Page 1

LIVNO Bilten Općine Livno - rujan 2012. - Broj 2

1120. rođendan Vraćen sjaj zgradi Općine Voda do svakog kućanstva

Info Livno Bilten br2.indd 1

26.09.2012 13:13:21


RIJEČ NAČELNIKA Poštovani, 1120. godina od prvog pisanog spominjanja Livna, dan koji mi slavimo kao Dan naše općine, je ponos a i obveza. Ponosni smo na našu bogatu kulturnu i svaku drugu baštinu, tradiciju i običaje, i rekao bih na upornost i hrabrost livanjskog čovjeka da opstane i ostane na ovim škrtim područjima. Duga i burna povijest svjedoče o želji i ljubavi prema našem kraju. Obveza nam je sačuvati sve građeno kroz dugu povijest, i također pretvoriti Livno u modernu urbanu sredinu. Naša nastojanja su vidljiva konkretizacijom projekata infrastrukture kako u samom gradu tako i u svim selima naše općine. I danas je Livno jedno veliko gradilište. Ne samo zato što proslavljamo Dan općine, niti zbog lokalnih izbora, nego isključivo kao posljedica sustavnog, dugogodišnjeg rada. Svi trenutačni radovi realizacija su projekata planiranih godinama prije i čine niz vizije, ideje razvitka naše općine. Zamisao je stvoriti grad po europskim standardima, privući strane ulagače i omogućiti život i rad u takvim uvjetima. Čitajući napisano u drugom broju općinskog biltena dobit će te potpuniju sliku o naprijed navedenom, detaljnije saznati o svemu što smo radili, radimo i što ćemo raditi u budućnosti. Dvadeset osmi rujan čini sretnim svakog Livnjaka, ukazuje na njegovu duboku ukorijenjenost na ovom prostoru, a meni, kao načelniku, čini zadovoljstvo što vam u ovom trenutku mogu čestitati 1120. rođendan našeg grada. Drage Livanjke i Livnjaci sretan vam Dan naše općine. Luka Čelan Općinski načelnik

IMPRESSUM Bilten Općine Livno Trg branitelja Livna 1 80101 Livno Tel: 034 201 094, fax 034 200 315 info@livno.ba; www.livno.ba Nakladnik: Općina Livno Za nakladnika: Luka Čelan, Općinski načelnik Urednici: Silvija Brčić i Pavo Duvnjak Naklada: 1500 primjeraka Tisak i grafička priprema: Suton d.o.o. Foto: Andrija Vrdoljak, Josip Vidović, Frano Duvnjak, arhiva 2

Info Livno Bilten br2.indd 2

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:13:37


RIJEČ UREDNIŠTVA Sa zadovoljstvom Vam nudimo, poštovani čitatelji, drugi broj biltena Općine Livno „Info Livno“. Izražavamo veliku radost što je prvi broj našega lista naišao na veliko odobravanje od strane vas kao čitatelja. Sudimo to po nizu vaših e-mail poruka i po povratnim informacijama dobivenim u raznim razgovorima. Hvala vam. I u ovom broju potrudili smo se biti sveobuhvatni te kroz tekstove vas provesti uzduž i poprijeko naše općine. Što je to aktualno u livanjskoj općini čitajte u rubrici vijesti. Pišemo za vas i o povijesti nastanka zgrade Općine Livno, te o njezinoj obnovi i rekonstrukciji. Donosimo vam detaljan pregled radova na kapitalnom projektu u našoj općini „Livanjski horizont“, do kud su radovi stigli i gdje su stvoreni uvjeti za izgradnju sekundarne mreže. Što se sve gradi, obnavlja, uređuje u našoj općini pišemo u rubrici „Infrastruktura“. Pročitajte novosti iz školstva, kulture i sporta. U rubrici „Livno, Livnjaci, Livanjsko...“ donosimo vam priču o livanjskim gradonačelnicima u vrijeme austrougarske uprave. Ovaj broj biltena „Info Livno“ objavljujmo u sklopu manifestacija u povodu Dana općine. Naime, 28. rujna 2012. godine proslavljamo rođendan našega grada, 1120. obljetnicu prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja. Stoga vam donosimo nekoliko povijesnih činjenica o rađanju našega grada, kao i pregled programa ovogodišnje proslave. Poštovani čitatelji, nadamo se da će te i u ovom broju pronaći potrebne informacije kako biste imali potpun uvid u sve ono što se radilo, radi i što će se raditi u našoj općini s ciljem stvaranja boljih životnih uvjeta. I u ovom broju smo nastojali biti informativni i istovremeno zanimljivi. Do novog čitanja, lijepo vas pozdravljamo.

SADRŽAJ INFO VIJESTI ......................................... 4 ROĐENDAN GRADA ............................... 7 GRADSKI PARK SA VIŠENAMJENSKIM SADRŽAJIMA ........................................... 8 ZGRADA NARODNOG SVEUČILIŠTA ........ 8 NOVI NOGOSTUPI U SREDIŠTU GRADA ... 9 GRADI SE GLAZBENA ŠKOLA ................. 9 NOVA PROMETNICA U PODHUMU ........ 10 IZGRADNJA ULICE 4 ............................ 10 ASFALTIRANJE ULICA .......................... 10 FUNKCIONIRANJE GOSPODARSKIH ZONA JUG I BEGOVAČA ....................... 11 POLJOPRIVREDNO-PROIZVODNA ZONA BRDA ......................................... 12 VODA U SVIM KUĆANSTVIMA LIVANJSKE OPĆINE ............................. 13 ZGRADA OPĆINE UZ BOK ZGRADAMA EUROPSKIH METROPOLA .................... 14 ZGRADA OPĆINE (fotogalerija) ............. 16 BOLJI UVJETI U SPORTSKOJ DVORANI “DALIBOR PERKOVIĆ DALI” .................. 17 Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 3

OPĆINSKI VJEĆNICI PRIMILI CERTIFIKAT ......................................... UNAPRIJEĐENO PROSTORNO PLANIRANJE U OPĆINI LIVNO ............. TOPLIFIKACIJA GRADA ........................ OPĆINA LIVNO DOBILA BEACON STATUS .................................. ZAŠTITA DIVLJIH KONJA S KRUGA – NAGRAĐENA PRAKSA ........... ZAPOČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA ..... RADOVI NA ŠKOLSKIM OBJEKTIMA ..... I DALJE BESPLATAN PRIJEVOZ UČENIKA ............................................. LIVANJSKO KULTURNO LJETO ............ LIVANJSKO KULTURNO LJETO (fotogalerija) ........................................ NOGOMETNI KLUB TROGLAV UŠAO U PRVU LIGU ............................. U LIVNU ODRŽANA DANSKA ŠKOLA NOGOMETA .............................. LIVANJSKI GRADONAČELNICI U VRIJEME AUSTROUGARSKE UPRAVE ..

18 18 19 20 20 21 21 21 22 23 24 24 25

3

26.09.2012 13:13:38


INFO VIJESTI

Jedna konvertibilna marka za metar četvorni Na sjednici Općinskog vijeća Livna usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu. Na inicijativu općinskog načelnika spomenutom Odlukom umanjuje se naknada za građevinsko zemljište koje se dodjeljuje za izgradnju objekata i to isključivo za proizvodnu djelatnost na jednu konvertibilnu marku po metru četvornom. Podsjećanja radi, ranijom Odlukom maksimalni popust za građevinsko zemljište za proizvodnu djelatnost iznosio je 80%, a minimalni 20%, ovisno o stupnju uposlenosti. Smanjenjem naknade za građevinsko zemljište Općina Livno želi stvoriti bolje uvjete za investitore i potaknuti ulaganja u proizvodnu djelatnost.

Dvadeset tisuća maraka za nabavku knjiga Općina Livno je i ove školske godine izdvojila sredstva za nabavku knjiga za učenike osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih obitelji. Načelnik Općine Luka Čelan odobrio je dvadeset tisuća maraka za tu namjenu i sredstva su prebačena Centru za socijalni rad Livno koji vodi evidenciju socijalno ugroženih te će i provoditi proceduru oko odabira korisnika doznačenih sredstava. Ovom financijskom pomoći olakšan je početak školske godine roditeljima i učenicima iz socijalno ugroženih obitelji s područja livanjske općine.

Općina Livno odabrana kao partner za projekte LOD III i ILDP Općina Livno jedna je od četrdeset sedam općina i gradova Bosne i Hercegovine koja je odabrana kao partner na projektu Jačanje lokalne demokracije (LOD III) i Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP). Stoga je livanjska Općina potpisala Memorandum o razumijevanju sa nositeljem projekata UNDP-em. Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i 47 partnerskih općina i gradova održana je 19. rujna u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici institucija državne i entitetske razine, načelnici svih partnerskih jedinica lokalne samouprave, kao i predstavnici donatorskih i međunarodnih institucija. Ceremonija je označila početak zajedničke inicijative za jačanje lokalne uprave i predstavlja doprinos poboljšanju kvaliteta života za lokalne zajednice. Projekt LOD III se implementira u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa BiH, a ILDP projekt se provodi u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom za lokalnu upravu i samoupravu RS, kao i Savezima općina i gradova. Oba projekta se realiziraju zahvaljujući financijskoj podršci Europske unije i Švicarske agencije za razvoj i suradnju.

Početak obnove zgrade Stare Općine Livanjski načelnik Luka Čelan sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima talijanskog OXFAM-a, nevladinom organizacijom koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 2003. godine. Ova organizacija je specijalizirana za pružanje pomoći, između ostaloga, projektima razvoja, a Općina Livno je sa istom potpisala ugovor prema kojem će se zajedničkim sredstvima obnoviti zgrada Stare Općine. Radovi će se izvoditi u dvije faze. U prvoj, za koju je raspisan natječaj i za što je u tijeku odabir izvođača radova, bit će izmijenjen krov na zgradi, promijenjena kompletna stolarija te izgrađene dvije betonske ploče. Potom će se pristupiti unutarnjim radovima. Nakon obnove zgrade Stare Općine Livno će dobiti prodajno-izložbeni prostor sa autohtonim proizvodima, plan je da u zgradi bude smještena i gradska galerija te drugi slični sadržaji kojima će biti upotpunjena turistička ponuda grada. 4

Info Livno Bilten br2.indd 4

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:13:40


Sorensen u Livnu Livanjsku općinu posjetio je specijalni izaslanik Europske unije za Bosnu i Hercegovinu, veleposlanik Peter Sorensen i održao sastanak s livanjskim načelnikom Lukom Čelanom na kojem je bio nazočan i predsjednik Općinskog vijeća Livna Nijaz Golub. Na sastanku su bili i članovi delegacije veleposlanik Češke Republike u BiH Tomas Szunyog i zamjenica šefa Misije Kraljevine Nizozemske Ellen Van Reesch te Ole Hammer, EU polilički savjetnik. Načelnik Čelan je u razgovoru upoznao veleposlanika i suradnike sa trenutačnom situacijom na području općine Livno istaknuvši nekoliko projekata čija je realizacija u tijeku te planove za budućnost. Poseban naglasak načelnik je stavio na dvije do sada formirane gospodarske zone Jug i Begovaču, te upoznao s planovima za skoro formiranje gospodarske zone Brda. Jedna od tema razgovora bio je i skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, te su u svezi s tim razmijenjena mišljenja kako će se i u kojem obliku to odraziti na općinu Livno.

Predstavnici EUFOR-a u posjeti Livnu Livanjski načelnik Luka Čelan primio je u posjet zapovjednika EUFOR-a generala Roberta Briegera sa suradnicima. Na sastanku održanom u zgradi Općine Livno načelnik Čelan je generala Briegera upoznao sa trenutačnim političkim i ekonomskim prilikama u općini, naglasivši nezaposlenost kao jedan od problema. Istaknuo je zadovoljavajuću sigurnosnu situaciju. General Briger je izrazio svoje zadovoljstvo što je u općini Livno sigurnosna situacija na zadovoljavajućoj razini te naglasio kako će pripadnici EUFOR-a i dalje činiti sve sa svije strane kako bi takvo stanje i ostalo. Prije sastanka s načelnikom general Brieger sa suradnicima posjetio je LOT tim smješten u Livnu.

Nastavak suradnje s GIZ-om Tim za izradu Akcijskog plana za održivi razvitak – SEAP Općine Livno u radni posjet primio je predstavnike projekta „Konzultacije za energetsku efikasnost u BiH“. Riječ je o timu za evaluaciju u sastavu Marian Rzepka iz uprave GIZ-a u odjelu za energetsku učinkovitost, Christian Seufert vanjski evaluator te vođa tima Brian Schjertzer. Koordinator SEAP-a Općine Livno Pavo Duvnjak izrazio je zadovoljstvo završetkom izrade dokumenta SEAP-a i prezentirao gostima ono što je do sada urađeno na njegovoj provedbi istaknuvši nekoliko važnih projekata za općinu Livno. Riječi dobrodošlice gostima je uputio i livanjski načelnik Luka Čelan, te je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći od strane članova GIZ-a pruženoj timu livanjskog SEAP-a. Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo do sada urađenim te su razmijenjena mišljenja o planovima za budućnost. Sve to u cilju održivog energetskog razvitka općine Livno i ispunjavanju glavnih smjernica Akcijskog plana održivog razvitka a odnose se na smanjenje emisije CO2 za više od 20% do 2020. godine.

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 5

5

26.09.2012 13:13:42


INFO VIJESTI

WWF o vrijednostima Livanjskog polja „Uspostava lanaca vrijednosti održivih prirodnih proizvoda za poboljšanje načina života i stvaranja radnih mjesta u Livanjskom polju“, naziv je radionice koja je održana u organizaciji Svjetskog fonda za zaštitu prirode – WWF, Centra mladih Livno i Općine Livno. Livanjski načelnik Luka Čelan izrazio je svoje zadovoljstvo što su zainteresirane agencije i organizacije u svom radu prepoznale vrijednosti Livanjskoga polja. „Posebno mi je zadovoljstvo što će Općina Livno sudjelovati i u projektu uspostave lanaca vrijednosti održivih prirodnih proizvoda za poboljšanje načina života čija će realizacija omogućiti stvaranje novih radnih mjesta“, kazao je načelnik Čelan. Istaknuo je kako će Općina kao partner pružiti maksimalnu pomoć, u skladu sa svojim mogućnostima, u istraživanju konkretnih mogućnosti za razvoj sektora uzgoja organskog ljekovitog bilja. Za tu je namjenu, naime, već osigurala lokaciju za izgradnju tvornice i proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, kao i lokaciju za rasadnik.

Mobilni tim za pomoć žrtvama nasilja Predstavnici radne skupine za razmjenu informacija i koordinaciju po pitanju nasilja u obitelji na području Hercegbosanske županije na sastanku s načelnikom Lukom Čelanom predstavili su ideju uspostavljanja mobilnoga tima za specijaliziranu pomoć žrtvama nasilja posebno u općinama gdje je takvu vrstu pomoći u redovnim situacijama teško osigurati. Izneseni su podaci o povećanom broju nasilja u obitelji u gotovo svim općinama na području županije. Inače Općina Livno je supotpisnik Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji. Cilj provedbe Protokola je osigurati uvjete za potpun i cjelovit rad nadležnih tijela radi unapređenja zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja u obitelji kao i dosljedna primjena važećih zakona.

Suradnja Općine Livno i Vijeća mladih Livanjski načelnik Luka Čelan održao je radni sastanak sa predstavnicima Vijeća mladih općine Livno. Predsjednik Vijeća mladih Danko Rimac upoznao je načelnika sa trenutačnom situacijom u Vijeću govoreći o problemima s kojima se trenutačno susreću u radu. Kao prioritet navedeno je rješavanje pitanja prostorija koje bi mladi koristili za rad. Načelnik Čelan je rekao da će taj problem biti uskoro riješen. Rimac je zahvalio na dosadašnjoj, kako je rekao, dobroj suradnji te u razgovoru upoznao načelnika sa planovima Vijeća mladih istaknuvši posebno izradu Strategije za razvoj mladih naše općine što, između ostaloga, uključuje analizu postojećeg stanja i definiranje problema i potreba mladih. Na sastanku je rečeno kako će Vijeće mladih na izradi Strategije raditi uz pomoć Općine Livno.

Ulaganja u seosku infrastrukturu Prema odluci o pedeset postotnom sufinanciranju svih infrastrukturnih projekata u suradnji s mještanima odradili niz projekata kada je u pitanju seoska i prigradska infrastruktura. U razdoblju od 2008. do lipnja 2012. izdvojeno je 1.250.000,00 KM. Asfaltirani su putovi u Orguzu, Vržeralima, Podgradini, Priluci, Gornjim Rujanima, Donjim Rujanima, Sturbi, Grgurićima, Srđevićima, Zagoričanima, Brini, Lištanima, Smričanima, Zabrišću, Trčiću, Stupama, Biloj, Vidošima, Dobrom, Podhumu, Malom Guberu. Postavljena je rasvjeta u Suhači, Rapovinama, Prologu, Smričanima, Čukliću, Držanlijama, Orguzu, Srđevićima, Guberu, Zagoričanima, Ljubunčiću, Biloj, Sturbi, Lusniću, Vidošima, Tribiću, Grborezima, Čelebiću, Potočanima, Vržeralima, Žabljaku. 6

Info Livno Bilten br2.indd 6

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:13:45


DAN OPĆINE

ROĐENDAN GRADA

1120. godina od prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja Livno i livanjski kraj prvi puta se spominju u Povelji kneza Mutimira koja nosi nadnevak 28.rujna 892. godine. Još jedan važan povijesni zapis u kojem se spominje Livno je djelo O upravljanju carstvom iz 952. godine Konstantina VII. Porfirogeneta. Međutim, prema pisanju povjesničara Livno seže u još dalju prošlost. Neki od njih ne sumnjaju da je na području današnjeg Livna bilo značajno delmatsko naselje. Dolazak pak Rimljana u livanjski kraj otvara nove stranice urbane prošlosti Livna. Brojni materijalni dokazi pronađeni na području grada poput vodovoda svjedoče o postojanju rimskog gradskog naselja. Livno se već u 9. stoljeću spominje kao gradsko naselje. Ne pretjerani materijalni ostatci srednjovjekovnog Livna ukazuju na to da je Livno imalo tipičnu urbanu osnovu srednjovjekovnog grada. Često spominjanje njegovog imena u poslovnim ugovorima zaključenim u Splitu tijekom 14. i 15. stoljeća pokazuju da je Livno u tom razdoblju razvijeno naselje. Četredesetogodišnja austrougarska uprava donijet će promjene u livanjskom urbanom tkivu. Počinje tada i planska urbanizacija Donjeg grada i intenzivna izgradnja važnih javnih i drugih objekata. Između dva svjetska rata nastala je stagnacija što se odrazilo i na izgradnju Livna. U to se vrijeme izgradila samo zgrada Doma zdravlja i spomenik kralju Tomislavu 1926. godine. Izgradio se novi most, regulirale obale Bistrice, te Banovinska bolnica. Veće promjene u izgradnji Livna počinju tek nakon velikih razaranja u Drugom svjetskom ratu. Izgrađen je veći broj javnih i stambenih zgrada. Utemeljitelji Livna, osim što su vodili računa o obrambenim razlozima gradeći naselje ispod Crvenica, okrenuli su lice grada prema jugu i suncu i dobili grad pun svjetlosti. I danas je to grad sa velikim brojem sunčanih dana.U povijesti koristili su se nazivi Cleuna, Cliuna, Clifno, Clivno...i danas Livno. U ovom kratkom povijesnom pregledu pokušali smo naglasiti samo dio povijesnih činjenica nastajanja Livna. I iz ovog kratkog pregleda neosporno je da je Livno uvijek bilo,ono što je i danas, grad, sa svim potrebnim elementima. Dragi grade, sretan ti 1120. rođendan!

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 7

7

26.09.2012 13:13:47


INFRASTRUKTURA

GRADSKI PARK SA VIŠENAMJENSKIM SADRŽAJIMA Radovi na obnovi i uređenju u Gradskom parku u Livnu na samom su kraju. Ostalo je još nekoliko sitnica čime će izgled i namjena parka biti potpuna. Korito potoka Brina je izliveno te uređeno lomljenim kamenim pločama. Park ima četiri ulaza čije su moderne široke staze popločane i vode do središta parka u kojem je će biti postavljena fontana izgrađena po najvišim standardima. Na ulazu u park sa istočne strane je dječje igralište sa kombiniranom spravom, pješčanikom, mostom s preprekama, klackalicom, vrtuljakom, penjalicom, ljuljačkom, toboganima…Bit će ovo zasigurno mjesto gdje će najmlađi Livnjaci, zajedno sa roditeljima, provoditi ugodne sate u igri u druženju. Staza sa zapadne strane ulaza u park vodit će put cvijetnjaka, niskog ukrasnog raslinja do spomenute fontane. Moderno dizajnirane klupe i koševi upotpunjuju izgled parka. Postavljena je kompletna rasvjeta čime je i započela njegova obnova, izgradnja i uređenje. Dio iza zgrade Narodnoga sveučilišta predviđen je kao višenamjenski prostor za okupljanje mladih.Vrijednost svih radova na uređenju i rekonstrukciji Gradskoga parka je oko 600.000,00 KM. Sada kada je vidljiv konačan izgled nema sumnje da će to biti mjesto koje će biti svojevrsni ukras središnje gradske jezgre. Bit će to mjesto za odmor, druženje i razonodu kako mlađe tako i starije populacije stanovnika. Svi trebamo imati na umu zaštitu okoliša i očuvanje bogatstva za buduće naraštaje .

ZGRADA NARODNOG SVEUČILIŠTA Pri završetku su i radovi na uređenju i obnovi zgrade Narodnoga sveučilišta koja se nalazi u Gradskom parku. Na zgradi je izmijenjen krov, postavljeni su novi otvori, obnovljena unutrašnjost dvorane. U tijeku su radovi na postavljanju fasade na zgradi sveučilišta te uređenje samog ulaza u zgradu kao i betonskog prilaza za invalide. U obnovu i uređenje zgrade uloženo je oko dvjesto deset tisuća maraka. Završetkom radova dobit ćemo centar sa sadržajima koji će služiti svim stanovnicima naše općine a posebno mlađoj populaciji. 8

Info Livno Bilten br2.indd 8

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:13:47


NOVI NOGOSTUPI U SREDIŠTU GRADA

INFRASTRUKTURA

Započeli su radovi na izmjeni dotrajalih nogostupa kroz središnju prometnicu u Livnu. Izgradnja novih nogostupa vodi od djela Trga branitelja Livna put Trga kralja Tomislava i Ulice Gabrijela Jurkića sa obje strane do križanja sa Ulicom Stjepana Radića. Vrijednost radova prema najpovoljnijoj ponudi iznose oko devedeset dvije tisuće konvertibilnih maraka.

GRADI SE GLAZBENA ŠKOLA Osnovna glazbena škola „Franjo S. Vilhar“ u Livnu otvorena je u prosincu 1985. godine. Glazbeno znanje od samih početaka rada škole pa sve do ratnih devedesetih godina stjecalo je u prosjeku stotinu pedeset učenika, u jednoj školskoj godini. U školskoj godini 2012/13 nastavu pohađa stotinu pet, a u školi radi dvanaest djelatnika. Otvoreni su odjeli glasovira, harmonike, gitare, flaute i klarineta. Kroz svoj dugogodišnji rad učenici i nastavnici ove škole ostvarili su niz uspjeha. Na svim natjecanjima u zemlji i svijetu redovito postižu vrhunske uspjehe. Imajući sve ovo na umu dodatno veseli činjenica da će skoro svi ovi i budući učenici dobiti mogućnost i glazbeno se obrazovati u novoj zgradi čija izgradnja je započela ovih dana. Riječ je objektu koji će biti usklađen sa prvim i drugim stupnjem glazbenog školovanja kapaciteta za stotinu pedeset učenika. Izgradnja je predviđena u tri faze, a završetkom prve zadovoljile bi se trenutne potrebe naše općine kao i ostalih općina naše županije. U drugoj fazi predviđena je izgradnja koncertne dvorane kapaciteta dvjesto devedeset mjesta. Treća faza omogućuje puni kapacitet sukladno pravilniku struke. Vrijednost radova prema najpovoljnijoj ponudi iznosi oko milijun i sedamsto pedeset tisuća maraka. Izgradnjom Glazbene škole djeca koja je budu pohađala dobit će osnovno i srednje glazbeno obrazovanje što će im uvelike olakšati daljnje školovanje. Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 9

9

26.09.2012 13:13:50


INFRASTRUKTURA

NOVA PROMETNICA U PODHUMU

U Podhumu su završeni radovi na prometnici izgrađenoj sa kompletnom infrastrukturom. U duljini od dvije tisuće i sto metara riješena je oborinska odvodnja. Potom je na spomenutoj duljini položen asfalt i rubnici. Vrijednost tih radova je dvjesto osamdeset tisuća maraka, od čega je Općina Livno osigurala stotinu četrdeset tisuća maraka, a ostatak Fondacija za održivi razvitak – Odraz. Odrađeni radovi definirani su Ugovorom kojeg je livanjski načelnik Luka Čelan potpisao sa direktorom Ureda za koordinaciju projekta PCU Halilom Omanovićem. Također na istoj dionici u sklopu magistralnog dijela prstenastog vodovoda, prije asfaltiranja podhumske prometnice postavljene su vodovodne cijevi sa odvojcima za priključak sekundarne mreže. Vrijednost radova vezanih za spomenutu dionicu vodovoda je dvjesto šezdeset tisuća maraka.

IZGRADNJA ULICE 4 Započeli su i radovi u ulici broj 4 koja spaja Goričku cestu sa gradskom obilaznicom u duljini od petsto dvadeset pet metara. U Ulici će biti izgrađena kompletna infrastruktura. Vrijednost oko 1.300.000,00 KM

ASFALTIRANJE ULICA Na području grada Livna u tijeku je asfaltiranje nekoliko ulica. Riječ je o Ulici M. Borića u duljini od stotinu osamdeset dva metra. Za pripremne i završne radove postavljanja asfalta u ovoj ulici bit će utrošeno oko osamnaest tisuća i dvjesto maraka. Ulica fra Anđela Kaića u duljini od stotinu devedeset šest metara također dobiva novi asfalt za što je izdvojeno oko dvadeset jednu i pol tisuću maraka. U duljini od dvjesto sedamdeset pet metara radovi se odvijaju i u Ulici Stara Čaršija čija vrijednost je oko dvadeset osam tisuća maraka i novi asfalt bit će postavljen u Ulici kraljice Katarine u duljini od stotinu četrdeset metara, za što je potrebno oko osamnaest tisuća i osamsto maraka.

10

Info Livno Bilten br2.indd 10

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:13:51


FUNKCIONIRANJE GOSPODARSKIH ZONA JUG I BEGOVAČA S ciljem stvaranja boljih uvjeta za potencijalne investitore i privlačenja stranih ulagača, na prijedlog općinskog načelnika, Općinsko vijeće Livna donijelo je odluku o smanjenju naknada za građevinsko zemljište. Tom odlukom cijena metra četvornog zemljišta koje se dodjeljuje za izgradnju objekata isključivo za proizvodnu djelatnost iznosi tek jednu konvertibilnu marku. Ovim Općina Livno želi stvoriti bolje uvjete za investitore i potaknuti ulaganja u proizvodnu djelatnost a sve ciljem otvaranja novih radnih mjesta a time i smanjenja broja nezaposlenih. Prema ranijoj odluci maksimalni popust za građevinsko zemljište za proizvodnu djelatnost iznosio je 80 %, a minimalni 20 %, ovisno o stupnju uposlenosti. Nova odluka svakako će pomoći i u bržem razvoju nove gospodarske zone , zone Brda, čije formiranje je u planu. Od središta grada je udaljena deset kilometara a od magistralnog puta pet. Predviđena površina zone je oko pedeset hektara. Prostor je namijenjen isključivo za proizvodne pogone. Do sada su na području naše općine formirane dvije gospodarske zone Begovača i Jug. Pokretanjem ovih gospodarskih zona zaposlen je određeni broj ljudi. Gospodarska zona Begovača se prostire na trideset pet hektara, smještena je uz magistralni put i od središta grada udaljena dva kilometra. Do sada je iskorišteno četrnaest hektara površine zone. Otvoreno je šest proizvodno-prerađivačkih pogona i izgrađena su dva objekta sa uslužnim djelatnostima. U tim poslovnim objektima zaposleno je stotinjak radnika. Na površini od nešto većoj od trideset sedam hektara formirana je gospodarska zona Jug. Smještena je uz magistralni put a od središta grada je udaljena osamsto metara. U zoni je otvoreno jedanaest poslovnih subjekata trgovinske, uslužne i proizvodne djelatnosti. Zaposlenje je u toj gospodarskoj zoni pronašlo oko stotinu šezdeset radnika.

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 11

11

26.09.2012 13:13:54


POLJOPRIVREDNO-PROIZVODNA ZONA BRDA

Po izgradnji i završetku poslovnih zona Begovača i Jug javlja se realna potreba za izgradnjom poljoprivredno-proizvodne poslovne zone, kako bi se zadovoljile potrebe gospodarskog razvitka općine Livno. Temeljni cilj izgradnje nove gospodarske zone je kroz povećanje broja novih poslovnih lokacija i poticanje gospodarstvenika na ulaganje, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Od davnina se stanovništvo livanjskog kraja bavi stočarstvom i zemljoradnjom, pa se izgradnjom poljoprivredno-proizvodne zone, nastoji stimulirati gospodarstvenike i osmisliti poljoprivrednu proizvodnju. Sama lokacija gospodarske zone Brda (Livanjsko polje, između sela Grborezi i Orguz), ukazuje na razvoj ruralnog dijela općine i poljoprivrednog sektora koji tradicionalno zauzima važno mjesto u Općini Livno. Otvara mogućnosti korištenja prirodnih resursa i razvoj ruralnog područja, što je osnovni cilj osnivanja zone Brda. Odjel graditeljstva i prostornog planiranja pristupa izgradnji prostorno-regulacijskog plana „Brda“, za poljoprivredno-industrijsku poslovnu zonu, koji usvaja OV Livno. Sljedeći korak je izrada izvedbenog projekta za komunalnu infrastrukturu (struja, voda, kanalizacija i rasvjeta), te izvedbeni projekt za izgradnju pristupnog puta i internih prometnica. Projektom je predviđena obuka rukovodećeg osoblja zone izrada Marketinškog plana,izgradnja infrastrukture poljoprivredno-proizvodne poslovne zone na području od 10 hektara ( od ukupnih 40 hektara). Ukupna vrijednost projekta iznosi 745.468,00 eura, od toga se planira tražiti za projekt 490.000 eura od EU organizacija, iz Općinskog proračuna 102.000,00 eura, iz Proračuna Federacije BiH 51 000 eura i županijskog proračuna 102.000,00 eura. Zona je namijenjena za mala i srednja poduzeća, mikro i mala poljoprivredna gospodarstva u općini Livno i regiji. Mala i srednja poduzeća su temelj europskog gospodarstva, kroz novoosnovana poduzeća doći će do porasta broja novih radnih mjesta a doprinose u velikoj mjeri održivom gospodarskom rastu i potiču zapošljavanje. Poljoprivredno-proizvodna zona Brda ima za cilj, promicanje i podršku razvoja postojećih i osnivanje novih poduzeća, promicanje i podršku stvaranju novih radnih mjesta, privući nove investicije u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj industriji, podizanje poduzetničkog duha i svijesti. Projekt je u suglasnosti sa Strategijom razvoja općine Livno 2008.-2015., koja definira razvijeno i održivo gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, mala i srednja poduzeća, te omogućava visoku stopu zaposlenosti kao glavni strateški cilj ekonomskog razvitka. 12

Info Livno Bilten br2.indd 12

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:13:55


VODA U SVIM KUĆANSTVIMA LIVANJSKE OPĆINE O potrebi izgradnje vodovoda, koji bi opasao cijelo Livanjsko polje, po tome u početku i ima naziv Prsten, pričalo se desetljećima. No, zbog zahtjevnosti projekta, visoke cijene koštanja nije se upuštalo u izgradnju. Do početka 21. stoljeća gotovo sedamdeset posto stanovništva općine Livno nije imalo pitku vodu u svojim domovima, iako smo uvijek naglašavali kako imamo tri rijeke Bistricu, Sturbu i Žabljak. I ona sela koja su smještena tik uz rijeku, na primjer rijeku Sturbu, nisu imale izgrađen vodovod. Grad i prigradska naselja bili su jedini koji su imali pitku vodu i to s gradskog vodovoda. U pojedinim selima postojali su lokalni vodovodi koji su povremeno funkcionirali, bez redovitih kontrola ispravnosti vode, kloriranja i sl. Iz svega navedenog da se zaključiti kako je opskrba pitkom vodom na području naše općine bila jedan od najvećih problema. Tek nakon kompletiranja projektne dokumentacije moglo se pristupiti sustavnom rješavanju problema. Odluku o gradnji donosi livanjski načelnik Luka Čelan i godine 2007. započinje izgradnja vodospreme u Zastinju i dijela najzahtjevnijeg magistralnog cjevovoda do Žabljaka. Vrijednost tih radova je oko 650.000,00 maraka. Potom se krenulo sa izgradnjom dionice Južnog kraka vodovoda Žabljak, Bila, Lipa, Prolog, Donji Rujani u duljini od dvadeset sedam kilometara. Vrijednost radova je oko sedam milijuna maraka. Drugi dio Južnoga kraka je također završen, a u sustav povezuje sela Bilu, Srđeviće, Podhum, Miše. Taj dio magistralnog voda zadovoljava potrebe svih sela u jugoistočnom dijelu općine. Izgradnjom Južnog kraka vodovoda „Livanjski horizont“ u svim selima na tom području omogućeno je priključenje kućanstava na vodovod. Prvo selo u kojem je potekla voda iz novog vodovoda su Grborezi. Trenutačno se na sustav priključuju sela Srđevići, Lipa i Tribić. Da bi sustav vodovoda funkcionirao uvezan je rezervoar Zastinje sa izvorištem na Dumanu za što je utrošeno milijun i četiristo tisuća konvertibilnih maraka. Po provedenoj natječajnoj proceduri započelo se sa radovima na Sjevernom kraku vodovoda od Zastinja do Čelebića čijom izgradnjom će biti pokrivena sva sela u sjeverozapadnom dijelu naše općine. Završetkom kompletnih radova na Livanjskom horiziontu bit će postavljeno oko stotinu kilometara magistralnog cjevovoda. Važno je napomenuti da je istovremeno građen vodovod Brina-Gornji Žabljak na koji je priključeno stotinu petnaest kućanstava, potom vodovod na Stupama i u Sturbi a u završnoj fazi izgradnje je vodovod Dobro-Zagoričani. Ovaj kapitalni projekt će dovesti vodu u sva kućanstva naše općine, a po procjeni građevinskih stručnjaka ukupan projekt će koštati oko trideset milijuna maraka. Vrijednost radova, upornost i ustrajnost, čine se opravdanim u onoj mjeri u kojoj bi važnost izgradnje vodovoda za općinu Livno mogli usporediti sa važnošću krvotoka za ljudski organizam. Završetkom ovih radova svaki stanovnik naše općine konačno će moći reći da doista živi u 21. stoljeću. Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 13

13

26.09.2012 13:13:56


ZGRADA OPĆINE UZ BOK ZGRADAMA EUROPSKIH METROPOLA Po ulasku u BiH, austrougarska uprava bila je odlučna da u zemlji razvije gospodarstvo. Tako se prvih godina vladavine grade željezničke pruge, ceste, lokalni putovi. Također dolazi do razvoja poljoprivrede, otvaraju se nove škole. Austrougarska monarhija počinje uvoditi svoj europski način upravljanja, organizira sudstvo, gruntovnicu, katastar i sve druge javne potrebe. Austrougarska vlast, gotovo po svim većim gradovima BiH, potkraj devetnaestog stoljeća gradi zgrade u koje smještaju administraciju. Tako je i u Livnu. Na lijevoj obali Bistrice, preko puta današnjeg hotela „Dinara“ nalazila se kuća, pod nazivom Konak, gdje su najvjerojatnije bili smješteni uredi iz osmanlijskog vremena. Po zgradi Konak i trg dobi ime Konak-Platz. Na mjestu stare zgrade Konak austrougarske vlasti započele su 1893. godine izgradnju nove i veće administrativne zgrade. Kako je zgrada izvorno izgledala može se vidjeti na starim razglednicama Livna iz 1900. godine. Impresivna trokatna građevina, osebujna stila, obojit će izgled trga, izgled grada Livna i u narednim stoljećima. S promjenom vlasti i zgrada i Trg su mijenjali imena i namjene (gotovo uvijek je bila sjedište općinskih i kotarskih vlasti, no i danas kod starijih stanovnika Livna, to središte Općinskih vlasti se spominje pod nazivom Konak. Danas se Konak-Platz naziva Trg branitelja Livna a zgrada je sjedište Općinske uprave. Godine 1944. prilikom bombardiranja grada Livna, zgrada je bila značajno oštećena, ali je odmah po okončanju Drugog svjetskog rata obnovljena i vraćena u funkciju. Poslije te obnove, gotovo 60 godina ništa se značajnije, bar što se tiče obnove i ulaganja u zgradu nije događalo. Pa je vremenom, oronula zgrada, postajala ruglo grada, s poznatim livanjskim ironičnim nazivima tipa „sivi dom“ i slično. Cilj ovog sažetog prikaza povijesti nastanka zgrade Općine Livno nije samo kronološko iznošenje povijesnih činjenica, nego i ukazivanje na realnu potrebu za temeljitom obnovom ovog arhitektonskog bisera, ne samo na području Općine Livno, nego i na prostoru cijele BiH. Livanjski načelnik Luka Čelan 2007. godine donosi odluku, o obnovi zgrade Općine, angažirajući stručni tim građevinskih inženjera, arhitekata, da se zgrada obnovi u što je moguće više izvornom obliku, kakva je izgrađena u vrijeme austrougarske uprave. Ipak, suvremen način življenja i potrebe dvadeset i prvog stoljeća uvjetovali su manje preinake, no nije se značajno odstupilo od izvornog izgleda zgrade. Važno je reći da je pročelje do trga sačuvalo izvorni izgled s trideset tri prozora, koji ukazuju na stoljetnu moć rješavanja svakodnevih problema livanjskog čovjeka. Zahtjevnom i opsežnom poslu obnove pristupilo se 2008. godine. Dodatno obnovu otežava nepostojanje armirane betonske ploče, a dotrajale međukatne konstrukcije (koje su bile izgrađene od drvenih greda, ojačane metalnim nosačima), ne bi izdržale značajnije građevinske zahvate. Moralo se pristupiti izgradnji novog krovišta, jer se staro, 14

Info Livno Bilten br2.indd 14

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:13:58


gotovo samo od sebe, uništeno zubom vremena, polagano počelo urušavati. Na koncu su samo ostali vanjski zidovi i jedan unutrašnji pregradni nosivi zid. Izgradnja armirano-betonskih međukatnih konstrukcija omogućava prilagođavanje rasporeda prostorija potrebama današnje administracije. Tako danas u prizemlju imamo suvremeni Centar za pružanje usluga građanima (tzv. šalter-dvorana), koja omogućava građanima brzo rješavanje njihovih zahtjeva a da bespotrebno ne lutaju po uredima. Donacijom iz GAP projekta Centar je uređen i namješten te opremljen informatičkom opremom koja ubrzava i čini transparentnim rad državnih službenika i namještenika općinskih službi. Centar za pružanje usluga građanima radi osam sati dnevno bez prekida, doslovno je prihvatio sve EU standarde sve to da bi se poboljšala kvaliteta usluga svim stanovnicima Općine. Centar je otvoren 09. ožujka, 2010. godine, dakle prije okončanja rekonstrukcije cjelokupne zgrade Općine. Nakon izgradnje novog krovišta, dobilo se preko 400 četvornih metara novog korisnog prostora, pa je u potkrovlju smještena nova vijećnica. Sada je vijećnica namjenski građena, te udovoljava svim potrebama Općinskog vijeća, tehnički opremljena prema najvišim standardima i ne bi je se postidjeli ni mnogo veći gradovi od Livna. Pored vijećnice je napravljena i manja dvorana namijenjena za rad povjerenstava OV, a svojom polivalentnošću koristi se i za druge namjene. U potkrovlju su smješteni ured Predsjednika OV, te kompletna služba OV. Uredi na prvom i drugom katu zgrade su također u potpunosti obnovljeni, a svojim rasporedom i veličinom su podređeni potrebama današnjih tijela općinske uprave. Zamijenjeni su svi vanjski otvori, napravljeni od novih materijala, čija se veličina i izgled nisu mijenjali s ciljem da sačuvaju izgled od prije. Izmjene u vanjskom izgledu napravljene su jedino na pročelju zgrade do Trga kralja Tomislava a odnose se na izgradnju trijema i još jednog ulaznog stubišta okomitog na zgradu. Izgradnja trijema i još jednog kraka ulaznog stubišta posve su opravdani jer su smanjili gužve i zadržavanje ljudi na ulazu u zgradu, a značajno je uljepšano pročelje zgrade prema Trgu kralja Tomislava. Završetkom građevinskih radova unutar same zgrade pristupa se detaljnoj obnovi fasade pročelja zgrade. Uklanja se stara fasada po kojoj je zgrada dobila podrugljiv naziv „sivi dom“, zatim se oblaže toplinskom fasadom pa se danas sa ponosom može istaknuti da podliježe standardima energetske učinkovitosti. Na koncu, tehnički nevažno, ali veoma važna stavka, odabir boja vanjskog izgleda pročelja, te istaka oko prozora. Poslije detaljnih analiza, promatranja izabrane su istake oko prozora koje svojim stilom, izgledom podsjećaju na izgled zgrade u izvornom obliku, na godine i osebujan stil s kraja 19. stoljeća. Odabir dvije boje, oker i svijetložute, te bijele istake oko prozora, kao da oživljavaju zgradu, vraćaju joj novi-stari sjaj i odišu duh europskog Livna s početka dvadesetog stoljeća. Obnovljenu zgradu otvorio je Općinski načelnik Luka Čelan 20. travnja, 2011. godine. Vrijednost radova obnove i opremanja zgrade je iznosila oko 2,5 milijuna maraka. Trud i uložena sredstva su opravdana ako imamo u vidu što obnova zgrade i njena modernizacija znači stanovnicima Općine u smislu lakšeg, bržeg i kvalitetnijeg pružanja usluga. No, ima jedna druga vrijednost, jedna druga dimenzija, koja uz provedbu svih ostalih planova uređenja , vraća stari štih gradu i ništa manje važno, za neka buduća stoljeća zgrada Općine Livno će krasiti razglednice Livna.

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 15

15

26.09.2012 13:13:59


ZGRADA OPĆINE (fotogalerija)

16

Info Livno Bilten br2.indd 16

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:14:01


BOLJI UVJETI U SPORTSKOJ DVORANI “DALIBOR PERKOVIĆ DALI”

Livno je bilo jedna od prvih općina u Bosni I Hercegovini koje je izgradilo sportsku dvoranu, sa popratnim sadržajima. Bila je to funkcionalna dvorana,koja i danas nosi naziv Dalibor Perković Dali, u kojoj su se odvijala razna sportska natjecanja, koncerti, skupovi i sl. Na žalost, dvorana je godinama propadala, u nju nije ništa ulagano i na radost svih danas su se stekli uvjeti za njezinu obnovu i rekonstrukciju. Radovi su završeni a projekt je realiziran u suradnji Općine Livno, USAID-a, UNDPa, GIZ-a i poduzeća Esco Eco Energija s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti dvorane. Izmijenjena je vanjska stolarija, panelima je zamijenjen pokrov te je uređena kompletna fasada. U dvorani je također sanirano i centralno grijanje. Položene su predizolirane toplovodne cijevi kojima će zgrada biti priključena na gradsku toplanu. Unutar dvorane rekonstruiran je sustav centralnog grijanja, postavljeni su novi radijatori i montirane toplinske podstanice. Zbog dotrajalosti i nemogućnosti rekonstrukcije klima komore u sportsku dvoranu je instaliran novi, moderan i funkcionalan klimatizacijski sustav. Zamijenjeni su ventilacijski sustavi i stavljeni u funkciju. Na krovu sportske dvorane postavljeni su solarni kolektori putem kojih će se dvorana opskrbljivati toplom vodom, a dotrajali bojler za toplu vodu unutar dvorane zamijenjen je novim.Tijekom godine sportsku dvoranu na Zgonima za svoj rad koriste mnogi livanjski sportski klubovi te učenici livanjskih škola za tjelesni odgoj. Realizacijom ovoga projekta za sve navedeno su poboljšani uvjeti. Dvorana je kvalitetnija, udobnija i energetski učinkovitija. Vrijednost odrađenih radova je oko četiristo pedeset tisuća maraka. Ono što je u planu općinskog načelnika i Općine Livno, kada je u pitanju gradska dvorana, je svakako što skorija izmjena dotrajalog parketa. Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 17

17

26.09.2012 13:14:10


OPĆINSKI VJEĆNICI PRIMILI CERTIFIKAT Vijećnici Općinskog vijeća Livna dobili su certifikat za uspješan završetak komponente „Podrška općinskom vijeću“ u okviru inicijative „Lokalno je primarno“. Tim povodom direktor Odjeljenja za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Richard Williams, koji je uručio certifikat, kazao je da je to priznanje za napredak koje je Općina Livno postigla suradnjom izvršne i zakonodavne vlasti i građana. Na dodjeli certifikata nazočnima su prezentirana dostignuća u okviru komponente Potpora općinskom vijeću koja je pozitivno ocijenila i međunarodna zajednica.

UNAPRIJEĐENO PROSTORNO PLANIRANJE U OPĆINI LIVNO Općinsko vijeće Livna donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prostornom uređenju područja livanjske općine. Provedene su aktivnosti na izradi novog Prostornog plana što podrazumijeva donošenje Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana za vremensko razdoblje od 2011. do 2031. godine, usvojen je plan i program aktivnosti za pripremu i izradu prostornog plana, donesena odluka o formiranju Savjeta prostornog plana kao i rješenje o imenovanju njegovih članova. Članovi su birani iz svih dobnih, strukovnih, nacionalnih i inih struktura. Usvajanjem izmjena starog Prostornog plana Općina Livno omogućila je potencijalnim ulagačima investiranje u obnovljive izvore energije poput vjetroparkova kao i ulaganja u proizvodne pogone. Osim naprijed navedenog Općinsko vijeće Livna donijelo je Odluku o izradi niza detaljnih planskih dokumenta odnosno regulacijskih planova. Usvojena je izmjena Regulacijskog plana Podvornica-Zgona, izmjena regulacijskog plana Stanica, donesena odluka o formiranju poljoprivredno-proizvodne zone Brda i pokrenut postupak izrade Regulacijskog plana za tu zonu. U fazi donošenja je i Regulacijski plan Veterinarska.

18

Info Livno Bilten br2.indd 18

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:14:11


TOPLIFIKACIJA GRADA Prije četiri godine započela je realizacija projekta toplifikacije grada Livna. Naime, na prijedlog općinskog načelnika formirano je poduzeće Esco Eco Energija temeljem javnog privatnog partnerstva Općine Livno i poduzeća Dvokut-pro, u omjeru vlasništva od 10 % Općina i 90 % Dvokut-pro. Udio Općine odnosi se na ustupanje objekta gradske toplane i zemljišta u koje se polažu toplovodne cijevi, a sve ostale investicije urađene su sredstvima Dvokuta. Poduzeće Esco Eco Energija registrirano je za proizvodnju i distribuciju energija i to isključivo iz obnovljivih izvora energije. Nakon formiranja poduzeća započinje renoviranje objekta gradske toplane koji je od prestanka rada do obnove postalo odlagalište otpada. Objekt toplane je rekonstruiran, instalirano je postrojenje od 2 MW toplinske energije koja se dobiva iz biomase. Položeno je četiri kilometra predizoliranih toplovodnih cijevi. Do sada su na toplanu priključene četiri stambene zgrade. Toplana zagrijava i zgradu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić te Dječji vrtić „Pčelice“. U svim objektima koji su spojeni na centralni toplinski sustav izvedeni su radovi instaliranja vertikalnih razvoda centralnog grijanja kao i ugradnja mjernih uređaja-kalorimetara kojima se vrši mjerenje utroška toplinske energije za svakog potrošača posebno. Cijenu toplinske energije određuje Općinsko Vijeće Livna i iznosi 0,0982 KM/ kWht što je jedna od najpovoljnijih cijena u FBiH. U tijeku je izvođenje radova na proširenju objekta gradske toplane u kojem će biti smješteno kogeneracijsko postrojenje na biomasu snage 3,5 MW, prvo takve vrste u Bosni i Hercegovini, a koje će kao energent također koristiti biomasu. U slijedećoj grijnoj sezoni na središnji toplinski sustav bit će priključeni objekti Ekonomske škole, Narodnog sveučilišta, MUP-a, Stožera, Zavoda zdravstvenog osiguranja, sportske dvorane i nekoliko stambenih zgrada. U tijeku su i radovi na izgradnji prve solarne elektrane na našim prostorima koja će biti smještena na krovu gradske toplane i puštena u rad tijekom ove jeseni, a čija je snaga 79 kW. U poduzeću Esco Eco Energija Livno trenutačno je zaposleno devet djelatnika, a tijekom grijne sezone po potrebi se angažiraju i dodatni radnici. Povećavanjem proizvodnih kapaciteta i širenjem distribucijske mreže, kao i puštanjem u rad solarne elektrane doći će do otvaranja novih radnih mjesta u poduzeću Esco eco Energija. Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 19

19

26.09.2012 13:14:11


OPĆINA LIVNO DOBILA BEACON STATUS

Općina Livno dobila je status Beacon općine za 2011/2012. godinu, prestižnog priznanja koje se u okviru „Beacon scheme BiH“ dodjeljuje najboljim lokalnim zajednicama. Nagradu je, na svečanoj ceremoniji u Brčkom, primio livanjski načelnik Luka Čelan. Riječ je o VI krugu Beacon scheme Bosne i Hercegovine u kojem se Općina Livno natjecala u oblasti „Ekološki potencijali u funkciji lokalnog razvoja“ s temom „Divlji konji s Kruga“. Općina Livno je kroz spomenutu temu predstavila aktivnosti koje je Općina poduzela u cilju zaštite i promocije divljih konja. Stručno savjetodavno povjerenstvo je od petnaest općina, koliko ih je konkuriralo u oblasti ekoloških potencijala, primjer Općine Livno odabralo kao primjer najbolje prakse, te u istoj oblasti odabralo

još i Općinu Gradiška. Općine iz cijele Bosne i Hercegovine su primjerima svojih praksi konkurirale i u oblastima „Kulturno naslijeđe u funkciji razvoja turizma i promidžbe lokalne zajednice“ u kojoj su nagrađeni Grad Mostar i Općina Trebinje, dok su za temu „Planiranje i usvajanje proračuna u lokalnoj zajednici“ nagradu dobile Općina Novo Sarajevo i Općina Bijeljina. Načelnik Čelan je nakon dodijeljenog priznanja izrazio svoje zadovoljstvo što je praksa Općine Livno prepoznata kao jedan od najboljih primjera i naglasio spremnost u promicanju i razmjeni dobre praske s drugim općinama u Bosni i Hercegovini. Inače, Beacon schema se održava u organizaciji Saveza općina i gradova Federacije BiH i RS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa Federacije BiH, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Vlade Brčko Distrikta BiH. Na svečanoj ceremoniji u Brčkom predstavljene su i teme VII kruga Beacon scheme, a organizatori su pozvali sve bh općine da se prijave na raspisani natječaj.

ZAŠTITA DIVLJIH KONJA S KRUGA – NAGRAĐENA PRAKSA

Planinsko prostranstvo pod nazivom Kruzi u livanjskoj općini rijedak je primjer netaknute prirode. Očuvana prirodna zona s pašnjacima, jamama ponornicama, rijetkim primjerima starih košara, te ljekovitim biljem, pravo je prirodno bogatstvo. Stoga nije ni čudo što je krdo divljih konja upravo

Kruge odabralo kao svoje stanište. Naime, divlji konji na tom području obitavaju više od pedeset godina. Prirodna selekcija je sve donedavno bila jedina koja je diktirala broj konja u krdu. Međutim zadnjih godina pojavio se problem konjokradica. Konje su lovili i koristili najčešće za hranu psima, prodavali su ždrjebad. Kako bi spriječila takve pojave i zaštitila rijetke primjere konja u Europi, Općina Livno je kroz svoj program rada usvojila Odluku o zaštiti divljih konja, odabrala putem natječaja Udrugu koja je preuzela obvezu brige i nadzora nad konjima te izdvojila proračunska sredstva u tu namjenu. Sve je to rezultiralo zaustavljanju krađe i ubijanja konja, te kanaliziranju pravoga puta za razvoj turizma, iskorištavanje turističkih potencijala i prirodnih resursa. Zahvaljujući adekvatnoj promidžbi krdo divljih konja postalo je zaštitni znak turističke ponude općine Livno. 20

Info Livno Bilten br2.indd 20

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:14:13


IZ ŠKOLSKIH KLUPA...

ZAPOČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA U ponedjeljak 3. rujna započela je nova školska godina. U osnovnoškolske klupe prvi put sjelo je dvije stotine i četrdeset učenika. U dvije središnje gradske škole upisana su stotinu dvadeset i četiri učenika, a u sve područne škole stotinu i šesnaest učenika. Ove godine nije bilo upisanih prvašića iz Lusnića, Kovačića, Strupnića, Lipe i Ćosanlija. Za četrnaestero obveznika upisa odgođen je polazak u školu za jednu godinu. U školskoj 2012./13. godini osnovne škole pohađat će ukupno dvije tisuće četristo dvadeset i dva učenika.

RADOVI NA ŠKOLSKIM OBJEKTIMA

Pred kraj građevinske sezone planirana je izmjena krova na zgradi Osnovne škole na Megdanu gdje nastavu pohađa četrdesetak učenika. Na pomoćnim objektima škole u Priluci slijedi izmjena krovišta. U školi u Vidošima u tijeku je izgradnja dimnjaka za centralno grijanje a u školi u Orguzu uskoro će biti instalirana nova peć za centralno grijanje.

I DALJE BESPLATAN PRIJEVOZ UČENIKA Općina Livno je, ako ne jedina, onda barem jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja je svojim učenicima omogućila besplatan prijevoz. Odluka se, na prijedlog općinskog načelnika provodi od prošle školske godine. S takvom praskom nastavljeno je i u ovoj godini na zadovoljstvo oko sedam stotina učenika koliko ih koristi prijevoz.

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 21

21

26.09.2012 13:14:17


KULTURA

LIVANJSKO KULTURNO LJETO U Livnu je ove godine, u organizaciji općinskog Načelnika i Općine Livno, održana manifestacija „Livanjsko kulturno ljeto 2012“. U dvadesetak dana našim sugrađanima je ponuđen niz kulturnih događanja. Manifestacija je otvorena izložbom fotografija pod nazivom „Vrijeme je…“ Andrije Vrdoljaka postavljenoj na rasvjetnim stupovima u Ulici kneza Mutimira, a svečano ju je i uz prigodan govor otvorio livanjski načelnik Luka Čelan. Naglasio je da naš grad, naša općina, livanjski umjetnici, naša kultura i tradicija zaslužuju jednu ovakvu manifestaciju te izrazio zadovoljstvo što su planovi ranijih godina pretvoreni u konkretna događanja. Načelnik je također kazao kako je i ovom manifestacijom prednost dana domaćim, livanjskim stvarateljima: „Želja nam je poticati mlade ljude, podržavati ih u njihovom radu te jačati volju za stvaranjem. Samo zajedno, uz obostrana nastojanja, možemo učiniti našu općinu, naš grad ugodnijim i boljim mjestom. Uz želju da će manifestacija „Livanjsko kulturno ljeto“ postati tradicija u našem gradu načelnik Čelan je istu proglasio otvorenom. Svečanost je svojim nastupom uveličala Kristina Krželj uz pratnju na gitari Darka Kneževića. Veliko zanimanje izazvao je i ovogodišnji sajam knjige na kojem su bili ponuđeni brojni naslovi nakladnika iz zemlje i inozemstva. Mostarski glumac Ivo Krešić u našem gradu je gostovao sa svojom monodramom Otirač. Stečeno znanje u školi slikanja kod akademskog slikara Ivice Vlašića polaznici su prezentirali sugrađanima slikajući na postavljenim štafelajima na središnjem Trgu. U dvorani hotela Park otvorena je i izložba radova polaznika škole. Najmlađim Livnjacima, koji su dvoranu Narodnog Sveučiliša popunili gotovo do zadnjeg mjesta, zasigurno će u lijepom sjećanju ostati dvije lutkarsko kostimirane predstave „Ja šišmiš“ i „Bim-bam-bum“ te etida „Zlostavljanac“ koje su izveli glumci dramskog studija „Virko“ iz Šibenika pod stručnim vodstvom Sergeja Mioča. Ovaj Livnjak, koji živi i radi u Šibeniku, priredio je i večer poezije na terasi hotela Park na kojoj je predstavio svoju zbirku pjesama „Kuća za lutke“. Posebno zanimljiv događaj u sklopu Livanjskog kulturnog ljeta bio je nastup livanjskih kulturno umjetničkih društava. HKUD Dinara, Rudine, Kamešnica, Tribanj i Podinarje obradovali su publiku nastupom na Trgu izvodeći tradicionalne napjeve, kola, gange, bećarce… Književna večer pod nazivom „Čista petica“ okupila je poklonike pisane riječi. Na sebi svojstven način, jedan od najpoznatijih Livnjaka, koji živi i radi u Šibeniku, književnik i književni prevoditelj Pero Mioč brojnu publiku uveo je u svijet poljskih pjesnika za čistu peticu. Govorio je o životu pjesnika uz čitanje njihove poezije, a na koncu večeri publiku je počastio i s nekoliko vlastitih pjesama. Manifestacija „Livanjsko kulturno ljeto 2012“, po prvi put održana u ovakvom obliku, završena je koncertom ansambla Music Forever pod nazivom „Neka cijeli ovaj svijet“ na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava. Nastupili su Stefan Kokoškov tenor, Alma Karmelić sopran, Bjanka Ivas Mamić mezzosopran i Sveto Matošić Komnenović, uz pratnju kvarteta u sastavu Josip Gerbus, Jurica Karuza, Pavle Kolarov i Jadran Dučić. Bio je to koncert vrhunske kvalitete a izvođači su brojnu publiku počastili nizom evergreena, talijanskih kancona i dalmatinskih pjesama. Na koncu kažimo da su apsolutno svi priređeni događaji u sklopu Livanjskog kulturnog ljeta privukli veliku pozornost publike te da su ovom manifestacijom upotpunjena ljetna događanja u našem gradu. 22

Info Livno Bilten br2.indd 22

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:14:20


LIVANJSKO KULTURNO LJETO (fotogalerija)

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 23

23

26.09.2012 13:14:23


SPORT

Nogometni klub Troglav ušao u Prvu ligu Nogometni klub Troglav od ove sezone natječe se u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine. U ovaj rang natjecanja ušao je nakon osvajanja prvog mjesta u nogometnoj sezoni 2011./12. pod trenerskim vodstvom Mirana Dalića. Povodom postignutog uspjeha livanjski načelnik Luka Čelan upriličio je svečani prijem za nogometaše, trenera i upravu NK Troglav. Uz iskrene čestitke načelnik je u obraćanju igračima izrazio spremnost Općine Livno za nastavak potpore livanjskom prvoligašu i u daljnjem natjecanju. U ime Uprave NK Troglav na dosadašnjoj potpori i prijemu zahvalio je predsjednik Mario Šeremet, a u ime igrača kapetan Božo Crnjak, nakon čega su na dar načelniku uručili dres kluba. Trenutačni trener Troglava je Žarko Mandić.

U Livnu održana danska škola nogometa U našem gradu je održana „Otvorena zabavna nogometna škola“ poznatija kao danska škola nogometa. Livno je jedna od nekoliko općina u Bosni i Hercegovini koja je već devet godina domaćin ovoj školi. Djecu, njih oko dvjesto, i njihove trenere posjetio je livanjski načelnik Luka Čelan. Kazao da je pravo zadovoljstvo vidjeti na jednom mjestu toliki broj djece okupljene s ciljem zabave i druženja te naglasio da će Općina Livno kao i do sada dati punu podršku okupljanju djece oko sporta i korištenju sporta kao sredstva za komunikaciju i suradnju među djecom. Inače u organizaciji Otvorene zabavne nogometne škole sudjelovali su nogometni klubovi iz Livna „Troglav“, „Kamešnica“- Podhum i „Junak“- Srđevići. Djeca su svakodnevno trenirala uz stručni nadzor petnaest livanjskih trenera.

24

Info Livno Bilten br2.indd 24

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:14:33


LIVNO, LIVNJACI, LIVANJSKO...

LIVANJSKI GRADONAČELNICI U VRIJEME AUSTROUGARSKE UPRAVE

Austrougarske vlasti, odmah po zaposjednuću Bosne i Hercegovine, pristupaju uvođenju lokalne samouprave. Osnivaju gradske i seoske općine u čijim tijelima sudjeluju isključivo domaći ljudi. Organiziranju gradskih općina vlasti pristupaju s većom zainteresiranošću i s više sustavnosti. Gradske općine bile su pogodne za rješavanje komunalnih problema, a političke vlasti mogle su ih kontrolirati izravno i kontinuirano, jer su organizirane u kotarskim sjedištima. U početku gradski vijećnici i gradonačelnici nisu bili birani nego imenovani. U kasnijem razdoblju doneseni su propisi za upravu gradskih općina s izbornim redom. I prije nego su naredbom Zemaljske vlade od 16. travnja 1879. kotarski uredi dobili ovlaštenje za osnivanje gradskih općina, u Livnu je utemeljeno općinsko zastupstvo i imenovan gradonačelnik. Tako je Livno, uz Sarajevo i Bijeljinu, bilo među prvim gradovima u kojima je konstituirana lokalna samouprava.

Ugledni Livnjaci pokraj česme Milošnik Gornji red slijeva: Niko Stanišić, Kosta Kujundžić, Mehmed-aga Latifić, Pero Kaić, Nuri-efendija Fehimović, Ćazim-efendija, proto Jovanović, fra Jerko Mihaljević, Lazar Kujundžić, Josip Kaić, Nazif Karabeg, Nina Tadić, Ivo Tadić, Pašo Borić, Husein Brkić, Arif Bubalo. Srednji red slijeva: Ibrahim-aga Brkić, Pašo Karabeg, Abdulah Efendić, N. Vojnović, Ali-aga Čizmić, Bećir-beg Hamzalajbegović, Đorđe Stanišić. Donji red slijeva: Niko Buro, Mehmed-aga Džepar, Šaban-beg, Pavao Pavlović, Zulfikar Džepar. (Snimio Franz Thiard de Laforest, Livno, listopad 1878.)

Do imenovanja Gradskog općinskog zastupstva došlo je nakon što je general Stjepan Czikos, kao vojni zapovjednik grada, 30. listopada1878. sazvao vijeće uglednijih građana u prostorije Todorovićeve magaze. Tom prigodom u Općinsko zastupstvo imenovani su: Lazar Kujundžić, Ali-aga Čizmić, Mehmed-aga Džepar, Pero Kaić, Kosta Kujundžić, Mehmed-aga Latifić, Ivo Tadić, Đorđe Stanišić, Zulfikar Džepar, Jakov Jazvo, Ibrahimaga Brkić (članovi), te zamjenici članova: Husein-aga Brkić, Ibrahim Karabeg i Stipo Đogić. Za prvog livanjskog gradonačelnika imenovan je Lazar Kujundžić, ugledni građanin iz bogate srpske trgovačke obitelji Kujundžić (doseljene iz Hercegovine, starijim prezimenom Barzut). Zanimljivo je da je prigodom odlaska gradonačelnika Lazara Kujundžića u Beč (studeni, 1878.), u sastavu bosanskohercegovačkog poklonstvenog izaslanstva, Livanjsko općinsko zastupstvo sastavilo „popis od sedam prošnji“ upućenih „cesaru osloboditelju“ Franji Josipu. Premda je livanjsko općinsko zastupstvo bilo nacionalno i vjerski Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 25

25

26.09.2012 13:14:35


heterogeno, jedna od „prošnji“ (druga po redu) bila je: „da bude hrvatski jezik u učionam, u uredim, i u javnom životu“. Ova povijesna činjenica baca posve drugačije svjetlo na brojne problematične interpretacije nacionalnih i konfesionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini tijekom 19. stoljeća. Livanjsko općinsko zastupstvo bilo je prvo u Bosni i Hercegovini koje je u svoj službeni pečat unijelo vlastiti grb. Bila je to prilagođena inačica grba koji je u zbirci Pavla Rittera Vitezovića, izdanoj 1701. u Beču, prikazan kao bosanski.

Pečat općinskog zastupstva i potpis gradonačelnika Lazara Kujundžića na općinskom dokumentu izdanom 21. srpnja 1879.

Nakon iznenadne smrti Lazara Kujundžića (26.9.1879.), za novog gradonačelnika imenovan je član Općinskog zastupstva Kosta Kujundžić (Livno, 1847.- 1925.). Ovo imenovanje označilo je početak iznimno bogate političke karijere jednoga od najistaknutijih srpskih političara u Bosni i Hercegovini u austrougarskom razdoblju. Kosta Kujundžić odigrao je ključnu ulogu u pokretu Srba za vjersko-prosvjetnu autonomiju. Kostini politički pogledi postali su vrlo brzo nepoćudni onodobnom režimu. Kujundžić je zbog toga, 1881. godine, razriješen dužnosti, a za gradonačelnika je imenovan „podobniji“ Ivo Tadić (Livno,1832.-1919.), potomak najstarije hrvatske katoličke obitelji u gradu. Međutim, ni Tadićev mandat nije dugo potrajao. Zloglasnom livanjskom kotarskom predstojniku Piusu Lazzariniju smetao je mirni i obrazovani gradonačelnik Tadić, pa je sve učinio da ga smijeni i na njegovo mjesto imenuje, 1884. godine, Ali-agu Čizmića, sina nekadašnjeg livanjskog muselima Hasan-age Čizmića. Čizmić je bio gradonačelnik sve do smrti (4.1.1895.). Njegovi suvremenici zapisali su „da je bio dvoličan i da je znao okrenuti kabanicu deset puta u satu“. Livanjskim katolicima zamjerio se kao ogorčeni protivnik gradnje gradske crkve u današnjoj Dinarinoj ulici, „jer bi vlaška crkva bila previše blizu turske džamije“ (na tom mjestu će nešto kasnije biti izgrađen dom Hrvatskog glazbenog društva Dinara). Utječući na kotarskog predstojnika Friedricha Foglara uspio je, 1888. spriječiti gradnju katoličke crkve. Predajom općinskih Kruga u vlasništvo Zemaljske vlade izazvao je bijes naroda. Na njegovu inicijativu, u proljeće 1892. godine, premještena je žitarnica s Turbaše na trg kod Perkuša džamije (današnja „Žitarnica“). Poslije Čizmićeve smrti gradonačelnički stolac preuzeo je Ali-beg Firdus (Livno, 1862. – Sarajevo, 1910.), potomak glasovite kapetanske obitelji koja je upravljala Livnom od 1750. do 1835. godine. Bio je utemeljitelj i prvi predsjednik Muslimanske narodne organizacije (MNO). Na izborima, 1910., izabran je za zastupnika u bosanskohercegovačkom Saboru i postao njegovim prvim predsjednikom. Uz Mehmeda Spahu i Aliju Izetbegovića drže ga najznačajnijim bošnjačkim političarom 20. stoljeća. Firdus je podršku austrougarskih vlasti izgubio zbog otvorenog srbofilstva i političke suradnje sa Srbima. Livanjski kotarski predstojnik Mihajlo Murko višekratno je upozoravao Firdusa da zbog takvih političkih stavova neće više uživati podršku austrougarskih vlasti. Kasnije je vodio uravnoteženiju politiku pa je Beču postao prvi izbor za predsjednika Sabora. 26

Info Livno Bilten br2.indd 26

Bilten Općine Livno - rujan 2012.

26.09.2012 13:14:36


Općinsko zastupstvo Livna 1900. godine Sjede slijeva: Anto Kaić, Sulejman-beg Idrizbegović, Ali-beg Firdus, Ivo Slipčević, Ćamil-beg Hamzalajbegović i Stipo Kaić. Drugi red slijeva: Ali-aga Huskić, Mato Tadić, Krsto Tomović, Jovo Stanišić, Mahmut-aga Mulalić i Ivo Kaić. Treći red slijeva: Anto Mamić, Nurija Fehimović, Ivo Đogić i Anto Tadić

U rujnu 1903. ustoličeno je novo Općinsko zastupstvo, a za načelnika je izabran jedan od najsposobnijih livanjskih trgovaca i dugogodišnji gradski vijećnik Anto Kaić (Livno,1846.-1913.). Car Franjo Josip mu je za posebne zasluge dodijelio odličje „zlatnog križa s krunom“. Zanimljivo je da je Antin sin Mijo u dva navrata bio gradonačelnik Livna. Pred nove izbore za Općinsko zastupstvo Livna, koji su se trebali održati početkom 1907., livanjski Hrvati su tražili da se poveća kvota hrvatskih vijećnika ( s 4 na 7) budući da su imali natpolovičnu većinu u biračkom tijelu. Zemaljska vlada ocijenila je zahtjev opravdanim i prihvatila ga. Izbore koji su održani 25. veljače, a na kojim je pobijedila hrvatska lista, Zemaljska vlada nije odobrila. U rujnu 1907. održani su novi izbori prema novim izbornim pravilima. Hrvatska lista opet je pobijedila srpsko-muslimansku koaliciju. Budući da se ponuđene gradonačelničke dužnosti nisu htjeli prihvatiti Pavo Jazvo i Ivo Đogić, za gradonačelnika je izabran bogati trgovac Ivo Slipčević (Kupres,1850.- Livno,1939.). Novi izbori za Općinsko zastupstvo održani su 17. rujna 1910. godine. Protekli su u ozračju potpunog raskola u hrvatskom biračkom tijelu nastalog nakon izbora za prvi bosanskohercegovački Sabor. Hrvati, koji su prema rezultatima popisa iz 1910. godine predstavljali većinsko stanovništvo u gradu, podijelili su se na pristaše Hrvatske narodne zajednice (HNZ) i Hrvatske katoličke udruge (HKU). Za hrvatske političare stranački interesi bili su važniji od nacionalnih. Sklapali su se nenačelni savezi, korteširalo, obećavalo i varalo. Udrugaši su se revanširali za poraz na svibanjskim izborima za Sabor. Za gradonačelnika je izabran Mahmut-aga Mulalić. Budući da je Mulalić bio zakupnik općinskih poduzeća, Zemaljska vlada poništila je njegov izbor. U ponovljenom izboru izabran je Salih-aga Latifić, sin Mehmedage, vijećnika iz prvog saziva Općinskog zastupstva iz 1878. godine, koji je uživao potporu članova Hrvatske katoličke udruge. Posljednji izbori za Općinsko zastupstvo u austrougarskom razdoblju održani su 21. ožujka 1914. Salih-aga Latifić dobio je još jedan gradonačelnički mandat. Ovo Općinsko zastupstvo nastavilo je raditi i poslije 1918. budući da Kraljevina SHS dugo nije imala propise o lokalnoj samoupravi. Premda lokalna samouprava u austrougarskom razdoblju nije dosegla najviše demokratske standarde (imovinski birački cenzus, uskrata prava glasa ženama, ograničena autonomija lokalne uprave, plutokratski model vlasti), bio je to golem napredak u odnosu na ranije razdoblje. I danas se nerijetko tvrdi kako neki aspekti organizacije austrougarske državne uprave (smatralo se da Austrija ima najbolju državnu upravu na svijetu) još uvijek nisu nadmašeni. Nije za pohvalu, ali je za pouku. Damir Tadić Bilten Općine Livno - rujan 2012.

Info Livno Bilten br2.indd 27

27

26.09.2012 13:14:36


LIVNO

OPĆINA LIVNO TRG BRANITELJA 1 80101 Livno Tel: ++387(034) 201 094 Fax: ++387(034) 200 315 Email: info@livno.ba www.livno.ba

Info Livno Bilten br2.indd 28

26.09.2012 13:14:37

Livno info  

Livno info broj 2 rujan 2012

Livno info  

Livno info broj 2 rujan 2012

Advertisement