Issuu on Google+

Ljiljana Vidovic

Portfolio architecture + design selected works 2007 | 2012


Master thesis | Towards water 4

10th semester spring-fall 2011 sustainable | landscape | architecture

Hotel on Santorini 14

17

22

Concrete hall

competition spring 2012 residental | public | urban

8th semester spring 2010 urban | parametric | architecture

40

Grid shell optimization

Arrebita | house refurbishment summer 2012 architecture | construction | detail

workshop spring 2012 parametric | construction

Mixed use center

House for students

Third Belgrade - Healthy city

6th semester spring 2009 public | residental | architecture

2nd semester spring 2007 residental | forest

5th semester fall 2008 landscape | urban | culture | architecture

Business cubes in Sao Paolo

Single family house

Urban dodecahedron

internship work fall 2011 architecture | detail

4th semester spring 2008 residental | dualism

internship work fall 2011 construcion | optimization

Public space | Social hub

Scenography - short film

9th semester fall 2010 sustainable | architecture

Museum | Showroom 4th semester spring 2008 architecture | urban

>

> 26

Collective housing | Lazarevac

30

!

! !

! !

9th semester fall 2010 architecture | parametric

44

9th semester fall 2010 video | animation | drawing

Open air museum at Teatro India

Material analysis workshop | ZEED

Photography

10th semester spring 2011 architecture | revitalization

8th semester spring 2010 parametric | architecture

amateur 2009 -

36

48

Habitation Hill in Rijeka, HR

300g cardboard hat

Academic writing

7th semester fall 2009 residental | urban | mixed use

7th semester fall 2009 parametric

Bachelor and Master studies fall 2007 - spring 2010 urban history and theory | social | art

38

Public Residental Parametric Urban Miscellaneous


Contents


Pu

Master thesis | Towards water In collaboration with Filip Mitrovic

spring-fall 2011 The idea is to revitalize the abandoned area next to the existing Museum od Roman Vessels. The new project contains four different buildings and a public space in between, all of which functionally supporting the existing museum at Nemi lake near Rome, Italy. Of immense importance is the lake that lines the area and the untouched surrounding nature. The idea is to create a space that flows: it privides and encourages people’s interaction and integrates the existing with the new. The area is fisically (and functionally) divided into stripes, which overlap with each other in two directons, and thus create diverse situations which suite to the needs/program.

creating the passage/object


Weaving produces strength by combining two weak systems in a reciprocal pattern. * *Aranda_Lasch-Tooling

the coast


pattern application analysis

the zoning

water

vegetation

trees

comunication

situation | interweaving between comunication and building formation

built structure


master plan 1:1000 main access from Genzano, Rome Access from Nemi village Parching lot for cars and busses Museum of Romas vassels Waiting area Central square Zone in wood next to the lake Chill out zone Passage next to the lake, corten Dock and rent-a-boat Service road Parching lot for employees Green space Info center with entrance Multifunctional center Center for seminars and conferences Apartmemnts Nemi lake Open sky amfiteatre Main pedestrian passage Parching lot for busses


ground floor


The enter for seminars and conferences is the third building in the series of four planned additional facilities. The stripes actually grow from the ground level, and therefore form the skin/roof of the building. Two of these (out of four in total) remain covered with grass. At the micro level, the system of overlapping stripes in the longitudinal and transverse direction is beeing again applied. In this way, the system becomes stronger and more stable. The building itselfs contains two/three conference rooms, bar and restaurant with kitchen and service area. Between Multifunctional Center and the Center for the seminars opens wide central square, visually linking the two buildings, and perserving at the same time the relation between the Museum of Ancient Vessels and Lake Nemi. The central area is designed primarily as a park open to the public, aimed to be used for rest, walking and recreation. There are benches, shelters, low and high vegetation and lighting, that continue to follow the logic of the initial algorithm, that is the overlaping. The idea is to make the building and the public space work as one, and to logically be part of the same system.

section | longitudinal

CORTEN

METAL

CANE

GRASS STAIRS

LOW VEGETATION

WATER

GRASS

CONCRETE

WOOD

METAL

section | longitudinal


section


concept | stripes overlaping


south facade


ex

in




Pu



 

           



Hotel on Santorini In collaboration with Jaouen Pitois

spring 2011 The theme of the project, or what has been proposed at first, was to design a model of tourist accommodation on the shores of one of the three islands (Santorini, Palea Kameni and Nea Kameni). One of the most significant ideas was to meet the criteria of sustainability and bioclimatics. The concept of the project rises from needed this to conserve resources as much as possible. Moreover, the idea was to mirror Santorini, and reinterprate the same building strategies that are present on the other coast; to analyze and reuse the logic of Santorini, and at the same time to create a new typology. Three ideas were interpreted | volume | white | idea of roof - garden.



  

















 







  









  



 

the program


  



  

 

 

 

a

a

   



   

 







 

 

b

b



  

 

 

c

a type | double room - small b type | double room - big c type | single room



c



          

study of room types

second floor


visualization | in


visualization | ex


Pu

Mixed use center fall 2007 The idea for the object is to be representative, to present a city highlight, to be perceptible. In addition, its position reminds on a “city facade�, which is happening in the backstage. The object actually contains the city itself, it is where the city begins. The object is the city. The functions that the objects contains are: comercial zone, with bar/restaurant , service area and two-floor underground garage; administrative area, with different size officies and service area; at the top floor there is a panoramic bar/ restaurant with all the necessary services. *project was exhibited at annual exhibition SP_4 at University

the concept | frames around the glass box


south facade


section

bases


Pu

Plug ‘n’ play in Sao Paulo In AMB team

fall 2011 This is a business center in Sao Paolo, that would accommodate several smaller companies. The idea for each of them is to have their own entrance from the yard, and a terrace, whether on the second or third floor level. The comunication is mainly organized as a shell of the building. The building itself is a cluster of boxes. The boxes went out of the initial volume in order to provide space and light for the growing subvolumes. As an outcome, there is a game of shadows between different facades levels/depths.

bases + section


the building skin


POLYCARBONATE

production


WOOD

CARDBOARD


Re

princip grupisanja - od centra bloka ka spolja

princip grupisanja - od centra bloka ka spolja

/ algoritam kom su deformacije podrðene predstavlja uspostavljanje odnosa izmeðu elemenata mreže mnogouglova. u zavisnosti od niza postupaka koji su ukljuèeni u radnju, dolazi se do, uslovno reèeno, kompleksnih struktura, kao I do razlièitih relacija. / koristeæi primarne ulazne podatkem kao što su položaj lokacije/izloženost moru, topografija/teren u padu, razvijen je sekundarni ulazni podatak - mreža. / primenom odreðenog algoritma na mrežu formiraju se izlazni vizuelni podaci. u prvom postupku se dobijaju konkretne arhitektonske forme/objekti, u drugom se definišu pojedini elementi u okviru objekata, dok se u treæem definišu detalji/materijalizacija..

objekti ispunjavaju uvuèeni deo slobodan prostor na uzvišenju

NEDOSTATAK: osvetljenje samo sa prednje s

slobodan prostor objekti ispunjavaju izbaèeni deo osvetljenje sa tri strane, javni prostor na krovu

Habitation hill in Rijeka, HR fall 2009

parametric studio

The information gathered to start the project comes from the two main aspects: topographic condition or steepness of the terrain and a visual presence of the sea. Design process, structured in the algorithmic way, begins with the formation of the polygonal mesh onto which subsequent data is transposed. In a series of steps, polygonal mesh lends itself to become an architectural form. Traffic ways are accommodate in a gradual transformation of the terrain. Key isolines are extruded to become front facades of the housing units with unobstructed views of the sea. Cascading nature of the form provides for the segregation between the private and communal spaces. *project is published at http://blog.4ofseven.com/ and was exibited at Mixer Festival

open | closed space relations


The algorithm that generates the deformations establishes a relationship between network elements - polygons. Depending on the number of procedures that are included in the action, that is, the number of iterations, complex structures occure, as different inter relations. By using the primary input data, such as position location | exposure to water, topography | terrain in the fall, the secondary input data is developed - the network. A certain applied algorithm forms a network and generates visual data. In the first iteration concrete architectural forms are being obtained | objects; in the second the individual elements within the object are defined; in the third details | materialization.

topography


the model


net development research


Re

Porto refurbishment summer 2012

in Arrebita team

Arrebita!Porto is a social project that aims to refurbish derelict buildings at no cost for impoverished owners. The first step is a pilot project where an abandoned building in the the historic centre of Porto, Rua de Reboleira, has been selected. The old building contained apartments and small scholl, but was abandoned around twenty years ago. The new concept considers division of functions into two main categories: comercial and living zone. The basement, ground floor and mezanine are designed to be public spaces, with possible future Arrebita office, workshops and places for the local comunity. Separate entrance on the top left leads to the first and second floors, that is, two separate apartments.


CABA the kitchen.bathroom box


bases | first floor + second floor

entrance

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

kitchen

bathroom

The main idea is to create one open flexible space, since the users of the apartments are not known at the moment. The interior arrangement is mainly free, with one service box in the middle, around which the space is being oriented. The box, aka CABA, contains he bathroom and the kitchen, both on opposite sides. These are all optimized according to the materials to be used and equipment modules. The rest of the space is left to be arranged as needed, depending on the specific client’s requirements.

living room

W

W

kitchen

bathroom

sleeping room/s

sleeping room/s

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

entrance

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

living room

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

storage

Typical Portuguese house implies central communication which is the stairs that are placed in the middle of the house, around which all the other functions are centered. In this case however, the stairs are replaced by a box that becomes the core, while the communication is being put on a side.

AZULEJOS

AZULEJOS

OSB WOOD

WOOD FLOOR

materials in use


in development | model section


SURVEY WINDOWS


Pa

Material analysis workshops fall 2009 - spring 2010 The worshops were done in different courses, all based on the research of materials and their use. The explored materials were cardboard, glass, plaster and wire. The methodology was mainly parametric, thus the projects were developed by the use of diagrams on different scales. The main used software is Rhinoceros with Grasshopper plug-in. The wall and the hat were later exibited on Mixer festival in Belgrade.

plaster wall | cardboard + glass


Parametric hat parametric workshop

fall 2009

The workshop was the result of Rhino + Grasshopper seminar in parametric studio. The aim was to develop formal strategies around primal architectural reasoning. Parametric modeling tools were exploited for the development of structural, organizational and geometric logic. The main idea was to generate the topography - which in this case turned into the parametric hat, which growth/changes would be easy to control. In this sense, a spiral line formed the outline of the hat, which was later filled with triangular geometry. Each of the 220 triangles had a offsetted upper point, which would be the peak for future pyramid. The direction in which the pyramid grown is well controlled by several attractors, that are put in virtual hat surrounding space.


Pa

Concrete hall spring 2010 This project is ment to reorganize the old concrete hall in the Belgrade’s old center. The idea is to produce a space of various possibilities: business, artistic gatherings, workshops, museums, galleries.. The new skin of the hall can be transformed on a daily or a year basis. Once acepts the people, the hall is chaning without stop.


window opening typology

volumetric relations


Mi

Scenography fall 2010 The final project was a video clip of 2 mins. The idea was to create a stop motion animation short film, that would follow the plot proposed by the course. All the drawings were hand-made, than photographed, and then put together in a software. The music that is following the clip is Yann Tiersen - Comptine D’un Autre Ete.

available at http://www.youtube.com/watch?v=9l3fQWjKbIg&feature=plcp


rome new york novi sad paris stop motion animation


Mi

Amateur photography spring 2010 - spring 2012


patterns


up or down ?


black and white


sunrise sunrise sunrise


sunset Roma style


Genova

Istanbul


Old Hopovo

Sao Paulo


kcab &


Front

something to look for for on the other side


Porto | ZOOM OUT


Porto | ZOOM IN


Thank you.

likicav@gmail.com


Architecture Folio - Ljiljana Vidovic