Page 1

Omslag_NKPG_b_NKPG Magazine 2010-01-22 11.30 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / E TT 2010 NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN

lansforsakringar.se/fastighet

WWW.NKPGMAGAZINE.SE

Från början hette vi Länshem. Idén var att göra bostadsaffären lite bättre och lite tryggare. Det har många uppskattat. På några år har vi vuxit till landets fjärde största fastighetsmäklarkedja. Nu tar vi ett steg till och byter namn till det vi är: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. En fastighetsmäklare som kan ge dig lite mer. Oavsett om du ska köpa eller sälja.

Livsstil Shopping Trend

Ett 2010

! n i s gaNNISEN a mTER TE s l i t s s G EF N v I li ORRKÖP t e g ÄLJER N e s g SSON V n i p ö HAN k O J r S Nor THOMA Foto: morre

Nu heter vi det vi är.


Omslag_NKPG_b_NKPG Magazine 2010-01-22 13.32 Sida 2

Shoppa i City! Vardagar 10.00–19.00 Lördagar 10.00–17.00 Söndagar 12.00–16.00


01_Ledare #1-10_NKPG 2010-01-22 08.55 Sida 1

LEDARE Välkommen till ett nytt år med NKPG Magazine, Norrköpings eget livsstilsmagasin. Efter lite julledighet känns det bra att med nya krafter sätta igång igen. Innan vi gick på julledigt såg vi till att hinna med allt det där som vanligen inte hinns med, så nu är vi uppdaterade och redo för framtiden på alla möjliga vis. Vi har till exempel flera nya medarbetare, hungriga på att göra Norrköpings bästa magasin. En ny säljare, Tina Hansson, är sedan några veckor ute på fältet för att bekanta sig med nya och gamla annonsörer. Våra övriga säljare finns förstås kvar, men Tina kommer att överta en del av säljarbetet där. Produktionssidan har fått allt mer att göra och för att stärka upp den kommer Mats Larsson att arbeta med oss vid behov. Han arbetar som frilans med uppdrag för bland andra Metro. Han kommer bland annat att hoppa in då Fabian, stolt nybliven pappa, kommer att vara lite pappaledig. Lite sorgligt är det att meddela att Patrik Ekenblom, vår fotograf som var med och startade våra magasin för snart fyra år sedan, nu går vidare till andra arbetsuppgifter. Allting har ett slut men utan Patriks insats hade magasinet inte varit där vi är idag. Vi kommer att sakna denna allkonstnär enormt, men är samtidigt glada över att han hittat nya utmaningar i livet. Ett jättestort och varmt TACK från hjärtat säger alla vi på magasinet. Förändringar är oundvikliga och hör utvecklingen till. Januari blir vårt avstamp till ett nytt outforskat år. Nytt är att alla som vill prenumerera på magasinet nu har möjlighet att få den hemskickad varje månad, vare sig du bor i närheten eller lång bort och vill ha koll på hemorten. Mer information finns på hemsidan www.nkpgmagazine.se För 200 år sedan, den 6 januari 1810, slöt Sverige fred med Napoleons Frankrike, och för 100 år sedan hade den första Svenska långfilmen, Värmlänningarna, urpremiär. I januari för 15 år sedan blev Sverige medlem i EU. Så visst är januari på många sätt en viktig månad. Att ibland se bakåt ger perspektiv på den tid vi lever i och utvecklingen till den verklighet vi tar för given idag. Det var nog bara i de vildaste hjärnorna som man 1855 gissade sig till 2010 års mobila samhälle när det Svenska telegrafnätet det året knöts ihop med det övriga Europas nät. Utmaningarna består och om ytterligare 155 år kanske folk ser tillbaka på vår tid som den stora klimatstridens tid och lever gott i en helt annan verklighet än vår. Fascinerande tanke! MIKAEL FRENNESSON

Omslag: Thomas Johansson FOTOGRAFERAD AV MORRE

Nummer 1 Årgång 3 NKPG Magazine kommer ut 10 ggr per år. Adress: NKPG Magazine, Hamngatan 2, 602 24 NORRKÖPING. Chefredaktör/ Ansvarig utgivare/Art Director: Mikael Frennesson 0709-34 38 90 (mikael.frennesson@nkpgmagazine.se) Annonsbokning: Tiva Angeli (tiva.angeli@nkpgmagazine.se) 0703-13 54 00 Mikael Lannersund (mikael.lannersund@nkpgmagazine.se) 0709-22 61 23 Tina Hansson (tina.hansson@nkpgmagazine.se) 0709-89 34 39 Produktion: Fabian Wellving (fabian.wellving@nkpgmagazine.se) 0709-89 34 32 Marie Berggren (marie.berggren@nkpgmagazine.se) 0709-89 34 36 Mats Larsson (mats.larsson@nkpgmagazine.se) 0705-95 92 72 Daniel Atterbom (daniel.atterbom@nkpgmagazine.se) 0766-36 91 99 Omslagsfoto: Morre Hemsida: www.nkpgmagazine.se Tryck: Scanweb OY Distribution till hushållen:

Upplaga: 30 000 ex

NKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada p.g.a. uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.


02-• 03_Film #1-10_NKPG 2010-01-22 13.44 Sida 1

FILM NKPG bäst just nu

Vi listar vad som är mest sevärt på film, dvd och TV för tillfället TV MAD MEN (Drama) Missa inte att följa den prisbelönade dramaserien om Don Draper och alla de andra reklamarna på Sterling Cooper. Kanal 9 eller i webb-tv på Kanal 5 Play. BIO SNABBA CASH (Drama/thriller) Baserad på Jens Lapidus succéroman. Johan JW Westlund lever dubbelliv som stekare på de hetaste inneställena på Stureplan. BIO THE COVE (Dokumentär) Årets mest hypade dokumentär som ger en lärorik och obehaglig inblick i hur människan behandlar ett djur som tillhör våra absoluta favoritdjur – delfinen. BIO UP IN THE AIR (Genre) Oscartippad om Ryan Bingham (George Clooney) i åratal levt ett lyckligt liv i luften finner han sig plötsligt redo att landa för gott. BIO AVATAR (Sci-Fi, Action, Äventyr) Mästerregissören James Cameron är tillbaka med ett actionpackat äventyr, olikt allt vi tidigare sett som för oss till en spektakulär ny värld bortom fantasins gränser.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa den närmaste tiden BIO IT'S COMPLICATED (Komedi) Meryl Streep spelar en ensamstående mor med utflugna barn som slits känslomässigt mellan exmaken (Alex Baldwin) och hennes nya vän (Steve Martin).

Floppvarning

Vi tipsar dig om saker som kan få svårt att leva upp till förväntningarna TV IDROTTSGALAN Varför en idrottsgala när idrottarna själva inte har tid att vara med? Gör om det till en minnesgala för idrottarna som lagt av istället.

Entourage planeras på vita duken Alla som följt och uppskattat tv-serien Entourange, som bygger på producenten Mark Wahlbergs liv som ung skådis i Hollywood, kan nu se fram emot att den även blir film. Men först ska ytterligare två säsonger av den populära tv-serien med Adrian Grenier, Kevin Connolly och Kevin Dillon i rollerna spelas in, rapporterar Hollywood Reporter. Det är dock oklart när en Entourage-film kan komma att gå upp på vita duken och inga övriga detaljer är i dagsläget kända. Svenska tittare kan se den femte säsongen av serien i SVT med start i februari. Tidigare säsonger sänds i TV 6.

Slottsgatan 119 011-13 68 60

NKPG Magazine Ett 2010

Snabba Cash får uppföljare Det blir en uppföljning på biosuccén Snabba cash, som bygger på Jens Lapidus roman om den undre världen i Stockholm. Författaren Jens Lapidus och filmens producent Fredrik Wikström bekräftar att två nya filmer planeras. – Vi bestämde det så fort vi var klara med Snabba cash, säger Fredrik Wikström till nyhetsbyrån. Alla har varit eld och lågor kring det här. Filmen Snabba cash hade premiär i januari. Redan första helgen hade 100 000 biobesökare begett sig till biograferna för att se filmen.

George Clooney filmar i Sverige George Clooney har odlat skäggstubb inför inspelningen av filmen The American, där han spelar en yrkesmördare. Delar av filmens nyckelscener spelas in i Sverige. – Jag har aldrig varit i Sverige förut. Jag ser verkligen fram emot det, säger George Clooney, 48. Filmteamet med George Clooney och filmens regissör Anton Corbijn spelade in i Italien tidigare i höstas. Corbijn är en av världens mest kända videomakare som har arbetat med som U2, Metallica, Depeche Mode och Nirvana. – Anton har gjort en film förut – Control – och den var jättebra. Det är inte alltid fallet när det rör sig om personer som gjort musikvideor eller tagit stillbilder. Många gånger vet de inte hur man berättar en hel historia under en och en halv timme. The american kretsar kring yrkesmördaren Jack, som alltså spelas av Clooney, som efter ett urspårat uppdrag i Sverige drar sig undan till en italiensk by. – Det är en modern lönnmördar-story. Men det är också en slags Sergio Leone-western, baserad på boken A very private gentleman. Största delen av filmen utspelar sig i Italien, säger Clooney som äger en lyxvilla vid Comosjön och bor där större delen av året. Clooney är bioaktuell i tre filmer – Fantastic mr Fox, The men who stare at goats samt den hyllade komedin Up in the air. Vad vet du om Sverige? – Inte mycket. Men jag har hört mycket positivt och ser fram emot att få komma dit.


02-03_Film #1-10_NKPG 2010-01-22 11.24 Sida 2

GANT STORE

NORRKÖPING: LINDEN KÖPCENTRUM, 011-12 49 44 WWW.GANT.COM/SWEDEN


MUSIK Musikförsäljningen ökade 10,2 procent under 2009

ª›ȱŽ›Š›Ž—‘Ž ȱ ’—ȱ›¢‘ŽǷ ȱ

Familjeföretag Fa F am amilj iilljeföretag i ssamverkan amverkan

“ã›”Š‘•œȱ “ã›”Š‘•œȱ Ž›ŠŸ—’—œ‹¢›ª Ž›ŠŸ—’—œ‹¢›ª Södra S ödra Promenaden Promenaden 140, 140, N NORRKÖPING, ORRKÖPING, T Tel. el. 0 01111- 12 12 0 03 3 34, 34, w www.bjorkdahls-begr.se ww.bjorkdahls-begr.se

Henrik Ibsen

VILDANDEN NG STORA TEATERN NORRKÖPI ri rua feb 16 januari – 20

otateatern.se Biljetter 020 – 51 51 20 www.ostg

NKPG Magazine Ett 2010

Efter närmare tio år av fallande musikförsäljning i Sverige innebar 2009 äntligen ett efterlängtat trendbrott, skriver Musikindustrin. Totalt ökade försäljningen under fjolåret med 10,2 procent i värde. Med en ökning på hela 98,6 procent nästan fördubblades den digitala musikförsäljningen och de digitala musiktjänsterna svarar nu för 16,3 procent – närmare en sjättedel – av Sveriges totala musikförsäljning. Fortfarande är dock den legala musikmarknaden nästan halverad jämfört med för tio år sedan. I januari presenterade den svenska branschorganisationen GLF (Grammofonleverantörernas Förening) sin statistik för 2009. Totalt såldes det under 2009 musik för 861,5 miljoner kronor från distributörsledet mot återförsäljare och konsumenter. Efter flera års nedgång ökade albumförsäljningen såväl i antal sålda exemplar (7,6 procent) som i kronor (1,9 procent). Under 2009 stod albumförsäljningen för 80 procent av den totala musikförsäljningen. Däremot halverades singelförsäljningen (oräknat den digitala) som nu är nere på 366 000 exemplar, vilket kan jämföras med de närmare 16 miljoner album som i fjol såldes till ett värde av närmare 700 miljoner kronor. Sverige ligger, med 16,2 procent marknadsandel för den digitala musikförsäljningen, fortfarande långt efter till exempel USA, där motsvarande andel är cirka 40 procent.

Apple utmanar Spotify Den svenska musiktjänsten Spotify har bidragit till att amerikanska Apple och dess tjänst Itunes har gjort sitt intåg på ännu ett område. Tidigare har Apple enbart, och framgångsrikt, sålt digital musik för nedladdning, något som har skett mycket. Musiktjänsten Itunes har sålt över 8,5 miljarder låtar och dominerar den digitala musikmarknaden. Genom köpet av en annan musiktjänst kallad Lala ger sig bolaget även in på så kallad streaming, det vill säga musik som spelas upp samtidigt som den överförs via internet. Denna blir nu en konkurrent till Spotify.

SÄLJER bäst just nu Detta var topplistan när vi gick i tryck: ERIK GRÖNWALL ERIK GRÖNWALL CALLE KRISTIANSSON CALLE KRISTIANSSON BLACK SABBATH GREATEST HITS MELODY GARDOT MY ONE AND ONLY THRILL THE BASEBALLS STRIKE! THÅSTRÖM BE-BOP-A-LULA HELA JÄVLA DAN (1989-2009) LADY GAGA THE FAME MONSTER AMANDA JENSSEN HAPPYLAND SUSAN BOYLE I DREAMED A DREAM GENTLEMEN AWAKEN ME

BÄST just nu

Missa inte dessa album för allt vad ni gör MASSIVE ATTACK HELIGOLAND AMANDA JENSSEN HAPPYLAND ALICIA KEYS THE ELEMENT OF FREEDOM

HETAST på golvet

Några låtar som snurrar mest på dansgolvet just nu LADY GAGA BAD ROMANCE BLACK EYED PEAS MEET ME HALFWAY

VARNING på stan Alla orkar bara inte lyssna mer

JO MICHAEL JACKSON VAR EN LYSANDE ARTIST, FÖR EN DRYGT 30 ÅR SEDAN. NU ÄR HAN DÖD OCH VI VILL HYLLA HANS MINNE, MEN I ALL FRAMTID?

Magnus Johansson åter! I östgötabandet Ralph ingår skådespelaren Tobias Almborg (Östgötateatern), webbdesignern Leif Stenbom, clownen Dave Braunsthal och grammisvinnaren, numera läraren, Magnus Johansson. Det är första gången på mången år som Magnus Johansson återvänder till musiken på detta sätt. Hela historien om bandet kan intresserade läsa genom att ladda ner skiva för 50 kronor på: grammofon.com/shop/varor.asp?id=14.

Guldrusch för MC Hammer Den gamle rapparen MC Hammer tjänar åter storkovan på guld. Det gläder MC Hammer alias Stanley Burrell. Bolaget Cash 4 Gold, där han är delägare och frontfigur, har guld som affärsidé. De samlar in guldföremål från amerikanerna och säljer sedan guldet vidare i guldtackor.

Detta är en annons från Media Markt Gäller tom den 28/2 2010 Vi reserverar oss för tryckfel samt slutförsäljning

04-05_Musik #1-10_NKPG 2010-01-22 09.42 Sida 1


r u k c o l p x a Ett . d r ö k s r o t a d årets TFT15,5 -sk " ärm

Detta är en annons från Media Markt. Gäller tom den 28/2 2010. Vi reserverar oss för tryckfel samt slutförsäljning.

04-05_Musik #1-10_NKPG 2010-01-22 09.43 Sida 2

Intel® Core™2 r Duo-processor P7450 4096 MB internminne 500 GB hårddisk

VGN-NW21 SF/T Bärbar dator 15,5" TFT-skärm med Intel® Core™2 Duo-processor P7450, 13 GHz, 4096 MB internminne, 500 GB hårddisk, ATI Mobility Radeon™ HD, 4570-grafikkort 512 MB, HDMI, webbkamera, DVD-brännare och trådlöst nätverk. Levereras komplett med Windows® 7 Home Premium. Art. Nr: 1104464

NORRKÖPING Ö • Ingelsta • Koppargatan 30 • 602 23 Norrköping • 011 - 32 11 00 www.mediamarkt.se

www.mediamarkt.se

Allt annat känns puckat.


06-07_bokspalt #1-10_b_NKPG 2010-01-22 09.45 Sida 1

BÖCKER Min vän Stieg Larsson av Kurdo Baksi är ett ömsint och ärligt vänporträtt av Stieg Larsson som dog för över fem år sedan. Minns du att du, tillsammans med Stieg Larsson och några till, var och tittade på min lägenhet i Stockholm sommaren 2000? – Visst var jag med Stieg Larsson och hans sambo och tittade på din lägenhet. Du var mycket trevlig. Stieg ville att jag skulle ha en bostad i mitt namn. Det hade jag ju inte haft på tio år. Vad fick dig att skriva Min vän Stieg Larsson? – Jag var Stiegs närmaste vän. Jag är skyldig honom att skriva en bok. Han hade nog gjort samma sak om allt var tvärtom. Om jag hade avlidit med tre bestsellers och Stieg fortfarande levde hade han nog också skrivit en bok om mig. En annan anledning är att jag vill presentera den riktige Stieg och hans kamp mot nazism, rasism, intolerans och orättvisor. Jag vill inte att han bara blir en deckarförfattare. Som ambassadör för Stieg måste jag ge den riktiga bilden. Min uppgift är stor, med tanke på att hans böcker säljer i 42 länder och hans filmer visas i 39 länder. Därför har jag skrivit Min vän Stieg Larsson. Kände Stieg på sig att böckerna skulle bli framgångsrika? – Ja, men han trodde böckerna skulle sälja för fyra miljoner kronor i Sverige och Norden. Internationell framgång talade han aldrig om. Som jag förstod det, skrev Stieg böckerna för att få en plattform för att debattera Sverigedemokraterna. Är Stiegs död det bästa som kunde ha hänt SD? – Ja, på sätt och vis. Tack och lov finns Expo fortfarande kvar. Men Stieg var en viktig motor i kampen mot Sverigedemokraterna. Jag kommer att sakna honom i valet 2010. Har du upptäckt något om Stieg som har förvånat dig? – Ja, jag underskattade honom som deckar-

NKPG Magazine Ett 2010

författare. Jag vägrade att läsa hans manus. Det gör ont att tänka på det idag, man ska aldrig underskatta sina vänner. Du träffade hans far eller bror medan Stieg levde. Pratade han mycket om dem? – Ja, det gjorde han. Jag har känt familjen en längre tid. Du var sommarvärd i Sveriges Radios P1 den 20 juni 2000. Ändrade det ditt liv på något sätt? – Nej, faktiskt ingenting. Hur var det att nyligen vara tillbaka i Turkiet? – Jodå. En fantastisk känsla. Man har varit hatad i 28 år och nu gör turkisk teve ett heltimmesprogram om mitt liv. Det är mycket med det jordiska. Under de år du har bott i Sverige, har något blivit bättre, tycker du? – Nej. Sverigedemokraterna sitter nu i varannan kommun. Flera opinionsmätningar pekar mot att SD kan komma in i riksdagen nästa år. För 20 år sedan hade detta varit omöjligt. Jag är orolig för intoleransen i Sverige. Om din bok skulle filmatiseras, vem borde spela dig respektive Stieg? – Ola Rapace kan spela Stieg Larsson. Jag vet inte vem som kan spela mig ännu. Jag har inte funderat så mycket på det. Ola Rapace skulle fungera perfekt, men jag tror inte att min bok blir en film. Teater kan den nog bli. Du har arbetat med samma frågor i 26 år. Vad får dig att fortsätta, trots att saker och ting som du säger inte blir bättre? – Jag tror inte på likgiltighet och tystnad. Om sådana som jag slutar engagera sig blir fler människor intoleranta. Min kamp för allas lika värde och rättigheter är för viktig för att överges. Att fler inte engagerar sig tvingar mig att fortsätta med mitt engagemang. Blir situationen bättre för kurder i Turkiet? – Ja och nej. På det juridiska planet erkänns inte kurder ännu i Turkiet. Inte heller det kurdiska språket. Möjligheterna att diskutera den tabubelagda kurdfrågan är nu större. Det är ett steg i rätt riktning. Skulle ett turkiskt EU-medlemskap förbättra situationen för landets kristna minoritet? – Ja, absolut. Olle Wästberg, publicist, tidigare generalkonsul i New York och chef för Svenska Institutet, menar att utan invandring går Sverige tillbaka ekonomiskt. På vilket sätt skulle du vilja ändra integrationspolitiken? – Jag skulle först avskeda den nuvarande integrationsministern Nyamko Sabuni som är okunnig och islamofob.

NKPG bäst just nu Vi listar läsvärda böcker i februari ...

AV STEVE SEM-SANDBERG DE FATTIGA I LODZ Augustprisvinnaren 2009. En roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz under andra världskriget. En kritiker- och försäljningssuccé. SAAM KAPADIA, JEPPE WIKSTRÖM, KIM PHUC FRED! 100 RÖSTER MOT VÅLD OCH KRIG Efter 200 år av fred i Sverige, ett världsunikt förhållande. Men samtidigt dödas och skadas många över hela Jorden. En bok som sätter i gång samtal och ge både alternativ . TRE SEKUNDER ROSLUND & HELLSTRÖM Utsedd till årets bästa svenska kriminalroman 2009 av Svenska Deckarakademin. Han lever ett dubbelliv. Ett med en familj och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar allt. MARTIN INGVAR, GUNILLA ELDH HJÄRNKOLL PÅ VIKTEN Den framstående hjärnforskaren Martin Ingvar visar hur man samarbetar med belöningssystemet i stället som ger råd om vikt och hälsofrågor. KATARINA WENNSTAM ALFAHANNEN Filmskådespelaren Jack Rappe tar kvinnor som en karl ska. Att de inte alltid är med på noterna hör ju bara till spelet, eller hur? En kriminalroman om mäns våld mot kvinnor.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa att läsa i höst...

SUSANNA ALAKOSTA HÅPAS DU TRIFS BRA I FENGELSET I Svinalängorna skildrade Susanna Alakoski ur barnens perspektiv. Här handlar det om vuxna med liknande bakgrund, som kämpar med sitt arv och sin överlevnad.

Februaritipset

För dig som vill stänga dörren om dig och krypa upp i läsfåtöljen… JENS LAPIDUS SNABBA CASH Tillbaka på topplistorna när filmatiseringen kom. Om du tillhör den halva av svenska folket som inte läst boken: se filmen och läs sedan boken.

Topplistor SKÖNLITTERATUR JANUARI 1. DEN FÖRLORADE SYMBOLEN DAN BROWN (Albert Bonniers) 2. DE FATTIGA I LODZ STEVE SEM-SANDBERG (Albert Bonniers) 3. HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT… JONAS JONASSON (Piratförlaget) 4. HYPNOTISÖREN LARS KEPLER (Albert Bonniers) 5. FYRVAKTAREN CAMILLA LÄCKBERG (Bokförlaget Forum) POCKETTOPPEN JANUARI 1. BOKTJUVEN MARKUS ZUSAK (Damm Förlag ) 2. TILL DESS DIN VREDE UPPHÖR ÅSA LARSSON (Bonnierpocket) 3. 1222 ÖVER HAVET ANNE HOLT (Pocketförlaget) 4. INFILTRATÖREN LASSE WIERUP (Norstedts) 5. KALL SOM GRAVEN PETER ROBINSON (Månpocket) Källa: Svensk Bokhandel. Listorna bygger på uppgifter från cirka 300 bokhandlar och varuhus.

Sedan skulle jag införa ett nytt skolämne med namnet Respekt. Sist men inte minst skulle jag skapa fler arbetstillfällen. Arbetslösa människor resulterar alltid i rasism. Vad är farligast: Sverigedemokraterna i riksdagen, eller att de andra partierna anammar delar av SD:s program? – På kort sikt är SD farligast. På lång sikt är det partierna som anammar SD:s politik, till exempel Folkpartiet, som är farliga. Sverige kan förvandlas till Haiders Österrike eller Pia Kjærsgaards Danmark. Det är mycket farligt! Vad är det mest hoppfulla som hänt på senare tid, tycker du? – Att fler personer med invandrarbakgrund verkar inom media, politik och kultur. ■ TEXT DANIEL ATTERBOM FOTO CATO LEIN


06-07_bokspalt #1-10_b_NKPG 2010-01-22 09.48 Sida 2

PREMIÄR KVARTERSKROGEN ASKEN FL

YTT TTAR TILL KNÄPPIN GSBORG. Frred F eda ag geen nd deen 2 29 9 jja an nu ua arri ssllår år vi vi u up pp p p portar a na till våra nyya fin a lokaler i Knäpp p iingsbo b rg. Varmt välk l omna. ADRESS Skolgatan 1 TELEFO FON N//B BO OK KN NIIN NG G

011 - 18 00 20

ÖPPET TT TIID DE ER R LU LUN NC CH H

Måndag – Fredag

11.00 – 13.30

Ö ÖV VR RIIG GA A ÖPPET TT TIID DE ER R

Måndag –Torsdag Fredag Lördag

17.00 – 23.00 17.00 – 01.00 12.00 – 01.00

www.krogasken.se

Ett 2010 NKPG Magazine


•08-•11_Film It's Complicated_b + Asken #1-10_b_NKPG 2010-01-22 10.05 Sida 1

s ' t I plicated

m o C NKPG Magazine Ett 2010

UIP m foto Atterbo l ie n a text D

n film e å p d llywoo o H r e en. d n u n j a b n m e Äntlig ldre än d romantisk ä r ä n a n ra där kvin liten komplice plicated. n om Det är e m heter It's C lec Baldwin so tA komedi ep spelar mo tre Meryl S Martin. ve och Ste


08-11_Film It's Complicated_b + Asken #1-10_b_NKPG 2010-01-22 09.54 Sida 2

”Mycket vuxen och mycket rolig kärlekshistoria New York Times menar: ”Streep gör så att man tror på [hennes rollfigur] Jane, eller snarare får en att vilja tro på henne, från hennes nonchalant chica garderob till de överseende leenden hon skänker sina barn och älskare, som alla behöver omvårdnad. Sanningen är att alla behöver lite dalt, vilket kan vara nyckeln till Nancy Meyers säregna talang: Hon skämmer skamlöst bort sin publik.” Manusförfattaren och regissören Nancy Meyers har tidigare gjort filmer som Föräldrafällan (1998), Vad kvinnor vill ha (2000), Something’s Gotta Give – Galen i kärlek (2003) och Holiday (2006). Nancy Meyers är lika gammal som Streep och Oscarnominerades för manuset till Tjejen som gjorde lumpen (1981). – En del människor lär sig aldrig enkla sanningar, menar Nancy Meyers i en intervju. – Det är de lyckligt lottade som så småningom lär sig något. Jag tenderar att utforska saker som jag på något sätt brottas med. Att skriva har alltid varit väldigt terapeutiskt för mig. Många av mina filmer skildrar parallella händelser i mitt liv, fast jag har aldrig gått med i armén [som tjejen som gjorde lumpen], och jag har aldrig haft en kärleksaffär med min ex-make. Manuset berättar aldrig sanningen, men det som ligger bakom är djupt känt. Nancy Meyers insåg att det fanns komiska möjligheter i att en skild kvinna har en kärleksaffär med sin före detta make. För att hämta inspiration såg hon om Paul Mazurskys klassiker En fri kvinna (1977) och Bob & Carol & Ted & Alice (1969). De är exempel på filmer som är typiska för den period då de spelades in. Mazursky fångade verkligen tidsandan. Nancy Meyers säger: – Jag lockades av att skildra livet efter skilsmässan som de frånskilda befinner sig i och hur deras relation på flera sätt aldrig riktigt tar slut: de stöter på varandra, de måste klura ut hur

It’s Complicated är något så ovanligt som en romantisk komedi för dem som är vuxna nog att ha barnbarn. Den 60-åriga Meryl Streep, sin generations främsta amerikanska skådespelare med två Oscarstatyetter och ytterligare tolv nomineringar, spelar Jane Adler. Hon är mor till tre vuxna barn. Streeps rollfigur driver en framgångsrik restaurang kombinerat med bageri i Santa Barbara. Ett decennium efter skilsmässan har hon en vänskaplig relation med sin före detta make, advokaten Jake (Alec Baldwin). Men när Jane och Jake firar sin sons universitetsexamen, börjar saker och ting bli lite komplicerade. Därav titeln – It’s Complicated översatt till svenska är Det är komplicerat. En oskyldig måltid två föräldrar emellan leder, tillsammans med flera flaskor vin, till en kväll full av skratt och minnen av ett 19 år långt äktenskap. Vilket leder till en impulsiv affär. Problemet är att Jake är omgift med den mycket yngre Agness (Lake Bell). Nu är Jane, den före detta hustrun, den andra kvinnan. För att leva upp till titeln har Jane anlitat en arkitekt vid namn Adam (Steve Martin) för att rita ett nytt kök. Hennes nuvarande kök har tragiskt nog bara två ugnar. Det är ett av Streeps rollfigurs problem i filmen. Även Adam är frånskild, och han börjar falla för Jane, men snart inser han att han blivit en del av en ovanlig kärlekstriangel. Frågan är om Jane och Jake ska gå vidare med sina skilda liv, eller om tidens gång har fått dem att inse att de faktiskt är bättre tillsammans än var och en för sig. Ja, livet är komplicerat. Några av de bästa – och oanständigaste – replikerna i It's Complicated, menade Washington Posts recensent Michael O’Sullivan, går inte att återge i en familjetidning. För katten, några av de bästa replikerna är inte ens repliker. Han kallar It’s Complicated för en mycket vuxen – och mycket rolig – kärlekshistoria.

Ett 2010 NKPG Magazine


08-11_Film It's Complicated_b + Asken #1-10_b_NKPG 2010-01-22 09.54 Sida 3

de fortfarande är föräldrar tillsammans, hur de ska leva i samma stad tillsammans. Jag märkte hur mycket ordet tillsammans fortfarande existerar när du är skild. Tillsammans blev bokstavligen ordet som förde dem samman igen. – Idén att två som har varit gifta återförenas i smyg var spännande, säger Meyers. Det finns massor av komiska möjligheter. Konsekvenserna av att detta par åter finns i varandras liv verkade farliga och befriande på en och samma gång. Den här berättelsen tog verkligen tag i mig. Frågan tänk om var så komplex och hade så många lager att jag måste föra in en ny man att sätta in i mixen... bara för att göra det än mer komplicerat. Sedan berättelsen kommit på plats arbetade Nancy Meyers med producenten Scott Rudin för

Linden, Norrköping

NKPG Magazine Ett 2010

att förverkliga projektet. – Jag har känt Scott i över 25 år, och jag har sett hela hans karriär, han är en fantastisk kraft i branschen, säger hon. Han har oklanderlig smak, gör smarta, intressanta filmer och arbetar med stora filmskapare. Jag gick till honom med den här filmen och sa: Jag skulle verkligen behöva din hjälp att sätta ihop och göra filmen. Han har varit en otrolig tillgång för filmen. Scott Rudin återgäldar komplimangen. – Nancy är en verkligt underbar filmmakare, säger Rudin. Jag har alltid varit en stor beundrare av henne, så jag var glad när hon erbjöd mig att producera den här filmen med henne. Jag har gång på gång erbjudit henne filmer att regissera, och hon har alltid tackat nej och sagt att hon inte var redo. Naturligtvis

var hon färdig, och detta är enligt min åsikt hennes bästa film. It’s Complicated fick riktigt bra kritik i USA när den gick upp på biograferna i julas. Roger Ebert skriver: Streep, som gör en av sina sällsynta (och naturligtvis icke-explicita) sexscener, får oss här som så ofta annars att tro att hon är bra på allt hon gör. Och hon kan vid 60 års ålder vara den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i en romantisk komedi. Alla kvinnor bör gå och se den här filmen, om inte annat så för det faktum att för en gångs skull den kvinnliga huvudrollsinnehavaren, Meryl Streep, är äldre än den manliga Alec Baldwin. Exakt nio år faktiskt. Slå det, Woody Allen och alla ni andra i Hollywood. ■


08-11_Film It's Complicated_b + Asken #1-10_b_NKPG 2010-01-22 09.55 Sida 4

Kvarterskrogen Asken Knäppingsborg 602 25 Norrköping Telefon 011-18 00 20 www.krogasken.se

Carl Franzén

Johannes Andersson

Carina Carlquist

Ålder 30 år. Bor i Norrköping. Familj Ja. Fritid Har ingen för tillfället, bara familjen.

Ålder 30 år. Bor i Norrköping. Familj Ja. Fritid Familjen.

Ålder 30 år. Bor i Norrköping. Familj Ja. Fritid Familjen.

Asken nu i Knäppingsborg text Daniel Atterbom foto Morre

Från kvarterskrog till Knäppingsborg. Kvarterskrogen Asken har flyttat från Bråddgatan in i vad som tidigare var en plastfabrik i Knäppingsborg, mitt emot Bagarstugan. Johannes Andersson, Carina Carlquist och Carl Franzén har varit med och drivit Kvarterskrogen Asken i tre år. Carl är bartender och Carina är ansvarig för restaurangen och har en sommelierutbildning, medan Johannes styr i köket. De är jublande glada när denna tidnings utsände möter dem, men det är full rulle med möten och arbete för att bli klara i tid. – Det känns som om vi nu har kunnat gå ytterligare ett steg, säger en förhållandevis lugn Carl Franzén. Hantverkare arbetar med de flera hundra kvadratmeter stora lokalerna. Carls mobiltelefon ringer och han ska snart hämta sonen på dagis.

Det var självklart att behålla namnet Asken. – Ja, även om det är namnet på kvarteret på Bråddgatan så lyckades vi etablera oss under det namnet. Om vi hade bytt namn så hade vi fått börja om från början. Nu hoppas vi att våra stamgäster ska hitta tillbaka till oss och att nya ska komma.

Förutom att Asken flyttat är den stora nyheten att restaurangen numera kommer att servera dagens lunch.

– Det gjorde vi aldrig i de gamla lokalerna. Nu kommer det att finnas plats för 40 sittande gäster nere och lika många uppe intill baren. Genom att vi har en inglasad veranda kommer vi att kunna förlänga sommarsäsongen med både försommar och sensommar.

Flytten till Knäppingsborg förändrar inte Askens idé. – Vi kommer att behålla vår vision om att ha närproducerad mat, men eftersom vi har Fiskmagasinet som granne kommer vi inte att konkurrera med fisk, utan dra mer åt kötthållet.

Att samarbeta med sina grannar är en självklarhet. – Jag tycker att det är en trevlig sammanhållning i kvarteret. Vi har alla samma mål, att kvarteret Knäppingsborg ska blomstra. Vi hoppas att kunna samarbeta med de andra restaurangerna och bageriet om till exempel underhållning sommartid. I mer än ett år diskuterade Asken och Henry Ståhl Fastigheter AB möjligheten för Asken att flytta in i de nya lokalerna i Knäppingsborg. Nu är det en realitet. – Efter tre års hårt arbete känns det som om vi får lön för mödan. Det känns som om allt vi gjorde på den gamla adressen har gjort detta möjligt. Nu kan inget hindra oss. Det här läget är svårt att slå. ■

Ett 2010 LKPG Magazine


12-13_Vita Hästen Linus Eriksson7_b + Synsam bildrep_b_NKPG 2010-01-22 10.10 Sida 1

Linus Eriksson För Linus Eriksson är Vita Hästen hemma. Hans pappa spelade där och hans bror spelar jämte honom. – Det är ett skönt gäng. Kul också att det finns några som man spelat med ända sen vi var pojklagsspelare. Du har tröja nummer 10, varför?

återvända till Vita Hästen?

– Jag hade nummer 10 som ungdomsspelare och junior i Vita Hästen, men när jag kom tillbaka från Linköping hade jag nummer 4. Nummer 10 var ledigt nu när jag kom tillbaka till Vita Hästen från Frankrike, så jag tog tillbaka mitt gamla nummer. Din pappa var legendaren Peter Firsov Eriksson, som bland annat spelat i Vita Hästen och HV71. Din bror är Marcus Eriksson, som spelar i Vita Hästen. Hockey ligger i familjen. – Definitivt. Jag har varit i hallen med farsan sen man var liten. Jag var sex år när jag började spela i Björnligan.

– Jag gillar laget. Sen är det några spelare som man spelat med sedan pojkoch juniorlag, och så har jag mina polare hemma i Norrköping, det är mycket därför. Vita Hästen satsar och vill uppåt.

Du representerade Östergötland i TV-pucken 2000– 2001. Östergötland har aldrig vunnit. – Vi har inte mycket spelare att ta av, så det är svårt för oss att vinna. De trodde på oss det året, Linköping hade en bra 87-kull, men det gick inte alls vägen.

Du har även spelat för Linköping. Vad är skillnaden med att spela i Vita Hästen? – Linköping har blivit en stor organisation, en proffsig förening med en god ekonomi, och det är väl just det som man märker tydligast. Sen är det ju skillnad mellan att spela A-lagshockey och juniorhockey.

Du var ett kort tag i franska Français Volants Paris. Vad är skillnaden mellan att spela hockey i Frankrike och i Sverige?

Linus Eriksson Född 1987 i Huskvarna. Bor I Norrköping. Familj Mor, far och bror Marcus Position Back. Längd 190 cm. Vikt 96 kg. Skjuter Höger Moderklubb Vita Hästen Andra klubbar: Inga Säsonger i Vita hästen inklusive denna Fem.

– Det mesta. Det var stora skillnader, det var inte alls lika seriöst och sämre organiserat. Det var mer ett kompisgäng som lirade ihop. De tränade ett par gånger i veckan och spelade en match. Det var knappast intensivt. Jag ville ha mer hockey än det var på den låga nivån. Jag skulle få ett jobb, men det blev inget av med det, så jag hade varken lust eller råd vara kvar.

Var det faktum att du kommer från Norrköping som fick dig att

Du har ett jobb. Vad gör du där? – Jag jobbar på Stadiums lager.

Finns det likheter mellan ditt jobb och att spela ishockey? – Nja, de skulle väl vara att vi är en grupp som på något sätt måste samarbeta för att nå resultat.

Om du fick ändra på en regel i ishockey, vilken skulle det vara? – Att man tar bort holdingutvisningen, eftersom jag är så seg på skridskorna (detta sagt med ironi).

Hur går det för Vita Hästen i år? – Jag tror att vi kan komma bland de fyra bästa lagen i allettan och ta oss vidare till nästa steg, trots att vi spelar mot många bra lag. Vi vill vidare från allettan, sedan får vi se, men jag hoppas så klart på allsvenskan.

Vad slösar du gärna pengar på? – Kläder och god mat på stan.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? – Bob blandsaft.

Vilken pryl kan du inte leva utan? – Mitt Xbox 360.

Vad tittar du helst på i teve? – Premier League och How I met your mother.

Vem skulle du vilja byta jobb med för en dag? – Henrik Lundqvist, han verkar ha det bra i New York.

Vad är det bästa med att bo i Norrköping? – Det är en lagom stor stad.

Vad är det bästa med att spela i Norrköping och Vita Hästen? – Att det är ett skönt gäng. Kul också att det alltså finns några som man spelat med ända sen vi var pojklagsspelare.

Du gör, om jag räknat rätt, din tredje säsong som senior. Hur länge tror du att du håller på om du är skadefri? – Det beror på hur det går. Går det bra, så kanske en tio år till.

Tror du på en högre makt? – Nej, absolut inte. ■ Text Daniel Atterbom Foto Morre


12-13_Vita Hästen Linus Eriksson7_b + Synsam bildrep_b_NKPG 2010-01-22 10.10 Sida 2

Häromveckan hade Synsam Optiker Neuman bjudit in till vip-visning av Cheap Mondays senaste glasögonkollektion Clairvoyant. På plats för att visa och informera om den nya kollektionen fanns också en representant från Cheap Monday.

Cheap Mondayvisning för klarsynta H KOM OC M

HE J A F R

A

VITA HÄSTEN

Märket Cheap Monday, som ligger

mycket bra till prismässigt, står för ett ungt, rockigt och tufft glasögonmode i retro- och vintagestil. Peter Avetun sammanfattar mingelkvällen som lyckad och ett 40-tal moderoade unga, de flesta i åldrarna 15 till 30, tog tillfället i akt och passade på att bekanta sig med ett av vårens hetaste märken. Många av dem hade nappat på det erbjudande de fått via sms. Under vip-kvällen anordnades också en tävling. Vinsten var ett par kompletta glasögon från Cheap Monday. Lina Carlsson (bilden ovan) heter den lyckliga vinnaren som får välja ut sina favoriter i den nya vårkollektionen.

HEMMAMATCHER

9LWDFNDUI|URVV 0LVVDLQWHVLVWDPnQDGHQ

2010-01-31 16:00 HC Vita Hästen - Olofströms IK F

RI E NT R È 2010-02-07 16:00 HC Vita Hästen - Skåre BK

Enkronasmatch! Sponsorer betalar en krona per åskådare till Vita Hästen

2010-02-21 16:00 HC Vita Hästen - Nybro Vikings IF

Ett 2010 LKPG Magazine

ZZZERPXOOVIDEULNHQVH


14-17_Cattis förslag ny layout #1-10_b_NKPG 2010-01-22 11.53 Sida 1

Trendkoll

Cattis skönhet&mode Hej, Nu har vi lämnat 2009 bakom oss och vi kan konstatera att vi både hunnit uppleva ekonomiskt svårare tider och kyligare väderlek än vad vi sett på bra länge. Det sistnämnda är en av förklaringarna till varför försäljningen av skor ökade med 29 procent i december jämfört med samma månad förra året. Vårens skomode fortsätter att vara i fokus och på nästa sida får ni en försmak på de senaste trenderna som kommer att bära oss under första säsongen 2010. De internationella modehusen har förberett ett okonventionellt skräddat vårmode i härliga nyanser av beige, pärlvitt och milda pasteller. Nyckelplaggen är tveklöst A-linje kjolen, skjortklänning och trekvartsärmade jackor. Kläderna görs i skimriga och slinkiga material som följer kroppens minsta rörelse. Plaggen viks, plisseras och draperas i kreationer med både attityd och nytänkande. Längre in på vårkanten kommer vi att lockas med förväntan inför varmare tider med klänningar, t-shirts och linnen med strandmotiv. Nu går vi mot ljusare tider!

Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@nkpgmagazine.se

Vårens plagg är skurna i enkla och skarpa linjer i material som slinkig satäng, blankt siden och textil med skimrande yta. Den brittiska trenchcoaten uppdateras med fokus på axlar i feminina modeller.

Under 1800-talets första hälft gör korsetten sitt stora genombrott som klädesplagg med syfte att skulptera kroppen i en feminin timglasform. Under 2009 har försäljningen näst intill exploderat och nu används inte korsetten bara som underkläder utan syns också på catwalken i form av både topp och klänning.

Skomodet blir allt mer extremt. Antingen väljer du att stå stadigt med breda träklackar eller ståtligt på sylvassa styltor. Scorett satsar på remmar och fransar och material som mocka och läder används flitigt. Säsongens bjuder på lekfulla detaljer som glimtar till i vårsolen. NKPG Magazine Ett 2010


14-17_Cattis förslag ny layout #1-10_b_NKPG 2010-01-22 11.54 Sida 2

Tipsnyheter

Hållbar sotad look – så fixar du den En sotad look ser för många ut att vara den enklaste att göra, sätt lite mörk färg på ögonlocket och det är klart. Skenet bedrar, många saker kan gå fel och resultatet kan både bli flammigt och glåmigt. Risken är också stor att skuggan faller ner under ögat. Här kommer mina favoritprodukter för en perfekt sotning. 1. Efter en bra bas med foundation och puder applicerar du Lumene Eyemakeup Base på ögonlocket, skuggan kommer att hålla hela dagen och pigmenten i ögonskuggan framhävs. 2. Det är skillnad på ögonskugga och ögonskugga, jag rekommenderar att sota med nattsvart skugga från Makeup Store eller välj bland härliga kontrastfärger som lila och grått från Lancôme. 3. För att skapa ett djup applicerar du en äggskalsvit skugga som high lighter under ögonbrynet och gärna lite i ögonvrån för en klarare blick. Jag köper alltid Buttermilk från Clinique som är perfekt matt och pudrig skugga. 4. En flytande eyeliner är ett måste och det finns olika svårighetsgrader beroende på om du är stadig på hand eller ej. Titta därför alltid på penseln för att se dess tjocklek. L’Oréal och Isadora har stadigare pensel medan den som övat på raka streck kan vända sig till Helena Rubinstein och Estée Lauder. 5. I ögats slemhinna applicerar du en svart vattenfast kajalpenna, jag föredrar Lancômes Crayon Kohl wp. 6. Lösögonfransar förstärker din look och även här kan det vara värt att lägga 20 kronor extra då kvalitén på limmet är avsevärt bättre, lägg sedan din favoritmascara och din sotmakeup är komplett.

Månadensmiss Nitar och läder har varit ett populärt inslag i 80-talstrenden som precis passerat, men Pam Hogg tog Elvis-looken lite väl långt under sin vår och sommarvisning på London Fashion Week. Blek hud mot vitt tyg är aldrig bra och kreationen får mig att skrika less is more.

SALE 40% BRUUNS BAZAAR • TOMMY HILFIGER • RALPH LAUREN DAY BIRGER ET MIKKELSEN • TIGER OF SWEDEN • UGG TED BAKER • HULTQUIST • KO-KO-NO • KYBOE • ÅSKA VÅGA • BARE MINERALS • ANNA HOLTBLAD • CITIZENS

Modebutiken för den medvetna kvinnan Ett 2010 NKPG Magazine


14-17_Cattis förslag ny layout #1-10_b_NKPG 2010-01-22 11.54 Sida 3

Scorett

Scorett

Aktuelltjustnu

Take a Walk

on the Wild Side

Scorett

tillbaka till 90-talet med dova färger, djurtryck, nitar och läder. Materialen som används är fejkskinn, mocka och tyger i olika skepnader. Vi ser även peep-toes och kilklackar. Damigt 50-tal klamrar sig kvar till restaurangbesöken medan de skyhöga klackarna bär oss i ute nattlivet. Urvalet av läckert skomode kommer från Scoretts och Bianco Footwears vårkollektioner.

Bianco Footwear

Vårens skomode tar oss nostalgiskt

Bianco Footwear

Scorett

NKPG Magazine Ett 2010


14-17_Cattis förslag ny layout #1-10_b_NKPG 2010-01-22 11.55 Sida 4

SHOPPING Tips till alla hjärtans dag ÅTERFUKTANDE DAGOCH NATTCREME i fin presentförpackning från Matis. Serum på köpet. Salongen Nygatan 81 Pris 885 kr (Värde 1 365 kr)

PLAYSAM DOCKVAGN Årets finaste dopgåva. Rosa eller blå Mitt Lilla Krypin Knäppingsborg Pris 549 kr

SERVIS CHEZ HONORE Ny porslinsserie i högsta kvalité från franska Medard de Noblat. I 4-pack: Lemon Tree G:a Rådstugugatan 30 Pris Skålar, 890 kr. Kaffekoppar, 995 kr. Assietter, 595 kr. Litet fat 1 styck 295 kr

www.fideli.nu • Drottninggatan 42 • 011-23 77 77

BARNTRÖJA 100 procent bomull. Finns även rosa/vit. Boomerang Linden Pris 999 kr

THE MONTE Svart axelväska Väskmakar´n Drottninggatan 56 Pris 899 kr

DISKDUKEN Ekologisk diskduk från Ekelund Linneväveri, Modesty Blaise. Storlek 30x25 cm AH:s Gardiner Fredriksdalsgatan 45 Pris 69 kr

:![7LYZNH[HU‹/VZWP[HSZNH[HU  Ett 2010 NKPG Magazine


18-19_Zalong Nivå_b_Layout 1 2010-01-22 11.57 Sida 1

SHOPPING

Specialiserad på begravningsbinderier! §•”˜––Ž—ȱŠĴȱ‹Žœ§••Šȱ‹•˜––˜›ȱ›ª—ȱ ȱ ȱ ȱ ȱ ȱ ˜œœȱ˜ŠŸœŽĴȱŸ’•”Ž—ȱ‹Ž›ŠŸ—’—œ‹¢›ªȱ ȱ ȱ ȱ ȱ som anlitas.

PIKÉTRÖJA RALPH LAUREN Finns i flera färger RUTIK BOMULLSTRÖJA TOMMY HILFIGER Systrarna Owens Drottninggatan 66 Pris pikétröja 849 kr Pris bomullströja 1 299 kr

Familjeföretag i samverkan

Floristen VITA DUVAN VIT TA DU UV VA AN

Två nedfarter, en barnbacke, två liftar och en funpark. Grillplats, servering och skiduthyrning.

Foto: Henrik Johansson

Trädgårdsgatan Tr ädgårdsgatan 15, NORRK NORRKÖPING, ÖPING, T Tel: el: 011-121205 , www www.vitaduvan.se .vitaduvan.se

NÄTT BOMULLSKOFTA finns även i beige. 100 procent bomull Systrarna Owens Drottninggatan 66 Pris 1 299 kr

Oavsett om det är skidåkningen, leken LSSLY]rMÅVYUHZVTSVJRHYZrpYK\    OQpY[SPN[]pSRVTTLU[PSS@_IHJRLU  

Backen och skiduthyrningen är öppen: Ons - Fre 18.00 - 21.00. Lör - Sön 10.00 - 17.00. Telefon 011-10 16 18 NKPG Magazine Ett 2010

KOFTA från Cream BLUS från DesignWerket Zazazo Hospitalsgatan 15 Pris kofta 649 kr Pris blus 799 kr


18-19_Zalong Nivå_b_Layout 1 2010-01-22 11.57 Sida 2

Zalong Nivå Drottninggatan 8 602 24 Norrköping Telefon 011-12 89 89 www.zalongniva.se

De duktiga frisörgänget på Zalong Nivå: Paula Davidsson, Anna Karin Träff, Marie Köver, Yvonne Eklund samt Emelie Nyman, Heléne Hunt och Marlene Pålsson.

Sju glada frisörer – en favorit till var och en Zalong Nivå startade 2003 och ägs av Heléne Hunt. Där finns sju frisörer,

som alla är egna företagare. – Zalong Nivå erbjuder hårvård och makeup. Vi är en salong för alla, säger Heléne Hunt. Zalong Nivå stavar salong med Z för att sticka ut. Heléne Hunt kommer inte ihåg exakt varför, och det är sju år sedan Zalong Nivå öppnade. De har varit i sin nuvarande lokal intill rådhuset i fyra år, då de fördubblade ytan. – Vi vill vara en beständig salong, säger Heléne Hunt medan hennes kollega klipper denna tidnings utsände. Våra kunder vet vad vi går för och de ska känna sig hemma hos oss.

Heléne Hunt är dotter till IFK Norrköpings ordförande, den sympatiske Peter Hunt. Att vara entreprenör ligger i släkten, kan man som utomstående tro. – Vi hade hoppats att vi skulle få hela IFK-truppen, skrattar Helen. I likhet med sportklubbar har Zalong Nivå sina trogna. – Vi har vår stampublik. Tittar man på Eniro.se finns det 100 frisörsalonger i Norrköping. När jag utbildade mig i Göteborg för tolv år sedan fick jag lära mig att idealet är en frisör per 1 000 invånare. Det skulle innebära att Norrköping skulle ha 130 frisörer. Om vi har 100 salonger och det snittar två per salong är det en stor överetablering. Lösningen, menar Heléne Hunt, vore att flera salonger samarbetade.

I en tid när skönhet och yttre ideal betyder mycket vill Zalong Nivå vara trovärdiga. – Vi sticker ut genom att vara seriösa. Vi har välutbildade och uppdaterade frisörer. Vi redovisar allting mycket noga. Kundspannet går verkligen från ung till gammal. Det blir fråga om allt från barnböcker till att ringa efter färdtjänsten. – Vår yngsta kund är knappt ett år och vår äldsta kund är 104 år. Det är lite grann av charmen med Zalong Nivå. Salongen lägger stor vikt på vidareutbildning. – I mars bär det av till Stockholm på stor visning och i maj åker alla frisörer till Mallorca på kurs. Allt för att bli bättre företagare och få fördjupade kunskaper i yrket.

Salongen har bredd på sina anställda. – Från en frisör som varit i yrket i 40 år till en nyexaminerad frisör. Alla ska kunna hitta sin typ av frisör på Zalong Nivå. Vi håller oss à jour och vidareutbildar oss.

– Vi borde gå ihop mycket mera, annars kommer hela branschen att utarmas. Vi hoppas att den nya kassasystemslagen som infördes från årsskiftet ska innebära att vi får en ändring. På sikt tror jag att salonger kommer att försvinna. Heléne Hunt är dock kritisk till den nya lagen om kassasystem. – Jag tycker inte att den är genomtänkt. Den har drabbat många småföretagare som fått göra en enorm investering i att ha rätt kassaapparat. Vi är ett exempel. Sedan tror jag att de som vill fuska kommer att fuska i alla fall. Jag välkomnar kassalagen, det är självklart, och jag hoppas att vi på sikt får se att alla vi som är seriösa gynnas av den. Zalong Nivå är främst en frisörsalong. – En del av frisörerna är utbildad makeupartist och för bröllop kan vi även erbjuda det, men det är inte vårt fokus. De senaste fem åren har vi varit med på Bröllopsmässan i Norrköping. Trenden håller i sig, unga par gifter sig och vill ha den traditionella vigseln. text Daniel Atterbom foto Morre

Ett 2010 LKPG Magazine


• 20-• 21_ED_BYGG_b_NKPG 2010-01-22 14.17 Sida 1

SHOPPING RADIOSTYRT FLYGPLAN Minium Piper J-3 CUB. Spännvidd 420 mm. Flygfärdigt paket. Endast 30 g. Lekhuset Järngatan 21 Pris 1 590 kr

TILL HONOM PÅ ALLA HJÄRTANS DAG Hudvürdsprodukter frün Matis Salongen Nygatan 81 Pris 490 kr (Värde 680 kr)

Synsams glas bäst i test Det har betydelse var man kĂśper sina glasĂśgon. Enligt ett test som gjorts vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, pĂĽ uppdrag av Testfakta ďŹ ck Synsams glas 4,9 poäng av 5 mĂśjliga. Läs mer pĂĽ www.testfakta.se eller kom in till oss sĂĽ berättar vi mer. B O K A D IN S Y N U ND E R S Ă– K NIN G PĂ… S Y N S A M. S E

OPTIKER NEUMAN SYNSAM DROTTNINGG. 62B ¡ NORRKÖPING ¡ 011-12 23 94 CENTRUMGALLERIAN, BERGSLAGSV. 17 ¡ FINSPÅNG ¡ 0122-100 95

9,(5%-8'(5 758&. 87%,/'1,1*

9LXWELOGDUSULYDWSHUVRQHU  VDPWI|UHWDJ 

IU  .RQWDNWDRVV I|URIIHUW

/LQG|YlJHQ    

ZZZEHPDQQLQJVSURIIVHQVH NKPG Magazine Ett 2010

MESS LESS LADDNINGSSTATION Multiladdare fÜr mobiler, spelkonsoller och bärbart ljud. PrisbelÜnad design. Laddar Sony Ericsson, LG, PSP, Samsung, iPhone, iPod, allt med mini-usb med flera Nordway Store Data Ref Hospitalsgatan 58 Pris 795 kr

SKJORTA Wrangler Jenasmagasinet Slottsgatan 119 Pris 599 kr

LEE JEANS Killmodell Zed Jenasmagasinet Slottsgatan 119 Pris 999 kr

DATORER Datorpaket fÜr privatpersoner och fÜretag Nordway Store Data Ref Hospitalsgatan 58 Pris 2 800 kr – 5 500 kr


20-21_ED_BYGG_b_NKPG 2010-01-22 10.12 Sida 2

ED Bygg AB – Årets Nybyggare i Östergötland 2009

text Daniel Atterbom foto Morre

Eddy Demir Bor I Norrköping. Familj Fru och barn. Yrke Byggare. Fritid Nej.

ED Bygg AB Murar Jonssons gränd 4 602 23 Norrköping Telefon 011-15 95 77 www.edbygg.se

mer med bygg. Det blev grunden för ED Bygg AB. Eddy flyttade med sin sambo till Söderköping, där han köpte Söderköpings gamla auktionskammare som gått i konkurs. Byggnaden var förfallen. Eddy Demir renoverade den omsorgsfullt och anlade en trädgård på dåvarande grusparkeringen. Idag är Göta Salonger en festlokal med aktiviteter året om. Här firas högtidsdagar och fester med dans och sång som förr. 2002 flyttades ED Bygg till Norrköping och 2005 ombildades det till aktiebolag. Entreprenaderna omfattade från början allt från mindre jobb som inrednings- och snickeriuppdrag till tillbyggnad av fastigheter, för att på senare år domineras av totalentreprenader för kompletta nybyggnationer av fastigheter. ED Bygg AB har idag över 30 anställda och är kvalitetscertifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001. – ED Bygg växer i lågkonjunkturen, säger Eddy. Vi rekryterar kalkylerare, platschefer med mera. Vi får förtroendet att vara med på upphandlingen av offentliga projekt. Det går att omsätta 50-60 miljoner kronor under en lågkonjunktur och ta marknadsandelar.

ED Bygg AB från Norrköping utsågs i september till en av Årets Nybyggare i Östergötland. Priset delades ut av tillförordnade landshövdingen Magnus Holgersson på Linköpings slott. – Det går att satsa i en lågkonjunktur, säger Eddy Demir på ED Bygg AB till denna tidnings utsände. Det var i kategorin Pionjär som ED Bygg AB vann. Kategorin premierar företagare som skapat ett tillväxtföretag och som står för nytänkande i sin bransch. Ägaren Eddy Demir kom till Sverige från Turkiet 1975 och han har bland annat drivit företag i nöjesbranschen innan han år 2000 startade ED Bygg. Företaget har kunder framför allt i Östergötland. – Det är kul att se en uppstickare i en mycket föränderlig bransch, säger tillförordnade landshövdingen Magnus Holgersson. ED Bygg är ett företag som under de senaste åren lyckats mycket bra när andra drabbats hårt av den ekonomiska krisen. ED Bygg AB var Östergötlands bidrag när Årets Nybyggare i Sverige korades med prisutdelning av kung Carl XVI Gustaf i oktober. – Jag representerade Östergötland, men tyvärr vann ett annat företag på riksplanet, säger Eddy Demir.

Han är glad ändå. – ED Bygg AB går mot strömmen och vi anställer nya tjänstemän, fortsätter Eddy. Vi håller på med

tre stora projekt: ett gruppboende vid Skarphagen, en utvidgning på 500 meter vid Klockartorpet för NordArom AB och så bygger vi vid Ekholmens köpcentrum i Linköping. Samtidigt håller vår byggserviceavdelning på med en massa jobb hos privatpersoner. Rotavdraget är välkommet för många. På nio år har ED Bygg gått från att ha varit en enskild firma i Söderköping till att vara ett aktiebolag i Norrköping. Eddy Demir läste fyraårig teknisk utbildning på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping med bygginriktning. Efter tio månader i flottan återvände han till Norrköping. – Det var svåra tider för byggbranschen på 90-talet. Jag kunde inte gå tillbaka till Skanska där jag hade jobbat ett tag kort efter skolan, utan jag blev tvungen att skaffa mig ett jobb på egen hand. Tillsammans med tre vänner öppnade Eddy ett nöjespalats, Tellus, på Kungsgatan vid Skvallertorget i Norrköping. Det tog byggaren Eddy åtta månader att få alla tillstånd och att bygga om. Tellus blev en succé från öppningsdagen. Det tog slut på grund av att universitetet flyttade till Norrköping. År 1997 blev de uppsagda av fastighetsägaren på grund av planerna på att omvandla byggnaderna i området till Campus Norrköping. – Det var tråkigt att vi fick lägga ned, men det var bara att göra något annat. Byggaren inom mig trivdes inte med nöjesbranschen, och jag ville arbeta

Eddy betonar lagarbetet. – Jag brukar likna driva företag vid att spela fotboll. Man måste vara en lagspelare. Det är viktigt att ha bra medarbetare som drar åt samma håll. Ett företag ska inte stå och falla med en person. Vi har aldrig haft någon personalflykt. Om man är generös och ödmjuk når man sina mål.

Det målet är satt högt. – Visionen är att ED Bygg AB ska bli ett av de ledande byggföretagen i regionen och vara känt för sin seriositet, sin höga kvalitet och sitt miljötänk. År 2005 omsatte vi 3,5 miljoner, 13 miljoner år 2006, 24 miljoner år 2007 och 57 miljoner år 2008. Eddy avslutar med ett leende på läpparna med att säga: – Nu siktar vi mot nästa mål: 2012 ska vi omsätta mer än 100 miljoner. ■

Motiveringen lyder: Genom Eddys enorma personliga engagemang, hög kompetens och genom att tänka nytt och samtidigt ha ett högt miljömedvetande har företaget växt från 2,5 miljoner i omsättning år 2003 till 57 miljoner år 2008 och 30 anställda. Bolagets snabba tillväxt är ett direkt resultat av att det ligger på framkanten av den tekniska utvecklingen med smarta konstruktionslösningar och ekohus. En riktig nybyggare!

Ett 2010 NKPG Magazine


22-23_evenemang feb + FRI-TID_b_NKPG 2010-01-22 10.14 Sida 1

30 jan 30 jan

2 feb

2-7 feb 4 feb SWEDISH CASE OPEN 2-3 februari kvalspel i Linköping och Norrköping. 4-7 februari Finalspel i Linköpings Sporthall. Över 30 nationer på plats. TV-sändningar samt live-sändningar på Internet. Samtidigt avgörs Case Squash Cup för squashspelare. Mer info: www.swedishopensquash.se

ERIK PAUSER FIENDENS ANSIKTE Konstmuseets första utställning 2010 är Fiendens ansikte, ett helt nytt verk av Erik Pauser. Här berättar vietnamesiska veteraner om sina personliga erfarenheter av Vietnamkriget (1959-75) och ger oss en ny bild av ett avgörande ögonblick i historien. Pågår till den 11 april.

FRÅN CROCODILE TEARS AND ALLIGATOR CLIPS till strandmode i Kivik. Hur avspeglas det turbulenta 60- och 70-talet i konsten? Kända konstnärer förknippade med tidens experiment, ifrågasättanden och provokationer. Pågår på Norrköpings konstmuseum till och med 11 april.

ANNE ANNE GIERTZ SYDAFRIKA – BAKOM RUBRIKERNA Kl 18.00. Arbetets Museum. Rapporteringen från Sydafrika handlar oftast om våld, kriminalitet, fattigdom. Alla andra sidor får vi inte veta så mycket om, men utvecklingen handlar om så mycket mer. www.arbetetsmuseum.se

6 feb

11 feb

11 feb 11 feb

12 feb

FAROSON – ETT HISNANDE ÄVENTYR Kl 15.00, Norrköpings Symfoniorkester. Musikgymnasiets årskurs 3 tar sig an ett extra kul och hisnande program. Eleverna är program-skapare, solister, programvärdar och dansare, instrumentalister och kompositörer. www.norrkopingssymfoniorkester.se

SKANDIA COMEDY CLUB Kl 19.00. Skandiateatern, Norrköping. Premiär med Babben Larsson, Lennie Norman och Anders Celin.

MUSIK MED STING Kl 19.00. De Geerhallen. Dirigent Alan Buribayev Solist Maxim Rysanov viola. www.norrkopingssymfoniorkester.se

SKANDIA COMEDY KLUBB Premiär kl 19.00, 11 februari med Babben Larsson, Lennie Norman och Anders Celin.

GARVSYRA REVY Alla Goda ting är fyra! Kl 19.00 på Skandiateatern Skandia Comedy Club 12/2 kl 19.00

Februari Februari

6 feb

14 feb

VILDANDEN AV HENRIK IBSEN En klassiker där allt står på spel, för alla, hela tiden. Medverkande: Tobias Almborg, Marika Strand, Willy Boholm, Christian Zell med flera. Spelas på Stora Teatern till och med den 20 februari. Biljetter: www.ticnet.se Info: www.ostgotateatern.se

STEFAN SUNDSTRÖM Kl 20.00. Skandiateatern. Arrangör Lucky You. www.luckyyou.se

WIENER JOHANN STRAUSS KONZERT-GALA Kl 19.30. De Geerhallen. Dirigent: Matthias Georg Kendlinger. Sopran: Katja Beer. Orkester: K&K Philharmoniker. Koreograf: Viktor Litvinov. Ballet: K&K Ballett. Arrangör: Da Capo.

19 feb

24 feb

CALLE KRISTIANSSON Kl 20.00. Skandiateatern, Norrköping. Idolfinalisten besöker Skandiateatern på sin turné.

LALEH Kl 20.00. Sagateatern. Laleh, solo konsert med henne ensam på scen. Hon spelar diverse instrument och berättar. Laleh Pourkarim är Sveriges sympatiska och vida omtyckta musikprinsessa.

MÅNADENS SMAKPROV FRÅN VINKÄLLAREN 29 januari: Klubb DEKADANS 4 februari: Premiär! STREET MUZAK 5 februari: Klubb FUNKTION – DJ Forsy 26 februari Premiär! NKPG Reggae.

17 feb 19 feb IT-KURS – FACEBOOK på Stadsbiblioteket. Förhandsanmälan i informationsdisken 1 tr, tel 011-15 27 11 Kostar ingenting. I utbildningslokalen, Villa Swartz på Stadsbibliteket Södra Promenaden 105.

TOMAS LEDIN Kl 19.30. De Geerhallen. Sveriges främste liveartist Tomas Ledin bjuder på en konsert med stor dynamik, från det lilla intima formatet med en akustisk gitarr till rock med fullt band. Åldersgräns 13 år Arrangör: Louis De Geer.

VAD HÄNDER I NORRKÖPING? Vi tar gärna emot tips på kul grejer som händer i Norrköping med omnejd. Maila ditt tips till kalender@nkpgmagazine.se Sista dag att tipsa till marsnumret är den 12 februari. Skriv Evenemang på ämnesraden.

28 feb

Februari

5 mars

HIGH SCHOOL MUSICAL – LIVE ON TOUR Kl 13.00. De Geerhallen. Världssuccén kommer till Norrköping. Med Kevin Borg i rollen som Troy. Fantastisk musik, underbar koreografi och en berättelse om att följa sina innersta drömmar. www.louisdegeer.se

LIVEMUSIK PÅ BACCHUS BAKFICKA 6 februari: Debbie & Lasse. 13 februari: Don Redmon Band. 20 februari: Debbie & Lasse.

LOUISE HOFFSTEN Kl 19.00. Skandiateatern. Sveriges mest älskade artist, Louise Hoffsten, är aktuell med nya albumet, På andra sidan Vättern. Arrangör: Lucky You

NKPG Magazine Ett 2010

LA CAGE AUX FOLLES 1930. Arbis, Bredgatan 54. Kom och se denna glittrande, färgsprakande, skönsjungande och utsökt roliga musikal. En njutning för både ögat och örat. La Cage aux Folles är en tidlös och utsökt rolig historia om behovet av att högtidlighålla vilka vi är. www.arbis.se

Vi behöver Er hjälp för att få information om evenemang runt om i Östergötland. Allt från att klättra i träd till vinprovningar. Gärna udda och roliga evenemang. Vi förbehåller oss rätten att välja ut det som passar. Införandet är helt gratis. Maila in era uppgifter på: kalender@nkpgmagazine.se

Evenemangskalender februari


22-23_evenemang feb + FRI-TID_b_NKPG 2010-01-22 10.15 Sida 2

Fri Tid i Norrköping Drottninggatan 36 602 24 Norrköping Telefon 011-400 60 50 www.fri-tid.se

Jonas Vogel Bor I Norrköping Titel Delägare Familj Fru och två döttrar Fritid Friluftsliv, klättring och Fri Tid

Joakim Tunje

Jessica Antonsson

Bor I Norrköping Familj I Höganäs Titel Butiksföreståndare Fritid Klättrar och är aktiv scout

Bor I Ängelholm Familj Man Titel Delägare Fritid Ute i naturen

Fri Tid längtar ut Skarpögda har redan sett att Norrköpings nya friluftsbutik, Fri Tid, öppnade före jul. Den ligger på Drottninggatan mittemot S:t Olai kyrka. Det är Sveriges andra butik av sitt slag, den första finns i Ängelholm. – Vi är en butik som jobbar med att hjälpa kunder att hitta rätt grej, säger Jessica Antonsson, som jobbar varannan vecka i Ängelholm och varannan vecka i Norrköping. – Våra kunder är människor som vill resa, vandra i fjällen eller bara gå ut med hunden i funktionella och bekväma kläder. En kund kommer in och vill ha en reservdel till en gammal ryggsäck. – Att byta en reservdel till en fem år gammal ryggsäck ingår i affärsidén. Vi jobbar med honnörsorden funktionalitet, kvalitet och service. I Norrköping har det saknats en livsstilsbutik som Fri Tid. En butik som erbjuder ett brett sortiment av ändamålsenliga kläder och produkter för ett aktivt ute- och friluftsliv. – Det har varit ett stort hål i cirka tio år, säger Jonas Vogel. Det har funnits nischade butiker, men ingen butik som vår. Vi fyller det hålet. Jonas Vogel och Jessica Antonsson känner varandra genom gemensamma bekanta, och de märkte att de hade samma visioner för en butik som Fri Tid. De slog sina påsar ihop och öppnade gemensamt Fri Tid i Norrköping. I butiken jobbar den trevlige Joakim Tunje, som kommer från Höganäs men som nu är butiksföreståndare för Fri Tid i Norrköping. – Vi är återförsäljare av kvalitetsmärken som Fjällräven, Lundhags, Tierra, Teva, Silva, Bergans, Gerber, Hanwag, Woolpower, Trangia, Primus med flera, säger Joakim Tunje. Vi säljer

frilufts- och vinterkläder, tillbehör, ja, det mesta man kan tänka sig för en aktiv fritid. Joakim Tunje är skåning till börden och fick jobbet genom sitt engagemang i scouterna, där även Jessica Antonsson varit aktiv. Anställningsintervjun, säger de, skedde via e-post medan Joakim luffade runt och besteg berg i Australien. Nu bor han i Peking, ja, Norrköping. – Jag har inte bott så länge i Norrköping, men jag trivs. Man kan tro att det är ett krav att personalens förnamn ska börja på J, men så är det inte. – Men det är ett krav att personalen ska ha ett aktivt friluftsintresse, enas Jessica Antonsson, Joakim Tunje och Jonas Vogel om. Alla som jobbar på Fri Tid behöver ett genuint friluftsintresse. De är sina egna försökskaniner när det gäller vad de säljer, såväl kläder som utrustning är utprövade av dem. – Vi är noga med att testa alla grejor själva innan vi tar in dem i butiken, säger Jessica Antonsson.

text Daniel Atterbom foto Morre

Hittills har Fri Tid bara funnits i knappt tre månader. – Framtiden får utvisa om det blir fler Fri Tid-butiker, säger Jonas Vogel, men vi är i Norrköping för att stanna. Däremot kommer personalen att fortsätta att ge sig ut på äventyr. De har raka svar på frågan om deras bästa upplevelse utomhus. – Jag var i en nationalpark i västra Australien med dykning, berg och känguruer, säger Jessica Antonsson. – För min del är det klättring i Lofoten, säger Joakim Tunje. – En vandring i Norges nationalpark Jotunheimen, säger Jonas Vogel. Fri Tids paroll summerar butiken: Kom in, längta ut! ■ Ett 2010 NKPG Magazine


24-31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 10.17 Sida 1

T J Thomas Johansson Född 1975 Bor Monte Carlo, Monaco. Familj Gisella, en son och en dotter. Yrke Professionell tennisspelare 1994–2009. Spelar Högerhänt, dubbelfattad backhand. Prispengar Över sju miljoner dollar. Singeltitlar 9 stycken. Högsta singelrankning 7 den 10 juni 2002. Grand slam-resultat Australiska öppna: 1 titel 2002. Franska öppna: andra omgången 1996, 2000, 2002 och 2005. Wimbledon: semifinal 2005. US Open: kvartsfinal 1998 och 2000. Olympiska medaljer Silver Peking 2008 i dubbel.

NKPG Magazine Ett 2010


24-31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 10.17 Sida 2

efter tennisen

Thomas Johansson text Daniel Atterbom foto Morre

>

Östgöten Thomas Johansson började redan som femåring 1980 att spela tennis för sin pappa Krister. Det var i slutet på eran Björn Borg och precis innan Mats Wilander och Stefan Edberg kom fram. Wilander var Thomas stora idol när han växte upp. Nu donerar han sin tid till sin gamla tennisklubb i Linköping. Han delar sin tid mellan Linköping, Norrköping (där hans svärföräldrar bor) och Monte Carlo. Denna tidnings utsände drack kaffe med Thomas Johansson. Vinsten i Australiska öppna, silvermedaljen i OS 2008 och segern i Stockholm Open 2004 är tre av hans största segrar. Det var nog genetiskt att Thomas Johansson blev tennisstjärna. Såväl farfar som pappa var intresserade och det bidrog till att Thomas först levde för att spela tennis och sedan levde på att spela tennis. – Från början var det min farfar som spelade korptennis, säger Thomas när vi träffas på fiket där vi sitter. Han är avslappnad och obemärkt. Det är ingen som kommer fram och vill ha autograf. Thomas pappa Krister var sjukpensionär och hans mamma Maud arbetade halvtid som receptionist. På en asfaltplätt i Malmslätt målade Thomas pappa en tennisbana som var åtta meter för kort. Thomas blev en av världens tio bästa tennisspelare genom talang och hårt arbete. – När jag var liten satte min pappa mig i den tennisskola som Rolf Appelkvist hade i Linköping. Rolf tog hand om mig från en tidig ålder. Sedan började jag träna med Håkan Jonsson från att jag var tio år.

Thomas fick uppmuntran som ung.

– Klubben har en stor ungdomsverksamhet. I min årsklass, när vi var 14 till 16 år, var fyra i klubben bland de tio bästa i Sverige. Vi hade ett duktigt A-lag, med bland andra Tomas Nydahl och Johan Carlsson. Tränare var Håkan Jonsson. Såväl Tomas Nydahl som Johan Carlsson kommer i likhet med Thomas från Linköping. – Både Tomas Nydahl och Johan Carlsson lyckades väldigt bra som singelspelare. De låg runt de 70 bästa i världen.

I likhet med andra svenska stjärnor, som bland

Johan Carlsson är nio år äldre än Thomas. Han vann junior-SM 1982 då han besegrade Stefan Edberg i finalen. Johan Carlsson är numera styrelseordförande för Racketcenter AB Linköping, som ägs av Linköpings Tennisklubb. Johan bor passande nog i Wimbledon, London och sysslar med affärer. – Jag hade förmånen att få träna med både Tomas och Johan under Håkan Jonssons ledning. Håkan var en fantastisk tränare som gjorde mig till en bättre tennisspelare. Från Linköping blev det ett naturligt steg att börja spela på proffstouren.

andra Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg, vann Thomas Johansson ungdomstävlingen Kalle Anka Cup i tennis. Thomas vann Kalle Anka-finalen i sin årsgrupp såväl 1988 som 1989. Han var då 13 respektive 14 år gammal. Tennisen var så bra att Thomas även vann i tävlingar utomlands. Thomas blev europeisk mästare i både singel och dubbel som 14-åring 1989. Bakom Thomas fanns familjen, som verkligen ställde upp på honom, och klubben i Linköping som satsade.

– Jag fick kommentarer och hjälp från Rolf Appelkvist. Det kunde vara hårda kommentarer

inne på banan, men han var rättvis. Om något var bra eller dåligt fick jag höra det. Stödet gjorde att Thomas redan som ung vann lokala prestigefyllda tennisturneringar i Stångebrohallen. Snart spelade han final i Adidas sommarspel i Åkersberga utanför Stockholm. Thomas spelade mot killar som var ett år äldre. I finalen mötte Thomas Johansson sin namne Thomas Enqvist. Johansson tog ynka tre game, men han var glad över sin silverpokal.

Ett 2010 NKPG Magazine


24-31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 10.18 Sida 3

SKJORTA, ETON, 1 298 KR. KOFTA, HUGO, 2 998 KR. FRÅN JOHNELLS.

t

homas Johansson blev 1994 professionell tennisspelare på vad som kallas för ATPtouren. ATP är en förkortning för Association of Tennis Professionals, alltså en sammanslutning av professionella tennisspelare. ATP-touren består idag av 69 tennisturneringar för professionella manliga tennisspelare. De spelas under hela året, och resultaten från de tävlingarna ligger till grund för den världsrankning som tennisspelare rankas, eller seedas, i. Ettan i världen har vunnit mer än de övriga. Eftersom året bara har 52 veckor spelar ingen alla 69 turneringarna.

NKPG Magazine Ett 2010

Thomas Johansson blev proffs när han var 19 år. – Det var enbart mitt eget beslut att börja på ATP-touren. Om man ger sig ut och reser för att vinna matcher och få högre ATP-poäng så når man en hög rankning. Jag haft turen att ha en familj som stöttade mig och företag i Linköping som hjälpte mig ekonomiskt. Det är mycket kostsamt att som junior resa runt och betala allt på egen hand. Det är stora omkostnader bara för att komma till start.

Satsningen gav resultat. Thomas Johansson var del av en framgångsrik generation av svenska tennisspelare. Dit kan även Jonas Björkman, född 1972, med nio Grand slam-titlar i dubbel, räknas.

– Jag vet att vi var en bra generation med Thomas Enqvist, född 1974, Magnus Norman, född 1976, och jag. Vi, generationen efter Wilander och Edberg, blev upphaussade av andra. De och Borg hade haft osannolika framgångar. Men bara för att man varit bäst i världen som junior, behöver man inte bli det som senior. Nicklas [Kulti] var rankad som nummer ett bland juniorer och nådde en rankning på runt 30 i singel och topp 10 i dubbel. Vi fick mycket uppmärksamhet, Magnus, Nicklas och jag. Vi kom fram efter att ha varit duktiga som juniorer, samtidigt med en rad extremt bra utländska spelare, i en sport där pressen uppmärksammade oss. Då kommer fokus på den enskilda människan. Nicklas skulle kunna bli en fantastisk tennistränare.


24-31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 10.18 Sida 4

Jag spelade riktigt bra tennis och tänkte att nu kan det hända grejor! Att vinna är delvis att inte förvänta sig något, utan att spela bra tennis och vara på bra humör, då händer det underverk. De två tävlingarna som jag hade spelat innan Melbourne var bedrövliga. Nu vann jag Australiska öppna mästerskapen. Du hade Mats Wilander som din förebild under din uppväxt?

Som bäst var du väl rankad som nr 7 i världen 2002?

Det var ingen på förhand given seger?

– Ja, han var min idol. Jag hade ett inramat foto av honom vid sängen i mitt pojkrum. Min pappa och

– Ja. men jag kände att jag kunde bli bättre och hade jag inte åkt på skador hade jag blivit det. Trots att

jag var och kikade på när Mats och kompani mötte Indien i Davis Cup runt 1985. Han hann lägga av, så vi spelade aldrig mot varandra. Jag hade sedan

2002 var mitt bästa år, så var jag skadad i månader och kunde inte riktigt uppnå de mål jag hade satt upp. Sin största framgång noterade Thomas i Au-

åka hem. De två tävlingarna som jag hade spelat innan Melbourne var bedrövliga. Jag sa till min tränare och min fru att jag ville åka hem. De sa inget,

förmånen att ha Mats [Wilander] som lagkapten för landslaget i Davis Cup när jag spelade i det. Lustigt nog spelade även jag som aktiv mot Indien, 2005 i New Delhi under Mats Wilanders och Joakim

straliska öppna mästerskapen 2002, där han nådde finalen. Han mötte där storfavoriten, ryssen Marat Safin som han besegrade över fyra set. Johansson tog därmed sin första och enda singeltitel i en

Nyströms ledning. När Thomas Johansson då 2005 besegrade Prakash Amritraj i tre raka set säkrade han Sveriges seger över Indien i Davis Cup-tennisens kval till elit-

Grand slamturnering. Grand slam är de amerikanska, australiska, brittiska och franska öppna mästerskapen. Thomas blev därmed förste svensk som vann en Grand slam-titel efter Stefan Edberg, som vann US Open 1992.

men min tränare körde mig helt slut så att jag inte orkade klaga. Till en början fungerade ingenting, men det blev en vändpunkt jag spelade mina två första matcher i Melbourne. Jag kände att jag var på rätt väg, åtminstone slog jag en marockan som jag hade haft jättesvårt mot i tredje omgången. Jag spelade riktigt bra tennis och tänkte att nu kan det hända grejor! Att vinna är delvis att inte förvänta sig något, utan att spela bra tennis och vara på bra humör, då händer det underverk.

divisionen.

– Nej, absolut inte, snarare tvärtom. Jag ville

Ett 2010 NKPG Magazine


• 24-• 31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 14.25 Sida 5

Här visar det sig att personer kring en tennis-

Montreal 1999.

Sankt Petersburg 2005.

spelare, i Thomas fall tränare och fru, betyder mycket. De gjorde rätt saker. – Utan att nämna några namn såg jag under alla mina år på touren massor av exempel på motsatsen. De som skulle stötta spelare gjorde tvärt om, de sabbade för honom eller henne. Jag blir fortfarande arg när jag tänker på några exempel som jag inte vill gå in närmare på. Thomas drabbades under hösten 2002 av en knäskada. Den tvingade honom till ett långt speluppehåll som spolierade resten av säsongen och hela spelåret 2003. – Det var i första omgången i Melbourne 2002 som jag för första gången kände av mitt knä. Skadan förvärrades med tiden. Det gick upp och ned, ibland bra, ibland dåligt. Efter 14 månader opererades jag i november. Jag gick upp i vikt. Jag var i Monte Carlo och jobbade med knäet sex gånger i veckan. Dels med en sjukgymnast, dels själv, dels med min fru. Sedan var jag på ett institut och tränade sex gånger om dagen innan jag till slut återfick full rörlighet och full styrka.

– Det var i Montreal, den går i Toronto vartannat år. Det är en turnering som ingår i vad som tidigare kallades Super 9, vilket är steget under Grand slam, men nu kallar man dem för Masters series-tävlingar. Alla var där: Pete Sampras, Andre Agassi, de som var riktigt stora då – och jag vann.

– Jag har alltid trivts i Sankt Petersburg. Det påminner mycket om Stockholm, arkitekturen i Sankt Petersburg påminner om Stockholm. Det är synd att inte fler svenskar inser att Sankt Petersburg finns 45 minuter bort. Jag har inte åkt dit på långhelger, men skulle däremot vilja ta med min fru och visa vilken vacker stad det är. Vinterpalatset är makalöst.

Stockholm 2000.

Det finns en historisk förklaring till att Sankt Petersburg påminner om Stockholm. Dels är det vattnet, dels är det arkitekturen. Staden låg när den grundades 1703 på vad som tidigare varit svenskt territorium och kallats för Landskrona. Den främste arkitekten i Petersburg kring förra sekelskiftet hette Fredrik Lidvall, eller Fjodor Ivanovitj Lidvall, född 1870 i Sankt Petersburg, död 1945. Han var en svensk-rysk arkitekt. Lidvall ritade Hotell Astoria i Sankt Petersburg och efter revolutionen ritade han flera, bevarade hyreshus i Stockholms innerstad. Efter sin andra triumf i Sankt Petersburg tvingades Thomas våren 2006 till speluppehåll på grund av en ögonskada. Han fick näthinneavlossning, som framgångsrikt opererats. – Jag fick en boll rakt i ögat. Det blev ett hål i näthinnan av smällen från bollen. Det var under träning och serven kom i 200 km/tim. Det har aldrig hänt tidigare i tennishistorien. Jag var bara på fel ställe vid fel tidpunkt. Det är sådant som händer. Jag fick vård i Rotterdam dagen efter. Sedan fick jag ytterligare vård bland annat i Stockholm och i Nice där en ögondoktor hjälpte mig. Jag önskar vissa gånger att det aldrig hade hänt. Det var illa.

Du återupptog tävlingsspel under 2004... – I Stockholm Open slog jag [Andre] Agassi i finalen. Det var ett av mina största ögonblick. Jag avslutade året bland de 30 bästa från att ha varit längst ned. Med Stockholm Open i ryggen var Thomas tillbaka i gammal form under 2005. Han nådde ända till semifinalen i Wimbledon. Där förlorade han mot amerikanen Andy Roddick i fyra set. – Jag var nära final då 2005. Efter Wimbledon bröt jag mig in bland de tio bästa igen. Vi backar lite här. Denna tidnings utsände nämner de turneringar som Thomas vann under sin karriär och Thomas ger sin spontana reaktion.

Köpenhamn 1997. – Det var min första titel och det var speciellt, och min pappa, svärfar och fru var där och såg när jag vann.

Sankt Petersburg 1997.

Halle 2001. – Det är den näst största tävlingen på gräs. Det är bara sex tävlingar på gräs totalt på ATP-touren. Halle och Queens i USA är de två största grästävlingarna vid sidan av Wimbledon.

Nottingham 2001. – Den går veckan efter Halle och veckan före Wimbledon. Med Wimbledon vann jag ett dussin matcher på raken. Då hade jag verkligen flyt i spelet. I Wimbledon 2001 blev Andy Roddick för svår för Thomas i andra omgången. Roddick vann två av fyra set i tiebreak med 7–6. Så nära var det. Skador skulle göra att det tog tre år innan Thomas vann ännu en ATP-turnering.

Stockholm 2004. – Det var den andra vinsten i Stockholm 2004. Det är en av Thomas tre skönaste segrar och värd att återvända till. Finalen mot den stora amerikanska stjärnan Andre Agassi räknas som en av de bästa matcherna i Stockholm Open någonsin. Efter en flera timmar lång match med spänning och högklassigt spel vann Thomas Johansson med 7–6 i avgörande set. Thomas sade efteråt att det var hans bästa match i karriären. – Ja, att slå Agassi i finalen. Wow! Sedan glömmer jag aldrig stämningen i hallen.

Thomas återvände sedan i maj 2006 till ATP-touren. – Jag hade problem med min syn. Jag kunde inte använda en lins och hade bara 75 procent syn på vänster öga. Det är okej i elitidrotter att använda kontaktlinser, men när jag spelade utomhus på grus kunde jag få skit i ögonen.

Sommaren 2008 vann Thomas en av sina stora segrar. Den 15 augusti 2008 vann han tillsammans med Simon Aspelin semifinalen i dubbel vid de olympiska sommarspelen 2008 i Peking. De spelade mot Llodra/Clement från Frankrike. Matchen pågick i nästan fem timmar. De vann med 19–17 i tredje och avgörande set.

– Det är unikt att vinna två veckor i rad. Jag var bra, jag var ännu bättre i Sankt Petersburg än i Köpenhamn. Jag hade ett otroligt självförtroende. Jag vann 15 matcher i rad, här kan man tala om en winning streak.

– Jag besegrade Jevgenij Kafelnikov som varit världsetta, även om han inte var det då. Jag hade nio raka vinster mot Kafelnikov, men just vid det tillfället kanske jag hade fyra–fem raka mot honom. Det är roligt att spela hemma i Sverige, i Stockholm, i Båstad och att spela i DC. Thomas Johansson blev därmed 2000 den sjätte svensken att vinna Stockholm Open och lyfta The Royal Trophy.


Ja, att slå Agassi i finalen i Stockholm Open! Wow! Sedan glömmer jag aldrig stämningen i hallen.

SKJORTA ETON, 1 198 KR. HÄNGSLEN DARBO, 198 KR. FRÅN JOHNELLS.

24-31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 10.26 Sida 6


24-31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 10.22 Sida 7

– Det var en riktigt lång match, men om man fokuserar på uppgiften har det inte så stor betydelse om man spelar två eller fem timmar. Men det var en unik upplevelse. Folk hade hunnit käka och sova medan matchen pågick. Paret Aspelin/Johansson spelade OS-final den 16 augusti 2008 mot det schweiziska paret Federer/Wawrinka. Schweizarna vann efter fyra set. – Vi spelade dagen efter maratonmatchen i semifinalen. Det blev ett ordentligt ståhej när Simon och jag gick till final. Vi kom i säng sent, och vi var otroligt tända och taggade, men semifinalen satt i benen. Det var synd, för spelnivån i såväl semifinalen som finalen var hög, men vi mötte världens bästa spelare [Federer]. Ändå är det nog Thomas Johanssons största triumf. – Det är roligt att ha min silvermedalj. Jag kanske uppskattar den mer än Grand slam-segern i Melbourne på grund av att svenska folket följde matchen. Alla är inte intresserade av tennis, men nästan alla följer Sverige i ett OS. Speciellt som det var svensk medaljtorka i just de olympiska spelen.

Dessutom har han vunnit World Team Cup på grus med Sverige i Düsseldorf 2008. – Det var skoj, men det var en av mina sista vinster.

Thomas är tydlig varför han slutade spela tennis på elitnivå:

Det blev naturligtvis en förändring. – Det finns en tomhet. Jag saknar tennisen, känslan att gå in och spela på en fullsatt arena. Jag saknar omklädningsrummet och tugget med kompisarna i DC-laget. Jag saknar träningen och det är lite tråkigt att inte kunna visa mina barn när pappa spelar. När jag var stor och vann Australiska öppna. Det är inte samma sak med filmade inslag.

Det är inte heller samma sak att se tennis på film. Filmen Wimbledon med Kirsten Dunst har lite med Thomas 15 år på touren att göra. På samma sätt som man inte blir bilförare genom att titta på motorsport i tv, så blir man inte tennisspelare genom att se på film. – Det är absolut en skitfilm. Det är ingen film om tennis. De vill göra tennis till något som inte existerar. Man lär sig lika mycket om tennis som om man ser Transformers med Megan Fox. Nu är det framför allt barnen och tennis från andra sidan som gäller. – Jag är delvis hemmapappa. Jag sa alltid att när jag slutade skulle jag ta ledigt ett år. Det finns alltid någonting att göra, träffa kompisar, resa och träffa föräldrarna. Jag vet många av mina närmaste vänner inom tennis som försökte att hitta något annat att göra omgående. Jag tog det lite lugnare. Nu jobbar jag som sportchef i Båstad. Nästa år börjar jag arbeta med Stockholm Open som tournament director. Det är kul att få jobba med tennis på heltid.

Framtiden för svensk tennis är ljus!

– Det var inte mitt synfel som tvingade mig att avsluta min karriär, utan det var mer min fotskada som, i kombination med min ålder, stoppade mig. I mitt sista Stockholm Open var jag inte 100 procent. Jag kunde inte göra mig själv rättvisa, men om jag tittar tillbaka på min karriär är jag nöjd och glad över det jag har lyckats åstadkomma. Thomas Johansson har spelat 33 matcher i det svenska Davis Cuplaget, av vilka han vunnit 18. – Min debut 1998 var att möta Carlos Moya från Spanien, som då var deras etta. Jag vann och det är en av mina fem bästa höjdpunkter från Davis Cup. Det året, 1998, är senaste gången som Sverige har vunnit Davis Cup. Thomas har deltagit flera år. I semifinalen 2001, som svenska laget förlorade mot Australien, besegrade han Patrick Rafter i fyra set men förlorade mot Lleyton Hewitt i fyra set. – Ja, fyra bollar kan avgöra en hel match. I tennis är det ofta jämnt mellan duktiga killar och om en match tar tre till fyra timmar är det ibland slumpen som avgör. Några bollar kan avgöra en hel match. Johansson ligger på tredje plats i världen i fråga om att ha slagit flest servess i en match, 33 stycken. – Det är inget som jag är medveten om, jag hade ingen aning om det. Alla karriärer tar slut någon gång. Den 12 juni 2009 valde Thomas att sluta med tennisen på grund av den fotskada han ådrog sig sommaren 2008. – Jag hade kunnat fortsätta, men jag saknade helt enkelt motivationen. Jag börjar komma till åren och kroppen höll inte längre. Jag ville inte lägga ned

– Vill du vidare?

den tiden på att träna för att komma dit man vill. Men det var inget lätt beslut att fatta efter att ha spelat tennis i 30 år.

– Vadå vidare?

Thomas förverkligar därmed en dröm. – Jag tror att det kan vara svårt att komma in i arbetslivet om man tar ett för långt uppehåll efter tenniskarriären. Därför kändes det naturligt att hoppa på tåget med Båstad och Stockholm. Thomas återvänder allt som oftast till både Norrköping, där han och hans fru Gisella köpt hus, och Linköping och donerar sin tid. För att tjäna in pengar till sin gamla klubb kan intresserade få spela lite tennis mot Thomas. – För mig är det helt naturligt, nu när klubben har ekonomiska svårigheter. Jag ger tillbaka till dem vad de en gång gav till mig. Nu är den aktiva tenniskarriären alltså över, men Thomas är hoppfull när det gäller framtiden för svensk tennis. En av dem som går i Thomas fotspår är Daniel Berta som vann Kalle Anka Cup 2005. – Daniel Berta vann öppna franska som junior. Han är en av dem jag hoppas på om en tre, fyra år. Robin [Söderling] är redan en av de bästa i världen. Om Pim Pim [Joachim Johansson] är skadefri och kroppen håller så att han är i kondition att tävla under en längre tid kommer han att kunna komma tillbaka. Jag tycker inte att framtiden för svensk tennis ser så mörk ut som andra målar upp den. ■ ROCK, HUGO, 3 998 KR. HALSDUK, GIORGIO ARMANI, 1 498 KR. FRÅN JOHNELLS.

anistiska m u h r u t a – Till N orrköping N i t ie s a n Gym senast 15/2 k ö S ! t r la så k hum.se www.natur

www.folkuniversitetet.se/vidare

NKPG Magazine Ett 2010


24-31 Profil LKPG Thomas Johansson_b_NKPG 2010-01-22 10.22 Sida 80;*'6$GQ8KUKQPKq sQÀPFNKICRNCEGTKPIUOÒLNKIJGVGTe +UKPVKNNDCMCNWVCFGQEJOQFGTPCFGUKIPNGXGTGTCT0;#$GQ8KUKQP GVVHCPVCUVKUMV MTCHVHWNNVNLWFQEJGPMPKXUMCTRDKNFQCXUGVVXCTFWRNCEGTCTFGP/GFHWNN *&QEJ /2')ICTCPVGTCTXKFKIGP VWOUTGPQFNCF$CPI1NWHUGPWRRNGXGNUG2TKUGVCXUGTOÁPTÀPVGHTKV V $CPI1NWH UGP)CONC4ÁFUVWIWICVCP0QTTMÒRKPI

2TKUGVCXUGTOÁPTÀPVGHTKV V

YYYDCPIQNWHUGPEQO

Våyrheter N 9,*g5'

Tag a h hjälp av vår k ett hembesök så syr och hänger allt al fär

Ring Gun: 011-* *DUGLQHU6ROVN\GG0DUNLVHU+HPEHV|N6|PQDG0RQWHULQJ DUGLQHU6ROVN\GG0DUNLVHU+HPEHV|N6|PQDG0RQWHULQJ Ett 2010 NKPG Magazine


32-33_Michelle #1-10_b_NKPG 2010-01-22 10.32 Sida 1

Året som

utbytesstudent Vi tävlar och gör allt together

lle Anka... Jul i USA - utan Ka

Som utbytesstudent i USA får Michelle Frennesson uppleva nya saker hela tiden. Nu är den amerikanska julen firad, hon har samlat in konservburkar till fattiga och kommit med i skolans basketlag. Mycket i USA går ut på att tävla.

Mycket har hänt sedan senast jag skrev. Jag har kommit med i skolans JV (junior varsity)-lag i basketboll. Jag är jätteglad över att ha kommit med, eftersom jag aldrig har spelat förut. Varsitylaget är snäppet högre. Skolans JV- och Varsitylag är alltid tillsammans under träningar och matcher. Vi har ett motto som lyder together vilket betyder vi gör allt tillsammans. Här är några exempel: Under uppvärmningarna och stretchningarna räknar alla högt och efter 15 klappar alla händerna, om någon faller hjälper vi den personen upp, om någon måste springa så springer alla, om någon måste göra armhävningar och situps gör alla det, därför att vi är ett lag och vi gör allt tillsammans, ingen är utanför.

Nyårsfyrverkeri a - precis som hemm

NKPG Magazine Ett 2010

Vi tränar fem gånger i veckan och spelar matcher två gånger i veckan. I mitt JV-lag har vi en tradition. Alltid före träning samlas alla i laget och vår coach berättar vem som är dagens POP, Player of Practice, vilket betyder den person som har utvecklats mest. Här i New Hampshire har vi haft en snowday. Det är precis vad det låter som, en snödag, vilket betyder att skolans elever och lärare inte behöver gå till skolan på grund av för mycket snö. Det är för farligt för skolbussarna att köra på vägarna. Så det blir som en studiedag. Min norska kompis Lene och jag har

visat USA lite svenska och norska jultraditioner genom att baka lussekatter och koka knäck, vilket amerikanarna gillade väldigt mycket! Den 9 december åkte min värdfamilj och jag för att köpa julgran och det gick till så här: Man åker till en bonde och letar i dennes skog efter en julgran. Man hugger själv ned den och sedan betalar man den. Vår julgran kostade 40 dollar. Under den sista veckan i skolan hade elevrådet ett projekt igång som heter Canned Food Drive vilket är vad det låter som: man skänker konservburkar till de fattiga. Vi hade en tävling i skolan då alla fyra årsklasserna tävlade mot varandra. Sista dagen i skolan samlades alla i idrottshallen och vi hade tävlingar mot varandra. The Seniros vann såklart eftersom de är äldst. De vann även den stora tävlingen med Canned Food Drive och det hela slutade med att Goffstown High School samlade sammanlagt in sextontusen burkar att skänka till fattiga.

Den 24 december, vilket är julafton i Sverige, gick vi i Goffstown High School i USA på jullov! Det var en mycket lustig känsla att ha lektioner den 23 december, dagen före julafton. Men dagen var inte så tråkig, vi fick se på julfilmer och skolans julkonsert. Det var ingen julmat i skolan dock och ingen julmust, vilket saknades inte bara av mig, utan även av min norska kompis. På julafton hade vi en del av min värdfamiljs släkt här och vi spelade Yankee swap. Det fungerar i princip som julklappsleken. Vi åt god mat och spelade kort. Den 25 december kom Santa Claus, jultomten. Han kom och lämnade paketen under natten, så på morgonen sprang vi ned för att kolla i julstrumpan. Sedan var det granen. Jag fick många fina julklappar, några exempel är; den nya cd-skivan med Alicia Keys, kläder, pengar, presentkort och sportkläder. Klockan ett kom mer släkt och hälsade på och vi öppnade ännu fler paket, samt åt stek. Ingen julmat, vilket jag saknade. Det


• 32-• 33_Michelle #1-10_b_NKPG 2010-01-22 14.32 Sida 2

SNOWDAY= FĂśR MYCKET SNĂ– FĂ–R ATT PLUGGA

var heller ingen Kalle Anka pü tv. Men jag hade en bra dag. Vi umgicks och spelade kort. Nyür i USA var inget speciellt, det fungerade precis som i Sverige. Antingen umgüs man med familjen eller sü är man i New York, Times Square, och ser pü fyrverkerier. Dessa direktsänds pü tv.

Sista helgen innan skolan bÜrjade blev det en resa till Boston Üver dagen med familj och vänner. Det var mycket kul. Boston var fortfarande smyckat med julpynt och det var mycket reor i affärerna, sü det blev lite shopping. Vi gick i parken och där var det stora, fina isskulpturer. Vi üt pü en restaurang som hette Dicks. Där var servitÜren/servitrisen mycket otrevlig, men det är meningen att de ska vara det. När vi skulle beställa kom servitÜren och kastade gafflar och knivar huller om buller och han sa I won´t take you seriously and you won´t take me seriously, och med det menades att man inte skulle ta det hela personligt. Det här stället är till fÜr att fü sig ett gott skratt, och tro mig, vi skrattade hela tiden. Det var en servitÜr som gav oss haklappar innan vi skulle äta. Under tiden som vi üt var det tävlingar som pügick. Om du till exempel rükade ha en ballong under stolen fick du äta pü restaurangen helt gratis. Den här restaurangen är känd fÜr sin otrevliga personal, men man für sig ett gott skratt. De visar naturligtvis sport pü tv och det kan bli ett himla liv om fel lag vinner.

Den 4 januari bÜrjade skolan igen och dü var det dags fÜr Poetry out loud, en tävling där elever läser upp en dikt utantill och har chans att vinna College Scholarship – ett stipendium fÜr att gü pü universitet. Vür lärare i engelska har därfÜr tvingat alla juniorer att ställa upp i tävlingen. De tvü bästa vinner pengar och für även üka vidare till den stora finalen i Washington DC med chans att vinna ytteligare pengar. The middterm test, prov efter halva terminen, kommer snart och det fungerar som svenska nationella prov, med den skillnaden att man har prov i varenda ürskurs. De gÜrs under en hel vecka. Sü det blir mycket pluggande nu framÜver. ■Text och foto Michelle Frennesson Utbytesstudent pü Goffstown High School

NorrkÜping, Prästgatan 22, ( mellan Linden och Domino)

–œ˜›Â?ȹ’ Čą –’—œÂ?ŠȹÂ?ÂŽÂ?Š•“ǡ Čą ÂŽÂ?›ŠÂ&#x;—’—Â?ȹȏȹÂ•Â˜Â–Â–Â˜Â›ČąČŹČą ž›’Â?’” ȹȹ ȹȹ

FamiljefĂśretag Fa F am amiilj illjefefĂśretaagg i samverkan samverkan ÂŽÂ?›ŠÂ&#x;—’—Â?ÂœÂ‹Â˘Â›ÂŞÂ— ÂŽÂ?›ŠÂ&#x;—’—Â?ÂœÂ‹Â˘Â›ÂŞÂ—

   Hospitalsgatan H ospitalsgatan 4, 4, NORRKĂ–PING, NORRKĂ–PING, 011-18 011-18 01 01 70, 70, www.timglaset.se www.timglaset.se

Ett 2010 LKPG Magazine


34-35 Tina säljare #1-10_b_NKPG 2010-01-22 10.34 Sida 1

Tina: Säljare Möt NKPG:s nya ansikte i Norrköping

Får vi presentera NKPG:s nya annonssäljare Tina Hansson. Hon är det

nya ansiktet utåt i Norrköping. Tina Hansson har på ett drygt kvartssekel hunnit med mer än de flesta. Hon är född i Norrköping, gick en del av grundskolan i Stockholm och flyttade tillbaka för att gå dansutbildning på gymnasiet i Norrköping. Sedan jobbade hon inom vården innan hon blev säljare på heltid. Tina började tidigt att jobba som säljare parallellt med skolan. – Jag började gå på ett gym när jag var 14-15 år och blev lite av en symbol där. Sedan spann det vidare, jag har alltid varit en överlevare.

– Jag brukar lite skämtsamt säga att om andra gör som jag säger vinner båda på det. Logiskt så kan en kvinna arbeta med båda sina hjärnhalvor. Vi är känsligare och jag har tränat upp min logiska sida parallellt med min empatiska. För en man är det ofta svart eller vitt, men det finns mycket där emellan. Att jobba för NKPG Magazine har varit en

dröm för Tina. – Ja, jag har länge eftersträvat att sälja media, kanske med tanke på att bli lite mer av en profil. NKGP Magazine ska liksom sin systertidning i Linköping vara ett inspirerande livsstilsmagasin för en vuxen publik. En lokal mix där intressanta lokala personligheter och inspirerande entreprenörer lyfts fram, samt lokala företeelser värda att synliggöra. Liksom i LKPG bjuds det även på modereportage, shopping, inredning, resor och mycket, mycket annat som händer på nära håll. – Media står för mycket man tycker om och det har alltid varit lockande för mig. Och NKPG når ju verkligen ut.

Tina tillträdde tjänsten i december. På NKPG Magazine ser Tina Hansson sig som mediekonsult. – Jag håller nu på och träffar företag så att vi kan lära känna varandra på en lokal nivå. Det är på den lokala marknaden som magasinet är starkast. Vi som bor här i Norrköping trivs hemma, för det är alltid bäst hemma. Genom Tina Hansson NKPG får man veta vad som händer. Jag är stolt Bor i Norrköping. Familj Sambo, hund och över att nu få jobba med NKPG. undulat Titel Säljare på NKPG Magazine Tina gillar när det händer saker och att Fritid Tränar styrketräning, dans, yoga, pilates Förutom tio års erfarenhet av att sälja har stå i centrum. Därför passar säljarrollen henne och simmar. Gillar att resa. Tina även rest över halva världen. perfekt, och det insåg hon tidigt. – Jag tycker mycket om att resa, säger – Jag är ett ensambarn. Jag hade inga hon när vi fikar. Jag sätter ihop egna resmål titt som tätt. Jag har varit syskon när växte upp. i Thailand, Karibien, USA – jag gillade Florida – och i Europa. Jag har Som ensambarn är Tina van att klara sig själv. besökt Spanien, Grekland och Italien, närmast är det London och Rom – Jag ville bli säljare redan som väldigt ung. Jag märkte att jag som står på tur. Jag älskar att möta olika kulturer, att vara med om kunde påverka andra och därmed kunde jag ha det som jobb. Det har olika upplevelser och se mentaliteten utomlands. Jag vill luffa i Sydfört mig framåt. Från början sålde jag aloe vera-produkter från Forever ostasien: Vietnam och Kambodja. ■ Living i nätverksförsäljning. Sedan blev det olika sminkprodukter från

Herbalife. Tidigt fick Tina en speciell självinsikt.

Restaurang Andalus

Där Sverige & Medelhavet möts Fredriksdalsgatan 33, Norrköping, Tel. 011-10 54 50

NKPG Magazine Ett 2010

text Daniel Atterbom foto Morre

Lunchbuffé 69: Dagens 59: Inkl. dryck, vitlöksbröd, salladsbuffé, kaffe & kaka

Stor festlokal uthyres kvällar & helger Ring för bokning.


34-35 Tina säljare #1-10_b_NKPG 2010-01-22 10.35 Sida 2

allt du behöver

www.

.se

011-134560

SA LO NG

Crew Shampo 450ml

59:(195:-)

EKONOMI PACK! Shampo 1500ml Balsam 750ml Inpackning 500ml

Hårspray, Hårmousse Hairgel, Hairglue

Crew Shave cream

49:(169:-)

nu 89:-/st (164:-/st)

79:2st 149:1st

(195:-)Crew Matte wax

nu 299:-/st

20-33% EXTRA

nu 99:(170:-)

AKOK=L;:K>G&EBG=>GD¥I<>GMKNF 

Revlon färginpackning

nu 139:(195:-)

 Ett 2010 NKPG Magazine LZehg` AKOK=L;:K>G&BG@>ELM:LAHIIBG@ Mb]l[hdgbg` )**&*)*.*) 

(390:-)

Absolut serum droppar


36-37_Hemma hos #1-10_b_NKPG 2010-01-22 10.35 Sida 1

TREND 2010

Sänglamporna från Kartell trivs tillsammans med loppisfynd och IKEA. Sänggavel och sängbord från Myrorna för överkomliga 150 kronor. Överkast, plädar och grått skinn IKEA. Renskinnet är inköpt hos Sharpman.

Blanda findesign&loppis Trenden är tydlig. Vi vill vara snälla mot miljön och ser värdet i att vårda de nötta klenoderna. På köpet får vi ett mer trivsamt hem. Inredaren och stylisten Ann Ögård Stern hjälpte till att styla det här hemmet med en skön mix av gamla fynd från Myrorna, en dutt IKEA och en och annan designklassiker. Och visst blev det både hemtrevligt och personligt!

Svart, superskön fåtölj med fotpall, ett second hand-fynd hos Myrorna för det facila priset 375 kronor. Varm både i kvalité och färger är ullpläden från Klippans yllefabrik. Kudde från IKEA.

Nyckelord för våren är kreativitet, nydanande och hållbarhet. Vi känner ett allt större behov av att skapa något eget och trivs i miljöer där skapandet och boendet flyter ihop. Högstatusprodukterna får nu samsas med de udda loppis- och containerfynden. Det såg vi inte minst på Formex nu i januari under temat Creative Flow. Här var det gott om skapande, tillåtande rum, som till exempel trädgårdsmästarens växthus, författarlyan och konstnärsateljén. Konst och dekorativa föremål som skulpturer har på senare tid alltmer återtagit sin plats i inredningen. Det fanns också prov på miljöer där skapandet och boendet flyter ihop. Matbordet blir syhörnan, vardagsrummet målarateljé och

så vidare. Att återanvända och göra något nytt av något gammalt, att med självförtroende, nyfikenhet och nyvunnet mod blanda de mest förbjudna ting, är kul, riktigt kul. En gammal rosablommig 40-talsfåtölj från loppis får oblygt flirta med den vita designsoffan. En nött gammal pall bär stolt upp designlampan från Kartell. Och vem har sagt att alla stolar runt matbordet måste se likadana ut? Eller alla delar i servisen? Kontrasterna kittlar sinnet och ängsligheten är som bortblåst. Vi står nu på tröskeln till en ny era, en tid av medvetenhet om sakers värde, ursprung och tillverkningssätt. Ett containerfynd, det som förut slängdes, omvandlas till något nytt, spännande.


36-37_Hemma hos #1-10_b_NKPG 2010-01-22 10.36 Sida 2

Vem har bestämt att alla stolar måste vara likadana? Här finns stolar för alla rumpor och plånböcker. Stolmix från Myrorna där också det rejäla matbordet fanns. Cubus ljusstake, välkänd design från Asplunds.

Allt fler inser nu nödvändigheten av en hållbar livsstil och vi kommer allt mer till insikt om att förändring av våra livsmönster faktiskt är möjlig. Det är inte längre bara krav på förändring, utan i allt detta som man på många sätt kan se som ett paradigmskifte, känner vi nu också en bubblande lust över att få sätta igång! Instinktivt känner många för den personliga blandningen, den där mixen som visar att vi är människor som har viktigare saker för oss i livet än ett oreflekterat konsumerande och nervöst koordinerande. Och handen på hjärtat: hur bra trivs vi egentligen i våra hem där varje detalj är skinande ny och tillrättalagd. Vi ska väl för

sjutton bo, leva och må bra i våra hem, inte visa upp dem som museer över hur oroliga vi är att göra fel. Kommer mormor med en bukett blommor i galen färg ska det väl inte behöva bli skavsår i själen över att blomstren inte matchar den nyinköpta mattan. Så se dig om i källaren, på vinden, på loppis, på landet… renovera, skapa, måla, sy och hitta din egen stil! Krydda det hela med ett par strävsamma designklassiker du vill dela resten av ditt liv med. Individuell, personlig inredning har aldrig varit viktigare, nödvändigare, eller roligare, än nu. ■

En bättre begagnad mediamöbel från Myrorna blir en sittbänk. Plädar och kuddar med hemtrevlig rand från IKEA. Tavlan kommer från IKEA men även den fyndades begagnad till mycket snällt pris.

En gammal kista från loppis gör hela rummet spännande. Sittpuff Sparkling från Etol och skira gardiner från IKEA. Lampklassikern Havanna (ej i bild) för sig alldeles utmärkt i sällskap med Sjörövarfabbes kista.

text Marie Berggren foto Patrik Ekenblom styling Ann Ögård Stern

Design från inredningsbutiken möter loppis. Hörnsoffa och 3-sitssoffa i grått skinn och bord från Myrorna. Ljusstakarna från Asplunds och kuddar i varierande prisklasser. Ett 2010 NKPG Magazine


38-• 39_Gunssytips + 3 notiser #1-10_b_NKPG Magazine 2010-01-22 11.26 Sida 1

GUN SVAHNs GARDINTIPS

SHOPPING

Låt proffset hjälpa till med dina nya gardiner

DAMKOFTA 100 procent bomull. Finns även i vitt Boomerang Linden Pris 1 199 kr

E

tt nytt år har börjat och vintern håller oss i ett stadigt grepp. Nu när julen dansats ut är det tid att pyssla och fixa inomhus. Nya gardiner kan vara ett enkelt sätt att förnya hemmet och känna att man får en stor förändring för en rimlig peng. Om man har intresset och kunskapen gör man det själv, eller så kan man anlita ett proffs för att få den där lilla extra touchen på uppsättningen.

Vi på ah:s gardiner erbjuder hembesöksservice där vi ser till att du får den hjälp du behöver för att få dina gardiner på plats på ett professionellt sätt. Vi börjar med att boka en tid och vi träffas hemma oss dig där vi tillsammans diskuterar vad du tänkt i stil, färg och form. Jag samlar på mig intryck för att senare ge dig förslag på lösningar och inspirerande uppsättningar. Jag tar de mått som behövs och ser till att få med alla önskemål från dig tills dess vi träffas igen. I butiken går vi tillsammans igenom vad som passar för just dig och ditt hem. Du har då möjlighet att välja ur vårt stora utbud Xxxxxxxxxx av tyger från kända leverantörer, och jag har tänkt till om uppsättningar xxxxxxxxxxxxxxxxxxx och design som passar för din hemmiljö. Du får sedan ett inredningsförslag och en offert skickad till dig där vi lämnar ett pris för det färdiga jobbet. Där är allt inkluderat; konsultation, tyger, material, gardinupphängning, sömnad och montering på plats hemma hos dig. Om du är nöjd med förslaget och tycker att allt känns bra kör vi igång! Vi beställer hem tygerna du valt ut och det material som behövs och gör sömnadsinstruktioner till våra sömmerskor. Vill du inte gå vidare så får du behålla all dokumentation och inredningsförslag och betalar bara för konsultationen. Vi planerar in en tid för montering och uppsättning med våra montörer och tillsammans kommer vi ut och ser till att allt kommer på plats på ett professionellt sätt. Vanligen sker detta 2-3 veckor efter att du tackat ja till offerten. Detta är vad vår tjänst Hembesök står för, en möjlighet att få hjälp av en professionell inredare som kommer hem till dig och där vi i lugn och ro får möjlighet att gemensamt diskutera lösningar kring gardiner, uppsättningar, solskydd, mörkläggning eller insynsskydd. En uppskattad service där du som kund kan känna dig trygg med att det blir ett riktigt bra slutresultat. ■

Gun Svahn Behöver du råd och inspiration? Eller vill du boka ett hembesök? Prata med oss på AH:s Gardiner.

KOFTA från Kaffe HALSDUK från Kaffe Zazazo Hospitalsgatan 15 Pris kofta 499 kr Pris halsduk 199 kr

Till honom HERRSKJORTA 100 procent bomull. Finns även i blått HERRTRÖJA finns i flera färger Boomerang Linden Pris skjorta 999 kr Pris tröja 899 kr


38-39_Gunssytips + 3 notiser #1-10_b_NKPG Magazine 2010-01-22 10.38 Sida 2

Ryanair flyger frĂĽn NorrkĂśping till Spanien

Premiär fĂśr The World â&#x20AC;&#x201C; ny klubb pĂĽ Palace PĂĽ anrika Palace Ăśppnas den 29 januari en klubb som kommer att rulla varje fredag. Det är den välkände NorrkĂśpingsprofilen Muffe Bajraktarevic som dĂĽ har premiär fĂśr The World. â&#x20AC;&#x201C; Jag har jobbat med klubbar tidigare här i NorrkĂśping, med bra resultat, och tvivlar inte pĂĽ att även detta kommer att bli en succĂŠ. Det blir lite annorlunda jämfĂśrt med tidigare klubbar som ONZDĂ och ENZO, säger Muffe Bajraktarevic. â&#x20AC;&#x201C; Upplägget med The World är nytt, och vi har Ăśverraskningar bokade fram till sommaren. Veckan efter premiären, den 5 februari, kommer vi som fĂśrsta klubb i Sverige att arrangera ett Paradise Hotell Night, dĂĽ vĂĽra gäster kommer att kunna mingla med deltagare frĂĽn Paradiset. Ett speciellt program blir det fĂśr tjejerna den 19 februari dĂĽ vi anordnar Ladies Night. â&#x2013; 

VI TAR STEGET 2 = EN TRAPPA UPP $ = =$ R LT FĂ&#x2013; L E I C E

DIG

! A E R

-SP

regi i ny

Ryanair expanderar pĂĽ den svenska marknaden genom att bĂśrja flyga frĂĽn NorrkĂśpings flygplats. FrĂĽn och med den 5 maj kommer Ryanair att flyga frĂĽn NorrkĂśping till Alicante tvĂĽ gĂĽnger per vecka, pĂĽ onsdagar och sĂśndagar. â&#x20AC;&#x201C; NorrkĂśping är intressant av flera skäl, men främst pĂĽ grund av upptagningsomrĂĽdet och det i kombination med destinationer till den spanska solkusten är helt klart ett vinnande koncept, säger Elmsäter. NorrkĂśping flygplats är nĂśjd med nyetableringen. â&#x20AC;&#x201C; Vi är naturligtvis mycket nĂśjda med att Ryanair, som är Europas stĂśrsta lĂĽgprisflygbolag, bĂśrjar trafikera NorrkĂśping flygplats i maj. Vi ser mycket ljust pĂĽ framtiden och erbjuder i och med Ryanairs etablering alla typer av flygresor. Det kan väl knappast bli bättre, säger Mari Torstensson, vd pĂĽ NorrkĂśping flygplats. Biljetterna kostar inledningsvis 465 kronor (enkel resa inklusive skatt och avgifter) och kan bara bokas direkt pĂĽ ryanair.com. â&#x2013;

-14 rd 10 -18. lĂś 0 1 04 d 4 d-Fre 1-16 0 t: MĂĽn Tel.01 â&#x20AC;˘ 5 Ă&#x2013;ppe n1 alsgata Hospit

 7$1.(WLNHQ 0 2 ' 7(50X(GDQGHQLEX 1 ( 6 ( 35 WDQVHUEM Â&#x2021;7HOHIRQ lU LQJ $OOD+M L1RUUN|S Q

6NROJDWD

i g n i p p o ! n Sh a t S a l Gam

Bomullsfabriken slutar med flaggan i topp MĂĽrten Jacobsson har varit med och drivit Bomullsfabriken i drygt fem ĂĽr, sedan nyĂĽret 2004. Innan dess arbetade han med Otten i Ăśver tio ĂĽr. â&#x20AC;&#x201C; Vi ville inte fĂśrlänga hyresavtalet med ytterligare fem ĂĽr, säger MĂĽrten. Det var ett bra läge att tacka fĂśr sig. Efter en 17-18 ĂĽr i nattklubbsbranschen vill vi, JĂśrgen och jag, ha ett bra avslut och gĂśra nĂĽgonting annat. MĂĽrten gillar att arbeta med människor. â&#x20AC;&#x201C; Vi vill fortsätta att jobba med glada och trevliga människor. Det är nog inte aktuellt med en ny nattklubb. Efter att ha jobbat varje helg i flera ĂĽr vill jag gĂśra nĂĽgot annat, vad vill jag inte spekulera i. Vi kanske startar nĂĽgot nytt, jag vet att jag vill kunna träffa mina barn utan att jag hela tiden vänder upp och ned pĂĽ dygnet. MĂĽrten minns det som var bra med Bomullsfabriken. â&#x20AC;&#x201C; Jag tycker somrarna var fantastiska med en jättehärlig uteservering, det var alltid trĂĽkigt flytta in pĂĽ hĂśsten. Vi har serverat bra kvalitetsmat, vi har haft en juste nattklubb fĂśr gäster 25-60 ĂĽr. Nu är det fest sista mĂĽnaden. Vi är tacksamma fĂśr nĂĽgra fantastiska ĂĽr och vi vill tacka alla människor och kul personer som fĂśljt med oss genom ĂĽren. Hoppas vi ses i februari, heja IFK och Zlatan! â&#x2013;

ng! i n ä r t v tis pâ&#x20AC;˘ro011-12 55 33 a r g Alltidpitalsgatan 11 Hos


40-41_Begravning del 2 NKPG_b_NKPG 2010-01-22 10.41 Sida 1

Hos oss hittar duu kon konst nst aavv Emilia milia aL Linderho Linderholm i rholm hol olm

SHOPPING

Välkommen! Välko Vä älk lk lko ko omme ommen! m

LYXIGT för ditt hemma-spa Spa-badlakan i lin/bomull, 575 kr Naturally European: Milk Luxury Body Cream, 169 kr Milk Luxury Shower Gel, 169 kr Milk Luxury hand Cream, 110 kr Zink Present & Heminteriör Skolgatan 22

HANDGJORDA GRATÄNGFORMAR Vackra formar från Gerbera. Finns i många olika storlekar, modeller och färger. Lemon Tree G:a Rådstugugatan 30 Pris 349-510 kr

BJØRG HALSBAND S:t Pers guld S:t Persgatan 88 Pris 1 750 kr

G::a Rådstugugata G:a Rådstugugatan ådst s 30 • Knäppingsborg Knäppingsborg MARIMEKKO Kökshandduk Kierto 47 x 70 cm. 2-pack AH:s Gardiner Fredriksdalsgatan 45 Pris 275 kr/2-pack

åren… v å p n a I vänt

MARC O’POLO Brunaxelväska Väskmakar’n Drottninggatan 56 Pris 3 549 kr

Fynda märkes- och kvalitetskläder till Ditt barn!

011-400 16 10 Skolgatan 1, Norrköping Knäppingsborg

mittlillakrypin.com

Vii är märkesbutiken V märkesbuti för Ditt barn!

NKPG Magazine Ett 2010

Kalevala Havet HALSBAND ÖRHÄNGE i silver och blå qvartz S:t Pers guld S:t Persgatan 88 Pris halsband 1 785 kr Pris örhänge 775 kr

TELEFUNKEN M80 En dynamisk mikrofon för sång och instrument Audio Dog Torsgränd 15 Pris 2 995 kr


40-41_Begravning del 2 NKPG_b_NKPG 2010-01-22 10.41 Sida 2

Ett personligt avsked – ett vackert minne När en anhörig gått bort är det många frågetecken som dyker upp och ska rätas ut. Kanske är det första gången man är med om att en närstående dör. På begravningsbyrån finns all den erfarenhet som behövs för att ta hand om och ordna med allt det praktiska inför begravningen. Del två i vår begravningsserie handlar om att göra avskedet personligt. Det många inte känner till är att man idag har väldigt stor frihet när det gäller hur man ordnar en begravning. Magnus Lindskog har jobbat som kundrådgivare på Begravningsbyrån Timglaset i fem år och en viktig del i hans jobb är att vara lyhörd och kunna erbjuda alternativ som de närstående kanske inte ens visste fanns. Ofta har man som anhörig farhågor att göra fel, men det gäller att komma ihåg att det är en familjehögtid, om än en svår sådan. Med enkla medel kan man göra begravningsakten personlig, så att den blir ett fint minne av den avlidne. – Människor är olika, och mitt jobb är att känna in det de anhöriga signalerar men kanske inte alltid säger rakt ut, förklarar Magnus. Jag känner ganska snart om de anhöriga tänker sig en mer traditionell begravning eller om det finns spontanitet och möjlighet att föreslå alternativ. text Marie Berggren foto Patrik Ekenblom Ofta har familjerna egna idéer och då gäller det att vara lyhörd för det de säger. Likaså är min uppgift att påpeka att ett val kanske påverkar något annat som man inte tänkt på. Ofta handlar det om kompromisser mellan olika önskemål och ibland vad som är möjligt att genomföra. Att utgå från den avlidnes personlighet och vad den tyckte om är ett sätt att göra begravningen mer personlig. Ibland är man rädd för vad andra ska tycka om man frångår det vanliga en smula, men med ett personligt anslag bryts ofta stelheten och det är lättare att slappna av.

Foto: Magnus Forss

Att göra småbarnen delaktiga, och inte bara låta dem vara åskådare, är bra ur flera aspekter. Att ge ett barn uppgiften att gå fram och tända ljuset i kyrkan gör att det känner att det har en viktig uppgift, samtidigt som det kan göra att en del stelhet och nervositet försvinner hos gästerna. – Är barnen något större kan de kanske vara med och bära kistan med mormor, morfar, farmor eller farfar. Det är en fin symbolik i detta. Mor- eller farföräldern har tagit hand om barnet och burit det som litet, nu är det deras tur att bli burna av barnbarnen. Generationer som bär varandra. När mindre barn ska vara med på begravningen är det bra om man har möjlighet att innan ceremonin besöka och bekanta sig med kyrkorummet eller kapellet, lyssna på barnets funderingar, och förklara vad som kommer att hända. Andra exempel på personliga inslag kan vara att låta ett spelmanslag gå före begravningsprocesFoto: Patrik Ekenblom sionen, som kanske spelar en låt den avlidne tyckte om eller brukade spela själv.

Ett sätt är att dekorera kistan med något föremål som den avlidne förknippades med; ett instrument, kanske en tuba med blommor, eller stenar och snäckor. Det blir också allt vanligare att man har ett foto på den avlidne. – Ett exempel är en familj som nämnde i förbifarten att mamma tyckte om att vara i skogen och plocka bär. Då kändes det givet för dem att kistan dekorerades med bärkorg och bärplockaren som den avlidne flitigt hade använt. En annan gång användes en av den avlidne broderad duk och en virkad sjal som lades på kistan, eftersom den avlidne alltid hållit på med handarbete. Även platsen för begravningen kan ha en personlig anknytning. Om det är sommar kan det bli ett mycket vackert och personligt avsked om man håller akten i trädgården eller vid vattnet vid den avlidnes sommarställe. De flesta önskemål går att Xxxxxxxxxx När en ung kvinna dog var det självklart att henlösa, erfar Magnus. xxxxxxxxxxxxxxxxxxx nes älsklingsfärg rött fick ta plats vid begravningen.

Kan vi göra så här? är en fråga som ofta dyker upp. Magnus Lindskog poängterar att det är familjen som ska känna att begravningen blir ett fint minne. Man ska inte stressa fram besluten, utan ge de anhöriga möjlighet att smälta diskussionen på begravningsbyrån. Dagen därpå hör de ofta av sig och vet hur de vill göra. Tiden fram till begravningen är viktig ur sorgeperspektiv. Man behöver tid på sig för att bearbeta och förstå det som hänt. – Målet är att hitta den röda tråden som leder fram till ceremonin, säger Magnus.

Kistan lackades röd och en personlig hälsning gick till begravningsgästerna att bära något rött vid begravningen. Många av herrarna hade röda slipsar och damerna röda scarfar, väskor, skor och smycken. Det blev ett fint och mycket personligt minne för anhöriga och gäster. Ibland har man använt sig av företagets gamla begravningsbil, en renoverad Volvo från 1951, som kan göra den sista färden till en oförglömligt vacker resa. Ett lite mer överraskande inslag var när en kvinna, som gick bort alldeles för ung, hade bestämt musiken på sin begravning. Gästerna blev nog först lite fundersamma när en cd med låten I got life ur musikalen Hair spelades under akten, men ganska snart kunde de dra på munnen då de insåg att detta var hennes sista, högst personliga, hälsning till dem. Text: Marie Berggren Foto: Patrik Ekenblom, Magnus Forss och Shutterstock


42-43_yxbacken_b_NKPG 2010-01-22 10.49 Sida 1

Mats Angland Yxbacken inger en känsla av fjäll bara 15 minuter från Norrköpings city. Vi pratade med en återvändare till backen.

Familj Fru, två barn, en hund. Yrke Art director samt styrelseledamot i Norrköpings skidklubb.

Fritid Åker skidor, kör rally.

text Daniel Atterbom foto Yxbacken, Henrik Johansson

är ett enormt bra skidcentrum. Man kan glida, hoppa och göra grejor. Unga ringer till styrelsen och vill hjälpa till med funparken. Det är kul, och inriktningen är att det ska vara roligt. Vi fick en morot i form av köldknäppen runt jul. Det är mumma för snösprutningen.

I spåret efter Ingemar Stenmark började en ung Mats Angland åka skidor. Nu är han ideellt arbetande styrelseledamot i Norrköpings skidklubb. – För mig är alpin skidåkning en sport som blivit ett kall, säger Mats Angland. Jag har fått min beskärda del och nu när jag har flyttat hem ställer jag upp för klubben. Mats Angland betonar att han är tämligen ny på sin post. – Jag är nytillsatt, men eftersom jag arbetar i reklambranschen kanske jag kan bidra med nya infallsvinklar till klubben. Att Mats Angland ställer upp beror på att han vet hur det var att vara ung. – Jag började tävla i Yxbacken när jag var sju år 1980. Jag slutade under ungdoms-SM när jag var 16 år. Jag valde skidgymnasium i andra hand och kom in på mitt förstaval. Då tog jag beslutet att sluta, jag visste vad som krävdes för att bli bra. Jag har fuskat lite grann med extrem skidning och annan friåkning. Min syster däremot tävlade i samma årskull som Pernilla Wiberg.

Mats Angland Bor I Kolmården.

Yxbacken hoppas på fler i backen. Just kopplingen till Pernilla Wiberg gör Yxbacken till en historisk backe. Östergötland är förvånansvärt väl utrustat för skidåkning. För Mats Angland är det som om han är tillbaka, fast nu som förälder. – För oss som var med på 80-talet och körde i backen är det som att uppleva det på nytt. Nu träffar jag samma människor. De är nu, i likhet med mig, föräldrar till barn som tränar i backen. Det är som om cirkeln sluts.

Mats Angland ser det bara positivt. – Den sociala gemenskapen är stor. Antingen gillar man skidor eller så gör man det inte. Yxbacken

– Drivkraften för klubben är att ha bra medlemmar som kämpar och sliter för produkten. Jag vill påstå att Yxbacken har ett samhällsvärde. Under sportlov kommer backen att vara full av aktiva med funpark, barnbacke och två vanliga nedfarter. Vi vill att det ska fungera så bra som möjligt. För dem som inte kan eller vill göra en fjällresa finns alltså räddningen knappt 15 minuter från Norrköpings city. Yxbacken är en backe där många av Östergötlands skid- och snowboardentusiaster såväl inleder som avslutar säsongen. – Det finns massor av snökanoner och en modern pistmaskin, så snön ligger vit och välpreparerad så fort kylan kommer. Ett tjockt snötäcke som håller även när det slaskar till barmark i stan. ■


42-43_yxbacken_b_NKPG 2010-01-22 10.49 Sida 2

SHOPPING

NG-Bilcenter NG-Bilc enter Handtvätt - Däckservice - Verkstad

011-18 10 28

Klipp ur och tag med!

ÅKBRANDBIL För coola små brandmän att rycka ut med Mitt Lilla Krypin Knäppingsborg Pris 995 kr

DEKORATIONSELDAR I Terazzo-material. För inom- eller utomhusbruk. Eldas med miljövänlig, doftfri bioetanol. Zink Skolgatan 22 Pris 18 cm, 325 kr, 22 cm 545 kr och 30 cm 765 kr

150:15 1 50 0::-

In och utvändig tvätt på din bil vid medtag av denna annons Fredriksdalsgatan 33 602 23 Norrköping

Öppet: Månd-Fred 07-18 Lördag 09-15

PACKARD BELL TR87-DT-801 15,6" TFT-skärme, Core 2 Duo T6600, 500 GB hårddisk, 4096 MB internminne och Windows 7 Home Premium Media Markt Koppargatan 30 Pris 7 990 kr

PACKARD BELL LJ67-DM-811NC 17,3" TFT-skärm, Intel Core 2 Duo P7450 2,13 GHz, 4096 MB internminne, 1 TB hårddisk, Gforce GT240, 1 GB videominne och Windows 7 Home Premium Media Markt Koppargatan 30 Pris 9 990 kr

3390:Äntligen kommer det en prisvärd och kraftfull tf ll 11:10-buggy 10 b medd borstlöst orstlöst tlö t sys system. DBX VE är till stor del baserad på den populära bränslebilen och slitvargen DBX, men har här utrustats med ett nyutvecklat borstlöst elsystem från Team Orion. Detta ger en enorm kraft med makalös acceleration och hög toppfart som resultat! Söker du en bil som är mycket enkel att handha och samtidigt ger dig en körupplevelse utöver det vanliga är DBX VE det perfekta valet!

ACER AS3810TZ 13,3" TFT-skärm, Intel SU4100, 3075 MB internminne, 250 GB hårddisk och Windows 7 Home Premium Media Markt Koppargatan 30 Pris 5 990 kr

NORRKÖPING

Järng. 21 • 011-28 70 70 • Vardag 10-19 · Lör. 10-16 · Sön. 11-16

Ett 2010 NKPG Magazine


44-45_Restaurangguiden #1-10 NY!!!_Layout 1 2010-01-22 13.38 Sida 1

LA UVA

PALACE

BLACK LION INN

FISKMAGASINET

Upplev Spanien i Norrköping med en atmosfär utöver det vanliga. Här tar servitörerna hand om er och ser till att er kväll blir oförglömlig. Hos La Uva njuter ni av ett stort urval trendiga, läckra tapas. De glada servitörerna på La Uva stämmer gärna upp i spontan sång och vissa kvällar är det musikunderhållning. Mellan 22 och 01 fredag och lördag kan du avnjuta en cocktail eller cava i baren. Utmana Wlado med din favoritdrink. Nu serveras även lunch alla dagar i veckan. Hos La Uva kan du även boka festvåningen för slutna sällskap upp till 80 personer. Välkommen att njuta av ett litet stycke Spanien i miniatyr.

Palace kombinerar en utsökt meny med Norrköpings finaste utsikt över Motala Ström. Menyn består av rätter lagade på finaste råvaror, levererade av lokala producenter. Som förrätt rekommenderas Scampi med het risoni, gratinerad med mozzarella. Bland varmrätterna hittar vi Caféets fisk och skaldjurssoppa eller varför inte pröva den vegetariska Tortelloni fylld med ricottaost och spenat. Till efterrätt frestar man bland annat med Nöt- och kolapaj med blodapelsinsorbet. Till detta kan Du välja bland ett stort antal viner från Palace vinkällare. Avsluta med en kopp kaffe eller espresso tillsammans med en god avec. Här finns ett stort sortiment av trevliga likörer, cognac- och whiskeysorter. Palace är ett av Norrköpings legendariska nöjespalats.

The Black Lion Inn för tankarna till det trivsamma med England, minus det tråkiga brittiska köket. Om du vill äta kan du välja rätt från pubmenyns Black Lions plocktallrik till gastropubens matsedel. Du kan slå dig ned i en skinnfåtölj och avnjuta något av de 30 olika fatölen eller 90 olika sorterna på flaska. Det finns även ett utbud av single malt whisky. Uppskattade arrangemang är speciella whisky- eller ölprövningar eller kanske en cigarrprovning utomhus.

Som namnet antyder är detta en restaurang för dem som gillar fiskoch skaldjursrätter. Fiskmagasinet har snabbt blivit Norrköpings förstaval när det gäller havets läckerheter. Fiskmagasinet använder enbart färska råvaror så menyn beror på tillgång och priser. Håll ögonen öppna efter den fantastiska skaldjursbuffén där alltifrån hummer till färska räkor och vinkokta blåsmusslor erbjuds. Restaurangen är kombinerad med en egen fiskbutik som säljer allt ifrån olika röror till färsk fisk.

ADRESS S:t Persgatan 85 TELEFON 011-13 17 60 HEMSIDA www.tapasbar.se (se även Facebook La Uva tapasbar) ÖPPETTIDER Tisdag-fredag från 16.00, Lördag-söndag från 13.00 Lunchöppet måndag-fredag 11.0014.00. Lördag-söndag 13.00-16.00

ADRESS Gamla Rådstugugatan 11 TELEFON 011-104 105 HEMSIDA www.blacklion.se ÖPPETTIDER Söndag till torsdag 16-24, fredag och lördag 16-01

ADRESS Bråddgatan 13 TELEFON 011-231 020, 011-189 600 HEMSIDA www.palacenorrkoping.com Köket/caféet är öppet tisdag till lördag från 17.00. Söndagar 14.00-22.00. Nattklubb med mera: Fredag och lördag: 21.00- 03.00

Restaurangguide:

Nkpg text Daniel Atterbom & Robert Carlsson foto Robert Carlsson bakgrundsfoto Fotografica

NKPG Magazine Ett 2010

ADRESS Skolgatan 1 Kvarteret Knäppingsborg TELEFON 011-13 45 60 HEMSIDA www.fiskmagasinet.se ÖPPETTIDER Måndag till fredag 17-01, lördagar 12-01


44-45_Restaurangguiden #1-10 NY!!!_Layout 1 2010-01-22 13.41 Sida 2

LA MANSION

ASKEN

KÄLLAREN BACCHUS

DURKSLAGET

Hos La Mansion avnjuter ni klassiska måltider och nya smakupplevelser i stort urval av både fisk & kött, i en exklusiv herrgårdsmiljö mitt i centrala Norrköping. Det historiskt intressanta huset har originalinredning från 1920-talet. La Mansion erbjuder Norrköpingsborna en guldkant av gastronomi och service, alltifrån stora representationsmiddagar och intima affärsluncher till högtidsfirande och bröllopsfest i den vackra trädgården sommartid. Även chambre separé och dagkonferens. La Mansion är utvalda till ett av Sveriges 100 bästa bord och står för absolut högsta kvalité när det gäller såväl service som mat och dryck. Kort sagt, här finns alla förutsättningar för en alltigenom guldkantad upplevelse. Fri gästparkering i direkt anslutning till La Mansion.

Den 29 januari slog Asken upp dörrarna för Norrköpingborna och alla andra som älskar vällagad mat, och då framför allt rejäla kötträtter. Rötterna går rakt ner i det svenska och nordiska matarvet. Asken är en spännande restaurang som står för den nya tidens matupplevelser, back to basics med råvaror från gårdar alldeles i närheten. En av leverantörerna är Britta & Lennarts Nära Kött med butik runt knuten. Även miljön är smakfull, den nyrenoverade lokalen är en del av den svenska industriepoken och här möter gamla traditioner och arbetarkultur den moderna tiden. Industrikänsla och koppardetaljer mjukas upp av trägolv och klassiskt vävda tyger med trygga ränder från mormormors mors tid. Läckert rakt igenom.

En av Norrköpings mest kända restauranger. Här lagas maten av råvaror av högsta kvalitet, köket är en blandning av klassisk matlagning och moderna kompositioner. Restaurangen är också sedan en tid tillbaka medlem av Chaine des Rottiseur, en förening med anor från 1248. Nytt hos Bacchus är Black Rock. På en het lavasten grillar du själv ditt betällda kött. Ett nytt och trevligt sätt att umgås. Den omtyckta helgplankan serveras lördagar mellan klockan 12:30-16:30 och söndagar 12:3018:00. Givetvis finns också möjlighet att bara slå sig ner med ett glas vin eller varför inte avnjuta en god drink i klassisk miljö.

En genuin kvarterskrog som passar alla plånböcker, med ett varierande utbud och möjligheten för gammalt och nytt att mötas. Mat och dryck inspirerar till att besöka oss fler gånger. Välkomnande för alla, med varm miljö och trevlig personal, oavsett om du bor i kvarteret eller är affärsresande som vill hitta en oas att koppla av i.

ADRESS Södra Promenaden 116 TELEFON 011-16 70 20 HEMSIDA www.lamansion.se ÖPPETTIDER Måndag-fredag: Affärslunch, veckans husman och veckans soppa 11.30-14.30 Kvälls à la Carte 18.00-23.00 Lördagar à la Carte 17.00-23.00. Söndagar stängt

ADRESS Skolgatan 1, Knäppingsborg TELEFON 011-18 00 20 HEMSIDA www.krogasken.se ÖPPETTIDER Måndag-torsdag 17-23. Fredagar 17-01. Lördagar 12-01. Lunch serveras måndag-fredag 11-13.30 samt lördagar.

ADRESS S:t Persgatan 22 TELEFON 011-13 70 70 HEMSIDA www.durkslaget.se ÖPPETTIDER Tisdag-lördag. Samt 2 timmar innan IFK match i Superettan.

ADRESS Gamla Torget 4 TELEFON 011-10 07 40 HEMSIDA www.bacchus.se ÖPPETTIDER Måndag till fredag från kl 17:00 Lördag från kl 12:30 Söndag kl 12:30-18:00

”En välklädd man bär alltid en ostrongaffel i bakfickan. CARL-JAN GRANQVIST

Ett 2010 NKPG Magazine


46-47 Månadens matställe La Mansion_b_NKPG 2010-01-22 12.02 Sida 1

M Å N A D E N S R E STAU R A N G LA MANSION La Mansion Södra Promenaden 116 Norrköping Tel 011-16 70 20 www.lamansion.se

SmakUpplevelser V I D SV E R I G E S B Ä STA B O R D

La Mansion är en kvalitetskrog öppen för alla gäster.

Sedan sex år driver makarna Maria och Per Törnqvist La Mansion, som är inhyst i en villa från 1926, ritad av Ivar Tengbom, på Södra promenaden. – Vi erbjuder klassiska måltider i en klassisk miljö med originalstil och inredning från 1920-talet, säger Per Törnqvist efter ha bjudit undertecknad på en fantastisk lunch. De har bevarat inredningen genom att renovera varsamt för att låta den unika miljön leva vidare. La Mansion har blivit utsedd till ett av Sveriges 100 bästa bord– Vi är en av tre krogar i Östergötland som fått utmärkelsen ett av Sveriges bästa bord, och vi försöker fortfarande vara en högklassig krog. Så är det även på lunchen. – Vi har en mix av affärsluncher och gäster som inte bara är ute efter ett snabbt skrovmål. Vi håller hög klass och vi planerar utifrån gästens önskemål. Vi erbjuder slutna sällskap lunch och även dagskonferenser. Menyn på La Mansion är, som Per säger, en blandning av klassiska favoriter och nya smakupplevelser. Men längre än till maten och huset sträcker sig inte intervjun. – För oss är det en hederssak att vi inte talar om våra gäster, vare sig de är här privat eller genom ett företag. Per har alltså företaget tillsammans med sin hustru Maria och ser det bara som positivt att arbeta med sin äkta hälft. – Mia sköter det administrativa, betalar löner och fakturerar. Jag har kontakt med leverantörer och sköter avtal och marknadsföring. La Mansion har kollektivavtal för sina anställda, av vilka

fler är kvinnor än män. Maria och Per betonar att alla ska känna sig välkomna. – Vi sköter båda två kundkontakter och tar emot gäster. Det är viktigt att ge en personlig service. NKPG Magazine Ett 2010

La Mansion får mycket tackbrev. – Vi läser alla brev och får ofta dagens ros i NT. Med e-post blir återkopplingen enkel. Vi rör oss ute bland gästerna och möter dem bildligt talat med fingret i grytan. De är viktigt att ha en personlig relation till gästerna. Över matsalen finns en vacker representationsvåning för fester och konferenser och under finns en välförsedd vinkällare. Gästerna varierar i ålder och är inte bara representationsgäster. – Vi har par som bara vill mysa med en avsmakningsmeny eller en trerätters. Våra gäster firar bemärkelsedagar från födseln till graven. Vi har haft dop, bröllop, jämna födelsedagar och begravningar. Man kan njuta av en sjurätters avsmakningsmeny med dryckesförslag utan förbeställning om man är minst två personer. – Vi har ett brett utbud för vegetarianer såväl som köttätare, från till exempel bisonoxe till fisk som slätvar och marulk. Det varierar från säsong till säsong. Vintern är en säsong då det händer oväntade saker. En dråplig händelse inträffade när La Mansion hade stängt förra julhelgen. – Vi har stängt över julhelgen. Jag var hemma och läste i tidningen att en privatbil hade kört rakt in i muren utanför restaurangen. Det fanns en bild på hålet, och han måste ha kört fort och fått sladd i en sådan fart att bilen flugit en fyra fem meter. Det var ju lite överraskande att se hålet under julledigheten. Det blev ett försäkringsärende, och det kalla vädret gjorde att murarna var klara först till våren. Per Törnqvist vet vad han hade gjort om detta överraskande besök hade skett när de haft öppet. – Jag hade bjudit in honom på en kopp kaffe från Gevalia. ■ text Daniel Atterbom foto Morre

Per Törnqvist Yrke Krögare Bor I Norrköping Familj Fru Maria (till höger på bild), tre döttrar och två hundar Fritid Hundarna

Tigerräkor 12-16 st Marinad: 1 dl Rapsolja • ½ finkackad röd chili ½ lime, rivet skal+pressad saft • 2 pressade vitlöksklyftor • salt • vitpeppar • Worcestershiresause Mangosalsa: 2 dl Mango tärnad • ½ lime, rivet skal+pressad saft • ½ finkackad röd chili • färsk koriander hackad • salt • vitpeppar Gör så här: Halstra tigerräkorna 2-3 minuter runt om.

Lammrostbiff med Ratatouille, vitlökssmör och örtpotatis Bryn till fyra personer 600-650 gram lammrostbiff. Krydda med salt, peppar, timjan, rosmarin. Låt stå i ugn 150 grader tills innertemperaturen är 56-57 grader. Vitlökssmör: Vispa 100 gram smör poröst. Tillsätt pressad vitlök, citronsaft, hackad persilja, worchestersås. Salt och peppar efter smak. Kyl. Örtpotatis: Mosa 600 gram kokt potatis med ett ägg, hackade färska örter. Salta och peppra. Forma till puckar. Bryn. Låt stå varma i ugnen.

Örtbakad laxfile med rödbetor kapris och brynt smör • 600-650 gram laxfile Gör så här: Vänd laxfilen i örter blandat med pankoströ (japanskt ströbröd) Bryn låt stå färdig i ugn. Fräs kokta rödbetor och kapris i smör. Servera till fisken.

Amaretto och krokantparfait 3 gulor • 3 vitor • 1,25 dl siktat florsocker 2,25 dl vispgrädde • 4 cl Amaretto • 1 Daim Gör så här: Vispa florsocker och gulor pösigt. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden och vispa i den i gulorna.Tillsätt krossad daim och amaretto. Rör försiktigt ner äggvitorna. Plasta en form. Häll i parfaitsmeten och frys minst fyra timmar. Servera med exotisk frukt.


46-47 Månadens matställe La Mansion_b_NKPG 2010-01-22 12.03 Sida 2

SHOPPING WRANGLER JEANS Tjejmodell Stokes, Molly Jenasmagasinet Slottsgatan 119 Pris Stokes 899 kr Pris Molly 999 kr

DOFTLJUS från Durance Zink Present & Heminteriör Skolgatan 22 pris 155 kr

MARC O’POLO Brunaxelväska (med handtag). Väskmakar’n Drottninggatan 56 Pris 5 349 kr

SMYCKEN EDBLAD Med cirkoner Style Station Drottninggatan 28 Pris örhänge 399 kr Pris halsband 499 kr Pris ring 499 kr

FRÄCKT ARMBAND Från Edblad Style Station Drottninggatan 28 Pris 399 kr

SMYCKEN EDBLAD Svart sten Style Station Drottninggatan 28 Pris örhänge 249 kr Pris halsband 599 kr Pris ring 399 kr

THE MONTE Brun axelväska Väskmakar’n Drottninggatan 56 Pris 599 kr

Massage: 45 min 250:- ord.350:1 tim 300:- ord.400:Studentrabatt 20% hos Linn & Helen på valfri hårvårdsbehandling. Smycken från Edblad Fler erbjudanden finns på

www www.stylestation.in .stylestation.in Drottninggatan Dr ottninggatan 28,, T Tel e el 011 – 18 91 00

Ett 2010 NKPG Magazine


48_Vinsida #1-10_b_NKPG 2010-01-22 10.50 Sida 1

MAT & DRYCK

Chianti Chianti är förmodligen det mest kända av alla italienska rödviner. Få områden har dessutom en så lång och obruten vinhistoria att luta sig mot. I området mellan Florens och Siena har det odlats vin sedan etruskernas tid sådär 1 000 år före romarna. De senare kom även de att uppskatta områdets viner som prisades för sin elegans jämfört med de tyngre syditalienska vinerna man vanligen drack. Namnet Chianti nämns i vinsammanhang första gången 1398 och 1716 gjordes den första gränsdragningen för området. Knappast något distrikt kan heller uppvisa en sån samling av gamla vinodlarfamiljer. Det är inte ovanligt att man likt Antinori, Frescobaldi och Mazzei varit i branschen i 5-600 år och värst är Ricasoli som drog igång redan 1141! I flera fall har familjerna dessutom varit drivande i chiantins utveckling. Med en sån historia tänker man sig kanske att området numera vilar på sina lagrar, men så är inte fallet. Den här delen är Italiens mest dynamiska vinområde idag och de senaste trettio åren har sett en närmast revolutionerande utveckling för chiantivinet. Dagens chiantiområde består av sju underdistrikt men det är den gamla kärnan mellan Florens och Siena, Chianti Classico, som räknas som bäst. Området är stort med över 7 000 hektar vinmark. Det är också mycket kuperat och relativt höglänt med vingårdar på mellan 250 och 550 meters höjd. Gårdarna blandas med olivlundar, jordbruk och skogsområden och cypresserna som står som utropstecken i landskapet. Bland vinområden är det bland de vackraste man kan besöka. Huvuddruvan heter sangiovese och har urgamla anor i distriktet. Namnet betyder Jupiters blod och sorten är Italiens mest odlade blå druva. Den förekommer även i många andra distrikt, antingen som huvud- eller komplementdruva. Beroende på klonvariant, odlingsområde och producentens ambitioner ger den allt från blekröda och urvattnade till mörka, fruktmättade och koncentrerade viner. Gemensamt för de två ytterligheterna är skärpan i syran. Hård och snipig i den förstnämnda varianten, uppfriskande och angenäm i den senare. Förutom sangiovese får man blanda i canaiolo nero, mammolo och colorino i begränsad mängd. Till för bara några år sedan var det även tillåtet med en viss procent vitvinsdruvor som trebbiano och malvasia i chiantimixen. Tanken var att mildra sangioveses kärva syror. Många kvalitetsmedvetna vinproducenter såg det emellertid bara som ett sätt att spä ut vinets karaktär. Idag, när modet föreskriver mörkare och fylligare rödviner, tillåts istället franska sorter som cabernet sauvignon, merlot och syrah. Nu går debatten mellan purister som anser att bara italienska druvsorter ska användas och andra som menar att fransoserna behövs för att fylla ut sangioveses slanka kropp och att de druvorna hursomhelst funnits i ett par hundra år i Italien och gott kan räknas som inhemska. För oss som gillar vin spelar det inte så stor roll så länge chianti smakar chianti. Det blir mest en fråga om stil på vinet. Och i någon mån vilken mat som passar bäst till.

Vintips

Vintips för dig som vill testa chianti 2008 Chianti Ruffino NR 2310, PRIS 72 KR

2005 Ruffino Riserva Ducale Oro NR 2321, PRIS 199 KR

Det här är en okomplicerad och lättsam chianti av den typ som förr oftast såldes i bukiga bastflaskor. Bakom vinet står Ruffino som är storproducent i området och gör många olika viner, oftast i stram, ursprungstypisk stil. Doften är lite återhållen och typisk för sangiovese med drag av körsbär, blåbär och en liten örtighet. Smaken är lätt, lite slank och körsbärslik med viss intensitet och stram syra. Ett opretentiöst pizzavin som funkar bra även till salta charkuterier och vardagliga pastarätter.

2007 Brolio Chianti Classico NR 2705, PRIS 115 KR Barone Ricasoli heter producenten till det här vinet. Bakom firman står en familj med historisk ryktbarhet och vinodlarrutin sedan mitten av 1100-talet. Brolio är firmans instegsvin från classico-området. Det är blandat från många olika gårdar i distriktet och består till allra största delen av sangiovese. Doften är fruktig och rätt sammansatt med körsbär, plommon, fat och lite örter i dragen. Smaken är medelfyllig, frisk, fruktig och strukturerad med fin längd och bra balans i lagom stram stil. Rätter som grillad fläskfilé med pesto och en gratäng på zuchini och tomater passar bra till.

Ytterligare ett vin signerat Ruffino men nu från classicodistriktet. Till Riserva Ducale Oro har man valt ut sina bästa sangioveseviner att ingå. Vinet har lagrats upp till 16 månader på fat och sedan ytterligare en tid på butelj. Resultatet har blivit ett mycket elegant vin med klassisk ursprungskänsla. Doften är fruktig och nyansrik med fina toner av mogna körsbär, blåbär, menthol, tobak, ek och choklad. Smaken är medelfyllig, fruktig och stram med bra intensitet, nyanserade aromer och friska syror och den avslutas med en liten angenäm bitterhet. Fungerar bra till elegantare kycklingrätter med gräddiga tillbehör.

2006 Castello di Fonterutoli NR 32130, PRIS 289 KR Familjen Mazzei har funnits på plats i byn Fonterutoli i södra delen av classicodistriktet sedan 1400-talet. Idag gör man en chianti classico i modern tappning på 90 procent sangiovese och resten cabernet sauvignon. Druvorna kommer från familjens bästa vingårdar och vinet har lagrats 18 månader på till största delen nya fat av fransk ek. Doften är varm, avrundad och fruktig med drag av mörka körsbär, blåbär, plommon, ek och chokladpraliner. Smaken är relativt fyllig, rik, fruktig och sammansatt med riktigt bra längd, strama tanniner, frisk syra och varm avslutning. En kraftfullare chianti som kan matcha både biff och entrecote.

■ ULF JANSSON Ett 2010 LKPG Magazine


Omslag_NKPG_b_NKPG Magazine 2010-01-22 13.32 Sida 2

Shoppa i City! Vardagar 10.00–19.00 Lördagar 10.00–17.00 Söndagar 12.00–16.00


Omslag_NKPG_b_NKPG Magazine 2010-01-22 11.30 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / E TT 2010 NORRKÖPINGS EGET LIVSSTILSMAGASIN

lansforsakringar.se/fastighet

WWW.NKPGMAGAZINE.SE

Från början hette vi Länshem. Idén var att göra bostadsaffären lite bättre och lite tryggare. Det har många uppskattat. På några år har vi vuxit till landets fjärde största fastighetsmäklarkedja. Nu tar vi ett steg till och byter namn till det vi är: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. En fastighetsmäklare som kan ge dig lite mer. Oavsett om du ska köpa eller sälja.

Livsstil Shopping Trend

Ett 2010

! n i s gaNNISEN a mTER TE s l i t s s G EF N v I li ORRKÖP t e g ÄLJER N e s g SSON V n i p ö HAN k O J r S Nor THOMA Foto: morre

Nu heter vi det vi är.

NKPG Magazine #1-10  
NKPG Magazine #1-10  

NKPG Magazine #1-10

Advertisement