Page 40

•40-•41 Musikens historia_b #04-12_LKPG Magazine 2012-04-13 20.50 Sida 40

Musikens historia del tio Stig Jacobsson, på bilden, sitter i SON:s programråd. Han är, tillsammans med Johan Karlsson på Cnema, mottagare av 2011 års Broocmanpris Foto Norrköpings Symfoniorkester .

Tjajkovskijs 1812 är aktuell i år I detta avsnitt backar vi bandet och skriver om Pjotr (ibland Peter) Tjajkovskij (1840–1893), en av de stora klassiska kompositörerna. Som vanligt pratar vi med Stig Jacobsson. Stig är kanske en av Sveriges främsta musikvetare. Han skriver som anställd programblad åt Norrköpings symfoniorkester. Pjotr Tjajkovskij är en av sin tids betydande tonsättare. – Det är ingen tvekan om det, säger Stig Jacobsson. Han skrev flera symfonier, sex är numrerade och så finns det »Manfredsymfonin«, och så finns det en med nummer sju som är ofullbordad och inte alls i samma klass. Det är samma tematiska material som i den tredje pianokonserten, som inte heller är så bra. Det finns även flera operor av Tjajkovskij. – Han skrev ett tiotal, inklusive Eugen Onegin, Spader dam, Mazeppa och Jolantha. Tjajkovskij skrev även symfoniska dikter, tre stråkkvartetter, sånger, stycken för piano samt tre sagobaletter (Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen – den sistnämnda löst baserad på en historia av E.T.A. Hoffmann). Han skrev också tre pianokonserter, av vilka pianokonsert nr 1 är den mest berömda, samt en violinkonsert. – Säger man Tjajkovskijs pianokonsert så är det den första man menar, även om nummer två i G-dur brukar spelas emellanåt, men inte lika ofta. – Ett av hans mest kända verk är 1812, en festouvertyr. Den har med Napoleonkrigen, slaget vid Borodino när ryssarna slog tillbaka Napoleon, att göra. Vi ska spela den i Norrköpings symfoniorkester 28 april på jubileumskonserten. Tjajkovskijs musik kan sammanfattas som personlig, elegant och påtagligt melodiös. Det är tre faktorer som gjort honom till en av de största inom klassisk musik.

Till skillnad från många andra konstnärer blev Tjajkovskij inte uppmuntrad av sina föräldrar. – Han var ett väldigt känsligt barn som sattes i internatskola och inte trivdes. Han utbildade sig till jurist och fick ett sådant arbete tidigt, men han trivdes inte med det, utan det var musiken som gällde, helt enkelt. Han var Moskvabo och jämfört med de tonsättare som var verksamma i Sankt Petersburg var Tjajkovskij mer västerländskt orienterad än vad de var. De var inte alltid så goda vänner. Tjajkovskij var ensam på flera sätt. Hans familj ogillade hans musikkarriär, han var homosexuell och han kom alltså på kant med tonsättarna i Sankt Petersburg, som då var Rysslands ledande stad. Där fanns dåtida betydelsefulla, men idag mindre kända, tonsättare som Milij Balakirev, César Cui, Modest Mussorgskij, Nikolaj Rimskij-Korsakov och Alexander Borodin. Trots det komponerade Tjajkovskij fantastisk musik. LKPG Magazine Fyra 2012

– Tjajkovskij hade musiken inom sig, men han var en olycklig människa. Han hade säkerligen många mentala problem. Han var rastlös, han kunde inte stanna upp och tänka till. Han reste väldigt mycket, även utomlands, men han stannade bara ett par dagar på varje ställe och så for han vidare. För honom var gräset alltid grönare på andra sidan. Han var väldigt osäker på sin egen musik. Hans egen omdöme om musiken varierade ständigt. – Han kunde tycka väldigt olika om sin musik. Ibland tyckte han att ett verk var bra, men bara några veckor senare ville han förstöra det. Han kanske förstörde något, men ändå inte så mycket.

Tjajkovskij visar att stor konst kan födas ur en tragedi. – Han kunde inte fly från sig själv, det var han som var det stora problemet. Om han hade varit mer uppskattad av sin samtid är det klart att en del saker hade blivit annorlunda. Tjajkovskij hade en kollega i Moskva, Anton Rubinstein, vem spelar hans musik idag? Efter att ha haft några romanser gifte sig Tjajkovskij i ren desperation med sin elev Antonia Miljukova. – Det var kort och olyckligt, men han såg det som ett sätt att försvara sig, så att ryktena skulle tystna. Men i samband med att han gifte sig gjorde han sitt första försök att begå självmord.

På läkarens inrådan lämnade Tjajkovskij sin hustru. – De skilde sig inte, men de levde aldrig tillsammans. Det var en annan kvinnohistoria som var oerhört märklig, med den rika änkan Nadezjda von Meck. Hon var stenrik, änka efter den man som byggde järnvägar i Ryssland. Hon gav honom ett rikligt tilltaget årligt apanage, men med villkoret att de aldrig skulle träffas. Hon avbröt det plötsligt, man vet inte med säkerhet varför. En teori är att hennes barn såg att deras arv försvann i alltför hög grad.

Tjajkovskij är större idag än när han levde. – Han är helt klart mer populär efter sin död, han tillhör de största kompositörerna. Han är oerhört spelad idag, både symfonierna och baletterna inte minst. En del menar att Tjajkovskij tog sitt eget liv. – Han drack kolerasmittat vatten direkt Text Daniel Atterbom från floden. ■

LKPG Magazine #4-12  

Linköpings eget livsstilsmagasin #4-2012

Advertisement