Page 1

00-00_Omslag_NKPG #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 16.19 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / Å TTA 2012

SÖNDAGAR 11-17 City växer så det knakar! Fler butiker, mer shopping och bredare utbud. NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN

Välkommen till över 150 butiker och 20 restauranger.

SHARON DYALL

TRIVDES I NORRKÖPING

Höstmode 2012

GRATIS G A P RKERIN R!

AGA PÅ SÖNusDAnkaret, I våra P-h iran Lyckan & Sp

ÖPPETTIDER Vardagar 10-19 Lördagar 10-17 Söndagar 11-17

NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN Åtta 2012

Foto: Håkan Ahldén

www.facebook.com/NorrkopingCity

WWW.LKPGNKPG.SE

www.norrkopingcity.se


00-00_Omslag_NKPG #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 16.23 Sida 2

Gör dig redo för hösten!

20%

rabatt på utvalda produkter till ditt husapotek Upplev mode och inredning i en unik miljö. Välkommen till Norrköpings fräschaste shoppingstråk.

Välkommen in! Erbjudandet gäller t o m 21/10 -12 eller så länge lagret räcker. Alvedon är ett receptfritt läkemedel mot värk och feber (paracetamol).* Nezeril är ett receptfritt läkemedel mot nästäppa (oximetazolin). Används högst 10 dagar i följd.* Strepsils är ett receptfritt läkemedel mot halsont.* Bisolvon är ett receptfritt läkemedel mot hosta med segt slem (bromhexin).* *Läs bipacksedeln noga innan användning.

Ny entré från Drottninggatan, välkommen! www.norrkopingcity.se

Apoteket i Norrköping Hantverkargatan 23-29 Vilbergen Centrum Vrinnevisjukhuset Drottninggatan 53, Gallerian Spiralen


•01 Spiralen _LKPG 2012-09-21 16.15 Sida 1

Denim&Company

Bistro un uniQue niQue i Bistro Unique är en perfekt samlingspunkt. Ta en after work med arbetskamraterna, en fika med kompisarna eller varför inte lite tapas och ett glas vin med din käraste. Oavsett om du är hungrig eller bara sugen på något sött finner du det hos oss.

Q

Köp andelsspel för 150 krr. Vi bjuder på en

Visste du att... ...vi kan också hjälpa dig som talar andra språk? Arabiska, Bosniska, Serbiska, Kroatiska och Polska.

Spiralen Drottninggatan 53, Norrköping, www.apoteket.se

Vär ärrd de 30krr. Erbjudandet gäller 27 sep - 3 okt.

Ö ÖPPETTIDER PPETTIDER Vardagar V a ardagar 10-19 Lördagar 10-17 Söndagar 11-17

s spiralen piralen


02-03 Ledare_NKPG Magazine 2012-09-21 15.16 Sida 2

LEDARE

ST KEN Ö H G I L R R HÄ PÅ NYA PA

e IF

vs

IFK – Gefl

2/9

kl 17.30

Hej!

Så var det äntligen dags för höstmode. Massor av härlig inspiration och mysigt varma plagg. För nu längtar jag verkligen tills det är höst på riktigt. En blick på termometern när jag vaknar skvallrar om att det är dags att rota fram fingervantarna ur gömmorna. Och det är aldrig så lockande att dyka in bland de stickade tröjorna i garderoben. Men än är dagarna lite för varma, och skulle jag falla för lockelsen skulle jag också vara lika fel ute som en isbjörn på Mallorca senare på dagen. I perioden mellan sommar och höst är det helt enkelt lika lätt att hitta kläder efter väder som det är att sälja sand i Sahara. Egentligen skulle jag behöva två outfits per dag. Eller bli en hejare på att klä mig lager-på-lager så att jag kan skala av under dygnets varmare timmar, utan att för den sakens skull se ut som om jag glömt halva outfiten hemma. Kanske finns det en kurs i det. Hur som helst ska det bli skönt att krypa in i de varma koftorna igen.

23/9

kl 17.30

IFK – AIK vs

1/10

kl 19.00

S

IFK – GAI vs

21/10

kl 17.30

lf IFK – IF E

sborg

by AIF l l ä j M – IFK vs

4/11

kl 15.00

RENAN. IREKT PÅ A D R E L L E ICNET TTER VIA T KÖP BILJE OPING.SE .IFKNORRK W W W Å P LÄS MER

cebook a F å p K F I Följ orrkoping n k if / m o c . k – faceboo

När koftan väl är på tänker jag också passa på att unna mig långa promenader och att sitta i timmar på något café, ensam eller med vänner. Många gånger har jag tänkt att jag ska bli en sådan person som sitter på café med en bok och en kopp te. Och nu när löven gulnar på träden känner jag att det kan hända när som helst. Riktigt vilket café det blir vet jag inte riktigt. Å andra sidan känns det som ett lämpligt höstprojekt att helt enkelt prova sig igenom stadens caféer för att hitta ett favoritställe. Välgrundade beslut är ju oftast de bästa. Dessutom känns det lite bättre om allt mitt fikande har ett syfte. För att inte tala om alla bra idéer som föds i samtal över en kopp varmt. Kanske blir några av dem verklighet i nästa nummer, vem vet.

FOTO MATS LARSSON

vs

Vi ses!

MARIA TJERNSTRÖM CHEFREDAKTÖR Omslag Sharon Dyall Foto Håkan Ahldén

Nummer 8 (nr 43 sedan start) Årgång 5. NKPG Magazine kommer ut 10 ggr per år. Adress: NKPG Magazine Korsgatan 2 (Pronova), 601 86 NORRKÖPING. Vd / Ansvarig utgivare: Mikael Frennesson, 0709-34 38 90. micke@lkpgnkpg.se Chefredaktör: Maria Tjernström, 0725-53 06 11. maria@lkpgnkpg.se Försäljningschef: Peter Lindgren, 0725-53 06 10. peter@lkpgnkpg.se

Aktuellt spelschema i din telefon!

Marknad: Robert Carlsson, 0709-94 70 77. robert@lkpgnkpg.se Produktion: Fabian Wellving, 0725-53 06 12, fabian@lkpgnkpg.se

För att läsa QR-koden, ladda ner en QR-kodläsare till din smartphone via App Store eller Android Market.

Jennifer Sylvan, 0725-53 06 13. jennifer@lkpgnkpg.se Skribenter: Daniel Atterbom, 011-10 59 79. Upplaga: 30 000 ex Tryck: Scanweb OY NKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada p.g.a. uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.

Huvudsponsor


02-03 Ledare_NKPG Magazine 2012-09-21 15.16 Sida 3

'HWlULQWHI|ULQWHVRPYLEOHY        

6YHULJHVVPnI|UHWDJVEDQN 

.RQWDNWDRVVVnInUGXVHYDUI|UYLXWVnJV          WLOO6YHULJHVVPnI|UHWDJVEDQN   

6 6PnI|UHWDJUnGJLYQLQJ PnI|UHWDJUnGJLYQLQJ 7HOHIRQ)D[ 3RVWDGUHVV%R[1RUUN|SLQJ%HV|NVDGUHVV'URWWQLQJJDWDQ


04-05 Nöje_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.17 Sida 4

NÖJE

Nybyggarna hjälper hemlösa till en bostad

Efter Arga snickaren är programledaren och snickaren Anders Öfvergård nu aktuell i Nybyggarna på Kanal 5, där han hjälper hemlösa till en bostad. – Det är jag tillsammans med mina två kollegor som har Skare produktionsbolag.

hem? Där började det. Projektet Nybyggarna har hållit på i över ett år. – Det är ingen lätt nöt att knäcka, inte lätt att ge sig in i. Man måste göra det på rätt sätt, och vi måste behandla människorna som vi har med i programmet med värdighet. Anledningen till att vi kom på idén var känslan att om det är sådan här panik att inte komma vidare i sin renovering, då måste det vara fullständigt vidrigt att inte ha något hem.

Anders Öfvergård skaffade sig Jag har i fyra år av Arga snickaren hjälpt folk som sitter fast i renoveringsväggen. De har ju ändå ett hem. Hur är det att inte ha något

erfarenhet av att vara hemlös. – Jag levde som hemlös i tio dygn i Storstockholm, inte bara i de centrala delarna. Det är

det som det första programmet handlar om. Jag ville ta reda på hur det här livet är. Det som passade mig bäst var att leva det livet med dem. För att komma nära verkligheten levde jag som hemlös tillsammans med andra hemlösa. Jag sov i källarförråd, husvagnar och offentliga toaletter med andra hemlösa. På så sätt träffade teamet många hemlösa. – Vi träffar många hemlösa när vi är ute och pratar med folk. Att hitta deltagare är ett samarbete tillsammans med Basta, som är organisationen vi jobbar ihop med. Basta är ett arbetskooperativ i Nykvarn. Förutom ekonomichefen är det endast hemlösa narkomaner som driver Basta. Vi hittade några deltagare, och Basta hittade några. Fler än Basta hjälpte Anders Öfvergård och produktionsbolaget under inspelningen av Nybyggarna. – Vi fick även hjälp av socialen, eftersom det här är något som måste gå via socialen och kriminalvården.

Anders Öfvergård blev överraskad över hur hårt livet är som hemlös. – Det är jobbigt att leva det här livet. I misären väljer de att leva ett ganska kravlöst liv. De behöver inte ta ansvar. Jag ville ta reda på varför man blir man hemlös. Det finns olika anledningar till det, de [människor] som jag stötte på var de som blivit hemlösa på grund av

droger. Sedan finns psykisk ohälsa och andra anledningar till att man blir hemlös.

Om det blir ett lyckligt slut får man se. – Vi gör samhällsprogram som jag är väldigt glad över att jag får göra på en kommersiell kanal som Kanal 5. Jag ser varken ett slut på Arga snickaren-familjer eller på hemlösa som behöver hjälp. Men jag gör något i alla fall. Det är ett bra slut, det är ett härligt slut – det är på riktigt. Idag så jobbar de i arbetskooperativet Basta. De har en massa olika små företag som de livnär sig på. Det finns problem med att ha varit hemlös narkoman när man vill ändra på sitt liv och börja jobba. Att leva och jobba med andra som har samma bakgrund blir en bra början på en förändring av sitt liv. De behöver inte tigga, utan de kan börja bygga upp sitt liv på nytt. Anders Öfvergård gör en samhällsinsats och han ska ha all heder av det. – Tack. Det är det mest intressanta jag har jobbat med i hela mitt liv. ■

text Daniel Atterbom foto Magnus Selander/Kanal 5

Nöjestips Månadens favoriter

NKPG Magazine Åtta 2012

SVENSK FILMHÖST

APP: QUIZKAMPEN

MAGINE

SF hyllar svensk film i höst och visar svenska filmer med svenska filmregissörer och skådespelare. I oktober har bland annat »Äta sova dö« och »Bitchkram« premiär.

Utmana dina vänner i den populära appen Quizkampen. Finns till iPhone.

Magine heter tjänsten som ska ta ditt TVtittande till en helt ny nivå. Med hjälp av iPaden, iPhonen eller webbläsaren kan du göra ditt TVtittande tillgängligt överallt, var som helst och när som helst.

APP: HEMNET Spana efter intressanta bostäder med Hemnets app. Finns till iPhone och Android.


04-05 Nöje_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.17 Sida 5

Här är hela vårt Dream Team: Privat

Yvonne Gustafsson 011-338 30 11

Carina Hagberg 011-338 30 12

Jenny Bredberg 011-338 30 13

Klas Wendahl 011-338 30 31

Småföretag

Johanna Åkerblom 011-338 30 23

Kristina Stjernberg 011-338 30 07

Stefan Andersson 011-338 30 22

Anna Knutsson 011-338 30 29

Hans Ramsfors 011-338 30 25

Henrik Lindström 011-338 30 17

Magnus Daneli 011-338 30 06

Nina Wallman 011-338 30 27

Pia Josefsson 011-338 30 14

Företag

Björn Mandorsson 011-338 30 19

Kapitalrådgivning

Magnus Segersten

011-338 30 28

Irene Bjärkse 011-338 30 05

Kontorschef

Gert Johansson 011-338 30 41

Fredrik Alkvist 011-338 30 04

Mikael Sterner 011-338 30 34

Försäkring

Anne Thermaenius 011-338 30 26

Chef företag

Anders af Ekenstam 011-338 30 01

David Boo Wiklander 011-338 30 28

Carl-Johan Lindström

011-338 30 18

Jonathan Strandberg 011-338 30 24

Helene Ohlin 011-338 30 15

Chef privat

Chef kapitalrådgivning

Ulrika Jalkner 011-338 30 16

Anders Forsberg 011-338 30 09

Telefon: 0771- 621 000 Fax: 011-13 76 66 Postadress: Box 2159, 600 02 Norrköping. Besöksadress: Drottninggatan 49 Mail: kontakta5323@seb.se


06-07 Böcker_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 15.17 Sida 6

BÖCKER

Ännu fler klassiker att frossa i

Bästsäljaren Tusen svenska klassiker sålde cirka 30 000 exemplar 2009. Det var en fantastisk symbios mellan modern kulturhistoria och nostalgifrosseri, med kulturella pärlor från 1956 till i dag. Nu kommer uppföljaren Tusen klassiker, som tittar på utländskt populärkulturellt inflytande.

Vi pratade med en av de fyra författarna, Lars Nylin. – Det blev en ganska bra succé med den första boken, Tusen svenska klassiker. Vad jag har hört har upplagan varit uppemot 30 000 exemplar. Det är en jättebra siffra. Förlaget ville ha en uppföljare. Vinkeln var rätt så given, att ta utländsk påverkande populärkultur. Arbetet med boken var en nostalgisk nöjesresa i tiden, – Jag har fått grotta ned mig i synnerhet i musik och TV, som jag har gjort, mitt livs musik och TV. Plus delvis film och böcker. Det är ämnen som täcker in vad jag, både privat och i jobbet, pysslat med.

Musiken, filmerna och böckerna går att få tag på via legal nedladdning, VHS och DVD eller på bibliotek. Det är svårare med gamla TV-serier. – Jag har inte tittat på TV-serierna i sin helhet. Nu talar jag för mig själv, jag har bara skrivit några dussin TV-inslag, och de flesta har andra skrivit. Jag har youtubat mig fram. Jag hade ganska mycket riktigt gammal TV, från 50- och 60-talen [på min lott att skriva om]. Och då är det så att de inte förekommer på några av de vanliga kanalerna, utan det är verkligen bara arkivmaterial – Andy Pandy eller vad vi nu talar om. Det har blivit att youtuba sig fram, att se snuttar och påminnas om tonläge och läsa mycket om hur andra har skildrat de här serierna för att hitta små vinklar. Det är inga långa texter, men jag vill ha någon ingång: hur påverkades Sverige, vad blev reaktionen i Sverige? Då vill man veta lite hur det såg ut och hur det var. Sedan har jag läst mycket pressklipp och recensioner både när det gäller TV och musik.

Som vanligt med sådana här böcker är problemet att sovra. – Jag tror vi satt med 1 300 till 1 400 uppslag när jag kom in

i boken. Då hade bröderna Nordström, som är kärnan i boken, suttit med det här ett år redan. Gradvall har varit med i starten. Björn och jag har skrivit flest texter, och jag kan även tala för honom när jag säger att man brinner för de år som formade en. Vi hade kunnat ha med 1 000 bara från 70-talet om vi hade fått hålla på. Ett exempel på något som jag inte fick med är Pavlov's Dog, ett amerikanskt band som låg i topp 30 i Sverige. Absurt nog krigade jag för att Justin Bieber måste vara med. I förra veckan kom Björn, huvudförfattaren, och sa att det nog var rätt att Bieber kom med. Omslaget pryds av skådespelaren Larry Hagman som J.R. Ewing från ursprungliga Dallas, något som ligger i tiden när Dallas återvänder. – Det var inget vi var medvetna om när vi valde honom. Vi hade en väldig bollning mellan man, kvinna, genre, era, vad ska representera, film, TV eller musik? Vi var snabbt eniga om att det var TV och 70- eller 80-tal. Sedan blev det J.R., men det kunde ha varit Kojak eller Columbo. Sedan kommer Dallas tillbaka och får 1,4 miljoner tittare på TV4. Det var en osannolik tajmning, på gott och ont. ■ text Daniel Atterbom foto Petronella Nylin Blomberg

Boktips Månadens tre favoriter TORKA ALDRIG TÅRAR UTAN HANDSKAR : 1, KÄRLEKEN JONAS GARDELL En historia om de homosexuellas Stockholm, om människorna, kärleken och en sjukdom som gör att unga män långsamt tynar bort och dör.

NKPG Magazine Åtta 2012

KAFFE MED MUSIK KARIN BRUNK HOLMQVIST

DIKTATORERNAS KVINNOR DIANE DUCRET

Väninnorna Inez, Olga och Viola vinner en resa till en julmarknad i Tyskland. Nyfikna sätter de sig på bussen dit, utan att ana att deras vänskap snart ska utsättas för ett överraskande prov.

Från glädjeflickor till överklasskvinnor, flyktiga förhållanden till stor passion. Kvinnorna som de mäktiga männen vänt sig till när de varit som mest maktlösa. Här är deras historier.


06-07 Böcker_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 15.18 Sida 7

Höstklädd

LINDEN KÖPCENTRUM | 011-12 14 16


•08-•09 Aktuellt_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 17.12 Sida 2

AKTUELLT

NORRKÖPINGS STÖRSTA

PLOCKA HÖSTÄPPLEN I NORRKÖPING Är du sugen på att plocka äpplen men saknar tillgång till äppelträd? Misströsta inte. På hemsidan Fruktkartan.se finner du en smidig karta som berättar var du hittar allmänna fruktträd i Norrköping. Nu finns fruktkartan även som app i Appstore och kan laddas ner till din iPhone eller iPad. Så bege dig ut och hämta huvudingrediensen till din nästa paj! ■

Sajt för reseglada Tycker du om att vara ute och resa mycket? Då kan nu glädjas över en ny social resesajt. Sajten fungerar som ett socialt verktyg för att hitta relevant information om hotell. Tripbirds knyter ihop social data från

AFTER WORK Louis de Geer anordnar den 23 oktober Norrköpings största Afterwork. Ta med kollegor och vänner på ett glas vin eller After work-buffé. Underhållning presenteras i form av Time Machine och Jocke Göransson. ■

Instagram och Facebook för att ge en personlig rekommendation, som ska göra det enklare att skaffa sig en uppfattning om hotellen och deras atmosfär. Kolla in själv på www.tripbirds.com. ■

NY BUTIK TILL KNÄPPINGSBORG

Svårt att hitta höststilen? Vill du ha en förändring? NKPG Magazine ger dig en helt ny look. Maila bild och kontaktinformation till redaktionen@lkpgnkpg.se senast 14 oktober och motivera varför just du ska få håret fixat, bli sminkad, stylad och fotograferad så kanske det är du som får chansen att bli omgjord.

Inget för fegisar

Knäppingsborg får sällskap av en ny butik. Butiken heter Lindhs Te och Kaffe och öppnar i kvarteret den 28 september. Känner du för att njuta av hösten med något varmt i koppen kan det därför vara att rekommendera en sväng förbi Knäppingsborg. ■

FLIMMER 5-14 OKTOBER Håll 5-14 oktober i minnet så att du inte missar årets stora filmfestival i Norrköping. I år bjuds besökarna på filmer från cirka 30 länder, cirka 50 svenska premiärer och en världspremiär. Festivalen inleds med en invigning och avslutas med FlimmerFilmfesten. För festivalprogram gå inpå www.flimmer.nu. ■

NKPG Magazine Åtta 2012


08-09 Aktuellt_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.19 Sida 9

fran norrkoping

ASIEN

MED FINNAIR

HAMN N E P Ö K ET NEXTJ MED

u

o

Sök resan på www.norrkopingflygplats.se

på Skeppa Ske keppa e Marin

7995:-

Öppet: Vard 9-18 Lörd 10–14 web-shop www.skeppamarin.se alltid öppet

6995:-

Skepparegatan el 0011-21 Skepparegatan 2 TTel 11-21 1144 2200 www.skeppamarin.se www. skeppamarin.s e

Gäller så långt lagret räcker


10-11 FILM_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.19 Sida 10

FILM

Tobias Zilliacus i

Den finlandssvenske skådespelaren Tobias Zilliacus har huvudrollen i Lasse Hallströms Hypnotisören, som är Sveriges bidrag till den kommande Oscarsgalan. Vi pratade med Tobias Zilliacus.

HYPNOTISÖREN Hypnotisören, efter Lars Keplers roman, är Lasse Hallströms återkomst som regissör i Sverige efter 25 år i Hollywood. Han är glad över att få arbeta i Sverige igen. Lasse Hallström beskriver filmen som »en karaktärsdriven thriller som attraherar min mörkaste fantasi«.

Han tillägger i presstexten: – Jag har länge velat utforska genren men det har inte dykt upp så många lämpliga tillfällen i USA, då mordhistorier kanske inte är vad som förknippas med mig.« Lasse Hallström har inte själv vunnit någon Oscar ännu, men såväl skådespelare som författaren John Irving har belönats med Oscarpriser för filmer som Lasse Hallström har regisserat.

Han fortsätter i presstexten: – Även om jag har fokuserat på en annan typ av berättelser tidigare tvekar jag inte inför de våldsamma aspekterna av denna historia. Att försöka skapa en realistisk och sann skildring där rollfigurerna levandeNKPG Magazine Åtta 2012

görs har varit avgörande för mig. Då jag spenderat 40 år av mitt liv i Stockholm känner jag staden väl och miljön kommer att fungera som en temperamentsfull fond till min historia, med en detaljrikedom och atmosfär från ett vintrigt Stockholm. Jag har alltid intresserat mig för berättelser som lyfter fram det genuint mänskliga. Den här filmen är inget undantag. Hypnotisörens relation till sin familj har en dramatisk dimension som skänker karaktärerna sårbarhet och hjärta i denna våldsamma historia.

Tobias Zilliacus, som spelar huvudrollen som kriminalkommissarie Joona Linna, är utbildad vid Teaterhögskolan i Helsingfors 1991–1995. Efter studierna har han bland annat varit skådespelare på Teater Viirus i Helsingfors, där han även var verksam som teaterchef åren 2004–2007. Han har medverkat i en rad pjäser, TV-program och filmer i Finland, och bland annat spelat huvudrollen som kulturpersonligheten Harry Järv i krigsdramat Framom främsta linjen (2004).

Hypnotisören är den första långfilmen som han har spelat in i Sverige.

Hur ser du på att Hypnotisören blir ditt stora genombrott som skådespelare i Sverige? – »Genombrott« kan ju tolkas på olika sätt. Jag är medveten om att filmen kommer att innebära stor synlighet, också för mig, vilket kanske kommer att innebära att jag inte helt anonymt kan fika på Söder i framtiden. Det är väl en naturlig följd av en så pass stor roll i en så pass stor produktion. Sedan återstår det ju att se hur publiken tar emot filmen och det avgör väl ifall synligheten leder till positiv uppmärksamhet. Men på det hela taget tänker jag ganska lite på saken just nu. I bästa fall uppskattas filmen och kan kanske öppna möjligheter till fler arbetstillfällen i Sverige för mig.

för att träffa producenterna, vilka kunde ge mig det glada beskedet att jag fått rollen!

Hur närmar man sig en »känd« rollfigur som tusentals läsare redan bildat sig en uppfattning om? – Jag har försökt vara följsam men också tagit mig friheter. Boken har jag inte läst på nytt utan försökt fokusera helt på filmmanuset och de situationer som byggs upp i filmen. Det känns roligt att få ge ett ansikte åt den här karaktären. Jag har från början känt ett visst själarnas släktskap med Joona, så vägen till honom har inte varit så värst lång.

På vilket sätt känner du ett släktskap med Joona? – Vi kommer båda från Finland och jag kan relatera till det.

Hur gick det till när du fick du rollen?

På vilket sätt kunde du sätta din personliga prägel på rollen?

– Det var en ganska lång provfilmsprocess, först med casting, sedan med regissören och i slutet av oktober 2011 flög jag till Stockholm

– Det är ändå jag som står där, och det är jag som lånar ut mig själv till rollen. När man gör en roll måste man gå till sig själv. Sedan


10-11 FILM_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.20 Sida 11

försöker jag alltid göra något eget. I det här fallet finns det en förlaga, en bok, och folk har egna förväntningar på rollfiguren och hur han är. Därför var det viktigt för mig att göra honom till min egen och inte stirra mig blind på de beskrivningar som finns i boken. Jag har gjort ett eget porträtt på samma sätt som filmen är en fri adaption av boken. Det är svårt att sätta ord på det som kommer ut i slutet, exakt vad det är, och hur mycket som är min prägel och hur mycket som är regissörens i samspel med skådespelarna.

Är filmen lika våldsam som boken? – Jag har inte sett filmen ännu, skrattar Tobias. Men mitt antagande är att den inte är det, jag har ju varit med och gjort den. Min uppfattning är man inte skildrar våldet [i bild], utan försöker skapa en stämning i stället. Så jag vill säga att den är mindre blodig än boken.

Hur känns det att filmen är nominerad som Sveriges bidrag till Oscar?

– Det är jätteroligt. Det görs en massa bra film i Sverige. Om vi rankas så högt bland filmerna så får man vara jättenöjd.

Så du ser fram mot att göra en till film med Lasse Hallström?

Det här är, om jag förstått saken rätt, första gången som du spelat in en film i Sverige?

Du är tvåspråkig och spelar både på svenska och finska. Vad är din spontana reflektion om skillnaden mellan att spela på det ena eller det andra språket?

– Det är den första spelfilmen som jag har spelat in i Sverige. Jag har gjort TV tidigare, men inte spelfilm. Så det är första gången.

Hur var det att arbeta med Lasse Hallström, märktes det att han tillbringat 20 år i Hollywood? – Jo och nej, det märktes att han har varit i Hollywood genom att han klippte filmen i sitt eget huvud när vi spelade in. Det märktes när han hade fått det som han ville ha. Även om han är en etablerad regissör, känd så att säga, så var det inget av det som syntes i hans person. Han var lättsam att kommunicera med. Han var väldigt tydlig i hur han instruerade [oss skådespelare], det var inga chefsfasoner.

– Det skulle vara väldigt trevligt, det skulle jag inte tacka nej till.

– Svenska och finska är väldigt olika som språk. Det finns olika känslor i språket. Svenska är mitt första språk, och mitt modersmål. Jag jobbar på finska, men i många avseenden är det lättare att jobba på svenska. Det är känslospråket [för mig], och det språk som jag tänker på. Finskan har andra fördelar. Det är ett mycket mustigare språk i många avseenden, och det finns ord i finskan som man inte hittar i svenskan. Jag njuter av att kunna agera på båda språken, det ger flera dimensioner till arbetet.

Det är nu 20 år sedan du gick på Teaterhögskolan i Helsingfors, var det självklart för dig att bli skådespelare?

– Jag var nyfiken, men det var ingen uttalad, stenhård målsättning. Sedan har den ena saken lett till den andra när man har vuxit in i rollen. Men det var inget predestinerat öde för mig, utan det är som så mycket annat, slumpen ledde mig in på det. Sedan 20 år senare, här är jag.

Du kommer från en känd finlandssvensk släkt. Har det hjälpt dig som skådespelare? – Ja, det finns skådespelare i min släkt och det är klart att det kanske i viss mån gjorde valet för mig lite tillgängligare och enklare när jag bestämde mig för att prova på det. Man kan säga att ha skådespelare i släkten kanske hjälpte lite på vägen. ■

Text Daniel Atterbom foto SF

Åtta 2012 NKPG Magazine


•12-•15 Cattis_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 17.10 Sida 12

Cattis skönhet&mode

Min höst

Hej, Jag är precis hemkommen från en utbildning i Skåne där vi fick göra en mycket intressant övning som jag tänkte tipsa om. Vi fick sitta mitt emot en person som vi aldrig tidigare träffat. Uppdraget var att under tio minuter syna personens kläder, hår och smink för att sedan analysera fram en bild av hur personen är i verkliga livet. När vi inte känner en person har vi en tendens att döma personen utefter det vi ser, det första intrycket. Syftet var att skapa sig en uppfattning om personligheten med hjälp av faktiska detaljer. Genom att kika på klockan, örhängena och frisyren försöka dra slutsatser och analysera vilka känslor personen förmedlar. Framstår personen som trygg, osäker eller färgstark? När vi var klara med uppgiften fick vi presentera våra observationer för vår nya vän. Lärdomarna för min del var att personen oavsett dess utseende framstod som fantastisk. Genom att helt enkelt ta sig tiden att på riktigt titta på en annan människa och leta efter de positiva dragen kopplade hjärnan bort den automatiska funktionen att döma för att istället bli nyfiken. För personen som blev synad i sömmarna blev det också en lärorik resa i medvetenhet. Efter att ha fått lyssna till slutsatsen fick man fundera på om syftet hade varit att framstå på det viset eller hade man råkat förstärka drag som inte var tanken från början. Jag tror att många av oss undviker feedback för att vi inte vill bli just dömda. Vi har missuppfattat vad syftet är. Feedback är en gåva som ger en annan människa möjlighet att bli medvetenen om sitt beteende. Sen är det upp till personen om man vill ändra något eller fortsätta stärka sina goda sidor. Det häftiga är att det leder till personlig utveckling.

Så omge dig med människor som vågar

Mogna färger e kinder Blossand

Matcha i rött

Mjuka pas teller

ge feedback.

blick Sotad

Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@lkpgnkpg.se

Eftertanke

NKPG Magazine Åtta 2012


•12-•15 Cattis_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.59 Sida 15

SDUI\PHULRFKVN|QKHWVVDORQJHUEMXGHU KXGYnUGPDNHXSRFKGRIWHUDYK|JVWDNYDOLWHW

Rustika de taljer ly Färgstarkt parap

&KDQHO6KLVHLGR%RQGQRRFK+HOHQD 5XELQVWHLQlUQnJUDDYYnUDPlUNHQ 9LHUEMXGHUEHKDQGOLQJDURFKSHUVRQOLJ VHUYLFHLHQXQLNPLOM|

ar Lila läpp Zoom tandblekning! Vitare leende pü en timme.

Eldiga färg er

a r k c Va er! tänd Invisalign, osynlig tandställning som kommer att fÜrvandla ditt utseende.

Tandläkare Peter FranzÊn Tel 011-12 39 99 peter.franzen@ptj.se www.vackratander.se Medlem av Svenska och Amerikanska Akademierna fÜr kosmetisk tandvürd.

Ă…tta 2012 NKPG Magazine


12-15 Cattis_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.37 Sida 14

Cattis skönhet&mode

För friskare dagar och kallare nätter En stor trend i år är det överdrivna modet. Vi ser större volymer och lager på lager med överdimensionerade knappar på korta jackor.

Säsongens återkommande långkoftor fångar upp reflexer från solens allt mildare strålar. Det är också dags att plocka fram bälten och kombinera looken med mönstrade ljusa strumpbyxor.

När väderleken slår om blir säsongens viktigaste inköp en jacka som passar för alla tillfällen. Den klassiska kappan finns i många utföranden och trenden går mot gnistrande detaljer så som knappar och kreativa materialval.

Skolväskan är tillbaka med alla sina praktiska fördelar. Väskan ger ett avslappnat intryck och med sin långa axelrem kan du bekvämt bära den hela dagen.

NKPG Magazine Åtta 2012

Om du är noga med att klä dig varmt upptill kan du låta sommarens shorts komma till användning även i vinter. Ljusa pastellfärger kombinerat med klassiska ullplagg ger en fräsch och genomtänkt outfit.


ÄLSKA HÖSTEN.

ZZZNDOOHSVH

•12-•15 Cattis_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.56 Sida 15

7UHQGLJDK|VWNlQJRULVNLQQ 2UG

- Lila läppstift - Plattång - Produkt mot frissigt hår - Färgstarka gummistövlar

För dig som älskar skor

Linköping: S:t Larsgatan 27, Nygatan 24, IKANO-huset Motala: Gallerian • Mobilia Mantorp • Mjölby: Kungsvägen 62 Västervik: Storgatan 17B • Norrköping: Mirum Galleria

- Nytt paraply - Gosiga sockar - Stora temuggar - Oversize kofta - Ved - Värmeljus - Hårinpackning - Ansiktskräm med antioxidanter

Åtta 2012 NKPG Magazine


16-17 Linas Lyxsida_b + Produkter #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.25 Sida 16

LINAS LYXSIDA

Grattis Trevor!

Up, up and beyond

Sedan sist har det gått på högvarv här! Massor har hänt. Mest positiva saker, men också lite tråkigheter. Vi har tagit farväl av sommaren i Hamptons, jag har fått magsår, vi har varit på US Open, firat födelsedagar, minglat på Fashion Week och min tumme har blivit böjd och vriden bakåt åt fel håll, så jag nu måste ha gips i flera månader. Förra veckan började jag plugga på distans till event planner och så har jag på samma gång börjat på nya jobbet. Hemma i Sverige har jag flyttat in i en av flyglarna på Ållonö slott hos Anders. Längtar lite efter att få komma hem i jul och se hur fint det har blivit i min nya svenska bostad. Den 11 september har också passerat sedan sist. Det går inte obemärkt förbi här i New York. Gator är avstängda och säkerheten är hög överallt här nere där vi bor. I år är det elva år sedan attentatet och första året som ceremonierna börjar avta. De nya tornen börjar bli färdiga och redo för att ta emot sina nya hyresgäster. Freedom Towers kommer bli högre än de gamla och gör ett imponerande avtryck i Manhattans skyline.

Sista dagen på stranden.

Fashion Week är precis avklarat och nästa spektakel vi ser fram emot är nu halloween. Det firas stort här i USA och det är min absoluta favorithögtid eftersom jag älskar att klä ut mig! Hösten har börjat komma krypandes, kvällarna är svalare och vinden inte lika varm längre. Men det är efterlängtat i år. Har varit en lång sommar, så nu är det skönt att börja få klä på sig lite varma kläder.

Glädjehopp i Meat Packing District

Höjdpunkten på min månad har absolut varit att börja på nya jobbet. Jag jobbar nu för en dryck som heter Mercy. Är otroligt roligt att komma in i dryckesbranschen igen, här känner jag mig hemma efter att ha jobbat i den sedan 2007. Mitt långsiktiga mål är dock inte en karriär på den marknaden utan jag vill starta mitt eget event planning-företag. Just nu pluggar jag och är förhoppningsvis klar innan året är slut. Då får jag mitt certifikat och kan starta eget! Jag har ett enormt sug på att bygga vidare på min karriär nu, det är mitt enda fokus. Det var min senaste uppdatering, livet går i galopp och just nu njuter jag av det! Lina Axmacher

Middag på The Darby

Lina har arbetat som au pair, modell, värdinna på TV4, för Bodyshop och för Kicks, och har varit ansiktet utåt för spritföretaget Christiania Vodka.

Have mercy!

NKPG Magazine Åtta 2012

US Open 2012

Fashionistas på fashionweek

Ajajaj!!!


16-17 Linas Lyxsida_b + Produkter #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 15.58 Sida 17

SHOPPING MONCLER Johnells Linden köpcentrum Pris 7 998 kr

OCTOPUS Väskmakar’n Drottninggatan 56 Pris 2 195 kr

MENTOR Greencha Spiralen Pris 1 799 kr

VARM CHOKLAD För alla tycken och smaker. Jolla choklad och dessert Prästgatan 3 Pris spanskchoklad 75 kr Hot chocolate sticks, 35 kr, eller 4 för 100 kr Dumlechoklad, presentask, 69 kr Storpack mörk choklad, Kuba, 350 kr

CIRCA Greencha Spiralen Pris 1 049 kr

DAMBOOTS Svart varlyn Vagabond Store Mirum Köpcentrum Pris 1 199 kr

LÖPBAND Trex 8 Motion Fitness Kabelvägen 17 Pris 12 990 kr

SVART DAWS Damboots Mirum Köpcentrum Pris 999 kr

STONE ISLAND Johnells Linden köpcentrum 1 798 kr

/

106.9 MER MUSIK BÄTTRE BLANDNING Åtta 2012 NKPG Magazine


18-19 Fexeus_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.27 Sida 18

Tankeläsning, psykologiska illusioner och rackarspel Tankeläsaren, författaren etc. Henrik Fexeus gästar Linköpings Konsert och Kongress 19/10 och Norrköpings Flygeln 20/10. Rubriken på Henrik Fexeus hemsida är »Tankeläsning, psykologiska illusioner och rackarspel«. Det är både fyndigt och fullt av självironi. – Livet är lite för kort för att vi inte ska ha roligt, säger Henrik Fexeus när han ringer upp denna tidning. Henrik Fexeus har ingen utbildning i det han gör, men är oerhört bra på detta, att läsa tankar. Men egentligen är det inte alls hokus pokus, utan tvärtom. Henrik Fexeus är bara extra framgångsrik i att tolka mänskliga beteenden. Det har han sedan omvandlat till modern underhållning via böcker, shower och TV-program.

Henrik lever upp till devisen »Om man har lagt ned 10 000 timmar på något är man bra på det«. – Orsaken till att jag började lägga ned all den här tiden var inte att upplevde att jag hade en fallenhet för det, utan tvärtom. Jag kände att det var någonting som jag saknade. Jag gav mig sjutton på det. Jag tror att om jag hade haft lätt för de här sakerna [så kanske jag inte har gjort det jag gör idag]. För mig börjar det någonstans med att förstå sociala koder, varför NKPG Magazine Åtta 2012

vi gör som vi gör mot varandra. Om jag inte hade haft några problem med det, hade jag nog aldrig gett mig in på den här banan. Då hade jag suttit i kassan på Ica och varit jättelycklig.

Många känner igen Henrik Fexeus från TV-programmet Hjärnstorm, som spelades in i Norrköping. – Jag bodde i Norrköping under inspelningsveckorna, men inte på en permanent adress. Jag hade inga förväntningar alls på Norrköping när jag kom dit första gången. Det är svårt för mig att hålla skillnad på förväntningar och fördomar. I mitt jobb som föreläsare är det lätt att man blir blasé på svenska småstäder. Men det man egentligen ser av dem är tågstationen, det fula torget och en konferensanläggning (skratt). Jag försöker att inte komma med förutfattade meningar när jag kommer till en stad och det är detsamma med Norrköping. Första gången jag var i Norrköping, då var jag på det första mötet när vi diskuterade om Hjärnstorm skulle göras eller inte. Det var en strålande sommardag, och jag gick igenom parken vid järnvägsstationen och slogs av hur vackert det var. Sedan fick jag det förklarat för mig att Norrköping är en stad att promenera i. Vissa städer vill folk bara komma bort ifrån. Norrköpingsborna verkar vara glada och stolta över sitt

Norrköping, och det är inte helt vanligt när man åker runt i Sverige, att folk gillar stället de är på.

Vi övergår till att prata om Linköping. – Denna eviga fejd, skrattar Henrik. Linköping har jag lite erfarenhet av, där har jag verkligen bara varit och gjort snabba gästspel i samband med föreläsningar eller shower. Jag tror att det känns lite grann som … alla sådana här grannfejder beror på att man är väldigt lika. Då måste man hitta någonting som gör att man är bättre. Nu kan inte ens Linköping säga att de är universitetsstaden, så då blir det ännu jobbigare för dem (skratt). Jag har tyvärr svårt att uttala mig om Linköping som stad, jag funderade på om jag [på något sätt] var kvar i Norrköping, men det skulle Linköpingsborna döda mig om de hörde mig säga (skratt). Till dem som besöker Henriks föreställningar har han ett budskap: – Att de inte behöver vara rädda, skrattar han. Det får jag höra på omvägar, att folk gärna hade velat gå på min show, men de vågade inte. Jag vet inte exakt vad de tänker sig, men så farligt är det inte. Det finns två amerikanska TV-program som tangerar vad Henrik gör, Lie to Me och

The Mentalist, vilka undertecknad rekommenderar. – Jag har inte hunnit se någon av dem. Jag har hört många, precis som du, rekommendera dem. Jag tror att det är sällsynt idag med TV-program där man själv får känna sig smart, att ett program inte förutsätter att man är dum i huvudet som tittare. Då är vi tillbaka till Hjärnstorm, där Henrik fick folk att känna sig smarta. – Det var en av de viktiga grejorna, ledordet, ja, i allt jag gör och gjort efter det. Jag förutsätter att min publik inte är dum i huvudet, varför skulle de vara det? Jag är ju inte det.

Henriks turné, som alltså besöker Linköping och Norrköping, hoppar över Stockholm och Malmö. – Jag har spelat i Stockholm hela våren och det gick inte att hitta en bra teater att vara på i Malmö. Det måste också passa in i schemat. Vi är i Lund, men inte Malmö. Det här är Sverigeturnén. Det är samma föreställning som det var i våras [i Stockholm]. Men det är så att man själv kanske inte är nöjd med allting och man putsar och slipar på detaljer. Henrik tänkte involvera lokala profiler i föreställningarna. – Det var ju några år sedan som jag hade närmare kontakt med Norrköping, så jag vet inte vilka


18-19 Fexeus_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.27 Sida 19

Text Daniel Atterbom Foto Axel Öberg

som är intressanta idag. Henrik ringde till olika bekanta runt om i landet och fick en rad med namn för varje framträdande på turnén. – De är inbjudna, både sportprofiler och politiker. Men min producent, som har skickat inbjudningarna, tycker om att hålla mig lite grann på tå. Så hon berättar inte för mig om de har tackat ja eller inte förrän det är dags för föreställningen. Många av dem som har tackat ja, har jag fått veta, har tackat ja under premissen att de inte ska utsättas för en särbehandling. Men alla i publiken riskerar att hamna på scenen, om inte de verkligen inte vill. Jag tvingar ingen att göra något obehagligt.

Henrik Fexeus tillhör det internationella svenska litteraturundret. Trots att han inte skriver deckare är han publicerad i andra länder. – Det är jättekonstigt, jag förstår inte hur det går till. Det är väldigt roligt. Jag tänkte: »Nu ska jag skriva deckare, bara för att bli översatt.« Men det behöver man bevisligen inte. Det kanske är så att folk inte bara vill bli underhållna, utan det finns en marknad för lite mer motstånd. Om det är sant är ingen gladare än jag. Det finns sex böcker på svenska: Konsten att läsa tankar 2007, När du gör som jag vill 2008,

Alla får ligga 2009 och Konsten att få mentala superkrafter 2011, Öka din sociala kompetens – på en timme 2012 samt Bli kreativ – på en timme som kommer hösten 2012. – De två senare ingår i en serie, det är meningen att det inte ska ta mer än en timme att läsa boken och man ska ha lärt sig någonting. I måndags satte jag mig ned och började skriva på nästa bok som kommer hösten 2013. Jag vill inte berätta något om den, för jag känner att det helt kan förändras innan jag är klar. För min del så upplever jag att jag har haft en paus från bokvärlden, den senaste »riktiga« boken kom för 1,5 år sedan, 2011. Jag har haft paus från skrivandet i 1,5 år, vilket är lång tid i författarvärlden. Men jag tror inte att det märks utåt. Om någon hade talat om för en yngre Henrik att han skulle bli författare och tankeläsare hade han nog inte trott det. – Det där slår en ibland, vad hade hänt om jag hade träffat mitt tioåriga jag: »Ge mig 30 år till så kommer du att göra de här grejorna!« Det är en spännande tanke. Jag gick ekonomisk linje på gymnasiet, det gick åt helvete. Det tog lång tid att i krokar nå hit där jag är idag. ■

SÖNDAG 14 OKTOBER 2012 FÅR ALLA SOM ÄR MITT I LIVET EN EGEN MÄSSA SOM SKILJER SIG Vi samlar olika aktörer som erbjuder produkter och tjänster för människor som befinner sig ”mitt i livet” under ett tak. Här får du inspiration i allt från livspussel, framtid och utmaningar till möjligheter och upplevelser. – Välkommen till Livgrenadjärmässen kl 11–16 söndag 14 oktober!

Martin Melin och Peter Karyd berättar med en stor portion humor och självironi om hur det är att vara pappa i dagens moderna samhälle

LÄS MER OM MÄSSAN, UTSTÄLLARE OCH ERBJUDANDEN PÅ: www.mittilivet.livgrenadjarmassen.se

Mässan arrangeras av och på Livgrenadjärmässen, Brigadgatan 8 i Linköping, i samarbete med LKPG magazine Har du frågor om mässan kontakta oss på 013-14 09 99

Åtta 2012 NKPG Magazine


20-21 Lucky you konserthösten_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.28 Sida 20

Mustach

Y K C YOU! LU Fullspäckad konserth öst

text Daniel Atterbom

foto Pressbilder Lucky You!, konsertarrangören i Norrköping, har en fullspäckad höst. – Det är en ganska lagom höst, säger Uno Friedner på Lucky You! till NKPG Magazine.

Konsertkalendern börjar med skånska Familjen på Dynamo 20 oktober. Familjen är ett artistnamn för den svenska elektropopartisten Johan T Karlsson, som ursprungligen kommer ifrån Hässleholm. Live uppträder han tillsammans med Andreas Tilliander på synthesizer och Ninsun Poli. – Familjen kommer från Hässleholm, de körde på Hugos för några år sedan, men det var en annan arrangör. Det är en bra klubbakt, och vi vill hålla en bredd på programmet på Dynamo. Där passar Familjen bra. Familjen har tidigare varit förband åt Kent och levererat dunderhits som Det snurrar i min skalle och Det var jag, och där snackar vi elektronisk musik när den är som bäst.

NKPG Magazine Åtta 2012

På FN-dagen den 24 oktober återvänder Göteborgspoparen Joel Alme till Norrköping. – Vi hade en lyckad konsert med honom i somras, och det är kul att Joel Alme kommer tillbaka till Norrköping. Han uppträder på Dynamo och han har tidigare släppt en av de bättre skivorna i svensk pophistoria. Skivan heter A tender trap och har hyllats av såväl Aftonbladet som Sonic och DN.

Två dagar senare, den 26 oktober, kommer Caligola till Dynamo – ja, Caligola med o. Caligola är en svensk hiphopinfluerad rocksoulgrupp bestående av Gustaf Norén och Björn Dixgård från Mando Diao, The Salazar Brothers och Natty Silver.

– Det är en rolig bokning. Jag hade Mando Diao på en bokning för deras första platta, när var det, 2003? Det var när Dynamo hette Kulturkammaren. Det är kul att få dit dem, Mando Diao är ändå ett av Sveriges största band.

Den hyllade Norrköpingssonen Markus Krunegård kommer tillbaka till stan när han spelar på Skandiateatern 1 november. Det är en del av en turné som följer upp framgångarna med albumet Mänsklig värme, som gick direkt in på albumlistans förstaplats tidigare i vår. – Förhoppningsvis blir det en upprepning av förra gången han spelade på Skandiateatern, då sålde han slut på biljetterna. Det är tre år sedan.

Den 9 november gästar Linnea Henriksson, som sjunger pop på svenska, Dynamo. – Linnea Henrikssons album Till min älskade och älskare är just nu det mest spelade albumet på Spotify tillsammans med Stiftelsen. Skivan är producerad tillsammans med Orup, och ingen kan väl ha missat succésingeln Lyckligare nu? Vad vi vet är att det levereras jazzpop av högsta kvalitet, och vi är grymt peppade på att hon kommer till Norrköping. Det kommer att bli hur bra som helst, och det kommer att bli fullsatt.

Den 16 november kommer rockbandet Graveyard tillbaka till Norrköping och just Dynamo. – De gjorde en extremt bra spel-


20-21 Lucky you konserthösten_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.28 Sida 21

ning på Dynamo förra året och har sedan dess hunnit vinna årets rock/hårdrock på både P3 Guld och Grammisgalan. Tidigare har de varit förband åt Iron Maiden. Graveyard var, tillsammans med Bob Hund, bäst på Munken in the park. Det är kul att få hit dem igen.

Graveyard Fredagen den 23 november återvänder Göteborgspoparen Timo Räisänen till Dynamo i Norrköping. Han var tidigare gitarrist i Håkan Hellströms kompband men är numera soloartist. – Han har spelat många gånger i Norrköping. Han är en favorit hos Norrköpingspubliken, bland annat från Munken in the park.

På Bandit Rock-kvällen torsdagen den 29 november kommer hårdrockarna

Sparzanza till Dynamo. – Det blir en stenhård kväll med Sparzanza + Support live på scenen och programledarfavoriter från Radiokanalen Bandit i DJ-båset.

Den 7 december kommer Opeth, som spelar progressiv metalmusik, till Skandiateatern. Förra året släpptes bandets tionde album, Heritage, en platta som gick in på en hedrande 19:e plats på Billboardlistan i USA. En bedrift som få svenska band lyckats med. – Opeth har gjort världsturnéer de senaste åren, och nu ville de göra en turné i teaterlokaler. Det känns coolt att få hit ett så pass stort internationellt namn som Opeth. Jag tycker att få band har den integritet och experimentlusta som Opeth besitter. Genom att aldrig sluta utmana sig själva ligger bandet alltid

Sparzanza

steget före resten av metalvärlden. I Sverige, men även ute i vida världen, är det få metalfantaster som inte känner till Opeth och deras tunga, progressiva metal. Med deras tidlösa men ständigt utvecklade sound är det verkligen ingen överdrift att säga att bandet har kommit till att bli världsledande.

– Ja, förhoppningsvis, vi får hålla tummarna för att folk i Norrköping är lika peppade som vi på att gå på konserter, säger Uno Friedner. Vi hade en bra publik i våras, vi sålde ut fyra konserter – tre på Flygeln, Thåström, Takida och In Flames, och Louis De Geer-hallen med Laleh. Det var en lyckad vår.

Ev av höstens stora konserter är den 11 december när Europe med förbandet Mustasch gästar Fly-

Lucky You! utför en kulturgärning.

geln. Nu är det länge sedan Europe slog igenom med The final countdown 1986, men bandet turnerar fortfarande. – Det blir till och med turnépremiär i Norrköping. Europe är ju legender. Det är exklusivt att två så stora band spelar på Flygeln, med tanke på att Mustasch fyller Flygeln själva.

Uno Friedner på Lucky You! ser fram mot en fullmatad och fullsatt höst.

– Med Dynamo är det så att vi försöker skapa ett ställe dit man kan gå ut och dricka bärs och titta på bra livemusik. Det tycker jag inte riktigt finns i Norrköping. Jag tycker att Munken gör ett fantastiskt jobb som bjuder på konserter en gång i månaden. Jag vill gärna ha konserter oftare och med mer kontinuitet. Målet med alla konserterna är att man ska arrangera konsertkvällar som jag själv vill gå på. Jag vill bygga upp en musikscen, jag tycker att det är viktigt att det finns en i Norrköping. ■

Europe

Åtta 2012 NKPG Magazine


22-23 Kristoffer Appelquist_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.38 Sida 22

Kristoffer Appelquists Krig kommer till stan Komikern Kristoffer Appelquist når med den egna turnén Krig Skandiateatern i Norrköping 18 oktober. Kristoffer Appelquist är en estradör av rang, och han har gjort sig ett namn i humorvärlden med hjälp av sin bestämda offensiv. Förutom att stå på olika humorscener runt om i landet, så har han setts i TV-program och han har dessutom hunnit med att arbeta som fältartist i Afghanistan, och han är idag en av landets mest populära komiker. Kristoffer Appelquist är född i Malmö, men bor numera i Sunne i Värmland. – Jag flyttade 1997, säger Kristoffer, som fortfarande har ett drag av skånska i sin röst. Det märks att jag har bott i Skåne länge, men med mitt jobb måste man ibland putsa dialekten lite så att folk fattar vad man säger. En del komiker använder dialekter som en rolig markör. – Jag använder värmländska som det ibland. Jag tycker att det är kul med dialekter. Jag är lite av en härmapa. Jag har alltid gillat det, att härma andra människor så där. Är någon dialekt roligare än någon annan? – Det var en bra fråga, ler Kristoffer. Jag vet inte riktigt. Det är klart, östgötskan är tacksam på många sätt. Den är rolig. Det är en fin dialekt, den låter så snällt. Det finns snälla dialekter, värmländskan är en annan sådan. På det viset blir allting lite mjukare och lite finare om det sägs på östgötska eller på värmländska. Det är svårt att bli arg på de dialekterna. Det finns exempel på motsatsen till varma och fina dialekter, menar Kristoffer. – Det är kargare dialekter, västerbottningarna är kargare i sitt sätt att prata, skrattar Kristoffer. Men det kan vara gulligt det också. Saken är den att jag har en genuin kärlek till hela det här landet. Det finns ingen dialekt som jag tycker är ful egentligen. Det finns en plats som heter Tvååker som ligger utanför Varberg [i Halland]. Det är därifrån som Stefan och Krister kommer. Det är klart att jag skulle ha svårt att se att jag skulle kunna gifta mig med en kvinna med den dialekten. Där går nästan gränsen. Det finns en halländska som är så grov att jag faktiskt blir lite spänd. Men i övrigt går det bra. Kristoffer tänker en kort stund. – Vet du vad, alltför bred bohuslänska, som o:na och i:na ute på Tjörn, det har jag NKPG Magazine Åtta 2012

också lite svårt för. Det är samma »i« som Lidingö-i, vilket beror på att Stockholms borgerskap åkte till västkusten för 100 år sedan. – De dialekterna får gärna finnas, de får gärna prata så där, men jag tycker inte att det är den finaste dialekten.

Däremot gillar Kristoffer alltså östgötska. – Jag använder mig av dialekter på scen. Jag tycker att det är roligt att härma folk. Det är kul när man hör att någon i publiken kommer från något visst ställe. Jag är egentligen den perfekta programledaren för Bingolotto. Jag tycker att det är roligt med dialekter och när man säger: »Jaså, du är från Hörnfors, då är det inte långt till … « Du vet (skratt). Jag antar att ståuppkomikerns huvudegenskap måste vara nyfikenhet, att man samlar på referenser och vetande som alla andra tycker är värdelöst, och ser att det går att göra roliga saker av det. Kristoffer har studerat statsvetenskap, sociologi och rättsvetenskap vid Karlstads universitet. – Jag har användning för det i mitt jobb. Jag kommer ju med min föreställning Krig till Norrköping den 18 oktober och det är ett utmärkt exempel på vad jag har lärt mig. Låt oss vara ärliga: det är 75 minuter trams. Jag gör allt vad jag kan för att få folk att skratta. Det är vad jag är, en positivhalarapa (skratt). Men föreställningen tar sitt avstamp i något annat. Jag började faktiskt skriva den som en arg debattartikel. Jag tyckde inte att det stämde, på det politiska planet så hyklar man framför allt om den svenska insatsen i Afghanistan. Det är klart att det grundar sig i mitt samhällsintresse, och det är också mitt samhällsintresse som har gjort att jag har pluggat statsvetenskap. Det är mitt fält. Jag är inte så intresserad av kändisars rattfyllor, men jag är ganska intresserad av de flesta politiska förslag som diskuteras. Jag sitter hellre och tittar på SVT24 på någon interpellationsdebatt än på MacGyver eller vad som kan tänkas gå på en kommersiell kanal. Så fick jag sagt att jag kollar på TV på dagarna också. Kristoffer gör det som jobbresearch. – Precis, och därmed blir min TV-licens avdragsgill.


22-23 Kristoffer Appelquist_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.38 Sida 23

Att Kristoffer bor i Sunne, och inte i Stockholm, har sin förklaring. – Jag skulle gärna bo i Stockholm, men det var fullt. Så jag flyttade någon annanstans. Jag älskar att bo i mitt lilla Sunne. Jag tycker att det är paradiset på jorden helt enkelt. Om man tycker att det är livskvalitet att åka tunnelbana i 2,5 timme och betala 700 kronor för att ställa ifrån sig bilen, gör det! Men det passar inte mig, det är helt värdelöst. Jag vill bo där det finns plats. En stad är lagom stor när man kan gå hem och gå på toaletten. Det är så stressigt att vara i Stockholm. Man kan aldrig gå på toaletten (skratt). Man går bara runt och är rädd för att bli nödig. Men hemma i Sunne, även om jag går till andra änden, kan jag alltid gå hem. Det är aldrig längre än så. Kristoffer förklarade 2010 krig mot allt ifrån den egna övervikten till fredsbevarande styrkor i Afghanistan i den bejublade föreställningen Krig, som nu når Norrköping. – Övervikt är nog klumpigt uttryckt. Det som jag reflekterade över är att vi bor i ett land som varken var med i Vietnamkriget eller i andra världskriget. Vi drabbades

ju ganska lindrigt av det sistnämnda. Vi har ju inte det öppna förhållningssättet till krig som till exempel kompisarna på andra sidan Östersjön har. Finnarna har varit tvungna att slåss flera gånger de senaste 100 åren. De har ett helt annat förhållningssätt till sina hjältar och sina värderingar, för dem är att försvara sitt land något fint. Vi har lite svårt att prata om det i offentligheten. Det är lite fult att vara soldat [i Sverige]. Jag reflekterar över det, och hur vi använder ordet krig. Man hör ofta ordet krig när man pratar om mördarsniglar, kriget mot mördarsniglarna i rabatten, eller kriget mot grannarna som klipper gräset när man ska grilla. Eller i mitt exempel, kriget mot sin egen kropp. Vi lever i ett land som har det bra, det är få som svälter, men det är många som går runt och tycker synd om sig själva för att vi får för mycket mat som ett resultat av att vi tjänar för mycket pengar, att vi har det för bekvämt. Mitt problem är att det finns rulltrappor och hissar, och att folk hela tiden vill bjuda mig på dyra middagar.

Som fältartist i Afghanistan möttes Kristoffer av en annan verklighet. – När jag kom till Afghanistan och fick möta en väpnad konflikt, så fick jag lite perspektiv. Är det något att gå och grubbla på hela dagarna, att jag inte är sjukt vältränad? Är det verkligen någonting att gnälla över? Det är väl inte några stora insikter. Det har väl alla fattat redan, förutom jag. Jag har i alla fall gått omkring och känt mig stressad av hur svårt det är att ha en konflikt med sig själv. Mitt favoritexempel är när man i ett tjänsteärende bor på ett hotell. Det finns alltid en minibar. Så uppstår den inre konflikten när man ska försöka ge fan i den där minibaren. Sedan upptäcker man att man sitter på ett dyrt hotellrum och

lägger all sin energi på inte äta skiten som finns i minibaren. Det har gjort att jag har dragit parallellerna: alla de krig man utkämpar på olika fronter som vi gärna pratar om och fyller våra tidningar med, och samtidigt har vi soldater i Afghanistan som på riktigt riskerar sina liv, och dem pratar vi inte ett dugg om. Sverige har, genom sitt humanitära bistånd, en hög status i landet. – Jag är en stolt, glad och nöjd skattebetalare och medborgare. Jag känner att det är värt varenda spänn när jag ser de svenska soldaterna i Afghanistan arbeta. Sedan är det en annan fråga om det stora Isaf-projektet är rätt tänkt, det vet jag inte. Sverige bidrar med soldater till Isaf, International Security Assistance Force, i Afghanistan. Isaf etablerades i slutet av 2001 och arbetar under ett mandat från FN:s säkerhetsråd. – Men vad gäller de svenska insatserna så är de som utför dem hjältar, men jag tycker inte att de behandlas som hjältar här hemma och det tycker jag är synd. ■ text Daniel Atterbom

Nytt märke!

3395,-

895,-

2395,-

795,-

1595,-

HHöst Hö ösöst& t & vivvinter iinnteteerr 22012 20 0010121122 Öppet: Vard 9-18 Lörd 10–14 web-shop www.skeppamarin.se alltid öppet

Skepparegatan el 0011-21 Skepparegatan 2 TTel 11-21 1144 2200 www.skeppamarin.se www. skeppamarin.s e

Gäller så långt lagret räcker Åtta 2012 NKPG Magazine


24-25 Jonas Jacobsson+ IFK-profil_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.56 Sida 24

Krokek-skytten Jonas Jacobsson kom hem från London med sitt 17:e guld i Paralympics. Vi pratade med honom efter hemkomsten. Text Daniel Atterbom Foto Jennifer Sylvan

Jonas Jacobsson – 17 guld i Paralympics Vi börjar med att säga grattis till ditt 17:e guld i Paralympics. – Tack.

Det är en imponerande siffra, 17 guld. – Ja, det har blivit några stycken.

Man säger att för att bli bra på någonting måste man ägna 10 000 timmar åt det. Du måste ha lagt ned mer än 10 000 timmar på ditt skytte. – Det har jag definitivt gjort. Jag vet inte alls hur många timmar det har blivit, men de sista två månaderna [innan Paralympics] har det säkert blivit en åtta–nio timmar i snitt per dag, sju dagar i veckan.

Det är 480 timmar bara det. Du började tävla i Paralympics 1980, och det är 32 år sedan. Du har ställt upp i nio Paralympics och vunnit guld i alla. – Det som är lite kul, om jag tittar tillbaka på mina anteckningsböcker, är att jag tränade lika mycket då. Det har blivit sin beskärda del [av träning].

Jag får intrycket av de intervjuer du har givit att nu är det nog. – Vi får se, jag har inte bestämt mig än för hur jag ska göra. Nu ska jag ta en ordentlig funderare och väga för och emot. Jag kommer att se vilken gnista jag har att fortsätta. Jag kommer att väga in de sponsorer jag har, har de gnistan att fortsätta? Allt sådant kommer att spela roll. Sedan kommer jag att göra en slutgiltig utvärdering av det, och se hur det känns. Då bestämmer jag mig.

Om du skulle sluta som aktiv skytt, vad skulle du göra i stället? – Ja, det finns en del saker som jag har planer på, men vi får se vad som händer.

Skyttet har blivit en livsstil för dig. Om du skulle sluta med skyttet får du så att säga byta liv. – Ja, lite så är det, men det finns saker som man kan göra om man inte är aktiv skytt. Det får vi se, vad som händer och sker.

NKPG Magazine Åtta 2012

Du är ju inte som ett NHL-proffs som kan komma tillbaka till Vita Hästen och varva ned. – Nej, skrattar Jonas, så är det inte.

En skytt kan ju hålla på länge, OS-guldmedaljören Ragnar Skanåker närmar sig 80 år. – Ja, han är 78 år i år. Jag tror att han var tvåa på SM i år. Jag har inga planer på att hålla på tills jag blir 75 år, det kommer jag inte att göra.

Har du tid för något annat än skyttet och din familj, har du någon hobby? – Nej, man hinner faktiskt inte med det. Så är det tyvärr, det är lite synd. Jag vet inte när jag gick på bio senast. Man hinner inte med andra saker. Det är också det som gör att inte alla vill bli elitidrottare. Man försakar annat, tyvärr hinner man inte heller träffa vänner och bekanta så ofta. För två år sedan hade vi en riktig jättefest då vi samlade alla våra vänner. Vi insåg att vi inte hade träffat dem på ett tag, och att vi inte skulle göra det de närmaste två åren. Det var lika bra att ha en fest för alla samtidigt.

Vad fick dig att börja med skytte? Det måste ha varit på 70-talet. – Ja, jag började skjuta när jag var sju–åtta år gammal [1972–1973]. Båda mina föräldrar har sysslat med skytte, precis som mina två äldre bröder. Det låg i familjen.

Nu är du Sveriges störste olympier genom tiderna. Det är ingen som kommer i närheten av dina 17 guld. – Ja, så är det. Jag har fyra grenar som jag kan ställa upp i. Det är som är kul är att jag är den ende som har tagit guldmedalj i nio spel i rad, och att jag är den bäste manlige paralympikern genom tiderna. Den enda som har tagit fler medaljer är en [blind] kvinna, Trischa Zorn från USA, som simmade 1980–2004. Hon simmade i olika klasser, grenar och lagkapper, så hon kom upp i rätt mycket medaljer. Men det är ingen som har tagit medaljer i så många spel i rad som jag har gjort. ■


24-25 Jonas Jacobsson+ IFK-profil_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.57 Sida 25

LARS CHRISTIAN KROGH GERSON

VÄST, MURREY, 599 KR. GROVSTICKAD TRÖJA, MURREY, 599 KR. BYXOR, 499 KR. HALSDUK, 199 KR. SANDSTRÖMS, NORRA PROMENADEN 102.

text Daniel Atterbom foto Jennifer Sylvan

Lars Christian Krogh Gerson gör sin första säsong som mittfältare i IFK Norrköping. Redan för fyra år sedan, när han var 18 år, blev han ordinarie i Luxemburgs landslag. Du har tröja nummer 12, är det något speciellt med den? – Nej, egentligen inte. Det brukar vara målvakter som har tröja nummer 12 annars. Men nu har jag det. Tidigare har jag, i Kongsvinger, haft nummer 22. I Luxemburgs landslag har jag haft 18, men jag ska be att få byta till ett annat nummer nu när VM-kvalet börjar.

Var började du att spela fotboll? – Jag började spela i Luxemburg när jag fem, sex år och så flyttade jag till Norge när jag var åtta. Sedan har jag bott i Kongsvinger och spelat för Kongsvinger IL.

Det var uppenbarligen bra att få sin fotbollsskolning i Kongsvinger. – Det är en liten och fin klubb.

Du spelade i Kongsvingers A-lag 2008–2011. Vad är skillnaden mellan hur Kongsvinger spelar och hur IFK spelar? – Kongsvinger spelade 4-3-3, medan IFK spelar 4-4-2. Jag kunde spela på alla platser centralt på mittfältet. Men det är annorlunda fotboll att spela 4-3-3 än 4-4-2.

Var det en stor omställning när du kom från Kongsvinger till IFK Norrköping 2012? – Ja, lite grann. I Kongsvinger var det mer direkt och bollen skulle fort framåt. Vi försöker att spela mer passningsbaserat här i Norrköping.

Är det inte hopplöst att spela i Luxemburgs landslag när ni förlorar fler matcher än ni vinner? – Ja, det gör vi. Men samtidigt har vi utvecklats som lag sedan jag började. Vi tar hela tiden några kliv och närmar oss lite, det kanske inte går så fort, men det händer att vi vinner matcher. Vi vann tre matcher i fjol. I februari i år slog vi Makedonien i en träningsmatch. Vi har en spelare, Mario Mutsch, som är proffs i schweiziska St Gallen och som tidigare spelade i franska Metz.

Har du någon favoritposition som mittfältare? – Nej, jag har mest spelat på kanterna i ett 4-3-3-system. Men jag spelar lika gärna centralt i ett 4-4-2-system som Norrköping spelar. Då kan jag röra mig fram och tillbaka. Det gillar jag.

Är du nöjd med din säsong i IFK Norrköping hitintills? – Ja, jag kom utan några stora förväntningar på hur det skulle gå. Jag räknade till att börja med att få göra inhopp, och jag var inriktad på att göra mitt bästa och se hur det gick. Jag skulle pröva att spela mig in i laget, och det har jag gjort nu. Jag är nöjd, men samtidigt måste man alltid försöka att utvecklas och bli bättre.

Hur många år har du kvar på kontraktet med IFK? – Jag har ytterligare två år.

Real Madrid är din favoritklubb, när du en förhoppning om att få spela i en stor europeisk liga? – Jag har en dröm om att få pröva på det.

Tränar du varje dag?

Spelar man mer Drillofotboll i Norge, det vill säga få och snabba tillslag?

– Ja, utom när det är match. Jag är fotbollsproffs på heltid.

– Ja, lite grann, ler Lars, men jag tror mer att man vill snabbt framåt och kontra mycket. Jag vet inte om man slår den långa bollen så mycket mer än vad man gör i Sverige. Man vill snabbt framåt.

Hur går det för IFK Norrköping i år?

Hur spelar Luxemburgs landslag? – Vi spelar 4-5-1, för det mesta försvarar vi oss.

Du var ung när du debuterade i Luxemburgs landslag. – Jag hade precis fyllt 18 år. Jag har spelat 20 matcher nu.

Är det stor skillnad på att spela för IFK Norrköping och i Luxemburgs landslag? – Ja, det är en skillnad, helt klart. I Luxemburgs landslag har vi inte så mycket boll som de andra lagen. Vi ligger oftast och jobbar allt vi kan defensivt. Då möter vi oftast lag som är ganska mycket bättre än det allsvenska motståndet, och det går ännu ett snäpp snabbare. I Norrköping kan vi egentligen vinna mot alla lagen vi möter. Det är den stora skillnaden.

– Om vi skärper oss ett hack kan vi klättra någon placering upp. Om vi klarar femte plats är det bra.

Nu är du rätt så ung, hur många år håller du på med fotboll om du är skadefri? – Om jag är skadefri, till 34–35 år.

Har du några idéer om vad du ska göra efter fotbollen? – Det har jag inte bestämt mig för ännu, men det blir nog något med språk. Jag kan en del språk, och vill försöka utveckla det vidare. Jag pratar luxemburgska, som liknar tyskan, och norska. Jag kan även tyska och franska ganska bra. ■

#12

Lars Christian Krogh Gerson

Position Mittfältare. Född 1990. Längd 187 cm. Vikt 76 kg. Smeknamn Gerson. Moderklubb Kongsvinger IL. I IFK sedan 2012. I Luxemburgs landslag sedan 2008.

Åtta 2012 NKPG Magazine


26-27 Peder Renström_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.40 Sida 26

Peder Rehnström – tillbaka till hockeyn

Peder Rehnström flyttade från Skellefteå 1969 när han började läsa på Tekniska högskolan i Linköping. – Jag valde att läsa industriell ekonomi i Linköping, säger Peder Rehnström när vi träffar honom i Östergötlands ishockeyförbunds loge på Cloetta Center. Utbildningen var ny och en kombination av civilekonom- och civilingenjörsutbildning. Parallellt började Peder Rehnström spela ishockey i Kenty och inom ett par år var han, 22 år gammal, tränare. Ishockeyträningarna var tuffare i Norrland, ibland så tuffa att matcherna upplevdes som nästan behagliga. – Som tränare tog jag med mig mina erfarenheter från Skellefteå och försökte introducera ett annat sätt att träna. Efter första året i Stångebrohallen beslutade ishockeysektionen i Kenty att bryta sig ut för att bilda Linköpings HC. – Första året i Stångebrohallen var vi bara en poäng ifrån att kvala till högsta serien, som på den tiden hette Allsvenskan. Vi spelade bra ishockey utifrån våra resurser. Sedan lämnade den första generationen LHC, NKPG Magazine Åtta 2012

inklusive Peder Rehnström som började träna ett pojklag. Han gjorde dock comeback som tränare en säsong på 80-talet. Senare, 1991, gick LHC i konkurs. – Jag var i stort sett borta från hockeyn under 80- och 90-talen, då jag kände en viss mättnad samtidigt som jobb och annat tog allt mer tid. Peder har sedan han avslutade sina studier bland annat arbetat som universitetslektor i industriell organisation vid Linköpings tekniska högskola och de senaste tolv åren som regiondirektör för Östsam.

– Jobbet som regiondirektör har både varit det svåraste och det mest intressanta jobb jag har haft. Östergötland har landets fjärde största befolkningskoncentration och är den enda regionen i landet som har två närliggande medelstora städer. Det ger regionen stora utvecklingsmöjligheter men kan samtidigt vara ett problem. Det gäller särskilt om inte viktiga opinionsbildare och intressenter i regionen är mogna nog att överbrygga de i mitt tycke ofta konstgjorda konflikter som fortfarande en del aktörer med vällust både

text Daniel Atterbom foto Jennifer Sylvan

odlar och ägnar sig åt när det till exempel gäller relationen Linköping och Norrköping. Min erfarenhet från de senaste tolv årens arbete är att det bara är fantasilösa förlorare och opportunister som uppträder på den arenan. Därför är det desto mer glädjande att kunna notera att samarbetet i regionen mellan partier, kommuner, näringslivsorganisationer med flera har blivit mycket bättre när det gäller regionen de senaste tio åren. Det kanske bästa beviset på detta är den stora sammanhållning som har rått kring viktiga infrastrukturinvesteringar. Östergötland har tilldelats ett flertal stora väg- och järnvägsprojekt, där beslutet att bygga Ostlänken kommer att få mycket stor betydelse för hela regionens utveckling.

En bit in på 2000-talet knyter Peder igen en närmare kontakt med hockeyn genom att han blir ledamot i LHC:s styrelse. – Även om det har varit en intressant period i klubbens utveckling så befinner man sig ändå som styrelseledamot en bra bit från hockeyn. Efter bästa förmåga slogs jag för att LHC skulle utveckla sin ungdomsverksamhet och vara noggrann i sin


26-27 Peder Renström_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.40 Sida 27

rekrytering av duktiga hockeyinstruktörer. Även om det tekniska kunnandet bland tränare har ökat så finns det fortfarande brister såväl i LHC som i andra klubbar i Östergötland. Det tror jag alla kan erkänna när man jämför det tekniska kunnandet hos de östgötska spelarna med de allra främsta hockeydistrikten i landet, till exempel under en TV-puckturnering. Samtidigt måste man ge ett erkännande till LHC för de båda JSM-gulden, som jag för övrigt tycker är en bragd mot bakgrund av den stenhårda konkurrensen. Till en stor del har detta uppnåtts med spelare som från början har fostrats i klubben. Peder lämnade LHC:s styrelse för ett par år sedan då uppdraget blev allt svårare att förena med jobbet. Efter att Peder har slutat på Östsam och blivit »halvpensionär«, så har han engagerat sig i Östergötlands Ishockeyförbund med ansvar för spelarutveckling. – Klubbarna i länet måste sätta sig runt ett bord och föra ett konstruktivt samtal om hur kunnandet på ungdomssidan ska kunna höjas i länets alla klubbar. Det är väl ingen hemlighet att det kan finnas en viss antagonism mellan ledare i olika klubbar. För egen del tycker jag att det är ett ganska barnsligt beteende, i synnerhet när man har ansvar för ungdomar. Det kommer alltid vara ungdomarna som blir förlorarna om ledare i en region inte vill lära av varandra, inte ta till sig nya idéer eller samarbeta för att skapa

en så bra utbildnings- och utvecklingsmiljö som möjligt. Med en öppen attityd och ett bra samarbete mellan klubbarna ser åtminstone inte jag någon anledning till att Östergötland inte skulle kunna komma upp i nivå med de främsta hockeydistrikten i landet.

Östergötland, som under åren inte har rosat marknaden i TV-pucken, lyckades i förfjol komma till semifinal och i fjol till kvartsfinal, medan det i år gick sämre med en 17:e plats. Trots detta kunde man göra en helt jämn match mot slutsegraren Stockholm när lagen möttes i gruppspelet. – Jag spelade själv TV-pucken 1965. Om man jämför så har denna turnering en mycket större betydelse för spelarna nu än när jag var ung. Tidigare var det vanligt att spelare som inte lyckades kvalificera sig till TV-pucken kunde bli både stjärnor och landslagsspelare senare under sin karriär. I min generation kan jag till exempel nämna Hardy Nilsson och Kjell-Arne Wikström, som båda blev landslagsspelare och framträdande i sina klubblag. Idag tror jag att det är betydligt svårare, då rekryteringen till hockeygymnasierna ofta har spelarna från TV-pucken som sin bas. Mot bakgrund av att ungdomar utvecklas mycket olika i dessa åldrar är det antagligen många talanger som hockeyn går miste om på det sättet. Dessutom finns det en

resultatfixering kring TV-pucken som jag kan tycka skymmer det ursprungliga ändamålet med turneringen, nämligen att det ska vara ett led i spelarnas utbildning och utveckling. Ishockey är publikmässigt den näst största sporten i Sverige, men antalet utövare av ishockey i Östergötland är relativt sett lågt. Det finns dock förhållandevis gott om ishallar och de är spridda över hela länet. – Tendensen har under en tid varit att det är färre pojkar och flickor som börjar spela hockey. Det är kanske inte så konstigt mot bakgrund av att det ofta är mycket pengar som föräldrarna ska punga ut med på utrustning, där bara en klubba kan kosta 1 500 kronor och uppåt, träningsavgifter, kostnader för ett flertal turneringar under året, bilåkande etc. Ishockeyn verkar ha blivit en sport där barn till normala inkomsttagare har blivit allt färre. Därmed kommer också många talanger att söka sig till andra bollidrotter och i förlängningen så riskerar det att undergräva basen för hockeyn både idrottsligt och publikt. Jag är övertygad om att klubbar skulle kunna ändra en hel del på detta med en uttalad tydlig policy när det gäller frågor rörande utrustning, turneringar med mera utan att det skulle behöva försämra förutsättningarna för att utveckla spelare. ■

Din fitnessbutik essbutik för gym, företag och privatpersone Ikanobank

6.990:990:-

16.900:-

Välkommen! Kabelvägen 17, NORRKÖPING 0707-42 42 03

Åtta 2012 NKPG Magazine


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.53 Sida 28

PROFILEN

NKPG Magazine Ă…tta 2012


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.53 Sida 29

Dyall Sharon

text Daniel Atterbom foto Håkan Ahldén

Den mångfacetterade Sharon Dyall upplevde en av de lyckligaste tiderna i sitt liv i Norrköping när hon spelade Jekyll och Hyde på Östgötateatern. Hennes föräldrar träffades i Norrköping och hon tillbringade somrarna på Vikbolandet. Idag delar hon sin tid mellan att framföra musik, stå på teaterscener och dubba filmer till svenska. Vi pratade med henne om en 30 år lång karriär. Åtta 2012 NKPG Magazine


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.53 Sida 30

Sharon Dyalls föräldrar möttes

Hur mycket jag än försökte jobba mig bort från den där världen, så drogs jag in i den igen när jag åkte med min pappa på en sommarturné. NKPG Magazine Åtta 2012

i Norrköping, men hon är inte född där. – Jag är född på Danderyds sjukhus, men min mamma var skriven i Norrköping och då blev det att jag anses född i Norrköping. Man blir skriven där ens mor är skriven, oavsett var man är född. Sharon Dyall bodde som liten på somrarna utanför Norrköping. – Jag minns dem med kärlek och glädje. Vi hade ett lantställe som heter Lundsviken ute på Vikbolandet. Det har numera min morbror och hans fru som sommarställe, de bor i Norrköping. Mina kusiner är där. Vi var där på somrarna när min mormor och morfar ägde stället. Men de finns inte längre, tyvärr. Det är sorgligt, för ens morföräldrar håller ihop rätt mycket, i alla fall var det så i min familj. Fram tills hon var 13 år bodde Sharon Dyall utomlands. – Min pappa är musiker. Min mamma och min pappa träffades i Norrköping när han turnerade runt Europa med ett band. Då tappade min pappa noterna på en spelning i Norrköping, och min mamma plockade upp dem. Deras blickar möttes. Då var min mamma bara 17 år. Det var en skandal på något sätt eftersom han är en svart musiker, och min mamma var en ordentlig tandläkardotter. Det var på 60-talet och det var inte så jättevanligt med blandäktenskap. Det var lite traumatiskt. Sedan flyttade de runt en massa, och sedan kom jag till. Efter att ha fötts på Danderyd växte hon upp utomlands, först i London och sedan på Barbados. – Först bodde vi i England allihopa, jag fick så småningom min lillebror Karl och min lillasyster Barbara. Vi bodde där ganska länge. Då jag närmade mig tonåren åkte vi till Barbados, som min far kommer ifrån. Så jag fick uppleva det också. Sharon gick därmed i skola utomlands de första åren av sin skolgång. I England börjar man skolan redan vid fyra års ålder, så det har blivit en del skolår. – Vi gick i skola alla tre. Sedan kom vi tillbaka till Sverige när mamma sa: »Nu har jag följt med dig på alla dina bravader, och nu är


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.54 Sida 31

det dags för mig att få komma hem.« Då flyttade vi till Sverige, det var 1976. Det var det året som Sharon fyllde 14 år. – Jag minns att jag tänkte, eftersom min kärlek till England var så stark: Vi är väl här några år, och så fort jag är färdig med skolan så åker jag tillbaka. Men jag fastnade. Det gjorde vi alla.

Sharon gick på gymnasiet i Sverige. – Jag gick på gymnasiet i Upplands Väsby [norr om Stockholm]. Jag gick treårig ekonomisk linje, som inte hade någonting med musik att göra. Jag tänkte inte att jag skulle syssla med musik då. Sharon har med sig musiken hemifrån. – Min pappa var ganska sträng med oss när det gällde musik. Vi skulle lära oss musik. Det var piano. Jag dansade också, jag steppade redan från unga år i England. Där fick jag uppleva det ena och det andra. Nunnorna på klosterskolan där jag gick var ännu strängare än min pappa när det gällde piano-

spelet. Det var några pianolock [på händerna], och några linjaler i huvudet. Det i kombination med att min pappa var sträng med musik gjorde att jag inte tyckte att det var så jättekul med musik. Det var inte förenat med lust, även om jag var väldigt duktig på det. Jag lärde mig fantastiska stycken, och hade mycket uppspel och fina diplom på väggen. Men det var aldrig med kärlek. Samtidigt är det så att vårt hem var genomsyrat av musik. Jag fick höra Donnie Hathaway, Stevie Wonder, Marvin Gaye och alla de här fantastiska souldrottningarna med Aretha Franklin i spetsen. Det är klart att då kittlade det till lite grann. Sedan i och med att jag steppade kom jag i kontakt med det som man idag kallar för jazz. Jag såg de svartvita filmerna med Gene Kelly, Ginger Rogers, Fred Astaire. Det fanns hela tiden i bakgrunden. Hur mycket jag än försökte jobba mig bort från den där världen, så drogs jag in i den igen när jag åkte med min pappa på en sommarturné. Det var helt enkelt ett sommarjobb.

– Jag körade och dansade med två andra tjejer. De håller också båda två på med musik fortfarande. De är ute i världen och gör saker. Det är jätteroligt. Jag har fortfarande kontakt med dem. De drog i sin tur med mig på andra projekt, vilket blev det lustfyllda bandet Little Mike & The Sweet Soul Music Band.

Nu har det blivit början av 1980-talet. – Då hamnade jag där, och tänkte att det är ganska kul det här. Så började jag gilla musik med hela kroppen. Little Mike & The Sweet Soul Music Band gjorde att Sharon Dyall började köra bakom artister som Mauro Scocco, Lisa Nilsson, Titiyo, Ola Magnell och Nils Landgren. – Det var mycket sådana jobb. Jag insåg plötsligt att jag var en av dem som man ringde till. Det var mycket studiojobb. Jag minns att jag, när jag gick i nian, fick frågan: »Vad ska du bli?« Jag svarade: »Jag ska bli körsångerska.« Då skrattade hela klassen. Det var då min högsta dröm. Jag kan idag undra varför jag

inte gick längre än det. Det gick ganska fort med den drömmen. Jag har haft försiktiga mål i livet. Musiken förändrade Sharons liv. – Den har lett till livslång vänskap, och arbete också. Som ringar på vattnet fortsätter det, det ena ger det andra. I mitten av 1980-talet började Sharon en karriär som musikalartist. – Om jag minns rätt så var den första musikal som jag var med i West side story 1984. Det var också den musikal som jag älskade mest, jag hade sett den i England. Så fick jag en roll i den (skratt)! Det var jazzlegendaren Janne Wallgren som tyckte att jag skulle passa. Jag gick på audition mest för att se hur det var. Man fick en nummerlapp, och jag hade sett Fame så det var kul att se hur det gick till. Men så fick jag ett jobb, jag fick en liten roll. Där började det, och en musikal ledde till en annan. Hon medverkade sedan i fler musikaler. – Jag fick en roll i Fantomen [äventyrsmusikalen baserad på seriehjälten] på Scalateatern, där

EUROPAPREMIÄR för BROADWAYMUSIKALEN

OFÖRGLÖMLIGA CIRKUSNUMMER!

AL! MUSIK VILKEN O TILL N TANG FRÅ ! T GUNG ROCKIG

STORA TEATERN NORRKÖPING

29 SEP – 10 JAN

BILJETTER:

020-51 51 20 www.ostgotateatern.se

Åtta 2012 NKPG Magazine


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.54 Sida 32

presenterar

,h78)2 

min bror var med ocksü. Dü bÜrjade vi tycka att det var kul att umgüs igen. När vi växte upp var det mest slagsmül. Nu tyckte jag att han var en rätt sü cool kille ändü, vi bÜrjade se varandra genom andras Ügon. Under den här tiden medverkade Sharon även i Guys and dolls pü Stockholms Parkteater och i Skül pü Maximteatern. – Jag kommer inte ihüg i vilken ordning jag spelade dem, men det som var det viktiga med Fantomen var att en av dem som hade skrivit manuset, Peter Emanuel Falck, samtidigt satt parallellt och skrev [TV-serien] Varuhuset. Dü hade han mig i ütanke. Jag fick gü pü audition och gÜra münga provfilmningar, och efter väldigt mycket funderande büde frün mig och SVT fick jag rollen som Tina. Ursprungligen hette rollen Sharon. Han hade sneglat pü mig när han skrev rollen.

Det var tur att rollfiguren i Varuhuset fick heta

*EQMPNIR

 VR[VILY+`UHTV

.SIP%PQI

VR[VILY+`UHTV

'EPMKSPE(.WIX VR[VILY+`UHTV

1EVOYW/VYRIKoVH UV]LTILY:RHUKPH[LH[LYU

0MRRIE,IRVMOWWSR UV]LTILY+`UHTV

+VEZI]EVH

UV]LTILY+`UHTV

8MQS6mMWmRIR UV]LTILY+`UHTV

7TEV^ER^E

 UV]LTILY+`UHTV

3TIXL

KLJLTILY:RHUKPH[LH[LYU

)YVSTI

 ZWLJPHSN\LZ[4\Z[HZJO KLJLTILY-S`NLSU )PSQL[[LY^^^[PJRZ[LYZL

Tina och inte Sharon. – Det hade blivit knasigt annars, folk hade ändü svürt att hülla isär Tina och mig. Att rollen specialskrevs fÜr Sharon Dyall är hedrande. – Det är verkligen hedrande, även om jag fick gÜra hur münga provfilmningar som helst i och med att jag var oprÜvad som namn (skratt). Det var fantastiskt! Jag tror inte att jag fattade själv vad det innebar. Jag var tveksam. Jag ville sjunga, jag kände redan dü att det var süngerska som jag ville bli i fÜrsta hand. Det var kul, men jag fattade inte hur stort det var när de ringde mig. Jag är väldigt tacksam att jag tog det, fÜr det har gett mig münga mÜjligheter. Sharon Dyall blev känd frün TV. – Jag blev igenkänd pü stan. Pü den tiden fanns det bara tvü kanaler. Folk hade värsta kollen, om man inte hade tittat pü Varuhuset pü sÜndagen var man inte med i fikarummet pü mündagen. Idag är det lite annorlunda. Nu är man bortglÜmd pü en kvart, eftersom det finns sü münga kanaler. Men det var sjukt dü. Jag minns Varuhuset med glädje. Rollen som Tina i TV-serien Varuhuset 1987 var pü ett sätt Sharon Dyalls stora folkliga genombrott. – Ja, när det gäller TV och ute i landet var det det. Sedan kallades det mitt stora genombrott när jag gjorde Anita i West side story pü Chinateatern. FÜr den rollen belÜnades hon 1989 med privatteatrarnas pris Guldmasken fÜr bästa kvinnliga biroll. – Precis, det var otroligt. Dü kände jag att jag

var pü rätt spür. Sharon Dyall hyllades ocksü fÜr sin insats i musikalen Jekyll & Hyde pü ÖstgÜtateatern i NorrkÜping och LinkÜping 1999–2000. Dü regisserades hon av Magnus Bergquist. – Det var fantastiskt. Det var en av de roligaste grejorna som jag har gjort! Det var en genomkomponerad musikal, jag hade en skÜn roll att gÜra. Det var otroligt bra lütar och sü fick jag en vän fÜr livet i Anna-Maria Hallgarn, som spelade fästmÜn Emma. Hon gjorde den fina flickan, jag gjorde den fallna flickan (skratt). Och sü hade jag lite mer tid att träffa min mormor, hon har betytt sü otroligt mycket fÜr mig, och flera av mina andra fina familjemedlemmar. Min mormor dog fÜrrfÜrra üret. Det är faktiskt den senaste musikal som Sharon Dyall har gjort. – Jag har gjort mycket med musik sedan dess, men nej, ingen musikal. Jag har blivit erbjuden det, men jag har inte tyckt att det har varit nügon musikal som har passat mig. Det har antingen varit en roll som jag har känt att jag redan har gjort, eller jag har känt att jag har mer att ge och sÜker roller med mera djup. Jag är lite äldre och känner att jag inte vill spela en ungdomlig människa som fladdrar omkring. Jag tycker att det finns folk som kan gÜra den grejen bättre [än jag]. Det är inte sü att jag müste stü pü scen till varje pris, fÜr dü hade jag tackat ja till precis allting. Sedan für folk tycka att jag är knäpp i huvudet som tackat nej, men dü har jag hellre satsat pü att spela in musik eller gÜra andra saker. Sedan har jag skÜna jobb som regissÜr fÜr dubbad film. Det ger mig tryggheten att kunna ta de besluten.

Jag ville sjunga, jag kände redan dü att det var süng- Vi kommer att erska som jag ville bli i fÜrsta hand.

komma tillbaka till dubbad film, Sharon Dyall är sü müngsidig att vi müste ta ett spür i taget. 1985 släppte hon albumet I am. – Det är länge sedan, och det är knappt att jag kommer ihüg det. Jag var nog inte färdig fÜr att hÜra en egen platta dü, men det var ett kul äventyr. Det var Nisse Landgren och Johan Norberg, som jag fortfarande jobbar med. Vi ska ned till Tyskland i december pü turnÊ i en münad. Vi gÜr det vartannat ür ungefär. Vi släpper en ny platta i samband med det. Annars är det [jazzalbumet] Another angle med Tommy Berndtssons Trio som kom senast, 2007. Sharon Dyall har sjungit en hel del jazz och framträtt med band som Stockholm Jazz Orchestra, Mats Holmqvists Stora Stygga, Sandviken Big Band och Norrbotten Big Band. Hon gillar storbandsmusiken. – Som jag nämnde tidigare är Gene Kelly och hela den eran stark i mina üdror. Jag känner mig hemma med storbandsmusik. Jag gillar Ella Fitzgerald, henne har jag lyssnat pü mycket när jag var yngre, och gÜr det fortfarande.


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.54 Sida 33

Sön 30 sep 16:00 Skövde IK Ons 10 okt 19:00 Västervik Sharon Dyall är bred i sin musiksmak. Hon deltog i Melodifestivalen 1991, men slutade oplacerad. – Ja, skrattar hon, det var mer som en kul grej, tyckte jag. När jag fick förfrågan tänkte jag: »Alla artister med lite självrespekt har väl varit med där.« Så det gjorde jag, men jag hade ingen förståelse för det pådrag som var. Jag gick dit för att sjunga en låt och vara som vanligt. Men så var det inte. Jag kunde ganska snabbt konstatera att det inte var någonting för mig. Det som hände sedan var att Peter Flack lockade Sharon Dyall till Örebro, där hon fick prova på att spela revy i Hjalmars hotell 1991. – Ja, det gjorde jag. Jag skulle gärna göra det igen. Jag fick frågan när de skulle göra den som kommer nu, Hjalmars Burlesque Revy, men då hade jag annat att göra. I somras gjorde jag huvudrollen i Tartuffe [av Molière] i Hågelbyparken utanför Botkyrka i samarbete med Riksteatern. De hade gjort en genusförändring, där jag spelade en affärskvinna som intrigerar och drar i trådarna och som är skurken. Det var vansinnigt kul. Det var fantastiskt. Molière snuddar lite vid, kanske inte revy, men fars och komik. Det var fruktansvärt roligt att styra och ställa, att dra byxorna av karlarna, att vara oförskämd och brutal. Det har jag inte fått vara ofta. Jag

tycker att teaterkomedi är kul. Jag var nyligen med i Robert Gustafssons jubileumsrevy som gick i två år. Det var i och med hans 25-årsjubileum. Då spelade vi på Rondo i Göteborg, sedan var vi i Malmö och avslutade det hela med ett halvår, näst intill, på Cirkus i Stockholm. Jag fick vara med i sketcherna och jag sjöng och dansade, det var en blandad kompott. Jag fick väldigt fina vitsord av Robert i programbladet. Han skrev att jag var »en komedienn med omedelbar scennärvaro«. Jag blev oerhört smickrad av detta (skratt). Det måste ha varit roligt att i nästan två år stå på scen med Robert Gustafsson när han ger så goda vitsord. – Dessutom är han en av Sveriges roligaste människor. Det är inte så ofta man får så långa engagemang längre, förr i tiden var det oftare man kunde hålla på så länge. Då visste man att man kunde gå till banken och öppna ett konto för två år. Nu får man vara glad om det är en säsong ut.

Sharon Dyall jobbar verkligen med begåvade människor. Hon spelade 1993 i revyn Mulliga vitaminer med bland andra Birgitta Andersson och Ulf Brunnberg på Lorensbergsteatern i Göteborg. – Det hade jag nästan glömt. Den gjorde vi

Ons 17 okt 19:00 Tranås AIF

.se

.v www

ten s a h ita


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.55 Sida 34

även i Stockholm. I Malmö fick jag hoppa av, för då väntade jag min första dotter, Disa. Tillsammans med Tommy Nilsson gjorde Sharon Dyall showen Vår soul på Hamburger Börs 1997. Då ersatte Sharon Mary Wilson från The Supremes. – Hon var med i showen först. Sedan åkte hon hem, och de ville fortsätta med showen för att det var en sådan succé. Vi gjorde en variant på den. Den var inte helt identisk med den show som hon gjorde, men åt det hållet. Så då hoppade jag in där. Så Sharon fick sjunga Tamla Motown-låtar av hjärtans lust. – Ja! säger hon. Det var så vansinnigt kul och det var där som jag träffade Putte Nelsson första gången. Han var alldeles okänd då. Vi var ute och spelade mycket tillsammans. Putte Nelsson är pianist, låtskrivare, körledare och kapellmästare och känd som lagledare i SVT-produktionen Så ska det låta 2006–2010. – Jag har varit med och sjungit gospel med hans olika gospelsammansättningar. Han hade bland annat en grupp som heter Lemon. Det var fantastiskt roligt. Vi blev vän-

ner och när de skulle prova ut Putte till Så ska det låta var jag med och tyckte till i panelen. Det var så kul att han fick jobbet som kapellmästare. Så fick vi återse varandra i Robert Gustafssons show, där var han också kapellmästare (skratt). Man möter varandra igen genom åren. Man knyter kontakter, och det behövs. Det är underbart roligt.

Sharon Dyall har numera även en karriär som regissör vid Sun Studio, där hon främst har hand om dubbning av animerade och icke animerade filmer. Sun Studio är en legendarisk inspelningsstudio för musik, men det är osäkert om den har givit namnet till den svenska studion. – Jag vågar inte svära på om det hade med det att göra, men det låter onekligen så. Den startades i Köpenhamn av Svend Christiansen. Men nu har han sålt den, och numera heter den SDI Studio. Vi heter inte Sun Studio längre, även om jag ibland kallar den för det. När filmer, animerade eller inte, ska dubbas till svenska behöver man någon som gör det. – Fox brukar ofta dubba sina spelfilmer till svenska, men det är mycket tecknat från Dreamworks, Disney och andra bolag. Då är det så att jag håller i den konstnärliga produktionen. Jag är med på castingen [rollbesättningen] i samråd med det svenska och det amerikanska bolaget, där vi tar fram de skådespelare som ska göra de olika rollerna. När det väl är fastställt, sitter jag med i studion, jag ser till att budgeten hålls, jag disponerar över timmarna, delar ut dem så att det blir rätt gjort. Jag ser till och hjälper rösttalangerna i studion att göra ett bra jobb. De får ju oftast bara se den

snutt som de är med i. Däremot har jag överblicken, jag har sett hela filmen och har nära kontakt med bolaget och vet deras önskemål. Därför kan jag hjälpa dem. Ja, som en regissör för vilken produktion som helst. Jag instruerar skådespelarna. Om det är sång hjälper jag dem med tonerna och sitter med nothäftena. Eftersom jag har min engelska bakgrund kan jag, om inte översättningarna stämmer, snabbt gå in och fixa det, med tanke på, och kärlek till, originalet. Ibland är inte det så himla lätt – dels ska man försöka behålla humorn, och dels ska man försöka behålla munrörelserna i möjligaste mån. Man ska dessutom försöka behålla andemeningen i skämten. Man kan stöta på massor av problem under vägen, och då är jag där för att lösa dem. Hur lång tid Sharon Dyall har på sig för att dubba en film är olika. – Hur långt är ett snöre? Är det en stor produktion, till exempel Disney, så ringer de i ganska god tid, och så får vi lov att försöka hitta folk, förhoppningsvis är de lediga när den ska spelas in. Då kanske vi har ett halvår på oss. Vissa filmbolag ringer månaden innan. »Vi har glömt att sätta detta, och det ska vara klart om en månad.« Det är kort tid, och det gör att man bara har två veckor i studion. Det gäller att få in skådespelare till det. Det är ett lapptäcke utan like. Mitt i det där sitter jag med vår studio och ett kontor i USA eller England, och så försöker man lösa alla problem längs vägen.

Det går att ordna en hyfsad dubbning på två veckor om allt flyter på utan problem. – Det är med det som med en

'8%%$'(2&+2'8%%$'(0b5.(6'b&.7,//.$/$635,6(5 '8%%$'( 2& &+2'8%%$'(0b5.(6'b&. 0 7,/ //.$/$635,6(5 . 5

Gamla Övägen – höger Bildemontering ing • 011-495 40 66 • www www.dackmarknad.se w.dackmarknad.se .dackmar . • För hjulinställningar ring 011-495 40 64 • ÖPPET ÖPPET:T: måndag– fredag 8–17 NKPG Magazine Åtta 2012


28-35 Profil Sharon Dyall_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.55 Sida 35

platta. Jag kan efteråt tycka att jag skulle vilja fixa det och det, det ligger i ens natur. Man vill alltid bli bättre och nå högre, för man vill förbättra sitt resultat. Det är klart att »man fixar det alltid«, man är uppe dygnet runt och försöker få ihop det. Man drar och sliter sig i håret, men det funkar alltid. När det har lämnat mina händer känner jag en stor stolthet över det jag har lyckats göra i studion med skådespelarna på den tid som jag har fått, alltid. Men om jag var nöjd med allting jag gjorde, skulle jag inte utvecklas heller. Så är det med allting jag gör, musik, dans – jag vill försöka bli bättre. Hon har dubbat film i nästan 25 år. Oliver och gänget 1988 var Sharon Dyalls första dubbjobb. – Det hände inte så mycket efter det. Jag gjorde olika saker för olika studios, men det som verkligen fick det att lossna för mig var när jag gjorde Esmeralda i Ringaren i Notre Dame [1996]. Sun Studio, som det då hette, fanns inte i Sverige då. Man fick åka ned till Köpenhamn för att dubba. Jag åkte ned och i studion intill var det en flicka som hade svårigheter. Hon var lite blyg. Jag är lite klåfingrig och kan inte låta bli att lägga mig i, så jag sprang in och peppade henne. Jag stöttade henne, och det var väldigt roligt. Sedan var det inget mer med det. Två år senare ringde de från Sun Studio när de skulle öppna i Stockholm. De undrade om jag skulle vilja bli regissör. Sharon trodde att det var skämt. Men det var det inte. – Jag var tvungen att fråga hur de kom att fråga mig. Då återberättade chefen historien om den här tjejen. Jag hade glömt det hela. Han tyckte

att jag skötte det så himla bra att jag var klockren för jobbet. Det är såna här händelser (skratt), vågor på vattnet, som gjorde jag fick den här fantastiska möjligheten. Idag är Sharon Dyall mer regissör än bara en röst. – Det är nästan som om jag vill göra mer röster igen. Det är bra att man är i studion ibland och påminns om hur det är att sitta på andra sidan glaset. Jag gör lite dubbjobb då och då, det är nog mer än vad jag tror, inser jag nu. Eftersom Sharon är frilansare kan hon enkelt byta mellan sina olika roller inom musik, teater och filmdubbning. – När jag får ett jobb, då jobbar jag stenhårt med det dygnet runt. Jag kan mejla på natten när det är dag i USA och de tror att vi också är uppe. Så svarar jag på den frågan trots att klockan är två eller tre på natten och jag hade tänkt att gå och sova (skratt). Sedan kan det gå veckor eller månader innan jag gör nästa film. Jag vill kunna förbereda mina jobb. I oktober blir det mycket jobb, men just nu [i september] är det lugnt. Jag går och tränar mycket. Jag försöker förbereda mig så att det inte blir en sådan flaskhals när oktober kommer.

Sharon Dyall gör även företagsgig, det vill säga föreställningar för slutna sällskap. – Jag har inte riktigt varit i den svängen så jättemycket. Det finns de som bara gör sådana jobb. Men av någon händelse råkade jag göra två stycken nyligen. Det var jättekul. Men jag vet inte om jag håller med om att det skulle vara en mer tacksam publik än annars. Jag skulle aldrig gå till ett jobb och ta något för givet, jag försöker alltid att göra mitt bästa. Jag kan ibland tycka att en gratispublik är mer krävande, jag vet inte varför. De sitter med händerna i kors (skratt), men betalande publik vill få ut det mesta möjliga av det hela. »Åh, vad roligt, nu har vi samlat hela släkten på det här. Jäklar vad vi ska ha roligt!« Så kommer de dit och jäklar vad roligt de har. Det är nära till skrattet. Jag vet inte om gratispubliken skulle vara en tacksam publik. Det var bara en liten reflektion. Vi försöker som sagt alltid ge allt man har. En betalande publik såg henne i Rhapsody in rock i London. – Det var när min andra dotter föddes, hon var bara en månad gammal, så det måste ha varit sju år sedan, 2005. Wow, vad tiden går. Jag tror att jag var med för att det

När det har lämnat mina händer känner jag en stor stolthet över det jag har lyckats göra i studion med skådespelarna på den tid som jag har fått, alltid.

var något slags jubileum för Robert Wells. Vi hade varit med i det sista programmet av Så ska det låta [med Robert Wells]. Alla vi som var med där då fick också vara med på Rhapsody in rock i London. Jag har varit med i Så ska det låta sex gånger, tror jag. Det är något vansinnigt. Jag tycker jag har kört hela min repertoar. Då fick jag vara med om Rhapsody in rock i London och det var flera av mina vänner från skoltiden som kom. Det var vansinnigt roligt att vara där. Det var skillnad mellan att medverka i Så ska det låta under Peter Harryson och under Peter Settman. – Det var helt olika program, kändes det som. Jag tyckte första gången var absolut skojigast. Jag var med första inspelningsdagen av det första programmet som spelades in [1997]. Det var Allan Svensson och jag i ett lag, och Peter Jöback och Siw Malmkvist i det andra laget. Vi visste inte vad vi tackat ja till. Det var inget uppgjort, det var inget fusk, det var bara helt rent och väldigt personligt. Det var den roligaste gången, tyckte jag. Sedan kanske inte publiken tyckte det. De kanske vill att alla ska komma till tals. Det var nyhetens behag, och spänningen av att inte veta hur vi skulle göra. Det var ingen som hade sett [originalprogrammet]. Det var det som var så speciellt. Sharon Dyall har många titlar. – Många bäckar små gör att jag har väldigt roligt och aldrig tröttnar. Jag är glad att du hade läst på. Ibland får jag frågan: »Vem är Sharon?« Jag vet inte var jag ska börja (skratt). ■

AVTACKNINGSMENY Efter många år av härliga matminnen är det nu dags att ta ned Bacchusskylten. Visst gör vi det med sorg i hjärtat, men samtidigt med spänning och förväntan eftersom vi samtidigt påbörjar arbetet med en ny restaurang.

Var med och fira sista tiden på Källaren Bacchus med oss! www.bacchus.se

Gamla Torget 4, Norrköping • Bordsbokning tel 011-10 07 40

Åtta 2012 NKPG Magazine


36 Hanna Lindblad_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 15.59 Sida 36

Hanna Lindblad utmanar sig själv i Showgirl Den svenska musikalartisten och popsångerskan Hanna Lindblad från Motala är känd från Melodifestivalen. Nu är hon ute på soloturné i Östergötland för att utmana sig själv. Den 26 oktober gästar hon Norrköping och Skandiateatern med sin föreställning Showgirl.

– Det är en sprakande show där jag hyllar världens hetaste och coolaste showgirls genom tiderna. Från Marilyn Monroe och Shirley MacLaine till Madonna och Lady Gaga. En one woman show för både öra och öga med sång och dans, tårar och skratt.

Showgirl växte fram ur en vilja att göra något

Att det blev en turné i Östergötland var lite

eget.

grann av en slump. – I våras funderade jag på vad jag skulle göra i höst (skratt). Jag har en julturné med Måns Zelmerlöw på gång i november och december, och sedan hade jag en lucka i augusti, september och oktober. Antingen tar man det lugnt, eller så gör man så att ens dröm går i uppfyllelse, och drömmen är just att få komma ut och spela Showgirl, som är min alldeles egen föreställning. Då tänkte jag att ringar in Östergötland på kartan, för det kändes som gripbart. Sedan har jag haft kontakt med olika bokningsbolag, men det går för långsamt. Det händer ingenting. Så jag kände att nu gör jag allting själv, jag orkade inte vänta på att folk ska börja ringa och att det ska hända någonting. Jag tog på mig rollen som producent, bokare, säljare, showgirl, koreograf, sångerska – allting. Jag började i våras ringa runt till olika scener i Östergötland och fick napp på de ställen

– Jag bestämde mig för att ta mig tid att arbeta på mina egna projekt. Det är det som jag har gjort. Det är så Showgirl har vuxit fram. Jag har jobbat mycket med musikaler, och i Sverige – så upplever jag det i alla fall – är det så att om man är en väldigt bred artist, tycker det svenska folket att det är förvirrande, för de vet inte riktigt var de har en. Antingen är man musikalartist, eller så är man popartist. Man kan inte hålla på och göra allt möjligt (skratt). Jag vill göra det jag gör nu. Det är så jäkla kul med mitt eget projekt. Jag vill göra jobb som är utmanande och roliga och som får mig att utvecklas som artist.

Det egna projektet heter Showgirl på turné i Östergötland, och det är precis vad det är. I oktober tar Hanna sin föreställning Showgirl ut på turné i Östergötland.

NKPG Magazine Åtta 2012

jag nu ska besöka. Jag gör ett samarbete med Rosa Bandet, som har sin kampanjmånad. Det känns bra att kunna göra någonting fint under oktobermånaden. Det kändes som att Rosa Bandet hörde ihop med Showgirl. Hanna Lindblad är så gott som ensam på scenen. – Jag är nästan helt själv (skratt). Det kommer att bli en liten överraskning på slutet.

Showgirl har sin premiär på ett ovanligt ställe. – Jag har premiär i Gusum. Det är helt underbart, min morfar föddes i Gusum, så det är ett bra ställe ha premiären. Jag har varit i Gusum tidigare. Vad kan då publiken förvänta sig av Showgirl? – Det är en bred föreställning (skratt). Jag går loss bland en massa showgirls som jag inspirerats av och som jag tycker är väldigt häftiga. Som sagt, allt från Marilyn Monroe till Lady Gaga. Jag bjuder på en massa olika nummer och på mig själv. Jag berättar om mig själv mellan numren. ■ Text Daniel Atterbom Foto Håkan Aldén


37-43 Mode_b #08-12_NKPG MODE 2012-09-21 16.54 Sida 38

Härligt

HÖSTMODE 2012

FOTO ROBERT MOSBACH FOTOASSISTENT MICHELLE MOSBACH HÅR CAROLINE ROSEN, CAJSA OLHEDEN, HAGDAHLS & CO MAKE-UP EMELIE KARLSSON, ANNA KARLERÖ, FACE STOCKHOLM MODELLER EMIL, PHILIPPA OCH EMMA, SCANDINAVIAN MODELS


37-43 Mode_b #08-12_NKPG MODE 2012-09-21 16.55 Sida 39


37-43 Mode_b #08-12_NKPG MODE 2012-09-21 16.55 Sida 40

EMIL JACKA, SUIT, 2 299 KR. KEPS, NEW ERA CAP, 399 KR. T-SHIRT, THE HUNDREDS, 399 KR. JEANS, JUST JUNKIES, 999 KR. JEANSVÄST, JUST JUNKIES, 1 099 KR. IPHONE-FODRAL, VINTAGE FLAMINGO, 349 KR. PHILIPPA JACKA, ELVINE, 2 290 KR. KLÄNNING, BILLY AND I, 1 299 KR. BYXA, BILLY AND I, 899 KR. GREENCHA, GALLERIA DOMINO


37-43 Mode_b #08-12_NKPG MODE 2012-09-21 16.56 Sida 41

EMIL JEANS, PARK LANE, 599 KR. SKJORTA, PARK LANE, 499 KR. SLIPOVER, PARK LANE, 499 KR. KAVAJ, PARK LANE, 2 195 KR. PHILIPPA BLUS, PARK LANE, 299 KR. KJOL, PARK LANE, 699 KR. KOFTA, CAPPUCCINI, 499 KR. TIGHTS, TOPECO, 99 KR. EMMA KAVAJ, PARK LANE, 1 499 KR. BLUS, PARK LANE, 499 KR. JEANS, MARC LAUGE, 599 KR. HALSBAND, PEARLS FOR GIRLS, 249 KR. SANDSTRÖMS NORRA PROMENADEN 102 • GALLERIA DOMINO


37-43 Mode_b #08-12_NKPG MODE 2012-09-21 16.56 Sida 42


37-43 Mode_b #08-12_NKPG MODE 2012-09-21 16.56 Sida 43

EMIL VÄST, BURBERRY BRIT, 3 998 KR. TRÖJA, BURBERRY BRIT, 2 998 KR. SKJORTA, BURBERRY BRIT, 1 698 KR. BYXOR, TOMMY HILFIGER, 998 KR. JOHNELLS, LINDEN KÖPCENTRUM


37-43 Mode_b #08-12_NKPG MODE 2012-09-21 16.57 Sida 44


44-45 Inredning_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.30 Sida 44

Boråstapeter

INREDNING

Boråstapeter

Ett helt nytt rum Det är inte utan att det ser lite tråkigt ut hemma nu när livet åter flyttar inomhus efter sommaren. Höstsolen belyser effektivt alla de där skavankerna som man har glömt, och det spekar ingen roll hur många snygga, nya detaljer som får följa med hem. Rummet känns gammalt. Då är det dags att göra ett besök i tapethandeln. Ta hem färgsprakande mönster, ljuva blommor eller något i diskreta, ljusa toner. Oavsett vilket kan du få det där gamla att kännas nytt och inspirerande igen fortare än vad du tror. text Maria Tjernström

Luftigt och ljust

Boråstap eter

En helvit tapet är inte det enda sättet att skapa ett luftigt och ljust rum. Everyday från Boråstapeter bjuder bland annat på härliga, grafiska mönster i ljusa toner. Luftigt, ljust och fullt av personlighet.

Boråstapeter NKPG Magazine Åtta 2012


44-45 Inredning_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.30 Sida 45

INREDNING

In Trade In Trade

Från varmare land In Trades kollektion Flamenco är inspirerad av södra Spanien och Andalusien med kraftiga färger som cerise, turkos, lime och lila. Kakel- och mosaikinfluerade mönster eller kraftiga blomrankor som kan kompleteras med randiga eller enfärgade tapeter skapar en skön och varm känsla i rummet. In Trade

Sandb erg ty g

och ta pet

Midbeck

Modern retro Retrotrenden håller i sig och både här och där bjuds det på tapetkollektioner inspirerade av 50- och 60-talet men med en modern känsla. Färgstarkt med härliga mönster som tar för sig.

aper ECO Wallp

Sandberg tyg och tapet

Midbeck

Åtta 2012 NKPG Magazine


46-47 resor_hurgada_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.32 Sida 46

RESOR

Hurg h

Längst den vackra Rödahavskusten ligger Hurghada.

För 25 år sedan var det bara en liten fiskeby, nu är det ett

dykarnas Mecka och en av Egyptens mest populära badorter. Precis som för många av de orter som idag är välbesökta semesterparadis var Hurghada en gång en liten fiskeby. Men vackra stränder, bra klimatförhållanden och nybyggda hotell har satt staden på kartan, och Hurghada växer för varje år som går. Det är främst de vackra stränderna, och klarblått havsvatten med ett rikt växtoch djurliv, som lockar. Förutom det självklara solandet och badandet finns här gott om möjligheter till vattenaktiviteter. Snorkling, kitesurfing och dykning, från prova på-dyk till dykpaket på flera dagar för dykare med certifikat. Den som inte hunnit fixa dykcertifikatet ännu kan göra det med en dykkurs på plats. Hurghada ligger längst en fyra mil lång kuststräcka, men då stränderna ägs av hotellen eller några av restaurangerna finns ingen strandpromenad. Det finns också ett fåtal allmänna stränder som används av egyptierna själva. Men vill man variera sig från hotellets strand är rekommendationen snarare att utforska någon av de andra stränderna runt Hurghada. För en mindre inträdessumma får man tillgång till såväl kitesurfing som snorkling vid korallrev, beroende på var man styr färden. Kom bara ihåg att inget får tas från havet. Det är strängt förbjudet att plocka med sig exempelvis snäckor och koraller och att föra ut dem ur landet. Alla väskor röntgas på flygplatsen och såväl snäckor som koraller syns tydligt. Det har hänt att turister fått betala dryga böter för sina försök att få med havets souvenirer hem.

Inte bara vid strandkanten finns det saker att

NKPG Magazine Åtta 2012

göra i Hurghada. Här befinner du dig nämligen inte mer än en bussresa bort från sevärdheter som Sfinxen, pyramiderna i Kairo, Karnaktemplet och Konungarnas dal i Luxor. Sedan har ju orten själv en del att bjuda när det gäller shopping och egyptisk kultur. Hurghada är uppdelad i tre områden, Downtown, eller El Dahar, Sekalla och New Hurghada. Downtown är den gamla delen av Hurghada. Där hittar man en av de största moskéerna på orten, marknaden (souken) och de bästa basarområdena. Här lyser de internationella shoppingkedjorna för det mesta med sin frånvaro, men den som vill shoppa mattor, papyrus, smycken och träsniderier är på helt rätt plats. På marknader och basarer kan den som är skicklig på att pruta göra

riktigt bra köp. Visst kan det kännas ovant till en början, men ta det lugnt, köp inte vid första bästa tillfälle och var tuff, oftast börjar försäljaren på ett alldeles för högt pris. Sekalla är Hurghadas centrum och här finns såväl interna-

tionella matkedjor som finare egyptiska matställen och caféer. Det är också här du hittar ortens bästa nattliv och Nya Marinan som huserar bra restauranger, en mysig promenadgata och barer som ofta bjuder på levande musik på helgerna. I New Hurghada ligger alla de stora hotellkomplexen. Det gör också att stadsdelen är fylld av shopping och restauranger, men priserna här är något högre än nere på stan. Här finns också shoppingcentret Senzo Mall, med välkända märkesbutiker av olika slag, samt bio och lekland för barn.

Att ta med sig hela familjen till Hurghada är inga problem. Stränderna är oftast långgrunda, hotellen välutrustade och både mat och dryck är relativt billigt. Många av de större hotellen har också lekplatser och aktiviteter för barn. Däremot kan delar av staden vara svårframkomliga för den som har barnvagn. Något som inte ställer till problem är restaurangerna. De finare restaurangerna erbjuder oftast både barnstolar och barnvänlig mat. Och även om Egypten inte är ett känt matland, så som exempelvis Frankrike eller Italien, så finns det en hel del att utforska även i det egyptiska köket. Kort och gott finns det mycket att upptäcka i Hurghada för den som är nyfiken.■ text Maria Tjernström foto Joakim Borén, Nicholas Pitt


46-47 resor_hurgada_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 14.32 Sida 47

hada

RESOR

Spabad hemma? Med ett eget spabad är det inte konstigt att man längtar hem. Vi på Folkpool är stolta över att vara Sveriges största leverantör av spabad och oavsett vilken av våra 34 modeller du väljer får du ett kvalitetsbad, byggt för att tåla vårt nordiska klimat. Går du i spabadstankar? Välkommen in i butiken.

gue

Intri

00:-:0 9 64 86 50 Ord.

Folkpool Norrköping Lindövägen 55, Norrköping Tel. 011-10 19 05 Vardagar kl. 09-17

Åtta 2012 NKPG Magazine


•48-•49 SON+Norrköping Flygplats_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 17.14 Sida 48

Franz WELSER-MÖST

Tillbaka i SON under 100-års jubileet Den förre chefsdirigenten Franz Welser-Möst återvänder till Norrköpings symfoniorkester (SON) och De Geerhallen den 4 oktober. När han som ung var här för drygt 25 år sedan räddade han orkestern, säger Stig Jacobsson, redaktör och musikvetare på Norrköpings symfoniorkester.

Då på 80-talet hände det mycket med Norrköpings Symfoniorkester. – Strax innan hade vi fått en ny administrativ chef, Bjørn Holmvik, en entusiastisk norrman som hade massor av idéer. Det var han som ville att Franz skulle komma. Då hade vi varit utan chefsdirigent i många år, och orkestern var på väg ner.

Österrikaren Franz Welser-Möst var den chefsdirigent som »lyfte SON i håret och fick den att bli en internationell angelägenhet«. Den 4 oktober ges en unik möjlighet att lyssna till »vår« världsdirigents tolkning av favoriten Bruckners fjärde symfoni – den som brukar kallas »den romantiska«. Franz Welser-Möst föddes 1960 och kommer från staden Wels. – Han tog sig namnet Welser för att markera att han kommer därifrån, säger Stig Jacobsson, redaktör och musikvetare på Norrköpings symfoniorkester. Den första konserten som han hade med oss var i november 1985, det var innan han var chefsdirigent. Det var en stor konsert. Då hade man slagit ihop vår ensemble med Stockholms Nya Kammarorkester (Snyko). Vi gjorde ett stort verk, Tjajkovskijs sjätte symfoni. Kemi uppstod mellan dirigent och orkester, som Stig Jacobsson uttrycker det: – Det var kärlek vid första ögonkastet. Han kom tillbaka våren därpå med verk av Mendelsohn och Rachmaninov. I programbladet till den konserten kunde man läsa att han skulle bli chefsdirigent till säsongen därpå.

Alla såg fram mot att Franz Welser-Möst skulle bli chefsdirigent och entusiasmen var stor. Det här var innan Louis De Geer fanns, medan SON höll till i Hörsalen. – Dessutom hade Hörsalen byggts om med nya stolar och ljus- och ljudramper. Tillsammans med den nya chefsdirigenten och att abonnemangsförsäljningen hade ökat blev det en nystart för SON.

Franz Welser-Möst var ung och entusiastisk. – Det brann i fingrarna på Franz. Han ville göra konserter på en gång. Han satte igång en serie med Beethoven, han skulle göra alla symfonier och konserter. Han engagerade många musiker i orkestern som solister, så att de fick känna att de deltog och medverkade i arbetet. Han drog även hit stora solister utifrån, Gösta Winbergh, som var Jussi Björlings arvtagare bland svenska tenorer, sjöng i Massenets opera Manon, och vi gjorde Mozarts Requiem. Då tog Franz upp en kör från Linz, Linz är huvudorten där Franz växte upp och debuterade. När Franz Welser-Möst var vid SON fyllde orkestern 75 år, 1987.

– Han tog tag i trettondagskonserterna, vårt svar på nyårskonserterna med wienermusik. Det var som hand i handske. Vi sa redan då att han skulle passa perfekt för nyårskonserterna från Wien, och så blev det häromåret. Han var dirigent i TV. Tillsammans med honom gav vi den första operaföreställningen i Globen, Aida 1988–89. Vi åkte ut på turnéer med honom, en gång till Brucknerhallen i Linz, en annan gång en fantastisk konsert i Köpenhamn. Det är klart att en sådan kille kan vi inte hålla kvar. Han fick erbjudanden från alla möjliga håll. Så Franz Welser-Möst gick från SON till att bli chef för Londons filharmoniska orkester, sedan vidare via Zürich och Cleveland till sitt hemland Österrike. – Nu är han på Wiens statsopera, och så mycket längre kan man inte komma. När han gästar SON kommer Franz WelserMöst att dirigera först Adès Dances ur Powder her Face och sedan Bruckners symfoni nummer 4 i ess-dur. – Den kallas för »den romantiska«. Den kanske är den mest lättillgängliga av Bruckners symfonier. Den är ljuvlig helt enkelt. Det är mycket ett jaktstycke, Scherzot börjar med hornfanfarer. De rider ut för att jaga, det är romantisk musik av högsta klass.

Franz Welser-Möst är tillbaka i Norrköping som en del av SON:s 100-årsjubileum. – Vi har försökt att få hit gamla chefsdirigenter. Vi har lyckats rätt så bra. Herbert Blomstedt kommer också. ■ Text Daniel Atterbom Foto Don Snyder

NKPG Magazine Åtta 2012


48-49 SON+Norrköping Flygplats_b #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 16.00 Sida 49

Smaka på

Matm

ässa

Östgötamat Nya destinationer från Norrköping Norrköping flygplats har återigen fått ett dagligt flyg till Köpenhamn. Det svenska flygbolaget Nextjet erbjuder upp till tre dagliga avgångar och ankomster i samarbete med SAS. – De började flyga i september, det är kul och väldigt bra för regionens näringsliv, säger en glad Jörgen Nilsson, som är marknadschef på Norrköping flygplats. I detalj så erbjuder de tre dagliga avgångar och ankomster måndag till fredag och en på söndagen. Det som har hänt nu är att det har blivit lite bättre, tidigare flög Cimber bara två gånger om dagen, nu flyger Nextjet tre gånger om dagen. Det är mer flexibelt och ger större valmöjligheter. Norrköping flygplats är återigen en matarflygplats till såväl Köpenhamn som Helsingfors. – Ja, förutom Nextjet till Köpenhamn, så matar Flybe/Finnair till Helsingfors. I september förbättrade Flybe/Finnair tidtabellen. Nu flyger de på en tidtabell som gör att man träffar Finnairs Asiendestinationer bättre. Förutom reguljärflyg är Norrköping flygplats en av Sveriges största flygplatser när det gäller charter. – Ja, vi är den fjärde största efter Arlanda, Landvetter och Sturup, sedan kommer Norrköping.

En nyhet i charterutbudet är att Ving flyger till Kroatien nästa sommar! – Vi hade Kroatien för två år sedan, men nu är det Ving som är en väldigt stark aktör på marknaden. De flyger varje lördag under nästa sommarsäsong. Ett tag till förlänger Ving även årets sommar när de flyger till Turkiet, Rhodos och Mallorca. Efter sommarsäsongen är det Egypten, Gran Canaria och

Teneriffa som lyfter varje vecka fram till oktober. Sedan erbjuder de en avgång till Mexiko under sportlovet. En annan nyhet är att man kan flyga charter till Kap Verde-öarna från Norrköping i januari. – Vintern är rätt häftig. Förutom Mexiko och Kap Verde har vi även charter med Solresor till Madeira, Fuerteventura och Hurghada. Fuerteventura på Kanarieöarna sticker ut lite, menar Jörgen. – Det är kul att charterarrangörerna provar lite nya destinationer. Det har i andra medier framförts kritik mot flygplatsen. Man ser den inte som en del av infrastrukturen, utan kräver att den till skillnad från en busshållplats ska vara lönsam. – Jag vet inte riktigt vem kritiken varit riktad mot, säger Jörgen Nilsson. Flygbolagen har gått i konkurs, och det är inte så mycket vi kan göra åt om de har dålig ekonomi. Vårt uppdrag är att utveckla Norrköping flygplats, och nu har vi tillbaka Köpenhamnslinjen. Det är förstås bra. Sedan är en flygplats en del av infrastrukturen och man måste ställa den mot järnväg eller buss. Bussar servar en regional marknad, tåg en nationell marknad och flyget en internationell marknad. Jörgen Nilsson är optimistisk inför framtiden. – Nu är vi igång med Köpenhamn och vi går mot rekord på chartern, då vi aldrig haft så många charterresenärer som nu. Det är tvära kast inom flyget, det fick vi känna på i våras när både Cimber och Skyways gick i konkurs inom loppet av tre veckor. Men det är en del av vardagen och tjusningen med att arbeta med flyg och regional utveckling. ■

Nyfiken på östgötsk mat, östgötska råvaror och östgötska upplevelser? Välkommen att ta en tur till matmässan Smaka på Östgötamat 2012.

Fredag 12 oktober kl 10:00-17:00 Lördag 13 oktober kl 10:00-16:30 Konsert & Kongress, Linköping Pris 100:(Barn under 12 år, gratis i vuxens sällskap)

Biljetter och mer information www.arenabolaget.se

text Daniel Atterbom Åtta 2012 NKPG Magazine


50-51 Mitt i livet + Robban #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 16.01 Sida 50

Martin Melin och Peter Karyd föreläser om deras version av papparollen.

Plats: Brigadgatan 8, Garnisonsområdet i Linköping. Tid: 14 oktober kl. 12.00, 13.30 och 15.00. Mer information: Finns att läsa på mittilivet.livgrenadjarmassen.se

OFÖRSKÖNAT OCH HUMORISTISKT Det är inte alltid så lätt att känna igen sig i den papparoll som gestaltas idag. Antingen är det velour-pappan som alltid går omkring med barnet i en sele på magen och försöker hitta sig själv på babysimmet, eller också så är det pappan som bara berättar om sin perfekta familj och som skrattar av lycka när han far mellan dagis och fotbollsträningar. Peter Karyd och Martin Melin besöker Linköpings Mitt i livet-mässa för att bjuda på en oförskönad och humoristisk föreläsning om deras version av papparollen.

Mitt i livet-mässan för att dela med sig av sina erfarenheter av papparollen. – Vi tar upp allt ifrån förlossning till den omöjliga frågan »ser jag tjock ut i den här?«, berättar Peter. De vill bjuda på underhållande igenkänningshumor och vågar säga det många tänker. – Vi berättar även om det som inte har ett rosa skimmer över sig. Vi älskar båda våra barn och rollen som pappa, men vågar också säga att ibland är det otroligt jobbigt.

Martin Melin är polisen som blev känd i Robin-

Anna Wallentinson, mässansvarig på

son, men som privat har genomlidit en skilsmässa och gift om sig. Han har tidigare släppt boken Coola pappor och föreläser nu tillsammans med Peter Karyd. Peter driver eget företag, och har privat även fått erfara hur det är att gå från singelliv till radhusliv och styvpappa över en natt. De är båda krönikörer i ämnet och kommer till

Mitt i livet-mässan, ser själv mycket fram emot föreläsningarna. – Det passar väl in i det vi vill uppnå med mässan och den ger på ett personligt sätt råd i hur det är att vara »mitt i livet-pappa«. I skrivandets stund börjar alla detaljer falla på plats inför 14 oktober då mässan hålls.

NKPG Magazine Åtta 2012

Förutom föreläsning med Martin och Peter kommer det även att finnas ett trettiotal utställare med särskilda mässerbjudanden. Anna råder den som är intresserad att gå in på mässans hemsida, mittilivet.livgrenadjarmassen.se.

Föreläsningarna med Martin och Peter kommer att hållas i samma byggnad som mässan och varar i 45 minuter. Det ges tre tillfällen att komma och det kostar inget extra utöver inträdesbiljetten till mässan. På frågan varför man bör komma och lyssna på föreläsningen svarar Peter skämtsamt. – Dels för att vi förhoppningsvis kan ge något bra tips vi har lärt oss under åren, men framför allt för att man kommer få kolikbarn som straff om man inte kommer. ■ text Jennifer Sylvan


50-51 Mitt i livet + Robban #08-12_LKPG Magazine 2012-09-21 16.01 Sida 51

AMBERONE Damsko Kalle P Sko Mirum Köpcentrum Pris 1 150 kr

SHOPPING

EASTPAK KLOSSER Greencha Spiralen Pris 699 kr

HÖSTMYS Gör hösten ännu mysigare med varm choklad. Jolla choklad och dessert Prästgatan 3 Pris dumlechoklad, storpack 350 kr Dumlechoklad, presentask, 69 kr

BOSS Skor Johnells Linden köpcentrum Pris 1 998 kr

BURBERRY Halsduk Johnells Linden köpcentrum Pris 2 998 kr

POLO RALPH LAUREN Tröja Johnells Linden köpcentrum Pris 2 398 kr

TOMMY HILFIGER Jeansskjorta Johnells Linden köpcentrum Pris 998 kr

CROSSTRAINER Crosstech Motion Fitness Kabelvägen 17 Pris 6 990 kr

OCTOPUS Väskmakar’n Drottninggatan 56 Pris 1 650 kr

SPORTTAPE Apoteket AB Pris 48 kr

KYL- OCH VÄRMEDYNA Apoteket AB Pris 68 kr

KYLANDE GEL Apoteket AB Pris 99 kr

ROBBAN IS BACK! text Maria Tjernström foto Fabian Wellving

Han var med när NKPG Magazine föddes. En av dem som presenterade tidningen för marknaden och sedan placerade det första numret i nyfikna Norrköpingsbors händer. Sedan dess har han hunnit jobba på både Vita Hästen och Svemo, men nu är Robban Carlsson tillbaka i gänget som gör NKPG Magazine. – Jag tycker att det är en produkt som har potential och är kul att jobba med, säger han. Sedan har jag saknat det lokala. Att springa på stan och prata med folk. Många av annonsörerna har blivit vänner med åren, och det ska bli jättekul att komma ut och möta dem igen. Jag älskar att träffa folk och höra vad som händer i Norrköping. Många talar om att de första åren med en ny produkt eller verksamhet kan vara kämpiga, men Robban har helt andra minnen från NKPGs första tid. – Det var ett fantastiskt år, minns han. Första numret stod vi i Linden och delade ut direkt till folk. Många blev förvånade över att de

fick en så fin tidning gratis. Vi sålde massor av annonser och det var nästan svårt att hinna med alla besök. Då saknade Norrköping ett lite mer vuxet magasin och med systertidningen LKPG Magazine i Linköping var steget inte långt. Nu fyller magasinet snart fem år, men målet är detsamma, att ge Norrköpingsborna bra, lokal läsning. – Jag vill vara med och göra NKPG Magazine ännu mer lokal, säger Robban. Vi ska vara med där det händer och ha koll på stan. Jag är aldrig längre bort än ett telefonsamtal. Robban ser fram emot att åter igen bita tag i uppgiften att göra NKPG Magazine till förstahandsvalet både för läsare och för annonsörer i Norrköping. Så har ni inte redan sett honom ute på stan lär ni snart göra det, i full fart på väg till nästa möte. Innan han lämnar redaktionen frågar undertecknad om han har något att tillägga. – Passa på att köpa annonser nu, snart är det fullt, säger han med ett leende. ■

Åtta 2012 NKPG Magazine


52-53 Whisky + östgötamat_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.33 Sida 52

WHISKY

Irländsk whisky

MED TVÅ DIPPSÅSER

TORSDAG DOUBLE WHOPPER JR

TISDAG BIG KING

®

MÅNDAG WHOPPER

®

ONSDAG BACON DOUBLE CHEESE BURGER

FREDAG CHICKEN ROYALE

SÖNDAG TENDER GRILL CHICKEN

E ETT TT N NYTT YTT E ERBJUDANDE RBJUDANDE V ARJE D AG VARJE DAG

storllsetarrk e vin ett glas

3 5:veckans drink 69 :– www.facebook.com/TB.sverige

Gäller på Taco Bar i Dominogallerian. Gäller fram till kl 20.00 alla dagar i veckan.

Alkohol kan skada din hälsa. NKPG Magazine Åtta 2012

® Burger King and Whopper Whopper are registered registered trademarks trademarks of of the the Burger King King Corporation. Corporration. ™ Taste Taaste is King King and and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation. Corpo o ration.

LÖRDAG 8 CHICKEN NUGGETS

Allra först kom whiskytillverkningen till Irland med munkar som kristnade irländarna. Whiskyn var naturligvis tänkt som medicin från början. Irländarna använde alla sädesslag till sin whisky fram till 1960 då det sista som inte var korn försvann. Så numera gör man sin whisky på korn. Man mältar inte kornet över rök som skottarna utan man använder sej av het luft. Som tradition distillerar man tre gånger i kopparpannorna. Det gör irländsk whisky väldigt lätt i karaktären. Fruktig och len i smaken. I slutet på 1800-talet och början på 1900-talet var Irländarna duktiga på att marknadsföra sin whisky och man var duktiga på att tillverka stora volymer. På den amerikanska marknaden fanns det över 400 sorters irländsk whisky i början på 1900-talet. Då Irländarna vann frihetskriget över Britterna 1919 blev man bojkottad över hela det brittiska empiriet vilket var ett hårt slag för den irländska whiskyindustrin. Men man hade ju den amerikanska marknaden.

trerade tillverkningen till två platser. Midelton i Cork i söder och Bushmill i Antrim på Nord-Irland. Man byggde ett megastort destilleri nere i Midelton som tillverkar runt 14 miljoner liter whisky per år. Både malt- och grainwhisky. Förutom Pernod-Ricard dök det upp en uppstickare på marknaden i slutet på 1980 talet. Cooleys i Dundalk som tillverkar sorter som Tyrconell, Kilbeggan och Connemara som är torvrökt. Irländarna har kommit tillbaka och det är det snabbaste växande segmentet på marknaden.

Vän av ordningen undrar nu varför jag konsekvent skrivit whisky istället för whiskey som Irländarna numera stavar ordet. Från början stavade Irländarna whisky som whisky ända tills Dublin destillerierna Jameson och Powers vill särskilja sej från övrig irländsk whisky på 1800-talet. Så småningom stavade alla så. Men från början var ordet –W H I S K Y.

1922 inför amerikanarna »prohibition«. Spritförbud. Nästan hela den irländska whiskyindustrin gick i graven och när vi kommer fram till 1960 återstod bara fyra destillerier. Jameson, Powers, Midelton och Bushmill. Man slog sej samman i Irish Distillers Company. Köptes upp av Pernod-Ricard som koncen- Kenneth Lindblad,

whiskyvirtuos

ånadens whisky Redbreast 15 y/o Nr SB85856, 459 kr Månadens whisky får bli en irländare som fanns på alla irländska prästgårdar en gång i världen Redbreast 15 y/o. Doftar och smakar som den ursprungliga irländska whiskeyn doftade och smakade. Den är pure pot stilled. Samma sak som maltwhisky men irländarna använder både mältat och omältat korn och då kan man inte kalla den för maltwhisky. Rik i doft och smak. Lite oljig och jordnära. Namnet kommer från den gråa fågel som tog bort en tagg ur Jesus panna som plågade honom då han hängde på korset. En bloddroppe föll på fågelns bröst och färgade det. Sedan den dagen kallas fågeln för Rödhake (Redbreast).


52-53 Whisky + östgötamat_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.34 Sida 53

Lokalproducerad matmässa För sjätte gången i ordningen bjuder Östgötamat Ekonomisk Förening in till den populära mässan Smaka på Östgötamat. I år är mässan utökad till två dagar och redan klockan 10 på fredagen 12 oktober slås dörrarna upp. Under fredagen äger också en av årets stora nyheter på mässan rum, tävlingen om titeln Årets Gymnasiekock. De tävlande går i årskurs två på någon av de gymnasieskolor i staden som har kockutbildningar, och precis som med Årets Östgötakock avgörs tävlingen i liveheat på scen under dagen.

– Vi vill introducera unga kockar i tänkandet runt lokalproducerade råvaror, berättar Louise Alenbrand, projektledare för Östgötamat Ekonomisk Förening. Skoleleverna har redan tidigare år varit engagerade i mässan, bland annat genom dukningstävlingen och som commies till kockarna som tävlar om Årets Östgötakock, så det är ett naturligt steg att de får en egen tävling. Under fredagen kommer det också att pågå speed meetings mellan länets kockar och producenter. Ett sätt för de båda ändarna av produktionsleden att knyta bekantskaper och kanske utveckla nya idéer och samarbeten. Dessutom kommer det att delas ut pris till några som redan har utvecklat sin idé, nämligen vinnarna av Matverket 2012. En tävling som går ut på att lag bestående av en kock och en producent ska utveckla en helt ny matproduktprodukt, vars huvudråvara kommer från den deltagande producenten. Det vinnande laget får sedan tävla på riksnivå, och har chansen att vinna finansiering till att starta upp produktionen av sin produkt. Förutom detta pågår såklart också mässan, med utställare, seminarier och mat under hela dagen.

Under lördagen bjuder mässan på välkända och välkomna aktiviteter som Årets Östgötakock, dukningstävlingen för gymnasieelever och föredrag. Dessutom bjuds det även i år in till paneldebatt. Nu med titeln Olaglig mat i skolan? – Vi har medvetet valt en provocerande titel, säger Louise. Det handlar helt enkelt om konflikten mellan att vi har stränga djurskyddslagar i Sverige, som vi är mycket stolta över, samtidigt som stora delar av skolmaten importeras från länder med mindre hårda lagar för att det är billigare. I panelen finns representanter från såväl politiken som producenterna och djurrättskunniga. Moderator är Pär Bergkvist, Chefredaktör Magasin Måltid. Som upplagt för spännande diskussioner med andra ord. Förutom tävlingar och debatt dukas det också upp till en guidad smakpalett, för den som vill ge sig ut på en smakresa bland de östgötska delikatesserna kombinerat med dryck. Under både fredagen och lördagen hålls en smakpalett kombinerad med utvalda ekoviner i samarbete med Cavarosa, som kan bokas i förväg. Och på lördagen dukar dessutom De Klomp upp till ölprovning tillsammans med östgötska råvaror. – Sedan avslutas mässan med en mässfest på kvällen, tipsar Louise. Den som vill kan köpa en plats, det brukar bli runt 180 personer. Under festen koras Årets Östgötakock och det bjuds på förra årets vinnarmeny. En trerätters till tonerna av Almost Famous. Lokal lyx när den är som bäst. ■ Text & Foto: Maria Tjernström

Åtta 2012 NKPG Magazine


54-55 vinsida_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 14.34 Sida 54

DRYCK

En stilbildare

Vintips för dig som gillar shiraz

2010 Lionheart of the Barossa Shiraz NR 2129, PRIS 105 KR Barossa Valley är centrum för högoktanig australisk shiraz. Dandelion Vineyards som gjort det här vinet har bra vingårdar i distriktet och gör bland annat det här shirazvinet som har många typiska drag på plats. Doften är öppen och pepprig

med inslag av mörka bär, plommon och fat. Smaken är drygt medelfyllig, rikt fruktig och rätt robust med sammansatta aromer, bra intensitet och avslutande pepprighet. Ett vin som passar till mustiga köttgrytor och är en god introduktion till Max Schuberts vinstil.

2009 Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz NR 16320, PRIS 169 KR Kalimna heter en av Penfolds bästa vingårdar. Den ligger i Barossa Valley och härifrån selekterar man toppdruvorna till Penfolds Grange. Men det blir även över till andra viner, som det här som till och med fått namn efter gården ifråga. Vinet är gjort på klassiskt Schubert-

2011 Black Granite Shiraz NR 22059, PRIS 79 KR De sydafrikanska vingårdarna har ungefär samma varma klimat som de australiska. Därför passar Schuberts modell bra även här. Black Granite är ett bussigt instegsvin där druvorna hämtats från olika gårdar i distrikten norr om Kapstaden.

NKPG Magazine Åtta 2012

manér och har legat 15 månader i fat av amerikansk ek. Doften är stor och fruktig med varma toner av blåbär, björnbär, plommon, mynta, choklad, ek och kryddor typ svartpeppar. Smaken är rik och fyllig med ordentlig stomme, riktigt bra längd och varm, kryddig avslutning. Ett stöddigt vin som kräver en smakrik kötträtt som entrecõte med rödvinssås.

Efter jäsning har det fått en körare med ek för att rätta till dragen. Doften är ung, varm och fruktig med inslag av mörka bär, peppar, rök, fat och choklad. Smaken är rik och avrundad med fruktig kropp, pigg syra och lite uppstramande strävhet som kommer fram efterhand. Inte fel till grillad fläskkarré med örtkryddor.

Bland världens alla viner finns det massor av olika stilar. De flesta har uppstått genom en lång utveckling där lokala odlingsbetingelser, druvsorter och traditioner spelat huvudroller. Ett övertydligt exempel är Bourgogne där man kartlagt vingårdar och testat druvsorter i över tusen år för att komma fram till dagens viner. Ett annat är moselvinerna där ett svalt klimat och druvsorten riesling kommit att samspela till fjäderlätta viner med balans mellan sötma och syra som på en spänd lina. Och som vi sett i en tidigare vinspalt ligger det 300 års produktutveckling bakom dagens champagne och inkluderar sådant som glasindustrins utveckling. Men det finns också stilar där upphovet kan spåras till en enda mans vision. En sådan stil är de maffiga australiska shirazvinerna. Vid tiden efter andra världskriget såg vinläget helt annorlunda ut i Australien än idag. Hälften av vinproduktionen destillerades till brandy och den andra halvan bestod till största delen av starkviner. Det var då Max Schubert fick anställning som vinmakare på vinfirman Penfolds. 1950 skickades han till Europa för att studera vintillverkningen där och få nya idéer. Främst riktades intresset mot Spanien och Portugal där starkvinerna sherry och portvin stod i fokus. Men Max gjorde också en avstickare till Bordeaux. Där blev han på det klara med hur de bästa slottsvinerna gjordes och det blev avgörande för hans karriär. Tillbaka i Australien fick han grönt ljus från företagsledningen att försöka ta fram ett högklassigt rödvin. Max visste vad som behövdes: riktigt mogna druvor och små ekfat att lagra vinet i. I Bordeaux använde man främst cabernet sauvignon och tunnor av fransk ek. I Australien odlades det nästan ingen cabernet på den tiden så Max fick hålla till godo med shiraz, liksom han fick ta tunnor av amerikansk ek i stället för fransk. 1951 började försöken. När företagsledningen några år senare provade de första årgångarna förskräcktes de. Vinerna var alldeles för kraftiga och råbarkade och inget någon kunde tänkas dricka. De var så fel att Max till och med förbjöds jobba vidare med sin idé. Nu fortsatte han i stället att göra nya årgångar i lönndom. Och när han ställde ut sin 55:a på en mässa 1962 vann det guldmedalj. Resten är historia. Penfolds Grange, som vinet heter, blev en ikon och har fått många efterföljare, inte bara i Australien. Maffig, barriquelagrad shiraz är en vinstil som många gör sin variant av idag. Men det var Max Schubert som en gång hade visionen. ■ ULF JANSSON


•54-•55 vinsida_b #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 16.12 Sida 55

FmcYf\m]fc]dlhYflY\afY ZmjcYjg[`ÆYkcgjhƒJ]lmj% hmfcl]faFgjjc‘haf_& Ndcgee]f

Åtta 2012 NKPG Magazine


•56 Evenemang_b #08-12_LKPG 2012-09-21 17.47 Sida 56

På gång i

Norrköping

5-14/10 FLIMMER FESTIVALEN 110% BUSKIS 12/10 12/10 FOLKKOMEDIN MARKNADSAFTON NORRKÖPINGS STÖRSTA AFTER WORK 12/10 13/10 STEN & STANLEY TROLLERI MED KLAS KALAS 13/10 17/10 VITA HÄSTEN - TRANÅS AIF IF KRISTOFFER APPELQUIST FÖRKLARAR KRIG! 18/10 20/10 TANKELÄSARE HENRIK FEXEUS – I DITT HUVUD NORRKÖPINGS MEGALOPPIS 20/10 21/10 IFK NORRKÖPING - IF ELFSBORG TECKNA MANGA 27/10 27-28/10 HANTVERKARNAS HÖSTMARKNAD SPÖKVISNING 29-30/10 3/11 ULF LUNDELL MED BAND TIPS Pris, tid och plats: Se flimmer.nu.

Pris: Vuxen 380 kr Barn 280 kr. Tid: 19:30. Plats: Flygeln.

Pris: 150 kr. Tid: 19:00. Plats: Arbisteatern.

Pris: 99-249 kr. Tid: 17:00. Plats: Louis De Geer.

Pris: 425 kr. Tid: 19:00. Plats: Flygeln.

Pris: 50 kr. Tid: 13:00. Plats: Stadsbiblioteket.

Tid: 19:00. Plats: Himmelstalundshallen.

Pris: 275 kr. Tid: 19:00. Plats: Skandiateatern.

Pris: 380 kr. Tid: 19:00. Plats: Flygeln.

Tid: 08:00-16:00. Plats: Folkborgen.

Tid: 17:30. Plats: Nya Parken

Pris: Fri entré. Tid: 13:00-15:00. Plats: Stadsbiblioteket.

Pris: Fri entré. Tid: 10:00-16:00. Plats: Brunnssalongen, Himmelstalund.

Pris: 110 kr. Tid: 19:00. Plats: Löfstad Slott.

Pris: 560 kr. Tid: 19:30. Plats: De Geerhallen.

Har du tips på evenemang? Skicka dem till info@lkpgnkpg.se

Nästa nummer ute 27-28 oktober Missa inte vårt novembernummer fullt med ny och intressant läsning om livsstil, shopping, sport, trend och inredning. Har du tips på något vi borde uppmärksamma? Ring 0725-53 06 11 eller skicka ett mail till redaktionen@lkpgnkpg.se.

NKPG Magazine Åtta 2012


00-00_Omslag_NKPG #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 16.23 Sida 2

Gör dig redo för hösten!

20%

rabatt på utvalda produkter till ditt husapotek Upplev mode och inredning i en unik miljö. Välkommen till Norrköpings fräschaste shoppingstråk.

Välkommen in! Erbjudandet gäller t o m 21/10 -12 eller så länge lagret räcker. Alvedon är ett receptfritt läkemedel mot värk och feber (paracetamol).* Nezeril är ett receptfritt läkemedel mot nästäppa (oximetazolin). Används högst 10 dagar i följd.* Strepsils är ett receptfritt läkemedel mot halsont.* Bisolvon är ett receptfritt läkemedel mot hosta med segt slem (bromhexin).* *Läs bipacksedeln noga innan användning.

Ny entré från Drottninggatan, välkommen! www.norrkopingcity.se

Apoteket i Norrköping Hantverkargatan 23-29 Vilbergen Centrum Vrinnevisjukhuset Drottninggatan 53, Gallerian Spiralen


00-00_Omslag_NKPG #08-12_NKPG Magazine 2012-09-21 16.19 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / Å TTA 2012

SÖNDAGAR 11-17 City växer så det knakar! Fler butiker, mer shopping och bredare utbud. NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN

Välkommen till över 150 butiker och 20 restauranger.

SHARON DYALL

TRIVDES I NORRKÖPING

Höstmode 2012

GRATIS G A P RKERIN R!

AGA PÅ SÖNusDAnkaret, I våra P-h iran Lyckan & Sp

ÖPPETTIDER Vardagar 10-19 Lördagar 10-17 Söndagar 11-17

NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN Åtta 2012

Foto: Håkan Ahldén

www.facebook.com/NorrkopingCity

WWW.LKPGNKPG.SE

www.norrkopingcity.se

NKPG Magazine #8-12  

Norrköpings eget livsstilsmagasin #8-2012

NKPG Magazine #8-12  

Norrköpings eget livsstilsmagasin #8-2012

Advertisement