Page 22

20-21 Judas Priest_b #04-12_LKPG Magazine 2012-04-13 19.08 Sida 20

STORT FAN AV JUDAS PRIEST Tisdag 24 april 2012 spelar Judas Priest i Linköping på sin sista världsturné. Att säga att Tomas Halford Ågerud är ett stort fan av Judas Priest är en underdrift. Han har till och med tagit sig mellannamnet Halford efter sångaren Rob Halford, som var medlem i Judas Priest mellan 1973 och 1992 och sedan återvände 2003. Hans röstomfång är fyra oktaver. – Jag upptäckte dem med deras samlingsskiva från 1973 till 1991, säger Tomas Halford Ågerud när vi träffas på denna tidningsredaktion. Det var typ 1991. Jag fastnade för gruppen helt och hållet på grund av Rob Halfords röst. Sedan dess är det bara det som gäller. För Tomas Halford Ågerud är det Rob Halfords röst snarare än musiken som är det viktiga. – Precis. Jag var 17 år när jag upptäckte gruppen.

LKPG Magazine Fyra 2012

Det är en ålder när man är oerhört mottaglig för musikaliska intryck. – Jag köpte allt som fanns att köpa. Jag började med samlingsplattan, sedan gick jag tillbaka till den första plattan Rocka Rolla (från 1974). Fast det började egentligen med Hell Bent for Leather (1978). Den bästa plattan är Painkiller (1990).

Då för 20 år sedan hade CD:n kommit . – Jag har även några av plattorna på vinyl. Det finns några Japan-pressade skivor som är svåra att få tag i. Jag har några stycken, men andra saknar jag. Så Tomas har nästan en komplett Judas Priest-samling. – Ja, nästan komplett, skrattar han. Det tog ett tag innan Tomas såg Judas Priest live. – Första gången var 2004 på Sweden Rock. Sedan såg jag Hal-

ford 2006, det var hans personliga grupp. Sedan såg jag Judas Priest 2008, och så blir det nu 2012. Om man räknar med Halford så kommer jag att ha sett dem fyra gånger. Det kan hända att jag åker upp till Stockholm dagen efter Linköping, skrattar Tomas.

Rob Halford kom ut som öppet

Det sägs att det är det sista Sveri-

För Tomas finns det ingen nackdel

gebesöket för Judas Priest. – Sedan kommer de bara att spela i USA och Sydamerika. Jag skulle vilja åka och se dem därborta, helst i Rio de Janeiro, för det är den största som finns med 300 000 åskådare. Men man skulle nog inte se så mycket. Genom Judas Priests musik har Tomas fått vänner. – Det är som en livsstil, säger han. Halford är den första personen som fick power metal-banden att bli just det, power metal. Hans röst tillsammans med K.K. Downings och Glenn Tiptons låtar är grejen.

med att dyrka Judas Priest och Rob Halford. – De flesta tycker bra om dem. Mitt bästa minne är från 2001 innan han släppte Halford-skivan och 250 000 till 300 000 personer stöttade honom. Han var, efter att ha slutat i Judas Priest, först med i en grupp som hette Fight. Den första skivan var bra, den andra var inte lika bra. Enligt böckerna är Judas Priest det näst största bandet som inspirerat andra att spela den här sortens musik. Halford är världens bästa artist. ■

homosexuell 1998. – Jag visste att han var det, fast han tidigare inte hade sagt det själv. Jag var inte förvånad, och han sa att varenda grupp i hela världen visste om det. Det gör ingen skillnad för mig.

text Daniel Atterbom foto Håkan Ahldén

LKPG Magazine #4-12  

Linköpings eget livsstilsmagasin #4-2012

LKPG Magazine #4-12  

Linköpings eget livsstilsmagasin #4-2012

Advertisement