Page 1

LIVREDDEREN NR. 2 - 2014

MÅNEDENS KLUBB

STEINKJER SVØMME- OG LIVREDNINGSKLUBB

NORGESMESTERSKAPET I AQUARAMA

MØT LANDSLAGSTRENERNE


INNHOLD Leder..……………………………………………….............................................. 3 Første landslagssamling gjennomført……………………….. 6-7 Norgesmesterskapet i livredning………........................... 8-9 Månedens klubb.......................…………………………………… 12-13 NLS «Barn og ungdom» på BULSCA…………………………. 14 Vil hjelpe barn i Gambia......…………………………………….... 17 Redningsdåder...............................……………..................... 19 Årets instruktørsamling............………………………………. 20 Småplask………………………………………………………................ 23

LIVREDDERE N NO. 1 - 2014

MÅNEDENS

VESTBY SVØ MM

KLUBB

E- OG LIVREDN

INGSKLUBB

ÅRETS VIKT IGSTE SOMMERJO BB

GLEMT TRADISJO GJENOPPLIV N ES OS LO OPEN WA TER 2014

LIVREDDEREN, ÅRGANG 30 — NR. 145 ISSN nr.: 08 05 63 23. Organ for Norges Livredningsselskap

ANSVARLIG REDAKTØR

STYRET I NLS

MEDIEPLAN 2014

Gard A. Bjørnstad Norges Livredningsselskap Nittedalsgata 1B, 2000 Lillestrøm Telefon: 67 91 86 00 E-post: president@livredning.no

PRESIDENT: Gard Aleksander Bjørnstad, Sjøstjerna SLK VISEPRESIDENT: Thomas Stuart Martin, Bergen krets. MEDLEMMER: Øyvind Årbogen, Romerike krets, Kine Granberg, Romerike krets, Siri Bendiksen, Arendal. VARAMEDLEMMER: Bjørg Thorell Krabbedal, Bergen krets, Trude Aastad, Vestby SLK, Christen Krosshøl, Nesodden.

Utgave: Livredderen Livredderen Livredderen Livredderen

ANNONSERING Kontaktperson: John-Inge Austad Telefon: 67 91 86 00 E-post: john-inge.austad@livredning.no

FOTO FORSIDE André Clark-Utvik

MEDLEMSKAP Årskontingent kr 250,-. Giroen for 2014 blir sendt ut i juni. Kto.: 3460 07 50323

2

KRETSER MED KONTAKTPERSONER Bergen krets, Anette Ten Kate tlf. 99 76 96 47 Glåmdal krets, tlf. 45 02 06 84 Helgeland krets, Dagfinn Abelsen, tlf. 911 93 741 Vestfold krets, Louis Belaska, tlf. 47 62 07 76 Oslo og Bærum krets, tlf. 22 29 74 11 Os og omegn krets, Ingrid Kjørsvik, tlf. 916 15 356 Romerike krets, Hege Mathisen Haug, tlf. 901 13 938 Vansjø krets (Moss), Morten Hulleberg, tlf. 930 08 449

3/14 4/14 5/14 6/14

Materiellfrist: 16.06 22.08 17.10 03.12

Dato utgivelse: 03.07 05.09 03.11 19.12

COPYRIGHT Kopiering av artikler og annonser er ikke tillatt uten avtale med utgiver. Norges Livredningsselskap Nittedalsgata 1B, 2000 Lillestrøm Tlf.: 67 91 86 00 Fax.: 67 91 86 01 E-post: nls.post@livredning.no Web: www.livredning.no

Livredderen 01 - 2014

«


Kjære livreddere! Våren kom raskt i år, og sommeren har allerede vist seg frem i deler av landet. Det går mot varme dager, og en viktig tid for oss livreddere.

Norges Livredningsselskap har tradisjon helt tilbake til 1906, men vi har de to siste årene vært gjennom inngangen til en revitaliseringsprosess. Jeg mener at grunnmuren er etablert på nytt gjennom det arbeidet som er gjort siden 2012. Nå gjenstår bare resten… Nå står vi foran en betydelig byggeprosess som krever et hovedstyre som er villig til å jobbe videre med prosessene og strategiene. Denne helgen er det valg på nytt hovedstyre, og jeg vil takke avtroppende medlemmer. Mer enn noen gang er det utrolig viktig at de «riktige» personene stiller til valg for de to neste årene. Vi trenger folk som kan jobbe i team, har tid til å prioritere vervet, og ønsker å dra organisasjonen videre i byggeprosessen. Vi har ingen tid å miste. Nå skal vi bygge det nye huset og sørge for at vi leverer på våre strategier og målsetninger. Valget du foretar denne helgen er viktigere enn noen gang. Hva vil du egentlig med NLS? Vi legger også frem en virksomhetsplan som jeg håper du som medlem stiller deg bak. Dette er et viktig dokument som viser deler av veien vi skal gå for å oppnå våre strategiske mål. Denne ble trykket i forrige Livredderen. Vi har fått produsert Livredderen eksternt de to siste numrene. Medlemsbladet – som du holder i hånden - har kommet i en ny form og drakt. Hvis du er enig at dette er riktig vei å gå, anbefaler jeg å fortsette i denne retningen for å synliggjøre alt det bra som skjer i Norge.

LEDER

GRUNNMUREN ER BYGGET

2013 ble et godt økonomisk år for NLS. Vi gjorde kaken større. Omsetningen gikk fra knappe 6 millioner kroner i 2012 til drøye 7,5 millioner kroner i fjor. Driftsresultatet gikk fra negativt på knappe en halv millioner kroner i 2012, til pluss 410.000 kroner i fjor. Etter å ha reist rundt i Livrednings-Norge opplever jeg at mange klubber er utarmet og slitne. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi støtter og bidrar sammen med ressurspersoner slik at vi klarer å stimulere til å finne nye arvtagere som ønsker å drive klubbene videre med vekst og styrke. Vi ønsker flere klubber som driver vårt viktige arbeid fremover. Derfor mener jeg at å ha nesten 85 prosent egenkapitalprosent i selskapet ikke er formålstjenlig. Vi må investere i å synliggjøre organisasjonen, kommunisere med redskaper fra vår tid, hjelpe klubber med støtte, kompetanse og økonomi for å oppnå videre vekst og fremdrift. Dette er noe av det viktigste i den neste byggefasen av det moderne huset. Jeg ønsker å ta livredningsselskapet videre til å bli et funksjonelt hus med moderne kommunikasjonsformer som meisler fremtidsvyer. Men det er du som bestemmer, og jeg håper du er bevisst ditt valg av nytt hovedstyre. Eller vil jeg gratulerer alle som deltok i norgesmesterskapet, og ønske dere en god vår og et godt valg på årsmøtet.

Her ser vi hovedstyret i NLS. Fra venstre: Thomas Stuart Martin, Gard A. Bjørnstad, Siri Bendiksen, Kine Granberg og Øyvind Årbogen.

3


160 stilte til start i NM.

40 ÂŤRookiesÂť deltok i NM.

4


145 Du holder utgave 145 av Livredderen i hĂĽnden.

9

klubber stilte til start i NM.

50 NM ble første gang arrangert i et femtimetersbasseng.

5


«

Fra venstre bak: Andreas Boye Ørbæk, Stian Andre Elvenes, Andreas Fagernes, Aksel Krohn Engeseth , Gard Øvergaard, Eivind Høiseth. Fra venstre midten: Ane Lillebo Sletten, Ida Kristine Kjølberg, Mia Louise Gjermundsen, Mia Lillebo Sletten, Christine Elvestad Olsen. Fra venstre foran: Remi Ingebrigtsen, Mia Sandås Skui, Kathrine Emilie Borge, Tarjei Øvergaard.

FØRSTE LANDSLAGSSAMLING GJENNOMFØRT Hele 17 utøvere stilte til årets første landslagssamling under to nyansatte landslagstrenere i livredning rett før påske. – Første utfordring er å skape en kontinuitet i landslaget, men det er klubbene som må levere gode livreddere for at laget skal vokse, sier seniortrener Tarjei Øvergaard (40). Som et ledd i strategien til hovedstyret i Norges Livredningsselskap ble det engasjert to nye landslagstrenere i mars i år. Remi Ingebrigtsen (23) fra klubben Vansjø som juniortrener, og Tarjei Øvergaard som seniortrener fra klubben Sjøstjerna. VM I FRANKRIKE Ingebrigtsen og Øvergaard skal lede landslaget frem mot VM i Frankrike i september. Laget stiller med fem jenter og fem gutter i mesterskapet, og har friske ambisjoner. – Vi har ambisjoner — og et mål strekke oss etter — å

6

komme til finale på A- eller B-finale i alle øvelser, med totalt fem A-finaler individuelt, sier Øvergaard. I siste VM i Adelaide i Australia i 2012 tok Norge hjem en sølv og to bronse. En sølv i SERC, og to bronse i Beach Flags og Beach Sprint. STERKE SVINGNINGER Første landslagssamling var i Sunnaas-bassenget på Nesodden før påske, og gir godt håp. – Neste samling blir utendørs, og det blir totalt fire samlinger i år, sier Ingebrigtsen. På samlingen var det utøvere fra klubbene Sjøstjerna, Steinkjer, Vestby og Vansjø. – Hvordan ser dere på veksten i norske livredningsklubber ref. rekruttering til laget?


— Den første treningshelgen i regi av landslagstrenerne vel gjennomført! En positiv gjeng ungdommer her sammen med trenerne. De har jobbet hardt fredag—søndag. Hvem som blir tatt ut, venter vi på i spenning uttaket gjøres i slutten av mai.

– Det er veldig store svingninger, noen klubber vokser, noen minker og noen er i ferd med å forsvinne, sier Remi Ingebrigtsen, og legger til at et mål er å ha ti utøvere på senior- og juniornivå, pluss reserver og rekrutter. – Laget bør om et år telle rundt 30 utøvere, og da får man et godt utgangspunkt for å produsere resultater, sier han. GOD LÆRING Det ble gjennomført totalt fem økter, hvorav to i bassenget og tre alternative økter. – Vi hadde en trening med VM-øvelsene Beach Flags, og Beach Sprint, sier Øvergaard, og sier at dobbel VM-bronsevinner Andreas Boye Ørbæk delte erfaringer. På lørdagen brukte laget en liten time på rolig crawlsvømming med og uten føtter. – Målet var å danne oss et godt bilde av utøvernes ferdigheter, styrker, og svakheter, sier Øvergaard. Konstruktive tilbakemeldinger ble gitt, og resultatene forbedret seg. Utøverne ble filmet, og materialet skal nøye gjennomgås av trenerne i etterkant.

– Hvordan oppsummerer dere samlingen? – Det har vært veldig god læring for de nye og det har vært en gøyal helg for alle, sier Ingebrigtsen, og blir supplert av seniortreneren; – Vi har fått et godt bilde av utøverne som helhet og hva man kan forvente av den enkelte. Det har rett og slett vært en ekstremt vellykket førstesamling. Jeg tror alle utøverne har lært ganske mye, og jeg håper de tar med seg kunnskapen tilbake til sine klubber rundt i Norge, sier han. OPPFORDRING Helt til slutt kommer Øvergaard med en oppfordring til Livrednings-Norge. – Alle som driver med livredning i Norge, kan ta kontakt med oss. Det gjelder både trenere og utøvere, sier han, og legger til at de legger opp til en åpen linje og søker flere utøvere.

7


NORGESMESTERSKAPET I LIVREDNING AQUARAMA I KRISTIANSAND 25-27/4 2014

— VÅRENS VAKRESTE EVENTYR

Generalsekretær John-Inge Austad mener at NM i livredning er vårens vakreste eventyr. Men 50metersbasseng ble en større utfordring enn ventet.

Kristiansand (Livredderen): – Dette er mitt tiende norgesmesterskap, og NM er vårens vakreste eventyr i vannet, men vi fikk flere uforutsette utfordringer med å svømme i et 50-meterbasseng, sier generalsekretær John-Inge Austad om mesterskapet som gikk av stabelen i slutten av april i Aquarama i Kristiansand. Både Austad og president Gard A. Bjørnstad jobbet som hester under avviklingen av mesterskapet. Det var over 30 grader i hallen, så det ble en* frisk påkjenning. – På mange måter verner vi om våre grunnleggende verdier ved å gjennomføre mesterskapet, og vi er blitt en stor fin familie, sier Austad, men mener at det ble veldig mye mer logistikk med et dobbelt så stort basseng, både for utøvere, funksjonærer og tidtagere.

Dette bifalles av Bjørnstad som sier at utøverne likevel bør «prøve» seg i et basseng, som tilfredsstiller de internasjonale kravene. Men det ble dobbel jobb i alle funksjoner under stevnet. Dette skapte en urytme som bør unngås i fremtiden. – De utøverne jeg har snakket med, sier det er utrolig kult med et stort basseng, sier presidenten, og legger til at gjennomføringen også bærer preg av at nøkkelpersoner blir borte over natten og drar med seg mange viktige ressurser. – Men når det er sagt føler jeg at organisasjonen er glad for at hovedstyret er på ballen og fokuserer på å forbedre oss hele tiden, sier han. Stevneleder Siri Bendiksen sier organisasjonen har lært mye og retter en spesiell takk for spesielt god innsats fra klubbene Sjøstjerna, Arendal og Froland.

Generalsekretær John-Inge Austad og president Gard A. Bjørnstad 8


ROOKIE-REKORD UNDER NORGESMESTERSKAPET

Av 160 deltagere under mesterskapet var det hele 40 rookier, noe som lover godt for fremtiden til Norges Livredningsselskap.
 – Vi ser igjen entusiasmen vokse frem i klubbene med så mange i alderen 8-12 år under mesterskapet, sier president Gard A. Bjørnstad. Av rundt 160 deltagere var hver fjerde rookier i alderen 8-12 år. På tribunene kunne man se foreldre, søsken og besteforeldre heie frem sine små i flere av de sentrale øvelsene. Årets store rookie-deltakelse er et resultat av det gode arbeidet som blir utført av ildsjeler på lokalt plan i hele Norge. – Vi ønsker også fremtidens livreddere velkommen. Disse har nå sitt eget stevne under NM i klassen Rookies, sier generalsekretær John-Inge Austad. De minste deltok i 50 meter redning av synkering med svømmeføtter, bøyestafett, og 50 meter hinder.

9


10 LIV 2-2014 marked.pmd

2

10.04.2014, 09:50


11


1992 Klubben ble stiftet.

40

medlemmer i klubben, store og små.

«

Steinkjer Svømme- og Livredningsklubb

12


Steinkjer Svømme- og livredningsklubb er bekymret for at kompetansen er på for få hender i Livrednings-Norge. De etterlyser et kompetanseløft.

Steinkjer (Livredderen): – Vi etterlyser en mer aktiv kursing på konkurransedelen i livredningen, og vi opplever at kompetansen sitter på for få hender, sier livredningsveteran Geir Mule (43) i Steinkjer Svømme- og livredningsklubb. Man er bekymret for etterveksten i Livrednings-Norge og etterlyser en tydelig fremdrift STOR AKTIVITET Det er stor aktivitet i Dampsaga Bad – hvor klubben trener – da president Gard A. Bjørnstad besøker Steinkjer Svømme- og livredningsklubb i starten av april. – Vi er et lite miljø her i byen, og de fleste driver kun med svømming, sier Mule. Livredderen møter trenerne Mule og Sylvia Lohr (38), som er i full gang med veiledningen av små og store livreddere. 18 utøvere er på treningen, som i praksis har én svømmetrening, og en til to livredningstreninger i uken. – Vi begynner som regel rett etter sommerferien, og kjører frem til

TRE HÅPEFULLE De tre instruktørene jobber iherdig med å gjenoppbygge Steinkjer Svømme- og Livredningsklubb, men skulle gjerne hatt med seg flere på laget.

norgesmesterskapet, sier Lohr, og legger til at årets høydepunkt er denne konkurransen. SYNLIGGJØRE MULIGHETER Sylvia Lohr forteller at hun etterlyser at kursene for å bli livreddere i Norge bør bli enda mer synlig, slik at enda flere får muligheten. – Da vil sikkert enda flere bli med på denne viktige idretten, sier hun. Som i mange andre klubber har det også i Steinkjer vært et generasjonsskifte når det gjelder utøvere. – Realiteten er at vi må utdanne helt nye folk i livredning, og vise frem livredning som en sport, sier Mule og sammenligner med hvordan fotballen rekrutterer folk. – Vi kunne hatt en felles kick-off for alle livredningsklubber på høsten, slik at vi mobiliserer i kampen mot andre idretter, sier han. I 2012 hadde klubben 60 personer på venteliste for å få være med, mens i år har klubben knappe 40 utøvere i stallen. Det bekymrer den erfarne veteranen.

MÅNEDENS KLUBB

KOMPETANSE PÅ FOR FÅ HENDER

NYTT STYRE Mona Holm-Ross (39) er nyvalgt leder i klubben og ser lyst på fremtiden. – Jeg ønsker å jobbe med utøverne, lederne og trenerne slik at vi samkjører svømming og livredningen med felles mål for klubben og individuelle mål for utøverne, sier hun. Det var etter en tur til Kroatia at hun bestemte seg for å kontakte klubben for å høre om mulighetene for vanntrening for hennes datter på ni år. – Jeg kjente ikke til klubben fra før, og føler vel at det har stått litt stille den siste tiden her oppe, og det har jeg lyst til å gjøre noe med, sier hun. Holm-Ross som gleder seg til jobben, arbeider til daglig som jurist i Mattilsynet i byen. – Klubben vil reise seg til gamle høyder med det nye styret, tror Geir Mule og legger til at en revitalisering av Dampsaga Bad skjer til høsten. Da skal badet utvides og pusses opp med blant annet bølgebasseng.

Her ser vi tre aktive ildsjeler som driver klubben fremover i Steinkjer. Malin Milford (fra venstre), Geir Mule og Sylvia Lohr.

13


NLS BARN OG UNGDOM

«

Samarbeidspartner David «Blondie» Fielding (tredje fra venstre). De som blir med på utvekslingen i august, kommer til å bli godt kjent med

NLS «BARN OG UNGDOM» PÅ BULSCA 13. mars i år var barne- og ungdomsutvalget (BU) på tur til Bath i England for å delta på BULSCA (British Universities Lifesaving Clubs’ Association). Dette er universitetsmesterskapet i livredning. Målet var å bli bedre kjent, da man skal tilbake på utveksling i august med en tropp på 21 personer fra klubber som Skiptvet, Romerike, Vestby, Grenland og Steinkjer. Et av målene var å forstå den britiske livredningskulturen.

14

Gruppen delte seg i to lag, og deltok på deres SERC som består av både en tørr og en våt del. En av de største forskjellene er at man fokuserer på hygiene når man utøver førstehjelp, og hansker er viktig ved blødning.


15

LIV 2-2014 marked.pmd

1

10.04.2014, 09:49


16


På stranden i Gambia

VIL HJELPE BARN I GAMBIA

Det startet da en nordmann besøkte sin hundre år gamle bestemor i Gambia og ble vitne til at en liten gutt druknet 20 meter fra land. – Turen og møtet var fantastisk helt til jeg fant en syvåring død på stranden, sier Ove Kenneth Nilsen (42).

fotfeste i vannet, og flere setter seg selv i en farlig situasjon, sier han. Dette har bekymret Nilsen.

Den lille gutten druknet på den langgrunne stranden Bijilo Beach i Gambia. Flere hørte ham, men ingen kunne se ham i vannet. Den mørke badebuksen mot mørk hud gjorde ham usynlig. Han døde i bølgene, selv om det var folk bare 20 meter fra syvåringen.

1.000 SELVLYSENDE BADEBUKSER Etter denne tragiske hendelsen har Nilsen stablet sitt eget hjelpeprosjekt på beina sammen med makker Christian Holm-Glad. – Long Life Shorts er et privat prosjekt hvor vi skal kjøpe tusen selvlysende badebukser som vi skal dele ut til barn i alderen 5-15 år i Gambia, sier han. Tanken er å dele ut badebuksene på akkurat den samme stranden Nilsen opplevde tragedien med den lille gutten – Vi kontakter nå eksperter for råd rundt prosjektet og ser etter samarbeidspartnere, men planlegger å finansiere dette selv, sier han. Han tror finansieringen ligger i spennet 50.000-100.000 kroner for første trinn av Long Life Shorts.

BADEBUKSEPROSJEKT 42-åringen fra Haugerud i Oslo har gambisk far og norsk mor, men har bodd hele livet i Norge. – Etter denne tragiske hendelsen lærte jeg at både barn og voksne som leker daglig på den stranden ikke kan svømme, sier han. De fleste som bader, har mørke badebukser, og sammen med den mørke huden gjør det dem nærmest usynlige når de dukker under bølgene som slår innover stranden. – Barna går utover den langgrunne stranden helt til de mister

DET ER IKKE BARE I GAMBIA BARN SLITER MED SVØMMEOPPLÆRINGEN. Vi vet at det er store forskjeller på svømmetrening i Oslo-skolen. Ifølge en undersøkelse fra Utdanningsetaten i fjor viste at kun én av førtitre 4.-klassinger kunne svømme ved Vahl Skole. Oslo kommune har også påpekt at byen har utfordringer i forhold til svømmeopplæring av flerkulturelle barn og familier. Terje Stakset (54) er daglig leder Oslo og Bærum krets. Han har erfaring fra 30 år med svømmeopplæring i Norge. Klubben har drevet med opplæring av denne gruppen. – Hvilke utfordringer har man i Oslo og Bærum? – Utfordringen er at flere vil ha kurs bare for kvinner og med kvinnelige instruktører. Oppmøte på kursene har variert stort,

sier han. – Hvilke tiltak har Oslo og Bærum krets gjort for å ta tak i utfordringen? – Vi har skaffet kvinnelige instruktører til kurs som har blitt satt opp av andre organisasjoner. Vi har med flerkulturelle på våre ordinære svømmekurs. Både barn og voksne. Vi har hatt flere flerkulturelle kvinner med på livredningskurs, og med mye klær har de klart livredningen med glans. helt fantastisk. Andre kursdeltakere trodde nesten ikke det de så, slår Stakset fast. – Har Oslo og Bærum krets og NLS nok kompetanse til å ta tak i dette? Hvis ikke hva kan vi gjøre for å få det? – Vi har kompetansen, om vi hadde nok bassengtid. Organiseringen av kurssteder med kurs bare for kvinner er også en utfordring, avslutter han.

17


18


HVA SKJER?

Oversikt over utdanning, kurs, seminarer, konkurranser og mesterskap i regi av NLS. KONTAKT: Tlf. 67 91 86 00, e-post: nls@livredning.no

MAI 2014 10. - 11. 17. 23. - 25. 24. - 25.

REDNINGSDÅD I Henning (12) reddet Gabriela (9) I påsken i fjor var niåringen Gabriela og lekte med to venner på den frosne elven Igna ved Innfjorden. Plutselig brast isen, og Gabriela falt i det iskalde vannet. Hun ropte om hjelp, og heldigvis var tolvåringen Henning i samme område. Her var gode råd dyre, og han akte seg på magen frem til den unge jenta som var gått gjennom isen. Etter mye strev klarte han å få henne opp av det iskalde elvevannet. Dette kunne fått en tragisk utgang, men takket være snarrådighet og handlekraft fra en tolvåring ble hun reddet. 10. april i år ble han hedret for sin innsats. Seremonien fant sted i Enebakk rådhus, hvor både rådmann og ordfører sto for hedringen sammen med NLS.

Landsmøte: Drøbak/NLS Sjøstjerna Brita Memorial: Jönkjöping, Sverige ILSE Board meeting, Østerrike Strandlivredder 2014: Kursing, kun for nye av året, svømming i åpen sjø, Ingerstrand, Oslo.

JUNI 2014 14. - 15. 14 - 15 17. - 22. 21. - 22.

Instruktørutdanning: Vanngym for gravide intruktør, Rolfsrud hjemmet i Lørenskog Instruktørutdanning: Instruktør kurs i livredning og svømming del 3, Sandvika Strandlivredder 2014: Alle deltagere, siste kurs før sesongstart, Ingerstrand, Oslo. Tilsyn og sikkerhet for badevakter, Barentsbadet i Kirkenes, Finnmark

JULI 2014 01. - 31. Strandtjeneste, Oslo kommune

AUGUST 2014 01. - 08. Strandtjeneste, Oslo kommune 23. Oslo Open Water 2014 - Tjuvholmen Oslo

SEPTEMBER 2014 13. - 14. Instruktørutdanning: Instruktør kurs i Livredning og svømming del 3, Sandvika 13. - 14. Rescue 2014: Frankrike 19. - 21. Årlig instruktørsamling: Gjøvik 27. - 28. Instruktørutdanning: Instruktør Kurs i begynneopplæring, selvberging og svømming, Lørenskog

OKTOBER 2014 11. - 12. 19. 24. - 26.

REDNINGSDÅD II I mars var Leo Roussel på gåtur i Vågen i Bergen. Plutselig hørte han rop om hjelp. På kaikanten fikk han øye på en mann som hadde falt i vannet fra båten. Leo reagerte raskt og hentet ham opp, men innså at det var enda en mann som hadde gått under i det kalde vannet. Leo ringte politiet før han tok av seg jakken og strakk seg ned i vannet, der han fikk tak i mannens hode med store anstrengelser greide han å få ham opp igjen i båten. Mange blir handlingslammet i en slik situasjon, men Leo holdt hodet kaldt. Andre april i år ble han hedret av Norges Livredningsselskap sammen med ordfører Trude Drevland. Tilstede under hedringen var Leos foreldre, søsken og venner.

Instruktørutdanning: Babysvømming instruktør del 1, Lørenskog. Stevne Sandbekken fra 13 år. Romerike Krets av NLS Nordisk Konferanse i Babysvømming, Lillestrøm

NOVEMBER 2014 01. - 02. Instruktørutdanning: Instruktør i livredning og svømming del 2, førstehjelp, Rælingen. 15. - 16. Instruktørutdanning: Babysvømming, del 2, Lørenskog. 21. - 23. Fellessamling i regi av BU Se våre nettsider for mer informasjon: www.livredning.no

19


ÅRETS INSTRUKTØRSAMLING Årets instruktørsamling er på Quality Hotell Strand i Gjøvik den 19.-21. september Vi ønsker oss eksterne spesialister på selvberging, svømming og livredning, med relevans for baby-, småbarnsog badevaktinstruktører. Søndagen er det oppdatering for instruktører på førstehjelp. «Workshops» er planlagt for baby- og småbarnsinstruktører og svømme- og livredningsinstruktører. Vi ønsker instruktører med erfaring som kan dele. Badevaktinstruktører oppgraderes i kurset «tilsyn og sikkerhet». Nytt er krav til praksisperiode for nye instruktører. Vi presenterer system med tilretteleggelse og veiledning for instruktørene som har nyutdannede i praksis og som har aktiviteter ute med gjennomgang av utendørsdelen av lærerkurset – som også gjelder for

barnehagepersonell. I tillegg er det strandaktiviteter med kano- og kajakkrundvelt. Det er også presentasjon av forskningsprosjekter med svømming og livredning. Vi oppfordrer alle til å samle data til prosjektene. PROGRAM: Fredag 19. september, klokken 18.15–19.45

(Praksisinstruktører babysvømming / nyutd. selvbergingsinstruktører)


Lørdag 20. september, klokken 09.00–17.00
 Søndag 21. september, klokken 09.00–13.00 Mer informasjon finner du på www.livredning.no.

KIRKENES, TROMSØ, SORTLAND, ÅLESUND, BERGEN, FREDRIKSTAD

Kjerringvik Vel & Båthavn

www.kjerringvik.com Larvik kommune Posisjon: N59 02.510 E010 13.650 Kontakt: Per Olaf Larsen - Tlf: 33 19 38 47 / 900 17 022 - pero-lar@online.no Havnedybde: 4 meter - Vindforhold: Godt beskyttet Fortøyning: Akterfeste til alle båtplasser - Havnepris: Kr. 200 Grønt skilt = ledig, rødt skilt = opptatt Ankring forbudt i havna

Tlf. 76 11 15 SORTLAND, 50 KIRKENES, TROMSØ, ÅLESUND, BERGEN, FREDRIKSTAD

www.eimskip.no Tlf. 76 11 15 50

Kjerringvik Vel & Båthavn

Fasiliteter i og rundt havnen: badeplass, buss, dusj, ferskvann, www.kjerringvik.com kiosk, kran/løft, strøm, søppelkontainer, toalett, trådløst nett Larvik kommune

Posisjon: N59 02.510 E010 13.650 Kontakt: Per Olaf Larsen - Tlf: 33 19 38 47 / 900 17 022 - pero-lar@online.no

www.eimskip.no

Havnedybde: 4 meter - Vindforhold: Godt beskyttet Fortøyning: Akterfeste til alle båtplasser - Havnepris: Kr. 200

NORGES LIVREDNINGSSELSKAP TAKKER FOR STØTTE: Grønt skilt = ledig, rødt skilt = opptatt Ankring forbudt i havna

LIV 2-2014 marked.pmd

Vågan kommune vagan.kommune.no

Fasiliteter i og rundt havnen: badeplass, buss, dusj, ferskvann, kiosk, kran/løft, strøm, søppelkontainer, toalett, trådløst nett 4

Sund kommune

LIV 2-2014 marked.pmd

10.04.2014, 09:53

sund.kommune.no

bokn.kommune.no

20

Giske kommune giske.kommune.no

Trondheim kommune

Svelvik kommune

trondheim.kommune.no

svelvik.kommune.no

avd. Rus

Tvedestrand kommune

Vardø kommune

4

odda.kommune.no

Bokn kommune

10.04.2014, 09:53

Hammerfest kommune hammerfest.kommune.no

vardo.kommune.no

Hitra kommune hitra.kommune.no

Moss kommune moss.kommune.no

gjovik.kommune.no

Lunner kommune oppegard.kommune.no

Tynset kommune Ulvik Herad

ulvik.kommune.no

tvedestrand.kommune.no

tynset.kommune.no

lunner.kommune.no

Orkdal kommune orkdal.kommune.no


kommune vagan.kommune.no

kommune odda.kommune.no

Bokn

Giske

bokn.kommune.no

giske.kommune.no

kommune

kommune

sund.kommune.no

Hammerfest

vardo.kommune.no

tvedestrand.kommune.no

gjovik.kommune.no

Hitra

Lunner kommune

kommune FOR STØTTE: kommune kommuneLIVREDNINGSSELSKAP kommune NORGES TAKKER

Trondheim kommune

Svelvik kommune

trondheim.kommune.no

svelvik.kommune.no

avd. Rus

hammerfest.kommune.no

hitra.kommune.no

oppegard.kommune.no

Moss kommune moss.kommune.no

lunner.kommune.no

Orkdal kommune

Tynset kommune

orkdal.kommune.no

tynset.kommune.no

Ulvik Herad

ulvik.kommune.no

Kvalsund kommune kvalsund.kommune.no

Volda kommune volda.kommune.no

Ringebu kommune ringebu.kommune.no

Vinje kommune

Økonomi, Plan og Utvikling vinje.kommune.no

Værøy kommune varoy.kommune.no

grue.kommune.no

Vefsn kommune nord-fron.kommune.no

vefsn.kommune.no

steigen.kommune.no

Ullensaker kommune

Eigersund kommune

Mestringsenheten

ullensaker.kommune.no

eigersund.kommune.no

Gulen kommune

Herøy kommune

gulen.kommune.no

heroy.kommune.no

Flakstad kommune

Helse og Velferd

flakstad.kommune.no

Kviteseid kommune kviteseid.kommune.no

Hammerfest kommune

Pleie og Omsorg

hammerfest.kommune.no

Ikornnes Båtforening

Veritasv 1, 1322 HØVIK - Tlf. 67 57 99 00 - www.dnvgl.com

alta.kommune.no

Vadsø kommune vadso.kommune.no

Ørland Båtklubb

6222 IKORNNES Tlf. 70 25 49 95 - Mobil 932 07 495 Antall gjesteplasser: 65. Havnepris kr. 100,- +kr. 25,- for strøm

Austrått Havn, 7140 OPPHAUG - Tlf. 72 52 16 35 E-post: bjarnarr@broadpark.no Antall gjesteplasser: 20 Havnepris: Kr. 50,- + kr. 20,- strøm

Gjøvik Båtforening

K. Halstensen AS - Bekkjarvik 5399 BEKKJARVIK Tlf. 901 35 322 Antall gjesteplasser: 50

Drammensveien 106, 0273 OSLO - Tlf. 21 03 05 00 www.bergesenstiftelsen.no

2803 GJØVIK - Tlf. 971 75 980 E-post: post@gjovik-batforening.no www.gjovik-batforening.no Antall gjesteplasser: 20 Havnepris: Gratis

www.bilia.no

Bilia Risløkka

Økernv. 115, 0579 OSLO Tlf. 22 88 25 00

0115 OSLO Tlf. 22 40 15 00

8001 BODØ Tlf. 75 55 10 80

Bilia Haslum

Nesv. 13, 1344 HASLUM Tlf. 53 02 55 50

Øvre Slottsg 2 B 0157 OSLO Tlf. 22 42 42 82

Molde og Romsdal Havn IKS 6401 MOLDE - Tlf. 71 19 16 20

Reknes Gjestehavn, Molde

www.molde-romsdalhavn.no Molde kommune, Reknes Posisjon: N62 44.000 E007 09.200 Kontakt: Molde og Romsdal Havn IKS Tlf: 71 19 16 20 / 932 31 470 office@molde-romsdalhavn.no Antall gjesteplasser: 270 m flytebrygge 170 m trekai for gjester Havnepris: Kr. 100,- for båter inntil 10 m kr. 150,- for båter over 10 m, kr. 250,- for båter over 15 m Velkommen til oss

Stålhaugen 5 6065 ULSTEINVIK Tlf. 70 00 97 50

Leirvik Gjestehamn Stord Hamnestell

Alfa Laval Nordic AS

Stad: Bunkring, Elektrisitet, Vatn, Trådlaust breiband, Serviceanlegg, Tømming av septik

RØVÆR KULTURHOTELL

Pålgarden Marina, Mosjøen Tlf. 909 59 093

LIV 2-2014 støtte.pmd

1

Billingstadsletta 13 1396 BILLINGSTAD Tlf. 66 85 80 00

Gjesteplasser: 10–12 Havnepris: Kr 100 u/strøm, kr 150 m/strøm Drivstoff, ferskvann, postkontor, kafé, båtustyr, trådløst internett, dusj, hotell, dagligvare/kiosk Velkommen! www.mosjoenbf.no

Velkommen til Røvær

10.04.2014, 10:16

Hotell, Vandrehjem, Kafe, Butikk (diesel, bensin), og ny Gjestehavn Priser fra 150 pr døgn. Kontakt oss på tlf 52 71 58 00 post@rovarkulturhotell.no rovar.no

21


NORGES LIVREDNINGSSELSKAP TAKKER FOR STØTTE: Apotek 1 Hjorten Fredrikstad Stortorvet 1 1607 FREDRIKSTAD Tlf. 69 36 85 85

Fræna vidaregåande skole 6440 ELNESVÅGEN Tlf. 71 26 64 00

Hystadv. 167 3230 SANDEFJORD Tlf. 33 45 70 00

Speed Båtsenter A/S 7650 VERDAL Tlf. 74 06 54 70

3002 DRAMMEN Tlf. 32 24 68 40

0212 OSLO Tlf. 21 03 90 00

Havneg 54 8663 MOSJØEN Tlf. 75 10 18 70 www.mosjoenhavn.no

Yamaha Motor Scandinavia AB

GH-huset, 1433 VINTERBRO Tlf. 64 97 94 00

Bontelabo 2 5003 BERGEN Tlf. 55 55 74 00

Hankø Gjestehavn/hotell Vikanev 405 1621 GRESSVIK Tlf. 69 38 28 50

Nøtterøy Familiecamping Fjærholmen AS Fjærholmv 170 3132HUSØYSUND Tlf. 33 38 51 43

3206 SANDEFJORD Tlf. 33 42 84 15

Fred Olsens g 2 0152 OSLO Tlf. 22 34 10 00

0125 OSLO Tlf. 22 82 58 00

Youngsgt 11 0181 OSLO Tlf. 02 390

Brann og Rømningsteknikk AS

Sandnes Havn KF

Kjøpmannsbrotet 5 4352 KLEPPE Tlf. 400 05 113

Elvevg. 15 4306 SANDNES Tlf. 51 60 89 90

Radøyvegen 717 5938 SÆBØVÅGEN Tlf. 56 34 70 80

5936 MANGER Tlf. 56 34 98 60

Sveiseverksted

Caspar Storms v 19 0664 OSLO Tlf. 22 88 46 80

5346 ÅGOTNES Tlf. 56 31 17 60

Alfr. A. Berge A/S Elvev 4 1394 NESBRU Tlf. 66 84 54 92

1411 KOLBOTN Tlf. 66 81 94 00

Advokat

Jon Reidar Aae Orkedalsv 53 7300 ORKANGER Tlf. 72 48 79 90

Gausdal Fysioterapi

2653 VESTRE GAUSDAL Tlf. 61 22 35 26

Ånstadsjøen 8400 SORTLAND Tlf. 76 12 18 95

5913 EIKANGERVÅG Tlf. 56 35 73 10

5892 BERGEN Tlf. 55 27 00 00

Øyra Slip & Mek Verksted 8195 GJERØY Tlf. 75 09 64 04

Partrederiet Mjånes 9531 KVALFJORD Tlf. 78 43 86 47

Stangev 15 2317 HAMAR Tlf. 62 53 58 00

Rygge Båtforening 1520 MOSS Tlf. 69 26 80 42 Mobil 468 36 136

Hurum Eiendomsselskap KF Rosfjord, 4580 LYNGDAL Tlf. 38 70 13 00

Harding AS

5470 ROSENDAL Tlf. 53 48 36 00

22

Båsmosjyen 4 8616 MO I RANA Tlf. 75 13 95 00

Midt-Gudbransdal Brann- og Feievesen Hanstadg 2 2630 RINGEBU Tlf. 61 28 30 00

Hovedveien 22 8360 BØSTAD Tlf. 76 05 58 90

Flerengstrand 7900 RØRVIK Tlf. 917 35 342

Fabelaktiv

Øvre Skoledalen 12 3482 TOFTE Tlf. 975 51 585

Specsavers Optikk Lillestrøm

Vestnes Småbåtforening

Elvarheimgata 10 2408 ELVERUM Tlf. 62 41 08 60

Storgata 12 2000 LILLESTRØM Tlf. 63 80 15 90

Specsavers Namsos Brillehuset 7800 NAMSOS Tlf. 74 27 28 30

NAV Hole

Viksveien 30 3530 RØYSE Tlf. 55 55 33 33

Rådhusv 35 2770 JAREN Tlf. 61 32 81 38

Sjøgata 41 6390 VESTNES Tlf. 924 30 256

Chr Repstads Sønner AS Arendalsv 74 4878 GRIMSTAD Tlf. 37 25 61 70

Comfort Fagernes Rør AS Valdresv. 14 2900 FAGERNES Tlf. 61 35 78 00

Hokksund Båt og Camping

Oxum Containerservice

Joh Berentsens v 109/111 5163 LAKSEVÅG Tlf. 55 94 36 00

6893 VIK I SOGN Tlf. 57 69 86 50

Stryken 3300 HOKKSUND Tlf. 32 75 42 42

ANONYM STØTTE

Oksumv. 125 3949 PORSGRUNN Tlf. 35 51 81 34

Helje Medalen 3359 EGGEDAL Tlf. 480 73 600

Sofiemyr idretts- og svømmehall

Råde Vertshus

Fosen Verkstedservice AS

Voss Olje

7260 SISTRANDA Tlf. 72 44 63 18

Trasoppterr. 25 0672 OSLO Tlf. 23 34 82 00

Bømlo Folkehøgskule

Stranda Marina

Industriv. 5 1825 TOMTER Tlf. 69 92 49 49

Mosseveien 16 1640 RÅDE Tlf. 69 28 57 25

Strandav. 62 5700 VOSS Tlf. 56 51 34 50

Stiftelsen Trasoppklinikken

Holbergsvei 39 1412 SOFIEMYR Tlf. 66 81 42 90

5437 FINNÅS Tlf. 53 42 56 50

Brårveien 4 a 3174 REVETAL Tlf. 33 06 49 25

Braillo Eiendom AS 7442 TRONDHEIM Tlf. 908 34 711

Rex AS

Kvåleveien 16 4323 SANDNES Tlf. 51 66 86 40

Hadelandsbakeriet AS

Vestnorsk Brunnboring A/S

Arendal Båt & Billakkering Brekka Austre Moland 4849 ARENDAL Tlf. 37 03 33 00

Sikkelands Regnskapskontor

Biristrandvegen 937 2837 BIRISTRAND Tlf. 61 18 46 72

Forfatter

Kjersti Scheen Lambertseterv. 4 1160 OSLO Tlf. 22 28 91 05

3110 TØNSBERG Tlf. 33 35 45 00

3950 BREVIK Tlf. 35 93 10 00

Eyvind Hermansen

V Sandøya 4915 VESTRE SANDØYA Tlf. 37 16 78 39


GÅ IKKE GLIPP AV OSLO OPEN WATER LØRDAG 23. AUGUST I OSLO! HVIS DU VIL STILLE SOM FRIVILLIG ELLER DELTA I KONKURRANSEN, KAN DU MELDE DIN INTERESSE TIL HOVEDKONTORET PÅ TELEFON: 67 91 86 00 ELLER E-POST: NLS.POST@LIVREDNING.NO.

TORILL HINDMARCH

The International Swimming Hall of Fame ( ISHOF ) har kunngjort at Torill Hindmarch er mottaker av «Virginia Hunt Newman International Award» for 2014.

VANSJØ BEACH-EVENT 2014

30. august arrangeres Vansjø Beach-event for tredje året på rad. Målet til arrangørene er å få med så mange som mulig av norske livreddere til å praktisere uteøvelsene fra livredningsporten. Dette er blant annet øvelsene Beach Flags og Beach Sprint. Det var stor oppslutning i fjor med strålende sol. Dette er også en gyllen anledning til å få konkurransetrening utenom svømmehallen. Flere av utøverne som stiller på Vansjø Beach-event i år, er også de samme som reiser til VM i Montpellier i Frankrike i september.

Prisen vil bli presentert 13. juni på «Paragon Awards Night» i «International Swimming Hall of Fames 50-enshrinement»-helg. Denne prisen deles ut årlig og anerkjenner fremragende enkeltpersoner som har gjort betydelige bidrag innen undervisning i baby- og småbarnsvømming. Torill har undervist i babysvømming siden 1975 og har utviklet en barnesentrert tilnærming i undervisningen ved å kombinere sin lidenskap for svømming med sin utdannelse og kunnskap. Torill er en av få personer i Norge som har fått denne prisen. Vi gratulerer!

17 KLUBBER OG KRETSER I NORGE KLUBBER • NLS Froland S-&LG • NLS Delfin S-&LK • NLS Sjøstjerna S-&LK • NLS Skiptvet S-&LK • NLS Vestby S-&LK • NLS Arendal LK • NLS Grenland S- &LK • NLS Steinkjær S-&LK

KRETSER • NLS Oslo og Bærum Krets • NLS Romerike Krets • NLS Vansjø Krets • NLS Vestfold Krets • NLS Bergen Krets • NLS Os og omegn Krets • NLS Rogaland Krets • NLS Helgeland Krets • NLS Glåmdal Krets

NYTT KONTOR

Norges Livredningsselskap (NLS) har fått nytt hovedkontor. Nå holder hovedkontoret til på Lillestrøm, åtte minutters gåtur fra togstasjonen. De ansatte feiret det nye kontoret med kaker og brus!

23


Returadresse

Norges Livredningsselskap

Returadresse: Nittedalsgata 1B, 2000 Lillestrøm Norges Livredningsselskap Postboks 39 1471 Lørenskog

1. HVA ER DIN FAVORITTØVELSE? 2. I HVILKEN MÅNED BØR NM ARRANGERES? 3. HVORFOR DRIVER DU MED LIVREDNING? Vi spurte knippe livreddere under NM 2014 i Kristiansand: 1. 100 m redning av dukke med svømmeføtter. 2. Det hadde vært fantastisk i juli og kunne hatt det ute. 3. Jeg har holdt på med dette siden jeg var seks år. Det er artig, sosialt, og jeg liker å konkurrere på lag.

1. Bøyestafett. 2. Det hadde vært fint på sommeren, kanskje i juli, og så kunne vi hatt hele stevnet ute på stranden. 3. Jeg har veldig lyst til å hjelpe andre og broren min har vært norgesmester.

1. 100 meter redning med torpedo. 2. April er en fin måned, ellers velger jeg mai. 3. Fordi det er mye mer artig å ha noe ved siden av ren svømming. Jeg kan bli veldig lei av å bare svømme frem og tilbake. Man lærer også livredning og HLR.

Sigve Tangen, 24 år Vansjø Krets

Peder Clark-Utvik, 10 år Sjøstjerne Svømme- og livredningsklubb

Elisabeth Hagen Solberg, 16 år Steinkjer Svømme- og livredningsklubb

1. Line throw. 2. Greit å ha det på våren, som her i Kristiansand. 3. Fordi det er viktig å kunne redde liv, og det er viktig at barn også kan gjøre det i vann.

1. Henting av ring med svømmeføtter. 2. April er helt fint. 3. Det er utrolig gøy å lære å kunne redde folk i vann.

1. 50 meter redning med dukke. 2. Jeg kunne tenke meg august på slutten av sommeren. 3. Jeg liker å svømme og det er en lang familietradisjon hos oss.

TrygVesta-bøyen redder liv

Linda Melander, 40 år Romerike Krets

1. 100 meter fri. 2. Jeg kunne tenke meg NM på sommeren, og det burde vært ute på stranden et sted. 3. Viktig at folk kan føle seg trygge med livreddere på stranden og ikke minst at foreldre kan føle seg litt tryggere. Jonas Østlie, 13 år Sjøstjerna Svømme- og livredningsklubb

1. 200 meter hinder. 2. April er helt fint. 3. Gøy! Arve Evensen, 36 år Froland Svømme- og livredningsgruppe

Nora Haugerud, 10 år Vestby Svømme- og livredningsklubb

Madelen Howard, 13 år Vestby Svømme- og livredningsklubb

1. 100 meter redning med torpedo. 2. Bra med april. 3. Det er ikke så gøy å bare svømme frem og tilbake i et basseng.

1. 100 meter fri, Nordisk og Line throw. 2. August hadde vært flott. 3. Det er givende, og spennende arbeid.

Kristin S. Melbye, 15 år Sjøstjerna Svømme- og livredningsklubb

Aleksander Skog, 24 år Representant for hovedstyret i Kristiandsand

1. Medley-stafett. 2. Februar. 3. Fordi jeg liker å kunne hjelpe mennesker.

1. Bøyestafett. 2. Fint med april. 3. Det er så gøy å svømme og være aktiv i vann.

Joachim Svendsen, 13 år Skiptvedt Svømme- og livredningsklubb

Nora Bølling, 12 år Sjøstjerna Svømme- og Livredningsklubb

Livredderen nr. 2 2014  

Medlemsbladet for Norges Livredningsselskap

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you