildades klubben den 8 juni 2001 genom en utbrytning ur damsektionen för fotboll ifrån laget FCR Duisburg 55 i staden i Duisburg i Tyskland. FCR 2001 Duisburg spelar i de tyska damernas Bundesliga. Den 22 maj 2009 vann man UEFA Women's Champions League 2008/2009. FCR 2001 Duisburg, är alltså regerande Champions League-mästare och kanske världens bästa lag. Första mötet spelas borta i Tyskland den 4 november.

Tommy erbjuder

Linn erbjuder

100: - rabatt på valfri behandling. Helen erbjuder

100: - rabatt på behandling. Carolina erbjuder

100: - rabatt på valfri hårvårdsprodukt. Vagelis erbjuder

100:- rabatt på klassisk massage.

Drottninggatan 28, Tel 011 – 18 91 00 Öppettider: Flexibla Kolla in vår hemsida stylestation.in

NKPG Magazine Nio 2009

Erbjudandet gäller 1/11 tom 30/11

100: - rabatt på valfri behandling.

Boutique Fideli 25 år För en tid sedan firade en av Norrköpings anrikaste dammodebutiker 25 års-jubileum. Festen hölls på Skandiateatern. Hedersgäst under festligheterna var Lars Wallin, kronprinsessan Victorias favoritdesigner. Förutom Birgitta och Ann-Sofie som driver butiken var det ungefär 200 gäster som tog del av modevisning, god mat samt en del ädlare drycker. Vi på NKPG Magazine tackar för festen och kommer gärna tillbaka till 50-jubileet.


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.31

Sida 35


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

13.30

Sida 36

Johan Bülow Johan Bülow spelade i många år i LHC, och gör nu sin första säsong i Vita Hästen. Han tror att Vita hästen har alla möjligheter att få till det. Vi har bra förutsättningar för att gå upp en division. Du har tröja nummer 67, hur kommer det sig? – Det beror på supporterklubben. De, som heter Hästens fans 67, gör en del ideella saker och det funkar bra för mig. Numret spelar ingen roll. Jag hade nummer 13 i LHC.

Du lär, enligt internet, vara LHC:s mesta spelare genom tiderna (1994–2005) med 501 matcher. – Nu har Fredrik Emvall gått om mig. Jag är den av LHC:s egna produkter som spelat flest matcher.

Hur pendlar du mellan Linköping och Norrköping?

Var det faktum att du jobbar i Norrköping som fick dig att välja Vita Hästen? – Det är givetvis en kombination. Jag kommer ju från Linköping från början. Vita Hästen hjälpte till att hitta ett jobb. På den här nivån är det ett argument att använda resurserna.

Vad slösar du gärna pengar på? – Med en familj går de åt (skratt). Äldsta grabben spelar ishockey i ett pojklag.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? – Frukost, viktigt när man har barn.

Vilken pryl kan du inte leva utan?

– Jag åker bil, det är smidigast när jag tränar.

– I dagsläget är det min mobiltelefon. Den sköter jag mycket kommunikation med.

Du jobbar på en bank. Vad gör du där?

Vad tittar du helst på i teve?

– Jag arbetar på en företagsavdelning.

– Sport och såpor.

Finns det likheter mellan ditt jobb och att spela ishockey?

Vem skulle du vilja byta jobb med för en dag?

– (Skratt.) Likheten är att man jobbar i grupp. Varje år får man i hockeyn kanske tio nya lagkamrater, medan på banken byts de vid olika tidpunkter. Jag har lärt mig att om man kan läsa av olika typer av människor kan man funka med alla. Det är viktigt att man går ihop och arbetar mot samma mål, annars kan man aldrig nå framgång.

– Tiger Woods vore inte helt fel.

Hur går det för Vita Hästen i år? – Vi har alla möjligheter att få till det. Vi har bra förutsättningar för att gå upp en division.

Vad är det bästa med att spela i Norrköping? – Det är laget, det är ett skönt gäng.

Du gör din 16:e säsong som senior. Hur länge tror du att du håller på om du är skadefri? – I minst två år till.

Vad är den stora skillnaden på att spela hockey i LHC och i Vita Hästen?

Tror du på en högre makt?

– Allt runt omkring är större i LHC. Där är ishockey en heltidssyssla, det finns större resurser när det gäller alla bitar. Jag spelade ett år i Italien, i Aleghe 2005–06, och sedan i Bofors i tre år innan jag kom till Vita Hästen. Fördelen med Vita Hästen är att alla är medvetna och tittar framåt. Det hänger ihop, för att vi ska spela bra måste vi ha duktiga spelare och sponsorer som kräver att vi spelar bra. Det är en viktig avvägning.

– Nja, något finns det säkert. ■ Text Daniel Atterbom Foto Morre

Johan Bülow Född 1976 Bor I Linköping Familj Fru, tre barn och hund Position Forward Längd 190 cm Vikt 103 kg Skjuter Vänster Moderklubb Linköpings Hockey Club Säsonger i Vita hästen inklusive denna: 1.

NKPG Magazine Nio 2009


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Ă…tta2009

09-10-24

13.30

Sida 37

SHOPPING

(ySTENS TREND 4WEED RUTOR OCH STICKAT 4WEEDJACKAWRANGLER JEANS Modell Stokes, 999 kr. Blus Mon Row, 499 kr. Jeansmagasinet Slottsgatan 119

NFU OH Nagelvürdsprodukter med den där charmiga lilla skruvlocket i form av en korsett. Nu äntligen i Sverige. Bio Sculpture – Salong Matilda Kungsgatan 24 Pris 199 kr

+LiNNING

 +JOL

 0OLOĂ„NGLAR OCH DEMONER DVD. MediaMarkt Koppargatan 30 Pris 149 kr

,INDEN .ORRKyPING 4EL   +ATRINEHOLM %SKILSTUNA ,INKyPING *yNKyPING +ARLSTAD .YKyPING 3yDERTiLJE 3TOCKHOLM 3KiRHOLMEN # &ARSTA # (ANINGE # &ORUM .ACKA

EDBLAD SMYCKEN Rostfritt stül och zirkoner. Örhängen 399 kr. Halsband, 449 kr, Ring 499 kr. Style Station Drottninggatan 19 WII FIT PLUS Spel inklusive balance board, 999 kr. MediaMarkt Koppargatan 30 Pris 249 kr

Omsorg i minsta detalj! Begravning - Blommor - Juridik

TRÄSKO Harley, svart lack. Nu nya hÜstmodeller i butik. Vera Design & InteriÜr Knäppingsborg Pris 950 kr

NEWPORT RIVERA BATHROBE Vit frottĂŠ. Skeppa Skepparegatan 2 Pris 899 kr

FamiljefĂśretagg i samverkan BegravningsbyrĂĽn ngsbyrĂĽn

TIMGLASET TIMGLASE LASET Hospitalsgatan Hospitalsg atan 4, NORRKĂ–PING, NORRKĂ–PING, G, 011-18 01 70, www www.timglaset.se .timglaset.se

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Ă…tta2009

09-10-24

12.33

Sida 38

Ă…ret som

t n e d u t s s e t y b ut Alla i skolan fĂśljer “The Bellâ€?

READY FOR FIGHT

Kvarsittning, enorma pumpor och märkliga frukostar. Michelle Frennesson har fullt upp med att sätta sig in i nya rutiner och det amerikanska high school-livet. Här är rapport nummer tvü. Mitt liv i USA är verkligen top-

pen! Min värdfamilj är sü snäll och vi gÜr massor av roliga saker tillsammans. Jag lär mig och upplever nügot nytt varje dag. Tiden gür sü fort, jag har fullt upp hela tiden. Skolan flyter pü bra, men det är betydligt mer läxläsning och fler prov (kallade quiz) än i min svenska skola. Skolan i USA är mer strikt och har fler regler.

I USA Ă„R ALLT â€?BIGGER“

AMERIKANSKA SKOLBĂ„NKAR

Om man inte fÜljer reglerna blir det kvarsittning efter skolan. Alla elever har lektioner samtidigt. Vi har en klocka, som logiskt nog heter the bell, som ringer, och dü ska alla vara där de ska vara. Man für därfÜr inte vandra omkring hur som helst, utan man müste ha ett tillstünd, ett sü kallat hall pass, frün en lärare som godkänner att det är ok att till exempel gü pü toaletten. Plus att du müste fylla i ett papper med namn och tid du gür. När du kommer tillbaka für du üterigen fylla i papperet med vilken tid du anlänt. Skälet till detta är att skolan vill veta vad du gÜr, ifall det skulle hända nügot, till exempel ett brandlarm. Larmet fungerar sü att i taket sitter det en stor rÜd lampa som inte syns, men när ett brandlarm bryter ut bÜrjar bitar av taket blinka rÜtt och ett tjut hÜrs. Alla elever gür dü lugnt ut till fotbollsplanen och lärarna räknar in elev-

erna. Varje lärare har olika regler, sü i bÜrjan fick vi elever fylla i att vi hade läst papperen med dess olika regler. Under nästan varje lektion ser du elever som sitter och tuggar pü nügot (godis, macka, frukt, tuggummi etc) medan lektionen är igüng. Skolbänkarna är annorlunda här i USA, stolen sitter ihop med bänken. Ett amerikanskt gymnasium, high school, bestür av fyra klasser, nio till tolv. Niorna kallas fÜr freshmen, tiorna fÜr sophmores, elvorna fÜr juniorer och tolvorna fÜr seniorer.

Homecoming Homecoming betyder hem- eller üterkomst, och det är en egen vecka, kallad Homecoming week. Veckan fungerar som en klasskamp dü alla elever pü hela skolan tävlar under en hel vecka i olika grenar. Priset är fÜrstüs äran och fÜr att vinna müste man tjäna ihop poäng. Poäng samlar man genom att fÜlja de regler som satts ihop av The Seniors, de som gür tolfte och sista üret (motsvarigheten till det svenska gymnasiets treor). Sü här süg min Homecoming Week ut; Mündag: Recycle day, ütervinningsdagen, dü alla elever klädde sig miljÜvänligt, man kunde till exempel bära en plastpüse som t-shirt som jag gjorde.

Upp till 100 % i rabatt

Din ülder i rabatt – en favorit i repris. Är du 40 ür für du 40 % rabatt pü bügarna när du kÜper glasÜgon, är du 75 ür für du 75 % rabatt osv. Välkommen till Synoptik! (UEMXGDQGHW J£OOHU XWYDOGD E¤JDU Q£U GX N¾SHU NRPSOHWWD JODV¾JRQ %¤JDU ƎQQV IU¤Q NU RFK XSS¤W (UEMX GDQGHW£USHUVRQOLJWRFKNDQHMNRPELQHUDVPHGDQGUDHUEMXGDQGHQHOOHUI¾UHWDJVDYWDO*£OOHUWRP GDQGHW £U SHUVRQOLJW RFK NDQ HM NRPELQHUDV PHG DQGUD HUEMXGDQGHQ HOOHU I¾UHWDJVDYWDO *£OOHU W R P )¾U \WWHUOLJDUH LQIRUPDWLRQ RFK YLOONRU EHV¾N ZZZV\QRSWLNVH

,INDENS +ĂšPCENTRUM 4EL   s www.synoptik.se NKPG Magazine Nio 2009


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.34

Sida 39

KUL FAKTA OM USA Amerikanarna tycker det är coolt med utbytesstudenter. Under lunchen vaktas eleverna av lärare som ser till att ingen slänger skräp på golvet och att ingen tränger sig i ledet. Varje morgon svär amerikanarna en trohetsed: I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all. Efter det hörs dagens meddelanden från skolan. Till exempel, »idag har skolans fotbollslag match«, »konstföreningen har möte« etc. I skolan har eleverna ingen användning för skåpen därför att elverna använder sina ryggsäckar. Så skåpen är väldigt onödiga. Skolans American fotbollslag har de där jackorna som man ser i alla High School-filmer. Skolan har griffeltavlor istället för whiteboards. De gula bussarna existerar! Det är guppigt och högljutt. Det är gratis att åka buss och den stannar precis utanför varje elevs hus. Husen där jag bor ser exakt ut som husen i The Sims, datorspelet. Varje hus här har en egen amerikansk flagga hängandes från huset. Dessutom har nästan varje hus en egen basketbollkorg.

Tisdag: Crazy hairday, ha en rolig/lustig frisyr. Det var elever på skolan som färgade håret grått så de såg ut som gamlingar, mycket roligt. Onsdag: Tye dye är en speciell t-shirt som man kan göra. Torsdag: College Spirit day, då skulle man ha på sig ett klädesplagg som representerar ett amerikanskt universitet. College betyder egentligen fakultet, men är synonymt med universitet i USA. Fredag: Dagen då alla lekar startade. Det var olika grenar som freesbee, dans, limbo etc. Först skulle alla freshmen, alltså niorna, klä sig i militära kläder, och sophomore, tiorna, bära prickiga kläder. Juniorerna bär läderkläder och seniorerna bär vita t-shirts. Lördag: Homecoming. Då hade min skolas lag i amerikansk fotboll match, med hejarklacksledare, cheerleaders, och självklart en cafeteria. Vårt lag vann för övrigt. Efter matchen var det dags för powderpuff, amerikansk fotboll för tjejer. Juniorerna mot seniorerna. Vi hade otur med vädret, det spöregnade, men det var superkul. Matchen var så klart på blodigt allvar, så vi tacklade varandra och hade hejaramsor och olika taktiker. Vi juniorer gick in för matchen oerhört seriöst och vi hade träning i cirka två veckor då killarna var våra tränare. Matchen slutade med att seniorerna vann. Så är det alltid, eftersom de är ett år äldre. På lördagskvällen var det Homecoming dance, dans/disco. Under dansen fanns en DJ. Under Homecoming week kunde alla elever rösta fram veckans drottning och kung, Homecoming Queen and King. Efter dansen var det dags för veckans resultat; vilken klass som vunnit

CH KOM O AM

R HE JA FA

VIT N HÄSTE

Homecoming. Och såklart var det seniorerna i avgångsklassen. Så vi kan definitivt konstatera att den amerikanska skol-andan, High School spirit, verkligen existerar.

Denna vecka i skolan var det NECAP, test för alla juniorer. Det fungerar som en sorts nationella prov, vilket är väldigt viktigt för skolan. Deras motsvarighet till Skolverket mäter testresultaten, och om de är bra, erhåller skolan mer pengar. Under denna vecka bjöds vi juniorer på frukost och jag tänkte: »Mums vad gott med frukostbuffé«, en sådan där god frukostbuffé som man får på hotell, med yoghurt, frukt etc. Men »god frukost«, som skolan kallar det, bestod av en brödbit med ägg och smält ost, plus ett glas juice. Snacka om att jag blev chockad! Nu under hösten anordnar amerikanarna många så kallade fairs, det vill säga marknader. På marknaden finns det många saker att göra, det är tivolin, lotterier, band som spelar och grönsakstävlingar typ »vem kan odla störst pumpor«. Tro mig, här är pumporna enorma! Halloween, som infaller vid allhelgona, närmar sig. De amerikanska husen börjar pyntas med läskiga prydnader som spöken, spindelnät, pumpor etc. Det är kul att se, amerikanarna pyntar för halloween som om det vore inför julen. De har även spökhus här som är uppskattat. Alla tonåringar besöker det, det är som ett spökhus, som Hotel Gasten på Liseberg, det vill säga levande människor som skrämmer en. ■

HEMMAMATCHER 2009-10-28 19:00 HC Vita Hästen - Skåre BK 2009-11-01 16:00 HC Vita Hästen - Sunne IK 2009-11-11 19:00 HC Vita Hästen - Mjölby HC 2009-11-15 16:00 HC Vita Hästen - IFK Munkfors 2009-11-22 16:00 HC Vita Hästen - IFK Munkfors 2009-11-27 19:00 HC Vita Hästen - IFK Kumla

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

13.31

Sida 40

”Om ett år ska vi vara ute” text Daniel Atterbom foto Shutterstock

Vi upprepar: Nu är det värsta över när det gäller ekonomin. Lars Holm på Företagarna i Östergötland är optimistisk när det gäller ekonomin. – Egentligen presenterar vi Småföretagarbarometern den 10 november, och jag känner inte till alla detaljerna för Östergötland. Men ett förhandstips är att över hela landet har vi gått några steg framåt sedan i våras. Framtidstron har ökat. – Optimismen är större, de flesta tror att inom tolv månader ska vi vara ute ur lågkonjunkturen och då kommer det att gå i rask takt, men som sagt: Jag vet inte uppdelningen län för län, så jag kan inte säga något specifikt för Östergötland. Lars Holm har ett empiriskt mått på konjunkturen. – Vi har konstaterat att åkerinäringen har vänt redan för två månader sedan. Om åkare i våras hade 15 bilar stående på gården har de ingen bil idag. Åkerinäringen är en extra tidig indikator på hur marknaden känner sig, om den går ned eller upp. – Man kan aldrig vara säker, men det kan komma att bli snabbhet och styrka i uppgången. Jag vill betona att det har vänt, vi har inte bara tecken på att det har vänt. Det har redan vänt. Nu har det inte gått bra för alla näringar. – Nej, det har inte varit något bra år för verkstadsindustrin, men för många företag i andra branscher var 2009 ett riktigt bra år. Lars Holm framhåller tydliga tecken på det. – Man kan till exempel ta kontorsinredningar, man skulle kunna tro att de skulle komma långt ned, men just sådana företag har idag jättemycket att göra. Det är förvånande på ett positivt sätt, tycker jag. Företagandet har hittat på nya tjänster. – Årets Företagare i Östergötland är Petra Hammarstedt på Servicestaden, som renoverar känsliga byggnader. Jag var med i juryn och kan citera motiveringen: Med små egna medel har Petra målmedvetet utvecklat en extremt miljövänlig tvätteknik, där endast ultrarent kallvatten används. Metoden tillämpas för rengöring av fasader, ömtåliga kulturföremål, ställverk med mera, och efter samarbete med Linköpings universitet även inom industriell tillverkning. Möjligheterna ter sig obegränsade. Hennes företag och dess metod har redan fått Svenska Kraftnäts miljöpris och SABO:s hedersomnämnande.

Att företagare i Östergötland satsar märks vidare på ALMI som lånar ut pengar till östgötska företagare. – Vi har dubbelt så stor utlåning i år som vi hade, 2008 säger Mats Philipsson, VD ALMI Företagspartner Östergötland AB. Då var 2008 ett rekordår trots finanskrisen, men 2009 blev alltså bättre. Mats Philipsson på ALMI Företagspartner Östergötland AB tror att utlåningen för 2010 blir ännu större. – Prognosen för nyutlåning från ALMI ligger på 230 miljoner kronor till östgötaföretag. Vi på ALMI ger olika typer av lån, till exempel för att finansiera innovationer, eller mikrolån för nystart av bolag, eller lån för att utveckla befintliga företag. Det kan vara för att utveckla nya produkter, för att hitta nya marknader, satsa på export eller nya produktionsanläggningar. ALMI har stött på ett av entreprenörernas dilemma, problem med likviditeten. – Vi har märkt att det finns behov av att stärka likviditeten. Problem uppstod när de snabbt tappade order trots att balansräkningen ser bra ut. Vi har haft ett mycket nära samarbete med bankerna. Likheten mellan Linköping och Norrköping är stor. – Vi har mätt både Linköping och Norrköping och företagandet är i stort sett lika stort i båda städerna i förhållande till folkmängden. Det är mycket företagande, vi kanske ger lite mer lån i Linköping än i Norrköping, men det är ingen större skillnad. Jag är positiv inför framtiden. Expressen hade när vi gick i tryck en artikel med rubriken Ekonomin på väg att vända där de konstaterade att antalet varsel minskat från 20 000 varsel oktober 2008 och till bara 3 000 varsel hittills för oktober i år. – Men det är för tidigt att räkna med att faran är över, säger Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank till Expressen. Men vi har passerat botten. – Egentligen bottnade ekonomin under det första halvåret i år, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken till Expressen. Vi räknar inte med att arbetslösheten vänder ner förrän en bra bit in på nästa år. Det tar alltså ett tag menar chefekonomerna innan vi ser resultatet. – Det kan vara för tidigt för att räkna med att faran är över, fortsätter Cecilia Hermansson. Vi har inte sett en robust uppgång i efterfrågan. Denna tidning kan bara konstatera att optimismen verkar vara större i Östergötland än hos bankernas chefekonomer i Stockholm. ■


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.34

Sida 41

PJÄSEN

G

PIN RN NORRKÖ STORA TEATE c

7 nov – 5 de

brandbiz.se

g 011-21 86 91 20 Gruppboknin 51 51 ällning 0 02 r tte Bilje 2 tim före förest 4 & 15-18 samt -1 11 kl e -fr tis t Öppe

.se

atern www.ostgotate

Världsstjärnan

Bryn y Terfel f Unikt U nikt ttillfälle illfälle a att tt h höra öra B Bryn ryn T Terfel erfel i N Norrköping! orrköping! Möt M öt d denne enne jjovialiske ovialiske basbaryton basbaryton från från Wales, Wales, ssom om h hyllas yllas av av h hela ela vvärlden ärlden och och som som sjunger sjunger allt allt från från de de mest mest k krävande rävande o operaroller peraroller till den walesiska folkmusik k han älskar! Biljetter ute nu!

Lörrdag 23 januari 2010 Lördag kl 1 18.00 8.00 De Geerhallen Norrrköpings symfoniorkester Norrköpings Dirigent Dirig gent Eva Ollikainen Solist Solis st Bryn T Terfel, erfel, basbaryton Konserten Kons erten sker i samarbete med Holme Holmen. en.

Biljetter BiljettByrån tel 011-15 51 00 Ticnet 077-170 70 70 www.norrkopingssymfoniorkester.se Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.36

Sida 42

Peter Lindmark Yrke Försäljningsoch marknadsansvarig. Bor I Norrköping. Familj Fru och sex barn tillsammans. Fritid Familjen och resor.

En penna för dataåldern I dessa tider av datorer och internet kan man tro att vi aldrig använder pennor, men det är fel. Hur ofta får man inte skriva sin namnteckning efter att man använt sitt kreditkort? Eller ta alla blanketter som man får fylla i, till exempel i vården. Sedan måste någon skriva in blankettens innehåll i datasystemet. Peter Lindmark är försäljnings- och marknadsansvarig på Opcom Skandinavia i Linköping. De har en lösning på detta: en digital penna som samlar information som sedan enkelt läses in i en dator. Opcom Skandinavia är ett nystartat bolag vars affärsidé är ett digitalt papper som man skriver på med en speciell penna. Undertecknad provar att fylla i en blankett liknande den man måste fylla i som gäst på hotell. Pennan ser ut som en vanlig kulspetspenna. Papperet ser ut som ett vanligt papper. Ingen av dem är det. – Bläcket i pennan är bara till för att man ska se att man skrivit något, var på papperet man befinner sig, säger Peter Lindmark när vi träffas en dag över lunch på en pizzeria. Papperet har en massa punkter som gör att det går att läsa in i en dator. När undertecknad är klar skickas informationen via mobilen eller via en dockningsstation till ett affärssystem eller till Opcoms egen läsare. Informationen kommer upp på skärmen i Peters dator. – Tänk dig en hotellkedja som har 100 000 gäster på ett år som fyller i blanketten. Den ska sedan skrivas in i en dator, vilket tar säg fem minuter. Det är 500 000 minuter eller 8 333 arbetstimmar. Det är nästan vad en person arbetar på ett år. En annan bransch är parkeringsbolagen. – Vi har visat systemet för p-vakter i Linköping, Uppsala och Stockholm. Med hjälp av vårt system och en digitalkamera kan de fotografera registreringsnumret och biljetten i rutan om tiden är utgången. Sedan skriver de en biljett som går in i bolagets datasystem. Tidigare skickade de in alla när blocket var fullt. Det är en effektiv tidsvinst då kundtjänst redan har bilmodell,

NKPG Magazine Nio 2009

Opcom Skandinavia AB Stora Torget 3 582 19 Linköping Telefon 013-470 59 00 www.opcom.se

plats och bildbevis när kunden ringer och klagar. Nu sparas rättegångskostnader in och domstolarna kan ägna sig åt viktigare saker. Systemet skulle även fungera bra i vården. – En fertiliseringsklinik skulle till exempel öka effektiviteten med 50 procent, vilket leder till flera patientbesök. Vi ser en rad olika kundsegment, förutom kvalitetssäkring och de som vi har nämnt till exempel fastighetsbolag, parkeringsbolag, säkerhetsföretag och journalister på presskonferenser där de inte har med sig datorer. Ett avtal är nyligen skrivet med Mobilpark där parkeringsvakterna skriver en p-bot samtidigt som man fotograferar bilen. Peter har varit i branschen i över fem år, han är delägare och anställd i Opcom Skandinavia som startade runt årsskiftet. – Jag har inte själv programmerat, men jag har varit med i processen när vi utvecklade verktygen för plattformen. Från idé till färdig produkt gick det ganska fort. – Det tog knappt ett år från första tanken till färdig produkt. Den är fortfarande i sin linda, men vi fortsätter att försöka förenkla lösningen ännu mer. Under tiden gör vi produkten mer användarvänlig. Peter Lindmark betonar att Opcom Skandinavias kunder är andra företag, så kallat business to business.

– Vår affärsmodell är en anslutningsavgift inklusive hårdvara och sedan är det en rullande månadskostnad. Kunden köper hårdvaran, en licens till mönstret som gör det möjligt att läsa informationen. Det är en kostnad per utskrift av det speciella papper som behövs, en förpackning räcker till 6 144 stycken A4-sidor. – Pennan har en mikroprocessor som filmar 50 bilder per sekund. Pennan bryr sig inte om grafiken, utan om prickarna på papperet. Man kan fortsätta att använda pennan när bläcket är slut, det är som en kulspetspenna, man bara byter den. Opcom bygger på att de har partnerskap med olika leverantörer, och Opcom har planer på att expandera i övriga Norden inom kort. Norge står först i kön. – Tekniken har funnits på marknaden i flera år, men när vi visar den tror folk inte att det är sant. En av våra samarbetspartners fick ett brev från en kund som trodde att det var ett försenat aprilskämt. Peter Lindmark tror stenhårt på produkten. – Jag förstår inte varför inte alla företag använder den digitala pennan. ■ text Daniel Atterbom foto Morre


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.37

Sida 43

SHOPPING LJUSSTAKE Ljusstakar från Interiörhuset. Stor 49:50. Liten 39:50. AH:s Group Fredriksdalsgatan 45

SMILEY I KLARGLAS Från Eva Solo. Vera Design & Interiör Knäppingsborg Pris 799 kr KENT – RÖD CD. MediaMarkt Koppargatan 30 Pris 149 kr

ÅKPÅSE FRÅN ELODIE DETAILS Snygg åkpåse som både värmer och piggar upp en grå och kall vinterdag. Flera olika mönster. Matchande tillbehör finns. Mitt Lilla Krypin, Knäppingsborg Pris åkpåse 999 kr Pris tofflor 179 kr

H6 AD C< nde

uda Waxerbj

11-09)

/10 - 1/

e-Sön 30

(gäller Fr

shampo eller balsam 1500ml

Fudge Shaper Fudge Matte hed

239:2st 399:-

nu 99:-

1st

(199:-/st)

(399:-/st)

d:fi wax

nu 89:-

Matrix Sleek Värmeskyddspray och Serumdroppar

nu 99:-/st (149:-)

Proforma Matrix X-fast hårspray 6-pack.

99:(294:-)

maria nila

nu 89:(159:-/st)

PASSA PÅ ATT FYNDA PÅ VÅRAT BORD utanför butiken med massor av bra priser på utgående produkter.

HÅRVÅRDSBAREN - LINDEN KÖPCENTRUM

Salong HÅRVÅRDSBAREN Tidsbokning

- INGELSTA SHOPPING 011-10 15 10

gäller t.o.m 27.11.09

(159:-/st)


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.45

Sida 44

G Ö R D E T B Ä STA AV N OV E M B E R

Nytändning Rätt belysning lyfter hela rummet. Vi har kollat in höstens nya ljuspunkter.

MARSTRAND TAKPENDEL En hel familj med cool höstbelysning från Markslöjd. Finns i brunt och svart. Takpendeln mäter 38 cm i diameter.

TUSEN OCH EN NATT De härliga lamporna i krinklat siden och organza finns i olika storlekar och många underbara färger. Från Watt & Veke.

SO RETRO! 50-talet är högst närvarande i denna nätta golvlampa med svampmöstrad skärm från Village.

CEYLON BORDLAMPA Snygg detalj i höstens inredning. Finns med svart eller vit skärm, 33 cm i diameter. Från Belid.

GLITTER OCH GLAMOUR Fönsterlampa Vislanda med glimmande »diamanter« från Markslöjd.

GOLVLAMPA MÖLLE 148 cm hög. Finns även som bordsoch taklampa. Från Markslöjd.

Här hittar du lamporna: Rydéns hittar du bland annat hos Nordik och Bauhaus. Watt & Veke finns hos Willes el. Markslöjds sortiment hittar du hos Chilli och Mio. Villages lampor säljs hos Village.

NKPG Magazine Nio 2009


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.47

Sida 45

ÄNTLIGEN DAGS FÖR HÖSTMYS PLANET Höstens snyggaste taklampa. Finns i vitt eller krom. 60 cm i diameter. Från Rydéns.

FINT I FÖNSTRET Nätt fönsterlampa Laitila från Markslöjd.

TAKLAMPA BLOW Tuffa Blow finns i fler olika modeller och färger. Design Roger Persson för Rydéns. Höjd 39 cm.

VACKER SOM EN TAVLA Lampan som är en hel väggdekoration heter Laguna och kommer från Rydéns. Mäter 60x60 cm.

GOOD THINKING Rottingfot som drar till sig uppmärksamheten. Kan fyllas med något kul om man vill. Kommer från Rydéns.

STÄMNINGSFULLA SNÄCKOR Bordlampan Kabibi sprider ett mysigt sken i mörka vrår. 30 cm hög. Kommer från Rydéns.

STAD I LJUS Effektfull ljuslykta från Serholt. Hos Village.

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.49

Sida 46

KRÖNIKAN JUDITA APPELFELDT

Tapeter, tapeter, tapeter... Nu ska det vara tapeter för hela slanten. Det breda utbudet tycks inte veta några gränser och nu blir det ännu större, färgrikare och härligare mönster! I de välsorterade tapetbutikerna kan vi nu se alla höstens fina nyheter. Vad är det som är på tapeten i höst då? En tydlig trend i flera kataloger är Retro! Dels i Marimekkos nya tapetkarta där man har överfört många välkända grafiska textilmönster till tapeter och dels i Midbecs senaste kollektioner: Cameo, Eclipse och Bubbles. Precis som hos Marimekko har mönster och linjer i dessa kartor blivit stora, sterilisterade och färgglada. Det sägs ju att »ränderna går aldrig ur« och detta gäller även för höstens kanske storsäljare Best Of, även denna från Midbec som än en gång visar prov på ränder i allehanda vackra färgkombinationer. Kan tapetseras både på höjden och på tvären. I denna bok finner vi även surrealistiskt blommiga tapeter inspirerade av Andy Warhols grafiska blomstertavlor. Tapetleverantören Cole & Son har inlett ett samarbete med den välkända, brittiska kläddesignern Vivianne Westwood. Den färgstarka och spektakulära Vivianne har överfört sina originella idéer från kläddesign till inredning i en annorlunda och intressant tapetkollektion! Något för den som vågar! Lila har varit höstens stora färg inom både mode, inredning och tapeter. Svart och vitt dominerar fortfarande tapeternas färgskala, men det finns även inslag av andra lite mörkare färger som grått, mörkblått och höstigt orange. För er som gillar lite mer ombonade och folkloristiska inslag kan jag rekommendera Decor Maisons nya karta Oas. Med naturen som inspirationskälla erbjuder denna kollektion en både mild och fantastiskt dramatisk kombination. Ytterligare en kollektion från Decor Maison som jag gillar är en karta vid namn Woodland. Hela kollektionen består av mönster inspirerade av naturen: träd, grenar, löv och buskar. Färgskalan, med inslag av både silver och guldmetallic, går från de allra dovaste kulörerna till mörkaste svart. En otroligt vacker kollektion som gott kan tapetseras i hela rum. Den svenska tapettillverkaren Sandberg har i sin nya kollektion Nora, parat ihop vårt skandinaviska arv med ett internationellt och urbant uttryck. Färgskalan är mild och lugn med inslag av indigoblå, bordeauxrött och olivgrönt, väl kompletterat med en grafisk färgskala i svart-vitt. Skottskrutigt, ränder och snirkliga blommor passar fint till den lite mer lantliga, traditionella inredningsstilen. För er som vill förgylla höstkvällarna med att göra fint där hemma och tapetsera, finns det alltså mängder med tapeter att välja bland. Småmönstrat, storblommigt, fåglar, retro, ränder, rutor och asiatiska mönster. Finn din egen favorit, gå på magkänslan så kan ingenting bli fel! Lycka till! ■

BEHÖVER DU INREDNINGSHJÄLP? Maila till vår inredare Judita Appelfeldt och boka ett personligt möte. E-mail: judita@weydes.se


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.50

Sida 47

ELDA på rätt sätt! Eldar du för kråkorna? Vet du hur man eldar på rätt sätt? Anders Didrikson på Didriksons Brasvärme delar här med sig av några värdfulla eldningstips inför innemyssäsongen. Elda i spis och kamin Se till att spjäll och/eller draglucka är öppen. Lägg in veden så tätt att de brinnande vedträna sedan »värmer varann«, men ändå så glest och att elden får luft. Stoppa in en bit näver eller en tändbit att tända i under vedhögen. Trycksvärtan i tidningspapper är inte miljövänlig. I en vedspis bör man börja med att elda en liten tändbit eller näver i sotluckan precis innan man tänder brasan. Om man är orolig för att det ska ryka in kan man se åt vilket håll luften drar i kaminen genom att hålla en brinnande tändsticka i övre kanten av kaminöppningen. Drar lågan ut ur kaminen ska man se till att till exempel stänga av köksfläkten och öppna ett fönster. Har man ändå kalldrag, vilket även kallas för kallras, genom skorstenen kan man öppna ett fönster i rummet precis medan man tänder brasan. Den hastig inströmmande luften brukar då gå ut genom skorstenen och ge drag åt rätt håll. (Detta är också en bra metod att »vända« en brasa som ryker in). Stryp inte lufttillförseln för hårt när brasan har tagit sig. Kontrollera att lufttillförseln är lagom genom att gå ut och titta på röken: en rätt eldad vedbrasa lämnar bara koldioxid och vattenånga, varför någon rök knappast syns (om det är mycket kallt kan röken vara vit).

Torrved heter töre på östgötska Ibland kan man hitta gulrödaktig och kraftig doftande tallved (speciellt i gamla skadade stammar och stubbar). Torkad är denna kådrika ved kanske det bästa man kan ha att tända brasor med. Såga torrveden i decimeterlånga bitar och spjälka upp i tjocka stickor. En enda uppsplittrad torrvedsticka tänder den mest svårtända brasa! Torrved kallas också töre, eller tjärved beroende på landsända och dialekt. Här i Östergötland förekommer töre och tire.

Håll koll på askan Aska som rakats ur kaminen eller spisen bör förvaras några dagar i ett obrännbart kärl för att svalna. Glödrester kan finnas kvar i flera dagar och orsaka brand om askan hälls ut för tidigt. Aska efter vedeldning kan tas tillvara och spridas över gräsmatta och rabatter (men inte i potatislandet – då blir potatisen skrovlig). Träaska innehåller en del nyttiga salter (framförallt kaliumkarbonat, så kallad pottaska) och höjer pH-värdet i försurad jord. Blanda gärna lite träaska i komposten.

Contura. Eldstäderna kommer från

Elda klokt och rätt Höga el- och oljepriser gör att inomhusbrasan inte bara är en trivselfaktor utan även är ekonomiskt intressant. Oberoende beräkningar visar att villor med lokal eldstad, som grupp betraktad, förbrukar mindre energi än villor utan eldstad. Oftast eldar man mer än vad man tänkt sig. Men om vi inte ska »elda för kråkorna« krävs en modern brasvärmeanläggning med hög verkningsgrad – och inte minst, att vi verkligen anstränger oss för att elda klokt och rätt. För självklart kan även den bästa utrustning användas på fel sätt. Branschen har gjort mycket för att minimera riskerna för felaktig bränsleanvändning och även satsat på produktutveckling som gör det svårare att elda fel. Men som sagt, det är ändå till syvende och sidst den enskilde användaren som har det slutliga ansvaret för att elda rätt i sin egen lokala eldstad. ■ Text Daniel Atterbom och Marie Berggren Foto Contura och Shutterstock

Checklista För att få ut mesta möjliga energi och samtidigt få en miljövänlig eldning, gör så här:

• Se till att du har en modern braskamin eller motsvarande • Elda bara torr ved. Det behövs ungefär dubbelt så mycket nyhuggen ved som torr ved, för att få ut lika mycket värme. Utsläpp av tjära blir bara en tiondel med torr ved. • Ha god lufttillförsel. Pyrelda aldrig. Att braselda vid maximal effekt med bra drag är bättre än att småelda hela dagen. Visserligen räcker veden längre men utvinningen av energin blir mycket mindre. • Ta för vana att regelbundet se efter hur röken ser ut. Med rätt eldning ska röken vara vit, helst genomskinlig. En gråsvart rök tyder på en olämplig eldstad, fel eldningsteknik eller användning av dåligt bränsle. • Träaskan i eldstaden ska vara finfördelad och grå. • Eldstaden fungerar bättre om den sotas och rengörs ofta. Det spar både energi och miljön. Tänk alltid på att det är förbjudet att elda hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor eller liknande. Hälsofarliga rökgaser bildas! ■

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.51

Sida 48

LA UVA

HARRYS

BLACK LION INN

FISKMAGASINET

Nu har den välkända Restaurangen La Uva från Söderköping hittat till Norrköping. Du hittar den på S:t Persgatan 85. Hit går den som vill smaka den trendiga maten tapas. La Uvas kök tillhör stadens allra bästa med smårätter från 35 till 100 kronor styck. – Det finns ett stort urval av rätter som vi hoppas skall falla våra gäster i smaken, säger Fernando, restaurangens ägare. Rätterna är väl tilltagna och en handfull tapas räcker för att mätta två munnar. Här smakar tapas som tapas ska smaka! Välkommen in och prova smakerna från Spanien.

Där människor möter människor. Harrys erbjuder vänlig service, en bred, prisvänlig meny och ett stort utbud av drycker och nöjen i en varm och gemytlig miljö. Något som också kännetecknar Harrys är en strävan att ge gästerna en upplevelse och ge stort utrymme åt glädje och humor. Harrys vänder sig till gäster i både privata- och affärssammanhang. Visste du att Harrys har både sin egen öl och whisky?

The Black Lion Inn för tankarna till det trivsamma med England, minus det tråkiga brittiska köket. Om du vill äta kan du välja rätt från pubmenyns Black Lions plocktallrik à 84 kronor till grillad chateubriand med rostad sparris och serranoflarn, ripplad med calvadossås à 248 kronor. Du kan slå dig ned i en skinnfåtölj och avnjuta något av de 30 olika fatölen eller 90 olika sorterna på flaska. Det finns även ett utbud av single malt whisky. Uppskattade arrangemang är speciella whisky- eller ölprövningar eller kanske en cigarrprovning utomhus.

Som namnet antyder är detta en restaurang för dem som gillar fiskoch skaldjursrätter. Fiskmagasinet har snabbt blivit Norrköpings förstaval när det gäller havets läckerheter. Fiskmagasinet använder enbart färska råvaror så menyn beror på tillgång och priser. Håll ögonen öppna efter den fantastiska skaldjursbuffén där alltifrån hummer till färska räkor och vinkokta blåsmusslor erbjuds. Restaurangen är kombinerad med en egen fiskbutik som säljer allt ifrån olika röror till färsk fisk.

ADRESS S:t Persgatan 85 TELEFON 011-13 17 60 HEMSIDA www.tapasbar.se ÖPPETTIDER Tisdag till fredag från 16.00, lördag och söndag från 13.00

ADRESS Drottninggatan 63 TELEFON 011-10 80 80 HEMSIDA www.harrys.se ÖPPETTIDER Måndag till tisdag 15.00-23.00. Onsdag 15.00-01.00, Torsdag 15.00-03.00, Fredag och lördag 12.00-03.00

ADRESS Gamla Rådstugugatan 11 TELEFON 011-104 105 HEMSIDA www.blacklion.se ÖPPETTIDER Söndag till torsdag 16-24, fredag och lördag 16-01

Restaurangguide:

Nkpg Möt Norrköping från sin godaste sida. Här finns något för alla smaker! text Daniel Atterbom & Robert Carlsson foto Robert Carlsson bakgrundsfoto Fotografica

NKPG Magazine Nio 2009

ADRESS Skolgatan 1 Kvarteret Knäppingsborg TELEFON 011-13 45 60 HEMSIDA www.fiskmagasinet.se ÖPPETTIDER Måndag till fredag 17-01, lördagar 12-01


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.52

Sida 49

O’LEARYS

CARL JOHAN

KÄLLAREN BACCHUS

DURKSLAGET

Norrköpings enda riktiga sportsbar heter O’Learys, och hit går den sportintresserade för att följa sitt favoritlag. Men maten bör givetvis nämnas. Den är Boston-inspirerad och bland mångas favorit hittar du dom goda baby back ribs som för övrigt får helt nya smaker under hösten. Dessa kommer bli helt underbara lovar Johan som är barchef på O’Learys. Härifrån går man aldrig hungrig då portionerna är väl tilltagna. Så passa på att njuta av maten samtidigt som du får bra service och god dryck av den mycket familjära personalen. O’Learys mer än bara en sportsbar.

Carl Johan ligger belägen vid strömmen och har kanske Norrköpings behagligaste läge. Låt dig förföras av den goda maten och den härliga utsikten. Detta är inte bara en restaurang med kök av högsta klass, här hittar du även en ny, skön loungeavdelning där du kan avnjuta goda drinkar i en härlig miljö. Numer hittar du en trendig meny med massor av smårätter och appertizers. Givetvis hittar du även en bred à la cartemeny med en mix av svensk husmanskost och internationella favoriter . Nytt är också att man kan beställa en så kallad avsmakningsmeny på mellan fem och åtta rätter. Restaurangen har även tagit det vegetariska alternativet framåt .

En av Norrköpings mest kända restauranger. Här lagas maten av råvaror av högsta kvalitet, köket är en blandning av klassisk matlagning och moderna kompositioner. Restaurangen är också sedan en tid tillbaka medlem av Chaine des Rottiseur, en förening med anor från 1248. Nytt hos Bacchus är Black Rock. På en het lavasten grillar du själv ditt betällda kött. Ett nytt och trevligt sätt att umgås. Den omtyckta helgplankan serveras lördagar mellan klockan 12:30-16:30 och söndagar 12:3018:00. Givetvis finns också möjlighet att bara slå sig ner med ett glas vin eller varför inte avnjuta en god drink i klassisk miljö.

En genuin kvarterskrog som passar alla plånböcker, med ett varierande utbud och möjligheten för gammalt och nytt att mötas. Mat och dryck inspirerar till att besöka oss fler gånger. Välkomnande för alla, med varm miljö och trevlig personal, oavsett om du bor i kvarteret eller är affärsresande som vill hitta en oas att koppla av i.

ADRESS Bråddgatan 9 TELEFON 011-18 18 49 HEMSIDA www.carl-johan.se ÖPPETTIDER Måndag-lördag från 15.00 (Må-Fre lunch 11.30-14.00)

ADRESS Gamla Torget 4 TELEFON 011-10 07 40 HEMSIDA www.bacchus.se ÖPPETTIDER Måndag till fredag från kl. 17:00 Lördag från kl. 12:30 Söndag kl. 12:30-18:00

ADRESS Drottninggatan 60 TELEFON 011-105 107 HEMSIDA www.olearys.se/ norrkoping ÖPPETTIDER Måndag till fredag från 11.30, Lördag och söndag från 12.00

ADRESS S:t Persgatan 22 TELEFON 011-13 70 70 HEMSIDA www.durkslaget.se ÖPPETTIDER Tisdag-lördag. Samt 2 timmar innan IFK match i Superettan.

”En nyupptäckt maträtt är roligare än en nyupptäckt stjärna Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.54

Sida 50

SHOPPING

Novastar Fleecehod Höstens fleece från Novastar. Cool soft swedish design. Mitt Lilla Krypin Knäppingsborg Pris 449 kr

LJUSA LERGODSKRUKOR Från Kayenne. Finns i fyra storlekar. Kan placeras ute. Stor 210 kr, liten 140 kr. Grobladet Skolgatan 14

Vår erfarenhet din trygghet!

CANADA GOOSE TRILLIUM Färger: Tan och svart. Dun/fjäder. Skeppa Skepparegatan 2 Pris 4 995 kr

NEWPORT CYPRESS POINT Weekendbag i blå eller vit canvas. Skeppa, Skepparegatan 2 Pris 799 kr

Familjeföretagg i samverkan

Björkdahls j hls Begravningsbyrå B egravningsbyrå ningsbyrå i

Södra Södr a Promenaden 140, NORRK NORRKÖPING, ÖPING, T Tel. el. 011- 12 03 34, www.bjorkdahls-begr.se www.bjorkdahls-begr.se se

NKPG Magazine Nio 2009

LAMMSKINNHANDSKAR Med eller utan prickar. Med prickar 749 kr. Utan prickar 299 kr. Väskmakarn Drottninggatan 56 Pris 749 kr/299 kr


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.55

Sida 51

Durkslaget Korsgatan 13 Tel 011-13 70 70 www.durkslaget.se

M Å N A D E N S R E STAU R A N G DU RKSLAGET

Oxfilé med rödvinssky, timjanskum samt örtpotatis i tortilla- bröd och serranochips (4 port) Oxfilén: 650 gr oxfilé • 1 tsk salt • 1 krm svartpeppar • 1 msk smör Rödvinssky: 1 vitlök • 1 gul lök • 1 msk olivolja • 1/2 dl socker • 40 cl rött vin • 0,8 dl koncentrerad kalvfond • 2,5 dl vatten • 0,5 tsk maizena• 10 gr smör • 1 krm svartpeppar Timjanskyn: 1,2 dl vispgrädde • 0,5 dl timjan 0,5 dl lättmjölk • 0,5 tsk salt • 0,5 krm vitpeppar Örtpotatis i tortillabröd: 8 medelstora potatisar • 2–3 dl grädde • 2–3 dl mjölk • salt • peppar • färsk timjan • oregano • basilika • 4 tortillabröd Serranochips: 4 skivor Serranoskinka

Eleni Xantopoulou och Ilias Tarnaras är kockar på Restaurang Durkslaget.

Durken – en skön crossover av folk, kulturer och åldrar Att stiga in på kvarterskrogen ska vara som att komma

hem till en riktigt god väns vardagsrum, och precis så känns stämningen här. Välkommen in i gemenskapen! Restaurang Durkslaget är en högst speciell upplevelse, en gemytlig, varm och generös kvarterskrog. Durkslaget är sedan 1997 belägen mellan Idrottsparken och industrilandskapet. I lokalen på hörnet Korsgatan – S:t Persgatan låg tidigare bland annat en mjölkbar och Valborgs hembageri. Durkslaget drivs sedan 2008 av Marie Rönnlöf. Med ett sammanplockat möblemang av äldre trämöbler, allt i en charmig blandning av stilar och tidsepoker, är det lätt att känna sig välkommen. Väggarna är mustigt olivgröna och dekoreras lämpligt nog av durkslag i alla modeller man kan tänka sig. Det här är ett ställe att ständigt återvända till, vare sig man är en medelålders affärsresande eller ute med kompisarna för att fira 18-årsdagen. Durken är också IFKsupportrarnas stamställe, en samlingsplats för uppvärmning då det alltid är öppet före seriematch. På väggarna sitter mängder av svartvita fotografier som förevigat IFK:s historia under årens lopp. Durkslaget har plats för runt 100 gäster. Är man ett större sällskap som vill sitta tillsammans kan man boka bord för upp till 40 personer. Vi träffar Eleni Xantopoulou och Ilias Tarnaras, kockar på Durkslaget. Tillsammans tar de fram en ny meny fyra gånger om året. – Några rätter, som vår klassiker Durkburgare (se recept), finns alltid med på menyn, berättar Ilias och Eleni.

– Mängden allergier växer i samhället och vi försöker tillmötesgå det växande behovet. Vi märker tydligt ut rätter som är laktos- och glutenfria, för vi vill att så många som möjligt skall kunna komma till oss och fritt välja ur menyn, istället för att känna sig obekväma och fråga vad som finns tillgängligt. En titt på höstens meny får det att vattnas i munnen: Durkens kantarellsoppa med parmesanbröd, heta scampi med chiliolja eller grillad vitlöksciabatta och citroncremé är ett axplock av förrätter. Bland varmrätterna finner vi ryggbiff provencale, olika wokar eller vegetarisk risotto. Det finns gott om rätter att välja mellan. Inspirationen till nya rätter hämtas från hela världen. Somliga älskar fotboll och att slå sig ner i baren för att avnjuta en ale, stout eller single malt whiskey. Andra beställer hem en läcker trerätters för att förgylla fredagskvällen. För avhämtning finns också olika bufféer, just nu en italiensk, en spansk och en grekisk. Ypperligt för de som är ett större sällskap och vill göra det enkelt för sig hemma. Det är bara att titta på hemsidan för menyer. På Durkslaget är det gästen som sätter begränsningen. På vinlistan finns alltifrån enkla viner till möjlighet att tillfredställa gästen som söker en kulinarisk upplevelse. – Vi arbetar mycket med dryckesprovningar, berättar Marie Rönnlöf, sommelier. En gång i månaden har vi vinprovning och till vintern börjar vi med temaprovningar där land, distrikt eller druva står i fokus. Starksprit provningar ligger i pipeline och förväntas dyka upp under våren, så håll ögonen öppna. ■ text Marie Berggren foto Morre

Gör så här: Oxfilé: Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Strö på salt och peppar. Låt den svalna. Några minuter innan servering: Ta fram filéerna och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Stek dem i stekpanna 2 min på varje sida. Givetvis kan man grilla filén istället om man föredrar det. Serranochips: Går att förbereda dagen innan. Lägg smörpapper på ett bläck, ta serranoskivorna och lägg dem på bläcket. Ha dem i ugn cirka 30 min på 175 grader. Örtpotatis: Koka potatis, låt kallna en liten stund. Mixa ihop potatisen med grädde och mjölk. Tillsätt salt, peppar, lite vitlök, färsk timjan, oregano och basilika. Lägg cirka 1 dl potatispuré i tortillabröd, rulla ihop och pensla lite matolja i kanten på brödet så de håller ihop. Skär bort eventuella överflödiga kanter. Grädda i ugnen med lite parmesan på 175°, i cirka 10 min. Kan förberedas dagen innan. Rödvinssås: Fräs lök och vitlök tills det är gyllenbrunt. Tillsätt rödvin, fond, vatten och socker. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp, sila av. Timjanskum: Koka ihop grädde, mjölk och timjan. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen. Vispa såsen skummig under uppvärmningen, precis innan servering. Servera med sparris och cocktailtomater.

Durkburgare med bacon och klassisk vitlöksdressing (4 port) Hamburgaren: 600 gr nötfärs Vitlöksdressing: Cirka 1 msk Estragon och spad • 1 tsk torkad dragon • 50 gr fetaost • 1,5 dl Majonnäs • 2 dl cremé fraiche • 2 tsk Tabasco • 3 klyftor vitlök Tillbehör: 1 paket bacon Gör så här: Hamburgaren: Smörj fingrarna med lite matolja, ta 220 gram färs och forma runda burgare. Stek burgarna med smör i en stekpanna, salta och peppra. Stek bacon. Värm burgerbröden i ugnen. Vitlöksdressing: Riv vitlöken och blanda ihop alla ingredienser till dressing. Serveras med en grönsallad och färsk pommes frites samt sambal oelek i en skål på sidan.

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.56

Sida 52

Från vänster Karin Bergquist, Stina Ancker och Caroline Harrysson.

Sex, makt

och förstklassig underhållning

Figaros bröllop var en pjäs av Beaumarchais innan den blev opera. Nu sätter Östgötateatern i Norrköping upp den talande pjäsen med underrubriken Sex, makt och förstklassig underhållning. Premiär 7 november.

vara från 1784 är detta en feministisk pjäs. Pjäsen skrevs fem år före den franska revolutionen, men denna uppsättning fokuserar mer på relationer mellan män och kvinnor än på samhällsklasser. Frågor om dåtidens domstolsväsen träffar idag mindre än de sexuella relationerna, som ännu är aktuella och provocerande. – Det roliga är, säger regissören Stina Ancker, att kvinnorna, som är utsatta för männens trolöshet, dubbelmoral och makt att göra som de vill, lyckas använda det sexuella maktspelet så att männen faller på eget grepp. Tillsammans tar kvinnorna över och vinner.

Denna tidnings utsände fick vara med på en repetition och pratade sedan med regissören Stina Ancker, Caroline Harrysson som spelar kammarjungfrun Susanna och Karin Bergquist som spelar grevinnan. – Det är sexigt med strumpeband på jeans. Karin Bergquist skrattar. Ännu har de inte på sig kostymerna, utan de bär vanliga kläder. Det är repetition av sista aktens final och ensemblen har roligt. Komedi är en fråga om tajmning och de övar på det. – Bomullsfabriken nästa, säger någon, men istället pratar vi i soffgruppen utanför repetitionshallen. Caroline Harrysson som spelar Susanna och Karin Bergquist som spelar grevinnan hör inte till den fasta ensemblen utan är engagerade för Figaros bröllop. – Det är en klurig pjäs, det är ett pussel att lägga, säger de och pratar i munnen på varandra som bara välrepeterade människor gör. Pjäsen och operan skiljer sig inte så mycket från varandra. Det gick bara ett par år mellan dem. För att

Regissör och skådespelare har pratat igenom pjä-

NKPG Magazine Nio 2009

sen. Grevinnan lever övergiven och instängd i ett kärlekslöst äktenskap. Hon har inget handlingsutrymme. – Det är det, enas regissör och skådespelare om, som gör henne oerhört förtryckt. Hon kan bara vänta på att greven ska komma tillbaka till henne för att hennes liv ska få en mening. Genom att slänga in »den underbart översexuella pagen Cherubin« sätter Beaumarchais fingret på situationen. Cherubin sätter igång grevinnan, vilket befriar henne. – För mig går hon från att sitta och grina till att göra något, säger Karin Bergquist som spelar grevinnan. Susanna blir grevinnans sekundant, men till skillnad från henne har Susanna ett starkt driv i sitt eget liv. – Susanna ger grevinnan mod i det att de driver det tillsammans, säger Stina Ancker. De använder Cherubin till sin egen fördel. Att grevinnan till slut förlåter sin man kan man som kvinna uppleva som rätt provocerande, menar

Stina Ancker, och får medhåll av sina skådespelare. – Hur är det med förlåtelsen? Som jag uppfattar det erövrar grevinnan sitt eget liv under pjäsen, säger Stina Ancker. Det är därför som Susanna är en så pass attraktiv figur. Hon är ingen snärta, utan hon är stark i den roll som hon har. I en tidlös pjäs kan man identifiera sig med rollfigurerna. – Grevinnan, säger Karin Bergquist, är en människa av kött och blod och hon känner sig som jag. Det är bara att hitta orsak och verkan. – Det beror på vad man spelar, säger Caroline Harrysson, det är myten om skådespelaren. Jag går inte runt och känner mig som Susanna när jag inte arbetar. Däremot kan man gå runt och tänka på repliker och hur saker hänger ihop rent scenmässigt. Figaros bröllop kommer att spelas i 1700-talskostymer

med »ett modernt, lite busigt snitt«. – Josefin Lindskog, som har gjort kostymerna, säger Stina Ancker, har en lust och lekfullhet i dem. – Fantasifullt, menar Karin Bergquist. – En modern tolkning av formen, säger Caroline Harrysson. Det är mera former än det egentligen är i 1700-talskläder. Det är korta kjolar, svank och strumpeband. – Att klä ut sig är en del av det roliga, säger Caroline Harrysson, och Karin Bergquist håller med: – Det längtar man alltid efter. – Man ändrar kroppshållning efter korsetter och olika klackar, fortsätter Caroline Harrysson. Det är kläder som ska bli som en extra kropp utan att vara trikåer. De ska leva och de ska åka av lätt. ■ text Daniel Atterbom foto Morre


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.56

Sida 53

ÄNTLIGEN MORGON! med Adam & Gry

vardagar 06-10

addLemon.com

106.9 FM

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG del3:NKPG_#Ă&#x2026;tta2009

09-10-24

13.33

Sida 54

Varmt välkomna!

!., a -+Â? Â&#x2019;+' a 8::?LJ 8B]:B8 a /$

TAKKRONA Liten, ljuvlig takkrona med prismor. DrĂśmgĂĽrden Drottninggatan 27 Pris 790 kr

SHOPPING

AFTER WORK mĂĽn-fre 17-20 SoppbuffĂŠ med Stor Stark, alt gl Vin, alk fritt 99 kr

Ă&#x2013;ppet

! KLUBB Tor 5 nov, SO FRESH N SO CLEAN HipHop, RnB, Urban Club Hits Fre 6 nov, Klubb FUNKTION, Funk-Soul-Motown FRI ENTRĂ&#x2030;

MĂĽn-LĂśr 17.00Fre-LĂśr Nattklubb 22.00-03.00

SVARTA LERGODSKRUKOR FrĂĽn Kayenne. Finns i fyra storlekar. Kan placeras ute. Stor 210 kr. Liten 140 kr. Grobladet, Skolgatan 14

r miä P r e UNKTION BB F roove KLU

Funk

Soul

& G

Dj Gurra PĂĽ VK fre 2 okt

BARE MINERALS Din rätta Ügonmake-up om du vill fü piggare och yngre Ügon. Kom in sü visar vi dig hur! Systrarna Owens Drottninggatan 66 Pris 895 kr

R!

PREMIĂ&#x201E;

kl.2n1Ba:0nd0, !vinnare 7/11n Re dmo

Livemusic: Do try-SM! av ĂĽrets coun 30-13:30, 85:.m. 9/11, kl.11: f.o ĂŠ 0. ff bu ch Lun r frĂĽn kl. 17:0 tider: mĂĽn-lĂś et pp Ăś a ig vr Ă&#x2013;

Boka ĂĽrets julbord

U! BOKA N

Julbordet serveras 27/11-20/12. MĂĽn-lĂśr kl. 18-21

395:-

Varmt Välkommen! .Ă&#x161;JESKVARTERET "ACCHUS s 'AMLA 4ORGET s .ORRKĂ&#x161;PING   s WWWBACCHUSSE

FESTFINT Härlig festväska med matchande diadem samt smycken med det lilla extra. Väska 275 kr, diadem, 115 kr, halsband, 210 kr. DrÜmgürden Drottninggatan 27

NFU OH Nagelbandsoljorna med den där charmiga lilla skruvlocket i form av en korsett. Nu äntligen i Sverige. Bio Sculpture â&#x20AC;&#x201C; Salong Matilda Kungsgatan 24 Pris 180 kr


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.57

Sida 55

Châteauneuf-du-Pape Med hösten utanför dörren drar vi oss gärna in i värmen om kvällarna. Äter lite kraftigare mat än vi gjorde i somras och dricker stöddigare viner. Här kommer Châteauneuf-du-Pape in i bilden. Châteauneuf-du-Pape betyder »påvens nya slott«. Namnet går tillbaka till 1300-talet då påvarna var förvisade till Avignon. Där residerade sju påvar under »den andra babyloniska fångenskapen«. Avignon kändes dock för varmt och kvavt om sommaren och rätt snart lät man uppföra ett sommarslott halvannan mil norr där om. Biskopen i Avignon hade redan i många år odlat vin på platsen och nu ville påvarna inte vara sämre. Snart hade man de egna odlingarna igång och tillsammans med de lokala böndernas produktion räckte vinet både till kyrkliga riter och storslagna fester. Efter påvarnas återkomst till Rom dalade vinerna i popularitet och anläggningarna förföll. Tidens tand, religionskrig och slutligen en bomb under andra världskriget gjorde sitt till. Idag står bara ett torn kvar som fotoobjekt för alla vinturister. Först på 1800-talet började vinerna från Châteauneuf åter tala om sig. De bästa vinodlarna kallade sina viner »Vin des Papes« och exporterade dem till både England och USA. Påvarnas vin visade sig så småningom sälja så bra att andra började snylta på deras renommé. En av de ledande figurerna i området, Baron le Roy på Château Fortia, satte därför upp ett regelverk för vad som skulle gälla för vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Reglerna bestämde bl a inom vilket område vinerna fick odlas, vilka druvsorter som var tillåtna, hur de skulle bindas upp, hur stor avkastningen fick vara maximalt och vilken minsta alkoholhalt vinerna skulle hålla. Tanken var att skydda vinet från förfalskningar och samtidigt garantera konsumenten en äkta vara. Regelverket stod klart 1923 och kom sedan att tjäna som förebild till Appellation d’Origine Controlée, den franska vinlagen med kontrollerad ursprungsmärkning, som togs i bruk 1936. AOC-systemet har sedan inom Frankrike kommit att överföras även till andra livsmedel såsom ostar, kyckling och nötkött. Systemet har också stått modell för andra länders vinlagar och används idag i anpassad form överallt där det odlas vin med kvalitetsambitioner. Fast ett ännu effektivare sätt att skydda sitt vin införde odlarna mitt under värsta ufo-hysterin 1954. Då förbjöd man flygande tefat att landa i Châteauneuf-du-Pape! Ett och annat förfalskat vin från Châteauneuf har avslöjats genom åren men inget tefat har ännu landat där. Idag är Châteauneuf-du-Pape södra Rhônedalens klart ledande vin. Här odlas druvor av 15 olika sorter (om man räknar både gröna och blå varianter av ett par av sorterna) på ca 3 000 hektar. 95% är rött vin, ett varmt och omfamnande vin som kan dofta av mogna röda bär, plommon, russin, läder och torkade kryddörter (garrigue på sydfransk vinjargong). Smaken är åt det fylligare hållet, har bra rondör och är lagom robust och den lämnar en varm känsla i gommen. Vinerna är också pålitliga lagringsviner om någon vill fylla på i sin källare. Den lilla vita rännilen ger viner i likartad generös stil med mer tyngd än fräschör och passar bättre till tamfågel och ljust kött än fisk och skaldjur. ■ ULF JANSSON

MAT & DRYCK

Vintips

Vintips för dig som vill dricka som en påve 2007 Domaine du Vieux Lazaret NR 2211, PRIS 189 KR

Domaine du Vieux Lazaret gör viner i en för Châteauneuf-duPape lite mjukare och mer lättillgänglig stil. Det ska nu inte uppfattas som att vinet lätt och blaskigt. Det är fortfarande en stadig bit på 14,5% alkohol eller ungefär som en amarone. Doften är ung, varm och fruktig med inslag av mogna röd bär, plommon, torkad frukt och dito örter. Smaken är rätt fyllig och generös med lite avrundad strävhet, god syra och eldig avslutning. Passar bra till höstgrytor där man inte sparat på rotsakerna.

2005 Château Mont-Redon NR 2811, PRIS 234 KR Vinet från Mont-Redon var omtalat redan på påvarnas tid på 1300-talet. Idag är det den största egendomen i hela distriktet. Man har 125 hektar välskötta vingårdar där ett tjockt lager rullstenar täcker jorden. MontRedons viner är alltid harmoniska men också koncentrerade och förbluffande långlivade. Bra årgångar som den här klarar 20-30 år i en bra källare. Doften är fint nyanserad med solmogna jordgubbar, nypon, fikon, läder och fat. Smaken är fyllig, god och nyansrik med bra syror, ordentlig längd och varmt och spänstigt slut. Ett ädlare kött smakar bra till, kanske oxfilé med rödvinssås och ugnsstekt potatis.

2007 Xavier Châteauneuf-du-Pape NR 6267, PRIS 199 KR

Xavier Vignon, som gjort det här vinet, är vinkonsult med eget laboratorium i Châteauneuf-du-Pape. Därmed har han bra koll på läget i distriktet och vet varje år vilka druvsorter och delområden som lyckades bäst och var han kan köpa in riktigt bra druvmaterial till sitt eget vin. Det här vinet är ännu ungt i doften men har fina toner av mogna röda bär, plommon, fikon, viol, läder och fat. Smaken är fyllig, lång och varm med stor kropp, bussig fruktighet och fin nyansering. Här behövs en riktig köttbit, gärna vilt och med höstens svampar till.

2007 Cuvée Aegidiane NR 4596, PRIS 89 KR Om nu vinerna från Châteauneuf-du-Pape känns höga i pris men man ändå vill ha en aning om hur de smakar är det här ett alternativ. Vinet kommer från distriktet Costières de Nîmes som ligger några mil söder om Avignon. Där odlas samma druvsorter som i Châteauneuf, jordförhållandena är likartade och vinerna har samma generösa värme men är lite enklare. Cuvée Aegidiane har en varm, sydfransk doft med drag av kryddörter, pinjeskog, plommon, hallon och lite rostade fat. Smaken är drygt medelfyllig, stadig och sammansatt med pepprig och eldig avslutning. Grilla några rosmarinkryddade lammkotletter och gör en ratatouille till.

Nio 2009 NKPG Magazine


Inlaga_NKPG:NKPG_#Åtta2009

09-10-24

12.59

Sida 56

1 nov

3 nov

3 nov

5 nov

SUNDAY DESSERT Lugna beats, nätströmmande musik och liveartister. Allt ackompanjerat av Kulturhusets kaffe, kakor, mackor, soppa och mjuka soffor. Kom och ta det söndagslugnt med oss i tre timmar. Kl 20-23. Gratis. Mer info på www.nemcom.nu

TANKENS KRAFT – ATT GÖRA DET OMÖJLIGA MÖJLIGT Med exempel ur sitt liv vill Mattias Andersson visa att vi kan åstadkomma mycket mer än vad vi själva och vår omgivning tror. En fängslande föreläsning på Elite Grand Hotel kl 18.30-21.00. Pris: 495 kr inkl. moms. Mer info: www.fma.se

POETRY SLAM Tävling i scenpoesi där poeter läser sina dikter och bedöms av en jury tagen ur publiken. På Svea Skeppet den 3 november kl 20.00. Arr: Kaosföreningen Scenpoesi

PREMIÄR MM PÅ VK 5 nov: Klubb So Fresh`n So Clean! 6 nov. Klubb Funktion! 7 nov. Premiär på Bacchus Bakficka! After Work mån-fre- 17-20, soppbuffé med stor stark alt. ett glas vin eller alkoholfritt!

5 nov MYTER OCH MYSTERIER En guidad tur med kusliga händelser, platser och mystiska väsen i Norrköping. Förbokning på turistbyrån senast kl 13.00 föregående vardag. Pris: 65 kr. Samling vid Holmentorget kl 20.00 Info: Turistbyrån, 011-15 50 00. Åldersgräns: från 10 år i vuxens sällskap.

13 nov 18 nov 7 nov

DAG VAG Dag Vag på Skandiateatern Bokas på www.choppevent.se

THE MUSIC OF ABBA En helkväll med den bästa musiken signerad ABBA. Tributebandet Arrival med orkester och kör kommer slående likt orginalet att ta med oss på en kväll som är fyllt av världshits. Välj till showsupé. Lennie Norman är humorvärd. Kl. 18.30 på Stadium Arena. Info: www.stadiumarena.se

22 nov 24 nov BRÖLLOPSMÄSSA 2009 Här möter du mer än 40 olika utställare med allt för bröllop och fest. Information och inspiration av många sakkunniga i bröllopsbranschen. Bröllopskläder i spännande visningar kl 12.00 och 15.00. I Värmekyrkan kl 11-17. Info: www.brollopsmassan.se

27 nov 28 nov THE REFRECHMENTS – ROCK´N´ROLL CHRISTMAS The Refreshments, Sveriges i särklass mest populära klassiska rock’n’roll-band, firar i år 20 år som band. Fredag 27 november kl 20.00 i De Geerhallen. Biljetter: 011-15 51 00.

KALLE BAAH 30 ÅR 30-årsjubileum med Kalle Bah »En resa genom tiden med vänner och bekanta«. Meny kan köpas till. Tid: Kl 19.00 med meny, 21.30 utan meny. Pris: 299 kr med meny, 150 kr utan meny. I Flygeln. Biljetter: 011-15 51 00. Åldersgräns 18 år.

26 nov

A CHRISTMAS SHOW – IN A GLENN MILLER MOOD Säcken är packad med musik och julmusik i Glenn Milleranda. Medverkande: Jan Slottenäs Orchestra. Pris: 420 kr. Kl 19.30 i De Geerhallen Biljetter: 011-15 51 00.

TIPSA OSS OM EVENEMANG! Vi tar gärna emot tips på kul grejer som händer i Norrköping med omnejd. Maila ditt tips till kalender@nkpgmagazine.se Sista dag att tipsa till novembernumret är den 10 november. Skriv evenemang på ämnesraden.

NORDISKA SYMFONIER Med Norrköpings symfoniorkester. Onsdag 18 november kl 19.00 i De Geerhallen Konsertintroduktion kl 18.30. Dirigent Alan Buribayev. Solist Patrícia Bretas, piano. Biljetter: 011-15 51 00.

LALEH Laleh på Skandiateatern. Bokas på www.choppevent.se

28 nov JUL & LJUS I NORRKÖPING Julmarknadens hjärta är Värmekyrkan som är full med utställare. Julmarknaden har öppet kl 11-16 båda dagarna. Adventsljusstakens första ljus tänds på Värmekyrkan. Fri entré. FOTO: M&F FOTO

29 nov

4 dec

31 dec

STAD I LJUS Följ med på en lysande vandring. Norrköping är under vinterhalvåret en Stad i Ljus, känt för sina vackra ljusdekorationer. Pris 65 kr. Plats: Entrén Louis de Geer kl 18.45 Förbokning på Turistbyrån Tel 011-145 50 00.

JULKONSERTEN En musikalisk upplevelse. I årets upplaga medverkar Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Sonja Aldén. Gästartist är Måns Zelmerlöw. Pris: från 495 kr Arr: Julius Production & CS Event. Fredag 4 december kl. 16.00 & 20.00 i De Geerhallen Biljetter: 011-15 51 00.

NYÅRSPROMENADEN har blivit en kär tradition i Norrköping. Den stämningsfulla promenaden går genom det upplysta Industrilandskapet på en väg kantad av marschaller och ljus. Promenaden avslutas med fyrverkeri och tal av kommunfullmäktiges ordförande vid Saltängsgatan.

FOTO: GÖRAN BILLESON

NKPG Magazine Nio 2009

Vi behöver Er hjälp för att få information om evenemang runt om i Östergötland. Allt från att klättra i träd till vinprovningar. Gärna udda och roliga evenemang. Vi förbehåller oss rätten att välja ut det som passar. Införandet är helt gratis. Maila in era uppgifter på: kalender@nkpgmagazine.se

Evenemangskalender november


Omslag_NKPG:NKPG Magazine

09-10-23

12.37

Sida 2

Linden รถvre plan 011-16 25 75 www.boomerang.se


@Home Hot Tubs 6 modeller

Nordic Hot Tubs 12 modeller

Mountain Spring Spas 3 modeller

NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN Foto: Fotografica

N KPG MAGAZI N E / N IO 2009

WWW.NKPGMAGAZINE.SE

Fokpool Norrköping Lindövägen 15, Norrköping, Tel 011-10 19 05, öppettider vard 9-17 www.folkpoolnorrkoping.se

Välkommen till Sveriges största leverantör av Spabad. Hitta din egen favorit bland marknadens bredaste sortiment. Beställ spakatalog på www.folkpool.se

Dimension One Spas 16 modeller

M

4 avrkanardens största sortim

från rken umä ent

12.36

m

09-10-23

37 er odell

Spaweekend hemma!

Omslag_NKPG:NKPG Magazine Sida 1

Livsstil Shopping Trend

Nio 2009

! n i s gaBÄTTRE a m s l RAT i E t L ssA FORMU v i l t IRRO H e g e RKUS B s g n i MA E p L L ö R SKU k r r No DET HÄ

NKPG Magazine #9-09  
NKPG Magazine #9-09  

NKPG Magazine #9-09

Advertisement