Utgivelser 2023 - Forlagshuset i Vestfold as

Page 1

ÅRETS BØKER

2023

Forlagshuset i Vestfold AS Skreppestadveien 46

3261 Larvik

E-post: post@forlagshusetivestfold.no

Internett: www.forlagshusetivestfold.no

Facebook: www.facebook.com/forlagshusetivestfold/

Instagram: www.instagram.com/forlagshuset/

Vi tar forbehold om endringer av pris og/eller utgivelsestidspunkt.

ÅRETS BØKER

2023
Selvhjelp Roman Krim, spenning og thriller Noveller Dikt Barn Biografi Kunst Fag 6 8 16 32 34 36 40 42 44
Innhold

om endringer.

ÅRETS BØKER 2023

LIV Forlag

Tittel Forfatter Sjanger Pris Kommer
Selvhjelp Når hjernen blir et helvete Christine Drage Selvhjelp 349,- Februar Romaner Alt han sa Lise Marie Johansson Roman 349,- Januar Hjertet har flere enn fire kamre Jon Ewo Roman 349,- April Portrett i flammer Stian M. Landgaard Roman 399,- August Å lime sammen knuste vaser Kristine Begiot Roman 399,- Oktober Krim Sofienbergmysteriet Tommy Ueland Krim 349,- Februar Den som hengir seg til Djevelen Lars Helle Krim 349,- Mai Døde øyne ser ikke Jan-Erik Vik Krim 399,- August Beistet Johannes Kaasa Gotisk krim 399,- September Saltstøtten Petter Fergestad Thriller 399,- Oktober Mordenes på Verdens ende Kjell Arvid Nilssen Krim 399,- Oktober En engel til bords Vivi Andersen Psykologisk thriller 399,- Oktober Noveller Brytninger Tonje A. Lissandrin Noveller 349,- Mai Noveller om naturen og kjærleik Marit Olaisen Noveller 329,- Oktober / nov. Dikt Nattbilder, lys Margaret Solberg Dikt 299 September / okt. Barn Stjerneskatten Jann Rygh Sivertsen Barn 249,- Mars Gulliver & Bo – Nordlysets hemmelighet Leah Laahne Tegneserie 249,- April Biografi Angitt av mamma Oddvar Schølberg Biografi 349,- Mai Kunst Kristofer Sinding-Larsen, Italienske landskaper Norske portretter Dyveke Bast Kunst 399 August / sept. Fag 100 skrivetips Myriam H Bjerkli Fag 249 November / des. Med forbehold

SELVHJELP

6

NÅR HJERNEN BLIR ET HELVETE

Denne boken fokuserer på sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse og gir leseren flere enkle grep de selv kan gjøre for å få en bedre fysisk og psykisk helse.

Det er mange som opplever mentale påkjenninger, og Chrsitine Drage ønsker med denne boken å bidra til å øke forståelsen rundt

psykisk sykdom og fjerne stigmatiseringen av psykiske syke. Boka passer for alle som ønsker å lære mer om mental helse, men forfatteren håper aller mest å inspirere og veilede de som har opplevd en mental påkjenning selv. Drage deler også flere enkle grep alle kan gjøre for å få en bedre fysisk og psykisk helse.

ISBN: 9788283303674

kr 349,31. februar

Christine Drage er utdannet Personlig Trener, Kostholdsveileder, Mental Trener og Coach.

Hun har selv gått fra å være overvektig og alvorlig kronisk syk, til funksjonell, frisk og 45 kilo lettere.

Selvhjelp
7
8

Leon var helt annerledes enn alle andre hun hadde truffet. Aldri før hadde hun kjent seg så sett og så ønsket. Alt hun hadde opplevd hittil i livet var falske skyggebilder,

ALT HAN SA

Lise Marie Johansson

som om Leon var den første som virkelig så henne for den hun var. Men våget hun å satse alt?

ISBN: 9788283303605

kr 349,21. januar

Lise Marie Johansson (f.1963) er født og oppvokst i Larvik, men har bodd flere år i utlandet, blant annet i Nederland. Hun er i dag bosatt i Porsgrunn. Hun er utdannet lærer, men har også jobbet flere år i ledende stillinger innen rus- og psykiatrifeltet. I dag jobber Johansson som selvstendig konsulent, rådgiver og forfatter.

Hun debuterte i 2016 med romanen Lillian B.

Roman
9
10
ROMAN

HJERTET HAR FLERE ENN FIRE KAMRE

Jon Ewo

Sommeren 2031 dekker den garvede NRK-krigskorrespondenten Marion Hvitsten den andre amerikanske borgerkrigen.

Krigen utkjempes mellom den evangelikale opprøreren Umpire Galasses og den sittende president, demokraten Samuel CartlandWright.

Sammen med sjåføren og crewet sitt havner hun midt oppi dramatiske begivenheter.

Krigen og en uventet kjærlighetshistorie gjør dette til en fengslende roman fra det polariserte USA. En kontrafaktisk roman fra den andre amerikanske borgerkrig der krig og kjærlighet skaper en eksplosiv handling.

kr 349,17. april

Jon Ewo (født 29. juni 1957 i Oslo) er utdannet bibliotekar, og har arbeidet som biblioteksjef i Vestby kommune. Han har også arbeidet innen forlagsbransjen som manuskonsulent, redaktør, og forlegger. Han debuterte litterært i 1986 og i dag er en heltidsforfatter.

Han er en allsidig og produktiv forfatter, som har gitt ut mer enn hundre bøker for alle aldersgrupper og i en rekke forskjellige sjangre. Jon Ewo er oversatt til ni språk og har vunnet både norske og internasjonale priser for bøkene sine.

Roman
1
ISBN: 978 82 8330 384
11

ROMAN

12

PORTRETT I FLAMMER

Stian M. Landgaard

Jeg vil male deg.

Slik begynner forholdet mellom maleren Arnold Krag og hans unge modell på Isle of Wight høsten 1974. Et portrett blir unnfanget i løpet av tre måneder med stjålne møter og forbudt kjærlighet. Så må han reise tilbake til Norge, men de ser begge frem til å treffes igjen til våren.

Nesten femti år senere sitter Arnold på et sykehjem i Oslo når han mottar et brev som spør: Hvorfor kom du ikke tilbake?

Portrett i flammer er en roman om kunstens kamp mot menneskets forgjengelighet, og om de endelige valgene vi tar.

ISBN: 978-82-8330-404-6

Stian M. Landgaard (f. 1978) er utdannet filosof, oversetter og forfatter, for tiden bosatt i Tromsø. Han har tidligere utgitt romanen Herrer i åndenes rike (2006).

Roman
kr 399,August
13

ROMAN

14

Å LIME SAMMEN KNUSTE VASER

Kristine Begot

Å lime sammen knuste vaser forteller historien om en vond barndom i et alkoholisert hjem, og et vanskelig forhold mellom trettifem år gamle Kaia og hennes far.

Hun har ikke snakket med ham på fem år, da hun plutselig blir oppringt fra et sykehus i Frankrike. Faren har forsøkt å ta sitt eget liv.

Motstridende følelser fyller henne idet hun reiser til Pézenas for å gi forholdet en siste sjanse. Er det mulig å reparere et forhold ødelagt av flere tiår med skuffelser og smerte, eller vil sprekkene alltid være synlige, som når man limer sammen knuste vaser?

ISBN: 978-82-8330-400-8

Kristine Begot (f.1987) kommer fra Stavanger, og bor i Viken etter å ha vært bosatt flere år i Frankrike. Hun debuterte i 2022 med romanen Gi meg en sjanse på Sirkel Forlag, og ga deretter ut romanen Bortkastet skjønnhet på Kolofon Forlag i 2023. Hun skriver også poesi, og debuterer som lyriker i 2023 med diktsamlingen Gjenfødt som en snøklokke på Tekst Forlag.

Roman
kr 399,Oktober
15
16
KRIM

SOFIENBERMYSTERIET

Tommy Ueland

Den pensjonerte drapsetterforskeren

Edgar har endelig funnet

roen på Sofienberg eldresenter. Hver dag får han besøk av barnebarnet Elliot, som sitter i rullestol. De to har et nært forhold og tilbringer tid sammen ved å se på gamle TV-serier og spise

middag i kantinen med Berit og Alma. Berit er eldresenterets hypokonder og konspirasjonsteoretiker, og Alma er Norges første FBI-utdannede profilskaper.

På en av sine daglige rusleturer kommer Edgar over en åpen dør. På innsiden, i godstolen, sitter et lik i en merkelig posisjon. Hva har skjedd?

Det som begynner som en morsom adspredelse fra hverdagens kjedsommelighet for de fire amatørdetektivene, ender fort opp i en ekte jakt.

Et sted der ute finnes en virkelig morder …

ISBN: 9788283303711

Tommy Ueland jobber som senioringeniør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Han er 45 år og bor i Tønsberg sammen med kone, datter og hund.

Tommy har gitt tre engelspråklige bøker tidligere, men dette er hans første skjønnlitterære roman på norsk.

Krim, spenning og thriller
kr 349,22. februar 17
18

DEN SOM HENGIR SEG TIL DJEVELEN

I den vesle bygda Rognvik, sør i Rogaland, er samboerparet Liz Krogh og Kurt Stille opptatt med hvert sitt prosjekt.

Liz er instruktør for Rognvikspelet. Et stykke som tar for seg livet til heksen Ingeborg Persdatter. Kurt har bestemt seg for å skrive en historisk roman om den samme kvinnen.

Planen er å se om det kan finnes noe allmennmenneskelig i det uhyrlige som fikk Ingeborg brent på bålet. I utgangspunktet ser de for seg en fredelig sommer, men slik skal det ikke gå.

Isteden kastes de inn i et mysterium

ulikt alt de tidligere har opplevd. I løpet av noen glohete sommermåneder må de forholde seg til en drept kommunepolitiker, fremmedfiendtlige kommentarer på nett, et hatsk lokalmiljø, truende kappekledde skikkelser og en død katt …

Og midt i Rognvik ligger Svarttjern, et tilsynelatende bunnløst og livløst tjern som drar en viljeløs Liz mot seg …

«Den som hengir seg til djevelen» er en fortelling i Bernhard Borgetradisjonen med alvorlig klangbunn.

ISBN: 9788283303827

Han har tidligere gitt ut en rekke fagbøker og åtte kriminalromaner.

Krim, spenning og thriller

kr 349,2. mai LARS HELLE, (f. 14.03.1957) arbeidet som førstelektor i pedagogikk ved Universitetet i Stavanger, inntil han nylig pensjonerte seg.
19
Vinner av Sølvkniven 2018
20
KRIM

DØDE ØYNE SER IKKE

Jan-Erik Vik

Psykiateren Mona Jones er særdeles anerkjent innen sitt fagfelt, men like beryktet for sin utsvevende omgang med menn.

Da en ung eiendomsmegler blir funnet drept, trekkes hun ufrivillig inn i saken, ettersom hun nylig har hatt et kort, men lidenskapelig forhold til ham.

Etterforsker Emil Ribe blir satt til å løse drapsgåten, som etter hvert også omfatter et nytt drap. Og han

møter på flere utfordringer … En av dem er at han selv har hatt en het affære med den karismatiske Mona Jones.

Døde øyne ser ikke er en nervepirrende krimthriller om relasjoner, drifter, fortidens spøkelser og høyt psykologisk spill.

Romanen er frittstående, men karakterene er kjente for dem som har lest En grav å gå til.

ISBN: 978 82 8330 412

kr 399,August

Jan-Erik Vik er født i 1973, gift og trebarnsfar. Han arbeider i dag som veileder i Aktiv fritid, i Kristiansand kommune.

Jan-Erik debuterte med krimnovellesamlingen Siste timen i 2010. Senere har han utgitt ytterligere fire krimnovellesamlinger, samt at han har publisert mer enn hundre noveller i ulike magasiner i Norge, Danmark og Sverige. Han driftet tidligere podcasten «Krimnoveller» som jevnlig var inne på topplistene i Norge.

Forfatteren gav i 2020 ut sin første krimroman En grav å gå til.

Døde øyne ser ikke blir hans andre krimroman med etterforsker Emil Ribe i hovedrollen.

Krim, spenning og thriller

21

GOTISK KRIM

22

En gruppe gjester er samlet på jaktgodset Orceval. Det ligger i en park beskyttet av en ugjennomtrengelig tornehekk. Utenfor er det store skoger, der et beist vandrer rundt og dreper uskyldige gjetere. Den eneste veien inn og ut er en port i hekken, voktet av en mystisk portner. Alle på Orceval bærer på hemmeligheter, noen mørkere enn andre. Noen år tidligere skjedde en grusom hendelse.»

BEISTET

Professor Buffon er sendt til godset av kong Ludvig XV av Frankrike. Sammen med sin assistent, den unge studenten Tristan, skal han organisere en jakt på beistet. Snart viser det seg at ondskapen ikke bare råder utenfor hekken, på innsiden blir også mennesker drept.

ISBN: 978 82 8330 410 7

kr 399,September

Johannes Kaasa (født 1955) er matematiker, i tillegg er han interessert i historie, uløste gåter og merkelige hendelser. Han er oppvokst i Larvik og Brasil, men bor nå i Oslo. Beistet er hans debut som krimforfatter.

Gotisk krim
23
THRILLER 24
KRIM SPENNING OG

Saltstøtten, en jordansk nasjonalskatt, blir stjålet. Like etter blir en nordmann funnet i Negev-ørkenen. Han kan ikke gjøre rede for seg, og blir sendt til Ola Linges klinikk i Drammen. Tidvis snakker mannen utdødde språk.

Hvordan er det mulig, og hva har hendt med ham?

Hjerneforskeren Ola Linge og kjæresten Amelda Kirogwe forsøker å løse mysteriet. De nærmer

SALTSTØTTEN

Petter Fergestad

seg svaret, men det gjør også sektlederen Jacques de Molay. Han tror Ola og Ameldas bruk av hjernebølgeterapi har åpnet for at mørkets makter kan invadere menneskenes hjerner. Det vil han forhindre. Om nødvendig ved å la dødelig regn falle over jorden.

ISBN: 978-82-8330-395-7

Petter Fergestad er 84 år, og har bakgrunn som dr. techn. i elektroteknikk. Han har etablert flere virksomheter, og har i et halvt århundre arbeidet som bedriftsleder, forsker og konsulent i en rekke land. Denne uvanlig rike erfaringsbakgrunnen gir ham et unikt reservoar å øse av, når han tar med leseren inn i fortellingene sine. Fergestad debuterte som forfatter da han var 78 år, Saltstøtten er hans femte spenningsroman. Boken er en mystisk thriller med krimelementer.

Krim, spenning og thriller
kr 399,Oktober
25
Midlertidig cover

KRIM

26

MORDENE PÅ VERDENS ENDE

Kjell Arvid Nilssen

En vennegjeng utgått på dato –i ferd med å brytes opp av indre stridigheter … Bare rester av uskyldige barndomsminner binder dem sammen –i en skjør lenke av fantasi og virkelighet.

Den skal snart ryke … For, midt i hyttefesten runger ekkoet fra et bestialsk mord som fant sted på

Verdens Ende, fem hundre år siden.

Alt skulle vært glemt …over … Men, så tar livet brått slutt for en av dem på samme sted år 2019.

Etterforsker Stig Motland visste ikke hva som ventet da han gikk av toget på Tønsberg stasjon.

ISBN: 978-82-8330-406-0

Kjell Arvid Nilssen er oppvokst i Sørreisa i Troms, men har bodd i Tønsberg i en årrekke. Han har tidligere utgitt Kjærlighet og død på boreriggen Oil Finder (2007), Venninnepakten (2009) og Antatt skyldig.

Krim,
og thriller
spenning
kr 399,Oktober
27

PSYKOLOGISK THRILLER

28

EN ENGEL TIL BORDS

Vivi Andersen

Nora 1960: Nora befinner seg på loftet. De har stengt henne inne. Det er kaldt og mørkt, men heldigvis finner hun et lys i mørket.

Elise 1990: De har flyttet fra tantens hus. I det nye hjemmet planlegger moren endetiden. Skal hun velge å tro at enden er nær eller kan den dype skogen skjule henne?

Nora 1990: En forsvinning fra fortiden hjemsøker Nora. Vil hun noensinne huske hva som skjedde? Hun lot seg døpe, men er hun renset for all skyld?

Midlertidig cover

ISBN: 978-82-8330-402-2

kr 399,Oktober

Vivi Andersen er 49 år og jobber som pedagogisk leder i barnehage og som miljøterapeut i en bolig for funksjonshemmede. Hun har en allsidig bakgrunn og har jobbet som skuespiller og fotograf. Som fotograf har hun hatt flere utstillinger i Bærum, Oslo og Paris. «En engel til bords» er hennes debut som forfatter.

Psykologisk thriller
29

«Tonje har en god penn.» Levi Henriksen

NOVELLER

30

En kvinne våkner av to mannsstemmer. Hva skjer om hun følger dem? En lege er på vei til historiens første obduksjon og får en hodeløs opplevelse.

Klarer kjendisen å komme seg ned fra fengselstaket?

Hvem er speilbildet til kvantefysikeren?

Og hvorfor står det «Ne fodias» på en gravstein i Venezia?

BRYTNINGER

Tonje A. Lissandrin

Lyset bryter, bølgene bryter, menneskene bryter opp og ut. Gjennom Venezias kanaler, vestover mot vitenskapen, østover mot Adriaterhavet, sørover mot Roma og innover mot erkjennelsen. Dette er en novellesamling om menneskers flukt mot noe som ligner på frihet. Hvem er de?

ISBN:

Tonje A. Lissandrin er en norsk forfatter bosatt i Italia. Hun er også vitenskapskvinne med internasjonal forskerbakgrunn, og fagansvarlig hos Norske lille leksikon. Dette er hennes tredje skjønnlitterære bok.

Noveller
31
kr 349,10. mai

NOVELLER

32

NOVELLER OM NATUREN OG KJÆRLEIK

Marit Olaisen

Ei kvinne dreg ein vakker mann opp av myra. Ei ung jente busett i ein trong dal lengtar etter havet. Ei eldre kvinne driv med paragliding, men må løyne det for mannen sin som er livredd. Ein ung gut dreg til fjells og gøymer seg for menneska som ikkje kan akseptere han slik han er. Ein kornåker gror og blømer i takt med bonden og kjærasten sin kjærleik. Ei byjente blir redd for, fascinert av, og dregen mot den store, opne fjellvidda.

Det er om kjærastar, det er om kjærleik, det er om skog og fjell og hav og himmel.

Naturen sin innverknad og påverknad på menneska og dei menneskelege relasjonane er eit gjennomgåande tema. Naturen kan vere ein ven, naturen kan vere ein fiende. Naturen kan helbrede, naturen kan drepe.

ISBN: 978-82-8330-399-5

Marit Olaisen er pensjonert bibliotekar. Ho har vakse opp på Jørpeland, har gått på Statens Bibliotekhøgskole og studert Folkloristikk og Nordisk språk og litteratur. . Ho har arbeidd ved Stavanger Bibliotek, ved Kolding Bibliotek i Danmark, og ved Rana Bibliotek. Dei siste førti åra har ho budd på Hadeland, der ho arbeidde ved Gran Bibliotek, Jevnaker Bibliotek, Lunner Bibliotek, og ved Roa videregående skole. Frå før har ho gitt ut Lunner Bibliotek 1911-2011. Hundre års historie.

Marit Olaisen debuterte som skjønnlitterær forfattar med novellesamlinga Inn i løynde rom på Liv forlag i 2019. I 2020 gav ho ut novellesamlinga Åleine. Også den på Liv forlag.

Noveller
kr 329,September/ oktober
33

DIKT

34

NATTBILDER, LYS

Margaret Solberg

Partiturene brant.

Instrumentene.

Himmelen brant og lengselen. Savnet vi kunne spille, bevege og løfte hele folkets sorg gjennom. Hevnen hamret inn i kaotiske tonerekker.

Hendene våre er forbrente, stive eller lammet.

Vi memorerer, lytter samme verk samtidig.

Applausen tar ikke slutt blant oss. Setninger er ufullførte.

Hus fasader står med store sårflater. Veiene er fylt av flyktende. Kvinner bærer fugler i håret. Hodene synger.

Solsikkehagl faller over fiendens soldater.

Krigen har kommet. Men også motstanden. Menn mobiliserer. En kvinne baker kaker med originale ingredienser. Orkestre spiller lydløse konserter.

Boka er en hyllest til de som står opp for sin identitet og verdighet. Sin nasjon.

ISBN: 978-82-8330-410-7

Margaret Solberg er født i 1956, bosatt på Sørumsand. Hun jobber som klinisk spes. psyk.spl. på Akershus universitetssykehus. Solberg har tdligere utgitt Taarnet, fragmenter, deltatt i Signaler, er publisert i Vagant og Vinduet, samt i diverse andre publikasjoner. Hun har gitt ut tre diktsamlinger på LIV Forlag.

Dikt
kr 299,September / oktober
35
36

STJERNESKATTEN

Jann Rygh Sivertsen

Stjernegutten bor alene i et lite hus. Han elsker å se på stjernene i den store stjernekikkerten sin. En dag forteller mestersmeden Vulcanus at han skal bygge en stor smie ved siden av Stjerneguttens hus. Da vil himmelen bli full av svartrøyk. Og Stjernegutten kan ikke se på stjernene lenger.

Stjernegutten må lete etter en bit av en stjerne som vil falle ned i den

store, mørke Skumringsskogen. Hvis han finner den vil han bli rik. Da kan Stjernegutten stoppe Vulcanus sine planer.

Sammen med den lille dragen Nesevis, hesten Himmelblakken, alvejenta Måneblomst og rådyret Skogspringer drar han på jakt etter stjerneskatten.

De vet ikke at noen følger etter dem.

ISBN: 9788283303803

kr 249,6. mars

Om forfatteren:

Jann Rygh Sivertsen (f. 1973) er fra Sandefjord. Han har studert litteratur på University of Wales, har flerårig bakgrunn som lektor.

I dag jobber han som forlagsredaktør og forfatter. Han har tidligere gitt ut fire diktbøker.

Jakten på stjerneskatten er hans debut som barnebokforfatter.

Om illustratøren:

Jonas Alexander Larsen (født 1991) fra Larvik jobber som assistent, tegneserieskaper og illustratør.

Han har tidligere gitt ut to tegneseriealbum på Liv forlag, en tegneserie-ebok, samt illustrert to tegneserieromanen i Clue-serien i samarbeid med Jørn Lier Horst.

Barn
37
38

GULLIVER & BO – NORDLYSETS HEMMELIGHET

Mormor forsvinner på mystisk vis men Guliver og Bo baker brød på Revøy. Så får de en telefon fra Kautokeino om at akkurat det samme er skjedd med Fetter Petter ute på Finnmarksvidda. I troen på at det er en sammenheng, reiser Guliver og Bo i Fetter Petters fotspor til nordlysets

sentrum, Sameland, etter svar. Hva i all verden er skjedd med Mormor og Fetter Petter? Hvorfor? Og hva har forsvinningsnumrene med den fortidige nordlysforskeren Kristian Birkeland å gjøre?

ISBN: 978 8330 391 9

kr 279,5. april

Leah Laahne er animatør bosatt i Los Angeles og med røtter fra Revetal. Leah begynte tegneserien Guliver & Bo på hobbybasis i 2014, men ideen har vært der siden barndommen. Hun debuterer med sitt første album i serien kalt Nordlysets Hemmelighet til påsken 2023. Historiene er inspirert av hennes eget nære forhold til hennes mormor Nora Laahne på Revetal.

Barn Tegneserie
39

BIOGRAFI

40
Maria «Mitzi» Gabrielsen og hennes seks søsken ble angitt av mamma og sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt.

ANGITT AV MAMMA

Oddvar Schjølberg

Angitt av mamma er jøden Maria (Schwartz) Gabrielsens sterke historie., fortalt med hennes egne ord.

Marias mor ble forelsket i en SS-offiser. For å starte et nytt liv med ham, anga hun både ektemannen og sine sju barn til Gestapo. Mannen ble sendt til gasskammeret i Auschwitz. Maria og søsknene hennes ble fraktet til konsentrasjonsleiren Therezienstadt i

Tsjekkia, dit ca. 144 000 andre jøder også ble sendt under andre verdenskrig. Rundt 33 000 av dem kom aldri tilbake …

Angitt av mamma kom første gang ut i 2006. Dette er en utvidet og revidert versjon, der vi også følger Marias liv fram til i dag. Går det noen gang an å komme over et slikt svik, gjort av ens egen mor?

ISBN: 978 82 8330 389 6

Oddvar Schjølberg (f.1948) er født og bosatt i Larvik. Han tok grafisk utdannelse i 1966 og jobbet flere år i et trykkeri. Parallelt med jobben på trykkeriet startet han med å levere reportasjer og bilder i lokalavisen Østlands-Posten, og fra 1972 ble det et mer håndfast engasjement i arbeideravisen Nybrott. Han rakk også å ha en fast stilling i 13 år som ambulansesjåfør i Vestfold Fylke.

Bioigrafi
41
kr 349,15. mai

«Spanske postvogner», 1900. (SLB) Dagslyset spiller i plantenes blader, på brostenene og på murveggen, mens vognene har dype lokalfarger, i kjelleren ses et lysende omriss av gjestene som har satt vognene utenfor. Møtet med de store spanske malerne, spansk arkitektur og folkeliv var av stor betydning for Sinding-Larsens utvikling som maler.

42
KUNST

KRISTOFER SINDING-LARSEN, Italienske landskaper Norske portretter

Dyveke Bast

En glemt generasjon i nordisk malerkunst

I 2023 er det 150 år siden maleren

Kristofer Sinding-Larsen ble født. Denne boken er den første samlede presentasjonen av kunstneren. I studieårene søkte han og flere unge nordiske kolleger utdannelse i Danmark og Italia, i landsbyen Civita d’Antino. De dannet en danskitaliensk linje i norsk og nordisk malerkunst fra 1890-årene og fremover. Kristofer Sinding-Larsen erklærte selv at Italia var hans kunstneriske hjemland.

Fra anerkjennelse til motarbeidelse

Dyveke Bast følger ham og en del av de nordiske kollegene hans fra anerkjennelse til nesten glemsel. Boken belyser hva som skjedde da norsk malerkunst kom under nasjonal, franskfundert og monumental dominans, representert ved

de såkalte freskobrødrene, klikken rundt maleren Henrik Sørensen. Den dag i dag viser det nye Nasjonalmuseet ingen bilder av SindingLarsen eller andre nordiske malere fra den dansk-italienske linjen!

Om Civita d’Antino og Citadelløya I 1910 tok Kristofer Sinding-Larsen initiativ et friluftsakademi på Citadelløya etter inspirasjon oppholdene i Civita d`Antino. De nordiske kunstnerne som var i byen, er ikke glemt i Italia. Lokale krefter der har innbudt til samarbeid om formidling av kunstlivet og gjenåpning for ny aktivitet. Dyveke Bast ønsker å gi et norsk bidrag til å fortelle om denne delen av nordisk kulturliv og kontakten mellom kunstnerne i Norden og Italia. Kristofer SindingLarsen er et godt utgangspunkt.

kr 399,August / sept.

Dyveke Maria Hanno Von Bast (f. 1948) er kunstutdannet og bosatt i Stavern. Hun er utdannet ved Oslo katedralskole, Statens Håndverk og kunstIndustriskole og har studert kunsthistorie ved UiO og Det norske institutt i Roma. Hun er engasjert i Fortidsminneforeningen i Larvik, Larvik Museum og Fredriksvern Verfts Venner, samt har en rekke styreverv ved blant annet Kulturhuset Bølgen, Larvik Historielag og Larvik kulturråd. Hun vant Larvik kommunes kulturpris i 2020 for sin mangeårige innsats innen Larviks kulturliv og sin evne til å formidle kulturen ut til andre.

Kunst
ISBN: 978 82 8330 377 3
43

FAG

44
44

100 SKRIVETIPS

Myriam H Bjerkli

Myriam H Bjerkli er en prisvinnende forfatter som har gitt ut både sakprosa, poesi, ungdomsromaner og krimromaner.

I tillegg har hun siden 2010 drevet Forlagshuset i Vestfold, der hun har hjulpet over 250 andre forfattere med å realisere sine bokprosjekt.

Hun har dessverre også refusert tusenvis av manus.

Så hvorfor kommer noen gjennom nåløyet, mens andre blir refusert?

Ofte så er det de samme feilene som går igjen, og ved å lese – og følge rådene - i denne boken kan du unngå dem alle.

I tillegg får du informasjon om det meste en forfatter trenger å vite, helt fra de første ordene blir skrevet, til boken er moden for å bli delt med verden og markedsføringen etterpå.

Uansett om du ønsker å publisere boken din på et forlag, eller gi den ut på egenhånd, - dette er en bok du trenger!

Midlertidig cover

ISBN: 978 82 8330 408 4

kr 249,November/ desember

Myriam H Bjerkli er født i Tromsø, bosatt i Larvik. Hun jobber som frilansjournalist, foredragsholder, forlegger, redaktør, oversetter, og forfatter.

Hun har foreløpig gitt ut ti egne bøker.

Fag
45

Forlagshuset i Vestfold ble etablert i 2012, men vårt hovedforlag – LIV Forlag – ble grunnlagt sommeren 2010. Den gangen var tanken å rette søkelyset mot talentfulle «stemmer» fra Vestfold. Med tiden har vi utviklet oss, og dag gir vi ut forfattere fra hele landet. Under «forlagsparaplyen» Forlagshuset i Vestfold, har vi fire aktive imprintforlag som til sammen gir ut rundt 60 titler årlig.

Alle bøker fra LIV forlag distribueres via Sentraldistribusjonen.

LIV Forlag er vårt hovedforlag, der vi gir ut kvalitetslitteratur innenfor de fleste av litteraturens sjangre.

LYST Forlag er vårt talentforlag, der ferske forfattere vi ser et potensiale i, får en mulighet til å vokse.

Forglemmegei Forlag deler de nære og ekte historiene – med opplag fra 20 til 200.000.

Jubel Forlag er rettet mot næringslivet, og gir f.eks ut firma- og jubileumsbøker.

Forlagshuset i Vestfold AS Skreppestadveien 46

3261 Larvik

E-post: post@forlagshusetivestfold.no

Internett: www.forlagshusetivestfold.no

Facebook: www.facebook.com/forlagshusetivestfold/

Instagram: www.instagram.com/forlagshuset/

Grafisk utforming av Tobias Eie Larsen - tobylarsen.com
46