Page 38

•30-•39 Karin Adelsköld PROFIL LKPG_b #04-12_LKPG Magazine 2012-04-13 19.34 Sida 38

modererar och gör en del konferenciersgrejor för IVA. Jag försöker göra tekniken lite enklare för dem som lyssnar, om det inte är branschen som är på plats.

Karin var med i det blå laget i TVprogrammet Parlamentet. Varför inte det röda? – Jag fick inte välja. Tyvärr har jag tappat östgötskan, men så fort jag blir förbannad [byter dialekt] då jävlar kommer den tillbaka! Öl kan jag fortfarande inte säga [på rikssvenska]. Jag älskar östgötskan och tycker att den är jättebra. Men när jag jobbade på Sveriges Radio fick jag så mycket lyssnarbrev om min dialekt, att jag lät sjuk, så den försvann. Då, för 15 år sedan, var östgötska inget fint i Sveriges Radio. Tyvärr, det är sorgligt. Det är skillnad mellan lagen i Parlamentet. – Det blå laget ska representera de borgerliga, och då tyckte de, dels med mitt efternamn och även att jag utstrålar lite borgerlighet [skratt], och det kan jag förstå, för jag kanske ser mer ut så. Sedan klädde jag ut mig och lånade lite smycken så att jag skulle se ut som en riktig borgarbracka. Jag trivdes lite grann i den rollen [skratt], det är hemskt att säga. För två år sedan, 2010, var Karin Adelsköld i Sydkorea, inbjuden av företaget LG tillsammans med andra teknikbloggare från hela världen. – Vi fick träffa deras avdelning för forskning och utveckling, de som utvecklar framtidens mobiler. Vi fick en uppgift, att ta fram en ny supermobil, hur skulle den kunna se ut i framtiden? Jag fick idén att låta mobiler kommunicera med varandra. När vi gjorde de stora presentationerna var alla LG:s toppchefer där. De valde min idé som den bästa. Jag önskade så att de skulle höra av sig sedan, att de skulle vilja att jag kom dit för att utveckla den, men det gjorde de inte. De kanske snodde idén, för nu kan man ju koppla ihop telefonerna. Det kunde man inte för 1,5 år sedan. Min tanke var att man skulle koppla ihop fyra telefoner, en som skärm, två som högtalare och en som ljus, så att man kunde skapa ett multimediesystem med fyra olika telefoner. Man kunde använda LKPG Magazine Fyra 2012

dem i distans till varandra, och så att man har koll på sina barn. Nu, när detta publiceras, har turnén Babbens bästa brudar tagit slut och nya utmaningar väntar för Karin. – Jag kommer att vara med i ett nytt radioprogram som heter P3 Browser, som handlar om nätet, igen. Jag ska sitta som deras expert. Sedan sitter jag på sluttampen på min bok, Våga stå upp – så blir du en roligare talare. Den kommer ut lagom till politikerveckan i Almedalen i sommar och handlar om hur man kan använda standups knep för att bli en roligare talare. Det var min grundtanke, men jag har mest hamnat där själv [skratt], för att jag får så mycket frågor när jag håller föreläsningar: »Hur gör du för att vara rolig?« De här knepen borde alla ha, de som är nervösa för att stå framför folk, det som inte vet vad de ska säga, bra handfasta knep, för retorik kan bli så krångligt. För att visa hur jag jobbar kommer jag att åka till Almedalen och köra standupkurser för de politiker som vill gå. Jag kommer att blogga om allting, och så får vi se vilka som vågar ställa upp eller inte. Det är dock skillnad på humor och politik. – Det är det som är den stora skillnaden. Det var Juholts fall, han skämtade bort [sin karriär], medan Göran Hägglund är väldigt bra på att snitta till det med lite självdistans. Politiker måste våga skämta lite med sig själva, tror jag. Det är så väldigt högtravande och högtidligt nu, man orkar inte med att lyssna liksom. Det är tråkigt, trots att det inte är det, egentligen är det livsviktigt.

Jag får så mycket frågor när jag håller föreläsningar: »Hur gör du för att vara rolig?«

Den enda Karin saknar från Linköping är ouppnåeligt. – Mormor, hon lever inte längre. Hon dog för 1,5 år sedan. Jag tänkte att det är tråkigt att hon aldrig fick se mig köra standup, eftersom det har gått så snabbt, det är nu på slutet som det har gått så bra. Om hon hade varit här i kväll hade hon fått sitta i VIP-loungen. Då hade hon blivit stolt. Är det något LKPG glömt att fråga om? – Nej, skrattar Karin. Jag tror att du frågade om precis allt. ■

Politiker måste våga skämta lite med sig själva, tror jag. Det är så väldigt högtravande och högtidligt nu, man orkar inte med att lyssna liksom. Det är tråkigt, trots att det inte är det, egentligen är det livsviktigt.

LKPG Magazine #4-12  

Linköpings eget livsstilsmagasin #4-2012

Advertisement