Page 1

RUIM

gra tis popmagazine

NR 1+2 jaargang 17

60

PROGRAMM

A' S

VAN DE POP PODIA

DER LA GE LA NDEN

livexs.nl JANUARI/FEBRUARI 2012

KASABIAN DRUGS, DRANK EN SEX MET EZELS

RATS ON RAFTS NET BEGONNEN, NU AL DE BESTE?

5 DAYS OFF ALLES OVER HET FESTIVAL L SP EC IA L IV E X S livexs special

5daysoff.nl LiveXS januari/februari 2012 33

LIVEXS SPECIAL

DOPE D.O.D. S!" "WE KOMEN RAUW EN VIE

DE WERELD IS VEROVERD, NU NEDERLAND NOG

LIVEXS IS GRATIS VERKRIJGBAAR IN POPPODIA, BIJ PLATENSPECIAALZAKEN EN VOORVERKOOPPUNTEN VAN CONCERTKAARTEN


MOJO CONCERTS presenteert

“TIME OF MY LIFE” - WORLD TOUR 2012 plus guests Periphery

SPECIAL GUEST

NEW ALBUM IN STORES WWW.SEETHER.COM

NEW ALBUM IN STORES WWW.3DOORSDOWN.COM

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2012 IJSSELHALLEN - ZWOLLE Entree: e 60,50 (incl. servicekosten). Aanvang 20.00 uur.

ZATERDAG 25 FEBRUARI 2012 IJSSELHALLEN - ZWOLLE Entree: e 46,20 (incl. servicekosten). Aanvang: 20.00 uur

WWW.DREAMTHEATER.NET New album ‘A Dramatic Turn of Events’ out now on Roadrunner Records

ZATERDAG 3 MAART 2012 HEINEKEN MUSIC HALL - AMSTERDAM ENTREE: e 38,50 (INCL. SERVICEKOSTEN). AANVANG: 20:00 UUR

New single ‘Days are Forgotten’ & new album ‘Velociraptor!’ out now!

4 DECEMBER 2012 ZIGGO DOME - AMSTERDAM

New single ‘Days are Forgotten’ & new album ‘Velociraptor!’ out now! A Live Nation & DF concerts presentation in association with ITB A This concert is presented by

Live Nation & DF concerts presentation in association with ITB www.kasabian.com www.kasabian.com

Kaartverkoop via

Entree: e 64,90 (incl. servicekosten). Aanvang: 20.00 uur.


colofon LiveXS wordt gemaakt in samenwerking met ruim 60 poppodia en ruim 80 festivals LiveXS is gratis verkrijgbaar bij: poppodia, platenspeciaalzaken, voorverkooppunten en hogescholen en universiteiten.

rats on rafts 22

Postadres Nachtwachtlaan 155 1058 EE Amsterdam

echo And The Bunnymen 24

Bezoekadres: Spuistraat 239 1012 VP Amsterdam Telefoon: (020) 777 06 08 Fax: (020) 772 72 62 e-mail: redactie@livexs.nl www.livexs.nl Hoofdredacteur Anton Slotboom e-mail: anton@livexs.nl / 06-498 812 69 Directie/Uitgever Klaas Leegwater e-mail: klaas@allxs.nl / 06-262 484 59

inhoud

JANUARI/FEBRUARI 2012 What’s Going On 4-8

SLOTWOORD!

Redactie Klaas Knooihuizen (Eindredactie, Start Me Up, Lust For Live, Locals Only!) e-mail: knooi@livexs.nl / 06-498 798 70 Rob van Outersterp (Coördinatie podia en festivals) e-mail: rob@livexs.nl / 06-442 577 56 Arnold Scheepmaker (Start Me Up) e-mail: arnold@livexs.nl Thomas Spiekerman (Website) e-mail: thomas@livexs.nl Danielle Zuidervaart (Website) e-mail: danielle@livexs.nl

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Dat gevoel overheerst nu 2011 erop zit en we eindelijk begonnen zijn aan 2012. Een nieuw jaar waarin de eerste positieve signalen al binnen zijn. En wat smaken ze goed! Pinkpop haalt dit jaar iconen als Bruce Springsteen en Soundgarden binnen, over Lowlands wordt in de wandelgangen al volop gezegd dat het programma uitstekend zal zijn, en zo zijn er nog veel meer fijne berichten. Wij worden er op de redactie enorm blij van.

Bladmanager Frans Urbanski e-mail: frans@allxs.nl / 06-412 090 75

Die gifbeker van vorig jaar lijkt toch een beetje leeg te raken. Voor een deel is dat vast wishful thinking, want Halbe Zijlstra en Ivo Opstelten liggen nog altijd op de loer, maar met alleen maar negativiteit kom je nergens, nietwaar?

Vormgeving Urban Graphix, Amsterdam: Frans Urbanski Loudmouth, Utrecht: Robert Adriaansen Medewerkers: Jeroen Bakker, Pim Blankenstein, John Denekamp, Leo Hoek van Dijke, Maurice van der Heijden, Jim Jansen, Lisa de Jongh, Ioan Kaes, Milo Lambers, Ruud Van De Locht, Hans van der Maas, Daan de Mooy, Omar Munoz Cremers, Haika Nanninga, Annelies Omvlee, Hiske Pronker, Lodewijk Reijs, Albert Reinink, Willem Roose, Nico Slagter, Marco Smeets, Ben Stam, Annelie Verhagen, Koen Verhelst, Marcel Verschoor, Saskia Videler, Pieter Visscher, Leon Weterings Fotografie: Patsie Borgers, Hub Dautzenberg, Kim Derksen, Dimitri Hakke, Joséphine Kurvers, Sandra Leijtens, Robin Looy, Yuri Saalberg, Willem Schalekamp, Marco Smeets, Bert Treep Cover: Anton Volkov Sales: ALLXS BV / Klaas Leegwater e-mail: klaas@allxs.nl / 06- 262 484 59 Abonnementen Nederland: € 24,99 per jaar Buitenland: op aanvraag Abonnementen kunnen elk gewenst moment ingaan en worden aangegaan tot wederopzegging. Aanmelden is telefonisch mogelijk, of via een e-mail aan de klantenservice.

Toch komt aan alles ooit een einde. Aan 2011 én aan mijn tijd als hoofdredacteur van dit blad. De afgelopen periode is LiveXS er inhoudelijk stevig op vooruit gegaan. Daar hebben we met ons team keihard voor gewerkt. Spannende verhalen, sterke interviews, originele insteken: het blad kan op deze manier de toekomst aan. Daar ben ik als hoofdredacteur natuurlijk reuze trots op. Na vijf dienstjaren is het voor mij evenwel tijd om het stokje over te dragen en mijn blikveld te verruimen. Dat doe ik vol vertrouwen, want LiveXS is een uniek product. Dat is het, en dat blijft het.

Anton Slotboom Hoofdredacteur

nr 1+2 jaargang 17

60

PROGRAMM

Klantenservice LiveXS Postbus 44 3740 AA Baarn e-mail: abonnee@livexs.nl / 035-692 5210

Start Me Up!

12-13

DE BELANGRIJKSTE RELEASES VAN DEZE MAAND.

LOCALS ONLY!

15-16

HET BESTE UIT EIGEN BEHEER.

What’s The Story?

18-25

18 HET WONDERLIJKE VERHAAL VAN DOPE D.O.D. 20 SEX, DRUGS & ROCK 'N' ROLL MET KASABIAN 22 ROTTERDAMS TROTS: RATS ON RAFTS 23 DE JAARLIJSTJES VAN 2011: EEN ANALYSE 24 OUDE HELDEN: MARK LANEGAN + ECHO & THE BUNNYMEN 25 HEAR ME OUT: Tommy Ebben + ANNEKE VAN GIERSBERGEn

10 keer

KASABIAN

RATS ON RAFTS NET BEGONNEN, NU AL DE BESTE?

5 DAYS OFF ALLES OVER HET FESTIVAL SPECI AL

2 6-27

ALLES OVER DE WINNAARS VAN DE GROTE PRIJS!

A' S

VA N D E P O PPODIA

LIVEXS SPECIAL

DOPE D.O.D. "WE KOMEN RAUW EN VIES!"

voor €24,99 thuis bezorgd PLUS gratis CD blauzun heavy flowers

DE WERELD IS VEROVERD, NU NEDERLAND NOG

LIVEXS IS GRATIS VERKRIJGBAAR IN POPPODIA, BIJ PLATENSPECIAALZAKEN EN VOORVERKOOPPUNTEN VAN CONCERTKAARTEN

Opzeggingen dienen schriftelijk uiterlijk zes weken voor het aflopen van de abonnementsperiode in het bezit van de Klantenservice te zijn.

10-11

MET CONCERT VAN DE MAAND: AMATORSKI IN ROTOWN, ROTTERDAM

DER LAGE LANDEN

livexs.nl janUari/FeBrUari 2012

DRUGS, DRANK EN SEX MET EZELS

LIVEXS

Adreswijzigingen moeten schriftelijk of per e-mail uiterlijk drie weken van tevoren doorgegeven worden aan de klantenservice.

Lust for live

GROTE PRIJS VAN NEDERLAND Namens de redactie, RUIM

New Media Manager Seb van Dijk e-mail: webmaster@livexs.nl

gratis popmagazine

Marketing/Lezersonderzoek Jarson Menckeberg e-mail: jarson@allxs.nl / 06-454 563 95

MET LAFARO, DE FESTIVALUPDATE EN DE COLUMN VAN ARNOLD SCHEEPMAKER.

Meer info check www.livexs.nl

EUROSONIC NOORDERSLAG

29-31

alles over het belangrijkste showcasefestival van het jaar

5 DAYS OFF

Vijf dagen lang de beste elektronische muziek

backstage

37

DE RUBRIEK WAARIN EEN POPPODIUM WORDT VOORGESTELD. DEZE MAAND: VERA IN GRONINGEN.

podia

Druk: Roularta Printing, Roeselare (BE)

33-35

39-58

WAT SPEELT ER DEZE MAAND IN DE cONCERTZALEN?

Distributie: Van Galen Transmission, Almere ISSN: 1571–1854 De uitgever kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor enige eventueel geleden schade door foutieve vermelding in dit blad. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen in welke vorm dan ook zonder nadrukkelijke toestemming van de uitgever.

grote prijs van nederland 26

© 2012, LiveXS Popmagazine BV.

blaudzun 31

LiveXS januari/februari 2012 3


what's going on FAME KRIJGT TWEEDE LEVEN

LAFARO

Eerst kwam het bericht dat de kolossale Amsterdamse platenzaak Fame op de Kalverstraat dicht ging. Dat nieuws werd met treurnis onthaald. Maar toen de kruitdampen waren opgetrokken werd bekend dat Fame een doorstart maakt en open gaat in het winkelcentrum Magna Plaza, ook in Amsterdam en slechts op een steenworp afstand van de Dam. Deze winkel gaat op 26 februari open en zal bestaan uit vijftig procent dvd's en vijftig procent muziek.

MOTEL MOZAIQUE START KAARTVERKOOP De dagtickets voor het Rotterdamse festival Motel Mozaïque zijn direct na de jaarwisseling in de voorverkoop gegaan. Ook de passe-partouts zijn inmiddels te koop. Motel Mozaïque vindt plaats van 19 tot en met 22 april op verschillende locaties in de binnenstad van Rotterdam. Bowerbirds, Fink, 2:54, Nick Steur, Soap&Skin, Apparat Band, Rob Sweere, Bliss, Dorian de Rijk en t.r.a.n.s.i.t.s.c.a.p.e. zijn de eerste namen. Motel Mozaïque bestaat sinds 2001, het jaar dat Rotterdam de culturele Europese hoofdstad was.

WAERDSE TEMPEL GESLOTEN Het zat er al aan te komen, maar de hoop bleef. Helaas zijn de deuren van de Waerdse Tempel, een mooie popzaal in het Noord-Hollandse Heerhugowaard, gesloten. Het bleek niet rendabel om een popzaal van dat formaat op die plek open te houden. De pijnlijke beslissing zorgde voor veel ophef in de regio van de zaal, maar dat mocht niet baten.

4 LiveXS januari/februari 2012

PINKPOP DEELT LEED “Aan de aangekondigde alom vervloekte verhoging van de BTW van 6% naar 19% valt niet te ontkomen”, beseft de organisatie van Pinkpop. “De verhoging zou betekenen dat een dagkaart voor Pinkpop minimaal € 10 duurder moet worden en een weekendkaart minimaal € 20.” Maar dat gebeurt niet. Het festival in Landgraaf deelt dit jaar het leed met de bezoekers. Dat betekent dat de dagkaart slechts € 5 duurder zal worden. Deze gaat € 80 kosten, exclusief voorverkoopkosten. De weekendkaart kost € 160 exclusief voorverkoopkosten. De voorverkoop start op zaterdag 3 maart via de gebruikelijke voorverkoopadressen. Pinkpop vindt op 26, 27 en 28 mei plaats in Landgraaf. De komst van Bruce Springsteen & The E-Street Band en Soundgarden is al bevestigd.

In de rubriek Coming Up vertellen artiesten over hun aanstaande tournee. Hoe bereiden ze zich voor? Wat staat er op stapel? Deze keer is het de beurt aan de Ierse rockformatie LaFaro, onder meer te zien op Eurosonic. Zanger en gitarist Johnny Black vertelt. “We schrokken ons dood.” De bandnaam komt je misschien nog niet bekend voor, maar LaFaro is het afgelopen jaar toch écht veel op tournee geweest. De band speelde onder meer in Engeland, Duitsland, Denemarken, Zweden en ook in Nederland stonden ze op de planken. De vele afgelegde kilometers hebben hun tol geëist. “We waren onderweg naar een optreden in Stockholm toen onze tourbus het begaf,” vertelt Johnny. “We schrokken ons dood toen er ineens allemaal rook uit de bus kwam! De bus heeft het niet overleefd. Daarom zijn we nu op zoek naar een nieuwe. Dus als iemand eentje er te koop heeft staan...” Met of zonder nieuwe bus is de band te zien tijdens Eurosonic. Dat werd tijd, want na het debuut uit 2010 bracht LaFaro in 2011 het tweede album Easy Meat uit, met invloeden uit de punk, hardcore en rock. “Onze muziek is heel hard en intens, alsof iemand je in het gezicht slaat en je op slag wakker schudt.” Met deze liedjes als mokerslagen gaat de band in februari opnieuw op tournee. Het liefst ziet Jonny zijn publiek iedere avond springen, dansen en crowdsurfen. Bij onze oosterburen schiet dat er nog wel eens bij in. “Het publiek in Duitsland schreeuwt vaak door onze nummers heen. Heel vervelend. Ook onze humor komt vaak niet aan.” Nee, dan de Nederlanders. “Jullie zien er zo leuk uit! Vergeleken met jullie voelen wij ons die monsters uit Lord Of The Rings. Maar van mooie en blije gezichten krijgen we extra energie.” Daniëlle Zuidervaart LIVEDATA 12 januari Eurosonic Noorderslag, Groningen 2 februari Bibelot, Dordrecht 25 februari EKKO, Utrecht


JUST OPENED.

MINI BRAND STORE LEIDSEPLEIN AMSTERDAM. WWW.MINIBRANDSTORE.NL


Don’t Believe The Hype PEARL JAM EERST IN ZIGGO DOME

Kaarten zijn er niet meer verkrijgbaar, maar Pearl Jam is op 26 en 27 juni de eerste band die gaat spelen in de te openen Ziggo Dome in Amsterdam. De bouw van de poptempel, die plaats moet bieden aan twintigduizend bezoekers, vordert inmiddels gestaag. In de winter van 2012 komt bovendien Deep Purple ook spelen. Deze band staat op 4 december op de planken.

EXIT IS FAILLIET Het jaar begint wel heel mager voor de mensen achter de Rotterdamse popzaal Exit, de zaal in het hart van de stad waar jong talent de kans kreeg om te groeien. Het geld blijkt op en daarom blijft de zaal in 2012 dicht. Failliet, dus. De website werd al niet meer bijgewerkt en dat bleek een voorteken.

LENNY NAAR BOSPOP De eerste naam voor Bospop is bekend! Lenny Kravitz komt het festival dit jaar afsluiten. De Amerikaanse rocker stond eind vorig jaar nog in een uitverkocht Ahoy en liet zich niet lang daarna ook even zien bij The Voice Of Holland. Deze zomer keert hij dus terug. Bospop 2012 vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 juli. De voorverkoop voor Bospop begint op zaterdag 25 februari. Weekendtickets gaan 130 euro kosten, een dagticket 75 euro. Beide prijzen zijn exclusief servicekosten. Op donderdag 23 februari worden meer namen bekend gemaakt.

FESTIVAL UPDATE! DE OLIEBOLLEN ZIJN ER WEER UITGEZWEET IN DE SPORTSCHOOL, DUS DAT GOEDE VOORNEMEN KUNNEN WE AFVINKEN. OP NAAR DE FESTIVALS DUS. Laatst waren de [PIAS] Nights in Eindhoven, en straks (16 & 17 februari) in België. Mogwai, Agnes Obel, Etienne De Crecy, M83 en First Aid Kit staan daar onder meer. Voor Cross-linx (23 t/m 27 februari) in achtereenvolgens Utrecht, Groningen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam is nog alitjd slechts één naam bekend, te weten Kaleidoskop. De programmeurs zijn ondertussen druk bezig met een mooie hoofdact. Maart beginnen we in Den Bosch, want daar vindt het knusse indiefestival fabrIQ (10 en 11 maart) voor de derde keer plaats. Het programma krijgt inmiddels aardig vorm, met onder meer Xiu Xiu, Chad VanGaalen, Cass McCombs, Peggy Sue, Cold Pumas en Damien Jurado. Yes!

Pasen vier je niet thuis, maar op Paaspop (6 t/m 8 april) in Schijndel. Temeer omdat Within Temptation, Heideroosjes, Triggerfinger, Gers Pardoel, Vanderbuyst en Pulled Apart By Horses er ook zijn. Roadburn (12 t/m 15 april) in 013 en Midi Theater in Tilburg was binnen 7 minuten uitverkocht. Dat is ook wat. De gelukkige bezitters van een kaartje kunnen er genieten van onder meer Voivod, OM, Kong, Barn Owl, Jesu, Left Hound en Urfaust. Lekker. Punk en aanverwante muziekstijlen vind je op Groezrock (28 en 29 april). De Belgen bevestigden inmiddels onder meer Billy Talent, Simple Plan, Rancid, Terror, Anti-Flag, Alkaline Trio en Lagwagon. We kijken er naar uit. En dan is het alweer mei, en dan leggen de vogels weer een ei, maar dat boeit ons eigenlijk niet zoveel. Tot de volgende keer dus maar weer.

Ik ben een lijstjesfetisjist. Dus koop ik ieder jaar trouw elke publicatie die uitkomt om te zien wat wie wanneer en waar goed vond. Zelf draag ik bovendien mijn steentje bij met een Tune Top 100 die ik eind december integraal draai in Tivoli en de Melkweg. Het gaat daarin niet om exacte verschijningsdatum, want er zitten wat nummers uit 2010 en zelfs al uit 2012 bij. Het gaat om wat ik zelf mooi vond in 2011, en wat goed werkte op de dansvloer. En ja, Florence, PJ, Tom Waits en al die anderen die hoge ogen scoorden in de lijstjes van anderen heb ik wel gehoord, maar ze staan er niet in. Hoe mijn lijst er dit keer uit zag? Ik heb hem eens helemaal voor jullie uitgeschreven. Hieronder de top 30. Lijstjes-fetisjlisten kunnen de volledige Top 100 bekijken via www.livexs.nl. 30. Mr. Saxobeat – Alexandra Stan 29. I Don’t Believe You – The Thermals 28. Young Blood – The Naked And Famous 27. Junk Of The Heart (Happy) – The Kooks 26. Helix – Justice 25. Restless – Kakkmaddafakka 24. Scary Monsters And Nice Sprites – Skrillex 23. Midnight City – M83 22. Red Nation – The Game feat. Lil Wayne 21. I Need A Dollar – Aloe Blacc 20. Wreckin’bar (Ra Ra Ra) – The Vaccines 19. Illmerica – Wolfgang Gartner 18. Ginger Pubes – Cookie Monsta 17. Plage – Crystal Fighters 16. Told You Once – Howler 15. Tetris – Doctor P 14. Somebody That I Used To Know – Gotye 13. The Bay – Metronomy 12. Video Games – Lana Del Rey 11. Come Closer – Miles Kane 10. Pumped Up Kicks – Foster The People 9. There’s Nothing In The Water We Can’t Fight – Cloud Control 8. Ritual Union – Little Dragon 7. Everyday – Rusko (Netsky Remix) 6. Oostende – Spinvis 5. I Love London – Crystal Fighters 4. Thunder Bay – Hudson Mohawke 3. Why Won’t You Make Up Your Mind? – Tame Impala (Erol Alkan Remix) 2. I Follow Rivers – Lykke Li (Magician Remix) 1. Lonely Boy – The Black Keys Arnold is als dj bekend onder de naam Kill All Hipsters. Bovendien is hij journalist. Op livexs.nl zijn ook zijn vorige columns te lezen.

LiveXS januari/februari 2012 7


what's going on

TWO DAYS LEFT IS LOCAL HERO VAN HET JAAR paden af. Door middel van onze tweekoppige vocalen, samples en aparte gitaarpartijen proberen we er een eigen draai aan te geven. Inspiratiebronnen zijn bands als Deftones, Norma Jean en Enter Shikari.”

Two Days Left is door de lezers van LiveXS verkozen tot Local Hero van het Jaar 2011. Dankzij deze overwinning staat Two Days Left, de metalcoreformatie uit Brabant en Limburg, deze maand op Eurosonic Noorderslag. Bassist Rene Sebastiaan vertelt. “Het is ongelooflijk hoeveel mensen zich hebben ingezet voor ons.” Hadden jullie verwacht te winnen? “In eerste instantie niet. We vonden dat we heel zware concurrentie hadden. Vooral Hunting The Robot zagen we vooraf als grote concurrent. Maar we hebben keihard ons best gedaan om stemmen in te zamelen. Het is ongelooflijk hoeveel mensen zich hebben ingezet voor ons. We hebben om aandacht gevraagd via social media, popzalen waar we hebben opgetreden en mensen die we direct of indirect kennen. Zelfs moeders van vrienden hebben gestemd. Zo’n grote groep mensen die op je stemt geeft je zelfvertrouwen echt een enorme boost.”

8 LiveXS januari/februari 2012

Wat betekent deze overwinning voor jullie? “Het is een heel mooie kans om verder door te groeien en meer mensen bekend te maken met onze muziek. Op Eurosonic hopen we zoveel mogelijk bezoekers te overtuigen en goede reacties te ontvangen. Ook hopen we in contact te komen met mogelijke boekers.” Omschrijf jullie muziek eens. “Dat blijft altijd een lastige vraag. We noemen het zelf melodische metalcore. Maar we zijn niet zo gemakkelijk in een hokje te proppen en we wijken graag van de gebaande

Wat zijn jullie verwachtingen van Eurosonic? “We hopen daar zoveel mogelijk mensen te kunnen overtuigen. We hebben de afgelopen weken bijna elke dag gerepeteerd omdat we natuurlijk goed voor de dag willen komen. Er wordt ook goed nagedacht over de setlist. We willen een goede spanningsboog creëren. Verder ga ik nog niks verklappen. Mensen moeten gewoon komen kijken!” Wat zijn jullie goede voornemens voor 2012? “Er zijn al wat nieuwe nummers in de maak. We gaan volgend jaar zeker ook werken aan een album. En we willen natuurlijk zoveel mogelijk blijven spelen. Mensen verbazen met onze muziek, zodat ze denken: hey, dit is dus óók Two Days Left. Daarnaast hopen we hier en daar een zomerfestival mee te pikken, en dan denk ik in het bijzonder aan Paaspop.” LIVEDATA 12 januari Walrus @ Eurosonic Noorderslag, Groningen 20 januari Lakei, Helmond


lust for live

Aux Raus @ Effenaar, Eindhoven 1 januari © Marco Smeets

coördinatie: Klaas Knooihuizen (tekst) & Anton Slotboom (beeld)

Peter Pan Speedrock @ Speedfest2, Klokgebouw Eindhoven 11 december © Marco Smeets

recensies lezen?

Check www.livexs.nl

tim knol @ w2, den bosch 17 december © Sandra Leijtens

Peter Hook and The Light @ Effenaar, Eindhoven 20 december

© Marco Smeets

10 LiveXS januari/februari 2012


concert van de maand

amatorski

xxxxx

MOOIER KUN JE EEN CONCERTJAAR NIET BEGINNEN

ROTOWN ROTTERDAM 5 JANUARI 2012

K

op dicht! De radeloosheid klinkt door in de naar de achterste rijen geschreeuwde woorden van een toeschouwer vooraan. Op de eerste uitverkochte avond in 2012 staat Amatorski uit Gent op het podium, en hun breekbare liedjes vragen natuurlijk om stilte. Maar vanavond krijgen ze die niet. Dus is het zaak om het gezwam van een deel van het publiek te negeren en te luisteren naar wat we tussen de verhalen over oud en nieuw, hypotheken en Facebook door wél van het podium af komen horen. En dat is gelukkig behoorlijk indrukwekkend, want zoals we vooraf al hoopten zweeft Amatorski een beetje op deze stormachtige avond in januari. Ondanks het geouwehoer krijgen de liedjes van het prachtige debuut TBC vanavond gelukkig alle tijd en ruimte. Soms vallen ze zelfs letterlijk stil. In de zaal

Erik Engelen, Rotterdam “Ik luister vaak naar Studio Brussel en daar is Soldier een hit. Het nummer dat zo vaak voorbij komt maakte me nieuwsgierig. Eigenlijk was ik te laat en was het concert al uitverkocht, maar via Twitter kon ik nog net een kaartje krijgen. Gelukkig, want het was zeker de moeite waard. Dat een band met zachtere liedjes in Rotown staat vind ik juist wel leuk. Het hoeft toch niet altijd hard en stevig? Wel werd er veel geouwehoerd, ja.”

is het niet te horen, maar op het podium kun je op die momenten ongetwijfeld een speld horen vallen. Een band die dergelijke omstandigheden negeert, opgaat in eigen werk en bovendien eigenwijs durft te zijn: mooier kun je een concertjaar natuurlijk niet beginnen. Wie de band aan het werk ziet snapt meteen dat Amatorski in Vlaanderen alvast de kassa's doet rinkelen. Want alhoewel de liedjes zelden voorspelbaar zijn en de muziek bovendien als postrock omschreven wordt, is de band mede door Inne Eysermans' zachte en heldere stemgeluid toch vooral toegankelijk voor een groot publiek. Dat blijkt in Rotown, want de toeschouwers zijn zowel jong als oud, fijnproever als Pinkpopganger, Rotterdammer als Vlaming. Vanwege het succes in hun thuisland wordt de band door fans uit Gent nu zelfs naar Rotterdam gevolgd. Je zou bijna

Pieter Daans en Nel Verbeke, Gent “Het was supergoed! We zijn vanavond in muzikale wolkjes beland. We hebben Amatorski in Gent al zien optreden, dat was ook al sterk. We mochten vanavond meereizen met het voorprogramma en zijn hier gratis binnen geraakt. Het is een fantastische avond. Amatorski maakt postrock met lieflijkheid. Het was prachtig!”

kunnen spreken van popstertaferelen. Maar de gezellige praatjes van Inne tussendoor verpesten de spanning die bij zo'n uitverkochte avond als deze hoort eigenlijk een beetje. Het gekeuvel past niet echt bij Amatorski, dat gemaakt is voor zitconcerten en een aandachtig luisterend publiek en met de vooral in Vlaanderen grote hit Soldier als sterke troef stiekem wel een beetje beter verdient. In de zaal hangen wel waarschuwingen, maar die gaan niet over te hard praten. Nee, die gaan over het verbod op fotograferen zonder fotopas. Ook belangrijk, maar niet door de welwillende bezoeker. Dat moet de volgende keer dus beter, al is het afvragen of er in Rotown een volgende keer komt. Amatorski is een hit, en dat is dik verdiend. Ook in Nederland lonken de grote zalen. (Anton Slotboom)

Gerda Schaaf, Den Haag “Ik houd de agenda van Rotown altijd al in de gaten. Toen Amatorski werd aangekondigd ging ik op YouTube kijken en luisteren en dat beviel me. Het concert is me net zo uitstekend bevallen. Rotown is een prettige zaal, vind ik. Ik stond vooraan, bij de eerste paal links zo'n beetje, en kon dus in ieder geval genoeg zien. Er werd inderdaad veel gepraat deze keer, vond ik. Bij een vorig concert hingen nog bordjes met stilte gevraagd, die waren er deze keer niet. Dat was achteraf toch wel nodig geweest.”

LiveXS januari/februari 2012 11


start me up!

coördinatie: Arnold Scheepmaker

BARRY ADAMSON

I WILL SET YOU FREE (CENTRAL CONTROL/KONKURRENT) ★★★★★ Barry Adamson was ooit bassist in Magazine en Nick Cave’s Bad Seeds maar houdt er al ruim twintig jaar een wonderlijke solocarrière op na. Je weet nooit wat je krijgt: soms een filmsoundtrack of soortgelijke sfeermuziek, dan weer een eclectische popof rockplaat. In die laatste categorie valt I Will Set You Free. Adamson is zo’n muzikant die eigenlijk teveel kan, maar hij weet zijn talenten hier aardig in een coherente popplaat te gieten. Het gemiddelde bestaat uit groovy popsongs met een jazz-tic waarin Adamson prettig croont op een Iggy Pop-manier en ook regelmatig knipoogt naar zijn soundtrack-werk. Knappe, goeie en ook best toegankelijke plaat, maar wederom vooral één voor zijn echte bewonderaars. John Denekamp

BLITZEN TRAPPER

AMERICAN GOLDWING (SUB POP/KONKURRENT) ★★★★★ De Amerikaanse band Blitzen Trapper maakt platen sinds 2003. De eerste drie in eigen beheer, met een klein en trouw aantal volgelingen tot gevolg. Sinds Furr uit 2008 staan ze onder contract bij Sub Pop en hebben de heren een duidelijke eigen koers gevonden. Die lijn zetten ze op American Goldwing door. Bijster origineel is het zeker niet, maar dat is meer voor de kniesoren. De alternatieve countryfolk met rockbite komt steeds beter tot zijn recht en vooral nummers als Your Cryin’ Eyes en Street Fighting Sun staan als een stevig gefundeerd huis. Maar ook breekbaar komen de Trappers goed voor de dag, bijvoorbeeld in Girl In A Coat. Maar het slotakkoord van het album, Stranger In A Strange Land, compleet met zielsnijdende mondharmonica en steel guitar, vormt het absolute hoogtepunt. Hans van der Maas

THE CUBICAL

IT AIN’T HUMAN (SONIC RENDEZVOUS) ★★★★★ In het jaar dat The Black Keys nu echt definitief doorbrak en Seasick Steve een hoogtepunt vormde op Lowlands, probeert The Cubical uit Liverpool slim mee te liften op het succes van de rauwe blues-, swingende roots-, smerige garage- en energieke rockmuziek waarmee deze acts indruk wisten te maken op de Nederlandse podia. De in de bio vermelde invloeden (Captain Beefheart, Howlin’ Wolf) blijken in de praktijk ver te zoeken, maar The Cubical kan qua intensiteit wel degelijk wedijveren met artiesten van een dergelijk kaliber. Wie op zoek is naar een verklaring voor de titel van dit tweede album moet er maar eens goed

THE BLACK KEYS

EL CAMINO (NONESUCH/WARNER) ★★★★★

Op het nippertje was-ie er dan nog in 2011, El Camino, het nieuwe paradepaardje van The Black Keys. En geloof het of niet: een week na release werd-ie door de schrijvers van LiveXS doodleuk tot album van het jaar gekozen. Boeiend, want voor de internationale pers waren zanger/gitarist Dan Auerbach en drummer/ producer Patrick Carney net te laat. De grote vraag: is El Camino stukken beter dan de zes voorgaande albums van het duo? Ik denk wel dat het qua songkwaliteit, toegankelijkheid en momentum hun meest complete

november 2011 12 LiveXS januari/februari juli/augustus 2011 2012

voor gaan zitten. De wijze waarop zanger Dan Wilson zich als een bezeten maniak laat opjagen door zijn energieke collega-muzikanten is namelijk allesbehalve menselijk te noemen. Jeroen Bakker

DEVON SPROULE

I LOVE YOU, GO EASY (TIN ANGEL RECORDS/SONIC RENDEZVOUS) ★★★★★ De dromerige liedjes van de NoordAmerikaanse Devon Sproule hebben het soort grillige zangmelodietjes waar doorgaans vooral Scandinavische zangeressen (Hanne Hukkelberg, Ane Brun, Björk) patent op lijken te hebben. Haar eigenzinnige stem klinkt volwassen onschuldig, alsof het kwaad van de wereld haar nooit heeft weten te bereiken; ze is niet voor niets in een commune opgegroeid. Door de grotendeels akoestische sobere jazz-folky begeleiding doet ze ook enigszins aan Joni Mitchell en Edie Brickell denken, en ook in die vergelijking blijft Sproule prima overeind. Zeer geschikt voor Motel Mozaïque of Crossing Border. Lodewijk Reijs

DO OR DIE

THE DOWNFALL OF THE HUMAN RACE (DEMONS RUN AMOK/CODE 7) ★★★★★ De Belgische metalcoreformatie Do Or Die keert terug met album nummer vijf. Het resultaat levert gemengde gevoelens op. Enerzijds beukt dit album enorm en doet het denken aan het betere werk van Agnostic Front en Hatebreed. Tegelijkertijd schuilt daarin een probleem: het is totaal niet origineel. Er zijn zoveel vergelijkbare cd’s op de markt die onderling inwisselbaar zijn en dan kun je jezelf afvragen of er nog sprake is van een toegevoegde waarde. Mocht je een broertje dood hebben aan originaliteit dan is dit wel een album waar je plezier aan kunt beleven, want de uitvoering is wel op niveau. Pim Blankenstein

FIELD MUSIC

PLUMB (MEMPHIS INDUSTRIES) ★★★★★ Vijftien nummers worden er in een dik halfuur doorheen gejaagd door het uit Sunderland afkomstige Field Music. Alhoewel, gejaagd, de muziek is nogal vredig, ronduit decent. Zoals we wel gewend zijn van de broers David en Peter Brewis. De jongens met de hoge stemmen, waardoor een eerdere vergelijking met The Shins sowieso overeind blijft. Omdat muzikaal meestentijds ook van hetzelfde bord wordt gegeten, al is de een wat doller op karbonade en begint de ander direct aan de broccoli – dat krijg je, met zo’n ravissant kaassausje. Field Music is een avontuurlijk trio

cd ooit is, maar ook dat het op een gegeven moment ‘gewoon je tijd wordt om door te breken’. Niet dat kansloze bandjes hier hoop uit moeten putten, maar net als The National hebben deze soulfulle indie-bluesrockers altijd een enorm herkenbare sound gehad en zijn ze jaar na jaar steeds ietsje beter geworden. Doordat single Lonely Boy nu uitgroeit tot de Sex On Fire van 2012 zal het voorland (zes cd’s dus!) ook gretig aftrek gaan vinden van nieuwe fans. El Camino zelf staat in ieder geval vol met songs die vuig grooven, schuren en glijden, ruwe-bolster-blanke-pit-tunes als Money Maker en Sister waaraan je direct je hart zult verliezen. Dit is mijmer, feest, neuk en geniet van het leven muziek. En dat allemaal tegelijk. Arnold Scheepmaker

(Andrew Moore doet ook mee), dat bovendien evidente raakvlakken heeft met The Beatles en Spoon en zelfs Arcade Fire, al is ’t een vleugje. Dit is een indiealbum dat niet de weg gaat vinden naar het grote publiek – daarvoor staan er domweg te weinig beklijvende liedjes op – maar dat wel voor een blijmoedige sfeer zorgt. Een enkele wat stemmiger song, zoals het twee minuten durende So Long Then, daargelaten. Pieter Visscher

HOSPITAL BOMBERS

AT BUDOKAN (EXCELSIOR/V2) ★★★★★ Deze collectie liedjes werd al in 2010 opgenomen maar het duurde vervolgens even voordat At Budokan daadwerkelijk het levenslicht zag. Tussentijds mixte Amerikaanse producer John Agnello (Kurt Vile, Sonic Youth) de twaalf songs en eigenlijk doet het er bij een puike undergroundformatie als Hospital Bombers niet zoveel toe hoe lang de omlooptijd tussen debuut (Footnotes, 2008) en opvolger is. Belangrijker: At Budokan (vernoemd naar het Japanse stadion waar veel beroemde bands een livealbum opnamen voordat het bergafwaarts met ze ging – geniale titel dus) is een grote stap voorwaarts voor Jan Schenk en de zijnen. When The Cows Come Home en At The Blood Drive zijn hyperaanstekelijke, intelligente, springerige indiepopliedjes, terwijl Let’s Set Ourselves On Fire zo Lou Reed klinkt dat het bijna creepy wordt. Vervolgens is Heidi Says een adaptatie van de Velvet Underground en wordt duidelijk dat Hospital Bombers, net als dat grote voorbeeld, een cultband vol markante muzikanten/persoonlijkheden is. Losjes gespeelde, heerlijk rammelende composities waarin zieleleed op zowel uiterst gevoelige als schouderophalende wijze verwoord wordt. ‘Although I have no tv / I mark the shows in the tv–guide / It’s gonna be alright.’ Hoe zinlozer de wereld, hoe zinvoller Hospital Bombers. Arnold Scheepmaker

HOWLER

AMERICA GIVE UP (ROUGH TRADE/KONKURRENT) ★★★★★ Ze zijn niet geniaal, maar het uit Minneapolis afkomstige Howler maakt wel grote kans om een van de indierockdoorbraakbands van 2012 te gaan worden. NME tipt ze maar al te graag, zanger/gitarist Jordan Gatesmith is een boeiende prater (binnenkort het interview met de band in LiveXS), de tour met The Vaccines verliep uiterst succesvol en het iets meer dan een half uur durende debuut inclusief stoute titel klinkt fijn, scruffy en toch catchy. Het vrolijk bouncende Told You Once (de tweede single) werd voorzien van een poppy kitschy clip en vormt een scherp melodieus contrast met voorganger This One’s Different (die veel rauwer, Strokes-ier klinkt). Ook mooi meegenomen: op America klinkt Jordan als Joey Ramone, terwijl Wailing (Making Out) met de tekst ‘I wanna die young as a star’ opvallend fuzzy en grungy uitpakt. Goed, we zouden er natuurlijk een tikkie naast kunnen zitten, maar als je als beginnende band op zoveel verschillende punten ogenschijnlijk achteloos scoort is de kans dat je niet groot wordt nihil. Wees erbij als ze live komen! Arnold Scheepmaker

LAURA GIBSON

LA GRANDE (CITY SLANG/KONKURRENT) ★★★★★ Laura Gibson is een singer-songwriter met warme banden in de Portland, Oregon-scene, zoals is te zien aan de gastenlijst van haar derde album. Onder meer leden van The Decemberists en


HUNGRY KIDS OF HUNGARY

ESCAPADES (ROUGH TRADE) ★★★★★

Dat Escapades erg zomers klinkt mag voor ons wat voortijdig zijn; Hungry Kids Of Hungary komt echter uit Australië, waar het nu hoogzomer is, dus zo vreemd is het nog niet. Dit debuutalbum staat vol met opgewekte indiepop die zich ergens tussen Katrina & The Waves en

The Dodos werkten mee aan La Grande. De stuwende titelsong en plaatopener is een voltreffer, Gibson heeft haar typische meisjesfolk hier deels ingeruild voor een spannender en dynamischer bandgeluid. Daarmee lijkt echter het meeste kruit verschoten, want daarna krijgt La Grande ondanks fraaie songs als Crow/ Swallow en The Fire toch een hoog kabbel-gehalte. De halve transformatie van Laura Gibson levert ook een halfgeslaagde plaat op. John Denekamp

LISA HANNIGAN

PASSENGER (PIAS) ★★★★★ Na zeven jaar bandlidmaatschap bij Damien Rice kende Lisa Hannigans solocarrière een vliegende start met het uitstekend ontvangen Sea Sew uit 2009. De nu 30-jarige Ierse sleepte er gelijk een Mercury Prize-nominatie mee in de wacht. Passenger is muzikaal groter opgezet en Hannigan is krachtiger gaan zingen. Het is een vrij dynamische bandplaat geworden: haar zolderkamerfolk is deels vervangen door meer uptempo werk. Knots en What I’ll Do zijn aanstekelijk zonder plat te worden, A Sail klinkt spannend en onderhuids. O Sleep is een zoet duet met Ray LaMontagne, en dat valt dan weer wat tegen. Dat heeft ze niet nodig, juist op eigen kracht is Passenger een vitaal album geworden. Het zal me niks verbazen als ze er die Mercury Prize deze keer wel mee binnen haalt. John Denekamp

NADA SURF

THE STARS ARE INDIFFERENT TO ASTRONOMY (CITY SLANG/KONKURRENT) ★★★★★ Er zijn maar weinig bands die nooit ultiem doorbreken maar wel vijftien jaar meegaan. Nada Surf heeft in het afgelopen anderhalf decennium eigenlijk altijd grofweg een even grote fanschare gehad. Eventjes mochten ze ruiken aan een commerciële hit (Popular van debuut High/Low uit ’96) maar daarna dook de band onder in het college-rock/alt-rockcircuit en speelden ze unaniem in zalen voor een mannetje of vijf- à zeshonderd. Nooit meer, maar ook nooit minder. Zo hebben ze album na album gemaakt vol glansrijke, filosofische, melodieuze, gemakkelijk in het gehoor liggende indierock. Matthew Caws werd in al die jaren ook altijd vergezeld door Daniel Lorca en Ira Elliot en ook dat mag in deze vluchtige tijden vrij uniek worden genoemd. Nada Surf dus. Nooit uitschieters naar boven of naar beneden, een steady line-up, misschien wel de meest solide, dromerige popband aller tijden. En zie: ook The Stars scoort weer een nette zeven plus. Niet bijster spannend, maar wel ideaal voor autoritten, de huiskamer of een dinsdag in een concertzaal. Arnold Scheepmaker

PLUG

BACK ON TIME (NINJA TUNE) ★★★★★ Luke Vibert was rond 1996 samen met Squarepusher de pionier van wat snel drill&bass zou worden genoemd, een soort cartoon-jungle dat de mogelijkheden van het genre tot het absurde probeerde door te voeren. Echt dansbaar was de muziek niet en daarom werd het een doodlopende weg die Vibert dan ook niet volgde. Maar Vibert vond een DAT

Vampire Weekend begeeft: energiek, melodisch sterk, vol koortjes, pakkende refreintjes en lekkere hooks. De liedjes roepen regelmatig andere muziekstijlen op: de ene keer klinkt de zang als een Motown-slijper (You Ain’t Always There), de andere keer als Alan Parsons Project (No Returns). Toch klinkt het geheel tijdloos en fris. Lekkere binnenkomer van 2012. Lodewijk Reijs

met vergeten tracks uit dezelfde periode en deze zijn nu als Back On Time officieel verschenen. De collectie begint moeizaam, maar vanaf het fantastische A Quick Plug For A New Slot klinkt het allemaal verrassend fris. 2012, het jaar van jungle dan maar? Omar Muñoz Cremers

Catch

Geschreven vanuit het niemandsland van 2011 en bedoeld voor de donkere eerste twee maanden van 2012, als binnenzitten en muziek luisteren je enige optie is naast hard werken en dronken worden.

The Buzz

RALEIGH MONCRIEF

WATERED LAWN (ANTICON) ★★★★★ Geen hapklare brokken, dit Watered Lawn van Raleigh Moncrief. Jongen uit San Francisco. Als producer onder andere actief voor Dirty Projectors. Moncrief tovert atmosferische elektronische muziek uit zijn rijke instrumentarium. Psychedelische indie op z’n indiest. Geen plaat die je opzet nadat je ’s ochtends vroeg uit de veren bent gekomen om samen met de buurman een nieuwe schutting te plaatsen. Hele dag kutweer. Nee, dan geen Raleigh Moncrief, met die dromerige stem op zijn Watered Lawn. Een meermaals beklemmend klankentapijt, waarop hier en daar een akoestisch gitaartje opdoemt. Dit is een plaat voor de koptelefoon, zodat de kat niet meer steeds van schrik tegen het raam springt. ‘What a day to die before / What the fuck am I to do?, vraagt Moncrief zich af. Ik zou het niet weten jongen. Wat ik wel weet - en dat is direct een advies - is dat dit een album is dat ten minste een tiental draaibeurten nodig heeft om het enigszins te doorgronden. Maar was Radioheads Kid A, ook zo’n ronduit provocatieve oefening in elektronische klankkleuren - die tijd ook niet gegund? Wie gaat daarom ook déze uitdaging aan? Pieter Visscher

THREE IN ONE GENTLEMAN SUIT PURE (SUBROUTINE) ★★★★★

Met dit vierde album slaat deze Italiaanse math-rockband een nieuwe weg in. Ze willen met dit album terug naar passie en puurheid in hun muziek. Dit uitgangspunt resulteert in negen strakke tracks die ontdaan zijn van overbodige geluiden. De keyboards en synths zijn nog steeds dominant aanwezig en de opzwepende drums zorgen voor een dynamisch geheel. Ieder nummer heeft zijn eigen kracht en het album verveelt geen moment. Green Riot is een aanstekelijke meezinger terwijl Mountains vs Plain ontaardt in een ogenschijnlijke chaos. Pure klinkt aan de ene kant als de moeilijkste nummers van Klaxons en aan de andere kant als de meest melodieuze composities van Bloc Party. Een fijne nieuwe plaat van een te onbekende band. Marcel Verschoor

UPCDOWNC

CALAVERAS (FIELD RECORDS)★★★★★ Geen zoetgevooisde britpopmelodieën voor dit Engelse viertaal uit Kent. Sterker nog, er is bijna geen zang te vinden op dit album. Wel een groot aantal sterke instrumentale noisy rocknummers. Muzikaal is Upcdownc vergelijkbaar met een band als And So I Watch You from Afar. De kracht van de muziek van deze rockers zit in de dynamiek van de nummers. Na een rustig begin volgen de repeterende gitaarrifs elkaar in sneltreinvaart op. Deze muziek heeft een verslavende invloed, je zou bij wijze van spreken de speakers in willen duiken. Een lekkere rauwe livepit lijkt ons een beter idee. Leon Weterings

B

elievers is al de derde cd van AA Bondy, maar als je deze Amerikaanse folkman hoort kwelen klinkt het zo heerlijk dromerig en desolaat dat je je afvraagt waarom hij nog maar mondjesmaat bekend is. Hij grossiert in fijngevoelige en vooral ook ijle, sferische momenten die het verdienen om gekoesterd te worden. A Place To Bury Strangers uit het rioolputje van Brooklyn, New York is een stuk overdonderender en staat op de vijf songs van nieuwe EP Onwards To The Wall nog steeds garant voor Jesus & Mary Chain noiserock vol feedback en nihilistische zang. Weinig vernieuwend, maar het blijft een puike sound en APTBS beheerst dit trucje als geen ander. Zonnebril op, drony hooks aan boord en galmen maar! Het uit Londen afkomstige Tribes gaat begin dit jaar op NME-tour met Two Door Cinema Club, Metronomy en Azealia Banks en dat zou wel eens de doorbraak kunnen betekenen voor dit kwartet dat in januari debuteert met het overtuigende Baby. Ja, ze klinken Brits, maar qua vocalen heeft We Were Children ook wel iets weg van Gaslight Anthem. Indie met alt.country thematiek. Liz Green heeft volgens mij weinig te maken met de BBC-radio-dj met dezelfde naam, nee, dit is een Liverpoolse singer-songwriter met een omfloerst stemgeluid die op O, Devotion!, dat vier jaar na haar debuutsingle verschijnt, trombones en intieme composities koppelt aan bijna jazzy sferen die je ook als de vrouwelijke Antony zou kunnen betitelen. Kan groot worden! Speciaal bandje van het moment is Trailer Trash Tracys, dat op debuut Ester klinkt als een waanzinnig mooie mix van shoegaze, David Lynch, Cold Wave en The Raveonettes. Onderkoeld, zweverig, etherisch en betoverend op het kruisvlak tussen indie en electronica. Wow, dit is mooi spooky en bezwerend. Luister naar Los Angered om een idee te krijgen. Beter nog: zorg dat je alle tien songs in huis haalt. Smullen! Arnold Scheepmaker

LiveXS LiveXS LiveXS januari/februari juli/augustus november 2011 2012 13


locals only! coördinatie: Klaas Knooihuizen

ALL ON BLACK

I’M NOT MUKOWSKI

All On Black opende in de zomer van 2011 nog voor Hot Water Music en een aantal nummers op het album Weightless doet ook sterk aan de band van Chuck Ragan denken, zoals bijvoorbeeld de derde track Stay Away. Toch heeft deze Nederlandse band een eigen en toegankelijke sound ontwikkeld die wat beter aansluit bij het grote publiek. De mensen die maar geen genoeg krijgen van de zich meer in de mainstream bevindende alternatieve rock van Jimmy Eat World en Foo Fighters zullen All On Black zeker in de armen sluiten. Dat grote publiek bereiken kun je doen met een goede single en airplay. De kandidaat daarvoor kom je al gauw tegen op het album. Weightless is bijvoorbeeld een heel lekker in het gehoor liggend liedje dat je zo meezingt en ook nog eens verslavend is. Over het geheel genomen mag de emotie er wel wat meer van af spatten - pas in de akoestische afsluiter September is die echt voelbaar. Misschien is daar binnen de strakke productie te weinig ruimte voor geweest. De muzikale agressie kunnen de vijf muzikanten er gelukkig altijd nog op de podia uit gooien. Thomas Spiekerman

Dat I’m Not Mukowski geen Mukowski heet moge duidelijk zijn. Hij heet eigenlijk Jochem Meijer, maar is níet de gelijknamige cabaretier. Iets waar het Eindhovens Dagblad wel vanuit ging toen hij in november met reizend festival de Popronde optrad in de Philipsstad. Kan gebeuren, maar als je de debuut-EP van I’m Not Mukowski gehoord hebt is er geen twijfel meer mogelijk. Gestolde gitaar en de tegenwoordig zo hippe belletjes begeleiden Meijer in zijn bijna transparante zang. Soepel maar verraderlijk als mist schuift hij van het ene naar het andere nummer, opduikend waar je hem soms niet zou verwachten. Als een Nederlandse Bill Callahan zingt hij onverstoorbaar, maar kleurt hij de akoestische gitaar met bescheiden effecten. De nummers hadden best iets langer mogen zijn, want het staat buiten kijf dat Meijer spanning kan oproepen en vasthouden. Koen Verhelst

WEIGHTLESS

GEISER BIPOLAR

Het in de loop van 2010 opgerichte Geiser bracht in de laatste dagen van 2011 zijn debuut-EP Bipolar uit. De band combineert elementen van noise, sludge, stoner, metal en postrock tot een soort doomy psychedelische rock die van het vijftal zelf de nogal overbodige term 'post-cock-noise' heeft gekregen. De door diverse effecten gestuurde en gevarieerde zang heeft de hoofdrol in alle vijf nummers. Muzikaal biedt Geiser ook veel afwisseling. Verstilde momenten worden gecombineerd met zware riffs en psychedelische stukken, waardoor contrastrijke nummers ontstaan die wel even tijd nodig hebben om bij de luisteraar tot volledige wasdom te komen. De band uit Arnhem en Nijmegen levert daarmee een geslaagde plaat af die niet meteen alles prijsgeeft. Voor platenspelerfanaten is deze EP ook op vinyl verkrijgbaar. Daan de Mooy

MISERY KIDS TWISTED NERVE

Aan alles is te horen dat Misery Kids, mits links en rechts nog behoorlijk wat bijgeschaafd, een vaste waarde kan worden aan het pop-rockfirmament. “Wij zijn deze band gestart omdat we liefde hebben voor ons instrument”, vertellen Stefan (zang/ gitaaar), Maikel (bas/zang) en Ferdi (drums). Het jonge Zuid-Hollandse trio is overduidelijk geïnspireerd door At The Drive-in, Nirvana en Queens Of The Stone Age. De track Lovesoul komt wel heel dicht in de buurt bij het geluid van QOTSA en zelfs Josh Hommes zang wordt enigszins gekopieerd. Dat geeft niks, want deze eerste EP is een zeer prettige kennismaking. Er staan nog twee sterke nummers op. Opener Killer For A Day knipoogt, zeker in het begin, behoorlijk naar Nirvana. Bad Breath Boogie lijkt helaas iets te sterk op voornoemd nummer. De boys herpakken zich met de sterke afsluiter Last Day: Hospital, waarin veel opgekropte woede verpakt zit. Vooral dat nummer komt dicht bij het stempel dat ze zelf op hun muziek drukken: psychorock. Ik kan me er wel in vinden. Pieter Visscher

LUIK OWLS

© Wouter Venema

Local Hero

Local Hero

I’M NOT MUKOWSKI

LUIK is een nieuw slowcorecollectief rond de Rotterdamse singer-songwriter Lukas Dikker. Debuut-cd Owls klinkt minstens zo bruin als het hoesje waarin het verpakt zit. Zelfs de wintervaste kamerplanten in mijn woonkamer verliezen na twee nummers al spontaan hun bladeren. Want ondanks wortels in meer noisy bands als Eklin, Bebe Fang en Bonne Aparte maakt LUIK fluistermuziek ten top. Negen prachtige verstilde composities met spaarzame zang en subtiele dynamiek, beter verzorgd dan de baard van Craig David. Elke drumslag valt precies op zijn plaats, geen noot wordt er een teveel gespeeld. Woorden als melancholisch, zwaarmoedig en bedrukt beschrijven de sfeer op een plaat die zo emotioneel is dat je het zelfs op de begrafenis van

KAAT VAN VLAANDEREN SNOWDOG

Trieste gebeurtenissen kunnen soms prachtige neveneffecten hebben. Snowdog, het debuutalbum van Kaat van Vlaanderen, is er een mooi voorbeeld van. Na het overlijden van haar vader in 2006 zocht Kaat troost bij haar gitaar, op dat moment niet meer dan een schimmige souvenir uit een ver verleden, toen ze ooit enkele lessen volgde. Vijf jaar later is de Brabantse Maastrichtenaar uitgegroeid tot een sterke singer-songwriter, getuige de dertien liedjes op haar debuut. Kaat klinkt vaak jazzy, altijd lichtvoetig en ze weet haar liedjes een kalm kabbelende sfeer mee te geven, als een frisse alpenbeek die op zijn gemak een weg zoekt door een landschap vol anemonen, gentianen en wintergroen. Albumopener Over Your Dead Body is het absolute prijsnummer, maar ook het verstilde Into My Eyes en het sexy bluesy You Turn Me On mogen er zijn. Er staan ook wel enkele zwakkere zusters op de tracklist, maar dat neemt niet weg dat Snowdog een kraakheldere, oprechte singersongwriterplaat is, die bovendien prima blijkt te werken als medicijn om de oudejaarskater te verdrijven. Klaas Knooihuizen LIVEDATA 19 januari De Bunker, Gemert 28 januari Sounds, Venlo 9 februari Livestage Marnix, Ede 3 april Cultuurhuis, Heerlen

je ergste vijand niet droog zal houden. Hoogtepunten noemen zal niet gaan - dit is een eenzame roadtrip door een verlaten landschap waar je in elke richting hetzelfde uitzicht hebt. Als ik na drie luisterbeurten naar de supermarkt ga om mijn avondkostje bij elkaar te scharrelen klinkt het door het ongeïnteresseerde kassameisje gemompelde ‘wilt u de bon mee’ uitbundig als een concert van De Toppers. Snel terug naar huis dus, waar ik me opnieuw onder kan dompelen in de mooiste eenzaamheid sinds die negen maanden die ik ooit in de baarmoeder doorbracht. Klaas Knooihuizen LIVEDATA 13 januari O'Ceallaigh, Groningen 13 en 14 januari Sign, Groningen 14 januari Noorderslag, Groningen 15 januari Gigant, Apeldoorn 21 januari Roodkapje, Rotterdam 26 januari De Spot, Middelburg 9 maart Ekko, Utrecht

LiveXS januari/februari 2012 15


locals only! coördinatie: Klaas Knooihuizen

NYMERIA

PER.VERZ

SHERRY DYANNE

Uit Tiel komt het zeskoppige Nymeria, een band die zichzelf een dark gothic metalband noemen. Met In The Veil Of Night leveren ze een tweede release af na Facing The Dragon uit 2007. Wat ze laten horen kun je het beste vergelijken met Cradle Of Filth en Dimmu Borgir en tot op zekere hoogte Bal Sagoth. Zanger Marnix haalt af en toe genadeloos uit en kan op die momenten bijna doorgaan als een gekloonde Dani Filth, en dan betreft dat uiteraard de stembanden. Binnen deze stijl zijn keyboards erg belangrijk en ook daar maakt Nymeria gebruik van. Gelukkig liggen ze niet al te prominent in de mix en daar moet ik de band, die dit album zelf heeft opgenomen, mee complimenteren. Pim Blankenstein

Per.Verz is een rapper met een verhaal. Een zeer persoonlijk verhaal. ‘Ik kan het niet maken je met vuisten te raken / Daarom zit elke deur in mijn huis vol met gaten’, is exemplarisch. Een nummer over zijn vriendin, die de wind van voren krijgt, alhoewel Kim Lee Wong (echte naam) zichzelf ook niet spaart. Uit Huis is daar het beste voorbeeld van. Hierin beschrijft Per.Verz de pijnlijke thuissituatie van vroeger; hoe hij met veel ruzie en herrie het huis verliet. Per.Verz komt rappend soms in de buurt van nederhopgodfather Extince, terwijl hij geregeld, woorden beklemtonend, opeens aan Theo Maassen (!) doet denken. De zuidelijke tongval – Per.Verz komt uit Roermond – speelt hierin ook een rol. De Geboorte Van Kim Lee is een van de opvallendste en beste hiphopreleases, verschenen op 11-11-11. Kim Lee Wong (29) heeft er drie jaar intensief aan gewerkt. We gaan ongetwijfeld meer van deze man horen. Hij is credible. Pieter Visscher

De Amsterdamse Sherry Dyanne zegt jazz met een eigenzinnige, soulfulle twist te maken, in de traditie van grootheden als Billie Holiday en Dinah Washington. Haar cd klinkt in eerste instantie eerder soul dan jazz, wat pas bij track 6 (Billie's Blues) omslaat in wat mij eerder aan Nina Simone doet denken. Enfin. De met meer en minder standaard covers gevulde cd klinkt lekker en mooi, maar is ietwat gladjes geproduceerd en heeft een laidback groove. En dat laatste is wellicht een klein minpuntje: waar voorbeeld Billie Holiday je recht bij je smoel grijpt, tikt deze muziek kabbelend langs je heen. Een beetje een feelgoodplaat, wat het vrolijk rood op witte artwork en de krullende letters benadrukken. Het vioollijntje in Lost Mind verrast me overigens wel. Dit in tegenstelling tot de gastrol van Candy Dulfer op de cd. Sherry's her en der geroemde livereputatie komt hier naar mijn idee niet naar voren. Wel een lekkere cd, om te draaien bij een gezellig avondje met vrienden. Leo Hoek van Dijke

RED LIGHT BABIES

SUR NILSSON

Het verhaal is bekend. Vier jongens op de middelbare school met een zelfde muzikale ambitie en dromend van succes. Of de Red Light Babies uit Den Haag succesvol worden valt nog te bezien, maar dat ze over de juiste spirit beschikken blijkt uit de drie zelfgeschreven nummers. Waar veel beginnende bands de luisteraar menen te moeten imponeren met een overdaad aan materiaal, kiezen deze jonge gasten ervoor om dat te beperken tot een ruim Haags kwartier. Met invloeden als Jimmy Page, Hendrix, The Black Keys en diverse stonerrockers is natuurlijk niets mis. De nadruk ligt hier dus duidelijk op het zwaardere gitaarwerk met een vleugje psychedelica, en daarbij komt dat zanger/ gitarist Frank Leenen over een zeer volwassen stemgeluid beschikt. De slowblues van de single Lonesome Road is als extraatje in een langere uitvoering toegevoegd en komt in die versie nog beter tot zijn recht. Jeroen Bakker

Ah, Sur Nilsson. Ooit zag ik ze zich in het zweet werken op het podium van dB's in Utrecht. Vier mannen die zonder problemen het publiek om hun bevallige vingertjes winden. Niet in het minst door het dikke Schotse accent van bassist Danny. Gasten met een goed gevoel voor stijl, ritme, een razend goed optreden en prettig in het gehoor liggende liedjes. Ze bespelen het publiek met een flair die veel doorgewinterde bands met een jaloerse blik zullen bekijken. Op hun EP mist het rauwe, energieke en wellicht arrogante van de liveshow, maar blijven vier prettige doch zeer lieve liedjes over. Met name Lights is een nummer dat je zelfs nog aan je moeder kunt laten horen. Liedjes om van te huilen en mee in slaap te vallen, terwijl je zelfs in bed nog met je heupen aan het wiegen bent. Kortom, zowel lief als rauw, gevoelig als gespeeld ongeïnteresseerd: zonder glad of doorsnee te zijn is Sur Nilsson voor elk wat wils. Annelies Omvlee

KROONS

productie schiet van dubstep naar soul en van R&B naar triphop en zit vol met gekkigheid, zonder ooit te flauw te worden. Live moet het nog een beetje groeien - het heeft nu nog een iets te hoog eerstejaars kleinkunstacademie-gehalte - maar dat zien we op korte termijn wel goed komen. Op Noorderslag kun je het zelf gaan zien, en daarna vast ook, want het zal ons niet verbazen als dat het startschot is voor een succesvol 2012. Klaas Knooihuizen

IN THE VEIL OF NIGHT

DE GEBOORTE VAN KIM LEE

PEAL III

Peal is afkomstig uit Den Haag en al een jaar of vijftien bezig. In de loop der jaren onderging de band de nodige wijzigingen in de samenstelling. Zo'n tien jaar geleden had dit tot gevolg dat men zich ging toeleggen op instrumentale nummers. Gitarist Bart Lut, bassist Maurice Trompert en drummer Alain de Jager hebben zich daarbij onder andere door NoMeansNo en Don Caballero laten inspireren (net als Peal allebei bestaande uit drie muzikanten). III is het derde schijfje dat men uitbrengt. De muziek erop is behoorlijk onconventioneel en dissonant, en bevat zoveel riffs dat het als luisteraar niet meevalt om de vier nummers te volgen of uit elkaar te houden. De combinatie van noisecore, postrock en mathrock levert evengoed wel elf intense minuten op. Daan de Mooy

lees inter

views met

de

es Local.lHiveerxos.nl

HELP!

SING ME A SONG

SUR NILSSON

www

Local Hero © Sanne Glasbergen

1+1=11

De tracks die op de laatste Homegrowncompilatie verschenen klonken al veelbelovend en op debuutalbum 1+1=11 toont Kroons eens te meer dat het gebrek aan wiskundeknobbel ruimschoots wordt gecompenseerd door muzikaal talent. Toffe Motown-zanglijntjes van zangeres Lula Ross worden afgewisseld met de frisse Engelstalige raps van The Unannounched Guest, zonder daarbij te vervallen in standaard couplet-refreinstructuren. De afwisselende

LIVEDATA 14 januari Noorderslag, Groningen 23 februari Stukafest, Groningen 1 maart De Heks, Deventer

uw muziek ook gerecenseerd? Jouw muziek ook gerecenseerd? Jouw muziek ook GERE Stuur je demo, EP, lp, cd, cassettebandje of fonogram naar: LiveXS Popmagazine, o.v.v. Locals Only! Nachtwachtlaan 155, 1058 EE Amsterdam 16 LiveXS januari/februari 2012


GERE


DOPE

De spotlights van de Nederlandse muziekindustrie schenen in 2011 vol op acts als Tim Knol, Eefje de Visser, De Staat, Go Back To The Zoo en Dazzled Kid. Maar onder de radar voltrok zich ondertussen een wonderlijk verhaal: de Groningse hiphopcrew Dope D.O.D. dropte een clip op YouTube en werd vervolgens eerst door Limp Bizkit en later door Korn uitgenodigd om mee te gaan op tour. “Dat dit zou gebeuren hadden we natuurlijk niet verwacht.”

Tekst: Klaas Knooihuizen

I

n het jaar dat mijn 69-jarige tante er dankzij De Wereld Draait Door en zo’n knullig BNN-programma achter kwam wie Kleine Viezerik en Faberyayo zijn, rockten Dopey Rotten, Jay Reaper en Skits Vicious ver van haar bed in uitverkochte megadomes in München, Wenen, Boston en Miami. En dat allemaal dankzij de YouTube-video van What Happened (thans 4,4 miljoen views), afkomstig van het debuutalbum Branded. ‘Het eerste Engelstalige album van eigen bodem dat zich kan meten met de beste undergroundplaten uit het grote Amerika’, oordeelden we destijds. En inderdaad, Branded is harder dan diamant, vetter dan McDonalds en duisterder dan de anus van Charles Manson. In de hoop dat het trio in het echt niet zo eng is als in hun video’s vertrek ik naar Groningen. Via de mail hebben we afgesproken voor de Burger King, ‘en dan rollen we samen naar een chille spot in de stad.’ Die spot wordt het Starbucks-café op het station. Het moet jullie ook verrast hebben hoe het allemaal is gelopen. Wat waren aanvankelijk de plannen voor 2011? Jay: “We zouden eerst een EP uitbrengen en later in het jaar het album. We wisten niet wat voor mensen we zouden aanspreken, en hoeveel. De clip voor What Happened moest dat beeld vormen. Wat er daarna gebeurde hadden we natuurlijk niet verwacht.

18 LiveXS januari/februari 2012

Dopey: “Het leek logisch om ons op Nederland te richten, we komen hier vandaan. We zouden misschien het voorprogramma van Limp Bizkit doen in de HMH, maar dat moest de band wel goed vinden. Toen Fred Durst onze video checkte vond hij het dusdanig vet dat hij ons de hele tour erbij wilde hebben.” Jay: “Op die manier hebben we heel veel mensen bereikt.” Waren jullie wel klaar voor zo’n tour? Jay: “Ja en nee. De dag voordat we naar Mannheim gingen voor de eerste show hadden we een uitverkochte Simplon helemaal kapot gerockt. Dus qua energie waren we wel ready, maar het was de eerste keer voor een rockpublek. Er zaten best wel wat lui tussen die niet echt op een hiphopvoorprogramma zaten te wachten. We kregen boo’s en zelfs bier naar ons toegesmeten. Dat heeft ons uiteindelijk alleen maar harder gemaakt.” Ging het bij Korn dan in een keer goed? Jay: “Limp Bizkit is nog een beetje cross-over, maar bij Korn wisten we dat we echt een rockpubliek zouden treffen. Wij hadden dus verwacht dat het nóg moeilijker zou zijn, maar we waren ondertussen zo gegroeid dat we er schijt aan konden hebben. Maar toch: tijdens de eerste show in Boston hadden we het echt lastig.” Skits: “Ik laat me nooit beïnvloeden door het publiek, maar

er is een klein deel waarin je onbewust toch uitstraalt dat je niet helemaal lekker je ding doet. Ik dacht op een gegeven moment: ach, ik doe de show en dan ben ik out of here. Maar na twee shows concludeerden we dat het publiek zo slecht nog niet was. Daarna kwam ik zo rauw en vies dat het publiek niet eens meer durfde te haten.” Hebben jullie getwijfeld of jullie het wel moesten doen, die Korn-tour? Jay: “Ja, een beetje wel” Dopey: “We wilden eigenlijk niet weer supportact zijn van een rockband, maar Korn is natuurlijk niet de minste. Je zou wel gek zijn als je nee zegt.” Hoe kwam Korn eigenlijk bij jullie terecht? Dopey: “Jonathan Davis had op internet gecheckt wat er hot was op dubstepgebied, en zo heeft hij ons gevonden. Zijn kids kenden ons eerder dan hij. Die zeiden: ‘Wat, ken je Dope D.O.D. niet?’” De combi met Korn is minder gek dan je op het eerste gezicht zou denken. Niet alleen flirt Korn op zijn nieuwste album net als Dope D.O.D. opzichtig met dubstep, maar ook de hang naar duisternis en horror hebben de twee groepen met elkaar gemeen. Als je met de drie mc’s zit te praten zou je bijna vergeten dat het diezelfde jongens zijn die je


D.O.D.

in de clips ziet. Dopey Rotten is geen psychopathische junk, maar een vriendelijke, geïnteresseerde jongen. Jay is al net zo amicaal en heeft voortdurend een aanstekelijke glimlach op zijn gezicht. Over Skits Vicious schreef ik eerder dat zelfs dat meisje uit The Exorcist voor hem weg zou rennen, maar hij blijkt een innemende persoonlijkheid, die zich opwerpt als de zorgzame vader van het stel. Hij regelt de afspraken, hij haalt de koffie. Het imago hoeft blijkbaar niet dag en nacht bewaakt te worden. Skits: “Waarom zou ik een imago moeten bewaken? Als je iets over de wereld wil weten, vreet dan eerst maar eens een paar doosje paddo’s leeg.”

Euh...? Skits: “Dat is mijn filosofie over het leven. Er is geen links en rechts, geen donker en licht, geen zwart en wit. Het is allemaal één. Natuurlijk loop ik niet als een gestoorde gek met een mes over straat. Er zijn mensen die jou lief de hand schudden, maar je weet niet wat hun verleden is. Zangers die mooie popliedjes maken kunnen ook iemand vermoorden. Bruce Wayne verandert ’s nachts in Batman. Die dingen gebeurden vroeger ook in hiphop, maar nu moeten rappers blijkbaar met Guus Meeuwis samenwerken. Voor mij werkt dat niet, het moet hardcore zijn. Ik luister ook wel naar chille hiphop, hoor. A Tribe Called Quest, Opgezwolle... Eigenlijk is Opgezwolle ook hardcore. Zij hebben ook harde beats en gekke rijmschema’s, maar wel op een typisch Nederlandse manier gebracht. Mensen verwijten ons soms dat we niet Nederlands klinken. Tja, wij hebben Engelse en Afrikaanse roots, maar dat combineren we met Europese stijlen, zoals dubstep. En de kille sfeer, de kleine huisjes, dat deel van Nederland hoor je er ook in.” Zijn jullie vroeger nooit in de verleiding geweest om het in het Nederlands te gaan doen? Dat was indertijd veel populairder. Dopey: “Ik heb die verleiding nooit gehad. Engels is mijn ding en ook als het nooit wat zou zijn geworden was ik het blijven doen.”

Skits: “Ik wil geen mensen beledigen, maar er is weinig goede Engelstalige rap uit Nederland gekomen. Als je in een ander land vraagt naar die self-proclaimed Engelstalige legends uit Nederland blijkt niemand ze te kennen. Hoe legendarisch ben je dan?” Dopey: “Na afloop van onze show in de HMH kwamen mensen naar ons toe bij de merchandise. Ze zeiden: ‘huh, jullie komen gewoon uit Nederland? Waarom ken ik jullie dan niet?’ Terwijl we laatst op Schiphol herkend werden door een Griek.” Jay: “In IJsland konden we niet over straat. Stonden we voor ons hotel een sigaretje te roken en dan stopten er mensen: ‘wow, jullie zijn Dope D.O.D.!’ Dan zetten we handtekeningen terwijl er zich een file van auto’s vormde.”

En nu gaan jullie toch touren in Nederland. Hoe leuk is het om na al die grote hallen te gaan spelen zalen als Hedon en Victorie? Skits: “Dat boeit eigenlijk geen flikker, ik vind het allemaal dope. Formaat Simplon heb ik liever dan gigantisch. Als je in zo’n stadion van voor naar achter een moshpit hebt met tienduizend man is dat vast wel gestoord, maar toch: als ik recht in iemands face ben, in zo’n zweterig duister hol, dan is dat vetter dan een stadion.” Maar ik neem aan dat Nederland niet het focusland wordt? Skits: “In Frankrijk hebben we grote plannen, daar hebben we goede mensen die achter ons staan. Verder gaan we naar Spanje, Italië en Oostenrijk. En zonder dat ik er teveel over kan zeggen: we hebben goede contacten gelegd in IJsland en de States, met grote mensen uit de scene die ons graag verder willen helpen.” Jullie verwachtingen zijn vast een stuk hoger dan vorig jaar. Wat nou als die stijgende lijn in 2012 niet wordt doorgezet? Skits: “Voor mij is het alles of niets. Ik wil van mijn muziek

kunnen leven en kunnen wonen waar ik wil. Als die dingen niet lukken... dan is het voor mij mislukt. Maar ik vind het belangrijker dat iedereen mij kent van wat ik doe, en dat gaat heel aardig. Als we nu ineens zouden verdwijnen dan zullen mensen zeggen: ‘ze kwamen en ze gingen, maar wat waren ze toch sick.’ Ik hou van muziek en doe het voor degenen die ervan houden, niet voor de rijkdom. Als ik aan het eind van de rit niet stinkend rijk ben, maar mensen praten nog over me als ik dood ben, dan is het goed.” Jullie kiezen met jullie stijl niet de makkelijkste weg. Acts als Non Fiction en Jedi Mind Tricks zijn nooit huge geworden. Dopey: “Ik vergelijk ons ook niet met hen, zo’n Ill Bill heeft veel minder skills. Dat is choqueren om het choqueren.” Skits: “Ik zie ons meer als acts als Redman, Pharoahe Monch en ONYX. Maar neem The Prodigy, die zijn ook te vergelijken met ons. Ruige sound, ruige uitstraling. Zij hebben veel geld gemaakt, én ze zijn nog steeds relevant. Ik denk dat wij dat ook zo kunnen doen. Of kijk naar Eminem. Wat voor hardcore shit maakte hij wel niet? Het is dat hij een paar singletjes maakte, maar dat viel nog mee: ‘hey kids, do you like violence?’ Als ik dat op zo’n beat mag doen dan wil ik ook wel een nummer 1 hit scoren. Fred Durst vergeleek ons met de film The Shining. Je kan een gestoorde film maken die wereldwijd aanslaat. Een comedy kan dat ook, maar die wint het niet per se van de horror. Kijk, eens in de zoveel tijd staat er een act op die speciaal is en die mensen wakker schudt. Ik denk dat wij die act zijn. Bovendien zijn we nog jong. Zoals Jay rapt in What Happened: ‘While you are getting worse I only get better / niggars too old, Jay young and fresher.’ Skits wacht even, en lacht dan: “And I know that hurts a lot of mc’s, moehahahaha.” De lach is haast duivels. Misschien is de lijn tussen de man die tegenover mij zit en zijn alias toch dunner dan ik dacht... LIVEDATA 3 maart Hedon, Zwolle 10 maart Victorie, Alkmaar

LiveXS januari/februari 2012 19


EEN BIZAR UURTJE MET

KASABIAN We zouden uit moeten gaan In eigen land staat Kasabian al jaren in sporthallen en stadions. In Nederland zet de band de stap van het clubcircuit naar de Heineken Music Hall komend voorjaar pas. Maar de band met het meeste zelfvertrouwen ter wereld, zwaar onder invloed van drank en drugs, in Amsterdam? Dat kan niet veel goeds betekenen. “Ik zou zo een ezel neuken.” Tekst: Anton Slotboom

T

om Meighan staat te pissen. In de badkamer van de suite van een luxe Amsterdams hotel horen we een stevige straal en allemaal gerommel. Zijn bandmaatje Chris Edwards praat onverstoord door, alsof de situatie niet heel gek is maar doodnormaal. “Ik wil een ticket kopen voor een van die fucking rondvaartboten, mate. Maar het is kloteweer. Vind je dit weer lekker? Want zo is het vaak in Londen.” En dat is nog maar het begin van ons gesprek met Kasabian. Nee, dit is geen interview, maar een achtbaan vol heftige grootspraak. Want dan komt zanger Tom Meighan binnen, met de swagger waar Dinand van Kane een moord voor zou doen. Hij gaat zitten, neemt een slok bier en steekt van wal. “We dachten: fuck it! We maken een pop fucking psychedelic record. Veel bands maken shitplaat na shitplaat, ze lijken niet eens geïnteresseerd. Wij denken juist compleet anders. Fuck it, wij maken wél grote singles. En zo voelen we het.” Drie keer fuck, een eigenwijze blik, een stoere uitspraak. Noel Gallagher lijkt opeens wel een koorjongetje. “Er staan acht, negen singles op deze plaat. Een geweldig ander nummer hebben we er zelfs niet opgezet. That pissed me off, but it's healthy, innit?” Jonge lezers kijken liever even een andere kant op, want uit het niets komt de volgende vraag: “Do you got any drugs on you?” Nee, normaal gesproken niet nee. Tom kiest eieren voor zijn geld en neemt weer een slok bier. Is dit de plaat waar Kasabian een risico mee neemt?

20 LiveXS januari/februari 2012

“Dit gaat helemaal ontploffen. Er staan popnummers op, het is fucking amazing. Ik heb nog nooit zoiets gemaakt. It's one of those things, man.” Kasabian ging de laatste jaren de hele wereld rond. Jullie shows zijn intenser dan ooit. “En krachtig, en fucking good. We weten precies wat we doen. Kasabian is a great fucking rockband. Een powerhouse, net als Led Zeppelin en Rolling Stones. Zo moet het zijn, en er zijn er maar weinig die dat ons na kunnen doen. Misschien Foo Fighters, of The Horrors. Maar wij laten bands achter in het stof man. Fuck Arctic Monkeys. Die band is totaal het tegenovergestelde van wat wij zijn. We zijn een rockband en geloven in onszelf. We zijn charismatisch. Dat wilde ik al toen ik zestien, zeventien jaar oud was. Ik wilde een rockster zijn. Ik wilde de bontjassen, de Rolls Royce, de vrouwen. Dat ga ik niet ontkennen. Het is een cliché ja, so fucking what? Ik ben er trots op. Ik zit er helemaal niet mee. Ik ga er ook niet over liegen, want dit cliché is waar. Als dat niet zo zou zijn, waarom zou je het dan fucking doen?” Op het moment dat we met Tom en Chris spreken moet het album van Kasabian, Velociraptor!, nog uitkomen. Inmiddels weten we dat het in Nederland geen doorslaand kassucces is geworden, net als zoveel andere albums van het

afgelopen jaar. De band groeit desondanks door en kan voor het eerst naar de kolossale Heineken Music Hall. “Ik heb nog geen Rolls Royce, nee,” zegt Tom. “Dat plan heeft dus niet gewerkt. Maar we zouden hem kunnen kopen hoor. Ik wil je maar zeggen dat wij echte rocksterren zijn. Net als Morrissey, snap je wat ik bedoel? Dat is een mafkees, maar een rockster. En ik ben ook een mafkees. Absoluut, I am well weird.”

SEX MET EEN EZEL Het spervuur aan stoere uitspraken begint dan te duizelen. “Cheers boys,” zegt Tom. “Ben je op de fiets gekomen? Hahaha! Of met een bootje over de gracht?” vraagt Chris. “Ik wou dat we uit konden gaan vanavond man, maar ik moet een fucking vlucht halen naar fucking Londen,” vervolgt Tom weer. “Jij en ik, we zouden kunnen uitgaan. Naar een sexshow kunnen gaan mate. Live sexhows, zijn die hier? Dat je mensen kunt zien neuken? Wat, zijn hier shows met ezels? No way! Fuck off. Hier in Amsterdam vinden ze gewone sex zeker saai? Dat is zoiets als een bestelling die gebracht wordt door de melkboer zeker? Man, ik wil een ezel neuken. Jesus christ. Anton, what the fuck! Schrijf dit niet op hoor. Ach wat, schrijf het maar op. Ik vind het prima.”

Echte rocksterren kunnen makkelijk een voetbalploeg kopen. Dan hoor je er echt bij. Zelfs Elton John heeft er een. En Robbie Williams. “Maak je een grap? Eigenlijk... Als we allemaal LiveXS geeft een setje van mee zouden betalen kunnen we een ploegje twee kaarten weg voor de kopen in de Conference League. Kidderminster show van Kasabian in de Harriers, ofzo. Het geld hebben we!” Heineken Music Hall. Tel de fucks in dit interview, surf naar LIVEDATA 22 februari Koninklijk Circus, Brussel 3 maart Heineken Music Hall, livexs.nl en ontdek hoe je de Amsterdam kaartjes kunt winnen.

WIN!


januari 9 2 g a d n o pz traat sluit o s r e lv a K E FAM

l e k n i w m l fi n e k e i z u m p e o t s d t n o e o r p g o r e de h t d r o w d n a l r e d e 2 N 1 n a 0 v 2 i r a u r b e f 4 a 2 z a l g P a a n d j g i a r v de 2e etage van M op

FAME Plaza 路 Nieuwezijds Voorburgwal 182 路 1012 SJ Amsterdam meer informatie op www.fame.nl


Wat kan het toch ontzettend hard gaan in de muziekwereld. Rats On Rafts brak deze winter plotseling door met de alleen op vinyl uitgebrachte plaat The Moon Is Big. De new wave van de Rotterdammers werd op grote schaal opgepikt en nu komt het album opnieuw uit. Op cd, en nog op het prestigieuze hiphoplabel Top Notch ook.

Tekst: Anton Slotboom

D

avid Fagan is een opvallende verschijning in het doorgaans met honkbalpetjes en trainingspakken overladen Rotterdam. Skinny jeans, hippe schoenen, stoer kapsel en een nonchalante blik: in poptempel Rotown staat een rockster in de dop aan de bar. Al is hij daar nu nog wat timide voor. Zijn woorden op papier klinken weliswaar heftig, maar David zegt het niet om op te scheppen. Hij meent wat hij zegt en heeft geen enkele stemverheffing nodig om zijn punt te maken. Bijna achteloos uit hij zijn mening, ook al komt dat soms hard aan. “Wij hebben wel een grote bek over een hoop dingen,” vindt David (23). “Maar een hoop bands geven politiek correcte antwoorden, en ik zeg wat ik wil zeggen. Ik vind een hoop Nederlandse bands ook verschrikkelijk.” Het gaat plotseling verschrikkelijk snel met Rats On Rafts. “We zijn al zes, zeven jaar bezig. Sinds onze show op Incubate afgelopen zomer is het inderdaad snel gegaan, naar mijn mening belachelijk snel. Al die mensen die ons afwezen staan nu opeens in de rij om ons te boeken. Dat is heel raar. Maar goed, zo gaat het nu eenmaal.”

Op Top Notch heb je straks vooral hiphopcollega's. Kun je een single maken met Kempi. “Ik zie het niet gebeuren. Tenzij het echt voor de lol is. Je denkt zeker aan The Madd en Dio? Dat was verschrikkelijk.” Rats On Rafts gaat dit voorjaar de provincie in. Go Back To The Zoo is ook zo groot geworden. Is dat scenario een droombeeld? “Zo! Nee, dan ga ik nog liever dood. Maar veel spelen vind ik te gek. We gaan naar Groningen, Eindhoven, Tilburg. Leuk. Zo zie je eens andere kanten van Nederland, al eindig je meestal in de kleedkamer. Daar kun je gratis drinken. Ik vind het vooral heel vervelend dat mensen die ons al een paar jaar volgen nu opeens vragen: de band is in De Wereld Draait Door geweest, gaan jullie nu glad worden? Dan denk ik: weet je wel tegen wie je het hebt en waar we vandaan komen? Dat is voor ons helemaal niet mogelijk, glad

worden. Wees gewoon blij dat er een band is met een eigen geluid die, zonder hip te wezen, zo ver komt.” Het imago van Rats On Rafts snelt vooruit. “Het lijkt wel alsof journalisten elkaar napraten, dat ze goed kijken wat hun collega's zeggen. Als de een het een goede band vindt, dan vindt de ander dat ook.” Maar Rats On Rafts is ook een voorbeeld van zo'n hype, toch? “Daar ontkomen we niet aan. We moeten echter geen slachtoffers worden van zo'n neppe hype die gecreëerd wordt, want we zijn gewoon een goede band.” LIVEDATA 14 januari Noorderslag, Groningen 26 januari Rotown, Rotterdam 28 januari Merleyn, Nijmegen 3 februari Paradiso, Amsterdam 10 februari 013, Tilburg 11 februari Ekko, Utrecht 24 februari Fenix, Sittard 6 april Metropool, Hengelo

“IK ZEG WAT IK WIL ZEGGEN!”

Bijna weemoedig vertelt David over het begin van de band uit de Rotterdamse underground. Geld was er nauwelijks, nog steeds niet trouwens, en echt goed spelen konden ze niet. Maar de groeispurt van Rats On Rafts is indrukwekkend en de band heeft net getekend bij het prestigieuze label Top Notch. “Dat vonden we allemaal wel grappig. We zijn een keer met die Kees (de Koning, red.) gaan praten en hij was oprecht geïnteresseerd. De deal die we hebben geeft ons alle vrijheid.Nee, voor ons geen Excelsior. Daar zit Spinvis, daar zat de Staat. Saai label. De Staat vind ik verschrikkelijk. Stelletje neppers. Dat is allemaal zo geposeerd. Als je ze alleen al ziet staan.”

22 LiveXS januari/februari 2012

© Daniel Baggerman

Jullie zijn geïnspireerd door de jaren tachtig. Dat ligt niet voor de hand voor zulke jonge jongens. “Voor ons wel, op zich. De laatste tijd hoor je alleen maar Echo And The Bunnymen als invloed genoemd worden en die band vinden we zeker tof, maar je hoort in elk nummer zo tien verschillende groepen terug waar we door geïnspireerd zijn. Ken je Hans Tweedehands? Hij heeft een winkel met tweedehands platen achter Rotterdam Centraal. Hans heeft ons geholpen, jarenlang gaf hij ons tips. Hij zei vaak dat ik die en die plaat echt eens moest meenemen. Zo ontdekte ik bands als The Sound. Ik had een rekening lopen bij Hans. Vaak dacht ik: ik eet wel wat minder, zodat ik een plaat kan kopen. Mijn klasgenoten gingen naar McDonalds, ik naar Hans. Die dagen kan ik me nog goed herinneren.”


E T S E DE B N A V S M U B L S A N E G L O V 1 1 20 S R E Z DE LE VEXS I L N VA la Tekst: K

as Kno

oihuize

n

D

it jaar belandden er zes Nederlandse albums in de top 50, een evenaring van de score in 2010. De Belgen doen het met vier noteringen beter dan vorig jaar, toen ze op twee bleven steken. Luxemburg haalde, net als afgelopen jaren, de lijst wederom niet. Qua genres blijkt hiphop het ondergeschoven kindje. Nederlandse releases van Rico & Kubus, Sef, Boef en de Gelogeerde Aap, Gers Pardoel, Steen, Zo Moeilijk, Dope D.O.D. en Kempi werden niet of nauwelijks genoemd, om over internationale releases maar te zwijgen. Ook de elektronische genres schitteren door afwezigheid. Dat dubstep dé hit was van 2011 zie je in de lijst niet terug (laat je niks wijsmaken, James Blake maakt geen dubstep). Punk en metal komen er dankzij Rise Against en Opeth iets beter vanaf. De strijd tussen de broertjes Gallagher is gewonnen door Noel, die op plek 26 eindigt. Zijn broertje Liam vinden we met zijn band Beady Eye pas op plek 123. Verder kunnen we concluderen dat de muziekwereld nog altijd een mannenwereld is. Op slechts zeven van de vijftig albums speelt een vrouw de hoofdrol (en dan reken ik die castraat van Wild Beasts even niet mee). Tot slot valt op dat toenemende fragmentering in de muziekwereld (steeds minder echt grote bands, steeds meer medium sized incrowdsuccesjes) nauwelijks waar te nemen is in de jaarlijstjes. Ondanks dat iedereen dankzij Spotify en dergelijke geen enkel album meer hoeft te missen, zijn we het nog net zo (on)eens met elkaar als vijf jaar geleden.

EN WAT VINDEN DE MAKERS VAN LIVEXS?

Ook ca. 35 medewerkers van LiveXS kozen, zoals elk jaar, hun favoriete platen. Naast een flink aantal overeenkomsten met de lezerslijst (negen van de tien albums uit de medewerkerslijst scoren ook bij de lezers hoog) is er een opvallende notering: Esben And The Witch, de nummer zes bij de medewerkers, werd door de lezers niet één keer genoemd. Ongeveer hetzelfde geldt voor Austra: bij de medewerkers belandde Feel It Break op 11, bij de lezers kwam hij slechts bij één inzender voor. Zijn dat dan wat ze noemen ‘recensentenplaten’? Andersom zou je Adeles 21 een echte lezersplaat kunnen noemen, want de best verkochte plaat van het jaar werd door de medewerkers niet genoemd. De nummer 8 uit de lezerslijst, Machinery van De Staat, hoefde eveneens op weinig credits van de medewerkers te rekenen.

DE MEDEWERKERSLIJST

1. The Black Keys - El Camino 2. The Vaccines - What Did You Expect From The Vaccines? 3. Elbow - Build A Rocket Boys! 4. PJ Harvey - Let England Shake 5. Fleet Foxes - Helplessness Blues 6. Esben And The Witch - Violet Cries 7. Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver 8. Wilco - The Whole Love 9. Tom Waits - Bad As Me 10. Foo Fighters - Wasting Light

Ruim 150 lezers stelden speciaal voor ons hun top 10 van beste albums van 2011 samen, en na flink wat rekenwerk tijdens de kerstdagen komt daar bovenstaande top 50 uit. The Black Keys voert trots de lijst aan: El Camino behaalde bijna tweemaal zoveel punten als de nummer 2 en mag zich dus de onbetwiste winnaar noemen. Vorig jaar belandde het duo met voorganger Brothers nog op een derde plaats.

DE LEZERSLIJST

1. The Black Keys - El Camino 2. Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver 3. Elbow - Build A Rocket Boy s 4. Arctic Monkeys - Suck It And See 5. Adele - 21 6. Wilco - The Whole Love 7. Foo Fighters - Back And For th 8. De Staat - Machinery 9. Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller 10. Fleet Floxes - Helplessne ss Blues 11. PJ Harvey - Let England Sha ke 12. Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer 13. James Blake - James Blak e 14. Seasick Steve - You Can't Teach An Old Dog New Tricks 15. dEUS - Keep Me Close 16. Coldplay - Mylo Xyloto 17. Radiohead - King Of Limbs 18. Snow Patrol - Fallen Emp ire 19. The Vaccines - What Did You Expect From The Vaccines? 20. Tom Waits - Bad As Me 21. Selah Sue - Selah Sue 22. Kasabian - Velociraptor! 23. Miles Kane - Colour Of The Trap 24. DeWolff - Orchards / Lupine 25. Red Hot Chili Peppers - I'm With You 26. Noel Gallagher's High Fly ing Birds - Noel Gallagher's High Flying Birds 27. Other Lives - Tamer Animal s 28. Foster The People - Torche s 29. Ryan Adams - Ashes & Fire 30. Tim Knol - Days 31. Destroyer - Kaputt 32. Gotye - Making Mirrors 33. Wild Beasts - Smother 34. The Decemberists - The Kin g Is Dead 35. Feist - Metals 36. Customs - Harlequins Of Lov e 37. Florence + The Machine Ceremonials 38. Pete & The Pirates - One Thousand Pictures 39. Opeth - Heritage 40. Wooden Shjips - West 41. Kur t Vile - Smoke Ring For My Halo 42. Girls - Father, Son, Holy Gho st 43. Beirut - The Rip Tide 44. Cold War Kids - Mine Is You rs 45. Smith & Burrows - Funny Looking Angels 46. Eefje De Visser - De Koek 47. Rise Against - Endgame 48. Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome 49. The Black Box Revelation - My Perception 50. Kate Bush - 50 Words For Snow

LiveXS januari/februari 2012 23


LACHEN, GIEREN, BRULLEN MET

MARK LANEGAN Mark Lanegan is een man met veel vrienden in de muziekindustrie. In zijn telefoonboekje staan doodleuk Queens Of The Stone Age, Alice In Chains, Pearl Jam en Isobel Campbell. Wat is er zo fascinerend aan deze man?

juist blij van mijn nummers worden. Maar je hebt wel gelijk hoor: ik zou niet weten hoe je een vrolijk liedje maakt. Dat kon ik nooit. Toen ik jong was en mijn moeder me vroeg iets te spelen, zei ze daarna: 'mooi hoor schat, maar waarom moet dat allemaal zo duister?' Misschien had ik het haar nooit moeten laten horen.”

Tekst: Annelies Omvlee Is het juist niet gemakkelijker spelen als mensen die dicht bij je staan er zijn? “Och nee, absoluut niet. Ik vind het verschrikkelijk om voor vrienden te spelen. Ik speel liever voor 40.000 vreemden dan voor vier bekenden. Dat is ook één van de redenen waarom ik niet graag in Los Angeles speel. Of de andere plaats waar ik gewoond heb: Seattle. Ook al heb ik in die twee steden binnen de Verenigde Staten toch echt het beste publiek, ik speel er niet graag. Sowieso vind ik Europa prettiger. Mijn optredens doen het hier ook beter, dat helpt ook wel. Want uiteindelijk wil je er toch je brood mee verdienen hè?”

D

e rust die Mark Lanegan uitstraalt is zo extreem dat je bijna zou vermoeden dat het door externe factoren is ingegeven. Maar schijn bedriegt. "Ik vind het nog steeds fantastisch om over mijn muziek te praten. Het is zo'n belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen.” Lachend: “Het is niet dat ik nou zo goed kan schilderen, bijvoorbeeld. Dat laat ik graag aan anderen over.” Kun je je voorstellen dat je ooit iets anders gaat doen? “Nou, in 2005 en 2006 was er een tijd dat ik echt geen muziek wilde maken. Ik stopte toen bij QOTSA en heb een jaar lang geen instrument aangeraakt. Ik luisterde toen zelfs niet meer naar muziek. Dus ik kan niet beloven dat zoiets nooit meer gaat gebeuren. Maar op de korte termijn verwacht ik dat niet.” Gelukkig maar, met een fijn nieuw album... “Ja, ik ben er ook echt wel blij mee. Meer dan alle andere albums is het geworden wat ik wilde. Ik heb echt het geluk dat veel van mijn vrienden muzikanten zijn, dat het prettig met ze samenwerken is en dat dat in meerdere rollen kan. Als ik met Greg (Dulli, red.) werk aan zijn solowerk volg ik zijn wensen. Met The Gutter Twins is het echt een gezamenlijke krachtsinspanning.” Lachend: “Maar nu moest hij doen wat ik zei.”

Is dat de rol die je het prettigst vindt? Lachend: “Natuurlijk! Maar eigenlijk hoef ik niet zo nodig de frontman te zijn hoor. Die aandacht hoeft van mij niet per se. Het gaat om de muziek, niet om mij als persoon. En het werken met of voor andermans visie zorgt ervoor dat ik dingen anders ga zien. Dat is ook leerzaam.” Het is niet licht verteerbaar wat je maakt. Ben je een duister persoon? “Dat is een kwestie van definitie. Wat voor jou duister is, hoeft dat voor mij niet te zijn en andersom. Als je datgene wat ik maak vergelijkt met waar ik vroeger naar luisterde valt het alleszins mee. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die

ECHO AND THE BUNNYMEN Rebellen in de popmuziek, het worden er steeds minder. Gelukkig is Ian McCullough van Echo And The Bunnymen nog altijd springlevend. Hij is al sinds 1980 bezig en komt nu, dik drie decennia later, met zijn band de eerste twee albums opnieuw beleven. Na al die jaren heeft hij nog altijd een grote mond. “We zijn de beste band ter wereld.” Tekst: Anton Slotboom

“THE VACCINES? ZONDE VAN JE TIJD!” 24 LiveXS januari/februari 2012

Je hebt al veel gedaan, maar hoe zit het met de prijzen? “Tja, die boeien me eigenlijk helemaal niet. Ik wist tot vorig jaar niet eens wat de Mercury Prize was, weet je dat? We waren genomineerd en ik dacht, ach dat kan vast geen kwaad. Bleek het toch wel een beetje een dingetje te zijn, haha. Dus daarvoor maak ik geen muziek. Ik maak sowieso muziek voor een niche. En binnen die niche zijn er dan mensen die het mooi vinden. Voor hen doe ik het.”

LIVEDATA 28 februari Oosterpoort, Groningen 29 februari Paradiso, Amsterdam 1 maart Effenaar, Eindhoven

T

he Vaccines? De band maakte de op een na beste plaat van het jaar volgens de medewerkers van LiveXS, maar Ian McCullough spuugt de woorden bijna uit in dat heerlijk kenmerkende Liverpoolse accent. “Zonde van je tijd man! Mensen zouden naar The Buzzcocks moeten luisteren. Dat is een van de meest onontdekte bands ter wereld. Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn't've) is pure poëzie, man. Shakespeare.” Echo And The Bunnymen debuteerde in 1980 met Crocodiles, een jaar later volgde Heaven Up Here. Met deze twee toen al bejubelde platen op zak komt de band in 2012 weer naar Paradiso. “Die albums waren baanbrekend. Dat konden ze van het werk van andere bands niet zeggen. Van Talking Heads misschien, maar wat de rest betreft? Van die twee platen was Heaven Up Here het fijnst om te maken. We lieten elkaar vrij. De opnames duurden twee weken en waren zeer spontaan.” Echo And The Bunnymen werd meteen opgepikt, ook in de Verenigde Staten. “Maar daar werd ik vergeleken met Jim Morrison. Dat wilde ik helemaal niet, ik was beïnvloed door David Bowie en Lou Reed. The Velvet Underground, man.” Inhoudelijk is de connectie na al die jaren met de twee albums behoorlijk vaag geworden. “Ik weet niet eens meer wat ik toen met al die teksten wilde zeggen,” zegt Ian eerlijk. “Maar dit zijn tijdloze platen. We zijn dik dertig jaar verder en er is niets veranderd, er is geen goede band bijgekomen. Als we deze platen twee jaar geleden hadden uitgebracht waren we meteen de grootste band ter wereld geworden. Dat zijn we nu niet, maar wel de beste.” Rijk is hij er niet van geworden, vast ook een van de redenen voor deze ietwat curieuze tournee. “Ik zou het niet erg vinden, een hele berg geld. Maar we zijn in de loop der jaren talloze keren afgezet en je moet verder. We willen vooral laten zien dat we nog leven.” LIVEDATA 20 januari AB, Brussel 21 januari Paradiso, Amsterdam


8 vragen aan

Tommy ebben DE POPULAIRSTE RUBRIEK VAN LIVEXS GAAT IN 2012 GEWOON NOG EEN JAARTJE DOOR. DIT KEER MET TOMMY EBBEN, DIE MET ZIJN SMALL TOWN VILLAINS OP EUROSONIC SPEELT EN OOK DAARNA IN HET HELE LAND MET ZIJN NIEUWSTE ALBUM A WHISPER TO ARMS OP DE PLANKEN STAAT.

Tekst: Klaas Knooihuizen Foto: Tom Roelofs 1. Wie is je favoriete figuur uit Suske & Wiske?

“Jerommeke. Die zegt namelijk niet zoveel. Ik hou er bij strips niet van om al die teksten te lezen, ik kijk liever plaatjes.” 2. Wat vond je van het album van Metallica en Lou Reed?

“Prachtig, als in een poging tot humor. Ik vond hem vooral grappig. Ik heb het album trouwens niet helemaal uitgeluisterd, maar ik denk dat niemand dat gedaan heeft. Ik vraag me echt af waarom ze hem gemaakt hebben...” 3. Vind je ook dat de gulden terug moet komen?

“Nee. Geld wisselen in andere landen is altijd zo’n gedoe, dus puur uit praktisch oogpunt zou ik de euro graag behouden. Of dat gunstig is voor de financiële wereld? Geen idee eigenlijk. Voor een oud-student journalistiek ben ik bijzonder slecht op de hoogte van de actualiteit.” 4. Heb je wel eens een kaartje gekregen op Valentijnsdag?

“Nee, nog nooit. Toen ik een vriendin had heb ik me er altijd tegen verzet, het is commerciële onzin. Maar tijdens mijn middelbare schooltijd hoopte ik stiekem wel dat ik een kaartje in mijn kluisje zou vinden. Dit jaar verwacht ik trouwens weer niets. Gezien de manier waarop ik me gedraag hoef ik op weinig liefde te rekenen.” 5. Lees je wel eens een boek?

“Jazeker. Het laatste dat ik las was Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance. Een klassieker, maar ik vond er bar weinig aan, eerlijk gezegd. Daarvoor las ik Das Parfum van Patrick Süskind, die vond ik wel tof. Ik lees altijd in het Engels, zelfs De Ontdekking Van De Hemel heb ik in het Engels gelezen. Ik doe namelijk makkelijk een paar maanden over een boek en dan wil ik er ook iets voor terugkrijgen. Een grotere woordenschat of mooie zinnen die ik kan gebruiken in mijn teksten.” 6. Hoe oud was je toen je voor het laatst in bed plaste?

“Een jaar of drie, denk ik. Ik zou graag zeggen dat ik op latere leeftijd nog in bed had geplast omdat ik te veel gezopen had, maar dat is helaas nooit gebeurd. Maar ik blijf mijn best doen!” 7. De vraag van vorige maand door Tim (Handsome Poets): Welk goede voornemen zou je niet aan je moeder vertellen?

“Dat ik me minder destructief ga opstellen, vooral qua alcohol. Ai, mijn moeder is nu een illusie armer, ze denkt dat ik een heel brave jongen ben. Sadder but wiser.” 8. Kun je zelf een vraag verzinnen voor de Hear Me Out van volgende maand?

“Ik was net iets aan het lezen over Middeleeuwse martelmethodes. Ze bonden een metalen emmer op je buik met een rat erin en verhitten dan de emmer, zodat de rat zich door je buik een weg naar buiten moest eten. Maar de pijnbank schijnt het pijnlijkst te zijn. Dus: wat heb je liever? De rat of de pijnbank?” LIVEDATA 12 januari Eurosonic, Groningen 16 februari Stukafest, Zwolle 18 februari ’t Ukien, Kampen 23 februari Paard van Troje, Den Haag 28 februari Manifesto, Hoorn 3 maart Iduna, Drachten 23 maart 013, Tilburg

VAARWEL AGUA DE ANNIQUE, WELKOM ANNEKE Anneke van Giersbergen kennen we als voormalig zangeres van The Gathering en als Agua de Annique. Maar deze maand komt haar nieuwe plaat Everything Is Changing uit, en dat is de eerste plaat die ze volledig onder haar eigen naam uitbrengt. “Ik heb voor het eerst mijn eigen identiteit neergezet.” Tekst: Daniëlle Zuidervaart Je vorige albums bracht je nog uit onder de naam van Agua de Annique. Waarom heb je hier nu gedag tegen gezegd? “In eerste instantie heb ik de bandnaam laten vallen omdat het gewoon een hele lange toestand werd, op een cd-hoesje bijvoorbeeld. Maar nu ik alleen mijn eigen naam heb doet het me toch wel iets. Het is bijzonder om nu helemaal, ook qua naam, voor jezelf te gaan. Het voelt heel goed en het doet meer met me dan ik van tevoren had gedacht.” Heb je nu het gevoel dat je een heel ander album dan hiervoor hebt uitgebracht? “Ja, dat gevoel heb ik heel erg. Ik denk dat dit echt een plaat is met alle elementen die ik er in wilde hebben. Alle albums die ik hiervoor maakte waren óf donker, óf pop, óf ballads. Nu heb ik al die invloeden op één plaat weten te zetten. Ik heb de plaat samen gemaakt met Daniel Cardoso, een jongen uit Portugal. Hij heeft me goed geholpen met de productie en ik vind dat het perfect heeft uitgepakt.”

Vind je dat je jezelf goed presenteert met dit album? ”Ik weet met deze plaat mijn eigen identiteit neer te zetten. De vijf jaar dat ik al solo ben, en de hele periode met The Gathering, hebben mij gemaakt en ontwikkeld. Dat ik dat nu met deze plaat allemaal vang, voelt heel bijzonder. Ik hou niet alleen van heavy muziek, maar ook van dance, pop, melancholie en uptempo. En alle nummers passen bij elkaar, zodat mijn stem er heel steady onder blijft.” Je bent uit The Gathering gestapt omdat je meer vrijheid wilde. Heb je bereikt wat je wilde bereiken? “Ik wilde mijn eigen boontjes doppen en dat is gelukt, want ik kan nu in principe doen wat ik wil. En wat ik met deze plaat doe geeft ook weer ideeën voor een volgende plaat, dat blijft altijd in beweging. Ik ben heel tevreden dat ik überhaupt de mogelijkheid heb om te gaan en staan waar ik wil in mijn muzikale landschap.” Kunnen we ooit nog een plaat verwachten met het geluid van The Gathering? “Deze plaat is al pittiger dan anders, omdat er wat meer rock in zit. Ik denk dat de mensen die mij van The Gathering kennen dit ook kunnen waarderen. Het klinkt modern en de productie is erg gelikt en Amerikaans. Dat rockelement is goed te horen, dat vormt zeker een link naar The Gathering.” LIVEDATA 21 januari Melkweg, Amsterdam 9 februari Doornroosje, Nijmegen 10 februari Hedon, Zwolle 17 februari Tivoli de Helling, Utrecht 25 februari Romein, Leeuwarden 1 maart Effenaar, Eindhoven

LiveXS januari/februari 2012 25


LIVE

XS P

T N E RES

. . . T EER Vorige maand vond de finale van de Grote Prijs van Nederland plaats in Paradiso en de Melkweg. Van de vierentwintig acts die met bloed, zweet en tranen streden om de eerste plek mogen Presk, Woot, Yori Swart en Zanillya zich de gelukkige winnaars noemen. LiveXS stelt ze aan je voor.

DE WINNAARS VAN DE GROTE PRIJS PRESK

zijn. Tijdens de finale ging er gewoon een knop om en heb ik alles gegeven. Vanaf het moment dat de eerste paar noten de speaker verlieten vlamde ik.”

Winnaar Dance/ Producers

Hoe bijzonder is deze prijs voor je? “Hartstikke bijzonder. Binnen Nederland is het een van de belangrijkste prijzen, “Zijn geluid is vooral wat betreft de te omschrijven hoeveelheid boekingen als een botsing en de mogelijkheid om tussen house, buiten je eigen circuit garage en te treden. Het is toch techno. Tijdens lastiger wanneer je het zijn livesets worden allemaal op eigen kracht de tracks opnieuw moet doen. Ik ben al een opgebouwd uit korte tijdje serieus met muziek bezig loops, waardoor iedere en heb als doel er mijn huis en © Marjolein Scheer liveset een unieke ervaring wordt eten van te kunnen betalen. Dankzij de waarbij niemand op de dansvloer stil kan Grote Prijs kan ik verder professionaliseren blijven staan.” en lekker mijn ding blijven doen.” Hoe verliep de finale voor jou? “Ik had vooraf al podiumervaring, dus last van podiumangst had ik niet echt meer. Toch was dit anders dan normaal. Ik vond het spannend en was zenuwachtig. Iedere finalist mag twintig minuten spelen en daarin moet je alles geven. In het begin van de set was het geluid nog een beetje zacht afgesteld en moesten we er echt even inkomen. Iedere act heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren voor het geluid, en dat maakte het technisch ook wel even spannend. Maar al snel ging de show lekker los en kwam het goed.” Had je verwacht te winnen? “Ik ben van alle finalisten het langst bezig in het vak en heb dus al meer ervaring. Ik hoopte natuurlijk heel erg dat ik zou winnen, maar zeker weten deed ik het nooit. Ook omdat er hele vette onbekende acts bij waren, die erg goed bleken te

26 LiveXS januari/februari 2012

Waar kijk je nu het meest naar uit? “Ik kijk het meest uit naar 2012 in het algemeen. 2011 was al een heel tof jaar en ik ben al heel ver gekomen, maar nu is het zaak om door te groeien. Als ik denk aan hoe ver ik nog kan gaan krijg ik ontzettend veel zin in het nieuwe jaar. Ik heb zelfs al een paar platencontracten getekend voor volgend jaar. Ik hoop richting het buitenland te gaan en op de zomerfestivals te spelen.” Wat zijn je toekomstplannen? “Nog meer muziek maken, live optreden en letterlijk mijn grenzen verleggen. Ik ga me ook storten in andere projecten. Audio Culture is een platenlabel van vrienden van mij waar ik dingen voor ga produceren. Voor hen heb ik onlangs ook samengewerkt aan een nieuwe plaat met de bekende Amsterdamse DJ Cinnaman, wat erg goed beviel. Ik zal me volgend jaar in ieder geval niet gaan vervelen.”

WOOT Winnaar Rock/ Alternative

“Met invloeden als Patrick Watson, The Shins en Jimi Hendrix laat deze jonge Haagse band een volwassen rocksound horen. WOOT speelt op de jaren zestig geïnspireerde psychedelische indiepop: van kaal en ingetogen tot enorme geluiderupties” Hoe verliep de finaledag voor jullie? Drummer Thijs van Teijlingen: “Spannend vooral. We moesten er al rond drie uur zijn en pas om tien uur op, dus dat zorgde wel voor toenemende spanning. We hadden veel vrienden meegenomen, die sleepten ons er gelukkig doorheen. Tijdens het optreden ging iedereen los, dat was geweldig. Tijdens het eerste nummer waren we al niet meer zenuwachtig en dachten we: nu gaan we knallen!” Had je verwacht te winnen? “Nee, eigenlijk totaal niet. Op het moment dat we gespeeld hadden voelde het wel goed, maar er zijn meerdere muzikanten die goed zijn natuurlijk. Ik ben ook niet zo van de verwachtingen. Het is beter om nergens vanuit te gaan dan andersom, vind ik. Dan kan het alleen maar meevallen.”

Hoe bijzonder is deze prijs voor jullie? “Heel bijzonder, het is een soort opstapje voor ons. De Grote Prijs staat volgens mij heel goed aangeschreven in Nederland en het is sowieso mooi meegenomen dat we nu meer aandacht krijgen. We spelen nu al een jaar of drie echt serieus en zijn erg benieuwd wat voor kansen de Grote Prijsoverwinning ons gaat bieden.” Waar kijk je nu het meest naar uit? “Ik kijk het meest uit naar het komende festivalseizoen. Het lijkt me erg leuk om op verschillende kleine festivals te spelen en zoveel mogelijk publiek naar ons toe te trekken. We zouden graag meer in België gaan spelen en qua Nederlandse festivals lijkt mij Into The Great Wide Open geweldig. En natuurlijk Pinkpop, maar zover zijn we nog lang niet.” Wat zijn jullie toekomstplannen? “Een album opnemen, een daaropvolgende clubtour en van de zomer op festivals spelen. Optreden doe ik het liefst, het geeft iets extra’s. We hebben genoeg dromen, maar toch blijven we liever in kleine zaaltjes spelen. Dat heeft iets.”

© Hans Kreutzer

Tekst: Daniëlle Zuidervaart


GROTE PRIJS OP EUROSONIC NOORDERSLAG

De vier finalisten van de Grote Prijs van Nederland zijn op 12 januari in Groningen te zien als onderdeel van Eurosonic Noorderslag 2012!

VAN NEDERLAND! Winnaar Singer/ Songwriter

Waar kijk je nu het meest naar uit? “Yori Swart uit Bergen “Ik kijk het meest schotelt je onvervalste uit naar Eurosonic popmuziek met een Noorderslag. We alternatief randje voor. stonden al op Tijdens de kwartfinale Noorderslag, overtuigde ze het maar door publiek om als de Grote achtergrondkoor te Prijs mag ik fungeren” ook tijdens Eurosonic Hoe verliep finaledag optreden. Ik voor jou? heb veel zin “Het ging hartstikke goed om lekker met en ik heb erg genoten. We m’n band te spelen. waren met zijn zessen en hadden Vroeger speelde ik nog © Hans Kreutzer alles goed voorbereid. Ik begon alleen voor m’n vrienden en in kleine en later kwam de band erbij. Paradiso was kroegjes, nu sta ik gewoon voor zoveel supervol, het was een enorme kick om daar mensen op te treden. Ongelooflijk. Ik hou te staan. Al mijn vrienden en familie waren van interactie met het publiek, daardoor gekomen om te kijken en te luisteren. Dat gaf wordt de energie gedeeld en dat vind ik veel vertrouwen.” geweldig.” Had je verwacht te winnen? “Naar alle eerlijkheid, eigenlijk niet. Er waren heel veel goede muzikanten. Iedereen maakte een goede kans, omdat alle muzikanten iets unieks hebben. Je geniet gewoon van het moment dat je muziek maakt. Ik dacht wel: goh, stel dat het lukt, dat zou echt geweldig zijn! Maar je gaat er niet vanuit. Muziek is geen wedstrijd, winnen kun je alleen wanneer je je dromen naleeft.”

Wat zijn je toekomstplannen? “Volgend jaar breng ik mijn album uit. Op 2 maart is de albumpresentatie in Paradiso en daarna start ik een clubtour. Ook zit ik nu al in de studio om aan een nieuw album te werken. Verder bestaan mijn plannen vooral uit veel spelen, schrijven en zoveel mogelijk blijven doen. Ik vind het belangrijk uitdaging te zoeken en mezelf te blijven ontwikkelen.”

ZANILLYA Winnaar Hiphop

“Zanillya is een kleurrijk talent, dat spoken word als een belangrijk onderdeel in haar veelzijdige en dynamische repertoire heeft. Ze fuseert reggae, blues, soul, jazz en hiphop tot een swingende harmonie en maakt een muzikale ontdekkingsreis in drie talen: Papiamento, Nederlands en Engels.” Hoe verliep de finaledag bij jou? “Het was best wel hectisch. Iedereen kwam met zoveel mensen en qua hoeveelheid kleedkamers was dat niet zo leuk. We moesten het uiteindelijk doen met een ruimte achter een doek, wat een beetje onhandig was.” Had je verwacht te winnen? “Nee, totaal niet. Doordat de dag zo rommelig was zat ik niet zo lekker in mijn vel en zette ik voor mijn gevoel niet zo’n goede show neer. De halve finale ging veel beter, dat hoorde ik ook van mensen achteraf, dus ik had mijn hoop al opgegeven. Toen ik mijn naam megagroot op het scherm zag staan kon ik mijn ogen dan ook echt niet geloven. Stond ik daar met mijn handen voor m’n mond van verbazing.” Hoe bijzonder is deze prijs voor je? “Ik leef er al sinds maart naartoe. Ik was ook al weken van tevoren zenuwachtig voor deze show, maar op de dag zelf was ik er niet zo mee bezig. Ik heb er heel hard voor gewerkt en ben er zo ontzettend trots op. Het is onbeschrijflijk wat deze prijs met je doet.”

Waar kijk je nu het meest naar uit? “Naar alles wat me staat te wachten. Ik heb veel zin om op Eurosonic m’n ding te doen en ik ga m’n best doen om een gevestigde artiest te worden. Ik krijg al toffe reacties van mensen die mijn EP Kortsluiting, die in november is uitgekomen, hebben geluisterd. Die positieve lijn hoop ik natuurlijk voort te kunnen zetten.” Wat zijn je toekomstplannen? “Ik heb veel doelen en wensen voor 2012. Het staat in de planning om ergens in mei of juni mijn album uit te brengen. Een van mijn dromen is om met enkele hiphoppers samen te kunnen werken, bijvoorbeeld met Winne of Kleine Viezerik. Of met Anouk, dat zou ik ook heel gaaf vinden. Qua festivals droom ik al heel lang van North Sea Jazz. Ja, dromen zijn er genoeg.”

© Tim Pen

YORI SWART

Hoe bijzonder is deze prijs voor je? “Heel bijzonder. Ik timmer al een tijdje aan de weg en de afgelopen vier jaar ben ik ook naar andere edities van de Grote Prijs geweest. Het was altijd al mijn droom om zelf in de finale te staan. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat ik er mijn leven lang naar uitgekeken heb. Verder is het voor mij erg fijn omdat het deuren opent en ik nu mijn debuut meer publiciteit kan geven.”

LiveXS januari/februari 2012 27


EUrOSOnIc nOOrdErSlaG aftEr SlaG!

GEM

MOSS

WOlfEndalE lUIK

a POlarOId VIEW aUtOMatIc SaM

Bart cOnStant

ratS On raftS

dE KraaIEn KrIS BErry

Gigant Apeldoorn • zondag 15 januari 14:30u - 22:00u. vvk: € 15,- (aan de deur € 17,50)


LiveXS januari/februari 2012 29


BART CONSTANT

Onder de naam About maakte Rutger Hoedemaekers enkele jaren geleden furore in de indie-electro-underground. Daarna werkte hij samen met onder meer Voicst en Lucky Fonz. Nu, ruim vijf jaar nadat Abouts enige album Bongo het levenslicht zag, is Hoedemaekers terug met een nieuwe soloplaat. Een plaat die onmiskenbaar Hoedemaekers is, maar tegelijkertijd niets meer te maken heeft met wat About ooit was. Tell Yourself Whatever You Have To is subtieler, minder gejaagd, maar ook uitdagender en minder vlak. “Mijn muziek is nu dichter bij mijn persoonlijkheid komen te liggen.”

een interessante spiegel. Tot slot ben ik steeds meer van filmische muziek gaan houden.” Waar komt die liefde voor filmische muziek vandaan? “Het album gaat over liefde en vriendschap en mijn blik op de wereld. Zoals film dat ook doet, wil ik hier graag een bepaald beeld bij neerzetten. In mijn hoofd maak ik een abstractie van de dingen die ik beschrijf. Ik ben geen liedjesschrijver, maar ik heb wel mijn eigen vorm gevonden door de dingen uit te beelden.” Je album is meer dan alleen een plaat. Zo zitten er onder meer een neoninstallatie en een mini-expositie bij. “De neoninstallatie is speciaal ontworpen voor de albumhoes. Op een avond zijn we naar het bos gegaan en hebben we neonletters aan bomen op verschillende afstanden opgehangen en gefotografeerd. Het contrast is heel interessant, het heeft iets vervreemdends. Ik zoek graag naar aparte vormen. Die foto’s maken deel uit van mijn miniexposities in Amsterdam en Berlijn.”

Tekst: Daniëlle Zuidervaart Waarom heb je ervoor gekozen je artiestennaam te veranderen? “Mijn geluid is erg veranderd. Met About ging ik met elektronica meer richting pop en op den duur paste dat niet meer bij mij. Ik wilde experimenteren met verschillende instrumenten. Mijn muziek is nu dichter bij mijn persoonlijkheid komen te liggen, vandaar dat ik heb gekozen voor een persoonlijke naam. Bart is de naam van mijn opa en Constant die van mijn vader.”

Naast muzikant ben je ook producer. Is het moeilijk om die twee zaken te scheiden? “Die dingen gaan vaak hand in hand. Als iets muzikaal klikt ben ik al snel tevreden. Maar als ik zou moeten kiezen zit ik liever in een donker hol dan dat ik op het podium muziek sta te maken. Ik moet bekennen dat ik een beetje podiumangst heb. En op het podium voer je voornamelijk een herhalingsoefening van je eigen werk uit. In de studio kun je echt iets nieuws creëren, dat blijft het mooiste wat er is.”

Hoe ben je naar die nieuwe sound toegewerkt? “Dat is heel geleidelijk gegaan. Ik ben verhuisd naar Berlijn om aan de nieuwe plaat te werken en die stad heeft zeker haar invloeden gehad. Je hoort er ontzettend veel elektronische muziek. Daarnaast heb ik samen met Tjeerd Bomhof aan een Voicst-plaat gewerkt en dat heeft mij ook geïnspireerd. Zijn visie op muziek zorgde voor

liveData vrijdag 13 januari, Paleis, 21:45 / zaterdag 14 januari, Oosterpoort Marathonzaal, 22:30

De chemie tussen Lisa Hannigan en Damien Rice in een liedje als 9 Crimes zorgt nog altijd bij miljoenen luisteraars over de hele wereld voor een brok in de keel en kippenvel op de armen. Maar zo’n vijf jaar geleden vroegen de Nederlandse fans tijdens een uitverkochte show in Tilburg zich af waarom de charmante Ierse muzikante er die avond niet bij was. “Ik had de tour graag netjes afgemaakt.” Tekst: Thomas Spiekerman

LISA HANNIGAN

De mysterieuze breuk tussen de twee muzikanten in 2007 ligt nog steeds erg gevoelig. Eerder in het interview is Lisa Hannigan ondanks haar verkoudheid enthousiast en vertelt ze uitgebreid over haar nieuwe album en de komende concerten. Maar zodra de naam Damien Rice is gevallen worden Lisa’s antwoorden korter en feller en laat ze een stilte vallen. “Wat er vijf jaar geleden tussen ons gebeurd is, betekent niets ten opzichte van alle mooie tijden die we samen gehad hebben. Het was een briljante ervaring en het einde boeit me niet. Ik ben blij met de goede jaren. We hebben geweldige concerten mogen geven en samen hebben we een hoop plezier gehad.” Op haar nieuwe, tweede solo album Passenger is Lisa opnieuw een samenwerking aangegaan met een zanger: op O Sleep zingt Ray LaMontagne mee met de Ierse. “Ik hou altijd van samenwerken met mensen. Er kan iets moois ontstaan uit een vreemd telefoontje, ik zal altijd dingen overwegen die op mijn pad komen.” Lisa had het liedje al geschreven en kon alleen maar hopen dat LaMontagne er ook tijd voor zou hebben. “Toen ik het eenmaal geschreven had vond ik dat het liedje perfect was om op te splitsen voor twee stemmen. Ik dacht dat Ray het te druk had, maar hij had zowaar tijd. En het eindresultaat is precies zoals ik in gedachten had.”

30 LiveXS januari/februari 2012

Lisa Hannigan pakt om aan te sterken een buisje met vitaminepillen die ze in haar glas water laat bruisen. “Ze zijn wel erg sterk, eigenlijk hoort zo’n pil in een groot bierglas. Maar ik neem ze de hele dag door. Ik ben altijd wel een beetje bezorgd als ik moet optreden als ik me niet helemaal gezond voel. Het heeft een sneeuwbaleffect om steeds maar weer te moeten zingen. Dan heb je eigenlijk een dag nodig waarop je alleen maar cartoons kijkt.” Ierland is als focusland goed vertegenwoordigd op Eurosonic, met namen als Fionn Regan, Emmett Tinley en James Vincent McMorrow. “James is een goede vriend en tegelijk ook mijn vijand op Twitter. We dagen elkaar steeds uit. Ik heb met hem opgetreden in een grot, honderd meter onder de grond. Een ongelooflijke ervaring. Het publiek vond het geweldig, onze stemmen klonken daar heel goed.” Lisa had volgens haar Wikipedia-pagina vroeger een grote interesse voor theater en musicals. Dat is slechts deels waar. Het maken van muziek is altijd haar ambitie geweest. “Er staan allemaal leugens over mij op Wikipedia en ze laten het me niet veranderen. Ik haat het! Ik heb in een paar toneelstukken gespeeld, maar wie niet? Ik ging studeren omdat ik iets wilde leren, maar ook toen al wilde ik vooral muzikante worden. Door naar Dublin te verhuizen kon ik veel concerten bezoeken.” Vlak voor kerstmis treedt de 30-jarige zangeres drie keer op in de Ierse hoofdstad. “Mijn setlist hangt van de locatie af. Bij zitconcerten speel ik graag Nowhere To Go. Daar zitten veel pauzes en delicate dingen in. En in de clubs zing ik liever een liedje als Flowers. Sowieso speel ik thuis in Ierland meer nieuwe nummers. Als ik straks op Eurosonic sta zal ik van allebei de albums even veel nummers spelen. Ik kijk er al heel erg naar uit.” liveData woensdag 11 januari, Vera, 20:30 / vrijdag 13 januari, Schouwburg, 0:20


Het Belgische indiepopgezelschap Intergalactic Lovers heeft met het intrigerende debuutalbum Greetings & Salutations snel naam gemaakt in eigen land, en dan met name in Vlaanderen. Vergelijkingen met PJ Harvey en Florence Welch waren niet van de lucht, en in die hoek moet je het inderdaad zoeken. Als kers op de taart die 2011 heette tourde het kwartet afgelopen november in het voorprogramma van dEUS. LiveXS sprak met zangeres Lara Chedraoui en drummer Brendan Corbey over het album en de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Tekst: Daniëlle Zuidervaart Waren jullie meteen tevreden met het album? Lara: “Ik was wel meteen tevreden met het eindresultaat. Maar ik ben dan ook wel heel makkelijk content.” Brendan: “Destijds was ik ook ontzettend tevreden, maar nu kan ik er niet meer naar luisteren. Ik hoor nu allemaal dingen die we beter hadden kunnen doen.” Het succes lijkt er niet minder om... Lara: “Brendan dacht serieus dat het een van de beste Belgische platen van het jaar zou worden. En ik dacht: dommerik, je klets maar wat. Een paar maanden later bleek dat Brendans gut feeling juist was.” Brendan: “We laten het graag op ons afkomen. In België is het direct gaan stormen, maar in Nederland is dat een stuk minder het geval. Misschien is dat wel goed, het houdt je met de voeten op de grond.” Lara: “Maar we zijn in Vlaanderen ook geen Triggerfinger of Milow, hoor. We kunnen gerust door de stad lopen zonder herkend te worden.”

Brendan: “In principe kan het alleen maar beter worden. We spelen nu al veel beter en we hebben een grotere zelfreflectie. Ik ben altijd zeer kritisch over mezelf.” Lara: “En hij is ook kritisch over anderen... Maar dat is goed hoor, het is nodig. De volgende plaat zal zeker beter zijn, want anders brengen we hem niet uit.” Brendan: “We moeten minstens zo tevreden zijn met de volgende plaat. Aan ons debuut hebben we twee jaar gewerkt, dus het zou zomaar kunnen dat het weer even duurt voordat er iets nieuws ontstaat.” Hoe hebben jullie het touren ervaren? Lara: “Vooral de tour met dEUS was erg plezant en we hebben er veel van geleerd. Het is een hele ervaring om altijd bij elkaar te zijn. Je werkt bovendien aan je fysieke capaciteiten en je komt erachter wat je lichaam aankan. Weinig slaap hoort er bijvoorbeeld bij.” (knipogend naar Brendan): “Vooral als er snurkers in de buurt zijn.” Brendan: “De reality check als je terugkomt in het normale leven is heel zuur. Het dagelijks leven lijkt dan plots heel

saai en gewoontjes.” Is Eurosonic de opmaat voor succes buiten België? Lara: “In januari en februari proberen we voet aan de grond te krijgen in Nederland. We proberen zoveel mogelijk te spelen. Van lachende gezichtjes tijdens een optreden word ik echt blij. Het beste is als mensen meezingen. Vooral als je aan de monden kunt zien dat ze iets compleet anders zingen, maar dat ze gewoon zin hebben om iets te zingen.” Brendan: “We hopen dat onze plaat nog in een aantal andere landen in Europa gaat uitkomen. We hebben het succes niet in de hand, als het komt dan komt het.” Lara: “Het zou super tof zijn als we van de muziek zouden kunnen leven, maar we zijn heel nuchtere mensen. We zijn Vlaanderen al heel dankbaar dat we daar bekend zijn. Geld verdienen zal nooit het grootste doel zijn.” liveData woensdag 11 januari, Grand Theater, 20:00 / donderdag 12 januari, Huize Maas, 22:15

INTERGALACTIC LOVERS

Is het niet heel moeilijk om nu het volgende album naar een niveau hoger te tillen?

BLAUDZUN

Het muzikale jaar begint veelbelovend met Heavy Flowers, de derde langspeler van Blaudzun. De singer-songwriter laat zich ook ditmaal niet van zijn vrolijkste kant zien, maar van een somber album wil hij zeker niet spreken: “In alles klinkt de drang om te overleven door.”

Tekst: Annelie Verhagen Blaudzun is het muzikale pseudoniem van Johannes Sigmond. Een charismatische verschijning met gitzwart haar, karakteristieke bril en een fascinerende kijk op het leven. Zijn artiestennaam ontleende hij aan een Deense wielrenner die slechts een handjevol ereplaatsen bij elkaar fietste. “Ik ben een wieleraddict”, lacht Johannes. “En ik fiets zelf regelmatig. Gezellig, ’s morgens tussen de gepensioneerde mannen. Ik vind het ook fantastisch om een berg op te fietsen en heb de illusie dat ik dat nog heel goed kan. Maar de combinatie van optreden, laat naar bed gaan, drinken en hard fietsen is natuurlijk allesbehalve ideaal.” Voor zijn derde album, de opvolger van het knappe Seadrift Soundmachine uit 2010, was Johannes van plan een verzameling kleine, sobere liedjes te maken met enkel een banjo of gitaar. Het liep anders. “Toen ik serieus begon met schrijven, waren we nog aan het touren. Ik belandde zodoende elke dag weer vol adrenaline in de studio. Hoewel ik dolgraag iets intiems wilde maken, zoals het eigenlijk ooit is begonnen, vloeide de energie van het live spelen onherroepelijk door in de liedjes. Het album werd daarom groter en bombastischer dan ik had bedacht.” Ook zijn oorspronkelijke thema, het einde der tijden, maakte gaandeweg plaats voor een thematische mengeling van hoop, afscheid en verval. “Ik ben niet bang voor de donkere kanten van het leven”, verklaart Johannes. “Ze zorgen vaak voor een nieuwe start. Voor veel mensen zijn lente en zomer de hoogtepunten van het jaar. Voor mij is dat de herfst. Alsof schoonheid dan een extra lading krijgt die het in de zomer niet heeft. De mooiste momenten beleef je ook vlak voordat iets stopt. Dat is heel eng,

omdat je niet weet wanneer dat moment komt. Geluk laat zich in die zin veel beter voorspellen. Dat is er, dat kun je benoemen. Ongeluk komt plotseling, boem, de dood. Op dit album worden die tegenstellingen met elkaar verenigd. Hoop en verval, afscheid en weer opnieuw beginnen. De herfst is prachtig, maar het is ook fijn om te weten dat er na de winter weer iets goeds komt. Dat een relatie die kapot gaat niet het einde is.” DE MAGIE VAN SONGSCHRIJVEN Johannes bestelt nog een biertje en vertelt over de magie van songschrijven, een voor hem volledig organisch proces. “Ik hou van sobere, eenvoudige liedjes, maar vind het wel mooi om ze meerdere lagen te geven. Schrijven doe ik heel intuïtief. En natuurlijk, op het moment dat je liedjes bijschaaft en afrondt, ben je wel met je kop bezig. Je wil dat het logische verhaaltjes worden, hoe klein ze ook zijn. Ik heb ooit iemand horen zeggen dat er drie dingen zijn waarover je kunt schrijven: de dood, seks en God. Daar draait alles om. En dat klopt. Meer is er niet. Het is dan ook haast geen keuze te noemen dat mijn liedjes daarover gaan. Soms is er een directe aanleiding voor. Als mensen in mijn omgeving te vroeg sterven bijvoorbeeld. Of als een relatie naar de klote gaat, terwijl je dacht dat het een serieuze liefde was. Misschien is schrijven in die zin ook wel therapeutisch. Mijn manier om erachter te komen wat het precies is, die duistere kant van het leven. Juist omdat het zo moeilijk is om daar grip op te krijgen. Na drie albums heb ik helaas nog steeds geen flauw idee.” liveDatum zaterdag 14 januari, Oosterpoort Kleine Zaal, 22:30

LiveXS januari/februari 2012 31


Tribes

Tribes. Ze kwamen vooral in het nieuws omdat afgelopen december de roddel ging dat Scarlett Johansson met een van de jongens aan het daten was geslagen, wat achteraf trouwens niet bleek te kloppen. Hoe dan ook, naar eigen zeggen spelen ze alle zalen in de UK plat. Megalomanie is hen niet vreemd. Zo vindt zanger Johnny Lloyd het nutteloos om in een band te spelen “als die niet het leven van veel mensen op de kop zet”, is gitarist Dan White de mening toegedaan dat Tribes “absoluut een van de beste bands ter wereld is” en noemt bassist Jim Cratchley zichzelf een “top-skateboarder”. Tekst: Annelies Omvlee “We worden er een beetje moe van om onze muziek uit te leggen. Het is niet alleen rock’n’roll, we hebben zoveel verschillende geluiden. Toch zeggen we altijd maar gewoon dat we rock’n’roll maken omdat journalisten het fijn vinden als we in een hokje passen.” Aldus Johnny. Fijn dat hij meedenkt. Johnny en co zijn van mening dat ze het nieuwe geluid van 2012 gaan vormen. Ze onderscheiden zich onder andere door hun combinatie van enthousiasme en talent, vinden ze: “Je hebt veel bands die een van de twee hebben. Dan kunnen ze een aardig riedeltje spelen, maar hebben ze weinig doorzettingsvermogen als het even tegen zit. Of dan zijn ze wel enthousiast, maar kunnen ze er niks van. Wij werken altijd hard, zijn veel onderweg. We hebben veel energie gestoken in ons album. We zijn vier jongens die elk een enorm hart voor muziek hebben. Zo groot, dat we ons huis in Camden nauwelijks zien.” Een ander belangrijk element voor de band is een goede

interactie hebben met de fans. “De verschillende lokale fanbases zorgen ervoor dat we op diverse plekken meer bekendheid krijgen. In ruil daarvoor krijgen ze vaak een gratis concertkaartje of een goodie bag. Goede deal toch?" Ook een goede deal: dat Tribes driemaal het voorprogramma van Kaiser Chiefs mocht verzorgen. Dan: “De Chiefs zijn fantastisch om mee te touren. Ze hebben enorm veel ervaring en weten precies hoe alles werkt. Daarnaast zijn het ook echt relaxte gasten. We spelen natuurlijk niet dezelfde muziek, maar we kunnen wel veel

van elkaar leren.” Gelukkig komt er inmiddels een eigen UK-tour aan voor Tribes. Wie weet kunnen ze dan de rollen omdraaien? Want op Tribes zit de hele wereld te wachten. Daar zijn de heren zelf alvast van overtuigd. liveData Tribes speelt op vrijdag 13 januari tijdens de Cooperative Music Labelavond in de Machinefabriek. Vanaf 20:00 uur spelen daar ook Fionn Regan, Citizens! en The Cast Of Cheers.

Prijzenparade Wie geen geluk heeft gehad bij de Staatsloterij kan in Groningen ruimschoots in de herkansing. Tijdens Eurosonic Noorderslag worden namelijk traditiegetrouw flink wat prijzen en awards uitgereikt. Tien debuterende Europese artiesten die succesvol zijn buiten de landsgrenzen mogen rekenen op een EBBA-award. Voor de beste Europese festivals zijn er de European Festival Awards. De Interactive Award is er voor muzikanten die via internet op een bijzondere manier de aandacht hebben weten te trekken. Dan is er nog de Pop Media Prijs ter stimulering van de popjournalistiek, en de Veer: een prijs voor een persoon binnen de Nederlandse muziekindustrie die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Maar de leukste van allemaal is natuurlijk de Popprijs: de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Voor de thuisblijvers Geen kaartje weten te bemachtigen of ben je gewoon meer een huismus dan een festivaltijger? Ook dan kun je genieten van alles wat er in Groningen staat te gebeuren. Radiozender 3FM zendt dagelijks uit vanaf diverse festivallocaties. Wie er bewegende beelden bij wil kan op vrijdag en zaterdag terecht op Nederland 3. Onze collega’s van 3voor12 doen tot slot uitgebreid verslag op het web. Op 3voor12.nl vind je tal van liveoptredens en bijzondere sessies. Zie ook www.eurosonic-noorderslag.nl

Platosonic en Coffee & Music Dat Eurosonic Noorderslag in een zucht en een scheet was uitverkocht is een goed teken: livemuziek leeft, dat is wel duidelijk. Maar het nadeel is dat heel veel liefhebbers nu naast een kaartje hebben gegrepen. Voor hen is er goed nieuws: in Plato en de Coffee Company kun je namelijk flink wat Eurosonic en Noorderslag-acts live zien spelen, tussen de cd’s of de koffietafeltjes. Intiemer krijg je het niet, en het mooie is: de toegang is helemaal gratis! Op 12, 13 en 14 januari zie je in de Oude Ebbingestraat in Plato en de Coffee Company onder meer School Is Cool, Roosbeef, Amatorski, Still Corners, Moss, James Vincent McMorrow, Krystl, Veronica Falls, Baxter Dury, Jungle By Night, Black Atlantic, Bart Constant, Blaudzun, Ralph de Jongh, Gers Pardoel, Tommy Ebben, Gem, Alamo Race Track, The Kik, Case Mayfield, Lefties Soul Connection, Eefje de Visser en Awkward I. Drie dagen lang, grofweg tussen 12:00 en 18:00, genieten. Kijk voor het volledige programma en het tijdschema op www.platomania.eu.

32 LiveXS januari/februari 2012


livexs special

che ck the tra iler :

5daysoff.nl LiveXS januari/februari 2012 33


5 DAYS OFF Wat is 5 days off?

Niet goed bekend met 5 Days Off? Het Amsterdamse festival voor elektronische muziek en verwante disciplines als audio-visuele kunst, fotografie en film speelt zich in maart af rond het culturele hart van Amsterdam, het Leidseplein. Zowel de Melkweg als Paradiso zijn festivallocaties. Op muzikaal gebied brengt het festival een baanbrekend programma waarin gerenommeerde namen en aanstormende talenten elkaar aanvullen. 5 Days Off geeft zo een divers beeld van de ontwikkelingen binnen de verschillende genres. Van de nieuwste dubstep uit Londen en techno uit Berlijn en Detroit tot funky house uit Frankrijk en opzwepende drum 'n bass van eigen bodem, in de vorm van dj-sets en live-acts. '5 Days On', het niet-muzikale programma van het festival, presenteert in 2012 een thema programma omtrent uitgaan. Met film, fotografie, literatuur, wetenschap en culinaire hoogstandjes.

Tickets nu verkrijgbaar! Er zijn verschillende mogelijkheden om van 7 tot en met 11 maart op 5 Days Off te belanden. De mooiste is de 5 Days Off passe-partout. Daarmee heb je alle vijf festivaldagen toegang tot alle programma onderdelen in Paradiso, Melkweg en andere festival locaties. De passepartouts kosten achtentachtig euro exclusief servicekosten. Je kunt ook per dag per locatie een los ticket kopen. Deze ticketprijzen variëren per evenement. Alle informatie daarover vind je op de website van het festival, 5daysoff.nl.

Het programma bijna compleet De line-up van 5 Days Off in maart is nog niet compleet. Deze maand wordt bekend gemaakt hoe het definitieve programma eruit komt te zien. Dat kun je volgen via de website van het festival en uiteraard ook via livexs.nl.

Directeur Daan Spoek "Unieke artiesten en coole nieuwe namen" Van 7 tot en met 11 maart staan Paradiso en de Melkweg Amsterdam weer in het teken van 5 Days Off. Het festival is al jaren een indrukwekkende samenkomst van elektronische muziek acts en andere kunstvormen. Voor de komende editie staan onder meer Sleigh Bells, Hudson Mohawke en SBTRKT op het programma. Directeur Daan Spoek beantwoordt vijf prangende vragen. Tekst: Danielle Zuidervaart

Wat maakt de komende editie bijzonder? “Het is de twaalfde editie en het kan maar een keer de twaalfde editie zijn, dus dat is op zich al bijzonder. Er staan unieke artiesten op het programma die het afgelopen jaar een hit zijn geweest. Daarnaast hebben we ook coole nieuwe artiesten geboekt. Zo wordt de show van Monolake heel tof, denk ik. Ook in de shows van SBTRKT is een stijgende lijn te zien. Dat zal ook een van de hoogtepunten kunnen worden. En de line-up is nog niet compleet, we gaan nog heel veel toffe namen bekend maken.”

Welke ontwikkelingen willen jullie laten zien? “We willen verschillende varianten van nieuwe elektronische muziek laten zien, waaronder de ontwikkeling van dubstep. De afgelopen jaren zijn er heel veel stijlen ontwikkeld binnen dit genre. Een artiest die bijvoorbeeld in deze hoek zit is Presk.”

Dit evenement is tot ver in het buitenland bekend. Waarom? “Dit komt doordat we artiesten boeken die opvallen. Mensen onthouden de grote namen. Het festival is een

34 LiveXS januari/februari 2012

platform voor nieuwe artiesten en daarmee val je op. Ook omdat het festival zich midden in Amsterdam afspeelt valt het internationaal extra op. De Melkweg en Paradiso zijn dé poptempels van Nederland en ze zijn bekend bij veel toeristen.”

Zijn er op voorhand al hoogtepunten, of moeten we ons laten verrassen? “Jazeker! de show van Jeff Mils wordt heel speciaal. Zijn label Axis bestaat twintig jaar en dat moet gevierd worden. Maar laat je ook verrassen. Natuurlijk zul je al namen kennen en via de website kun je al de nodige research doen. Dit geldt ook voor de andere kunstvormen die wij aanbieden. Kunst is niet de hoofdreden van 5 Days Off, maar we willen de bezoeker graag laten kennismaken met andere disciplines.”

Als je in de toekomst kijkt, hoe ziet het er dan uit voor 5 Days Off? “De samenwerking met het Leidseplein willen we gaan uitbreiden. We willen de overige ruimtes, zoals de Stadsschouwburg, de mediaroom en de cinema van de Melkweg beter benutten en zo een totaal festivalgevoel creëren.”


ZEVEN KEER 5 DAYS OFF Het programma van 5 Days Off is ieder jaar om van te smullen. Maar waar moet je beginnen en wat mag je zeker niet missen? Arnold Scheepmaker, redacteur van LiveXS en tevens bekend als Kill All Hipsters, zet zeven smaakmakers op een rij.

SLEIGH BELLS

Het duo van Sleigh Bells kan ook eigenlijk alleen maar afkomstig zijn uit Brooklyn, New York. Ze zijn een 5 Days Off boeking aan het ene uiteinde van het spectrum omdat hun dance-punk vooral leunt op noisy gitaren en harde elektronische exercities. Infinity Guitars van debuut Treats was een incrowd-hitje en opvolger Reign Of Terror zal in 2012 gaan verschijnen. Neem oordopjes mee, want wie dit tweetal ooit live aan het werk zag weet dat het volume waarschijnlijk op tien zal staan. Zo ruig als het maar kan!

THE GASLAMP KILLER

Een fenomeen door zijn extatische dj-sets vol snoeiharde bassen, waarmee de uit Los Angeles afkomstige William Benjamin Bensussen zich gelijk een favoriet maakte bij veel dubstep-liefhebbers. The Gaslamp Killer is echter eenzelfde soort buitenbeentje als bijvoorbeeld Dj Shadow is. Ja, hij werkt met allerhande inventieve beats, maar nee, je kunt hem onmogelijk indelen onder een vastomlijnd genre. Hoor hem ultra-noisy James Blake aan gort snijden en smul!

HUDSON MOHAWKE

MONOLAKE

Robert Henke vormt Monolake, een elektronicaformatie uit Berlijn die op 5 Days Off live zal optreden. Hun albums stonden het afgelopen decennium vol met breed uitgesponnen, verdwijnin-je-hoofd-achtige elektronische tracks die je zou kunnen omschrijven door vrij minimalistische, door dub beïnvloede techno. Henke en voormalig bandlid Gerhard Behles zijn samen ook verantwoordelijk voor het inmiddels wereldberoemde Ableton.

Een echte EP-man. Sinds 2005 bracht hij er acht uit, terwijl hij in die tijd maar één volledige cd produceerde. Vergis je echter niet, het in 2009 op Warp verschenen Butter was al een underground-hit en afgelopen jaar groeide de naamsbekendheid van de uit Glasgow afkomstige Schot razendsnel. Thunder Bay is zelfs een track die het in zich heeft om een breed dubstep/electro/pop publiek aan te spreken op een manier waarop bijvoorbeeld T.Raumschmiere SBTRKT is het alterego van de Londense muzikant/ ooit ook op alle grote festivals producer Aaron Jerome, een dj die inmiddels klinkende belandde. Het is opgesneden elektronica namen als M.I.A., Modeselektor en Radiohead heeft vol breakbeats en hiphopelementen en voorzien van een remix. Voor het alias en de podiumzou kunnen worden gezien als het grootste uitdossing van SBTRKT (een soort cyber Afrikaanse wapenfeit van Hudson Mohawke tot nu toe. warrior) werd gekozen omdat Jerome de muziek graag voorop plaatst, ontdaan van een te nadrukkelijk aanwezige persoonlijkheid die alle aandacht opeist. Live werkt hij veelvuldig samen met Sampha, terwijl voor de vorig jaar uitgebrachte single Wildfire gebruik werd gemaakt van het prachtig omfloerste stemgeluid van Yukimi Nagano van Little Dragon. Vooral hierdoor is bij die song een Portishead-invloed nooit ver weg.

SBTRKT

WHOMADEWHO GUI BORATTO

De Braziliaanse Gui Boratto is bekender dan ooit tevoren. Hij was al geruime tijd een grote naam in de tech-househoek, maar inmiddels is hij ook voor niet ingewijden een klinkende naam. Bovenal is Boratto een kleurrijk producer die met tracks als The Rivington en Beautiful Life garant staat voor sferische, een tikje minimal aandoende tracks met een enorme drive.

Het Deense indiedance-punktrio Who Made Who gaat al geruimte tijd mee. Hun commerciële doorbraak was gek genoeg hun punkfunk cover van Benny Benassi’s electrohouse-hit Satisfaction, maar ook het eigen Raveo werd een hit en live staat het drietal garant voor het nodige crossover-spektakel. Wat dat betreft zijn ze verwant aan (maar sterker dan) een act als Datarock en hebben ze, na een bloeiperiode tijdens de elektroclash en new rave, bewezen dat soort scenes makkelijk te kunnen overleven.

LiveXS januari/februari 2012 35


FACT!

website

© Kyra Pots

www .vera groningen .nl

backstage

vera

Waar het er in de muziekwereld steeds sneller en vluchtiger aan toe gaat is Vera in Groningen een baken van rust waar nooit iets lijkt te veranderen. Meer dan een eeuw geleden opgericht als studentenvereniging groeide het in de jaren zeventig uit tot het podium zoals we dat nu nog steeds kennen. Programmeur Peter Weening, die de functie al sinds 1980 bekleedt, vertelt: “Onze diy-aanpak kon nog wel eens goed van pas gaan komen.” Tekst Klaas Knooihuizen Heden “De cijfers van vorig jaar zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat we het prima gedaan hebben,” blikt Peter terug op 2011. We hadden een recordaantal van 147 concertavonden - tien meer dan vorig jaar - en een nieuw bezoekersrecord, al heeft dat voornamelijk te maken met de extra dag Eurosonic. Ook de Zienema (de wekelijkse filmavond, red.) heeft het goed gedaan. Alleen de Swingavond op zaterdag deed het iets minder. Geen idee waar dat aan ligt, maar er wordt hard aan gewerkt. We hebben de zaal aangepast, zodat het eerder gezellig is, en we zullen het extra promoten.” Last van de veelbesproken biertje BTW-verhoging heeft Vera niet echt ondervonden. “Het heeft natuurlijk geleid tot hogere entreeprijzen, maar we zaten altijd al aan de bescheiden kant, dus we hadden wat marge. En ach, als het programma goed is komen de bezoekers toch wel.” Het opvallendste concert van 2011 was zonder meer dat van Bløf, een band die je niet snel zou verwachten in de zaal die zichzelf ‘club for the international pop underground’ noemt. Maar het was een eenmalige actie, geen stijlbreuk, vertelt Peter. “Zij wilden graag komen spelen en dat vond ik goed. Het was een groot succes, ze hebben scherp gespeeld. Geen concert heeft zoveel aandacht gehad als deze. En ja, negatieve

FACT!

€ 1,70

aandacht is ook goed. Er is veel over gezegd, maar ik sta er nog steeds achter.” Over het algemeen zal je toch een programmering aantreffen die beter past bij de zelfbedachte slogan. “De Other Lives’ van deze wereld, daar moet je je uiterste best voor doen. Verder bieden we ruimte aan lokale bands en komen er veel Nederlandse dingen. Blaudzun, Alamo Race Track... Metal is ook belangrijk, al is dat het afgelopen jaar iets minder aanbod geweest. Maar dat ligt dan weer meer aan de metal zelf, daar gebeurt niet zoveel spannends.”

studenten die het gewoon cool vinden om mooie dingen te maken. De Verakrant is een ander verhaal. De oplage is afgenomen nu we ook via internet promotie kunnen maken, maar de kosten zijn laag. Toen onze eigen drukmachine ermee ophield hebben we dus besloten om hem gewoon te laten repareren.”

FACT!

Toekomst Voor de toekomst zal veel afhangen van de toilet bezuinigingsgolf, denk Peter, die er nu nog weinig van kan zeggen. “Maar laten we niet gaan doemen. We blijven onze Verleden sterke punten benadrukken. Een Sinds de laatste verbouwing in 1997 sterk programma neerzetten en dat op is er vrij weinig veranderd in Vera. De een goede manier onder de aandacht brengen, Verakrant, de prachtige zeefgedrukte en verder de sfeer goed houden. Onze diy-aanpak concertposters, de wekelijkse kon nog wel eens goed van pas gaan komen. Dan Swingavond, de Zienema en de enorme wordt het weer net als in de tijd van Thatcher. lading concerten horen zelfs al sinds Ik moest daar weer aan denken toen ik die 1974 bij Vera zoals de Martinitoren bij filmposters zag met een goed gelijkende Maryl Groningen. “Ik denk dat Vera de enige zaal Streep. Het was eigenlijk wel een mooie tijd, is die na de nieuwbouw kleiner is geworden, toen we er hard voor moesten knokken. Ik las van 500 naar 450 man. We hebben een hotel en net een artikel over de verschillen tussen China een garage en ook de backstage is veranderd, en het westen. We moeten vooral niet lui maar dat ziet het publiek natuurlijk niet. worden.” En verder blijft er inderdaad veel hetzelfde. Er zit zoveel geschiedenis HIGHLIGHTS 19 januari achter, en waarom iets veranderen Loney Dear 20 januari The Men wat goed is? Posters moet je toch 1 februari Megafaun 3 februari hebben, het enige verschil is dat We Were Promised Jetpacks garderobe ze vroeger gemaakt werden door 23 februari Dirty Beaches mensen van de sociale academie 21 maart Disappears en nu door afgestudeerde Minerva31 maart Other Lives

gratis

FACT

!

50

€ 0,

LiveXS januari/februari 2012 37


Rolling Beat Machine Bertus Borgers JW Roy Mrs Hips Johnny Handsome Mira (B) Ruud van den Boogaard Mark and the Spies Nova Borgers VOF De Kunst Yevgueni (B) Joris Linssen & Caramba Nathalie Matteau (Can) Brock & The Brockettes Straf Transsylvanians (D) Watchman - Gili (B) Captain Gumbo Kissmekillme Sensual Biergarten Boys Mathijs Leeuwis Jeroen Kant Rob Orlemans & HPM Rootbag - Brons (B) Shannon Lyon (Can) Caravan Of Love

15/01/12 : Extrapool - Nijmegen

MIREL WAGNER

15/01/12 : Patronaat - Haarlem 22/03/12 : Maison des Musiques - Bxl 23/03/12 : Muziekodroom - Hasselt

NOTWIST + JOASINHO

21/01/12 : Botanique - Brussel

HAUSCHKA

27/01/12 : Effenaar - Eindhoven 15/05/12 : De duif - Amsterdam 17/05/12 : AB - Brussel

DUSTIN O’HALLORAN

09/02/12 : Toonzaal - ‘s Hert’bosch 15/05/12 : De duif - Amsterdam 17/05/12 : AB - Brussel

ALEC EMPIRE

11/02/12 : Minus One - Gent 07/04/12 : Tribes Gathering - Namur

LOCH LOMOND

18/02/12 : Eureka - Zwolle 19/02/12 : Merleyn - Nijmegen

NILS FRAHM

18/02/12 : Artefact @ Stuk - Leuven 26/05/12 : Paard van Troje - Den Haag

KURT VILE & THE VIOLATORS

DeCDPerserij.nl “De voordeligste CD perserij van Nederland”

deal.

43

SCOUT NIBLETT

+SWEARING AT MOTORISTS

23/02/12 : Botanique - Brussel

PETER BRODERICK

www.monkeyman.nl 0497 - 54 00 54

23/02/12 : CC - Mechelen 24/02/12 : CC - Mechelen

WWW.DECDPERSERIJ.NL

ZAZIE VON EINEM ANDERN STERN

25/02/11 : CC - Hasselt

A WINGED VICTORY FOR THE SULLEN

25/02/12 26/02/12 14/04/12 30/04/12

: : : :

CC - Hasselt Cactus Club - Brugge C-Mine Jazz Festival - Genk Bozar - Brussel

BREAKESTRA

03/03/12 : Muziekodroom - Hasselt 04/03/12 : Cactus Club - Brugge

ANDREW BIRD

08/03/12 : Cirque Royal - Brussel 09/03/12 : Paradiso - Amsterdam

CASS McCOMBS

10/03/12 : Botanique - Brussel

PING PONG TACTICS

10/03/12 : Cactus Club - Brugge 16/05/12 : Beursschouwburg - Brussel

JOHANN JOHANNSSON

10/03/12 : Paard van Troje - Den Haag 15/05/12 : De Duif - Amsterdam 17/05/12 : AB - Brussel

VERONICA FALLS

19/03/12 : AB - Brussel

STILL CORNERS

27/03/12 : Charlatan - Gent

SHEARWATER

-

-

28/03/12 : Bitterzoet - Amsterdam 29/03/12 : Botanique - Brussel

DARK DARK DARK

03/04/12 : Vooruit - Gent 06/04/12 : Ekko - Utrecht 21/04/12 : AB - Brussel

MEMORYHOUSE

04/04/12 : Charlatan - Gent

VESSELS

06/04/11 : Winston - Amsterdam 07/04/11 : Dunk!festival - Zottegem

GREAT LAKE SWIMMERS

18/04/12 : Roepaen - Ottersum 19/04/12 : Vera - Groningen

more concerts : www.toutpartout.be Independent since 1994 Toutpartout agency Labelman Lazarijstraat 87 3500 Hasselt - Belgium Phone: +32 (0) 11 25 60 36 infoNL@toutpartout.be www.toutpartout.be

€100.OOK ADVERTEREN OP DEZE PAGINA? BEL ALLXS BV: (020) 777 06 08 OF MAIL NAAR: ADVERTEREN@LIVEXS.NL

22-01 Cultura, Andijk // 27-01 Boerderij, Zoetermeer // 28-01 Groene Engel, Oss // 04-02 Lantaarn, Hellendoorn // 11-02 Iduna, Drachten // 18-02 Helling, Utrecht // 25-02 Het Hart, Eefde // 26-02 Wilhelmina, Eindhoven // 02-03 P60, Amstelveen // 03-03 Bosuil, Weert // 09-03 P3, Purmerend // 10-03 't Beest, Goes // 17-03 't Zwaantje, Deest // 24-03 Schouwburg, Cuyk // 31-03 Kelder, Amersfoort // 14-04 Paard, Den Haag www.juliansas.com


ATAK

VRIJDAG 3 FEBRUARI

Willem Wilminkplein 2, Enschede T (053) 432 23 88, www.atak.nl, Atak@atak.nl Tickets Koop voordelig tickets online via www.atak.nl! Atak tickets zijn ook te koop bij alle 400 Primerawinkels van Nederland.

VRIJDAG 20 JANUARI

VORM: J. ROGUE & DAAN + GUSTAV MALLE + DATA NOIR + PURPLE DOLPHIN De zwoelste house, bruutste electro en diepste techno. Binnenkort allemaal te horen bij een nieuwe reeks feesten binnen Atak genaamd VORM. SAXION ZAAL 23:00 € 5 ZATERDAG 21 JANUARI MDUNGU Knalt Afrikaanse jazz, pop en rock met een funky randje van zeer hoge kwaliteit door de speakers. De negenmansformatie staat 21 januari in Atak voor een enorm dansbare show! SAXION ZAAL 20:00 € 12 VRIJDAG 27 JANUARI EVILE + PORTRAIT + DR. LIVING DEAD Ben jij in de mood voor trash en heavy metal, dan ben je op 27 januari aan het juiste adres bij ons. Samen met Zweedse zwaargewichten Portrait en Dr. Living Dead zorgt Evile voor een ruige avond! SAXION ZAAL 20:00 € 14 ZATERDAG 28 JANUARI UB40 De meesters van ‘The Reggae Love Song’ komen naar Enschede voor een exclusieve show. Met all time klassiekers als Red, Red Wine en Kingston Town hebben ze keer op keer bewezen waarom zij een wereldband zijn. Kom 28 januari naar het Muziekcentrum Enschede en see for yourself! MUZIEKCENTRUM ENSCHEDE 19:00 € 46

BASIC GROOVES: MICHEL DE HEY + BAS AMRO + CHRISTOPH VOORN Het is weer tijd voor een nieuwe editie van Basic Grooves! Om het vijfjarig bestaan van zijn Hey! Muzik radioshow te vieren zal Nederlands’ trots Michel de Hey een drie uur durende set draaien. GROLSCH ZAAL 23:00 € 10 ZATERDAG 4 FEBRUARI SPINVIS Wie is Justine Keller? Op het derde studioalbum Tot ziens, Justine Keller geeft Spinvis hier antwoord op. Vooral de liefde komt aan bod op dit album. Op zaterdag 4 februari is Spinvis in Atak voor een liveshow. GROLSCH ZAAL 20:00 € 19 ZONDAG 12 FEBRUARI

FULL OF HATE FESTIVAL: CANNIBAL CORPSE + BEHEMOTH + MISERY INDEX + LEGION OF THE DAMNED + SUICIDAL ANGELS + NEXUS INFERIS Het metal festival Full of Hate komt naar Enschede! Het reizende gezelschap gaat opnieuw door Europa, na het grote succes in 2009. Full of Hate wordt een groot festival vol met killer-acts in de meest uiteenlopende metalgenres. HELE PAND 15:30 € 30 ZATERDAG 25 FEBRUARI

Zwartbroekstraat 17, Roermond T (0475) 333976, info@azijnfabriek.nl, www.azijnfabriek.nl Servicegegevens Voorverkoop voor bepaalde evenementen via website, extern verkoopadres of organisator. Voor meer informatie hierover en voor de actuele en uitgebreide concertagenda, zie www.azijnfabriek.nl.

garantie voor een zieke avond vol knallende dubstepmuziek. Op 25 februari halen we ook nog eens een van de founding fathers van dubstep naar ons toe: Hatcha! GROLSCH ZAAL 22:00 € 12 ZONDAG 26 FEBRUARI ENSLAVED + GHOST BRIGADE De Noorse metalband Enslaved wordt gezien als een van de pioniers van het vikingmetal genre. Live weten ze een strakke show neer te zetten met een extravagante mix van progrock, death metal, psychedelica en black/viking metal. Op 26 februari zijn ze in Atak! GROLSCH ZAAL 19:00 € 16

X-IT PHOENIX ALTERNATIVE DANCEPARTY ZATERDAG 23:00 € 2,50

VERWACHT 16 MRT Anneke van Giersbergen 31 MRT Headbanging Enschede 31 MRT La Boutique Fantastique 1 APR YAYCON 2012 13 APR The Toasters 19 APR RED

BAROEG

Spinozaweg 300, Rotterdam T (010) 4325735, info@baroeg.nl, www.baroeg.nl Tickets Voorverkoop via www.baroeg.nl/tickets.htm Check ook eens: www.facebook.com/ BaroegRotterdam

ZATERDAG 21 JANUARI VRIJDAG 13 JANUARI ROCKSCHOOL Lokale bands. 21:00 GRATIS ZATERDAG 14 JANUARI SHADOWS OF EVE . Industrial. 21:00 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI EN ZATERDAG 21 JANUARI MUDFEST Doom, stoner, sludge en psychedelic muziek. Tweedaags psychedelisch doom en stoner festival met o.a. Year Of No Light, Kodiak, Mars Red Sky, Toner Low, Electric Moon, Tank86. VRIJDAG 17:00 € 10 ZATERDAG 15:00 € 20 COMBITICKET € 22,50

DUBBEL DUBSTEP XL: HATCHA (UK) + MRK1 (UK) + CUTLINE (UK) + RED EYES + JAKUZA + DAAN + JAY Dubbel Dupstep is altijd een

WEKELIJKS

UB40

AZIJNFABRIEK

LIVELINE FESTIVAL: ROTVANDEDAM + POWERPIMPS + NYMERIA + REVÖLVO + AFTERFALL Benefiet voor KiKa met Nederlandse bands. Genres: rock, gothic, metal, hardcore en screamo. 18:00 € 12/€ 10 (V.V.K.) VRIJDAG 27 JANUARI

METAL BATTLE VOORRONDE ZUID-HOLLAND: MAELSTROM + POLYDRONE + SERVANTUM + SOBEK Vier bands strijden om een plaats in de volgende ronde van de Metal Battle, een landelijke wedstrijd voor metal bands. Genres: black, death, thrash, metalcore, emo, progressive death, heavy en power. 19:30 € 5 ZATERDAG 28 JANUARI

BENEFIET SHOW: I-REJECT + REACHING FORWARD + DICEMEN + RAZORBLADE Benefiet show t.b.v. de uitvaart en steen voor Rosalyn Olyslager (Roos): zus van Rudo uit I-Reject en vriendin van Arthur van Reaching Forward. Genres: NL hardcore, rockabilly. 19:00 € 15/€ 13 (V.V.K.) ZATERDAG 11 FEBRUARI

SOUNDS OF EXTREME TOUR: KRISIUN (BR) + MALEVOLENT CREATION(US) + VITAL REMAINS(US) + KARNAK (IT) + TRUTH CORRODED (AU) + PESTIFER (BE) Genre: Death. Year Of No Light VRIJDAG 27 JANUARI BE 1 OF US Verschillende house dj’s. 21:00 GRATIS ZATERDAG 28 JANUARI LOCAL HEROES Beginnende bands. 21:00 GRATIS VRIJDAG 3 FEBRUARI UP YOURS Industrial edition with Rude Awakening Amm. 20:00 € 8 ZATERDAG 4 FEBRUARI ROAD TO THE SHOWCASE Rock, hardrock en metal. 20:30 GRATIS VRIJDAG 9 MAART FACE TOMORROW + SUPPORT Rock, Alternative en grunge. 20:30 € 5

17:30 € 19/€ 17 (V.V.K.)

Krisiun ZATERDAG 18 FEBRUARI

MASSACRE (US) + MACABRE (US) + MASTER (US) Genres: old school death, murder. 18:00 € 18/€ 16 (V.V.K.) VRIJDAG 24 FEBRUARI

HACKING THE MACHINE: D-TOX (IT NOISTORM/NEUROTOXIC) + MENTAL WRECKAGE VS. WARCHETYPE (NL SYMP. TOM/DARK.DESCENT.) + YMB VS. MARTEN B (NL METAFIZIQ/TANTRUM) + VEXER (NL P.O.R.N./THE TRIBERS) + INNOVATIVE (NL INDUSTRIAL STRENGTH) + EXPLICIT (NL DEAD KITTY/NOT EASY TUNES) + ASCHVAULT (NL ANTISTATIC/T.I.T. RECORDS) Genres: Darkcore, drum & bass, frenchcore, industrial hardcore, schranz, terror. 22:00 € 10

VERWACHT

Spinvis

Face Tomorrow

25 MRT Awaken Demons + Annotations Of An Autopsy 30 MRT Pine Box Boys

LiveXS januari/februari 2012 39


BAZART

Loosduinsekade 725, Den Haag T (070) 32 39 652, www.bazart.nl

BIBELOT

DE BOSUIL

T (078)6133482, info@bibelot.net, www.bibelot.net

T (0495) 52 42 69, info@debosuil.nl www.debosuil.nl

Wijnstraat 117, Dordrecht

Tickets

Vrakkerveld 2c, Weert

THE GRANDE MOTHERS RE:INVENTED

Tickets kunnen worden gekocht via www.bibelot.net, of aan de avondkassa. Kijk regelmatig op www.bibelot.net voor het actuele programma.

Voorverkoop via www.easyticket.nl. DONDERDAG 12 JANUARI

THE VIBRATORS (UK) + SUPPORT Punk

ZATERDAG 14 JANUARI

40UP: DANSAVOND VOOR 40+ De 40 gepas-

21:00 € 6

The Vibrators VRIJDAG 13 JANUARI

METAL DETECTOR: CONORACH + SCHRAAPSTAAL + HEAVY METAL SOLARFALL Metal 21:00 € 3,50 VRIJDAG 20 JANUARI

HEALTHY JUNKIES (UK) + TAKE IT OFF Grunge/chickrock 21:00 € 5 ZATERDAG 21 JANUARI

B SHARP EP RELEASE + STILLWAVE Dynamische rock 21:00 € 4 VRIJDAG 27 JANUARI SCALLYWAG + SUPPORT Rock 21:00 € 3,50 ZATERDAG 28 JANUARI

NATURE IN A BOX + SUPPORT Stoner rock 21:00 € N.N.B. VRIJDAG 10 FEBRUARI

METAL DETECTOR: DISQUIET + RAGES OF SIN + UNDAWN Metal 21:00 € 3,50 VRIJDAG 17 FEBRUARI

CENOBITES + BODYBAGS Psychobilly 21:00 € N.N.B.

Cenobites VRIJDAG 9 MAART

METAL DETECTOR MET O.A. ENDLESS CYCLE Metal 21:00 € 3,50 ZONDAG 18 MAART UK SUBS Punk 21:00 € N.N.B. VRIJDAG 30 MAART

THE FARTS + DIE NAKSE BANANEN Punk 21:00 € N.N.B. VRIJDAG 13 APRIL

METAL DETECTOR: O.A. A DEVESTATING TRUTH Metal 21:00 € 3,50 VRIJDAG 20 APRIL

CROSS THE LINE FEST: NEW WORLD DISORDER + NOHEROES + POUND + TO HEAVEN EARTH IS HELL Metal/Metalcore 21:00 € 4,50 VRIJDAG 27 APRIL

OFF WITH THEIR HEADS (USA) + 20BELOWS (DK) Punk 21:00 € N.N.B.

40 LiveXS januari/februari 2012

DONDERDAG 19 JANUARI SPIN DOCTORS (USA) Alternatieve rockband die met Two Princes en Little Miss Can’t Be Wrong begin jaren ’90 wereldhits scoorde. 20:00 € 26 VRIJDAG 20 JANUARI 83 BPM Urban festival met o.a. Risskant, 1Duidig en Brandwerk. 20:00 GRATIS ZATERDAG 21 JANUARI RAMSPOED Blaaskapellenconcours 19:30 € 6,98 VRIJDAG 27 JANUARI DIRDT Dubstep met Piro, Proxima, The Tazzted en Dax. 22:00 GRATIS ZATERDAG 28 JANUARI 40UP Dansavond voor 40 jaar en ouder van en met Harry de Winter. 21:00 € 11 DONDERDAG 2 FEBRUARI LAFARO (UK) Dit stevig rockende kwartet komt uit de bloeiende scene van Belfast en mixt post-hardcore met alternatieve rock. 20:00 GRATIS VRIJDAG 3 FEBRUARI VNV NATION (UK) De vaandeldrager van de futurepop laat het nieuwe album Automatic horen. 20:00 € 23 ZATERDAG 4 FEBRUARI SUPERSTIJL Jij bepaalt wat de dj draait! 22:00 € 8 VRIJDAG 10 FEBRUARI THE REAL MCKENZIES (CA) Een cocktail van rock en celtic punk, gecombineerd met kilt en een stevige scheut whiskey. 20:00 € 8 ZATERDAG 11 FEBRUARI 80’S VERANTWOORD De tofste eighties party on the planet! 22:00 € 10 VRIJDAG 17 FEBRUARI KUBUS & RICO Deze Muzikale Trip van twee grootheden uit de vaderlandse hiphop scene. 20:00 € 12 ZATERDAG 18 FEBRUARI REFLEX VI Einduitvoering van multidisciplinair jongerenproject. 20:00 GRATIS DONDERDAG 23 FEBRUARI MAKING THE DREAM Techno, drum ’n’ bass en dubstep met o.a. Dj G-Spirit. 20:00 GRATIS VRIJDAG 24 FEBRUARI ENSLAVED (NO) Deze pioniers van de vikingmetal vieren hun twintigjarig bestaan met een Europese tour die vanavond Bibelot aandoet. 20:00 € 19 ZATERDAG 25 FEBRUARI MEHRFAUT Het meest spectaculaire retrofeest van nu. 22:00 € 5

cal edge. En dat is wel duidelijk als je naar de nummers luistert: de catchy melodieën springen er af! 21:00 € 14/€ 12 (V.V.K.) ZONDAG 5 FEBRUARI

seerd en een stil verlangen naar de tijd dat je zorgeloos met je vriend(inn)en aan de zwier ging? Kom dan naar 40UP: een groot feest der herkenning door de muziekkeuze, de videobeelden en de leeftijdsgenoten die als vanouds een avondje uit hun dak gaan. Harry de Winter, de initiatiefnemer van 40UP, draait met doorgewinterde muziekrotten als Alex van Oostrom en Michel de Grote alle plaatjes aan elkaar! 21:00 € 17/€ 15 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI

PHYSICAL GRAFFITI: THE ULTIMATE LED ZEPPELIN EXPERIENCE Physical Graffiti is dé Led Zeppelin tribute band. De band maakt al 15 jaar furore in Nederland, Duitsland en de laatste jaren ook de rest van Europa. Door de toevoeging van Andrew Elt (oud zanger van o.a. Sleeze Beez) heeft de band een frontman die in de schaduw mag staan van Plant himself. Physical Graffiti is de beste manier om nog eens écht te genieten van de klassiekers van Led Zeppelin! 21:00 € 14/€ 12 (V.V.K.) VRIJDAG 3 FEBRUARI HOUSE OF LORDS House of Lords (USA) maakt bombastische, kolossaal opgezette, melodieuze hardrock. De band kwam in 2006 terug met vernieuwde line-up én met hun sterkste album ooit: World Upside Down. In september 2011 verscheen het nieuwe album Big Money. Voorprogramma: Kane’d (WAL) en Silverjet (ENG). 21:00 € 18/€ 16 (V.V.K.) ZATERDAG 4 FEBRUARI CUSTOMS De in 2008 opgerichte Belgische band Customs wordt vaak vergeleken met grote namen als Interpol en Editors. Volgens de heren zelf zijn zij echter: A combo of four retrofuturists, known for melody, atmosphere and mathemati-

The Grande Mothers Re:Invented heeft drie bandleden in haar gelederen die jarenlang met Frank Zappa hebben gespeeld: Roy Estrade (o.a. Little feat, Captain Beefheart), Don Preston (o.a. Nat King Cole, Yusef Lateef, Carla Bley, Meredith Monk) en zanger, saxofonist, fluitist Napoleon Murphy Brock. Deze laatstgenoemde speelde ZappaPlaysZappa met Frank Zappa’s zoon Dweezil. Genieten van het mooiste en beste werk van Frank Zappa. 17:15 € 22/€ 20 (V.V.K.) ZATERDAG 11 FEBRUARI NU OF NOOIT: VOORRONDE 5 De onderstaande vijf bands zullen in deze laatste voorronde strijden om een plaats in de finale. Deze finale vindt plaats op zondag 26 februari in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater te Heerlen. Starfish Bowl: Een band van controverses. Van strakke rock tot smeuïge psychedelische funkgroove, Starfish Bowl heeft een eigen stijl. Life’s Electric: Voortgekomen uit de band Project A. Energieke en rauwe pop/rock met een overduidelijk aanwezige Amerikaanse sound. Night at the Lake: Groovy rock en het Nederlandse antwoord op Foo Fighters, Lenny Kravitz, Pearl Jam e.a. Remorse: Old-school thrashmetal met death invloeden. Begonnen in 2005 als coverband, maar nu met eigen materiaal. 21:00 € 10/€ 7 (V.V.K.)

VERWACHT 3 MRT Julian Sas 4 MRT Serena Pryne & The Mandevilles 9 MRT Ultimate Eagles 10 MRT Pain Of Salvation 18 MRT The Perfect Tool + NININ 25 MRT Pink Floyd Sound 30 MRT Danny Bryant’s RedEyeBand + Bas Paardekooper 7 APR Focus 13 APR Italian Dire Straits 14 APR Ian Siegal 21 APR Axel Rudi Pell 27 APR The Doors In Concert

VERWACHT 2 MRT The Medics 8 MRT La Boutique Fantastique 17 MRT The Juke Joints 23 MRT New Cool Collective 24 MRT 90’S NOW! 1 APR Popa Chubby

House Of Lords (foto: Ad van Mierlo)


HET BOLWERK

BURGERWEESHUIS

T (0515) 41 87 07, www.hetbolwerk.nl

T (0570) 61 91 98, www.burgerweeshuis.nl

Kerkgracht 8, Sneek

Bagijnenstraat 9, Deventer

CC DEURNE DB'S MUZIEKCAFÉ DE TOEGIFT Cultuurcentrum Martien van Doorne Martinetplein 1, 5751 KM Deurne

CAB-Rondom 100, Utrecht T (030) 293 82 09, www.dbstudio.nl Voorverkoop Check de website, www.dbstudio.nl en via Plato Utrecht

T (0493) 354 955, www.ccdeurne.nl WOENSDAG 11 JANUARI ZATERDAG 14 JANUARI

EMMETT TINLEY

ZONDAG 15 JANUARI

NIEUWJAARSGALA SNEKER TAFELRONDE: TAFEL 27 Een gevarieerde en enerverende

CAFÉ 21:30 GRATIS VRIJDAG 13 JANUARI

CLUB 3VOOR12 UTRECHT NIEUWJAARSDUIK

avond voor het goede doel Stichting Sailing Kids. 21:30 € 37,50 DONDERDAG 19 JANUARI CVK TALENT NIGHT Tijdens de Talent Night zullen drie bandjes een optreden geven. 19:30 GRATIS ZATERDAG 21 JANUARI FLAVIUM PLAYS B.B. KING Flavium behoort tot de meest toonaangevende bluesbands van Nederland. 21:00 € 10 ZONDAG 22 JANUARI CVK JAZZY JAM 15:00 GRATIS VRIJDAG 27 JANUARI DUTCH SKA EXPRESS Alsof een heel skafestival in één band is gepropt. 21:00 GRATIS ZATERDAG 28 JANUARI

NEW COOL COLLECTIVE

ZATERDAG 14 EN ZONDAG 15 JANUARI

ZAAL 21:00 € 15,50

TRENDZ THEATER DANCE SHOW – UITVERKOCHT De jaarlijkse voorstelling van

MOVEMENTS: BELATED SECOND ANNIVERSARY BIRTHDAY BASH: EGBERT E.A. Dubbel zo hard, want vanavond vieren we ook de 22ste verjaardag van Movements-oprichtster Maya. 22:00 € 10 ZONDAG 29 JANUARI NASHVILLE PUSSY 15:00 € 10 ZATERDAG 4 FEBRUARI

QUITE FUNKY CAFÉ 23:00 GRATIS WOENSDAG 18 JANUARI

JAMBO AFRIKA CAFÉ 21:30 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI

LONEY DEAR + SWELTER PODIUM WILLIE 21:00 € 12 ZONDAG 22 JANUARI

QUIZ’M CAFÉ 15:30 GRATIS WOENSDAG 25 JANUARI

NEW COUNTRY REHAB CAFÉ 21:30 GRATIS WOENSDAG 8 FEBRUARI

HYMN FOR HER CAFÉ 21:30 GRATIS VRIJDAG 17 FEBRUARI

FISCHER-Z ZAAL 21:00 € 28,50

CK FESTIVAL: SCHRADINOVA + MDUNGU + EEF ALBERS + THE COOL QUEST E.A. 13:00 € 10 VRIJDAG 10 FEBRUARI

THE VEGABONDS (EXCL. NL-SHOW) + KING JACK Als je voor de eerste keer de songs hoort, zou je een zwerende vinger opsteken en zeggen dat Chris Robinson de vocals verzorgt. 21:00 € 6 ZATERDAG 11 FEBRUARI FRISSE FRATSEN: Dubstep & Electro Bangers, bangers en nog eens bangers! 22:00 GRATIS ZONDAG 12 FEBRUARI AAIPOP D’R op ut Noch in pear moanne en dan barst it 25e Aaipopfestival yn Nijlân los. It liket in grut spektakel te wurden mei in record oantal bands en artysten út it no en út it ferline. 15:00 N.N.B. DONDERDAG 16 FEBRUARI CVK TALENT NIGHT 19:30 GRATIS

Fischer-Z WOENSDAG 22 FEBRUARI

EINS, ZWEI ORCHESTRA CAFÉ 21:30 GRATIS ZONDAG 26 FEBRUARI

ROOSBEEF + SUPPORT ZAAL 21:00 € 15

WEKELIJKS

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL BY THE FORTUNATE SONS Proud Mary, Who’ll Stop The Rain, Bad Moon Rising, I Put A Spell On You. Slechts een kleine greep uit de lange rij onverwoestbare klassiekers die Creedence Clearwater Revival op haar naam heeft staan. 21:00 € 8 VRIJDAG 24 FEBRUARI

brengt een lekkere combinatie van punk, pop en een energieke podium-performance. 21:00 PAY WHAT YOU WANT ZATERDAG 25 FEBRUARI

MAISON DU MALHEUR

TONY MACALPINE (PLANET X + STEVE FAY) + THE AQUILES PRIESTER (ANGRA) + BJÖRN ENGELEN Meestergitarist Tony Macalpine

10 MRT Moss 23 MRT The Medics 27 MRT Cristina Branco 11 MEI Schwarzblut

CAFÉ 21:30 GRATIS

VERWACHT

HEAVY METAL NIGHT: VANDERBUYST + STEELWING (SWE) + SKULL FIST (CAN) 21:00 € 12,50 DONDERDAG 26 JANUARI

CLUB 3VOOR12 UTRECHT Optredens van Aafke Romeijn, Bodypolitics, Peter van Drie en Oh Brave Wide Eyes. 21:00 GRATIS ZONDAG 29 JANUARI THE COSMIC PSYCHOS (DOWN UNDER) + EL ZOMBIE Blokes you can trust. Only NL show! 20:30 € 10

The Cosmic Psychos DONDERDAG 2 FEBRUARI

TALL SHIPS (UK) + COPPERSKY 21:00 € 7 ZATERDAG 4 FEBRUARI

THE MAGNETIX (FR) + CROWDS Superb m/v

programma.

DROP! THE NEW UNDERGROUND OF DANCE

met live muziek. Variërend van solist tot band, van Nederlandstalig tot blues en van jazz tot bluegrass. ZONDAG 15:00 GRATIS

22:00 € 8 VRIJDAG 17 FEBRUARI

ONDER DE KAPSTOK Elke derde donderdag van

Roosbeef (foto: Tom Roelofs) WOENSDAG 29 FEBRUARI

Tentacles. 21:00 € 10 ZATERDAG 21 JANUARI

LAZY SUNDEEZZ In het muziekcafé borrelen

2 WEKELIJKS

FOLLOW YOU HOME (PAY WHAT YOU WANT SHOW) + I’LL PICK YOU UP Follow You Home

SLIM CESSNA’S AUTOCLUB (USA) + REVERSE COWGIRLS Americana punk op Alternative

garage duo. 21:00 € 7 ZATERDAG 11 FEBRUARI

CINEMA DEURNE: Zie website voor actueel

ZATERDAG 18 FEBRUARI

eindelijk weer in Het Bolwerk! 21:00 € 12,50

Stichting Dans uit Deurne. DONDERDAG 19 JANUARI KATINKA POLDERMAN Polderman Tuigt Af Met nominaties voor de VSCD Cabaretprijs en Nederlands Hoop komt Katinka Polderman met haar derde programma. Zij is meester in absurde gedachten en liedjes met gortdroge humor en zelfspot. RABOCULTUURZAAL 20:15 € 12,50 VRIJDAG 20 JANUARI SOULCAFÉ Eerste editie van deze avond met dj’s Tony Goedhoop en Funky Fred. Combi van live muziek en dj set. MUZIEKCAFÉ 21:00 GRATIS ZATERDAG 21 JANUARI STARDUSTERS Neil Young Tribute, de beste van Zuid-Nederland. Band met leden van Mezcalectric, Real Deal, Tupelo Honey en Hummingbirds. MUZIEKCAFÉ 22:00 GRATIS DONDERDAG 26 JANUARI PETER FABER Caveman Peter Faber met de komische solo toneelvoorstelling Caveman. Een van de langst lopende producties op Broadway. KLEINE ZAAL 20:15 € 15 VRIJDAG 27 JANUARI LEANNE! Cd presentatie Deurnese Jazz en Pop band presenteert haar eerste cd. In het voorprogramma staat Joep van Wegberg met zijn band. RABOCULTUURZAAL 20:30 GRATIS ZATERDAG 28 JANUARI DANS*T Maandelijkse 30+/40UP avond: Met verlichte dansvloer kan er volop mee gezongen worden op hits uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Deze maand met DJ Geert XXL. MUZIEKCAFÉ 21:00 GRATIS

Akoestische sessies van The Medics, John Coffey & Avant Le Lettre + dj-set van Happy Camper. 15:00 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI

de maand singer-songwriters in het muziekcafé. Presentatie Joep van Wegberg. 21:00 GRATIS STAND UP COMEDY Elke eerste donderdag van de maand Stand Up Comedy in het muziekcafé. 21:00 GRATIS

VERWACHT 18 FEB DANS*T 20 FEB Deurne Zingt Mee 25 FEB Prinz Clauz 25 MRT Jazz @ Deurne Festival 31 MRT Dutch Eagles

CLASH OF THE TITANS HALVE FINALE 20:30 € 5 ZATERDAG 18 FEBRUARI

BOPPIN’ THE ROCK BENEFIET FOR LIL’ ESTHER Met Mischief!, Blue Grass Boogiemen, John Lewis Trio (UK), Rhythm Chiefs, Sure Shots (UK), Sour Mash Trio (UK) en CC Jerome’s Jetsetters. 16:00 € 25 ZONDAG 19 FEBRUARI

AIDAN BAKER (CAN) + A-SUN AMISSA (UK) New Classical Music, Drones and more. 20:30 € 7 VRIJDAG 24 FEBRUARI DRUM & DB’S PRESENTS BONG-RA Breakcore & more. 22:00 € 8

LiveXS januari/februari 2012 41


DOORNROOSJE

Groenewoudseweg 322, Nijmegen T (024) 355 42 43, www.doornroosje.nl

DRU CULTUUR FABRIEK

PODIUM DUYCKER

EFFENAAR

T (023) 562 33 10, www.duycker.nl

Voorverkoop

Raadhuisplein 5, Hoofddorp

Hutteweg 24 Ulft Tickets Tickets kunnen zonder extra kosten onlinegekocht worden via www.doornroosje.nl of aan de avondkassa. Meer informatie via www.doornroosje.nl

Info en tickets: www.drucultuurfabriek.nl info@drucultuurfabriek.nl Let op: dit is een selectie uit het Dru Cultuurfabriek programma. Kijk voor het volledige en actuele overzicht op www.drucultuurfabriek.nl

ZATERDAG 14 JANUARI

THE WEBB SISTERS LUX 20:30 € 14 AME (LIVE) + DJ DEEP E.A 23:00 - 06:00 € 16 DONDERDAG 19 JANUARI MDUNGU 20:30 € 12 VRIJDAG 20 JANUARI

AUX RAUS + BRONSTIBOCK FEAT. CHAGALL 20:30 € 12 ZATERDAG 21 JANUARI

SPEEDY J (5 HOUR SET) + PURE 23:00 - 06:00 € 16 ZONDAG 22 JANUARI

THE NOTWIST + JOASIHNO 20:30 € 15 ZATERDAG 28 JANUARI

JEFF MILLS – JEFF MILLS 23:00 - 06:00 ZONDAG 29 JANUARI

K’S CHOICE @ STADSSCHOUWBURG 20:15 € 29 VRIJDAG 3 FEBRUARI MEGAFAUN 20:30 € 12 ZONDAG 5 FEBRUARI

WE WERE PROMISED JETPACKS 21:00 € 12,50 DINSDAG 7 FEBRUARI

JONATHAN WILSON 20:30 € 13 DONDERDAG 9 FEBRUARI

ANNEKE VAN GIERSBERGEN + PAPER FOX 20:30 € 14 VRIJDAG 10 FEBRUARI

DIGITAL MYSTICZ: MALA + COKI E.A. 23:00 - 05:00 € 19 ZATERDAG 11 FEBRUARI

DAVE CLARKE + BLAWAN E.A. 23:00 - 06:00 € 17 DINSDAG 14 FEBRUARI THE WAR ON DRUGS 20:30 € 14 DONDERDAG 16 FEBRUARI DE AVONDUREN 21:00 € 12 VRIJDAG 17 FEBRUARI EEFJE DE VISSER 20:30 € 12 ZATERDAG 18 FEBRUARI KYLESSA + KEN MODE E.A. 19:00 € 13 WOENSDAG 22 FEBRUARI THE HORRORS 20:30 € 16 DONDERDAG 23 FEBRUARI SPINVIS 20:30 € 20 DONDERDAG 1 MAART BLAUDZUN + DYZACK 20:30 € 14 DINSDAG 6 MAART ADMIRAL FREEBEE (SOLO) 20:30 € 14 DONDERDAG 8 MAART MR. A BALLADEER 20:30 € 17 DONDERDAG 15 MAART

MAYER HAWTHORNE + THE COUNTY 20:30 € 17,50 DONDERDAG 20 MAART GRAVEYARD 20:30 € 11 VRIJDAG 23 MAART THE FELICE BROTHERS 20:00 € 15 WOENSDAG 28 MAART HELMET + FIGHTING WITH WIRE 20:30 € 17,50 VRIJDAG 30 MAART MOSS + HOSPITAL BOMBERS 20:30 € 13

42 LiveXS januari/februari 2012

ZATERDAG 14 JANUARI SCRUM Sinds een aantal jaren is Scrum een graag geziene gast op menig festival in binnen- en buitenland. Ze deelden zelfs de bühne met The Dubliners. Scrum bestaat uit zes gedreven muzikanten met liefde voor rauwe, eerlijke en energieke muziek. Scrum smijt pure folkpunkrock het publiek in, dus wees erbij. POPZAAL 20:00 € 12,50 (V.V.K.) ZATERDAG 28 JANUARI DRU BEATS FT. ZO MOEILIJK Een vette avond vol house beats van o.a.: Dj Danjah en hiphop van Zo Moeilijk. POPZAAL 22:00 € 10 (V.V.K.) VRIJDAG 3 FEBRUARI T-DANCE WHITE T-Dance heeft zich bij de puberende achterhoekers geprofileerd als het leukste feestje in de regio. Deze T-Dance zal een white editie zijn. De lichtmannen gaan met blacklights aan de gang en het vaste dj team is ook van de partij. POPZAAL 19:30 € 7 (INCLUSIEF GRATIS CONSUMPTIE) ZATERDAG 4 FEBRUARI

PHYSICAL GRAFFITI (LED ZEPPELIN TRIBUTE) Physical Graffiti is dé Led Zeppelin tribute band. De band maakt al 15 jaar furore in Nederland en Duitsland, maar de laatste jaren gaat het ook hard in de rest van Europa. Physical Graffiti is de beste manier om nog eens écht te genieten van de klassiekers van Led Zeppelin! POPZAAL 20:00 € 12,50 (V.V.K.) ZATERDAG 11 FEBRUARI BEATLES SPECIAL In samenwerking met het filmhuis presenteert het poppodium een avond die helemaal in het teken staat van de bekendste band ter wereld. De avond start met de film ‘Nowhere boy’, die het verhaal vertelt van de jonge John Lennon. De avond wordt afgesloten met een monsterachtig optreden van dé Beatles coverband: The Daytrippers. Beatles fans, ik zeg: doen! FILMZAAL 20:00 € 10 (V.V.K.) ZATERDAG 25 FEBRUARI CRYSTAL DREAM Nooit eerder stond een muzikaal programma geheel in het teken van de beste pop- rocksongs uit de jaren negentig. Crystal Dream weet als geen ander hoe je deze songs live op energieke wijze neer kunt zetten. De band keert terug naar de tijd van Big Brother, de introductie van de mobiele telefoon en de vrijlating van Nelson Mandela. Met de beste pop- en rockhits uit de jaren negentig. POPZAAL 20:00 € 10 (V.V.K.)

VERWACHT Paul di’Anno Bobby Kimball Feuerengel Gruppo Sportivo

Dommelstraat 2, Eindhoven T (040) 239 36 66, www.effenaar.nl

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de grotere postkantoren, VVV’s en de Ticketlijn (0900 300 1250), alsmede aan de kassa van de Effenaar. Let op

VRIJDAG 20 JANUARI

HLMRMORE: DRESS UP DOLLS + STEENKOUD + KARMA’S LAB Dress Up Dolls is een Alkmaarse cross-over tussen powerrock en alternative pop. Met strakke rockriffs, dampende funkrock, pakkende gitaarsolo’s, een flinke dosis energie, stevige rockzang en een dope rapflow, brengen de mannen van STEENkoud de hartslag en bloedsomloop omhoog. Karma’s Lab is een vierkoppig alternative rockmonster uit Heerhugowaard. 20:00 GRATIS ZATERDAG 28 JANUARI MR. POLSKA Pool van het jaar 2011! De in Polen geboren Mr. Polska is de alias van Dominik Wlodzimierz Groot en het vlaggenschip van het nieuwste hiphoplabel Nouveau Riche Music. De kleine grote man rijgt sinds zijn State Award, voor Rookie of the Year 2010, de successen aaneen. Het voelt als schuurpapier over een motorkap, maar wel met een dansje! 21:00 € 5

Dit is een selectie uit het Effenaar programma. Kijk voor het meest actuele en volledige overzicht op www.effenaar.nl.

VRIJDAG 20 JANUARI

THE PINK FLOYD SOUND GROTE ZAAL 20:15 € 15

CLUB 3VOOR12 EINDHOVEN: ARIE-WUBBO SOUNDTRACK LIVE + CHE + HIJOS DE MAYO KLEINE ZAAL 21:00 € 5

Henry Rollins VRIJDAG 27 JANUARI

HENRY ROLLINS SPOKEN WORD GROTE ZAAL 20:15 € 22,50

CLUB CROSS-LINX: HAUSCHKA + ELBIPOLIS FEAT. DJ BREZEL GÖRING Mr. Polska

BONUS HOSTED BY GELAZER! Iedere laatste zaterdag van de maand is BONUS de beste clubavond van Hoofddorp en omstreken! BONUS wordt gehost door Gelazer!: Koningskoppel Shagspeare en Lady Bee, beiden van wereldformaat en toch local heroes. 23:00 € 8 ZATERDAG 4 FEBRUARI TRIBUTE TO RAMMSTEIN BY VANNSTEIN Een overkill aan vuurwerk, een vette lichtshow en een podium act die totaal over de top is. Het zijn deze bijzondere ingrediënten die een show van Rammstein een feest maken om naar te kijken. Vannstein, de Nederlandse Rammstein tribute band, speelt niet alleen feilloos alle beste songs van Rammstein na, maar zet ook vrijwel dezelfde spectaculaire show neer op het podium. 21:30 € 5 ZATERDAG 11 FEBRUARI CLASH OF THE COVERBANDS The Clash of the Cover Bands is al vele jaren de grootste bandcompetitie en dé zoektocht naar de beste en populairste coverband. De internationale belangstelling neemt elk jaar toe, daarom vanaf 2011: The Clash of the Cover Bands, The Benelux Edition! 19:00 € 4 90’S NOW Duycker presenteert het lekkerste wat de jaren negentig ons op muzikaal gebied te bieden hebben: 90’s NOW! De dj’s schudden, mixen, stampen en roeren dwars door alle stijlen uit de jaren negentig: dance, rock, pop, hiphop, R&B, happy hardcore: alles komt voorbij. 23:00 € 8

VERWACHT 3 MRT Total Blackout 18 MEI De Dijk 26 MEI Gare Du Nord

KLEINE ZAAL 20:00 € 12,50 ZATERDAG 28 JANUARI

SAW: SKISM + N-TYPE + THE OTHERS E.A. Dubstep GROTE ZAAL 23:00 € 15/€ 12,50 (V.V.K.) BLAUDZUN KLEINE ZAAL 21:00 € 13 WOENSDAG 1 FEBRUARI

THE BLACK KEYS - UITVERKOCHT KLOKGEBOUW 20:00 DONDERDAG 2 FEBRUARI ORGEL VRETEN KLEINE ZAAL 22:00 € 7,50 VRIJDAG 3 FEBRUARI SPINVIS GROTE ZAAL 20:15 € 20 GERS PARDOEL KLEINE ZAAL 20:00 € 10 ZATERDAG 11 FEBRUARI HAPPY MONDAYS GROTE ZAAL 20:15 € 22,50

BREEK: DRUM N BASS O.A. ULTERIOR MOTIVE KLEINE ZAAL 23:00 € 8 VRIJDAG 17 FEBRUARI

GOTYE - UITVERKOCHT GROTE ZAAL 20:15 DONDERDAG 23 FEBRUARI

THE HORRORS KLEINE ZAAL 20:00 € 16 VRIJDAG 24 FEBRUARI KENSINGTON KLEINE ZAAL 20:00 € 13 ZATERDAG 25 FEBRUARI TARJA GROTE ZAAL 20:15 € 22,50 ZONDAG 26 FEBRUARI

CALIBAN + WINDS OF PLAGUE + EYES SET TO KILL + WE BUTTER THE BREAD WITH BUTTER + ATTILA GROTE ZAAL 17:30 € 17

VERWACHT 1 MRT Mark Lanegan Band 1 MRT Anneke van Giersbergen 4 MRT Little Dragon 13 MRT The Presidents of the United States of America 18 MRT Simple Plan (Klokgebouw)


EKKO

Bemuurde Weerd WZ 3, Utrecht T (030) 231 74 57, www.ekko.nl Kaartverkoop Kaarten zijn verkrijgbaar via onze website www.ekko.nl, bij Plato (Voorstraat, Utrecht) of aan de deur.

ELEKTRA

ESTRADO Parkweg 3, Harderwijk

Stationsweg 4, Sliedrecht T (0184) 41 42 73, www.elektra-sliedrecht.nl

T (0341) 42 88 99, www.estrado.nl

Reserveren Bel (0184) 41 42 73 en vraag naar André. Verdere kaartverkoop aan de deur.

PLATEN EN CD BEURS Rock Heaven organi-

ZATERDAG 14 JANUARI VRIJDAG 13 JANUARI

EINDBAAS 8: HENRY HOMESWEET + MENEO + KODEK 8-bit en chiptunes: een hele avond lang heerlijke bliepjes. 23:00 € 9 ZATERDAG 14 JANUARI

VERONICA FALLS + A CLASSIC EDUCATION Rommelig, slordig en vals, maar wat een fantastische liedjes heeft deze band. 20:30 € 9 DONDERDAG 19 JANUARI BOEKPRESENTATIE ONDER INVLOED : PAU-

LUSMA + THREE BLIND WOLVES + MARIEN DORLEIJN (MOSS) + BERTOLF + ODILO GIROD (COPARCK) E.A. Boekpresentatie van Onder Invloed. Popmuzikanten vertellen over hun helden. 20:00 € 10 VRIJDAG 20 JANUARI

CRUISE CONTROL: HARD TON + POPDORIAN + DEN HAAN Cruise Control is 10 jaar oud en

STONER MET IZAH & TANK 86 Er komt weer een stoner avond aan. Dit keer met niemand minder dan Izah en Tank86. Tank86 is een sludge band die harde, groovende instrumentale muziek maakt. Ze hebben heel Europa al door getourd en hebben met o.a. Monster Magnet en Valient Thor opgetreden. Volgens de jongens zelf moet je instortende gebouwen verwachten bij de optredens van deze band. Izah mengt elementen van metal, hardcore, noise en post-rock en maakt hier een donkere mix van zware riffs, dynamische muzikale lagen en chaotische drumpartijen van. Izah heeft dus een behoorlijk eigen geluid dat je moet horen om het echt te begrijpen. Kortom een avond vol zware grooves. Kun jij je daar wel in vinden? Kom dan zeker langs! GROTE ZAAL 20:00 € N.N.B.

dat moet gevierd worden. 21:00 € 7,50 ZATERDAG 21 JANUARI RUMOR FESTIVAL Festival voor avontuurlijke muziek. 21:00 € 15/€ 12 ZONDAG 22 JANUARI THE MEN + CROWDS Nu al genomineerd voor het hardste concert van 2012. 20:30 € 10 DONDERDAG 26 JANUARI

EMANUEL AND THE FEAR + YESTERDAY’S MEN Speelse en eenvoudig meeklapbare chamberpop. 20:30 € 9 WILDGROEI Electrofeest voor studenten 23:00 € 6/€ 3 VRIJDAG 27 JANUARI 030303 Geweldig feest met vele hoogstaande elektronische melodieuze pareltjes! 23:00 € 8 VRIJDAG 3 FEBRUARI BODI BILL Minimalistisch, electronisch, maar op een rare manier toch indiepoppy. 21:00 € 10 VRIJDAG 10 FEBRUARI CULTFARM Lekker dansen mensen! 23:00 € 10/€ 8 ZATERDAG 11 FEBRUARI RATS ON RAFTS + HARRY MERRY Ambitieus, eigenzinnig, fenomenale hooks en een overweldigende sound. 20:30 € 9 ZATERDAG 18 FEBRUARI YUKON BLONDE + ARE YOU A LION Zeker twee van de namen om in de gaten te houden voor 2012. 20:30 € 9 VRIJDAG 24 FEBRUARI NAALD EN KRAAK Met hun bijzondere collectie fifties en sixties vinyl laten zij EKKO swingen. 21:00 € 8 ZATERDAG 25 FEBRUARI LAFARO Eigenwijze en tegendraadse rock. 20:30 € 8,50

ZONDAG 15 JANUARI

Izah ZATERDAG 28 JANUARI

KLEINE PRIJS VAN DE ALBLASSERWAARD De eerste ronde van de kleine prijs komt er alweer aan en de inschrijving zijn geopend. Inschrijven kan tot 31 december! Speel jij in een band en ben jij niet bang voor een beetje competitie? Schrijf je dan zeker in voor de bandwedstrijd. Hoe in te schrijven? Mail de volgende gegevens naar Programmaraad@elektra-sliedrecht.nl: bandnaam, woonplaats, leeftijden, minimaal drie songs (geen covers) en eventueel een website. Inschrijven moet gebeuren voor 31 december. De winnaar opent het jaarlijkse Elektra Tuinfeest en speeltijd in het radio programma “Are-Are”. Dus schrijf je in en laat zien wat je in huis hebt. GROTE ZAAL 20:00 € 3

seert weer een platenbeurs met heel veel vinyl, cd’s en dvd’s. Al lang op zoek naar juist die ene opname, dat album? Noteer deze datum dan alvast in je agenda. Ook kun je het vinylarchief Harderwijk bezoeken, waar nog veel meer moois staat uitgestald. Snuffelen! BOVENCAFÉ 09:00 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI

GIELEN & VAN DE BEEK PRESENTEREN ESTRADIO Het maandelijkse live radiocafé vanuit Estrado. In december hadden we de winnaar van de Red Bull Bedroom Jam: KINKOBRA . Wat januari gaat brengen is nog een verrassing, maar reken erop dat het leuk gaat worden. BOVENCAFÉ 19:00 GRATIS ZATERDAG 21 JANUARI SALSA DANCE CLASSICS Schudden met die billen, gooi je haren los. Het is weer tijd voor Salsa Dance Classics. Dans je in het zweet op merengue, salsa en zouk. Honger? Surinaamse keuken Hermien is aanwezig om je weer op krachten te laten komen. PODIUMZAAL EN BOVENCAFÉ 21:00 € 5 VRIJDAG 3 FEBRUARI NGM CAFÉ Het maandelijkse café van NoordGelders Metaal. BOVENCAFÉ 19:00 € 5 ZATERDAG 4 FEBRUARI THE BOOTLEG DOORS Helaas zullen The Doors nooit meer in de originele bezetting op de bühne staan. The Bootleg Doors brengen het publiek echter datgene wat al vele jaren, vele mensen heeft gefascineerd en ook altijd zal blijven fascineren: psychedelische rockmuziek uit de zestiger jaren van The Doors live on stage. PODIUMZAAL 20:00 € 11,50 VRIJDAG 10 FEBRUARI FILMHUIS PRESENTEERT MUSIC & MOVIES In samenwerking met het Filmhuis Harderwijk wordt er een muziekfilm met live muziek vertoont. BOVENCAFÉ 20:30 € 5 ZATERDAG 11 FEBRUARI IR TECHNO Een nieuw techno concept in Estrado, dus dat wordt dansen. PODIUMZAAL EN BOVENCAFÉ 23:00 € 7 VRIJDAG 17 FEBRUARI

GIELEN & VAN DE BEEK PRESENTEREN ESTRADIO Live radio vanuit Estrado met elke maand een andere vernieuwende band. Destine, Diesel Disko en andere bands gingen al voor. BOVENCAFÉ 19:00 GRATIS

WEKELIJKS DIEP IN DE GROEF De dj’s van Diep in de

Destine (Foto: Nienke Verhoef)

Groef draaien alles tussen alternative, pop, hiphop, rock en electro. ZATERDAG 23:00 € 6

VERWACHT

VERWACHT 1 MRT Future Islands + Cosmo V 3 MRT Budzillus

Tank 86

3 MRT Estrado Restyled: Presentatie Nieuwe Huisstijl 10 MRT Expectacle! 17 MRT Workshop Pop En Rock Koor

LiveXS januari/februari 2012 43


FENIX

Odasingel 90, Sittard T (046) 457 57 57, info@fenix.nl, www.fenix.nl

GEBOUW-T

Wilhelminaveld 96, Bergen op Zoom www.gebouw-t.nl, info@gebouw-t.nl

GIGANT

Nieuwstraat 377, Apeldoorn info@gigant.nl, www.gigant.nl * korting met Gigantpas/CJP. CKV: € 5

VRIJDAG 13 JANUARI LOWTUNED Lowtuned is weer terug, met de beste (nu)metal, hardcore, punk, rock en alternative hits van toen en nu! ZAAL 22:00 € 2 ZATERDAG 14 JANUARI DISCO ZAAL 22:00 € 2 VRIJDAG 20 JANUARI SPLENDID De Splendidtrein dendert al een flink aantal jaren door Nederland. De band is getekend bij PIAS en het vierde album verscheen in juni. Met Again als eerste single wordt de toon goed gezet. ZAAL 20:00 € 7,50 ZATERDAG 21 JANUARI TREVIANUM TROFEE Bands van scholengroep Trevianum strijden vanavond om de ‘Trevianum Trofee’. ZAAL 19:00 € 3 ZONDAG 22 JANUARI MAILEN=SPELEN De naam zegt het al: stuur de organisatie een mail en laat tijdens deze sessies je muziek horen. Het is echt heel simpel: Mailen=Spelen! ZAAL 19:00 GRATIS VRIJDAG 27 JANUARI GRUPPO SPORTIVO Haagse popband met een aanstekelijk gevoel voor humor, die eind jaren zeventig op de eerste golven van de new wave een enorme populariteit behaalt. Het vijfendertigjarig jubileum van Gruppo Sportivo wordt gevierd met de uitgave The Secret Of Succes. ZAAL 20:00 € 10 ZATERDAG 28 JANUARI DUB ZERO° ZAAL 22:00 € 10 VRIJDAG 3 FEBRUARI FLAT FOOT 56 Celtic punkband uit Chicago. ZAAL 20:00 € 7,50 ZATERDAG 4 FEBRUARI NU OF NOOIT Vijf bands strijden voor een plek in de finale van Nu of Nooit! De uiteindelijke winnaar zal ook dit jaar Pinkpop openen! ZAAL 20:00 € 7 VRIJDAG 10 FEBRUARI KUNSTBENDE ZAAL 20:00 GRATIS ZATERDAG 11 FEBRUARI NACHT VAN DE POËZIE Muziek en poëzie, met o.a. Nico Dijkshoorn. ZAAL 20:00 € 7,50 VRIJDAG 17 FEBRUARI BASS IN YA FACE ZAAL 19:00 € 10 ZATERDAG 18 FEBRUARI KINDEREN TEGEN KINDEREN ZAAL 20:00 € 5 ZONDAG 19 FEBRUARI MAILEN=SPELEN ZAAL 19:00 GRATIS VRIJDAG 24 FEBRUARI RATS ON RAFTS Rats On Rafts is een Rotterdamse band die de stijlen post punk en new wave combineert met een eigen kenmerkende sound. Deze sound wordt vergeleken met die van bands als The Cure en The Specials. ZAAL 20:00 € 7,50 ZATERDAG 25 FEBRUARI ECHTECH ZAAL 22:00 € 10

VERWACHT 2 MRT 24/7 Spyz 9 MRT Blaudzun 10 MRT Anneke van Giersbergen 30 MRT Focus 13 APR Wolfendale 27 APR King Jack

44 LiveXS januari/februari 2012

GROENE ENGEL

Kruisstraat 15, Oss T (0412) 40 55 04, www.groene-engel.nl

VRIJDAG 13 JANUARI

666 THE NIGHTMARE Het repertoire van 666 The Nightmare bestaat uit glam- en hardrockcovers uit de jaren zeventig. Met hun kostuums maken de zeven bandleden er een geweldige show van, die je gezien moet hebben! RABOZAAL 21:00 € 5/€ 4 (CJP/RPP) ZONDAG 15 JANUARI WISHBONE ASH (UK) Na veertig jaar staat Wishbone Ash nog steeds als een huis. Hun optreden is voor oude en nieuwe fans een feest om te zien en te beleven. RABOZAAL 21:00 € 23,50/€ 22,50 (CJP/RPP)

VRIJDAG 13 JANUARI

VRIJDAG 20 JANUARI

DE KIFT + NATHALIE MATTEAU & LES HOMMES PERDU

THE SIDEKICKS EP-RELEASEPARTY: HUNTING THE ROBOT + BOOMSHAKALAK SOUNDSYSTEM The Sidekicks nemen op 20 januari

POPZAAL 21:00/20:30 € 15/€ 14 ZATERDAG 14 JANUARI

POPQUIZ POPZAAL 20:00/19:30 € 3,50

SUPERSTIJL! POPZAAL 23:00 € 9/€ 8 (NA 0:00)/€ 5 (VOOR 0:00) ZONDAG 15 JANUARI AFTERSLAG Highlights van Festival Noorderslag met o.a. Moss, Rats On Rafts, De Kraaien en Wolfendale! POPZAAL 14:30 € 17,50/€ 15 (V.V.K.)

de Groene Engel over. De vier Osse knapen releasen hun derde EP en dat mag gevierd worden! De mannen combineren psychedelische blues uit de sixties met baspartijen uit het Joy Division-tijdperk. De band haalde het tot de kwartfinales van De Grote Prijs van Nederland, muziekblad LiveXS benoemde ze tot ‘Local Hero’ en één van hun songs werd opgenomen op een compilatiealbum van 3VOOR12. 20:30 € 6 ZATERDAG 21 JANUARI

SALSA NIGHT MET SIEMBRA 20:30 € 12,50 ZATERDAG 28 JANUARI

JULIAN SAS + DOWN AND DIRTY Bluesfenomeen Julian Sas komt weer naar de Engel! De man bespeelt zijn gitaar vol passie en met een spectaculaire techniek. Julian Sas is inmiddels een gevestigde naam in de internationale blueswereld en wordt beschouwd als één van de beste gitaristen in Europa. 20:30 € 15

Wishbone Ash ZATERDAG 21 JANUARI

T-STRIJD VOORRONDE De T-Strijd is een bandwedstrijd voor regionale bands. Vanavond met Simius, Praise The Hero, Back At Seven en Challenger. RABOZAAL 21:00 GRATIS VRIJDAG 27 JANUARI KICKS ‘N! FRESKU Hét hiphopfeest van Gebouw-T. Deze editie met rapper Fresku, die met zijn open brief aan Kees de Koning in een klap bekend werd. RABOZAAL 21:00 € 10/€ 9 (CJP/RPP) ZATERDAG 4 FEBRUARI BLACK DEATH LABEL NIGHT Punk en hardcore van Screw Houston Start Screaming, Walker Diver, Greyline, Envy de West, Otis en All On Black. RABOZAAL 20:15 € 5/€ 4 (CJP/RPP) ZATERDAG 11 FEBRUARI T-STRIJD VOORRONDE De T-Strijd is een bandwedstrijd voor regionale bands. Vanavond met June, Hobo’s Hope, Make Sense en Yellow. RABOZAAL 21:00 GRATIS ZATERDAG 25 FEBRUARI TUMULT: COUNTERSTRIKE (SA) In samenwerking met PRSPCT organiseert Gebouw-T Tumult. Met optredens van Counterstrike (SA), Eye-D, Nicon, Franky Nuts, Azzaration en MC Dart. RABOZAAL 22:00 € 11/€ 10 (CJP/RPP) ZONDAG 26 FEBRUARI QUIZ’M Quiz’M is dé muziekquiz die jouw kennis van muziek, serieus op de proef stelt! Van serieus tot nét over het randje, maar altijd bedoeld om te entertainen! RABOZAAL 15:30 GRATIS

VERWACHT 4 MRT Puur Gelul 9 MRT Moss 31 MRT Abba Gold (UK) 14 APR The Beat (UK) 27 APR Jungle By Night

Rats On Rafts (foto: Daniël Baggerman) VRIJDAG 27 JANUARI

HAIL OF BULLETS + NECKBREAK NATION + FUNERAL WHORE POPZAAL 20:30/20:00 € 15/€ 14 ZATERDAG 28 JANUARI LET THERE BE HOUSE Met o.a. Shinedoe, De Sluwe Vos (house) en PiT BlanKe (minimal, deephouse, techhouse) VJ Carlos en MC Lou-E. POPZAAL 23:00 € 15/€ 10/€ 9 (V.V.K.) VRIJDAG 3 FEBRUARI

THE MEDICS POPZAAL 21:00/20:30 € 9/€ 8 ZATERDAG 4 FEBRUARI

BACK EN FORTH 3.0 POPZAAL 23:00 € 15/€ 10

PLATO’S MUZIEKCAFÉ MET TALL SHIPS CAFÉ 17:00/14:00 GRATIS VRIJDAG 17 FEBRUARI

WAYLON POPZAAL 21:00/20:30 € 26/€ 25 ZATERDAG 18 FEBRUARI

PLATO’S MUZIEKCAFÉ MET THE DUDETTES CAFÉ 17:00/15:00 GRATIS ZATERDAG 25 FEBRUARI

90’S NOW POPZAAL 23:00 € 9/€ 8 (NA 0:00)/€ 5 (VOOR 0:00) ZONDAG 26 FEBRUARI

PLATO’S MUZIEKCAFÉ MET ARE YOU A LION CAFÉ 16:15/16:00 GRATIS

VERWACHT 2 MRT Sticks&ART Kubus & Rico 3 MRT Genesis Project 9 MRT La Boutique Fantastique 17 MRT The Nits + Signe Tollefsen (support) 7 + 9 apr Angelo Kelly 14 APR Joris Linssen en Caramba 15 APR Focus

Julian Sas ZATERDAG 4 FEBRUARI

ARMAND + ROBIN BORNEMAN + SOPHIE WIEGERSMA + COEN VAN DER HORST Singersongwriteravond door gastprogrammeur Max Berns met als hoofdact Armand! 20:30 € 7,50 VRIJDAG 10 FEBRUARI HEMELS!: TOM RUIJG (LIVE) Tom Ruijg is een talent. Tweeëntwintig jaar oud, en nu al berucht om zijn live set die bol staat van house en funk. Deze bracht hem via de clubs van Amsterdam en festival Welcome to the Future naar Berlijn en Londen. En nu Oss, om dat mooie lijstje compleet te maken. 22:00 € 10

VERWACHT 10 MRT Face Tomorrow + MakeBelieve 30 MRT Candy Dulfer


HEDON

Burg. Drijbersingel 7, Zwolle T (038) 452 72 29, info@hedon-zwolle.nl, www.hedon-zwolle.nl

IDUNA

Oliemolenstraat 16, Drachten T (0512) 52 26 50, www.iduna.nu

HET KASTEEL DE KELDER Pop- en cultuurpodium Concertweg 1, 2400 AJ Alphen aan den Rijn

Tickets & Info www.hedon-zwolle.nl

Kaartverkoop Online kaartverkoop via www.podiumdekelder.nl DONDERDAG 19 JANUARI

MYSTAGE HIP HOP: ZOWAT! + RNK-MUSIC + NIX ZINNIGS + HOST DJ KRISIZ Straight Up ZONDAG 15 JANUARI

JAMES VINCENT MCMORROW 20:30 € 15 DINSDAG 17 JANUARI

BLACK STONE RAIDERS FT. DARRYL JONES (ROLLING STONES BASSIST)

Hip Hop From The North. 20:00 GRATIS ZATERDAG 21 JANUARI

ONDERHONDEN: DEF P + FLOW & CO E.A. 20:00

20:30 € 26/€ 23 (V.V.K.) WOENSDAG 18 JANUARI

ONDER INVLOED: LUCKY FONZ III + THREE BLIND WOLVES + COOL GENIUS 20:30 € 10 DONDERDAG 19 JANUARI FINALE VIDEOVIRUS Met optredens van o.a. Typhoon, Sticks en Seven League Beats. 20:30 € 5 VRIJDAG 20 JANUARI MDUNGU Het funkt, het grooved, het laat je bewegen en voed je ziel. 21:00 € 10 ZATERDAG 21 JANUARI MEMPHIS MANIACS 21:00 € 15 DONDERDAG 26 JANUARI SABOTAGE Met HNK + Pauluz + $imon. 23:00 € 5/GRATIS (VOOR 0:00 BINNEN) VRIJDAG 27 JANUARI CUSTOMS + CAPEMAN 21:00 € 10 ZATERDAG 28 JANUARI STAMPPASTA : JASON & KARSTEN + SHIMLA

+ SAM C + THE PANACEA + MINDUSTRIES 23:00 € 10/€ 7,50 (V.V.K.) ZONDAG 29 JANUARI THE ANSWER 21:00 € 12,50 DONDERDAG 2 FEBRUARI THE WAILERS 21:00 € 27 VRIJDAG 3 FEBRUARI

BLAAS OF GLORY: BOG-FEST 21:00 € 15

SCREAM (USA) + SUPPORT Ft. Ex Member Foo Fighters Franz Stahl. 15:00 VRIJDAG 27 JANUARI

GRINDCORE AVOND: KUTSCHURFT + STOMA + GRINDBASHERS 20:00 ZATERDAG 28 JANUARI

EVASION – FREE EDITION C-Section + Arbi + T-Kick + Pro-Zac + Hermaniak + Pathogen vs. J-Lines + D-Matic + The Philosopher 20:00 - 03:00 GRATIS DONDERDAG 2 FEBRUARI MYSTAGE DANCE: DANCE LE CHIQ Dj`s Dennis en Menno. 20:00 GRATIS VRIJDAG 3 FEBRUARI

METAL MARKET

BLUES: JULIAN SAS

12:00 € 3 (ALLEEN DEURVERKOOP) DONDERDAG 9 FEBRUARI OMNIA 20:30 € 17 VRIJDAG 10 FEBRUARI

ZAAL OPEN 20:00 VRIJDAG 17 FEBRUARI

VERWACHT 3 MRT Admiral Freebee Solo 8 MRT Dope D.O.D. 9 MRT Tim Akkerman 10 MRT Le Peuple De L’Herb 15 MRT The Perfect Tool + Nine Inch Nails Tribute 18 MRT Alternatief Boekenbal o.a. Avonduren 23 MRT La Boutique Fantastique 30 MRT Blaudzun + Awkward I 5 APR Candy Dulfer & Band 12 APR Threshold

ZATERDAG 4 FEBRUARI WINTER PLAATJES Lokale bands en dj’s de hele nacht. In de seizoenstraditie met een laag prijsje voor studenten. Dansen maar! 22:00 € 5 VRIJDAG 10 FEBRUARI DE KIFT Na het album Hoofdkaas (2008) en een voorstelling op Oerol met Tryater keert De Kift terug. In 2011 bracht de door fanfare, punk en folk geïnspireerde band hun negende studioalbum Brik uit. 20:00 € 14

Onderhonden

SKA!: MARK FOGGO & THE HOTKNIVES (UK) + MR. WALLACE & DJ STEELY

21:00 € 14 ZATERDAG 11 FEBRUARI DUDETTES POPFRONTCAFÉ 21:00 GRATIS ZONDAG 19 FEBRUARI KENSINGTON 19:30 € 13 ZATERDAG 25 FEBRUARI SPINVIS 21:00 € 20

ZATERDAG 14 JANUARI 80’S REVIVAL Het Kasteel gaat een avond terug in de tijd met platen uit de jaren tachtig. Laat je haar alvast staan, koop weer iets te grote brillen en vraag je geliefde mee om net als vroeger helemaal los te gaan. GROTE ZAAL 23:00 LONG DISTANCE CALLING (GER) De progmetalhelden van Long Distance Calling staan op 14 januari in Het Kasteel en daar zijn we verdomd blij mee! GROTE ZAAL 21:00 € 10/€ 7 (V.V.K.)

ZONDAG 22 JANUARI

ZATERDAG 4 FEBRUARI WE ARE ANIMALS POPFRONTCAFÉ 21:30 GRATIS ZONDAG 5 FEBRUARI

ANNEKE VAN GIERSBERGEN + PAPER FOX

Eemlaan 1, Amersfoort (achterzijde Kleine Koppel 31), T (033) 463 84 57 www.podiumdekelder.nl

20:00 ZATERDAG 11 FEBRUARI

POW! DUBSTEP N BREAKZ ZAAL OPEN 20:00 ZATERDAG 18 FEBRUARI

TUBELICIOUS V & DJ PARTY 2.0 Basezum + Apollo Romanski. ZAAL OPEN: 20:00 - 01:00 GRATIS ZONDAG 19 FEBRUARI

MASSACRE (VS) + MACABRE (VS) + SINISTER + MASTER (VS) 15:00 ZATERDAG 25 FEBRUARI

HARDCORE: REVOLVED I.S.M. J-CREATIVE 20:00 - 03:00

WEKELIJKS EETCAFÉ Voor meer info zie: www.iduna.nu/ eetcafe. WOENSDAG 18:00 € 6,50 FILMAVOND Tweede en vierde donderdag v/d maand filmavond. DONDERDAG 20:00 GRATIS MYSTAGE Gratis concerten. DONDERDAG

VERWACHT Paul Di`Anno, Focus, Tommy Ebben en Gruppo Sportivo. Meer op www.iduna.nu.

Long Distance Calling VRIJDAG 20 JANUARI WANT WANT De muziek van Want Want wordt vaak vergeleken met die van bands als Weezer en Fountains of Wayne. Collegerock dus, maar wel op een hele eigen manier. Deze band was aan het begin in 2009 al meteen een Serious Talent op 3FM. GROTE ZAAL 21:00 € 5 ZATERDAG 21 JANUARI THE STICKO EXPERIENCE De roots, dub en reggae-avonden in Alphen, doorgaans geïnitieerd door Dub District, worden steeds drukker en bekender in Zuid-Holland. Vanavond heeft Het Kasteel de eer om The Sticko Xperience te verwelkomen. GROTE ZAAL 21:00 € 8/€ 6 (V.V.K.) DONDERDAG 26 JANUARI RALPH DE JONGH & CRAZY HEARTS Een heerlijke donderdagavond vol bluesgeoriënteerd gitaargeweld. Met Ralph de Jongh & Crazy Hearts en Guitar Trouble, de band van de in Alphen zeer vermaarde gitarist Mike Schuurman. GROTE ZAAL 20:30 € 10/€ 7 (V.V.K.) VRIJDAG 27 JANUARI VAN BEUKENSTEIN: VIDEOSHOOT De hardste coverband van Zuid-Holland, Van Beukenstein, komt dvd- en YouTube-opnames maken in Het Kasteel. Op deze speciale avond zullen zij twee sets vullen met hun welbekende repertoire. GROTE ZAAL 21:30 € 8/€ 5 (V.V.K.) ZATERDAG 28 JANUARI DUBSTEP LX FT. KROMESTAR (UK) De negende editie van Dubstep vindt plaats op 28 januari en ook deze keer hebben de mannen van Blackwhite Productions een fijn blik top acts voor u opengetrokken. Wat te denken van Kromestar (UK) en Mind (NZ)? MEER INFO VOLGT ZATERDAG 3 FEBRUARI SEAN RILEY & THE SLOWRIDERS (POR) Een pracht van een folk-gezelschap is het, Sean Riley & The Slowriders. Ze komen in februari voor een korte tour naar Nederland en op 3 februari is Het Kasteel aan de beurt. GROTE ZAAL € 8/€ 5 (V.V.K.)

De Kift (foto: Erik Christenhusz) ZATERDAG 11 FEBRUARI HONDERD40 Dubstepfeest Honderd40 is terug in het nieuwe jaar met Document One. We vliegen uit het land van de dubstep deze klapper in. 23:00 € 9 ZATERDAG 18 FEBRUARI CCC-INC. CCC-Inc. werd in 1967 opgericht in Amsterdam, ging in 1974 ondergronds, maar treedt sinds 2007 weer op. De band, bestaande uit drie leden van Doe Maar, bracht onlangs een 12-cd box uit ter ere van hun 40 jarig bestaan. 20:00 € 17,50 VRIJDAG 2 MAART GERS PARDOEL Gerwin Pardoel, beter bekend als Gers, doet ’t lekker. Op het moment van schrijven staan zijn singles Ik Neem Je Mee en de samenwerking met Guus Meeuwis Nergens Zonder Jou beiden al weken bovenaan de hitlijsten. 20:00 € 12,50 VRIJDAG 16 MAART BLAUDZUN Singer-songwriter Blaudzun overtuigde eerder met twee prachtige albums, waarvan het alom bejubelde Seadrift Soundmachine voor zijn doorbraak in Nederland zorgde. In januari verschijnt opvolger Heavy Flowers: Blaudzuns meest dynamische plaat tot nu toe, waarop hij zijn karakteristieke zang en meeslepende melodieën combineert met een voorliefde voor folk en artrock. 20:00 € 13,50 VRIJDAG 23 MAART GARE DU NORD Gare du Nord noemt zich graag de bekendste onbekende band van Nederland, maar met alle successen van de laatste tijd zullen ze die titel binnenkort aan een andere band moeten overdragen. De swingende urban-jazzband scoorde al goud en dubbel platina met hun albums en weet zowel clubs als theaters op hun kop te zetten. 20:00 € 25 ZATERDAG 31 MAART JULIAN SAS Bound To Roll is het nieuwe studio album van Julian Sas. ‘Like a big freight train’ voegt hij daaraan toe in het titelstuk. Een trefzekere en rake omschrijving van Sas’ benadering tot muziek maken. De blues anno 2012. 20:00 € 15

LiveXS januari/februari 2012 45


KROEPOEK FABRIEK Kon. Wilhelminahaven ZZ 2A, Vlaardingen T (010) 4455580, info@kroepoekfabriek.nl, www.kroepoekfabriek.nl

De Kroepoekfabriek in Vlaardingen is een nieuw podium voor live muziek, dj’s en dans. Landelijke acts afgewisseld met regionale helden. Kaartverkoop Via de website en aan de deur. De Kroepoekfabriek bevindt zich op 5 minuten lopen van station Vlaardingen Centrum. Van Rotterdam CS naar Vlaardingen Centrum bedraagt de reistijd slechts 12 minuten.

ZATERDAG 7 JANUARI WOLFSTIJD Wolfstijd is een nieuw Nederlands festival voor de genres pagan, black en power metal. 13:00 - 02:00 € 17,50/€ 15 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI

ONBEPERKT DANSEN IN DE KF! MET DJ OKKIE De enige echte dansavond van De KF, met DJ Okkie als vaste waarde. (o.a. bekend van Rotown, de Buurtsuper in Waterfront) Van pop tot soul, van hiphop tot drum & bass, van sixties tot nineties: Dansen! Dansen! Dansen! 22:30 – 04:00 € 5/€ 3 (V.V.K.)

VRIJDAG 27 JANUARI TOKOLOKO Een maandelijks terugkerend avondje met bands uit de buurt. Dit keer met o.a. Yoshimi en Where’s Johnny. 20:30 € 4/€ 2 (V.V.K.) ZONDAG 29 JANUARI JAMFABRIEK Open jamsessie, iedere laatste zondag van de maand. 15:00 - 18:00 GRATIS ZATERDAG 11 FEBRUARI TOKOLOKO Bands uit de buurt! Namen worden z.s.m. bekendgemaakt op de website. 20:30 € 4/€ 2 (V.V.K.) VRIJDAG 17 FEBRUARI

AUTOMATIC SAM + BLACK BOTTLE RIOT Rock ‘n roll, punkrock, seventies rock, blues en garage. 20:30 € 10/€ 8 (V.V.K.) VRIJDAG 24 FEBRUARI SAMBAL! Metal, death en hardcore. Terugkerende bandavond met ‘het hardere werk’. Namen voor deze editie worden z.s.m. bekendgemaakt op de website. 20:30 € 6/€ 4 (v.v.k.) ZONDAG 26 FEBRUARI JAMFABRIEK Open jamsessie, iedere laatste zondag van de maand. 15:00 - 18:00 GRATIS

VERWACHT 3 MRT Anneke Van Giersbergen

46 LiveXS januari/februari 2012

LAKEI

Molenstraat 123 5701 KB Helmond T (049) 259 09 70, info@lakeihelmond.nl, www.lakeihelmond.nl

VRIJDAG 13 JANUARI

LONG DISTANCE CALLING + ATLANTIS + TANK86 + SARDONIS Een hele avond lang instrumentale muziek in Lakei, in verschillende verschijningsvormen. Het hoofdprogramma wordt gevormd door het Duitse Long Distance Calling. De band debuteerde in 2007 met het album Satellite Bay, gevolgd door Avoid The Light in 2009. De band uit Münster staat bekend om haar afwisseling tussen subtiele en heavy gitaarmelodieën, in combinatie met innovatieve drumpatronen. Atlantis is de band rondom Gilson Heitinga. Denk aan Neurosis meets Massive Attack. Tank86 komt uit Breda en geeft bewust vol gas, laat drums exploderen en schuwt knalharde thrash niet. Karma To Burn maar dan harder! GROTE ZAAL 19:30 € 16/€ 12,50 (V.V.K.) VRIJDAG 20 JANUARI BURN THE IRIS + TWO DAYS LEFT De muziek van Burn The Iris is geinspireerd door bands als The Ocean, Isis en zelfs Soilwork. Strak en gevarieerd, maar ook genadeloos hard en met ontelbare tempowisselingen. Two Days Left (Venlo en Eindhoven) zoekt duidelijk een balans tussen frisse metalcore, hoekige riffs en melodische uitspattingen. Een mix dus van Deftones, Enter Shakiri en Norma Jean met electronica. CAFÉPODIUM 20:30 € 5 ZATERDAG 21 JANUARI GENESIS PROJECT PLAYS Seconds Out Deze Genesis tribute band voert het complete Seconds Out album uit 1977 uit. GROTE ZAAL 20:30 € 16/€ 12,50 (V.V.K.) ZATERDAG 4 FEBRUARI

ISOLE + OFFICIUM TRISTE + FACTUM ELISUM Een avond Europese doom metal in Lakei. Het hoofdprogramma wordt gevormd door het Zweedse Isole: een band die in 2011 haar vijfde album Born From Shadows uitbracht. Als geen ander weten de Zweden hypnotiserende melodieën te koppelen aan onheilspellende riffs. Natuurlijk kunnen dan de vaandeldragers van de Nederlandse doom, Officium Triste, niet ontbreken. GROTE ZAAL 20:30 € 12,50/€ 10 (V.V.K.) DONDERDAG 23 FEBRUARI THE BRIMSTONE DAYS Als je nog wat energie over hebt na de carnaval kun je komen dansen, springen, headbangen en alles wat er tussenzit op de muziek van drie doldwaze Zweden. CAFÉPODIUM 20:30 € 5 ZATERDAG 25 FEBRUARI ONDERGRONDSE COALITIE De coalitie is de naam van een tour bestaande uit de beste hiphop crews van ons land. Verschillende crews, uit verschillende steden met verschillende stijlen maar met één ding gemeen: real life en eerlijke hip hop. In Lakei zullen deze avond te zien en horen zijn Underground, MutiaraTEC, Amier Papier, Groove Monks:VaakSkaffa en Scherpzinnig. GROTE ZAAL 20:30 € 12,50/€ 10 (V.V.K.)

LANTAREN VENSTER Otto Reuchlinweg 996, Wilhelminapier, Rotterdam T (010) 277 22 77, www.lantarenvenster.nl Café-restaurant dagelijks geopend.

Bereikbaarheid Metro en tramhalte Wilhelminaplein, 5-10 min vanaf het Centraal Station

LUXOR LIVE

Willemsplein 10, Arnhem T (026) 351 16 60, info@luxorlive.nl, www.luxorlive.nl Tickets & info Kaarten zijn inclusief servicekosten. Aangegeven tijden zijn aanvangstijden. Voor de exacte openingstijden kijk op www.luxorlive.nl. Kaarten worden ook verkocht bij Kroese (Arnhem) en Waaghals (Arnhem).

Bekijk het volledige programma en koop je tickets online (of aan de kassa) op www.lantarenvenster.nl

VRIJDAG 13 JANUARI THE WEBB SISTERS Voor wie houdt van tijdloze muziek vol met geraffineerde harmonieuze zang en stemmige klanken. 20:30 € 17 ZATERDAG 14 JANUARI

DONDERDAG 19 JANUARI NTJAM ROSIE GROTE ZAAL 21:15 € 14 VRIJDAG 20 JANUARI STEEN BOVENZAAL 21:00 € 9

THE SUBS + THE ODDWORD GROTE ZAAL 23:00 € 14 VRIJDAG 27 JANUARI

STREAM OF PASSION + KINGFISHER SKY

CLARON MCFADDEN & ARTVARK SAXOPHONE QUARTET + JAN VAN DUIKERENS FINGERPRINT Dubbelprogramma van twee

GROTE ZAAL 21:00 € 15 LE VOYAGE BOVENZAAL 23:00 € 4/€ 2 (V.V.K.) ZATERDAG 28 JANUARI

bands met een opmerkelijke interpretatie van funkmuziek. 20:30 € 19 WOENSDAG 18 JANUARI

ALI B + BOLLEBOF + I AM AISHA + BENAÏSSA EN KENNY B + POP’A’RAZZI E.A. GROTE/

CAREL KRAAYENHOF & JUAN PABLO DOBAL

DA GOODNESS

Verbazingwekkende, polyritmische Argentijnse folklore en eigen composities. Klinkt soms als een ruig orkest, maar speelt moeiteloos verfijnde tango’s. 20:30 € 17,50 VRIJDAG 20 JANUARI PASCAL SCHUMACHER QUARTET Complexe gelaagde arrangementen, maar ook popinvloeden en een vleugje minimalisme. 20:30 € 15 ZATERDAG 21 JANUARI GIULIA Y LOS TELLARINI Spaanse folk, rock en jazz bekend van de soundtrack van Woody Allens films ‘Vicky Cristina Barcelona’ en ‘You Will Meet a Tall Dark Stranger’. 20:30 € 10 MAANDAG 6 FEBRUARI JOSHUA REDMAN TRIO Een van de belangrijkste exponenten van de neo-bop met het befaamde ritmetandem Reuben Rogers en Gregory Hutchinson. 20:30 € 32 ZONDAG 12 FEBRUARI

GROTE ZAAL 23:00 € 16/€ 14 (V.V.K.) ZONDAG 29 JANUARI

HILLARIO DURÁN TRIO FEAT. H ORACIO ‘EL NEGRO’ HERNANDEZ & ROBERTO OCCHIPINTI Doet niet onder voor zijn bekende landgenoten Bebo, Chucho Valdés en Roberto Fonseca. 15:30 € 19 DONDERDAG 16 FEBRUARI GREGORY PORTER Een technisch perfecte zangstijl, op het raakvlak van jazz en soul. 20:30 € 17 VRIJDAG 17 FEBRUARI PORTICO QUARTET Frisse en clichévrije muziek, die onbekommerd gebruik maakt van het verleden en daar een eigen draai aan geeft. 20:30 € 18 DONDERDAG 23 FEBRUARI NTJAM ROSIE Rotterdams soultalent presenteert tweede album Elle en verovert Nederland. 20:30 € 12,50 VRIJDAG 24 FEBRUARI ROOSBEEF + SUPPORT Omdat Ik Dat Wil. De titel van het tweede album is kort maar krachtig. Roosbeef heeft een geheel eigen geluid. 20:30 € 14 DINSDAG 28 FEBRUARI BRAD MEHLDAU TRIO Het drietal geldt als een van de meest succesvolle en vernieuwende jazztrio’s. 20:30 € 32

BOVENZAAL 14:00 TICKETS VIA WWW.NEWARTS.NL

SUNDAYPEOPLE: SANDER KLEINENBERG GROTE ZAAL 19:00 € 23/€ 21 (V.V.K.) VRIJDAG 3 FEBRUARI

FRIS HET LEUKSTE FEEST VOOR JONGEREN GROTE ZAAL 19:30 € 9/€ 7

SOULXTENSION + LIESELOT VANROOSE BOVENZAAL 20:30 € 17,50 ZATERDAG 4 FEBRUARI

8BAHN FT EROBIQUE (LIVE) + MIKE COSTEZ + LE-FI GROTE ZAAL 23:00 € 15/€ 13 (V.V.K.) DONDERDAG 9 FEBRUARI

INTERGALACTIC LOVERS + ALAMO RACE TRACK GROTE ZAAL 21:00 € 15 KING JACK BOVENZAAL 22:15 GRATIS VRIJDAG 10 FEBRUARI

KUBUS & RICO + DIZZOWDYNAMISCH GROTE ZAAL 21:15 € 16 DONDERDAG 16 FEBRUARI

FLORIAN WOLFF + MARTEN DE PAEPE BOVENZAAL 21:30 GRATIS VRIJDAG 17 FEBRUARI

LEE SCRATCH PERRY FEAT. MAD PROFESSOR & THE ROBOTICS GROTE ZAAL 20:00 € 26 RDBLCK AFTERPARTY BOVENZAAL 23:00 GRATIS ZATERDAG 18 FEBRUARI MODESELEKTOR GROTE ZAAL 23:00 € 18 DONDERDAG 23 FEBRUARI

ROOSBEEF + S. AS IN ASSASSINS GROTE ZAAL 21:15 € 15

BIJ GEBREK AAN BETER BOVEN ZAAL 23:00 € 2 VRIJDAG 24 FEBRUARI

GESEL XL MET DE STAAT GROTE ZAAL 20:00 € 7,50 (PASSE PARTOUT)

GESEL XL HIPHOPSTAGE BOVENZAAL 21:00 € 7,50 (PASSE PARTOUT) ZATERDAG 25 FEBRUARI

GESEL XL PRESENTS HEIDEVOLK GROTE ZAAL 20:00 € 7,50 (PASSE PARTOUT)

GESEL XL PRESENTS OOSTBLOK // N.E.W GROTE/BOVENZAAL 23:00 € 7,50 (PASSE PARTOUT) ZONDAG 26 FEBRUARI SUNDAYPEOPLE GROTE ZAAL 19:00


MELKWEG

Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam T (020) 531 81 81, www.melkweg.nl, info@melkweg. nl Kaartverkoop Voorverkoop bij Melkweg, AUB ticketshop, 150 grotere postkantoren, GWK stationskantoren, Concerto, Free Record Shops, Ticket Service (09003001250 – € 0,45 pm), en www.ticket service.nl. Lidmaatschap is verplicht, tenzij anders vermeld. 1 maand € 3,50/Melkweg Card (1 jaar): € 25,00. Melkweg lidmaatschap is ook verkrijgbaar via de verkooppunten van Ticketservice Nederland. Let op Dit is slechts een selectie uit het programma. Kijk voor het meest actuele en volledige overzicht op www.melkweg.nl

VRIJDAG 13 JANUARI THE COMPUTERS OUDE ZAAL 20:30 € 11 90’S NOW! OUDE ZAAL 23:00 € 12 ZATERDAG 14 JANUARI SPIN OFF 2012 - KICK START OUDE ZAAL 19:30 € 7,50 (LIDM. NIET VERPLICHT)/€ 5 ( T/M 14 JAAR. LIDM. NIET VERPLICHT) ZONDAG 15 JANUARI

POPKWIS - UITVERKOCHT NICOLAS JAAR LIVE + VALENTIN STIP LIVE UITVERKOCHT MAANDAG 16 JANUARI

NEVER SHOUT NEVER + TONIGHT ALIVE 20:00 € 17,50 DONDERDAG 19 JANUARI

SCREAM + SCHEISSE MINNELLI OUDE ZAAL 19:30 € 15 TWIN ATLANTIC SUGAR FACTORY 20:00 € 10

REGGIE WATTS | PRESENTED BY COMEDY CENTRAL THE MAX 20:30 € 20 (SEATED/STANDING) VRIJDAG 20 JANUARI

SECRET CINEMA & EGBERT 6H @ KLINCH (6 HRS LIVE GEM SESSION) THE MAX 23:00 € 12 DJ FOOD @ KLINCH OUDE ZAAL 24:00 € 12

ZATERDAG 21 JANUARI

ANNEKE VAN GIERSBERGEN + THE JACKS OUDE ZAAL 20:30 € 16 GYM CLASS HEROES THE MAX 21:00 € 20 DONDERDAG 26 JANUARI GIRLS BEHIND THE SCENE 21:00 € 15 VRIJDAG 27 JANUARI

ASKING ALEXANDRIA + BLESS THE FALL + CHELSEA GRIN OUDE ZAAL 20:00 € 18 ELECTRIC DELUXE #12 @ KLINCH: SPEEDY J (5 HRS SET) + PAUL RITCH + DVS1 E.A. THE MAX & OUDE ZAAL 22:00 € 17 (VVK)/€ 15 ZATERDAG 28 JANUARI K’S CHOICE : LITTLE ECHOES ACOUSTIC TOUR RABOZAAL 19:30 € 32,50 (SEATED) CHE SUDAKA @ SHUFFLE.PLAY: RECORD RELEASE TOUR 10 OUDE ZAAL 21:30 € 14 MAANDAG 30 JANUARI THE ANSWER + ELEVEN OUDE ZAAL 20:30 € 15 DONDERDAG 2 FEBRUARI ALESANA + WE CAME AS ROMANS +

IWRESTLEDABEARONCE + GLAMOUR OF THE KILL OUDE ZAAL 19:30 € 17,50 LAMB + THE RAMONA FLOWERS THE MAX 20:00 € 20 VRIJDAG 3 FEBRUARI

A PALE HORSE NAMED DEATH + BLOOD RUNS DEEP OUDE ZAAL 20:00 € 14 50HURTZ @ KLINCH: RESO + ZOMBOY + EPTIC E.A. THE MAX 22:30 € 15/€ 13 DJ KRUSH @ KLINCH

Wild Flag ZATERDAG 11 FEBRUARI

AWOLNATION + ARCANE ROOTS

WOENSDAG 29 FEBRUARI ST VINCENT THE MAX 20:00 € 15

SUGAR FACTORY 20:00 € 12

BURAKA SOM SISTEMA @ SHUFFLE.PLAY

KINA GRANNIS + IMAGINARY FRIEND

OUDE ZAAL 21:00 € 16

OUDE ZAAL 20:30 € 12 WOENSDAG 15 FEBRUARI THE WAR ON DRUGS 20:30 € 14 DONDERDAG 16 FEBRUARI 9 CHAMBERS Ft. (former) members of Alice Cooper, Monster Magnet and Black Sabbath. OUDE ZAAL 24:00 € 15 (VVK)/€ 13 ZATERDAG 4 FEBRUARI 20:30 € 15 PLEASE! 20:30 € 10 (LIDM. NIET VERPLICHT) VRIJDAG 17 FEBRUARI MAANDAG 6 FEBRUARI DE KIFT + MONOFOCUS 20:30 € 15 ZATERDAG 18 FEBRUARI WILD FLAG 20:30 € 12 WOENSDAG 8 FEBRUARI HELEMAAL MELKWEG Muziek, dans, film, performance, literatuur en exposities in het hele GAVIN DEGRAW - UITVERKOCHT THE MAINE + DEAF HAVANA OUDE ZAAL 20:30 € 14 gebouw. 19:00 € 10 DONDERDAG 9 FEBRUARI WOENSDAG 22 FEBRUARI JONATHAN WILSON 20:30 € 14 STUKAFEST 23:00 € 7 (LIDM. NIET VERPLICHT) VRIJDAG 10 FEBRUARI DONDERDAG 23 FEBRUARI NADA SURF + WATERS THE MAX 20:00 € 16 TUNE-YARDS + CATERPILLARMEN 20:30 € 17

WEKELIJKS CABLE De beste dubstep, hiphop en (future) garage, onder leiding van Amsterdams meest bekende dubstep- en garage-dj: Gomes. DONDERDAG CTRL + ALT + DANCE Dance, indie, pop, rock en alternative hits. ZATERDAG THE MAX + OUDE ZAAL 24:00 € 9 (LIDM. NIET VERPLICHT)/€ 8 (LEDEN)

VERWACHT

2 MRT Kensington 3 MRT Tyler Ward 3 MRT Letz Zep 3 MRT Fantan Mojah + Bushman + I-Wayne 4 MRT Kathleen Edwards 5 MRT Joscho Stephan Trio: Django Reinhardt special JEDI MIND TRICKS + DILATED PEOPLES + OUTERSPACE: MONSTERS OF RAP TOUR 5 MRT Little Dragon OUDE ZAAL 20:30 € 25 6 MRT WU LYF 90’S NOW! OUDE ZAAL 24:00 € 12 7 MRT 5 Days Off 9 MRT David Sylvian - Uitverkocht 9 MRT Le Peuple De L’Herbe 10 MRT Enter Shikari + Young Guns 11 MRT Tindersticks 12 MRT Ed Sheeran + Passenger 14-16 mrt Jam In The Dam VI 17 MRT Example 18 MRT Talib Kweli Tune-Yards 19 MRT de Avonduren VRIJDAG 24 FEBRUARI 21 MRT We Have Band THE SOUNDS + THE LIMOUSINES + KIDS AT THE 22 MRT Marbert Rocel + Good Guy Mikesh BAR 19:30 € 16 + Filburt 23 MRT Black Veil Brides + D.R.U.G.S. ZATERDAG 25 FEBRUARI PULLED APART BY HORSES + TURBOWOLF Uitverkocht 26 MRT Amadou & Mariam SUGAR FACTORY 20:00 € 21,50 THE PHANTOM FOUR & THE ARGUIDO: 28 MRT Dispatch CD-PRESENTATIE 30 MRT Chimaira + Re-Armed OUDE ZAAL 20:30 € 15 (INCL. CD)/€ 10 30 MRT Sizzla ZONDAG 26 FEBRUARI 31 MRT Your Demise + Trapped Under Ice + Man Overboard + Basement Nada Surf SEETHER 19:30 € 17,50

LiveXS januari/februari 2012 47


MANIFESTO DE MEESTER METROPOOL Holenweg 14c, Hoorn T (0229) 24 98 39 Tickets & info www.manifesto-hoorn.nl info@manifesto-hoorn.nl

Rentmeesterstraat 2, Almere T (036) 533 27 80, www.demeesteralmere.nl

ZATERDAG 7 JANUARI

KICK-OFF: BAZZOOKAS + DJ GUSZTAV + MR. POLSKA + DE KRAAIEN + HENRIQUES VENTURA + 5 DOGS LEFT + TAK & DE 6J’S De ZATERDAG 14 JANUARI DUBBEL DUB Derde editie van dit dubstep en drum & bass feest. We staan erom bekend net iets harder te zijn dan de rest! Voor tickets en informatie check: www.dubbeldub.nl. ZAAL 22:00 € 10/€ 8 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI

Kick-Off 2012 kon na de legendarische eerste editie in 2011 natuurlijk niet uitblijven. Met twee zalen (De main stage met bands en de Woop Woop area met dikke electro/hiphop) en een uitgebreide en diverse line-up vol lokale én landelijke topacts, belooft het weer een memorabel feestje te worden. GROTE ZAAL 20:00 € 5

PIEN FEITH + CORRESPONDENCE MUSIC Pien Feith is een beetje Björk meets Lykke Li, of Bat For Lashes en Fever Ray die willen dansen. Correspondence Music brengt een bijzondere mix van soul, funk en hiphop. Een beetje vreemd, maar wel lekker volgens Giel Beelen . Wij voorspellen deze band een grootse toekomst! ZAAL 21:00 € 12/€ 10 VRIJDAG 27 JANUARI 14-UP Nieuw frisfeest voor jongeren van 14 t/m 16 jaar met lokaal dj talent. ZAAL 20:00 € 4 (INCL. 1 CONSUMPTIE) ZONDAG 29 JANUARI POPKOOR AMUZEMENT PRESENTATIE met live band van dit Hoornse popkoor. ZAAL 19:30 € 4 DONDERDAG 2 FEBRUARI DONDERPOPCAFE Manifesto presenteert, i.s.m. Muziekschool Boedijn, jong muzikaal talent. CAFE 20:00 GRATIS VRIJDAG 3 FEBRUARI POPQUIZ Test je muziekkennis tijdens de Grote Hoornse Popquiz 2012. CAFÉ 20:00 € 2,50 ZATERDAG 4 FEBRUARI BAZZOOKAS + FLATFOOD 56 (USA) We bestrijden de crisis met 2 feestbands. Celtic punk/folk uit Chicago en Ska van Bazz en z’n band de Bazzookas. Verder treden er vijf lokale (school)bandjes op in het Manifesto café op dit Crisisfestival! ZAAL + CAFÉ 19:30 € 10/€ 6 (V.V.K) VRIJDAG 17 FEBRUARI METAL BATTLE Ook dit jaar neemt Metal Manifesto de Noord-Hollandse voorronde van de Metal Battle 2012 voor z’n rekening. De Metal Battle is een landelijke strijd tussen underground metal bands uit heel Nederland. ZAAL 21:00 € 5 ZATERDAG 18 FEBRUARI OUWE STIJL IS BOTERGEIL Early hardcore en early rave met Apac, B-Shock, Brunoxide, Enforcer, The Irritainer, The Philosopher en Xgruciator. ZAAL 21:00 € 14/€ 12 (V.V.K) ZATERDAG 25 FEBRUARI

Tickets & info www.metropool.nl info@metropool.nl Voorverkoop kaarten via onze website www. metropool.nl, tijdens werkdagen aan onze kassa (12:30 tot 18:00), bij alle 400 Primera winkels van Nederland, Popeye Hengelo en Plato Enschede.

ZATERDAG 14 JANUARI

DEF P & THE BEATBUSTERS De oud frontman van Osdorp zit niet stil, en dat kan ook niet op de opzwepende klanken van een van Neerlands strakste Ska bands The Beatbusters. Een gouden mix tussen hip hop en ska. HET PARADIJS 20:30 € 13/€ 11 (V.V.K.) ZONDAG 15 JANUARI AMORPHIS Melodieuze metal uit het hoge noorden. Amorphis schuwt het experiment niet. Alleen daarom al een must see voor iedere metal liefhebber. JUPILER STAGE 19:00 € 22/€ 19 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI ROB DE NIJS Al jaren te zien in het theater, maar nu eindelijk weer rock ‘n roll met een club-

VERWACHT 1 MRT Night of Comedy 2 MRT Peter Pan Speedrock 7 MRT Madball 10 MRT Gers Pardoel 22 MRT Annotations Of An Autopsy 23 MRT Nico Dijkshoorn en Leon Verdonschot: Ook Voor Vrouwen 25 MRT Backfire! 26 MRT Heather Nova 29 MRT Guus Meeuwis - Uitverkocht 30 MRT Guus Meeuwis - Uitverkocht 13 APR De Dijk 14 APR Candy Dulfer

Henriques Ventura VRIJDAG 20 JANUARI

SANDY DANE FESTIVAL: YORI SWART + GERHARDT + THE CROWNS + SANDY DANE De winter is alweer bijna voorbij en de lente staat voor de deur. Tijd om eens lekker op te warmen met de enige echte Sandy Dane. Met haar country muziek zullen we geen last meer hebben van het koude weer. En dat is niet alles. We hebben nog drie acts in het voorprogramma staan, waaronder de Amsterdamse rockband The Crowns, Yori Swart met haar onvervalste popmuziek met alternatief randje en last but not least: Gerhardt waarmee je wordt meegesleurd in de flow van zijn muziek. GROTE ZAAL 20:00 € 6 ZATERDAG 28 JANUARI

THE SETUP + VINE-YARD + MERGE AS ONE + GOTTLIEB 10 jaar new year, new beer! De festival editie. Tijdens het festival wordt het 10-jarig bestaan van de avond gevierd met 10 bands verspreid over twee zalen voor maar 10 euro! Dit wordt aangevuld met een foto-expositie van Gandhi’s Revenge huisfotograaf Bram Heeren. GROTE ZAAL 20:00 € 10 VRIJDAG 10 FEBRUARI

HYMN FOR HER

TOMMY EBBEN & THE SMALL TOWN VILLAINS + RALPH DE JONGH & CRAZY HEARTS

ZATERDAG 11 FEBRUARI

Deze twee rootsrock formaties verzorgen een dubbelshow. ZAAL 21:00 € 15/€ 12 (V.V.K)

19:30 € 5 ZATERDAG 18 FEBRUARI

VERWACHT

VERWACHT

13 APR  Nits

13 APR Bob Wayne & The Outlaw Carnies

48 LiveXS januari/februari 2012

Industrieplein 10, Hengelo T (074) 24 38 000

show. Nederlands eerste tieneridool doet één clubshow, en waar anders dan in Metropool? JUPILER STAGE 20:30 € 28/€ 25 (V.V.K.) VRIJDAG 3 FEBRUARI KUBUS & RICO Opgeteld twintig jaar aan de top van de hip hop en nog steeds avontuurlijker dan Indiana Jones. HET PARADIJS 21:00 12,50/€ 10,50 (V.V.K.) ROOSBEEF Omdat Ik Dat Wil, zo heet haar tweede cd. Wij willen ook, daarom op 3 februari hier! JUPILER STAGE 20:30 € 17,50/€ 15 (V.V.K.) VRIJDAG 17 FEBRUARI CUSTOMS Bier, bonbons en Customs. De 3 beste exportproducten uit België. HET PARADIJS 21:00 € 15/€ 12,50 (V.V.K.)

MEESTERLIJK METAAL XI

ONDERHONDEN

vanaf

€100.OOK ADVERTEREN OP DEZE PAGINA? BEL ALLXS BV: (020) 777 06 08 OF MAIL NAAR: ADVERTEREN@LIVEXS.NL


MEZZ

Keizerstraat 101, Breda T (076) 515 66 77, info@mezz.nl www.mezz.nl

DONDERDAG 19 JANUARI MEMPHIS MANIACS 20:00 € 14,50 ZATERDAG 21 JANUARI CA VA? CA VA!: TMGS (BE) 21:00 GRATIS ZER00’S HEROES Hits & helden uit de jaren nul. 23:00 € 11 DONDERDAG 26 JANUARI GEIKE (BE) + SUPPORT Ex-Hooverphonic zangeres. 20:00 € 16

MUZIEKDE OOSTERPOORT GEBOUW EINDHOVEN Trompsingel 27, Groningen T (050) 3680 368, info@opsb.groningen.nl, www.de-oosterpoort.nl

Heuvel Galerie 140, Eindhoven T (040) 244 20 20, www.muziekgebouweindhoven.nl

Mailingservice We houden je graag op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes van het Muziekgebouw Eindhoven. Meld je aan voor de nieuwsbrief op www.muziekgebouweindhoven.nl

WOENSDAG 18 JANUARI

ELLEN TEN DAMME & AMSTERDAM SINFONIETTA Een theatrale avond met de nodige

Geike VRIJDAG 27 JANUARI

DUM DUM: BOEMKLATSCH EQUALIZER + ELROY VANDERLEY + RIPTIDE + PRETTY YOUNG TROUBLE 23:00 € 12,50

muzikale acrobatiek en vervagende grenzen. 20:15 € 22,50 WOENSDAG 25 JANUARI 3JS Theatertour 4 Elementen. 20:15 € 32,50 VRIJDAG 27 JANUARI K’S CHOICE Little Echoes Acoustic Tour 20112012. 20:15 € 32,50 CLUB CROSS-LINX Hauschka & Elbipolis feat. Brezel Goring: Op één avond genieten van genre overschrijdende muzikanten. 20:00 € 12,50

ZATERDAG 28 JANUARI

DANCEAMP: COR FIJNEMAN + DAZZLE + ROBIN G. 22:00 € 15 ZONDAG 29 JANUARI HENK & MELLE Lo-fi Americana. 16:30 GRATIS BELLOWHEAD (UK) Virtuoze mix van folk, soul, rock, jazz en klassiek. 21:00 € 18 DONDERDAG 2 FEBRUARI WE//ARE//ANIMAL (UK) Ritmische rock met een snufje electro. 21:00 GRATIS VRIJDAG 3 FEBRUARI DUDETTES Rock chicks uit Groningen. 21:00 GRATIS

NIGHT NOISE: SASHA CARASSI (IT) + PASCAL P + MINILAB + ENRICO FUERTE + VJ BLICK FELD. 22:00 € 10 ZATERDAG 4 FEBRUARI AWASH Semi-akoestische pop-rock. 21:00 GRATIS ZONDAG 5 FEBRUARI SPINVIS Zorgvuldige liedjes vol ironieloze romantiek. 19:00 € 15 ZATERDAG 11 FEBRUARI 90’S NOW! Het lekkerste van de jaren negentig. 23:00 € 11 MAANDAG 13 FEBRUARI

LEE SCRATCH PERRY (JA) FEAT. THE MAD PROFESSOR 20:00 € 25 ZONDAG 26 FEBRUARI

WAYLON Rasentertainer met soulstem en rock ‘n’ roll geluid. 19:30 € 27,50

VERWACHT 4 MRT Walter Trout (US) 8 MRT Admiral Freebee solo (BE) 15 MRT Nits 16 MRT Tim Akkerman 19 MRT Talib Kweli (US) 25 MRT Heather Nova (US) 29 MRT Blaudzun 30 MRT La Boutique Fantastique 1 APR Candy Dulfer 19 APR Moss

K's Choice WOENSDAG 8 FEBRUARI

THE BOOTLEG BEATLES AND ORCHESTRA Het gaat hen maar om één ding: de muziek van The Beatles zo precies mogelijk naspelen. 20:15 € 32,50 DONDERDAG 9 FEBRUARI CHRIS CHAMELEON In zijn muziek vermengt Chameleon stijlen uit Afrika, Europa en het Midden-Oosten. 20:15 € 18,50 ZATERDAG 25 FEBRUARI FESTIVAL: CROSS-LINX 2012 Met ruim 7.500 bezoekers, uitverkochte zalen en The Nationalgitarist Bryce Dessner die Cross-linx uitriep tot het beste festival ter wereld, was de 2011-aflevering er een die ons nog lang zal heugen. In goede Cross-linx traditie wordt het programma heet van de naald geprogrammeerd. Volg de actuele programmaontwikkelingen via Facebook en www.cross-linx.nl. 20:15 € 31 ZONDAG 26 FEBRUARI

OPENINGSCONCERT TURKEY NOW! FESTIVAL Metropole Orkest met Leman, Evval, Sehnaz Sam & special guest Giovanca. 20:15 € 29/€ 22

VERWACHT 9 MRT Marike Jager 12 MRT Within Temptation 13 MRT Within Temptation 17 MRT Tim Knol 18 MRT David Sylvian 24 MRT Wouter Hamel 24 MRT Luka Bloom

Servicegegevens Kaartverkoop: Ticketservice via VVV’s, 0900–3001250 (€0,45), www.ticketservice.nl, kassa De Oosterpoort, Free Record Shop en Plato. Prijzen excl. servicekosten.

DONDERDAG 2 FEBRUARI EEFJE DE VISSER De pers prees haar om haar authenticiteit, pakkende liedjes, sterke teksten en het vermogen om het publiek in haar greep te houden. Ze stond al tweemaal eerder in De Oosterpoort en volgend jaar komt ze speciaal voor de fans met band terug voor een extra concert. KLEINE ZAAL 20:30 € 12 (EXCL. SERVICEKOSTEN) DONDERDAG 9 FEBRUARI SPINVIS Tot ziens, Justine Keller is de titel van het derde Spinvis album waar hij lang en zorgvuldig aan heeft gewerkt. Zorgvuldige liedjes over gebroken harten, droeve sneeuw en oorlog. ‘Ieder liedje bevat van die zinnetjes die je niet meer loslaten, en dan zijn er nog de verbluffende rijke arrangementen, die net als de teksten vooral opvallen door de zorg aan de kleinste details.’ – De Volkskrant ***** KLEINE ZAAL 20:30 € 20 (EXCL. SERVICEKOSTEN) GAVIN DEGRAW De Amerikaanse zanger Gavin DeGraw is de vaandeldrager van de huidige golf radiovriendelijke pianopop. Inmiddels heeft hij een aantal wereldwijde hits op zijn naam staan als Follow Through, I Don’t Wanna Be, Chariot, In Love With A Girl en momenteel met Not Over You. GROTE ZAAL 20:00 € 35 (EXCL. SERVICEKOSTEN) DONDERDAG 16 FEBRUARI MARIKE JAGER Te eigenzinnig voor het grote publiek wellicht, wars van conventies en uitgesproken verwachtingen. Ze won al de Grote Prijs van Nederland en de Essent Award. Een authentieke singer-songwriter die met prachtige liedjes het publiek blijft overtuigen. KLEINE ZAAL 20:30 € 14 (EXCL. SERVICEKOSTEN) PETER KATZ Katz behoort tot de nieuwe lichting hedendaagse folkzangers. Met gemiddeld 150 shows per jaar, is Katz bovendien een van de actiefst toerende artiesten van het moment. Dit concert is een free aftershow van Marike Jager. KLEINE ZAAL 0:00 GRATIS VRIJDAG 24 FEBRUARI ROWWEN HÈZE: KOPER In Koper draait het om de liedjes en de verhalen áchter de liedjes van Rowwen Hèze. Schrijver Leon Verdonschot zit aan de bar en laat de personages uit de liedjes langskomen. In kleurrijke verhalen, maar ook in levenden lijve aan de bar. STADSSCHOUWBURG 20:30 € 12,50 DINSDAG 28 FEBRUARI

WOENSDAG 29 FEBRUARI

DAMIEN JURADO + THE BLACK ATLANTIC

Na zijn succesvolle vijftienjarige carrière blijft Jurado verrassen. Het nieuwe album Maraqopa mag gezien worden als het begin van een nieuwe periode voor de folkmuzikant. Damien Jurado is geen onbekende voor Groningen. In 2010 stond hij op het TakeRoot festival en volgend jaar mogen wij hem daar met nieuwe cd weer welkom heten. KLEINE ZAAL 20:30 € 14 (EXCL. SERVICEKOSTEN) DONDERDAG 1 MAART WILCO De band wordt gezien als één van de vaandeldragers van het genre ‘alternative country’. Wilco was vorig jaar de headliner van TakeRoot Festival en speelde tevens zijn enige Nederlandse show in De Oosterpoort. Na ruim een jaar en een nieuwe cd keert de band terug naar het hoge Noorden. GROTE ZAAL 20:30 € 31 (EXCL. SERVICEKOSTEN) MAANDAG 5 MAART RAPHAEL SAADIQ Een met een Grammy Award bekroonde singer-songwriter en producer. Begin dit jaar verscheen de nieuwe plaat van Saadiq: Stone Rollin’. Afgelopen jaar stond Saadiq al op het Bevrijdingsfestival en daar pakte hij het hele publiek in. Nu komt hij hetzelfde doen in De Oosterpoort! GROTE ZAAL 20:30 € 27,50 (EXCL. SERVICEKOSTEN) DONDERDAG 8 MAART TIM KNOL Of je Knol’s muziek nu omschrijft als roots, sixties- of seventiesrock, in alles klinkt zijn liefde door voor oude helden als Gram Parsons, Neil Young en Bob Dylan. Na een vliegende start in 2010 staat Knol te trappelen om de theaters in te gaan. KLEINE ZAAL 20:30 € 17,50 (EXCL. SERVICEKOSTEN) MAANDAG 12 MAART THE WATERBOYS Deze Brits-Ierse folk-rockband ontstaat begin jaren tachtig. Een Waterboys concert anno 2012 bestaat uit twee delen: Eén helft met volgens Scott ‘a killer set of vintage Waterboys’ en een tweede helft dat in het teken staat van het nieuwe album. GROTE ZAAL 20:30 € 39 (EXCL. SERVICEKOSTEN) ZATERDAG 17 MAART MAYER HAWTHORNE Met zijn soulvolle stem blaast Hawthorne het Motown tijdperk nieuw leven in. Een geboren showman met een uitstekende band die oprechte soulmuziek maakt met leuke cross-overs naar hiphop en popmuziek. KLEINE ZAAL 20:30 € 17,50 (EXCL. SERVICEKOSTEN) ZATERDAG 24 MAART THE FELICE BROTHERS Fris en authentiek klinkende Amerikaanse folk/country rockband. The Felice Brothers bestaat uit louter rasmuzikanten, zo’n band die je ervan verdenkt dat ze het concert gewoon voortzetten in hun tourbus. KLEINE ZAAL 20:30 € 15 (EXCL. SERVICEKOSTEN)

MARK LANEGAN BAND + CREATURE WITH THE ATOM BRAIN In 2004 maakte Lanegan onder z’n eigen naam al eens een schitterend album, Bubblegum. Daar is nu eindelijk een opvolger voor: Blues Funeral. Lanegan stond in 2010 nog samen met Isobel Campbell op de meest succesvolle editie van het TakeRoot festival. KLEINE ZAAL 20:30 € 20 (EXCL. SERVICEKOSTEN)

Eefje de Visser

LiveXS januari/februari 2012 49


MUZIEKGIETERIJ

Bankastraat 3, Maastricht T (043) 343 3337, info@muziekgieterij.nl www.muziekgieterij.nl Tickets reserveren via www.muziekgieterij.nl/site/tickets

ZATERDAG 14 JANUARI LEKKER TANZEN Is een nieuw collectief dat je wil voorzien in energieke feesten met een speciale extra sugarcoating en veel knall peng puff! Doe mee aan het vieren van het leven, muziek en plezier in een gezamenlijke missie: Proberen een ongeëvenaarde lekkere ervaring te maken met achterlating van krachtige conventies, politieke debatten en arty lezingen! 22:00 € N.N.B. VRIJDAG 20 JANUARI NU OF NOOIT Dé contest voor Limburgse popartiesten, met als hoofdprijs een speelplek op Pinkpop, gaat weer van start in januari 2012! Tijdens de finale op 26 februari wordt uiteindelijk beslist wie Pinkpop 2012 opent. Met: Colossa, Junkstra, Cherry Darling, Cuba Libre en Shelter Four. 20:00 € 7 WOENSDAG 25 JANUARI CHE SUDAKA Worldgroove uit Barcelona. Impact van razende drums, vette gitaren, stuwende baslijnen en synthmonsters. Met meerstemmige zang en met de krankzinnige show van de twee singerbroers Leo en Kacha. 20:00 € 12/€ 8 (STUDENTS) VRIJDAG 27 JANUARI INTERGALACTIC LOVERS Laat je meeslepen in deze muzikale mix van avontuurlijke rock met een klein vleugje pop. Melodieus, intens en ballade. De unieke stem van zangeres Lara Chedraoui sleurt je mee in de intieme ervaring die Intergalactic Lovers je geeft. De zaal van de Muziekgieterij zal met haar eigen intieme karakter, de intensiteit van de klanken flink vergroten. Laat je betoveren. 20:00 € 14/€ 7 (STUDENTS/JONGERENPAS)

NIEUWE NOR PAARD VAN TROJE Pancratiusstraat 30, Heerlen T (045) 400 91 00, info@nieuwenor.nl, www.nieuwenor.nl

Servicegegevens Vast voorverkoopadres: Satisfaction, Oranje Nassaustraat 29, Heerlen. Online via website: www. nieuwenor.nl. Voor het meest actuele programma bezoek je www.nieuwenor.nl of volg je ons op Twitter: www.twitter.com/nieuwenor.

VRIJDAG 13 JANUARI ‘TECHNORM XS’ 22:00 € 4/€ 2 (V.V.K.) ZATERDAG 14 JANUARI KUBUS & RICO De crème de la crème van de Nederlandse hiphop samen met ‘Dubstance’.  20:30 € 12,50/€ 10 (V.V.K.) DONDERDAG 19 JANUARI WILD PALMS (UK) Jonge, hippe, alternatieve indie postpunkformatie. Support: Early Adopters. 20:30 € 10/€ 8 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI MINOR: MARCUS WORGULL (DE) De magie van Innervisions! 22:00 € 8/€ 6 (V.V.K.) ZONDAG 22 JANUARI

KUNSTBENDE OPEN PODIUM 13:00 GRATIS VRIJDAG 27 JANUARI NU OF NOOIT 2012 Limburg gaat weer op zoek naar de opener van Pinkpop! 21:00 € 7 ZATERDAG 28 JANUARI IN FULL EFFECT: FS GREEN Hiphop en R&B voor de dansvloer! 22:00 € 7,50/€ 5 (V.V.K.) ZONDAG 29 JANUARI ANA POPOVIC (USA) Bokpop en de Nieuwe Nor presenteren gitaargodin en bluesbabe Ana Popovic: Een van de hoogtepunten van Bokpop 2011. Exclusieve show. 15:00 € 22/€ 19 (V.V.K.) VRIJDAG 3 FEBRUARI WE ARE THE BEST BAND IN THE WORLD Is natuurlijk Haribo Macht Kinder Froh! En dit is een van hun afscheidsshows.  20:30 € 5/€ 2 (V.V.K.) ZATERDAG 4 FEBRUARI DOPE D.O.D. What happened? In 2011 werden ze hét Nederlands hiphopexportproduct. Afterparty met het Britse dubsteptalent Badklaat. 20:30 € 12,50/€ 10 (V.V.K.) ZONDAG 5 FEBRUARI

DE VIJFDE GROTE PARKSTAD POPSTAD POPKWIS 13:00 € 15 PER TEAM VRIJDAG 10 FEBRUARI

DEPTH: DARK SKY (UK) + JAMESZOO 21:30 € 7,50/€ 5 (V.V.K.) ZATERDAG 11 FEBRUARI

TECHNORM INVITES ON AND ON: DELTA FUNKTIONEN + JEFF RUSHIN + ROSIE 22:00 € 10/€ 6 (V.V.K.) ZONDAG 12 FEBRUARI Intergalactic Lovers (foto: Guy Kokken) VRIJDAG 3 FEBRUARI KUNSTBENDE Op 3 februari kun je dus in de Muziekgieterij gratis komen genieten van de voorrondes van de Kunstbende, of zelf meedoen! 20:00 GRATIS ZATERDAG 11 FEBRUARI STRICTLY VINYL Tokio Special. INFO VOLGT VRIJDAG 24 FEBRUARI JONGE HELDEN Bands voorronde. INFO VOLGT

50 LiveXS januari/februari 2012

AGNOSTIC FRONT (USA) + DEATH BY STEREO (USA) + NAYSAYER (USA) + AYS (DE) Oude hardcore tijden herleven in de Mijnstreek Oost! 20:00 € 20/€ 17,50 (V.V.K.) ZATERDAG 18 FEBRUARI MEHRFAUT Voor wie wil weten wat er nog meer fout kan gaan in Heerlen tijdens carnaval. 22:00 € 5/€ 4 (V.V.K.) ZONDAG 19 FEBRUARI CARNORVAL Techno in je gekste outfit. 19:00 € 5/€ 4 (V.V.K.)

Prinsegracht 12, Den Haag T (070) 360 18 38, info@paard.nl, www.paard.nl

Voorverkoop info Koop je kaarten online @ www.paard.nl. Dagkassa PAARD VAN TROJE (ma-vr geopend van 12:00–17:00/ 070–3601838) Prinsegracht 12 Den Haag. Overige verkooppunten: Ticketservice Nederland (de grotere postkantoren, de GWK-stationskantoren), de grotere VVV-kantoren, Free Record Shop, Velvet Music Rotterdam, Velvet Music Delft. Prijzen exclusief € 1,50 servicekosten. Alle programmagegevens onder voorbehoud! Paard On Air! ‘PaRadio!’ Weten wat er binnen de muren van Paard van Troje gebeurt? Stem dan elke donderdag van 21.00 tot 23.00 je radio af op DEN HAAG FM 92.0 of surf naar www.denhaagfm.com en beleef Paard van Troje via je speakers! Iedere donderdag: Dondernâg met resident DJ's. Gratis entree. Iedere vrijdag: Vrij! met iedere week een ander thema. Gratis entree.

DONDERDAG 2 FEBRUARI MATHIAS EICK 5TET Dit Noorse multitalent speelt virtuoos trompet, maar ook piano, contrabas en vibrafoon. En met succes: Hij ontving een International Jazz Talent Award, speelt in supergroep Jaga Jazzist en heeft alweer een tweede soloalbum uit. KLEINE ZAAL 20:30/19:30 € 17,50 VRIJDAG 10 FEBRUARI HAPPY MONDAYS De legendarische Happy Mondays uit Manchester veroverde eind jaren ‘80 de wereld en is een symbool geworden voor alles wat goed en fout ging in de rave hoogtijdagen. GROTE ZAAL 20:30/19:30 € 22,50 ZATERDAG 11 FEBRUARI KINKOBRA + TAKE IT OFF Cd + Ep presentatie. KLEINE ZAAL 20:30/19:30 € 7,50 VRIJDAG 17 FEBRUARI SPINVIS Na een Zilveren Harp, Annie M.G. Schmidt-prijs, Noorderslag Popprijs, twee albums en een theatershow door heel Nederland, presenteert Spinvis nu Tot ziens, Justine Keller op de planken van Paard van Troje. GROTE ZAAL 20:30/19:30 € 20 MOSH!: Gomes, Jakes (UK, Hench), Eddie K (UK, Hench), Dion Cassius en MC Drew. GROTE ZAAL 23:00 € 15/€ 12,50 ZATERDAG 18 FEBRUARI

BOEF EN DE GELOGEERDE AAP & ZO MOEILIJK VRIJDAG 13 JANUARI MDUNGU Deze 9-mans formatie biedt een opzwepende mix van Malinese muziek, Senegalese mbalax en Nigeriaanse afrobeat. KLEINE ZAAL 20:30/19:30 € 12 ZATERDAG 14 JANUARI TROJAN METAL FEST Met Izegrim, Toxocara, Carceri & Victimizer. KLEINE ZAAL 19:30/18:30 € 11 MEHRFAUT HITS BACK Mehrfaut laat de jaren tachtig en negentig herleven en gaan soms Back To The Future met nieuwe hits. We partyen alsof het 1999 is. KLEINE ZAAL 23:00 € 6/€ 5 (V.V.K.) VRIJDAG 20 JANUARI MEMPHIS MANIACS Memphis Maniacs maakt een overweldigende mash-up van hits van artiesten als Kylie Minogue, Daft Punk en Metallica. Kortom een explosieve (s)mash-up. GROTE ZAAL 20:30/19:30 € 13,50 BURST: ÂME De clubavond BURST brengt topacts binnen de elektronische muziek. Op deze tweede editie: Âme, Makam, Thomas Martojo, Casper Tielrooij en 751. GROTE ZAAL 23:55 € 16/€ 14 ZATERDAG 21 JANUARI

Woordkunst in raps verwikkeld. KLEINE ZAAL 20:30 / 19:30 € 12,50 DINSDAG 21 FEBRUARI SPINOZA TE PAARD "Gedachten Lezen: Je leert het van verhalen" met topwetenschapper Ineke Sluiter. GROTE ZAAL 20:00/19:00 € 7 VRIJDAG 24 FEBRUARI JOHNNY CASH BIRTHDAY SHOW Johnny Cash zou dit jaar 80 jaar geworden zijn. Dit wordt gevierd met Def Americans: de beste vertolkers van het Cash repertoire. GROTE ZAAL 20:30/19:30 € 15 ORANGE GROVE FT. PATRICK GRAHAM Orange Grove maakt een heerlijke mix van rock, reggae en Caribische muziek. KLEINE ZAAL 20:30/19:30 € 12

ED LAURIE + WOODY & PAUL + SMUTFISH + SPILT MILK Mowingclub Festival presenteert Ed Laurie, Woody & Paul, Smutfish en Split Milk. Van typische Engelse singer-songwriter met flamenco en mariachi tot folk, country, blues, jazz en rock ’n’ roll. KLEINE ZAAL 20:30/19:30 € 12 DONDERDAG 26 JANUARI SPLENDID Upcoming Haags rocksteady talent. GROTE ZAAL 20:30/19:30 € 7,50 ZATERDAG 28 JANUARI JAMAL THOMAS BAND Na jaren touren met legendes als Maceo Parker weet Jamal Thomas precies waar ‘the soul of music’ vandaan komt. Wat hij brengt in een sensationele mix van oldschool funk en nieuwe soul. KLEINE ZAAL 20:30/19:30 € 15 HEADLIFE Strakke pop en rock live-sets en uitverkochte shows: Headlife is een begrip in Den Haag, en terecht! GROTE ZAAL 20:30/19:30 € 12,50

Ed Laurie


PARADISO

Weteringschans 6–8, Amsterdam T (020) 626 45 21, www.paradiso.nl, paradiso@paradiso.nl. Servicegegevens Kaartverkoop in Amsterdam: AUB Ticketshop, grotere postkantoren (Hoogoorddreef, G. Terborgstraat, Plein ‘40-’45, Hoofdweg, Singel, Buikslotermeerplein), Fame, Concerto, Pico, en Rushhour. Kaartverkoop buiten Amsterdam: De grotere VVV-kantoren, Free Record Shops en de bekende (lokale) voorverkoopadressen. Ticketservice 0900 – 300 12 50, www.ticketservice.nl. Genoemde prijzen zijn exclusief lidmaatschap, indien anders vermeld. Lidmaatschappen zijn verkrijgbaar bij alle voorverkoopadressen, wanneer je een kaartje koopt! Ook kun je je lidmaatschap kopen aan de kassa van Paradiso. Een maandlidmaatschap kost € 3,50 en een jaarlidmaatschap kost € 25. LET OP Dit is slechts een selectie van het Paradiso programma. Voor het meest uitgebreide en actuele programmaoverzicht: kijk op www.paradiso.nl.

ECHO AND THE BUNNYMEN SPEELT: Crocodiles EN Heaven Up Here. Eerste twee albums van Britse post-punkband. 19:30 € 26

WINTER WOOFERLAND 22:00 € 20 INCL. DAGLIDMAATSCHAP ZONDAG 22 JANUARI BAZZOOKAS + NOZZMAN Een bijzondere combinatie: Bazzookas (nederskank) samen met Nozzman (Cartoonist). 15:30 € 7,50 INCL. LIDMAATSCHAP GIULIA Y LOS TELLARINI Mediterrane mix. 16:00 € 10 THE WALKABOUTS Zestal uit Seattle. 21:00 € 14 MAANDAG 23 JANUARI LEDISI Soulvolle, jazzy R&B. 20:30 € 18 DINSDAG 24 JANUARI LA CHIVA GANTIVA 20:30 € 8,50 WOENSDAG 25 JANUARI DIVERA Albumpresentatie Vera van der Poel. 20:00 € 7,50 BOYZ II MEN Met nieuw album Twenty uit. 20:30 € 35 THE COLOR ONES Utrechtse band in opmars. 22:00 € 8,50 CLASSIC NOODLANDING! Het beste uit de top classics aller tijden: fifties, sixties, seventies, eighties, nineties tot nu. 23:30 - 04:00 € 7 INCL. DAGLIDMAATSCHAP DONDERDAG 26 JANUARI

HENRY ROLLINS: THE LONG MARCH 2012 VRIJDAG 13 JANUARI

BENJAMIN FRANCIS LEFTWICH Veelbelovende Engelse singer-songwriter. 20:00 € 8,50

MUCHACHITO BOMBO INFIERNO Onvervalste Spaanse feestmuziek. 20:00 € 15 SWEETS: THE XL EDITION Franck’s B-Day Bash: 60 dj’s, 10 mc’s en 10 live acts. 24:00 - 05:00 € 15 INCL. DAGLIDMAATSCHAP ZATERDAG 14 JANUARI BOSS Bassline Old School special. 23:30 - 05:00 € 13,50 INCL. DAGLIDMAATSCHAP MAANDAG 16 JANUARI

AMOS LEE + PUNCH BROTHERS - UITVERKOCHT EMANUEL AND THE FEAR Daft Punk met Beethoven. 22:00 € 8,50 DINSDAG 17 JANUARI

AMOS LEE + PUNCH BROTHERS - UITVERKOCHT WOENSDAG 18 JANUARI THE WEBB SISTERS Gekend van de concerten van Leonard Cohen. 20:30 € 20 CLASSIC NOODLANDING! Het beste uit de top classics allertijden: fifties, sixties, seventies, eighties, nineties tot nu. 23:30 - 04:00 € 7 INCL. DAGLIDMAATSCHAP DONDERDAG 19 JANUARI TIN MEN AND THE TELEPHONE Moetjenou!? 20:30 € 10 AMSTERDAM KLEZMER BAND 15 JAAR Vijftienjarig jubileum. 20:30 € 15 NOODLANDING! Grote zaal: DJ’s Willem en Arnold. Kelder: Totaal Los. 23:30 - 05:00 € 8 INCL. DAGLIDMAATSCHAP VRIJDAG 20 JANUARI ED LAURIE Britse troubadour met gevoelige verhalen. 20:00 € 10 FDELUXE Voorheen The Family. 21:45 € 18

BLAUDZUN - UITVERKOCHT PURPLE PARTY NIGHT Prince special. Dj’s Phil Horneman en Aka Simon Litlle. 24:00 € 12 INCL. DAGLIDMAATSCHAP ZATERDAG 21 JANUARI LAURA GIBSON + DEAR READER Verstild en breekbaar. 19:00 € 9

Spoken Word. 20:00 € 20 NOODLANDING! Grote zaal: DJ’s Willem en Arnold. Kelder: Totaal Los. 23:30 - 05:00 € 8 INCL. DAGLIDMAATSCHAP VRIJDAG 27 JANUARI LIZ GREEN Wonderlijke folky bluesliedjes. 19:30 € 9

AUX RAUS XL AFSCHEIDSAVOND: AUX RAUS + T. RAUMSCHMIERE (SOLO, LIVE ACT) + JOOST VAN BELLEN + ADOLF BUTLER + DICK EL DEMASIADO + VROUWEN ZIJN OKEE Het allerlaatste optreden. 20:30 € 12,50

AUX RAUS XL AFSCHEIDSNACHT: T. RAUMSCHMIERE (SOLO, LIVE ACT) + JOOST VAN BELLEN 23:30 – 05:00 € 15 INCL. DAGLIDMAATSCHAP ZATERDAG 28 JANUARI WOODEN SAINTS Albumpresentatie van Nederlands collectief. 20:30 € 8,50 ZONDAG 29 JANUARI BASKERY Banjopunk. 16:00 € 10

UB40 - UITVERKOCHT GEIKE Solodebuut van Hooverphonic-zangeres. 21:00 € 14 MAANDAG 30 JANUARI

D’ANGELO - UITVERKOCHT T. MILLS Hardcore hiphop. BITTERZOET 21:00 € 10 INCL. DAGLIDMAATSCHAP

SERAVINCE + RENEE NEUFVILLE + SHARLENE HECTOR 22:45 € 10 DINSDAG 31 JANUARI

D’ANGELO - UITVERKOCHT WOENSDAG 1 FEBRUARI

RADICAL FACE + BENJAMIN FRANCIS LEFTWICH Van het onweerstaanbare ‘Welcome Home’. 20:30 € 14 CLASSIC NOODLANDING! Het beste uit de top classics aller tijden: fifties, sixties, seventies, eighties, nineties tot nu. 23:30 - 04:00 € 7 INCL. DAGLIDMAATSCHAP DONDERDAG 2 FEBRUARI D’ANGELO 20:30 € 65 FRIENDS Brooklyn indie. 22:00 € 10 BONOBO DJ SET @ NOODLANDING! Dj’s Willem en Arnold. 23:30 - 05:00 € 10 INCL. DAGLIDMAATSCHAP

Maccabees VRIJDAG 3 FEBRUARI

DINSDAG 14 FEBRUARI

BELLOWHEAD + SECRET SISTERS Elfkoppige folkband met uitzinnige liveshows. 20:30 € 18

JAZZANOVA LIVE FEAT. PAUL RANDOLPH + FINN SILVER

JENNIE ABRAHAMSON + FOREST AND TREES

20:00 € 19

Opzwepende popliedjes. 19:30 € 8,50 RATS ON RAFTS Postpunk met een flinke lading new wave. 22:00 € 9 DEKMANTEL SPECIAL Line-up: Marcel Dettmann (Ostgut Ton/Berghain, DE), Marcel Fengler (Ostgut Ton/Berghain, DE), Blawan (Hessle Audio/R&S/ Clone, UK), Casper Tielrooij (Dekmantel, NL), Thomas Martojo (Dekmantel, NL). VJ Heleen Blanken. 23:30 - 05:00 € 19 INCL. DAGLIDMAATSCHAP ZATERDAG 4 FEBRUARI THE VERY NEXT Eigenwijze jazzband. 20:30 € 10 ZONDAG 5 FEBRUARI RICH ROBINSON Gitarist Black Crowes. BITTERZOET 21:00 € 16 INCL. DAGLIDMAATSCHAP MAANDAG 6 FEBRUARI WHITEHORSE Levendige, meeslepende rootsnummers. 20:00 € 10

THE SECRET LOVE PARADE Kleine romantische

SHINEDOWN + HALESTORM + LIBERTY LIES Glimmende metal. 18:45 € 18 WOENSDAG 8 FEBRUARI THE REAL MCKENZIES Punk met doedelzakken. 20:00 € 12,50 THE MACCABEES Spannende Britpop. 20:30 € 17 CLASSIC NOODLANDING! Het beste uit de top classics aller tijden: fifties, sixties, seventies, eighties, nineties tot nu. 23:30 - 04:00 € 7 INCL. DAGLIDMAATSCHAP DONDERDAG 9 FEBRUARI NICK LOWE + GERAINT WATKINS Magische retronummers op nieuw album. 19:30 € 25

THE SOUL SNATCHERS FT JIMI BELLMARTIN

Valentijnsdagliedjes. 20:00 € 8

BOSCO DELREY 22:00 € 8 WOENSDAG 15 FEBRUARI

LEE SCRATCH PERRY FEAT. MAD PROFESSOR & THE ROBOTICS 20:30 € 27,50

JIMMY BOWSKILL Jonge bluesrocker. 20:30 € 9 RUB-A-DUB-CLUB Met de beste roots reggae, rub-a-dub en dancehall classics uit de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. 23:30 - 04:00 € 7 INCL. DAGLIDMAATSCHAP VRIJDAG 17 FEBRUARI AVANT LA LETTRE 20:00 € 7,50 ROOSBEEF 20:30 € 14

GREGORY PORTER BITTERZOET 21:00 € 15 INCL. DAGLIDMAATSCHAP WOLFENDALE 22:00 € 8 ZATERDAG 18 FEBRUARI PETER KATZ Meeslepend en ontroerend. 19:00 € 9

SIMPLE MINDS - UITVERKOCHT ZONDAG 19 FEBRUARI JOHN GORKA Integere neofolkliedjes. 16:00 € 9,50 GAVIN FRIDAY Ierse cultheld. 20:30 € 25 YUKON BLONDE Zorgeloze indiepareltjes. 22:00 € 9 MAANDAG 20 FEBRUARI

GOTYE - UITVERKOCHT CLOUD CONTROL Wonderbaarlijke indiepop. BITTERZOET 21:00 € 12,50 INCL. DAGLIDMAATSCHAP DAWES Tijdloze Americana. 22:00 € 10 DINSDAG 21 FEBRUARI SHARON JONES & THE DAP KINGS 20:30 € 25 WOENSDAG 22 FEBRUARI ADAM COHEN Concert met zitplaatsen. 20:30 € 17,50 DONDERDAG 23 FEBRUARI YOUTH LAGOON Nachtconcert om bij weg te dromen. 24:00 € 8 INCL. DAGLIDMAATSCHAP ZONDAG 26 FEBRUARI

Cd-presentatie Scratch My Itch. 22:00 € 8 NOODLANDING! DJ’s Willem en Arnold. GROTE ZAAL 23:30 - 05:00 € 8 INCL. DAGLIDMAATSCHAP VRIJDAG 10 FEBRUARI HOWLER Nieuwste hype uit de USA. 20:00 € 10 AZARI & III 20:30 € 16 I BREAK HORSES 21:30 € 10 ZATERDAG 11 FEBRUARI SPINVIS Tot ziens, Justine Keller. 20:30 € 20 VOLTT Conforce live, Ricardo Villalobos, Daniel Stefanik e.a. 22:00 – 05:00 € 24,50 INCL. DAGLIDMAATSCHAP ZONDAG 12 FEBRUARI THE FOLK SURVIVAL CLUB 16:00 € 8,50 THE HICKEY UNDERWORLD Superstrakke rock. 20:00 € 10 EEFJE DE VISSER Eigenzinnig en melancholiek. 20:30 € 12,50 YOU SAY FRANCE & I WHISTLE 22:00 € 8,50 MAANDAG 13 FEBRUARI

MARK LANEGAN BAND + CREATURE WITH THE ATOM BRAIN

THE BOOTLEG BEATLES AND ORCHESTRA

Rokerige nummers voor late uurtjes. 19:30 € 20

Weergaloze tributeband. 20:30 € 25 LINDI ORTEGA & BAND Countryfolkzangeres met prachtige stem. 21:00 € 12

VERWACHT

TRIBES BITTERZOET 20:30 € 10 INCL. DAGLIDMAATSCHAP DINSDAG 28 FEBRUARI

SHELBY LYNNE (SOLO) PEOPLE’S PLACE 20:30 € 17,50 INCL. DAGLIDMAATSCHAP JUSTICE - UITVERKOCHT WOENSDAG 29 FEBRUARI

2 MRT Scroobius Pip & B Dolan

LiveXS januari/februari 2012 51


P3

P60

Kaartverkoop Kaarten zijn te koop aan de kassa van P3, via de P3 website en bij alle Primera vestigingen in Nederland.

Voorverkoop Online via www.P60.nl, Primera winkels en Ben’s Corner Amstelveen.

Purmersteenweg 17–19, Purmerend T (0299) 411230, www.p3purmerend.nl

Stadsplein 100a, Amstelveen T (020) 345 34 45, info@P60.nl, www.P60.nl

Eetcafé Donderdag, vrijdag en zaterdag van 18:00 tot 21:00 uur. De 2in1 hap: eten + entreekaartje met korting. Info en menu op www.P60.nl. Bekijk het volledige programma en koop je tickets online op www.p60.nl

VRIJDAG 13 JANUARI MIRACLE Miracle staat al meer dan tien jaar gelijk aan ongeëvenaarde kwaliteit en professionaliteit op het gebied van natuurgetrouwe reproductie van de muziek van Queen. De legendarische en bombastische sound die iedereen kent en aanspreekt. KLEINE ZAAL 21:00 € 12 ZONDAG 29 JANUARI

ABSOLUTELY FLOYD KLEINE ZAAL 20:15 € 12,50 (V.V.K. EX. FEE) VRIJDAG 3 FEBRUARI NEMESEA Deze gothic rock met poppy edge band uit het hoge noorden kennen we als 1e band die via het Sellaband project een album mocht opnemen, doordat fans van over de hele wereld in de band geïnvesteerd hadden! KLEINE ZAAL 21:00 € 8,30 (V.V.K. EX. FEE)

PATRONAAT Zijlsingel 2, Haarlem T (023) 517 58 58, info@patronaat.nl, www.patronaat.nl

E-mail service We houden je graag GRATIS op de hoogte van het allerlaatste nieuws via onze e-mail service! Ga naar www.patronaat.nl en geef je op voor het maandprogramma of nieuws rond diverse muziekstijlen. Voorverkoop On line via www.patronaat.nl , tevens via de Patronaat kassa (geopend tijdens alle openbare activiteiten in de zalen). Voorverkoop ook via alle Primera winkels in het land.

KAYAK GROTE ZAAL 20:00 € 20 (V.V.K. EX. FEE)

VERWACHT 9 MRT Julian Sas Band 16 MRT Nits & Signe Tollefsen 7 APR Candy Dulfer

52 LiveXS januari/februari 2012

DALE WATSON & THE TEXAS TWO Vertrouwd klinkende americana á la Johnny Cash. KLEINE ZAAL 21:00 € 15

EXILE PARADE (UK) + WILD PALMS (UK) Agressieve Britpop, catchy postpunk en aardedonkere rock.CAFÉ 21:30 GRATIS VRIJDAG 3 FEBRUARI ROB ACDA AWARD 2011/2012 met Baptist, Between Skins, Steenkoud, Kansloos, Daar en Marozia. KLEINE ZAAL 20:00 € 6/€ 5 (V.V.K.)

GOLD DIGGERS: WE//ARE//ANIMAL (UK) + TALL SHIPS (UK) Spannende indiepop en vleugjes postrock. CAFÉ 22:30 GRATIS ZATERDAG 4 FEBRUARI ARABROT (NOR) Stevige pot noiserock zonder onnodige poespas. CAFÉ 22:30 GRATIS ZONDAG 5 FEBRUARI

CLUB FUNDAY: THE MAGNETIX (FR) + BLACKBOXRED + SEAN RILEY & SLOWRIDERS (POR) CAFÉ 16:00 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI

DONDERDAG 19 JANUARI

C-WHAT?!: GERS PARDOEL + SEF Whatup

BLACKBERRYN & MR. BOO-HOO (FR)

fool? Dit is Gers Pardoel! De nieuwe Nederhop toppers doen Amstelveen aan. 20:30 € 12,50/€ 11,50 (V.V.K.) ZATERDAG 28 JANUARI FYAH! 5.0 Deze keer wederom hoog bezoek uit de UK: Subscape van Dub Police, die boys van Chasing Shadows (HENCH) en niet te vergeten vaste klanten Pat, Spud en Gibbo! 22:00 € 15/€ 12,50 (V.V.K.) WOENSDAG 1 FEBRUARI JAZZCAFÉ: MORRIS KLIPHUIS TRIO Het nieuwe jazzseizoen in P60 begint weer! Dit keer met bekende en minder bekende namen. 19:30 € 7,50 ZATERDAG 4 FEBRUARI VNV NATION De uitvinder van futurepop. Wereldberoemd en diep gerespecteerd binnen hun genre. 20:30 € 21,50/€ 20 (V.V.K.)

Swampy, bluesy, stampende gitaarklanken en bijbehorende moerasstem uit Frankrijk. CAFÉ 22:30 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI

ALAMO RACE TRACK + INTERGALACTIC LOVERS (BE) + LIGHT LIGHT Prachtige folkpop, de popsensatie uit België en de liefdesrelatie tussen zZz en Saelors! DOMMELSCH ZAAL 20:30 € 15 GRUPPO SPORTIVO Komt met de ‘Secret of Succes Tour’ langs! KLEINE ZAAL 21:00 € 15 PHILCO FICTION (NOR) Rustige, opzwepende pop tot flirts met jazz en prog. CAFÉ 22:30 GRATIS ZATERDAG 21 JANUARI

HARDE PAPPIES: SEF + GERS PARDOEL DOMMELSCH ZAAL 20:00 € 10

90’NOW! 2 BROTHERS ON THE 4TH FLOOR DOMMELSCH ZAAL 23:00 € 13,50 (18+) ZONDAG 22 JANUARI

CLUB FUNDAY: DYZACK + HALF WAY STATION Bluesy folkrock van eenmansorkest en Nemesea VRIJDAG 10 FEBRUARI KISS ON THE ROCKS Kiss on the Rocks bestaat sinds 2006 en treedt op met een show die erg dicht bij een echte Kiss show komt. Dit betekent een podium vol met special effects, de speciale Kiss trappen, rokende gitaren en natuurlijk de originele Kiss pakken en make-up. Kiss zelf heeft de band omarmt en in de afgelopen jaren heeft Kiss on the Rocks onder andere de Europese release party voor het nieuwe album van Kiss, maar ook voor Ace Frehley’s Anomaly, gedaan. KLEINE ZAAL 21:00 € 9 (V.V.K. EX. FEE) ZONDAG 12 FEBRUARI TRIBUTE TO THE CATS BAND In de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek hebben The Cats een vooraanstaande rol gespeeld. Wie herinnert zich niet klassieke hits als One Way Wind, Times Were When, Lea, Why en Where Have I Been Wrong. Met een totaal van 22 noteringen in de top tien en vele gouden en platina platen werden The Cats met hun ‘palingsound’ een begrip. GROTE ZAAL 16:30 € 20 (V.V.K. EX. FEE) ZONDAG 26 FEBRUARI

DONDERDAG 2 FEBRUARI

VNV Nation DONDERDAG 9 FEBRUARI

LOCAL THE NIGHT 20:30 € 7/€ 5 (V.V.K.) VRIJDAG 10 FEBRUARI

NEW COOL COLLECTIVE De band met de meest getalenteerde, en misschien wel gewoon de beste, jazz artiesten van Nederland. 20:30 € 16/€ 15 (V.V.K.) VRIJDAG 17 FEBRUARI DEF-P & THE BEATBUSTERS Nederlandse Ska sensatie en woordenkunstenaar bundelen krachten voor een skatastische avond! 20:30 € 12,50/€ 11,50 ZATERDAG 18 FEBRUARI HITFEEST 22:00 € 12,50/€ 10 (V.V.K.) WOENSDAG 22 FEBRUARI JAZZCAFÉ: BARNICLE BILL TRIO 19:30 € 7,50

VERWACHT 2 MRT Julian Sas 3 MRT Boo! 8 MRT Dream Theater Tribute Band 15 MRT La Boutique Fantastique 22 MRT Anneke van Giersbergen 6 APR De Dijk 8 APR Black Easter Festival

eclectische diy indie folkrock uit Rotterdam! CAFÉ 16:00 GRATIS DINSDAG 24 JANUARI DAMIEN JURADO (USA) Ervaren folkmuziek van singer-songwriter uit de indiescene van jaren negentig Seattle! KLEINE ZAAL 21:00 € 12,50 DONDERDAG 26 JANUARI RED SNAPPER (UK) + MONOKINO Heerlijke in het ijle heelal verdwaalde geheimzinnige en hypnotiserende stuw. KLEINE ZAAL 20:30 € 15 APNEU Puntige en energieke garagepop uit de Amsterdamse scene! CAFÉ 22:30 GRATIS VRIJDAG 27 JANUARI

THIN LIZZY (UK) + SUPPORT Eén van ’s werelds meest invloedrijke (hard)rockbands is back in town! DOMMELSCH 20:30 € 30 DONDERDAG 9 FEBRUARI HUMAN TETRIS (RUS) + MAGNETIC POETRY (RUS) Postpunk revival in Patronaat met Russische new wave bands uit Moskou. CAFÉ 22:00 GRATIS VRIJDAG 10 FEBRUARI REEL BIG FISH (USA) + SUPPORT Ska-punk! DOMMELSCH ZAAL 20:30 € 15

IRRATIONAL LIBRARY: NEW YX + LUCAS HAMMING Vuige vrouwenzang, melodische baslijnen voortgestuwd door dansbare ritmes en Telecaster-liefde. CAFÉ 22:00 GRATIS ZATERDAG 11 FEBRUARI ONDERSTROOM: GARY BECK (UK) Hij bezorgde het Awakenings Festival in 2011 een keiharde climax met zijn smerige techno. KLEINE ZAAL 23:00 ADMIRAL FREEBEE SOLO (B) Geboren verhalenverteller Tom van Laere brengt solo op het podium absurde humor en oprechte ontroering. DOMMELSCH ZAAL (SEMI SEATED) 20:30 € 13 HAARLEM REGGAE MOVEMENT Deze avond een oprechte tribute to Bob Marley! CAFÉ 21:30 GRATIS DONDERDAG 16 FEBRUARI

HOLLY THROSBY (AUS) + TINY RUINS (AUS) Ingetogen avond met twee ijzersterke singersongwriters uit Down Under! CAFÉ 22:30 GRATIS VRIJDAG 17 FEBRUARI

SAVAGE GARAGE TRASH: THE DAD HORSE EXPERIENCE (D) + THEE OOPS (ITA) Vuige

garagerock uit Duitsland en Italië. CAFÉ 22:00 GRATIS HEAVY UIT HAARLEM 6: MAGNACULT + POUND ZATERDAG 18 FEBRUARI + DIVINE SINS + STARVE CUSTOMS (B) Catchy melodieën en swingende new wave van Belgische retrofuturisten! KLEINE ZAAL 20:00 € 8/€ 6 (VVK) HORSES ON FIRE (BE) Galopperen rockend, maar KLEINE ZAAL 20:30 € 12,50 hangen net zo bluesy achterover in het zadel! MULHOLLAND WARD (B) + MARTIEN SOLO CAFÉ 22:30 GRATIS Eigen kijk op de Britse folktraditie met ex-dEUS SPEKTRUM XL: ED RUSH (UK) + HIGH RANKIN lid binnen de gelederen! CAFÉ 22:30 GRATIS (UK) + BLACK SUN EMPIRE Drum ‘n’ bass meets ZONDAG 19 FEBRUARI techstep! DOMMELSCH ZAAL 23:00 (18+) € 13 JOHN WATTS: THE LAST PICASSO + FISHER-Z HITS Nog één keer. Maar wat voor een keer! ZATERDAG 28 JANUARI SEXUAL REPRODUCTIVE SYSTEMS De stoppen DOMMELSCH ZAAL (SEATED) 21:00 € 22,50 slaan door als SRS beukt met beats en rockt in de DONDERDAG 23 FEBRUARI beste crossover traditie! CAFÉ 22:30 GRATIS THE SLIT PLASTERS FEAT. KING AUTOMATIC ZONDAG 29 JANUARI (FR) Veelzijdigheid en vuigheid alom! CLUB FUNDAY: VULGARGRAD (AUS) + L’CHAIM CAFÉ 22:30 GRATIS + SUE THE NIGHT Spoor van vernieling met ZATERDAG 25 FEBRUARI crimineel Russische blatnyak muziek over donker MAMADC Funky avond met betoverende dans, nachtleven. CAFÉ 16:00 GRATIS pakkende koortjes, vette sounds, diepe strakke WOENSDAG 1 FEBRUARI bas, funky slaggitaar en scheurende solo’s! THE WAILERS (JAM) DOMMELSCH ZAAL 21:00 € 25 KLEINE ZAAL 21:00 € 11


PARKSTAD LIMBURG THEATERS

Burgemeester van Grunsvenplein 145, Heerlen (5 min. van NS-station) T (045) 571 66 07 www.parkstadlimburgtheaters.nl

DE PEPPEL Montaubanstraat 106, Zeist T (030) 693 50 00, info@peppel-zeist.nl, www.peppel-zeist.nl

FRONT 242 + PLASTIC NOISE EXPERIENCE Front 242 is een baanbrekende en invloedrijke Belgische band. Ze worden beschouwd als de voorlopers van de techno en de new beat. LIMBURGZAAL 20:30 STACONCERT € 24 VRIJDAG 20 JANUARI ELSKE DEWALL Liedjesschrijfster met songs vol soul en invloeden uit roots, gospel en moderne country. LIMBURGZAAL 20:30 V.A. € 12,50 ZATERDAG 21 JANUARI THERESA ANDERSSON Zweedse singer-songwriter en een uitstekend multi-instrumentalist. Ze combineert in haar shows gitaar, viool, drums, vibrafoon en zang. INGZAAL 20:30 € 15 VRIJDAG 27 JANUARI SENSUÀL Braziliaans gekleurde grooves en ritmes en een warmbloedige mix van jazz, pop en wereldmuziek. LIMBURGZAAL 20:30 V.A. € 15 ZATERDAG 28 JANUARI CHRIS CHAMELEON Singer-songwriter en stemkunstenaar met pop- en rocksongs in het Zuid-Afrikaans en het Engels. INGZAAL 20:30 € 19 MAIDEN UNITED Akoestische tribute aan Iron Maiden. LIMBURGZAAL 20:30 V.A. € 15 ZONDAG 29 JANUARI COLDPLACE Beste Coldplay tribute band van Europa. LIMBURGZAAL 20:30 STACONCERT € 17,50 ZATERDAG 4 FEBRUARI MARIKE JAGER Singer songwriter neemt je mee in een muzikale reis door de nachtelijke stad, vol kleurrijke verhalen met een rusteloze twist en met de zinderende swing die de nacht zo bijzonder maakt. INGZAAL 20:30 € 19 VRIJDAG 10 FEBRUARI WOUTER HAMEL Pakkende, jazzy swingpop. LIMBURGZAAL 20:30 V.A. € 15 ZONDAG 26 FEBRUARI NU OF NOOIT FINALE De vijf beste bands van Limburg strijden om de felbegeerde hoofdprijs: een optreden op Pinkpop. LIMBURGZAAL 14:30 STACONCERT € 8

Kaldenkerkerweg 55, Venlo T (077) 326 65 30, info@perron55.nl Voorverkoop: Online via www.perron55.nl en muziekwinkel Sounds te Venlo.

Kapelstraat 13, Uden T (0413) 26 50 91, info@depul-uden.nl, www.livepul.com

Servicegegevens Kaarten voor concerten kunnen worden gekocht via onze website www.peppel-zeist.nl of aan de deur VRIJDAG 13 JANUARI

Tickets & info Te verkrijgen via www.parkstadlimburgtheaters.nl of telefonisch via(045)571 66 07. Bezoek ons ook op twitter.com/pltheaters en facebook.com/pltheaters.

VRIJDAG 13 JANUARI EPICA + REVAMP Niet alleen in Nederland heeft de band rond zangeres Simone Simons en gitarist Mark Jansen succes, maar de band tourt de hele wereld over met haar ‘female fronted metal’. Speciaal voor het optreden in Heerlen komt de band met een spectaculaire ‘pyro show’. LIMBURGZAAL 20:30 STACONCERT € 22 ZATERDAG 14 JANUARI

PERRON 55 DE PUL

CUSTOMS + FOOLS OF LIBERTY De eerste

ZATERDAG 21 JANUARI CLUB MIAMI Oke lang genoeg gewacht, we gaan het lanceren! Na een lange tijd... Op zaterdag 21 januari is het zover: CLUB MIAMI! Eindelijk een club op zaterdag voor 14+ in Zeist waar alcohol geschonken wordt: mixdrankjes, bier, shots (16+). De lekkerste beats and music: house-urban-hiphop-reggaeton. Houd de website van de Peppel in de gaten voor meer informatie! 21:30 € 7/€ 5 ZATERDAG 28 JANUARI PEPPEL FINALE De Live&Local strijd tussen vijf regionale bands barst los! Wie wint er vanavond en gaat dus door naar de halve finale van de Utrecht Popprijs? Come and find out! Hou de website in de gaten om te zien welke bands meedoen. Wil jij met je band meedoen? Kijk dan op de website onder ‘Live&Local’ voor meer informatie over hoe je je kunt opgeven. 20:30 € 5 ZATERDAG 4 FEBRUARI DIAMOND DREAMER + ANGUS Deze avond is het weer Metal Night in De Peppel! Deze keer met Diamond Dreamer, opgericht door exPicture Jan Bechtum, en in het voorprogramma Angus. 20:30 € 5 ZATERDAG 11 FEBRUARI KAGGEL + STEFAN ALEXANDER Niemand zit te wachten op hun nieuwe cd, geen platenmaatschappij die zeurt om een nieuwe single, geen tourmanager die ze aanklampt voor een optreden of een tour. Geen uitzinnige fans die hun liedjes uit volle borst meezingen. En toch, toch is Kaggel al 20 jaar bij elkaar. In deze nieuwe theatertour blikt Kaggel terug op de hoogtepunten, steken ze hun mooiste liedjes in een nieuw jasje, aangevuld met nieuwe prachtige songs die ook weer geen hit gaan worden. In het voorprogramma Stefan Alexander. 20:30 € N.N.B. ZATERDAG 25 FEBRUARI BX BLUESBAND + BLUES TREAT De BXBluesband heeft een afwisselend en swingend repertoire van traditionele en moderne blues. Met veel improvisatie en variatie wisselen bekende en obscure nummers elkaar af. Hierbij worden rock-, funk- en soulinvloeden niet geschuwd. Een zware whiskey-stem, een scheurende, melancholische sax en/of mondharmonica plus stevig en snel gitaarwerk op een gesmeerd lopende tandem van bas en drums, zorgen voor een paar zinderende uren waarbij je ogen en vooral oren te kort komt. Deze avond ook Blues Treat, al jaren actief in het bluescircuit en sinds 2010 in een compleet nieuwe bezetting. 20:30 € N.N.B.

single can Harlequins Of Love is een nummer dat energie, chaos en humor combineert in een eighties jasje. Voorprogramma: Fools of Liberty. GROTE ZAAL 21:00/20:30 € 12 ZATERDAG 14 JANUARI THE PINK FLOYD SOUND Spectaculaire shows, een dvd én gastoptredens: deze band staat internationaal bekend als de meest authentieke Pink Floyd tribute. GROTE ZAAL 21:30/20:30 € 12,50/€ 10 (V.V.K.) VRIJDAG 20 JANUARI FLASHBACK3 Überhip dancefeest met de lekkerste house, techno en electro. GROTE ZAAL 22:00 - 03:00 € 7,50/€ 5 (V.V.K.) 100%55: THE UNIVERSE Een “Universal Ensemble All Nighter”. Deze mannen droppen de ene dikke track na de ander. BOVENZAAL 22:30 - 04:00 € 6/€ 3,50 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI NU OF NOOIT Een spannende competitie. Hoofdprogramma: Cynthia Janes, Major Tom, Translated, Jelske Wilmer en Sunday Zombies & the Brain. GROTE ZAAL 20:30/20:00 € 6 VRIJDAG 27 JANUARI KUNSTBENDE De kweekvijver van Kunstbende. Jongeren (13 t/m 19 jaar) kunnen meedoen in verschillende categorieën. Thema: Vreemd. ALLE ZALEN 20:30/20:00 GRATIS ZATERDAG 28 JANUARI TITTY TWISTER Hét technofeest waarbij muziek en creativiteit samensmelten. Check het thema! GROTE ZAAL 23:00 – 04:00 € 10/€ 7,50 (V.V.K.) VRIJDAG 3 FEBRUARI SELL!T is een nieuw concept. De drie bands zijn uitgezocht op kwaliteit, maar ook op het vermogen zichzelf aan de man te brengen. GROTE ZAAL 21:00/20:30 € 5 ZATERDAG 4 FEBRUARI 100%55 STRIJKIJZER De eerste Strijkijzer van het jaar. En oh jongens wat hebben we er zin in! In een dampende, volle zaal uit je plaat gaan op de dikste electro beats en dubstep tracks met resident DJ's Mursk en Sjoeff. GROTE ZAAL 22:30 ZONDAG 5 FEBRUARI WHITEHORSE + GERHARDT (SOLO) Whitehorse is het nieuwe project van Luke Doucet en Melissa McClelland. Ze maken Rootsy, modern klinkende muziek, met verschillende invloeden. GROTE ZAAL 21:00/20:30 € 7,50 VRIJDAG 10 FEBRUARI BRADA BONG DIAS: EP PRESENTATIE Na een weergaloos optreden tijdens het Zomerparkfeest presenteert de Venlose rapper deze avond zijn eerste EP. GROTE ZAAL 21:00/20:30 € 6 ZONDAG 12 FEBRUARI

QUEENSDAY FESTIVAL PRE-PARTY: DEAD TO ME Voor de punk-rock liefhebbers! Met headliner Dead To Me (US). Voorprogramma: Gutless, Dear Hearts en All Aboard. GROTE ZAAL 21:00/20:30 € HEEL GOEDKOOP

ZATERDAG 14 JANUARI WISHBONE ASH Als een van de eerste progressive rock bands kon Wishbone Ash meeprofiteren van het gunstige muziekklimaat en zo hun unieke melodische rock goed profileren. Veertig jaar later worden ze gezien als de pioniers in het gebruik van twin lead gitaren en heeft de band wereldwijde erkenning gekregen mede dankzij een stel ijzersterke tours. Wishbone Ash, de typische road band, is een erkende invloed op vele andere bands waaronder Thin Lizzy en Iron Maiden. Ook nu wordt Wishbone Ash nog ontdekt door nieuwe generaties van rock fans. 19:30 € 23 (V.V.K.) ZONDAG 15 JANUARI

BLACK STONE RAIDERS FT. DARRYL JONES (ROLLING STONES) De Black Stone Raiders is een nieuwe, sensationele superband bestaande uit: Darryl Jones die in 1996 Bill Wyman verving en sindsdien deel uitmaakt van The Rolling Stones, Will Calhoun de drummer van Living Colour en Jean-Paul Bourelly, topgitarist die met zo’n beetje alle groten der aarde werkte. De diverse achtergronden van deze muzikanten smelten samen tot een dampende cocktail van rock, blues, jazz en funk. 19:30 € 23 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI VILLA 13.43 De Villa 13 is al jarenlang degroepenpresentatie van omgeving Uden. Regionaal talent kan zich aanmelden en zich bewijzen op het podium van De Pul. 19:30 GRATIS ZATERDAG 28 JANUARI 10 YEARS OF SOULTRAIN PARTY Tien jaar geleden gestart als reünie van Disco Amigo, nu een begrip in Uden. Soultrain Party, een dansavond voor liefhebbers van de echte soul! 21:00 € 6 (V.V.K.) VRIJDAG 17 FEBRUARI LEGENDS OF ROCK De Legends of Rock Tribute Tour is in het leven geroepen om de beste tributes van Europa, in Nederland een podium te bieden waarop hun dynamische shows optimaal tot hun recht komen. Hierdoor ondergaat het publiek de ultieme live beleving: “Met de No. 1 tributes van TOTO, Pearl Jam en Simple Minds en The Legends of Classic Rock Show brengen we voor de liefhebbers een ultieme classic rock-ervaring van het hoogste niveau”, aldus producer en promotor John Van den Borne (tevens initiatiefnemer en organisator van ‘The Clash of the Cover Bands’). De eerste editie van de Legends of Rock Tribute Tour omvat twintig shows met wisselende programmering op de beste podia van Nederland. In Uden: AC/DC UK, Sanitarium (Metallica tribute) en Powerslave (Iron Maiden). 19:30 € 17,50 (V.V.K.) VRIJDAG 2 MAART

SERENA PRYNE AND THE MANDEVILLES (CAN) Rock/Blues 20:00 € 15 / € 10 (V.V.K.)

LiveXS januari/februari 2012 53


THE ROCK TEMPLE Plein 13, Kerkrade T (045) 5416821 www.therocktemple.nl

Tickets en info Tickets o.a te verkrijgen via Ticketservice, Online via www.therocktemple.nl en ons ticketsbureau op Plein 11 naast The Rock Temple

POPPODIUM ROMEIN

ROEPAEN

Bagijnestraat 59, Leeuwarden T 058 216 77 33, info@poppodiumromein.nl, www.poppodiumromein.nl

Kleefseweg 9, Ottersum T (0485) 51 60 70 www.roepaen.nl

Kaartverkoop Voorverkoop via www.roepaen.com.Roepaen Podium is een jong dynamisch podium met een unieke beleving in een klooster. Concerten o.a. in de prachtige kapel. DONDERDAG 19 JANUARI

FROEKS TV SCREENTEST Froeks.TV, de Friese

ZATERDAG 14 JANUARI

ZATERDAG 21 JANUARI HANGOVER HERO Nieuwe band van leden van Epica en Delain. Muziekstijl ligt dit keer meer in de 3FM radiorock. Cherry Darling en Roof uit Maastricht verzorgen het voorprogramma. 20:30 € 7,50/€ 7,50 (V.V.K.) ZONDAG 22 JANUARI OLD SCHOOL METALFEST Geheel in jaren tachtig traditie zullen deze dag de volgende bands present zijn: Vanderbuyst, Roxxalibur, Steelwing, Skullfist, Fireforce, Slavantas en Methusalem. Lekker staaltje headbangen dus. 14:30 € 12,50/€ 10 (V.V.K.) ZATERDAG 28 JANUARI GERMAN METAL MEETING PART 5 Deze keer wederom met een ijzersterke line up: Kingdom Come, Axxis, Human Zoo en Rough Silk. 17:00 € 27,50/€ 24 (V.V.K.) DONDERDAG 2 FEBRUARI A PALE HORSE NAMED DEATH Project van voormalige leden van Type O Negative, Biohazard en Life Of Agony. 20:00 € 17,50/€ 14 (V.V.K.) DONDERDAG 23 FEBRUARI MUCKY PUP Begonnen als hardcore project uit New Jersey, daarna werd de humor die veelal in hun songs voorkwam vervangen door het agressievere metalcore geluid. Sinds 2010 is er weer sprake van een succesvolle reünie. 20:00 € 18/€ 15 (V.V.K.) VRIJDAG 24 FEBRUARI TONY MACALPINE Deze gitaarvirtuoos is ontdekt door Mike Varney. In zijn 25 jarige carrière speelde hij samen met grootheden als Steve Vai, Virgil Donati, Billy Sheehan en nog vele meer. Zijn nieuwe album is weer een terugkeer naar zijn lang verwachte solowerk: volledig instrumentaal. 20:30 € 18/€ 15 (V.V.K.) ZATERDAG 25 FEBRUARI METAL BATTLE VOORRONDE De jaarlijkse voorronde van de Metal Battle finale van Limburg zal zoals de laatste jaren weer in The Rock Temple zijn. Een plaatsje op het fameuze Wacken festival valt aan het eind van de rit te verdienen. 20:00 GRATIS

VERWACHT 2 MRT D.A.D. (Disney After Dark) 9 MRT Richie Kotzen 11 MRT The Perfect Tool + Ninin 17 MRT Freedom Call 18 MRT Vargas-Appice-Shortino 6 APR Wolfsnächte tour: Powerwolf + Mystic Prophecy 7 APR Picture 24 APR Apokalyptischte Reiter 28 APR At Vance + Iron Mask 24 MEI Judas Priest (Rodahal)

54 LiveXS januari/februari 2012

MATTHEW & THE ATLAS Voor de fans van Fleet Foxes en Mumford and Sons. 20:30 € 15,50 ZONDAG 22 JANUARI THE WALKABOUTS – UITVERKOCHT Concert in het kader van de nieuwe cd: Travels In The Dustland. 14:30 € 15,50 MICKY & THE MOTORCARS Rootsrock uit Austin, Texas. 17:00 € 15,50 ZATERDAG 28 JANUARI BASKERY Zweeds damestrio met folk, punk en country. 20:30 € 15,50

online zender voor en door jongeren, is op zoek naar een nieuwe verslaggever. De screentests van de kandidaten zijn voor het publiek te zien en de journalistieke talenten zullen beoordeeld worden door een heuse vakjury. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI

THRASH ‘TILL DEATH: CRUSHING JACKHAMMER + SADOTANK + FULL SPEED DAMNATION + BRAINCASKET De Thrash Metal maniacs van Crushing Jackhammer komen samen met de drie bevriende bands Sadotank, Full Speed Damnation en Braincasket langs in Romein. De snerpende riffs en snoeiende drums, in combinatie met de kenmerkende, opgefokte zang, zorgen voor een herleving van het typische jaren tachtig oldschool thrash-metal gevoel. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 5 ZATERDAG 21 JANUARI NTJAM ROSIE Ntjam Rosie is een singersongwriter met een uniek stemgeluid, die haar verhalen omlijst met soul en geraffineerde lagen jazz. Tel daarbij de invloeden van Erykah Badu, Sade en haar Kameroense achtergrond op, en je krijgt een fluweelzachte streling voor het gehoor. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 12,50

Baskery ZONDAG 29 JANUARI

QUIRINE VIERSEN: CELLOSUITES VAN BACH Quirine Viersen gaat de diepte in. Speciaal optreden in de kapel van Roepaen. 17:00 € 20 VRIJDAG 3 FEBRUARI

JEFFREY FOUCAULT & THE COLD SATELLITES Top americana van Jeffrey Foucault met band! Support is Hayward Williams 20:30 € 16,50 ZONDAG 5 FEBRUARI AVALANCHE QUARTET Speelt Leonard Cohen met o.a. Henk Hofstede (Nits), Pim Kops (de Dijk), Marjolein van der Klauw en Arwen Linnemann (Nits). 16:00 € 17,50 ZONDAG 12 FEBRUARI Jelka van Houten en Anna de Beus met `Tot de laatste Snik’, een intiem programma. 14:30 € 15,50 DEADMAN Amerikaanse rootsrock a la The Band of Heathens 17:00 € 15,50 ZATERDAG 25 FEBRUARI NTJAM ROSIE & BAND Fraaie soul en jazz van Nederlands/Kameroenese zangeres. 20:30 € 15,50 ZONDAG 26 FEBRUARI JUDE JOHNSTONE & MATTY CHARLES Jude Johnstone schreef liedjes voor Trisha Yearwood, Stevie Nicks, Johnny Cash, Bonnie Raitt, Jennifer Warnes, Emmylou Harris en Bette Midler. Matty Charles is een nieuwe ster aan het singer-songwriter front. 14:30 € 15,50

VERWACHT 1 MRT JW Roy 10 MRT Thomas Dybdahl

Ntjam Rosie WOENSDAG 25 JANUARI

CHELSEA SMILE + 13 STEPS + WHEN WALLS COLLAPSE Wees voorbereid op een avond vol breakdowns en mosh die niet alleen de week breekt. Chelsea Smile en 13 Steps komen langs naar aanleiding van hun nieuwe EP en vlak voor vertrek van hun Europese tour is ook When Walls Collapse uitgenodigd. KLEINE ZAAL 20:00 € 3 DONDERDAG 26 JANUARI

KLUTS! BEESTENBOEL: BIRTH OF JOY + NO REPAIR + DJ SNEEZY HAMSTRA + MONODEFF Het multidisciplinaire event Kluts! wordt georganiseerd door de popopleidingen van Leeuwarden. Door de meest uiteenlopende artiesten, genres, kunstvormen en decoraties te combineren krijg je het ultieme Kluts! gevoel. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 3,99 VRIJDAG 27 JANUARI GERS PARDOEL + SEF Gerwin Pardoel a.k.a. Gers gaat lekker. Wekenlang op nummer 1 met zijn hit Ik Neem Je Mee en eerder maakte hij al furore met het befaamde nummer Broodje Bakpao, die hij samen met SEF en Big2 van The Opposites maakte. Ook SEF is vanavond van de partij en met zijn eerste solo album op zak zal hij samen met Gers zorgen voor een onvergetelijke avond. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 10

ZATERDAG 28 JANUARI

THE BEAT (UK) + MR WALLACE Één van de eerste en belangrijkste ska revival bands: The Beat. Deze uit Birmingham, Engeland afkomstige band staat bekend om zijn kenmerkende sound door gebruik van wisselende lead vocals van gitarist Dave Wakeling en de punk/rap vocals van Ranking Roger. Dit alles ondersteund door een zeer strakke band. Voorprogramma Mr. Wallace brengt retestrakke uptempo ska van de meest aanstekelijke soort. Een poppy feel die je sinds No Doubt en the Selecter niet meer hebt gehoord. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 15 DONDERDAG 2 FEBRUARI VOORRONDE KLEINE PRIJS VAN FRYSLÂN Vanavond mogen diverse Friese bands weer strijden om een plek in de halve finale van de KPVF. KLEINE ZAAL 20:00 GRATIS ZATERDAG 11 FEBRUARI STEEN + SUPPORT Rapper steen keert terug naar Romein, na afgelopen zomer al een kort optreden te hebben gegeven komt hij nu in volle bezetting het dunnetjes overdoen met een volledige show! JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 7,50 DONDERDAG 16 FEBRUARI DE HYENA’S COMEDY Er waait een jonge frisse wind uit het Noorden die laat zien en horen dat goede stand-up comedy niet alleen uit de randstad komt. De Hyena’s is een hecht collectief van talentvolle comedians die Nederland aan het veroveren zijn. Vier comedians treden in wisselende samenstelling op met ieder een eigen set van ongeveer 20 minuten. KLEINE ZAAL 20:00 € 7,50 ZATERDAG 18 FEBRUARI METAL BATTLE VOORRONDE FRIESLAND De landelijke talentenjacht voor metal bands in Nederland. In Romein: de Friese voorronde. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 5 DONDERDAG 23 FEBRUARI KLUTS!: DIGIKLUTS Het multidisciplinaire event Kluts! wordt georganiseerd door de popopleidingen van Leeuwarden. Door de meest uiteenlopende artiesten, genres, kunstvormen en decoraties te combineren krijg je het ultieme Kluts! gevoel. JACK DANIEL’S STAGE 20:00 € 3,99 VRIJDAG 24 FEBRUARI

SET-UP #2: DODGE & FUSKI (UK) + POSIJ + ANDROID16 + COLOURS + CANNIBAL MONKEY + QAREEN Hét Dubstep event van Leeuwarden komt hard! JACK DANIEL’S STAGE 21:00 € 7,50 ZATERDAG 25 FEBRUARI ANNEKE VAN GIERSBERGEN + SUPPORT Nieuw album, nieuwe clubtour. Anneke is geliefd in Leeuwarden en we zijn dan ook blij haar weer te mogen verwelkomen. JACK DANIEL’S STAGE 21:00 € 13

Gers Pardoel


ROTOWN

Nieuwe Binnenweg 19, Rotterdam T (010) 436 26 69, info@rotown.nl, www.rotown.nl Voorverkoop & aanvang Kaarten zijn online te verkrijgen, alsmede bij Rotown, Velvet Music Rotterdam (Oude Binnenweg 121a), Velvet Music Delft (Voldersgracht 3), Plato Rotterdam (Meent 116) en bij elke Primera in het land. Optredens beginnen rond 21:30 uur. DJ-sets starten rond 22:00 uur.

ZONDAG 15 JANUARI

PLATENDRAAI AVOND: HOSTED BY DJ OKKIE Klinkt als: Het draaien van je favoriete vinylplaten. 18:00 GRATIS MAANDAG 16 JANUARI

JAMES VINCENT MCMORROW Klinkt als: Bon Iver, Villagers, Ben Howard. 21:30 € 14 DONDERDAG 19 JANUARI BAXTER DURY Klinkt als: Oer-Britse popliedjes met legendarische vader als voorbeeld. 21:30 € 9 ZONDAG 22 JANUARI LONEY DEAR Klinkt als: Jens Lekman meets Belle & Sebastian. 21:30 € 14 DONDERDAG 26 JANUARI RATS ON RAFTS Klinkt als: Rotterdamse postpunk-trots met re-release op Top Notch. 21:30 € 9 ZATERDAG 28 JANUARI INTERGALACTIC LOVERS Klinkt als: Het Belgische antwoord op Feist en Joan As Police Woman. 21:30 € 9 ZONDAG 29 JANUARI BLAUDZUN Klinkt als: Woven Hand, Beirut, Nick Cave. 21:30 € 12,50 ZATERDAG 4 FEBRUARI WE WERE PROMISED JETPACKS Klinkt als: Het vroegere Bloc Party meets Mogwai. 21:30 € 12 ZONDAG 5 FEBRUARI HANNI EL KHATIB Klinkt als: Skateboard guru goes Black Keys en White Stripes. 21:30 € 8 WOENSDAG 8 FEBRUARI JONATHAN WILSON Klinkt als: Devendra Banhart, Patrick Watson, Neil Young. 21:30 € 12 DONDERDAG 9 FEBRUARI BOSCO DELREY Klinkt als: Een garagerock versie van Sleigh Bells. 21:30 € 8 ZATERDAG 11 FEBRUARI THE HICKEY UNDERWORLD Klinkt als: Nirvana meets At The Drive-In. 21:30 € 10 ZONDAG 12 FEBRUARI GROUPLOVE Klinkt als: Arcade Fire meets Edward Sharpe & The Magnetic Zeros. 21:30 € 10 WOENSDAG 15 FEBRUARI FIRST AID KIT Klinkt als: Fleet Foxes meets Laura Marling. PARADIJSKERK 21:30 € 12 DONDERDAG 16 FEBRUARI ADMIRAL FREEBEE (SOLO) Klinkt als: Intiem optreden van de Belgische Neil Young. PARADIJSKERK 21:30 € 15 VRIJDAG 17 FEBRUARI PETER KATZ Klinkt als: Damien Rice, Ryan Adams, Dan Mangan. PARADIJSKERK 21:30 € 10 DONDERDAG 23 FEBRUARI DE AVONDUREN Klinkt als: Muzikale sprookjes uit de Kyteman-hoek. 21:30 € 11

SIMPLON Boterdiep 69, Groningen T (050) 318 41 50, www.simplon.nl

SUPER MARKT

Grote Markt 25, Den Haag T (070) 364 95 49, www.supermarktdenhaag.nl

DONDERDAG 12 JANUARI

EUROSONIC - UITVERKOCHT: 120 days, Ghostigital, Chateau Marmont, Dope D.O.D., Gomes, Addicted Cru Sound, Rocketnumbernine, Housse de Racket, Jessie Ware en Redinho. HELE PAND 19:30 VRIJDAG 13 JANUARI EUROSONIC - UITVERKOCHT: When Saints Go Machine, New Build, Niki & the Dove, Ackachar, Swindle, Thomas Azier, Vondelpark, Sizarr en Stay+. HELE PAND 19:30 ZATERDAG 21 JANUARI DUB & DWARS: N-TYPE + KROMESTAR + JAY FIVE HELE PAND 22:30 - 05:00 € 12 VRIJDAG 27 JANUARI

HARDE BAAS EXTRA BASH De Birthday Bash was in een recordtijd van 70 uur uitverkocht en omdat veel liefhebbers achter het net hebben gevist, organiseren Simplon en Harde Baas een Extra Bash! HELE PAND 23:30 - 06:00 € 15 ZATERDAG 28 JANUARI

HARDE BAAS BIRTHDAY BASH - UITVERKOCHT Simplon viert de verjaardag van de Groningse dj Harde Baas (Martin Ter Braake). Voor deze bash wordt Stephan Bodzin overgevlogen naar Nederland. HELE PAND 23:30 - 06:00 ZONDAG 29 JANUARI CHE SUDAKA Wereldmuziek waar je vrolijk van wordt! GROTE ZAAL 20:00 € 10

VERA

Oosterstraat 44, Groningen T (050) 313 46 81 Voorverkoop, prijzen & tijden Kaarten zijn online te koop of bij de vvk adressen. Tijden en prijzen vind je op: www.vera-groningen.nl

VRIJDAG 13 JANUARI

JOHN COFFEY + ORGANISMS Snoeiharde rock in geperfectioneerde vorm. 21:30 GRATIS ZATERDAG 14 JANUARI REPTILE YOUTH De elektronische muziek van Reptile Youth geeft de intensiteit van een rockconcert en de energie van een rave. 21:30 GRATIS WOENSDAG 18 JANUARI KOLDER IN JE KOP SuperMarkt brengt opkomende én gevestigde namen uit de comedywereld, een gezellige vibe en niet te vergeten heerlijk koud bier geserveerd aan je tafeltje! 20:30 € 6 DONDERDAG 19 JANUARI STICHTING AIGHT Agga Staat op! Haagse hiphop, programma t.b.a. 21:30 GRATIS VRIJDAG 20 JANUARI AUTOMATIC SAM + VILLA ZENO Twee top bands op één avond! Automatic Sam: rock ’n roll in het rijtje van De Staat en Shaking Godspeed. Villa Zeno: ongepolijst, eerlijk en dansbaar. 21:30 GRATIS ZATERDAG 21 JANUARI ARE YOU A LION Sfeervolle indie, tot het moment dat de heren gaan rocken en de remmen losgaan! 21:30 GRATIS

ZATERDAG 14 JANUARI CROWDS DOWNSTAGE DONDERDAG 19 JANUARI LONEY DEAR GROTE ZAAL

Loney Dear VRIJDAG 20 JANUARI

THE MEN + GRINDING HALT GROTE ZAAL ZATERDAG 21 JANUARI

ACCELERATORS DOWNSTAGE WOENSDAG 25 JANUARI

GEDIGNAG 2012 GROTE ZAAL Che Sudaka VRIJDAG 3 FEBRUARI

MDUNGU De negenmansformatie Mdungu bestaat uit Nederlandse, Spaanse, Gambiaanse en Luxemburgse muzikanten. De Afrikaanse muziek van Mdungu is een ratatouille aan stijlen en laat niemand onberoerd. Krachtige percussie, pakkende melodieën en scherpe teksten nemen je mee naar een wereld waar geen verleden en geen toekomst is. GROTE ZAAL 20:30 € 10 ZATERDAG 4 FEBRUARI

VRIJDAG 27 JANUARI AUTUMN GROTE ZAAL ZATERDAG 28 JANUARI UNDER MILK WOOD DOWNSTAGE WOENSDAG 1 FEBRUARI MEGAFAUN GROTE ZAAL DONDERDAG 2 FEBRUARI RADICAL FACE GROTE ZAAL VRIJDAG 3 FEBRUARI WE WERE PROMISED JETPACKS GROTE ZAAL DONDERDAG 9 FEBRUARI THE REAL MCKENZIES GROTE ZAAL VRIJDAG 10 FEBRUARI

MACHTIG: LOADSTAR + CULTURE SHOCK + NOISIA HELE PAND 23:00 - 05:00 € 12

Are You A Lion WOENSDAG 25 JANUARI DE VERSAFDELING Nieuwe, talentvolle en opkomende bands uit de Haagse regio mogen in 30 minuten het beste van hun repertoire laten horen. 21:15 GRATIS VRIJDAG 27 JANUARI

VRIJDAG 17 FEBRUARI

PUNKROCKHEAVYMETAL KARAOKEBAND

ZATERDAG 11 FEBRUARI

THE MEDICS + KING JACK + THE DUDETTES

Meeblèren op je favoriete nummers met een snoeiharde rockband in je rug. De PunkRockHeavyMetalKaraoke band heeft meer dan 100 nummers waar je uit kunt kiezen. 21:30 GRATIS DONDERDAG 2 FEBRUARI

WILL SAMSON DOWNSTAGE

The Medics verstrekken sinds 2008 uitsluitend op recept een uitgebalanceerde dosis dansbare rock à la The Strokes, Vampire Weekend en The Killers. GROTE ZAAL 20:30 € 10

WEKELIJKS SIMPLON UP Iedere donderdag is er in de bovenzaal live muziek te horen van lokaal, muzikaal talent. Onder de nieuwe noemer ‘Simplon UP’ willen we lokale acts supporten en een podium bieden voor een groter publiek. Elke week een ander muziekgenre, variërend van punk tot singer/songwriter. Dus kom naar Simplon UP om deze muzikale beloftes te spotten in de bovenzaal. Altijd gezellig en gratis entree. DONDERDAG 20:30 GRATIS

THE INTERSPHERE (DE) + KLOPJE POPJE

MALEVOLENT CREATION + KRISIUN + VITAL REMAINS +++ GROTE ZAAL

DONDERDAG 23 FEBRUARI

DIRTY BEACHES GROTE ZAAL ZATERDAG 25 FEBRUARI

MOZES AND THE FIRSTBORN DOWNSTAGE

21:30 GRATIS VRIJDAG 10 FEBRUARI

WEKELIJKS

THE CUBICAL + 76’ GIANT TIGER HOOCH

draaien we “The Danceable Side Of The Underground And The Underground Side Of Dance”. ZATERDAG 23:30 GRATIS DOWNSTAGE Elke week een gratis concert in de kelderbar. ZATERDAG 23:00 GRATIS ZIENEMA Vrijwel iedere dinsdagavond vertonen we de beste underground-films. DINSDAG 21:00 € 4,50

21:30 GRATIS ZATERDAG 11 FEBRUARI LEROY JOY 23:00 GRATIS VRIJDAG 17 FEBRUARI

TOMMY TORNADO: TRY-OUT SHOW 21:30 GRATIS ZATERDAG 25 FEBRUARI DR. BLUE BEAT 21:30 GRATIS

SWINGAVOND Op onze wekelijkse dansavond

LiveXS januari/februari 2012 55


TIVOLI Tivoli Oudegracht Oudegracht 245, Utrecht

Tivoli de Helling Helling 7, Utrecht 0900 235 84 86, www.tivoli.nl, info@tivoli.nl Kaartverkoop www.tivoli.nl, Tivoli (Oudegracht 245, Utrecht), Plato (Voorstraat 35, Utrecht) en alle verkooppunten van Ticketservice (www.ticketservice.nl) Dit is een selectie van ons programma. Voor het meest actuele en volledige programma check je www.tivoli.nl

WOENSDAG 11 JANUARI

BENJAMIN FRANCIS LEFTWICH De jonge Engelse singer-songwriter Benjamin Francis Leftwich is een van de opkomende artiesten uit het Londense nu-folkcircuit. TIVOLI SPIEGELBAR 20:15/19:30 € 8,50 VRIJDAG 13 JANUARI

LEUK DAT JE D’R BENT BAND - UITVERKOCHT TIVOLI OUDEGRACHT 21:00/20:00 € 9 ZATERDAG 14 JANUARI JAMES VINCENT MCMORROW De muziek van deze Ierse singer-songwriter grijpt je meteen beet om je niet meer los te laten. TIVOLI OUDEGRACHT 20:15/19:30 € 16 WOENSDAG 18 JANUARI THE PAINS OF BEING PURE AT HEART Deze New Yorkse indieband maakt sterke songs, gemarineerd in lekkere gitaarnoise. De band combineert het zware shoegazegeluid uit de eighties met de vrolijke zangmelodieën die veel indiepop van nu kenmerkt. TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 16 DONDERDAG 19 JANUARI OMNIA Een Nederlandse paganfolkband die Keltisch getinte middeleeuwse volksmuziek speelt op historische en moderne instrumenten.  TIVOLI DE HELLING 20:30/19:30 € 17

ZATERDAG 21 EN ZONDAG 22 JANUARI WEEKEND VAN HET KIPPENVEL Zaterdag: Loney Dear en Intergalactic Lovers. Zondag: Baxter Dury en Zulu Pearls. Gastheer op beide dagen: DJ St. Paul MAANDAG 23 JANUARI

WOENSDAG 1 FEBRUARI LAMB Het Engelse electronicaduo Lamb brak al in 1997 door met de beklemmend mooie single Górecki, afkomstig van hun debuutalbum Lamb. TIVOLI OUDEGRACHT 20:15/19:30 € 20 WE WERE PROMISED JETPACKS Jonge Schotse band combineert Amerikaanse indierock met een BONNIE PRINCE BILLY - UITVERKOCHT typisch Brits punkgevoel. High-energy indierock TIVOLI OUDEGRACHT 19:45/19:00 € 32,50 dus, met staccato gitaren en hoog meebrulgehalte.  WOENSDAG 25 JANUARI RED SNAPPER Elektronisch klinkende jazz, TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 13 gespeeld op echte instrumenten. VRIJDAG 3 FEBRUARI TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 15 NTJAM ROSIE Zangeres Ntjam Rosie maakt zwoele, soepele jazzmuziek, met haar warme DONDERDAG 26 JANUARI stem weet ze de emotie over te brengen. CHE SUDAKA Een feestband die bestaat uit zes Zuid-Amerikanen die een tik van de mestizoTIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 13 molen hebben gekregen. Hun muziek is een ZATERDAG 4 FEBRUARI mengeling van punk, ska en latin. De teksten zijn APE NOT MICE De zomerse jazzpop van Ape Not in het Spaans, Catalaans, Portugees, Engels en Mice vormt het ideale medicijn om je weerstand Frans. TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 15 te verhogen in de koude februarimaand. TIVOLI SPIEGELBAR 20:30/19:30 € 6 MATHIAS EICK 5TET De Noorse trompettist Mathias Eick improviseert er virtuoos op los met zijn Mathias Eick 5Tet. TIVOLI DE HELLING 20:30 / 19:30 € 18 VRIJDAG 10 FEBRUARI CLAP YOUR HANDS SAY YEAH Deze New Yorkse indierockers maken hysterisch vrolijke uptempoliedjes. TIVOLI OUDEGRACHT 20:15 / 19:30 € 16 ZONDAG 12 FEBRUARI MEET ME, CASSIUS 2 Een avond waarop je indiefolkbands kunt ontdekken. Vanavond Will Samson, Mister and Mississippi en Port of Call.  TIVOLI SPIEGELBAR 19:00/18:30 € 9,50 DINSDAG 14 FEBRUARI PETER KATZ De Canadese singer-songwriter Peter Katz is in eigen land al een household name in Che Sudaka zijn genre, maar ook in Europa begint hij steeds VRIJDAG 27 JANUARI bekender te worden.  STEEN Ook al is hij onlangs vader geworden, de TIVOLI SPIEGELBAR 20:15/19:30 € 10 Utrechtse rapper Steen is nog steeds het enfant WOENSDAG 15 FEBRUARI terrible van de Nederlandse hiphopwereld. Steen EEFJE DE VISSER Singer-songwriter Eefje de Visser maakt korte metten met alles en iedereen, inclus- is breekbaar en sterk tegelijk: een belofte! ief zichzelf. TIVOLI DE HELLING 21:15/20:30 € 10  TIVOLI OUDEGRACHT 20:15/19:30 € 14 ZATERDAG 28 JANUARI VRIJDAG 17 FEBRUARI EISENFUNK Dit industrial-drietal maakt 8bit-tunes ANNEKE VAN GIERSBERGEN De ex-frontvrouw met daaronder een voortrazende stampbeat vol van metalband The Gathering maakt stevige rock, distortion en zo nu en dan gebrulde commandovo- maar dan geïnjecteerd met poppy electronica. calen. TIVOLI DE HELLING 21:30/20:30 € 10 TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 15

ZATERDAG 18 FEBRUARI JULIAN SAS Met zijn powertrio Julian Sas Band maakt deze gitarist stevige bluesrock in de stijl van zijn Ierse held Rory Gallagher. En dan is hij ook nog gezegend met een krachtige, rauwe stem, zoals het een bluesman betaamt. TIVOLI DE HELLING 20:30/19:30 € 17 ZONDAG 19 FEBRUARI GOTYE - UITVERKOCHT  TIVOLI OUDEGRACHT 20:15/19:30 € 17 MAANDAG 20 FEBRUARI KITTY, DAISY & LEWIS Dit Engelse trio bestaat uit twee zussen en hun broer die alle drie multiinstrumentalist zijn. Ze spelen en zingen een aanstekelijke mengeling van rockabilly, country, swing, ska en blues. TIVOLI OUDEGRACHT 20:30/19:30 € 19 THE PIGEON DETECTIVES De Engelse gitaarband The Pigeon Detectives maakt vrolijke, springerige post-punk. TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 16 WOENSDAG 22 FEBRUARI SHARON JONES & THE DAP-KINGS De strakke funkmachine The Dap-Kings vormt de perfecte begeleiding voor explosieve soulzangeres Sharon Jones. Samen zetten ze een stomende soulrevue neer die de hoogtijdagen van James Brown en zijn JB’s laten herleven.  TIVOLI OUDEGRACHT 20:15/19:30 € 25 SUNRISE AVENUE De Finse band Sunrise Avenue bestaat uit vijf frisse jongens die super melodieuze poprock maken.  TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 11 ZATERDAG 25 FEBRUARI KENSINGTON Deze Utrechtse band maakt poprock overgoten met een lekker Britpopsausje!  TIVOLI OUDEGRACHT 20:15/19:30 € 13 ADMIRAL FREEBEE (SOLO) De Vlaming Admiral Freebee kennen we al tien jaar als stevige rootsrocker in de stijl van Neil Young. Nu doet hij een akoestische solotournee, zichzelf begeleidend op piano en gitaar speelt hij uitgeklede versies van zijn beste nummers. TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 16 WOENSDAG 29 FEBRUARI BOO! Een punkband zonder gitarist, kan dat? Ja, dat kan, bewijst de Zuid-Afrikaanse band BOO! TIVOLI DE HELLING 20:15/19:30 € 14

WEKELIJKS POP-O-MATIC: DJ ST.PAUL EN VJ SOUNDSHADOW different styles, different people, one love DONDERDAG TIVOLI OUDEGRACHT 23:00 € 4/ GRATIS (STUDENTEN & U- PASHOUDERS) (18+)

VERWACHT 1 MRT Theory Of A Deadman 4 MRT The Black Atlantic 5 MRT The Jayhawks 6 MRT Little Dragon 7 MRT AA Bondy   8 MRT Le Peuple De L’herbe 10 MRT Randy Newman 10 MRT Protest The Hero 12 MRT Guus Meeuwis 13 MRT Guus Meeuwis 15 MRT Case Mayfield 16 MRT Zita Swoon 18 MRT The Mirror Conspiracy & The New Earth Group 22 MRT Touche Amore 23 MRT Emilie Autumn 24 MRT La Boutique Fantastique 27 MRT The Felice Brothers 28 MRT Popa Chubby Eefje de Visser 30 MRT Lee Fields & The Expressions

56 LiveXS januari/februari 2012


VREDENBURG

PODIUM VICTORIE

Breedstraat 33, Alkmaar T (072) 511 50 76, www.podiumvictorie.nl

Vredenburg Leidsche Rijn J.C. Verthorenpad 100 Vredenburg Leeuwenbergh Servaasbolwerk 1a T (030) 231 45 44, www.vredenburg.nl

Voorverkoop (ex fee) www.podiumvictorie.nl & Primera winkels ZATERDAG 14 JANUARI

MARCO BORSATO: DICHTBIJ ON TOUR – UITVERKOCHT VREDENBURG LEIDSCHE RIJN ZATERDAG 28 JANUARI

LOS ANGELES, THE VOICES: BECAUSE WE BELIEVE Los Angeles, the Voices is in korte tijd

ZATERDAG 14 JANUARI

BIG UP!: QEMISTS (DJ-SET, UK) GROTE ZAAL 22:00 € 12,50/€ 7,50 (V.V.K.) VRIJDAG 20 JANUARI

PETER PAN SPEEDROCK GROTE ZAAL 22:00 € 16/€ 13,50 (V.V.K.) ZATERDAG 21 JANUARI

DON DIABLO GROTE ZAAL 22:00 € 15/€ 12,50 (V.V.K.) VRIJDAG 27 JANUARI

MDUNGU GROTE ZAAL 22:00 € 15/€ 12,50 (V.V.K.)

uitgegroeid tot de nieuwste muzieksensatie van Nederland. Een toegangskaartje voor het live theaterconcert van LA the Voices garandeert het publiek een groots, meeslepend en bombastisch muzikaal avontuur. VREDENBURG LEIDSCHE RIJN 20:30 1E RANG € 41,55 2E RANG € 37 3E RANG € 25 MAANDAG 30 JANUARI K’S CHOICE: LITTLE ECHOES Het vervolg op de comeback tour rond Echo Mountain. Met twee gitaren, een keyboard en drie stemmen tonen Sarah en Gert Bettens en toetsenist Reinoud Swinnen aan dat je met zeer basic middelen uitverkochte zalen kunt platspelen. VREDENBURG LEDSCHE RIJN 20:15 € 32,50 DONDERDAG 9 FEBRUARI MARTHA GÓMEZ: COLOMBIA De Colombiaanse zangeres brengt iedereen in beweging met haar grenzeloze arsenaal aan stijlen. Het album Cantos de Agua Dulce was in 2004 genomineerd voor de Billboard Latin Music Awards als het beste Latin Jazz Album. In 2006 riep de Boston Phoenix haar uit tot ‘Best National World-Music artist’. VREDENBURG LEEUWENBERGH 20:00 € 27,50 WOENSDAG 22 FEBRUARI

ZONDAG 4 MAART DI-RECT Is terug van nooit weggeweest. Hun jongste wapenfeit is de release van het album Time Will Heal Our Senses. Met het aantreden van de nieuwe frontman Marcel Veenendaal wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in de succesvolle geschiedenis van Di-rect. Een hoofdstuk vol creativiteit, nieuwe hits en energie, die hun nieuwe tour bij voorbaat historisch maakt: Hold on, the Times are changing! VREDENBURG LEIDSCHE RIJN 20:15 € 26 WOENSDAG 7 MAART WITHIN TEMPTATION New York, Madrid, Wenen, Boedapest, Moskou, Utrecht. Het is niet overdreven om te stellen dat Within Temptation momenteel Nederlands populairste band in het buitenland is. Het laatste album, An Acoustic Night At The Theatre, sloot aan in een reeks succesalbums, waaronder gouden en platina albums en een stroom TMF Awards, 3FM Awards, Edisons en de Popprijs 2005. Het zijn allemaal voortekenen voor een nieuwe en grootse tour! VREDENBURG LEIDSCHE RIJN 20:15 € 44,50

THE BOOTLEG BEATLES AND ORCHESTRA The

EXCLUSIVE 90’S: BACK TO THE FUTURE

Beatles bestaan niet meer, lang leve de Bootleg Beatles. Sinds de ‘Second Live’ Beatles een verpletterende indruk maakte op Oasis, David Bowie en Elton John, is hun roem alleen maar groter geworden. The Bootleg Beatles laten je de sfeer, de muziek en de gekte van de Beatlemania ervaren. VREDENBURG LEIDSCHE RIJN 20:15 € 33

GROTE ZAAL 22:00 € 7,50/€ 5 (V.V.K.) ZATERDAG 4 FEBRUARI

HOUSE! BOOM! BASS!: THE MEDICS GROTE ZAAL 22:00 € 12,50/€ 7,50 (V.V.K.) DONDERDAG 9 FEBRUARI

KRISIUN (BRA) + MALEVOLENT CREATION (USA) + VITAL REMAINS (USA)

In 1987 vond op 17 oktober het eerste officiële concert plaats in de Willem II Concertzaal: daarmee staat 2012 voor W2 Poppodium een jaar lang in het teken van dit 25 jarige jubileum. In de aanloop naar haar échte 25e verjaardag op 17 oktober 2012 zijn er o.a. speciale “25 jaar” concerten: shows van bekende bands die in het verleden een legendarisch concert hebben gegeven.

WOENSDAG 18 JANUARI

ROCKPOP BANDCOACH Music’sCool Den Bosch en W2 Popcollectief stomen je klaar voor het podium. 20:30 € 3,50 VRIJDAG 20 JANUARI VOOR TALENT WORDT GEKLAPT 8 (Finale Music Edition) 19:30 € 3,50 ZATERDAG 21 JANUARI PETER PAN SPEEDROCK (25 jaar W2 Poppodium) 20:00 € 15,50 ZONDAGMIDDAG 22 JANUARI WOOT + THE DEVILLES (W2 Poppodium in P79) 16:00 € 5 VRIJDAG 27 JANUARI CHE SUDAKA 20:00 € 14 ZATERDAG 28 JANUARI

ZONDAGMIDDAG 29 JANUARI OMNIA I Don’t Speak Human, Club Tour 2012 16:00 € 10 VRIJDAG 3 FEBRUARI

VREDENBURG LEIDSCHE RIJN 20:15 WOENSDAG 15 FEBRUARI

ZATERDAG 28 JANUARI

Boschdijkstraat 100, Den Bosch T (073) 6123422, info@w2.nl, www.w2.nl

GINO VANNELLI & JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW 20:00 € 27,50

MELISSA ETHERIDGE – UITVERKOCHT Mdungu

W2 POPPODIUM

Within Temptation

VERWACHT 9 MRT CinemaPassionata - Maria Markesini 10 MRT Randy Newman 15 MRT 4 elementen – 3JS 17 MRT An Appointment with The Waterboys

GROTE ZAAL 20:30 € 16/€ 13,50 (V.V.K.) ZATERDAG 11 FEBRUARI

BOSCHKILDE FESTIVAL: VIVIDLY FRANK + ONLY FATE REMAINS + WITNESS THE FALL + THE GALACTIC LO-FI ORCHESTRA 20:30 € 6 ZATERDAG 4 FEBRUARI 90’S NOW! 22:30 € 12,50 ZONDAG 5 FEBRUARI

HEAVY HANGOUT: ICAOS 15:00 € 5 DONDERDAG 9 FEBRUARI

DUSTIN O’HALLORAN + LUNAPARK (CARTE BLANCHE: W2 Poppodium i.s.m. De Toonzaal) 20:30 € 12,50 VRIJDAG 10 FEBRUARI MDUNGU 19:30 € 15 ZATERDAG 25 FEBRUARI

GRAMDIOOS: MARCO FARAONE (IT) + HERMANEZ (BE) + FREDDY SPOOL

MUCKY PUP (25 JAAR W2 POPPODIUM)

GROTE ZAAL 22:00 € 15/€ 12,50 (V.V.K.) ZATERDAG 25 FEBRUARI

20:00 € 16,50 ZONDAGMIDDAG 26 FEBRUARI

EXCLUSIVE 90’S: TELETUBBIES/BARBAPAPA/PURNO THE PURNO

SIGHTS & SOUNDS + CONSTANTS Enige show

GROTE ZAAL 22:00 € 7,50/€ 5 (V.V.K.)

in Nederland 15:00 € 12,50

KIJK VOOR HET VOLLEDIGE JANUARI/FEBRUARIPROGRAMMA OP WWW.PODIUMVICTORIE.NL

VERWACHT

VERWACHT 9 MRT Tool + NIN tribute night 10 MRT Dope D.O.D. 10 MRT Big Up!: Dion Cassius 17 MRT Rollin Presents Splendid 23 MRT Mad Sin (DE) 25 years 6 APR La Boutique Fantastique 15 APR Gare Du Nord 30 APR Gramdioze Koninginnedag: De Kraaien + Cirque Valentin e.a.

Martha Gómez

1 MRT Pallas + Argus 3 MRT Zer00s Heroes 4 MRT Agnostic Front + Death by Stereo e.a. (25 jaar W2 poppodium) 8 MRT Nits + Signe Tollefsen (25 jaar W2 Poppodium) 9 MRT Thomas Dybdahl (25 jaar W2 Poppodium) (@ Perron-3) 10 + 11 mrt fabrIQ Festival: Damien Jurado + Peggy Sue + Cass McCombs + Xiu Xiu e.v.a. 1 APR Acrostichon & The Gathering

LiveXS januari/februari 2012 57


WINSTON KINGDOM Warmoesstraat 13, Amsterdam www.winston.nl

ZATERDAG 21 JANUARI

ORGAANKLAP + GOOD MEAT + THE CROWNS Een live avond vol zweetfunk, opzwepende blues en royal rock. 21:00 UUR € 6 WOENSDAG 1 FEBRUARI

EXILE PARADE (UK) + HORSES ON FIRE (BE) 20:30 € 8 VRIJDAG 3 FEBRUARI

DEMENTED ARE GO! (UK) Live Psychobilly ZATERDAG 7 JANUARI

WHO JUMPED IN LIMOUSINES + ALLERGIC TO HORSES + MINXY NOIR De muziek van deze Amsterdamse indie-rock formatie laat zich kenmerken door sterke melodieën, dronende gitaren, psychedelia, subtiliteit, climaxmomenten en electronica. Dit alles voorzien van een stevige dosis energie! 21:00 € 6 WOENSDAG 11 JANUARI

MOJO FURY (UK) + ORANGE MAPLEWOOD Mojo Fury is een band die er de rockzweep over legt. Het is nietsontziende gitaarrock die op het podium altijd nog een versnelling hoger gaat. “Ze zijn nietsontziend, ze zijn spannend, ze zijn uitdagend, naast dat ze cool zijn, ze zijn een briljante band”, aldus de BBC. 21:00 € 5 VRIJDAG 13-14 JANUARI EMERGENZA FESTIVAL Europa’s grootste bandcompetitie. 19:00 € 12 DONDERDAG 19 JANUARI

GREY LOTUS + PREMONITION FACTORY (BE) Deze in Haarlem gebaseerde band maakt progressive/ experimental/post rock met sterke singer-songwriter invloeden. 21:00 € 7

58 LiveXS januari/februari 2012

Punk. 20:30 € 12 DONDERDAG 9 FEBRUARI

DEAD TO ME (USA) + WANDERLUST Live punk rock ’n’ roll. 20:30 € 9

WEKELIJKS CHEEKY MONDAY Drum ‘n bass met underground zwaargewichten DJ’s Insom, Edit, Loco en internationale acts. MAANDAG 21:00 € 7 LIVE ON THE LOW Hiphop, R&B, soul & open mic met hosts MC Complex en Swoop en dj’s illskills, MIC, Calvin John & guests. Artiesten als Dio en Dret & Krulle zijn hier ooit begonnen. DINSDAG 22:00 € 5 ONE NIGHT STAND Met DJ Jasper Weeda die sexy hits mixt van Amy tot Madonna, van Michael tot Prince en van Prodigy tot Shakira. WOENSDAG 24:00 € 3 OVERBOORD! Hit potenties, mix premieres, dance floor killers, met DJ Jasper Weeda (Paard, Cheese ball) en Baltic Bastian (3FM, BNN). ZATERDAG 23.30 € 5 SWAGGA Sunday night Dubstep mayhem door de Cheecky Crew met grote internationale artiesten en lokaal talent. Dj’s Spud, Insom, Gibbo and guests. ZONDAG 22:00 € 5

E LG

ND

E

A MA

ND

I

IV NL

EX

S

VO INTERVIEWS MET ONDER MEER:

> BLACK KEYS NAAR DE TANDARTS MET DRUMMER PATRICK > LAMBCHOP DE MEESTER IS BEDROEFD > SVEN HAMMOND SOUL VAN THE VOICE OF HOLLAND NAAR CLUBCIRCUIT PLUS: ALLES OVER PINKPOP 2012! DE VASTE RUBRIEKEN HEAR ME OUT EN COMING UP, DE COLUMN VAN ARNOLD SCHEEPMAKER, LOCALS ONLY, START ME UP EN VEEL MEER! OVERAL GRATIS VERKRIJGBAAR VANAF 29 FEBRUARI 2012


BINNENKORT LIVE TE ZIEN A PALE HORSE NAMED 02 feb DEATH + support act 03 feb BLOOD RUNS DEEP

AA BONDY

06 mrt 07 mrt

ADMIRAL FREEBEE SOLO

the rock temple - kerkrade melkweg - amsterdam paradiso - amsterdam tivoli - utrecht

GOTYE

17 feb 19 feb 20 feb

GRAVEYARD GREGORY PORTER

20 mrt

doornroosje - nijmegen

16 feb 17 feb

lantarenvenster - rotterdam paradiso - amsterdam

patronaat - haarlem paradijskerk - rotterdam GUANO APES 05 feb tivoli de helling - utrecht + support act ALPHA ACADEMY hedon - zwolle GUTTERMOUTH 25 feb doornroosje - nijmegen 21 jan mezz - breda GYM CLASS HEROES paard van troje - den haag INTERGALACTIC LOVERS 20 jan 21 jan AGNOSTIC FRONT 12 feb nieuwe nor - heerlen 27 jan + DEATH BY STEREO 04 mrt w2 poppodium - den bosch 28 jan + NAYSAYER + support act AGAINST YOUR SOCIETY 11 feb 16 feb 25 feb 03 mrt 06 mrt 08 mrt 09 mrt

16 mrt ALESANA + 02 feb melkweg - amsterdam JJ GREY & MOFRO WE CAME AS ROMANS JONATHAN JEREMIAH 12 mrt + IWRESTLEDABEARONCE + GLAMOUR OF THE KILL JONATHAN WILSON 07 feb AMORPHIS 13 jan dynamo - eindhoven 08 feb

+ support acts LEPROUS + THE MAN-EATING TREE

15 jan

AMOS LEE

16 jan 17 jan

+ special guests PUNCH BROTHERS

metropool - hengelo

JOSHUA REDMAN paradiso - amsterdam JUSTICE paradiso - amsterdam KAIZERS ORCHESTRA melkweg - amsterdam KARSU DÖNMEZ

ASKING ALEXANDRIA

27 jan

ATTACK ATTACK! AWOLNATION

09 mrt

tivoli de helling - utrecht

11 feb

melkweg (sugar factory) - amsterdam

AZARI AND III 10 feb BANE + CRUEL HAND 10 mrt + ROTTING OUT BONNIE ‘PRINCE’ BILLY 23 jan

paradiso - amsterdam

+ support act BLESS THE FALL + CHELSEA GRIN

+ support act ARCANE ROOTS

+ support act THIS LEO SUNRISE + SUSANNA

BOOTS ELECTRIC BRAD MEHLDAU TRIO CHAIRLIFT CHICKENFOOT CHRIS POTTER CHRIS REA CLAP YOUR HANDS SAY YEAH CLOUD CONTROL CUSTOMS

paradiso - amsterdam

28 feb

lantarenvenster - rotterdam

17 jan

013 - tilburg lantarenvenster - rotterdam

11 mrt

paradiso - amsterdam

paradiso - amsterdam tivoli - utrecht

21 jan de vereeniging - nijmegen 28 jan stadsgehoorzaal - leiden 03 feb cultureel cafe de amer - amen 05 feb thalia theater - ijmuiden

LIANNE LA HAVAS

13 jan 14 jan

mc theater - amsterdam bird - rotterdam

tivoli - utrecht

LITTLE DRAGON

04 mrt 05 mrt 06 mrt

effenaar - eindhoven melkweg - amsterdam tivoli - utrecht

LMFAO LONEY, DEAR

05 mrt

paradiso - amsterdam

19 jan 20 jan 21 jan 22 jan

vera - groningen willie - deventer tivoli de helling - utrecht rotown - rotterdam

MARK LANEGAN BAND

+ support act CREATURE WITH THE ATOM BRAIN

28 feb 29 feb 01 mrt

oosterpoort - groningen paradiso - amsterdam effenaar - eindhoven

MASTODON

03 feb

013 - tilburg

MUCHACHITO BOMBO INFIERNO MUCKY PUP

13 jan

melkweg - amsterdam muziekgebouw - eindhoven

20 feb

paradiso - amsterdam

10 feb 16 feb 23 feb 24 feb 16 mrt 18 mrt 19 mrt

paard van troje - den haag doornroosje - nijmegen rotown - rotterdam tivoli de helling - utrecht metropool - hengelo hedon - zwolle melkweg - amsterdam

DIAGRAMS DJ FOOD DRY THE RIVER DVS1 ED SHEERAN

06 mrt

paradiso - amsterdam

20 jan

melkweg - amsterdam

28 feb

tivoli de helling - utrecht

27 jan

melkweg - amsterdam

NEVER SHOUT NEVER

12 mrt

melkweg - amsterdam

+ support act TONIGHT ALIVE

ENSLAVED

24 feb

ENTER SHIKARI

10 mrt

EPICA

13 jan parkstad limb. theaters - heerlen 16 mrt 013 - tilburg

+ support act RED FANG

013 - tilburg atak - enschede

17 mrt

melkweg - amsterdam

23 mrt

doornroosje - nijmegen

13 jan

eurosonic - groningen

15 feb

paradijskerk - rotterdam

22 feb 24 feb

013 - tilburg het bolwerk - sneek

FOUR YEAR STRONG

02 feb

013 - tilburg

GAVIN DEGRAW

08 feb 09 feb

melkweg - amsterdam oosterpoort - groningen

paradiso - amsterdam

23 feb 25 feb

the rock temple - kerkrade w2 poppodium - den bosch

NADA SURF

10 feb

melkweg - amsterdam

NAPALM DEATH NASHVILLE PUSSY

02 mrt 28 jan 29 jan 16 jan

neurotic deathfest - tilburg monsters of mariaheide - erp het bolwerk - sneek melkweg - amsterdam

09 feb

paradiso - amsterdam

+ support act WATERS

NICK LOWE

bibelot - dordrecht + support act GERAINT WATKINS atak - enschede OTHER LIVES 31 mrt melkweg - amsterdam PAGAN FEST 18 mrt

EXAMPLE FELICE BROTHERS FIONN REGAN FIRST AID KIT FOLLOW YOU HOME

+ support act A LOSS FOR WORDS

28 feb 10 mrt

mezz - breda oosterpoort - groningen paradiso - amsterdam off_corso - rotterdam luxor live - arnhem

the rock temple - kerkrade

+ support act REVAMP* EVILE + support act 26 jan DR. LIVING DEAD + PORTRAIT 27 jan

lantarenvenster - rotterdam

13 feb 14 feb 15 feb 16 feb 17 feb

feat. MAD PROFESSOR

09 mrt 18 mrt

+ support act YOUNG GUNS

06 feb

paradiso - amsterdam

02 mrt

+ supp. act GHOST BRIGADE 26 feb

09 feb

doornroosje - nijmegen rotown - rotterdam melkweg - amsterdam

melkweg - amsterdam

perron 55 - venlo hedon - zwolle* de pit - terneuzen metropool - hengelo patronaat - haarlem

+ support act PASSENGER

paradiso - amsterdam paard van troje - den haag

02 feb

13 jan 27 jan 11 feb 17 feb 18 feb

DAWES DE AVONDUREN

patronaat - haarlem tivoli de helling - utrecht muziekgieterij - maastricht rotown - rotterdam

18 mrt

paradiso - amsterdam

D.A.D. DAVID SYLVIAN

melkweg - amsterdam

LAURA MARLING LEE SCRATCH PERRY

20 feb

+ support act CAPEMAN*

de pit - terneuzen

THE RAMONA FLOWERS

tivoli de helling - utrecht & THE ROBOTICS paradiso - amsterdam

12 mrt 10 feb

013 - tilburg

KINA GRANNIS 11 feb melkweg - amsterdam KITTY, DAISY & LEWIS 20 feb tivoli - utrecht KYLESA 18 feb doornroosje - nijmegen iduna - drachten + CIRCLE TAKES THE SQUARE + KEN MODE LAMB + support act 01 feb tivoli - utrecht tivoli - utrecht

18 mrt 19 feb 05 mrt

effenaar - eindhoven tivoli - utrecht paradiso - amsterdam

EMP PERSISTENCE 29 jan TOUR with SUICIDAL TENDENCIES + BIOHAZARD

REGGIE WATTS ROD RUBEN HEIN

19 jan

melkweg - amsterdam

27 jan

melkweg - amsterdam

28 jan 07 mrt

amphion - doetinchem paradox - tilburg

SEETHER SHARON JONES & THE DAPKINGS SHELBY LYNNE SHINEDOWN

26 feb

melkweg - amsterdam

21 feb 22 feb

paradiso - amsterdam tivoli - utrecht

28 feb

paradiso - amsterdam

06 feb

paradiso - amsterdam

SIGHTS AND SOUNDS + CONSTANTS SIMPLE MINDS SPEEDY J SPINVIS

26 feb

+ support acts HALESTORM + LIBERTY LIES

w2 poppodium - den bosch

18 feb

paradiso - amsterdam

27 jan

melkweg - amsterdam

18 jan 03 feb 04 feb 05 feb 09 feb

schouwburg - rotterdam effenaar - eindhoven atak - enschede mezz - breda oosterpoort - groningen

SUNRISE AVENUE T.MILLS TARJA TURUNEN

22 feb

tivoli de helling - utrecht

30 jan

paradiso - amsterdam

25 feb

effenaar - eindhoven

TEXTURES

11 mrt

013 - tilburg

for more shows check www.spinvis.nl

+ support act HANNIBAL + support act SYLOSIS

THE APPLES 16 mrt THE BOOTLEG BEATLES 07 feb AND ORCHESTRA 08 feb 09 feb 10 feb 12 feb 13 feb 14 feb 15 feb

paradiso - amsterdam goudse schouwburg - gouda muziekgebouw - eindhoven theaterhotel almelo - almelo philharmonie - haarlem theater de veste - delft paradiso - amsterdam oude luxor theater - rotterdam vredenburg leidsche rijn utrecht

THE COMPUTERS

13 jan 14 jan

melkweg - amsterdam merleyn - nijmegen

THE JAYHAWKS

05 mrt

tivoli - utrecht

THE MACCABEES THE MAINE

08 feb

paradiso - amsterdam

08 feb

melkweg - amsterdam

+ support act CHUCK PROPHET

+ support act DEAF HAVANA

THE MEN THE PRESIDENTS OF THE USA THE SOUNDS

22 jan

effenaar - eindhoven paradiso - amsterdam

24 feb

melkweg - amsterdam

+ special guest THE LIMOUSINES + opener KIDS AT THE BAR

THE WALKABOUTS

tivoli de helling - utrecht

22 jan (middag) roepaen podium - ottersum 22 jan (avond) paradiso - amsterdam

THEORY OF A DEADMAN 01 mrt THIN LIZZY 07 feb 08 feb

THOMAS MARTOJO TONY MACALPINE

tivoli de helling - utrecht patronaat - haarlem 013 - tilburg

27 jan

melkweg - amsterdam

24 feb 25 feb

the rock temple - kerkrade het bolwerk - sneek

TOWER OF POWER

13 mrt 27 mrt

oosterpoort - groningen paradiso - amsterdam

TRIBES TWIN ATLANTIC TYLER WARD UB40

26 feb

paradiso - amsterdam

19 jan

melkweg - amsterdam

03 mrt 26 jan 27 jan 28 jan 29 jan 07 feb 08 mrt 09 mrt 10 mrt 11 mrt 24 feb

melkweg - amsterdam 013 - tilburg zeelandhallen goes - goes muziekgebouw - enschede paradiso - amsterdam 013 - tilburg metropool - hengelo bosuil - weert de pul - uden boerderij - zoetermeer popcentrale - dordrecht

01 mrt 02 mrt 03 mrt 04 mrt WAR FROM A HARLOTS 18 mrt

lantaarn - hellendoorn paradiso - amsterdam boerderij - zoetermeer mezz - breda iduna - drachten

ULTIMATE EAGLES

VANNA + HUNDREDTH + THE GREENERY WALTER TROUT

MOUTH + AS BLOOD RUNS BLACK + I, THE BREATHER + THY ART IS MURDER WILCO 01 mrt oosterpoort - groningen

patronaatTivoli, - haarlem Effenaar, Patronaat en De Oosterpoort Kaartverkoop bij de plaatselijke voorverkoopadressen. LET OP! voor 26 dejan Melkweg, Paradiso, 013, ook bij de bekende voorverkoopadressen. Kijk op de website van het festival voor kaarten en meer informatie.

KIJK VOOR MEER CONCERTEN MET EEN

ekko - utrecht

13 mrt 14 mrt

lantarenvenster - rotterdam bimhuis - amsterdam tivoli de helling - utrecht

PROTEST THE HERO + LONG DISTANCE CALLING + BLOOD COMMAND + UNEVEN STRUCTURE RED SNAPPER 24 jan bird - rotterdam 25 jan

patronaat - haarlem strijp-s - eindhoven

013 - tilburg

+ TERROR + WALLS OF JERICHO + LIONHEART + CRUSHING CASPARS + NEW MORALITY + COPYKILL + SPITDOWN 17 feb 18 feb 10 mrt

10 feb 11 feb

vera - groningen 013 - tilburg

with ELUVEITIE + PRIMORDIAL + EQUILIBRIUM + NEGURA BUNGET + HEIDEVOLK + SOLSTAFIR PAUL RITCH (live) 27 jan melkweg - amsterdam

PORTICO QUARTET

REEL BIG FISH

+ support acts ORANGE + THE JB CONSPIRACY

OP CLUBSHOWS.LIVENATION.NL


THE GORILLAZ CHUCK TAYLOR ALL STAR COLLECTION COMING SOON AT:

LiveXS januari & februari 2012  

livexs januari & februari 2012 met o.a. kasabian, rats on rafts, 5days off, esns, eurosonic, noorderslag

LiveXS januari & februari 2012  

livexs januari & februari 2012 met o.a. kasabian, rats on rafts, 5days off, esns, eurosonic, noorderslag

Advertisement