Page 1

00_Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-02-19 11.20 Sida 1

LKPG MAGAZI N E / T VÅ 2010

Livsstil Shopping Trend

WWW.LKPGMAGAZINE.SE

LINKÖPING DROTTNINGGATAN 8. TEL 013-35 47 70 WWW.SVENSKFAST.SE

Två 2010

! n i s ga a m s l i MN t A s N s GENS v i l t NG I LA e g e PÅ GÅ s g n TAAF i p ö JAN S k n i L

Foto: morre

Vår försäkring Varudeklarerat innebär att huset du köper eller säljer är besiktigat, samt att du är skyddad mot kostsamma efterräkningar i tio år från avslutad affär. Kontakta oss så får du veta mer om de unika fördelarna med att köpa eller att sälja ett Varudeklarerat hus. Du kan också läsa mer om Varudeklarerat på svenskfast.se

LINKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

Varudeklarerat - den bästa försäkringen mot ”dolda fel” som finns på marknaden.


00_Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-02-19 11.21 Sida 2

 V D Q \ 6 9nJD

5%

BoendefÜrsäkring + extra sakfÜrsäkring

15 %

Camilla! Vi välkomnar

n e d n e r t a t t t sä t a r e ll ä g t De n! e d a lj Ü f t t a i stället fÜr

10 %

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto eller lüngsiktigt sparande

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto + lüngsiktigt sparande

Sikta pü FÜrmünskund Med din vardagsekonomi samlad hos oss für du upp till 15 procent rabatt pü alla sakfÜrsäkringar. FÜrutsättningen fÜr den hÜgsta rabatten är att du samlar boendefÜrsäkring, aktivt lÜnekonto med kort och lüngsiktigt sparande hos oss. Dü ingür självriskreducering RFKÀHra kostnadsfria fÜrmüner. Du für dessutom alla fÜrdelar med att samla din vardagsekonomi pü ett och samma ställe – enklare tryggare och närmare.

1\JDWDQ‡7IQ   

lansforsakringar.se/ostgota/formanskund


01_Annons #2-10_LKPG 2010-02-19 11.24 Sida 1

DIN SALONG I CITY

Kampanjpris Hårvax 149:-

ÀˆÃŸÀÊUÊ-œ>ÀˆÕ“ÊUÊŸÃ…FÀÊUʈÀ‡LÀÕÅÊÌ>˜˜ˆ˜}ÊUÊ*Àœ`ՎÌŜ« Ê Ê Ê Ê Ê Ê Ê Ê Ê


02-03_Ledare #2-10_LKPG 2010-02-19 11.28 Sida 1

LEDARE När snövallarna var som högst och det fortfarande dagligen singlade ner stora, tunga, blöta flingor över det sedan veckor tillbaka snöindränkta landskapet, kom det ett mms. Det var i slutet av januari, Linköping hade precis slagit köldrekord med 28,9 grader, den lägsta noteringen sedan krigsvintern 1942, då en vän mms:ade en skogsglänta i ett hav av vita snödroppar. Plus åtta grader i Frankrike var budskapet, därtill makalöst god mat och billigt boende i världsklass. Jag stod med borsten och isskrapan i näven och skulle precis ta mig an den snöinpackade bilen, för vilken gång i ordningen hade jag inte en aning om. Jag såg bara en oformlig snöfigur där på parkeringen, och snökepsen, som vuxit centimeter för centimeter på biltaket de senaste veckorna, tedde sig faktiskt ganska komisk. Det var då det plingade till i fickan och de franska snödropparna trillade ner i min vintervärld. Kontrasten var enorm. Och ändå, Frankrike är inte särskilt långt bort, ett par timmar med flyg. Mms:et blev en påminnelse om att det faktiskt väntar en vår, med snödroppar, krokus och trevande solstrålar, runt hörnet. När den här tidningen lämnar tryckeriet i Finland är både os och sportlov är passerat. Och även om vi nu längtar efter vårvärme och sol på våra bleka näsor, så känns det ändå skönt att ha haft denna robusta, vita vinter. Östgötsk vinter har ju annars för vana att vara lite mesig, att aldrig riktigt komma till skott och ta för sig. Den är mestadels mörk, grå och slaskig. I år var den, till mångas glädje och vissas förtret, annorlunda. I marsnumret av LKPG Magazine hittar du en hel del vårtecken. Vi rapporterar från trendmässorna och ger goda råd när det gäller däcken, både de som ska bytas ut och de som åker på till våren. Vi har också sammanställt ett litet tema för alla som går och funderar på att ta körkort. Här är goda råd och en spark i baken att komma igång alldeles gratis! Inspireras också av Hanna som skriver om träningskläder – om du till äventyrs ännu inte kommit till skott och infriat ditt nyårslöfte att börja träna – eller kanske – träna lite mer. Visst kan man röra på sig i vilka kläder som helst, men håll med om att det blir roligare med snygga, funktionella plagg och rätt skor. I skrivande stund är alltså våren långt borta, men när du får den här tidningen i din hand hoppas jag att Kung Bore släppt greppet om oss och det blivit åtminstone lite efterlängtad vår i luften. Väl mött i mars! MARIE BERGGREN

www.boutiquebla.se

Omslag: Jan Staaf FOTOGRAFERAD AV MORRE

Nummer 2 Årgång 5 LKPG Magazine kommer ut 10 ggr per år. Adress: LKPG Media AB, Platensgatan 1 A, Box 436, 581 04 LINKÖPING. Tel: 013-465 04 30 Chefredaktör/ Ansvarig utgivare: Mikael Frennesson 013-465 04 31 (mikael.frennesson@lkpgmagazine.se) Annonsbokning: Tiva Angeli (tiva.angeli@lkpgmagazine.se) 013-465 04 35 Camilla Hast (camilla.hast@lkpgmagazine.se) 013-465 04 37

Ekholmen Centrum 013-15 01 55 Va ard 9.30 9.30-19 Lörd 9.30-15 www.boutiquebla.se

Produktion: Fabian Wellving (fabian.wellving@lkpgmagazine.se) 013-465 04 32 Marie Berggren (marie.berggren@lkpgmagazine.se) 013-465 04 36 Mats Larsson (mats.larsson@lkpgmagazine.se) 0705-95 92 72 Daniel Atterbom (daniel.atterbom@lkpgmagazine.se) 0766-36 91 99 Omslagsfoto: Morre Produktfoto: Kristin Carlén Hemsida: www.lkpgmagazine.se Distribution till hushållen:

D DEN EN LLILLA ILLA BBUTIKEN UTIKEN - M MED ED D DET ET SSTORA TORA U UTBUDET TBUDET LKPG Magazine Två 2010

Upplaga: 30 000 ex Tryck: Scanweb OY

LKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.


02-03_Ledare #2-10_LKPG 2010-02-19 11.30 Sida 2

www.boomerang.se

DeďŹ ning Scandinavian Preppy Filbytergallerian, LinkĂśping


04-• 05_Film #2-10_b_LKPG 2010-02-19 17.17 Sida 1

FILM LKPG bäst just nu

Vi listar vad som är mest sevärt på film, dvd och TV för tillfället BIO SHUTTER ISLAND (Drama/thriller) Dennis LeHane’s roman mästerligt filmad av Martin Scorcese och med Leonardo Di Caprio i huvudrollen. Har du inte läst boken ska du definitivt se den. TV MAD MEN (Drama) Missa inte att följa den prisbelönade dramaserien om Don Draper och alla de andra reklamarna på Sterling Cooper. Kanal 9 eller i webb-tv på Kanal 5 Play. BIO SNABBA CASH (Drama/thriller) Baserad på Jens Lapidus succéroman. Johan JW Westlund lever dubbelliv som stekare på de hetaste inneställena på Stureplan. TV COUGAR TOWN (Komedi) Vänner-stjärnan Courteney Cox är tillbaka med komediserien Cougar Town där hon spelar en välbevarad, nyskild mäklare som söker en nystart i livet. BIO IT'S COMPLICATED (Komedi) Meryl Streep spelar en ensamstående mor med utflugna barn som slits känslomässigt mellan exmaken (Alex Baldwin) och hennes nya vän (Steve Martin).

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa den närmaste tiden TV MILLENIUM – HELA HISTORIEN (Drama/thriller) 20 mars är det äntligen dags för tv-versionen av Stieg Larssons populära böcker. Nu får vi äntligen se hur mycket de skiljer sig från filmversionerna.

Floppvarning

Vi tipsar dig om saker som kan få svårt att leva upp till förväntningarna TV OS Visst är det oerhört kul att titta på direktsänd sport från OS-tävlingarna men varför sparar de andra kanalerna sina bästa program? Tänk alla som inte vill se OS.

Fler seriefigurer på film Sedan Disney köpte det ena av de två stora serietidningsförlagen i USA, Marvel med bland andra Spiderman (Spindelmannen), så har konkurrenten Warner Bros intensifierat den cineastiska utveckling av sitt stall av superhjältar. Warner äger sedan decennier den andra stora utgivaren av serietidningar, DC Comics med Superman (Stålmannen), Batman (Läderlappen) med flera figurer. Jeff Robinov, chef för Warner Brothers Pictures Group, vill se fler seriefigurer på vita duken. – Han försöker inte att hålla fast vid det som har fungerat tidigare, säger Christopher Nolan i The New York Times. Nolan som regisserade The Dark Knight arbetar nu på ännu en Batman-uppföljare. Andra av DC:s figurer som kan komma på film är klassikerna the Flash (Blixten) och Wonder Woman (Mirakelkvinnan).

En tredje Ghostbusters? Bill Murray brukar ogilla att göra uppföljare, men nu säger sig vilja göra en tredje Ghostbustersfilm på villkoret att hans rollfigur dör i första delen av filmen. Rykten och planer på en kommande, tredje, Ghostbustersfilm har hörts sedan tvåan kom. Nu sägs det att Bill Murray har tackat ja till rollen som spökjägaren Dr. Peter Venkman. I en intervju med brittiska Daily Mail har han följande godis att dela med sig åt fansen: – Jag kommer tillbaka i Ghostbusters 3 enbart om jag får spela spöke. Jag sa till dem: Jag gör det om ni dödar mig i första delen av filmen. Så nu kommer de att ha med mig i filmen, fast som spöke, säger han i intervjun.

Ett fjärde omöjligt uppdrag Mission impossible var en kultserie på amerikansk teve. Nu är det en framgångsrik serie av långfilmer med Tom Cruise. Han har skrivit på för att göra rollen som Ethan Hunt ännu en gång. Förutom att spela huvud-rollen som Ethan Hunt kommer Cruise att producera filmen tillsammans med J.J. Abrams. Manus skrivs av Josh Applebaum och Andre Nemec som jobbat med Life on Mars och Alias. Beräknat premiärdatum är maj 2011, skriver Hollywood Insider. Det första filmen med Tom Cruise på ett omöjligt uppdrag kom redan 1994. Den heter just Mission impossible .

LKPG Magazine Två 2010


04-05_Film #2-10_b_LKPG 2010-02-19 11.43 Sida 2

7$11()256*$7$1


06-• 07_Musik #2-10_b_LKPG 2010-02-19 17.19 Sida 1

MUSIK

 

 

 6SDUD 

  

 

  

3c, %2.$ 17( 7,' 51( 7)c

 5$% $77

3c8 1'( 56g .1,1 *

Skivlagret rekommenderar fĂśljande skivor:

Sade i toppen igen efter tio ür Engelska Sade behüller sin populäritet trots att det var tio ür sedan senaste albumet. Nya Soldier of Love gick till upp till en omedelbar topplats. KritikersuccÊn Soldier of Love är bara ett bevis pü den nu 30-üriga magnetismen i Sade’s musik. Samtidigt gür nämligen Best of Sade respektive Lovers Rock in som nummer 2 och 3 pü Midprice-listan, bara Melissa Horn toppar Sade.

Missa inte dessa album fĂśr allt vad ni gĂśr

Spotify och Warner Music enade Uppgiften att Warner bryter samarbete med Spotify togs snabbt tillbaka, trots Warners exekutiva chef Edgar Bronfman Jr sügning av tjänsten till BBC News.

9LlOVNDUGMXU  gSSHWPnQ WRUWLV RQVIUH      1\D7DQQHIRUVYlJHQ‡/LQN|SLQJ‡7HO    

ZZZGMXUGRNWRUQVH LKPG Magazine TvĂĽ 2010

SÄLJER bäst just nu

Rod Stewart är sexigast Olivia Newton-John har gjort världens sexigaste lüt. I alla fall om man ska tro den amerikanska tidningen Billboard. Rod Stewart har med tvü lütar bland de tio. Världens 10 sexigaste lütar enligt Billboard: 1. Physical Olivia Newton-John 2. Tonight's the night Rod Stewart 3. I'll Make love to you Boyz II Men 4. Too close Next 5. Let's get it on Marvin Gaye 6. Hot stuff Donna Summer 7. Do that to me one more time Captain and Tennille 8. Like a virgin Madonna 9. Kiss you all over Exile 10. Do ya think I'm sexy? Rod Stewart

SADE SOLDIER OF LOVE THE PLAYTONES ROCK’N ROLL DANCE PARTY THE BASEBALLS STRIKE! BJÖRN SKIFS DA CAPO AMANDA JENSSEN HAPPYLAND DONKEYBOY CAUGHT IN A LIFE LADY GAGA FAME MONSTER TORGNY MELIN'S DANSBANDSNATT ZEKES EN SÅN NATT ERIK GRÖNWALL ERIK GRÖNWALL

BĂ„ST just nu KENT RĂ–D MASSIVE ATTACK HELGOLAND NORAH JONES THE FALL

HETAST pĂĽ golvet

NĂĽgra lĂĽtar som snurrar mest pĂĽ dansgolvet just nu DAVID GUETTA F. KID CUDI MEMORIES LADY GAGA BAD ROMANCE (RMX)

VARNING pĂĽ stan Alla orkar bara inte lyssna mer

MELODIIFESTIVALEN, JA DET Ă„R POPULĂ„RT, MEN HUR RĂ–STAR FOLKET? OCH VAR Ă„R BRUDARNA, DET Ă„R FLEST KILLAR SOM GĂ…R VIDARE.

Lady Gaga trippelsegrare vid Brits Awards FÜrhandsfavoriterna tog hem de tyngsta priserna vid Brits Awards nyligen. Lady Gaga tog storslam och vann tre kategorier. Den brittiska musikbranschens mest prestigefyllda pris firade samtidigt 30 ür – trots att den fÜrsta utdelningen faktiskt skedde 1977. Vid Brits Awards tidigare i veckan hyllades Oasis och Spice Girls fÜr bästa album respektive lüt frün de senaste 30 üren, detta fÜr What’s The Story (Morning Glory) respektive Wannabe. Det var mÜjligen lite typiskt att det blev tyst i hÜgtalarna när Liam Gallagher i Oasis skulle tacka fÜr priset. Det om 30 ür är nämligen en sanning med modifikation dü Brits Awards delades ut fÜrsta güngen redan 1977. Däremot sü var det 30:e güngen som prisgalan arrangerades. Men südana petitesser satta üt sidan blev galan som vanligt en glamorÜs blandning av tradition och trend. Helt färska namn delade scenen pü Earls Court med artister som i den snabbrÜrliga brittiska industrin framstür som veteraner. Lady Gaga tog hem storslam och vann samtliga tre kategorier hon var nominerad i. Indirekt belÜningar med svensk koppling eftersom Nadir RedOne Khayat haft en huvudroll i Lady Gagas framgüngar. Samtliga de artister med tre fÜrhandsnomineringar fick annars minst ett pris.


06-07_Musik #2-10_b_LKPG 2010-02-19 14.56 Sida 2


08-• 09_Bokspalt0_Liza M_b_LKPG 2010-02-19 17.19 Sida 1

BÖCKER Liza Marklund har tagit ett nytt grepp om sitt författarskap. Hon ger ut thrillern Postcard killers, som är skriven i samarbete med den amerikanske stjärnförfattaren James Patterson och har en ny hjältinna, Dessie Larsson, i stället för Annika Bengtzon. När Liza Marklunds Sprängaren kom på video 2002, en filmatisering som Liza var mycket nöjd med, intervjuade jag henne för mitt dåvarande jobb. Jag hade träffat henne tidigare. Vid två tillfällen för cirka 20 år sedan arbetade jag samtidigt som Liza Marklund på Expressen. Hon var först vikarie och sedan anställd, medan jag vickade. Liza var en jättetrevlig arbetskamrat som stannade och pratade utan att bry sig om de hierarkier som alltid finns på arbetsplatser. Framgången har inte förändrat henne, hon verkar leva det liv hon levde innan hon lät sig övertalas av sin kompis att ge ut Sprängaren på hans lilla förlag. Då, för åtta år sedan, frågade jag om det finns någon film som Liza skulle rekommendera till tjejer som växer upp. – Dirty dancing och Titanic visar tjejer som tar makten över sina egna liv och vinner, svarade hon. Jag har en teori om att ni tjejer är lurade. – Intressant, få höra. FOTO: ANNIKA MARKLUND

LKPG Magazine Två 2010

Ni tjejer tutas i att ni har samma regler som killarna, men så är det inte. – Det har du rätt i. Om tjejer spelar efter samma regler som killarna blir de totalt bortdribblade, det måste man lära sig. Den unga tjej som säger annat blåljuger. Dirty dancing och Titanic är två filmer där kvinnor tar makten över sina egna liv och får gå i land med det utan att straffas. Det finns skräckexempel på motsatsen, till exempel Skönheten och odjuret. Jag var rosenrasande när jag såg den, den beskriver ett klassiskt misshandelsförhållande med mannen som svinet som förtrycker och djävlas. Han kidnappar hennes far och håller honom fången, sedan frälser hon honom med sin kärlek. Om man bara älskar någon blir han en prins. Så går det inte till. Svin blir inte prinsar utan snarare mördare till slut. Skönheten och odjuret är rent jävla livsfarlig. Grease är ett annat skräckexempel på en film som ger fel signaler. Tjejen duger inte som hon är utan måste klä sig i läderbyxor och hårdsminka sig, först då börjar hela skolan att dansa och sjunga och stå i (skratt). Nu har det gått åtta år. Liza Marklund har skrivit fler böcker, hon har blivit kritiskt granskad för sin bok Gömda och i den senaste boken, Postcard killers, skriven tillsammans med den amerikanske författaren James Patterson, har man påvisat likheter med Klas Östergrens roman Den sista cigaretten. Författarna Marklund och Östergren pratades vid, och Klas Östergren accepterade att det var en slump. – Jag och Klas har pratat om det här och både skrattat gott och ruskat på våra huvuden, sa Liza Marklund till Expressen.se. Juristerna har lagt ned stridsyxan. Postcard killers hamnade i topp i fråga om antalet recensioner i dagspress och radio. Liza Marklund och James Patterson har skrivit boken tillsammans, men i varsitt land. Efter en grundidé av Patterson, och ett möte i hans hem i Florida, satte sig Liza Marklund och skrev på ett första utkast hemma i radhuset på spanska solkusten. – Jag hade inte tänkt skriva någon bok förra året, jag ville plugga spanska. Jag behövde få lite korsdrag i hjärnan och tänka i nya banor, säger Liza Marklund i en intervju på Piratförlagets hemsida. Postcard killers innebär att Liza Marklund första gången lanseras på bred front i USA, om än tillsammans med en inhemsk super-

LKPG bäst just nu Vi listar läsvärda böcker i mars ...

HÅKAN ÖSTLUNDH JAG SKA FÅNGA EN ÄNGEL En relationsroman om passion och lojalitet, ett ödesdrama om en tonåring som knivhuggs till döds, en brännande aktuell skildring av det segregerade Stockholm BIRGITTA ANDERSSON BLONDIE Bästsäljande självbiografisk roman, på samma gång ett skakande tidsdokument, ett gripande kvinnoöde och en upplyftande skildring av närmast ofattbar mänsklig styrka. KATARINA WENNSTAM ALFAHANNEN I sista delen av Katarina Wennstams trilogi om mäns våld mot kvinnor får läsaren återknyta kontakten med huvudpersonerna från succéromanerna Smuts och Dödergök. MARTIN INGVAR, GUNILLA ELDH HJÄRNKOLL PÅ VIKTEN Vägen till en framgångsrik och hållbar viktkontroll går via hjärnan. Den har en överordnad roll när det gäller vårt grundläggande behov av mat och dryck. Här får du veta hur. YVONNE HIRDMAN DEN RÖDA GREVINNAN: EN EUROPEISK HISTORIA Yvonne Hirdman målar upp sin mammas liv. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter med mera.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa att läsa i vår...

STAFFAN BJÖRKMAN STÅ ALDRIG STILL: EN BOK OM JOAKIM THÅSTRÖM Här är boken som berättar historien om artisten Joakim Thåström. Kronologiskt och omfångsrikt skildras de olika perioderna i Thåströms liv; Ebba Grön, Imperiet och så vidare.

Marstipset

För dig som vill stänga dörren om dig och krypa upp i läsfåtöljen… SUSANNA ALAKOSKI HÅPAS DU TRIFS BRA I FENGELSET Uppföljaren till dundersuccén med Svinalängorna. Det är en stark berättelse fylld av sorg och vrede över drogers makt och samhällets utstötning, men också av styrka och humor.

Topplistor SKÖNLITTERATUR FEBRUARI 1. DEN FÖRLORADE SYMBOLEN DAN BROWN (Albert Bonniers) 2. DE FATTIGA I LÓDZ STEVE SEM-SANDBERG (Albert Bonniers) 3. HYPNOTISÖREN LARS KEPLER (Albert Bonniers) 4. HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV U … JONAS JONASSON (Piratförlaget) 5. FYRVAKTAREN CAMILLA LÄCKBERG (Forum) POCKETTOPPEN FEBRUARI 1. HJÄRTDJUR HERTA MÜLLER (Bonnier Pocket) 2. 1 222 ÖVER HAVET ANNE HOLT (Piratförlaget) 3. BOKTJUVEN MARKUS ZUSAK (Damm Förlag) 4. KINESEN HENNING MANKELL (Pocketförlaget) 5. INFILTRATÖREN LASSE WIERUP (Norstedts) Källa: Svensk Bokhandel. Listorna bygger på uppgifter från cirka 300 bokhandlar och varuhus.

stjärna. Hon utesluter inte att det blir fler samarbeten med Patterson, de har pratat om en uppföljare till Postcard killers, men inget är klart. Nästa bok Liza skriver kommer att handla om Annika Bengtzon. – Jag ska börja skriva under våren. Det känns jäkligt kul att ta med mig allt jag lärt mig när vi skrev Postcard killers och använda det i mitt eget skrivande, säger hon i samma intervju. Jag känner mig mindre styrd av mina egna ramar nu, de har liksom luckrats upp. Det vete sjutton hur nästa Annika Bengtzon-bok kommer att bli. ■ DANIEL ATTERBOM


08-09_Bokspalt0_Liza M_b_LKPG 2010-02-19 14.26 Sida 2

9c5(1b5+b5 1<$9$5259$5-(9(&.$

9b/.200(1
10-13_Film Malin Åkerman_b #2-10_LKPG 2010-02-19 14.29 Sida 1

ATT VILJA VARA... text Daniel Atterbom foto Sisters/ Marcus Olsson

Malin Åkerman Den svenska Hollywoodstjärnan Malin Åkerman är i Sverige för att prata en klädkollektion från butikskedjan Sisters. Sisters presenterar våren 2010 en ny modebild för den modemedvetna tjejen som vill vara rätt i tiden.

LKPG Magazine Två 2010


10-13_Film Malin Åkerman_b #2-10_LKPG 2010-02-19 14.32 Sida 2

Sisters lanseringskampanj presenteras i februari 2010 med Malin Åkerman som förgrundsfigur. Sisters valde Malin Åkerman för att hon är en självständig och stark kvinna som har en framgångsrik, internationell karriär. – Det är jättekul att ha fått det här erbjudandet, att kunna göra något för ett svenskt bolag, säger en entusiastisk Malin Åkerman där hon sitter på Micael Bindefeld AB på Östermalm i Stockholm. För att ha bott större delen av sitt liv utanför Sverige pratar Malin en vacker svenska med ett par lånord från engelskan. Vi har dock översatt dem till svenska. – Det är jättecoola kläder i vårkollektionen, det är verkligen min stil. Det är superkul att kunna vara stolt över det jag gör pr för. Malin har en bror och två systrar. Kommer hennes systrar att vara med i kampanjen? – Jag vet inte, jag får fråga dem vad de tycker om det. En bild med båda mina systrar, det var ingen dålig idé.

– Tack, säger Malin, och hon menar det alldeles tydligt. Den var superkul att göra, det var underbart att få lära sig att slåss och få vara med om något så extremt, coolt och intelligent. Det var helt en otrolig och lång inspelning, vi var sex månader i Vancouver med hård träning. Jag är jätteglad över resultatet. Jag tror att fansen blev jätteglada över den. När Malin hör att undertecknad är en av de få svenskar som träffat Alan Moore blir hon häpen och lite imponerad. – Nej, har du? Hur var han?

sex människor i New York, om kärlek, vänskap och tacksamhet i övergången från vara ung till att bli vuxen. – Jag spelar Annie som tappar allt hår av medicinska skäl och hur hennes liv ser ut när hon ska leta efter kärleken. Jag försöker leta fram lite bra och annorlunda roller än de roller som jag redan har gjort.

Såväl Malin som undertecknad lider av dyslexi.

Jo, Alan Moore är jättetrevlig och mycket intelligent. Vi satt och drack öl på en pub en kväll 1994. Malin säger att hon vill läsa artikeln om detta som trycktes i tidskriften Bild & Bubbla. Malin Åkerman var i Sverige för premiären på Trubbel i paradiset, som hon tyckte var rolig att spela in. – Ja, det var jätteroligt, man kan verkligen inte klaga när man åker till själva paradiset och får spela in där. Bora Bora var en av de vackraste öar jag någonsin varit på. Man kunde vakna varje morgon, ta sig ett dopp i havet och sedan sticka iväg för att jobba i paradiset. Det var rena drömmen. Det och alla som jag fick jobba med. Storheter i Hollywood som Vince Vaughn och Jon Favreau, det är folk som jag sett på bio när jag växte upp. Jag har gillat filmer som Wedding Crashers och Made. Det var verkligen

– Är det sant? Du som är journalist. Hur går det för dig med skrivandet? undrar hon uppriktigt. Svaret är att med en duktig korrekturläsare som nära vän fungerar det. – Det är svårt när man ska läsa repliker och gå igenom ett manus, och man får inget sammanhang. Sedan läser jag det för tredje gången och helt plötsligt står det något annat. Jaha, nu fattar jag, var kom det här ordet ifrån, jag såg det inte förut. Man hoppar över. Det är trevligt att träffa en annan dyslektiker. Dyslektiker har mer fantasi än andra. I likhet med många dyslektiker är Malin händig. – Jag är rätt duktig på att sätta ihop saker, men jag är nog mera kreativ än händig. Malin säger att hon är lite klantig, vilket hänger ihop med dyslexin. – Jag ritar mycket. Det är att vara händig på ett annat sätt.

Eftersom hon pratar svenska, engelska och lite italienska är Malin intresserad av språk. Är hon musikalisk? – Ja, jag spelar i ett band. Jag är inte världens bästa sångare, men det är underbart. Jag älskar att sjunga och att vara med och skapa musik. Det är en

Det är en av de bästa filmatiseringarna av en tecknad serie någonsin.

Filmen The Bang Bang Club kommer 2010. Den handlar om Sydafrika och det är varken någon komisk roll eller en actionroll. – Ja, jag har spelat in den och Happy thank you more please. The Bang Bang Club är baserad på en sann historia. Vi var i Sydafrika i sex veckor och spelade in den. The Bang Bang Club bygger på en bok av fyra krigsfotografer om de sista dagarna av apartheid i Sydafrika. – Vi träffade de två fotografer som lever, två av dem är nu döda. Vi som kunde, fick alla träffa dem som vi spelar i filmen, det var helt underbart. Det är ju en lite tyngre film med riktiga förlagor och personligheter. Happy thank you more please är en komedi om

Denna tidnings utsände tackar och undrar: Hur intresserad av kläder är Malin? – Ja, jag är ju tjej (skratt). Man är alltid lite intresserad av kläder. Jag har en lugn klädstil. Jag tycker om baskläder som jeans och t-tröjor. Det är en rockig, lite bohemisk stil. När man bor i Los Angeles och solen skiner varje dag är det sommarklänningar och flipflops som gäller. Jag klär mig i något som är bekvämt och skönt, jag tycker att det är jättekul att gå i affärer som säljer begagnande kläder, second hand. Det är miljövänligt. Malin har varit med i filmen 27 dresses, en film som i högsta grad handlar om kläder. – Ja, precis. Att jag var med i filmen var en räddning för mig. Jag hade lite kris med min bröllopsklänning, jag skulle gifta mig precis när jag spelade in 27 dresses. Det var kul och inspirerande med klänningarna. Den klänning jag hade tänkt att gifta mig i blev inte bra. Någon skulle göra den åt mig, men den satt inte rätt. Den passade helt enkelt inte. Produktionen på 27 dresses hjälpte mig genom att skaffa en ny klänning inom fyra dagar. Det var en stor räddning. Det är, enas Malin och jag om, precis sådana spontana historier som man blir glad av. Malin är även med i filmen Watchmen, byggd på serieromanen av Alan Moore och Dave Gibbons.

lite av ett drömjobb.

Två 2010 LKPG Magazine


10-13_Film Malin Ă&#x2026;kerman_b #2-10_LKPG 2010-02-19 14.34 Sida 3

â&#x2013;˛

av världens bästa grejor. Det är en konstform som drabbar en omedelbart. Musiken rÜr min själ, och jag tycker att det är helt underbart. Man kan lyssna pü en süng och känna sig ledsen eller glad eller vad som helst. Det är helt otroligt med musik.

lat. Det är bland det värsta jag vet. Barn är fortfarande en stor passion fÜr mig. I framtiden tänker jag Üppna skolor i USA. Det kommer absolut att finnas experter pü dyslexi.

ny person genom att gü igenom dess psykologi. Jag vet inte om üret som psykologistudent hjälpt mig, men det väckte ett intresse.

Malin är en Ăśverlevare. â&#x20AC;&#x201C; Jajamän, det är vi allihopa (skratt).

Malin hade en lite besvärlig barndom.

Har dĂĽ Malin haft nytta av sina studier i arbetet som skĂĽdespelare?

â&#x20AC;&#x201C; Lite grann, men i jämfĂśrelse med de flesta var det inte sĂĽ dĂĽligt, men sĂĽ klart: vi har alla vĂĽr egen historia. FrĂĽn bĂśrjan tänkte Malin utbilda sig till barnpsykolog. â&#x20AC;&#x201C; Ja, det tänkte jag. Jag är intresserad av psykologi. När det fĂśreligger nĂĽgon orättvisa vill man rätta till den. Det är sĂĽ med barn, att de inte kan fĂśrsvara sig själva. De mĂĽste ha nĂĽgon som hjälper dem. Det är hemskt att se ett barn som är misshand-

â&#x20AC;&#x201C; Ja, det har jag. Men det är väl, tror jag, mest intresset. Jag hade bara pluggat psykologi i ett ĂĽr och dĂĽ handlade det mer om hur hjärnan är uppdelad, vissa delar av hjärnan och vad de heter. Vi kom inte in pĂĽ det djupa. Det är nĂĽgot som jag blev intresserad av med skĂĽdespeleriet. Man mĂĽste komma in i rollfigurens psykologi. Man mĂĽste frĂĽga varfĂśr och vad som hände, varfĂśr reagerar de sĂĽ här i den här situationen. Det är det som är spännande och kul med skĂĽdespeleriet, man fĂĽr skapa en helt

SÜker svenskar upp Malin i Hollywood? Umgüs man med landsmän?

CITY Shadow

VANN V ANN SHIMANO A AWARD DESIGN A WA ARD 2008

Shimano 8-vxl. Perfekt som pendlare, fĂśr dig som vill ha en sĂĽ underhĂĽllsfri cykel som mĂśjligt.

9.9 9. 9.995:99 995 95: 5::-

VĂ&#x2026;REN VĂ&#x2026; Ă&#x2026;REN Ă&#x201E;R PĂ&#x2026; VĂ&#x201E;G! VĂ&#x201E;G VĂ&#x201E;G! VĂ&#x201E;LKOMMEN TILL LINKĂ&#x2013;PINGS MILJĂ&#x2013;VĂ&#x201E;NLIGA CYKELBUTIK VĂ&#x201E;LKOM ST STORT ORT SOR SORTIMENT TIMENT AV V CYKELHJĂ&#x201E;LMAR! A CYKE

(13.995:-)

KARIN Original/Flugsvampen Shimano Nexus 3-vxl vridreglage.

3.495:3 3.4 3. .49 495 95: 5::4.4 4. 4.495:.49 495 95: 5::(4.195:-)

VĂ&#x2026;RA SERVICEP SERVICEPAKET PAKET AKE A 1. Ă&#x2013;VERSYN, SMĂ&#x2013;RJNING AV ALLA WIRAR,

â&#x20AC;&#x201C; Jag har nĂĽgra svenska kompisar i LA. Min lillasyster är hemma hos mig ett ĂĽr och gĂĽr i skolan och dĂĽ fĂĽr jag chansen att prata lite mer svenska. BĂĽde min pappa och min mamma är svenskar och jag pratar med dem varje vecka. Jag har lite svenska runt omkring mig, det gäller bara att komma igĂĽng med svenskan. â&#x2013;

(4.795:-)

UPP TTILL ILLL 50% 0% R RABATT RA RABA ABAT BA ATTTT AT Ex. SH+ â&#x20AC;?Nattâ&#x20AC;?

495:49 495 95 95: 5::(995:-)

TRĂ&#x201E;NA HEMMA

JUSTERING AV VĂ&#x201E;XLAR, BROMSAR, LAGER M.M. PRIS: NAAVVĂ&#x201E;XEL: V 190:- KEDJEVĂ&#x201E;XEL: 290:-

2. SAMMA SOM PAKET 1 + SNABBRIKTNING AV HJUL PRIS:: NAAVVVĂ&#x201E;XEL: 330:- KEDJEVĂ&#x201E;XEL: 440:-

â&#x20AC;?Chilliâ&#x20AC;?

Casall GĂĽba and

3. STORSERVICE

249:249 24 49: 9::-

1.295:1.2 1. 1.295 .29 295 95 5::5:-

(349:-)

SAMMA SOM PAKET 1 & 2 + BYTE AV ALLA HĂ&#x2013;LJEN OCH WIRAR. PRIS: 690:-

2.495:-)

CBS Roddmaskin Roddm

Fler sp än erbjud nande and i butik iken o en www.h .hagac ch pü ykel.n u

1.995:1.9 1. 1.995 .99 995 95 5::5:(2.995:-)

Ă&#x2013;PPETTIDER =0(5=f5+,96::,5+(:;(= 4031k=f530.(796+<2;,96*/ g;,9=055,9(33;

4g5+(.-9,+(. 3k9+(. 3<5*/=(9+(.(9 INDUSTRIGA ATAN A 30 - 013-12 91 30

LKPG Magazine TvĂĽ 2010
10-13_Film Malin Ã&#x2026;kerman_b #2-10_LKPG 2010-02-19 14.35 Sida 4

9 UHQVWUHQGL 9n G JDVW VH

PRGH,1(=-$&.(7 7XIINRUWGDPMDFNDPHGPXGGDU Ã&#x20AC;QQVLWYnROLNDIlUJHUI|UNU

3,48(75g-$ +lUOLJSLTXHLDYYnUHQV VQ\JJDVWHIlUJHUNU

75(1',*/8975g-$ 7UHQGLJOXYWU|MDI|UWMHMVRPÃ&#x20AC;QQVEnGH LVlVRQ R JHQVJU|QDRFKEOnDIlUJNU

/lVPHURPYnUHQVPRGHSn Sn

ZZZÃ&#x20AC;OE\WHUJDOOHULDQVH

0nQGDJIUHGDJ /|UGDJ 6|QGDJ


14-• 15_LHC Erik Andersson #2-10_b_LKPG 2010-02-19 17.21 Sida 1

TIDNINGAR presenteras av Störst i Östergötland på tidningar & tidskrifter Svenska & utländska. Nu öppet även på söndagar Linköping · Trädgårdstorget 4

Dags för vårmodeinspiration Snart är det dags att gömma undan vinterjackan, mössan och vantarna och klä dig för den härliga våren. Men innan du gör det, besök Press Stop och låt dig inspireras av vårmodet i deras tidningar.

NORRENA

För endast 39 kr/st får du all inspiration om vårmodet du kan tänkas behöva. Välj bland dessa titlar: Bon, Cosmopolitan, Harpers Bazaar, Elle (UK), In Style, Marie Claire, Teen Vogue, Wallpaper (fashion cover), Vogue (US), Tatler. Välkommen in till en av Sveriges största tidningsbutiker där du kan stå och välja just ditt val bland alla titlar. ■

HEMMAMATCHER

   

 

 En vinterkram för hyn

LHC ARRANGERAR ER KUND/PERSONALAKTIVITET 

Problem med torr hy har vi väl lite till mans – och kvinns – nu när vintern 

  

 

 mmm$b_daef_d]^Y$Yec mmm$b_daef_d]^Y$Yec

LKPG Magazine Två 2010pågått i flera månader. En effektiv och behaglig hjälp är klimatcremen Climatis från Matis som ger ett unikt skydd mot kyla, värme och torr luft. Cremen ger fukt och näring, stärker hudbarriären, motverkar hudens åldrande och lugnar hudirritationer. En creme för alla hudtyper som passar både kvinnor, män och barn i vinterklimat. Du hittar den på Laser & Hudvårdskliniken.


14-15_LHC Erik Andersson #2-10_b_LKPG 2010-02-19 14.40 Sida 2

text Daniel Atterbom foto Morre

Erik Andersson Erik Andersson föddes i Umeå för 28 år sedan och gör sin första säsong i LHC-tröjan. 24 år tidigare började han åka skridskor, vilket kanske förklarar att hans skridskoåkning beskrivs som hans främsta adelsmärke. Han tycker att Linköping är en otroligt fin stad och efter karriären ska han förvalta Jämtins förmögenhet. Du har tröja nummer 3, är det något speciellt med det? – Jag har haft det numret sedan min första A-lagmatch med Björklöven. Det har följt med mig under åren. Jag vill fortsätta att ha det, och jag har haft tur än så länge.

Du beskrivs som en spelskicklig back med skridskoåkningen som sitt främsta adelsmärke. När började du åka skridskor, och hur blev du bra på det? – Det är en begåvning man kan träna upp. Första gången jag åkte skridskor var jag cirka fyra, fem år och redan tidigt märkte jag att jag var bra på det. – Jag har utvecklats i takt med muskulaturens utveckling. Om jag var mer tekniskt skolad i ung ålder är jag mer kraftfull idag.

Är det stora skillnader mellan att spela för IF Björklöven, där du spelade i lägre serier, och att spela i Elitserien med Skellefteå AIK respektive LHC? Är något likadant? – Det är större skillnad hockeymässigt från Björklöven till Skellefteå än från Skellefteå till LHC. Det är enorm skillnad mellan att spela i Elitserien och i Allsvenskan. I LHC är det mycket bättre runtomkring. Resor sker med flyg, i Allsvenskan åkte vi buss.

Var det något speciellt som fick dig att flytta till Linköping och LHC? – Min målsättning är att bli bättre, att sträva uppåt, och i min bok har LHC större förutsättningar att nå högre. Skellefteå hade ett bra flyt i fjol och vi red på en framgångsvåg, men Färjestad var för bra. Första gången jag kom hit tog det fem sekunder innan jag fick höra att Skellefteå hade slagit ut LHC, men jag vill börja på en ny kula direkt och glömma vad som varit så fort som möjligt.

Om du fick ändra på en regel i ishockey, vad skulle det vara? – Puck out-regeln, att om man skjuter pucken över sargen åker man ut.

Vad är ditt bästa ishockeyminne? – Det är många, men jag skulle väl säga två: playoff med Björklöven 2007 och slutspelet i fjol med Skellefteå.

Vad slösar du gärna pengar på? – Jag är ganska sparsam av mig. Jag sparar till mitt drömhus i Norrland.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? – Gatorade.

Vilken pryl kan du inte leva utan? – Datorn skulle vara tufft att vara utan.

Vad tittar du helst på i teve? – Jag ser mycket serier som 24.

Vem skulle du vilja byta jobb med för en dag? – Annika Falkengren på SEB. Namn Erik Andersson Position Back Skjuter Vänster Född 1982 i Umeå Längd 181 cm Vikt 82 kg Bor I Linköping Familj Sambo Moderklubb IF Björklöven Andra klubbar Skellefteå AIK Säsonger i LHC Första säsongen

Vad är det bästa med att spela i LHC? – Det är bara att titta runt i omklädningsrummet och se alla duktiga spelare.

Du gör nu, om jag har räknat rätt, din tionde säsong som senior. Hur länge tror du att du håller på om du är skadefri? – Det är en väldigt svår fråga. Jag har börjat tänka på den och jag vet inte. Det är ett familjebeslut. Om jag är frisk, fräsch och skadefri, minst sex år till kanske, då är jag 35+. Jag kanske håller på längre om det är kul, men jag räds inte att karriären tar slut. Jag har ett sidospår, jag pluggade till civilingenjör med inriktning på finansiell matematik, så efter karriären ska jag förvalta Jämtins förmögenhet ...

Tar LHC SM-guld i år? – Det har vi alla möjligheter att göra. ■


16-19_Cattis#2-10_b_LKPG 2010-02-19 14.41 Sida 1

Trendkoll

Hej, Snart är den efterlängtade våren här och tar med sig färger som hör naturen till. Just det sistnämnda har varit en pågående trend där företagen satsat enorma resurser på att förankra sitt miljötänkande inom företaget men också ut till kund. Miljövågen har inte passerat utan snarare parkerat i vårt medvetande och vi konsumenter blir mer och mer måna om vad vi tar på oss och vad vi stoppar i oss. Miljömärkta kläder tillverkas med hjälp av snällare kemikalier och vissa är helt förbjudna att använda, exempelvis klorblekning, tungmetaller och formaldehyd. Jag brukar titta efter en märkning på plaggen där det går att utläsa Ekologiskt odlat eller Certified organic på varan. Det innebär att producenterna använt sig av en ekologiskt odlad råvara dels vid odlingen av bomullen men också på plats där man spinner tråden och färgar tyget. Under Tips & Nyheter berättar vi om en nyhet som gör det ännu enklare att shoppa ekologiskt. Under våren får också många nya trender se dagsljuset inom mode och skönhetsbranschen. Studerar man de stora modevisningarna ser vi hur hårtrenderna visar upp både volym, smålockigt och vågiga längder med mittbena. Under den här säsongen sätts också vår fantasi på prov med kreationer från sagornas värld med mjuka toner i rosa, svepande volanger och romantiska plagg. Passa också på att bli hänförd av vårens makeup som presenteras på nästa sida. Är du som jag, tycker det är intressant att bläddra i tidningar för inspiration men kan knappt vänta på att få komma ut på stan för att inhandla godbitarna? Då vill jag bara puscha lite extra för den stora shoppinghelgen som kommer vara i Linköping City sista helgen i mars. Butikerna är fulla med aktiviteter och erbjudanden och det kommer vara drag i hela stan! Ses där!

Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@lkpgmagazine.se

LKPG Magazine Två 2010

BULLS

Cattis skönhet&mode

Modeföretaget Mejt säljer accessoarer för den moderna kvinnan i farten och har designat ett bälte där vi smidigt kan förvara vår mobil.

Art of makeup får en djupare innebörd där färgstarka toner harmoniserar med varandra och som med sina skarpa färger skapar kontraster i vårsolen. Mjuka penseldrag smälter ihop i ett färgspektrum av turkos, rosa och lila med ett metalliskt skimmer.

Vill du satsa på säsongens skarpa läppar är ett tips att köpa läppstift som räcker länge och applicera sedan Lancômes genomskinliga Colorfever gloss över för en härlig glossig finish. Hållbarheten blir betydligt bättre och du får ett fylligare resultat..

I vår satsas det på rena silhuetter och klassisk minimalism. Jackorna är midjekorta med sparsamma detaljer och med en sportig touch. Luvan är tillbaka både på hood-tröjor men även på de mest feminina överdelarna. Skärpen har gått från enorma till sofistikerade tunna som nonchalant hängs på höften.


16-19_Cattis#2-10_b_LKPG 2010-02-19 14.42 Sida 2

Tipsnyheter

Lättare att hitta gröna kläder

    h   

Innan miljötänkandet hamnade på allas läppar fick man själv som konsument ställa frågor och söka sin information. Det var ofta krångligt och det var inte alltid säkert att butikspersonalen och leverantörerna hade svar på frågorna man ställde om råvaror, textilier, transporter och arbetsförhållanden i produktionen. Med tiden har detta förändrats och söker du nu på internet efter ekologiska kläder får du över 80 000 träffar. Företagen arbetar också grundligt med att kartlägga sina leverantörsled och försöker systematiskt att säkerställa att deras produkter och samarbetsparter handlar enligt Fair Trade och producerar i harmoni med naturen och inte på bekostnad av den. Nu har också Naturskyddsföreningen gjort det enklare för oss att shoppa klimatsmart genom att lansera en konsumenttjänst som heter Grön guide. Här kan du snabbt både via internet och via en applikation i din Iphone få guidning till närmsta butik som säljer ekologiska kläder. Du får tillgång till en lista med över 400 butiker i Sverige som klarar grundkravet av ett sortiment med rättvis handel, miljömärkning och ekologiskt producerade plagg. Med hjälp av den inbyggda gps:en i din iPhone kan du enkelt få upp de butiker som är i närheten av just där du befinner dig och man har som kund också möjligheten att rekommendera enskilda handlare och dess utbud. Kika in på Naturskyddsföreningens hemsida för att bli ännu mer shoppingsmart! www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide

1\JDWDQ/,1.g3,1* ,.$12+XVHW/,1.g3,1*

Månadenstrendspaning Chinos 599 kr

Lauren Conrad spatserade ner för New Yorks gator iklädd en härlig vårkappa i fräsch citronfärg. Kappan har en klassisk längd med trekvartsärm och genomarbetad designad krage, med höga klackar och bara ben kombinerar hon elegans och nyfikenhet.

BULLS

,.$12KXVHW %527+(566(

Två 2010 LKPG Magazine


16-19_Cattis#2-10_b_LKPG 2010-02-19 14.42 Sida 3

Lancôme

Helena Rubinstein

Aktuelltjustnu

Lancôme

Yves Saint Laur ent

Helena Rubinstein

Helena Rubinstein

Vårens måsten! Jag gav mig ut i det kyliga vädret för att ta del av vårens sminknyheter och måste-ha-produkter, allt för att drömma mig bort till varmare väder. Här får ni lite tips och inspiration om vad jag kommer att fylla min necessär med. Yves Saint Laurent har tagit fram en vårlook i mjuk och feminin färgpalett som fungerar lika bra som high lighter, rouge och skugga. Färgerna är skira och nedtonade och nagellacken likaså. Lancômes senaste kollektion heter Ô My rose inspirerades bland annat av den franska kvinnan och 60-talets sensualism och mogna utstrålning. Jag uppskattar de varma tonerna som många gånger väljs bort mot de återkommande kalla fräscha kulörHelena Rubinstein presenterar sockersöta skuggor i säsongens pudriga nyanser. Rubinstein är kända för sitt färgpigment och deras läppglans återfinns i många kvinnors handväskor.

Yves Saint Laurent

LKPG Magazine Två 2010

Yves Saint Lauren t

erna.


16-19_Cattis#2-10_b_LKPG 2010-02-19 14.46 Sida 4

SHOPPING

PIKÉTRÖJOR 100% bomull. Finns i 27 färger. Gant Filbytergallerian Pris 795 kr.

KAVAJ Kokt ull. Finns i flera färger. Svensk design. Kriss Nygatan 31 Pris 1 495 kr.

DET SOM GÖMS I SNÖ... Armband Lotta Design Klostergatan 4 Pris 175 kr. KOMMER FRAM I TÖ... Armband Lotta Design Klostergatan 4 Pris 249 kr

DESIGUAL Färglad kjol Boutique Blå Ekholmen Centrum Pris 899 kr

Nygatan 31 | 013 - 12 25 00 www.kriss.eu

Två 2010 LKPG Magazine


20-21_Hannas sidor_b #2-10_LKPG 2010-02-19 15.00 Sida 1

SNYGGA

TRÄNINGS-

Hannas hälsa&träning

. . . R E D Ä L K n foto Kristin Carlé

Hade du som nyårslöfte att komma igång med träningen? Kanske det inte gick lika lätt som det kändes när du stod där på nyårsafton vid tolvslaget med ett champagneglas i handen och tänkte att det här året ska inte bli som de andra, nu ska jag komma igång med träningen! Känslan brukar hålla i sig under nyårsdagen med, men då är det ju fortfarande helg, så naturligtvis ska träningen börja på allvar nästa vardag. Konstigt nog så finns det så mycket saker att göra just den dagen första träningspasset är inbokat, men det är inget att vara orolig för, motivationen att hålla ditt nyårslöfte är ju så stark att du naturligtvis kommer att träna snart – vilken dag som helst nu. Kanske du faktiskt går iväg på det där första träningspasset i ditt nya friska, hälsosamma liv. Du tränar riktigt hårt, såklart, ska man göra något så är det lika bra att göra det ordentligt, eller hur? Just när du kommit igång ordentligt så kommer den… förkylningen! Den första veckan kliar det i kroppen, du vill bara bli frisk och fortsätta träna. Veckorna går och varje gång du känner dig bättre är du nere på gymmet och kör ett riktigt hårt träningspass. Träningspasset följs åt av ännu en förkylning och motivationen dalar allteftersom tiden går. När väl förkylningsperioden är över, har du börjat förtränga det där löftet du slängde ur dig på nyårsafton. Det är ingen idé att träna. Det kan ju inte vara så hälsosamt som alla säger när man bara blir förkyld hela tiden! Ibland är det faktiskt inte stenhård träning som är det bästa för kroppen. Ibland behöver du smyga igång träningen. Tillsammans med att äta bättre, sova ordentligt och vägra att stressa kan en träningsplan med successiv ökning vara otroligt effektivt för att både komma igång med träningen och se till att det blir en bestående god vana som håller – minst hela året. Låt förkylningarna läka ut ordentlig innan du tränar igen och bygg långsamt upp en kropp som är stark och frisk, så kanske du slipper vinterförkylningen nästa år. Ha en underbar månad – och njut av att ljuset är på väg tillbaka igen!

...ger härliga träningspass! Röhnisch är ett svenskt familjeföretag som gör träningsoch golfkläder för kvinnor. Det grundades 1945 av Hellmut Röhnisch, Sveriges första SM-mästare i gymnastik. Företaget fokuserade i starten på gymnastikredskap och breddade sig till

foto Röhnisch

att även inkludera gymnastikkläder. Sedan 90-talet har Röhnisch specialiserat sig på träningskläder och var först med att lansera träningskläder i microfiber. 2002 lanserades den första golfkollektionen och i augusti 2008 öppnades den första Röhnisch Brand Store i Stockholm. Röhnisch har sitt huvudkontor i Örebro, i Norrköping finns designavdelningen där Anna jobbar med tre kollegor som på olika sätt jobbar med framtagningen av samtliga Röhnisch kollektioner. – Röhnisch vänder sig till kvinnor i alla åldrar, berättar Anna. Vi vill att alla ska känna sig hemma i våra kollektioner, Våra kollektioner innehåller starka, glada färger och härliga mönster.

Hanna Tigerstrand Wejlemark, Leg sjukgymnast, personlig tränare, Massör & Gruppinstruktör hanna.tigerstrand@lkpgmagazine.se

LKPG Magazine Två 2010

Att jobba som designer är ett långsiktigt och ibland tålamodskrävande arbete. – Vi börjar designarbetet cirka 1,5 år innan plagget levereras till butik. Först jobbar vi med färger och mönster som är en otroligt viktigt del i Röhnisch kollektionen. Vi står för starka glada färger, det ska vara roligt att träna! – En viktig del av arbetet går ut på att få så mycket inspiration som möjligt till nya kollektioner, något jag ofta får genom resor till New York, London och Paris eller besök hos våra leverantörer. Mässor, tidningar är ofta en inspirationskälla liksom att träna själv, träffa kvinnor som använder och tränar i våra kläder. Jag har kontakt med ett gäng tjejer som arbetar i våra kläder och av dem får vi mycket bra information om hur våra kläder fungerar.


20-21_Hannas sidor_b #2-10_LKPG 2010-02-19 15.00 Sida 2

foto Röhnisch

– När den nya kollektionen börjat ta form i huvudet gäller det att få den på papper, skissa mönster, göra tryck, broderier osv. När skisserna är klara skickas de iväg till leverantörer som gör provplagg. Tillbaka till designerna görs ändringar och sedan ska flertalet säljprover sys upp. Det är några vändor mellan designer och leverantörer innan en kollektion är klar att säljas ute i butik. – Varje gång vi startar upp en ny kollektion funderar jag på om jag har fått tillräckligt många och bra idéer till kollektionen. Det är så många nya modeller som ska fram. – Jag jobbar inte helt fritt från mitt hjärta, det finns tydliga ramar hur om hur många toppar, tights och andra plagg det ska finnas i en kollektion.  Jag funderar på hur jag vill att kollektionen ska se ut, skissar upp mina idéer men sen är det en mängd möten med människor i olika positioner i företaget som tittar på varje liten söm. Utifrån dessa möten kommer vi fram till den ultimata kollektionen,om det nu finns en sådan. Kanske ser kollektionen inte helt ut som jag hade tänkt mej från början, men jag gör inget som jag inte känner att jag kan stå för. Ett jobb som designer är inget man slutar tänka på när arbetsdagen är över, det är en skapandeprocess som pågår längt där bak i huvudet, hela tiden. – Jag samlar hela tiden på mig idéer, ser jag något intressant som jag på något vis skulle kunna ha nytta av så åker mitt lilla skissblock fram och jag gör en anteckning eller en snabb skiss. Jag har som ett litet bibliotek av idéer som kan komma till användning någon gång. Jag har jobbat som designer i snart 20 år och än så länge har jag levererat det jag ska, naturligtvis har det blivit kollektioner som är mer eller mindre bra, men så kommer det nog alltid att vara oavsett vem som gör dem.

Är du redo för nästa steg?

Öppen kurs i situationsanpassat ledarskap Mer info och anmälan på: www .sententia.se/tjanster www.sententia.se/tjanster Framgångsrika företag och organisationer förstår vikten av att hjälpa människor att motivera och styra sig själva mot sina egna och organisationens mål. Situationsanpassat ledarskap är en väldokumenterad modell som hjälper dig och dina medarbetare att uppnå högsta prestationsnivå.

Niklas Royson, Royson, cert. cert. Handledare Handledare Royson@sententia.se Royson@sententia.se , 0709740031

www.sententia.se www.sententia.se

Hur känns det att se folk i kläder som du designat? – Det är fantastiskt att se kvinnor använda de kläder jag själv har jobbat så mycket med. Jag blir stolt och glad att de har köpt och därmed förhoppningsvis gillar att träna i ett plagg från Röhnisch.

Vad kommer vara vårens plagg inom träningsvärlden? – Vi ser väldigt mycket färg och mönster för våren 2010, topparna är lite längre och med volym i. Tights är fortfarande otroligt viktiga. Har man en tight siluett nertill vill man gärna ha toppar med mer volym i och tvärt om. Utomhusträning är något som har vuxit otroligt mycket de senaste säsongerna. Det ställer ju också lite andra krav på kollektionerna, som andra typer av plagg och material, reflexer. Det vi säkert kommer se mer av är shorts och kjolar inom just träningsområdet. Man ser också mycket bomull i kollektionen.

Komplett Ko K oom mplett sspa pa iL Linköping Li in inköping i g in

Mars erbjudande

Hur tycker du modet inom träningskläder har förändrats de senaste 10 åren? – Det är ju olika sätt att träna och nya träningsformer och nya träningsformer som gör att kläderna och behoven förändras. Det tar längre tid med trender inom sporten, när man tränar tänker man nog väldigt mycket funktion och vad kläderna ska användas till. Kollektioner som Adidas Stella McCartney har gjort att vi vågar lite mer, vi kräver både god funktion och snygga kläder. Om du blir nyfiken på de nya plaggen i Röhnisch vårkollektion, kan du ta dig en titt på www.rohnisch.se, där du kan se plaggen och handla direkt på nätet. Låt dig inspireras och motiveras till härliga träningspass!

Fakta: Riktigt snygga träningskläder gör dig tyvärr inte mer vältränad. Du blir varken starkare, mer uthållig eller får bättre kondition. Du blir inte heller mer dansant eller snabbare i löpspåret. MEN… du kan få den där extra motivationen att faktiskt komma iväg på träningspasset. Du kan känna dig fräschare och smidigare under passet om du har träningskläder som håller dig torr och tillåter dig att röra dig fritt. Anna Ridderström jobbar som designer på träningsklädesföretaget Röhnisch och vet vad som är vårens måste.

Hot Stone Massage 25min NU 295:(ord. 395:-)

Klostergatan Klostergatan 68 LINKÖPING (Quality Hotel Ekoxen) 013-14 60 50 www.pausekoxen.se www.pausekoxen.se

Två 2010 LKPG Magazine


LKPG MAGAZINE TESTAR

22-23_Carita-behandling_b #2-10_LKPG 2010-02-19 15.03 Sida 1

Carita

Care for your skin Stora Torget 1 Linköping Telefon 013-14 44 40

5-stjärnig skönhetsvård – nu i Linköping Jag fick härom veckan den delikata arbetsuppgiften att prova en ansiktsbehandling utöver det vanliga, nämligen en Carita-behandling hos Care For Your Skin vid Stora Torget. Visst har jag gått på ansiktsbehandlingar förr, men det här, fick jag veta, skulle vara något utöver det vanliga.

Förväntningarna var förstås högt ställda när jag skulle vara testkanin och få bekanta mig med ett av världens mest omtalade märken och som vunnit skönhets-Oscars många gånger om. Hudvårdsmärket Carita etablerades i Paris för mer än ett halvt sekel sedan av de franska systrarna Rosy och Maria Carita. De var först med att utveckla anti-age-produkter och idag är deras märke en symbol för anrik fransk skönhetsvård. Bakom produkterna ligger mycket forskning och på senare år har de även spetsats med den senaste japanska högteknologin. Caritas exklusiva och skräddarsydda behandlingar har länge varit kända för sina slående resultat. Här kombineras hudterapeutens kunniga händer med exklusiva massagetekniker och mycket avancerade produkter. Hudterapeuten Beatrice Klitsie tog emot mig på salongen. Jag visades in i ett rum med tända ljus och en jätteskön behandlingssäng.

Beatrice började med att undersöka min hud för att kunna anpassa behandlingen efter vad den bäst behövde. Efter några veckor med bitande kyla i kinderna var jag, trots idogt smörjande med fuktkräm, fläckvis torr i hyn. Hon kunde också snabbt konstatera att den var väldigt känslig och dessutom behövde hjälp av anti age-produkter. Skeptisk som jag är mot allt som utlovar evig ungdom, kände jag mig ändå övertygad om att hon valt det bästa upplägget för just mig.

LKPG Magazine Två 2010

Strax därpå hade jag alldeles glömt bort att jag skulle samla intryck för att kunna berätta om behandlingen, men när Beatrice varsamt började med välkomstmassagen var det lika bra att bara slappna av och njuta, istället för att tänka på detaljer. Helt underbart! Lugn, skön musik strömmade försiktigt ut i rummet och det kändes som att allt annat försvann, nästan som meditation. Nästa steg var det unika behandlingsverktyg som har blivit Caritas signum: exfolierande Rénovateur. Det är en djuprengörande peeling som långsamt får torka på huden. Samtidigt som den torkar masseras den omsorgsfullt och varsamt bort och man känner sig härligt len och ren. Care For Your Skin är en av få salonger i Sverige, och den enda i Linköping, som erbjuder denna lyxiga och exklusiva behandling. Sedan är det dags för det rengörande moment där man löser upp talget i huden istället för att klämma. Produkterna arbetas med hjälp av apparaturen in ordentligt, för att huden ska kunna tillgodogöra sig godsakerna i dem till max. Därefter lade Betarice en skön mask, samtidigt som hon i den gav mitt vintertrötta ansikte massage. Att hela tiden, utan uppehåll, bli ompysslad med sköna, väldoftande och välgörande produkter är speciellt för just denna typ av ansiktsbehandling. Det är inga uppehåll då terapeuten går iväg medans en produkt verkar. Allt fokus på mig och mitt face’s välbefinnande! I like.

Just när jag föreställer mig att man inte kan ha det så mycket bättre är det dags för hand och armmassage! Men först lägger Beatrice vliselinliknande masker runt ögon och läppar. Fullproppade med vitaminer och andra nyttigheter får jag veta. Handmassagen, som pågår samtidigt som svullnader och mörka ringar runt ögonen reduceras, är gudomlig. Till sist avslutar Beatrice med ett serum, en ögoncreme och en ansiktscrème. En och en halv timmes ren och skär njutning är över och jag och mitt bleka vinterface känner oss skinande rena och härligt boostade med nyttigheter för hyn. Lite foundation? undrar Beatrice till sist. Men jag vill ha min nymjuka, babyrumpslena hud naturell och tackar vänligt nej. Med mig hem fick jag flera produkter, bland annat en superskön mjukt löddrande rengöringsmousse med små jojobapärlor. Den blev genast en favorit. Carita har snabbt konkurrerat ut mina tidigare rengöringsrutiner. ■ text Marie Berggren foto Morre


â&#x20AC;˘ 22-23_Carita-behandling_b #2-10_LKPG 2010-02-19 17.16 Sida 2

SHOPPING

VĂ&#x201E;LKOMNANDE DĂ&#x2013;RRMATTA FrĂĽn Serholt Village Filbytergallerian Pris 229 kr

9nUQ\KHWHU YlONRPQD

VACKER KUDDE MED TULPANER 50x50 Pris 159 kr Komplett 219 kr. HĂ&#x201E;RLIGA KUDDAR FRĂ&#x2026;N SERHOLT 45x45. Village Filbytergallerian Pris 139 kr Komplett 199 kr

$UPEDQG

/LQN|SLQJ .ORVWHUJDWDQ %XWLN 0c1)5(/g5 HĂ&#x201E;RLIGT KUDDFODRAL FrĂĽn Svanefors. AH:s Group Tornbyvägen 3 Pris 139 kr

ZZZVP\FNHVSDUW\FRP

PANELGARDINER 2-PACK Frün Svanefors. AH:s Group Tornbyvägen 3 Pris 249 kr

BADRUMSMATTA FRĂ&#x2026;N MARIMEKKO 100% bomull. 62x95 cm. AH:s Group Tornbyvägen 3 Pris 495 kr

       TvĂĽ 2010 LKPG Magazine


24-25_Evenemang LKPGmars_b_#2-10_LKPG 2010-02-19 15.18 Sida 1

4 mars

6 mars 10 mars

LOUISE HOFFSTEN En av Sveriges mest älskade artister; Louise Hoffsten släppte nyligen sitt nya album; På andra sidan Vättern. Rent musikaliskt är den stundtals rockigare, bluesigare och souligare än de två tidigare plattorna. Konsert & Kongress kl 20.00. www.arenabolaget.se

LINKÖPING METAL MASSACRE 4 För fjärde gången i Linköping och för andra gången på Konsert & Kongress blir det hårdrocksoch metalfestival i Linköping. Band som Hardcore Superstar, Bullet och The Haunted spelar. Det blir hårdrocksbar, skiv- och tröjförsäljning och allt annat som tillhör en riktig festival.

KENT Till våren beger sig Kent ut på en turné i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Totalt 14 spelningar är bokade. Cloetta Center, insläpp: kl 19.00.

FOTO: EMMA MATTSSON

5 mars

11 mars 13 mars 14 mars

PREMIÄR FÖR VILDANDEN PÅ ÖSTGÖTATEATERN I Henrik Ibsens klassiker står allt på spel, för alla, hela tiden. Fick lysande recensioner i pressen när den spelades i Norrköping. Spelas till den 24 april. Speltid 2 timmar och 20 minuter inkl. paus. Biljetter: www.ticnet.se

LKPG HA HA! LKPG HAHA! kör varannan torsdag på Café M och presenterar de bästa komikerna från Östergötland och resten av Sverige. Headliner 11/3: Jörgen Sjöberg. Kl 19.00 på Café M, Platensgatan 5 B. Mer info: www.lkpghaha.se

MARK OCH HANS VÄRLD Mark Levengood underhåller under 1 timme och 40 minuter på Konsert & Kongress kl 17.00. För bokning av 2-rätters meny innan konserten: ring tel 013-190 00 00.

LISA NILSSON Lisa Nilsson firar 20 år som artist med en Skandinavienturné i vår. Tillsammans med ett All Star Band bjuder Lisa det bästa och mest älskade från sin karriär. Längd: ca 2 timmar utan paus. På Konsert & Kongress kl 19.30.

16 mars 18 mars 20 mars FREDRIK LINDSTRÖM 50 000 personer har redan sett showen Svenskar är också människor! och i vår turnerar På spåret-aktuella Fredrik Lindström med sin succéföreställning för sjätte säsongen! Konsert & Kongress kl 19.30 FOTO: BLIXTEN & CO

20 mars 22 mars VIRUS I BATALJONEN Succébuskisen från Vallarnas friluftsteater gästar nu Linköping. Med bl a Jojje Jönsson, Siw Carlsson och Mikael Riesebeck. Konsert & Kongress 19.30. Föreställningen pågår i 2 timmar med paus. Extra konsert 16.00. www.arenabolaget.se

HENRIK FEXEUS SINNESCIRKUS Henrik Fexeus, känd tankedomptör från SVT:s Hjärnstorm är tillbaka med sin uppmärksammade föreställning. Konsert & Kongress kl 19.00

TOMAS LEDIN Vägra vinter. Tomas Ledin är för de flesta svenskar förknippad med sommarminnen och sommarkonserter. Den kommande konserthusturnén är förvånande nog Tomas andra inomhusturné någonsin. Konsert & Kongress kl 20.00. Biljetter: www.arenabolaget.se

TIPSA OSS OM EVENEMANG Vi tar gärna emot tips på kul och udda grejer som händer i Linköping med omnejd. Maila ditt tips till kalender@lkpgmagazine.se Sista dag att tipsa till aprilnumret är den 15 mars. Skriv Evenemang i ämnesraden.

KVARTSFINAL I CLOETTA CENTER Topp underhållning med LHC i Cloetta Center. Upplev spänningen och glädjen på plats. Tid ej fastställt. Besök www.linkopinghc.com för mer info.

FOTO: WWW.LISANILSSON.SE

24 mars 26 mars JONAS GARDELL – TRAFIKPLATS GLÄDJEN En kanske lite sorgsnare standup. I sina tidigare föreställningar har han låtit publiken åka berg- och dalbana mellan skratt och tårar. Nu bjuder han in oss att följa med till Trafikplats Glädjen.

27 mars 27 mars GALLERI BLÅ Utställning av Ardy Strüwer. Mer info på www.galleribla.se

27-28mars PÅSKMARKNAD Gator och torg fylls med försäljning av kycklingar, påskris och annat som hör till påsken. Marknaden pågår lördag-söndag kl 11-16 i Gamla Linköping.

PARTYLÖRDAG MED THORLEIFS Fest på Cupolen med dans på två våningar. Populära Sweet Energy är förband. Cupolen Nöjescentrum Folkets Park kl 21-02.

FOTO: SHUTTERSTOCK

LKPG Magazine Två 2010

TIMO RÄISÄNEN Timo Räisänen har turnepremiär i Linköping och Garden. Nya plattan The Antomy of Timo Räisänen släpps i samband med turnen som alltså tar sin början i Linköping. Konsert & Kongress kl 20.00.

Vi behöver Er hjälp för att få information om evenemang runt om i Östergötland. Allt från att klättra i träd till vinprovningar. Gärna udda och roliga evenemang. Vi förbehåller oss rätten att välja ut det som passar. Införandet är helt gratis. Maila in era uppgifter på: kalender@lkpgmagazine.se

Evenemangskalender mars


24-25_Evenemang LKPGmars_b_#2-10_LKPG 2010-02-19 15.14 Sida 2

www.simplices.com www.houseforlife.se

Tra r dition och c ny tänkan a de Hos oss på Fonu us får du precis den begravning so o du om d och dina anhöriga önska kaarr. Nya ya tidens t begravningar egravningar – ett sista avsked av som om blir en minnessvärd upplevelse. pl Välkommen in, så berättar vi v mer!

drot tningga nin ataan 50 tel 013-12 13-1 47 04 www.fonusost.sse

TB på er se/N m t. Läs usos on w.f w w Två 2010 LKPG Magazine


Illustration: Metod Arkitekter

26-27_Gränden_b_LKPG 2010-02-19 15.11 Sida 1

Gränden heter Gränden igen Gränden är tillbaka! Ja, Linköpingsgallerian vid Köpmangränd heter ånyo Gränden. Fastighets AB L E Lundberg har inte bara köpt Gränden i Linköping, de bygger även mer stad i staden Norrköping. Denna tidnings utsände träffade två representanter för Fastighets AB L E Lundberg: vice verkställande direktör Roger Ekström och centrumledare Joakim Nättsjö. Att Östergötland är den fjärde storstadsregionen bevisas på ett konkret sätt av Fastighets AB L E Lundberg, som sedan 1944 haft sitt huvudkontor i Norrköping. De äger 1 105 000 kvadratmeter, inte bara i Östergötland utan även i 13 andra städer, från Uppsala till Göteborg. Östergötland, Region Öst, står för 39 procent av ytan och 36 procent av inkomsterna. Det gör att Gränden är i säkra händer. – Alla Linköpings invånare verkar glada över att Gränden är tillbaka, den har ju kallats Gränden i folkmun, säger Joakim Nättsjö, som är centrumledare för Lundbergs gallerior i såväl Norrköping som Linköping. – Det finns en grupp på Facebook som heter Gränden forever. Mottagandet har varit otroligt positivt, och jag är överraskad över mängden samtal från butiker som vill in i Gränden. Lundbergs har fått ett glädjande gensvar från linköpingsbor, vare sig det skett på gatan eller på möten i kommunen. – När vi har lyssnat är det det regionala ägandet som man tycker är positivt, säger Roger Ekström. Fastighets AB L E Lundberg grundades 1944 och har verkat i över 65 år i Linköping och Norrköping. – Både vi och de vi förhandlar med är engagerade och pålästa. Vi känner att de lyssnar på oss för att vi har en substans och trovärdighet i det vi säger. Vi vill att Gränden återigen ska lysa som det finaste huset i Linköping. Det är juvelen i kronan i Linköping.

Att Gränden en tid hetat något annat kan vi glömma. Lundbergs ser sitt engagemang som långsiktigt och vill stärka banden inom den fjärde storstadsregioLKPG Magazine Två 2010

nen. De tonar ned rivaliteten mellan Linköping och Norrköping och ser likheter. – Vi anser att Gränden har det bästa handelsläget i Linköpings centrum, säger Roger Ekström. Gränden är för Linköping vad Linden är för Norrköping. Båda står för kvalitet och är givna samlingspunkter. Att Fastighets AB L E Lundberg har sitt huvudkontor i Norrköping hindrar dem inte från att satsa på Linköping. – Vi vill växa i Linköping och samtidigt förädla det vi har, säger Roger Ekström. Gränden är Linköpings största galleria med det bästa läget i Linköping geografiskt sett. Fastigheten har 35 hyresgäster. De ska vara kvar och vi tycker att det är en bra mix av butiker med både bredd och spets. För det vill vi ge beröm till de tidigare ägarna. Gränden har en vacker arkitektur och huset har en själ. Den 26 till 28 mars är det invigningsparty för Gränden med en shoppinghelg. Kända artister, uppträdanden och modeshower utlovas. – Vi byter tillbaka namnet till Gränden, säger Roger Ekström, för att namnet har en historisk bakgrund och står för ordning och reda. Vi vill ha en snygg och fräsch galleria och färdigställa det de tidigare ägarna inte hunnit med. Vi vill få upp stämningen och glädjen i huset. Ombyggnaden kommer att ta ett par år. Vi ämnar fortsätta vara en lokal och engagerad fastighetsägare med dialog mellan butikerna och vår centrumledning. Det är något av Lundbergs signum. Vi har en viktig funktion i centrum och skickar en signal till kunderna. Vi lever upp till ingångna avtal och tillsammans är vi starka om vi har engagerade butiker.

I jämförelse med Norrköping är Lundbergs förhållandevis små i Linköping. – Vi äger Åhlensfastigheten, ett kvarter från Gränden, och fyra bostadsfastigheter, säger Roger Ekström. Vi tror på framtiden och vi expanderar. Förutom Gränden expanderar Lundbergs i Linköpings city. I kvarteret Bokbindaren 29 vid Ågatan och Snickargatan ämnar Fastighets AB L E Lundberg bygga 6 800 kvadratmeter kontor med garage i källarplanet. Intill i Braxen 19 rivs den låga delen och ersätts med en nybyggd byggnad för handel i två våningar. Fasad öppnas med glas i två våningar mot S:t Larsparken och Storgatan.


Illustration: Metod Arkitekter

26-27_Gränden_b_LKPG 2010-02-19 15.12 Sida 2

a k is

Sc

n g i s

De

Spara

1200:-

Joakim Nättsjö

Roger Ekström

Bor Norrköping Yrke Centrumledare

Bor Vikbolandet Yrke Vice verkställande direktör

I Norrköping bygger Fastighets AB L E Lundberg ut Holmenområdet. Där planerar Lundbergs att bygga 337 lägenheter. – I Holmenområdet ser vi möjligheter för bostäder, säger Roger Ekström. Återigen: vi vill leva upp till vår paroll mer stad i staden. Att bygga bostäder mitt i centrum är en vidareutveckling av industrilandskapet i Norrköping. Vidare bygger Lundbergs i Norrköping en ny entré till Spiran från G:a Rådstugugatan. Bakom galleria Linden mellan Olai Kyrkogata och Kristinagatan är det nu en byggarbetsplats med en gigantisk lyftkran. Kvarteret heter Lyckan och där bygger Fastighets AB L E Lundberg kontor, butiker, restauranger och parkering. – Lyckan kommer att ha butiker i gatuplanet och Transportstyrelsen kommer att hyra 10 000 kvadratmeter för sina 450 medarbetare. Ett stort kontorshus placerar fler människor i staden och man kan säga att vi bygger färdigt Norrköping. Lundbergs ser ingen risk med sin expansion. – Om man tittar på det så kallade sällanköpsindex, säger Joakim Nättsjö, så stannar spenderade kronor mer och mer i den stad man bor i. När vi östgötar handlar är vi trogna vår egen stad, vare sig det är Linköping eller Norrköping. ■

www.jotul.se

v r a o n i k c d an ve Spara

2000:-

ROTG AVDRA Spara

2000:Spara

2000:-

text Daniel Atterbom foto Morre

Öppettider Öpp ettider Mån-Tors Mån-TTors o kl kl 12-18,, Lördagar Lördagar kl kl 11-14, Floragatan Floragatan 4, TTel el e 013-21 91 20, www www.didriksons.se .didriksons.se

Två 2010 LKPG Magazine Illustration: Strategisk Arkitektur


28-29_No36-Vita_Duv_b_LKPG 2010-02-19 15.20 Sida 1

No36 Nygatan 36 Linköping Telefon 013-10 46 36

Petra Larsson Yrke Butiksägare No36. Ålder 43 Bor Ljungbro Familj Maken Mikael, 15-årig son och stor hund. Fritid Umgås med familjen, äter god mat och njuter av livet. Motto Du är bäst!

Carina Hanski Yrke Butiksägare No36. Ålder 42 Bor Hus på Lindengatan Familj Sambon Peter. Fritid Sjunger i kör och styrketränar. Motto Ha kul!

No36 – bohemian chic på Nygatan Alla som tidigare saknat en klädbutik med en helt egen stil kunde för drygt ett år sedan stifta bekantskap med No36 som då öppnade på Nygatan. Petra Larsson och Carina Hanski hade länge tyckt att det saknades ett komplement till de butiker och kedjor som redan fanns, och efter mycket snack så såg de till att det även blev verkstad. – Vi var jobbarkompisar i tre år innan vi startade No36. Vi jobbar båda halvtid i butiken och avlöser varandra. Sedan har vi en annan heltidstjänst på annat håll som vi också delar på, en lösning som funkar jättebra. I uppstarten är det en trygghet att ha åtminstone en halv lön garanterad varje månad, berättar Petra och Carina när LKPG hälsar på. Men de behöver inte oroa sig så mycket, för allt fler kunder har strömmat till och varit väldigt entusiastiska över det härliga utbudet. Kunderna är i åldrarna mellan 17 och 82. Alla kan hitta något men de allra flesta är nog i 30-50-årsåldern. Bohemian Chic, en ledig och tuff stil med romantiska förtecken, är konceptet och den som handlar här kan vara säker på att det läckra plagget man just hittat inte kommer att sitta på var och varannan linkö-

LKPG Magazine Två 2010

pingsbo. Petra och Carina har satsat på små volymer av noga utvalda märken som de själva saknat i stan och som de är extra förtjusta i. Fokus ligger på ny spännande design från Danmark och Sverige. – Vi har bland annat satsat på flera märken som är startade av linköpingsbor. Ett är Billy and I som på senare tid rönt uppmärksamhet i modevärlden. Ett annat är FvH, Fräulein von Hast, som själva kontaktade oss för att de ville att deras kläder skulle finnas att köpa även i hemstaden, berättar Carina och Petra. Även Nygårdsannas kollektioner finns i butiken och hon har sitt huvudkontor här i Linköping. I mars kommer en del av No36:s kläder även att finnas att köpa hos nyöppnade Hagdahls &Co.

Hos No36 hittar man även festplagg, gott om snygga accessoarer och annorlunda smycken. – Till exempel så kan affärskvinnan som inte trivs i dräkt eller kostym hitta representativa och spännande alternativ hos oss, berättar Carina. Tanken är också att ligga i framkant när det gäller ekologiskt mode. Carina och Petra vill göra medvetna miljöval och idag finns tre olika märken

i butiken som framställs ekologiskt. De hoppas på fler. – Till våren ser vi ett varierat mode, det är 80-talssiluetten med markerad midja och axlar, likaväl som den 70-talsinfluerade bondromantiska looken. Det är naturmaterial som linne, siden och bambu. De färgstarka accenterna är till våren lika självklara som naturfärgerna och de snälla pastellerna. De gamla brädgolven och tapeterna i gammal stil matchar den bohemiska stilen perfekt. Särskilt trivsamma är provrummen där man har ett litet, men mysigt inrett rum, för sig själv. Ett önskemål som Petra och Carina har framfört är att stråket Nygatan med Hospitalstorget, med kommunens och fastighetsägarnas hjälp, med tiden ska bli ett naturligt gångstråk genom stan. Många butiker skulle vilja att trafiken försvann från Nygatan till förmån för flanerande och shopping. – Nygatan är en spännande affärsgata med ett väldigt brett utbud av butiker, och man skulle kunna göra en hel del för området för att locka fler att upptäcka detta trevliga, centrala gångstråk, avslutar Carina och Petra. ■ text Marie Berggren foto Morre


28-29_No36-Vita_Duv_b_LKPG 2010-02-19 15.20 Sida 2

Vår erfarenhet din trygghet! Begravning - Blommor - Juridik

Julblommorna i LKPG nr 10 2009 Flera av våra läsare har hört av sig och undrat varifrån blommorna i reportaget om julblommorna kom. Det var Floristen Vita Duvan i Norrköping som stod bakom de vackra jularrangemangen och blommorna. Vi ber om ursäkt att detta föll bort i julnumret.

Vid efterfrågan även Ingemar Nordh och Krister Johansson

Familjeföretag i samverkan

Centrala Begravningsbyrå Apotekaregatan A potekaregatan 10, LINKÖPING, LINKÖPING, tel. 013-12 20 59, www.centrala-begr.com www.centrala-begr.com

Vår dröm är att förverkliga din. GLAD glasfat 129 kr KLIPP löpare 149 kr JUMBO kopp med fat 179 kr

Kuddfodral från 139 kr

BOLL lykta/korg 249 kr

MUFFINS handduk 69 kr

Village finns numera i Filbytergallerian. Filbytergallerian, Linköping | 013-10 54 50 | www.village.se

Två 2010 LKPG Magazine


30-37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 15.21 Sida 1

vill lösa dubbelmordet text Daniel Atterbom foto Morre

>

Jan Staaf är poliskommissarie i Linköping och han

LKPG Magazine Två 2010

att förstå hur snabbt det egentligen går när man tävlar inom gångsporten. – En vanlig motionär får sig säkert en tankeställare när han läser tiderna nedan: 5 kilometer på 18:54 minuter, 10 kilometer på 39:20, det vill säga en tid per kilometer runt 3:48. Jans bästa minnen från gången är flera. – Mitt bästa minne från gångeriet… En stark minnesbild är från OS i Atlanta 1996, när jag kommer in på stadion efter att ha slitit ont i 20 kilometer. Jag är långt ifrån att vara någon segrare, jag är långt ned i resultatlistan, men ändå, känslan att gå in på ett stadion med 70 000 på läktaren – det var en mäktig känsla, och då kan jag tänka mig hur det känns att komma in först. Det är nog en upplevelse som man inte glömmer.

OS i Atlanta gav Jan ett annat minne också. – En annan stark upplevelse från OS i Atlanta var invigningsdagen. Den oerhört sjuke Mohammed Ali, som led av Parkinsons, var den siste löparen med facklan. Jag hörde bara trummor och jag visste inte vem det var innan han syntes på storbildskärmen. Han kom smygande längs ena delen av stadion och tände facklan med sin darrande hand. Det var mäktigt. Före Ali var det stafett med den ena kända amerikanska idrottsmannen efter den andra, och så avslutades det med Mohammed Ali. Det var en otrolig känsla.

Ett annat minne från gången är just en känsla. – Det är inte någon enskild tävling, utan snarare den här känslan när man är i riktig toppform. Jag tror att alla elitidrottsmän, framför allt i långdistansgrenarna, håller med mig. Man är så stark att det inte känns som om man tar mark. I mitt fall ska man ju ha mark hela tiden. Men jag kunde känna hur jag sätter ned foten och sedan bara svävar, det finns inget stopp. Man är nästan odödlig då, om man är trött några sekunder uppför en backe och kan man sedan snabbt återhämta sig och gå på igen. Jag tror att alla skidåkare, löpare och cyklister med flera vet vad jag

pratar om. Den känslan kan jag sakna idag. Den är inte lika påtaglig när jag är ute och springer idag. Det är en underbar känsla när man är i oerhörd form. Det var inte tal om att göra om Jan från gångare till långdistanslöpare, men han hade egna funderingar. – Ja, ibland undrade jag om jag gjorde rätt som lade ned så mycket energi på gången. Men det kändes rätt och jag växte in i det. Jag tror att oavsett vad man sysslar med för idrott är man så inne i idrottandet att det blir del av vardagen. Man blir nästan besatt och funderar på att bli bättre. Jag tror inte att det spelar någon roll om man är cyklist, kanotist eller skidåkare. Det viktiga är att man hela tiden tränar och att man funderar på hur man ska träna för att bli bättre och bättre. Det är en slags drivkraft som alla idrottsmän har, och då spelar det ingen roll vilken idrott det är.

Jan har kvar en del vänner från idrotten. – Det är klart att det finns vänner från gången. Jag har inte någon jättestor kontakt med dem, utan det är mer än ytlig kontakt via e-post och något telefonsamtal ibland. Däremot har jag oerhörda minnen av vissa killar och tjejer som jag nästan har levt med i många långa stunder på långa träningsläger och träningspass, som jag har svettas med, slitit med och skrattat med. Det är många minnen eftersom jag höll på så pass lång tid. Jans aktiva gångkarriär som senior var 15 år, 1983-1998. – Om man ser det krasst så här: På OS till exempel umgås alla som en stor familj, men efteråt är det sämre med kontakten. Men jag träffade nyligen Patrik Sjöberg i Göteborg. Vi surrade lite grann. Stefan Holm är en bra kille. Han kom i slutet av min karriär. Jag träffade honom bara några gånger, men det var en oerhört sympatisk kille. Efter att ha sett honom i På spåret vet jag vilken allmänbildad kille det är. Jan har inga drömmar att bli känd från TV. – Jag klarar mig gärna från att vara med

älskar sitt jobb. Hans rum pryds av Lasse Åberglitografier med Musse Pigg. Det är fullt av pärmar. – Ja, trots att vi har datorer är jag en pärmmänniska. Min bokhylla är ett myller av pärmar. Jan Staaf är en man som dokumenterar det som hänt. Som ung ville han bli journalist. Jan var otroligt idrottsintresserad och det intresset förde honom till Stockholm. Där blev han aktiv i gång för Enhörna, då Sveriges ledande klubb på långa distanser för gång och löpning. – Enhörna var min klubb under större delen av min karriär som elitidrottsman. Under 1983 till 1998 ställde Jan Staaf upp i nio internationella mästerskap, inklusive två OS. Bäst gick det i EM 1986 i Stuttgart, där han kom på nionde plats i 20 kilometer gång och vid inomhus-EM i Genua i Italien, där han kom sexa på 5 000 meter. – Jag var med i juniormästerskap redan på 70-talet och sedan höll jag på med elitidrott fram till 1998. I ungdomen var jag en talang i ett flertal idrotter som fotboll, löpning och skidåkning. Det är en lång period på över 20 år. – Jag får frågan: Varför gång? Det är en fråga som även jag ställt mig många gånger ute på vägen. Av alla roliga sporter, varför denna vidriga, hårda och ibland omdiskuterade sport? (Skratt.) Jag vet inte. Jag var pigg på idrott som ung och prövade på det mesta. Det gick bra i de flesta idrotter, men skidåkningen och gången gick bäst. Det blev gång av den anledningen att vi då, när jag bodde i Kisa, inte hade samma vinter som vi har haft i år. Vi hade inga vintrar alls på den tiden, utan det var barmark för det mesta. Då blev det det här valet i stället. Det gick bra i gång och jag fick genast möjligheten att komma ut i världen och tävla, vilket fascinerade mig. Sedan blev jag kvar i gång. Jan valde inte gångsporten för pengarna. – Tennis, golf, ishockeyspelare, alla blir rikare än en gångare. Nu är inte gång att förakta. Det går rätt snabbt. Jan menar att det kanske vore intressant för läsarna


• 30-• 37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 17.47 Sida 2

Jan Staaf Född 1962 i Västerås men

Meriter i gång, bland annat OS 1988 och 1996.

uppvuxen i Kisa.

Personbästa 20 km gång: 1:22:37 1997. Placeringar: 1979 Junior-EM i Bydgozh, Polen: 11:e plats. 1981 Junior-EM i Utrecht, Holland, 20 km: 9:e plats. 1982 EM i Aten, Grekland, 20 km: 16:e plats. 1983 VM i Helsingfors, Finland, 20 km: Avslutade ej. 1985 Inomhus-VM i Paris, Frankrike, 20 km: 5:e plats. 1985 World Cup-finalen i Isle of Man, England: Diskad. 1986 EM i Stuttgart, Tyskland, 20 km: 9:e plats. 1987 Inomhus-EM i Lievin, Frankrike, 20 km: 7:e plats. 1987 VM i Rom, Italien, 20 km: 17:e plats. 1987 World Cup-finalen i USA, 20 km: 23:e plats. 1988 Inomhus-EM i Budapest, Ungern, 20 km: 10:e plats. 1988 OS i Seoul, Sydkorea, 20 km: 30:e plats; 50 km: Avslutade ej. 1989 World Cup-finalen i Spanien, 20 km (Jag har glömt placeringen). 1992 För-OS i Barcelona, Spanien, 20 km: Bröt. 1992 Inomhus-EM i Genua, Italien, 20 km: 6:e plats. 1993 VM i Stuttgart, Tyskland, 20 km: 28:e plats. 1994 Inomhus-EM i Birmingham, England, 20 km: Avslutade ej. 1996 OS i Atlanta, USA, 20 km: 30:e plats. 1997 VM i Aten, Grekland, 20 km: Diskad. 1997 World Cup-finalen i Podebrady, Tjeckien, 20 km: 51:e plats. 1998 EM i Budapest, Ungern, 20 km: Avslutade ej.

Familj Fru Linda, tre hundar och två vuxna barn från ett tidigare äktenskap. Yrke Poliskommissarie. chef för kriminalenheten i Linköping. Bor I Linköping. Fritid Idrott, joggar, går på gym, min fru och våra tre hundar.

Jan Staaf var gångare i 15 år och var bland annat med i två OS. Nu är han poliskommissarie och chef för kriminalenheten i Linköping. Östergötland är ett av Sveriges bästa län när det gäller uppklarade mord. Därför vill han lösa det berömda dubbelmordet i Linköping. Jan Staaf tycker att det är viktigt att värna om det öppna samhället. Två 2010 LKPG Magazine


30-37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 15.31 Sida 3

i På spåret, jag sitter hellre i soffan och tittar på. Det känns lagom. Att Jan, uppvuxen i Kisa, kom att tillhöra Enhörna utanför Södertälje berodde på att han läste på Polishögskolan i Stockholm. – Jag hade kamrater och tränare som jag hade kontakt med och det kändes naturligt att knyta an till en stor klubb som Enhörna. Dessförinnan var jag med i en liten klubb, och det var ensamt där. Det kändes naturligt att tävla för och träna med Enhörna. Sedan flyttade jag till Linköping, men det fanns ingen anledning att ändra på ett vinnande lag. Jag hade bra förebilder, bra kamrater och tränare i Enhörna. Så det fungerade bra när jag började som polis i Linköping.

Jan Staaf gick ut Polishögskolan hösten 1983. – Jag var 19-20 år, det kanske var för ungt och jag tror att det är bra med de nya poliserna som har lite arbetslivserfarenhet i bagaget innan de börjar på Polishögskolan. Polishögskolan är idag en svår utbildning att komma in på. Medelåldern på de intagna ligger på 26-27 år och det gick 20 sökande på varje plats 2009. Jan har redan arbetat som polis lika länge som medelåldern på dem som tas in nu. – Ja, jag har varit polis i 27 år och kommer att hålla på ett tag till. Förr i världen, när polis hette landsfiskal och bar svärd, pensionerades poliser vid 50 års ålder. – Jag får hålla på betydligt längre, och det är nog bra. Vi har en väldigt ung poliskår. Det är bra att det finns krafter kvar som har några år på nacken. Medan landets tredje största län Skåne har 65 olösta mord, har det fjärde länet Östergötland oerhört få. De flesta minns dock det olösta dubbelmordet då en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivskars till döds i Linköping en tidig morgon. Det är ett ovanligt mord, det skedde på öppen gata. De flesta som råkar ut för dödligt våld känner sin gärningsman. – Det är oftast någon i offrets närhet som är den skyldige, instämmer Jan. I det här fallet är offren två personer som befann sig på samma plats utan att de kände varandra. Det som har varit svårt i den här utredningen är att det är ett så brutalt brott. Som tur är, är det väldigt ovanligt i Linköping.

 

 

Det finns alltså få ouppklarade mord i Östergötland. – Jag vill inte att vi ska slå oss för bröstet och säga att vi är duktiga, när vi inte har gripit mördaren i det här fallet. Vi ska dock gripa mördaren så att de att de anhöriga ska känna en tillfredsställelse och få en klar bild av vad som verkligen hände. Det läker förmodligen inga sår, men förhoppningsvis är det enklare att acceptera det onda om gåtan får en lösning. När det gäller de ouppklarade brotten är det den främsta orsaken till att vi vill klara upp dem. Kommuninvånarna ska känna en trygghet och kunna lita på polisen. I Sverige sker 100-150 mord per år.

h e tt

 

Vi är duktiga här i Östergötland på att lösa grova brott. Men det här har vi gått bet på, och det är olyckligt för alla. Det är inte bara jobbigt för de anhöriga och oss, utan jag tror att alla invånare i Linköpings kommun vill se en lösning. Mordet skedde en kall och ruskig oktobermorgon för drygt fem år sedan. – Det är ett fruktansvärt brott som drabbat två för varandra helt främmande människor. Det gör att utredningen har varit svår. Vi har inte riktigt hittat något motiv. Det är mycket enklare om polisen från början hittar ett motiv till brottet. – Till exempel att någon är arg på en annan i en relation, då är det mycket enklare att lösa brottet. Vi vet inte om det var en psykiskt störd person som begick brotten eller inte. Vi vet att pojken dog först, men om gärningsmannen hade en relation till pojken, det vet vi inte. Däremot är vi ganska säkra på att den stackars kvinnan bara hann vistas utomhus i 20 sekunder innan hon blev nedhuggen. Hon var på fel plats vid fel tidpunkt. Polisen gör alltid en rekonstruktionsfilm vid grova brott. – Det är för att vi ska få en ännu klarare bild av vad som har hänt. Det är ett dilemma och en irritation att vi inte har löst det här dubbelmordet. Redan från första dagen tog vi hit riksmordkommissionen, som tillsammans med Östgötapolisen försökte lösa det här. De var kvar i ett och halvt år. Så sent som idag hade jag kontakt med chefen för riksmordkommissionen i ärendet. – Vi får vår beskärda del eftersom vi är den fjärde största myndigheten. Det är ett fåtal som vi fortfarande brottas med. Jag vill påstå att vi är väldigt duktiga här i länet. Vi har en bra organisation för att lösa brott. Vi har skapat en kompetens under många år nu. Lik förbaskat har vi gått bet på dubbelmordet. Det grämer oss. Östgötapolisen har tagit hjälp, inte bara från riksmordkommissionen, utan från kollegor i andra län. – Under resans gång har medarbetare från Skåne, Västergötland, Småland och Sörmland varit här och tittat på det med nya friska ögon för att ge nya uppslag. Utan resultat, dessvärre. Det är en klok tanke att ta in andra, oftast ser utomstående andra saker än vad utredarna som är så inne i det ser. Det finns en sak som pekar mot att dubbelmordet en dag kommer att lösas. – Om man ska se något positivt trots att vi inte har lyckats lösa det på fem år, så har vi fortfarande ett inflöde av tips från invånare i kommunen. Det finns en hel del obearbetat material som vi fortfarande jobbar med. Så länge det finns det, då känner jag hopp. Jan Staaf och hans kollegor har ytterligare 20 år på sig innan dubbelmordet, med nuvarande regler, preskriberas. Mordet påminner mest om mordet på Anna Lindh.


30-37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 15.32 Sida 4

lig basis. Vi har gjort ett tusental DNA-tester enkom för detta ärende. – Vi får hoppas på att vi får träff. Det borde vara så. Att personen aldrig skulle dyka upp tror inte Jan är realistiskt, såvida gärningsmannen inte är död eller befinner sig utomlands. – Att en person som gör en sådan här fasansfull gärning inte har gjort det tidigare eller gör det igen tror jag inte. Han kan vara så pass sjuk att han ändå presenterar sig genom sitt sätt att vara, hur han beter sig, pratar eller vad som helst. Som lekman på psykiatri kan jag känna att den här personen inte bara borde kunna krypa in i sitt skal igen. Gärningsmannaprofilen har diskuterats. – Ja, vi har haft lite diskussioner hit och dit. Leif GW Persson har varit med i debatten. Han menar att det är en väldigt ung gärningsman som på ett eller annat sätt hade en anknytning till pojken. Det har vi tagit till oss, jag har full respekt för kriminolog Persson. Det spelar ingen roll hur gammal det visar sig att gärningsmannen är när vi väl griper honom. Det viktiga är att vi faktiskt griper honom. Vi har en annan teori än att personen är en ung person i 13-15-årsåldern, som Persson talar om. Det baserar sig på vad ett av offren hinner säga innan hon avlider: Han är i 20-årsåldern, och det har vi jobbat på hela tiden.

Jan Staaf är alltför erfaren för att utesluta något. – Samtidigt har man lärt sig under de här 20 åren som polis att minnesuppgifter får man ta med en nypa salt. Man kan aldrig säga att en vittnesutsaga är dålig eller bra. Man får se det ur vittnets perspektiv. Vittnen ser olika saker beroende på vilken ålder de befinner sig i, vilket avstånd de är på, vilken syn de har och så vidare. Det där får man, som sagt var, ta med en nypa salt. Det kan vara så att gärningsmannen inte är tillgänglig. – Vi har funderat på om han har flyttat. Eftersom vi inte har hittat honom i Sverige kan han befinna sig utomlands. Han kan rent av vara död. Vi har ingen aning om vem gärningsmannen är. Vi har inget spår som gör att vi kan rikta in oss på en speciell person, men vi har uteslutit oerhört många. Vi har dock trumf på handen i och med att vi har

gärningsmannens DNA-profil. Jag tänker mycket på det. Eftersom jag leder förundersökningen tänker jag på det dagligen, även om jag var ifrån det en kort sväng när jag tjänstgjorde på staben ett par år. Jag tror inte att det är unikt för mig att tänka på det. Det är så för många av kommunens invånare. Man passerar i närheten av området. Jag går ofta förbi papperskorgen där mössan hittades. Varje gång tänker jag: Varför kan inte vi lösa detta? Dubbelmordet är det stora fallet som Östgötapolisen inte har löst. – Det har tagit både tid och resurser och det är ett dilemma för oss. Såväl vi som de anhöriga vill få reda på sanningen och gå vidare i sitt sorgearbete. För Jan kan dubbelmordet vara det värsta brottet han har utrett. – Ja, jag har utrett många mord, men det här är så pass annorlunda. Det är så rått när två helt oskyldiga människor drabbas. Det är lite utöver det vanliga. Det känns hårt och grymt. Eftersom polisen saknar motiv har den alltså svårare att hitta gärningsmannen. – Vi har jobbat med många motivbilder, en av dem är att det här är en gärningsman som inte är vid sina sinnens fulla bruk. Han är på ett eller annat sätt sjuk. Det är en av många teorier vi har jobbat med. – Jag tror fortfarande att vi kommer att lösa det. Jag är optimist. Till skillnad från dubbelmordet klarade Östgötapolisen 2009 upp ett annat brott med en okänd gärningsman. – Förra året hade vi ett mord, ett vidrigt brott, där en ung kvinna cyklar hem från krogen och blir antastad av en okänd man. Det klarade vi upp, som tur är. Ofta utförs brott som brutala överfall eller skottlossning mot någon som har en relation till gärningsmannen, till exempel att de umgås i kriminella kretsar. Det är sällan som offer och gärningsman inte känner varandra. När det sker brott som att en åklagares dörr sprängs måste samhället reagera. Vi måste försvara vårt öppna samhälle.

Det vanligaste brottet i Linköping är nu inte mord. Det är något så alldagligt som cykelstölder. – Det är inte så spännande. Eftersom vi är en universitetsstad är det cykelstölder. Det är inte unikt för oss, det är likadant med Lund och Uppsala om

– Ja, redan första eller andra dagen slogs vi snabbt i utredningen av likheterna med mordet på Anna Lindh. Det fanns vissa likheter, men också skillnader. Anna Lindh var en känd person, det här var inte kända personer. Men tillvägagångssättet: Ett brutalt knivdåd mitt i samhället på en öppen gata eller en öppen plats som NK. Sedan springer gärningsmannen därifrån och slänger sin keps eller i vårt fall sin mössa. Det finns vissa likheter, men ändå inte. Östgötapolisen har säkrat bevis. – Dels har vi spår på kniven från gärningsmannen, dels det DNA vi hittat på hårstrån i mössan. Det är samma person som haft mössan på huvudet och varit på plats. Sedan 2006 har Sverige en ny DNA-lagstiftning. – Vi tar obligatoriskt DNA-prov på dem som är skäligen misstänkta för brott och där man kan förvänta sig en fängelsedom. Vi håller på och bygger upp en DNA-bank som heter duga i Sverige. Vi har undrat de här åren om vår dubbelmördare så att säga ska upptäckas av en slump i något annat ärende, men det har inte skett. Från början, innan lagstiftningen kom, tog vi en oerhörd massa DNA-prover på frivil-


30-37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 15.33 Sida 5

man tittar på statistiken i förhållande till antalet invånare. Det är ett brott som få eller ingen ser när det händer. Det kan vara mitt på dagen eller på natten. En del cyklar står olåsta, andra bryter man upp på nolltid och ingen ser eller hör någonting. Det är vi tyvärr dåliga på att utreda. Jag säger inte att det är enkelt. För att Östgötapolisen skulle bli bättre på att utreda cykelstölder skulle det krävas en annan prioritering. – Till att börja med så är det en inriktning, det gäller att prioritera vilka brott som är viktigast att lösa. Självklart känner den som blir av med sin cykel en irritation och besvikelse. Jag har själv blivit utsatt för det ett par gånger och känner mig mäkta förbannad över det. Men trots allt måste vi hushålla med resurserna och fokusera på den här typen av oprovocerat våld och lägga resurserna på att lösa det. Vi vill lösa allt, men det är inte alltid man kan det.

Det är skillnad, säger jurister, mellan att ha rätt och få rätt. – Det ligger något i det, skrattar Jan. Jan är sällan rädd. – Jag har ett tjänstevapen. Eftersom jag mestadels jobbar inomhus är det ett tag sedan jag använde det sist. Sist jag hade det uppe var när jag arbetade som uniformerad polis eller spaningspolis. Det är en 10-15 år sedan. På skjutbanan är han då och då. – Alla poliser måste avlägga ett kompetensprov varje år. Så det blir övningar på skjutbanan. Provet går ut på att man ska kunna hantera vapen på ett tryggt sätt. Man ska ha en lägsta nivå, man ska LKPG Magazine Två 2010

kunna klara av vissa skjutmoment. Annars får man inte bära vapen. Det ställs inte samma krav på fysiken. – Ja, egentligen är det lite konstigt. När man söker Polisskolan som ung och hurtig skolelev, tjej eller kille, så ställs det krav på att man är väldigt fysiskt tränad. Sedan ställs det egentligen inga krav på polisen längre fram under karriären, vilket jag kan tycka är märkligt. Att det ska vara så viktigt när man är 20-25 år, men när man är 30, 40 eller 50 år så spelar det ingen större roll hur man är tränad. Det kan tyckas vara lustigt. Östgötapolisen är bäst i Sverige i ett avseende. – Jag vet att året 2010 bara är sin i linda, men i januari var vi bäst i landet på att klara upp mängdbrott. Vi ska inte dra för stora växlar på det. Mängdbrott är den stora hopen av brott som mestadels drabbar allmänheten, där ingår exempelvis bilstölder, cykelstölder, snatteri etc. Alla brott som utreds av polismyndigheten är mängdbrott. Det är ett fint betyg för januari månad och jag hoppas att vi kan hålla oss framme resten av året, om man jämför med andra polismyndigheter. Det som inte ingår i mängdbrott är brott som med Jan Staafs ord kräver lite mer kvalificerad juridisk utbildning och som leds av åklagare – här pratar vi sexualbrott, grov misshandel, ekobrott, grova narkotikabrott och naturligtvis brott med dödlig utgång. Jan Staaf har en positiv inställning till journalister. – Ja, jag ville ju bli journalist som ung. Vi har olika roller. Linköping är en spännande ort och det ligger i journalisternas roll att granska. Det får man tåla i ett öppet samhälle. Vissa journalister är enk-

lare att ha att göra med, men som polis måste man vara mottaglig för frågor. Han ser gärna på deckare på teve. – Det är roligt att se deckare på teve. Speciellt har jag gillat de svenska som har kommit på senare tid: Beck, Wallander och filmerna med Jakob Eklund, Livvakterna med flera. Jag brukar säga att om man ser till Beck till exempel, och tar bort Gunvald Larsson, är filmerna ganska realistiska. Ofta är det grova brott, och i verkligheten är vi en liten grupp poliser som gemensamt ska lösa det grova brottet. Den enda skillnaden mellan deckarvärlden och den verkliga världen är att de tydligen aldrig dokumenterar någonting. Vi dokumenterar väldigt mycket och lägger ned mycket tid på det. Vi har en större stödbevisning än de har, men det blir nog ingen bra teve och mindre spänning. Annars finns det vissa likheter.

Som ung tittade Jan Staaf på amerikanska deckare. – Som liten tittade jag på Kojak, Columbo och Spanarna på Hill Street. Den typen av filmer eller teveserier har fängslat mig. För många i sofforna är polisvärlden spännande. Jag är då en av dem som är så privilegierade att vi får hålla på med det dygnet runt. Jag har ett oerhört bra jobb och trivs fantastiskt bra och jobbar för en bra arbetsgivare. Det är en bra arbetsplats helt enkelt. I likhet med teves deckare blir Jan Staaf ibland igenkänd. – I Linköping har jag blivit en offentlig person. Det är många som känner igen mig. Jag inbillar mig ibland att ingen känner igen mig om jag har en neddragen mössa, men o ja, det är väldigt många som


30-37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 15.34 Sida 6

– Det är alltid känsligt med gränsen mellan den personliga integriteten och vad den brottsutredande myndigheten, får göra och inte göra.

känner igen mig, på gott och ont. Om jag kommer utanför länet är jag väldigt anonym, och det skönt. Jag förstår offentliga personer som är kända på ett eller ett annat sätt, att det kan vara jobbigt att vara artist eller politiker eller vad de är. Det är lite tveeggat att bli igenkänd. Jag förstår inte alla dem som söker till dokusåpor. Jag tror inte att de som har mycket pengar är lyckligare än vi andra. Jan läser gärna deckare. – Jag tyckte om Stieg Larssons trilogi, den var spännande att läsa. Jag har även läst Sjöwall-Wahlöö genom åren, det var trevlig läsning. Andra som jag har läst och tycker om är Jan Guillous Coq Rouge och Robert Ludlums böcker. – Det var i gymnasiet och militärtjänsten som jag började fundera på olika yrken. Det var främst två jobb jag funderade på: journalist och yrkesmilitär. Så blev det polis, det blev ett mischmasch.

Den kritik som riktas mot polisen tar inte Jan Staaf

– Vi har en utlänningsrotel med placering i Norrköping som hanterar den typen av ärenden. Jag är dåligt påläst om hur de hanterar det. De har vissa kontroller med jämna mellanrum. Vi sysslar även med krogtillsyn med jämna mellanrum. I samband med det är det utlänningslagstiftningen som tillämpas, många i den branschen har invandrarbakgrund, om personal har rätt att vara i landet.

Om Jan hade chansen att ändra på en lag, vilken skulle det vara? – Det är alltid känsligt med gränsen mellan den personliga integriteten och vad den brottsutredande myndigheten, och i viss mån militären, får göra och inte göra. Jag tänker på IPRED-lagen, lagar om telefonavlyssning, att begära telefonlistor och spårande av IP-adresser. Ibland kan det för oss poliser kännas tungrott om man bara snävt och ganska trångsynt stirrar rakt fram och ser på sitt eget ändamål och inte tänker på vad det innebär för den enskilda människan eller grupper av människor. Då kan många poliser uppleva det som tungrott och att man är bakbunden. Vi får inte använda alla de verktyg som finns för att komma till rätta med ett brott som inte är av den svårighetsgraden att hela verktygslådan öppnar sig. Vi får till exempel inte ta in telefonlistor om det inte är ett brott som ger lägst två års fängelsestraff. Det är straffskalan vi har att gå efter. Det finns många brott som vi kunde ha löst om vi hade kunnat ta in en telefonlista från någon av våra operatörer. Det är på gott och ont. Det är en avvägning mellan den personliga integriteten och uppklarande av brott. Se på England till exempel och alla deras övervakningskameror i tunnelbanor, på offentliga Två 2010 LKPG Magazine

personligt. – Jag tycker att det är bra att polisen synas. Det är ett oerhört viktigt och ansvarsfullt uppdrag vi har fått av riksdag och regering. Det måste bli bra, man måste kunna kräva en viss lägstanivå på polisarbetet. Vi är yrkesmän som löser så pass viktiga saker som brott. Blir man utsatt för ett brott ska man kunna lita på sin polis. Har vi brister är det bra att någon reparerar de bristerna. Det är oerhörda trauman för allmänheten när den drabbas av olika brott. De ska få ett professionellt bemötande och ett bra resultat. Det måste man kunna kräva som medborgare och det är därför vi finns. Jag tycker inte att vi ska ta åt oss på fel sätt, utan vi ska snarare se det

som ett sätt för oss att förbättra oss. Till skillnad från poliser som undertecknad mött i Stockholm som inte läser Sjöwall-Wahlöö därför att dessa riktar kritik mot poliskåren, välkomnar Jan Staaf kritiken. – Kritik är ett sätt att utvecklas, kritik kan man aldrig friskriva sig från. Ingen yrkesgrupp är ofelbar. Vi är däremot en spännande yrkesgrupp som många tittar på. Ibland är det obefogad kritik, kan man tycka, men i mångt och mycket är det konstruktiv kritik som gör att vi blir bättre, att vi utvecklas i en lärande organisation. Jan Staaf går kontinuerligt på vidareutbildning i vad han kallar för smått och gott. – Den senaste utbildningen jag var på var ett föredrag om hedersvåld, en problematik som inte är alldeles okomplicerad. Det finns många olika nischer inom brott som man i alla fall måste ha ett hum om. De flesta som mördas i Sverige mördas av någon de känner. En person har, statistiskt sett, större risk att tas av daga av den han eller hon lever med än av en främling. – Hedersvåldet finns mycket i det fördolda. Det finns några stycken riktigt kända fall, men det finns säkert brott som har passerat utan att det har blivit uppdagat att det handlar om problematiken kring hedersvåld. Det är jag övertygad om. Därför måste vi även inom ett sådant område utvecklas, tänka nytt och bli bättre. Vi måste upptäcka de här eventuella bristerna. Illegala invandrare, papperslösa människor, är inte Jans bord. Det ligger under en annan del av Östgötapolisen.


30-37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 15.38 Sida 7

platser, i butiker och så vidare. De är oerhört duktiga på att lösa brott med hjälp av den dolda övervakningen. På gott och ont, det är svårt att ta ställning där. Ur ett polisiärt perspektiv skulle vi gärna ha den möjligheten. Det är bara att se på brittiska teveserier så ser man att brittiska poliser alltid letar efter vad övervakningskameror spelat in. Jan är kluven till om vi borde ha ett sådant system i Sverige. – Jag tycker att den personliga integriteten är viktig, men ibland tycker jag att den får för starkt fokus. Nu tänker jag med polisiära ögon, jag skulle kunna önska att vi fick lite större befogenheter just där. Det kanske är många som inte tycker om mig när jag säger så här.

Jan funderar ett tag på frågan: Vilken typ av brott är de vidrigaste brotten? – Jag svarar så här: Det finns två typer av brott som jag särskilt ogillar. Den ena typen är oprovocerat våld där oskyldiga människor drabbas utan orsak, och den andra är när människor med viktiga samhällsfunktioner drabbas av brott på grund av det de gör – till exempel politiker, andra beslutsfattare, journalister, rättsväsendets personal etc. Den typen av brott tycker jag det är speciellt viktigt att vi löser. Det är två kategorier som ligger mig varmt om hjärtat. Jag menar inte att de andra inte är viktiga, det är de, men de här två ligger mig varmt om hjärtat. Det finns cirka tusen poliser på hela myndigheten. – I Linköping är vi väl 40 procent, mellan 300 och 400 stycken. En typisk arbetsdag för Jan går ut på leda hans medarbetare. – Justitieminister Beatrice Ask och hennes kollegor i regeringen har satsat mycket på polisen, och vi har ett viktigt uppdrag att lösa fler brott eftersom vi är fler poliser. Det har vi tänkt att göra. Vi har ett krav under detta år att hjälpa fler människor än vad vi någonsin har gjort. En av mina arbetsuppgifter är att coacha fram våra utredare till att göra ett ännu bättre jobb. Vi ska hjälpa fler människor och se till att fler brott uppklaras. Det är min vardag. Jan Staaf är i mångt och mycket en lagledare eller en tränare. – Därför att vi har en så ung poliskår, det bara

strömmar in poliser, eftersom riksdag och regering har sagt att vi ska vara 20 000 poliser. På oss på kriminalavdelningen, där de äldre kollegorna finns, vilar det ett oerhört ansvar att blåsa likt en fotbollstränare både när de nya gör rätt och när de gör fel. Vi jobbar intensivt med feedback, både jag och min motsvarande kollega på vår ordningsavdelning, han som är ansvarig för den blåvita sidan. Vi har ett bra samarbete som vi måste intensifiera under våren när vi måste ta hand om alla de nya kollegorna. Det är oerhört viktigt att man blåser vid rätt tillfälle, att man ger ros och ris. Annars får vi det jobbigt framöver. Jag tror att oavsett om man är fotbollstränare eller en rotelchef eller enhetschef på polisen, är det viktigt att ha rätt coachning. Det gäller att ha rätt chef eller tränare, oavsett om det gäller fotboll, hundar eller polisarbete. Styrning och ledning är A och O. Det amerikanska polisarbetet med statistik och uppföljning tillämpas även i Östergötland. – Vi har resultatuppföljning med jämna mellanrum. Senast idag gick vi igenom statistik. Det är viktigt, och det är inte bara siffror. Vi måste stötta dem som har blivit utsatta för brott. Bakom varje siffra finns det ett människoöde, ett brottsoffer.

Polisen kan inte lösa alla brott, och därför läggs en del utredningar ned. – Ja, dessvärre. Vi har en ganska tuff gräns för fullgod bevisning för att ärendet ska leda fram till att en åklagare kan väcka åtal. Det är bra, så att inte oskyldiga hamnar i finkan och döms för brott som de inte har begått. Det är just viljan att göra rätt och hjälpa andra som driver Jan. – Jag har ett fantastiskt jobb och går med glädje till jobbet varje dag. Jag har bra kollegor och en arbetsuppgift som jag stormtrivs med. Jag har jobbat så pass länge att jag bara har intressanta arbetsuppgifter. Jag har en fantastisk arbetsgivare. Det är bara positivt och jag är en av de privilegierade. Han är sällan rädd. – Ingen människa är väl helt orädd, men jag vill hjälpa andra människor och ställa till rätta. Då måste någon göra det, och om inte polisen gör det, vem skulle göra det då? Det är som jag sa om journalisterna, vi har en annan viktig samhällsuppgift att fylla. Det måste fungera så i en demokrati för att

vi ska få samhället att fungera. Jag har haft tur helt klart, det är en toppenarbetsplats. Det finns en baksida. – Jag bor nära arbetsplatsen och jag är här alldeles för många av dygnets 24 timmar. Sedan skrattar han. Han gör det ofta. Jan Staaf må se samhällets baksida i sitt arbete, men han älskar sitt jobb och försöker hålla distans till det. – Fritiden är viktig. Även om man trivs på jobbet så är fritiden lika viktig den. Jag har alltid hållit på med idrott, jag är på gymmet ganska ofta. Frugan och jag har tre hundar som vi ofta är ute och leker med. Det är två hovawart och en beauceron. Det är stora hundar som kräver motion och lek. De tränas i bruks och spår.

När Jan numera går, går Jan Staaf mest med hundarna. – Ja, jag går ut med hundarna och joggar privat. Jag tycker att det är skönt, framför allt att jogga i skog och mark. Det är själavård på något sätt. Man memorerar en arbetsdag. De problem som finns är så gott som försvunna när jag kommer in från joggingrundan. Då har jag löst de flesta problemen. Det är lite som terapi. Det är framför allt hans hustru som håller på med hundarna. – Hon är en hejare på hundar, jag är en amatör, men jag lär mig successivt. Vi håller på och busar med hundarna varenda dag. Det tar lite tid, men det finns en glädje i de krabaterna. Jag är stödperson och coach. Jans jobb och fritid bandas samman. – Min fru Linda är jurist och vi diskuterar ofta olika juridiska tolkningar efter jobbet och under våra hundpromenader. Arbetsgivaren borde egentligen avlöna mig under hela dygnet. Linda är dessutom bättre på juridik än vad jag är, vilket irriterar mig ibland. Jan har två andra fritidsintressen. – Jag är med i en loge som heter W:6. Där träffar jag logemedlemmar och kopplar bort jobbet för en stund. Vidare är jag lite fåfäng och köper alltför många skjortor. Garderoben är alltför full. När han har semester kopplar han av. – Jag och frugan älskar att resa. Vi har sett stora delar av jorden. Närmast väntar Svalbard. ■

Vill du ha en personlig jobbcoach? ISS Mayday är en kompletterande aktör i Arbetsförmedlingens jobbcoachprogram Du som arbetssökande kan kostnadsfritt få hjälp av oss på din väg att skaffa inte bara ett nytt, utan också rätt arbete. Fråga din handläggare på Arbetsförmedlingen om du har rätt till denna möjlighet.

Vi kan hjälpa dig att komma tillbaka - snabbare!

Välkommen till ISS Mayday - vi bryr oss lite mer!

ISS Facility Services AB, Westmansgatan 23, Josefine Larenius, Tel. 020-155 155

LKPG Magazine Två 2010

Vi har lång erfarenhet och djup kunskap om omställningarbete och karriärrådgivning. Vi kan hjälpa dig med att identifiera din verkliga kompetens. Vi hjälper dig att bygga nätverk och lär dig vad arbetsgivare egentligen söker. Med vårt mycket breda kontaktnät sätter vi dig naturligtvis också på spåret mot aktuella arbetsgivare.


30-37 Profil LKPG Jan Staaf_b_LKPG 2010-02-19 15.39 Sida 8

+DJGDKOV &R ¶SSQDUPDUV Skönhet är vårt nyckelord yckelord r som o ä är en lledst ledstjär d jär järna a i vårt utbud inom kropps-, frisör s hud-, u - fotvå fotvård, rd, ffr risör i ö, manikyr, nagelförlängning, ettttt ängning, i make-up ake-up samt e exklusivt ur val av kläderr och h smycken. smycken mycken n Ve erksamheten är belägen b e under n er takå takåsen sen i Hagdahlska huset et på P Platensgatan e sgat gatan 2 i Li Linköping. nkö n nköping. k p kö

Ring för mer info o samt m bokning mt k på 2 40 00 00. 0 telefonnr 013-12

www.hagdahls.com


38-39_Michelle_ #2-10_b_LKPG 2010-02-19 15.42 Sida 1

Året som

utbytesstudent

Här är folk mer öppna än i Sverige Som utbytesstudent i USA får Michelle Frennesson uppleva nya saker hela tiden. Nu har hon bland annat samlat in pengar till UNICEF, hjälpt hemlösa djur och funderat på skillnaderna mellan USA och Sverige. Mitt liv här i USA flyter på jättebra. Semi Dance har precis passerat. Det är en skoldans, precis som homecoming, bara det att man klär upp sig mer formellt. Temat var det antika Grekland, så inne i gymnastikhallen hade de massor med grekiska pyntningar. Om två veckor börjar Winter Carnival och det är som Homecoming, men det berättar jag mer om i nästa nummer. I det här numret skriver jag om vad FBLA är och skillnader mellan Sverige och USA. För övrigt så flyter engelskan på bra. Jag pratar numera flytande och drömmer till och med på engelska. Jag behöver inte fundera på vad jag ska säga innan jag säger det, istället öppnar jag munnen och engelskan kommer naturligt. FBLA = Future Business Leader of America FBLA, framtidens amerikanska företagsledare, är en klubb på skolan som jag är medlem i. Vad vi har gjort de senaste månaderna är att ha samlat in pengar till UNICEF, vi har skänkt pengar till Haiti för att hjälpa alla människor i nöd efter katastrofen som inträffade. Nu håller vi för tillfälligt på med att samla in pengar till SLC, State Leadership Conference, som är en konferens för alla FBLA medlemmar. SLC är en stor tävling, då man tävlar i olika kategorier. FBLA:s medlemmar har chans att vinna pengar för att betala sin universitetsutbildning och andra fina priser. För att få in pengar till SLC så jobbar vi i skolans FBLA affär där elever kan komma och köpa snacks och kaffe. Vi har också sålt Silpada smycken och haft en stor loppis, för att få in pengar. Vårt nästa projekt är FBLA Week, då vi i klubben hjälper skolan att till exempel städa i skolan och anordna tävlingar för elever. Att vara medlem i FBLA ger mig goda möjligheter att lära mig mycket om hur det är att göra affärer. Vi åker på utflykter, field trips, och olika företagschefer berättar om hur det är att sköta ett företag.

Ledarskap var ett ämne som jag tog första halvåret och där lärde jag mig vad jag kan göra för att bli en bra ledare. Vi hade också ett studiebesök, field trip till the animal shelter där vi hjälpte hemlösa djur. Vi fick städa och leka med djuren. Vi samlade även in pengar till the Webster kids house som är ett ställe för barn som har det dåligt ställt hemma. Vi köpte leksaker till dem och det var mycket uppskattat. Klassen hjälpte mig mycket och jag har blivit mycket mer komfortabel att prata inför en stor grupp med människor, än vad jag var innan. Skillnader mellan USA och Sverige I USA finns det inget som heter mammaledighet och vi barn/tonåringar får inget LKPG Magazine Två 2010

framtida ledare?


38-39_Michelle_ #2-10_b_LKPG 2010-02-19 15.43 Sida 2

KUL FAKTA OM USA Alla tonüringar i Amerika äger en Ipod. Alla tonüringar i Amerika äger en mobiltelefon med antingen keyboard eller touch. Det finns alltid en hand sanitizer i varje klassrum. Det är alltid minst tre personer som äter mat under lektioner.

handsprit finns i varje klassrum

Ă RULVWHU IRUGRQVPHNDQLNHU KlVWVN|WDUH VlNHUKHWVtekniker och VVS-montĂśrer, elektriker. Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss!

LINKĂ&#x2013;PINGS

Praktiska Praktiska Gymnasiu Gymnasium m

barnbidrag. Att läsa pü college, universitet, kostar mycket pengar, det müste fÜräldrarna betala ur egen ficka süvida man inte für nügot stipendium. Om du är i USA sü se till att skaffa sjukfÜrsäkring, fÜr om du blir sjuk kan bara en vistelse pü sjukhuset kosta 500 dollar. Det verkar som svenskar i allmänhet vet mer vad som pügür i resten av världen, medan amerikaner münga günger inte vet vad som händer i andra delstater eller utanfÜr landets gränser. I Sverige kan det ta tid att lära känna nügon, medan folk här är mer Üppna. Svenskar har en tendens att bli väldigt lätt avundsjuka. Det finns en del smüsaker som jag saknar frün Sverige och det kan vara att fü kÜpa riktigt gott nybakat brÜd, eller fullkornsbrÜd i affärerna. RisfÜrpackningarna är jättesmü i USA. Sedan är chokladen i USA inte god. I USA finns det ingen lingonsylt, sü om du vill fü tag i lingonsylt finns det bara ett sätt och det är att üka till IKEA. Dessutom existerar inte knäckebrÜd i USA. I matbutikerna är allt stÜrre, det kan man till exempel se genom att när man kÜper en dricka säg Powerade, dü är vätskan püfylld ända till toppen av korken sü när du Üppnar flaskan sü svämmar det nästan Üver. I matbutikerna packar alltid expediten dina varor och det blir münga kassar eller rättare sagt plastpüsar. Det är smü vita plastpüsar och de packar alla mjuka varor i en och sedan hürda varor i den andra.

Att vara sexton ĂĽr i USA är en stor skillnad ifrĂĽn att vara sexton ĂĽr i Sverige. Sexton ĂĽr i USA är delvis som att vara 18 ĂĽr i Sverige. TonĂĽringarna fĂĽr ta kĂśrkort och kĂśra bil och de fĂĽr bĂśrja jobba. MĂĽnga tonĂĽringar mĂĽste jobba fĂśr att kunna äga en bil. I smĂĽstäder i USA som min stad New Boston finns det ingen lokaltrafik, sĂĽ du mĂĽste ta bilen fĂśr att ĂĽka dit du vill. DärfĂśr finns det mĂĽnga motorvägar, men ingen kollektivtrafik. â&#x2013;

K Kontakt: ontakt: 5 5HNWRU0LNDHO.DUOVVRQÂ&#x2021; HNWRU0LNDHO.DUOVVRQÂ&#x2021; Pos Post/besĂśk: t/besĂśk: R Roxengatan oxengatan ata 1 11, 1, SE-582 E-582 73 LLin LinkĂśping nkĂśpin TTel: eel: +46 (0)13 (0)13 20 99 80 r E-mail: mikael.karlsson@baggium.se mikael.karlsson@baggium.se b u r Org.nr: Org rg.nr : 55625 556257-5786 5 7 786 7-5

www www.praktiska.se .praktiska.se

ITnytta Fungerande Fungerande IT pü enkelt enkelt sätt

Bra priser och personlig service - InkÜpsrüdgivning & Installationshjälp

Klimatsmart hantering Leverans direkt frĂĽn underleverantĂśren till dig - Inga mellanlager - Minimalt med transporter

Text och foto Michelle Frennesson Utbytesstudent pĂĽ Goffstown High School

Tel. 013-474 99 19

www.itnytta.se TvĂĽ 2010 LKPG Magazine


40-41-Begravningdel4-LKPG_b_LKPG 2010-02-19 15.56 Sida 1

Det är förvånande att så få känner till arvsordningen efter ett dödsfall. För många är det en känslig sak som de gärna sopar under mattan. De flesta tror att de vet vem som kommer att ärva dem, men okunskapen om lagar och regler är stor. Vet du vem som ärver dig?

Mitt i livet – varför skriva testamente?

O

m vi kände till hur mycket vi hjälper de närstående genom att anteckna våra önskemål vad gäller begravning och eventuellt anvisningar om uppdelning av vad man lämnar efter sig, skulle det sannolikt vara kö till begravningsbyråerna för att få hjälp och information om detta. Det menar Eva Munde, som arbetar med boutredningar på C A Roséns Begravningsbyrå i Linköping. Många tror att det vet vem som kommer att ärva dem, men okunskapen om hur lagar och regler fungerar är stor. Med ett giltigt testamente kan man bespara sina kära och nära mycket krångel och dessutom kan fördelningen bli till de personer man själv väljer. Den enda begränsningen som arvsreglerna ställer upp är att bröstarvingar ej kan fråntas sin rätt till laglott, dvs hälften av vad de skulle erhålla om testamente inte fanns. Som sammanboende måste man vara klar över att man inte ärver varandra utan i första hand är det barnen och i andra hand föräldrar och syskon som är arvsberättigade, om man vill ha det annorlunda måste man upp-

rätta testamente. Många tror att sambolagen likställer sambos med gifta! Skulle man gå skilda vägar så är det med ett samboavtal man kommer överens om hur detta skall gå till, i annat fall gäller bodelningsreglerna för sambor och det kanske inte alltid är som man tänkt sig. När man är mitt uppe i livet är det kanske inte arvsordningen man naturligt går och funderar över. Men att tidigt i livet sätta sig in i detta, vare sig man är sambo, gift, skild, förälder, barnlös eller ensamstående, är väldigt klokt. Många kommer att finna att arvsordningen inte fungerar som man trodde. Begravningsbyråerna kan hjälpa till med att upprätta ett giltigt testamente. Dokumentet skall undertecknas av testator och två samtidigt närvarande vittnen.

En boutredning görs i två steg. I bouppteckningen, som måste upprättas efter varje dödsfall, utreds vem eller vilka som ska dela på kvarlåtenskapen. Därefter görs ett arvskifte, det vill säga dödsbodelägarna bestämmer hur allt ska delas upp. Arvskiftet följer egentligen inga regler utan då ska man komma överens. Ta du fritidshuset, du behöver det bättre än jag förekommer, det finns många fall där det går smidigt och de inblandade kommer väl överens, ett givande och tagande, men det händer också att folk i detta läge blir ovänner. Mamma lovade mig kristallkronan säger en i syskonskaran – så kan gnabbet om kvarlåtenskapen vara igång. Är man oense om uppdelningen kan man få råd och hjälp av begravningsbyråns boutredare. Nästan inget ärende är det andra likt i Eva Mundes arbete. Hon berättar om den 92-åriga dam vars sambo just lämnat jordelivet efter mer än 50 år tillsammans. Utan testamente gick damen arvlös och istället gick gården till hans släktingar. Men varför hade ni inte skrivit testamente blev den naturliga frågan och svaret blev: Nä, vi hade inte tid. ■ text Marie Berggren foto Shutterstock och Gunilla Olsson

LKPG Magazine Två 2010


40-41-Begravningdel4-LKPG_b_LKPG 2010-02-19 15.57 Sida 2

SHOPPING ASUS N61 VN Kraftfull laptop med förstklassig bild och ljud, 16” LED skärm, 500 GB hårddisk, 4 GB internminne. www.itnyttashop.se 9 670 kr

Trångbodd? Vi erbjuder säkra personliga förråd som är tempererade och tillgängliga dygnet runt – året runt, både för privatpersoner och företag.

Från

200:/må n

BBS CHALLENGE BLACK 18” - 20” Pelles Däck & Fälg Gottorpsgatan 41 Pris 4 895 kr/st

DOTZ TUPAC 17” - 19” Pelles Däck & Fälg Gottorpsgatan 41 Pris 2 650 kr/st

SIGGES TÄNDBITAR Supersmarta tändbitar. Slipp tidningspapper och tändvätska. Påse med 50 bitar. Didriksons Brasvärme Floragatan 4 Pris 40 kr

Personliga förråd www.servistore.se ‡ 013-16 92 80 Bröderna Ugglas gata, Linköping 

)5, '5<&. 

VIVITEK H1080FD Perfekt hybridprojektor som med sin höga ljusstyrka passar både vardagsrummet och konferensrummet. www.itnyttashop.se Pris 10 890 kr.

( 1' '$ %-8 OODQ 5 ( &+ UPH /81 *lOOH ( '$* 

 5 *7,//)

KUNO QVIST Modell Draupner Optiker Almå Nygatan 20 Pris 1 980 kr

0c

1'

$

VII FINNS V FINNS I FFILBYTERGALLERIAN ILBYTERGALLERIAN Två 2010 LKPG Magazine


42-43_Guns Sytips #2-10_b_LKPG 2010-02-19 16.00 Sida 1

GUN SVAHNs GARDINTIPS

Inspireras av vårens gardintrender Tro det eller ej, men nu är våren på väg och med den också nya trender som ger oss inspiration. Alltifrån sobra toner och lantlig stil till lekfulla färger och mönster. I vår finns gott om prickar och glada pasteller, både som knytbandslängder, öljettlängder, vimplar och smarta hissgardiner, i olika mönsterbilder. Den nya trenden innehåller mycket lantliga inslag. Man påminns lite om det mysiga bondelivet. Att ägna sig åt handarbete, virka och sticka, är något som passar in i miljön till detta tema. Hissgardiner är roligt att bryta av med, speciellt tillsammans med gardinlängder.

Den gör att fönstret ramas in och det blir en annan stil på rummet. Men hissgardiner fungerar också väldigt bra utan längder. Hissfunktionen är också praktisk om vårsolen blir för stark. För hissgardiner finns en speciell skena, med kardborreband, som är enkel att montera.

Nu i vår finns som sagt mycket att välja på för den som vill göra fönstren fina när solen lyser in. Det som kommer stort är prickigt, en lite annorlunda mönsterbild i samband med gardiner, men ser helt underbart ut. Dessa kan kombineras med rutigt, randigt, enfärgat, ja, i princip vad du vill. Framförallt passar prickarna alla härliga pastellfärger som ögat längtar efter så här års. De gör oss glada och positiva. Så våga något nytt till våren! Det finns

just nu hur mycket inspirerande textilier som helst att välja bland. Detta är mitt tips för denna månad. Vi på AH:s Gardiner vill att det ska vara roligt och enkelt att göra vårfint hemma – så välkommen att låta dig inspireras. ■

Gun Svahn Behöver du råd och inspiration? Eller vill du boka ett hembesök? Prata med oss på AH:s Gardiner.

LKPG Magazine Två 2010


42-43_Guns Sytips #2-10_b_LKPG 2010-02-19 16.01 Sida 2

 

r te e h y N Vรฅr

  

  

 * *DUGLQHU6ROVN\GG0DUNLVHU+HPEHV|N6|PQDG0RQWHULQJ DUGLQHU6ROVN\GG0DUNLVHU+HPEHV|N6|PQDG0RQWHULQJ

Lร„CKER DESIGN - Lร„TTPLACERAD - STORA GLASYTOR

Hรถg mysfaktor!

ร–ppettider Mรฅn-Tors kl 12-18, Lรถrdagar kl 11-14, Floragatan 4, Tel 013-21 91 20, www.didriksons.se Tvรฅ 2010 LKPG Magazine


44-47_Anns trendrapport_b #2-10_LKPG 2010-02-19 16.02 Sida 1

TREND 2010

Sustainab FORMEX


44-47_Anns trendrapport_b #2-10_LKPG 2010-02-19 16.03 Sida 2

beckmans designhögskola

FORMEX

Ann Ögård Stern rapporterar från vårens trendmässor:

bleDESIGN Trots den kallaste och mest ihärdiga vintern sedan krigsåren, så har den ena vårmässan efter den andra öppnats och stängts. Formex och Maison Objet (Paris) bland annat och nu senast var det Stockholm Furniture Fair. Formex huvudtema var Creative Flow med nyckelorden kreativitet, nydanande, hållbarhet och skapande miljöer. Mönstren är grafiska eller organiska och färgerna antingen naturfärger eller knallfärger i häftiga kombinationer. Formex teman kan beskrivas på tre sätt:

Under min rundvandring på Formex kan jag konstatera, att många leverantörer tagit upp trenderna. Till exempel så visar leveran-

• Konstnärsateljén, som är det kreativa rummet med travar av böcker, tavlor stående på golvet, till synes slarvigt ihopställda stilleben och lite galna saker som kanske inte riktigt passar in (tänk The Mad Hatters tea party i Alice i Underlandet). Miljön är ombonad och personlig, inredd med egenhändigt tillverkade saker, blandade med fynd från loppisar, antikbodar och vintagebutiker. Allt är individuellt och personligt. Till och med de cupcakes man köper är skräddarsydda. Se till exempel www.littlecupcakebakeshop.com. • Den Vanliga Vardagen, är en antitrend mot det stylade och det färgstarka. Stilen är

nött av tidens tand och väcker minnen och är vacker just därför. Det är viktigt att saker är äkta och genuina. Hantverket hyllas, det ska synas att det är handgjort och att det tagit tid att tillverka. Den internationellt erkända Paola Navone är ett exempel på formgivare som fokuserar på att kombinera modern design och hantverk. Det vardagsnära återspeglas även i matsammanhang: det är inte festmaten det är fokus på, utan falukorven. Surdegsbröd är helrätt – det är hantverk som tar tid. Vi tittar tillbaka på och inspireras av bondelivet. Att odla i krukor på balkongen hemma i stan och handla närproducerat är en trend som kommer stort. • Det tredje trendtemat Engineered Chroma, är det mest färgsprakande vi sett på länge. Inte sedan 80-talet har vi sett neonklara färger på det här sättet. Klara färger som chockrosa, klarblå, citrongul och neongrön i kontrasterande geometriska mönster. För tankarna till Bollywood, som Li Edelkoort siade om redan för två år sedan – hon har aldrig haft fel säger hon och tänk så rätt hon hade!

FORMEX

Två 2010 LKPG Magazine


housedoctor.dk

beckmans designhögskola

44-47_Anns trendrapport_b #2-10_LKPG 2010-02-19 16.06 Sida 3

Hantverket hyllas. Det ska synas att det är handgjort och tagit tid att tillverka. ▲

tören House Doctor, som tidigare varit väldigt vit i sin design, nu upp massor av härlig färg i sin nya kollektion. På Maison & Objet, vårmässa i Paris, kunde man se liknande teman. Ett av mässans teman är Remember. I en tid av oro behöver vi trygghet. Vi får det genom att titta tillbaka, se saker och färger vi känner igen, sådant som återskapar minnen: retrostilen blir helrätt. Vi ser gamla mönster – till exempel på tapeter, prylar – på porslinsfiguriner (fast nu med en twist), färger – grafiska som på 80-talet – bli högsta mode. Vi inspireras också av Bauhaus-stilens raka enkla linjer och design. Samtidigt måste vi se framåt och utveckla nya synsätt och nya material. Forward, är ett annat av mässans teman. Här ser vi bland annat utveckling av nya högteknologiska material. Stilen är nästan industrimässigt minimalistisk och jobbar mycket med ytor. Färger och material är industriinspirerade gråa, silver och metalliska.

På Stockholm Furniture Fair återupprepades i stort sett samma trendteman. Den stora övergripande trenden som genomsyrar alla mässorna är sustainable design. Bäst illustrerat tyckte jag det blev i utställningen Greenhouse, (avdelningen för designskolor och fristående formgivare) där allt handlade om detta. Beckmans Designhögskola sammanfattar trenden väl i sin utställning 48 m2/same but different. En del av möblerna var tillverkade av återanvänt material, eller material som är miljövänliga, såtillvida att

LKPG Magazine Två 2010

tillverkningsprocessen skonar miljön och materialet är hållbart och återvinningsbart. Alla möbler hade flera funktioner, det vill säga man behöver färre möbler.

Synen på boende och därmed inredning och design håller på att förändras, måste förändras, med tanke på ökad globalisering och minskade resurser. Man kan också konstatera en strävan efter att hitta nya sätt att se på produkter: hur kan design få flera liv? Kan man till exempel recycla materialet? Se till exempel företaget Carpet Reloaded som ger nytt liv till gamla mattor. Kanske också att tänka innovativt vad gäller affärsmodeller: Man kanske ska hyra istället för att köpa? Byta med varann, som exempelvis Bruno Gallerian i Stockholm som arrangerar bytardagar. Eller köpa begagnat istället för nytt, där Filippa K: s secondhandbutiker är en förebild. Eller förnya din gamla soffa med ett nytt överdrag, istället för att slänga den, se företaget Bemz som tillverkar nya överdrag till Ikea-soffor. Allt detta är företeelser vi kommer få se mer av framöver. Trots allt är det ett positivt skimmer över vårens mässor. Vi hittar sätt att hantera problemen och kan börja se positivt på framtiden. ■ Text Ann Ögård Stern

bemz.com


44-47_Anns trendrapport_b #2-10_LKPG 2010-02-19 16.08 Sida 4

SHOPPING

TRENCH, SKJORTA, SCARF Trench även i svart och sand. Skjorta även i ljusblå. Linnescarf även i rosa. Newhouse Pris 2 499 kr / 799 kr / 799 kr

VÅRBLOMMOR Halsband Lotta Design Klostergatan 4 Pris 225 kr.

KLÄNNING Brun-beige Svensk design. Kriss Nygatan 31 Pris 1 195 kr.

ISLOSSNING Halsband Lotta Design Klostergatan 4 Pris 225 kr.

housedoctor.dk

MASAI Färglad tunika Boutique Blå Ekholmen Centrum Pris 849 kr

Två 2010 LKPG Magazine


48-49-Körkort_b_LKPG 2010-02-19 16.13 Sida 1

TA KÖRKORT

HUR KÖR DU EGENTLIGEN? De flesta vuxna svenskar har körkort. Reglerna ändras hela tiden, och för någon som står inför att ta körkort för första gången kan det upplevas som svårt eller oklart vad som egentligen behövs för att få ett körkort. Det finns olika typer av körkort, olika behörigheter, för olika fordon. De olika behörigheterna har lite olika krav. Det första som gäller är att välja vilken förarbehörighet du vill ha. Här följer, med hjälp av Sveriges Trafikskolors Riksförbund, en översikt som kan hjälpa till på vägen mot körkortet. – Sedan den 1 januari 2006 är det krav på introduktionsutbildning för handledare och elev vid privat övningskörning, säger Anders Fransson på Ingelas för Körkort AB i Linköping. De två vanligaste körkorten som tas i Sverige är för personbil, så kallat B-körkort, och för motorcykel, A-körkort. – Från 1 november 2009 krävs även körkort för EU-moped klass 1, fortsätter Anders, vars trafikskola mest lär elever att ta A- och B-körkort. Sedan 1 april 2009 måste alla som ska ta B-körkort gå en riskutbildning i två delar. Del två, halkbanan, har varit med länge. Del ett är den nya delen och omfattar teoretisk utbildning i riskbeteenden, påverkan LKPG Magazine Två 2010

av alkohol och droger och hur trötthet och stress påverkar föraren. Från 1 november 2009 krävs även för A-körkort (mc) riskutbildning i två delar. Både teoretisk och praktisk utbildning behövs för att kunna köra på ett säkert och bra sätt. Det går att utbilda sig privat, på en trafikskola eller för vissa behörigheter på en gymnasieskola eller inom vuxenutbildningen. Det är vanligast att man både går på trafikskola och tränar privat, så kallad mängdträning. Valen du behöver göra är bland annat att välja en trafikskola, en duktig handledare och bra läromedel. Det som kallas för körskola heter egentligen trafikskola. – För att ha trafikskola krävs det tillstånd, säger Anders. Man bedriver verksamheten med tillstånd av Transportstyrelsen. Det finns olika behörighetsnivåer. En godkänd trafikskola ska ha lärare som genomgått en grundläggande trafikskolelärarutbildning. Alla trafikskolor utbildar inte till alla körkortsbehörigheter. – Den vanliga trafikskolan utbildar till bil, mc och tungt släp. För lastbil, buss och andra körkort

finns det specialister på det, säger Anders Fransson. Alla, oavsett behörighet, som ska ta körkort eller traktorkort måste ha ett körkortstillstånd innan de kan börja övningsköra eller göra ett förarprov. Ansökan gör du via nätet på Körkortsportalen. Den som ska ta körkort för personbil, behörighet B, och vill köra helt eller delvis privat måste gå en kort introduktionsutbildning tillsammans med sin/sina blivande handledare. Det finns en mängd saker man måste öva på tillsammans med en trafiklärare och/eller handledare för att kunna köra fordonet på egen hand. En kombination av övningskörning på trafikskola och mängdträning privat med handledare gör att man lär sig rätt från början och håller nere kostnaden. Vill man mängdträna med en handledare måste hon eller han skaffa ett tillstånd för att få vara just den elevens handledare. Även om själva körningen kan framstå som något verkligt praktiskt krävs det mycket teoretisk kunskap för att du ska kunna köra på ett säkert och medvetet sätt. ■

Källa www.str.se

text Daniel Atterbom foto Shutterstock


48-49-Körkort_b_LKPG 2010-02-19 16.15 Sida 2

Magnusons Trafikskola AB i Linköping har i dagarna blivit

Diplomerad Grön Trafikskola Grattis och lycka till i ert fortsatta miljöarbete på trafikskolan! – Vi har diskuterat det i flera år, säger Dennis Andersson till LKPG. Sedan tog det nästan ett år innan vi fick diplomet. Vi är jätteglada!

Projektet Grön Trafikskola startade redan 1999. Det är ett samarbete mellan STR Halland, Naturskyddsföreningen, Gröna Bilister och Vägverket. Hos Magnusons Trafikskola kan intresserade nu gå en så kallad Ecodrivingutbildning. Det innebär att man lär sig både köra sparsamt och ekonomiskt, samtidigt som du värnar om miljön. Ecodriving passar såväl företag som privatpersoner. Ecodriving är, menar Magnusons Trafikskola, en körteknik som kan ge 10-20 procent lägre bränsleförbrukning. Tekniken bakom Ecodriving är framtagen för att minska bilens miljöpåverkan, men den innebär samtidigt påtagligt lägre bränslekostnader och mindre slitage på bilen. Kriterier för Grön Trafikskola: Avsikten med dessa kriterier är att ange vilka krav som trafikskolor måste uppfylla för att kunna diplomeras som Grön Trafikskola. Diplomeringen innebär att trafikskolan får ett diplom samt rätt att använda de symboler som är knutna till Grön Trafikskola i sin marknadsföring. Syftet med diplomeringen är att visa kunderna vilka trafikskolor som uppfyller högt ställda krav på miljöanpassning med avseende främst på förarutbildning men även på personal, fordon, drivmedel och kontor. Dessa kriterier har tagits fram och beslutats av STR:s förbundsstyrelse den 20 april 2005.

9nUK|JDNYDOLWHWSn   N|UXWELOGQLQJHQJHUI|UGHODUQD  EnGHSnYlJHQRFKLSOnQERNHQ    

   

  

 

  ZZZIUDQVVRQLVUDHOVRQWUD¿NVNRODVH

:DON,Q²'ULYH2XW 18.g59,,*c1*9c5(16.856(5

Kriterier för Grön Trafikskola: Avsikten med dessa kriterier är att ange vilka krav som trafikskolor måste uppfylla för att kunna diplomeras som Grön Trafikskola. Diplomeringen innebär att trafikskolan får ett diplom samt rätt att använda de symboler som är knutna till Grön Trafikskola i sin marknadsföring. Syftet med diplomeringen är att visa kunderna vilka trafikskolor som uppfyller högt ställda krav på miljöanpassning med avseende främst på förarutbildning men även på personal, fordon, drivmedel och kontor. Dessa kriterier har tagits fram och beslutats av STR:s förbundsstyrelse den 20 april 2005. ■

—ºÇϺÁ¾¾¼¶É¶Ã‰¡¾ÃÀîžü ©ºÁ…†ˆ‚ˆ†††Ž… NROODLQGDWXPRFKSULVHUSnYnUKHPVLGDZZZLQJHODVVH

Två 2010 LKPG Magazine


•50-•51-Körkort_b_LKPG 2010-02-19 17.39 Sida 1

TA KÖRKORT

Ingelas – för ditt körkort Ingelas för Körkort AB Berzeliigatan 4 582 18 Linköping Telefon 013-31 11 90 www.ingelas.se

LKPG Magazine Två 2010

– Ingela Samuelsson har arbetat 26 år som trafiklärare, säger Anders Fransson som är administrativ chef på Ingelas för Körkort. Anders Fransson har arbetat där i två år. – Jag kommer från en annan bransch, som trafikskolechef gör jag allt bakom kulisserna. Ingelas för Körkort AB har tio bilar att övnmingsköra i. – Vi menar att vi är Linköpings populäraste trafikskola. Vi är flexibla och ett ledord för oss är att eleverna inte ska ta en lektion för mycket, utan anpassar oss för varje elev. Trafikskolan har tio bilar som rullar och alltså tio trafiklärare.

För dem som har läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, kan Ingelas för Körkort hjälpa till. – Vi kan erbjuda dyslektiker stödteori och många olika hjälpmedel som muntlig tentamen och så vidare. Vi kan utföra dyslexiutredningar. Ingela Samuelsson är utbildad dyslexilärare. Ingelas för Körtkort utbildar förutom körkort för B-personbil även Ecodriving, miljövänlig bilkörning, körkort för personbil med släp, för mc och för moped. – En grej som är vanlig i Linköping är att det finns en lokal trafikregel: stor gata/liten gata. Det innebär att folk inte tillämpar högerregeln utan stora gator är falska huvudleder. ■ text Daniel Atterbom


50-51-Körkort_b_LKPG 2010-02-19 16.58 Sida 2

Fransson & Israelson Trafikskola AB Apotekaregatan 3 582 27 Linköping Kontor 013-12 35 84, 013-13 65 00 www.franssonisraelsontrafikskola.se

TEL. 013-14 52 21

Fransson & Israelson – en anrik trafikskola – Min far hade den i många år, säger David Samuelson. Fransson var ju först i Linköping, redan 1929. Min far Ingemar, som dog för ett halvår sedan, köpte först Fransson 1966 och sedan Israelson. Då, 1971, slogs de båda ihop till en. Idag finns ingen Israelson eller Fransson i företaget. – Idag är vi fyra trafiklärare, två killar och två tjejer, och en kontorist. Det var inte självklart att David skulle gå in i familjeföretaget. – Nej, inte från början. Jag körde lastbil i tio år dessförinnan. Pappa ville att jag skulle ta över, och jag tänkte att det är bäst att prova innan barnen kommer. Så att jag inte hade sagt nej till något som jag skulle tycka om. Det är fem år sedan David tog över. Han är glad åt att hans pappa fick uppleva att han tog över. – Förut kunde jag alltid fråga pappa om jag undrade över något. Även om det var jag som skötte det mesta, kan jag inte fråga honom längre om saker. David har sett några förändringar under de här fem åren. – De flesta tar lite fler lektioner nu för tiden. Förut var de flesta heta och ville ta körkortet snabbt. Nu är de oftast medgörliga och tar fler lektioner. Hur många beror på förkunskaperna. – Det beror på hur mycket man har kört hemma. En eller två elever om året klarar av allting på fem till sju lektioner. De flesta hamnar över tolv lektioner. Ju äldre man är när man tar körkort, desto fler lektioner behövs. – Mellan tummen och pekfingret brukar vi räkna med lika många körlektioner som man är år gammal. De flesta av eleverna är mellan 18 och 25 år. David gillar sitt jobb. – Man träffar trevliga bilskoleelever och jag har bra arbetskamrater. Vi är noggranna och effektiva. Eleverna hos oss behöver inte köra mer än nödvändigt. De ska få en bra utbildning och klara körkortet.

Nu kan du övningsköra på en miljödiplomerad trafikskola i Linköping!

Bil • MC • Tungt släp • Eu-moped • Eco-driving • Handledarutbildning

■ text Daniel Atterbom

Två 2010 LKPG Magazine


52-53-Däck_b_LKPG 2010-02-19 17.26 Sida 1

Haga Cykel Industrigatan 30 Linköping Telefon 013-12 91 30

TA KÖRKORT

Cykla med hjälp av elmotor Björn Arvidsson driver Haga Cykel i Linköping. Han säger att 80 procent av deras omsättning är på just cyklar. – Elassisterade cyklar är något som kommer mer och mer och folk har börjat haja hela grejen med dem.

En elassisterad cykel kan gå tre till fem mil per

– Man behöver inte ha något körkort, säger Björn. Den går på 24/48 volt och har en 250 watts Panasonic-motor. Laddningstiden är cirka fem till åtta timmar.

På kontinenten är elassisterade cyklar populära. – Vi i Norden är lite efter med elcyklar/elbilar, men det kommer mer och mer, säger Björn.

laddning, och den klarar upp till tusen laddningar.

Försäljningen av elassisterade cyklar ökade med 15 procent under 2009. – Om fem-tio år kommer det att vara ännu vanligare, och jag tror vad det lider kommer de att konkurrera ut mopederna. Elcykeln är ett jättebra stadsfordon och bra för miljön, säger Björn. Priserna för de vanligaste modellerna av en motordriven cykel ligger från 6 995 kronor upp till Crescentmodellen på 14 995 kronor. – Det finns motordrivna cyklar som kostar upp till 50 000 kronor. Ju dyrare, desto mer avancerad motor- och batteriteknik. De kostar som en vespa/ moped, men är ett bra mycket bättre alternativ för en grön framtid. Elassisterade cyklar är det mest miljövänliga motorfordon som finns på marknaden, menar Björn. – För en person som cyklar mycket inom stan, och även utanför, så är det ett klockrent och miljörent alternativ. Vi på Haga Cykel har inte bara miljö i tankarna utan även i blodet. För en elassisterad cykel behövs det alltså ingen form av körkort. – Fast vi rekommenderar cykelhjälm. Det är viktigt att cyklister tänker på säkerheten. De som har hjälm och gul skyddsväst syns mycket bättre. Det är ett bevis på att förarna har något innanför skallen och tänker innan de trampar. ■

NYHETER 2010 NU ÄR VÅRENS FÄLGNYHETER FRÅN ÄNTLIGEN HÄR!

4 MÅ N RÄN ADER TEFR ITT M WWW ER INFO PÅ .P

ELLE SDAC K.SE

pellesdack.se • 013-12 14 07 • Gottorpsgatan 41 • Tornby LKPG Magazine Två 2010


52-53-Däck_b_LKPG 2010-02-19 17.27 Sida 2

TA KÖRKORT

16 april ska dubbdäcken vara ersatta med sommardäck En ny lag för vinterdäck trädde i kraft den 1 januari i år. – Den lagen säger att man bara får köra med dubbdäck till och med den 15 april, säger Lasse Klefborg på Pelles Däck. Den 16 april ska dubbdäcken vara ersatta med sommardäck. – Med tanke på att av de bilar som har vinterdäck i Sverige är det ungefär 70 procent som har dubbdäck, kommer det att bli en trång tidslucka. Vi får inte ta av dem före den första april och sedan ska de vara av den 16 april. Representanter för däckbranschen som Däckspecialisternas riksförbund försöker förhandla till sig dispens i år. – Dels vet vi inte när vintern tar slut, dels vet gemene man inte om det här. De tror fortfarande att det är den sista april som gäller, vilket det har varit i tio år. Det här ställer till problem. – Ja, det kommer att bli ett belast-

ningsproblem för oss som byter däck. Det är inte så att vi kommer att tjäna mer pengar, utan vi undrar hur vi ska hinna serva alla kunderna. Det kan innebära att bilägare kommer att försöka skifta hjul på egen hand. – De som är medvetna kan bli stressade och vilja göra det själva. Det kan innebära skador och fel, vilket man kan undvika om man anlitar en fackman. En fackman tittar dessutom på däcken. – Vi kan ju avgöra kvaliteten på däcken. Som jag brukar säga, din bil är inte säkrare än dina däck. Det är ingen ändring i höst. Då får man sätta på vinterdäcken från den 1 oktober 2010. Det gör att det är bra att prata med personalen på Bilprovningen. De kontrollerar att din bil uppfyller minimikraven, men det kan vara bra att kontrollera allting, speciellt då däcken, menar Lasse på Pelles Däck. – Vi tar gärna emot kunder som har frågor om sina däck, säger Lasse. ■

Finns det

texter Daniel Atterbom

åretruntdäck som är bra?

– Nej, svarar Lasse på Pelles Däck i Linköping. Ett bestämt nej. Är det optimala att ha en uppsättning vinterdäck och en uppsättning sommardäck? – Absolut, med det klimat som råder här så finns det ingen annan bra lösning. Hur kan en vanlig bilägare bäst vårda sina däck? – De ska förvaras torrt, men de ska inte förvaras för varmt, inte i pannrummet. De ska vara rena, och helst Pelles Däck & Fälgar Gottorpsgatan 41 inte i påsar. Oftast blir 582 73 Linköping det kondens i påsar så att Telefon 013-121407 fälgarna tar stryk.

Är några däck mer prisvärda än andra? – Gärna däckfabrikat som används som originalmontering. Det kan vara en regel att hålla sig till. De är oftast med vid utvecklingen av bilen, så det ställs höga krav och de borde duga. Vad är det vanligaste felet bilister gör som försämrar deras däck? – Att de kör med lågt lufttryck och kollar det alltför sällan. Vilken typ av däck är optimal i det snökaos som har varit? – Erkända bra dubbdäck har varit lösningen denna vinter.

Har du ett bra råd att ge? – Ja, din bil är inte bättre än dina däck. ■ Källor: www.drf.se och www.dackinfo.nu

Två 2010 LKPG Magazine


54-55-Körkort_b_LKPG 2010-02-19 16.29 Sida 1

TA KÖRKORT

Den kompletta

MOTORARENAN

Linköpings Motorsällskap Linköpings Motorstadion 585 93 Linköping Telefon 013-36 26 90 Hemsida www.lms.se

Leif Nilsson är stadionchef på Linköpings text Daniel Atterbom foto LMS

Motorsällskap (LMS). Det är en motor-

klubb som drivs på ideell basis såväl arrangerar mängder av tävlingar samt driver Linköpings trafikövningsplats. – LMS ansvarar för Linköpings trafikövningsplats, säger Leif Nilsson. På den genomför vi riskutbildningar för bilar, lastbilar, bussar och motorcyklar. På Linköpings trafikövningsplats genomför vägverket sina körkortsprov för tunga fordon som lastbilar och bussar plus motorcyklar samt personbil med släp. – Vi samverkar med vägverket, transportstyrelsen, polisen och trafikskolor i Linköping. Det är en rätt så stor bredd. Linköpings Motorsällskap idrottsdel anordningar träning och tävlingar i tio olika motorgrenar: – Det är fem för motorcyklar: roadracing enduro, speedway, motorcross och trial och för bilar: rally, folkrace, karting, banracing och miniracingbilar (radiostyrda bilar). Medlemsantalet är cirka 1 900 medlemmar och det går att börja tidigt. – Vi har fyraåringar som kör motorcross och så går det uppåt i åldrarna. LMS arrangerar många tävlingar. – Vi kör 40-50 stora tävlingar varje år. Allt från EMtävlingar i alla grenar till knattetävlingar. I år genomför vi fyra SM, 34 nationella tävlingar samt klubbmästerskap. ■


54-55-Körkort_b_LKPG 2010-02-19 16.30 Sida 2

SHOPPING

KLÄNNING CAMILLA NORRBACK 100% ekologisk bomull. Rosetten är flyttbar. No 36 Nygatan 36 Pris 1 250 kr

Henrik Ibsen

VILDANDEN A HINT OF TINT Färgad ögonbrynsgel från Billion Dollar Brows. Ny produktserie för perfekta bryn. P.A.U.S Skönhet & Hälsa Klostergatan 68 Pris 245 kr.

BROW BOOST FRÅN BILLION DOLLAR BROWS Stimulerar återväxten och ger fylliga ögonbryn. Nyhet i Sverige från Hollywood. P.A.U.S Skönhet & Hälsa Klostergatan 68 Pris 295 kr.

HALSBAND Halsband Lotta Design Klostergatan 4 Pris 125 kr.

CAPSICUM KNITTED JAKET 100 procent bomull. Finns även i offwhite. Från XS-XL Boomerang Filbytergallerian Pris 1 199 kr

STORA TEATERN LINKÖPING 5 mars – 24 april

otateatern.se Biljetter 020 – 51 51 20 www.ostg

KUNO QVIST Modell Sejd Optiker Almå Nygatan 20 Pris 1 730 kr

Omsorg i minsta detalj! Begravning - Blommor - Juridik Jour dygnet runt

Familjeföretag i samverkan

C.A. Roséns Begravningsbyrå S:t Lar Larsgatan sgatan 17, LINK LINKÖPING, ÖPING, Tel. Tel. 013-12 02 17, www www.ca-rosens.se .ca-rosens.se

Två 2010 LKPG Magazine


56-57_Kryss #2-10_b_LKPG 2010-02-19 16.32 Sida 1

Vinn trisslotter!

LKPG KRYSSET TVÅ

Lös krysset och vinn trisslotter. Första pris: 2 st trisslotter Adressen är LKPG Magazine, Box 436, 581 04 Linköping. Märk kuvertet LKPG Krysset . Svaret vill vi ha senast 15 mars. Vinnarna publiceras i nästa nummer.

Ç lände an-

karda

trådmaskar

ç

ç fågel

dum

3

ha klart för sig ger stadga

num mer ett i leken

⁄ byrå

utsålln in g

betydande kvickt

hälsa för själen

eldtecken tog till benen

Ç

hjälporgan sandemose

ä rl ig vill jagande bråkigt

pojke i fam i l-

ej på

6

bettet grov ljudförstä rkare

jen

sm ila den ger viss trygghet

gå i banor

8

spelföretag skrev oden

husbestyr faller en del mycket skyr

1

2

3

igenkänningskänsla

Ç

piggar upp i leken

5

4

ç

slet maträtt

6

8

7

ç s leirn-g vä x t

9

framåtanda

hålla tyst dam i bibeln

intar gä rna l inslus

efter-

smalt

skott terra

kn ixar

firma

renlev- anmärkn ing nadsman visas kan mjölkas ilsket

virke

Ç

konkavt antal kattliv skogsväsen

luftord

tyg-

del

kanter

jobbar på banken

rättesnöre sj unger kör i kort kyrka lä rosats

7

kråkfågel besökare

lägga börda på svordomar danmark

fyller vi

÷

bakar i skala

hjul- 9 del

är ju ett lasarett

1

Ç

2 kägla

hundar © www.korsordDIREKT.se

Förra numrets korsordsvinnare av två trisslotter var Johan Roxberg, Linköping.

LKPG Magazine Två 2010

träd-

bör bäras varsamt

ovilja önskas vid torka

jobbar i spåret

tar sällan

ligger vent i ldel enveten ful vana

överdel mötesnej

÷

bakredskap välbekant före turen

avspisa sedelersättare

skyndsam

ger genlj u d

erfarenhet j ustera

lata sig har sakrala sånger

4

mottar mjölk godmodig

m itt i prick

5

pulver öppn ing

grekisk krigarstat bot

Ç


56-57_Kryss #2-10_b_LKPG 2010-02-19 16.32 Sida 2

SHOPPING

%62-0~78)6%6)7967)6Ă&#x2022; ~8%86-7)2--2/Â?4-2+ *6-+Â?6%()1Ă&#x201E; ~67)6:-')&=++)64~)**)/8-:% 6)(3:-72-2+78.}278)6Ă&#x192;/:%0-Â&#x161;')6%(6~(Ă&#x201E; +-:2-2+Ă&#x192;0Â?2),%28)6-2+3', Ă&#x201E;&%7)6%( 3987396'-2+Ă&#x2026; )231:~6)6*%6)2,)8 3',74)'-%0-78/314)8)27/%2:-+)(-+ 731*Â?6)8%+%6)1Â?.0-+,)8)2%88}+2%(-+ 1-2(6)~87-**6363',%(1-2-786%8-32Ă&#x192;3', 1)6~8(-2)+)2/}62:)6/7%1,)8Ă&#x2026;

HAKON SAILOR HALFZIP FrĂĽn XSâ&#x20AC;&#x201C;XXL Finns endast i blĂĽ. 100% bomull, 799 kr. T-shirt i 100% frĂĽn XSâ&#x20AC;&#x201C;XXL, finns även i svart, 249 kr. Boomerang Filbytergallerian

~8)6()8-286)77%28Ă&#x2013;328%/8%+}62% %6-%22)Â?()6786Â?14~Ă&#x2021;Ă&#x2C6;Ă&#x160;Ă&#x201E;Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x152;Ă?Ă&#x160;Ă&#x2030; )00)6-2*3Ă&#x2026;0-2/34-2+1%86-7)2Ă&#x2026;7) ;;;Ă&#x2026;1%86-7)2Ă&#x2026;7) %86-7)2}6)88%::)6-+)70)(%2() *Â?6)8%+-2316)(3:-72-2+Ă&#x201A;3987396'-2+Ă&#x201A; 0Â?2)%(1-2-786%8-323',)/3231-7/ 6~(+-:2-2+Ă&#x201E;-}6-(%+'%Ă&#x2C6;Ă&#x2020;Ă&#x2020;%278}00(% 3',ÂŻ227-83'/,301Ă&#x201A; Â?8)&36+Ă&#x201A;%01Â?Ă&#x201A; 447%0%Ă&#x201A;-2/Â?4-2+3',}78)6:-/Ă&#x201E;

KJOL + BLUS Chinzad 100% bomull Newhouse Pris 1 299 kr / 999 kr

 PIKĂ&#x2030;TRĂ&#x2013;JOR 100% bomull. Finns i 27 färger. Gant Filbytergallerian Pris 795 kr.

1<+(7 1RDI

.XQR4UnQ YLVW IDUN VEDSPIS Didriksons Brasvärme Floragatan 4

TvĂĽ 2010 LKPG Magazine


58-59_Restaurangguide #2-10_b_LKPG 2010-02-19 16.34 Sida 1

Restaurangguide:

Lkpg Möt Linköping från sin godaste sida. Här finns något för alla smaker! text Marie Berggren foto Patrik Ekenblom

HARRYS

BAR & KÖK

Välkommen till stans självklara mötesplats där människor möter människor. Här serveras alltifrån pubmeny med traditionella och nya inslag till 3-rätters. I Harrys bar hittar du såväl ljus och mörk öl på fat som spännande drinkar. Afterwork till kl 19.oo. När kvällen övergår till natt är det fullt ös på dansgolvet torsdaglördag.

Ett besök i den mysiga matsalen borgar för en trevlig kväll, inte minst för smaklökarna! Här finns gott om härliga smakbekantskaper från menyn och vinutbudet är stort. Dessutom finns ett stort utbud av viner på glas. I baren finns förutom läckra drinkar även 30 ölsorter. Fredagarna bjuder på en populär After Work med massor av trevliga människor.

ADRESS Ågatan 43 TELEFON 013-13 33 90 HEMSIDA www.harrys.se ÖPPETTIDER Tisdag 17-sent, Onsdag 17-sent, Torsdag 17-02, Fredag 16-03, Lördag 13-03

THE CHAMP Längst ner på Storgatan hittar man sportbaren The Champ, en lyckad kombination av sport av alla de slag och god mat med mexikanska influenser. 18 tv-skärmar med senaste tekniken finns utplacerade i lokalen.

ADRESS Ågatan 47 TELEFON 013-10 01 11 HEMSIDA www.barochkok.se ÖPPETTIDER Tisdag-Onsdag 17sent, Fredag 16-01, Lördag 18-02

ADRESS Storgatan 1 TELEFON 013-14 14 34 HEMSIDA www.thechamp.nu ÖPPETTIDER Måndag-fredag 15-24, Lördag 12-24, Sönd 13-24. VIP-rum (upp till 60 personer)


58-59_Restaurangguide #2-10_b_LKPG 2010-02-19 16.36 Sida 2

RIVA

RESTAURANT OLYMPIA

LASZLO’S KROG

MOZZARELLA

På Riva bjuds det på äkta italiensk matglädje. Här avnjuts i första hand kärleksfullt tillagade italienska smaker, ibland med amerikanska inslag. Interiören är en upplevelse i sig med sin smakfulla moderna stil med marina inslag. God service, intressanta drycker och stillsam musik förhöjer intrycket ytterligare. Pizzorna gräddas i vedeldad ugn.

Souvlaki, grillad bifteki, oliver och tzatziki… Välkommen till ett Grekland i miniatyr. Linköpings första grekiska restaurang firar i år 25 år i samma regi. På gemytliga Olympia har stamgästerna genom åren blivit allt fler och lagom till 25-årsjubiléet erbjuder man en uppdaterad meny med spännande smaker och tillbehör. Men de omtyckta, traditionella grekiska specialitéerna är fortfarande kökets självklara stolthet. Titta gärna förbi på en mezé, ett urval smårätter som blir en hel måltid av läckra medelhavsspecialiteter såsom auberginröra, bläckfisk och scampi, vitlöksbröd, feta och ostfylld paprika.

Laszlo’s krog är Hjulsbrobornas gemytliga samlingsplats, värt ett besök för alla som vill uppleva en trevlig kväll med god mat och familjär stämning. En kvarterskrog när den är som allra bäst. På Laszlo’s är matsalen är alltid uppdukad med vita linnedukar och snittblommor. Här erbjuds vällagad mat, mysig stämning och glad och trevlig personal. Menyn bjuder till exempel på italienska smaker som lasagne, pizza och pasta samt kött- och fiskrätter med fransk touch. Bland förrätterna finns bland annat sniglar och olika tapas. Är det dags att fira en högtidsdag, eller kanske ett bröllop? Boka Laszlo’s festvåning i herrgårdsmiljö eller beställ mat ifrån restaurangens stora cateringmeny. Menyn finns på hemsidan.

I en trevlig och lagom avslappnad miljö serverar Mozzarella genuin, italiensk mat till rimliga priser. Förutom olika pizzor finns naturligtvis italiensk pasta, antipasti, kött, fågel och sallader. Prova också deras härliga fisk och skaldjursrätter. Man kan här även köpa med sig olika italienska matvaror och delikatesser.

ADRESS Ågatan 43 TELEFON 013-14 45 15 HEMSIDA www.riva.se ÖPPETTIDER Tisdag-Fredag 17-sent, Lördag 18-03

ADRESS Platensgatan 3 TELEFON 013-12 33 66 HEMSIDA www.restaurantolympia.se ÖPPETTIDER Alla dagar

PRISEXEMPEL Förrätt Bruschetta romana 68 kr. Pizza la Scampi med vitlöksmarinerade jätteräkor, purjolök, färsk tomat och ruccola 98 kr. Tiramisu 65 kr. ADRESS Nygatan 11 TELEFON 013-13 44 86 HEMSIDA www.mozzarella.nu ÖPPETTIDER Alla dagar 11-22 Fredag-lördag 11-tills vidare

ADRESS Hjulsbrovägen 38 TELEFON 013-15 15 85 HEMSIDA www.laszloskrog.se ÖPPETTIDER Alla dagar 17-22

”En nyupptäckt maträtt är roligare än en nyupptäckt stjärna. MODMED RESTAURANG & BAR

NORI

TRATTORIA DA VINCI

HAGDAHLS KÖK

Utmärkt kök i modern miljö. G:a Tanneforsvägen 51 TELEFON 013-495 54 07

Stans godaste japanska mat. Sparregatan 3 TELEFON 013-13 01 33

Italiensk restaurang. Bielkegatan 1 TELEFON 013-121 121

Regional gastronomi med internationell finess. Vasavägen 16 TELEFON 013-14 14 89


60-61_Vinprovning_b_LKPG 2010-02-19 16.38 Sida 1

Vin Nyfiken på italienska viner?

Välkommen på Tycker du om att upptäcka nya intressanta viner? Är du nyfiken på vad vinlandet Italien har att erbjuda? En italiensk afton med vinprovning i glada vänners lag är nu en möjlighet för alla mat- och vinintresserade i Linköping som vill prova något nytt och spännande.

En av de allra mest snömättade kvällarna i början av februari var LKPG på plats på Restaurang Mozzarella för att, tillsammans med ett gäng trevliga Linköpingsbor, prova fyra italienska viner, tre röda och ett vitt. Bland gästerna mötte vi bland andra Joanne Hoffsten, mångsidig linköpingskonstnär, och kvinnan bakom de vackra förgyllda altartavlor och konstverk som pryder restaurangen. Meir Vaknin, som driver restaurangen och som tagit initiativet till provningarna, samarbetar med Matric Italgross, vars kvalitetsviner vi denna kväll skulle få prova. LKPG Magazine Två 2010

provning

Först dukades det upp ett bord med antipasti, läckra, italienska aptitretare. Här fanns bland annat tonfiskfyllda minipaprikor, rostade vitlökschampinjoner, oliver och inlagd kronärtskocka. Om man bara ville prova vinet och sedan spotta ut det, så som en äkta vinprovare gör, eller om man ville dricka det på vanligt sätt, var förstås en smaksak. En del av gästerna var vana vinprovare och använde spotthinken flitigt under kvällen. Det alla var överens om var att vinerna höll mycket hög klass. Tillsammans med lämpliga maträtter hade de visat ytterligare kvalitéer naturligtvis (se serveringsförslag till vinerna här bredvid). Undertecknad kommer definitivt att prova Barbarossan nästa gång det ska avnjutas smakrika, starka ostar.

Vill du prova och få tips om goda italienska viner är det alltså en god idé att samla ihop ett gäng vänner, eller varför inte arbetskamrater, komma överens med restaurangen om prisnivån på vinprovningen och en lämplig kväll. Priset ligger från cirka 250 kronor per person. Ett trevligt sätt att umgås för vinvänner och nyfikna noviser en möjlighet att upptäcka nya favoriter. ■ text Marie Berggren foto Kristin Cavlén


60-61_Vinprovning_b_LKPG 2010-02-19 16.39 Sida 2

Röda viner:

Rochedone 2006 (nr 75801-01) Pris 183 kr Producent och region Azienda Agricola Ca dei Frati, Lombardiet. Druva Marzemino, Sangiovese och Cabernet Sauvignon. Smak Välbalanserad och utvecklad smak med bra koncentration och längd. Inslag av fat och mörka bär. Serveringsförslag Passar till olika typer av kötträtter, till vilt och fågel, samt till de flesta ostar.

Barbarossa Il Dosso 2004 (nr 75517) Pris 194 kr Producent och Region Fattoria Paradiso, Emilia Romagna Druva 100% Barbarossa (finns endast hos Fattoria Paradiso) Doft Intensiv med inslag och ros och viol. Smak Kraftfull men sammetslen, rik på karaktär. Serveringsförslag Stek av mörkt kött, kalkon, vilt, kött med tryffel och starka ostar.

Vitt vin: Taber, Lagrein Riserva Producent och Region Bolzano, Alto Adige Druva Lagrein 100% Årgång 2004 Doft Fruktig, blommig och kryddig. Inslag av skogsbär, viol, mandel och mynta. Smak Medelfyllig, med inslag av skogsbär, körsbär, viol och vitpeppar. Serveringsförslag Passar till olika typer av kött och charkuterier samt till lagrade ostar.

Amarone della Valpolicella Corte Vaona 2005 (nr 75521) Pris 224 kr Producent och region Novaia, Veneto. Druva Corvina, Corvinone och Rondinella. Doft Intensiv med inslag av röd mogen frukt. Smak Kraftig silkeslen och smakrik, med inslag av mandel, körsbär, kryddor och tobak. Lång behaglig eftersmak.

Dellago Pinot Bianco 2007 (nr 75810-01) Pris 150 kr Producent och Region Bolzano, Alto Adige Druva 100% Pinot Bianco Doft Fruktig doft av äpple och päron. Smak Frisk, fyllig, aromatisk. Serveringsförslag Passar bra till olika vegetariska rätter, välkryddade fiskrätter samt till fågel och lagrad ost.

Två 2010 LKPG Magazine


62-63_Vinsida #2-10_b_LKPG 2010-02-19 17.08 Sida 1

SHOPPING

ZZZHYHQWNRFNVH

__.2&..1,9$5_.g.65('6.$3_9,17,//%(+g5_ .2&..1,9$5_.g.65('6.$3_9,17,//%(+g5_

BOXX'R – VINKYLARE FÖR BAG IN BOX Optimal vintemperatur varje gång! www.eventkock.se Pris 1 490 kr (ord. pris 1 790 kr)

)5,$+(0/(9(5$16(5 ,120/,1.g3,1* 

VINTURI – ESSENTIAL WINE AERATOR Perfekt vinluftning på ett par sekunder! www.eventkock.se Pris 429 kr (ord. pris 499 kr)

LKPG Magazine Två 2010


• 62-63_Vinsida #2-10_b_LKPG 2010-02-19 17.46 Sida 2

MAT & DRYCK

Amarone Ett dussin amaroneviner i Systembolagets ordinarie sortiment och över tre dussin ytterligare i beställningssortimentet säger allt: Amarone är många svenskars favoritvin. Det är anmärkningsvärt för ett så pass dyrt vin, speciellt mot bakgrund av att viner för över hundralappen står för bara ett par procent av Systembolagets försäljning. Populariteten understryks även av att vinet har sin egen fan club; Club Amarone med hemsidan www.clubamarone.se. Amaronervinerna kommer från vindistriktet Valpolicella som ligger i regionen Veneto i norra Italien. Distriktet är sådär fyra mil långt och som mest en och en halv mil brett och sträcker ut sig i västöstlig riktning med början några kilometer från Gardasjön. Staden Verona ligger alldeles söder om midjan och i öster gränsar distriktet till Soave, känt för sina vita viner. Distriktet kan beskrivas som en rad parallella dalgångar som går på tvärs från norr till söder. Klimatet är milt för det nordliga läget och här spelar Gardasjön en viktig roll som värmereservoar om höstarna. Den västligaste tredjedelen av distriktet har rykte om sig att vara den bästa biten och kallas Valpolicella Classico. Härifrån kommer också många ledande producenter som Masi, Allegrini, Tommasi och legendaren Quintarelli. I mitten ligger Valpolicella Valpantena som är en annan sottozone där Bertani gör bra viner medan området i öster bara betecknas Valpolicella. Den delen har alltid ansetts ge de enklaste vinerna. Idag håller det på att ändras när många ambitiösa vinodlare gör sig namn som högkvalitativa vinproducenter. Hit hör Romano Dal Forno som var först och är störst, men också Corte Sant’Alda och Tenuta Sant’Antonio för att nämna några vi brukar kunna köpa på Systemet. Utmärkande för amaronevinerna är att druvorna torkas efter skörd. Torkningen är en viktig process som präglar vinet på flera sätt. Främst förstås genom den koncentration av druvsaften som processen medför. Mellan 30 och 50 procent av druvornas vatteninnehåll avdunstar under torkningen som brukar vara i tre, fyra månader. Men det beror också en del på hur man torkar druvorna. Traditionellt har klasarna hängts upp på väl ventilerade vindar eller motsvarande och sedan har vädrets växlingar fått göra sitt. Har det varit torrt och blåsigt har man fått skrumpna men friska druvor. Och har det varit fuktigt och regnat har druvorna angripits av röta och blivit mögliga. Därmed har vinerna också varierat rätt mycket från år till år. Och en riktigt bra växtsäsong med fina, mogna druvor har inte nödvändigtvis varit bra för amarone om hösten varit dålig. För att komma till rätta med detta byggde nydanande vinfirman Allegrini en speciell klimatanläggning för att torka sina druvor. Röda viner ska göras av friska druvor för att få mörk färg och ren och fruktig smak, menade man och fick snart flera efterföljare. Amarones traditionalister anser däremot att det gärna får vara lite röta på druvorna. Möglet förstör i och för sig en del färgämnen och vinet blir ljusare men det får å andra sidan större komplexitet och en liten bitterhet. Och så pekar man på historien och säger att amarone en gång fick sitt namn just för att det var lite bittert. ■ ULF JANSSON

Vintips

Vintips för dig som gillar amarone 2006 Capitel de’Roari Amarone NR 12366, PRIS 175 KR

Kanske det mest prisvärda av alla amaroneviner utsågs Capitel de’Roari till Årets vin av Munskänkarna förra året. Det kommer från den lilla familjefirman Luigi Righetti och har alltid lika pålitligt funnits i många årgångar på Systembolaget. Doften är avrundad med både mogna och torkade körsbär, röda bär, pinje, fat och choklad. Smaken är fyllig, rik och fruktig med toner av körsbär, mandelmassa, fat och torkad frukt och den har stora, mogna syror och riktigt bra längd. Befriande nog är smaken heller inte så söt som många amaroneviner tenderar att vara idag.

2005 Zenato Amarone della Valpolicella Classico NR 32145, PRIS 379 KR Zenato är en familjefirma från trakten av Gardasjön. Vinerna har rönt stor uppmärksamhet internationellt under de senaste åren och görs i en modern, öppen, koncentrerad och ofta lite fruktsöt stil där eken ofta spelar en framträdande roll. Doften är fruktig utvecklad och nyansrik med mörka bär, körsbär, torkad frukt, ek, vanilj, rom och choklad. Smaken är fyllig och fruktig med lite söt inledningen, ordentligt koncentrerad och lång och den slutar tufft och eldigt.

2006 Masi Amarone Costasera NR 2345, PRIS 269 KR

Masi gör flera olika amarone där de bästa är vingårdsbetecknade. Kvaliteten är genomgående hög och stilmässigt kan vinerna räknas de traditionella. Costasera är firmans instegsvin i genren och druvorna kommer från olika delar av Valpolicella. Doften är fruktig, fatig och lite kryddig med torkad frukt, mogna körsbär, läder och mjölkchoklad i dragen. Smaken är fyllig, rik, fruktig och sammansatt med riktigt bra balans. En generös och välbyggd amarone utan att vara spektakulär.

2006 Corte Sant’Alda Amarone NR 95503, PRIS 495 KR Corte Sant’Alda är en riktigt högklassig vinproducent som tillhör gänget som håller på att sätta östra Valpolicella på kartan. Gården drivs av den dynamiska och viljestarka Marinella Camerani som odlar sina druvor efter biodynamiska principer. Doften är ännu ung och återhållen med inslag av körsbär, lingon, russin, ek och mandelmassa. Smaken är fyllig och rikt fruktig med bra koncentration, fina, rena och lagom strama syror, riktigt bra längd och varmt, stöddigt slut. En amarone med fin stil och harmoni och det vinner på att lagras. Vinet släpps 1 mars på Systemet och tillgången är begränsad till 360 flaskor så det gäller att beställa det fort.

Två 2010 LKPG Magazine


64_Till Sist face-sthlm#2-10_b_LKPG 2010-02-19 17.06 Sida 1

TILL SIST.

FACE Stockholm Platensgatan 1 Linköping Telefon: 013-23 85 00 www.facestockholm.com

SVENSK MAKE UP OCH HUDVÅRD MED VÄRLDSRYKTE FACE Stockholm har funnits på Platensgatan sedan 2002. Linköpingsbutiken är idag en av de mest framgångsrika i Sverige. FACE Stockholm har ett 40-tal butiker över hela världen. Senast öppnades två nya butiker i Dubai.

Bakom Face Stockholm står Gun Nowak, som startade företaget i mitten av 80-talet, och hennes dotter Martina Arfwidson, moster och kusin till Anna Karlerö som driver Linköpingsbutiken. – Det var Martina som, när hon var på besök hos mig och hemma från USA, undrade om jag inte hade lust att starta en Face Stockholm-butik i Linköping, berättar Anna när vi träffas i den ljusa butiken kryddad med vackra antika föremål. DEN KÄNNS NÄSTAN SOM en frestande godis-

butik med alla underbara nyanser i ögonskuggor, pennor, blushers och läppstift. Här är alla välkomna att botanisera bland inte mindre än 200 olika nyanser för läpparna, 150 olika

ögonskuggor, foundations, blushers, puder och professionella make up-verktyg. Och det bästa är att alla burkar är öppna för att man ska kunna prova sig fram till favoriterna. Personalen, hudterapeuter och make up-artister, arbetar aktivt med varje kund, lägger alltid make up och ger råd om alltifrån färgval, trender och brynplockning till nyans på ögonbrynskuggan. Tanken på eget företag fick mogna för Anna, men två år efter Martinas besök var det dags för invigning. Moster Gun var på plats för att hjälpa till att sätta den rätta FACE-touchen. FACE Stockholm i Linköping jobbar även med olika sidoprojekt som exempelvis föreläsningar om make up, modellsminkningar och reklam- och fotouppdrag. Bland dem som sminkats av FACE Stockholm i Linköping finns bland andra Drottning Silvia och prinsessan Madeleine. ANNAS VERKSAMHET ÄR ETT FAMILJEFÖRETAG

på flera sätt. Dels genom kopplingen till FACE Stockholm grundare, dels genom att hela hennes egen familj är inblandad på olika sätt. – Min man Claes ansvarar för ekonomin och personalfrågorna. Jag är Fru Gas och han är Herr Broms i företaget, så vi kompletterar varandra perfekt, skrattar Anna. Sonen Gustaf hjälper till

med bland annat fotografering och 19-åriga dottern Agnes, som valt att gå i mammas fotspår, hjälper till som makeupartist i butiken. MAN KAN SÄGA ATT ÄVEN en tredje familjeaspekt finns i företaget. – Hela det härliga personalgänget i butiken är också som en enda stor familj, förklarar Anna. Jag har haft turen att få behålla min personal hela tiden. Jag tror att kunderna känner direkt att här finns en positiv, välkomnande stämning, så som det gärna gör när man trivs ihop och känner varandra väl. Anna trivs med FACE Stockholm. Men som den gas hon är vill hon också hitta nya utmaningar. Den 1 mars öppnar hon även Hagdahl & Co i den mysiga vindsvåningen i Hagdahlska huset vid Stora Torget. Högst upp under den gamla taknocken är Anna Karlerö på god väg att förverkliga ytterligare en dröm, en 150 kvadratmeter stor oas för avkoppling med skönhet som gemensam nämnare. Hudterapeuter (hud-, kropps- och fotvårdsbehandlingar), frisörer, nagelteknologer, massör men även kläder och smycken kommer att finnas uppe bland Hagdahls gamla takbjälkar och kakelugnar. Mer om detta kommer i mars-numret av LKPG Magazine. ■ text Marie Berggren foto Morre


00_Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-02-19 11.21 Sida 2

 V D Q \ 6 9nJD

5%

BoendefÜrsäkring + extra sakfÜrsäkring

15 %

Camilla! Vi välkomnar

n e d n e r t a t t t sä t a r e ll ä g t De n! e d a lj Ü f t t a i stället fÜr

10 %

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto eller lüngsiktigt sparande

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto + lüngsiktigt sparande

Sikta pĂĽ FĂśrmĂĽnskund Med din vardagsekonomi samlad hos oss fĂĽr du upp till 15 procent rabatt pĂĽ alla sakfĂśrsäkringar. FĂśrutsättningen fĂśr den hĂśgsta rabatten är att du samlar boendefĂśrsäkring, aktivt lĂśnekonto med kort och lĂĽngsiktigt sparande hos oss. DĂĽ ingĂĽr självriskreducering RFKĂ&#x20AC;Hra kostnadsfria fĂśrmĂĽner. Du fĂĽr dessutom alla fĂśrdelar med att samla din vardagsekonomi pĂĽ ett och samma ställe â&#x20AC;&#x201C; enklare tryggare och närmare.

1\JDWDQÂ&#x2021;7IQ   

lansforsakringar.se/ostgota/formanskund


00_Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-02-19 11.20 Sida 1

LKPG MAGAZI N E / T VÅ 2010

Livsstil Shopping Trend

WWW.LKPGMAGAZINE.SE

LINKÖPING DROTTNINGGATAN 8. TEL 013-35 47 70 WWW.SVENSKFAST.SE

Två 2010

! n i s ga a m s l i MN t A s N s GENS v i l t NG I LA e g e PÅ GÅ s g n TAAF i p ö JAN S k n i L

Foto: morre

Vår försäkring Varudeklarerat innebär att huset du köper eller säljer är besiktigat, samt att du är skyddad mot kostsamma efterräkningar i tio år från avslutad affär. Kontakta oss så får du veta mer om de unika fördelarna med att köpa eller att sälja ett Varudeklarerat hus. Du kan också läsa mer om Varudeklarerat på svenskfast.se

LINKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

Varudeklarerat - den bästa försäkringen mot ”dolda fel” som finns på marknaden.

LKPG Magazine #2-10  

LKPG Magazine #2-10

Advertisement