Page 1

00-00_Omslag_LKPG_b #01-11_LKPG Magazine 2011-01-21 15.42 Sida 1

FÖREBYGGER OCH RÄTTAR TILL FOTENS FELSTÄLLNINGAR Individuellt formade Footbalance-sulor

LKPG MAGAZI N E / E TT 2011

FOOTBALANCE

L I V S S T I L

|

S H O P P I N G

|

T R E N D

|

I N R E D N I N G

FRÅN

600:-

Prova 30 dagar, är du inte nöjd får du pengarna tillbaka.

LINKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

3.000:(ord. 3.500:-)

ANNA-CARIN ALDERIN

Vi har Linköpings bredaste sortiment av alpina skidor. I våra butiker hittar du bl.a följande varumärken: Salomon, Atomic, Nordica, K2, Rossignol, Head & Tecno.

Välkommen till en riktigt skidverkstad på INTERSPORT. I vår verkstad tar vi din utrustning på största allvar. Vi slipar, lagar, hänger kanter och vallar dina skidor för bästa skidupplevelse.

Linköping Ikano & Gränden www.intersport.se

WWW.LKPGMAGAZINE.SE

Salomons patenterade Custom Shell-skal gör att skalet efter uppvärming, formar sig efter din fot. Formbar innersko med hög komfort. Aluminiumspännen med micro-justering för bästa kvalité och känsla. Extra volym för vaden. En pjäxa för hela berget, hela dagen.Damstorlekar.

Oavsett om du är tävlingsåkare eller nybörjare är pjäxorna viktiga för din åkning. Du blir helt enkelt en bättre skidåkare med bra pjäxor. Vi gör en fotanalys och skapar därefter passform och optimalt stöd för dina fötter. Vår skickliga personal gjuter sulor, formar skal och ställer in dina pjäxor perfekt.

Ett 2011

Foto: Niclas Albinsson

SALOMON / IDOL X COLD SEA

HON MÖBLERAR LINKÖPING


+HPN|S/XF XO O X

V

00-00_Omslag_LKPG_b #01-11_LKPG Magazine 2011-01-21 15.43 Sida 2

0R NN D

5%

BoendefÜrsäkring + extra sakfÜrsäkring

10 %

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto eller lüngsiktigt sparande

8SSOHYYnUW

EUHGDPDWXWEXG FH

KR

U& <R X

+HPN|S/XFXOOXVHUEMXGHUUnYDURUDYK|JVWDNYDOLWp RFKOHYHUHUDUGHOLNDWHVV|YHUGLVNPHGJHGLJHQ NXQVNDSRFKVHUYLFH

L

'(/,.$7(66g9(5',6.

&$)e .g.

15 %

+RV0RNNDDYQMXWHUGXHQVWDGLJIUXNRVWHQ YDULHUDQGHOXQFKPHQ\HOOHUHQWUHYOLJĂ&#x20AC;NDVWXQG 

3$67$<285&+2,&( 6PDNDSn<RXU&KRLFHIlUVNDSDVWD 6HUYHUDVU\NDQGHKHW$OOWLGPLQVWIHP ROLNDUlWWHUVDPWYHJHWDULVNWDOWHUQDWLY

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto + lüngsiktigt sparande

Sikta pĂĽ FĂśrmĂĽnskund Med din vardagsekonomi samlad hos oss fĂĽr du upp till 15 procent rabatt pĂĽ alla sakfĂśrsäkringar. FĂśrutsättningen fĂśr den hĂśgsta rabatten är att du samlar boendefĂśrsäkring, aktivt lĂśnekonto med kort och lĂĽngsiktigt sparande hos oss. DĂĽ ingĂĽr självriskreducering RFKĂ&#x20AC;Hra kostnadsfria fĂśrmĂĽner. Du fĂĽr dessutom alla fĂśrdelar med att samla din vardagsekonomi pĂĽ ett och samma ställe â&#x20AC;&#x201C; enklare tryggare och närmare.

ZZZĂ&#x20AC;OE\WHUJDOOHULDQVH

0nQGDJ²IUHGDJ /|UGDJ 6|QGDJ

lansforsakringar.se/ostgota/formanskund


01_Ledare #01-11_LKPG 2011-01-21 16.28 Sida 1

LEDARE När vi nu snart går in i årets andra månad februari har säkert flera personer redan svikit sina nyårslöften. Vi kan dock uppfylla vårt löfte att vi även i år ska servera tio fullmatade nummer av denna tidning. Februari är som bekant årets kortaste månad med 28 dagar (29 under skottår, något som närmast infaller nästa år). Den innehåller årets 32:a till 59:e dag (32:a till 60:e under skottår). Att skottdagen kommit att ligga just i februari hänger ihop med att det ursprungligen var den sista månaden på året. Enligt traditionen var det den romerske kungen Numa Pompilius som år 713 före Kristus införde januari och februari i den romerska kalendern, men det var inte förrän omkring 260 år senare som kalenderåret ändrades så de blev årets två första månader i stället för de sista. Namnet februari kommer från den romerska reningsritualen Februa, som hölls i februari, och som i sin tur var döpt efter guden Februus, de dödas och reningens gud i etruskisk mytologi. Februus kan sedan ha blivit gudinnan Febris i romersk mytologi. I den var Febris gudinnan som förkroppsligade febersjukdom och malaria, men som också skyddade människor mot dessa sjukdomar. Ordet feber kommer från latinets febris, så feber och februari är kanske båda bildade ur samma latinska ordstam. Något att tänka på om man blir sjuk under februari. I februari är det 100 år sedan två kända män föddes. Jussi Björling, den svenske operatenoren, föddes i Borlänge söndagen den 5 februari 1911. Han dog 1960. Dagen efter, den 6 februari 1911, föddes Ronald Reagan, USA:s 40:e president 1981–1989, i Tampico, Illinois. Han dog 10 juni 2004. Detta nummers profilintervju är med Anna-Carin Alderin, som är nybliven chef för Ikeas varuhus i Linköping. Hon har varit på sin post i mindre än ett år, men är redan veteran från flera varuhus i Ikea-koncernen. Hon berättar bland annat att Billybokhyllor, Paxgarderober, Ektorpsoffan och Glimma värmeljus är exempel på produkter som kunder på Ikea tycker särskilt bra om. Östergötland och Linköping gästas av en stor publik- och medietillställning den 19 februari när en av Melodifestivalens deltävlingar går av stapeln i Linköping. Tävlar gör bland andra Eric »Manboy« Saade, Sebastian Karlsson (känd från TV:s Idol) och Linda »Lambretta« Sundblad. Väl mött i slutet av februari! MIKAEL FRENNESSON CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE

Vi erbjuder moderna moderna kommunikationslösningar för ditt företag...

...så ägnar du tid till annat.

Omslag: Anna-Carin Alderin FOTOGRAFERAD AV NICLAS ALBINSSON

Nummer 1 (nr 43 sedan start) Årgång 6 LKPG Magazine kommer ut 10 ggr per år. Adress: LKPG Media AB, Platensgatan 1 A, Box 436, 581 04 LINKÖPING. Tel: 013-465 04 30 Vd / Chefredaktör / Ansvarig utgivare: Mikael Frennesson, 0709-34 38 90 Försäljningschef: Peter Lindgren, 0707-52 62 53 Annonsbokning: Tiva Angeli, 0703-13 54 00. Camilla Hast, 0709-89 34 37. Redaktionschef: Maria Tjernström, 0709-89 34 34. Produktion: Fabian Wellving (pappaledig), 0709-89 34 32. Daniel Atterbom, 0766-36 91 99. Mats Larsson, 0705-95 92 72. Marie Berggren, 0709-89 34 36 Maila enligt modellen fornamn.efternamn@lkpgmagazine.se Omslagsfoto: Niclas Albinsson Hemsida: www.lkpgmagazine.se Distribution till hushållen:

Upplaga: 30 000 ex Tryck: Scanweb OY

LKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.

Dialect Malmslättsvägen Linköping Telefon e 01 013-35 90 90 www.dialect.se Ett 2011 LKPG Magazine


02-03_Nöjessida_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.29 Sida 2

NÖJE LKPG bäst just nu

Vi listar vad som är mest sevärt på film, dvd och TV för tillfället TV SOLSIDAN (Komedi) Om det fortfarande är någon som inte upptäckt denna underbara serie så gör det nu. Söndagar kl 20.00 på TV4. Fredde Schiller rules och hata/älska Ove. TV MAD MEN (Drama) Serien där de medverkande dricker mer än i Dallas är tillbaka med sin fjärde säsong. Skilsmässor, dålig ekonomi men still going strong. BIO WINTERS BONE (Thriller, Drama) En film som man antingen gillar eller avskyr för sitt sävliga tempo. Visar att allt inte bara glimrar i det stora landet i väster. BIO ÄNGLAGÅRD – TREDJE GÅNGEN GILLT (Drama) Mycket händer i ett samhälle på femton år. Människor förälskar sig, gifter sig, får barn, skiljer sig. Några flyttar, någon dör – i Yxared precis som på andra ställen. BIO THE KING’S SPEECH (Drama) Bygger på den sanna historien om Englands kung Georg VI och hans kamp för att finna den röst folket så väl behövde höra. Lysande Colin Firth i huvudrollen.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa den närmaste tiden BIO TRUE GRIT (Drama) Bröderna Coen’s lysande westernfilm med bl a Jeff Bridges, Matt Damon och Josh Brolin. Inledningen på en ny westernvåg eller?

Floppvarning

Vi tipsar dig om saker som kan få svårt att leva upp till förväntningarna BIO MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS (Komedi) Ben Stiller lyckas inte i den här tredje filmen om familjen Focker och hans tokiga svärfader Jack uppnå de komiska höjder som de första filmerna nådde.

Animerat lönar sig Toy Story 3 är den film som dragit in mest pengar på biljettförsäljningen och landar strax över en miljard dollar när filmåret summeras av Forbes. Intäktstopplistan är full av nyinspelningar, animationer och uppföljare. Två filmer har i år nått över 1 miljard dollar i biljettintäkter och det är Disney som ligger bakom dem båda. Toy Story 3 och Alice i underlandet drog alltså in summor runt 7 miljarder kronor vardera. Det är inte bara biopubliken som har gillat Toy Story 3 utan även kritikerna. Disney lobbar nu inför nästa Oscarsgala för att den animerade filmen ska ta sig ur sin genre och istället nomineras för bästa film. Fyra av tio filmer på listan är just animerade. I övrigt är topplistan över årets biointäkter full av nyinspelningar och uppföljare. Enda undantaget är drömfilmen Inception som hamnar på en hedrande fjärdeplats när Forbes summerar bioåret.

TV-klassikern Dynastin blir film

600:1000:-

15:-

25:-

450:750:-

Såpoperan Dynastin ska bli film. Tv-serien visades i amerikansk tv mellan 1981 och 1989 och handlar om två rivaliserade oljeföretag. Linda Evans, Joan Collins och den nu avlidna John Forsythe fanns i rollistan i serien som konkurrerade om tv-tittarna med såpoperor som Dallas och Falcon Crest. Filmen ska visa hur Forsythes karaktär Blake Carrington får reda på att han är arvinge till ett oljeimperium. Den utspelar sig alltså före den tid som tv-serien skildrar. Det är Dynastins skapare Richard Shapiro som står bakom filmen, enligt Contactmusic. – Vi har tänkt på att göra en film tidigare och flera bolag har kontaktat oss förut, men ingen har haft en tillräckligt bra idé. Sen kände vi plötsligt. »Vi gör den själva i stället«, säger Shapiro till E Online. Dynastin är inte den enda såpopera från 80-talet som kan dyka upp på bioduken. Även Dallas är på gång att bli långfilm.

PLATENSGATAN 8 • 013-31 29 60 LKPG Magazine Ett 2011

Daniel Craig tillbaka som agent 007 Nu kan alla James Bond-fans pusta ut. Filmbolaget MGM bekräftar att det blir en 23:e film med agent 007. Och Daniel Craig är redo att hoppa i spionsmokingen igen. Det har varit många och långa turer runt den nya James Bond-filmen. Så sent som i somras rapporterade brittiska medier att filmbolaget MGM hade skrotat hela produktionen på grund av sina dåliga finanser. Men sedan bolaget lyckats undvika konkurs i december är Bond-bollen nu åter i rullning. I november 2012 kan alla fans se den nya Bond-filmen på vita duken. Samtidigt bekräftar bolaget att Daniel Craig för tredje gången ska spela den brittiska agenten. Craig debuterade i rollen 2006 med Casino Royale och hoppade åter i agent 007kostymen två år senare i Quantum of Solace. Det har spekulerats i om Craig skulle kunna göra Bond-filmen då inspelningarna riskerade att krocka med inspelningarna av Hollywoodversionen av Millennium-filmen där Daniel Craig spelar Mikael Blomqvist. Men i och med Bond-förseningen är det problemet ur världen. Den nya, ännu obetitlade James Bondfilmen, ska regisseras av American Beautyregissören Sam Mendes. Den går upp på biograferna den 9 november 2012. Vad den ska heta är ännu oklart.

Här klår Bon Jovi Lady Gaga Lady Gaga har toppat många listor under året, men när det kommer till att dra in pengar på sina turnéer får hon se sig omsprungen av inte mindre än tre stora rockband. Detta trots att hon gjorde fler framträdanden än samtliga övriga artister på topp 10-listan, uppger BBC News. Turnéerna som drog in mest pengar 2010:

1 Bon Jovi – 1,42 miljarder 2 AC/DC – 1,25 miljarder 3 U2 – 1,14 miljarder 4 Lady Gaga – 947 miljoner 5 Metallica – 780 miljoner 6 Michael Bublé – 738 miljoner 7 Walking with dinosaurs – 737 miljoner 8 Paul McCartney – 659 miljoner 9 The Eagles – 654 miljoner 10 Roger Waters – 634 miljoner


02-03_Nรถjessida_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.29 Sida 3

9LVVDNDOODURVVNDSLWDOI|UYDOWDUH   YLVVDNDOODURVVSULYDWHEDQNHUVDQGUDNDOODURVVNDSLWDOUnGJLYDUH    

'HWVSHODULQWHRVVQnJRQUROOYDGYLNDOODV     VnOlQJHYLlUElVWSnDWWI|UYDOWDGLQDSHQJDU     

. .DSLWDOUnGJLYQLQJ DSLWDOUnGJLYQLQJ 7HOHIRQ)D[ 3RVWDGUHVV%R[/LQN|SLQJ%HV|NVDGUHVV6WRUD7RUJHW


04-05_Boksidan_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.01 Sida 4

BÖCKER Den amerikanska författaren Nora Roberts, född 1950, har sålt 400 miljoner böcker över hela världen, varav närmare tre miljoner bara i Sverige. The New Yorker kallade henne nyligen för »USA:s favoritförfattare«. Hennes romaner blandar romantik med spänning. Beundrarna menar att Nora Roberts skapar en balans mellan spänning och romantik i sina romaner. Hon har givit ut över 150 böcker, och 100 av dessa är översatta till 25 språk. Hon blev författare av en slump. Som 29-årig hemmafru med två små barn blev hon insnöad under ett våldsamt oväder, och hon gjorde då sitt första försök med en kort, romantisk massmarknadsroman. Hon gav ut åtskilliga sådana innan hon slog igenom med inbundna romaner. Under pseudonymen J. D. Robb ger hon ut lite mer science fiction-betonade spänningsromaner. I en sällsynt intervju i New Zealand Herald menar Nora Roberts att hennes framgång beror på hennes irländska arv och gammaldags hårt arbete. – Jag är av irländsk härkomst på båda sidorna och irländarna är fina historieberättare, säger hon till New Zealand Herald med en sträv röst som ofta brister ut i skratt. Så jag har mycket att tacka mina föräldrar för.

Nytt från

Nora Roberts

LKPG Magazine Ett 2011

Av sina föräldrar lärde hon sig disciplin. – Man kan vara en jättebra berättare, men för att bli författare måste man sätta sig ned och skriva. Roberts har skrivit romaner under tre decennier och skriver fem böcker per år. Hon får ofta frågan hur hon lyckas vara så produktiv. – Jag skriver varje dag, mellan sex och åtta timmar. Jag behandlar det som ett jobb, eftersom det är vad det faktiskt är. Skrivandet kan vara väldigt frustrerande, men jag älskar det jag gör, så det är en glädje. Jag har också tur som skriver snabbt. Den senaste romanen på svenska heter Förföljd av det förflutna. En fruktad seriemördare är hårt bevakad i fängelset. Trots det börjar fler kvinnomord ske med exakt samma tillvägagångssätt. Det väcker fruktansvärda minnen hos Fiona Bristow. Hon var själv fånge hos den tidigare seriemördaren men lyckades fly. Idag lever Fiona på en mindre ö strax utanför Seattle i USA:s nordvästra hörn. Hon ingår i en räddningsgrupp av hundförare. Förutom detta ideella arbete driver hon en egen verksamhet där hon utbildar såväl privata hundägare som professionella hundförare. En dag får hon ett kuvert med en röd sjal i brevlådan, en likadan symbol som den förre mördaren lämnade kvar på sina kvinnliga offer. Fruktansvärt rädd men också oerhört motiverad beslutar sig Fiona för att samarbeta med polisen. Det sista Fiona Bristow är ute efter är ett förhållande, men då konstnären Simon Doyle vill ha hjälp med sin hund, blir den sexuella spänningen mellan dem omedelbar och påtaglig. – Jag vill skriva om starka människor, eller människor som finner sin styrka under bokens gång, förklarar Roberts. Jag vill inte skriva böcker om kvinnor som väntar på att bli räddade. Det skulle kännas irriterande och tråkigt. Så när Fiona i Förföljd av det förflutna möter Simon, den manliga huvudpersonen, är han inte lösningen, han är en gåva. Roberts ser skrivandet som »ett byggande« och ofta kommer berättelsen från en central idé. – Jag vet att det sägs att man ska skriva om det man känner till, men jag tror inte på det. Jag tror att man skriver om det man vill veta. I detta fall ville jag göra den kvinnliga huvudpersonen till hundtränare, så jag var tvungen att göra en hel del efterforskning om hur de tränar, inte bara valpar utan även problemhundar. Det är fascinerande saker. Bokens romanfigurer är alltid viktiga för Roberts. – Romanfigurer är som pianotangenter. Det finns bara 88 tangenter på ett piano, men man kan göra en massa musik med dem. Jag bryr mig inte om ifall figurerna är rika eller fattiga, om de har haft en underbar barndom eller har blivit sexuellt utnyttjade av sin far. Så länge de bara har ryggrad, en kärna av heder, är jag intresserad av

LKPG bäst just nu Vi listar läsvärda böcker i februari ...

EVA GABRIELSSON MILLENNIUM, STIEG & JAG Eva Gabrielsson berättar öppenhjärtigt om sina 32 år tillsammans med Stieg Larsson. De delade de allt, de var varandras bästa vänner, samtalspartner och uppriktigaste kritiker. ALEXANDER MCCALL SMITH EXTRA BEKVÄMT PÅ SAFARIKLUBBEN Damernas detektivbyrå är tillbaka. Ett uppdrag leder till att damerna åker till ett safariläger, både för att vila upp sig och för att göra efterforskningar. NIKLAS EKDAHL & INGA-BRITT AHLENIUS MR CHANCE – FN:S FÖRFALL UNDER BAN KI-MOON Inga-Britt Ahlenius var till 2010 FN:s internrevisor. Nu har hon tillsammans med Niklas Ekdal skrivit en unik och avslöjande berättelse från FN:s översta skikt. ANDREAS EENFELDT MATREVOLUTIONEN – ÄT DIG FRISK MED RIKTIG MAT Läkarvetenskapen har länge blundat för berättelser att man kan bli frisk med rätt kost, men allt fler studier visar att det är dags att tänka om. ARKAN ASAAD STJÄRNLÖSA NÄTTER AV ASAAD En roman om de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, och hur de kolliderar med en mans rätt att själv välja sitt liv.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa att läsa i februari ... LASSE WIERUP OCH MATTI LARSSON SVENSK MAFFIA FORTSÄTTNINGEN Tre år efter succén Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen berättas om vad som hände sedan. TV-serie i sex delar med start torsdag 27 januari klockan 21:00 i TV4.

Februaritipset

För dig som vill stänga dörren om dig och krypa upp i läsfåtöljen… KLAS GUSTAFSON GÖSTA EKMAN – FARBRORN SOM INTE VILL VA' STOR Den farbroderlige Gösta undrar fortfarande vad han ska bli, när han blir stor. En biografi över en av våra mest älskade skådespelare av en av våra bästa biografiförfattare.

Topplistor SKÖNLITTERATUR JANUARI 1. SPILL: EN DAMROMAN SIGRID COMBÜCHEN (Norstedts) 2. DEN DÖENDE DETEKTIVEN LEIF G. W. PERSSON (Albert Bonniers) 3. DET HÄR VAR JU TRÅKIGT DAVID BATRA (Forum) 4.BOCKFESTEN MARIO VARGAS LLOSA (Norstedts) 5. STRINDBERGS STJÄRNA JAN WALLENTIN (Albert Bonniers) POCKETTOPPEN JANUARI 1. HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN JONAS JONASSON (Pocketförlaget) 2. IGELKOTTENS ELEGANS MURIEL BARBERY (Sekwa förlag) 3. UTRENSNING SOFI OKSANEN (Bonnier) 4. LYCKAN, KÄRLEKEN & MENINGEN MED LIVET ELIZABETH GILBERT (Bonnier) 5. TANT JULIA OCH FÖRFATTAREN MARIO VARGAS LLOSA (Norstedts) Källa: Svensk Bokhandel. Listorna bygger på uppgifter från cirka 300 bokhandlar och varuhus.

att berätta deras historia. Jag kanske måste justera dem och komma underfund med dem, men när jag är klar med det andra utkastet kan jag deras patologi och deras bakgrund. Det kan finnas saker som jag inte för vidare till läsaren, men jag måste känna romanfigurerna väl. Att skapa en balans mellan spänning och romantik i sina romaner är något som Roberts lämnar till sin intuition. – Jag är inte någon särskilt analytisk författare. Mycket av det är bara magkänsla, eftersom fiktionslitteratur bara är en stor underhållande lögn, men jag måste se till att det är rimligt. Om jag inte tror på det, varför skulle då läsarna göra det? frågar hon New Zealand Herald. ■ TEXT DANIEL ATTERBOM FOTO BRUCE WILDER


04-05_Boksidan_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.01 Sida 5

;2 ;2 )&-" 6<24 2&". &". 2*6"4

2&%2*, +>2,  

/%2&"3 /%&2330/  

&33*," %342>.  

:3" ,342>.  

//" 2*,330/  

".*--" &--#&2(  

&//8 <,"/330/  

//*," "2-330/  

"(/53 "2330/  

/%&23 02%342>.  

5//"2 2-5/%&2  

6" "(&/4  

0",*. >//  

"2" &--."2,  

53"/ *2009"%  

"20-*/& 02%") 

"/:,& ;#&2(  

&4&2 *-342"/%  

"23 !&%=/  

"235//"2 :342>.  

>2&4"(

&2 034."//  

//" !*2=/  

"1*4"-2<%(*6/*/(

0/"3 5/%#&2(  

"%&-&*/& *134&*/  

28(( *6

2&%2*, 0)"/330/  

0/4023$)&'

"2#20 "2-330/,;2-5/%

 

&2/*--" */%342>.  

2*34&2 &2330/  

&-&'0/   "7  034"%2&33 07   */,>1*/( &3>,3"%2&33 402" 02(&4

&4&2 02&- 


06-09_Solsidan Film_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.03 Sida 6

Ännu mera relationstrassel på

Solsidan text Daniel Atterbom foto MORGAN NORMAN/SÖDERBERG AGENTUR/TV4


06-09_Solsidan Film_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.03 Sida 7

När denna tidnings utsände når Solsidans manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare Felix Herngren är han mitt uppe i att reka, rekognoscera, inför en inspelning. Han erkänner att han inte trodde att Solsidan skulle bli en sådan succé. – Nej, det är klart att jag inte gjorde. Det har gått över alla förväntningar. Jag hade hoppas på att det skulle ihop sig tittarmässigt. Man hoppas att det inte ska bli fiasko. Jag tyckte, när vi jobbade med serien och såg klippningen, att det kändes väldigt roligt och bra. Om det inte skulle funka hade jag blivit sjukt besviken, men jag hade inte någon som helst tanke på att det skulle gå så här bra. Över två miljoner tittare, och det amerikanska TV-nätet ABC har köpt Solsidan för att göra en amerikansk version av den svenska tittarsuccén.

– Det är väldigt roligt att de köpt rättigheterna att använda manuset och de personliga karaktärerna. Det är verkligen jättekul. Sedan får vi se hur långt detta går. Det är en lång process där amerikanerna ska börja med att göra ett pilotavsnitt. Om det blir roligt och bra skriver man nya manus och det blir en TV-serie. Om den rejtar bra, får höga tittarsiffror, fortsätter den. Annars läggs den ned. Om man ser till statistiken görs det tio piloter per år och av dem är det en till två stycken som blir TV-serier. Det är inte bra odds för oss, men det är kul att det har gått så här så långt. Det flesta idéer till TV-serier kommer inte så här långt i USA. Det är jätteroligt. Felix Herngren menar att Saltsjöbaden, som ligger söder om Stockholm, är ett tacksamt område för en komedi som Solsidan.

– Ja, åtminstone den relationskomedi som vi har gjort. Det är vackert därute och det är en ort som är lite överklassort inklämd mellan två arbetarområden, Nacka och Fisksätra. Den har varit isolerad under många år. Det har lett till ett tajt umgänge folk mellan. Och umgås folk nära och mycket i en liten krets blir det lätt relationstrassel. På det sättet har området bra förutsättningar. När vi började diskutera att göra en relationskomedi kändes det kul att göra den i den här miljön. Som sagt, inte minst för att det är väldigt vackert. Så är det lite flygplan och helikoptrar som flyger över. Det är bra filmtekniskt. Saltsjöbaden var givet och teamet hade inga tankar på att förlägga serien till någon annan förort. – Nej, faktiskt inte. Från start var det Saltsjöbaden som var platsen.

Rollfigurerna Ove Sandberg och Fredde Schiller (spelade av Henrik Dorsin respektive Johan Rheborg) bygger på personer som finns på riktigt. Eller de har börjat som riktiga personer som det pratats om. Sedan har teamet bakom Solsidan lagt till egenskaper till rollfigurerna. Förebilderna vet inte om det, särskilt inte den som är modellen för Ove. – Precis, de gör dem, men de vet inte om det. Det vore dumt att tala om det, så det har jag inte gjort. Solsidan är ett lagarbete. Felix Herngren ser manusförfattaren och regissören Ulf Kvensler som en pappa till serien. Han kallar honom för »kungen«. – Ja, manusmässigt i alla fall har han varit den duktigaste på detta. Han är jäkla bra på det. Han varit lite manuspappa till Solsidan, men han är inte pappa till serien Solsidan. Han har framför allt bidragit till strukturen på manuset.

Ett citat från Felix Herngren är: »Ofta porträtteras

Ulf Kvensler har skrivit och regisserat hälften

rika människor som egoistiska. Vi har placerat dem i den här miljön, men velat göra dem sympatiska.« – Jag vet inte om vi har lyckats göra dem sympatiska. Det är mest det att om man skildrat folk med pengar, lite överklass så där, har man gjort en kliché av en snobbig idiot som är självisk. De är som alla andra människor, det är bara det att de har lite manér. Men som alla andra människor behöver de kärlek och är omtänksamma. De har precis samma problem som folk utan pengar. Jag tyckte att det var viktigt att man gjorde ett porträtt av dem som gör att man kan känna igen sig i dem som rollfigurer, oavsett om man har mycket pengar eller inte. Fredrik [Schiller] som Johan Rheborg spelar är en kille som väldigt många känner igen sig i även om de bara har en hundradel av hans ekonomiska resurser.

av avsnitten till Solsidans första säsong. – Under säsong ett regisserade han hälften, men jag skulle vilja påstå att det är ett grupparbete. Alla fyra manusförfattarna skriver olika delhistorier, sedan har vi spritt ut dem på tio avsnitt. Det första man gör när man skriver manus är att man skriver en storyline. Då beskriver man alla scener i avsnittet. Sedan när det ska scensättas, man bestämmer var det ska utspela sig och hur dialogen ska vara, då skriver någon manuset. Fram till dess är kanske hälften av arbetet redan utfört. Det är – det är det viktigt att framhålla – ett grupparbete. Ulf är riktigt erfaren på att skriva långa serier. Därför har han varit en enormt bra resurs och har bidragit mycket.

Nu har sändningstiden för Solsidan flyttats. TidiEtt 2011 LKPG Magazine


06-09_Solsidan Film_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.04 Sida 8

gare gick serien på fredagar, nu sänds den på söndagar klockan 20.00. Det vill säga exakt samma tid och dag i veckan som SVT kör sin satsning Minuten. – Det är väl bra, tror jag (tänker). Det blir jättebra, jag tycker att det är en lite bättre tid. Jag tyckte redan från början att söndagar var en bättre dag, jag hade hoppats på en tid en söndag. Jag var skeptisk till fredagar. Antingen är ungdomar ute och festar eller så äter man middagar. Då är söndagar bättre. Solsidans andra säsong hade premiär den 16 januari och sågs av hela 2,5 miljoner tittare, en ökning med 1 miljon från förra säsongen. Det blev bara några smärre förändringar när nästa omgång av Solsidan spelades in i slutet av förra sommaren.

– Första säsongen slutar med att min rollfigur friade till Anna [som spelas av Mia Skäringer] som nu är min fru i serien. Vi gifter oss i sista avsnittet, och en linje i säsong två är det. Den andra är att min fru i serien och min rollfigur har fått barn, så vi har en bebis hemma som vi ska ta hand om.

Ett nytt inslag är att Annas föräldrar kommer in. Pappan är en förtidspensionerad militär som är oerhört konflikträdd och har dålig självkänsla. Annas mamma är en före detta skönhetsdrottning, nu en självupptagen 60-årig bimbo. Även när det är Annas bröllop så är det i mammans värld hennes egna behov som går först. Felix Herngren har tidigare haft svårt att säga

nej, men det har blivit mycket bättre eftersom han har gått i terapi i sju år. Men när han skilde sig från sin dåvarande fru, det var sju år sedan, var han väldigt rädd för konflikter i hemmet, precis som hans rollfigur Alex. Felix bevisar framsteget genom att be denna tidnings utsända ringa tillbaka på en annan tid än utsatt intervjutid. – (Skratt.) Det är ett av mina problem, men jag sa ju nej till dig så jag har blivit bättre på det.

Tror Felix att det kommer att bli en tredje säsong? – Ja, det kan mycket väl tänkas, men vi planerar inte för det än. Just nu koncentrerar jag mig på att skriva filmmanus till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. n

Få en vitaminkick Ibland behövs ett extra tillskott av vitaminer och mineraler mineraler..

Fråga oss

LKPG Magazine Ett 2011


06-09_Solsidan Film_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.05 Sida 9

nter.net

e Squash C g n i p ö k r r No

n a n a b s a l g r y F L E P rthall ter och

ash Cen öping Squ

k ALSPEL Lin RUARI KV

1-2 FEB

3-6

S L A N I F I FEBRUAR

o

s Sp g n i p ö k n i L

ASH: U Q S I N E g ashtävlin EDISH OP

ASE SW örsta prissumma en squ C A T K A F st 10 med den

n ävling r säsonge 2011 års t uropa ä h n e d a ra E all i Europ haft i nor gs Sporth tävlingen in h p s ö a k u in q L s rsta anan i tionella Tredje stö å fyrglasb e interna p d n n a e g m n m å återko onde g s största Nu för ått n e n io g ten e rstadsr världseli v a r la e d Fjärde Sto gemang stora ran nder och lä ew. a k idrottsar li o 0 ick Matth ca 3 N n n å e r fr a r t a s g s! rldsmä Anmälnin re på plat blivna vä la y e n p a s l r r b , e ngen” s på plat a bästa h reddtävli lv b e ” s n n e e v ä ld r geras Fem av vä sser gen arran n li v ä t ävlingskla s t ff a o k r li p o m d 0 o Förut med ca 2 ternet me p in u å C p h r s a a g ndnin Case Squ rt. Livesä o p S 4 V T i ns e. 4 timmar av världe pkopplad n p e u r g e a d id n r och ä ca 60 lä 70 länder 1 i s la e p Squash s da idrotter en ed bollsport e t s a ff mest utbr u t den knas som ä r h s a u q S ed atcher m m s g i världen in n ipvis s- och up alien och Engy Khe r Utmaning t us rinham A ens bästa ld r ä v Natalie G v a å pten, tv rallah Egy r me squashda

BILJETTER

Center Squash g in p ö k 3 81 67 • Lin g: 0709-4 uash.se in en n k o b d tävling • Tel. e ensq p m o d h n is a d we ll i samb • www.s Sportha s g in p ö • Link

tivitet sonalak r e p h c nd- o Open, : För ku Swedish e s Företag a C d 4 60 98, nd me nt 013-1 e v i samba E o r ActiP pro.se kontakta 67 • info@acti 1 8 0708-13

TÄVLINGEN ARRANGERAS AV

OFFICIELLT RACKET, BOLL OCH KLÄDESMÄRKE


10-13_Cattis_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.07 Sida 10

Trendkoll

FOKUS PÅ YTTERPLAGGET Ibland kan jag tycka att vi lägger alldeles för lite pengar på våra ytterplagg med tanke på att vi bär jackor både till jobbet, på shoppingrundan och på väg till festen. Under våren dekoreras kapporna med volanger och blommönster i härligt skira och blanka material. Investera i plagget du garanterat använder mest men hämta nödvändigtvis inte för mycket inspiration från Marc Jacobs senaste pastellrosa kollektion här bredvid.

Cattis skönhet&mode Samtidigt som jag sitter och skriver på mitt tangentbord ser jag hur nagellacket sakta börjat flagna. Det är en påminnelse om att det är dags för en liten hemmamanikyr med handbad, väldoftande nagelbandsolja och lackning i säsongens snyggaste färger. I det här numret presenterar jag därför lite fakta om nagelns uppbyggnad och hur du på bästa sätt tar hand om dina händer. Det slår mig också att det inte var länge sedan jag drömde mig bort och längtade efter vårens mode, nu är årstiden här och inger oss hopp om varmare väder och nya utmaningar. Faktum är att när man under december månad längtar till våren så kommer man ihåg den som spirande, härlig, fräsch och knoppande grön. Månaderna kan dock vara frostiga och kyliga, och gatorna är många gånger lika snötäckta som runt jul. Jag glömmer lätt att vi bor i ett land där den stickade tröjan inte får lämna garderoben mer än ett par månader under sommaren. Mitt generella tips år 2011 är därför att satsa på en bra basgarderob med fina tröjor i bra kvalité och snygga jeans som du kan ha året runt. När sommaren äntligen stundar kombinerar du detta med kreativ, spontan shopping. Tills dess, ut och leta efter vårtecken!

SNITT & STIL Föredrar du klassiska snitt kan du blicka tillbaka till 90-talets strama linjer och okomplicerade look. Svart och vitt kombineras med blanka silveraccessoarer och grafiska mönster. BARNSLIGA ACCESSOARER I vår är det roligt att bära smycken och den sofistikerade stilen glömde vi på nyårsfesten. Vi bär accessoarer med frukter och djurimitationer i plastiga material och färgerna är lekfulla.

Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@lkpgmagazine.se

ÅRETS PLAGG 2010 Slutet av förra årets mest använda plagg bland celebriteter var tveklöst pälsvästen. Packa inte ner den i vinterkartongerna ännu, gör som Cindy Crawford och matcha den med en skir vårblus.

FRESTANDE FÄRGER Säsongens färgpalett gör att man lätt vrickar tungan. Järnoxidrött, guldockra, kromoxidgrönt, veronagrått och bränd umbra är några nya färgkombinationer.


10-13_Cattis_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.07 Sida 11

TipsNyheter

JEANSGUIDE

)UDPWLGHQV2SWLNHU

I deminens blü värld FÜr münga av oss är jeansen det mest omtyckta plagget i garderoben och det har Üverlevt alla trender och nyheter genom üren. Fü material bearbetas sü intensivt som denim och modeskaparna arbetar hürt med nya trender och modeller fÜr att tillgodose vür jeanshysteri. Här bjuder vi pü lite fakta fÜr dig som vill bli jeansspecialist. Blästring

Jeans

Sand blüses pü hela eller delar av jeansen fÜr att skapa ett nÜtt och använt utseende.

Ordet tros härstamma frün Italien där staden Genuas sjÜmän använde byxorna som arbetsplagg.

Denim

Tint

Franskt ord som betyder kraftig varpvänd bomullstwill där varpen är indigofärgad och väften ofärgad.

Om jeansen färgas fÜre tvätt med en speciell gul färg skapas en smutsig look.

0DOPEHUJVR0HPLUD

0DOPEHUJV

0DOPEHUJV

0HPLUD

0DOPEHUJV

0DOPEHUJV

9LHUEMXGHU V\QXQGHUV|NQLQJDU|JRQKlOVRXQGHUV|NQLQJDUJODV|JRQOLQVHU|JRQ ODVHURFKEHKDQGOLQJDYnOGHUVV\QWKHW9LXQGHUV|NHUGLJLOXJQRFK URRFKXWJnUIUnQGLQDEHKRY2DYVHWWRPGXEHK|YHUJODV|JRQOLQVHU HOOHUYLOOVOLSSDGLWWV\QIHOKHOWWDUYLIXOOWDQVYDUI|UGLQV\Q

9DUPWYlONRPPHQWLOORVVI|UHWWSHUVRQOLJWEHV|N Sn6WRUJDWDQSODQ/LQN|SLQJ

 ZZZPDOPEHUJVXURSWLNVH

ZZZPHPLUDVH   L

Stentvätt Enzymtvätt

Jeansen tvättas med enzymer, organiska substanser som bryter ner cellulosan i garnet och ger en urtvättad effekt. Detta sätt är mer miljÜvänligt än blekmedel eftersom att enzymerna är ekologiskt nedbrytbara. Indigo

Den blü jeansfärgen kommer ursprungligen frün indigo-feraplantan som växer i Kina och Indien. Färgen har använts i Üver 4 000 ür och har sedan 1878 framställts pü syntetisk väg.

Jeansen tvättas tillsammans med pimpsten fÜr att fü ett naturligt slitet utseende. Shrink-to-fit

Otvättade, mÜrkblü jeans som upplevs stela och büde krymper och bleks i tvätten. Moustache

Jeansen behandlas med sandpapper fÜre tvätt fÜr att üstadkomma ett slitet och veckat utseende, vanligt i knäveck och gren.

Nygatan 36. LinkĂśping. 013-10 46 36

Ett 2011 LKPG Magazine


10-13_Cattis_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.08 Sida 12

Trendspaning

Liten Nagelskola

Nagellackets historia

7. 4.

1. Matrix 2. Lanulan 3. Nagelbädden 4. Lateralerna 5. Hyponychium 6. Eponychium 7. Cuticle

5.

Matrix Nagelroten ligger under nagelbandet och Lunulan. Här produceras moderceller som delar sig och dör. De döda cellerna hårdnar och skapar nagelplattan.

glar ”Na bast om snab , på den st, r e väx ravid r me , e g d r n r du ä u anvä fingra d a den ar lång rmare n a h a du h dig i v är r om de nne befi mat, om ller kli dade e ska itna”. avb

Nagelbanden Nagelbandet finns för att skydda och förhindra att bakterier tränger in i matrix. Här hittar du också kollagenet, filamenten som löper i en båge över nagelroten och skapar ett tryck mot cellerna för att nageln ska växa rakt upp och längs med nagelbädden. Lunulan Den synliga delen av matrix är den enda levande delen av nageln och att den är vitfärgad beror på en kombination av att nagelsubstansen vid roten inte är helt förhårdnad och att cellerna här fortfarande lever. Nagelbädden Nagelbädden ligger under nagelplattan och där finns det rikligt med blodkapillärer som håller den fuktig. Det gör den också genomskinlig så att färgen skiner igenom nageln och skapar en rosa nyans. Mellan nagelbädden och plattan finns en skyddshinna som heter hyponychium. Hyponychium Den här delen är täckt av nagelplattan och skyddar från bakterieangrepp och andra yttre påfrestningar.

Nagelanatomi

Födseln av nageln

Keratin är nagelns viktigaste ämne och består av trådformade proteiner. Keratin är också beståndsdelen i hud, hår och munslemhinnor. För att upprätthålla elasticiteten finns fettämnet kolesterol för att hålla samman nagelcellerna. Nageln består även av andra ämnen så som järn, svavel, selen, kalcium, kalium, arsenik och vatten. Personens hälsotillstånd avslöjas snabbt genom att titta på naglarna, hjärt- och njurbesvär och vissa cancerformer kan upptäckas genom visuella förändringar på nageln. Har du en gång fått en skada på nagelroten kan det påverka och hämma dess utseende och tillväxt.

Redan i fosterstadiet, mellan den nionde och tjugonde veckan, skapas naglarna och det sägs att vi alla föds med en individuell nagelkvalité. Den växer sedan mellan tre till fyra millimeter per månad och om du tappar en nagel kan det ta upp till fyra månader för en ny ska växa fram. Många av oss upplever att tånaglarna växer snabbast men det är nog för att de utsätts för färre yttre påfrestningar. Fingrarnas naglar är de som snabbast tar sig fram med hjälp av bland annat värmen och för att skydda huden under nageln. Det

LKPG Magazine Ett 2011

6.

2.

3.

Fåfängan och vikten av snygga naglar uppdagades redan i Egypten på Cleopatras tid. Kvinnorna färgade sina naglar med hennapulver och polerade in färger för ett bestående resultat. För att mjuka upp nagelbanden användes mjölk från lamm och sand skrubbade bort förhårdnader och ojämnheter. Tjänarna arbetade hårt och hade därmed korta naglar. De som kunde ha långa naglar visade upp hög samhällsstatus. Under 1300-talet målade de förnäma kinesiska damerna sina naglar med kycklingblod och försökte nå en nagellängd mellan 20-30 centimeter. Detta var inget jämfört med indierna som slog världsrekordet med 343 centimeter långa naglar. I romarriket och antikens Grekland var det endast männen som tog hand om sina händer. Under 1800-talet markerade kvinnorna i Mellanöstern sin civilstatus med blåfärgade naglar. Inte förrän 1907 publicerades nyheten om flytande nagellack i tidningen Vouge. Det första riktiga lacket i kemisk form som liknar dagens produkter kom 1920 och var helt transparent. Företaget Revlon var först med att börja sälja lack i början av 30-talet, pigmentet uppfanns men pärlemoreffekten dröjde ytterligare 30 år. Det var många kvinnor som inte kunde uppnå önskad längd och detta pressade tillverkarna att hitta konstgjorda sätt att förbättra nagelns utseende. Under 1970talet kom möjligheten att skulptera nageln med akryl.

1.

kan tänkas förklara varför nagelbitares naglar växer snabbast.

Nagelplattan Plattan består av förhårdnat keratin som inte innehåller blod och levande celler. Nagelplattan har två huvudskikt, en styv och en mjukare som vilar mot nagelbädden. Dessa två plattor binds samman av fukt och fett och är därmed den perfekta kombinationen av motståndskraft och böjlighet. Randen på toppen Den översta ljusa randen är en förtorkad del av nageln och har en mycket låg vattenhalt.


10-13_Cattis_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.08 Sida 13

TipsTricks *|UHQIlUJEHKDQGOLQJVnEMXGHU   YLSnNOLSSQLQJRFKIlUJVKDPSR  

Marmorera dina naglar Applicera ett baslack och därefter tre-fyra olika färger. Släpp en droppe av varje färg pü nageln och ta sedan hjälp av en tandpetare fÜr att dra runt färgerna i Ünskat mÜnster. Avsluta med ett topplack fÜr bästa hüllbarhet.

Fila rätt Undvik att använda stül och sandpappersfilar och fila alltid frün sida till sida fÜr att undvika naglar som skivar sig. FÜr maximal glans pü nageln kan du använda poleringsfil. BÜrja med den grÜvsta ytan pü filen i 90 graders vinkel fÜr att sedan byta till den näst finaste ytan och slutligen skapa hÜgglans med den finaste delen pü filen. Detta stimulerar ocksü blodcirkulationen och aktiverar den egna produktionen av olja i nageln.

Rolig fakta â&#x20AC;˘ Fingernaglar växer dubbelt sĂĽ fort som tĂĽnaglar. â&#x20AC;˘ Mäns naglar växer fortare än kvinnors. â&#x20AC;˘ Naglarna växer 20 procent snabbare när kroppen kämpar mot influensa. â&#x20AC;˘ Efter 20-ĂĽrsĂĽldern växer de sig starkare med ĂĽren. â&#x20AC;˘ Bantning saktar ner tillväxten av naglarna. â&#x20AC;˘ Nageln pĂĽ lillfingret växer minst och därefter kommer tummen. CHRONOGR APH MICHAE L ef vaat tling.com

6WRUJDWDQÂ&#x2021;/,1.g3,1*Â&#x2021; ZZZZLVVLQJVJXOGVH

Ett 2011 LKPG Magazine


14-15 Aquamassage_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.09 Sida 14

Simplices - moderna klassiker 75 klassiker av 20 mästare www.simplices.com www.houseforlife.se 0703 - 46 11 18

Masserad av vatten â&#x20AC;&#x201C; nyhet i Tannefors och Sverige HĂśr du till dem som tycker att massage är skĂśnt och fĂĽr dig att mĂĽ bra? Nu finns i Tannefors, i Glitzy Solstudios lokaler, en helt ny typ av massage, ett komplement med kraftfulla vattenstrĂĽlar istället fĂśr händer som utfĂśr massagen. Trots att 67 liter vatten bearbetar kroppen effektivt när man ligger i aqua massage-maskinen fĂśrblir man privat, pĂĽklädd och torr och slipper kladd med oljor.

Vattenmassage som fÜreteelse är ny i Sverige men har blivit mycket populär runt om i världen. Man hittar exempelvis aqua massage-maskiner pü flygplatser, pü kÜpcentrum och hos frisÜrer, där de är flitigt använda. Effekterna av vattenmassage är liknande de som klassisk massage ger. Maskinen, som püminner om ett solarium med ett lock som fälls ner, simulerar en fingertoppsmassage och trycket kan anpassas efter känslighet, ütta olika program finns att välja pü beroende pü hur mjuk eller hürd massage man vill ha. De pulserande vattenjetmunstyckena kan justeras frün avkopplande tvü pulseringar per sekund i intensitet till tio pulseringar per sekunder. Pulseringens frekvens kan varieras individuellt utifrün vattentrycket och kundens känslighet. Via en fjärrkontroll kan kunden ocksü püverka strülarna själv, om man till exempel vill ha extra massage pü ett visst omrüde.

Behandlingen, som antingen är 15 eller 30 minuter lüng, är smärtlindrande, lÜser upp spända, Ümma muskler och mjukar upp stela leder. Det konstanta trycket med aquamassage är fysiskt omÜjligt vid en vanlig manuell massage och känslan är mycket behaglig och speciell.

Tennis eller badminton

till lunch Lunchträning med personlig tränare ger näring till ditt spel. Boka direkt hos tränarna: %DGPLQWRQPHG$QQHOLH:HVWHUEHUJ ZZZEDGPLQWRQKDOVDVH 7HQQLVPHG+nNDQ3HWHUVVRQ ZZZOLQNRSLQJWHQQLVDNDGHPLVH

ZZZOLQNRSLQJVSRUWFHQWHUVH

LKPG Magazine Ett 2011

Andra positiva effekter vid regelbundna behandlingar är att massagen Ăśkar blodcirkulationen, sänker stressnivĂĽn, bidrar till bättre sĂśmn, verkar utrensande pĂĽ slaggprodukter och fĂśrbättrar näringstillfĂśrsel till muskler, senor och leder. Personer som har fibromyalgi och kronisk ledgikt kan testa den mjukaste massageformen â&#x20AC;&#x201C; och eventuellt Ăśka styrkan efterhand â&#x20AC;&#x201C; och en del upplever att de fĂĽr en fĂśrbättring av sitt tillstĂĽnd. Det medicinska universitetet i Massachusetts har även rapporterat märkbara fĂśrbättringar hos patienter som lider av Ăśdem (vätskeansamlingar). Aquamassage är med andra ord inte bara avslappnande utan ocksĂĽ välgĂśrande. n

text Marie Berggren


14-15 Aquamassage_b #01-11_LKPG 2011-01-21 16.31 Sida 15

1\JDWDQ/,1.g3,1* ,.$12+XVHW/,1.g3,1*

ARIOM h 

! s u o m a Be f

MODELL

2011

TÄVLING! BLI VÅR NYA KAMPANJMODELL 2011 OCH FÅ GRATIS SKOR UNDER ETT HELT ÅR! HÅLL DIG UPPDATERAD PÅ FACEBOOK

VÄLKOMM PÅ CASTI EN NG!

Nu söker Kalle P. Sko en tjej och en kille som blir vårt ansikte utåt under hela 2011. Du som är mellan 18 och 35 år är välkommen till vår fotocasting i butiken på Nygatan (H&M-huset) lördagen den 19 februari klockan 10-14. Bilderna kommer att användas av Kalle P. Sko under hela året i annonser och annat marknadsföringsmaterial. Våra två modeller vinner dessutom gratis skor från Kalle P. Skos butiker under ett helt år (Värde 12.000 kr. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren). www.kallep.se

LÖRDAGE N DEN 19 FEBRU ARI KL. 10 -14. (NYGATAN 24

N VIN TIS A GR OR I SK R! kr) 1Å . 000 e 12

, H&M-HU SET

)

d (Vär

Ett 2011 LKPG Magazine


16-17_Evenemang_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.10 Sida 16

30 jan

3 feb

28-30jan

UPPTÄCK FLYGVAPENMUSEUM Är ni nyfikna på varför det svenska flygvapnet grundades och hur det har påverkats av det omgivande samhället? Föranmälan till info@flygvapenmuseum.se Tel. 013-495 97 10 (mån-fre).

KONSTÅKNINGSTÄVLING LKF TROFÉN Elitserietävlingen går i Cloetta Center. Med kortprogram på lördagen och friprogram på söndagen. Övriga går i Stångebrohallen fredag-söndag. Fri entré. Fredag kl. 18.00-22.00, lördag 9.00-21.00 och söndag 9.00-17.00.

5 feb STICKGRAFFITTI – VERNISSAGE PÅ FLYGVAPENMUSEM Oväntade och inspirerande kontraster utlovas. Graffitin kan sitta där du minst anar det! Stickgraffitin finns att se på museet under hela februari. Tid: kl 13.00 Mer info: www.flygvapenmuseum.se

9 feb

LKPG HA HA! LKPG HA HA! kör varannan torsdag på Bastiljen och presenterar de bästa inom stand up från Östergötland, resten av Sverige och även internationella komiker. Pris: 100 kr (80 kr studenter) Kl. 19.30. Plats: Bastiljen Östgötagatan 3 Webb: www.bastiljen.se

1-6feb

TIPSA OSS OM EVENEMANG

CASE SWEDISH OPEN I SQUASH För åttonde året arrangeras Case Swedish Open i squash i Linköping och Norrköping. Stora delar av världseliten på plats. Spelare från ca 30 olika länder. I Sporthallen byggs en fyrglasbana upp och flera tusen åskådare kan följa matcherna. Läs mer på www.swedishopensquash.se

Vi tar gärna emot tips på kul och udda grejer som händer i Linköping med omnejd. Maila ditt tips till kalender@lkpgmagazine.se Sista dag att tipsa till marsnumret är den 14 februari. Skriv »Evenemang« i ämnesraden.

10 feb HÅKAN HELLSTRÖM Håkan Hellström, en av Sveriges mest hyllade liveartister, inleder sin turné på Cloetta Center i Linköping. Aktuell med albumet Två steg från Paradise. Tid: Kl. 20.00 Mer info: www.arenabolaget.se

MAGNUS CARLSSON OCH THE MOON RAY QUINTET Magnus Carlsson (Weeping Willows) och The Moon Ray Quintet har skapat en tidlös klassiker. Tid: Kl. 19.30 Plats: Atmosfär, Konsert & Kongress, Linköping. Mer info: www.arenabolaget.se

14 feb

18-19feb

TALARE SOM BERÖR ALEXANDER BARD Alexander Bard håller sitt uppskattade föredrag Från Facebook till Al Qaida. Tid: Kl. 19.00 Plats: Krusellhallen www.arenabolaget.se

MELODIFESTIVALEN 2011 En av deltävlingarna i årets festivalturné äger rum på Cloetta Center i Linköping och sänds live på SVT. Tre föreställningar kommer att framföras under fredagen den 18 och lördagen den 19 februari. Två genrep samt en liveföreställning. Mer info: www.arenabolaget.se

Hitta fina erbjudande på

Februari INTERFERENCE

Utställning på Passagen Linköpings konsthall. Pågår till och med den 19 mars. Huvudarrangör: Kultur och Fritidsnämnden.

9 feb SISSEL KYRKJEBØ Årets repertoar har sin utgångspunkt i Sissels helt färska soloalbum med ett nytt och spännande material. Plats: Crusellhallen Tid: 19.30 Mer info: www.arenabolaget.se

12 feb

13 feb

RESEMÄSSA I KONSERT & KONGRESS Ett 40-tal utställare inspirerar och ger tips och råd kring resor och resande. Entré vuxna: 20 kr Barn under 12 år går in gratis. Insläpp kl. 10.00 Mer info: www.arenabolaget.se

VINTERSÖNDAG PÅ VALLA Familjedag med olika barnaktiviteter kl. 10.00-14.00. Arrangör: Friluftsmuseet Gamla Linköping. Info på tel 013-12 11 10 Fri entré.

25-27feb TANGO WORKSHOP Mette och Martin har undervisat och uppträtt i flera år i Europa och Argentina. Privatlektion 25/2 18.00-21.00 Workshop 26-27/2 11.00-17.30 Läs mer på www.simplementetango.se elle ring Eva-Lena Ahlberg, 0707-14 64 18. Plats: Brigaden Pris: 950 kr

26 feb REGGAEKVÄLL MED KALLE BAH OCH GÄSTER På Garden kl. 20.00 Biljetter: 013-190 00 00 Pris: 250 kr

www .didriksons.se

Öppettider Mån-Tors kl 12-18, Lördagar kl 11-14, Floragatan 4, Tel 013-21 91 20, www.didriksons.se

LKPG Magazine Ett 2011

Vi behöver Er hjälp för att få information om evenemang runt om i Östergötland. Allt från att klättra i träd till vinprovningar. Gärna udda och roliga evenemang. Vi förbehåller oss rätten att välja ut det som passar. Införandet är helt gratis. Maila in era uppgifter på: kalender@lkpgmagazine.se

Evenemangskalender februari


16-17_Evenemang_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.10 Sida 17

SHOPPING

NYÖPPNAT

CONTURA 556 Braskamin med stora sidoglas för känslan av öppen eld. Kan även utrustas med en mjukstängande dörr och kokplatta. Kaminen levereras i grå eller svart färg. Didriksons Brasvärme Floragatan 4

Stångebro Vi erbjuder gym och personlig träning till privatpersoner, företag och föreningar.

APOTEKET KVINNA – MAN 20 procent rabatt vid köp av två Apoteket vitaminer eller kosttillskott. Till och med 6/2 2011. Apoteket AB Filbytergallerian Pris 90 kr

ERBJUDANDE Gym. Årskort 2500 kr. Gäller t.o.m. 6 februari 2011. ERBJUDANDE Personlig Träning. a Köp 4 betala för 3, 1300 kr. Kontakt r e m r fö Boka tid i receptionen. oss tion a rm fo in ■ Föreningar – vi hjälper er med träning före, under och efter säsong.

Välkommen till

Korpen Stångebro

Gumpekullavägen 3, 582 78 Linköping 013-342 00 70 collegium@korpen.se www.korpen.se/linkoping

TULPAN KUDDFODRAL Village Filbytergallerian Pris kuddfodral 159 kr innerkudde 60 kr

DAM ROSA MOCKA FLORENCE Finns i flera färger. Vagabond store Nygatan 24 Pris 800 kr

MULTIVITAMIN 50+ 20 procent rabatt vid köp av två Apoteket vitaminer eller kosttillskott. Till och med 6/2 2011. Apoteket AB Filbytergallerian Pris 90 kr

LOVE ALL EDT BJÖRN BORG Följer samma koncept som succén Love All underkläder. Unga och fräscha noter. Perfekta presenter. Parelle Filbytergallerian Pris 30 ml 179 kr

Ett 2011 LKPG Magazine


18-19 LHC_b #1-11_LKPG 2011-01-21 15.11 Sida 18

Klas Dahlbeck Klas Dahlbeck kommer från Växjö och har redan som junior tagit en backplats i LHC:s elitserielag. Han vill gärna slippa att matcher avgörs på straffar och han tycker att LHC är bra professionell klubb att spela för. Du har tröja nummer 6, är det något speciellt med det? – Nej, egentligen inte. Jag hade den förra året, så det var naturligt att fortsätta med den. Du beskrivs på LHC:s hemsida så här: »En tuff och rejäl [spelare] som trots sin unga ålder har kommit en bra bit fysiskt. Därtill bra med pucken och på skridskorna och går en ljus framtid till mötes med rätt utveckling de närmaste åren. Klas hann även med att debutera i U19-landslaget i april 2010 med tre landskamper mot Finland och Kanada (två). I den sista matchen mot Kanada blev han även målskytt från sin backplats.« Håller du med? – Ja, det gör jag. När började du åka skridskor, och hur blev du bra på det? – Jag började åka sent, och jag började inte träna ishockey förrän jag var nio, tio år. Jag hade åkt på allmänhetens åkning tidigare, men inte organiserat. När jag började träna märkte jag att jag gillade att åka mycket skridsko, och jag fortsatte åka på allmänhetens åkning i Växjö där jag växte upp. En äldre bror till mig höll på med ishockey, men han har lagt av nu. Är det stora skillnader mellan att spela för KH95, Växjö, Gislaved, Mjölby respektive LHC? Är något likadant? – Ja, LHC är en stor förening. Gislaved och Mjölby är lika, de har ungefär samma läge som mittenlag i division 1. Du har spelat i TV-pucken för Småland. Hur gick det? – Vi vann. Jag spelade inte så mycket, bara i gruppspelet, men det var kul ändå. Om du fick ändra på en regel i ishockey, vad skulle det vara? – Att matcher slutade att avgöras med straffar. Vad är ditt bästa ishockeyminne? – När vi vann TV-pucken. Det var riktigt stort. Vad slösar du gärna pengar på? – Kläder och elektronikprylar. Vad har du alltid i ditt kylskåp? – Ägg, jag käkar mycket ägg. De är bra till mycket. Vilken pryl kan du inte leva utan? – Min dator. Vad tittar du helst på i teve? – Jag tittar på Seinfeld. Var det något speciellt som fick dig att flytta till Linköping och LHC? – En annan kille från Växjö, Carl Larsson, hade samtidigt blivit klar för LHC:s juniorlag. Det var en starkt bidragande orsak till att jag gick till LHC. Vad är det bästa med att bo i Linköping? – Det är ishockeyn. Vad är det bästa med att spela i Linköping? – Allt sköts professionellt. Det är en fin arena och fina lokaler. LHC är en bra förening. Du är fortfarande junior, ännu inte senior. Hur länge tror du att du håller på om du är skadefri? – Jag siktar på att hålla på till dess att jag är 40 år. Tror du på en högre makt? – Nej, det gör jag inte. Gör LHC en bra säsong i år? – Det gör vi absolut. ■ text Daniel Atterbom foto John Sandlund

Född 1991 i Katrineholm. Längd 189 cm. Vikt 93 kg. Familj Ja. Position Back. Skjuter Vänster. Landskamper 6 J. Moderklubb KH95. Andra klubbar Växjö, Gislaved och Mjölby. Draftad Nej. Säsonger i LHC Två. JEANS, BOSS ORANGE, 1 598 KR. TRÖJA, RALPH LAUREN, 1 998 KR. SKJORTA, RALPH LAUREN, 1 198 KR. FRÅN JOHNELLS, GRÄNDEN

LKPG Magazine Ett 2011


18-19 LHC_b #1-11_LKPG 2011-01-21 15.11 Sida 19

FÖRSTKLASSIG SHOPPING I 35 BUTIKER Må-Fr 10-19, Lö 10-16, Sö 12-16 www.galleriagranden.se Köp vårt lunc hhä fte

spar a 10 0:Smaka vår

FÄRSKA PASTA! Serveras rykande het!

NYHET! TENDERG RILL

CHICKEN

Alltid minst fem olika rätter samt vegetariskt alternativ Š

TENDER

CRISP

CHICKE

N

DAGENS D DA AG A GEN PASTA GENS GE PA PA AS ST TA A 11 1 10000 - 1 14 43300

E ND DA BJU llan R E CH r me 30 G LUN Gälle DA 0 14 0 R 11 G TILL F

79:7 9:-

inkl. iin nk kll. bröd brö b röd & dryck dryc d ry yck c

E

A ND

&),"94%2'!,,%2)!.s.%$2%0,!.

V VII F FINNS INNS P PÅ Å N NEDRE EDRE P PLAN LAN I F FILBYTERGALLERIAN ILBYTERGALLERIAN


20-21_CASE_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.12 Sida 1

För åttonde gången arrangeras squashtävlingen För åttonde gången arrangeras squashtävlingen Case Swedish Open i Linköping och Norrköping. Kvalspelet äger rum 1–2 februari på Linköping Squashcenter och även på Norrköping Squashcenter. Huvudtävlingen spelas sedan 3–6 februari på fyrglasbanan i Linköpings sporthall. – Swedish Open har funnits sedan mitten av 70-talet, säger Fredrik Johnson. Han är tävlingsansvarig för detta stora evenemang och även vd på företaget ActiPro Event, som är huvudarrangör för tävlingen. – Jag har personligen varit med först som aktiv sedan 80-talet – jag vann 1984 i Göteborg – och sedan som arrangör sedan 1993. Det året hölls tävlingen, under ett annat namn, i mindre skala i squashhallen, men från och med 2002 blev det rejält med fart. Case Swedish Open ligger honom varmt om hjärtat.

LKPG Magazine Ett 2011

– Det är oerhört mycket jobb, men det är fantastiskt roligt att arrangera tävlingen. Den positiva uppmuntran som vi får, från världsettan till lilla junioren som kommer hit, gör att det är värt det. Det är kul och stimulerande. Till skillnad från andra år är det osäkert om Fredrik spelar själv. – I höstas blev jag opererad, så det är min förhoppning att ställa upp, men det är inte klart. Jag jobbar med stenhård rehabträning.

Case Swedish Open är Europas största tävling utanför England. – Vi räknar med 300 deltagare allt som allt i och med att vi har breddtävlingen Case årscup med cirka 20 olika klasser. Vi har elit, olika rankingklasser, juniorer och veteraner. Det är pricken över i:et. Den gör att det kommer många besökare, dels de som spelar själva, och dels besökare som tittar på några av världens absolut bästa spelare.

Två gånger har Case Squash Cup blivit nominerad till årets event i Fjärde storstadsregionen. – Vi har inte fått det än, men vi hoppas på tredje gången gillt. Det är Fjärde storstadsregionens största återkommande, internationella arrangemang. Även i år ligger 425 000 kronor i den så kallade rankingpotten, plus att vinnaren erhåller en klocka från Sjöö Sandström till ett värde av cirka 30 000 kronor. – Vi kommer att presentera ett startfält i absolut världsklass.

Ett av de stora affischnamnen är världsettan och den nyblivne världsmästaren Nick Matthew från England. – VM-finalen avgjordes fredagen den 10 december i Saudiarabien, där Nick besegrade landsmannen James Willstrop med 3–1 i game. Nick har även vunnit Case Swedish Open 2009 och 2010. Redan i förväg ser det ut att bli en riktig världstävling här i Fjärde storstadsregionen. Ett annat


20-21_CASE_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.12 Sida 2

Case Swedish Open i Linköping och Norrköping mycket starkt namn är världstrean Karim Darwish från Egypten. – Han är en av de allra bästa spelarna i världen för närvarande. Han vann Case Swedish Open 2004. England och Egypten har dominerat squashen på senare år och vi har de flesta av deras duktiga spelare på plats. Även Olli Tuominen från Finland och Rasmus Hult från Stockholm är klara. – Tuominen har varit norra Europas bäste spelare de senaste tio åren. Rasmus Hult har fått det enda wildcardet till huvudtävlingen. I kvalspelet har André Wikström från Linköping erhållit ett wildcard.

Det internationella intresset är stort. – 60 länder följde förra året turneringen via livesändningar på internet. TV 4 kommer att sända fyra timmar i år. Spelarna vallfärdar till tävlingen. Det tycker att det är kul att komma hit. Vår konkur-

rens är internationell: squash har växt mycket ute i världen med liknande stora proffstävlingar. Genom att vara lyhörda för spelarna lockar Case år efter år eliten. – Vi får verkligen vara på tå när det gäller arrangemanget. Det ska vara bra organiserat, det ska finnas prispengar att spela om. Det är oerhört viktigt att de känner sig väl omhändertagna. De mjuka delarna som spelarservicen, transporter och hotell ska fungera. Spelarna ska känna att vi bryr oss om dem.

Tävlingens kontinuitet är en av dess stora fördelar. – Det är viktigt att tävlingen är årligen återkommande. Jag märker, för min egen del, hur acceptansen har ökat för varje år. I början fick jag kämpa oerhört mycket för att förklara tävlingen, men det behöver jag inte längre. Nu vet alla att eliten i squash kommer till Linköping och Norrköping i början av februari. Vi ligger mitt i Sverige när det

gäller squashen och det är här man ska vara. Hit kommer folk från Stockholm, Göteborg och Malmö. En av dem som kommer är före detta tennisstjärnan Stefan Edberg. – Stefan har blivit en aktiv squashspelare och han medverkar på tävlingens Pro-am (proffs-amatörnivå). Han är med på olika företagspresentationer och seminarier under Swedish Open-veckan.

Squash är en stor sport internationellt. – Squash är idag en av världens mest utbredda idrotter och den utövas i över 170 olika länder. Det har blivit en riktigt bred tävling i både arrangemanget och sporten som sådan. Det känns nu som att vi har arrangemanget på kartan på ett bra sätt. Det går snabbare att arbeta in tävlingen hos företag och media, avslutar Fredrik Johnson, som i år dragit in 15 procent ytterligare sponsorspengar. n text Daniel Atterbom

Ett 2011 LKPG Magazine


22-23 Paul Lindvall_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.13 Sida 22

Ägare

Claes-Uno Molander 013-35 88 28

Peter Broomé 013-35 88 30

Jonas Hulthén 013-35 88 39

Rolf Kraff 013-35 88 22

Filip Nilsson 013-35 88 61

Daniel Wisén 013-35 88 31

Anna Storck 013-35 88 65

Jenny Arvidsson 013-35 88 64

Merja Berginger 013-35 88 67

Sandra Björk 013-35 88 34

Ingvar Axelsson 013-35 88 66

Anders Junfalk 013-35 88 26

Revision

Företagsekonomiska konsulttjänster

Agneta Liljegren 013-35 88 72

Sandra Sjösvärd 013-35 88 69

Christina Wallgren 013-35 88 35

Pernilla Sundqvist 013-35 88 29

Linda Wiman 013-35 88 68

Karl-Gustav Svantesson 013-35 88 33

Fredrik Lind Larsson 013-35 88 71

Marie Palm 013-35 88 27

Gudrun Petersson 013-35 88 67

Agneta Porsvant 013-35 88 24

Pernilla Runeson 013-35 88 63

Ann Vallentinsson 013-35 88 23

Reception Sätt vår kunskap på prov. Vi är kvalificerade revisorer och rådgivare. Catrine Svensson 013-35 88 20

Vi finns på Roxviksgatan 5, Tornby affärsområde, Linköping (Bredvid ICA-Maxi) .

RTL Ekonomi & Revision AB +46 (0)13 35 88 20 www.rtlekonomi.se


22-23 Paul Lindvall_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.13 Sida 23

Linköping Foto: Robert Milovan

– Staden där idéer blir verklighet Linköping växer. Vi passerar snart 150 000 invånare. Visst är Linköping en attraktiv stad med en fantastisk stadskärna och ett vackert omland? Vi kan vara stolta över vår stad. Allt fler söker sig hit för arbete eller studier eller helt enkelt för att skapa sig en bra framtid. Linköping har en lång och spännande historia, men framförallt är det en modern stad med stor framtidsoptimism – en stad som växer och som ser ljust på framtiden. Vi har ett starkt näringsliv och ett framgångsrikt universitet. Engagerade medarbetare erbjuder god service i såväl privat som offentlig regi. Här erbjuds goda möjligheter till företagande, arbete, studier och roliga upplevelser. Här finns bra boendemiljöer i olika stadsdelar och för olika livssituationer. Vi har all anledning att vara optimistiska. I Linköping förverkligas idéer och här satsas det för framtiden.

Foto: Robert Milovan

Linköping har många miljöer att besöka. Den attraktiva stadskärnan med de vackra torgen, de mysiga restaurangerna och caféerna och ett rikt folkliv. Stadskärnan med ett spännande och varierat utbud av affärer och butiker. Vinter innebär att vi lyser upp staden genom vacker ljussättning av olika miljöer. Vinterljus är alltmer välbesökt för varje år. Våren och sommaren erbjuder goda möjligheter att njuta av solen på någon av de många trevliga uteserveringarna. Vill man njuta av det gröna och söka en stunds avkoppling så erbjuder Stångån och Trädgårdsföreningen vackra miljöer i stadskärnans närhet. Framgångarna i stadskärnan är frukten av en mycket nära samverkan mellan cityhandlarna, fastighetsägarna och kommunen. Det är ingen tillfällighet att Linköpings centrum år 2009 utsågs till årets stadskärna i Sverige. I Linköping finns också den vackra och välbesökta katedralen. Linköpings många gallerier erbjuder – tillsammans med länsmuséet och konsthallen Passagen – konst för alla smaker. Konsert & kongress, teatern och Cloetta center och andra mötesplatser erbjuder ett stort och varierat utbud av konserter, föreställningar, idrott och andra upplevelser. Kanske följer du LHC:s matcher i elitserien? Kanske följer du hur det går för de duktiga fotbollstjejerna i LFC? Simmarna i LASS skördar fantastiska framgångar. Visst du att Linköping också har världens största innebandyförening (IBK Linköping)? Gillar du att åka skridsko? Ta i så fall chansen att prova den unika skridskoovalen på Campusområdet.

Byggandet börjar skjuta fart igen. Fler byggkranar syns igen. Det byggs vid Ekkällan, Tinnerbacksparkeringen, Berga centrum och på flera andra platser. Snart påbörjas också byggandet av vår nya fotbollsarena. Här satsas det för framtiden. Linköping – staden där idéer blir verklighet! Paul Lindvall är kommunstyrelsens ordförande

Flyg – En viktig del av Linköpings varumärke Flyg står för en massa saker. Högteknologi, kompetens, kreativitet och innovationer. Alla dessa attribut fyller och laddar Linköpings varumärke och bevisar stadens populära devis – där idéer blir verklighet. Flyg står för en massa saker. Högteknologi, kompetens, kreativitet och innovationer. Alla dessa attribut fyller och laddar Linköpings varumärke och bevisar stadens populära devis – där idéer blir verklighet. Flyget har satt en särskild prägel på Linköping. I en studie i vilken 500 Linköpingsbor blev tillfrågade om vilka branscher som man associerar Linköping med framkom det att hela 93 procent förknippar Linköping med flyg och flygteknik vilket är en smått fantastisk siffra.

Linköping – Sveriges flyghuvudstad I Linköping arbetar tusentals människor med flyg- eller flygrelaterad industri. Här skapades världens första flygskola, här byggdes Sverges första satellit och här sker också Skandinaviens enda tillverkning av flygplan. Med detta som bakgrund kan det konstateras att Linköping sedan många år tillbaka är en stad med en stark identitet inom flyg. Kommunens näringsliv har stort kunnande och hög teknologisk kompetens och Linköpings Universitet bedriver forskning i världsklass. Kommunens största arbetsgivare Saab fungerar dessutom genom sin organisation och unika kunskap och status i Sverige som en spjutspets inom högteknologi. En spjutspets som inte bara profilerar Linköping, utan hela Sverige.

Linköpings moderna historia är en berättelse där flyget spelar en viktig roll, för näringslivet, tillväxten och mångas fritid. Historien börjar med skapandet av Flygskolan på Malmen redan år 1912. Vidare provflög företaget ASJ år 1931 sitt egenproducerade

flygplan som senare blev grunden till företaget Saab etablering i Linköping. Det var ett logiskt val med tanke på den goda kompetensförsörjning av arbetskraft som fanns genom millitära och civila aktiviteter på Malmen. Saabs fortsatta behov av kompetent arbetskraft var därefter en stark bidragande orsak till bildandet av Linköpings Universitet.

Svenskt flyg 100 år 2010 var ett händelserikt år. Linköping stod som traditionen bjuder värd för Transportforum – Nordens största årliga konferens för transportsektorn. Lägg till detta att vi var medarrangörer till Föreningen Svenskt Flygs årliga konferens, Flyg med framtid, nyinvigningen av Flygvapenmuseum, den stora flygdagen för allmänheten samt premiären av stora konferensen Aerospace Forum 2010. Dessutom genomfördes ett öppet hus på Linköping City Airport. Nu ligger vi startblocken beredda att fortsätta arbetet med att profilera Linköping. Tillsammans med en mängd aktörer planeras en Flygets Dag under politikerveckan i Almedalen 2011 och under 2012 planeras återigen en stor flygkonferens under namnet Aerospace Forum 2012 där återigen en stor flygdag för allmänheten kommer att genomföras. Med alla dessa aktiviteter inser man att det är med rätta som Linköping benämns som Sveriges flyghuvudstad. ■ Joakim Ljungqvist Marknadschef, NuLink AB foto Oskar Lürén

Ett 2011 LKPG Magazine


24-25 Kreativ kraft_Markus Angelstig_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.14 Sida 24

Kreativ Kraft Hamngatan 15 A Linköping Telefon 013-240 340 www.kreativ-kraft.se

En (kreativ) kraft att räkna med Det började för två år sedan med två egenföretagare, Ulrika Östling och Michael Elowsson, som kände att det var dags att ta ett steg vidare med verksamheten. Ulrika sysslade med grafisk form och tryck och Michael gjorde hemsidor. Efter att ha jobbat med några gemensamma projekt insåg de att de inte bara hade samma tankar om framtiden utan också att de kompletterade varandras kompetenser. Så föddes Kreativ Kraft.

Idag är Kreativ Kraft en fyra man stark kreativ byrå som har kunder i väldigt varierande branscher och storlekar. – Vi har till exempel en fjärrvärmetillverkare i Gävle och en massör i Tornby, ler Michael. Och allteftersom de berättar om sina olika projekt blir det klart att de dessutom täcker upp hela spannet däremellan. Deras stora styrka ligger i ett nära samarbete med kunderna och att de har kompetensen för både webb- och tryckproduktion inom byrån. – Även om vi gör en annons som ska vara i en tidning så har vi ju i bakhuvudet att den ska kunna fungera som en banner på webben också, förklarar de. Dessutom har de utvecklat ett eget Content Management System, eller CMS som det kallas på fackspråk, som de bygger sina hemsidor i. – Visst kan vi jobba i de klassiska CMSen, som Joomla! och Wordpress också, men med vårt CMS kan vi anpassa sidan så att kunden får de funktioner de vill ha på ett bra sätt. Dessutom är det väldigt lätt för kunderna att själva göra uppdateringar på hemsidan.

LKPG Magazine Ett 2011

På Kreativ Kraft jobbar de enligt devisen att »Våra kunder känner sina kunder bäst«. Det vill säga att du som kund vet vilket budskap du vill nå ut med, och Kreativ Kraft hjälper dig att göra det på bästa sätt. Något som har visat sig vara helt rätt. – När vi började sa vi att vi ville göra så bra jobb att våra kunder rekommenderade oss till andra, berättar Ulrika. Det har fallit så väl ut att de efter sommaren kunde anställa två kollegor. Nu är de alltså fyra stycken och förhoppningen är att i framtiden kunna växa lite till. – Men vi vill växa försiktigt, säger Ulrika. Det är inte målet i sig att bli stora utan att kunna jobba med intressanta projekt. Att Kreativ Krafts alster är uppskattade tror jag att du har förstått. Överallt från en receptbok för Boxholm mejeri till hemsidan afghanface.se, som säljer handtillverkade produkter som mössor och dukar från kvinnor i Afghanistan, har de lämnat snygga spår. Hemsidan de gjorde åt Vård- och omsorgscollege i Östergötland blev till och med så bra att den belönades för Bästa webb 2009 vid Marknadsföreningen i Östergötlands årliga Agda-gala. Något de naturligtvis är mycket nöjda med. Därmed inte sagt att de lutar sig tillbaka och njuter av framgångarna. När LKPG Magazine träffar dem är det tvärt om full fart på byrån, projekten de har på gång är många och när vi avslutar intervjun lämnar undertecknad dem tryggt förvissad om att Kreativ Kraft kommer att fortsätta göra världen lite snyggare under ett bra tag framöver. n text Maria Tjernström


24-25 Kreativ kraft_Markus Angelstig_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.14 Sida 25

Företagsam gymnasist

Marcus Angelstig Gör Pluggar 3:an på Folkungaskolan, Företagsgymnasiet. Bor Ramshäll. Familj Föräldrar och två syskon. Fritid Kompisar, golf och lite fotografering.

Linköpingshösten har slagit till på allvar och Espresso Houses uteservering är tom. Inomhus är det däremot ont om platser den eftermiddag då Marcus Angelstig dricker sin första chai latte. Mitt emot stillar undertecknad sitt begär efter kaffe samtidigt som Marcus berättar. Det talas ibland om de vilsna ungdomarna som inte vill något. Marcus är inte en av dem. Han läser tredje året på gymnasiet och kan redan kalla sig entreprenör. I juni 2010 var han en av 225 unga entreprenörer och företagsledare som förärats ett stipendium för att delta i utbildningsveckan Emax i Örebro. Syftet med Emax är att inspirera, utbilda och lägga grunden för framtida nätverk. Att Marcus inspirerats av Emaxveckan går inte att ta miste på. Han talar varmt om föreläsare, workshops och utbildningsmoment. Möjligheten att knyta värdefulla kontakter har han inte heller försuttit. – Antalet vänner på Facebook har ju blivit betydligt fler efter Emax, ler han. Till vardags går Marcus på Företagsgymnasiet på Folkungaskolan. En utbildning med stark anknytning till den arbetsmarknad som eleverna kommer att möta, både via kontakter med företag och genom utbildningens utformning och resurser. Den som vill har också möjlighet att bli diplomerad gymnasieekonom och på så sätt kunna kasta sig ut i arbetslivet direkt efter studenten. – Utbildningen ger en bra grund för den som vill jobba med ekonomi, säger Marcus. Det är inte som jag trodde att det skulle vara när jag sökte, men såhär i efterhand kunde jag inte ha valt en bättre utbildning. Under en kurs i småföretagande på utbildningens andra år får eleverna chansen att pröva sina vingar. Marcus drev, tillsammans med några klasskamrater, UF-företaget 4Tunes UF. Med framgång kan tilläggas. De marknadsförde lokala artister, både genom den egna hemsidan och genom olika event. Det blev ett jätteroligt år, fyllt av både slit och lärdomar och något Marcus definitivt inte skulle vilja ha ogjort. – Sådana erfarenheter får man inte av att sitta i skolan, menar han. Snart hägrar studenten för Marcus och efter det har han siktet inställt på universitetsstudier. Antingen Handelshögskolan i Stockholm eller Industriell ekonomi på Linköpings universitet är tanken. Men företagandet tänker han för den sakens skull inte släppa helt. – Jag och en kompis har lite planer på att starta upp ett företag vid sidan om studierna, säger han. Vi kommer att bli diplomerade gymnasieekonomer så vi kan ju assistera småföretag med den ekonomiska biten av verksamheten. Några större problem att verkställa det kommer han nog inte att få för vid det här laget är Marcus van vid att driva företag. Förutom UF-företaget har han också under de två senaste somrarna varit ansvarig för kioskverksamheten på Landeryds golfbana. Han upplever också att Linköping är en bra stad att driva företag i, så när han vandrar ut i eftermiddagen är det svårt att se att han inte en dag kommer att vara en viktig kugge i näringslivsverksamheten här i staden. n text Maria Tjernström foto John Sandlund

Ett 2011 LKPG Magazine


26-27 Tekniska verken_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.16 Sida 26

Anders Jonsson Titel VD och koncernchef Tekniska Verken. Bor I Norrköping. Familj Två vuxna söner. Fritid Sommarstugan i skärgården på sommaren och skidor utför på vintern.

vatten. Framför allt om man har barn ska man koka vatten.

Avfallshanteringen är ett annat av Tekniska Verkens ansvarsområden. – Linköpingsborna är väldigt bra på att käll-sortera sitt avfall. Våra tre stora återvinningscentraler, Malmen, Ullstämma och Gärstad, är oerhört välbesökta. Tekniska Verken vill skilja ut matavfallet i en speciell påse. – Där har vi fört en dialog med kunderna om vilken typ av metod som vi ska använda. Den metod vi kommer att använda är att ha två påsar med olika färger. I den ena lägger man det brännbara avfallet och i den andra matavfallet. Sedan kan man lägga dem i samma kärl. Det brännbara avfallet blir el- och fjärrvärme. Linköpingsborna är duktiga och det nationella mål som är uppsatta, att man ska sortera ut 30 procent av avfallet, är inom räckhåll. – Det räknar vi med att vi ska åstadkomma med råge.

Över 90 procent av alla Linköpings hushåll har

Tekniska Verken gör Linköping mer miljövänligt På Tekniska Verken i Linköping började man tidigt att titta efter förnybara alternativ. – Vi planerar för att gå mot ett alltmer fossilfritt energisystem. Vi håller nu på och tar fram en förstudie om att bygga ett nytt kraftvärmeverk mellan Mjölby och Linköping. Det gör vi i samarbete med Mjölby-Svartådalen Energi AB. Vi tittar på en plan där vi ska komma bort från de fossila bränslena. Ett annat område är biogas. – På biogassidan håller vi nu på med ett stort projekt för att hjälpa kommunen att skilja ut det biologiska matavfallet från soporna. Sedan producerar vi biogas av det. Vi har idag en väldigt stor bioproduktion, på två års sikt kommer vi att ha fördubblat produktionsvolymerna. En stor andel, jag tror att det är sju procent av fordonstrafiken i Linköping, går redan idag på biogas. Idag kör cirka 70 bussar, 1 200 personbilar, taxibilar och sopbilar i Linköping på biogas.

LKPG Magazine Ett 2011

– Det är en hög siffra och vi ligger i framkant i Europa. Tekniska Verken har även ett elhandelsbolag. – Genom vårt elhandelsbolag Bixia satsar vi på förnybar elproduktion i form av vindkraft. Där har vi flera projekt på gång. Vi har även förvärvat mycket vattenkraft.

I dag, menar Tekniska Verken, har företaget stora kunskaper och ligger långt fram inom miljöteknik och lösningar för en hållbar vardag. – Något som också gör det möjligt för våra kunder att minska sin miljöpåverkan. I Sverige är det kalla kranvattnet klassat som ett livsmedel och det är det du kan dricka. Det varma kranvattnet är till för tvätt, disk, och bad. – Varmvatten värms upp lokalt, ofta i varmvattensberedare. Det kan, beroende på material, fällas ut till exempel rester av koppar och andra metaller från rören. Det är därför man inte ska dricka varm-

fjärrvärme som bostadsuppvärmning och för uppvärmning av varmvatten. Fjärrvärme är ett cirka 100-gradigt vatten som värms upp vid Gärstadverket och transporteras runt i Linköping i ett 500 kilometer långt ledningsnät. Sedan värms det upp igen på Gärstadverket. Fjärrvärmen gör att miljön och luften i staden blir mycket bättre än om alla har en egen panna och eldar för att värma huset och vattnet. – Kraftvärmeverk är oerhört effektiva med en hög verkningsgrad. Man gör först el, och använder sedan värmeöverskottet till värme. Tekniska Verken har även hand om avloppet. De poängterar att det är viktigt att man bara använder toaletten för kiss, bajs och toapapper. – Man ska inte stoppa ned saker som våra reningssystem inte tar hand om. Inget annat skräp, varken i fast- eller flytande form, som läkemedel eller topsar, bör förekomma. Kom ihåg att ingenting försvinner! Man ska lämna in sådant för återvinning. Varje vecka får Tekniska Verkens personal rensa stopp i ledningsnätet och rensa bort mer än tio ton skräp. – Det är viktigt att vattnet släpps tillbaka så rent som möjligt igen, vårt avloppsvatten rinner vidare till Östersjön och blir till nytt dricksvatten i någon annan stad. Tekniska Verken planerar att bygga ut sina vattenverk. – Vi vill säkra vattnet för framtiden. Vi tittar därför på utökade reningsmetoder. ■

text Daniel Atterbom Foto Kristin Carlén


26-27 Tekniska verken_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.16 Sida 27

Störst i Östergötland på tidningar & tidskrifter Svenska & utländska. Nu öppet även på söndagar Linköping · Trädgårdstorget 4

Nyheter

1. DN. Världen Ett magasin som ger plats åt mer utrikesmaterial som inte får plats i dagliga DN, med ett annat tempo och med längre reportage.

2. Biografi

Magasinet om människorna som präglat vår historia, såväl kända som mindre kända. Levnadsöden, livsverk och intriger.

Collegium

3. Finansliv

Den nya tidningen för bank, försäkring och finans. Den ger dig den bästa kunskapen och de vassaste verktygen för att lyckas i branschen.

4. Populär vetenskap

Teamet bakom Illustrerad Vetenskap har skapat en helt ny tidning om vetenskap, prylar och ny teknik, men aldrig tråkigt, tort, hurtigt eller ytligt.

Game girl lär tjejerna att ta hem spelet

Välkommen till din träningsanläggning mitt i Mjärdevi. Gruppträning, gym, massage, personlig träning, kostrådgivning och mycket annat.

Korpen Collegium Teknikringen 7, 583 30 Linköping 013-342 00 70 collegium@korpen.se www.korpen.se/linkoping

S E X I G S O F I S T I K E R A D S Y N D I G B R O A D WAY M U S I K A L

Det ligger nära till hands att tro att Sara Starkströms Game girl är en

”Kanonsuccé” ”en galakväll i glitter och glamour, musikaliskt en alptoppsupplevelse” nummer.se

kvinnlig motsvarighet till Niel Strauss självbiografiska klassiker The Game, eller Spelet, som den heter på Svenska. Men förutom att båda handlar om raggning är likheterna få. När Strauss berättar om hur han gick från nörden som aldrig fick tjejer till raggningsexpert ger Starkström istället handfasta tips och utmaningar för tjejer som vill få ut det mesta av sitt singelliv, eller få slut på det.

Game girl utmanar och uppmanar för att bryta det invanda. Det handlar inte bara om att hitta Mr Right utan också om att lära känna och trivas i sällskap med sig själv. Tanken är att du, genom att utföra Game girls uppdrag, ska öka ditt självförtroende och din sociala kompetens. Det handlar om allt från små saker som att ta en annan väg till jobbet eller fika ensam till att bjuda in till Bankrånarbankett eller badkarsluffa.

”Läcker Chicago” ”…svindlande snygga shownummer.” ”…du bara måste uppleva Chicago på plats.” Östgöta Correspondenten

Oavsett om du blir en dejtingexpert

STORA TEATERN LINKÖPING T O M 19 FEB

eller hittar mannen i ditt liv efter att ha följt Game girls råd eller inte så kommer du med största säkerhet att ha roligt på vägen. Och dessutom träffa en hel del nya människor. ■

LÄNGD 2h 50 min inkl paus

Biljetter: 020-51 51 20 www.ostgotateatern.se

Ett 2011 LKPG Magazine


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.17 Sida 28

Anna-Carin är sedan några månader chef för Ikeas varuhus

i Linköping. Precis innan hon pratar med denna tidnings utsände har hon varit ute i varuhuset och tagit hand om en kund. Det står inte varuhuschef, utan bara Anna-Carin på hennes namnskylt. Kunderna är inte medvetna om att hon är chef för varuhuset, och det är precis så Anna-Carin Alderin vill ha det. Kunderna gör henne på gott humör, och hon är glad över sitt jobb som hon anser som sitt drömjobb. text Daniel Atterbom foto Niklas Albinsson

LKPG Magazine Ett 2011


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.18 Sida 29

Alderin

Anna-Carin Alderin Titel Varuhuschef på Ikea i Linköping. Bor I Norsholm. Familj Maken Filip. Fritid »I nuläget renoverar vi, vi har köpt ett gammalt hus från 1920talet. Sedan försöker jag att vara ute i naturen och så gillar jag att resa.«

Ett 2011 LKPG Magazine


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.18 Sida 30

Anna-Carin Alderin hette Dunör som ogift och växte upp med mamma, pappa och bror i Torslanda utanför Göteborg. Hon kom i kontakt med Ikea redan som barn, då Ikea i Kållered var ett av familjens utflyktsmål som de ofta besökte. – För sex år sedan öppnade ytterligare ett Ikeavaruhus i Göteborg, men när jag var liten fanns det bara ett. Jag har alltid gillat inredning generellt sett. Jag tycker att det är jättekul att komma hem till folk och se hur de har inrett. Det var så på Ikea, det var rum man kunde gå in i. Det tyckte jag var kul. På så sätt kunde man hitta lösningar. Jag tyckte om att ta med mig Ikea-katalogen hem. När Anna-Carin Alderin sedan studerade ekonomi vid Lunds universitet återkom Ikea i hennes liv som en av huvudsponsorerna till Lundaekonomernas kårverksamhet. Anna-Carin fick då en ny relation till Ikea. – Som student funderade man ju på var man ska arbeta senare. Vi hade företag på besök på

arbetsmarknadsdagar då olika företag presenterade sig. Anna-Carin Alderin var bland annat på frukostmöte i Kårhuset där Ikea berättade om hur det var att arbeta för Ikea. Det var första gången hon hörde en arbetsgivare prata om balans i livet och utvecklingen av människor. – Jag insåg att där vill jag jobba. Andra pratade om konsultverksamheter och de nästan skröt om hur mycket man jobbade. Helst skulle man jobba dygnet runt, då var man bäst. Jag kände att jag ville göra annat i livet än bara jobbet. Andra företag pratar om utvecklingen av en yrkesroll, på Ikea pratar man utveckling av personer. Det är viktigt. Växer du så växer Ikea. Man satsar mycket på personlig utveckling, inte bara på att vara bra i sin yrkesroll. Vem är du och hur fungerar du? Det finns mycket man kan göra inom Ikea. Det finns enorma möjligheter. När Ikea sedan sökte internationella trainees skickade hon in en ansökan och på den vägen är det.

– Ja, skrattar Anna-Carin Alderin, det var en ganska lång process. Det var ju alltså ett internationellt program som jag sökte, det var inte bara ansökningar från Sverige. Det var säkert ett antal tusen sökande. Vi blev nio stycken som startade programmet. Det betyder att man knappt kan räkna antalet antagna i promille. – Det var uttagningsdagar med rollspel och personlighetstester som hör till. Men är man bara sig själv så blir resultatet som bäst. Anna-Carin Alderin tror att en viktig del i att hon fick jobbet är att hon delar Ikeas grundläggande värderingar, till exempel öppenhet, ödmjukhet, viljan att ta ansvar och viljan att utvecklas i kombination med en stark drivkraft. – Ja, det är några av de värderingarna. Det är väl de som passar bäst in på mig. Jag tror även en viktig bidragande orsak till att jag började på Ikea är att jag verkligen visade att det var Ikea jag ville till och kunde förklara varför.

200 000 000 exemplar av IKEA katalogen trycks årligen av papper som kommer från certifierade skogar och är världens största trycksak.

IKEA koncernen har 123 000 medarbetare, varav ca 270 jobbar i Linköping.

LKPG Magazine Ett 2011


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.18 Sida 31

Ikea var inte bara hennes första val, utan även andra och tredje valet. – Jag var inne i en process för att börja jobba på bland annat H&M innan jag började på Ikea. De är väldigt lika Ikea i sina värderingsfrågor. Jag har inte ångrat en dag att det blev Ikea för mig. Jag stortrivs och kan inte heller tänka mig att byta arbetsgivare någonsin. Anna-Carin Alderin känner sig väldigt trygg med att ha en civilekonomexamen från Lunds universitet. – Den har gjort att jag har en bra bas att stå på. Men jag tror inte, under hela ansökningsprocessen, att någon på Ikea frågade vad jag hade för utbildning, och det är ingen som frågat mig därefter heller egentligen, skrattar hon. Det är nog mer jag själv som känner att det är bra att ha en utbildning till civilekonom i grunden. För mig var det mer den personliga utvecklingen på universitetet än den teoretiska utbildningen, och vad jag praktiskt har lärt mig. Det som hon har mest nytta av är det nätverk som hon byggde upp under sin studietid. – Dels med andra studenter, dels med företag genom att jag var aktiv inom Lundaekonomerna. Det är några gamla studiekamrater som befinner sig inom Ikea-världen, fast de inte är här hos mig i Linköping. Det hon tyckte var bäst med att vara student var att hon lärde sig att söka och ta in information, något som hon har nytta av i sin vardag i arbetslivet. – Det är nyttigt att ha lärt sig ett kritiskt tänkande. Jag har lärt mig att inte köpa allt jag ser och hör, utan jag selekterar och tar till mig det som känns viktigt. Om jag ska vara ärlig så läser jag inte så många böcker idag, men information kan ju komma från andra håll, som föreläsningar när man är student. Jag lyssnade och lärde mig.

Att hon började på Ikea i Helsingborg berodde på att det var det närmaste

Vi hyr ut moderna kontor i flexibla lokaler. Välkommen till Lundbergs du också.

www.lundbergs.se www.anfang.se

varuhuset när hon bodde i Lund. – Vi fick i stort sett välja ett varuhus i vårt hemland. Då befann oss min man och jag i Skåne, så jag valde Helsingborg. Jag var under ett år runt i olika funktioner på varuhuset för att lära mig Ikea så grundligt och övergripande som möjligt. Mer övergripande än grundligt. Jag fick även min första utbildning i ledarskap i Helsingborg. Eftersom det var ett internationellt program skulle hon ut i världen, och efter sitt första år fick Anna-Carin Alderin möjligheten att flytta till Tyskland. – Närmare bestämt till Ikea-varuhusen Spandau och Tempelhof i Berlin. Jag jobbade där i 2,5 till 3 år. Anna-Carin gillade att vara svensk i Tyskland. – Det var nog det roligaste med att arbeta i Berlin, att jag var svensk i Berlin (skratt). Jag var annorlunda bara genom att vara svensk i ett svenskt företag utomlands. Jag fick berätta mycket om hur det är i Sverige. Jag fick förklara vissa värderingar, var de kommer ifrån. Jag hjälpte till att köra igång kräftskivor, det visste de inte vad det var. Vi hade ett luciatåg som gick runt i varuhuset och de förstod ingenting (skratt). Jag tror att svenskheten blir större när man är utomlands. Ikea-varuhuset i Berlin Tempelhof är ett av hela 45 Ikea-varuhus i Tyskland, och de har cirka fyra miljoner besökare på ett år. – En hel del av de besökare som vi hade måste ha upplevt en eller annan aktivitet som vi genomförde. Det är kul, men det var sagt tre år och sedan kändes det lagom och bra att flytta hem till Sverige. Men jag är öppen för att arbeta utomlands igen. Det finns Ikea-varuhus i andra länder. Efter Linköping har vi sagt att vi vill till Australien. Ikea har sex varuhus i Australien. Efter tre år i Berlin flyttade Anna-Carin och hennes man tillbaka till Sverige och hon började arbeta på Ikea-varuhuset Bäckebol utanför Göteborg, som öppnade 2004. – Vi, framför allt min man som veckopendlade till Berlin, kände att »det var trevligt med Berlin, men vi måste försöka att bo ihop på ett ställe«, skrattar Anna-Carin Alderin. Vi valde att flytta tillbaka till Sverige och då blev det Bäckebol. För Anna-Carin var det kul att återvända till barndomsstaden Göteborg och en mera övergripande roll som ställföreträdande varuhuschef på Bäckebol, vilket hon var i knappt 1,5 år.

Ett 2011 LKPG Magazine


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.19 Sida 32

Förra året besökte 590 miljoner kunder IKEA varuhusen i världen. Linköpingsvaruhuset besöktes av ca 1,6 miljoner besökare.

IKEA Linköping sålde år 2010, 2 202 556 stycken eller 31 ton köttbullar.

LKPG Magazine Ett 2011


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.52 Sida 33

– Under min första tid i Helsingborg var allting nytt, jag hade inte så jättemycket koll på vad allting handlade om. När jag sedan kom tillbaka till Sverige från Tyskland såg jag det med andra ögon. Istället för »vad kan Ikea göra för Tyskland« blev det att vara på hemmaplan och jag kunde tillvarata mina kunskaper på ett bra sätt. Jag hade problem med vissa ord, eftersom jag hade lärt mig fackterminologin på tyska. Det hade jag inte tänkt på, men det märkte jag när jag kom tillbaka. Som ställföreträdande varuhuschef lärde sig AnnaCarin mycket. – Jag blev chef över vissa funktioner som jag inte hade haft så mycket kontakt med dessförinnan, såsom restaurangen. Den har ju alltid funnits där, men nu fick jag sätta mig in i hur den fungerar rent operativt. Jag fick bredda mina Ikea-kunskaper. Tidigare hade jag bara varit med om försäljning. När Anna-Carin var på Ikea Bäckebol var det ett av de fem Ikea-varuhus vars säljutveckling hade ökat mest i hela världen under de senaste åren. – Det gick väldigt bra.

Efter 1,5 till 2 år bör en ställföreträdande i sin tjänst gå vidare, enligt Anna-Carin. Det ska ses som en träningsposition för att ta nästa steg. – Jag kände att jag var redo för att gå vidare. När tjänsten i Linköping utlystes sökte jag den. Alla tjänster söks på vårt intranät. Anna-Carin Alderin och hennes man gillar friluftsliv och de köpte ett hus i Norsholm. Hon tycker att det är vackert där med all skog och natur intill. Anna-Carin tillträdde som varuhuschef på Ikea i Linköping första september 2010 och hon har nu varit på Ikea i fem år. – Alla Ikea varuhus har sina specialiteter, oberoende av vilket land de ligger i. Det beror på var varuhuset ligger, hur stort det är, hur länge det har funnits etc. Linköpings startade 1977 och det är ett tag sedan. Här i Linköping finns medarbetare som har varit med sedan 1977. Det är mycket kompetens som sitter i väggarna här. Åldersspannet är större i Linköping än på de andra fyra varuhusen jag har jobbat på. Det är bra med mångfald. Linköping är också ett mindre hus än de andra jag har varit på. Det gör att man har mera närhet till varandra, och samarbetet främjas av det. Saker och ting är lite lättare att hantera här. Orsakerna till det är kunskaper och att detta är det femte äldsta Ikea-varuhuset i Sverige som ännu finns kvar. – Medarbetarna har stor erfarenhet, de vet vad som funkar och inte funkar. De har varit med några rundor redan. På andra varuhus kanske det är första vändan, för det är nybyggt. Om man säger att det går i femårsspann så är nyare varuhus inne i sitt första eller andra spann. De måste, till skillnad från Linköping, hämta in ny kunskap, medan vi är förberedda på det som ska hända. Det är en bra och lättsam stämning här. Personalen är positiv och gillar det de gör, det är väldigt tydligt här i Linköping, inga jämförelser i övrigt. Det är mycket ansvar ned på medarbetarenivå. Det är allt annat än toppstyrt. Anna-Carin Alderin ser alltså inte som sin främsta arbetsuppgift att styra och ställa. – Under den här första tiden som varuhuschef har jag fokuserat på att lära känna människor. Relationer är

jätteviktiga för mig. Det är det jag tror att man kan vinna på i längden för att samarbeta på bästa sätt. Eftersom jag är en person som syns ute i varuhuset måste jag föregå med gott exempel som ledare för Ikea Linköping. Jag kan inte göra någonting som jag inte själv står för eller tycker är okej. Anna-Carin är ofta nere på golvet och hjälper kunder. – Absolut, jag kommer ju från försäljningssidan. Jag rör mig runt i huset dagligen. Man måste kunna tänka till och konversera kunderna. Om jag inte kan svaret själv, kan jag alltid fråga någon annan. Kunderna förstår inte att det är varuhuschefen de pratar med. Det står inte »Chef« på hennes namnskylt. – Nej, det står bara Anna-Carin. Den ser likadan ut som alla andra namnskyltar. Jag tror mycket på att vara ute i verkligheten, nära kunderna och medarbetarna. Kunderna för att uppfatta signaler om vad vi kan göra bättre och hur det fungerar. Och det är egentligen samma sak med medarbetarna. Jag vill kunna inspirera, motivera och ge indikationer att det är okej att ta eget ansvar. De måste kunna prova saker och få hjälp till det. Under såväl 2009 som 2010 hamnade Anna-Carin Alderin på listan över Framtidens kvinnliga ledare, första gången kort efter att hon blivit ställföreträdande varuhuschef på Ikea Bäckebol. – Jag blev nominerad av en nära vän som skickade in ett förslag. Jag tillfrågades om jag ville vara med och sedan fick jag svara på några övergripande frågor. Jag tyckte att det kunde vara roligt, det är alltid kul att bli uppmärksammad. Sedan var det en intervju och sedan var det nomineringsdagen. Jag var med i två omgångar. Jag blev nummer 20 första året och 19 nästa år. Jag gick upp ett steg (skratt).

Det finns några olika normala arbetsdagar för henne. – Ja, men de varierar. Vi har öppet till 20 vardagkvällar och jag jobbar även helger ibland. Jag jobbar ungefär 40 timmar i veckan. Om jag jobbar helg är jag ledig i veckan. Då har jag tid att gå ut i skogen eller renovera (skratt). Som nybliven husägare har hon själv planerat ett nytt kök och en ny heminredning. – Jag köpte det som går att köpa på Ikea på Ikea. Vi har även köpt en vedspis och ska mura en egen fläkt, men resten har vi köpt på Ikea. Min egen Ikea-favorit är min Sultansäng, den är jag jäkligt fäst vid. En del produkter säljer bättre än andra. – Billybokhyllor, Paxgarderober, Ektorpsoffan och Glimma värmeljus är exempel på produkter som våra kunder tycker bra om. Under olika säsonger säljer vi olika mycket av olika varor. Att Ikea är lönsamt är varken någon hemlighet eller någon överraskning. Trots lågkonjunktur hade Ikea, som har brutet räkenskapsår, 2008–2009 ett rekordår med 26,5 miljarder kronor i bruttovinst enligt Dagens Industri. Hela koncernen sålde under samma tid för 21,5 miljarder euro, vilket också är mer än någonsin. – Vi ägs av en stiftelse i Holland som besitter en hel del pengar. För den stiftelsen finns det två ändamål: dels att återinvestera i nya enheter, dels låta pengar gå till välgörande ändamål. Pengar kan inte plockas ut på något annat sätt.

KOMMANDE HEMMAMATCHER: JANUARI Ti 25/1 To 27/1 FEBRUARI To 3/2 Lö 5/2 Må 14/2 To 24/2 Lö 26/2 MARS Ti 1/3 To 3/3

19.00 19.00

HV71 SKELLEFTEÅ

19.00 18.30 19.00 19.00 18.30

SÖDERTÄLJE LULEÅ TIMRÅ MODO FRÖLUNDA

19.00 19.00

DJURGÅRDEN AIK

BILJETTER: www.ticnet.se • Ticnet tel: 0771-HOCKEY Samtliga ATG-ombud • LHC Kundcenter Team Sportia Linköping


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.20 Sida 34

Mellan 2008-2010 sålde IKEA i stort 142 miljoner lågenergilampor. Genom att byta ut sina glödlampor har IKEA-kunder sparat energi motsvarande fyra kärnkraftverk.

Ca 34 000 mjukisdjur såldes i november och december månad av IKEA Linköping.

LKPG Magazine Ett 2011


28-35 Anna Carin Alderin_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.54 Sida 35

Hon vill inte ge siffror på hur bra varuhuset i Linköping går, men det går bra. – Det går bra för Ikea, och även Ikea Linköping. Det tassar på i en bra takt och vi vet att våra kunder gillar oss och kommer hit många gånger om. Vi vet att vi har många stamkunder. Vi lyssnar mycket till våra kunder och försöker ständigt bli bättre på det våra kunder önskar. Vi är inte fläckfria. Vi utvecklas och förändras nästan dagligen. Ibland är varorna slut på vissa produkter, och vi jobbar för att förbättra oss. Men i det stora hela går det väldigt bra.

Ikea har ett högt anseende. – Vi ligger i toppen av förtroendebarometern i år igen. Det är roligt. Vi ligger över både politiker, kungar och allt möjligt. Det är fascinerande och jättekul. Samtidigt är det ett stort ansvar.

Anna-Carin Alderin har sagt att många människor har något positivt att säga om Ikea, och de har ofta en egen relation till eller en berättelse från Ikea. – Vi har inte samlat ihop berättelser från kunder, men vi har, i böcker och på intranätet, samlade »Ikea-stories« från våra anställda för att sprida vidare. Roliga saker som har hänt, gärna hopkopplade med våra värderingar. Vi visade upp dem senast på en utbildning för att på så vis kunna inspireras av andra kollegor runt omkring i världen. Anna-Carin Alderin har träffat Ingvar Kamprad. – Ja, det är många som är intresserade av om jag har gjort det eller ej. Det är lite spännande för många att prata om Ingvar, även för oss på Ikea. Han har gjort något helt fantastiskt och öppnat det här i en liten skala och lyckats expandera det till att bli så här stort och bli älskat av folket i många länder. Ikea har lyckats på många marknader. Han har storslagna planer på att fortsätta att expandera. Han säger att det mesta fortfarande är ogjort. Han är idag 84 år, snart 85. Då har man ambitioner om man säger att det mesta fortfarande är ogjort (skratt). Ingvar Kamprad är en fantastisk krutgubbe. – Det är kul att ha träffat honom. Han var på ett av sina varuhusbesök när jag jobbade i Göteborg. Han kom tidigt på morgonen. Han kom redan vid femtiden, för han ville träffa alla lastbilschaufförer innan de åkte. De kommer tidigt för att lasta av varor. Han ville veta hur det var med dem och om vi kunde göra något för dem. Han är otroligt hjärtlig, även om han självklart ser en business i allt. Sedan stannade han till efter stängning. – Vi väntade ut de sista kunderna. Han var kvar till 20:30–21.00 någon gång. Det var knappt att vi orkade.

Den lilla butiken Med det stora utbudet

Anna-Carin ser framtiden an med tillförsikt för Ikea Linköping. – Vi har en fortsatt resa i att attrahera ännu mer kunder och fortsätta att vara den goda heminredningsleverantören som vi är. Vi vet att vi är duktiga på det vi gör och fortsätter att lära oss hur kunderna vill ha det hemma. Vi gör hembesök, och vi undrar om vi kan få ut ännu mer av det. Vi vill kunna erbjuda relevanta lösningar till om inte alla, så i alla fall många. Ikea Linköping jobbar mycket med miljöfrågor idag, både med att bli självförsörjande i varuhusen och genom att sponsra lokala miljöprojekt. Vi är med på central och lokal nivå i ett nystartat projekt som heter Natursnokarna – det är lite av en gammal traditionell mulleskola som kommer att starta i stora delar av Sverige. Häromdagen hade vi skolklasser på Ikea som hade samlat in värmeljuskroppar i aluminium. Vi vill rikta uppmärksamheten på miljöproblem och även sprida vad vi själva gör kring källsortering, miljöeffektivisering och så vidare. En stor del av vårt jobb idag, mycket större än vad det varit tidigare, är miljöfrågor. Vi jobbar även mycket med att sänka priserna. För att fortsätta att ha lägsta pris i varje kategori krävs det att man sänker priserna. Det lägger vi mycket energi och fokusering på.

Ekholmen Centrum 013-15 01 55 Vard 9.30-19 Lörd 9.30-15 www.boutiquebla.se

Anna-Carin Alderins närmsta framtid är på Ikea Linköping. – Ja, eftersom jag varit runt på fyra varuhus tidigare ska jag försöka landa lite här. Jag tror att det är bra för varuhuset och även för mig personligen att vara på ett varuhus lite längre. Nu har vi köpt hus, så nu är man ju fast (skratt). ■

www.boutiquebla.se Ett 2011 LKPG Magazine


36-37 Melodifestival_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.25 Sida 36

MELODIFESTIVALEN tillbaka i Linköping Den 18 och 19 februari kommer glittret och glamouren tillbaka till Linköping igen. Då är Melodifestivalen på plats i staden för tredje gången sedan 2005.

Rickard Olsson

– Hela staden ska andas Melodifestivalen under vecka sju, lovar Anders Thorén, evenemangsansvarig på Arenabolaget. För det är inte bara i Cloetta Center som det ska vara festligheter. Nej, också runtom i staden kommer det att märkas att Melodifestivalen är här. Att SVT väljer att låta Melodifestivalen återvända till Linköping för tredje gången är ett gott betyg. Enligt Anders Thorén beror det dels på att Cloetta Center är en arena som är väl anpassad för ett evenemang av den här typen. Melodifestivalen är en tekniktung historia och att det går lätt att rigga upp och rigga ner är viktigt för att allt ska flyta på. Dels beror det också på att Linköpings kommun är positiva till evenemanget. – De är på tårna och öppna för evenemang av den här sorten, menar Anders Thorén. Det kommer att hållas tre föreställningar i Linköping, två genrep och en direktsänd föreställning. Alla tre utlovas innehålla den för Melodifestivalen karaktäristiska glamouren och showen. – Det är ingen större skillnad på genrepen och den direktsända showen, säger Anders Thorén. Spänningsnivån brukar ju vara lite högre på direktsändningen och lördagens genrep är något mer avslappnat. Bland artisterna som ska underhålla Linköping hittar vi förra årets trea Eric Saade, vars låt Manboy etsat sig fast i många huvuden i våras, Sara Lumholdt, som efter en paus från rampljuset kommit tillbaka med en solokarriär, och Idol-Sebastian Karlsson. För Anders Thorén och hans kollegor, som jobbat sedan Melodifestivalen lämnade staden 2008 med att få dem att återvända, känns det hela såklart roligt. Dessutom har det under Marie hösten jobbats för att få med krogar, köpcentrum, Serneholt hotell med flera på festivalståget så nu står Linköping inför en minst sagt festlig helg som kommer att lysa upp i februarimörkret. ■

mholdt Sara Lu de Eric Saa LKPG Magazine Ett 2011

son n Karls Sebastia


36-37 Melodifestival_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.26 Sida 37

1' $ ' 8 (5% -

(6SDUDNU 

 

   

  NU NU 

 

gSSHW0nQ 7RUVย‡7LV2QVย‡)UH     1\D7DQQHIRUVYlJHQย‡/LQN|SLQJย‡7HO    

ZZZGMXUGRNWRUQVH

'MXUGRNWRUQlUHUIDUQDYHWHULQlUHURFKGMXUVMXNYnUGDUH     .RPSHWHQVDWWXWI|UDRSHUDWLRQHUKXGXWUHGQLQJDUPHGLFLQVNDXWUHGQLQJDU    

9LlOVNDUGMXU 

Vi Vi sรถk sรถker err en moder modereporter! eporte er! ร„lskar du mode och ffacebook? รคs mer pรฅ www.ikano-huset.se Lรคs


38-39 LKPG Flygvapen_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.30 Sida 38

Folkessons och kalla kriget Att det finns en hel del coola flygplan på Flygvapenmuseum i Malmslätt har nog de flesta räknat ut. Här kan man faktiskt hitta det mesta som är värt att veta om svensk flygvapenhistoria. I flyglabbet kan man dessutom själv experimentera med allt från flygledning till en tur i flygsimulatorn, som är en måttriktig kopia av en Gripenkabin. Och i källaren ligger vraket efter DC 3:an som sköts ner av ett sovjetiskt jaktplan 1952 och en utställning om hemlighetsmakeriet runt den. Vad som kanske är mer oväntat är utställningen om kalla kriget, Om kriget kommer. En annorlunda utställning som väckt engagemang på många nivåer. Utställningen om den tid vi kallar för kalla kriget, fyra decenier då svenska folket väntade på ett krig som aldrig bröt ut, väver samman flygvapnet med sin samtid i form av det svenska folkhemmet och den politik som fördes. – Man måste ju se flygvapnet i sin kontext, säger Olle Emilsson, utställningsproducent. Till exempel påbörjades JAS-projektet i början av 80-talet. Då var hotbilden mot Sverige en helt annan än den var när planet togs i bruk 1994. Utan kalla kriget ingen Gripen. Och visst sätter de flygvapnet i sin kontext. En vandring genom utställningen tar oss på en färd genom hemmiljöer från 50-talets rysskräck via kärnvapenhotet och oljekrisen till 80-talets u-båtsjakt. I hemmen bor den fiktiva familjen Folkesson och besökarna är mer än välkomna att slå sig ner i soffan och titta på TV eller kanske skvallra vid köksbordet. Nostalgifaktorn är hög och överallt gömmer sig finurliga detaljer som lyfter det hela ytterligare. En av dem är tavlan som följer familjen genom åren. Grundmotivet är detsamma men detaljerna ändrar LKPG Magazine Ett 2011

sig för att illustrera de olika deceierna. Det är konstnären och utställningens formgivare Björn Svensk som har målat dem. – Förlagan hänger faktiskt hemma hos min mamma, skrattar han. De allra flesta saker som använts för att bygga upp de olika hemmen kommer från respektive epok. Allt från möbler till serviser och böcker. Något som krävt både timmar av letande på blocket.se och rotande i gamla gömmor. Andra saker är specialgjorda för utställningen, för att de inte gått att få tag på, så som sängen i 70-tals sovrummet, eller för att ytterligare förstärka tidsandan, så som den typiska väggbonaden i 50-tals köket som bär ett något annorlunda budskap. Både Björn och Olle vittnar om ett stort engagemang hos dem som blivit involverade i allt från att återskapa ett trovärdigt köksgolv till att brodera bonader eller måla väggar. Också från besökarhåll har utställningen varit uppskattad. Folk kliver in, känner efter, informeras, involveras och känner igen sig. − Det är ett ovanligt koncept, att vara i utställningen snarare än att bara betrakta den, menar Olle. Och visst finns det de som tycker att såhär ska det inte gå till på ett försvarshistoriskt museum, men över lag så är responsen positiv. Familjen Folkessons hem omges av fakta om deras samtid och naturligtvis av flygvapnets farkoster från kalla kriget. För den som bara är intresserad av flygplan går det alldeles utmärkt att bara promenera runt i hallen och få sig en ordentlig överblick, men att inte kliva på hos Folkessons är helt klart att missa en upplevelse. ■

text Maria Tjernström foto John Sandlund


38-39 LKPG Flygvapen_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.58 Sida 39

SHOPPING SIDENTUNIKA FRĂ&#x2026;N TWIST & TANGO No 36 Nygatan 36 Pris 1 199 kr

Välkommen till oss, Vi vill bli Din resekonsult! Vi inriktar oss främst pĂĽ specialresor fĂśr fĂśretag, fĂśreningar, organisationer, fĂśrsamlingar, styrelser, kĂśrer och olika intressegrupper. KONFERENS â&#x20AC;&#x201C; och STUDIERESOR, KICK-OFF, INCENTIVE vi berikar arrangemanget med inslag av golf, idrott, natur och kultur efter dina ĂśnskemĂĽl.

LACOSTE PIKĂ&#x2030;TRĂ&#x2013;JA En klassisk pikĂŠ frĂĽn Lacoste är alltid omtyckt. Active Life Filbytergallerian Pris 900 kr

Vänd dig till oss när FAMILJEN eller VĂ&#x201E;NNERNA ska samlas kring en reseupplevelse utanfĂśr standardutbudet.

FĂ&#x2013;RETAGS-KICKOFF i vĂĽr eller till hĂśsten? Lagets TRĂ&#x201E;NINGLĂ&#x201E;GER i sommar? Korta eller lĂĽnga resor fĂśr GRUPPER av alla slag är vĂĽr specialitet frĂĽn valsafari pĂĽ GrĂśnland till weekend i Amsterdam. Välkommen att hĂśra av dig sĂĽ berättar vi mer! Henrietta Winslow

HĂĽkan Winslow

Patrick Bäck

Välkommen att kontakta oss pĂĽ telefon 013â&#x20AC;&#x201C; 35 22 30 eller e-post info@winslowtravel.se Vi sitter i nya lokaler pĂĽ Gjuterigatan 1D, mitt emot Resecentrum. www.winslowtravel.se

KLIPP KUDDFODRAL Village Filbytergallerian Pris kuddfodral 159 kr innerkudde 60 kr

JACQUES LEMANS SYDNEY Sportig, vattentät chronograph. Malmbergs Ur och Optik Nygatan 26 Pris 1 998 kr

*+ 22(2*'$#$1+(&, &(

9ŒONRPQDJŒVWHUQDPHGSDUW\WULFNVWLOOFRFN WDLOHQV§JHUGXGHPQ§JRWDWWSUDWDRPIU§Q VWDUW0DJLNU\GGDWPHGKXPRUVNDSDUHQ SRVLWLYVWŒPQLQJS§GLWWHYHQWHOOHULGLQPŒVV PRQWHU&ORVHXSHOOHUVFHQVKRZŲGXYŒOMHU

APARTMENT 1 Skorstensfri kamin i en ny serie fÜr bioetanol, frün Scandinavisk SpismiljÜ. Kräver inget tillstünd fÜr att monteras och passar lika bra i villan som i lägenheten. Didriksons Brasvärme Floragatan 4

'SPI?LTGI?LEÂ&#x2122;P?BGRRCTCLRKCPK?EGQIR %PCBPGI2RCLQRPÂ&#x2122;K¸RCJCDML¸DPCBPGIHLDK?EGAQC

UUUHLDK?EGAQC

Ett 2011 LKPG Magazine


40-41 Middagskorgen_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.31 Sida 40

Matglädje hem till dörren Allt fler har upptäckt fördelarna med att få middagsmaten bekvämt levererad hem till dörren. Att kunna beställa sin färdiga middagskasse med läckra recept veckan innan har visat sig vara en välkommen hjälp i vardagen för många familjer. Man skalar bort det man tycker är tråkigt, det vill säga planering och tiden i matbutiken, men behåller det positiva, god, hälsosam och varierad vardagsmat. Dessutom får man möjligheten att upptäcka rätter och ingredienser man annars kanske inte skulle ha kommit i kontakt med. För visst är det lätt att fastna i pasta- och falukorvsträsket när fantasin och orken tryter efter en lång arbetsdag. – I England handlar 27 procent av konsumenterna sin mat på det här sättet, berättar Cecilia Strömberg och driver familjeföretaget Middagskorgen AB tillsammans med sin man Göran. I Sverige ligger vi på blygsamma 0,4 procent än så länge, men intresset växer snabbt och är en av årets mattrender siar förståsigpåare. Cecilia startade Middagskorgen AB i Kalmar hösten 2008 tillsammans med sin dotter Ebba och efter bara ett par månader hade de så många beställningar på matkassar att de fick ta hjälp med plockning och utkörning. Hög kvalité på maten, ett nära samarbete med lokala handlare och transportörer, och fokus på tillgänglighet, har gjort att många uppskattar Middagskorgen. – Det är jätteviktigt att gynna de lokala företagen som säljer den lokala maten som folk känner igen, för-

LKPG Magazine Ett 2011

klarar Cecilia. Vi använder ekologiska råvaror efter säsong så mycket det går med lokalt ursprung. Hög kvalité på våra råvaror går före att pressa ner priset. Fisk, kött, kyckling, pasta och vegetariskt finns på menyn varje vecka. Cecilia är uppvuxen i Linköping och fick genom sin mamma och mormor, som bodde på en gård utanför Linköping, tidigt ett genuint matintresse. Kreativiteten när det gällde maten därhemma var stor och Cecilia fick lära sig kokkonst från grunden. Hon står själv bakom de recept som levereras tillsammans med råvarorna. Resultatet blir en varierad meny, där Middagskorgen varje vecka innehåller nya läckra recept.

– Jag vill att man ska inspireras till att variera och upptäcka nya smaker och kombinationer. Inte minst barnen har glädje av att utöka sitt smakregister.

Matlagning måste enligt Cecilia få ta lite tid i anspråk, en halvtimme om dagen borde de flesta kunna lägga på hemlagad mat. Ofta blir resultatet att hela familjen blir involverad i matlagningen, istället för att en och samma person alltid får huvudansvaret för middagen. Inte minst barnen brukar tycka att det är spännande när veckans Middagskorg levereras. Alla leveranser sker mellan klockan 15 och 18 på måndagar. Är man inte hemma då kan man till exempel få den levererad till jobbet eller inställd i på avtalad plats. – Middagskorgens råvarorna är beräknade utifrån fyra vuxna och recepten är anpassad till barnfamiljer så en familj med två vuxna och två till tre barn har en väl tilltagen middag. Vi har också många kunder som är tvåmanshushåll och Middagskorgen fungerar jättebra där med. Det som blir över vid middagen blir till matlådor att ta med till jobbet och på så vis sparas en massa pengar, jämfört med att gå ut och äta. Två personer sparar lätt 800 kronor i veckan på att ha med matlåda. – En stamkund hörde plötsligt av sig och sa »Tack Cecilia, nu åker vi till Thailand för pengarna vi sparat på att laga lunchen själva«, berättar Cecilia. Det går också bra att beställa sin Middagskorg varannan vecka, eller när helst man önskar. Finessen med Middagskorgen är att det är enkelt att beställa, man ser kommande veckas meny på Middagskorgens hemsida och lämnar sin beställning och betalning senast onsdag veckan innan. Man binder inte upp sig på något sätt utan köper bara de Middagskorgar man vill ha. På så vis kan Middagskorgen vara allt från en inspirerande omväxling till vardagsmiddagens räddare. n


40-41 Middagskorgen_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.32 Sida 41

raw comedy club 2:a februari 2011

Inför RAW:s premiär i Linköping den 2 februari intervjuade vi Mårten Andersson:

RAW på turné har premiär i Linköping Konsert och Kongress den 2 februari. Valde ni Linköping av något speciellt skäl?

– Ja, dels för att jag av någon anledning aldrig uppträtt själv i Linköping under mina tio år som komiker, dels för att det känns som en perfekt matchning mellan Linköping och RAW. Det känns som att vår humor kommer att funka perfekt där. Att det är en studentstad gör ju inte det hela direkt sämre heller.

Du har med Özz Nujen, Soran Ismail, Nour El-Refai, Messiah Hallberg och Al Pitcher (Nya Zeeland). Varför blev det just det här gänget?

Familjen Odheim-Betner har provat text Marie Berggren foto John Sandlund

Anders Betner och Anna Odheim bor i Tannefors med sina tre barn. De har använt Middagskorgen sedan i våras och är mycket nöjda. – Vi tröttnade på att monsterhandla i Tornby en gång i månaden och sedan släpa hem allt, säger Anders. Så de kollade upp lite olika alternativ och föll för Middagskorgen. – Vi frågade runt lite bland kollegor och så. Av de som hade provat olika företag som levererar hem mat var de som använt Middagskorgen mest nöjda. Dessutom känns det bra att de är ett litet, familjärt företag som använder råvaror som kommer härifrån. Hittills är de mycket nöjda. Maten räcker oftast till både middag åt familjen och matlådor till de vuxna. Dessutom får de chansen att prova på nya maträtter. – Recepten är enkla, inga tvåtimmarsgrejer eller sådant som måste förberedas en massa, men ändå väldigt varierade. Det är det bästa, variationen och att slippa släpa tunga matkassar. Familjen beställer mat nästan varje vecka. – Det brukar bli fyra, fem veckor i rad och sedan en veckas paus då man äter ikapp det som hamnat i frysen, skrattar Anders. ■

– För att det är de komiker i det här landet som jag anser är absolut bäst och intressantast just nu. Dessutom är det en otroligt skön mix av olika stilar. Det kommer att finnas något för alla.

Från början är du journalist, du gick en utbildning med inriktning på radio på Kalix folkhögskola. Finns det några likheter mellan ståupkomedi och journalistik? – Hmmm, ja, det skulle väl vara att man måste göra research för att göra ett bra jobb. Det går ju till exempel inte att komma till Linköping och säga: Hallå gurkstan!

Du började som imitatör i P3:s Pippirull. Var det ett aktivt val, eller föll det på din lott att imitera? – Redan när jag var nio år och älskade Cosby show började jag härma folk. När jag såg Eddie Murphys Delirious då jag var 16 år blev jag såld. Han gjorde ju alla: Elvis, Michael Jackson, Mr T, Teddy Pendergrass med flera. Så började det.

Vad tycker du nu efteråt om att ha varit med i Let’s dance? – Att jag ska hålla mig så långt borta från dansgolv som det bara går, haha. Man vet att man inte är Fred Astaire när man åker ut före Lasse Brandeby.

Du är 36 år, finns det en övre åldersgräns för komiker? – Ja, när man blir lika gammal som Lennie Norman. Skämt åsido, man blir aldrig för gammal för att skoja.

Om du ser tillbaka på Fredag hela veckan (TV4), Extra Extra (TV3) och Babben & Co (SVT), vad minns du bäst från dem? – Att man aldrig fick säga något längre än en minut. Det är därför jag älskar stand-up. Det roligaste med Babben och Co var väl att jag fick Gudrun Schyman att börja skratta direkt när jag skojade om att när jag hört att hon en tid var politisk vilde och att jag såg framför mig hur det var någon som gick omkring i riksdagen och var packad och uppförde sig udda, men att jag sen förstått att det inte alls var på det sättet.

Nu har du TV-programmet RAW comedy club på Kanal 5. Kommer det att fortsätta? – Vi har ju precis avslutat en väldigt stark fjärde säsong av programmet, och vi pratar med Kanal 5 just nu om en säsong till. Dina favoritkomiker är Chris Rock, Eddie Izzard, Billy Connolly och

Arj Barker. Varför gillar du dem? – Det är en extremt svår fråga, men de är unika i sina stilar. Bäst av alla är Billy Connolly, som är en fantastisk berättare och inte drar skämt på det traditionella viset.

Din dröm som artist är att göra en show på engelska för en utsåld salong i Londons West End eller under The Fringe i Edinburgh. Kommer drömmen att förverkligas? – Det är planen. Den som lever får se.

Varför ska Linköping komma och se er uppträda? – För att vi aldrig kommer tillbaka, haha. Nej, men för att det kommer att bli en grym show som hela Linköping kommer att prata om dagen efter. Och det vill du inte ha missat! ■ TEXT Daniel Atterbom FOTO Johan Shiller Ett 2011 LKPG Magazine


42-43 Torsdagslyx-natur_c_b #1-11_LKPG 2011-01-21 15.33 Sida 42

x y l s g a d s Tor

Lite livsnjuteri i vardagen Längtar du efter att fly vardagen och den bitande vinterkylan och stiga in i en kokong av värme, mys och lyx? Det gjorde vi på LKPG Magazine och ett gäng andra vinterfrusna själar en helkväll strax innan jul på Medley Linköpings Simhall. Här på det nedre planet i simhallen, i det som kallas romerska badet, är det välkommet att få en välbehövlig paus från vardagen. Torsdagslyx heter arrangemanget som genomförs på torsdagar. Under våren kommer ett antal torsdagslyxiga kvällar att äga rum. 16 livsnjutare åt gången får plats och det är först till kvarn som gäller. Med glögg och pepparkakor i magen och en vit badrock under armen stiger man ner i källarplanet för ombyte och därefter det mysigt upplysta romerska badet där en fräsch buffé med exotisk frukt och kallskuret samt tillhörande vin, bröd och vatten står uppdukad.

Torsdagslyx är simhallens populära samarbete med Anette Hambalek som driver Nettans Hud & Skönhetssalong. Tillsammans med Madelene Bälter, som är lyxkvällens värd, berättar hon om kvällen som ska vikas enbart för avkoppling, njutning och att ha det gött. Här finns en rymlig bubbelpool, massagedusch, ång- och torrbastu, en ishink för den som är modig och inte minst massören för kvällen, Sara Kroon, som ska ge alla gäster en stunds skön massage. – Ät och drick, koppla av, testa alla produkter och njut så mycket ni bara kan, uppmanar Anette och vi är inte sena att lyda. Meningen är att man gör lite som man känner för, huvudsaken är att man har det just »gött«. Anette är ett sant proffs på hudvård och den här kvällen får vi reda på det mesta som är värt att veta. Medan det äts, dricks, pratas, skrattas, rengörs, smörjs, peelas och skrubbas tar må brahomonerna, oxytocinerna, sakta men säkert över i kroppen. Bakom vita ansiktsmasker syns nöjda leenden. En och en smiter iväg till Sara och får välgörande massage där den som bäst behövs. Produkterna som Nettan valt att låta oss prova kommer från franska Phytomer som baserar sin skönhetsvård på marin kosmetik med havsalger

och mikroplankton, naturliga produkter som även den som vanligen är känslig eller allergisk tål. –Vet ni vad som är den allra bästa peelingen? undrar Nettan. Svaret är havssalt. Phytomers kroppspeeling är baserad på havssalt med välgörande oljor och man blir mjuk som en babystjärt, lovar hon.

När magarna börjar bli lagom mätta av exotisk frukt och annat gott och det bubblats, masserats och rengjorts är det dags för dränering. Den har inget med husgrunder att göra utan handlar om att öka förbränningen i fettcellerna genom att stimulera lymfsystemet och dränera det på överflödig vätska och slaggprodukter. Alla behandlingar förstärks av värmen och ångan inne i bastun och den som törs avslutar bastubadet under ishinken. Sedan Medley startade Torsdagslyx har det varit övervägande kvinnor som velat lyxa i vardagen, men Medley vill nu även locka männen med lyx som tilltalar dem, för mäns medvetenhet på området kroppsvård bara ökar. Så håll utkik, du som är nyfiken!

Ren, mjuk, skönt avslappnad och med förnyad kraft är det till sist dags att återvända hem. Och man somnar garanterat ovaggad. Vill du veta mer eller anmäla dig till Torsdagslyx? Gå in på hemsidan www.medley.se/linkopingssimhall och klicka dig fram till Torsdagslyx för mer info. n text Marie Berggren foto Håkan Ahldén

LKPG Magazine Ett 2011


42-43 Torsdagslyx-natur_c_b #1-11_LKPG 2011-01-21 15.33 Sida 43

Allt om naturen mitt i staden I Trädgårdsföreningens sydvästra hörn ligger Naturcentrum, ett litet Mecka för den som är intresserad av natur, miljö och trädgård. Alldeles nedanför Belvederen och bara ett stenkast från Universitetssjukhuset. För den som väljer att närma sig Naturcentrum genom Trädgårdsföreningen går vägen dit genom en allé av äppelträd av olika sorter, och mer passande än så kan det nog inte bli. För just växter och grönsaker av alla de sorter och slag spelar en central roll i den verksamhet som bedrivs på Naturcentrum. Sedan 1999 driver Calluna utbildning Naturcentrum på uppdrag av Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun. Uppdraget kan delas upp i fyra delar förklarar Carina Brage, verksamhetschef på Naturcentrum. – Dels är det skötseln av vår trädgård, med allt vad det innebär. Dels är vi en samlingspunkt för ett antal ideella föreningar vars verksamhet genomförs eller utgår härifrån. Sedan ska vi hålla öppet för allmänheten, så klockan 12 till 17, måndag till torsdag finns vi här för att svara på frågor om natur och trädgård och ge tips om olika utflyktsmål. Till sist finns Linköpings Naturskola på Naturcentrum. Dit kommer lärare med sin klass för att lära om naturen i naturen. Första onsdagskvällen varje månad är det också aktiviteter på schemat i Naturcentrum. När LKPG är där står en pomolog som ska sortbestämma äpplen, för den som är nyfiken på vad man egentligen odlar hemma i trädgården, närmast i tur. Andra exempel är föredrag om trädbeskärning, besök i bergrummet under Belvederen och en kurs i kompostering. Naturcentrum är som sagt en samlingspunkt för ideella föreningar vars verksamhet på ett eller annat sätt kretsar runt natur och miljö. Miljötänket går också som en grön tråd genom all verksamhet som bedrivs där, från trädgården med

ekologiska odlingar och kompostering till huset som är byggt med ekologiskt hållbara system och naturpedagogiken där barn och ungdomar får lära om och i naturen. Naturskolan lär ut till barn och ungdomar, från förskoleålder till gymnasiet, enligt principen att lära in ute. Undervisningen sker i Naturcentrums utemiljö, hos skolorna själva eller i något av de naturområden som finns runtom staden. – För förskolebarnen handlar det mycket om att lära genom lek, berättar Johanna Lindeberg, biolog och utomhuspedagog på Naturcentrum. När det kommer till gymnasieeleverna kan lektionerna skräddarsys beroende på vilket ämne de undervisas i. Allt från teknik och biologi till att skörda och tillaga grönsaker eller att utforska våra fem sinnen med hjälp av växter finns på schemat.

Monica Davis, som dels ansvarar för föreningarnas bokningar och dels sköter Naturcentrums trädgårdar, tar med oss på en tur bland odlingarna. Förutom rabatten där de fem sinnena utforskas finns här också bland annat en visningsträdgård för grönsaker, något som bara återfinns på ett fåtal platser i Sverige, en genbank för 68 rödlistade kärlväxter i Östergötland och en rosenträdgård. Det är också från dessa odlingar som de grönsaker som tillagas under den traditionella skördefesten kommer. Från vår till höst sen grönskande plats att utforska eller bara njuta av. Här finns såväl ro som kunskap att finna och den som styr stegen hit kommer att märka att Naturcentrum är väl värt ett besök. n

text Maria Tjernström foto Kristin Carlén Ett 2011 LKPG Magazine


44-47 Tapeter2011_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.33 Sida 44

Nu har vårens nyheter kommit till Village. GOTTIS skål 11 cm 79 kr ÄPPLEN underlägg 10 cm 15 kr

TULPAN kuddfodral 50x50 cm 159 kr (finns även som löpare)

SVAMP lykta/skål 14 cm 59 kr

Village finns numera i Filbytergallerian. Välkommen in och hämta vårens nya katalog.

BLOMMA fat 22x13 cm 119 kr KAL skål m. lock 13x19 cm 79 kr BOLL lykta 5 cm 69 kr/3-pack

Filbytergallerian, Linköping 013-10 54 50 | www.village.se

*

Bo gratis i 1 år

Tecknar du dig för en lägenhet i Easy Living Residence nu så bjuder vi på månadsavgiften hela det första året. För mer information kontakta Patrice Wedlund på 013-474 27 53 eller besök oss på www.karnhem.se * Avser endast månadsavgift. Driftskostnad och eventuella räntekostnader tillkommer. Erbjudandet gäller vid bokning före 15 mars. % & 4 * ( / t ) & - ) & 5 t 5 3 :( ( ) & 5 t 1 3 * 4 7­ 3 5

LKPG Magazine Ett 2011


44-47 Tapeter2011_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.34 Sida 45

VÅRENS TAPETER

Foto: Sandberg tapeter

På tapeten 2011 Är julen utdansad och ett mysigt minne blott? Känns det plötsligt lite småtrist i vrårna? Lugn, det går att påskynda våren med ett besök i tapethandeln. När det gäller tapeter blommar det definitivt redan i rabatterna. Titta bara! Nostalgi, liljeklonvaljhav, bondromantiska spetsar eller varför inte en vägg i plåt? text Marie Berggren

Ett 2011 LKPG Magazine


44-47 Tapeter2011_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.34 Sida 46

VÅRENS TAPETER

Nostalgi I Boråstapeters allra senaste kollektion Lace tillåts romantiken blomma ut på allvar. Känslan är nostalgisk, mjuk och feminin med ljusa färger och mönster som blommor, spets och paisley, utan att det blir alltför sött. Perfekt för den som vågar ta ut svängarna och självsäkert mixar det tuffa och det ljuva.

Blicka framåt, snegla bakåt. Rena former och lekfulla mönster med tydliga influenser av 50- och 60-tal hittar man i kollektionen Retro från Eco. En kollektion att matcha loppisfynden och designklassikerna med.

I Sandbergs senaste tapetkollektion Rafael II är det handen och tanken som står i nära förening med hantverket. Alla mönster är målade och tecknade för hand. De väl avstämda färgerna i mönstret med husen (finns i tre olika varianter) känns klassisk och helt ny på samma gång, och gör en trist vägg till ett intressant blickfång.


44-47 Tapeter2011_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.34 Sida 47

Väggar av well Den som vågar klär vårens väggar i plåt, wellpapp eller kakel. Inte på riktigt, utan i tapetform. Kolla till exempel in nätshopen www.wohmzimmer.se som förutom läckerheter för väggarna även säljer handplockade möbler, design som du blir ganska ensam om.

Mönstrat som något annat är poppis i vår. Wellpapptapet från www.wohmzimmer.se

Väggar för en prins Den härligt doftande försommarblomman liljekonvalj för tankarna till nostalgi, skogsbackar och bröllop och är Gästriklands landskapsblomma. Tapetängen av måleriska liljekonvaljer, tryckt i hantverksmässig limtrycksteknik på ljus eller svart botten, är designad av Karolina Kroon för Sandberg tapeter och är en hyllning till prins Daniel som härstammar från landskapet.

Det bor en angofil i många av oss och visst är det något speciellt med trygga, fräscha och trivsamma rutor. I början av mars släpps Eco’s Tweed i butikerna, en kollektion som flirtar ohämmat med engelsk tradition. Den som älskar rutor kan också ta en titt på de fina tapeterna i kollektionen Charles som finns hos Sandberg tapeter. Låt bilden längst till höger inspirera till att sätta tapet på annat än bara väggar.


48-49 Anns krönika_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.35 Sida 48

INREDNING • ANN ÖGÅRD STERN

Äntligen är glamouren tillbaka Äntligen är det dags att plocka bort tomtar och julpynt. Det är så mysigt och blir så härlig julstämning i huset när man pyntar upp inför julen – alla stjärnor och ljus lyser upp i den allra mörkaste tiden. Men, så mycket bättre det är när man får plocka undan och städa bort alltihop! Så »rent« och lugnt det blir med mindre prylar. Alla rum känns mer harmoniska. Och inte minst så vet man ju att man är på väg mot ljusare tider. Även om det kommer vara vinter ett tag till, så får man ändå lite vårkänslor tycker jag. En lust att ta tag i nytt och göra nytt. Nytt är redan på gång. Redan nästa vecka går Formex vårmässa av stapeln. Temat denna gång är »Glorious Mix«. Äntligen är det dags för lite glitter och glamour! Retro och återbruk hänger fortfarande i, men med en ny mix med raffinerad lyx. Tänk 60-talets Bond-filmer med fantastiska villor med mycket guld och bling-bling, stora grafiska, psykedeliska popart-mönster i aquafärger, blandat med skimrande guld, ädelstenar och mosaik. Möbler tillverkade i högglansig plast och plexi. Äntligen glamour!

Mitt nyårslöfte för 2011, ett som jag tror jag ska kunna hålla, är också lite glamoröst, tnämligen att dricka mer champagne. Jag håller med Grythyttans Carl-Jan att man

LKPG Magazine Ett 2011

behöver ett glas champagne då och då för att förgylla livet med. Men, dricker man inte champagne, så kan man givetvis hitta på annat att höja glamourfaktorn i vardagen med. Det behöver inte kosta så mycket. Varför inte mixa upp inredningen med lite bling och lite guld. Fynda på loppis eller måla en tråkig stol du har med guldfärg och sätt ihop med övrig inredning som ett stilbrott – det blir personligt och unikt – och helrätt.

Annat som är helrätt och trendigt är att inreda för att umgås. Visst låter det bra! Det är ute med »cocooning«, att dra sig undan och bygga in sig i sitt hem, och inne att öppna upp med loungemöbler som inbjuder till umgänge och party. Positivt, eller hur? Jag avslutar med att citera Creative Force och deras härliga inspiration till utställningen Glorious Mix – Shine and Dine på Formex. Vilken härlig bild och känsla de framkallar: »Tänk dig havets brus, snäckor på stranden och palmblad som vajar i vinden – solens gyllene glitter som speglar sig i havets azurblå toner. Varma vindar längs strandpromenaden, vackra kläder och magnifika smycken som gnistrar i solnedgången. Det hörs glada skratt och skön musik från ett närliggande cocktailparty. Välkommen att mingla med oss!« Glöm snö, kyla, mörker och inred med den känslan som inspiration och bjud in dina vänner på cocktailparty, så blir vardagen lite ljusare och mer glamourös! n

n r e t S d r å Ann Ög

Behöver du hjälp med inredning? Kontakta Ann Ögård Stern ann@houseforlife.se 070-346 11 18 www.houseforlife.se


48-49 Anns krönika_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.36 Sida 49

D E M N A S E R A J BÖR

N O I T A N I C C A V

. N I C C A V E S E R Å P ER R E D I T T S I N L I A P I O R D SPEC R Ö F AN D I S M . E R H E G SE L E H H C S G O N R I P A L Ö L K KVÄ VI ÄR LIN NTRAL

E torget. C D R Å V NYA er nu på Trädgårds dstinget. lan och ligg pdrag av p u å p och r a Vi arbet ar, kvällar hos g a d r a v t pe ig Vi har öp att lista d n e m m o k l sida. helger. Vä t finns på vår hem att et ab oss. Blank kunder har även r de Våra lista oner. ati på vaccin

YG T N I Å P T S SPEr sCpeIcAialLiseIrat oss på aollpattioypn,er av ad Vi ha er dig vid pair jobb, p l ä j h i V . intyg udier, aut s , e t e b r sjöintyg, , d n å t utlandsa s l l i t , körkorts dykintyg m.m. flygintyg

Stora S tora Ba Badstugatan adstugatan 1 V Vii arbetar arbetar på uppdrag uppdrag av: av: C Centrumkliniken entrumkliniken SStora tora Badstugatan Badstugatan 1 5 582 82 23 23 LLinköping inköping

www.centrumkliniken.nu ww w.centrumkliniken.nu 013-482 013- 482 05 05 02 02 info@centrumkliniken.nu info@centrumkliniken.nu


50-51 Park Hotel_b #1-11_LKPG 2011-01-21 15.38 Sida 50

En titt in i teets förunderliga värld För många är te svart och kommer till hemmet i små portionspåsar. I affären finns en uppsjö av sorter men efter några minuters velande köper man ändå earl grey. Sedan dricks det under ruskiga höstkvällar eller när magen skriker att »Om du tar en kopp kaffe till så går jag i strejk«. På Park Hotel är te ungefär allt annat än det. Här har under flera år serverats afternoon tea och deras temeny är en diger och blandad lista, från klassikern earl grey, fast på lösvikt, till det omtalade vita teet som är lika exklusivt som hälsosamt. Att smutta te om eftermiddagarna har blivit populärt och efterhand har idén om teprovningar växt fram. – Från början gav vi bara kunderna menyn och så fick de välja te, berättar Therese Bergfeldt. Men de vill ofta veta lite om teerna så allteftersom har det blivit så att vi berättar om de olika teerna också. Så sakteliga har konceptet tagit form och nu är det alltså inte långt kvar tills det ska börja provas. Sex kinesiska teer är det som bjuds och att valet föll på Kina är inte så konstigt. Hotellägaren Susanne Jonsson spenderar en hel del tid där, dels med att köpa in varor till sin shop Su San's handplockat från Kina och dels med att fördjupa sig i te. – Jag har varit där fem gånger under 2010, erkänner hon med ett skratt och tillägger; Jag ska snart dit igen. Medan Susanne donar med vatten och te av olika slag berättar Therese. Allt kinesiskt te kommer från samma buske, Camellia Sinensis, men beroende på var den växt, vilken del man använder och hur den behandlas efter skörd får teet olika smaker och egenskaper. En liten, handknuten boll av teblad släpps ner i en glaskanna och vecklar långsamt ut sig till en blomma i det varma vattnet.

LKPG Magazine Ett 2011

– Det går bra att ta upp den och använda den till en eller två bryggningar till, informerar Therese medan teet får färg. – Och efteråt kan man lägga den i en skål med vatten och ha som dekoration, fyller Susanne i.

Den som tror att läran om te är enkel får se sig överbevisad. Medan olika sorter hälls upp i små koppar, luktas på, smakas av och diskuteras talas det om skördetider, växtplatser och hälsoeffekter. Stabilare blodsockernivå, starkare tänder och sänkt kolesterolvärde är bara några av de saker som grönt te kan göra för dig. När så teerna är avsmakade bryggs ytterligare en kanna te och de stora kopparna kommer fram, tillsammans med scones, för en stunds avslappnat umgänge. Med sig hem får deltagarna några av de handknutna tebollarna och har man fallit för något av de teer som avsmakats finns de givetvis att köpa. Tanken med teprovningarna är att ha en mysig stund tillsammans med sina vänner, kollegor eller vilka man nu vill gå med, samtidigt som man vidgar sina te-vyer. Kanske hittar man också en ny, välgörande favorit att ha i kvällskoppen. n text Maria Tjernström foto John Sandlund


50-51 Park Hotel_b #1-11_LKPG 2011-01-21 16.38 Sida 51

SHOPPING MAUI JIM – SOLGLASÖGON Pilotmodell med bästa polariserande glaset. Antireflexbehandlat på både fram- och baksidan. Malmbergs Ur och Optik Storgatan 28 Pris 2 588 kr

Anna Keszler, (-14 kg)

Förändra din livsstil du med! Anmäl ditt intresse idag på www.itrim.se

ARMBAND FRÅN MADAME POM POM No 36 Nygatan 36 Pris blommor av mässingspärlor 380 kr Mässingspärlor och antika pärlor 320 kr Antika glaspärlor 430 kr

ATT GÅ NER I VIKT ÄR EN SAK - ATT STANNA DÄR ÄR EN HELT ANNAN. Våra kunder går ner i snitt 10,8 kilo de första tio veckorna och behåller sin nya vikt efter ett år. Det här har gjort oss till världsledande på varaktig viktminskning. Läs mer om Itrim på www.itrim.se. Välkommen! JACQUES LEMANS SYDNEY Urtavlan finns i flera färger. Vattentät. Malmbergs Ur och Optik Nygatan 26 Pris 1 398 kr

CAMELFÄRGADE BOOTS Bullboxer. Kalle P Sko Nygatan 24 Pris 970 kr

ITRIM LINKÖPING, Gränden Duvan 3, 013- 31 33 00, linkoping@itrim.se

Längtar du efter inspiration till ditt hem!

LÄDERVÄSKA FRÅN FRONTROW LIVING No 36 Nygatan 36 Pris 1 999 kr

Jag kan hjälpa dig med allt från enkla tips till helhetslösningar. Ring och beställ tid för konsultation.

KEDDY K800 En gjutjärnskamin med inovativ teknologi och modern formgivning. Finns i tio spännande varianter. Didriksons Brasvärme Floragatan 4

070-372 42 84 stromgatan4@bredband.net stromgatan4.blogspot.com

Ett 2011 LKPG Magazine


52-53 Restaurangguide_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.39 Sida 52

ÄTA UTE I LKPG

Strandgatan Två Strandgatan 2 013-485 00 00

The Champ Storgatan 1 013-14 14 34

Möt Linköping från sin godaste sida. Här finns något för alla smaker!

Stora Torget 8 013-31 06 47

MEDELHAVET Afrodite

Teknikringen 7 013-20 44 00

Hantverkaregatan 1 013-485 11 05

De fyra årstiderna

Bellos Mat & Dryck

Nya Tanneforsvägen 66 013-10 37 06

Apotekaregatan 8 013-10 41 26

Drottningbaren

Brasserie Britto

Elsa Brändströms gata 2 013-12 75 55

Klostergatan 68 (Ekoxen) 013-25 26 10

S:t Larsgatan 13 013-14 50 60

Coffeehouse by George

Hamlet Restaurang

Klostergatan/Ågatan 013-13 52 70

Stora torget 6 013- 35 30 00

Storgatan 37 013-10 15 65

Brigadgatan 17 013-12 52 00

Ha Long Restaurang

Espresso House

Harrys Restaurang & Bar

Grekiska kolgrillsbaren

S:t Larsgatan 12 013-12 55 86

Kikkobar Ågatan 39 013-13 13 10

Ming Palace Storgatan 38 013-13 50 62

Nangs Kitchen Storgatan 72 013-13 83 82

Sol & Ris Östgötagatan 013-12 50 88

Thai Coconut S:t Larsgatan 25 A 013-13 13 00

Wasabi Sushi Bar Storgatan 27 013-12 83 88

Yogi Kök: Indiskt Platensgatan 5 013-10 09 60

CAFÉER Berget Café & Tehus Klostergatan 38 013-13 18 11

LKPG Magazine Ett 2011

Nygatan 25 013-12 11 95

Ågatan 43 013-13 33 90

Fräcka Fröken’s Ågatan 22 013-10 40 11

La Scala Restaurang & Bar

Steve’s Coffee

Storgatan 48 013-14 55 61

Ågatan 39 013-31 06 46

O’Learys

Waynes Coffee

Tannforsgatan 3 013-12 93 12

Nygatan 20 013-14 44 54

Pitcher’s

Ågatan Bar, Mat, Café Ågatan 38 013-10 33 30

MAT/PUB/BAR BAR BQ Bar & Grill Kungsgatan 22 013-10 25 10

Bar & Kök

Restaurang Gula Huset Klostergatan 19 013-13 88 38

Bishops Arms

Restaurang 55:an

Ågatan 27 013-10 09 93

Ågatan 55 013-31 85 85

CityBowl

Storan Restaurang och Bar Stora Torget 9 013-10 31 90

Klostergatan 25b 013-14 11 21

Konsert & Kongress Konsistoriegatan 7 013-190 00 00

Vigfastgatan 1 013-20 35 24

Restaurang Kasken Gasverksgränd 2 013-13 56 22

Restaurang L’orient Drottninggatan 18 013-14 95 95

Restaurang & Pizzeria Ekkällan Garnisonsvägen 10 013-14 70 00

Restaurang Viktor Industrigatan 15 013-13 77 97

Scandic Frimurarehotellet S:t Larsgatan 14 013-495 30 00

Stångs Magasin Södra Stånggatan 1 013-31 21 00

Sörgårdens Gästgiveri Skeda Udde 013-870 75

Landeryds Golf

Texas Longhorn

Kniv å gaffel

S:t Larsgatan 25 C 013-14 40 61

Laszlo’s Krog & Catering

Tornet Konferens & Restaurang

Drottninggatan 26 013-14 37 65

Le Bistro Sandbäcksgatan 19 013-12 38 37

Mozzarella Ristorante

Napoli Restaurang & Pizzeria

Ågatan 28 013-14 83 80

Hälsofreak

Rejmes Lunchrestaurang

Bogestad Gård 013-36 22 15

Platå

Plaza Restaurang & Nattclub

Hagdahls Kök Vasavägen 16 013-14 14 89

P2 Golf Inn Universitetsvägen (Linköpings Golfbana) 013-14 42 05

S:t Larsgatan 25 c 013-10 05 50

Nygatan 11 013-13 44 86

Ågatan 43 013-10 01 11

Storgatan 11 013-13 45 55

Brigaden Restaurang & Konferens

Ågatan 57 013-14 96 00

Platensgatan 4 013-35 21 21

Stora Torget 7 013-12 22 26

Aioli

De Klomp

Ghingis

ÖVRIGT Charken

Nygatan 29 013-14 40 54

Lasarettsgatan 9 013-12 77 25

Nya Tanneforsvägen 35 013-10 06 01

Trattoria Da Vinci Bielkegatan 1 013-12 11 21

Collegium Konferens & Restaurang

Café Belvederen

China Garden

Sparregatan 5 013-12 59 40

Överste Mörner

restaurangguide lkpg ASIATISKT

Tapas Bar och Restaurang

Djurgårdsgatan 33 A 013-10 03 78

Hjulsbrovägen 38 013-15 15 85

LHC Event/ Cloetta Center Kök: Lunch Gumpekullavägen 1 013-37 12 80

Matverksta’n Brogatan 1 013-13 57 27

Meza Restaurang Parisien Gustav Adolfsgatan 11 013-12 46 66

Bielkegatan 2 013-17 80 25

Mjellerumsgården Restaurang Riva Ågatan 43 013-14 45 15

Valla Fritidsområde 013-12 27 30

Modmed Restaurant Olympia

G:a Tanneforsvägen 51

Platensgatan 3 013-12 33 66

(Scandic City) 013-495 54 07

Restaurant Sangria

Nationernas Hus

Platensgatan 1 013-12 69 88

Ågatan 55 013-28 67 70

Tornbyvägen 1 013-12 15 54

Valdemars kvarterskrog Nya Tanneforsvägen 43 013-12 53 99

Vesterby Golf Västerby Gård, Rimforsa, Linköping 013-36 22 55

Von Dufva Restaurang & Café Gränden Duvan 3 013-37 62 00

Wärdshuset Gamla Linköping Gästgivaregatan 1 013-13 31 10


52-53 Restaurangguide_b #01-11_LKPG 2011-01-21 16.07 Sida 52

Italiensk matkärlek

Tips

ligtvis italiensk pasta, antipasti, kött, fågel och sallader. Prova också deras härliga fisk och skaldjursrätter. Man kan här även köpa med sig olika italienska matvaror och delikatesser.

BÄSTA PASTAN

MOZZARELLA I en trevlig och lagom avslappnad miljö serverar Mozzarella genuin, italiensk mat till rimliga priser. Förutom olika pizzor finns natur-

PRISEXEMPEL Förrätt Bruschetta romana 68 kr. Pizza la Scampi med vitlöksmarinerade jätteräkor, purjolök, färsk tomat och ruccola 98 kr. Tiramisu 65 kr.

Ät drick och var glad

ADRESS Nygatan 11 TELEFON 013-13 44 86 HEMSIDA www.mozzarella.nu ÖPPETTIDER Alla dagar 11-22 Fredag-lördag 11-tills vidare

En äkta cocktailbar används bara färska frukter i drinkarna och den som känner att det kurrar i magen kan få mat från ST Foodcourt som ligger vägg i vägg. Här bjuds rätter från internationella kök så som sushi, medelhavsmat, pastarätter och italienska läckerheter. Dessutom finns de självklara drinktilltuggen.

MYSIG MIL JÖ

ELEMENTS COCTAILBAR På Stora torget hittar vi det senaste tillskottet i Linköpings nattliv, en äkta cocktailbar vid namn Elements. Koppla av vid baren efter en lång arbetsdag eller inled helgnattens äventyr med lite flärd. På Elements 

 

  

 

Elements fyra rum är inredda med inspiration från de fyra elementen så att du kan inta din drink i ett rum som passar ditt humör. Flammande eld eller stillsam jord, du bestämmer själv. ADRESS Stora torget 1 TELEFON 013-13 20 02 ÖPPETTIDER Måndag-lördag 16-01

Det finns plats för fler Vill du också att din restaurang ska få synas lite bättre? Den här platsen är ledig. Just nu i alla fall. Skynda dig att kontakta någon av våra säljare så berättar de mer. Peter Lindgren 0707-52 62 53 Camilla Hast 0709-89 34 37 Tiva Angeli 0703-13 54 00

Ett 2011 LKPG Magazine


54-55_Vinsida_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.41 Sida 54

Nu bygger vi

fördel 55+

Kvarteret Tinnerbäcken

SHOPPING KEDDY KASSET Finns i olika modeller. Didriksons Brasvärme Floragatan 4

H

OD [

*D

9LQ NlOO DU

www.stangastaden.se

DVV WHUU 7D N

Ett riktigt g bra fra lläge inför f fframtiden

DAMBOOTS LJUSBRUN Kalle P Sko Nygatan 24 Pris 1 000 kr

*HPHQV

DPKHWV OR

0LWWLVWD %DVW

HENRI LLOYD Rymlig väska och necessär i kraftig canvas. Finns i röd, navy och beige. Och även i större storlekar. Active Life Filbytergallerian Pris väska 1 000 kr Necessär 300 kr

www.koksbolaget.se

Personliga Kök. LANCÔME HYDRA INTENSE Svalkande och avsvällande ansiktsmask som återfuktar på djupet. Parelle Filbytergallerian Pris 360 kr

Vi ritar och designar ditt nya kök och kan ta totalentreprenad med snickeri, målning, golv, el, m.m. Kom in och prata kök med oss.

www.koksbolaget.se

Väringagatan 7, 582 78 Linköping 013-13 85 00 Måndag- torsdag 11-18, fredag 11-17, lördag 10-13

LKPG Magazine Ett 2011

OMEGA 3 20 procent rabatt vid köp av två Apoteket vitaminer eller kosttillskott. Till och med 6/2 2011. Apoteket AB Filbytergallerian Pris 111 kr

HUS LAMPA Village Filbytergallerian Pris liten 219 kr Pris stor 229 kr


54-55_Vinsida_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.41 Sida 55

Stellenbosch Varje vinland som aspirerar på en plats i världstoppen behöver ett ikondistrikt. Ett vinområde som utmärker sig för både högklassiga och pålitliga viner och lyfter hela landets rykte. Spanien har sitt Rioja, Italien har Toscana och Piemonte och Frankrike stoltserar med en hel bunt med Bordeaux, Bourgogne, Champagne och Rhônedalen. I Sydafrika har Stellenbosch den positionen. Stellenbosch är jämte Constantia Sydafrikas äldsta vindistrikt. Stellenbosch är också namnet på centralorten i området och grundades 1680 av Simon van der Steel som på sin tid var guvernör i Kapprovinsen och dessutom duktig vinodlare. Staden Stellenbosch ligger drygt fyra mil nordöst om Kapstaden och mitt i själva vindistriktet. Här finns riktigt fina förutsättningar för vinodling. Området är omgivet av höga berg där gårdarna ligger på sluttningar på mellan 200 och 400 meters höjd. Jordarna är varierade med främst vittrad granit och sandsten. Med öppningar mot False Bay i söder blåser svala vindar ständigt in så även om här är varmt blir det sällan riktigt hett. Med sydafrikanska mått är Stellenbosch ett mycket stort vindistrikt. Här pågår en intensiv odling med 18 000 hektar vinmark och med det står man för nästan en femtedel av den sydafrikanska vinarealen. Och i ett land som tidigare odlat mycket vitvinsdruvor för framställning av brandy skiljer man ut sig med sin tradition av att odla blå druvor för rödvin. Idag är det främst bordeauxsorter som cabernet sauvignon och merlot som gäller liksom den allt populärare shiraz. Men här finns också betydande odlingar av pinotage, Sydafrikas egen druvkorsning. På vitvinssidan dominerar sauvignon blanc och chenin blanc som främst växer i de södra delarna ner mot False Bay. Som det anstår ett etablerat vindistrikt nuförtiden är det väl sörjt för vinturismen i Stellenbosch. Här finns Stellenbosch Wine Route som leder ut från staden i alla riktningar mot både stora välkända vingårdar och små, för oss svenskar många gånger okända gårdar. Anläggningarna ligger tätt, avstånden är korta och snart har man vant sig vid vänstertrafiken. En vinnörd kan lätt beta av ett halvdussin besök på en dag och har man inte den böjelsen kan man i stället stanna till för lunch på någon vingård. Många har trevliga restauranger där man kan smaka gårdens viner ihop med vällagad mat. Inte sällan drivs gårdarna av före detta idrottsmän. Särskilt vin och rugby tycks gå bra ihop. Har man tur är någon gammal landslagsman på plats när man kommer på besök. Eller tidigare elitgolfare som Ernie Els. ■ ULF JANSSON

Vintips

MAT & DRYCK

För dig som vill smaka på Stellenbosch 2008 Rudera Chenin Blanc NR 2237, PRIS 109 KR Chenin blanc är en gammal stöttepelare inom den sydafrikanska vinnäringen. För bara ett tjugotal år sedan utgjorde druvan en tredjedel av hela vinarealen och användes till både det ena och det andra. Numera är beståndet halverat men vinerna i stället desto bättre. Fylligare och mer avrundade än de franska kusinerna från Loire och många gånger lagrade på ek. Rudera har en sammansatt doft av aprikos, äpple, vax, honung och ek och smaken är torr med bra kropp, balanserad fatkaraktär, ganska hög syra och varm avslutning. Ett lite tyngre vitvin som kan ta sig an rätter som stekt eller grillad lax och kycklingfrikassé.

2007 Vergelegen Cabernet Sauvignon Merlot Nr 2179, PRIS 109 KR Bordeauxdruvor är Stellenbosch starkaste sida. Klimatet är lite varmare än i Bordeaux och det ger viner med rikare fruktighet och lite mer alkohol utan att förlora de druvtypiska dragen. Vergelegen hör till områdets historiska vinproducenter samtidigt som man är modernt inriktade. Det här är firmans instegsvin. Doften är utvecklad med inslag av örter, gräs, svartvinbär, körsbär, fat och rök. Smaken är medelfyllig och sammansatt med bra syra, något torra tanniner och den har bra balans i behärskat stram stil. En trevlig bordeauxblandning med rökig, sydafrikansk accent, passar till rätter av lamm och gris, gärna örtkryddade.

2008 Stellenzicht Golden Triangle Pinotage NR 22055 PRIS 112 KR Pinotage ses som Sydafrikas egen druvsort och det var just i Stellenbosch den korsades fram 1925 av pinot noir och cinsault, som då lokalt gick under namnet hermitage. Druvan har blivit känd för sin udda doft med inslag som aceton och banan och sin lite kärva strävhet. Producenten Stellenzicht gör emellertid ett modernt fruktigt vin som är riktigt gott. Doften är öppen och rökig med körsbär, lingon, blåbär, ek och lite kemitoner. Smaken är drygt medelfyllig, rik, fruktig och lagom stram, den har bra intensitet och en liten trevlig bitterhet i avslutningen. En klassisk wallenbergare med rårörda lingon ackompanjerar bra. 2007 Kevin Arnold Shiraz Nr 6506, PRIS 189 KR Shiraz är en allt populärare druvsort i Sydafrika och så även i Stellenbosch. Stilen på vinerna ligger mitt emellan de strama, peppriga rhônevinerna och de kraftfulla australiska shirazerna. Kevin Arnold är delägare till Waterford Estate som gjort det här vinet och hör till Sydafrikas bästa vinproducenter. Doften är öppen och nyansrik med blåbär och andra mörka bär, peppar, rök och ek i tonerna och smaken är drygt medelfyllig, läckert fruktig med polerade syror, bra intensitet och lång, varm, pepprig avslutning. Ett vin med bra auktoritet som står upp mot kraftigare rätter av vilt och nötkött.

Ett 2011 LKPG Magazine


56_Till sist_b #01-11_LKPG 2011-01-21 15.41 Sida 1

TILL SIST.

Cava Rosa Ålder: 3 Bor: Hamngatan 15 B, Linköping Familj: Många medlemmar. Aktuell: Distansförsäljning till privatpersoner.

CAVA ROSA – VINKÄLLARE OCH VINKLUBB

Strax bredvid Stångån, inte långt från kors-

ningen Strandgatan – Drottninggatan ligger ett rosa hus. Det är lätt att missa när man kör förbi på väg hem från jobbet, men om du tillhör dem som har vin på listan över dina intressen bör du lägga det på minnet. Här ligger nämligen Cava Rosa, vinkällare och vinklubb. Det hela började för tre år sedan, när fastighetsmäklaren Anders Ekdahl sålde fastigheten och fick höra att köparen planerade att använda källarplanet till just en vinkällare, både åt sig själv och åt andra. − Jag visste att Peter och Bertil letade efter precis det så jag presenterade dem för varandra, sedan har jag också halkat med, minns Anders. Peter Lannesand kallar Cava Rosa för en hobby som har växt. Och nog har den gjort det alltid. I den tempererade vinkällaren, där såväl privatpersoner som företag kan hyra fack för att förvara sitt röda, eller vita, guld, är de flesta facken uthyrda och när Peter och Anders räknar efter kommer de fram till att Cava Rosas LKPG Magazine Ett 2011

vinklubb har uppemot 500 medlemmar. Två gånger i månaden hålls här vinprovningar. En med Systembolagets nyheter och en som följer ett tema, till exempel vin från samma distrikt. Från och med den 17 februari öppnar Cava Rosa också en vinbar hos Hagdahls kök. Här kan du avnjuta viner från Italien och Champagne. Tillhör du dem som är nyfikna på vin, men snarare blir yr än upplyst av att se snurrande vinglas och få information som att vinet har en lång eftersmak eller inslag av fat? Bara lugn, på Cava Rosa finns det nybörjarkurser som reder ut begreppen. Efter fem kurstillfällen har du lite mer koll på druvor, områden och tekniker. Sedan är det bara att kasta dig ut i vindjungeln och utforska. På Cava Rosa har man märkt att det finns ett

stort vinintresse i Linköping och vi blir mer och mer medvetna om vad det är vi dricker. − Folk vill ha vin med en story, säger Peter. Vilket är just vad Cava Rosa vill ge oss. Sedan

tidigare importerar de viner till restauranger här i stan och de har nio viner i Systembolagets beställningssortiment. Nyligen har de också börjat importera viner till privatpersoner. − På så sätt kan vi lyfta fram små vingårdar och producenter som inte har möjlighet att producera de mängder som krävs för att ta sig in på Systembolaget. Ett ypperligt tillfälle för den som vill upptäcka

ovanliga viner med andra ord. Än så länge är Cava Rosa ensamma i Linköping om att erbjuda distansförsäljning av vin, som det kallas, till privatpersoner och för den som är nyfiken är det bara att anmäla sitt intresse på www.cavarosawine.se så får du information om vad och när du kan beställa. När du så har valt ut dina favoriter är det bara att vänta på att godsakerna ska levereras hem till dig för avnjutning. Mycket smidigare än så kan det nog inte bli. ■ TEXT Maria Tjernström FOTO John Sandlund


+HPN|S/XF XO O X

V

00-00_Omslag_LKPG_b #01-11_LKPG Magazine 2011-01-21 15.43 Sida 2

0R NN D

5%

BoendefÜrsäkring + extra sakfÜrsäkring

10 %

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto eller lüngsiktigt sparande

8SSOHYYnUW

EUHGDPDWXWEXG FH

KR

U& <R X

+HPN|S/XFXOOXVHUEMXGHUUnYDURUDYK|JVWDNYDOLWp RFKOHYHUHUDUGHOLNDWHVV|YHUGLVNPHGJHGLJHQ NXQVNDSRFKVHUYLFH

L

'(/,.$7(66g9(5',6.

&$)e .g.

15 %

+RV0RNNDDYQMXWHUGXHQVWDGLJIUXNRVWHQ YDULHUDQGHOXQFKPHQ\HOOHUHQWUHYOLJĂ&#x20AC;NDVWXQG 

3$67$<285&+2,&( 6PDNDSn<RXU&KRLFHIlUVNDSDVWD 6HUYHUDVU\NDQGHKHW$OOWLGPLQVWIHP ROLNDUlWWHUVDPWYHJHWDULVNWDOWHUQDWLY

BoendefÜrsäkring + aktivt lÜnekonto + lüngsiktigt sparande

Sikta pĂĽ FĂśrmĂĽnskund Med din vardagsekonomi samlad hos oss fĂĽr du upp till 15 procent rabatt pĂĽ alla sakfĂśrsäkringar. FĂśrutsättningen fĂśr den hĂśgsta rabatten är att du samlar boendefĂśrsäkring, aktivt lĂśnekonto med kort och lĂĽngsiktigt sparande hos oss. DĂĽ ingĂĽr självriskreducering RFKĂ&#x20AC;Hra kostnadsfria fĂśrmĂĽner. Du fĂĽr dessutom alla fĂśrdelar med att samla din vardagsekonomi pĂĽ ett och samma ställe â&#x20AC;&#x201C; enklare tryggare och närmare.

ZZZĂ&#x20AC;OE\WHUJDOOHULDQVH

0nQGDJ²IUHGDJ /|UGDJ 6|QGDJ

lansforsakringar.se/ostgota/formanskund


00-00_Omslag_LKPG_b #01-11_LKPG Magazine 2011-01-21 15.42 Sida 1

FÖREBYGGER OCH RÄTTAR TILL FOTENS FELSTÄLLNINGAR Individuellt formade Footbalance-sulor

LKPG MAGAZI N E / E TT 2011

FOOTBALANCE

L I V S S T I L

|

S H O P P I N G

|

T R E N D

|

I N R E D N I N G

FRÅN

600:-

Prova 30 dagar, är du inte nöjd får du pengarna tillbaka.

LINKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

3.000:(ord. 3.500:-)

ANNA-CARIN ALDERIN

Vi har Linköpings bredaste sortiment av alpina skidor. I våra butiker hittar du bl.a följande varumärken: Salomon, Atomic, Nordica, K2, Rossignol, Head & Tecno.

Välkommen till en riktigt skidverkstad på INTERSPORT. I vår verkstad tar vi din utrustning på största allvar. Vi slipar, lagar, hänger kanter och vallar dina skidor för bästa skidupplevelse.

Linköping Ikano & Gränden www.intersport.se

WWW.LKPGMAGAZINE.SE

Salomons patenterade Custom Shell-skal gör att skalet efter uppvärming, formar sig efter din fot. Formbar innersko med hög komfort. Aluminiumspännen med micro-justering för bästa kvalité och känsla. Extra volym för vaden. En pjäxa för hela berget, hela dagen.Damstorlekar.

Oavsett om du är tävlingsåkare eller nybörjare är pjäxorna viktiga för din åkning. Du blir helt enkelt en bättre skidåkare med bra pjäxor. Vi gör en fotanalys och skapar därefter passform och optimalt stöd för dina fötter. Vår skickliga personal gjuter sulor, formar skal och ställer in dina pjäxor perfekt.

Ett 2011

Foto: Niclas Albinsson

SALOMON / IDOL X COLD SEA

HON MÖBLERAR LINKÖPING

LKPG Magazine #1-11  

Linköpings gratismagazine #1-2011

LKPG Magazine #1-11  

Linköpings gratismagazine #1-2011

Advertisement