Page 1

Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-01-21 16.27 Sida 1

LINKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

Nöjda kunder är det jag älskar med mitt jobb som mäklare. Men som kund nöjer du dig inte bara med kunskap. Du vill ha någon som verkligen brinner för att sälja din bostad och du vill ha både trygghet och råd under hela försäljningens gång. Det är därför du ska kontakta mig. Min energi tillsammans med Svensk Fastighetsförmedlings kunskap och verktyg kommer bädda för en trygg och lyckad försäljning.

LKPG MAGAZI N E / E TT 2010

Vet du varför jag brinner för att sälja din bostad?

Livsstil Shopping Trend

Välkommen.

HÖRNET DROTTNINGGATAN/HAMNGATAN WWW.LINKOPING.SVENSKFAST.SE TELEFON 013-35 47 70

Ett 2010

Foto: morre

WWW.LKPGMAGAZINE.SE

Louise Simonsson Svensk Fastighetsförmedling

! n i s gaSEN a m s NI l N i E t FTER T s s v li LIVET E t e g N OM e s g ANSSO n i p S JOH ö k Lin THOMA


Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-01-21 16.34 Sida 2

Från början hette vi Länshem. Idén var att göra bostadsaffären lite bättre och lite tryggare. Det har många uppskattat. På några år har vi vuxit till landets fjärde största fastighetsmäklarkedja. Nu tar vi ett steg till och byter namn till det vi är: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. En fastighetsmäklare som kan ge dig lite mer. Oavsett om du ska köpa eller sälja.

lansforsakringar.se/fastighet

! N I S N O G Å N A T S R Ö T S H C BÄSTA O

Nu heter vi det vi är.

and med b m a s i s s la k s d laktivitet i värl a n o rs e 8 - 13 81 67 p 0 r 7 e 0 ll , e 8 9 d 0 n 6 u 4 k 1 r ö Företag: F ctiPro Event, 013 A : ta k ta n o k n e p Case Swedish O .se eller info@actipro REGERANDE VÄRLDSMÄSTAREN

AMR SHABANA

len!

a i Sporthal

ingsdagarn

På plats tävl


LEDARE Välkommen till ett nytt ür med LKPG Magazine, LinkÜpings eget livsstilsmagasin. Efter lite julledighet känns det bra att med nya krafter sätta igüng igen. Innan vi gick pü julledigt süg vi till att hinna med allt det där som vanligen inte hinns med, sü nu är vi uppdaterade och redo fÜr framtiden pü alla mÜjliga vis. Vi har till exempel flera nya medarbetare, hungriga pü att gÜra LinkÜpings bästa magasin. En ny säljare, Tina Hansson, är sedan nügra veckor ute pü fältet i NorrkÜping fÜr att bekanta sig med nya och gamla annonsÜrer. Vüra Üvriga säljare i NorrkÜping finns fÜrstüs kvar, men Tina kommer att Üverta en del av säljarbetet där. Produktionssidan har fütt allt mer att gÜra och fÜr att stärka upp den kommer Mats Larsson att arbeta med oss vid behov. Han arbetar som frilans med uppdrag fÜr bland andra Metro. Han kommer bland annat att hoppa in dü Fabian, stolt nybliven pappa, kommer att vara lite pappaledig. Lite sorgligt är det att meddela att Patrik Ekenblom, vür fotograf som var med och startade magasinet fÜr snart fyra ür sedan, nu gür vidare till andra arbetsuppgifter. Allting har ett slut men utan Patriks insats hade magasinet inte varit där vi är idag. Vi kommer att sakna denna allkonstnär enormt, men är samtidigt glada Üver att han hittat nya utmaningar i livet. Ett jättestort och varmt TACK frün hjärtat säger alla vi pü magasinet. FÜrändringar är oundvikliga och hÜr utvecklingen till. Januari blir vürt avstamp till ett nytt outforskat ür. Nytt är att alla som vill prenumerera pü magasinet nu har mÜjlighet att fü den hemskickad varje münad, vare sig du bor i närheten eller lüng bort och vill ha koll pü hemorten. Mer information finns pü hemsidan www.lkpgmagazine.se FÜr 200 ür sedan, den 6 januari 1810, slÜt Sverige fred med Napoleons Frankrike, och fÜr 100 ür sedan hade den fÜrsta Svenska lüngfilmen, Värmlänningarna, urpremiär. I januari fÜr 15 ür sedan blev Sverige medlem i EU. Sü visst är januari pü münga sätt en viktig münad. Att ibland se baküt ger perspektiv pü den tid vi lever i och utvecklingen till den verklighet vi tar fÜr given idag. Det var nog bara i de vildaste hjärnorna som man 1855 gissade sig till 2010 ürs mobila samhälle när det Svenska telegrafnätet det üret knÜts ihop med det Üvriga Europas nät. Utmaningarna bestür och om ytterligare 155 ür kanske folk ser tillbaka pü vür tid som den stora klimatstridens tid och lever gott i en helt annan verklighet än vür. Fascinerande tanke!        

 

 

MIKAEL FRENNESSON

Omslag: Thomas Johansson FOTOGRAFERAD AV MORRE

Nummer 1 Ă…rgĂĽng 5

3c %2. ,17 $7 (51 ,' (7 )c

LKPG Magazine kommer ut 10 ggr per ĂĽr.

 5$ %$7 7

Adress: LKPG Media AB, Platensgatan 1 A, Box 436, 581 04 LINKĂ–PING. Tel: 013-465 04 30 ChefredaktĂśr/ Ansvarig utgivare: Mikael Frennesson 013-465 04 31

3c 81 '(5 6g .1 ,1* 

(mikael.frennesson@lkpgmagazine.se) Annonsbokning: Tiva Angeli (tiva.angeli@lkpgmagazine.se) 013-465 04 35 Camilla Hast (camilla.hast@lkpgmagazine.se) 013-465 04 37 Produktion: Fabian Wellving (fabian.wellving@lkpgmagazine.se) 013-465 04 32 Marie Berggren (marie.berggren@lkpgmagazine.se) 013-465 04 36 Mats Larsson (mats.larsson@lkpgmagazine.se) 0705-95 92 72 Daniel Atterbom (daniel.atterbom@lkpgmagazine.se) 0766-36 91 99 Omslagsfoto: Morre Hemsida: www.lkpgmagazine.se Tryck: Scanweb OY Distribution till hushĂĽllen:

Upplaga: 30 000 ex

LKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. FÜr insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss fÜr att färgerna i tryck eventuellt ej Üverensstämmer med verkligheten och ansvarar endast fÜr fel i annons begränsat till hÜgst annonskostnaden. Åsamkad skada pga uteblivet eller felaktigt infÜrande ansvaras ej.

9LlOVNDUGMXU  gSSHW0nQWRUV)UH   1\D7DQQHIRUVYlJHQ‡/LQN|SLQJ‡7HO    

ZZZGMXUGRNWRUQVH Ett 2010 LKPG Magazine


02-03_Film #1-10_b_LKPG 2010-01-22 13.17 Sida 1

FILM LKPG bäst just nu

Vi listar vad som är mest sevärt på film, dvd och TV för tillfället TV MAD MEN (Drama) Missa inte att följa den prisbelönade dramaserien om Don Draper och alla de andra reklamarna på Sterling Cooper. Kanal 9 eller i webb-tv på Kanal 5 Play. BIO SNABBA CASH (Drama/thriller) Baserad på Jens Lapidus succéroman. Johan JW Westlund lever dubbelliv som stekare på de hetaste inneställena på Stureplan. BIO THE COVE (Dokumentär) Årets mest hypade dokumentär som ger en lärorik och obehaglig inblick i hur människan behandlar ett djur som tillhör våra absoluta favoritdjur – delfinen. BIO UP IN THE AIR (Genre) Oscartippad om Ryan Bingham (George Clooney) i åratal levt ett lyckligt liv i luften finner han sig plötsligt redo att landa för gott. BIO AVATAR (Sci-Fi, Action, Äventyr) Mästerregissören James Cameron är tillbaka med ett actionpackat äventyr, olikt allt vi tidigare sett som för oss till en spektakulär ny värld bortom fantasins gränser.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa den närmaste tiden BIO IT'S COMPLICATED (Komedi) Meryl Streep spelar en ensamstående mor med utflugna barn som slits känslomässigt mellan exmaken (Alex Baldwin) och hennes nya vän (Steve Martin).

Floppvarning

Vi tipsar dig om saker som kan få svårt att leva upp till förväntningarna TV IDROTTSGALAN Varför en idrottsgala när idrottarna själva inte har tid att vara med? Gör om det till en minnesgala för idrottarna som lagt av istället.

Entourage planeras på vita duken Alla som följt och uppskattat tv-serien Entourange, som bygger på producenten Mark Wahlbergs liv som ung skådis i Hollywood, kan nu se fram emot att den även blir film. Men först ska ytterligare två säsonger av den populära tv-serien med Adrian Grenier, Kevin Connolly och Kevin Dillon i rollerna spelas in, rapporterar Hollywood Reporter. Det är dock oklart när en Entourage-film kan komma att gå upp på vita duken och inga övriga detaljer är i dagsläget kända. Svenska tittare kan se den femte säsongen av serien i SVT med start i februari. Tidigare säsonger sänds i TV 6.

,1* 0 2 & 21 62

LKPG Magazine Ett 2010

Snabba Cash får uppföljare Det blir en uppföljning på biosuccén Snabba cash, som bygger på Jens Lapidus roman om den undre världen i Stockholm. Författaren Jens Lapidus och filmens producent Fredrik Wikström bekräftar att två nya filmer planeras. – Vi bestämde det så fort vi var klara med Snabba cash, säger Fredrik Wikström till nyhetsbyrån. Alla har varit eld och lågor kring det här. Filmen Snabba cash hade premiär i januari. Redan första helgen hade 100 000 biobesökare begett sig till biograferna för att se filmen.

George Clooney filmar i Sverige George Clooney har odlat skäggstubb inför inspelningen av filmen The American, där han spelar en yrkesmördare. Delar av filmens nyckelscener spelas in i Sverige. – Jag har aldrig varit i Sverige förut. Jag ser verkligen fram emot det, säger George Clooney, 48. Filmteamet med George Clooney och filmens regissör Anton Corbijn spelade in i Italien tidigare i höstas. Corbijn är en av världens mest kända videomakare som har arbetat med som U2, Metallica, Depeche Mode och Nirvana. – Anton har gjort en film förut – Control – och den var jättebra. Det är inte alltid fallet när det rör sig om personer som gjort musikvideor eller tagit stillbilder. Många gånger vet de inte hur man berättar en hel historia under en och en halv timme. The american kretsar kring yrkesmördaren Jack, som alltså spelas av Clooney, som efter ett urspårat uppdrag i Sverige drar sig undan till en italiensk by. – Det är en modern lönnmördar-story. Men det är också en slags Sergio Leone-western, baserad på boken A very private gentleman. Största delen av filmen utspelar sig i Italien, säger Clooney som äger en lyxvilla vid Comosjön och bor där större delen av året. Clooney är bioaktuell i tre filmer – Fantastic mr Fox, The men who stare at goats samt den hyllade komedin Up in the air. Vad vet du om Sverige? – Inte mycket. Men jag har hört mycket positivt och ser fram emot att få komma dit.


02-03_Film #1-10_b_LKPG 2010-01-22 13.18 Sida 2

S N O I T A N I C VAC

! R E D I T

ID T G A D T E P P Ö N E N ÄV I O I V T R A A N I H CC NU A V N I P K Ö FÖR DRO S E B IDER T R T E A P K P Ä Ö OCH L

ination p in vacc o r d r ö f pet dagtid Vi har öp mt besök. r 15-19 sa o T , och läkar s n O , ån, Tis Öppet: M -12. ller 10 emsida e h r å v å Fre - Lörd p t ardagar. rtid direk Boka läka elefontider 9-11, v ra t under vå

TYGcialiN I Å P T S e SPECvIaAnliLgaI läkarbesök hga.rVvi ihsjäplpper dig

ty Förutom yper av in tudier, au-pair t a ll a å p ,s serat oss dsarbete n la t u öintyg, , n d, sjö tio vid adop yg, körkortstillstån int jobb, dyk m m. g flyginty

TDIpAriddRs vRia Émat och vattaecncinäreeran TURomIS V ar som s vid resor. Sjukd riskerna l. rsta hälso a vaccinet Dukora av de stö r a b k ic r det d dig med

SNICKAREGATAN 27


04-• 05_Musik #1-10_LKPG 2010-01-22 11.38 Sida 1

VI TAR STEGET EN TRAPPA UPP

MUSIK Musikförsäljningen ökade 10,2 procent under 2009 Efter närmare tio år av fallande musikförsäljning i Sverige innebar 2009 äntligen ett efterlängtat trendbrott, skriver Musikindustrin. Totalt ökade försäljningen under fjolåret med 10,2 procent i värde. Med en ökning på hela 98,6 procent nästan fördubblades den digitala musikförsäljningen och de digitala musiktjänsterna svarar nu för 16,3 procent – närmare en sjättedel – av Sveriges totala musikförsäljning. Fortfarande är dock den legala musikmarknaden nästan halverad jämfört med för tio år sedan. I januari presenterade den svenska branschorganisationen GLF (Grammofonleverantörernas Förening) sin statistik för 2009. Totalt såldes det under 2009 musik för 861,5 miljoner kronor från distributörsledet mot återförsäljare och konsumenter. Efter flera års nedgång ökade albumförsäljningen såväl i antal sålda exemplar (7,6 procent) som i kronor (1,9 procent). Under 2009 stod albumförsäljningen för 80 procent av den totala musikförsäljningen. Däremot halverades singelförsäljningen (oräknat den digitala) som nu är nere på 366 000 exemplar, vilket kan jämföras med de närmare 16 miljoner album som i fjol såldes till ett värde av närmare 700 miljoner kronor. Sverige ligger, med 16,2 procent marknadsandel för den digitala musikförsäljningen, fortfarande långt efter till exempel USA, där motsvarande andel är cirka 40 procent.

Apple utmanar Spotify Den svenska musiktjänsten Spotify har bidragit till att amerikanska Apple och dess tjänst Itunes har gjort sitt intåg på ännu ett område. Tidigare har Apple enbart, och framgångsrikt, sålt digital musik för nedladdning, något som har skett mycket. Musiktjänsten Itunes har sålt över 8,5 miljarder låtar och dominerar den digitala musikmarknaden. Genom köpet av en annan musiktjänst kallad Lala ger sig bolaget även in på så kallad streaming, det vill säga musik som spelas upp samtidigt som den överförs via internet. Denna blir nu en konkurrent till Spotify.

SÄLJER bäst just nu Detta var topplistan när vi gick i tryck: ERIK GRÖNWALL ERIK GRÖNWALL CALLE KRISTIANSSON CALLE KRISTIANSSON BLACK SABBATH GREATEST HITS MELODY GARDOT MY ONE AND ONLY THRILL THE BASEBALLS STRIKE! THÅSTRÖM BE-BOP-A-LULA HELA JÄVLA DAN (1989-2009) LADY GAGA THE FAME MONSTER AMANDA JENSSEN HAPPYLAND SUSAN BOYLE I DREAMED A DREAM GENTLEMEN AWAKEN ME

BÄST just nu

Missa inte dessa album för allt vad ni gör MASSIVE ATTACK HELIGOLAND AMANDA JENSSEN HAPPYLAND ALICIA KEYS THE ELEMENT OF FREEDOM

HETAST på golvet

Några låtar som snurrar mycket på dansgolvet just nu LADY GAGA BAD ROMANCE BLACK EYED PEAS MEET ME HALFWAY

VARNING på stan Alla orkar bara inte lyssna mer

JO MICHAEL JACKSON VAR EN LYSANDE ARTIST, FÖR EN DRYGT 30 ÅR SEDAN. NU ÄR HAN DÖD OCH VI VILL HYLLA HANS MINNE, MEN I ALL FRAMTID?

Magnus Johansson åter! I östgötabandet Ralph ingår skådespelaren Tobias Almborg (Östgötateatern), webbdesignern Leif Stenbom, clownen Dave Braunsthal och grammisvinnaren, numera läraren, Magnus Johansson. Det är första gången på mången år som Magnus Johansson återvänder till musiken på detta sätt. Hela historien om bandet kan intresserade läsa genom att ladda ner skiva för 50 kronor på: grammofon.com/shop/varor.asp?id=14.

Guldrusch för MC Hammer Den gamle rapparen MC Hammer tjänar åter storkovan på guld. Det gläder MC Hammer alias Stanley Burrell. Bolaget Cash 4 Gold, där han är delägare och frontfigur, har guld som affärsidé. De samlar in guldföremål från amerikanerna och säljer sedan guldet vidare i guldtackor.


04-05_Musik #1-10_LKPG 2010-01-21 17.01 Sida 2


06-07_bokspalt #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.02 Sida 1

BÖCKER Min vän Stieg Larsson av Kurdo Baksi är ett ömsint och ärligt vänporträtt av Stieg Larsson som dog för över fem år sedan. Minns du att du, tillsammans med Stieg Larsson och några till, var och tittade på min lägenhet i Stockholm sommaren 2000? – Visst var jag med Stieg Larsson och hans sambo och tittade på din lägenhet. Du var mycket trevlig. Stieg ville att jag skulle ha en bostad i mitt namn. Det hade jag ju inte haft på tio år. Vad fick dig att skriva Min vän Stieg Larsson? – Jag var Stiegs närmaste vän. Jag är skyldig honom att skriva en bok. Han hade nog gjort samma sak om allt var tvärtom. Om jag hade avlidit med tre bestsellers och Stieg fortfarande levde hade han nog också skrivit en bok om mig. En annan anledning är att jag vill presentera den riktige Stieg och hans kamp mot nazism, rasism, intolerans och orättvisor. Jag vill inte att han bara blir en deckarförfattare. Som ambassadör för Stieg måste jag ge den riktiga bilden. Min uppgift är stor, med tanke på att hans böcker säljer i 42 länder och hans filmer visas i 39 länder. Därför har jag skrivit Min vän Stieg Larsson. Kände Stieg på sig att böckerna skulle bli framgångsrika? – Ja, men han trodde böckerna skulle sälja för fyra miljoner kronor i Sverige och Norden. Internationell framgång talade han aldrig om. Som jag förstod det, skrev Stieg böckerna för att få en plattform för att debattera Sverigedemokraterna. Är Stiegs död det bästa som kunde ha hänt SD? – Ja, på sätt och vis. Tack och lov finns Expo fortfarande kvar. Men Stieg var en viktig motor i kampen mot Sverigedemokraterna. Jag kommer att sakna honom i valet 2010. Har du upptäckt något om Stieg som har förvånat dig? – Ja, jag underskattade honom som deckar-

LKPG Magazine Ett 2010

författare. Jag vägrade att läsa hans manus. Det gör ont att tänka på det idag, man ska aldrig underskatta sina vänner. Du träffade hans far eller bror medan Stieg levde. Pratade han mycket om dem? – Ja, det gjorde han. Jag har känt familjen en längre tid. Du var sommarvärd i Sveriges Radios P1 den 20 juni 2000. Ändrade det ditt liv på något sätt? – Nej, faktiskt ingenting. Hur var det att nyligen vara tillbaka i Turkiet? – Jodå. En fantastisk känsla. Man har varit hatad i 28 år och nu gör turkisk teve ett heltimmesprogram om mitt liv. Det är mycket med det jordiska. Under de år du har bott i Sverige, har något blivit bättre, tycker du? – Nej. Sverigedemokraterna sitter nu i varannan kommun. Flera opinionsmätningar pekar mot att SD kan komma in i riksdagen nästa år. För 20 år sedan hade detta varit omöjligt. Jag är orolig för intoleransen i Sverige. Om din bok skulle filmatiseras, vem borde spela dig respektive Stieg? – Ola Rapace kan spela Stieg Larsson. Jag vet inte vem som kan spela mig ännu. Jag har inte funderat så mycket på det. Ola Rapace skulle fungera perfekt, men jag tror inte att min bok blir en film. Teater kan den nog bli. Du har arbetat med samma frågor i 26 år. Vad får dig att fortsätta, trots att saker och ting som du säger inte blir bättre? – Jag tror inte på likgiltighet och tystnad. Om sådana som jag slutar engagera sig blir fler människor intoleranta. Min kamp för allas lika värde och rättigheter är för viktig för att överges. Att fler inte engagerar sig tvingar mig att fortsätta med mitt engagemang. Blir situationen bättre för kurder i Turkiet? – Ja och nej. På det juridiska planet erkänns inte kurder ännu i Turkiet. Inte heller det kurdiska språket. Möjligheterna att diskutera den tabubelagda kurdfrågan är nu större. Det är ett steg i rätt riktning. Skulle ett turkiskt EU-medlemskap förbättra situationen för landets kristna minoritet? – Ja, absolut. Olle Wästberg, publicist, tidigare generalkonsul i New York och chef för Svenska Institutet, menar att utan invandring går Sverige tillbaka ekonomiskt. På vilket sätt skulle du vilja ändra integrationspolitiken? – Jag skulle först avskeda den nuvarande integrationsministern Nyamko Sabuni som är okunnig och islamofob.

LKPG bäst just nu Vi listar läsvärda böcker i februari ...

AV STEVE SEM-SANDBERG DE FATTIGA I LODZ Augustprisvinnaren 2009. En roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz under andra världskriget. En kritiker- och försäljningssuccé. SAAM KAPADIA, JEPPE WIKSTRÖM, KIM PHUC FRED! 100 RÖSTER MOT VÅLD OCH KRIG Efter 200 år av fred i Sverige, ett världsunikt förhållande. Men samtidigt dödas och skadas många över hela Jorden. En bok som sätter i gång samtal och ge både alternativ . TRE SEKUNDER ROSLUND & HELLSTRÖM Utsedd till årets bästa svenska kriminalroman 2009 av Svenska Deckarakademin. Han lever ett dubbelliv. Ett med en familj och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar allt. MARTIN INGVAR, GUNILLA ELDH HJÄRNKOLL PÅ VIKTEN Den framstående hjärnforskaren Martin Ingvar visar hur man samarbetar med belöningssystemet i stället som ger råd om vikt och hälsofrågor. KATARINA WENNSTAM ALFAHANNEN Filmskådespelaren Jack Rappe tar kvinnor som en karl ska. Att de inte alltid är med på noterna hör ju bara till spelet, eller hur? En kriminalroman om mäns våld mot kvinnor.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa att läsa i höst...

SUSANNA ALAKOSTA HÅPAS DU TRIFS BRA I FENGELSET I Svinalängorna skildrade Susanna Alakoski ur barnens perspektiv. Här handlar det om vuxna med liknande bakgrund, som kämpar med sitt arv och sin överlevnad.

Februaritipset

För dig som vill stänga dörren om dig och krypa upp i läsfåtöljen… JENS LAPIDUS SNABBA CASH Tillbaka på topplistorna när filmatiseringen kom. Om du tillhör den halva av svenska folket som inte läst boken: se filmen och läs sedan boken.

Topplistor SKÖNLITTERATUR JANUARI 1. DEN FÖRLORADE SYMBOLEN DAN BROWN (Albert Bonniers) 2. DE FATTIGA I LODZ STEVE SEM-SANDBERG (Albert Bonniers) 3. HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT… JONAS JONASSON (Piratförlaget) 4. HYPNOTISÖREN LARS KEPLER (Albert Bonniers) 5. FYRVAKTAREN CAMILLA LÄCKBERG (Bokförlaget Forum) POCKETTOPPEN JANUARI 1. BOKTJUVEN MARKUS ZUSAK (Damm Förlag ) 2. TILL DESS DIN VREDE UPPHÖR ÅSA LARSSON (Bonnierpocket) 3. 1222 ÖVER HAVET ANNE HOLT (Pocketförlaget) 4. INFILTRATÖREN LASSE WIERUP (Norstedts) 5. KALL SOM GRAVEN PETER ROBINSON (Månpocket) Källa: Svensk Bokhandel. Listorna bygger på uppgifter från cirka 300 bokhandlar och varuhus.

Sedan skulle jag införa ett nytt skolämne med namnet Respekt. Sist men inte minst skulle jag skapa fler arbetstillfällen. Arbetslösa människor resulterar alltid i rasism. Vad är farligast: Sverigedemokraterna i riksdagen, eller att de andra partierna anammar delar av SD:s program? – På kort sikt är SD farligast. På lång sikt är det partierna som anammar SD:s politik, till exempel Folkpartiet, som är farliga. Sverige kan förvandlas till Haiders Österrike eller Pia Kjærsgaards Danmark. Det är mycket farligt! Vad är det mest hoppfulla som hänt på senare tid, tycker du? – Att fler personer med invandrarbakgrund verkar inom media, politik och kultur. ■ TEXT DANIEL ATTERBOM FOTO CATO LEIN


•06-•07_bokspalt #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.12 Sida 2

VÅ R E N S K O L L E K T I O N Ä R PÅ I N G Å N G N YA VA R O R VA R J E V E C K A

VÄ L K O M M E N !

Replagaregatan 16 C (Gyllen) 582 22 Linköping 013-12 23 00 www.sand.dk


08-11_Film It's Complicated #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.05 Sida 1

s ' t I plicated

m o C LKPG Magazine Ett 2010

UIP m foto Atterbo l ie n a text D

n film e å p d llywoo o H r e en. d n u n j a b n m e Äntlig ldre än d romantisk ä r ä n a n ra där kvin liten komplice plicated. n om Det är e m heter It's C lec Baldwin so tA komedi ep spelar mo tre Meryl S Martin. ve och Ste


08-11_Film It's Complicated #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.06 Sida 2

”Mycket vuxen och mycket rolig kärlekshistoria New York Times menar: ”Streep gör så att man tror på [hennes rollfigur] Jane, eller snarare får en att vilja tro på henne, från hennes nonchalant chica garderob till de överseende leenden hon skänker sina barn och älskare, som alla behöver omvårdnad. Sanningen är att alla behöver lite dalt, vilket kan vara nyckeln till Nancy Meyers säregna talang: Hon skämmer skamlöst bort sin publik.” Manusförfattaren och regissören Nancy Meyers har tidigare gjort filmer som Föräldrafällan (1998), Vad kvinnor vill ha (2000), Something’s Gotta Give – Galen i kärlek (2003) och Holiday (2006). Nancy Meyers är lika gammal som Streep och Oscarnominerades för manuset till Tjejen som gjorde lumpen (1981). – En del människor lär sig aldrig enkla sanningar, menar Nancy Meyers i en intervju. – Det är de lyckligt lottade som så småningom lär sig något. Jag tenderar att utforska saker som jag på något sätt brottas med. Att skriva har alltid varit väldigt terapeutiskt för mig. Många av mina filmer skildrar parallella händelser i mitt liv, fast jag har aldrig gått med i armén [som tjejen som gjorde lumpen], och jag har aldrig haft en kärleksaffär med min ex-make. Manuset berättar aldrig sanningen, men det som ligger bakom är djupt känt. Nancy Meyers insåg att det fanns komiska möjligheter i att en skild kvinna har en kärleksaffär med sin före detta make. För att hämta inspiration såg hon om Paul Mazurskys klassiker En fri kvinna (1977) och Bob & Carol & Ted & Alice (1969). De är exempel på filmer som är typiska för den period då de spelades in. Mazursky fångade verkligen tidsandan. Nancy Meyers säger: – Jag lockades av att skildra livet efter skilsmässan som de frånskilda befinner sig i och hur deras relation på flera sätt aldrig riktigt tar slut: de stöter på varandra, de måste klura ut hur

It’s Complicated är något så ovanligt som en romantisk komedi för dem som är vuxna nog att ha barnbarn. Den 60-åriga Meryl Streep, sin generations främsta amerikanska skådespelare med två Oscarstatyetter och ytterligare tolv nomineringar, spelar Jane Adler. Hon är mor till tre vuxna barn. Streeps rollfigur driver en framgångsrik restaurang kombinerat med bageri i Santa Barbara. Ett decennium efter skilsmässan har hon en vänskaplig relation med sin före detta make, advokaten Jake (Alec Baldwin). Men när Jane och Jake firar sin sons universitetsexamen, börjar saker och ting bli lite komplicerade. Därav titeln – It’s Complicated översatt till svenska är Det är komplicerat. En oskyldig måltid två föräldrar emellan leder, tillsammans med flera flaskor vin, till en kväll full av skratt och minnen av ett 19 år långt äktenskap. Vilket leder till en impulsiv affär. Problemet är att Jake är omgift med den mycket yngre Agness (Lake Bell). Nu är Jane, den före detta hustrun, den andra kvinnan. För att leva upp till titeln har Jane anlitat en arkitekt vid namn Adam (Steve Martin) för att rita ett nytt kök. Hennes nuvarande kök har tragiskt nog bara två ugnar. Det är ett av Streeps rollfigurs problem i filmen. Även Adam är frånskild, och han börjar falla för Jane, men snart inser han att han blivit en del av en ovanlig kärlekstriangel. Frågan är om Jane och Jake ska gå vidare med sina skilda liv, eller om tidens gång har fått dem att inse att de faktiskt är bättre tillsammans än var och en för sig. Ja, livet är komplicerat. Några av de bästa – och oanständigaste – replikerna i It's Complicated, menade Washington Posts recensent Michael O’Sullivan, går inte att återge i en familjetidning. För katten, några av de bästa replikerna är inte ens repliker. Han kallar It’s Complicated för en mycket vuxen – och mycket rolig – kärlekshistoria.

Ett 2010 LKPG Magazine


08-11_Film It's Complicated #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.07 Sida 3

de fortfarande är föräldrar tillsammans, hur de ska leva i samma stad tillsammans. Jag märkte hur mycket ordet tillsammans fortfarande existerar när du är skild. Tillsammans blev bokstavligen ordet som förde dem samman igen. – Idén att två som har varit gifta återförenas i smyg var spännande, säger Meyers. Det finns massor av komiska möjligheter. Konsekvenserna av att detta par åter finns i varandras liv verkade farliga och befriande på en och samma gång. Den här berättelsen tog verkligen tag i mig. Frågan tänk om var så komplex och hade så många lager att jag måste föra in en ny man att sätta in i mixen... bara för att göra det än mer komplicerat. Sedan berättelsen kommit på plats arbetade Nancy Meyers med producenten Scott Rudin för

Filbytergallerian, Linköping

LKPG Magazine Ett 2010

att förverkliga projektet. – Jag har känt Scott i över 25 år, och jag har sett hela hans karriär, han är en fantastisk kraft i branschen, säger hon. Han har oklanderlig smak, gör smarta, intressanta filmer och arbetar med stora filmskapare. Jag gick till honom med den här filmen och sa: Jag skulle verkligen behöva din hjälp att sätta ihop och göra filmen. Han har varit en otrolig tillgång för filmen. Scott Rudin återgäldar komplimangen. – Nancy är en verkligt underbar filmmakare, säger Rudin. Jag har alltid varit en stor beundrare av henne, så jag var glad när hon erbjöd mig att producera den här filmen med henne. Jag har gång på gång erbjudit henne filmer att regissera, och hon har alltid tackat nej och sagt att hon inte var redo. Naturligtvis

var hon färdig, och detta är enligt min åsikt hennes bästa film. It’s Complicated fick riktigt bra kritik i USA när den gick upp på biograferna i julas. Roger Ebert skriver: Streep, som gör en av sina sällsynta (och naturligtvis icke-explicita) sexscener, får oss här som så ofta annars att tro att hon är bra på allt hon gör. Och hon kan vid 60 års ålder vara den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i en romantisk komedi. Alla kvinnor bör gå och se den här filmen, om inte annat så för det faktum att för en gångs skull den kvinnliga huvudrollsinnehavaren, Meryl Streep, är äldre än den manliga Alec Baldwin. Exakt nio år faktiskt. Slå det, Woody Allen och alla ni andra i Hollywood. ■


www.wocevent.se

08-11_Film It's Complicated #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.07 Sida 4

Alla tal svenskaar !

CLOETTA CENTER

11-14 FEBRUARI 2010 Biljetter: www.ticnet.se Cloetta Centers biljettbest채llning: 013-190 00 00

Ett 2010 LKPG Magazine


12-13_LHC Niclas Hävelid #1-10_b_Layout 1 2010-01-21 17.10 Sida 1

TIDNINGAR presenteras av Störst i Östergötland på tidningar & tidskrifter Svenska & utländska. Nu öppet även på söndagar Linköping · Trädgårdstorget 4

Träningsdags efter jul? Vi är många som har svårt att komma igång och träna efter julens alla godsaker vi stoppat i oss. Men med lite inspiration kanske det går lättare. På Press Stop hittar du hela sortimentet.

NORRENA

Här finns något för alla oavsett om man är ute efter att börja träna, lägga om kosten eller bara förändra sitt liv. Läser man riktigt mycket så får man hoppas att inspirationen kommer för att man ska orka ta tag i det och satsa på beach 2010. Välkommen in till en av Sveriges största tidningsbutiker där du kan stå och välja just ditt val bland alla titlar.. ■

HEMMAMATCHER

Grattis Lotta! Årets Thomas Sabo-säljare Lotta Jaderyd    

 

Foto: Thomas Sabo

 

LHC ARRANGERAR ER KUND/PERSONALAKTIVITET   

 

 mmm$b_daef_d]^Y$Yec mmm$b_daef_d]^Y$Yec

LKPG Magazine Ett 2010på Guldmagasinet har av Moderna smycken blivit utsedd till Årets Thomas Sabosäljare 2009! Motiveringen till priset löd: Med sällan skådad lojalitet, engagemang, entusiasm, passion och stilkänsla är Lotta på Guldmagasinet bara bäst och blir därför årets Thomas Sabo-säljare 2009! Vår bransch behöver fler som henne! Vi på LKPG Magazine gratulerar och håller med! ■


•12-•13_LHC Niclas Hävelid #1-10_b_Layout 1 2010-01-21 17.25 Sida 2

text Daniel Atterbom foto Morre

Niclas Hävelid Niclas Hävelid kommer från Sveriges närmaste stad Enköping och Expressens nuvarande chefredaktör gick i brorsans klass. Nu tillhör Niclas samma lag som sin bror. Han minns att åren i Anaheim Ducks gav gratis inträde på Disneyland. Efter OS- och VM-guld är det bara SM-guld som saknas. Du har tröja nummer 28, är det något speciellt med det?

Namn Niclas Hävelid Position Back Skjuter Vänster Född 1973 i Enköping Landskamper 76 A, 20 B, 42 J Längd 180 cm Vikt 90 kg Bor I Linköping Familj Fru och tre barn Moderklubb Enköpings SK Andra klubbar Arlanda Wings, AIK, Malmö, Anaheim Ducks, Södertälje, Atlanta Thrashers och New Jersey Devils Säsonger i LHC Första säsongen

– Det är ett nummer som har följt med mig de senaste tio åren. Det var ett nummer som var ledigt när jag kom till Anaheim och det passade bra. Anaheim Ducks är definitivt inget Kalle Anka-lag, inte sant? – Nej, absolut inte. Att det ägs av Disney märktes på att vi hade frikort till Disneyland, och det var ett bra inslag. Din storebror är LHC:s tränare Magnus Hävelid. Är det kul att, eftersom ni båda är professionella, jobba med din bror? – Det tycker jag är inspirerande, vi vet båda vad som krävs. Det är ingen belastning utan mest kul. Vad har du lärt dig efter tio år i NHL? – Jag har samlat rutin och utvecklats. Jag är snabbare i tanken efter att ha spelat i NHL, spelet är snabbare där. Jag är van att spela inför mycket folk och det tryck det innebär. Det mest överraskande med NHL är att det finns mycket duktiga ishockeyspelare. Är det är stora skillnader mellan att på 90-talet ha spelat för AIK i Elitserien, Södertälje SK under speluppehållet i NHL och nu för LHC? Är något likadant? – Som sport har ishockeyn gått framåt, det fysiska spelet är tuffare. Elitserien är jämnare, men med delvis samma gamla lag som Djurgården och Brynäs. Värderar du VM-guldet 1998 och OS-guldet med Tre Kronor i Turin 2006 lika högt? – Ja, det gör jag, det är kanske de två hockeygrejer som delar på förstaplatsen. Om du fick ändra på en regel i ishockey, vad skulle det vara? – Ta och ändra icing i Sverige och göra som NHL. Det är för mycket onödiga avblåsningar. Vad slösar du gärna pengar på? – Min familj. Vad har du alltid i ditt kylskåp? – Mjölk, yoghurt, smör och ost är konstanta inslag. Vilken pryl kan du inte leva utan? – Skridskorna. Vad tittar du helst på i teve? – Jag tittar mer och mer, det blir sport, Arga snickaren, Idol med barnen, mycket barnprogram. Man lär sig saker varje dag via barnteve. Vem skulle du vilja byta jobb med för en dag? – Ja, jag skulle inte vilja vara Tiger Woods i alla fall. Det vore intressant med något polisjobb. Vad är det bästa med att bo i Linköping? – Att de inte har någon trafik att tala om. Vad är det bästa med att spela i Linköping? – Att vi är en välorganiserad klubb med fantastisk laganda och en bra publik. Du gör nu, om jag har räknat rätt, din 20:e säsong som senior. Hur länge tror du att du håller på om du är skadefri? – Så länge som det är roligt att spela på en hög nivå. Det är kul med ishockey, fortfarande känner jag efter varje säsong att jag har utvecklats. Så länge det är kul är det bara att gasa på. Tar LHC SM-guld i år? – Vi har en bra chans. Det finns flera fina och duktiga utmanare och vi är en av dem. ■


•14-•17_Cattis förslag ny layout #1-10_b_LKPG 2010-01-22 11.07 Sida 1

Trendkoll

Cattis skönhet&mode Hej, Nu har vi lämnat 2009 bakom oss och vi kan konstatera att vi både hunnit uppleva ekonomiskt svårare tider och kyligare väderlek än vad vi sett på bra länge. Det sistnämnda är en av förklaringarna till varför försäljningen av skor ökade med 29 procent i december jämfört med samma månad förra året. Vårens skomode fortsätter att vara i fokus och på nästa sida får ni en försmak på de senaste trenderna som kommer att bära oss under första säsongen 2010. De internationella modehusen har förberett ett okonventionellt skräddat vårmode i härliga nyanser av beige, pärlvitt och milda pasteller. Nyckelplaggen är tveklöst A-linje kjolen, skjortklänning och trekvartsärmade jackor. Kläderna görs i skimriga och slinkiga material som följer kroppens minsta rörelse. Plaggen viks, plisseras och draperas i kreationer med både attityd och nytänkande. Längre in på vårkanten kommer vi att lockas med förväntan inför varmare tider med klänningar, t-shirts och linnen med strandmotiv. Nu går vi mot ljusare tider!

Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@lkpgmagazine.se

Vårens plagg är skurna i enkla och skarpa linjer i material som slinkig satäng, blankt siden och textil med skimrande yta. Den brittiska trenchcoaten uppdateras med fokus på axlar i feminina modeller.

Under 1800-talets första hälft gör korsetten sitt stora genombrott som klädesplagg med syfte att skulptera kroppen i en feminin timglasform. Under 2009 har försäljningen näst intill exploderat och nu används inte korsetten bara som underkläder utan syns också på catwalken i form av både topp och klänning.

Skomodet blir allt mer extremt. Antingen väljer du att stå stadigt med breda träklackar eller ståtligt på sylvassa styltor. Scorett satsar på remmar och fransar och material som mocka och läder används flitigt. Säsongens bjuder på lekfulla detaljer som glimtar till i vårsolen. LKPG Magazine Ett 2010


14-17_Cattis fĂśrslag ny layout #1-10_b_LKPG 2010-01-22 10.34 Sida 2

Tipsnyheter 

$GLGD 7HUUH[ V 3URHüllbar sotad look – sü fixar du den

Här kommer mina favoritprodukter fÜr en perfekt sotning. 1. Efter en bra bas med foundation och puder applicerar du Lumene Eyemakeup Base pü Ügonlocket, skuggan kommer att hülla hela dagen och pigmenten i Ügonskuggan framhävs. 2. Det är skillnad pü Ügonskugga och Ügonskugga, jag rekommenderar att sota med nattsvart skugga frün Makeup Store eller välj bland härliga kontrastfärger som lila och grütt frün Lancôme. 3. FÜr att skapa ett djup applicerar du en äggskalsvit skugga som high lighter under Ügonbrynet och gärna lite i Ügonvrün fÜr en klarare blick. Jag kÜper alltid Buttermilk frün Clinique som är perfekt matt och pudrig skugga. 4. En flytande eyeliner är ett müste och det finns olika svürighetsgrader beroende pü om du är stadig pü hand eller ej. Titta därfÜr alltid pü penseln fÜr att se dess tjocklek. L’OrÊal och Isadora har stadigare pensel medan den som Üvat pü raka streck kan vända sig till Helena Rubinstein och EstÊe Lauder. 5. I Ügats slemhinna applicerar du en svart vattenfast kajalpenna, jag fÜredrar Lancômes Crayon Kohl wp. 6. LÜsÜgonfransar fÜrstärker din look och även här kan det vara värt att lägga 20 kronor extra dü kvalitÊn pü limmet är avsevärt bättre, lägg sedan din favoritmascara och din sotmakeup är komplett.

.OlGHUIUnQ8WHOLY

 

En sotad look ser fÜr münga ut att vara den enklaste att gÜra, sätt lite mÜrk färg pü Ügonlocket och det är klart. Skenet bedrar, münga saker kan gü fel och resultatet kan büde bli flammigt och glümigt. Risken är ocksü stor att skuggan faller ner under Ügat.

0DUWLQ*DEULHOVVRQ/LQN|SLQJ  DQYlQGHU$GLGDVVROJODV|JRQ  QlUKDQNOlWWUDUWLOOEDVOlJUHW   Sn0RXQW(YHUHVWLYnU  

Münadensmiss Nitar och läder har varit ett populärt inslag i 80-talstrenden som precis passerat, men Pam Hogg tog Elvis-looken lite väl lüngt under sin vür och sommarvisning pü London Fashion Week. Blek hud mot vitt tyg är aldrig bra och kreationen für mig att skrika less is more.

    h   

1\JDWDQ/,1.g3,1* ,.$12+XVHW/,1.g3,1*

Ett 2010 LKPG Magazine


14-17_Cattis förslag ny layout #1-10_b_LKPG 2010-01-22 10.35 Sida 3

Scorett

Scorett

Aktuelltjustnu

Take a Walk

on the Wild Side

Scorett

tillbaka till 90-talet med dova färger, djurtryck, nitar och läder. Materialen som används är fejkskinn, mocka och tyger i olika skepnader. Vi ser även peep-toes och kilklackar. Damigt 50-tal klamrar sig kvar till restaurangbesöken medan de skyhöga klackarna bär oss i ute nattlivet. Urvalet av läckert skomode kommer från Scoretts och Bianco Footwears vårkollektioner.

Bianco Footwear

Vårens skomode tar oss nostalgiskt

Bianco Footwear

Scorett

LKPG Magazine Ett 2010


•14-•17_Cattis förslag ny layout #1-10_b_LKPG 2010-01-22 13.42 Sida 4

VÅRENS BYXA Hallonröd denimbyxa med dragkedja vid vrist. SAND Gyllen Pris 1 395 kr

SHOPPING

”…en roligt kråmande tryffel, kråsigt inpackad…” ”Charmerande.” Östgöta Correspondenten

KLÄNNING Mönstrad klänning i 100 procent silke. SAND Gyllen Pris 1 949 kr

”En underhållande läckerbit i 1700-talskostym”… ”en munter fest för ögat.” nummer.se THE MOMENT IS NOW! Armband. Lotta Design Klostergatan 41 Pris 225 kr

FEBRUARI STORA TEATERN LINKÖPING T O M 13 min inkl paus Biljetter 020 - 51 51 20 www.ostgotateatern.se Öppet tis-fre kl 11-14 & 15-18 samt 2 tim före föreställning

TUFF JACKA Svart detaljrik skinnjacka. SAND Gyllen Pris 5 995 kr

Ca 2 tim 30

hƉƉƚćĐŬEƵƚƌŝĚŝǀŝŶĞ sŝĚŬƂƉĂǀϮƐƚĞĐůĠŽƌƉƌŽĚƵŬƚĞƌǀĂƌĂǀĞŶĨƌĊŶEƵƚƌŝĚŝǀŝŶĞͲ     ƐĞƌŝĞŶ͕ŵĞĚĨƂůũĞƌĞŶŶĞƐƐĞĐćƌŵĞĚƉƌŽĚƵŬƚĞƌĨƂƌƚŽƌƌŚƵĚ     ;ǀćƌĚĞϰϬϬ͗ͲͿ 

CHANEL Compact makeup. Nettan´s Nygatan 37B Pris 695 kr

MINIPLATTÅNG Brännpunkt Nygatan 20 Pris 179 kr

Ett 2010 LKPG Magazine


18-19_Hannas sidor #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.35 Sida 1

TRÄNINGS

SPECIAL Kom i form efter graviditeten

Hannas hälsa&träning

Har du svårt att få tiden att räcka till? Helt plötsligt har du ett litet knyte som ska ha uppmärksamhet, blöjor ska bytas, det ska ammas, tröstas, vaggas och vyssjas… Var får du tid för att ta hand om din kropp i allt detta?

Det blir inte alltid som man tänkt sig…

Jag trodde att jag skulle få mycket mer tid över när jag fått barn. Visst, jag har ju hört att alla säger att det är ett heltidsjobb att ta hand om ett spädbarn, men det trodde jag ju inte gällde mig. Jag skulle ju minsann se till att få min egentid, min träningstid och ändå hinna vara mamma och sambo. Nu har jag ju insett att jag inte kan göra allt jag vill utan att klona mig, så jag har blivit en mästare på att göra saker som ger mycket på en gång. När denna text skrivs sitter jag och lyssnar på barnskivor och snurrar på en mobil ovanför min sons säng samtidigt. Toalettbesök innebär nu både kissa, borsta tänderna, gunga bebis och göra roliga miner samtidigt. Ibland tittar folk konstigt på mig när jag går i motionsspåret med barnvagn, två hundar och gör viktiga telefonärenden. Det går helt enkelt inte att göra precis som jag själv skulle vilja, utan jag får göra det bästa av situationen, göra det som går att göra. Eftersom jag är en allt eller inget-person så tar det emot ibland, men jag tränar på att leva i nuet och inte bara tänka framåt hela tiden. Jag njuter för fullt av att leka med min lille son, utan att stressa upp mig över alla obesvarade mail i inkorgen precis som jag försöker att inte känna mig oprofessionell när jag måste boka upp mina massagekunder per telefon liggandes på lekmattan, med kräktrasan i andra handen. Jag är definitivt mamma i första hand, men jag hinner med lite annat också. Naturligtvis hinner jag inte träna så mycket som jag skulle vilja. Men istället för att strunta helt i träningen då, så kämpar jag för att utnyttja de små tillfällen jag har. Här bredvid får du som kanske är i samma situation som jag lite hjälp med träningsövningar som är roliga, effektiva och som framförallt går att göra även när du är hemma med ditt barn om dagarna. Njut av varje dag!

Hanna Tigerstrand Wejlemark, Leg sjukgymnast, personlig tränare, Massör & Gruppinstruktör hanna.tigerstrand@lkpgmagazine.se

LKPG Magazine Ett 2010

Träningskompisen. För att du inte ska få ont i ryggen av allt bärande och sittande framåtlutad för att amma, så kan det vara bra att stärka upp musklerna. Din bebis blir ju trots allt bara tyngre och du ska orka bära i och ur spjälsängen ett bra tag framöver. Passa på att göra lite vardagsträning med din bebis. Du får både en mysig stund som stärker banden till ditt barn och en bättre hållning på köpet. Kombinera gärna träningen med raska promenader. 1. Armhävningar.

1.

2. Stjärtlyft. Placera din bebis stadigt på magen (kräver att din bebis är stadig i nacken och klarar att sitta med stöd) och pressa långamt upp. Spänn skinkorna i toppläget. Skratta och gör roliga miner till din bebis, så är det troligare att du hinner göra 10-15 repetitioner.

Börja stående på knä. Spänn magen och håll händerna brett isär. Gå ner så du får ansiktet i höjd med bebisens mage och pussa på den eller gör roliga pruttljud. 10 repetitioner är lagom att börja med, eller så många du hinner innan din bebis tröttnar.

2.


18-19_Hannas sidor #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.36 Sida 2

3. Rygglyft.

3.

Placera din bebis pü mage framfÜr dig och lek tittut när du utfÜr rygglyften. Spänn magen när du utfÜr Üvningen, det ska bara bli ett litet lyft. 10-15 repetitioner.

=POHYHSS[M€YO\UK ¯VJOT`JRL[TLYKpY[PSS

+L[ÄUUZTrUNHP3PUR€WPUNZVTpUU\ PU[L\WW[pJR[]rY[IYLKHZVY[PTLU[ M€YO\UKVJOMYP[PK

4. Dips.

Placera din bebis bredvid dig pü golvet och lüt triceps jobba. Hüll händerna axelbrett isär och lüt armbügarna peka baküt. Gü ner till 90˚ i armbügsleden och upp till nästan utsträckt armbüge i toppläget. 10-15 repetitioner.

4.

+\VJOKPUO\UKRHUHSS[PKRpUUHLY ]pSRVTUHOVZVZZ =PIQ\KLYWrÄRHVJOVJOLU]pYKLJOLJR

5. Crunches.

5.

Sätt din bebis pü magen och bÜj knäna. Jobba upp mot bebisen, gÜr roliga miner och skratta! Pressa svanken mot golvet och behüll avstünd mellan haka och brÜst. Fokusera pü att gÜra Üvningen lüngsamt, känn magen jobba. 10-15 rep.

+LUUH]pYKLJOLJRNrYH[[\[U`[[QH]PKL[[[PSSMpSSLVJONrYLQH[[RVTIPULYHTLKHUKYHLIQ\KHUKLU

.PSSILYNHNH[HU+=PK=HUZP[V;VYUI`3PUR€WPUN ;LS! ^^^Z[HSSI\[PRLUZL kWWL[[PKLY!4rUKHNÂś-YLKHN Âś3€YKHN Âś

UPPLEV DE MEST EXKLUSIVA SKĂ–NHETSBEHANDLINGAR DU KAN TĂ„NKA DIG

6. Plankan.

BÜrja pü tü, gü ner pü knä när du inte orkar mer. Spänn magen, hüll kroppen rak och var noga med att hülla armbügarna rakt under axlarna. Placera bebisen sü du kan fü Ügonkontakt, gÜra miner och roliga ljud, sü din bebis hülls pü bra humÜr och tiden gür lite fortare fÜr dig. Hüll sü länge du orkar! Upprepa gärna Üvningarna tvü omgüngar.

Caritabehandling 90 min 1.395:-

6.

Früga Hanna! Har du frügor om träning och kost? Eller om stretching? Om skador eller skadefÜrebyggande träning? Om olika träningsformer eller träningsprogram? Du är välkommen att maila in, sü svarar jag pü dina frügor. Maila till hanna.tigerstrand@lkpgmagazine.se

Hälsa till alla! www.care4u.se

THERESE & BEATRICE • STORA TORGET 1 • 013-14 44 40

Ett 2010 LKPG Magazine


•20-•21_Früga revisor_b + Paus #1-10_b_LKPG 2010-01-22 13.15 Sida 1

%(5/2&.(57,//+$/6%$1' 2&+$50%$1'

7$* %(7$/$ )g5 /LQN|SLQJ .ORVWHUJDWDQ ZZZVP\FNHVSDUW\FRP

(UEMXGDQGHWJlOOHU IHEUXDULPnQDG

Tvü nedfarter, en barnbacke, tvü liftar och en funpark. Grillplats, servering och skiduthyrning. Oavsett om det är skidükningen, leken LSSLY]rMÅVYUHZVTSVJRHYZrpYK\    OQpY[SPN[]pSRVTTLU[PSS@_IHJRLU  

Foto: Henrik Johansson

%XWLN 0c1)5(/g5

BDO – en revisor som det vart ditt fÜretag är pü väg Att leda ett fÜretag in i framtiden kan liknas vid en upptäckts-

resa. En bra revisor är som en skicklig vägvisare, det vill säga, han känner till de farliga passagerna och de branta ravinerna. Med rätt rüd och stÜd kan entreprenÜren ta de tuffa besluten, och gÜra de rätta valen – vägvalen fÜr framgüng och växande. Framütriktad revision, vad menas med det? Jo, att BDO värnar om att erbjuda fÜretag revisionstjänster som är sü mycket mer än att i efterhand püpeka vad som gütt fel under üret. Tillsammans med entreprenÜren blickar BDO framüt med utgüngspunkt i helheten i verksamheten, inte enskilda detaljer. Grunden fÜr det här arbetssättet är en nära och regelbunden kontakt

med fÜretaget. BDO Revisorer erbjuder büde rüdgivning och revision. Lokal fÜrankring i kombination med BDO:s internationella nätverk är en styrka som banar väg fÜr en gynnsam utveckling. BDO:s affärsidÊ är att ge fÜretag och organisationer de bästa affärs-

mässiga fÜrutsättningarna genom funktionella och tydliga tjänster inom omrüdena revision, skatt, fÜretagsservice & redovisning, affärsrüdgivning, finansiella tjänster och verksamhetskonsultation.

Backen och skiduthyrningen är Üppen: Ons - Fre 18.00 - 21.00. LÜr - SÜn 10.00 - 17.00. Telefon 011-10 16 18 LKPG Magazine Ett 2010

Att ha en trygg, kunnig och affärsmässig partner vid sin sida blir ett ovärderligt stĂśd fĂśr kundens dagliga drift och fĂśrvaltning, sĂĽväl som fĂśr den strategiska affärsutvecklingen. â–


20-21_Fråga revisor_b + Paus #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.43 Sida 2

p.a.u.s skönhet & hälsa Anna Andersson Ålder 37 år. Yrke Hudterapeut och ägare till p.a.u.s. Bor Gottlösa, Mantorp. Fritid Familj, vänner och inredning. Motto Följ din intuition.

Klostergatan 68 Linköping Telefon 013-14 60 50 www.pausekoxen.se

P.a.u.s. skönhet & hälsa

Dagspa med bredd Ett professionellt och kunnigt team på 16 personer som ser det som sin självklara uppgift att ge besökaren en stunds välbehövlig avkoppling för kropp och själ. Så kan man kort sammanfatta p.a.u.s skönhet & hälsa vid Hotell Ekoxen som öppnade i september 1996. Då var begreppet spa fortfarande ganska nytt och genom åren har verksamheten utvecklats till ett för Linköping unikt koncept med bredd och stora valmöjligheter för den som vill koppla av och låta ett proffs ta hand om en. P.a.u.s vänder sig till såväl företag, föreningar som privatpersoner, till kvinnor och män i alla åldrar. Här kan man njuta av härliga hudvårdsoch kroppsbehandlingar med produkter från välkända Darphin, Decleor, md formulations och Phytobiodermié samt Bare minerals (i.d). Anna Andersson är certifierad hudterapeut och har varit med sedan början av 1997. Anna är idag ensam ägare och driver p.a.u.s som ett aktiebolag. För henne är det självklart att personalen trivs och mår bra, då man i detta jobb alltid ger mycket av sig själv. – Vi är ett sammansvetsat team som har som målsättning att förmedla vår paus-anda i allt vi gör, berättar Anna. För alla här är det viktigt att besökaren alltid känner sig väl omhändertagen. Männens intresse för hud och kroppsvård har ökat markant under senare år. Varför inte njuta av en klassisk ansiktsbehandling speciellt för mannens hud eller överraska en vinterglåmig sambo med spa-paketet Ny Man med massage, ansiktsbehandling och bodyscrub/fotvård. Bland massagebehandlingarna finns till exempel klassisk, fibro-, hot stone eller

spamassage att välja på, alltefter hur man mår och vad kroppen behöver. Bara för att nämna något ur det breda utbudet. Poolen, som håller en behaglig temperatur på 31 grader, är flitigt använd för vattengymnastikpass eller olika spa-aktiviteter med mys och skön avkoppling i morgonrock och tofflor. Här finns skräddarsydda relaxpaket med bad, bastu, frukt och valfria behandlingar för både enskilda och sällskap. P.a.u.s erbjuder grupp- och företagsarrangemang, kick-off-paket och spa-weekend. Allt skräddarsys efter gruppens storlek och önskemål. Det mycket breda utbudet av behandlingar, aktiviteter och kompetenser gör p.a.u.s unikt i Linköping. – Vi kommer under våren även att satsa på lite exklusivare happenings då vi skämmer bort våra kunder i lite mindre grupper, till exempel tjejgänget eller som företagsaktivitet, då kunderna blir extra väl omhändertagna på olika sätt. Så håll utkik på vår hemsida, avslutar Anna. ■ text Marie Berggren foto Morre


22-23_Lotta Design_b + Pelles vinnare #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.44 Sida 1

Lotta Design Klostergatan 41 Linköping Tel 013-12 68 00 www.smyckesparty.com

På smyckekurs hos Lotta Design – här råder

största möjliga koncentration Säg smyckekurser och många tänker direkt på Lotta Design. Det är ingen överdrift att säga att Lotta Persdotter, som startade företaget 2006, satsade rätt när hon gav sig in i smyckebranschen. Förutom sin välbesökta butik i det lilla rosa huset på Klostergatan 41, kör Lotta och hennes personal så gott som varje kväll kurser i att tillverka sitt eget smycke. Att folk har ett behov att skapa och få använda sin kreativa ådra är tydligt. – I vårt stressade, effektiva samhälle, där man hela tiden klämmer ut det Lotta Persdotter sista ur varje människa, Ålder 37 finns ett enormt behov Bor I Ljungsbro av att få koppla bort varFamilj Sambo, 2 söner dagen, att få skapa med på 13 och 10 år. 2 bonushänderna och vara kreativ, barn på 18 och 13. erfar Lotta. Somliga hittar Fritid Nej. Motto Hur svårt kan motvikten till detta i att det vara?. måla eller skriva, andra

ägnar sig åt blommor eller trädgård. Eller så hittar de det här och upptäcker hur roligt det är att göra sina egna, personliga smycken.

att göra ett halsband eller örhängen man kanske sett i ett magasin, kopplas alla andra tankar för en stund bort. Grundmaterialet till kursen kostar 150 kronor och därutöver kan man välja fritt bland de 2 500 artiklarna som butiken erbjuder. Bland material som sötvattenspärlor, glas, silver, pärlemor, läder och mocka blir ingen skapelse den andra lik. Det är både inspirerande och roligt att skapa ett smycke för att matcha ett visst plagg man har. Herregud så snyggt det blev, har JAG gjort det här? är en vanlig kommentar när det första smycket är producerat. Många blir uppriktigt snopna över sin förmåga och får blodad tand. Resultatet ser proffsigt ut! – Många tänker att de ska vara sociala på mina kurser, men ofta är man så koncentrerad på det man gör att det blir alldeles knäpptyst när skapandet väl kommer igång, berättar Lotta och tillägger med ett skratt: …och det händer att folk inte vill gå hem för att de har så roligt! I huset där Lotta Persdotter startade Lotta Design har verksamheten sakta

men säkert vuxit. Hur svårt kan det vara? undrar Lotta. De orden sammanfattar hennes positiva person i ett litet nötskal. Med sin wiplashskada tvingades hon hitta en ny födkrok och hennes inställning har tagit hennes företag långt. Nästa steg är att göra Lotta Design känt även utanför Linköping. – Sedan en tid tillbaka har jag två anställda som säljer Lotta Design till olika återförsäljare runt om i Sverige, exempelvis till guldsmedsbutiker, inredningsbutiker, blomsteraffärer och hotell, avslutar Lotta. ■ text Marie Berggren foto Morre

Lotta tar emot grupper om 5-20 personer, både killar och tjejer, företag

och privata grupper, barnkalas och en och annan möhippa, och under ett par timmar råder full koncentration på uppgiften. Med fokus inställt på LKPG Magazine Ett 2010

Fotnot: Lotta har även försäljning av smycken och material på nätet, www.smyckesparty.com


22-23_Lotta Design_b + Pelles vinnare #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.45 Sida 2

Vår erfarenhet din trygghet! Familjen Kärnborg vann biljetterna till Disney On Ice!

Begravning - Blommor - Juridik

Alla med bilbarnstol som bytte sina däck hos Pelles Däck var med i utlottningen av fyra eftertraktade biljetter till premiären av Disney On Ice i Cloetta Center. De glada vinnarna blev pappa Joakim och barnen Jonathan och Amanda Kärnborg, som tänker bjuda med kompisen Ellen på äventyret. Lasse på Pelles Däck, här med assistans av hunden Gordon, överlämnar vinsten. Stort Grattis!

Vid efterfrågan även Ingemar Nordh och Krister Johansson

Familjeföretag i samverkan

Centrala Begravningsbyrå Apotekaregatan A potekaregatan 10, LINKÖPING, LINKÖPING, tel. 013-12 20 59, www.centrala-begr.com www.centrala-begr.com

LÄCKER DESIGN - LÄTTPLACERAD - STORA GLASYTOR

Hög mysfaktor!

Öppettider Mån-Tors kl 12-18, Lördagar kl 11-14, Floragatan 4, Tel 013-21 91 20, www.didriksons.se Ett 2010 LKPG Magazine


24-25_Evenemang feb LKPG_b + Disney On Ice #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.46 Sida 1

2-7 feb 4 feb

6 feb

9 feb

SWEDISH CASE OPEN 2-3 februari kvalspel, Linköping och Norrköping. 4-7 februari Finalspel i Linköpings Sporthall. Över 30 nationer på plats. TV-sändningar samt live-sändningar på Internet. Samtidigt avgörs Case Squash Cup för squashspelare. Mer info: www.swedishopensquash.se

RESEMÄSSAN 2010 Ett 35-tal utställare ger tips och råd inför din resa. Seminarier mellan kl 10:30-15:00. Entré för vuxna 20 kr. Barn under 12 år går in gratis. På Konsert & Kongress. För mer information kontakta: bert.ferin@telia.com eller 0705-12 08 50.

SVINALÄNGORNA Susanna Alakoskis succébok Svinalängorna blir teater i unikt svensk-finskt samarbete. Biljetter: Konsert & Kongress Telefon 013-190 00 00 Online www.riksteatern.se Tid: Kl 19.00 Crusellhallen, Konsert & Kongress.

11-14feb DISNEY ON ICE kommer till Cloetta Center den 11-14 februari 2010. Missa inte en fantastisk show där vi möter Musse och Mimmi på en sagolik resa. Mer info och biljetter finns på www.arenabolaget.se

LHC MÖTER FRÖLUNDA I CLOETTA CENTER Välkommen till toppunderhållning med LHC i Cloetta Center! Hockey är överlägset bäst LIVE! Pris: 60-280 kr. Se www.linkopinghc.com och klicka på biljetter. Tid: Kl 19.00 I Cloetta Center.

TIPSA OSS OM EVENEMANG Vi tar gärna emot tips på kul och udda grejer som händer i Linköping med omnejd. Maila ditt tips till kalender@lkpgmagazine.se Sista dag att tipsa till marsnumret är den 10 februari. Skriv Evenemang i ämnesraden.

11 feb MODE, MÖBLER & MAKEUP PÅ 1700-TALET Museipedagog Barbro Johansson visar och berättar om mode, möbler & makeup på 1700-talet. För dig/er med barnvagn. Pris: Entré 20 kr Tid: Kl 13.00 på Östergötlands länsmuseum.

FOTO: JAN ERICSSON

11 feb LKPG HAHA! Kör så skrattrynkorna djupnar varannan torsdag på Café M. Kom och upplev de bästa komikerna från Östergötland och resten av Sverige. Pris: 30 kr. Tid: Kl 19.30.

12 feb

14 feb

20 feb

THÅSTRÖM I SPORTHALLEN Fredagen den 12 februari kliver Joakim Thåström upp på scenen i Sporthallen i Linköping. Pimme är aktuell med Be-Bop-A-Lula hela jävla dagen, en sammanfattning av hans senaste 20 år som soloartist. Mer info på www.arenabolaget.se

VINTERSÖNDAG I VALLA Valla fritidsområde kl 10-14. Fri entré. Info: 013-12 11 10 Läs mer om evenemanget på www.linkoping.se/gamlalinkoping

MARKUS KRUNEGÅRD Nu ger sig Markus ut på en liten turné och självklart gör han en visit i grannstaden Linköping. Aktuell med två plattor, Prinsen av Peking och Lev som en gris, dö som en hund. På Garden, Konsert & Kongress. Insläpp 19.30. Boka biljetter på www.arenabolaget.se

FOTO: SHUTTERSTOCK

FOTO: UNITED STAGE

21 feb 23 feb

19-20feb INSIDE OUT – CIRKUS CIRKÖR En föreställning fylld av cirkushjärta, grym livemusik och Cirkus Cirkörs energi och skruvade komik. På Konsert & Kongress kl 19.00 Info: 013-190 00 00 och www.riksteatern.se FOTO: MATS BÄCKER

ANKI OCH PYTTE MÖTER ÖSTGÖTA BLÅSARSYMFONIKER Upptäck musikens magiska värld tillsammans med barnens favoriter Anki & Pytte när det hälsar på i Crusellhallen. Anki busar runt, frågar om instrumenten och lyssnar på alla ljud. Kl 15-16 utan paus. Biljetter: www.ticnet.se

RE:FORM För ungdomar. Alltifrån skapande till debatt om aktuella frågor. Vårens tema: Musik. Fri entré. Eventuellt en mindre avgift för material tillkommer. Info: 0701-91 92 54. www.ostergotlandslansmuseum.se FOTO: SHUTTERSTOCK

26 feb

27 feb

4 mars

SPORTLOVSORKESTERN En familjekonsert i Konsert & Kongress. Ungdomar från hela länet bildar orkester och repeterar med stöd av SON-musiker hela veckan och framför resultatet vid denna konsert. Info: www.arenabolaget.se

HIGH SCHOOL MUSICAL PÅ TURNÉ Fantastisk musik och koreografi och en berättelse om att följa sina innersta drömmar. På Konsert & Kongress kl 13.00. www.arenabolaget.se

LOUISE HOFFSTEN Under vårvintern beger sig Louise och hennes fantastiska band ut på en stor Sverigeturné där de bjuder på det allra bästa ur Louise digra repertoar. På Konsert & Kongress kl 20.00 Mer info och biljettbokning på www.arenabolaget.se

FOTO: PETER KNUTSON FOTO: EMMA MATSSON

LKPG Magazine Ett 2010

Vi behöver Er hjälp för att få information om evenemang runt om i Östergötland. Allt från att klättra i träd till vinprovningar. Gärna udda och roliga evenemang. Vi förbehåller oss rätten att välja ut det som passar. Införandet är helt gratis. Maila in era uppgifter på: kalender@lkpgmagazine.se

Evenemangskalender februari


• 24-25_Evenemang feb LKPG_b + Disney On Ice #1-10_b_LKPG 2010-01-21 18.04 Sida 2

Disney On Ice • Disney On Ice turnerar med flera is-shower samtidigt runt om i världen • Disney On Ice har turnerat i Europa sedan 1988 • Det behövs 14 lastbilar för att frakta all utrustning till is-showen • Väl på plats tar det 8-10 timmar att sätta upp föreställningen och 4-6 timmar att plocka ner igen • Under föreställningen används 220 kostymer och varje åkare gör cirka 4 kostymbyten.

EN SAGOLIK RESA

Disney On Ice Musse & Mimmis Sagolika Resa tar dig med på en resa hem till några av Disneys mest älskade favoriter. Du får se Lilo & Stitch, Lejonkungen, Peter Pan, Tingeling och Kapten Krook, Ariel, Musse & Mimmi och många, många fler…

När du slår dig ner för att se isshowen Disney On Ice Musse & Mimmis Sagolika Resa väntar inte mindre än fyrtio isartister i kulisserna. De är alla konståkare med långa och framgångsrika skidskokarriärer. Inför is-showen har de finslipat teknik och koreografi, gjort sig riktigt hemmastadda i sina kostymer och tränat varje litet steg och alla hopp så att de sitter perfekt. I Disney On Ice Musse & Mimmis Sagolika Resa får du se fyra klassiska Disneyäventyr med alla dina Disneyfavoriter. Väskorna är packade. Musse och Mimmi ska ut på en resa. Det blir en sagolik resa där de får flyga med Peter Pan och Tingeling till Landet Ingenstans. Simma under vattnet med Den lilla sjöjungfrun Ariel, tassa fram på djungel-

med Disney On Ice

stigarna med Timon och Pumba från Lejonkungen och rocka loss med Lilo & Stitch på Hawaii till tonerna av ingen mindre än the King, Elvis Presley.

Hawaii och som har en utomjording, Stitch som sitt husdjur… Har du sett filmerna kommer du att känna igen berättelsen från den allra första filmen om Lilo & Stitch.

Äventyret börjar i Afrika på den varma savannen med Lejonkungen Simba och hans båda polare, surikaten Timon och vårtsvinet Pumba. Du får se Lejontassar, svansar och guldbruna lejonmanar virvla i hopp och piruetter.

Resan går vidare till Kung Tritons havsrike. Den lilla sjöjungfrun Ariel och hennes vänner Sebastian och Blunder dyker upp på isen tillsammans med ett helt gäng färgglada maneter, sjöstjärnor och sjöhästar. Du får se de glada vattendjuren glittra och skimra till svängiga calypsotoner. Fantastisk skridskoåkning väntar till musik du garanterat känner igen.

Det är väl knappast någon som förknippar Hawaii med skridskoåkning. Men i Disney On Ice är det dags. Lilo är en liten tuff tjej som bor på

Sagan om Peter Pan är en riktig Disneyklassiker och det sista Disneyäventyret i årets is-show. Med hjälp från den lilla älvan Tingeling flyger Peter Pan och barnen till Landet Ingenstans där de träffar Kapten Krook, Smee och piraterna. Här får du inte bara se konståkning i världsklass utan riktiga flygturer högt över den glittrande isen. Dessutom får du se pirater i stiliga hattar med färgglada plymer och ett sjörövarskepp med piratflaggan hissad. ■ text Elisabeth Löfqvist foto Disney On Ice

Fotnot: Disney On Ice Musse & Mimmis Sagolika Resa kan du se på Cloetta Center den 11-14 februari 2010. Biljetter: www.ticnet.se eller Cloetta Centers biljettförsäljning 013-190 00 00.


26-33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 11.39 Sida 1

T J

>

Thomas Johansson Född 1975 i Linköping Bor Monte Carlo, Monaco. Familj Gisella, en son och en dotter. Yrke Professionell tennisspelare 1994–2009. Spelar Högerhänt, dubbelfattad backhand. Prispengar Över sju miljoner dollar. Singeltitlar 9 stycken. Högsta singelrankning 7 den 10 juni 2002. Grand slam-resultat Australiska öppna 1 titel 2002. Franska öppna andra omgången 1996, 2000, 2002 och 2005. Wimbledon semifinal 2005. US Open kvartsfinal 1998 och 2000. Olympiska medaljer Silver Peking 2008 i dubbel.

LKPG Magazine Ett 2010


26-33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 11.40 Sida 2

efter tennisen

Thomas Johansson text Daniel Atterbom foto Morre

>

Östgöten Thomas Johansson började redan som femåring 1980 att spela tennis för sin pappa Krister. Det var i slutet på eran Björn Borg och precis innan Mats Wilander och Stefan Edberg kom fram. Wilander var Thomas stora idol när han växte upp. Nu donerar han sin tid till sin gamla tennisklubb i Linköping. Han delar sin tid mellan Linköping, Norrköping (där hans svärföräldrar bor) och Monte Carlo. Denna tidnings utsände drack kaffe med Thomas Johansson. Vinsten i Australiska öppna, silvermedaljen i OS 2008 och segern i Stockholm Open 2004 är tre av hans största segrar. Det var nog genetiskt att Thomas Johansson blev tennisstjärna. Såväl farfar som pappa var intresserade och det bidrog till att Thomas först levde för att spela tennis och sedan levde på att spela tennis. – Från början var det min farfar som spelade korptennis, säger Thomas när vi träffas på fiket där vi sitter. Han är avslappnad och obemärkt. Det är ingen som kommer fram och vill ha autograf. Thomas pappa Krister var sjukpensionär och hans mamma Maud arbetade halvtid som receptionist. På en asfaltplätt i Malmslätt målade Thomas pappa en tennisbana som var åtta meter för kort. Thomas blev en av världens tio bästa tennisspelare genom talang och hårt arbete. – När jag var liten satte min pappa mig i den tennisskola som Rolf Appelkvist hade i Linköping. Rolf tog hand om mig från en tidig ålder. Sedan började jag träna med Håkan Jonsson från att jag var tio år.

Thomas fick uppmuntran som ung.

– Klubben har en stor ungdomsverksamhet. I min årsklass, när vi var 14 till 16 år, var fyra i klubben bland de tio bästa i Sverige. Vi hade ett duktigt A-lag, med bland andra Tomas Nydahl och Johan Carlsson. Tränare var Håkan Jonsson. Såväl Tomas Nydahl som Johan Carlsson kommer i likhet med Thomas från Linköping. – Både Tomas Nydahl och Johan Carlsson lyckades väldigt bra som singelspelare. De låg runt de 70 bästa i världen.

I likhet med andra svenska stjärnor, som bland

Johan Carlsson är nio år äldre än Thomas. Han vann junior-SM 1982 då han besegrade Stefan Edberg i finalen. Johan Carlsson är numera styrelseordförande för Racketcenter AB Linköping, som ägs av Linköpings Tennisklubb. Johan bor passande nog i Wimbledon, London och sysslar med affärer. – Jag hade förmånen att få träna med både Tomas och Johan under Håkan Jonssons ledning. Håkan var en fantastisk tränare som gjorde mig till en bättre tennisspelare. Från Linköping blev det ett naturligt steg att börja spela på proffstouren.

andra Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg, vann Thomas Johansson ungdomstävlingen Kalle Anka Cup i tennis. Thomas vann Kalle Anka-finalen i sin årsgrupp såväl 1988 som 1989. Han var då 13 respektive 14 år gammal. Tennisen var så bra att Thomas även vann i tävlingar utomlands. Thomas blev europeisk mästare i både singel och dubbel som 14-åring 1989. Bakom Thomas fanns familjen, som verkligen ställde upp på honom, och klubben i Linköping som satsade.

– Jag fick kommentarer och hjälp från Rolf Appelkvist. Det kunde vara hårda kommentarer

inne på banan, men han var rättvis. Om något var bra eller dåligt fick jag höra det. Stödet gjorde att Thomas redan som ung vann lokala prestigefyllda tennisturneringar i Stångebrohallen. Snart spelade han final i Adidas sommarspel i Åkersberga utanför Stockholm. Thomas spelade mot killar som var ett år äldre. I finalen mötte Thomas Johansson sin namne Thomas Enqvist. Johansson tog ynka tre game, men han var glad över sin silverpokal.

Ett 2010 LKPG Magazine


26-33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 11.40 Sida 3

SKJORTA, ETON, 1 298 KR. KOFTA, HUGO, 2 998 KR. FRÅN JOHNELLS.

t

homas Johansson blev 1994 professionell tennisspelare på vad som kallas för ATPtouren. ATP är en förkortning för Association of Tennis Professionals, alltså en sammanslutning av professionella tennisspelare. ATP-touren består idag av 69 tennisturneringar för professionella manliga tennisspelare. De spelas under hela året, och resultaten från de tävlingarna ligger till grund för den världsrankning som tennisspelare rankas, eller seedas, i. Ettan i världen har vunnit mer än de övriga. Eftersom året bara har 52 veckor spelar ingen alla 69 turneringarna.

LKPG Magazine Ett 2010

Thomas Johansson blev proffs när han var 19 år. – Det var enbart mitt eget beslut att börja på ATP-touren. Om man ger sig ut och reser för att vinna matcher och få högre ATP-poäng så når man en hög rankning. Jag haft turen att ha en familj som stöttade mig och företag i Linköping som hjälpte mig ekonomiskt. Det är mycket kostsamt att som junior resa runt och betala allt på egen hand. Det är stora omkostnader bara för att komma till start.

Satsningen gav resultat. Thomas Johansson var del av en framgångsrik generation av svenska tennisspelare. Dit kan även Jonas Björkman, född 1972, med nio Grand slam-titlar i dubbel, räknas.

– Jag vet att vi var en bra generation med Thomas Enqvist, född 1974, Magnus Norman, född 1976, och jag. Vi, generationen efter Wilander och Edberg, blev upphaussade av andra. De och Borg hade haft osannolika framgångar. Men bara för att man varit bäst i världen som junior, behöver man inte bli det som senior. Nicklas [Kulti] var rankad som nummer ett bland juniorer och nådde en rankning på runt 30 i singel och topp 10 i dubbel. Vi fick mycket uppmärksamhet, Magnus, Nicklas och jag. Vi kom fram efter att ha varit duktiga som juniorer, samtidigt med en rad extremt bra utländska spelare, i en sport där pressen uppmärksammade oss. Då kommer fokus på den enskilda människan. Nicklas skulle kunna bli en fantastisk tennistränare.


26-33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 11.41 Sida 4

Jag spelade riktigt bra tennis och tänkte att nu kan det hända grejor! Att vinna är delvis att inte förvänta sig något, utan att spela bra tennis och vara på bra humör, då händer det underverk. De två tävlingarna som jag hade spelat innan Melbourne var bedrövliga. Nu vann jag Australiska öppna mästerskapen. Du hade Mats Wilander som din förebild under din uppväxt?

Som bäst var du väl rankad som nr 7 i världen 2002?

Det var ingen på förhand given seger?

– Ja, han var min idol. Jag hade ett inramat foto av honom vid sängen i mitt pojkrum. Min pappa och

– Ja. men jag kände att jag kunde bli bättre och hade jag inte åkt på skador hade jag blivit det. Trots att

jag var och kikade på när Mats och kompani mötte Indien i Davis Cup runt 1985. Han hann lägga av, så vi spelade aldrig mot varandra. Jag hade sedan förmånen att ha Mats [Wilander] som lagkapten för

2002 var mitt bästa år, så var jag skadad i månader och kunde inte riktigt uppnå de mål jag hade satt upp. Sin största framgång noterade Thomas i Au-

åka hem. De två tävlingarna som jag hade spelat innan Melbourne var bedrövliga. Jag sa till min tränare och min fru att jag ville åka hem. De sa inget,

landslaget i Davis Cup när jag spelade i det. Lustigt nog spelade även jag som aktiv mot Indien, 2005 i New Delhi under Mats Wilanders och Joakim Ny-

divisionen.

Grand slamturnering. Grand slam är de amerikanska, australiska, brittiska och franska öppna mästerskapen. Thomas blev därmed förste svensk som vann en Grand slam-titel efter Stefan Edberg, som vann US Open 1992.

men min tränare körde mig helt slut så att jag inte orkade klaga. Till en början fungerade ingenting, men det blev en vändpunkt jag spelade mina två första matcher i Melbourne. Jag kände att jag var på rätt väg, åtminstone slog jag en marockan som jag hade haft jättesvårt mot i tredje omgången. Jag spelade riktigt bra tennis och tänkte att nu kan det hända grejor! Att vinna är delvis att inte förvänta sig något, utan att spela bra tennis och vara på bra humör, då händer det underverk.

ströms ledning. När Thomas Johansson då 2005 besegrade Prakash Amritraj i tre raka set säkrade han Sveriges seger över Indien i Davis Cup-tennisens kval till elit-

straliska öppna mästerskapen 2002, där han nådde finalen. Han mötte där storfavoriten, ryssen Marat Safin som han besegrade över fyra set. Johansson tog därmed sin första och enda singeltitel i en

– Nej, absolut inte, snarare tvärtom. Jag ville

Ett 2010 LKPG Magazine


26-33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 11.42 Sida 5

Här visar det sig att personer kring en tennis-

Montreal 1999.

Sankt Petersburg 2005.

spelare, i Thomas fall tränare och fru, betyder mycket. De gjorde rätt saker. – Utan att nämna några namn såg jag under alla mina år på touren massor av exempel på motsatsen. De som skulle stötta spelare gjorde tvärt om, de sabbade för honom eller henne. Jag blir fortfarande arg när jag tänker på några exempel som jag inte vill gå in närmare på. Thomas drabbades under hösten 2002 av en knäskada. Den tvingade honom till ett långt speluppehåll som spolierade resten av säsongen och hela spelåret 2003. – Det var i första omgången i Melbourne 2002 som jag för första gången kände av mitt knä. Skadan förvärrades med tiden. Det gick upp och ned, ibland bra, ibland dåligt. Efter 14 månader opererades jag i november. Jag gick upp i vikt. Jag var i Monte Carlo och jobbade med knäet sex gånger i veckan. Dels med en sjukgymnast, dels själv, dels med min fru. Sedan var jag på ett institut och tränade sex gånger om dagen innan jag till slut återfick full rörlighet och full styrka.

– Det var i Montreal, den går i Toronto vartannat år. Det är en turnering som ingår i vad som tidigare kallades Super 9, vilket är steget under Grand slam, men nu kallar man dem för Masters series-tävlingar. Alla var där: Pete Sampras, Andre Agassi, de som var riktigt stora då – och jag vann.

– Jag har alltid trivts i Sankt Petersburg. Det påminner mycket om Stockholm, arkitekturen i Sankt Petersburg påminner om Stockholm. Det är synd att inte fler svenskar inser att Sankt Petersburg finns 45 minuter bort. Jag har inte åkt dit på långhelger, men skulle däremot vilja ta med min fru och visa vilken vacker stad det är. Vinterpalatset är makalöst.

Stockholm 2000.

Det finns en historisk förklaring till att Sankt Petersburg påminner om Stockholm. Dels är det vattnet, dels är det arkitekturen. Staden låg när den grundades 1703 på vad som tidigare varit svenskt territorium och kallats för Landskrona. Den främste arkitekten i Petersburg kring förra sekelskiftet hette Fredrik Lidvall, eller Fjodor Ivanovitj Lidvall, född 1870 i Sankt Petersburg, död 1945. Han var en svensk-rysk arkitekt. Lidvall ritade Hotell Astoria i Sankt Petersburg och efter revolutionen ritade han flera, bevarade hyreshus i Stockholms innerstad. Efter sin andra triumf i Sankt Petersburg tvingades Thomas våren 2006 till speluppehåll på grund av en ögonskada. Han fick näthinneavlossning, som framgångsrikt opererats. – Jag fick en boll rakt i ögat. Det blev ett hål i näthinnan av smällen från bollen. Det var under träning och serven kom i 200 km/tim. Det har aldrig hänt tidigare i tennishistorien. Jag var bara på fel ställe vid fel tidpunkt. Det är sådant som händer. Jag fick vård i Rotterdam dagen efter. Sedan fick jag ytterligare vård bland annat i Stockholm och i Nice där en ögondoktor hjälpte mig. Jag önskar vissa gånger att det aldrig hade hänt. Det var illa.

Du återupptog tävlingsspel under 2004... – I Stockholm Open slog jag [Andre] Agassi i finalen. Det var ett av mina största ögonblick. Jag avslutade året bland de 30 bästa från att ha varit längst ned. Med Stockholm Open i ryggen var Thomas tillbaka i gammal form under 2005. Han nådde ända till semifinalen i Wimbledon. Där förlorade han mot amerikanen Andy Roddick i fyra set. – Jag var nära final då 2005. Efter Wimbledon bröt jag mig in bland de tio bästa igen. Vi backar lite här. Denna tidnings utsände nämner de turneringar som Thomas vann under sin karriär och Thomas ger sin spontana reaktion.

Köpenhamn 1997. – Det var min första titel och det var speciellt, och min pappa, svärfar och fru var där och såg när jag vann.

Sankt Petersburg 1997.

 

Nottingham 2001. – Den går veckan efter Halle och veckan före Wimbledon. Med Wimbledon vann jag ett dussin matcher på raken. Då hade jag verkligen flyt i spelet. I Wimbledon 2001 blev Andy Roddick för svår för Thomas i andra omgången. Roddick vann två av fyra set i tiebreak med 7–6. Så nära var det. Skador skulle göra att det tog tre år innan Thomas vann ännu en ATP-turnering.

Stockholm 2004. Det var den andra vinsten i Stockholm 2004. Det är en av Thomas tre skönaste segrar och värd att återvända till. Finalen mot den stora amerikanska stjärnan Andre Agassi räknas som en av de bästa matcherna i Stockholm Open någonsin. Efter en flera timmar lång match med spänning och högklassigt spel vann Thomas Johansson med 7–6 i avgörande set. Thomas sade efteråt att det var hans bästa match i karriären. – Ja, att slå Agassi i finalen. Wow! Sedan glömmer jag aldrig stämningen i hallen. 

– Det är den näst största tävlingen på gräs. Det är bara sex tävlingar på gräs totalt på ATP-touren. Halle och Queens i USA är de två största grästävlingarna vid sidan av Wimbledon.

t g i s s bu

Halle 2001.

 Thomas återvände sedan i maj 2006 till ATP-touren. – Jag hade problem med min syn. Jag kunde inte använda en lins och hade bara 75 procent syn på vänster öga. Det är okej i elitidrotter att använda kontaktlinser, men när jag spelade utomhus på grus kunde jag få skit i ögonen.

Sommaren 2008 vann Thomas en av sina stora segrar. Den 15 augusti 2008 vann han tillsammans med Simon Aspelin semifinalen i dubbel vid de olympiska sommarspelen 2008 i Peking. De spelade mot Llodra/Clement från Frankrike. Matchen pågick i nästan fem timmar. De vann med 19–17 i tredje och avgörande set.– Det är unikt att vinna två veckor i rad. Jag var bra, jag var ännu bättre i Sankt Petersburg än i Köpenhamn. Jag hade ett otroligt självförtroende. Jag vann 15 matcher i rad, här kan man tala om en winning streak.

– Jag besegrade Jevgenij Kafelnikov som varit världsetta, även om han inte var det då. Jag hade nio raka vinster mot Kafelnikov, men just vid det tillfället kanske jag hade fyra–fem raka mot honom. Det är roligt att spela hemma i Sverige, i Stockholm, i Båstad och att spela i DC. Thomas Johansson blev därmed 2000 den sjätte svensken att vinna Stockholm Open och lyfta The Royal Trophy.


Ja, att slå Agassi i finalen i Stockholm Open! Wow! Sedan glömmer jag aldrig stämningen i hallen.

SKJORTA ETON, 1 198 KR. HÄNGSLEN DARBO, 198 KR. FRÅN JOHNELLS.

26-33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 11.42 Sida 6


•26-•33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 12.03 Sida 7

– Det var en riktigt lång match, men om man fokuserar på uppgiften har det inte så stor betydelse om man spelar två eller fem timmar. Men det var en unik upplevelse. Folk hade hunnit käka och sova medan matchen pågick. Paret Aspelin/Johansson spelade OS-final den 16 augusti 2008 mot det schweiziska paret Federer/Wawrinka. Schweizarna vann efter fyra set. – Vi spelade dagen efter maratonmatchen i semifinalen. Det blev ett ordentligt ståhej när Simon och jag gick till final. Vi kom i säng sent, och vi var otroligt tända och taggade, men semifinalen satt i benen. Det var synd, för spelnivån i såväl semifinalen som finalen var hög, men vi mötte världens bästa spelare [Federer]. Ändå är det nog Thomas Johanssons största triumf. – Det är roligt att ha min silvermedalj. Jag kanske uppskattar den mer än Grand slam-segern i Melbourne på grund av att svenska folket följde matchen. Alla är inte intresserade av tennis, men nästan alla följer Sverige i ett OS. Speciellt som det var svensk medaljtorka i just de olympiska spelen.

Dessutom har han vunnit World Team Cup på grus med Sverige i Düsseldorf 2008. – Det var skoj, men det var en av mina sista vinster.

Thomas är tydlig varför han slutade spela tennis på elitnivå:

Det blev naturligtvis en förändring. – Det finns en tomhet. Jag saknar tennisen, känslan att gå in och spela på en fullsatt arena. Jag saknar omklädningsrummet och tugget med kompisarna i DC-laget. Jag saknar träningen och det är lite tråkigt att inte kunna visa mina barn när pappa spelar. När jag var stor och vann Australiska öppna. Det är inte samma sak med filmade inslag.

Det är inte heller samma sak att se tennis på film. Filmen Wimbledon med Kirsten Dunst har lite med Thomas 15 år på touren att göra. På samma sätt som man inte blir bilförare genom att titta på motorsport i tv, så blir man inte tennisspelare genom att se på film. – Det är absolut en skitfilm. Det är ingen film om tennis. De vill göra tennis till något som inte existerar. Man lär sig lika mycket om tennis som om man ser Transformers med Megan Fox. Nu är det framför allt barnen och tennis från andra sidan som gäller. – Jag är delvis hemmapappa. Jag sa alltid att när jag slutade skulle jag ta ledigt ett år. Det finns alltid någonting att göra, träffa kompisar, resa och träffa föräldrarna. Jag vet många av mina närmaste vänner inom tennis som försökte att hitta något annat att göra omgående. Jag tog det lite lugnare. Nu jobbar jag som sportchef i Båstad. Nästa år börjar jag arbeta med Stockholm Open som tournament director. Det är kul att få jobba med tennis på heltid.

Framtiden för svensk tennis är ljus!

– Det var inte mitt synfel som tvingade mig att avsluta min karriär, utan det var mer min fotskada som, i kombination med min ålder, stoppade mig. I mitt sista Stockholm Open var jag inte 100 procent. Jag kunde inte göra mig själv rättvisa, men om jag tittar tillbaka på min karriär är jag nöjd och glad över det jag har lyckats åstadkomma. Thomas Johansson har spelat 33 matcher i det svenska Davis Cuplaget, av vilka han vunnit 18. – Min debut 1998 var att möta Carlos Moya från Spanien, som då var deras etta. Jag vann och det är en av mina fem bästa höjdpunkter från Davis Cup. Det året, 1998, är senaste gången som Sverige har vunnit Davis Cup. Thomas har deltagit flera år. I semifinalen 2001, som svenska laget förlorade mot Australien, besegrade han Patrick Rafter i fyra set men förlorade mot Lleyton Hewitt i fyra set. – Ja, fyra bollar kan avgöra en hel match. I tennis är det ofta jämnt mellan duktiga killar och om en match tar tre till fyra timmar är det ibland slumpen som avgör. Några bollar kan avgöra en hel match. Johansson ligger på tredje plats i världen i fråga om att ha slagit flest servess i en match, 33 stycken. – Det är inget som jag är medveten om, jag hade ingen aning om det. Alla karriärer tar slut någon gång. Den 12 juni 2009 valde Thomas att sluta med tennisen på grund av den fotskada han ådrog sig sommaren 2008. – Jag hade kunnat fortsätta, men jag saknade helt enkelt motivationen. Jag börjar komma till åren och kroppen höll inte längre. Jag ville inte lägga ned

LKPG Magazine Ett 2010

den tiden på att träna för att komma dit man vill. Men det var inget lätt beslut att fatta efter att ha spelat tennis i 30 år.

Thomas förverkligar därmed en dröm. – Jag tror att det kan vara svårt att komma in i arbetslivet om man tar ett för långt uppehåll efter tenniskarriären. Därför kändes det naturligt att hoppa på tåget med Båstad och Stockholm. Thomas återvänder allt som oftast till Linköping och donerar sin tid. För att tjäna in pengar till klubben kan intresserade få spela lite tennis mot Thomas. – För mig är det helt naturligt, nu när klubben har ekonomiska svårigheter. Jag ger tillbaka till dem vad de en gång gav till mig. Nu är den aktiva tenniskarriären alltså över, men Thomas är hoppfull när det gäller framtiden för svensk tennis. En av dem som går i Thomas fotspår är Daniel Berta som vann Kalle Anka Cup 2005. – Daniel Berta vann öppna franska som junior. Han är en av dem jag hoppas på om en tre, fyra år. Robin [Söderling] är redan en av de bästa i världen. Om Pim Pim [Joachim Johansson] är skadefri och kroppen håller så att han är i kondition att tävla under en längre tid kommer han att kunna komma tillbaka. Jag tycker inte att framtiden för svensk tennis ser så mörk ut som andra målar upp den. ■ ROCK, HUGO, 3 998 KR. HALSDUK, GIORGIO ARMANI, 1 498 KR. FRÅN JOHNELLS.


26-33 Profil LKPG Thomas Johansson_b_LKPG 2010-01-22 11.43 Sida 8

B BDO DO h hjälper jä fföretag öretag aatt växa Med BDO Företagsservice som m stöd kan du fokusera på din verksamhet. Vi tillha tillhandahåller en komplett uppsättning företagstjänster tagstjän inom redovisning, ekonomi och rådgivning, dgivning helt anpassad efter dina behov, för ör att du som företagare ska kunna utvecklas och lyckas.

Före BDO anpa tagsser vice, ssad e föret fter ditt ag

Bakom varje varje framgångsrikt framgångsrikt företag företag finns finns det det någon någon som som håller håller ordning ordning på på siffrorna, siffrorna, Bakom som hjälper hjälper till till med med hantering hantering och och planering planering av av olika olika skattefrågor, skattefrågor, som som ger ger goda goda råd, råd, som som som granskar och och som som skapar skapar rätt rätt förutsättningar. förutsättningar. BDO BDO i Linköping Linköping kan kan hjälpa hjälpa även även dig dig och och ditt ditt företag. företag. granskar Kontakta Jonas Jonas Hulthén Hulthén på på tfn tfn 013-35 013-35 88 88 39 39 så så berättar berättar han han vad vad vi vi kan kan göra göra för för dig. dig. Kontakta BDO Linköping Linköping AB, AB, Roxviksgatan Roxviksgatan 5, 5, Tornby Tornby i Linköping Linköping BDO


34-35_Ekonomin #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.47 Sida 1

Snabb uppgång för länets småföretagare Lars Holm är regionchef för Företagarna Östergötland. Företagarna är Sveriges största företagarorganisation och representerar 70 000 företagare, varav cirka 55 000 är direktanslutna medlemmar och cirka 15 000 medlemmar via anslutna branschförbund. I Östergötland finns det cirka 2 200 direktanslutna företag. I den senaste Småföretagsbarometern mättes förändringen i konjunkturen mellan september 2008 och september 2009. Mätningen visar att småföretagskonjunkturen i Östergötland har försämrats kraftigt. – Just nu blir en mätning på ett år missvisande, säger Lars Holm. Situationen är bättre nu än för tre månader sedan. Småföretagsbarometern går tolv månader tillbaka och då ser det värre ut. Lars Holm påpekar att det är positivt trots minussiffran. – Resultatet för Östergötlands län är -24. Som indikation på konjunkturen brukar jag använda liknelsen med en färdskrivare. Nu går det inte fort fram, utan Östergötland kör på backen i 24 kilometer i timmen. För två år sedan, i september 2007, gick det framåt i 150 kilometer i timmen. För Östergötlands län är det här den värsta nedgången någonsin. – Sedan vi började med Småföretagsbarometern är sämsta mätningen för Östergötlands län från 1992, och då var siffran -6. Östergötlands län ligger ganska långt ned mot botten just nu. – Vi är sexa från slutet av 21 län, sju län visar på plus och 14 på minus. Däremot, betonar Lars Holm, är optimismen stor i Östergötlands län. – Om vi tittar tolv månader framåt ser vi en stor optimism.

Företagare i Östergötland tror att tillväxten ska gå upp med 101, så att vi i september 2010 ligger på 77 kilometer i timmen. Det är en försiktig optimism, som ligger under hela riket, där färdskrivaren visar på 95 kilometer i timmen. I så fall är lågkonjunkturen snart historia. – Det är en väldigt snabb återväxt, och min tes att konjunkturen faktiskt redan vänt är rimlig psykologiskt. Det har redan vänt uppåt.

Prognosen på 77 om ett år är inte orimlig, menar Lars Holm. – Nej, i backspegeln har vi kunnat se att utfallet av prognoserna är att verkligheten oftast är snabbare än prognoserna. Det tyder på att tillväxten i Östergötland kommer att vara snabbare och vara större än 77 inom tolv månader. Nu går det fort uppåt. Den svenska börsen har gått upp med nästan 50 procent i år. Jag tror prognosen slår in fortare än vad mätningen visar. Paradoxalt nog är höga personalkostnader ett av de allra största hindren för tillväxten för småföretagen. Att behöva betala en tredjedel sociala avgifter ovanpå lönen gör att små företag tvekar att anställa. – Vi på Företagarna har lagt fram förslaget att den särskilda löneskatten på tio procent ska avskaffas. Av de sociala avgifterna på 32 procent är 22 procent pension och försäkringar, de resterande tio procenten är en ren löneskatt. Vi tycker att denna bör tas bort på lönesumman upp till tre miljoner.

Det finns fler ljusglimtar. – Ett annat optimistiskt tecken är att 40 procent av företagarna under lågkonjunkturen har funnit nya marknader, hittar nya produkter och tjänster, och satsar. De har utnyttjat tiden till sin fördel. Skillnaderna i Småföretagsbarometern är stora från län till län. – Ja, Gotland som är ett turistintensivt län ligger på 110 kilometer i timmen. Jag gissar att hemmaturismen har ökat. Ett verkstadstätt län som Jönköpings ligger på -64, vilket är den lägsta mätningen sedan 1985. Det finns outnyttjad kapacitet i Östergötland. – Lönsamheten är fortfarande tillbakapressad. Kapaciteten utnyttjas ännu inte helt ut, endast vart fjärde företag går för fullt, visar vår undersökning. Det gör att arbetslösheten kvarstår i ett år till. – Det kommer att ta en tid innan de nya jobben kommer. Först måste företag nå full arbetskapacitet, sedan ska personalen arbeta övertid och sedan anställer man ny personal, vilket blir i slutet av 2010. Den åsikten delar regeringskansliet och Konjunkturinstitutet. – Mätningen visar att företagen anammat optimismen, 60 procent av företagen tror att de kan växa på sikt. ■ text Daniel Atterbom foto Shutterstock

40 procent av företagarna har under lågkonjunkturen funnit nya marknader, hittat nya produkter och tjänster och satsar. De har utnyttjat tiden till sin fördel. LKPG Magazine Ett 2010


34-35_Ekonomin #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.47 Sida 2

VĂĽyrheter N 9,*g5'

Tag a h hjälp av vür k ett hembesÜk sü syr och hänger allt al fär

Ring Gun: 011-* *DUGLQHU6ROVN\GG0DUNLVHU+HPEHV|N6|PQDG0RQWHULQJ DUGLQHU6ROVN\GG0DUNLVHU+HPEHV|N6|PQDG0RQWHULQJ

VĂĽrens nyheter har kommit till Village. TULPAN tablett 49 kr (ďŹ nns även som duk och lĂśpare)

TULPAN vas 129 kr, ljuslykta 79 kr

Välkommen att hämta vür nya katalog fÜr vüren och püsken 2010. GLAD skül 99 kr

Village ďŹ nns numera i Filbytergallerian.

Filbytergallerian, LinkĂśping 013-10 54 50 | www.village.se

Ett 2010 LKPG Magazine


36-37_Michelle_b + Guns Sytips #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.49 Sida 1

Året som

utbytesstudent Vi tävlar och gör allt together

lle Anka... Jul i USA - utan Ka

Som utbytesstudent i USA får Michelle Frennesson uppleva nya saker hela tiden. Nu är den amerikanska julen firad, hon har samlat in konservburkar till fattiga och kommit med i skolans basketlag. Mycket i USA går ut på att tävla.

Mycket har hänt sedan senast jag skrev. Jag har kommit med i skolans JV (junior varsity)-lag i basketboll. Jag är jätteglad över att ha kommit med, eftersom jag aldrig har spelat förut. Varsitylaget är snäppet högre. Skolans JV- och Varsitylag är alltid tillsammans under träningar och matcher. Vi har ett motto som lyder together vilket betyder vi gör allt tillsammans. Här är några exempel: Under uppvärmningarna och stretchningarna räknar alla högt och efter 15 klappar alla händerna, om någon faller hjälper vi den personen upp, om någon måste springa så springer alla, om någon måste göra armhävningar och situps gör alla det, därför att vi är ett lag och vi gör allt tillsammans, ingen är utanför.

Nyårsfyrverkeri a - precis som hemm

LKPG Magazine Ett 2010

Vi tränar fem gånger i veckan och spelar matcher två gånger i veckan. I mitt JV-lag har vi en tradition. Alltid före träning samlas alla i laget och vår coach berättar vem som är dagens POP, Player of Practice, vilket betyder den person som har utvecklats mest. Här i New Hampshire har vi haft en snowday. Det är precis vad det låter som, en snödag, vilket betyder att skolans elever och lärare inte behöver gå till skolan på grund av för mycket snö. Det är för farligt för skolbussarna att köra på vägarna. Så det blir som en studiedag. Min norska kompis Lene och jag har

visat USA lite svenska och norska jultraditioner genom att baka lussekatter och koka knäck, vilket amerikanarna gillade väldigt mycket! Den 9 december åkte min värdfamilj och jag för att köpa julgran och det gick till så här: Man åker till en bonde och letar i dennes skog efter en julgran. Man hugger själv ned den och sedan betalar man den. Vår julgran kostade 40 dollar. Under den sista veckan i skolan hade elevrådet ett projekt igång som heter Canned Food Drive vilket är vad det låter som: man skänker konservburkar till de fattiga. Vi hade en tävling i skolan då alla fyra årsklasserna tävlade mot varandra. Sista dagen i skolan samlades alla i idrottshallen och vi hade tävlingar mot varandra. The Seniros vann såklart eftersom de är äldst. De vann även den stora tävlingen med Canned Food Drive och det hela slutade med att Goffstown High School samlade sammanlagt in sextontusen burkar att skänka till fattiga.

Den 24 december, vilket är julafton i Sverige, gick vi i Goffstown High School i USA på jullov! Det var en mycket lustig känsla att ha lektioner den 23 december, dagen före julafton. Men dagen var inte så tråkig, vi fick se på julfilmer och skolans julkonsert. Det var ingen julmat i skolan dock och ingen julmust, vilket saknades inte bara av mig, utan även av min norska kompis. På julafton hade vi en del av min värdfamiljs släkt här och vi spelade Yankee swap. Det fungerar i princip som julklappsleken. Vi åt god mat och spelade kort. Den 25 december kom Santa Claus, jultomten. Han kom och lämnade paketen under natten, så på morgonen sprang vi ned för att kolla i julstrumpan. Sedan var det granen. Jag fick många fina julklappar, några exempel är; den nya cd-skivan med Alicia Keys, kläder, pengar, presentkort och sportkläder. Klockan ett kom mer släkt och hälsade på och vi öppnade ännu fler paket, samt åt stek. Ingen julmat, vilket jag saknade. Det


36-37_Michelle_b + Guns Sytips #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.49 Sida 2

GUN SVAHNs GARDINTIPS

Låt proffset hjälpa till med dina nya gardiner

E

tt nytt år har börjat och vintern håller oss i ett stadigt grepp. Nu när julen dansats ut är det tid att pyssla och fixa inomhus. Nya gardiner kan vara ett enkelt sätt att förnya hemmet och känna att man får en stor förändring för en rimlig peng. Om man har intresset och kunskapen gör man det själv, eller så kan man anlita ett proffs för att få den där lilla extra touchen på uppsättningen.

SNOWDAY= FöR MYCKET SNÖ FÖR ATT PLUGGA

var heller ingen Kalle Anka på tv. Men jag hade en bra dag. Vi umgicks och spelade kort. Nyår i USA var inget speciellt, det fungerade precis som i Sverige. Antingen umgås man med familjen eller så är man i New York, Times Square, och ser på fyrverkerier. Dessa direktsänds på tv.

Sista helgen innan skolan började blev det en resa till Boston över dagen med familj och vänner. Det var mycket kul. Boston var fortfarande smyckat med julpynt och det var mycket reor i affärerna, så det blev lite shopping. Vi gick i parken och där var det stora, fina isskulpturer. Vi åt på en restaurang som hette Dicks. Där var servitören/servitrisen mycket otrevlig, men det är meningen att de ska vara det. När vi skulle beställa kom servitören och kastade gafflar och knivar huller om buller och han sa I wont take you seriously and you wont take me seriously, och med det menades att man inte skulle ta det hela personligt. Det här stället är till för att få sig ett gott skratt, och tro mig, vi skrattade hela tiden. Det var en servitör som gav oss haklappar innan vi skulle äta. Under tiden som vi åt var det tävlingar som pågick. Om du till exempel råkade ha en ballong under stolen fick du äta på restaurangen helt gratis. Den här restaurangen är känd för sin otrevliga personal, men man får sig ett gott skratt. De visar naturligtvis sport på tv och det kan bli ett himla liv om fel lag vinner.

Den 4 januari började skolan igen och då var det dags för Poetry out loud, en tävling där elever läser upp en dikt utantill och har chans att vinna College Scholarship – ett stipendium för att gå på universitet. Vår lärare i engelska har därför tvingat alla juniorer att ställa upp i tävlingen. De två bästa vinner pengar och får även åka vidare till den stora finalen i Washington DC med chans att vinna ytteligare pengar. The middterm test, prov efter halva terminen, kommer snart och det fungerar som svenska nationella prov, med den skillnaden att man har prov i varenda klass. De görs under en hel vecka. Så det blir mycket pluggande nu framöver. ■

Vi på ah:s gardiner erbjuder hembesöksservice där vi ser till att du får den hjälp du behöver för att få dina gardiner på plats på ett professionellt sätt. Vi börjar med att boka en tid och vi träffas hemma oss dig där vi tillsammans diskuterar vad du tänkt i stil, färg och form. Jag samlar på mig intryck för att senare ge dig förslag på lösningar och inspirerande uppsättningar. Jag tar de mått som behövs och ser till att få med alla önskemål från dig tills dess vi träffas igen. I butiken går vi tillsammans igenom vad som passar för just dig och ditt hem. Du har då möjlighet att välja ur vårt stora utbud av Xxxxxxxxxx tyger från kända leverantörer, och jag har tänkt till om uppsättningar xxxxxxxxxxxxxxxxxxx och design som passar för din hemmiljö. Du får sedan ett inredningsförslag och en offert skickad till dig där vi lämnar ett pris för det färdiga jobbet. Där är allt inkluderat; konsultation, tyger, material, gardinupphängning, sömnad och montering på plats hemma hos dig. Om du är nöjd med förslaget och tycker att allt känns bra kör vi igång! Vi beställer hem tygerna du valt ut och det material som behövs och gör sömnadsinstruktioner till våra sömmerskor. Vill du inte gå vidare så får du behålla all dokumentation och inredningsförslag och betalar bara för konsultationen. Vi planerar in en tid för montering och uppsättning med våra montörer och tillsammans kommer vi ut och ser till att allt kommer på plats på ett professionellt sätt. Vanligen sker detta 2-3 veckor efter att du tackat ja till offerten. Detta är vad vår tjänst Hembesök står för, en möjlighet att få hjälp av en professionell inredare som kommer hem till dig och där vi i lugn och ro får möjlighet att gemensamt diskutera lösningar kring gardiner, uppsättningar, solskydd, mörkläggning eller insynsskydd. En uppskattad service där du som kund kan känna dig trygg med att det blir ett riktigt bra slutresultat. ■

Text och foto Michelle Frennesson Utbytesstudent på Goffstown High School

Gun Svahn Behöver du råd och inspiration? Eller vill du boka ett hembesök? Prata med oss på AH:s Gardiner.


38-39_Hemma hos #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.50 Sida 1

TREND 2010

Sänglamporna från Kartell trivs tillsammans med loppisfynd och IKEA. Sänggavel och sängbord från Myrorna för överkomliga 150 kronor. Överkast, plädar och grått skinn IKEA. Renskinnet är inköpt hos Sharpman.

Blanda findesign&loppis Trenden är tydlig. Vi vill vara snälla mot miljön och ser värdet i att vårda de nötta klenoderna. På köpet får vi ett mer trivsamt hem. Inredaren och stylisten Ann Ögård Stern hjälpte till att styla det här hemmet med en skön mix av gamla fynd från Myrorna, en dutt IKEA och en och annan designklassiker. Och visst blev det både hemtrevligt och personligt!

Svart, superskön fåtölj med fotpall, ett second hand-fynd hos Myrorna för det facila priset 375 kronor. Varm både i kvalité och färger är ullpläden från Klippans yllefabrik. Finns hos Makaroom. Kudde från IKEA.

Nyckelord för våren är kreativitet, nydanande och hållbarhet. Vi känner ett allt större behov av att skapa något eget och trivs i miljöer där skapandet och boendet flyter ihop. Högstatusprodukterna får nu samsas med de udda loppis- och containerfynden. Det såg vi inte minst på Formex nu i januari under temat Creative Flow. Här var det gott om skapande, tillåtande rum, som till exempel trädgårdsmästarens växthus, författarlyan och konstnärsateljén. Konst och dekorativa föremål som skulpturer har på senare tid alltmer återtagit sin plats i inredningen. Det fanns också prov på miljöer där skapandet och boendet flyter ihop. Matbordet blir syhörnan, vardagsrummet målarateljé och

så vidare. Att återanvända och göra något nytt av något gammalt, att med självförtroende, nyfikenhet och nyvunnet mod blanda de mest förbjudna ting, är kul, riktigt kul. En gammal rosablommig 40-talsfåtölj från loppis får oblygt flirta med den vita designsoffan. En nött gammal pall bär stolt upp designlampan från Kartell. Och vem har sagt att alla stolar runt matbordet måste se likadana ut? Eller alla delar i servisen? Kontrasterna kittlar sinnet och ängsligheten är som bortblåst. Vi står nu på tröskeln till en ny era, en tid av medvetenhet om sakers värde, ursprung och tillverkningssätt. Ett containerfynd, det som förut slängdes, omvandlas till något nytt, spännande.


38-39_Hemma hos #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.50 Sida 2

Vem har bestämt att alla stolar måste vara likadana? Här finns stolar för alla rumpor och plånböcker. Stolmix från Myrorna där också det rejäla matbordet fanns. Löpare från Makaroom och Cubus ljusstake, välkänd design från Asplunds.

Allt fler inser nu nödvändigheten av en hållbar livsstil och vi kommer allt mer till insikt om att förändring av våra livsmönster faktiskt är möjlig. Det är inte längre bara krav på förändring, utan i allt detta som man på många sätt kan se som ett paradigmskifte, känner vi nu också en bubblande lust över att få sätta igång! Instinktivt känner många för den personliga blandningen, den där mixen som visar att vi är människor som har viktigare saker för oss i livet än ett oreflekterat konsumerande och nervöst koordinerande. Och handen på hjärtat: hur bra trivs vi egentligen i våra hem där varje detalj är skinande ny och tillrättalagd. Vi ska väl för

sjutton bo, leva och må bra i våra hem, inte visa upp dem som museer över hur oroliga vi är att göra fel. Kommer mormor med en bukett blommor i galen färg ska det väl inte behöva bli skavsår i själen över att blomstren inte matchar den nyinköpta mattan. Så se dig om i källaren, på vinden, på loppis, på landet… renovera, skapa, måla, sy och hitta din egen stil! Krydda det hela med ett par strävsamma designklassiker du vill dela resten av ditt liv med. Individuell, personlig inredning har aldrig varit viktigare, nödvändigare, eller roligare, än nu. ■

En bättre begagnad mediamöbel från Myrorna blir en sittbänk. Plädar och kuddar med hemtrevlig rand från IKEA. Tavlan kommer från IKEA men även den fyndades begagnad till mycket snällt pris.

En gammal kista från loppis gör hela rummet spännande. Sittpuff Sparkling från Makaroom och skira gardiner från IKEA. Lampklassikern Havanna (ej i bild) för sig alldeles utmärkt i sällskap med Sjörövarfabbes kista.

text Marie Berggren foto Patrik Ekenblom styling Ann Ögård Stern

Design från inredningsbutiken möter loppis. Hörnsoffa och 3-sitssoffa i grått skinn och bord från Myrorna. Ljusstakarna från Asplunds och kuddar i varierande prisklasser. Ett 2010 LKPG Magazine


•40-•41_Produkter + Anns krÜnika #1-10_b_LKPG 2010-01-22 13.26 Sida 1

SHOPPING

453a-"/%& UJEFSGzSEJHTPNWJMMTQBSB

2YmVHIXPmKIEXXWmROEZmVQI OSWXREHIVRESGLL}NEQ]WJEOXSVR LIQQE8MPPSGLQIHHIRQEVW WmROIVZMTVMWIVREToRoKVE EZZoVEXmPNWXIRWOEQMRIV *PIVQSHIPPIVXMPPOEQTERN TVMWMFYXMOIR

41"3"

HUR SVÅRT KAN DET VA´? Halsband. Lotta Design Klostergatan 41 Pris 249 kr

VQQUJM

M

PIKÉ TILL HONOM Storlek xs-xxl. 100 procent bomull. Finns i vürens alla färger. Boomerang Filbytergallerian Pris 599 kr

$0/563" 0SEQSJT

/6

$0/563"5 03%13*4

/6

INGENTING Ă„R OMĂ–JLIGT Halsband. Lotta Design Klostergatan 41 Pris 195 $

  $0/563"5 0SEQSJT

/6

[[[GSRXYVEWI

Krokgatan 10, LinkĂśping Tel 013-15 08 07, Fax 013-16 11 12 www.kakelugnar-kaminer.se Ă–ppettider: MĂĽndag-Onsdag 15-18, Torsdag 15-20 LKPG Magazine Ett 2010

SIGGES TÄNDBITAR Supersmarta tändbitar. Slipp tidningspapper och tändvätska. Püse med 50 bitar. Didriksons brasvärme Floragatan 4 Pris 40 kr


KRÖNIKAN ANN ÖGÅRD STERN SERHOLT ÖRNGOTT MED KÄRLEK Inför alla hjärtans dag. Komplett med kudde, 218 kr/st. Village Filbytergallerian Endast örngott 159 kr/st

Foto: Frosta Design

40-41_Produkter + Anns krönika #1-10_b_LKPG 2010-01-22 11.37 Sida 2

2010-talet – decenniet då vi tar oss tid IDUN VEDSPIS Didriksons Brasvärme Floragatan 4

Så har det första decenniet av det nya millenniet passerat. Ska man göra någon sorts sammanfattning av inredningstrenderna under det gångna 00-talet, så kan man väl säga att den gröna vågen var den mest framträdande. Miljötänket växte sig starkare och starkare och tog sig olika uttryck, både vad gäller form, färg, produktion, hållbarhet och returbruk. Vad ska då det nya 10-talet föra med sig? Förmodligen en fortsättning på det som varit. Vi måste ju fortfarande och än mer tänka på moder jord och hennes sinande resurser och på miljön. Men givetvis kommer också nya strömningar – kanske med en gryende optimism och ett behov av att drömma sig bort från miljöproblemen och depressionen. Man brukar ju säga inget nytt under solen… och det fortsätter vara sant. Vi tittar i backspegeln och inspireras av både 40-tal och 80-tal inom både design, inredning och mode. 80-talets grälla färger: chockrosa, neongrön, turkos och riktigt citrongul är tillbaka. Glada, roliga färger i kombination med dämpade naturfärger som skogsgrönt, oceanblått och olika träfärger. Inom modet ser vi de riktigt stora axelvaddarnas återtåg och säkert kommer designers att inpireras av 80-talet också. Den nya trenden är cross-over, både inom mode och design. Ett par exempel är modeföretag som Diesel och Acne som nu lanserar möbelkollektioner med detaljer som är typiska för deras kläder. Optimism, kreativitet och slow verkar bli några av ledorden för 2010. Kreativiteten ska bejakas – det är både roligare och bättre att ta sig tid att tillverka eget, än att köpa färdigt. Den trendsättande miljön är en halvstökig ateljé där gammalt, nytt och egen design samsas i en personlig blandning.

VÄSKA I mörkbrunt skinn. Boomerang Filbytergallerian Pris 2 499 kr

Tidsreferenser är fortfarande viktigt – den som har tid och tar sig tid är helrätt. Vare sig det handlar om inredning eller brödbak. Som en motvikt till all stress och allt som är snabbt. Det är back to basics som gäller. Det enkla livet, med fokus på det som är viktigt och allt annat bortskalat. Vardagsmaten i fokus istället för festmaten, de enkla hantverkade vardagsföremålen istället för de superdesignade. Var man (kvinna) designar själv och designgrupper som Oddbirds dyker upp med inredningspysselpåsar och varför inte köpa ett kit från Frosta Design och virka din egen matta? Sammantaget tycker jag att det är ganska sköna trender som analytikerna siar om. Du får lov att ha en personlig inredning och det kan gärna vara lite stökigt och kreativt. Ett långsammare tempo är bra och optimismen är tillbaka. Jag ska försöka ta fasta på slowtrenden och baka mer bröd i år. Kanske också virka något! ■

BEHÖVER DU INREDNINGSHJÄLP? Kontakta vår inredare Ann Ögård Stern och boka ett personligt möte på www.houseforlife.se


• 42-• 43_Begravningdel3LKPG_b_Layout 1 2010-01-22 13.23 Sida 1

SHOPPING MARIMEKKO Kökshandduk Kierto, 2-pack. 40x70 cm. AH:s Gardiner Tornbyvägen 3 Pris 275 kr/2-pack

FRITT

VAL! Välj fritt mellan 42 ingredienser

65:72:79:-

Sallad liten 5 ingredienser Sallad mellan 6 ingredienser Sallad stor 7 ingredienser

BLUS TILL HENNE 100 procent bomull. Storlek xs-xl. Finns även i vitt. Boomerang Filbytergallerian Pris 899 kr

CARPE DIEM Halsband. Lotta Design Klostergatan 41 Pris 195

Inkl.smör, bröd, dryck i och dressing ingår i alla menyer.

KÄRLEKSFULLA ORD Ord Kärlek, 199 kr. Ord Love, 139 kr. Hjärtan, 39 kr st. Löpare i linne och bomull. Finns i flera färger. Mått 40x140 cm, 169 kr. Village Filbytergallerian

FILBYTERGALLERIAN NEDRE PLAN

Trångbodd? Vi erbjuder säkra personliga förråd som är tempererade och tillgängliga dygnet runt – året runt, både för privatpersoner och företag.

Från

200:/må

SKJORTA OCH TRÖJA TILL HENNE Tunn, bomullsstickad tröja. Finns i ett flertal färger. Storlek xs-xl, 799 kr. Rutig skjorta i 100 procent bomull. Finns även i vitt, 799 kr. Boomerang Filbytergallerian

n

PEACE, LOVE AND UNDERSTANDING Halsband, 225 kr. Armband, 149 kr. Lotta Design Klostergatan 41

Personliga förråd www.servistore.se ‡ 013-16 92 80 Bröderna Ugglas gata, Linköping

LKPG Magazine Ett 2010

SOLGLASÖGON FRÅN ADIDAS Modell Adivista. Skalmarna är formade för att kepsen ska sitta på bra. Optiker Almå Nygatan 20 Pris 1 750 kr


• 42-• 43_Begravningdel3LKPG_b_Layout 1 2010-01-22 13.25 Sida 2

Vilken personlighet hade den avlidne? Vad tyckte han eller hon själv om för blommor? Det ser förmodligen olika ut beroende på om det är gammelmorfar som gått bort, än om det är ett litet barn. Genom att låta valet av blommor på kistdekoration och övriga blomsterarrangemang vid begravningsakten utgå från vem den avlidne var och vad han eller hon stod för, blir avskedet något känslomässigt vackert, ett minne som anhöriga bär med sig livet ut.

Blommor är känslor

Blommorna är en självklar del av varje begravning. Som anhörig är det mycket som ska ordnas och många viktiga beslut som ska tas. Idag finns betydligt fler uttryck för att visa personlighet när det gäller valet av blommor, än vad som var brukligt för 50 år sedan. Att lyfta fram den avlidnes personlighet genom valet av blommor och arrangemang blir utgångspunkten för de flesta. Ibland har den avlidne själv haft önskemål om hur detaljerna kring akten ska ordnas, andra gånger är det anhöriga, make eller maka, barn eller i vissa fall föräldrar som får avgöra vad som passar. Även årstid kan spela in i valet av blommor. Roséns Begravningsbyrå i Linköping har egna florister anställda i verksamheten. – Att ha floristen tillgänglig på begravningsbyrån är uppskattat, berättar Anders Orshammar som arbetat som florist hos Roséns sedan floristverksamheten startade där för 13 år sedan. Att få hjälpa människor med detta ser jag som ett hedersuppdrag. Alla blommor beställs hem speciellt till varje arrangemang. Anders tänker mycket på helheten i akten, att de olika arrangemangen bildar en vacker helhet. En begravning kan ju aldrig göras om och det är viktigt att allt blir rätt.

– Det är helheten som man minns efteråt och ofta har man många olika arrangemang som ska bilda en harmonisk helhet kring kistan eller urnan. De traditionella kistdekorationerna är fortfarande mycket populära, men det blir allt vanligare att kombinera med personliga attribut, något som knyter an till den avlidnes intressen eller liv. – Jag har till exempel gjort en kistdekoration i form av en väldigt detaljerad Porche av blommor. Fisknät och annan fiskeutrustning kombineras ofta med blommorna eller ett vackert instrument. Sådant blir mycket uppskattat, erfar Anders.

Men kistdekorationen är bara en av alla arrangemang. Som närstående eller vän finns oändliga möjligheter att vara personlig i valet av blommor. Det enklaste är att vända sig till begravningsbyrån eller direkt till deras florister. Stående begravningsdekorationer, begravningsbuketter, kransar och specialdekorationer, till exempel i form av ett blomsterfyllt hjärta, är andra arrangemang som är viktiga som dekoration och som en sista personlig hälsning. ■ text Marie Berggren foto Morre

Olika begravningsblommor Kistdekorationen

är en viktig del i arrangemanget kring en begravning som ofta avspeglar den avlidnes personlighet. Tillhörigheter såsom instrument och verktyg från yrkeslivet är ett mycket fint inslag.

Kransar Vid jordfästning och urnsättning används dekorationer av olika slag. Kransen, som är en symbol för evigheten, kan varieras i ut-seende och storlek.

Begravningsdekorationer Dekorationerna är ett alternativ till kransen som placeras vackert i kyrkan eller kapellet runt kistan. En dekoration kan utformas på många olika sätt, både låga och höga modeller, strikta och stilrena samt dekorativa och fyllda.

Begravningsbuketter Binds i handen med bast eller snöre, oftast i fasadmodell, allt i från enkel strikt blomma till täta buketter. Variationerna är oändliga.

Specialdekorationer Hjärtan av olika slag, öppna och fyllda i många storlekar, sätter en känslomässig prägel på givandet av blommor. Även kuddar, nallar, bilar, dansskor, instrument och ljusdekorationer skapar en personlig känsla runt kistan och den avlidne.

Handbuketter Handbuketten är en personlig blomma som man lägger på kistan eller i graven vid avskedet. Idag är det lika vanlig både för en man som för en kvinna. Även barn tycker det är viktigt att ge sin egen blomma till den som har gått bort. Källa: www.ca-rosens.se


44-• 45_KRIS + yxbacken_b_LKPG 2010-01-21 18.07 Sida 1

Kriss Nygatan 31 Linköping Tel 013-12 25 00 www.kriss.eu

Kriss – kvinnligt klassiskt mode med identitet Våren och sommaren 2010 går i färgglädjens tecken. Starka färger och pasteller som framhäver sommarhyn gör att vi redan nu känner att ljusare tider är på väg. På Nygatan 31 hittar vi Kriss, en butik som vänder sig till modemedvetna kvinnor från ungefär 30 år och uppåt. Sortimentet är brett, här finns raffinerat och spännande mode som tilltalar de flesta smaker och åldrar. En av vårens stora trender är jeans och blått i alla nyanser, från ljusblått och turkost till kraftfulla royalblå toner. Vi ser också mycket mönster, alltifrån blommigt till djurmönstrat. Två teman som syns denna säsong är det artistiska och travel, ett reseinspirerat mode. – Till våren är det generösa former och draperingar som gäller. De krinklade materialen är populära, och praktiska, inte minst på resa, berättar Birgitta Eriksson. Vi får in mode i stort sett varje vecka, så det händer alltid något nytt. Upplagan är begränsad och godbitarna går först, så det lönar sig att titta in i butiken ofta. Kriss grundades 1982. Ägare, inköpare och designers är svenska. Fokus ligger på exklusiva och användbara kollektioner för aktiva kvinnor med krav på form och hög kvalitet. Till ett överkomligt pris. Linköpingsbutiken öppnade 1992 som den tredje Kriss-butiken i landet. Idag är kedjan en modeaktör på den internationella marknaden med ett 60-tal egna butiker runt om i Europa. Man har även återförsäljare i Japan, Kanada och USA. – Vi har alltifrån bekväma, klassiska vardagsplagg till fest och accessoarer. Vill man hålla sig uppdaterad om vårens nyheter kan man bli medlem i Kriss kundklubb som ger rabatter och poäng på alla köp. Via e-post får man också olika förmåner och exklusiva erbjudanden. Det är bara att komma in i butiken och anmäla sitt intresse, avslutar Birgitta. ■

text Marie Berggren foto Morre


44-45_KRIS + yxbacken_b_LKPG 2010-01-21 17.56 Sida 2

Mats Angland Bor I Kolmården. Familj Fru, två barn, en hund. Yrke Art director samt styrelseledamot i Norrköpings skidklubb. Fritid Åker skidor, kör rally.

d n a l g n A s t a M

9LYLOOI|UYHUNOLJD I|UHWDJDUQDVGU|PPDU

Yxbacken inger en känsla av fjäll bara 15 minuter från Norrköpings city. Vi pratade med en återvändare till backen.

I spåret efter Ingemar Stenmark började en ung Mats Angland åka skidor. Nu är han ideellt arbetande styrelseledamot i Norrköpings skidklubb. – För mig är alpin skidåkning en sport som blivit ett kall, säger Mats Angland. Jag har fått min beskärda del och nu när jag har flyttat hem ställer jag upp för klubben. Mats Angland betonar att han är tämligen ny på sin post. – Jag är nytillsatt, men eftersom jag arbetar i reklambranschen kanske jag kan bidra med nya infallsvinklar till klubben. Att Mats Angland ställer upp beror på att han vet hur det var att vara ung. – Jag började tävla i Yxbacken när jag var sju år 1980. Jag slutade under ungdoms-SM när jag var 16 år. Jag valde skidgymnasium i andra hand och kom in på mitt förstaval. Då tog jag beslutet att sluta, jag visste vad som krävdes för att bli bra. Jag har fuskat lite grann med extrem skidning och annan friåkning. Min syster däremot tävlade i samma årskull som Pernilla Wiberg. Just kopplingen till Pernilla Wiberg gör Yxbacken till en historisk backe. Östergötland är förvånansvärt väl utrustat för skidåkning. För Mats Angland är det som om han är tillbaka, fast nu som förälder. – För oss som var med på 80-talet och körde i backen är det som att uppleva det på nytt. Nu träffar jag samma människor. De är nu, i likhet med mig, föräldrar till barn som tränar i backen. Det är som om cirkeln sluts.

EDNV FRUHYLVLRQDE‡6QLFNDUHJDWDQ /LQN|SLQJ‡

ZZZEDNVVH /,1.g3,1*_75$1c6_(.6-g_9,00(5%<

Mats Angland ser det bara positivt. – Den sociala gemenskapen är stor. Antingen gillar man skidor eller så gör man det inte. Yxbacken är ett enormt bra skidcentrum. Man kan glida, hoppa och göra grejor. Unga ringer till styrelsen och vill hjälpa till med funparken. Det är kul, och inriktningen är att det ska vara roligt. Vi fick en morot i form av köldknäppen runt jul. Det är mumma för snösprutningen.

Yxbacken hoppas på fler i backen. – Drivkraften för klubben är att ha bra medlemmar som kämpar och sliter för produkten. Jag vill påstå att Yxbacken har ett samhällsvärde. Under sportlov kommer backen att vara full av aktiva med funpark, barnbacke och två vanliga nedfarter. Vi vill att det ska fungera så bra som möjligt. För dem som inte kan eller vill göra en fjällresa finns alltså räddningen knappt 15 minuter från Norrköpings city. Yxbacken är en backe där många av Östergötlands skid- och snowboardentusiaster såväl inleder som avslutar säsongen. – Det finns massor av snökanoner och en modern pistmaskin, så snön ligger vit och välpreparerad så fort kylan kommer. Ett tjockt snötäcke som håller även när det slaskar till barmark i stan. ■

Omsorg i minsta detalj! Begravning - Blommor - Juridik Jour dygnet runt

text Daniel Atterbom foto Yxbacken, Henrik Johansson

Familjeföretag i samverkan

C.A. Roséns Begravningsbyrå S:t Lar Larsgatan sgatan 17, LINK LINKÖPING, ÖPING, Tel. Tel. 013-12 02 17, www www.ca-rosens.se .ca-rosens.se

Ett 2010 LKPG Magazine


46-47_Kryss #1-10_LKPG 2010-01-21 18.00 Sida 1

Vinn trisslotter!

LKPG KRYSSET ETT

Lös krysset och vinn trisslotter. Första pris: 2 st trisslotter Adressen är LKPG Magazine, Box 436, 581 04 Linköping. Märk kuvertet LKPG Krysset . Svaret vill vi ha senast 15 februari. Vinnarna publiceras i nästa nummer.

många i sångbok renlevnadsman

Ç

tackar nej till

trädgårdsväxt

sjörövare vina

förskräckliga

Ç

stiga går man efter försvunnen

var först med embla täcker tacka

÷

3

grankvist småskratta

kan tandläkare

häcklas sj ungande lindfors fisk

oljeland svidande kritik “rosenrätt”

av tagel på häst

÷

glytt farlig på det hala rullar i england pryl

4

an-

man i

vända

lianen

÷ 2

4

3

ç

kan bör fotspåman gängare ha i se mörker

÷

hamstra håller man i dans

5

6

ç

går obsinat

8

boggör tiggan- sera hålla de hund svängom rapport samfälld

fram-

grön i dungen luftord

5

gör intågande först i räkn ing perso nlighet

brukar badkar vara

som upp rest efter knäckt

vindil parti i sydafrika

filter fylla med gods falla

7 papperskläm ma helig tavla

2

hör skogens konung med styr

vill vi väl att gästerna ska

hand

ägirs maka det är av druvor

är det för bortgjord hade för avsikt

en dryck trots allt

slät i

6 fint före namn pro n.

billigt

lockar på krok inte jag nå´n ...

Ç

säljer

spröda kakorna

före tie titt som tätt

täljer

ä ran

öppnas på mack balt

är de som ligger brukar utansvin för

drillat svider i mage

÷

÷

hektoliter liten tunna

läser posten många stabbig

ä r bilrutor mot sol snöskorpa lämnar sår

ä r rk känt för att göra

göra tj ur till oxe

7

gör

1

kör till! vill illa

÷

rent

vill hungrig i skalan

lättare svordom ifall

mäter djup på sjön

gör generös gä rna kyler

tunga och tjocka kan ge förtur

LKPG Magazine Ett 2010

gnutta

maorike tjockt rep

vågbrytare köper nådat tjänst

be-

1

Ç

8 ska syndarn vakna

© www.korsordDIREKT.se


+HPN|S/XF

XOOX V

46-47_Kryss #1-10_LKPG 2010-01-21 18.02 Sida 2

0R NN

8SSOHYYnUW

EUHGDPDWXWEXG &$)e .g.

R % 7 DF

9LHUEMXGHUUnYDURUDYK|JVWDNYDOLWpRFKOHYHUHUDU GHOLNDWHVV|YHUGLVNPHGJHGLJHQNXQVNDSRFKVHUYLFH

DU

'(/,.$7(66g9(5',6.

+RVRVVDYQMXWHUGXHQVWDGLJIUXNRVWHQYDULHUDQGH OXQFKPHQ\RFKHQWUHYOLJÀNDVWXQG 

%855,72 9lOMPHOODQÁHUDVRUWHUVYHWHWRUWLOODI\OOGDPHG JRGVDNHUVRPNU\GGLJN\FNOLQJWDFRN|WW RFKPXVWLJ7H[DV&KLOL

/lVYnUNRFNEORJJI|U LQVSLUHUDQGHUHFHSW

ZZZÀOE\WHUJDOOHULDQVH

0nQGDJIUHGDJ /|UGDJ 6|QGDJ

D


48-49_Restaurangguide #1-10_LKPG 2010-01-21 18.26 Sida 1

Restaurangguide:

Lkpg Möt Linköping från sin godaste sida. Här finns något för alla smaker! text Marie Berggren foto Patrik Ekenblom

HARRYS

BAR & KÖK

Välkommen till stans självklara mötesplats där människor möter människor. Här serveras alltifrån pubmeny med traditionella och nya inslag till 3-rätters. I Harrys bar hittar du såväl ljus och mörk öl på fat som spännande drinkar. Afterwork till kl 19.oo. När kvällen övergår till natt är det fullt ös på dansgolvet torsdaglördag.

Ett besök i den mysiga matsalen borgar för en trevlig kväll, inte minst för smaklökarna! Här finns gott om härliga smakbekantskaper från menyn och vinutbudet är stort. Dessutom finns ett stort utbud av viner på glas. I baren finns förutom läckra drinkar även 30 ölsorter. Fredagarna bjuder på en populär After Work med massor av trevliga människor.

ADRESS Ågatan 43 TELEFON 013-13 33 90 HEMSIDA www.harrys.se ÖPPETTIDER Tisdag 17-sent, Onsdag 17-sent, Torsdag 17-02, Fredag 16-03, Lördag 13-03

THE CHAMP Längst ner på Storgatan hittar man sportbaren The Champ, en lyckad kombination av sport av alla de slag och god mat med mexikanska influenser. 18 tv-skärmar med senaste tekniken finns utplacerade i lokalen.

ADRESS Ågatan 47 TELEFON 013-10 01 11 HEMSIDA www.barochkok.se ÖPPETTIDER Tisdag-Onsdag 17sent, Fredag 16-01, Lördag 18-02

ADRESS Storgatan 1 TELEFON 013-14 14 34 HEMSIDA www.thechamp.nu ÖPPETTIDER Måndag-fredag 15-24, Lördag 12-24, Sönd 13-24. VIP-rum (upp till 60 personer)


48-49_Restaurangguide #1-10_LKPG 2010-01-21 18.28 Sida 2

RIVA

RESTAURANT OLYMPIA

LASZLO’S KROG

MOZZARELLA

På Riva bjuds det på äkta italiensk matglädje. Här avnjuts i första hand kärleksfullt tillagade italienska smaker, ibland med amerikanska inslag. Interiören är en upplevelse i sig med sin smakfulla moderna stil med marina inslag. God service, intressanta drycker och stillsam musik förhöjer intrycket ytterligare. Pizzorna gräddas i vedeldad ugn.

Souvlaki, grillad bifteki, oliver och tzatziki… Välkommen till ett Grekland i miniatyr. Linköpings första grekiska restaurang firar i år 25 år i samma regi. På gemytliga Olympia har stamgästerna genom åren blivit allt fler och lagom till 25-årsjubiléet erbjuder man en uppdaterad meny med spännande smaker och tillbehör. Men de omtyckta, traditionella grekiska specialitéerna är fortfarande kökets självklara stolthet. Titta gärna förbi på en mezé, ett urval smårätter som blir en hel måltid av läckra medelhavsspecialiteter såsom auberginröra, bläckfisk och scampi, vitlöksbröd, feta och ostfylld paprika.

Laszlo’s krog är Hjulsbrobornas gemytliga samlingsplats, värt ett besök för alla som vill uppleva en trevlig kväll med god mat och familjär stämning. En kvarterskrog när den är som allra bäst. På Laszlo’s är matsalen är alltid uppdukad med vita linnedukar och snittblommor. Här erbjuds vällagad mat, mysig stämning och glad och trevlig personal. Menyn bjuder till exempel på italienska smaker som lasagne, pizza och pasta samt kött- och fiskrätter med fransk touch. Bland förrätterna finns bland annat sniglar och olika tapas. Är det dags att fira en högtidsdag, eller kanske ett bröllop? Boka Laszlo’s festvåning i herrgårdsmiljö eller beställ mat ifrån restaurangens stora cateringmeny. Menyn finns på hemsidan.

I en trevlig och lagom avslappnad miljö serverar Mozzarella genuin, italiensk mat till rimliga priser. Förutom olika pizzor finns naturligtvis italiensk pasta, antipasti, kött, fågel och sallader. Prova också deras härliga fisk och skaldjursrätter. Man kan här även köpa med sig olika italienska matvaror och delikatesser.

ADRESS Ågatan 43 TELEFON 013-14 45 15 HEMSIDA www.riva.se ÖPPETTIDER Tisdag-Fredag 17-sent, Lördag 18-03

ADRESS Platensgatan 3 TELEFON 013-12 33 66 HEMSIDA www.restaurantolympia.se ÖPPETTIDER Alla dagar

PRISEXEMPEL Förrätt Bruschetta romana 68 kr. Pizza la Scampi med vitlöksmarinerade jätteräkor, purjolök, färsk tomat och ruccola 98 kr. Tiramisu 65 kr. ADRESS Nygatan 11 TELEFON 013-13 44 86 HEMSIDA www.mozzarella.nu ÖPPETTIDER Alla dagar 11-22 Fredag-lördag 11-tills vidare

ADRESS Hjulsbrovägen 38 TELEFON 013-15 15 85 HEMSIDA www.laszloskrog.se ÖPPETTIDER Alla dagar 17-22

”En nyupptäckt maträtt är roligare än en nyupptäckt stjärna. MODMED RESTAURANG & BAR

NORI

TRATTORIA DA VINCI

HAGDAHLS KÖK

Utmärkt kök i modern miljö. G:a Tanneforsvägen 51 TELEFON 013-495 54 07

Stans godaste japanska mat. Sparregatan 3 TELEFON 013-13 01 33

Italiensk restaurang. Bielkegatan 1 TELEFON 013-121 121

Regional gastronomi med internationell finess. Vasavägen 16 TELEFON 013-14 14 89


50-51_Vinsida #1-10_b_LKPG 2010-01-22 10.30 Sida 1

SHOPPING

VÅRENS BYXA! Grå chinos i mjuk bomull. Finns även i beige. SAND Gyllen Pris 1 395 kr

Jona s,

Hotell

2b

mnasie ett y g a j l tt br tt vä dags a s hittar du e gar. t e d r in os Nu ä inriktn g. Hos n h i c n o d l i m utb gra ! av pro ebben w utbud å p em r om d Läs me

Anders Ljungstedts Gymnasium | 013-20 76 00 www.gymnasievalet2010.se www.gymnasievalet2010.se | www www.linkoping.se/alg .linkoping.se/alg

KAMPANJPRIS PÅ LABEL.M Köp ett label.m balsam så får du ett schampo på köpet. Salong HC Nygatan 20 Pris 219 kr

RUTIG SKJORTA I 100 procent bomull. SAND, Gyllen Pris 995 kr

PHYTOMER Tvål, kroppspeeling och kroppskräm i presentförpackning. Nettan´s Nygatan 37B Pris 595 kr (1 040 kr)

DISKDUKEN Ekologisk diskduk från Ekelund Linneväveri, Modesty Blaise. Storlek 30x25 cm. AH:s Gardiner Tornbyvägen 3 Pris 69 kr

V-NECK TRÖJA I 100 procent merinoull. 9 färger. SAND, Gyllen Pris 995 kr

SOLGLASÖGON FRÅN ADIDAS Modell Terrex Pro. Levereras i en box med tillbehör. Optiker Almå Nygatan 20 Pris 3 200 kr

VÄRMETÄCKE FÖR HUND Från Back on Track. Snyggt, funktionellt och värmande. Stallbutiken Gillbergagatan 25 Pris från 490 kr LKPG Magazine Ett 2010


•50-•51_Vinsida #1-10_b_LKPG 2010-01-22 10.48 Sida 2

MAT & DRYCK

Chianti Chianti är förmodligen det mest kända av alla italienska rödviner. Få områden har dessutom en så lång och obruten vinhistoria att luta sig mot. I området mellan Florens och Siena har det odlats vin sedan etruskernas tid sådär 1 000 år före romarna. De senare kom även de att uppskatta områdets viner som prisades för sin elegans jämfört med de tyngre syditalienska vinerna man vanligen drack. Namnet Chianti nämns i vinsammanhang första gången 1398 och 1716 gjordes den första gränsdragningen för området. Knappast något distrikt kan heller uppvisa en sån samling av gamla vinodlarfamiljer. Det är inte ovanligt att man likt Antinori, Frescobaldi och Mazzei varit i branschen i 5-600 år och värst är Ricasoli som drog igång redan 1141! I flera fall har familjerna dessutom varit drivande i chiantins utveckling. Med en sån historia tänker man sig kanske att området numera vilar på sina lagrar, men så är inte fallet. Den här delen är Italiens mest dynamiska vinområde idag och de senaste trettio åren har sett en närmast revolutionerande utveckling för chiantivinet. Dagens chiantiområde består av sju underdistrikt men det är den gamla kärnan mellan Florens och Siena, Chianti Classico, som räknas som bäst. Området är stort med över 7 000 hektar vinmark. Det är också mycket kuperat och relativt höglänt med vingårdar på mellan 250 och 550 meters höjd. Gårdarna blandas med olivlundar, jordbruk och skogsområden och cypresserna som står som utropstecken i landskapet. Bland vinområden är det bland de vackraste man kan besöka. Huvuddruvan heter sangiovese och har urgamla anor i distriktet. Namnet betyder Jupiters blod och sorten är Italiens mest odlade blå druva. Den förekommer även i många andra distrikt, antingen som huvud- eller komplementdruva. Beroende på klonvariant, odlingsområde och producentens ambitioner ger den allt från blekröda och urvattnade till mörka, fruktmättade och koncentrerade viner. Gemensamt för de två ytterligheterna är skärpan i syran. Hård och snipig i den förstnämnda varianten, uppfriskande och angenäm i den senare. Förutom sangiovese får man blanda i canaiolo nero, mammolo och colorino i begränsad mängd. Till för bara några år sedan var det även tillåtet med en viss procent vitvinsdruvor som trebbiano och malvasia i chiantimixen. Tanken var att mildra sangioveses kärva syror. Många kvalitetsmedvetna vinproducenter såg det emellertid bara som ett sätt att spä ut vinets karaktär. Idag, när modet föreskriver mörkare och fylligare rödviner, tillåts istället franska sorter som cabernet sauvignon, merlot och syrah. Nu går debatten mellan purister som anser att bara italienska druvsorter ska användas och andra som menar att fransoserna behövs för att fylla ut sangioveses slanka kropp och att de druvorna hursomhelst funnits i ett par hundra år i Italien och gott kan räknas som inhemska. För oss som gillar vin spelar det inte så stor roll så länge chianti smakar chianti. Det blir mest en fråga om stil på vinet. Och i någon mån vilken mat som passar bäst till.

Vintips

Vintips för dig som vill testa chianti 2008 Chianti Ruffino NR 2310, PRIS 72 KR

2005 Ruffino Riserva Ducale Oro NR 2321, PRIS 199 KR

Det här är en okomplicerad och lättsam chianti av den typ som förr oftast såldes i bukiga bastflaskor. Bakom vinet står Ruffino som är storproducent i området och gör många olika viner, oftast i stram, ursprungstypisk stil. Doften är lite återhållen och typisk för sangiovese med drag av körsbär, blåbär och en liten örtighet. Smaken är lätt, lite slank och körsbärslik med viss intensitet och stram syra. Ett opretentiöst pizzavin som funkar bra även till salta charkuterier och vardagliga pastarätter.

2007 Brolio Chianti Classico NR 2705, PRIS 115 KR Barone Ricasoli heter producenten till det här vinet. Bakom firman står en familj med historisk ryktbarhet och vinodlarrutin sedan mitten av 1100-talet. Brolio är firmans instegsvin från classico-området. Det är blandat från många olika gårdar i distriktet och består till allra största delen av sangiovese. Doften är fruktig och rätt sammansatt med körsbär, plommon, fat och lite örter i dragen. Smaken är medelfyllig, frisk, fruktig och strukturerad med fin längd och bra balans i lagom stram stil. Rätter som grillad fläskfilé med pesto och en gratäng på zuchini och tomater passar bra till.

Ytterligare ett vin signerat Ruffino men nu från classicodistriktet. Till Riserva Ducale Oro har man valt ut sina bästa sangioveseviner att ingå. Vinet har lagrats upp till 16 månader på fat och sedan ytterligare en tid på butelj. Resultatet har blivit ett mycket elegant vin med klassisk ursprungskänsla. Doften är fruktig och nyansrik med fina toner av mogna körsbär, blåbär, menthol, tobak, ek och choklad. Smaken är medelfyllig, fruktig och stram med bra intensitet, nyanserade aromer och friska syror och den avslutas med en liten angenäm bitterhet. Fungerar bra till elegantare kycklingrätter med gräddiga tillbehör.

2006 Castello di Fonterutoli NR 32130, PRIS 289 KR Familjen Mazzei har funnits på plats i byn Fonterutoli i södra delen av classicodistriktet sedan 1400-talet. Idag gör man en chianti classico i modern tappning på 90 procent sangiovese och resten cabernet sauvignon. Druvorna kommer från familjens bästa vingårdar och vinet har lagrats 18 månader på till största delen nya fat av fransk ek. Doften är varm, avrundad och fruktig med drag av mörka körsbär, blåbär, plommon, ek och chokladpraliner. Smaken är relativt fyllig, rik, fruktig och sammansatt med riktigt bra längd, strama tanniner, frisk syra och varm avslutning. En kraftfullare chianti som kan matcha både biff och entrecote.

■ ULF JANSSON Ett 2010 LKPG Magazine


52_Till sist - Swedish Case #1-10_b_LKPG 2010-01-21 17.57 Sida 1

TILL SIST.

Fredrik Johnson Bor I Linköping. Yrke Squashlegendar och entreprenör. Familj Fru och tre döttrar. Fritid Spelar squash, umgås med familjen och är i naturen.

FREDRIK JOHNSON – HUR ÄR LÄGET INFÖR CASE SWEDISH OPEN? För sjunde gången arrangeras squashtävlingen Case Swedish Open i Linköping och Norrköping. Kvalspelet äger rum 2-3 februari på Linköping Squashcenter och även i år på Norrköping Squashcenter. Huvudtävlingen spelas sedan 4-7 februari på fyrglasbanan i Linköpings sporthall. – Swedish Open har funnits sedan mitten av 70-talet, säger Fredrik Johnson. Han är tävlingsansvarig för detta stora evenemang och även vd på företaget ActiPro Event, som är huvudarrangör för tävlingen. Case Swedish Open ligger honom varmt om hjärtat. – Jag har personligen varit med först som aktiv, och sedan som arrangör sedan 1993. Det året hölls tävlingen under ett annat namn, i mindre skala i squashhallen, men från och med 2002 blev det rejält med fart. I år ligger 60 000 dollar i den så kallade rankingpotten, plus att vinnaren erhåller en klocka från Sjöö & Sandström till ett värde av cirka 30 000 kronor.

Det är flerårigt arbete och personliga relationer som leder till ett bra startfält.

Ett av de stora affischnamnen är världsettan

Gregory Gaultier från Frankrike. Gaultier är 26 år och bor i Aix-en-Provence. Han tog över förstaplatsen på världsrankingen den 1 november. Fransmannen har ett imponerande facit för den senaste tolvmånadersperioden med bland annat åtta finalplatser av elva möjliga i världens stora tävlingar. – Jag har under flera års tid bearbetat Gregory Gaultier för att få hit honom. Det är en process. Det är en fördel att jag åker runt och spelar på de stora veterantävlingarna, som ibland avgörs samtidigt som de stora proffstävlingarna runt om i världen. Där knyter jag kontakter och stärker namnet. Det är flerårigt arbete plus personliga relationer som leder till ett bra startfält. Ett annat mycket starkt namn är titelförsvararen Nick Matthew från England. Även han tillhör de bästa i världen.

LKPG Magazine Ett 2010

Case Swedish Open är Europas största tävling utanför England. – Squash är idag en av världens mest utbredda idrotter och den utövas i över 160 olika länder. Det känns nu som att vi har satt arrangemanget på kartan på ett bra sätt. Det går snabbare att arbeta in tävlingen hos företag och media, fortsätter Fredrik Johnson. En av dem som åter kommer att medverka kring arrangemanget är tennislegenden Stefan Edberg. – Stefan är delägare i Case, som är vår huvudsponsor, säger Fredrik Johnson. Han slog häromåret den före detta tennisstjärnan Edberg i en squashfinal för spelare i deras åldersgrupp, spelare över 40. – Stefan är mycket duktig för att ha varit tennisspelare från början, men jag har spelat squash hela mitt liv. Han är här 4-5 februari. – Det är roligt, jag märker att spelare kommer tillbaka. Vi har en bredd i tävlingarna från juniorer till veteraner och pensionärer. De ska vara med på festen och bo på samma hotell som proffsspelarna. Fredrik Johnson har vunnit 41 SM-guld i squash som senior och veteran, och han spelar fortfarande squash varje dag. – Jag gjorde faktiskt comeback i elitserien under 2009. Det var 2002 som jag senast spelade i elitserien. Vi vann och Linköping leder just nu elitserien i squash. Jag kommer att spela några fler matcher under 2010. Då har jag varit med i elitserien i fem decennier. Det är rekord. – Jag var professionell squashspelare i tio år och har spelat i 50 länder, ler Fredrik Johnson. Jag har vunnit VM två gånger, för spelare över 35 respektive 40 år. Fredrik arbetar även som försäljningschef för Linköping HC, och hans hjärta brinner också för ishockey. – Vi har gått från 300 till 1 400 företag de senaste tio åren, säger Fredrik Johnson. Det är den viktigaste enskilda budgetposten, det är en

fantastisk utmaning att få vara med och jobba som försäljningsansvarig. Jag har kontakten med merparten av alla LHC:s stora samarbetspartners. Det är ett viktigt ansvar att förvalta. På ActiPro Event arbetar Fredrik och hans arbetskamrater även med företagsrelaterade arrangemang som kickoffs, invigningar och kund- och personalaktiviteter. Mycket av det som ActiPro Event arrangerar är interna tillställningar. Case Swedish Open är utan konkurrens företagets största publika evenemang. – Vi tar risken, men om det går bra får vi vinsten. Det är en annan säkerhet om ett företag beställer ett event av oss. Om Case Swedish Open går åt tusan är det vi som får ta smällen. Men det blir bra i år – också. Redan i förväg vet alltså Fredrik att det kom-

mer att bli lyckat. – Det kommer deltagare från över 30 olika länder. Målsättningen är att få spelare från alla världsdelar. Vi kan ta emot ungefär 300 tävlande, och det är vad som kommer. Då blir det squash nästan dygnet om. Klart är bland annat fyra timmar i TV4 Sport. Hela världen kan se turneringen direkt på nätet. Sloganen Linköping – där idéer blir verklighet stämmer i fallet Case Swedish Open. – Det är fantastiskt att så många vallfärdar till arrangemanget. Nyckeln till framgången är att alla kan komma hit och delta. Det är en bred tävling där de stora namnen kan spela parallellt med andra. Sammanlagt är det 20 klasser, från juniorer till veteraner. Nu laddar ActiPro Event och medarrangörerna Linköping Squashklubb, Svenska Squashförbundet, Arenabolaget i Linköping och Medley för Fjärde storstadsregionens största internationella återkommande idrottsarrangemang. ■ text Daniel Atterbom foto Morre


Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-01-21 16.34 Sida 2

Från början hette vi Länshem. Idén var att göra bostadsaffären lite bättre och lite tryggare. Det har många uppskattat. På några år har vi vuxit till landets fjärde största fastighetsmäklarkedja. Nu tar vi ett steg till och byter namn till det vi är: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. En fastighetsmäklare som kan ge dig lite mer. Oavsett om du ska köpa eller sälja.

lansforsakringar.se/fastighet

! N I S N O G Å N A T S R Ö T S H C BÄSTA O

Nu heter vi det vi är.

and med b m a s i s s la k s d laktivitet i värl a n o rs e 8 - 13 81 67 p 0 r 7 e 0 ll , e 8 9 d 0 n 6 u 4 k 1 r ö Företag: F ctiPro Event, 013 A : ta k ta n o k n e p Case Swedish O .se eller info@actipro REGERANDE VÄRLDSMÄSTAREN

AMR SHABANA

len!

a i Sporthal

ingsdagarn

På plats tävl


Omslag_LKPG_b_LKPG Magazine 2010-01-21 16.27 Sida 1

LINKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

Nöjda kunder är det jag älskar med mitt jobb som mäklare. Men som kund nöjer du dig inte bara med kunskap. Du vill ha någon som verkligen brinner för att sälja din bostad och du vill ha både trygghet och råd under hela försäljningens gång. Det är därför du ska kontakta mig. Min energi tillsammans med Svensk Fastighetsförmedlings kunskap och verktyg kommer bädda för en trygg och lyckad försäljning.

LKPG MAGAZI N E / E TT 2010

Vet du varför jag brinner för att sälja din bostad?

Livsstil Shopping Trend

Välkommen.

HÖRNET DROTTNINGGATAN/HAMNGATAN WWW.LINKOPING.SVENSKFAST.SE TELEFON 013-35 47 70

Ett 2010

Foto: morre

WWW.LKPGMAGAZINE.SE

Louise Simonsson Svensk Fastighetsförmedling

! n i s gaSEN a m s NI l N i E t FTER T s s v li LIVET E t e g N OM e s g ANSSO n i p S JOH ö k Lin THOMA

LKPG Magazine #1-10  

LKPG Magazine #1-10

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you