Page 1

livø

LivøFerie 2009


Redaktion: Livø’s planlægningsgruppe, Anna Rønne og Marianne Høgsborg • Forsidefoto: Torben Hvid • Øvrige fotos: Frants Mathiesen, Allan Bing, Rikke Friberg, Inga Jager, Finn Sørensen, Mark Moore, Henrik Jensen, Vagn Kjær-Hansen, Louis Lindskov, Ida Lundquist, Sven Højer, Rikke og Brian Axel Mortensen, Lars Lindskov, Vibeke Hejsgaard • Maleri side 19: Oscar Vela • Layout: Stine Pagter • Tryk: Mediefabrikken A/S • Marts 2009 • Oplag: 4.500 stk.


Indhold Velkommen til LivøFerie

3

Uge 3 studiekredse

Information om Livø

4

Danmarks natur og klimaforandringerne

26

Børn på Livø

5

Musik og teater

26

Kreativ filtning uden grænser

27

Uge 1 studiekredse

7

“Ren” sport …

27

Liv og billeder på Livø

7

”Livø-salsa”

28

Der er ingen bånd, der binder mig

7

Havkajak i bølger, blæst el. blik

28

Livø MGP 2009

8

Bliv rustet til klimadebatten!

29

Blommer har også sten!

8

Noveller til tiden

29

Urter: Find dem – brug dem

9

Musik der rykker

30

Gotvedbevægelse

9

Groovy kor på øen

30

Rockin’ all over the World

10

Demokrati

31

Krop og nærvær

10

Mandegruppe

31

Qi gong - indre og ydre sundhed på kinesisk

11

Social ulighed og fattigdom i Danmark

11

Uge 1 foredrag og debat

Uge 3 foredrag og debat

Klimaforandringer – hvordan?

- v/ Magnus Nielsen, Niels Ole Holck og

Rigets tilstand v/ Villy Søvndal

12

Morten Fuglsang

Sangskrivercafé på Livø v/ Ida Østergaard

12

Ligestilling i køkkenet, i soveværelset og i

børnehøjde v/ Mille Idehen

32 32

Uge 2 studiekredse

Natur, leg, bål og mad

13

Praktiske oplysninger

På gåben i Livøs natur

13

Transport til og fra Livø

33

Rollespil på Livø

14

Indkvartering

34

Pileflet for begyndere og øvede

15

Rytmisk sammenspil

15

Argentinsk tango

16

Havet omkring Livø oplevet i en kajak

16

Ting ta’r tid

18

Bål, mad og debat

18

Vil du udfordres?

19

Laderock

19

Tilmeldingsskema

20

Uge 2 studiekredse

Gotvedbevægelse og Pilates træning

24

Uge 2 foredrag og debat

A New Green Deal - veje ud af klimakrisen!

- v/ Emilie Turunen

Er religion fortid, farlig, festlig eller folkelig?

- v/ Pernille Vigsø Bagge

25 25

Tilmelding

Advarsel: Man blir ’ afhængig af Livø …

35
livø

Velkommen til LivøFerie Skal din ferie være vedkommende, udviklende, spændende og sjov? Vil du soppe i Limfjorden, diskutere politik, spille volleyball og synge ved bålet til langt ud på natten?

Hvem står bag LivøFerie? Ingen LivøFerie uden lejrlederne! Ingen LivøFerie uden studiekredslærerne og ingen LivøFerie uden SFOF (Socialistisk Folkeoplysningsforbund) og dermed en række frivillige kræfter. SFOF er et oplysningsforbund, der har fokus på oplevelser, der baserer sig på humor og udvikling i fællesskab. SFOF arbejder for at åbne det politiske liv mod hverdagslivet og den anden vej rundt!

- Med LivøFerie kan du nå det hele på en enkelt uge! LivøFerie er aktiv og engagerende sommerferie for alle. Som ferieform er LivøFerie en blanding af højskoleferie og familieferie. Hver formiddag er der undervisning i studiekredse, og resten af dagen har du fri. Her er der mulighed for at slappe af, diskutere livets små og store spørgsmål, lytte til foredrag, gå ture i den storslåede natur, bade, spille petanque eller beachvolley og være sammen med 200 andre sommerglade mennesker. Studiekredsene for voksne gennemføres som folkeoplysende undervisning med tilskud fra deltagernes kommuiner. I år er det 33. gang, at Socialistisk Folkeoplysningsforbund (SFOF) afholder LivøFerie.

SFOF står bag aktiviteter, der er både underholdende og lærende. Aktiviteterne kan derfor tage mange former: konferencer, happenings, kurser og rejser. LivøFerie er en blandt flere aktiviteter, men er dog indtil dags dato den største aktivitet for SFOF.

SFOF arrangerer kurser, debatmøder og konferencer om spørgsmål, der rører sig i tiden. Vi har et lille sekretariat, og derfor er langt den største del af vores aktiviteter baseret på frivillig arbejdskraft, hvor det er lysten, der driver værket. Det gælder også planlægningen og afholdelsen af de tre uger på Livø.

SFOF er altså en forudsætning for, at LivøFerie kan gennemføres. Derfor opfordrer vi alle, der har glæde af Livø til at blive støttemedlemmer for kun 75 kr. om året. - Meld dig ind i SFOF, når du alligevel skal tilmelde dig en af de tre uger! 

Uge 1: d. 11. juli – d. 18. juli Uge 2: d. 18. juli – d. 25. juli Uge 3: d. 25. juli – d. 1. august

LivøFerie 2009 foregår i følgende tre uger: (uge 29) (uge 30) (uge 31)

Ferie på Livø er i den grad også for børn. Ikke mindst fordi vi har en særlig børnelejr for de 4-5-årige og børneaktiviteter for de 6-9-årige. Både børnelejren og børneaktiviteterne foregår samtidig med studiekredsene. Det er muligt at tilmelde sig LivøFerie online på www.livoeferie.dk. Vi håber, du vil benytte dig af denne mulighed. Vi og glæder os til at se dig på Livø til sommer. Velkommen til LivøFerie 2009! Livø-planlægningsgruppen, SFOF
Information om Livø

livø

Livø Livø ligger ca. 10 km sydvest for Løgstør i Limfjorden og er en naturskøn ø på godt 3 kvadratkilometer. Øen er rig på dyreliv og har en fantastisk natur. På spidsen af den fredede og utilgængelige Livø Tap lever sæler, mens rådyr og dådyr græsser i skovene og på markerne. Livø har en utrolig natur med både hede, skov og bratte skrænter langs kysterne, og terrænet veksler mellem enebærkrat, marker, strandenge og skov. Det hele er omkranset af Limfjordens blå vande og gør en vandretur på øens stier til en unik og varieret naturoplevelse. Livø forvaltes, ligesom øens økologiske landbrug Livø Avlsgård, af Buderupholm Statsskovsdistrikt i Rold Skov, og er en del af Skov- og Naturstyrelsen under Miljø- og Energiministeriet. Da der er forbud mod biler på øen, er byens gader fri for støj og forurening. Øen er dermed også en sikker legeplads for børn. På grund af det rige dyreliv er hunde ikke tilladt på øen. Byen Den lille by, der i virkeligheden blot er nogle få huse, har både kro og en ”kirke” (forsamlingshus). Byen blev i 1911 opført af professor Keller som anstalt for kriminelle åndssvage. Anstalten blev nedlagt i 1961, og siden 1974 er bygningerne blevet brugt til undervisningsog fritidsformål.

Læs mere om vores aktiviteter på www.sfof.dk. Her kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev eller se mere om vores andre arrangementer. Vi vil gerne se dig på Livø, men også meget gerne til et andet arrangement i løbet af året. Du kan møde op som deltager eller være aktiv i planlægning og afvikling af arrangementerne. Du er også mere end velkommen til at kontakte os, hvis du har en god ide til en aktivitet, som vi ikke har tænkt på. Det kan også være, at du vil bidrage til LivøFerie 2010? Med mange venlige hilsner og må du/I får en rigtig god ferie på Livø. SFOF’s bestyrelse

Uden for byen ligger fællesarealer med fodboldbane, basketballbane, volleyballbane og petanquebane, og derudover er der adskillige bålpladser. Så på en sommerdag summer byen af liv fra alle hjørner.

Hvis du vil vide mere om Livø, er der links på www.livoeferie.dk
Livø er børnenes eventyrland Forestil dig en bilfri ø med masser af sjove, hemmelige steder, hvor man kan boltre sig dagen lang. Lege i skoven, på stranden, ved ’Salamanderdammen’, på fodboldbanen eller på naturlegepladsen. Tænk at have oceaner af tid til at lege færdig og opleve, at der hele tiden er kammerater, der gerne vil lege. Mærk hvordan børnene suger til sig af oplevelser, når der en aften bliver sunget omkring bålet på teltpladsen eller er gang i en stor boldturnering, hvor børn og voksne kaster sig ind i spillet med lige stor iver. Det er ikke underligt, at LivøFerie står højt på børnenes ønskeliste, når de én gang har oplevet dette eldorado af frihed, leg og fællesskab. Hvad laver børnene, når de voksne er i studiekreds? Det er vigtigt, at børnene ikke føler sig til overs, når de voksne er i studiekreds. Derfor er der planlagt forskellige aktiviteter for børn i det samme tidsrum. Til børnegruppen er der fire til seks børnepassere, der i fællesskab planlægger ugens indhold. Der er desværre ikke ressourcer til børn, der kræver særlig omsorg. Hvis du er i tvivl om dit barn kan deltage i børnelejren, er du velkommen til at ringe til børnekoordinatoren for den uge, du har tilmeldt dig.
Børn på Livø De 0–3-årige Børn under 4 år er normalt for små til at deltage i Børnelejren. Forældre skal ikke regne med at kunne tage spædbørn med i studiekredsene. Nogle studiekredse er dog mere velegnede til dette end andre, men det afhænger meget af den enkelte lærer. Ellers opfordrer vi til, at forældre med mindre børn laver deres egne aktiviteter om formiddagen og f.eks. går nogle ture på den dejlige ø. De 4–5-åriges Børnelejr Vi bruger god tid til på at sikre, at børnene er trygge ved at komme i børnelejren. Vi laver faste ting hver dag, læser historie, går ture til stranden eller i skoven og leger på naturlegepladsen. Vi tager tingene i det tempo, børnene kan klare. Inden lejren får hvert barn et brev fra ’deres børnepassere’, hvor der står lidt om, hvad der skal ske. Måske skal vi lave små akvarier på stranden, måske en ’krabbevuggestue’, hvor de mindste krabber fra Limfjorden er på besøg. Eller måske skal vi ud i skoven og se, om vi kan finde rumpenissernes togbane! Bemærk: Børnelejren er som udgangspunkt for børn, der ER fyldt 4 år. Nogle 3-årige vil måske kunne deltage i børnelejren, men det vurderes af ugens børnekoordinator efter ankomsten til Livø. De 6–9-åriges Børneaktiviteter Når man er begyndt i skole, eller skal starte efter sommerferien, er det rart, at man har nogle at lege med i sommerferien og laver noget man rigtig godt kan lide. Faktisk er det sjovt selv at være med til at bestemme. For de 6-9-årige har de voksne forberedt nogle forskellige ting, men vi vil også gerne lege eller spille noget, som børnene selv finder på. Vi sender et brev til alle børnene, inden de kommer til Livø. Her vil vi fortælle, om der er et bestemt tema for børneaktiviteterne. Måske er vi et hemmeligt folk, der skal frelse Livø fra ’de onde kræfter’, eller måske er vi ’Elverfolk’, der kender vejen til evig lykke… Måske vil vi forberede en overraskelse til afslutningsfesten, som bliver holdt for alle deltagere. I hvert fald er det sikkert, at det bliver rigtig sjovt.

Børnene SKAL som udgangspunkt være fyldt 4 år for at kunne deltage i børnelejren!
Uge 1

Liv og billeder på Livø

11. juli til 18. juli

HOLD 101 / FRA 14 ÅR (FRA 10 ÅR IFØLGE MED EN VOKSEN) - OGSÅ FOR FORÆLDRE MED SMÅBØRN.

Mie Østergaard Tlf. 31 19 33 50 mimimondane@gmail.com

En natur- & fotostudiekreds for unge, voksne og småbørnsforældre. I løbet af ugen vil vi komme rundt på øen. Det vi finder, tager vi med tilbage og undersøger i feltlaboratoriet. Kursusdagene arrangeres i mindre temaer, som: naturtyper på øen, vandmiljøet, naturudnyttelse, naturmad og lignende. Med forventning om en stor tilslutning vil studiekredsen hen over ugen blive delt i to. Én gruppe med småbørn og én uden. For sidstnævnte gruppe vil der blive oprettet et naturfotoværksted, hvor du lærer at tage endnu bedre billeder. Med det digitale fotomedie får du mulighed for at redigere og lave diasudstilling af de billeder, du tager i løbet af ugen.

Børnekoordinator

Medbring: Tøj og fodtøj til ture ud i ”felten” – husk kamera

Lene Pontoppidan Tlf. 28 19 29 93 lenepontoppidan@hotmail.com

Materialebetaling: 100 kr.

Lejrledere Ole Kristiansen Tlf. 24 62 63 15 ole@faelleshave.dk

Lærere: Torben Hvid, biolog og fotoentusiast, og Bente Myrhøj begge Livø-veteraner

”Der er ingen bånd, der binder mig” HOLD 102 / FRA 10 ÅR En studiekreds, der handler om at lære sin praktiske kreativitet at kende. Kunst behøver ikke være støvede billeder og kedelige museumsbesøg. I løbet af ugen skal vi lege med forskellige materialer med fokus på skulptur og tegning. Det er individuelt, hvordan man bedst arbejder kreativt. Vil du lytte til musik, snakke eller sidde for dig selv? Her er plads til alle. Vi skal blandt andet bruge knive og limpistoler til at skabe skøre værker. Medbring tøj, der må blive beskidt, og måske din yndlingsmusik. Vær klar til en uge med en masse hygge og sjov i kunstens verden. Medbring: Der bliver sendt et brev ud til deltagerne med informationer om, hvilket hobbygrej de gerne må medbringe. Materialebetaling: 100 kr. Lærere: Signe Harley Nygaard Jensen, multimediedesignstuderende, og Mai Korsbæk, kunsthistoriestuderende – begge tidligere studerende på Byhøjskolens kunstskole i Århus.
Livø MGP 2009 HOLD 103 / FRA 10 ÅR Vi laver en sang til Livø Melodi Grand Prix 2009! Hvor tit har man ikke siddet og ønsket, at man stod på scenen ligesom SEB, Amalie eller The Johanssons? Det her er holdet for dig, som synes, det er sjovt at synge og/eller danse, og som har lyst til en uge med fuld knald på. Vi skal lave tekst og melodi til et rigtigt hit. Vi skal prøve at få det indspillet i ugens løb, og så skal vi vise det for resten af Livø i et show med dans, fest og farver. Til det ”rigtige” MGP må man ikke være over 15 år, men det må man meget gerne være på Livø! Skriv på tilmeldingen, hvis du er god til et eller andet sjovt, spiller et instrument, break-danser, jonglerer eller andet. Medbring: Løstsiddende tøj og sko til at danse i Materialebetaling: 100 kr. til leje af lydudstyr Lærere: Ida Østergaard, sanger og sangskriver, og Mikael Olesen, sanger, sangskriver og optagekyndig

”Blommer har også sten!” HOLD 104 / FRA 15 ÅR -si’r Svend og Simon! Ferie og fornøjelse og igen tid til de, der vil hæsblæsende fordybelse. På kunstholdet handler det om at komme hjem med gode oplevelser, nye muligheder på paletten og ikke mindst erfaringer, der gør dig bedre til det, du vil. Paletten er bare lidt anderledes denne gang. Kursets tema og fokus er todelt. Maleriet og dets muligheder: ”Maleriets ABC” - det fortsætter der-ud-af. Den anden del handler om “Magi og processer”: en anden vej omkring indhold, mål og maleri. Udfordringerne vil falde anderledes i sommervarmen. Èt hold – to indsparkere og så en tredje ting, som vi har spist, gemt og glemt. Kom og få pletter på tøjet. Put en blomme i lommen! Materialebetaling: 300 kr. Lærere: Svend Danielsen, maler, grafiker og installationskunstner, og Simon Grimm, praktiserende kunstmaler

Uge 1 11. juli til 18. juli
Uge 1 11. juli til 18. juli

Urter: Find dem – brug dem HOLD 105 / FRA 15 ÅR Den danske natur er rig på planter, som har en historie som lægeog køkkenurter. Vi går på udkig ved strand, mark, eng og skov og finder spiselige vilde planter. Vi skal finde vilde planter, der kan serveres som snack, og samle urter, der er kendt og brugt som lægeplanter gennem tiden. Vi tørrer og blander dem til urtete. Vi skal på ekskursion til Vitskøl Kloster og se klosterets store samling af lægeplanter. Vi får lov at høste urter, der tages med tilbage til Livø. Vi skal lære at anvende urter til personlig pleje – i håndcreme, badesalt og sæbe. Hvis vi får tid og mulighed, laver vi et opskrifthæfte til alle. Materialebetaling: 150 kr. Desuden koster turen til Vitskøl Kloster ca. 100 kr., som afregnes med læreren på Livø. Lærer: Anemette Olesen, tidligere køkkenleder og havekonsulent fra Det jydske Haveselskab. Fast skribent i bladet IdéNyt og forfatter til ca. 40 bøger om nytteplanter og grøn mad. Bliv inspireret på Anemettes website: http://www.skarresoehus.dk

Gotvedbevægelse: En uge med kroppen i centrum HOLD 106 / FRA 16 ÅR Vi skal udforske kroppen og mærke/genfinde glæden ved at bevæge os. I gotvedbevægelse er det lysten til bevægelse, som driver os. Vi er ligeglade med fitness, kilo på vægtstangen og antal gentagelser. Vi skal strække, fjedre, mærke tæerne krumme og sprede, rulle ryggen og meget andet, som ikke kan måles i tal, men som giver gevinst i form af øget velvære. Put det gode humør og humoren i rygsækken, for der er også plads til et godt grin! Naturen på Livø er fantastisk, så den skal opleves i løb, gang eller med stave. Medbring: Gode løbe/kondisko. Stave, hvis du vil gå stavgang Materialegebyr: 25 kr. (da SFOF fragter stave til stavgang til Livø) Lærer: Tine Laulund Hansen, gotveduddannet massør og bevægelsespædagog. Desuden gøsseluddannet i 2000. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Tine på tine@surfpost.dk


10

Rockin’ all over the World HOLD 107 / FRA 15 ÅR Musikken er en uundværlig del af hverdagen – både på Livø og derhjemme. Rytmisk samspil vil igen i år foregå i ’storband’ og i mindre grupper. Vi skal knokle med musik i mange forskellige genrer – jazz / pop / soul / R&B / rock / house / blues – you name it! Vi fokuserer på den enkelte og lægger vægt på evnen til at udtrykke sig gennem musikken. Medbring gerne ét eller flere instrumenter og – ikke mindst – højt humør og evt. et lille håndklæde til at tørre sveden af panden med! Materialebetaling: 150 kr. Lærere: Rasmus Jusjong og Rasmus Vestervig, begge aktive musikere og med mange års spilleerfaring i forskellige bands

Krop og nærvær HOLD 108 / FRA 16 ÅR Kontakt til krop, sind og hjerte er essensen i denne studiekreds. Vi skal arbejde med opmærksomhedsøvelser og bevægelse, som giver energi og velvære. Jeg vil introducere massageteknikker til lindring af spændinger og vitalisering af kroppens energisystem. Vi skal bruge den skønne natur på Livø og stille skarpt på elementerne jord, vand, ild og luft. Hver dag starter med meditativ opmærksomhedstræning og efterfølges af kropsarbejde og bevægelse i naturen og afsluttes igen i ro. Undervejs vil vi reflektere i samtaler om krop og proces. Jeg har som mål at give direkte anvendelig inspiration til en hverdag med mere nærvær og mindre stress. Medbring: Liggeunderlag, tæppe/lagen og en fast pude Lærer: Mette Buus, uddannet afspændingspædagog (DAP), har afsluttet 2-årig efteruddannelse indenfor krop, energi og bevidsthed 2008

Uge 1 11. juli til 18. juli


11

Uge 1 11. juli til 18. juli

Qi gong - indre og ydre sundhed på kinesisk HOLD 109 / FRA 16 ÅR ’Qi’ betyder livsenergi og ’Gong’ pleje. Qi gong går netop ud på at pleje og opbygge din egen energi ved hjælp af bevægelser, opmærksomhed og åndedræt. I løbet af ugen lærer vi ’De 10 bevægelser’, der gennemarbejder og styrker hele kroppen, herunder ryg, led og indre organer. Bevægelserne, der er skånsomme og effektive, er nemme at komme i gang med.I ’Natur gong’, den ældste form for qi gong, sættes tempoet op, når vi kombinerer rytme, bevægelse, massage og selvbehandling af småskavanker. ’Stille gong’ giver pause til krop og tanker.Oplev hvordan en uge med qi gong tæt på naturen i Livøs grønne motionsrum, forebygger og samtidigt kickstarter den indre sundhed. Medbring: Liggeunderlag og logbog Materialebetaling: 40 kr. til arbejdsmappe med øvelser Lærer: Kirstine Søndergaard, instruktør i Zhangs Qi Gong, FM Alexander teknik, Qi Gong massør. www.qigonghelse.dk, www.sofiebadet.dk

Social ulighed og fattigdom i Danmark HOLD 110 / FRA 16 ÅR Er social ulighed og fattigdom relevante emner i dagens Danmark? Kom og find selv svarene i denne studiekreds! Vi arbejder grundigt med spørgsmålene og bruger bl.a. LO’s “Hvidbog om ulighed” (kan gratis downloades fra LO’s hjemmeside, www. lo.dk) og Lars Olsens bog “Den nye ulighed” (kan lånes på biblioteket eller købes i en boghandel eller på nettet, f.eks. www.saxo.com). Studiekredsen vil arbejde dels traditionelt med læsning og diskussion og dels i mindre grupper, der kan walk-and-talk om udvalgte emner under en travetur rundt i den smukke natur. Medbring: Gerne de 2 nævnte bøger Lærer: Mark Loft, lektor ved UC Vest og underviser på socialrådgiveruddannelsen


12

Uge 1 - Foredrag og debat Rigets tilstand V/ Villy Søvndal I løbet af ugen får vi besøg af SF’s formand Villy Søvndal, der vil lægge op til en debat om rigets almindelige tilstand ud fra overskriften: ”De første (kun) 182 dage med Obama og de seneste (alt for mange) år med Fogh & Pia”. Villy Søvndal, formand for SF Tid og sted: se www.livoeferie.dk

Sangskrivercafé på Livø V/ Ida Østergaard Livø-ferie er fuld af søde mennesker, som gerne vil bakke op om og dele med hinanden. Så torsdag eftermiddag er der åben sangskriverscene. Her kan du spille dine hjemmekomponerede perler for alle, der er interesserede i at komme og lytte – og give respons. Alle genrer er velkomne, og der vil være guitar og klaver til låns. Tilmelding sker på Livø, så der er god tid til at forberede sig! Ida Østergaard er sanger og sangskriver og underviser også på Livø MPG. Tid og sted: Torsdag den 16. juli kl. 15 i Kirken.

11. juli til 18. juli


13

Uge 2

Natur, leg, bål og mad

18. juli til 25. juli

HOLD 201 / FRA 10-16 ÅR Er du til frisk luft, natur, leg, aktivitet, sjov, samvær og mad over bål? Så er det her studiekredsen for dig.

Lejrledere Henny Willman Tlf. 29 44 06 97 hennywillman@hotmail.com

Vi skal have gang i bålet hver dag. Derudover skal vi også være aktive og lege. Både de mere sportsagtige lege, lege du kender og lege du sikkert ikke kender endnu. Der bliver også plads til dine gode ideer. Det hele skal foregå udendørs – så tag praktisk tøj med.

Vagn Kjær-Hansen Tlf. 60 61 22 84 vagnkh@gmail.com

Materialebetaling: 100 kr. Afregnes med læreren på Livø

Børnekoordinator Camilla Sørensen Tlf. 29 84 06 62 camillasoerensen77@hotmail.com

Studiekredsleder: Pelle Roesen, Livø-veteran, jurastuderende, lystfisker, jæger og glad for naturen

På gåben i Livøs natur HOLD 202 / FRA 15 ÅR Ingen Livø-uge uden et naturhold, hvor rammen er en daglig vandretur på 5-10 kilometer. Vi nyder naturen, ser nærmere på planter, dyr og landskaber. Dertil hører også de væsentlige spørgsmål, som hvad der sker med vores natur, når temperaturen og havet stiger? Kort sagt hele klimadebatten. Vi er på en ø med en helt speciel natur: På trods af sine få kvadratkilometer har øen mange danske naturtyper: hede, overdrev, enge, marker, strand og skov. Det gør øen til et ideelt sted at lære om naturen, og det udnytter vi i denne studiekreds. Vil du tage flotte naturfotos eller finde gode snapseurter, kan du også komme til det. Materialebetaling: 50 kr., som dækker leje af Livø-laboratoriet Lærer: Bent Jakobsen, naturvejleder på Blåvand naturcenter


14

Rollespil på Livø

Uge 2 18. juli til 25. juli

HOLD 203 / FRA 10 ÅR (FRA 7 ÅR IFØLGE MED EN VOKSEN) Vi fortsætter succesen fra tidligere år. Du behøver ikke kende rollespil i forvejen for at være med, og der er både plads til dem som helst vil slås med sværd, og til dem, som vil spille mere fredelige roller og holder af eventyr. I år har vi fået en skrædder med på øen, som vil være med til at designe jeres tøj. I de første tre dage vil vi bruge en del tid på at sy tøj og designe våben, så hver person bliver unik – men der vil også være mindre spil for dem som vil hurtigt i gang. Vi koncentrerer os om to grupper: De Gode (mennesker og elvere), og De Onde (Orker og Gobliner). Vi laver to byer, der fungerer hver for sig (en god og en ond) med faste personer, som vi spiller hele ugen. Dit kostume vil passe til den rolle, du får. Ugens sidste to dage giver vi selve rollespillet en ordentlig skalle og regner med at fortsætte om eftermiddagen, så der bliver god tid til, at eventyrene kan udvikle sig. Medbring: Tæppe til udendørs brug, hvis du skulle sidde vagt en dag. Støvler eller vandtætte sko i brun/sort/grøn. Evt. smykker eller andet du synes passer til rollespil. Du må gerne bruge dit eget udstyr, hvis du har noget, og vi kan måske hjælpe dig med at gøre det endnu bedre. Materialebetaling: 250 kr. til udstyr: Bukser, bluse/kofte, bælte, pung og ét våben Lærer: Glenn Michael Andersen, som i 22 år har arbejdet aktivt med rollespil i alle dets former. Det er 4. år han laver rollespil på Livø. Han har også lavet teatersport og opført et teaterstykke på Livø.


15

Uge 2 18. juli til 25. juli

Pileflet for begyndere og øvede HOLD 204 / FRA 12 ÅR (FRA 10 ÅR IFØLGE MED EN VOKSEN) Hygge, fællesskab, koncentration, leg og fri fantasi. Seks dage, hvor der efter eget ønske flettes kurve, tasker, cykelkurve og mange andre ting. Til glæde og gavn. Der flettes med pil, men andre materialer, som vi finder i naturen, kan også indgå i flettet. Medbring: Skarp lommekniv (ikke hobbykniv), rosensaks, et lod på 2-3 kg. eller en sten. Et lagen eller et håndklæde. Materialebetaling: ca. 150-250 kr. Afregnes med læreren på Livø. Lærer: Jane Nielsen, pilefletter.

Rytmisk sammenspil HOLD 205 / FRA 18 ÅR Har du lyst til at spille musik eller synge, kan vi tilbyde dig en uge med musikalske udfordringer og svedigt sammenspil. Det bliver helt sikkert en god social og musikalsk oplevelse, hvor vi både spiller for at have det sjovt og for at kunne optræde for resten af Livø. Musikken kan være så meget forskelligt: rock, pop, funk, latin - og hvad vi nu ellers finder på. Sandsynligvis med et gennemgående tema. Stensikkert med groove, feeling, punch og indlevelse. Garanteret ikke med rollatorrock og kyske regler for udtryk og bevægelser. Hvis du selv har nogle instrumenter, så tag dem med. Ellers ønsker vi, at du medbringer spilleglæde, åbne ører og almindelig begejstring. Materialebetaling: 150 kr. Lærere: Simon Bekker, aktiv underviser og musiker, uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium. Jens Munch, pianist, orgelspiller og harmonikaswinger, uddannet på Det Rytmiske Musikkonservatorium i Århus.


16

Argentinsk tango HOLD 206 / FRA 14 ÅR Lær en respektfuld intim kommunikation uden ord, en omfavnelse til musik, en legende bevægelse i utallige variationer. Dyrk nydelse, nærvær, ro, dynamik, hengivelse og balance. I tango har vi to meget forskellige roller: Den, som fører og den som bliver ført. Det fungerer, når der er et sammenspil! Ugen kommer til at indeholde øvelser til den særlige måde, vi går på i tango, og til kontakten og de enkle trinkombinationer, der former dansen. Vi veksler mellem øvelser og dans i skønsom blanding. Kom og oplev! Giv tid og lad præstationskravene holde ferie! Lærere: Michael B. Jensen og Beate Gravesen, begge er tangoinstruktører i Thy

Havet omkring Livø oplevet i en kajak - Ka`du jakke, kan du ej. At sejle Havkajak er en leg! HOLD 207 / FRA 15 ÅR Vi sejler rundt på bølgen blå og lægger hovedet let på skrå. Vi ser en sæl, måske en sol, på stranden er en smuk viol. Så pludselig vender kajakken rundt, men pyt, for badning det er sundt. Du skal kunne svømme 600 m og ikke være bange for at få hovedet under vand! Først på ugen bliver alle introduceret til havkajakken, pagaj, svømmevest og andet udstyr. Herefter følger vandtilvænningsøvelser, redningsøvelser og roteknik, og så er vi klar til at boltre os i det våde element og ikke mindst opleve øen fra vandsiden. Medbring: Praktisk tøj til både vådt, koldt, varmt og godt vejr. Der bliver sendt en vejledende pakkeliste ud til deltagerne Materialebetaling: 570 kr. for leje af kajak, pagaj og svømmevest Lærere: Frank Køngerskov, Frederiksværk Kajakklub, og Finn Køngerskov. Begge er erfarne kajakinstruktører og havroere

Uge 2 18. juli til 25. juli


17


18

Ting ta’r tid - men gi’r plads til fordybelse og ro

Uge 2 18. juli til 25. juli

HOLD 208 / FRA 15 ÅR Har du mange ideer og planer for håndarbejde, du ikke er begyndt på eller ikke har fået gjort færdigt? Trænger du til at få garderoben fornyet med broderi, tryk, perler og pailletter? Har du prøvet at filte? Har du prøvet at knytte? Så er dette kurset for dig. Tag dit strikketøj, broderi, stoffer, perler, garn, gamle bukser m.m. Fordyb dig og mærk roen. Medbring: Materialer til kurset kan købes eller medbringes. Symaskine og overlocker findes på stedet Materialebetaling: 75 kr. Desuden betales for forbruget på kurset, som afregnes med læreren på Livø Lærer: Vibeke Knøsgaard Jensen, håndarbejdslærer. Har du spørgsmål om specifikke materialer, er du velkommen til at kontakte Vibeke pr. mail: knosgaardjensen@vip.cybercity.dk

Bål – mad og debat HOLD 209 / FRA 16 ÅR Jeg har haft mine største jagtoplevelser i Mongoliet og i Sydafrika, fanget min største fisk i Canada, men haft de sjoveste ferier på Livø, endda rigtig mange gange. Jeg er en erfaren Livø-deltager og vejleder i ”Bål – mad og debat”. Kom og vær med som ny – og gerne ung, eller kom som gammel og vær nostalgisk og lad der komme nyt liv i både bålet, maden og debatten. Du vil lære at lave bål og bruge det til velsmagende primitiv madlavning. Mens vi tilbereder maden, ja så kan vi jo f.eks. diskutere moral og etik, klimatopmøde og hvor SF er på vej hen. Eller andre temaer som vi er optaget af. Derudover vil der komme et folketingsmedlem og holde et oplæg en af dagene. Materialebetaling: 250 kr. for madvarer, afregnes med læreren på Livø Lærer: Poul Erik Simonsen, pædagog og Livø-veteran

Vil du vide mere om Livø? Se www.livoe.dk eller www.livoeferie.dk


19

Uge 2

Vil du udfordres?

18. juli til 25. juli

- et kunstnerisk eksperimentarium HOLD 210 / FRA 15 ÅR Lær at kommunikere dit indre i et kunstnerisk udtryk, som kan ske i et poetisk og farverigt univers. Vi vil arbejde med akrylmaleri og med ord. Vi vil eksperimentere med forskellige temaer i arbejdsprocessen, og der vil være plads til dialog og refleksion. Der er plads til alle med et åbent sind. Medbring: Information om indkøb af egne materialer følger, når du har tilmeldt dig Materialebetaling: betaling til kopier vil forekomme. Afregnes med læreren på Livø Lærer: Oscar Vela, uddannet på Århus kunstakademi, udøvende Kunstner i mere end 25 år. Se mere på: www.oscarvela.dk

Laderock HOLD 211 & / FRA 12-18 ÅR

Laderock er igen klar til en fed uge! Du kan få lov til at fyre den af som musikhelt for en uge, hvad enten du er garvet guitarist, nystartet sanger eller bare elsker musik. Vi har plads til det hele, og du får mulighed for at prøve mange forskellige instrumenter. I løbet af ugen øver vi en række numre, som vi forventer at optræde med til en afslutningsfest fredag aften. Kom og vær med til en spændende uge med god stemning og fed musik. Materialebetaling: 150 kr. Lærere: Rune Barrett, hovedinstrument: Trommer, spiller til hverdag i et hårdt rockband. Aske Krarup, hovedinstrument: Guitar, studerende på DARK (Det Alternative Rytmiske Konservatorium).


LivøFerie 2009 Tilmelding

Se vejledning på bagsiden af kuponnen eller tilmeld dig online på www.livoeferie.dk


Online tilmelding på www.livoeferie.dk 21

Støt LivøFerie - me

LivøFerie 2009 Start med kontaktpersonen

1. ønske Hold nr.

2. ønske Hold nr.

Uge 1: Lørdag d. 11. juli - lørdag d. 18. juli

(uge 29)

Uge 2: Lørdag d. 18. juli - lørdag d. 27. juli

(uge 30)

Uge 3: Lørdag d. 27. juli - lørdag d. 1. august

(uge 31)

1. ønske Hold nr.

2. ønske Hold nr.

1. ønske Hold nr.

2. ønske Hold nr.

Navn

Navn

Navn

Adresse

Adresse

Adresse

Postnr. og by

Postnr. og by

Postnr. og by

Telefon

Telefon

Telefon

E-mail

E-mail

E-mail

Bopælskommune

Bopælskommune

Bopælskommune

CPR-nr

CPR-nr

CPR-nr

Bustransport

Bustransport

Bustransport

Hobro - Livø

Hobro - Livø

Hobro - Livø

Livø - Hobro

Livø - Hobro

Livø - Hobro

Hus

Hus

Hus

Teltplads

Teltplads

Teltplads

Vegetar

Vegetar

Vegetar

Støttemedlemsskab af SFOF

Støttemedlemsskab af SFOF

Støttemedlemsskab af SFOF

Musikhold Jeg/vi har tilmeldt os musikhold nr. og medbringer følgende instrumenter


eld dig ind i SFOF!

Online tilmelding på www.livoeferie.dk 22

Tilmeldingskupon Tilmelding er først gældende, når SFOF har modtaget korrekt depositum og tilmeldingskupon med alle oplysninger.

1. ønske Hold nr.

2. ønske Hold nr.

1. ønske Hold nr.

2. ønske Hold nr.

1. ønske Hold nr.

2. ønske Hold nr.

Navn

Navn

Navn

Adresse

Adresse

Adresse

Postnr. og by

Postnr. og by

Postnr. og by

Telefon

Telefon

Telefon

E-mail

E-mail

E-mail

Bopælskommune

Bopælskommune

Bopælskommune

CPR-nr

CPR-nr

CPR-nr

Bustransport

Bustransport

Bustransport

Hobro - Livø

Hobro - Livø

Hobro - Livø

Livø - Hobro

Livø - Hobro

Livø - Hobro

Hus

Hus

Hus

Teltplads

Teltplads

Teltplads

Vegetar

Vegetar

Vegetar

Støttemedlemsskab af SFOF

Støttemedlemsskab af SFOF

Støttemedlemsskab af SFOF

Depositum

Samlet depositum udgør kr.

Samtidig med at tilmeldingen indsendes, skal der indbetales et depositum til SFOF. Depositum udgør 500 kr. pr. deltager (indbetaling - se næste side).


23

livø

Støttemedlemskab af SFOF Jeg/vi ønsker støttemedlemskab(er) af Socialistisk Folkeoplysningsforbund (SFOF) for 75 kr. årligt pr. person. Støttemedlemskaber udgør tilsammen kr. Beløbet indbetales sammen med depositum.

Tilmeldingskuponen sendes til: SFOF Blegdamsvej 24 A 2200 København N Mrk: LivøFerie Eller benyt online tilmelding på www.livoeferie.dk

I alt indbetales kr. til SFOF’s konto i Nordea på Reg. nr.: 2265 - Kontonr.: 6268 297 837. Vigtigt: Husk at anføre navn på første deltager som det første i bankens ‘meddelelse til modtager’. Øvrige bemærkninger, herunder særlige ønsker til indkvartering (f.eks. Hus 4 i uge 3).

Vejledning til tilmeldingskupon 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Udfyld ALLE oplysninger på tilmeldingskuponen. Husk at angive navn, adresse, bopælskommune, det fulde CPR-nr. og e-mail adresse på samtlige deltagere og at skrive både 1. og 2. ønske til studiekredshold. Husk at angive ønsker til bustransport. Send tilmeldingskuponen til: SFOF, Blegdamsvej 24 A, 2200 København N, Mrk: LivøFerie Indbetal depositum (og evt. 75 kr. pr. støttemedlemskab) til SFOF samtidig med, at tilmeldingskuponen sendes. Tilmelding er først gældende, når SFOF har modtaget både tilmeldingskupon og kor- rekt depositum. Når tilmeldingen er indsendt og depositum er indbetalt, sender SFOF en bekræftelse på tilmeldingen, herunder oplysninger om, hvorvidt der er plads i den ønskede uge og på det ønskede hold. Hvis der ikke er plads,kan du vælge en anden uge, vælge et andet hold, komme på venteliste eller få dit depositum retur. Restbeløbet, herunder udgifter til transport, opkræves via bekræf- telsesbrevet. Restbeløbet skal indbetales senest den 31. maj 2009. Hvis dette ikke sker, bortfalder tilmeldingen, og du risikerer at miste din plads.


24

Gotvedbevægelse og Pilates træning HOLD 212 / FRA 20 ÅR Gotvedbevægelse er en hensigtsmæssig dynamisk bevægelsesform til musik, som respekterer kroppens natur. Målet er at skabe overskud, balance og større kropsbevidsthed. I løbet af ugen tages forskellige emner op, f.eks.: nakke – skuldre – ryg – bækkenbund. Pilates er en træningsform, som kombinerer dyb og rolig vejrtrækning med glidende, rolige bevægelser. Kroppens dybe stabiliserende muskulatur aktiveres og resultatet er en stærkere og mere smidig krop. Energi, der bliver godt givet ud, kommer tifold tilbage – deri ligger den evige kilde til liv og bevægelse.. Materialebetaling: 25 kr. Lærer: Ingrid Leth Havemann, Gotveduddannet Bevægelsespædagog

Uge 2 18. juli til 25. juli


25

Uge 2 - Foredrag og debat 18. juli til 25. juli

A New Green Deal - veje ud af klimakrisen! V/ Emilie Turunen Verdenssamfundet står overfor to store udfordringer: Den globale klimakrise skal vendes til en bæredygtig udviklingskurs og den økonomiske krise skal vendes til ny vækst, velfærd og arbejdspladser. Disse to udfordringer bør sammentænkes i én fælles agenda under overskriften Ny Grøn Vækst. Om det lykkes at vende kursen vil i høj grad afhænge af klimatopmødet i København. Vi vil diskutere visionen om ny grøn vækst, hvordan SF vil arbejde for et bæredygtigt Danmark og ikke mindst hvordan SF vil bruge sin indflydelse i EU til at sikre en ny grøn kurs. Emilie Turunen, Landsformand for SF Ungdom og kandidat for SF til Europaparlamentet. Tid og sted: Mandag den 20. juli kl. 16 i Kirken

Er religion fortid, farlig, festlig eller folkelig? V/ Pernille Vigsø Bagge I en tid hvor religionskritik af blandet kvalitet breder sig både globalt og herhjemme, er det relevant at se på, hvad det er ateisterne frygter og hader. Er det med rette, at religion som sådan kritiseres, eller er religion kommet for at blive? Og kan religionen bidrage med noget positivt i et moderne velfærdssamfund? Er det i orden at forbyde religiøse symboler i det offentlige rum? Er det for galt med Fadervor og salmesang i folkeskolen? Vil naturvidenskabens svar på flere og flere spørgsmål generere en endnu større religiøsitet hos folk? Hør SFs kirkeordfører, Pernille Vigsø Bagge, give sit bud på, hvad religionen og ateismen betyder for vores samfund og vores omgang med hinanden. Tid og sted: Onsdag den 22. juli kl. 20 i Kirken.


26

Danmarks natur og klimaforandringerne

Uge 3 25. juli til 1. august

HOLD 301 / FRA 15 ÅR Vi vil på kurset beskæftige os med nutidige og historiske klimaændringer og med konsekvenserne for vores natur. Hvad har historiske klimaændringer betydet for vores natur og kultur? Hvad vil de nuværende klimaændringer komme til at betyde? Hvordan skal dette tænkes ind i moderne land- og skovbrug? Undervisningen vil bygge på daglige vandreture på 5-10 kilometer, hvor emnerne løbende vil blive diskuteret. På turene vil der også blive lagt meget vægt på den spændende flora og fauna og glæden ved de mange fantastiske detaljer i naturen. På en uge kommer vi hele øen rundt og ser både, hede, overdrev, enge, marker, strand, skov m.m. Materialebetaling: 50 kr., som dækker leje af Livø-laboratoriet. Lærer: Frederik Jensen, uddannet forstkandidat og landskabsforvalter, arbejder til daglig som miljøkonsulent, naturvejleder og biavler

Musik og teater - den store Livø-forestilling HOLD 302A OG 302B / FRA 10-18 ÅR Denne studiekreds består af to hold. Du skal enten melde dig på teater (302A) eller musik (302B). De to hold arbejder tæt sammen om at lave en teaterforestilling med et liveband tilknyttet. Vi mødes hver morgen i det dugvåde græs og varmer op. På begge hold vil vi desuden lave øvelser, der skal gøre os bedre til at spille musik og teater. Det bliver et brag af en forestilling, som verden aldrig har set før! Medbring: Musikerne må meget gerne medbringe egne instrumenter. Skriv ved tilmelding, hvilket instrument du helst vil spille på, så lærerne kan forberede sig bedst muligt. Materialebetaling: 50 kr. Lærere: Stefan Bang og Nynne Hedal, begge dramalærere fra ungdomsteatergruppen Gawenda, og Jonas Kristiansen, Studerende på Rytmisk Musikkonservatorium.

Lejrledere Anne Heisterberg Tlf. 20 64 31 34 / 44 95 44 12 fam.friberg@mail.dk Peter Kolby Tlf. 55 77 15 01 p.kolby@dadlnet.dk Børnekoordinator Rikke Friberg Tlf. 25 39 25 55 rikkefriberg@hotmail.com


27

Uge 3 25. juli til 1. august

Kreativ filtning uden grænser HOLD 303 / FRA 12 ÅR

Tilmeld dig LivøFerie online på www.livoeferie.dk

Opdag håndværkets mangfoldige muligheder og lær de forskellige filteteknikker. Kurset har fokus på våd- og nunofiltning. Det er både for begyndere og for let øvede. Den enkelte deltagers ønsker vil i høj grad kunne imødekommes. Når ugen er omme, vil du have fremstillet et eller flere unika enten som beklædning (f.eks. sko, tørklæde, hat) eller ting til boligen. Du vil have oplevet, at filt ikke behøver at være et bastant materiale. Du vil have set muligheder frem for begrænsning i materialet. Materialebetaling: 250 kr. Lærer: Bodil Pedersen, uddannet tekstilformgiver fra Odense Beklædningsfagskole

“Ren” sport … HOLD 304 / FRA 14-24 ÅR Denne studiekreds er for de unge, der vil: • have sved på panden • lære noget om yoga • samarbejde og øve teambuilding Uanset dit niveau kan du deltage i en masse forskellige sportsgrene - også de alternative - og du vil opleve det skønne Livø på en anderledes måde. Ugen vil nemlig også byde på orienteringsløb, skov-stratego og forskellige former for spil og lege. Materialebetaling: 50 kr. Lærere: Emil Lindum og Mads Findahl Lindskov, begge er håndboldspillere, skiløbere, løbere m.m.


28

”Livø-salsa” – kom og få en swing-om!

Uge 3 25. juli til 1. august

HOLD 305 / FRA 15 ÅR Dette kursus er for dig, der drømmer om at befri din indre latino. Salsa er sjovt, svedigt og indbegrebet af livsglæde tilsat inciterende latinamerikanske rytmer. Du behøver ikke at have erfaring med dans, bare du har lyst til at kaste dig ud i det. Medbring: Et par komfortable dansesko helst med lædersål samt let påklædning Materialebetaling: 100 kr Lærer: Mille Idehen, danser og koreograf, har undervist i salsa både i Danmark og i udlandet de seneste 15 år

Havkajak i bølger, blæst eller blik HOLD 306 / FRA 15 ÅR Vandet omkring Livø er spændende og smukt, og med respekt for kong Neptun skal vi lære at klare os i det. Vi vil ro rundt om Livø, en tur til Rønbjerg eller prøve at finde sælerne mellem Fur og Livø. Studiekredsen henvender sig til dig, der har lyst til at opleve og udfordre naturen til havs. Du skal kunne svømme 600 m og ikke være bange for at få hovedet under vand! Du vil blive introduceret til havkajakken, pagaj, svømmevest og andet udstyr. Herefter følger vandtilvændingsøvelser, redningsøvelser og roteknik, hvorefter vi er klar til at boltre os i det våde element og ikke mindst opleve øen fra vandsiden. Medbring: Praktisk tøj til vådt, koldt eller varmt og godt vejr. Der bliver sendt en vejledende pakkeliste ud til deltagerne Materialebetaling: 570 kr. for leje af kajak, pagaj og redningsvest Lærere: Michael Støvring og Benny Rasmussen. Begge er erfarne instruktører og havroere

Tjek nyheder på LivøFeries hjemmeside Her kan du også følge med i hvilke studiekredse og uger der er ledige www.livoeferie.dk


29

Uge 3 25. juli til 1. august

Bliv rustet til klimadebatten! HOLD 307 / FRA 15 ÅR Mens vi fråser med de fossile brændsler sejler miljøet. Den menneskeskabte globale opvarmning er en realitet. Vi skal have bæredygtigheden i højsædet! Klimatopmødet i København skal være et vendepunkt i kampen for en mere bæredygtig verden. Topmødet giver os danskere en unik mulighed for at præge debatten, og denne workshop vil give dig en viden, så du kan bidrage til debatten. Workshoppen bliver delt op i en teoretisk og en praktisk del. I den teoretiske del vil vi beskæftige os med nogle af de vigtigste problemstillinger indenfor klimadebatten. I den praktiske del bygger vi en solfanger, der skal anvendes til at varme vand til en udendørs bruser. Materialebetaling: Max 150 kroner til solbruser, afregnes med lærerne på Livø. Lærere: Magnus Bundgaard Nielsen, geografistuderende ved KU. Niels Ole Holck, ingeniørstuderende ved DTU. Morten Fuglsang, aktiv i diverse projekter og kommende KaosPilot

Noveller til tiden HOLD 308 / FRA 16 ÅR I 1990’erne fik danske noveller en voldsom opblomstring anført af en generation af unge forfattere. De mest kendte er Helle Helle og Naja Marie Aidt, men vi skal også læse mindre kendte, men lige så spændende forfattere. Vi tager også et par historiske tilbageblik til andre storhedstider for danske og internationale noveller og en enkelt smagsprøve fra verdens første novellesamling. Med inspiration fra de læste tekster kaster vi os også ud i opgaven med at skrive en lille novelle selv. Medbring: Bærbar computer Materialebetaling: 40 kr. til fotokopier Lærer: Preben Kærsgaard Philipson, lektor i dansk og idræt ved Aalborghus Gymnasium


30

Musik der rykker HOLD 309 / FRA 17 ÅR Vi skal spille musik, der rykker i håret, benene, næsen og muligvis i hovedet. Stilen bliver groovy og rocket blandet med Jeres ideer. Alle instrumenter er velkomne også folk med hang til computer og anden elektronik. Det bliver super: VI RYKKER … Aldersgrænsen for musikholdet er i år lidt højere, da der er et ungdomsmusikhold i forbindelse med teaterholdet. Materialebetaling: 150 kr. Lærere: Johannes Smed og Rune Werner, begge er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium, de laver elektronisk rock, underviser, er lydmænd, producerer og meget andet.

Groovy kor på øen HOLD 310 / FRA 17 ÅR Holdet for dig der er vild med at synge og har lyst til at blive en bedre korsanger. Her får du rig mulighed for at prøve dig selv af i forhold til både rytmer og toner. Vi skal arbejde med ”det gode groove” og rytmer, der swinger. I den forbindelse skal vi lege lidt med kropslig rytmetræning, så vi også får hele kroppen i gang. Vi vil komme vidt omkring i forhold til genrer – lige fra den bløde pop/soul til afrikansk musik. Udover at vi selvfølgelig vil lægge fokus på at få et ensartet og energisk musikalsk udtryk, kommer vi også omkring forskellige sangteknikker og grundlæggende stemmebrug. Det eneste krav er, at du elsker at synge – især sammen med andre! Materialebetaling: 50 kr. Lærer: Anna Østergaard, studerende på Det Jyske Musikkonservatorium

Uge 3 25. juli til 1. august


31

Uge 3

Demokrati

25. juli til 1. august

– mere end én måde at træffe beslutninger på? HOLD 311 / FRA 18 ÅR

Bliv støttemedlem af SFOF SFOF er en forudsætning for, at LivøFerie kan gennemføres og fortsætte år efter år. Derfor opfordres alle deltagere til at blive støttemedlemmer for kun 75 kr. om året. Kryds af på tilmeldingskuponen og betal 75 kr. ekstra pr. person sammen med dit depositum. Læs om SFOF på www.sfof.dk

Demokrati betyder folkestyre. Det lyder umiddelbart enkelt – folket skal styre – men mener vi overhovedet det samme, når vi siger demokrati? Betyder det, at 9 mennesker kan bestemme, at nr. 10 skal gå ned med skraldespanden hver dag? Hvilke modsætninger er der mellem stat og samfund, hvis borgere i samfundet selv tager initiativer? ”Når en borger har fået en kvalitetsstandard, som giver ham ret til et bad om ugen, så nytter det jo ikke, at mit personale giver ham et bad to gange, fordi de synes, at det er synd, at han skal undvære det”. Hvordan vil vi udvikle og udvide demokratiet? Og hvordan gør vi det i givet fald på en måde, som gør det til et aktivt engagerende projekt? Materialebetaling: 90 kr. Lærer: Pernille Frahm, folketingsmedlem

Mandegruppe – mænds livsglæde og tilfredshed HOLD 312 / MÆND FRA 18 ÅR Mandegruppen er ikke en terapigruppe! Vi arbejder ”her & nu” med vores følelser, tanker, energier, kreativitet, maskulinitet, humor og nysgerrighed. Vi vil eksperimentere, dele tanker og skabe rummet for, at du kan få mere ud af dit liv som mand. Oplev hvordan du kan fremkalde dine indre skjulte ressourcer og adfærdsmønstre, og styrke dine relationer til dig selv og andre mennesker. Få trænet dine evner til at skabe kontakt, lytte, handle og udvise medfølelse for dig selv og andre.

Materialebetaling: 100 kr. Lærere: Henrik Ølgaard, tidligere økonomidirektør og uddannet Gestalt Psykoterapeut, og Brian Sebens, behandler i Center for Ludomani, og på den afsluttende del af den 4-årige uddannelse til gestaltterapeut. Begge er ledere af selvudviklingsgrupper for mænd.


32

Uge 3 - Foredrag og debat Klimaforandringer – hvordan? V/ Magnus Nielsen, Niels Ole Holck og Morten Fuglsang Klimadebatten i forbindelse med klimatopmødet kommer ikke til at handle om hvorvidt den globale opvarmning finder sted, men om hvordan vi tager hånd om vor tids største udfordring. Paradigmet er nemlig skiftet. Selv statsministeren har nu erklæret sig som klimaforkæmper. Der er flere niveauer at handle på: Hvad kan vi gøre på globalt plan? På nationalt plan? Og hvordan bidrager du selv? Magnus Bundgaard Nielsen er geografistuderende ved KU og Niels Ole Holck er ingeniørstuderende ved DTU. Morten Fuglsang er aktiv i flere projekter, og kommende KaosPilot. De er alle aktive i non-profit foreningen Paytime, der arbejder for bedre miljø- og producentforhold blandt tekstilarbejdere i den 3. verden. Tid og sted: Søndag den 26. juli kl. 20 i Kirken

Ligestilling i køkkenet, i soveværelset og i børnehøjde... V/Mille Idehen Hvor gode er vi til at fremme ligestilling i vores eget nære miljø? Er vi gode nok til at modarbejde kulturskabte forestillinger om mænd og kvinders kompetencer og adfærd? Eller er vi selv ubevidst med til at fastholde et forgangent paradigmes syn på kønsforskelle gennem adfærd og kommunikationsformer? Er vi gode nok rollemodeller for vores børn? Eftermiddagens arrangement vil være en blanding af oplæg og debat om ligestilling i familien, parforholdet og seksualiteten. Mille Idehen er midt i en efteruddannelse som klinisk sexolog. Hun har undervist på social- og sundhedsuddannelserne. Tid og sted: Mandag den 27. juli kl.16 foran Kirken

25. juli til 1. august


33

Praktiske oplysninger Transport til og fra Livø Færge mellem Rønbjerg Havn - Livø Leje af telte og andet udstyr (Bestilles hjemmefra hos feriecentret) Lej et telt, luftmadresser og soveposer hos Livø Feriecenter. Teltet er opstillet og madrasserne pumpet, når du ankommer, og du skal heller ikke bekymre dig om at pakke det sammen ved hjemrejse. De telte man kan leje er små såkaldte 4-personers kuppeltelte, men man skal nok regne med, at der kun er plads til to voksne og et barn. Prisen for denne ’luksus’ er: Telt: 250 kr./uge Luftmadras: 75 kr./uge Sovepose: 100 kr./uge (inkl. vask) Hvis du ønsker at benytte dig af dette tilbud, som kun gælder ved deltagelse i LivøFerie, skal du reservere direkte hos Livø Feriecenter på tlf. 98 67 63 62 (www. livo.dk). Leje af linned og sengetøj (Bestilles ved ankomsten til Livø) Hvis du skal bo i hus, kan du leje linned og sengetøj på ankomstdagen ved henvendelse til Livø Feriecenter (skal ikke reserveres). Priser: Dyne og hovedpude: 35 kr. Dyne, hovedpude og sengelinned: 85 kr.

Færgebilletten fra Rønbjerg Havn til Livø t/r er inkluderet i deltagerprisen. Se færgens sejltider her: www.miniline.dk. Fælles buskørsel Hobro Station - Rønbjerg Havn SFOF tilbyder transport mellem Hobro station og Rønbjerg Havn. Med tog til og fra Hobro kan alle komme let til og fra Livø. Prisen for bussen er 90 kr. hver vej for voksne. For børn fra og med 4 år til og med 15 år er prisen 50 kr. hver vej. Børn under 4 år kører gratis, hvis de sidder på skødet. Køreplan Hobro - Rønbjerg Havn

Ankomst

Hobro Station

13:30

Rønbjerg Havn

14:45

Rønbjerg Havn – Hobro

Ankomst

Rønbjerg Havn Hobro Station

Afgang

Afgang 12:00

13:15

NB: bussen kører til tiden! Husk at angive transportønsker samtidig med tilmeldingen. Tilmelding til den fælles bustransport er bindende fra den 1. juni, også selvom den ikke benyttes. Ved bestilling før 1. juni garanterer SFOF, at der er plads i fællesbussen. Udgiften til den fælles bustransport opkræves sammen med deltagergebyret. Fra d. 1. juni og frem kan der kun købes billetter til fællesbussen, hvis der er ledige sæder (ring til kontoret og spørg). Færgebilletter og evt. busbilletter sendes sammen med deltagerbrevet ca. 3 uger før ferieugens start.


34

Offentlig transport til Rønbjerg Havn Bus 950X kører flere gange dagligt mellem Ålborg og Rønbjerg Havn. Se køreplan her: www.nordjyllandstrafikselskab.dk. Bus 888 kører mellem Sjælland og Hobro. Se køreplan her: www.abildskou.dk. Togtrafik, se: www.rejseplanen.dk

Indkvartering Der er plads til ca. 200 deltagere pr. uge. Heraf bor 60 deltagere i telt, mens resten bor i hus. I hus SFOF råder over 4 huse hver uge, hver med 10-12 værelser, bad, toilet, køkken, spise/opholdsstue samt udendørsarealer, hvor man opholder sig meget af tiden. En del værelser er store (4-10 senge), og derfor kan man blive indkvarteret sammen med andre for at få plads til alle. Lejrlederne for de enkelte uger står for indkvarteringen. Ved indkvarteringen i hus skal der medbringes lagen samt sengetøj eller sovepose. Det er dog muligt uden forudbestilling at leje sengelinned, dyner og puder. Der er ikke sengelamper ved sengene, så det er en god ide at medbringe lommelygter. I telt Er man mere til nætter under åben himmel, er der mulighed for at bo på teltpladsen. Man kan vælge at bo i eget telt eller leje et telt. Forsamlingshuset ’Kirken’ benyttes som spise- og samlingssted for dem, der bor på teltpladsen. Om formiddagen bruges kirken til undervisning og resten af døgnet til mange former for aktiviteter, f.eks. foredrag og fester. Hvis du ikke selv medbringer telt, luftmadras og sovepose, kan du leje disse hos Livø Feriecenter (Se side 33). Mad Den varme aftensmad leveres af Livø Feriecenter og er inkluderet i prisen. Børn fra 3-11 år får halve portioner varm mad. Hele portioner til børn kan selvfølgelig fås mod særskilt betaling til lejrlederne. Morgenmad, frokost, kaffe og te mv. er deltagerne fælles om at sørge for i husene og på teltpladsen. Udgifterne plejer at udgøre ca. 275 kr. pr. voksen, men er selvfølgelig afhængig af, hvilken standard, der vælges. Ønsker du vegetarkost, så husk at markere dette ved tilmeldingen. Vaskeri Der findes ikke møntvaskeri på Livø. Internet Der findes internetopkobling på lejrlederkontoret og flere hot spots ved husene. Men regn med, at tilkobling til disse hot spots er af svingende kvalitet. Det er gratis for LivøFeries gæster at benytte hot spots.


35

Tilmelding Annonce: Den nordiske rød-grønne sangbog 116 sange fra vores fællesnordiske kulturskat, alle sange er med tekst, noder og becifringer. Køb sangbogen hos Forlaget Axel eller på Livø lejrlederkontoret, som også sælger andre bøger fra Forlaget Axel. Forlaget Axel Blegdamsvej 24A 2200 København N. Tlf. 35 35 84 64 www.ForlagetAxel.dk

Tilmelding finder sted online på www.livoeferie.dk. Du vil blive guidet frem trin for trin. Du får med det samme svar på, om der er plads i den ønskede uge og på holdet. Alle oplysninger krypteres, når de sendes af sted til SFOF, så det er sikkert at tilmelde sig på denne måde. Tilmelding kan også ske ved, at du udfylder og sender tilmeldingskuponen på midtersiderne. Men du gør det lettere for dig selv og for SFOF, hvis du benytter online tilmelding. SFOF anbefaler hurtig tilmelding, især ved indkvartering i telt, da der kun er 60 pladser på teltpladsen pr. uge. Husk ALLE oplysninger Ved tilmelding er det meget vigtigt, at alle oplysninger angives. SFOF modtager offentlig støtte til en del af studiekredsene, og derfor skal navn, adresse, bopælskommune og det fulde CPR-nummer anføres på samtlige deltagere. Det er også vigtigt, at SFOF har korrekte e-mail-adresser på deltagerne, da eventuelle ændringer vedrørende studiekredse mv. så vidt muligt vil blive sendt ud pr. e-mail til deltagerne. Priser Pris for deltagelse i LivøFerie afhænger af din alder og af, om du vil bo i telt eller hus. Se priser side 37. Priserne dækker: • Overnatning i hus/telt • Studiekredsgebyr (470 kr.) • Gebyr for ’Børnelejr’ eller ’Børneaktiviteter’ (330 kr.) • Varm aftensmad hver aften • Færgebilletten Rønbjerg Havn – Livø t/r Der vil i nogle studiekredse være ekstrabetaling for materialer og leje af udstyr. Materialebetalingen fremgår af studiekredsbeskrivelserne her i kataloget. Transport med fællesbus Det er meget vigtigt at tilmelde sig bustransport mellem Hobro og Rønbjerg Havn samtidig med tilmeldingen og senest den 31. maj 2009. Derefter er det kun muligt at tilmelde sig fællesbussen, hvis der er ledige pladser. (Bussens afgangstider: se side 33). Holdønsker Ved online tilmelding vil du kun kunne vælge mellem de hold, der er ledige. Hvis du benytter tilmeldingskuponen i kataloget, er det vigtigt at angive både 1. og 2. holdønske. SFOF forpligter sig ikke til at gen-


36

nemføre hold med begrænset tilslutning. De enkelte hold fyldes op i den rækkefølge, som tilmeldingerne indløber og depositum betales. Det er kun muligt at undlade at udfylde holdønske, såfremt man har børn under 4 år med. Ønsker til indkvartering Lejrlederne for de enkelte uger står for indkvarteringen. Hvis du kender andre, som skal til Livø i samme uge, letter det lejrledernes arbejde, hvis du angiver, hvem du gerne vil dele værelse/hus med. Musikstudiekredsene Ved tilmelding til en musikstudiekreds, vil det lette studiekredslærernes planlægning, hvis det anføres, hvilket instrument/hvilke instrumenter, du spiller på, og om du eventuelt tager dem med. Dermed ikke sagt, at du ikke får chancen for at spille på andre instrumenter. Betaling af depositum Samtidig med tilmeldingen, skal der indbetales depositum. Depositum udgør kr. 500 kr. for hver deltager over 2 år. Man kan naturligvis også vælge at betale hele deltagergebyret med det samme. Ved tilmelding efter 31. maj skal hele beløbet betales på én gang. Hvis du sender tilmeldingen, skal indbetaling foretages via netbank eller til SFOF’s konto i Nordea på: reg. nr.: 2265 og kontonr.: 62 68 297 837. Benytter du onlinetilmelding på www.livo.sfof.dk, kan du betale depositum med dit dankort. Husk at anføre det løbenummer, du får ved online tilmelding eller navnet på den første deltager, hvis du benytter tilmeldingskuponen i kataloget.

Bemærk i år 2010 afholdes LivøFerie i ugerne 28, 29, 30


37

Vigtigt! Tilmelding er først gældende, når SFOF har modtaget korrekt depositum. Hvis der betales for lidt i depositum, vil tilmelding ikke være gældende. Der opkræves endvidere et administrationsgebyr på 100 kr. hvis vi skal minde dig om manglende betaling!

Priser Hus Voksen Voksen (18-24 år) Ung (12-17 år) Barn (4-11 år) Barn (3 år) Barn (0-2 år)

2.360 kr. 1.935 kr. 1.660 kr. 1.240 kr. 910 kr. Gratis

Telt: Voksen Voksen (18-24 år) Ung (12-17 år) Barn (4-11 år) Barn (3 år) Barn (0-2 år)

2.240 kr. 1.815 kr. 1.540 kr. 1.105 kr. 775 kr. Gratis

Bus mellem Hobro og Rønbjerg - pris hver vej: Voksen 90 kr. Barn/ung (4-15 år) 50 kr. Barn (0-3 år) Gratis Rabat SFOF giver ikke rabat til studerende – vi holder lave priser for alle unge.

Når du betaler… Angiv dit løbenummer som det første i meddelelsesfeltet, når du indbetaler til LivøFerie. Løbenr. står på den kvittering, du modtager ved online-tilmeldingen. (Hvis du tilmeldte dig med tilmeldingskuponen her fra kataloget: angiv i stedet dit navn).

Bekræftelse på tilmelding og betaling af restbeløb Når tilmeldingen er gennemført/indsendt og depositum er indbetalt, sender vi en bekræftelse pr. e-mail eller med almindeligt brev. Restbeløbet skal betales senest 31. maj 2009. Hvis restbeløbet ikke betales rettidigt, bortfalder tilmeldingen, og man risikerer at miste sin plads. Når restbeløbet er betalt, fremsendes en bekræftelse pr. e-mail eller med almindeligt brev. Hvis ønskerne til uge eller studiekredshold ikke kan opfyldes, kan man vælge en anden uge, vælge et andet hold, komme på venteliste eller få sit depositum tilbage. Afbud Ved afbud inden den 31. maj 2009 tilbagebetaler SFOF det indbetalte depositum fratrukket administrationsomkostninger på henholdsvis 200 kr. pr. voksen og 150 kr. pr. barn/ung (3-17 årige). Ved afbud efter den 31. maj 2009 vil depositum ikke blive tilbagebetalt. Ved afbud senere end fire uger før ferieugen påbegyndes, tilbageholder SFOF udover depositum et beløb svarende til studiekredsgebyret på kr. 470 kr. for voksne/unge og børnegebyret på kr. 330 kr. for børn. Hvis afbud efter den 31. maj 2009 skyldes sygdom hos den tilmeldte eller i den nærmeste familie, tilbagebetales det indbetalte beløb fratrukket administrationsomkostninger. Tilbagebetaling forudsætter, at SFOF får en lægeerklæring. Flytning til anden uge Hvis du/I ønsker at flytte uge efter den 31. maj 2009, og ønsket ikke kan opfyldes, sidestilles det med afbud, og de normale regler for afbud vil være gældende. Deltagermateriale Tre uger før feriestart sender SFOF brev med deltagerliste, rejseinformation, færgebillet, praktiske oplysninger og evt. busbillet.


Eventuelle spørgsmål kan rettes til SFOF på info@livoeferie.dk eller på tlf. 35 35 84 64. Se kontorets åbningstider på www.SFOF.dk. Du er også velkommen til at kontakte lejrlederne og børnekoordinatorerne i de pågældende uger.


SFOF / LivøFerie Blegdamsvej 24 A 2200 København N Tlf 35 35 84 64 E-mail info@livoeferie.dk Kontortid: Mandag til torsdag kl. 10-15, udvidet åbningstid i sommerperioden, se www.sfof.dk Bank: reg.nr. 2265 kontonr. 6268 297 837

LivøFerie 2009  

Feriekataloget for LivøFerie 2009 - læs mere på livo.sfof.dk

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you