LIVEIN ASKER VÅR/SOMMER 2022

Page 1

INFORMASJON - UTGAVE 1-2022 GRATISAVIS

NYTT I ASKER • JONNY SJO OG D’SOUND • REISE OG OPPLEVELSER • HELSE • KULTUR • EIENDOM AINA SKOLAND • HVALSTRANDFESTIVAL • HUNDEKJØRING • PORSCHE • SJÆLTORSDAG • ASKER BLUES KLUBB


KAMPANJE Gaveme som gleder

Strøket 8, Asker - Tlf. 66 79 70 00 Trevaren 8, Heggedal - Tlf 66 79 72 00 post@askinterior.no askinterior.no åpningstider: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-16.

-20% på bestilling av SAVE, PAIR og COUPLE

Strøket 8, Asker - Tlf. 66 79 70 00 Trevaren 8, Heggedal - Tlf 66 79 72 00 post@askinterior.no askinterior.no åpningstider: Man.-fre. kl. 10-18, lør. kl. 10-16.


RELEASE PEELING Veien til en flott, jevn og hårfri hud

Release Peeling er en kraftig, dyptgående peelingbehandling med naturlige ingredienser, produsert av danske Susanne Melchiorsen og utføres her i klinikken som den eneste i Norge. Release Peeling fjerner døde hudceller og reduserer overflatehinnen, samt minsker arr, porer, rynker, pigmenter og furer. Release Peeling fjerner de lette dunhårene i ansiktet og som mange kvinner synes er et problem både sommer og vinter. Ønsker du en glatt, jevn og hårfri hud, er dette behandlingen for deg. Kan utføres som ren hårfjerning eller som en del av en hudpleiebehandling. Se mer på www.asker-alternative.com

ELEKTROLYSE Ved kraftigere hårvekst er elektrolyse en mer permanent hårfjerningsmetode. Den kan brukes på alle hårfarger, lyse og mørke. Lang erfaring og gode resultater, ved riktig oppfølging. Ofte er det en fordel og kombinere Release Peeling på de finere hårene og elektrolyse på de stivere hårene.

Kirkeveien 230 (Lenken) Asker • Timebestilling: tlf 66 75 99 70 Online-booking og gavekort på www.asker-alternative.com


Ny sentrumsleder

Ny sentrumsleder

i Asker sentrum

Mari-Anne Smyth-Olsen har hatt en svært spesiell reise som sentrumsleder i Asker sentrum AS, siden hun begynte i jobben to måneder før pandemien slo til på vårparten 2020. Nå gir hun tømmene videre til Janniche Bjørge Nilsen, en annen dame mange i Asker kjenner til. Tekst: Aina Skoland Foto: Vibeke Glosli

D

4

a Mari-Anne Smyth-Olsen startet i jobben som sentrumsleder januar 2020, kunne ingen vite noe om den mildt sagt underlige tiden som sto foran henne, og oss alle. Mari-Anne har gjort en fantastisk jobb med å holde mot og handel oppe blant butikker, serveringssteder og tjenesteleverandører i Asker sentrum i en tid da nettopp dette må ha virket som en umulig oppgave. Hun skal ha en stor takk for innsatsen hun har lagt ned for å holde handelen i gang, og med det å trygge arbeidsplasser og livsverk. Vi håper at vi fortsatt vil se mye til Mari-Anne i fremtiden.

sentrum som både handelssted og møteplass. Janniche Bjørge Nilsen er ingen fremmed i Asker sentrum. Hun har, sammen med mannen, Leif Nilsen, vært aktiv på mange plan i bygda.

NY LEDER, GODT KJENT I ASKER SENTRUM Nå gir hun imidlertid stafettpinnen videre, og vi har tatt en prat med påtroppende leder for sentrumsforeningen. Det er en dame med mange tanker om

TID FOR NYE UTFORDRINGER Nå er de nye beboerne i Bankveien for lengst flyttet inn, og Janniche følte det var på tide med nye utfordringer. – Jeg er jo veldig glad i Asker, og har hatt min tilhørighet her helt siden jeg kom flyt-

– I 15 år har vi jobbet i Asker sentrum som drivere, først gjennom Asker treningssenter og etter hvert Boost smoothiebar, fram til vi solgte det for tre år siden. Etter det har hun jobbet med utvikling av Bankveien 10 og de nye boligene som er bygget der midt i sentrum, forteller Janniche som opprinnelig er utdannet eiendomsmegler.

tende fra vestlandet i 1981, smiler hun. – Asker sentrum har jeg et nært forhold til etter å ha vært driver i mange år, men også som organisator av Askerspurten og ulike samarbeid som for eksempel med Asker Produkt da vi laget Askerbrødet. Ut fra det mener jeg at jeg har en ganske klar oppfatning av jobben jeg går inn i, forklarer Janniche som så smått begynte i stillingen fra 1. mars, men som vil ta over for fullt fra etter påske. Da vet hun hva som vil stå øverst på agendaen. – Først og fremst vil jeg snakke med de som driver med handel og tjenester her. Høre hva de ønsker seg, og hvordan de vil at fremtidens sentrum skal være. Denne stillingen dreier seg først og fremst om samarbeid, og sørge for at alle trekker i samme retning.


Ny sentrumsleder

Janniche Bjørge Nilsen er et kjent ansikt i Asker etter å ha vært aktiv på ulike plan i Asker sentrum i en årrekke. Nå er hun klar til å lede Asker sentrum AS.

VI MÅ STARTE Å LEVE IGJEN Hvilken retning man skal trekke i, mener Janniche er et usedvanlig enkelt spørsmål å besvare i disse dager. – Nå har vi alle ligget nede i to år, så det må jo gå oppover. Men jeg tror ikke nødvendigvis det vil gå av seg selv. Vi må alle ta i et tak nå. Våkne litt igjen. Vi som kunder må begynne å gå ut og spise, handle i fysiske butikker, møtes og gjøre andre ting, og butikkene må våge å åpne døren og invitere inn på ekte igjen.

Så vil jeg etter hvert begynne å sette min signatur på flere ting, gjøre jobben på min måte. Jeg er for eksempel veldig opptatt av spørsmålet om hvorfor folk skal være interessert i å ta turen til Asker sentrum, eller alle andre fysiske handelssteder for den saks skyld. Jeg tror det er viktig å ha en god mix av butikker og attraktive spisesteder og cafeer, men også andre ting som skjer. Møteplasser, grunner til å «henge» i sentrum på en god måte.

selgende grunner til å henge her, i hvert fall ikke på en god måte, sier hun, og innrømmer at hun drømmer om å sette i gang arrangementer som utekino, bilshow, musikk og mat og mye annet. – Og Askerspurten, legger hun til. – Den ble lagt ned da vi solgte treningssenteret vårt, men den tror jeg kanskje det er på tide å ta fram igjen, smiler hun lurt.

Hvordan man skal få ting til å gå oppover igjen er et litt mer utfordrende spørsmål, men Janniche har tenkt på det og.

VIL GI UNGDOMMEN MØTEPLASSER Det er spesielt én gruppe Janniche er opptatt av å nå fram til.

– Jeg tror dessuten at et enda tettere samarbeid mellom sentrum, Trekanten, kulturhuset og kommunen, kan åpne for mange nye muligheter nå som vi står klare til å re-starte samfunnet.

– I starten tenker jeg at jeg i stor grad vil ta over de arrangementene og planene som allerede er lagt, i tillegg til å snakke med de andre aktørene i sentrum.

– Vi trenger å få flere unge mennesker til sentrum. Det er de unge som er fremtidens kunder, gjester og publikum. Sånn som det er nå har de ikke så mange

Jeg gleder meg i hvert fall til å sette i gang, og håper og tror at vi skal få en fin og sosial vår og sommer, smiler Janniche.

5


Suhms Gate 28 - 0362 OSLO www.livein.no SALG

NY SENTRUMSLER I ASKER SENTRUM 04

Sigurd Sperbund

REISE OG OLLPEVELSER 08

sigurd@livein.no

NYTT I ASKER: SENTRUM 10

GRAFISK PRODUKSJON

NYTT I ASKER: TREKANTEN 18 NYTT I ASKER: WETTRE 22

grafisk@livein.no

10

SKRIBENT Aina Skoland ainaskoland@hotmail.com

NYTT I ASKER: HOLMSBU 22

FOTOGRAF

NYTT I ASKER: HEGGEDAL 23

Vibeke Glosli

NYTT I ASKER: SLEMMESTAD 24

TRYKK

NYTT I ASKER: SÆTRE 24

Aller Trykk DISTRIBUSJON

NYTT I ASKER: VOLLEN 25 PORSCHE CAYENNE PLATINUM EDITION 30 JOBBASKER OPPORTUNITY 32 AINA SKOLAND: SOLGT 30

Posten

54

Kontakt kundeservice 22 03 00 00 LIVEIN Asker distribueres med Posten

LARS G. REIN HELLIESEN 40

til alle husstander i Asker som en gratisavis.

SMAKE AV SICILIA 41

Hvis du mot formodning ikke ønsker å motta magasinet må du reservere

LILLE HAVELI 44

deg mot å få gratisaviser på postkassen.

SKJÆLTORSDAG 48

Dette er en annen reservasjon enn

40

”Nei takk til reklame”. ©

Alle rettigheter reservert.

Innholdet i bladet må ikke reproduseres, gjengis eller på noen måte lagres uten tillatelse fra utgiveren.

54 KART/BUTIKKOVERSIKT 52

44

JONNY SJO OG D’SOUND 54 ASKER BLUES KLUBB 58 KULTUR 62 HVALSTRANDFESTIVAL 65 ALADDIN JR. 70 HENNIE OG HUNEKJØRING 74 ASKER TANNREGULERING 78 A-MEDI HJELPER DEG MED ARTROSE 82

58

SJØSTRAND GARTNERI 84

S

N VA

EM ÆRK

BOLIGMARKEDET 92 ADVOKTENSHJØRNE: BRUK AV KONTANT 94 6

74

Tryksag 5041-0806

E

T

BOLISTYLING 88

Foto: Arkiv LIVEIN 2/2013 OMJ Modeller: Hanna Sophie, Andreas, Fredrik Lokasjon: Villa Malla


Er du senior i Asker og synes det er vanskelig å bruke mobiltelefon, nettbrett eller PC?

Da kan du få hjelp av oss i Seniornett Asker og Seniornett Røyken. Ring og fortell oss hva du trenger hjelp til, så avtaler vi når en veileder med rett kompetanse ringer deg tilbake. Hjelpen er gratis.

Kontakt oss på telefon: 940 26 316 Tirsdag, onsdag og torsdag klokka 11.00 - 14.00 Du kan også stikke innom oss for gratis individuell veiledning på ett av følgende ni steder: Slemmestad innbyggertorg 8. og 22. mars, 26. april, 10. og 31. mai klokken 13.00-15.00 Aktivitetshuset gamleskolen Spikkestad Datahjelp: 1., 15. og 29. mars, 5. april, 3. og 24. mai samt 7. juni klokken 13.00-15.00. Nettkafe: 16. mars, 27. april og 11. mai klokken 13.00-15.00 Holmen innbyggertorg mandag klokken 11:00-13.00 Vollen/Huset i Vollen 1. og 3. tirsdag i måneden klokken 11.30-13.00 Annonsen er finansiert med midler fra Helsedirektoratet.

Borgen innbyggertorg tirsdag klokken 10.00-12.00 Heggedal innbyggertorg tirsdag klokken 14:00-15.30 Asker innbyggertorg onsdag klokken 11.00-14.00 Sætre innbyggertorg 2. og 4. mandag i måneden klokken 14.00-15.30 Tofte innbyggertorg 1. og 3. mandag i måneden klokken 14.00-15.30

Husk å ta med deg PC, nettbrett eller mobil, og nødvendige passord!


Annonse

KORTREISTE OPPLEVELSER I KØ Asker har, fra sør til nord, mangt og mye å by på av reiseliv og opplevelser. Asker kommune ønsker nå å løfte fram denne næringen med tanke på å fremme arbeidsplasser som har stått i hardt vær de siste to årene. Da er det viktig at du og jeg er med på laget.

Tekst: Aina Skoland - Foto: Jostein Heidenstrøm

R

eiseliv- og opplevelsesnæringen gir arbeid og livsgrunnlag for mange lokale arbeidstakere, i tillegg til at de er med på å berike nærtilbudet og hverdagen til glede for alle oss andre. – Det finnes utallige mennesker rundt om i hele Asker som står på, gjerne hver eneste dag i uken, for å tilby sine gjester og kunder autentiske overnattinger, god og kortreist mat, kanopadling, turer, kunnskap og

8

moro, understreker Ann Kristin Hagby. Hun er rådgiver for reiseliv og opplevelser i Asker kommune. Er det noen som har god kjennskap til hva som rører seg rundt om, og ikke minst til hvilken innsats som legges ned for å holde hjulene i gang etter to år med pandemi, er det henne. – I all hovedsak dreier dette seg om små bedrifter. Marginene er knappe, og sårbarheten høy. De trenger all den omsetningen de

kan få, om det så bare er at man tar en ekstra kaffekopp, eller kjøper med seg en sjokolade på veien. Mange av dem ligger med mer eller mindre brukket rygg etter pandemien, men mange har også brukt denne tiden til å utvikle nye og spennende tilbud. Det er altså fortsatt mulig å få seg noen spennende overraskelser under planleggingen av årets vårhelger, med andre ord.


reiseliv og opplevelser i asker

Kortreist og autentisk Allerede før pandemien så vi en tydelig trend i nordmenns, og askerbøringers, reise- og ferieønsker. Vi ville ha det kortreiste, det bærekraftige, det ekte. Og hvem kan vel klandre oss for det? Vi bor jo i et fantastisk område som har mye å by på for liten og stor. De siste to årene har trenden naturlig nok forsterket seg, og mange av oss har virkelig fått øynene opp for tilbudet vi har praktisk talt rett utenfor stuedøren. Jo da, en solstol under en palme på et varmt sted er fortsatt ikke å forakte en gang imellom, men for alle de andre kveldene, helgene, ferieukene og hverdagene, trenger vi knapt å mangle noe her vi bor.

Stadig nye skatter Hagby er en som har god oversikt over hva som finnes av tilbud rundt om i kommunen vår, enten det er hundekjøring på Bergvang, duften av nybakte skoleboller i Bryggerhuset på Frøt-

vedt, eller en omvisning i den fantastiske kunstnerkirken i Holmsbu. Badestrender, gårdsutsalg, lokale matprodusenter og små, lokale restauranter. – Selv jeg blir stadig overrasket over å oppdage nye skatter, smiler hun.

innen kommunen, som virkelig avgjør om all innsatsen som legges ned fører til bærekraftige arbeidsplasser. Derfor oppfordrer vi folk til å se seg om i egen kommune denne våren og sommeren.

Småbedriftene trenger deg

Lurer du på hva du kan finne på i Asker?

Asker kommune legger nå ned et stort stykke arbeid i sin satsing på nettopp reiseliv og opplevelsesnæringen med sin nye handlingsplan. – Vi jobber blant annet med å få oversikt og å skape samarbeid og nye muligheter. Dessuten er vi opptatt av å finne bedre måter å informere publikum om det store tilbudet som finnes. Gjøre det lettere tilgjengelig for folk flest, forklarer Hagby. Kommunen gjør med andre alt de kan for å fremme arbeidsplasser og investeringer i reiseliv- og opplevelsesnæringen, men Hagby innrømmer at den aller viktigste faktoren i regnestykket, det er deg og meg. – Det er besøkende til kommunen, men ikke minst besøkende

www.hvaskjeriasker.no www.visitgreateroslo.no Sjekk også ut Facebooksidene til: Vollen Handelssted Handel på Tofte og Filtvet Det skjer i Sætre Asker sentrum Holmsbuopplevelser De ulike innbyggertorgene


SENTRUM

Tekst: Aina Skoland NÅ VENDER LIVET TILBAKE! Foto: Mari-Anne Smyth-Olsen

D

enne våren har vi ventet lenge på! Selv om smittetallene fortsatt er høye, er restriksjonene endelig borte. For butikker og serveringssteder er dette bokstavelig talt en ny vår, og stemningen er høy. Mange har imidlertid gått gjennom tøffe tider, og små firmaer står sårbare igjen. Derfor gjentar vi det vi har sagt utallige ganger de siste to årene, men som ikke er mindre sant i dag; Bruk ditt nærmiljø. Handle i butikkene, spis og drikk på serveringsstedene, unn deg lokale opplevelser, eller ta deg en kortreist overnattingstur. Som om det ikke er nok at du får gode lokale varer og tjenester, levert av blide mennesker, får du også bidra til at arbeidsplasser og initiativ i ditt nærmiljø får bestå. Det trenger vi, likeså mye som de trenger oss.

10


Klar for en mer

BÆREKRAFTIG hverdag?

Legg dagligvarehandelen til Handlekraftig og gjør miljøet en tjeneste! Hos oss får du økologisk mat og varer i løsvekt. Tar du med egen emballasje er det enda mer å vinne! Alt kan brukes bare det er tomt og rent. Flasker, bokser, glass og nett. Du finner oss i Meierisvingen 2, i den grønne svingen i Asker sentrum/ mot Bakerløkka, plassen utenfor kulturhuset.

NY LEDER I ASKER SENTRUM Foto:Vibeke Glosli

M

ange i Asker kjenner godt til Janniche Bjørge Nilsen, og nå får vi se enda mer til henne. Hun er nemlig ny leder i Asker sentrum AS. Du kan lese mer om henne og hva hun tenker om jobben hun skal inn i, akkurat nå som samfunnet skal opp og stå igjen, et annet sted i bladet. Vi i LIVEIN vil samtidig benytte muligheten til å takke avtroppende leder, Mari-Anne Smyth-Olsen, for en fantastisk innsats i en pandemi da handel og sentrumsliv har vært en bortimot umulig oppgave.

Åpent man-lørd 10-18 (16) Instagram: @handlekraftig | Facebook: @handlekraftig TikTok: handlekraftig

UTBYGGING I ASKER SENTRUM – EN OPPDATERING Foto:Vibeke Glosli, Arkiv 2017

D

ette er noe av en føljetong, men vi vet at mange er interessert i oppdateringer på utbyggingen i Asker sentrum. Nå har vel de fleste fått med seg at rundkjøringen i Kirkeveien/Hagaløkkveien har åpnet, og at man dermed kan kjøre inn og ut av sentrum via Bankveien, sånn som vi har gledet oss til lenge. I løpet av de siste dagene før du kan holde dette magasinet i hendene, er det også meldt at det er planlagt å åpnes for gjennomkjøring over til Lenken fra Bankveien og den nye rundkjøringen. Til påske blir det enda bedre. Da kan man igjen kjøre gjennom hele veien fra Bankveien og opp til Drammensveien. Det er som kjent ikke bare infrastruktur og kjøremønster som er under utvikling

i Asker sentrum. Vi prøver å oppdatere dere på alt som skjer, men i dette tilfellet er det et par større prosjekter som ikke blir ferdig i tide til å være med i denne utgaven, men som vi likevel tenker at er verdt å nevne. I Wesselkvartalet jobbes det nemlig for tiden med å forberede intet mindre enn tre nye serveringskonsepter: Joe & The Juice, Backstube og en ny

ølbar. Vi ønsker alle de nye konseptene velkommen til Asker, og vil sørge for å holde dere oppdatert. På torget i Wesselkvartalet er det fortsatt mye byggearbeider på gang, men her ligger det an til å bli et hyggelig torg med parkområde, rennende vann og bocciabane i tide til 17. mai, så det bare å glede seg til en hyggelig sommer i Asker sentrum.

11


TOUR DE FOOD 6. – 8. MAI Foto: Asker sentrum

T

our de Food er en omreisende Food Truck festival, som kommer til Asker den første hele helgen i mai. Det er overhengende fare for å bli overmannet av fristende dufter og deilige smaker når 10 – 15 Food Trucks inntar Asker sentrum med et vell av eksotiske impulser og mat fra ulike verdensdeler. Følg med på www. askersentrum.no når det nærmer seg så du får utnyttet dagene, og magemålet, best mulig.

HUD ASKER BLIR STADIG STØRRE Foto:Vibeke Glosli

E

tter at Hår Asker flyttet et par titalls meter inn i Smuget, mistet også Hud Asker sin nærmeste nabo. De sitter ikke rundt og depper av den grunn. For noen måneder tilbake åpnet de en ny avdeling på Trekanten senter, men nå tar de også over lokalene etter Hår, og utvider salongen i Strøket. – I det nye lokalet vil vi fokusere på en

12

medisinsk avdeling, forteller Lene Fidjeland Vassbund, som eier og driver Hud Asker sammen med Gunn Kalsveen. – Vi har bygget opp et team med helsepersonell; leger, sykepleiere og en autorisert fotterapeut, som trenger litt mer plass for å utføre sine behandlinger. Da ble det en god løsning å utvide, forteller Lene som er klar over at de tar et stort steg. – Ja, vi vet at vi gaper litt høyt, men det

har gått bra før, så det går sikkert bra nå og, ler hun. I den nye avdelingen vil de også ha et utvidet tilbud av behandlinger, som for eksempel ulike laserbehandlinger med tanke på fjerning av hår, blodkar og neglesopp, for å nevne noe. – Dette er behandlinger som ofte blir etterspurt, så vi vet at det er et behov der ute. Nå gleder vi oss til å flytte inn i nye lokaler om en drøy måneds tid, smiler Lene fornøyd.


En levende småby! Etter 2 år med nedskalert morro gleder vi oss enormt over at vi igjen kan invitere til arrangement nå mot sommeren som blandt annet; Tour de Food, Bondens Marked og Sommerdag ! Følg med på vår nettside for kommende arrangement i sentrum på www.askersentrum.no

Tour de food kommer til Asker sentrum 6.-8. mai

Scan kode for å se kommende arrangement


SOMMERDAGEN I ASKER SENTRUM Foto: Mari-Anne Smyth-Olsen

E

tter lite organisert moro i Asker sentrum i to år under pandemien, er det endelig på tide å samles til Sommerdagen i Asker sentrum 11. juni. Planene er ikke helt i mål enda, men det blir i hvert fall bilfritt sentrum, bondens marked og masse aktiviteter for store og små. – Jeg tenker vi må vekke sentrum med litt moro denne lørdagen, sier påtroppende daglig leder for Asker sentrum AS, Janniche Bjørge Nilsen.

SHAKE IT, BABY! Foto: Mats Høilund

T

rening er mer enn bare fysisk aktivitet. Det er også sosialt samvær, og ikke minst påfyll av god næring, sier Simen Klausen på Asker Treningssenter. – Derfor, og fordi vi vet at det har vært et ønske om det blant askerbøringer, har vi åpnet Shake it Kafé og smoothiebar ved inngangen til Asker Treningssenter. Han forsikrer imidlertid at kafeen ikke er forbeholdt medlemmer av treningssenteret. – Neida, her er det åpent for alle. Vi håper medlemmer vil samles her etter en god treningsøkt, men også at folk kommer inn bare for å ta seg en smoothie, proteinshake eller kaffe, smiler han. – Alle er velkomne.

14


LILLE HAVELI HAR ÅPNET Foto:Vibeke Glosli

E

n annen restaurant som har gjort seg bemerket i Wesselkvartalet de siste månedene, er Lille Haveli, som serverer indisk småretter og gatemat. Du kan lese mer om Lille Haveli, og innehaver Sumit Kaushiks harde arbeid for å skape sitt eget restauranteventyr, et annet sted i bladet.

ENDA MER TUK TUK! Foto: TukTuk -Thai Diner & Takeaway

T

hailandsk gatemat har vist seg å være svært så populært i Asker. Faktisk så populært at Tuk Tuk – Thai Diner & Takeaway nå utvider. – Vi lager et separat kjøkken i underetasjen for take away og catering i de travleste periodene, forklarer eier og daglig leder Espen Mosbakk. – På denne måten kan vi sikre god oppfølging og service til gjestene i restauranten, selv med høyt trykk på takeaway. Hvis du nå bekymrer deg for om du går

rett vei neste gang du skal hente mat på Tuk Tuk, kan Espen berolige deg. – Det blir en egen inngang, men den er ikke mer enn ti meter unna, i nedkjøringen til garasjeanlegget i Wesselkvartalet og Kiwi. Vi lover å informere om hvor maten skal hentes når kundene våre ringer inn sin bestilling, og så er det selvfølgelig ingen krise om man går feil og inn i restauranten når man kommer for å hente en deilig middag til å ta med hjem, smiler Espen.

15


STELL TIL GUTTA Foto: Shamal Amini

E

n travel mann om dagen, er Shamal Amini, kjent blant venner som G.O.A.T (Greatest of All Times, et fotballuttrykk, red. anm.) for sine egenskaper som barberer. Dette er da også navnet på barbersalongen han har åpnet i det hvite trehuset i Knut Askers vei 5, de gamle lokalene etter Baker Hansen som Shamal har renovert fra topp til bunn. – Vi klipper og barberer menn, forteller Shamal, som har fått merke at det er en økende trend blant gutta å ta litt bedre vare på hår og skjegg. Og ikke bare det. – Vi har også enkelte ansiktsbehandlinger, som dyprens og fuktighetsmaske, så her skal vi sørge for at også mannfolka blir tatt godt vare på, sier han. Foreløpig jobber Shamal alene i salongen, men etterspørselen etter hans tjenester er stor, og han er ganske så fullbooket. Nå har han bestemt seg for å utvide staben sakte, men sikkert, for å kunne opprettholde den gode kvaliteten han har blitt så kjent for.

NYTT TILBUD PÅ A-MEDI; BEHANDLING AV ÅREKNUTER Foto:Vibeke Glosli

A

-Medi spesialistklinikk i Asker sentrum har tatt inn en ny lege. Thomas Nyheim er spesialist i karkirurgi, og skal jobbe med behandling av åreknuter ved klinikken. Dette er noe han har lang erfaring i, med nesten 5000 operasjoner med fjerning av åreknuter bak seg. Behandlingen gjøres etter grundig utredning med ultralyd, og utføres ved hjelp av flere ulike teknikker, inkludert laser, som alle kan utføres på klinikken

16


Håndlagde og kortreiste marsipankaker til alle festligheter!

Fylt med skogsbær og bringebærkrem

Velkommen til Asker Tannregulering Vi tilbyr de nyeste innen tannregulering for barn, ungdom og voksne.

Strøket 6, Asker Bestilling: mat@askerprodukt.no Tel: 469 55 559 Man-fre 8-17 Lør 8-16

Torvveien 7 | 1383 Asker | 66 90 20 20 info@askertannregulering.no

Velkommen!

17


TREKANTEN GOD STEMNING PÅ TREKANTEN Foto: Trekanten kjøpesenter

D

et er lenge siden siste vi har kunnet samles om handelsarrangementer og aktiviteter med gode tilbud hos butikkene. Derfor er det litt spesielt for Trekanten når de nå inviterer til vårens salgsdager 24. – 26. mars. – Da inviterer vi til masse gode tilbud og familieaktiviteter på senteret, forteller senterleder Kristine Eknes Blom. – Lykkehjul med premier, rabatter og stativåpninger, utdeling av makroner, tegneverksted for barn, håndmassasje, boksignering og barneaktiviteter, og selvfølgelig topp stemning. Det blir altså litt av hvert å ta tak i denne helgen, og Kristine gleder seg til å ønske velkommen til vårens salgsdager på Trekanten. Når salgsdagene er over, er det ikke sånn at de lener seg tilbake og hviler på laurbærene på Trekanten. – Nei, da begynner vi planleggingen av Trekantens 25-års jubileum som vi skal feire i uke 19. Da vil vi også fylle senteret med lokale innslag, gode tilbud og festlige aktiviteter hele uken, så det gleder vi oss til!

Velg 2, betal for 1 Når du kjøper designerbriller fra

Alltid 2-års garanti

1595kr Specsavers Asker Trekanten Tlf. 66 78 08 75

Bestill synsundersøkelse på specsavers.no

Når du kjøper 2for1 på designerbriller fra 1595 kr får du den rimeligste med på kjøpet, uavhengig av valg av brilleglass og tilleggsbehandlinger i henhold til prisliste. Standard enstyrkeglass (1,5 indeks) er alltid inkludert. Eventuell synsprøve er ikke inkludert. Kan ikke kombineres med 60+ eller andre tilbud. 2for1 er personlig og kan ikke deles med andre. ©2022 Specsavers

18


Sentrumsgavekort Gled noen med et gavekort som kan brukes i et stort mangfold av våre medlemsbedrifter i sentrum! Sentrumsgavekortet er en sikker vinner og den perfekte gaven som gjør at folk kan velge selv. www.askersentrum.no

Takk for at du handler lokalt !

Scann QR koden for kjøp av gavekort


Hos AnneBe finner du bl.a. Manuela Conti Frank Lyman J Ribkoff Marc Cain ella&il Brax Robell Bessie m.m.

GODT UTVALG I KORTE OG LANGE KJOLER

Strøket 7, Asker • 66 79 47 70

Tegn Linseavtalen og få solbrille med på kjøpet

Få linser rett hjem - enkelt, fleksibelt og praktisk! Velg solbrille til en verdi inntil kr 1500

Interoptik Asker, Strøket 9, 1383 Asker, tlf 66 79 51 70

Ring 908 50 787 Eller bestill time på: ledigtime.no Følg oss på sosiale medier insta og face for inspirasjon og nyheter! @kamfrisor RØYKEN Bassengveien 1, 3440 Røyken

20

HEGGEDAL Trevaren 24, 1380 Heggedal


Noen kan turn ...

... jeg kan juss Din advokat i Asker og Bærum Over 20 års erfaring med rådgivning og tvisteløsning Samarbeider med de største advokatfirmaene i Norge (tidl. partner i Haavind, Oslo) Holmen Senter, 6. etasje, inngang fra 4. etasje | T: (+47) 9181 3565 | www.aomo.no | omo@aomo.no


WETTRE STERKERE SAKER FRA WETTRE BRYGGERI Foto: Marius Hansen

E

t av utslagene av de siste par års nedstengninger og skjenkerestriksjoner, var at gutta på Wettre bryggeri sto i fare for å måtte helle ut flere tusen liter øl som var i ferd med å gå ut på dato. Da fikk de en sterk idé. – Vi har tenkt lenge på at vi burde ha flere ben å stå på. Det er tøft å drive et lite bryggeri, og en pub har jo vist seg å ikke være den mest stabile inntekten de siste to årene, forklarer Hans E. Wettre, en av gründerne bak bryggeriet. – Ikke hadde vi lyst til å tømme så mye brukbar øl i sluket heller, så vi søkte om å få midler til å skaffe det lille vi trengte av ekstrautstyr for å kunne produsere sterkere saker i bryggeriet vårt. De fikk tilslag på støtte, og dermed var neste kapittel av sagaen om de handlekraftige gutta bak Wettre bryggeri i gang. – Vi startet med å bruke øl vi visste kom til å bli til overs, til å utvikle Wettre London dry gin, og den flyr nå ut av hyllene på de lokale Vinmonopolene, smiler Hans, men han har flere overraskelser. – Vi har også brent whisky, men den må jo ligge noen år, så det får vi komme

tilbake til. Whisky er ikke det eneste av prosjektene som koker i bryggeriet de trenger en smule tålmodighet til. – Det er riktig, vi er også i god gang med å forberede årets juleakevitt, humrer Hans. Wettre bryggeri er ikke i tvil om hvilket marked som er deres viktigste. – Vi lager våre produkter først og fremst for nærområdet. Det er gøy å se at folk i Asker og Bærum velger lokale produkter, men vi hadde ikke hatt noe imot om utlendingene skulle kaste seg over drikkevarene våre heller, innrømmer Hans, som altså har mye og mangt spennende i rør og gryter på bryggeriet.

HOLMSBU NÅ KOMMER TOGET TIL HOLMSBU Foto: minitog.no

N

ei, dette er ikke en sak om ny infrastruktur og utbygging av jernbanespor til Holmsbu. Holmsbu har rett og slett ordnet seg selv. – I fjor sommer prøvde vi ut et sommertog én helg, og responsen var overveldende, forteller Monica Grønnvoll Aaen fra Badehotellet i Holmsbu. – På lørdagen var det 800 mennesker innom toget som kan ta totalt 56 mennesker på en gang, det var som 17.mai her, ler hun. I år har ni ulike næringsdrivende i Holmsbu tatt saken i egne hender og gått sammen om å anskaffe sitt eget lille, røde tog, med blant annet bidrag fra Holmsbu Opplevelser og Asker

22

kommune. Toget vil trafikkere området hver dag hele skoleferien. – Vi så i fjor at det gjorde det mye lettere for folk å bevege seg rundt i området uten bil. De som var på Knatvoldstranda camping kunne ta turen inn til Holmsbu for å spise på en av restaurantene, og folk som oppholdt seg i sentrum fikk muligheten til å ta seg en tur til Rødtangen. Nå gleder vi oss til en hel sommer med toget, sier Monica fornøyd. Holmsbutoget vil få stoppesteder som Holmsbu Torg, Holmsbu Resort, Holmsbu kirke, Knatvoldstranda, Rødtangen, og vil gå fra Holmsbu torg ca. hver halvtime.


DITT LOKALE HANDELSSTED

hygg deg i heggedal


SLEMMESTAD VELKOMMEN TIL ITALIA, PÅ RORTUNET Foto: Bel Mondo

A

t Slemmestad har fått et nytt og lekkert kjøpesenter i Rortunet, det vet vi jo, men nå har de også fått sin egen etterlengtede italienske restaurant. Bel Mondo restaurant ligger i enden av Rortunet, og har inngang fra kjøpesenteret, men også egen inngang utenfra, og de vil dermed ikke være avhengig av senterets åpningstider. – Her er det godt å være, slår daglig leder, Ann-Helen Pettersen, fast. – Folk her omkring har savnet et sted der de kan møtes og samles over et glass vin og en matbit, så vi merker absolutt at vi er velkomne her, smiler hun. For tiden er Ann-Helen travelt opptatt med å sørge for at gjestene på de 100 sitteplas-

sene innendørs trives, og koser seg med et godt utvalg av pizza, pasta og andre italienske delikatesser, men snart blir det enda mer travelt. – Vi er i ferd med å rigge til på uteserveringen også, og håper det skal være på plass i tide til å nyte solfylte måltider gjennom påsken. Da skulle det vel vært klart, da, for å nyte alle de beste smakene fra Italia.

SÆTRE

ASKER TREBÅTFESTIVAL Foto: Asker Trebåtfestival

D

en første helgen i juni, nærmere bestemt 3. – 5. juni, blir havnen i Sætre, og Oslofjorden utenfor, et imponerende og nostalgisk skue. Da er det nemlig klar for Asker trebåtfestival. Det er sjette gang festivalen avholdes, skjønt den tidligere bar navnet Hurum trebåtfestival. Nå er den altså i gang igjen, under nytt navn, og etter et par års pandemipause. Denne junihelgen vil vannkanten være verdens navle i Sætre. – Vi starter opp klokken 15.00 på fredagen med klassisk regatta med historiske båter, forteller Peter Ennals,

24

som er en av ildsjelene bak festivalen. – Samtidig vil det på denne tiden fylles opp med flotte veteranbåter i gjestehavnen i Sætre. Det blir skøyter, motorbåter, snekker og mange andre vakre trebåter, rundt 80 eller 90 i tallet, ivrer han. Selve den offisielle åpningen foregår klokken 19.00 samme kveld, på torget i Sætre. – Da kommer alle som driver handel og servering i Sætre til å ha masse spennende tilbud og aktiviteter, i tillegg til at det blir konserter og annen underholdning hele helgen, forteller Peter. Festivalen gir seg ikke etter den første

kvelden, og fortsetter helgen gjennom med aktiviteter av maritim karakter for barn og ungdom, utstillere på land, motorbåtparade, og enda en regatta. – Vi håper så mange som mulig vil ta turen til Sætre denne helgen, enten de kommer til lands eller til vanns, sier Peter som gleder seg til endelig å lage trebåtfestival igjen. – Vi tar også imot påmelding til regattaer og oppankring i havna så lenge det er plass til det. For mer informasjon, samt påmelding, se www.askertrebaatfestival. no, eller følg festivalen på Facebook.


Velkommen til idyll i Vollen butikker - velvære - bespisning

Beautyjunkie

KeramikkHjørnet Etb. 2004

/

Vollen www.tandbergeiendom.no


VOLLEN STASELIG BESØK I VOLLEN Foto: Johan Brandt

D

en 9. juni kommer selveste Christian Radich til Vollen. Den flotte skuta som ble bygget i 1937 har hatt en lang og trofast tjeneste som skoleskip, og har ingen planer om å pensjonere seg på lenge enda. Når den lett gjenkjennelige båten legger til kai på den nyeste gjestebrygga i Vollen, er det som et resultat av et samarbeid mellom Asker, Vollen Marina og Tall Shop Race i 2022. Skuta blir likevel liggende tilgjengelig for publikum, og det vil være mulig å komme om bord og få et glimt inn i livet til sjøs.

Velkommen til Vitusapotek Vollen!

Nyt solen! Ta vare på huden

Fast gratis leveransedag av varer HVER TORSDAG, gjelder Vollen, Røyken- og Asker-området Vitusapotek Vollen

Arnestadveien 2A, 1390 Vollen Tlf: 66 98 89 00, Fax: 66 98 89 01 E-post: vollen@vitusapotek.no Åpningstider: man-fre 09 - 18, lør 10 - 16

26


Velkommen til sommeridyll i Vollen

Ta turen på vår flotte havnepromenade og gjestehavn med badeanlegg, treningsrom og servering. I løpet av sommeren står nye bygg klare med spennende leietakere i flotte næringslokaler. Her vil du finne maritim butikk og servering!

Vollen Marina er en fullservice marina som dekker de fleste behov du måtte ha i forbindelse med ditt båtliv. Her finner du også Oslofjorden dykkesenter, båtvask, utleie av båter også elektriske, Vito’s restaurant, butikker m.m.

GJESTEHAVN • RESTAURANT •

SALG AV BÅTER • BRYGGEBUTIKKER • BÅTPLASSER •

VERKSTED

Tlf. 40 14 10 40 Slemmestadveien 416 • 1390 Vollen

vollen-marina.no

post@Vollen-Marina.no


VOLLEN VOKSER Foto: Vollen Marina

V

anligvis, når vi skriver om butikker og serveringssteder som åpner, så gjør de det i lokaler som allerede eksisterer. I Vollen Marina, derimot, åpner 850 kvadratmeter med splitter nye næringslokaler i juni. – Her blir det blant annet en maritim butikk, en interiørbutikk, en butikk med fokus på bærekraft, og et nytt serveringssted, forteller Morten Gjeruldsen, daglig leder i Vollen Marina. Plassen foran de nye lokalene kommer til å bære det stolte navnet Erik Byes plass, og gipsbysten av Erik Bye, som ble avduket i havnen i fjor sommer, vil bli oppgradert til en ny bronsebyste som skal få hedersplassen på torget. Morten gleder seg til en aktiv sommer i de nye næringslokalene, og ellers i marinaområdet. – Denne sommeren skal vi ta igjen for litt av det vi ikke har fått gjort under pandemien, sier Morten fornøyd. – Blant annet håper vi å få i stand flere konserter, og ikke minst bryggemarsj i juni. Da tenker vi å gå fra Vollen skole, langs kyststien og helt ytterst ut på den nye bryggepromenaden. Turen kommer til å bli tilgjengelig for unge og gamle, og for både barnevogner og rullestoler, smiler Morten. Apropos bryggepromenaden, merker Morten godt at denne begynner å bli bedre kjent etter åpningen i fjor. – Nå kan vi åpne mer omfattende servering der ute, og vi merker allerede at det kommer til å bli et større trykk på gjestehavnplassene der ute, så dette tror jeg blir en gledelig travel sommer.

28


VOLLEN GÅR FORAN I DET GRØNNE BÅTLIVET Foto: elbatmessen.no

29

. april inviterer Vollen Marina til Elbåtkonferansen 2022, og viser med det nok en gang at de går i bresjen for et grønnere båtliv. Det blir foredrag av blant annet Nina Jensen fra REV Ocean og klima- og miljøminister Espen Barth Eide, og det blir dessuten delt ut en gründerpris. – Dette blir en konferanse der båtfolket får møte viktige premissleveran-

dører i bransjen, sier daglig leder i Vollen Marina, Morten Gjeruldsen. Han gleder seg til å invitere til denne fagmessen der han håper at politikere og entusiaster vil samles om et felles ønske om et grønnere liv på sjøen. For at så mange som mulig skal ha muligheten til å delta, vil konferansen bli tilrettelagt for en hybrid gjennomføring med både fysisk og digitalt møte.

Etter møtet samles bransjen på Vitos restaurant.I forbindelse med konferansen, setter også Vollen Marina opp Elbåtmessen 2022, 29. og 30. april, med gratis inngang for alle. Her finner du utstillere fra båtbransjen både til lands og til vanns, og det blir mulighet for prøvetur med elbåt. Morten Gjeruldsen ønsker alle velkommen til en titt på framtidens båtliv.

Hurra for 17.mai! Velkommen tilbake til vår bugnende festbuffet på Quality Hotel™ Leangkollen! To bordsetninger

13.30 - 16.00 og 17.00 - 19.30

Pris

kr. 695,Barn: 0-2 år gratis | 2-5 år kr. 125,| 6-12 år 295,-

Bordbestilling

T: +47 66 76 70 00 M: restaurant.leangkollen@choice.no

29


Annonse

Stil, kraft og fremkommelighet: Porsche Cayenne Platinum Edition Porsche lanserte for kort tid siden en ny Platinum Edition av utvalgte Cayenne-modeller. Denne spesialutgaven av Porsches SUV er preget av eksklusive og velvalgte designelementer i silkematt platina, samt ekstra utstyr som standard. Pakken byr på en luksuriøs, og samtidig sporty SUV. Reise med stil uansett hvor turen måtte gå - akkurat i tråd med grunnleggeren Ferry Porsches forventning Porsches «Sports Utility Vehicle» - nytenkende og banebrytende For nesten to tiår siden, i 2006, våget Porsche seg inn i SUV-segmentet og styrte den inn på vei til suksess og til nye markeder. Porsche Cayenne har for mange blitt selve symbolet på en premium SUV og banet vei for hele segmentet. Cayenne setter stadig nye standarder for ytelse og komfort og har satt en

rekke rekorder man i dag kan finne i bl.a. Guinness Rekordbok. Med sin lansering, pekte Cayenne ut en ny kurs for Porsche og var banebrytende for hybridisering. Den dag i dag er Cayenne et symbol på suksesshistorien til selskapet. Og, som Ferry Porsche en gang sa: - «Om det noensinne skal bygges et terrengkjøretøy i tråd med Porsches kvalitetskonsepter, vil det absolutt selge»».


Utvidet utstyr som standard Cayenne Platinum Edition kommer også med utvidet utstyr som standard. Dette inkluderer LED-frontlykter inkludert Porsche Dynamic Light System (PDLS), panoramtak, mørkere glass i vinduer bak B-stolpen, Bose® surround lydanlegg, ambient belysning, åtte-veis justerbare sportsseter i skinn og Porscheemblem innpreget i nakkestøttene (Exclusive). Sammenlignet med en vanlig Cayenne har Cayenne Platinum Edition rikholdig med nyttig standardutstyr, uten at den har tilsvarende høyere pris. Med Platinum Edition følger dermed også en stor prisfordel mot en tilsvarende utstyrt Cayenne.

Også vellykket offroad: Cayenne S (E1) deltok i Transsyberia Rally av et privat lag i 2006.

Platinum Edition for utvalgte Cayenne modeller I januar ble denne oppdaterte utgaven lansert, med et spesielt tøft utseende kombinert med en attraktiv pris. Platinumutgaven av Cayenne, Cayenne E-Hybrid og Cayenne S er tilgjengelige, samt de tilsvarende Coupé-variantene. Det raffinerte og eksklusive utseendet til Cayenne Platinum Edition er preget av en rekke modellspesifikke detaljer i silkematt platina, som lamellene på luftinntakene foran. Porschebokstavene er integrert i LED-baklyslisten og 21-tommers RS Spyder Design-hjulene er standard. Alle detaljene er lakkert i platina. I kombinasjon med sportsenderør og vindusomramming i svart, understøttes det elegante utseende i spesialutgaven. Velg mellom et utvalg av lakkfarger fra hvit og svart til Moonlight Blue og spesialfargen Crayon, for å nevne bare noen. Hvis du velger f.eks Crayon, er sikkerhetsbelter og dørterskler i børstet aluminium med ‘Platinum Edition’-logoen, et særegent preg. Det samme gjør interiørpakken i teksturert aluminium og sølvfargede detaljer.

Leasingtilbud på Cayenne E-Hybrid Platinum Edition Med nye Cayenne E-Hybrid Platinum Edition får du nå en velutstyrt, ladbar hybrid med 462 hk til 10.900,- per måned. Kostnader ved leasing Månedsleie: 10.900,- • Startleie inkl. mva.: 250.000,Leieperiode: 36 måneder • Årlig kostnad inkl. mva.: 216.023,Total kostnad inkl. mva.: 648.068,Leien inkluderer: termingebyr, etablerings-/tinglysingsgebyr faktureres sammen med første leietermin. Månedsleien forfaller månedlig forskuddsvis og varierer med rentenivå. Rente 1,99% nom. flytende rente. Det tas forbehold om endelig kredittgodkjennelse og eventuelle pris- og renteendringer. Ta kontakt for nærmere informasjon og for å avtale prøvekjøring.

Porsche Center Asker & Bærum

Billingstadsletta 13, 1396 Billingstad Telefon: 66 911 911 • E-post: post@porsche-asker.no www.porsche-asker.no


Annonse

Aparna Kulkarni fra India er veldig glad for at hun hadde sin mentor, Chris Hovde fra Telia, og Sudipa Chakraborty fra JobbAsker på laget da hun skulle søke jobb i Norge.

Mennesket bak boksene Da Aparna Kulkarni kom fra India til Norge med en amerikansk mastegrad i svært etterspurt teknisk kompetanse, trodde hun det skulle gå greit å få jobb. Nesten tre år og over 100 søknader senere, var hun glad hun fikk med seg JobbAsker på laget. Tekst: Aina Skoland - Foto: Vibeke Glosli

P

å et tidspunkt fjernet jeg mastergraden min fra CV-en, forteller Aparna som flyttet til Norge da mannen hennes ble sendt hit på jobboppdrag. – Det eneste jeg ønsket var å få jobbe, være en del av samfunnet, ha inntekt, bruke kompetansen min. Kort sagt, være selvstendig, oppsummerer hun.

Et godt team Aparna ble med i JobbAsker-programmet fra mai 2021. Der hadde prosjektleder Sudipa Chakraborty rekruttert Chris Hovde som

32

mentor for Aparna. Chris brukte ikke lang tid på å si ja, mangfold i arbeidslivet er et felt som engasjerer ham. – Aparna hadde god utdannelse, en svært etterspurt kompetanse, fantastisk motivasjon og lærte seg godt norsk på bare ett år. Det burde ha vært en enkel prosess, mener Chris. Han har hatt månedlige møter med Aparna, der de har forberedt intervjuer, jobbet med søknader, bygget nettverk og gjort andre forberedelser. I tillegg har Aparna deltatt på mange workshops som har vært nyttige for å komme videre i arbeidslivet. – Jeg er veldig

takknemlig for teamet jeg hadde i ryggen fra JobbAsker. Det er en nesten umulig oppgave å gjøre alene, reflekterer Aparna.

Mangfold i teorien, ikke i praksis Aparna sendte søknad på søknad, var med på mange intervjuer og flere runder, men alltid glapp det, selv om hun tilsynelatende var den best kvalifiserte for jobben. – Av og til følte jeg at jeg ble invitert til intervju for at de skulle krysse av for at de hadde vurdert kandidater med minoritetsbakgrunn, forteller Aparna,


JobbAsker opportunity

Sudipa Chakraborty er prosjektleder for JobbAsker

JobbAsker er et treårig samskapingsprosjekt mellom Asker kommune, NAV Asker, Asker Næringsforening og frivilligheten i Asker kommune, opprettet for å hjelpe høyt utdannede innvandrere inn på det norske arbeidsmarkedet. Prosjektleder er Sudipa Chakraborty.

Aparna Kulkarni trives godt på Telia.

En viktig del av JobbAsker er mentorog støtteprogrammet, JobbAsker OPPORTUNITY. Kandidatene får en personlig tildelt mentor, kontinuerlig veiledning og oppfølging, kunnskap og tips til søknader, forberedelser før intervjuer, nettverksbygging gjennom workshops med industriledere/foredragsholdere i forskjellige bransjer, samt motivasjonsbygging. Samarbeidende bedrifter får oppfølging og feedbackdeling, mentortilskudd og lønnstilskudd fra NAV om det trengs.I første runde fikk 11 kandidater plass på programmet. Et år senere er nå ni inne i arbeidsmarkedet, og to har bestemt seg for å ta videreutdanning. Nå vil de gjenta suksessen, og tar inn nye høykompetente kandidater. Samtidig ønsker de flere mentorer og samarbeidspartnere fra næringslivet. Kan du bidra, ta kontakt med post@ jobbasker.no eller www.jobbasker.no.

som likevel nektet å gi opp. Chris, som til daglig jobber som leder for det som kalles «global people movement» i Telia, har en formening om hvorfor det var så vanskelig. – Aparna hadde flere ting mot seg, som tilsynelatende ikke skulle være noe problem i et arbeidsliv som snakker varmt om inkludering og mangfold, men som gang på gang viser seg å være til hinder. Hun er kvinne i en teknisk bransje, er av en annen etnisitet, har rundet 40 år, og har hull i CV-en etter å ha vært hjemme da sønnen var liten. I tillegg mener Chris at de som intervjuer ofte mangler kunnskap til å vurdere den tekniske fagkompetansen til kandidater med annen utdanning enn den norske.

Vi må se kompetansen At dette er et problem, provoserer ham. – Bedriftsledere liker å snakke om alt de gjør for inkludering og mangfold, men statistikken viser at det ikke stikker særlig dypt. Det er overraskende at man ikke klarer å se forbi disse

boksene og se kompetansen og personen bak. Sudipa fra JobbAsker nikker enig. – Det kan nesten virke som om vi ber næringslivet om en tjeneste når vi presenterer kandidatene våre for dem, men det gjør vi ikke. Vi tilbyr dem en mulighet. Det finnes jobber, og det finnes kompetanse. Det er vinn-vinn for alle å ansette de beste hodene.

Ga ikke opp For Aparna lønte det seg å ikke gi opp. – Nå er jeg på et syv måneders engasjement som Network engineer trainee hos Telia. Jeg lærer masse, får brukt utdannelsen og kompetansen min, og blir bedre i norsk for hver dag som går. Hun har en klar drøm for fremtiden. – Jeg håper på fast ansettelse hos Telia, men uansett er det mye enklere å søke jobb videre nå som jeg allerede har en arbeidsplass. Vi ønsker Aparna lykke til videre, og vet at det er mange arbeidsgivere der ute som ville vært veldig heldige ved å få henne med på laget.


Annonse

Leder av avdeling for aktivitet og utvikling i NAV Asker, Astrid Marie Solum (t.v.), er veldig glad for å ha fått socionom Pilar Galvez med i sin stab av arbeidsledere. Pilar Galvez trives godt i jobben som arbeidsleder i ombruksbutikken på Sætre.

Brenner for å hjelpe andre I sitt hjemland, Spania, hjalp sosionom Pilar Galvez innvandrere som skulle inn på det spanske arbeidsmarkedet. Da hun kom til Norge var rollene snudd. Gjennom JobbAsker fikk hun muligheten til å bruke den erfaringen til å hjelpe andre. Tekst: Aina Skoland - Foto: Vibeke Glosli

D

et var en bøyg å legge fra seg mastergraden i internasjonal migrasjon og ta jobber som servitør og kantinemedarbeider da hun først kom til Norge, men etter hvert forsto sosionomen Pilar Galvez nytteverdien i å gjøre nettopp det. . – Vi har alle et behov for rutiner, og for å høre til et sted, og det får man på en arbeidsplass, sier Pilar som selvfølgelig også fikk en nyttig språkerfaring i denne perioden. Som sosionom visste hun dessuten at det var viktig å holde seg aktiv, så hun brukte fritiden sin på frivillighet både i Oslo og Asker. Likevel var det en tøff tid, og en emosjonell berg- og dalbane, innrømmer hun. Etter hvert innså hun at hun trengte bistand. – Da jeg hørte om JobbAsker søkte jeg og ble tatt med i programmet. Der fikk jeg hjelp av både prosjektledelsen, og min svært støttende mentor, Per Sletaune. I tillegg hadde vi ulike typer foredrag med temaer som søknadsskriving, hvordan bli synlig, besøk av HR-representanter fra de store selskapene som fortalte om hva de ser etter når de rekrutterer og mye mer. Vi rollespilte intervjusituasjoner, og fikk forberedelser på mange plan.

34

Den rette kandidaten Det var på et av disse arrangementene det virkelig snudde for Pilar. Hun ble nervøs da Wenche Steen, som på den tiden var leder for NAV Asker, kom bort og presenterte seg. – Jeg hadde lest CV-ene til alle kandidatene i programmet, og så at Pilar sin skilte seg ut, forteller Wenche. – Hun var akkurat det vi trengte i NAV. En som er takknemlig for Wenches observasjon er Astrid Marie Solum som er leder av avdeling for aktivitet og utvikling i NAV Asker. Avdelingen har tre lokasjoner spredt rundt i kommunen, inkludert den relativt nyåpnede ombruksbutikken på Sætre. – Jeg fikk Pilar inn i mitt team fra januar, og hun eide rollen fullt og helt fra første dag. Hun hoppet rett i arbeidsbuksen og gikk deltakerne våre i møte. Pilar ser virkelig menneskene hun jobber med, og er rett og slett et kupp, sier Astrid fornøyd.

Arbeidsleder med fokus på likeverd Stillingen Pilar gikk inn i var arbeidsleder, hvilket vil si at hun har ansvar for deltakere som er på

arbeidstrening. Mange av dem har fått en enda lenger vei tilbake til arbeidslivet etter en tung og ensom tid under pandemien, og da er det ekstra viktig å bli sett og møtt på en god måte. – Jeg tror en av grunnene til at det fungerer så bra er at jeg ikke er perfekt selv, reflekterer Pilar. – Jeg legger ikke skjul på at jeg kan slite litt med språket eller trenge hjelp med enkelte ting. Da lyser deltakerne opp. Det gjør noe med folk å føle seg likeverdig, sier Pilar som har sett stor forskjell på ansiktene til de som kom lutrygget inn i butikken i starten av året, og som nå stråler av mestringsfølelse.

Vil bli hos NAV Pilar kom inn i denne jobben i form av et administrativt vedtak, hvilket vil si at hun er midlertidig ansatt. Det håper hun å kunne gjøre noe med. – Jeg jobber nå med å søke meg inn på fast jobb i NAV. Jeg har ikke noe ønske om å gå noe annet sted. Her trives jeg, får brukt yrket mitt og utdanningen min, og kan bidra til å gjøre en forskjell i folks liv. Da trenger jeg ikke noe mer, stråler hun.


JobbAsker opportunity

Anne Myrvang, HR-ansvarlig hos Bergans, er glad for å ha Megha Bhawan med på laget, og mener at alle bedrifter som har mulighet til det bør være med å ta ansvar for å skape plass for flere i arbeidslivet.

Engasjert og inkluderende Hvis jeg er vennlig, tiltrekker jeg meg venner, sier Megha Bhawan. Den holdningen gjorde at JobbAsker mente at hun passet perfekt inn hos Bergans. Det fikk de rett i.

M

egha var med mannen sin på et jobbopphold i Norge som bare skulle vare noen få år. Da de bestemte seg for å bli værende, trengte Megha en jobb. – Til å begynne med var jeg hjemme og fikk etablert familien i dette nye landet, forteller hun som egentlig er fra India, men som hadde noen år i Singapore før Norge. – Jeg jobbet en stund i barnehage fordi jeg ønsket å lære bedre norsk. Det var hyggelig det, men jeg har en bachelor i business og en mastergrad i HR og forsikring, og ønsket å bruke kompetansen min. Dermed ville jeg videre, men jeg var innstilt på at jeg måtte bygge stein på stein, forteller hun. Megha innrømmer at det har vært en svært tøff reise, men hun var bestemt på å ikke gi opp.

Samarbeidsbedrift

Gode hjelpere

Lovverk og turkultur

En viktig byggestein i den prosessen, var å komme inn i JobbAsker-programmet. – Der fikk jeg fantastisk hjelp av prosjektleder Sudipa Chakraborty og min mentor, Tove Selnes fra Storebrand. I tillegg møtte jeg Anne, da, sier hun og smiler takknemlig over bordet til Anne Myrvang, HR ansvarlig i Bergans.

Megha følte seg velkommen i Bergans-familien fra første stund. – Jeg har allerede vært med på Bergans sin aktivitetsdag, så jeg får den norske turkulturen på kjøpet, ler hun. Spøk til side så er det mye sannhet i det likevel, mener hun. – Selv om jeg har en god utdannelse innen HR og forsikring, er det mye å lære for å fungere

– Bergans har gått inn som samarbeidspartner med JobbAsker, forklarer Anne. – Det har vi gjort fordi vi mener at vi som bedrift har et samfunnsansvar. I dette tilfellet kom JobbAsker til oss og spurte om vi ville ta Megha inn på praksisplass to dager i uken, og dermed ta oss av opplæring og oppfølging i hverdagen. Anne sier det var et lett valg å ønske Megha velkommen om bord. – Bergans har et sterkt verdigrunnlag og alt vi gjør må harmonere med dette, også rekruttering og ansettelser. Megha er positiv, ansvarlig, engasjert og veldig inkluderende, og det gjør at hun passer helt perfekt. Vi bidrar gjerne til at flinke folk kommer inn på arbeidsmarkedet, sier Anne.

optimalt i det norske arbeidslivet. Det er annerledes lover og regler og måter å samarbeide og gjøre ting på. Også språket da. Her får jeg øve masse på hverdagsnorsk, og så får det heller være at jeg går glipp av spøkene foreløpig. Jeg bare smiler med og tenker at jeg forstår det snart, ler hun.

En god plattform Hos Bergans jobber Megha i HR-avdelingen. Når vi snakker med henne har hun vært der i nesten en måned, og føler at hun har kommet godt i gang både her og på den andre deltidsjobben hun har klart å skaffe. – På Bergans jobber jeg med administrative oppgaver, som reiseregninger, sykefravær og sånne ting. Det er en god mulighet til å lære om norsk regelverk og andre særnorske ting som den internasjonale utdannelsen min ikke dekker. Det er veldig deilig å ha fått denne starthjelpen fra JobbAsker. Det har gitt meg en plattform å stå på når jeg nå skal gå skritt for skritt videre, sier Megha, som er klar på at hun fortsatt har mye å oppnå.


Aina Skoland: SOLGT

Fra solskinnshistorier

TIL MØRK THRILLER

Til daglig skriver LIVEINs journalist, Aina Skoland, glade solskinnshistorier om folk og hendelser i bygda vår. Etter deadline, derimot, slipper hun til de mørkere sidene. Tekst: Sigurd Sperbund Foto: Vibeke Glosli

J

a, men dreier seg fortsatt om folk og hendelser i Asker, da, smiler hun lurt. Denne måneden debuterer hun nemlig som krimforfatter med thrilleren Solgt, der alt tilsynelatende starter på Borgen i Asker i det lille Maja blir brutalt bortført mens hun ser på barne-TV. Deretter starter jakten. BRUTAL TEMATIKK Den overordnede tematikken i boken er noe så mørkt og alvorlig som barneovergrep på nett. Hvorfor har du valgt et så vondt tema?

36

– Jeg synes det er viktig at vi snakker om det, at vi ikke lukker øynene for denne grusomme virkeligheten. Det kan kanskje virke som om denne typen overgrep foregår langt borte, og ikke er noe som angår oss, men i virkeligheten blir denne skremmende store industrien finansiert og opprettholdt av «Hvermansen» som sitter trygt foran egen skjerm. Og disse menneskene lar seg ikke peke ut. Det kan være naboen din, eller hvem som helst. Noen ganger er det sånn at man må tro det for å se det, og derfor

mener jeg det er viktig at vi tar opp denne tematikken. KOMPLEKSE KARAKTERER En av de sentrale karakterene i historien til Aina er en ung kvinne som har kommet seg unna en oppvekst med overgrep, og som nå trosser egne traumer for å hjelpe andre til å flykte. En annen er en mor med mye å skjule, og mye å frykte. Men også etterforskerhelten til Aina er litt annerledes enn det vi er vant til å lese om. Aina ler.


Aina Skoland: SOLGT

Etter uendelig mange timer foran tastaturet, gleder Aina Skoland seg til å feire utgitt bok på lanseringsfesten 24. mars. Senere vil hun også ta turen til Asker bibliotek, Borgen innbyggertorg, og bokhandleren på Tofte.

– Ja, jeg er litt lei av å lese om forfyllede desillusjonerte etterforskere med havarerte ekteskap som i virkeligheten burde ha byttet jobb for lenge siden. Min etterforsker, Mo Assimi, er en ung

mann med innvandrerbakgrunn som føler at han står med en fot i to ulike kulturer. På toppen av det ser han ut som han er veldig mye yngre enn det han er, og i en machokultur som i politiet, er ikke det akkurat noen fordel. Resultatet er at han jobber dobbelt så hardt, og dobbelt så smart, for å oppnå resultater, selv om det av og til betyr at han må ta noen litt uortodokse snarveier, humrer Aina.

selv sviktet lillebroren da han var på samme alder som den forsvunne jenta. Dette er hans mulighet til å gjøre opp for seg, men hvem kan han egentlig stole på?

– I jakten på lille Maja møter han dessuten seg selv i døra fordi han mener han

– Det er en veldig annen måte å skrive på, enn å skrive journalistisk. Jeg star-

SKRIVER DET ENE OG DET ANDRE Man skulle kanskje tro at det skrive en krimroman er en enkel sak for en som jobber som frilansjournalist, og som lever av å skrive. Aina drar på svaret.

37


Aina Skoland: SOLGT

Nå er thrilleren Solgt på vei ut i hendene på leserne. Dermed er Aina Skoland i gang med å pønske ut neste bok om den unge etterforskeren, Mo Assimi.

tet med denne historien da jeg gikk på Krimforfatterskolen, og da fikk jeg klar beskjed om å «ikke være så himla ordentlig» når jeg skrev, ler hun. I tillegg så er det sånn at man bruker av den samme kreative energien, så det er ikke bare å fortsette å skrive en gripende scene etter at man har sittet hele arbeidsdagen over tastaturet og produsert artikler. På den annen side er jeg jo fullt klar over at hvis man skal ha noe skrevet, så er det ikke en bærekraftig strategi å vente på at inspirasjonen skal komme over deg. Det eneste som teller er å sette seg foran skjermen og taste i vei.

38

NÅR BOK MØTER LESER Etter utallige timer bak tastaturet, er Aina veldig glad for at boken nå endelig er på vei ut til lesere, men litt skummelt er det og.

Da jeg i 2020 ga ut sakprosaboken DIKEMARK – Porten stenges kl. 21 sammen Vibeke Glosli, som også er fotografen for LIVEIN, var det midt i pandemien, og alt ble tonet ned mest mulig.

– Når jeg skriver LIVEIN får jeg ofte henvendelser etter at hver utgave har kommet ut. Det er veldig hyggelig, og en langt mer umiddelbar respons.

Denne gangen gleder jeg meg derfor veldig til å komme meg ut blant folk med signeringer og bokpresentasjoner, og ikke minst en skikkelig feiring på lanseringsfesten 24. mars!

Med denne boken føler jeg at jeg har skrevet og skrevet og kastet ball fram og tilbake med redaktør, språkvasker og alle de andre som er inkludert i teamet bak det å gi ut en bok. Likevel er det jo en ganske ensom jobb, medgir hun.

Det har virkelig vært litt av en reise så langt, men det aller viktigste kommer jo nå når alle karakterene fra historien min skal ut i verden, mener Aina. – Jeg håper virkelig folk vil like boken!


Lanseringfest POP VINBAR

24 mars kl.18

AINA SKOLAND

SHOEPRINT

Omslaget er designet av Erlend Askhov, også han er askerbøring

39


Lars G. Rein-Helliesen Vin og Italiaelsker, historiker, gründer, foredragsholder, lærer, importør og en røver på de gode historiene. Tekst og Bilde: Vibeke Glosli

N

år Lars begynner å fortelle gjelder det å følge godt med, for det går fort. Med glimt i øyet, lidenskapelig iver og imponerende faglig kunnskap, kommer historiene trillende som perler på en snor. Det er lett å merke at han elsker det han driver med og det er lett å la seg rive med og begeistre. Og så er en han glad i god vin. Det gjør heller ikke noe. Lars hadde selvfølgelig en finger med i spillet da Norges første vinbar ble til på tidlig nittitall; Dr. Kneipp´s Vinbar på hjørnet av Markveien og Torvbakkgata, som fremdeles lever i beste velgående. Den ble raskt Norges beste vinbar (og en lang stund den eneste..!), men med Vinmonopolet på den tiden som eneste vinleverandør, synes Lars det var for lite god vin fra Italia. Straks Vinmonopolets importmonopol ble avviklet i 1996 søkte han om tillatelse til å importere vin til vinbaren. I 1997 ble Gaia, oppkalt etter familiens hund, med hovedfokus på kvalitetsvin fra Italia, etablert. Lars har de siste 25 år bidratt sterkt til fremveksten av italiensk vin i Norge, så vel

40

som nordmenns kjennskap til Italiensk kvalitetsvin. Både ved å være den første til å introdusere mange av vintrendene vi i dag tar for gitt, som den første listeførte Prosecco, og en lang rekke av Italias fremste vinhus til det norske folk! Etter hvert ble også vinfirmaet Chaeos etablert (oppkalt etter hund nummer 2) med fokus på andre deler av verden, og begge er nå en del av Gaiagruppen - som fortsetter å vokse og i dag teller hele 8 firmaer; alle på stadig jakt etter de beste produsentene og de beste historiene verden rundt. Med hovedfag historie og et ønske om å dele sin kunnskap og lidenskap med verden, falt det helt naturlig for Lars å starte med undervisning, kurs, foredrag, vinsmakinger og vinreiser - og onsdag 30.3 har du muligheten til å bli med inn i hans verden - vinens verden - slik han kjenner den, eller i alle fall slik han ønsker at den skal, og bør være! Da kommer nemlig Lars til POP VINBAR i Asker!

POP VINBAR FROM SICILY WITH LOVE PLANETA RUNDT PÅ SEKS STETTER ONSDAG 30.MARS KL. 18.00 Sicilia er et overflødighetshorn av historie, vin, mat og kultur. Og ingen har bidratt mer i moderne tid til dette enn Sicilias ikoniske vinfamilie PLANETA. Som like godt i 2021 ble kåret til et av verdens tyve mest innflytelsesrike vinhus! Lars vil lede oss gjennom en reise gjennom Sicilias vinmarker, fra øst til vest, akkompagnert av Planetas viner. Pop ønsker velkommen til en historisk reise fra antikken til i dag med utvalgte dråper i glassene! Pris: kr. 495,Meld deg på med navn og antall til post@popvinbar.com Bindende påmelding


Smaken av Sicilia

Deborah og Ginevra fra Planeta

SMAKEN AV SICILIA Det er slutten av februar. Det er kaldt i skyggen, men solstrålene varmer og gjør godt når man finner le. Vi er på Sicilia, på jakt etter de gode historiene og den gode vinen… Tekst og Bilde: Vibeke Glosli

Ø

ya Sicilia har 5 millioner innbyggere og utrolig mye å by på med en historie som kan spores tilbake til ca 700f.kr. Det antas at de tidligste innbyggerne på øya var Sicaner-folket rundt 8000 B.C.E. Det har vært Gresk koloni, en del av Romerriket, styrt av Aragon og Spania og flere andre før de ble samlet med Italia i 1860-årene, og har hatt delvis selvstyre

siden 1949. Så man kan forstå at det har resultert i en spennende og mangfoldig arkitektur og kultur. Med middelhavsklima, milde, våte vintre og varme, tørre somre, lang og varm vekstsesong og svært fruktbar, stedvis vulkansk jord, gjør det øya perfekt for vinproduksjon. Noe de også har gjort så lenge de kan huske.

En av de viktigste produsentene er Planeta. Deres historie går hele 500 år og 17 generasjoner tilbake i tid. De har alltid vært involvert i jordbruk, men det var først i 1995 at Don Diego Planeta, leder av Sicilias største kooperativ, hvor volum var i førersetet fremfor kvalitet, bestemte seg for å lage Sicilias beste vineri. Han satte sine to barn, Francesca og Santi og sin nevø Alessio, nyutdannet ønolog

41


Smaken av Sicilia

Agrigento - På vei til Noto

Viviana fra Planeta

til arbeidet. Deres ’Planeta Chardonnay’ satte raskt Sicilia på kartet og i 2021 ble Planeta kåret til et av verdens tyve mest innflytelsesrike vinhus! De har nå 6 vakre vinproduserende steder rundt på Sicilia, hver og en inspirert, bygget og drevet i harmoni med omgivelsene og helt bevisst valgt for sine stedsegne kvaliteter for drueproduksjon. For beliggenhet, solforhold, jordsmonn, meter over havet, med mer. Første stopp er ULMO - Sambuca di Sicilia Ca 1,5 times kjøring fra Palermo over til sydvestsiden finner jeg den vakre eiendommen som har vært i familien Plane-

42

tas eie siden 1600-tallet. Et eventyr av en gård, idyllisk lokalisert ved en kunstig, gammel innsjø som er helt vesentlig for vinproduksjonen. Beskjæringen er nesten ferdig. Vinrankene fremstår nakne og sårbare, klare for en ny vår. Det var her i Ulmo reisen til Planeta startet og noen av deres største viner kommer herfra, som Planeta Chardonnay, Planeta Cometa, La Segreta-vinene, Planeta Alastro. Her finnes stedsegne druer som Fiano, Grecanico, Grillo, Nero d´Avola, men også internasjonale druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. I tillegg produserer de olivenolje og dei-

lig syltetøy fra druen Nero d´Avola, men den må du besøke Planeta for å smake. Ferden går videre til NOTO - Buonivini Sør-øst, sør for Catania, og opprinnelsesstedet til druen Nero d’Avola. Et helt vineri er dedikert til den ikoniske og robuste rødvinen St. Cecilia og dessertvinen Passito di Noto. Det myke landskapet, den hvite kalksteinsjorden og brisen som kommer fra to hav, skaper de beste forutsetningene for gode vekstforhold. Her vokser Nero d’Avola og Moscato sammen med mandler, johannesbrød og oliven, som er gamle tradisjoner og symbolske planter fra middelhavsområdet.


Smaken av Sicilia

Elena fra Planeta

Vineriet er bygget usynlig under bakken slik at det ikke skal være ødeleggende i det idylliske landskapet. Ved siden av er det utrolige koselige små gamle gårdshus, malt i en vakker rødfarge, totalrenovert og innredet med kreasjoner til kunstneren Cotanza Algranti. Dette er det mulig å leie. Sciaranuova (Passopisciaro, Castiglione di Sicilia) Etna Når jeg ikke trodde det kunne bli vakrere, så kommer jeg til Etna. Plutselig er landskapet goldt, mørkt og flere steder uten særlig vegetasjon. Det er kaldt. Kun 4 grader og yr. Men det er utrolig vakkert, Annerledes, ensomt og majestetisk.

På nordsiden ved foten til den aktive vulkanen, som hadde sitt siste store utbrudd i 2011, passerer jeg den ene vingården etter den andre. Etna har i dag over 100 vinprodusenter og har de senere årene blitt kjent for meget god kvalitetsvin.

Hvert av vingårdsområdene til Planeta er nøye dyrket med druer som best komplimenterer det lokale terroiret og alle har de egen vinproduksjon på stedet. På grunn av at alle stedene er unike med forskjellig modningstid, bruker de 3 måneder på innhøsting.

I 2008 etter å ha søkt lenge fant Planeta sitt sted på Etna. En gammel forfallen vingård på 800 meter over havet. Alt er bygget opp igjen av lavastein i gammel stil. Jordsmonnet stammer fra lavasteinens sakte nedbrytning og aske. Rik på steiner og mineraler. Her produseres druer som Carricante, Riesling, Nerello Mascalese, Nerello Capuccio og Pinot Nero.

Det er tydelig at Planeta er stolte av sitt arbeid. Av sin historie og Sicilia. Onsdag 30.3. kan du bli med POP VINBAR og Lars G. Rein-Helliesen på en smak- og historiereise gjennom Sicilias vinmarker fra øst til vest, akkompagnert av Planetas viner. Spero di vederti!

43


Lille Haveli

Sumit Kaushik ser ingen grunn til å bruke ferdigsauser eller snarveier. Han har lært å lage indisk mat av å følge med på sin far hele livet.

44


Lille Haveli

Sumit Kaushik er som regel å finne i en av restaurantene sine, Haveli, eller Lille Haveli.

EN INDISK HERREGÅRD Akkurat da Sumit Kaushik kunne begynne å senke skuldrene etter over et ti-år med knallhardt arbeid for å bygge opp restauranten Haveli, fant han ut at det var på tide å starte igjen. Tekst: Aina Skoland Foto: Vibeke Glosli

S

umit var bare 24 år da han sa opp sin «vanlige jobb», satset alt av sparepenger og mere til, og startet restauranten Haveli på taket av Trekanten senter i Asker sentrum sammen med faren. – De første fem årene var knalltøffe. Vi bare jobbet og jobbet og tjente knapt penger, forteller Sumit.

Han har selv lært å lage mat ved å observere faren, som hele livet har jobbet med indisk mat og har en imponerende CV med flotte etablissementer. Sakte, men sikkert viste det seg at kvalitet og godt håndverk lønner seg. Haveli, som egentlig betyr herregård, bygde opp et godt rykte for god, indisk mat. Restauranten ble travel og driften

sunn. Man skulle tro det var tid for å senke skuldrene. ØNSKET NYE UTFORDRINGER Etter hvert begynte imidlertid Sumit å tenke at han ønsket å videreutvikle konseptet. – Jeg hadde lyst til å lage en litt annen

45


Lille Haveli

vri, servere indisk streetfood og småretter på en litt annen måte. Det ble et dilemma. Restauranten på taket av Trekanten var innarbeidet og populær, så den ville vi beholde. Løsningen ble rett og slett å starte en ny restaurant i tillegg til den Haveli vi allerede kjenner. – Da gårdeier kom og spurte om jeg ville åpne noe i det nye Wesselkvartalet i Asker sentrum, benyttet jeg muligheten, forteller Sumit som for tiden jobber praktisk talt døgnet rundt for å få den nye restauranten, Lille Haveli, i godt gjenge. – Her bygger jeg opp et litt annerledes konsept som har blitt tatt veldig godt imot, smiler Sumit. – Det er indisk streetfood, småretter og Thali, en type indisk tapas så man kan smake litt på alt. Dermed fungerer det også mye bedre som lunsjkonsept, forklarer Sumit som er veldig glad over endelig å se at folk er ute og spiser igjen etter noen tunge måneder. Han åpnet den nye restauranten i november i fjor, to uker før det atter en gang ble innskrenkninger.

46


Lille Haveli

Thali er den indiske utgaven av tapas. Flere småretter så man kan smake på litt forskjellig.

INGEN SNARVEIER Jeg innrømmer det. Når jeg forteller barna mine at det er «indisk» til middag, så har jeg kokt ris, stekt kjøttbiter og helt over en saus fra Rema. Sumit er ikke imponert.

skelig å lage indisk mat, mener han selv. – Ingen grunn til å bruke ferdigsausene. Det er bedre å satse på gode råvarer og lage det selv. Nå får man uansett tak i alle de ulike krydderne og ingrediensene på asiatiske matvarebutikker.

Man trenger jo ikke velge de største rettene heller. Vi har for eksempel de som kommer innom her til lunsjtid og tar en Thali på deling til lunsj. Helt perfekt. Ikke trenger maten å være så sterk heller, mener han.

– Det er mye av de samme ingrediensene oppi, begynner han diplomatisk, men medgir at likheten stopper der.

INDISK TAPAS Det er ingen tvil om at det norske folk har tatt imot det indiske kjøkken med åpne armer de siste årene, dog er rettene gjerne noe justert for den norske gane, innrømmer Sumit. Noen fordommer vil han likevel fortsatt til livs.

– På Haveli har vi lagt opp til at folk selv kan bestemme styrken på retten, men på lille Haveli lager vi alle rettene middels sterke, og så kan man heller legge til sterkere chutneys om man ønsker det, smiler Sumit mens han svinger kokekar og flasker med hjemmelaget chutney på kjøkkenet der han har tilbrakt et uhorvelig antall timer de siste månedene.

– Det er klart at det er noe helt annet når man lager maten fra bunnen av med ferske råvarer. Vi gjør alltid det på både Haveli og lille Haveli. Ingen juks med krydder, ingen snarveier, sier Sumit mens han med sikker hånd krydrer en chicken tikka rull som er bestilt av en gjest på vei innom. – Enkelte av stamgjestene våre kan smake seg fram til hvilken av kokkene som er på jobb den kvelden. Det er ikke så van-

– Mange har en oppfatning om at indisk mat er noe man kun kan spise til middag, fordi det er store retter med mye tung mat. Det er feil. En stor andel av den indiske befolkningen er faktisk vegetarianere, så de indiske rettene er gjerne i utgangspunktet vegetariske, men så kan man tilsette kjøtt.

47


Skjæltorsdag

Foto: Vibeke Glosli - Harald Melvold er ekte Slemmestad-gutt og skjæltorsdaggeneral. Nå venter han på påskesol og vårstemning.

ENDELIG SKJÆLTORSDAG Siden han var guttunge, har Harald Melvold gått i fjæra i Slemmestad på våren, plukket blåskjell og kokt dem på stranda. Nå er han selveste skjæltorsdagsgeneralen, og håper at det atter vil bli mange mennesker og god stemning på Oddestranda på skjæltorsdag. Tekst: Aina Skoland

N

når jeg skriver skjell, så er det selvfølgelig en omskriving. Harald sier «skjæl».

– Da vi var yngre var det gjerne sånn vi tilbrakte helgene på våren; plukket skjell, og dessuten sjøsnegler, i fjæra. Så lagde vi bål på stranden og koste oss med ferske, nykokte skjell, forteller Harald, og

– Før samlet man seg på Sølvnibben, mellom Slemmestad og Grundvik i påsken. Etter hvert flyttet vi oss til Geitungen, holmen rett utenfor Odden, og holdt til der i mange år. Etter hvert var det imidlertid mange som ville være med, så det

eida, det er ikke skrivefeil. Skjæltorsdag er et godt innarbeidet begrep på disse kanter.

48

ble mye roing fram og tilbake fra holmen og til land etter folk som sto inne på stranden og hoiet for å være med, humrer han. ROM FOR ALLE Etter hvert ble altså Oddestranda, eller Andresiastranda, som de gjerne kalte den, det faste tilholdsstedet for vårlig


Skjæltorsdag Det opprinnelige stedet for vårlig skjellkoking på stranden, var på Geitungen, holmen som ses bak Harald Melvold. Det ble mye roing fram og tilbake til land for å hente folk som ville være med.

Foto: Vibeke Glosli Foto: Rolf-kar

Foto: Rolf-kar

skjælkoking. Nå bor Harald i det hyggelige, lille røde huset på bakketoppen bak boligsameiet ved brygga, så veien er kort. Med tiden er det skjærtorsdag som har utkrystallisert seg som den dagen da folk i hopetall samles på stranden for å koke blåskjell. Eller steke pølser, som noen også gjør, det er rom for alle. Tidligere har man også ofte gått videre fra stranden og bort på puben eller Sekkefabrikken, der det har vært underholdning og dans. Skjærtorsdag har blitt en festdag på Slemmestad, men det blir det en pause på når Slemmestad sentrum er under ombygging.

GODE SKJELL GIR GOD MAT – Nå for tiden er det tjukt av folk på Oddestranda på skjærtorsdag, forteller Harald ivrig. – Det kan være oppi et par hundre mennesker her. Små og store, erfarne skjellspisere og nybegynnere. Harald bidrar gjerne med opplæringen. – Først må man koke dem, og så knekker man av den ene delen av skjellet og bruker den til å skjære innmaten løs fra det andre skjellet. Så dupper man det i saus eller duppe, og spiser det rett av kjelen. Hjemme derimot, spiser Harald mer enn gjerne blåskjell i suppe, grati-

nert, eller med hvitløksbrød til. Har er imidlertid nøye på hvilke skjell han tilbereder. – Tidligere plukket vi selv i fjæra. For 15 år siden kunne vi ta med en rive ned til sjøkanten og fylle en bøtte på et blunk. Etter å ha blitt mindre og mindre i Oslofjorden siden den gang, er det nå helt tomt, dessverre, forklarer han. Nå kommer skjellene fra Meny, men også der har han noen tips for å sørge for et best mulig måltid.

49


Skjæltorsdag

Koking av blåskjell

Fres sjalottløk, hvitløk, ingefær og rød chilipepper (se forhold nedenfor under fløtesaus) i smør til løken blir gylden. Ha i en god slant hvitvin og la det koke litt inn. Ha i blåskjellene, litt salt og sitronpepper, eventuelt også noen løkringer og sitronskiver. Kok opp på sterk varme, helst under lokk, men følg med: Skjellene må ikke koke for lenge etter at de har åpnet seg. Ha litt hakket persille over de ferdige skjellene.

Foto: Rolf-kar

Duppe 1 dl eddik 3 ss sukker 2 ts kvernet pepper ½ dl olivenolje ½ dl soyasaus 3 fedd revet hvitløk 1 ss revet ingefær 1 rød chilipepper, finhakket

Foto: Rolf-kar

Ingenting å si på oppsettet. Harald Melvold har laget skikkelig oppheng for jerngryta over bålet når skjellene skal kokes på skjærtorsdag.

– Velg store, fine skjell, og husk å spørre etter pakkedatoen for de skjellene før du kjøper dem. De selger skjell til rundt ti dager etter pakkedatoen, men da er de altfor gamle til å spises, hevder han. – Det bør gå maks to – tre dager fra de pakkes til de spises, forklarer Harald som har full oversikt over hvilke produsenter som leverer de beste skjellene. GRYTER OVER BÅLET De siste to årene har det vært stusselige greier på skjæltorsdag, medgir Harald. – Ja, pandemien har ikke vært noe særlig sånn sett, men vi satser på at det tar seg opp igjen i år. I år er jo også påsken

50

ganske sen, så det er gode muligheter for fint vær og god stemning. Da satser han på at folk kommer sigende med kjelen under den ene armen, og posen med skjell, øvrig mat og godt drikke under den andre. – Da fyrer vi opp flere bål bortover stranda sånn at alle skal få plass til å koke skjellene sine. Selv har jeg oppheng og en svær jerngryte, smiler Harald, som er en oppfinnsom mann. – Jeg har også laget meg en skjælrenser av trommelen på en gammel AEGvaskemaskin, ler han. – Den fungerer veldig bra. Blir du fristet til å lage ditt eget måltid av deilig blåskjell? Vi har fått låne oppskriften som Harald Melvold bidro med til kokeboken Smaken av Asker, så nå har du muligheten til å lære av den beste.

Varm opp eddiken i en kjele og rør i sukkeret. Avkjøl. Ha i godt med kverna pepper, olje, soyasaus, revet hvitløk, ingefær og finhakket chilipepper. Duppa skal ikke koke etter dette. På stranda dyppes blåskjellene oppi duppa, og det er altså nettopp denne utgaven som har ord på seg for å være den beste i Slemmestad. Fløtesaus til blåskjellene ½ sjalottløk 1 fedd hvitløk 1 ss ingefær, finhakket ½ rød chilipepper, finhakket 1 ½ dl fløte, saften fra blåskjell og sitron En slant hvitvin En god bit roquefortost

Fløtesausen tilberedes på stranda, over bålet. I motsetning til duppa, serveres den varm. Kutt opp sjalottløk, hvitløk, ingefær og chilipepper og fres det i en kjele over bålet sammen med fløte, litt kraft fra blåskjellene, sitron og en god slant hvitvin. Helt til sist tipser Harald om det som gjør dette til tidenes Sjæltorsdags-fløtesaus. – Putt oppi en god bit roquefort-ost, det gjør susen! Kilde: Smaken av Asker (2019)


Apotekerhagen 9 1383 Asker | 21 45 60 65

Sjekk åpningstider på

NON-VEG THALI

Taste the difference

/Lille Haveli


P P i ersve K. Ask

P Trekanten

Kulturhuset

St rø ke t

P

ien

eve

Bankveien

Wessel kvartalet

Torget

Rypegården

P

Smug

et

P

P

r To

v

Erte

P

løkk a

sen plas Elve

P

P

veien

Kirk

P

ei rsv ke As

P

PAK

K.

gen

Meierisvin

P

P

PAK

Føyka

PAK

PAK

P

Sk k kveien

Hagalø

PAK P

E1

P

• • • •

52

Galleri Trafo

PAK

Alfheim

yss

tas

jon

PAK

P

Parkeringsplass på Elveroa Asker P-Hus og Stasjonskvartalet, P-Hus ved skysstasjonen Pendlerparkeringene i Lennsmannslia Elveplassen og Elvelygården parkering, samt Føyka på hver sine sider av Kirkeveien

P

• • • • •

Agro P-hus med innkjøring fra Bankveien Trekanten P-Hus, både innendørs og «på taket» Gamle Trekanten P-Hus, og «bakgårdsparkeringene» i Trekantstubben Parkeringplasser og gateparkering på Erteløkka og Alfheim Wessel P-Hus, med innkjøring i Torvveien

8


BUTIKKOVERSIKT ASKER SENTRUM KLÆR, SKO OG TILBEHØR AnneBe Anouska Caoz Change Dressmann Edvins Fretex Galleri Unika Gerts Haben Intersport Moodies PreLoved Vic Bauer

92 97 66 66 66 66 47 66 94 46 66 66 47 66

40 34 79 76 79 90 47 90 14 89 78 76 30 78

HJEM OG INTERIØR 84 34 08 04 54 30 36 16 73 35 33 22 07 10

80 30 66 22 14 55 28 35 94 45 65 00 14 70

SERVERING OG DELICATESSE Askerkroen selskapsmat Baker Hansen Baracoa BlueLine Den Glade Baker Egon Espresso House Fuji Sushi Glorioso Handlekraftig Kaffebrenneriet Kårner Kaffebar Lancelot Lille Haveli Peppes Pizza Petra Frukt og Grønt Pizzastua POP Vinbar PorFavor Tapas & Vinbar Rosmara Rå Smak Spiseri Sjøveien Texas Barbecue Café TukTuk - Thai Diner & Takeaway

66 78 15 03 94 02 32 44 40 00 57 05 94 85 83 50 66 78 12 30 66 79 17 67 45 94 05 61 66 79 50 00 66 79 17 38 46 64 84 10 66 90 00 78 66 75 99 55 66 78 54 88 21 45 60 65 22 22 55 55 66 79 49 96 66 79 46 11 90 09 00 14 95 52 37 44 41 45 63 44 99 86 79 78 94 19 75 86 67 10 50 00 900 300 14

Følg @askersentrum

Anouska Ask Interiør Christiania GlasMagasin Galleri Unika Moodies Strai Kjøkken Xponella

SPESIALBUTIKKER 97 66 46 66 66 47 66

34 79 62 90 76 48 79

34 70 61 16 22 80 02

30 00 10 35 00 76 00

HELSE, SKJØNNHET OG VELVÆRE Actic Norge, Asker Agro Øre nese halsklinikk A-head Frisør og Velvære A-Medi legesenter Asker Alternative Hudpleieklinikk Asker Barbershop Asker Herrefrisør Askerklinikken Asker Tannhelse Asker Tannregulering Asker Treningssenter Anahat Yoga Asker Atelier 3-frisør Bailine Asker Brun og Blid Clinic Medica Fysioaktiv HUD HÅR Matrix Frisør Mine muligheter Morten Brøtmet Mykjemeir Nemus Praxisklinikkene På Håret Sandboe Tannlegesenter SATS Sentrumsklinikken Sirkel Hårdesign Stressfri Tannglede The Body Shop Thrond-Arne Schau studio vEx Frisør

40 66 66 67 66

00 75 76 43 75

04 21 26 09 99

81 21 00 30 70

40 66 66 66 66 95 41 66 47 80 66 66 66 66 66 90 66 66 66 66 66 66 66 66 95 91 66 66 93 98

55 78 78 78 90 82 25 78 79 03 78 76 90 10 90 63 90 90 90 77 79 78 98 78 30 34 78 75 09 68

35 09 97 65 20 48 63 10 09 40 03 65 00 34 63 69 13 55 50 11 53 10 73 56 37 65 11 84 52 96

95 84 47 00 20 66 60 74 44 33 73 40 90 40 74 98 00 00 01 99 80 20 00 00 32 68 93 00 93 89

www.askersentrum.no

Apotek1 Ark Bokhandel Asker Blomster Asker Reisebyrå Bennett Asker Urforretning Bilruta CC Rens og vask Gira Sykkel Gullsmed Hellman Interoptik Asker Kitchenline Kreativ Verdi MoMi Garn og Hobby Narvesen Q-Apoteket Sturlason AS Polyfoto Trafo Kunsthall Vitusapotek Asker

66 96 66 66 66

76 15 50 62 57 24 78 17 08 76 14 60 79 56 65 09009 47 17 31 31 97 87 16 15 66 78 01 00 66 79 51 70 21 42 08 08 97 00 69 84 944 76 235 66 90 17 57 90 21 88 88 22 42 41 22 66 90 40 06 66 98 98 80

TJENESTER Adek design og expo Asker Sentrum AS Asker Skredder Centrum trafikkskole DNB DNB Eiendom Danske Bank Eie

22 66 41 99 91 97

66 Fibre Arkitektur & rådgivning 90 Fristed Arkitekter 95 Handelsbanken 66 Lexit Advokat 66 Mariannes Trafikkskole 66 Paradis Interiørarkitekter 64 Proaktiv Eiendomsmegling 47 Scandic Hotel 23 Sparebank1 Wright Trafikkskole Asker 66

73 12 40 78 10 06 11 17 17 20 31 00 50 48 00 64 30 00 08540 90 15 00 95 74 07 10 13 53 98 77 00 76 50 20 78 78 78 80 80 33 68 44 00 15 54 00 07040 78 75 25

KJØPESENTER Trekanten

66 90 01 08


Jonny Sjo og D’Sound

Foto: Vibeke Glosli - Musikken setter sitt preg på huset og livet til Jonny Sjo, som i år feirer 25-års jubileum med bandet D’Sound.

54


Jonny Sjo og D’Sound

Foto: Bjørnar Strømsholm

25-ÅRS JUBILEUM OG HVALSTRANDFESTIVAL Jonny Sjo fra D’Sound bor på Nesøya, og mange har i flere år etterspurt at han tar den korte turen til Hvalstrandstrandfestivalen. I år er det 25 år siden bandet ga ut sitt første album, og nesten like lenge siden sist de spilte på Hvalstrand. Nå er de endelig klare igjen. Tekst: Aina Skoland

F

or bandet har stått på scenen nede ved sjøen på Hvalstrand tidligere, men det var på en konsert på slutten av 90-tallet, lenge før Hvalstrandfestivalens tid. Nå er de festivalklare. – Denne gangen blir det litt gammelt og noe nyere, sier Jonny som også kan fortelle at Simone Eriksrud, D’Sounds opprinnelige vokalist, blir med på Hvalstrandfestivalen. – Vi er fortsatt gode venner, og selv om hun har valgt å forlate musikkbran-

sjen fullstendig, så ga hun oss klar beskjed om at vi bare kunne prøve å feire 25-års jubileum uten henne, ler Jonny.

sammen som tok med Mirjam Omdal da de sto uten vokalist etter at Simone, stemmen som mange forbinder med D’Sound, takket for seg.

Og når han sier «oss», snakker han i denne sammenhengen om seg selv og Kim Ofstad. De to møttes i studiedagene i USA, og har hengt sammen og jobbet sammen siden.

– Jeg jobbet i bandet på The Voice, og Mirjam var med der. Hun sang fantastisk, og da vi spurte om hun ville være med og synge med oss, svarte hun ja.

– Vi er som et gammelt ektepar, ler Jonny. – Vi tar oss av alt det administrative med bandet, planlegging og sånt, og der er vi ganske samkjørte. Det var også de to

MUSIKK OG LOGISTIKK Planlegging blir det en del av når man er profesjonell musiker og jobber med mange store navn i bransjen.

55


Jonny Sjo og D’Sound

Foto: Christoffer Krook

– D’Sound er den underliggende stabile delen av jobben min, men i tillegg er jeg så heldig at jeg får jobbe med mange dyktige musikere som jeg også finner mye inspirasjon hos, påpeker han. For tiden har han hyppige oppdrag med både Sissel Kyrkjebø og Knut Marius Djupvik. Nylig var han også i Istanbul for å gjøre en konsert sammen med Rebekka Bakken, som gjør stor suksess i Europa for tiden. Turneer, konserter og innspillinger, med flere parallelle prosjekter, krever sin mann når det gjelder planlegging, men det er en del av moroa, mener han. – Jeg synes det er veldig gøy når man får det til å gå opp, da, og så langt har jeg gjort fint lite dobbeltbookinger. Men det

56

er klart det blir mye tid borte fra familien, så jeg har en tendens til å love kona at det skal bli roligere «neste år». INVITERTE INSPIRERENDE VOKALISTER Det fikk han på en måte rett i, for første gang, for et par år siden. – Ja, pandemien har vært roligere med tanke på reising og sånt, forteller Jonny som likevel ikke på noen måte har ligget på latsiden. – Vi ga ut vårt første album i 1997, altså har vi 25-års jubileum i 2022. Vi visste derfor at vi ville lage et album i den anledning, og ettersom vi sto uten fast vokalist akkurat da, valgte vi å se til hva og hvem som har inspirert oss opp gjen-

nom tidene. Resultatet ble at bandets niende album, som ikke overraskende har fått tittelen «25», er fullspekket av dyktige internasjonale vokalister som blant annet Shontelle, Armi Millare og Macy Gray. – Det med Macy Gray var faktisk en litt morsom historie, forteller Jonny. – Vi hadde jobbet med en låt i flere år uten helt å komme i mål. Så vi fikk med oss en låtskriver som Kim kjente, Autumn Rowe. Da løste det seg, og hun lurte på hvem vi hadde lyst til at skulle synge den. Vi kastet ut Macy Gray som et forslag, og tenkte egentlig at det var helt urealistisk. «Henne jobbet jeg med for ikke så lenge siden, så jeg kan sende den til henne», svarte Autumn, enkelt. Så sånn kom det i stand.


Jonny Sjo og D’Sound

Foto: Bjørnar Strømsholm

Foto: Christoffer Krook

Foto: Magnus Martinsen

MUSIKKEN KOMMER ALLTID TILBAKE Å spille inn et album med internasjonale stjerner i en pandemi er ikke en rett-fram prosess, kan Jonny forsikre. – Det lot seg jo gjøre digitalt. Vi spilte inn i studioer her i Norge, fikk vokalistene til å spille inn på sin kant, og så satte vi det sammen. Det er jo noe av det som er fascinerende med musikk, det fungerer på tvers av grenser, også i en sånn situasjon. Likevel var det ikke helt ideelt, må Jonny innrømme. – Noe av det morsomme med det vi driver med, er det sosiale, vennskapet. Det å treffe nye mennesker, jobbe sammen, gå ut og spise, bli kjent. For selv om musikken er viktig i Jonnys liv, er det likevel ikke det viktigste.

Foto: Vibeke Glosli - Jonny Sjo trives nede ved vannkanten langs Oslofjorden. I august flytter han seg et ørlite hakk lenger sør når D’Sound endelig inntar scenen på Hvalstrandfestivalen.

– Nei, det er jo vennskap og familie. Det var også noen år jeg hadde litt motbakke i livet, og var ganske sliten. Da hadde jeg ikke så mye overskudd til musikken, måtte gjøre noe helt annet. Det var deilig for en periode, men så er det noe med denne musikken da, som gjør at den kommer alltid snikende inn igjen. NESTE ÅR BLIR DET (NEPPE) ROLIGERE Det er da også musikken som får skylden for at moldenseren Jonny Sjo har slått seg ned nettopp i Asker, og enda mer spesifikt, på Nesøya. – Jeg jobbet mye med Magne Furuholmen en periode. Da var jeg hos ham på Nesøya og fant ut at her var det jo helt fantastisk.

Etter mye om og men, fant han og kona en tomt på Nesøya, og satte i gang med husbygging. Da de endelig var ferdig med det, kjøpte de nabotomta, helt nede i vannkanten, bygde et hus til, og flyttet. – Ja, nå skal vi ikke bygge noe hus på en stund, ler han, mens han plukker opp familiehunden, Annie (oppkalt etter musikalen, Annie) som lenge har stått og sett bedende opp på husbonden, på jakt etter kos og oppmerksomhet. Om Annie får se mer til Jonny neste år? Neppe. For 2023 er det allerede planlagt store turneer med Oslo Gospel Choir, Sissel Kyrkjebø og Knut Marius Djupvik, i tillegg til mange spennende oppdrag sammen med blant annet D’Sound. Men året etter der, da skal det bli roligere. Tror han.

57


Asker Blues Klubb

KLAR

for å løfte taket på ny Asker Blues Klubb ble startet i et inspirert øyeblikk i bilen på vei hjem fra Notodden Bluesfestival. 25 år og utallige arbeidstimer senere, lover klubben å løfte taket på sin egen jubileumskonsert. Tekst: Aina Skoland Foto: Erik Habberstad

Foto: Vibeke Glosli - Det er ikke få timer Erik Habberstad har lagt ned for Asker Blues Klubb de siste 25 årene. Blant annet er det han som har laget backdropp’en på scenen.

58


Asker Blues Klubb

Adam Douglas var på Baracoa lenge før han var på Stjernekamp. Her med Blue Bees

Hamburg Bluesband med Krissy Matthews

V

i var vel kommet til Meheia og diskuterte hvordan det var mulig å få rabatt på inngangen til neste års bluesfestival. Det var da det slo meg. «Kan vi ikke bare starte en bluesklubb?» Mannen med inspirasjonen var Erik Habberstad, mannen som satt i setet ved siden av, og som nikket ivrig av ideen, var Terje Kristiansen. BRÅSTART Som sagt så gjort. Første konstituerende møte ble avholdt i oktober 1996, og innen romjulen det året passerte de 100 betalende medlemmer i den rykende ferske klubben.

Malvin Nøsen blir stemt frem på Notodden bluesfestival

– Jeg glemmer ikke den første konserten vi hadde i januar 1997, mimrer Erik. – Med oss på scenen på Varden utenfor det som den gang var Asker samfunnshus, nå kulturhuset, hadde vi Asker Bluesband og en ganske ukjent artist som het Vidar Busk, ler Erik. – Ikke visste vi om bandet var bra, og ikke visste vi om noen ville dukke opp. Det skulle vise seg at bekymringene var grunnløse. Det var stinn brakke, og musikerne … vel, Vidar Busk er definitivt ikke lenger et ukjent navn, og Asker Bluesband ga senere utspring til Blue Bees, som også

spiller på klubbens 25 års-jubileumskonsert i april. FRA BLUES TIL HEAVYROCK På scenen i Varden, og senere på Baracoa, har det blitt mang en konsert i bluesklubbens og Baracoas regi. Det er ikke få store musikere som har grepet mikrofonen her. Jørn Hoel, Anne Grethe Preus, Finn Kalvik, Jonas Fjeld, Elg, Lillebjørn Nilsen og Kristin Berglund, er bare noen av dem. De aller fleste har skapt stor stemning og løftet taket, men Erik, som stiller som lydmann på alle konsertene som holdes på

59


Asker Blues Klubb

Trampled Under Foot (USA)

Dana Fuchs (USA)

Artister har kommet helt fra USA for å spille på Asker Blues Klubb.

Baracoa i løpet av året, innrømmer at det ikke alltid går helt etter planen. – Baracoa hadde en gang booket et garasjerockband fra Gøteborg. Det viste seg å være skikkelig tung destruktiv rock. Faktisk så tung at etter andre låt var det kun bandets sjåfør, bartenderen og meg som lydmann igjen i lokalet. De ble ikke booket om igjen, ler Erik.

60

Nine Below Zero (UK)

HJEMME PÅ BARACOA Det er ikke til å komme unna at historien til Asker Blues Klubb og Baracoa, og tidligere Varden, er tett sammenvevd. – Helt fra start har dette vært vårt tilholdssted. I den perioden da Varden ble revet for å bygges opp på nytt, hadde vi midlertidig tilhold i Kulturlåven oppe på kulturskolen. Der tok vi tak, bygget scene og stilte med lydrigg. Dette oppholdet gjorde også sitt til at klubben ble den første røykfrie klubben i landet.

– Ja, det var en bøyg for mange det, innrømmer Erik. – Men selv om vi hadde fått øl- og vinservering i låven, var det strengt forbudt å røyke der. Så da Røykeloven kom et par år senere var vi allerede godt opplært, ler han. Privat bar i låven til tross, gjengen var glade for å flytte ned igjen da Baracoa åpnet dørene. – Det er noe helt annet med et lokale som dette. Vi ønsker oss jo ikke bare en


Asker Blues Klubb

Erik Habberstad ønsker gamle og nye medlemmer, og ikke-medlemmer, velkommen til jubileumskonsert 23. april.

scene, men en klubb, med atmosfære, og det får vi her. Vi er glade for å ha Baracoa, og Baracoa er glade for å ha oss. KJENT OG ANERKJENT Asker Blues Klubb har markert seg også utenfor bygdas grenser. – På det største var vi 600 medlemmer, den største bluesklubben i Norge. Dessuten har vi fått rykte som en av de kuleste scenene, og får hver uke flere henvendelser fra band fra hele landet, så vel som Skandinavia, som spør om de kan komme hit og spille. Det er klart at det er en heldig situasjon å være i. KLAR FOR FEIRING En litt mindre heldig situasjon er selvfølgelig pandemien.

ti vi pleier å holde. Vi har nok mistet en del medlemmer på denne tiden, men nå håper vi at vi kan begynne å bygge opp igjen. Vi har allerede hatt én konsert i år, med Bærum Bluesband. Nå ser vi fram til 23. april når vi kjører full jubileumskonsert med Blue Bees. Da håper vi å fylle opp huset og skape den gode stemningen og samme trøkket som vi hadde før pandemien. Det blir også en konsert med Ronny Aagren 21. mai, så det er bare å glede seg, ivrer Erik. DEN VIKTIGE MUSIKKEN At musikk er viktig i livet til både Erik og mange andre i bluesklubben, er det ingen tvil om. Men det er også det sosiale.

– Vi har merket den, ja, sier Erik og nikker tungt.

– Det er jo det som er poenget, å samles rundt felles interesse for god musikk. Nettopp derfor booker vi gjerne band med litt trøkk, ler Erik.

– Til sammen fire konserter klarte vi å holde i fjor. To året før. Langt unna de

– For at ikke musikken skal drukne i skravling og latter. Selv har Erik vært

opptatt av lyd og musikk så lenge han kan huske. Han definerer seg selv som altetende når det gjelder musikk, så selv om blues åpenbart står høyt oppe på lista, har han også meninger om årets MGP-låter. Hvor mange timer han har tilbrakt i og rundt Baracoa, har han ikke tall på, men han anslår at den frivillige jobben han gjør for musikken og klubben kan nærme seg en tjue prosent stilling. – Men jeg har jo selskap da, humrer han. – Den yngste sønnen min jobber i baren på Baracoa, og den eldste på kulturhuset, så jeg har liksom samlet mitt i dette hjørnet av Asker. VELKOMMEN TIL KONSERT! Nå ønsker Erik og resten av Asker Blues Klubb gamle og nye medlemmer, og ikke-medlemmer, velkommen til en heidundrende 25-års jubileumskonsert på ettermiddagen lørdag 23. april. Og han selv? Han stiller selvfølgelig som lydmann.

61


Kultur

Rockebandet PLOPP Rockebandet plopp er norges tøffeste rocketrio med spreke egenkomponerte låter og tekster tilrettelagt for aldersgruppen 3 til 10 år. PLOPP er bandet som får deg til å digge rock, og gjennom humor og spilleglede blir man ledet inn i en verden full av overraskelser.

Foto: Hanne Cecilie Sætre

Trio Oro

GrooveOff

Familiekonsert med TRIO ORO gir publikum en smittende musikkglede og masse sjarm.

Velkommen til det feteste danseeventet i Asker! GrooveOff er et rusfritt ungdomsarrangement.

Kulturliv uten meter og munnbind! Endelig er meteren borte! Noen av dem som kanskje jubler høyest over det, er kulturlivet. Nå er de virkelig i gang igjen. Tekst: Aina Skoland

N

å er altså det meste åpent igjen, etter to heller vaklete år på kulturfronten. La oss derfor ta en titt på kulturvåren. Husk at det vi forteller om her, nødvendigvis bare er en ørliten smakebit av alt som skjer rundt omkring, så følg med på «din» kulturarena. SEKKEFABRIKKEN PÅ VANDRING Åpent samfunn til tross, for noen er det likevel ikke helt som normalt enda likevel.

62

Denne gangen er det likevel andre grunner. 1.februar stengte Sekkefabrikken dørene for de neste to – tre – fire årene på grunn av ombyggingen i Slemmestad sentrum. Da skulle man kanskje tro gjengen der satte seg godt til rette for å nyte roligere tider, men den gang ei. – For tiden er vi rett og slett ute på turné, forteller Lillian Støa som er Markedsføringsansvarlig på Sekkefabrikken. – Vi benytter anledningen til å ta en

rundtur på noen av scenene i kommunen. Samtidig som vi da får med oss programmet vårt ut til folk, kan vi også bruke vår kunnskap og kompetanse til å sjekke kvaliteten på de ulike scenene, med tanke på om det bør gjøres tekniske forbedringer eller lignende, forklarer hun. Dette er altså bakgrunnen for at blant annet Rockebandet Plopp kommer til Tofte Samfunnshus, Trio Oro kommer til innbyggertorgene i både Sætre og Heg-


Kultur

jonasledang.no

Jonas Ledang

Axel Frønes

Jonas Ledang er tilbake med nytt album «The Heart is a Lonely Hunter»

Axel Frønes er en hverdagspoet og visesanger fra Åfjorden i Trøndelag. Han er i gang med innspilling av debutplata

SYDFEST 1-2 JULI LINNEA DALE - ADMIRAL P THOM HELL - THE KIDS - BEIST TORA - STAGE DOLLS Laupsa Lokomotiv

SYDFEST

Laupsa Lokomotiv er en sekstett i det akustiske landskapet; improvisert, rytmisk, klangfullt og søkende.

En skikkelig kick-off til sommeren det året Toftedagen fyller 40 år. Det blir to dager med noen av de mest kjente artistene i Norge. Dette må du ikke gå glipp av, og det hele skjer i fantastiske omgivelser, inne på fabrikkområdet.

gedal, og Askers feteste danseevent, GrooveOff, i år går av stabelen i Teglen i Spikkestad. Men, Sekkefabrikken stopper ikke der! – Nei, vi har vært så heldige å få tilgang til et midlertidig lokale i Slemmestad sentrum, der vi vil videreføre driften mens vi venter på å få komme inn i Sekkefabrikken igjen. Den nye scenen kommer vi til å kalle Slemmestad Mek, og ligger i det som nå er et stort rått rom som tidligere har vært et bilverksted ved siden av Innbyggertorget, langs Vaterland. Salen blir litt mindre enn den vi har til van-

lig, men vi tar med oss alt av lyd og lys, og håper at vi kan åpne for spennende arrangementer over sommeren, forteller Lillian som gleder seg til å gyve løs på ombyggingen av Slemmestad Mek. KULTUR I BOKHANDELEN Et annet sted der det oser av kultur, er hos Bokhandleren på Tofte. Han har bygget om butikken sin for å huse flere arrangementer, og kan denne våren by på intimkonserter med Jonas Ledang, Laupsa lokomotiv, Axel Frønes og flere. Det er også bokhandleren selv, eller Ronnie Mag Larsen som han egentlig

heter, som står bak festivalen SydFest, men det kan du lese mer om et annet sted i magasinet. POPULÆR COUNTRY-RAP OG ANNEN KULTUR I storstua Asker kulturhus i sentrum, er det selvfølgelig aldri heller helt stille. Jubelen står i taket etter at meteren forsvant, og de igjen kan åpne dørene for å invitere så mange som mulig inn til herlige kulturelle opplevelser. Et av de største og mest etterspurte arrangementene denne våren, er konsert med bandet Hagle. Hagle herjer hitlis-

63


Kultur

Hagle Countryrap-bandet Hagle har kommet som et skudd ut av Indre Østfold og fortsetter signingsferden gjennom Norge. Nå gjør de konsert i Asker kulturhus – eksklusivt for ungdom mellom 13 og 21 år! Dette er musikk for deg med veteranbil med stort anlegg, som foretrekker tresko fremfor sneakers og setter allsang i forsetet!

Adam Douglas

Nils-Ingar Aadne

I 2021 kom Adam Douglas’ tredje fullengder «Better Angels». 31. mars inntar han Asker kulturhus med sin store stemme og personlige sjangermiks!

Nils-Ingar Aadne kommer med sitt nye standupshow «Da var det oss». Det handler om å få livet i trynet og gå videre, om hverdagslige småting og hvor sinte folk har blitt.

tene med sin country-rap, og barnekonserten ble utsolgt på et blunk. Ungdomsutgaven av konserten, litt senere samme dag, har i skrivende stund noen ledige billetter.

ter, lag og foreninger, frivillige og profesjonelle opptrer på kulturhusene, innbyggertorgene og utescener. Det blir arrangementer for alle aldersgrupper og over hele kommunen, fra Holmen til Tofte. Programmet blir omfattende og variert og vil by på alt fra teater, dans, sang og musikk til gateparade og kunstutstillinger.

Ellers vrimler det av gode kulturinnslag på programmet til kulturhuset og bibliotekene. Eller hva sies om eventyrstunder, litteraturkafé, forfattersamtaler, Adam Douglas, Ingvild Tennfjord, Nils Ingar Aadne, Ritsj, Fritt Fram, og en Elton John- tribute? Dette er bare noe av det som er på programmet denne våren. ENDELIG KULTURFESTIVAL Men det store denne våren, er selvfølgelig at Asker Kulturfestival 19. -22. mai, endelig skal få gå av stabelen som normalt. Da blir det storslagen kulturmønstring i hele kommunen 19-22. mai. Lokale artis-

64

ASKER KULTURHUS, 40 ÅR! Ellers har vi en stor nyhet vi ikke må glemme å ta med. Asker kulturhus fyller nemlig 40 år i år! 7. mai 1982 var det stor åpningsfest med blant annet Dronning Sonja og Asker musikkorps. De første drøye tjue årene gikk huset under navnet Asker samfunnshus, men i 2004 fikk det navnet vi fortsatt kjenner det under i dag. Gjengen på kultur-

Your Song – A Tribute to Elton John I dette showet får du det beste fra Elton John-universet med noen av Norges mest drevne musikere på scenen!

huset sitter for tiden med hodene i bløt for å finne ut hvordan de skal feire den store begivenheten, men noe finner de nok på, kjenner vi dem rett.

For mer informasjon, følg med på: www.askerkulturhus.no www.askerbibliotekene.no www.sekkefabrikken.no www.askerkulturfestival.no www.bokhandleren.net www.hvaskjeriasker.no Teglen – Spikkestad kirke og kultursenter på Facebook

Det skjer mye og mangt av store og små arrangementer på kulturfronten over hele kommunen vår. Tips oss gjerne om noe skjer der du er.


VERONICA MAGGIO MARIA MENA CHRIS HOLSTEN ÅGE & SAMBANDET DELILLOS POSTGIROBYGGET LES MER OG KJØP BILLETTER PÅ

HVALSTRANDFESTIVALEN.NO

(SE)


Hvalstrandfestival

HEFTIGE TONER

FRA SOMMERENS FESTIVALSCENER Foto: Vibeke Glosli - Fredrik Brodtkorb fra Hvalstrandfestivalen, Kristoffer Vollan fra Tropenatt og Ronnie Mag Larsen

fra SydFest, er alle klare for tidenes festivalsommer i Asker. På bildet Fredrik Brodkorb og Ronnie Mag Larsen.

Endelig! Etter to stusselige år, er Asker klar for tidenes festivalsommer. I år blir det musikk fra mange scener, så sjekk det ut og skaff deg billetter før det blir utsolgt. Tekst: Aina Skoland Foto: Alexander Sundal Skjerven / Tropenatt Media

66


Hvalstrandfestival

D

en største av musikkfestivalene i Asker er uten tvil Hvalstrandfestivalen, som de to siste årene ikke har hatt mulighet til å sette opp sin venners venners fest med tusenvis av festivaldeltakere på Hvalstrand i august. Det har vær tunge tak, medgir festivalgeneral Fredrik Brodtkorb. – Festivalen i 2019 satset vi litt ekstra og eksperimenterte med artistsammensetningen. Det finansielle resultatet ble dermed dårlig, noe som igjen gjorde at vi ikke fikk ta del i støtteordningene rundt covid. GÅR MOT REKORDSOMMER Gutsen og motivasjonen, har de likevel aldri mistet, og i år er de endelig klare for det de selv mener blir tidenes festival. – Etter noen år der vi har testet ut ulike musikkprofiler, har vi kommet fram til én ting: Det våre publikummere ønsker seg, er artister de kjenner og sanger de kan synge med på. Dessuten ønsker vi ikke gå i beina på andre festivaler og arrangementer i nærmiljøet som retter seg

mer spesifikt mot et yngre publikum, forteller Fredrik. Resultatet har blitt en line-up som solgte rekordmange billetter allerede før alle artistene ble sluppet. I løpet av to dager serverer de Veronica Maggio, Maria Mena, Chris Holsten, Åge & Sambandet, deLillos, Postgirobygget og ikke minst D’Sound, som du kan lese om et annet sted i bladet. Fredrik forventer en stemning som vil løfte augusthimmelen. FINVÆRET ER BESTILT Det rekordstore billettsalget kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at folk er ekstra klar for festivaler etter to år med pandemi. – På den annen side ser vi at andre festivaler som samarbeidspartnerne våre jobber med, ikke opplever den samme økningen, sier Fredrik, som mener at han også jobber hardt med å holde været under kontroll med tanke på den nest siste helgen i august. – Selv under pandemien føler jeg at jeg

har sjekket yr.no litt manisk når det har nærmet seg skolestart. Vi satser imidlertid på at værgudene står på vår side og mener selv at vi fortjener litt godvær på årets festival, så det tror vi skal gå helt fint, ler han. KLAR FOR TROPENATT Noen andre som må kunne sies å satse på at de har været på sin side, er Kristoffer Vollan og resten av gjengen som arrangerer festivalen Tropenatt på Hernestangen. Festivalen gikk av stabelen for første gang i fjor. – For mange unge mennesker gikk pandemiens begrensninger hardt utover deres mentale helse. Som et svar på dette skapte vi Tropenatt for å få et godt sted der vi kunne møtes, høre på god musikk og henge sammen, forteller Kristoffer. – Vi som står bak er en gruppe med kompiser i starten av tyve-årene, og målet vårt var å lage en festival for våre likesinnede, så det gjorde vi. Vi fikk så god respons på dette i fjor at vi

67


Hvalstrandfestival

Foto: Vibeke Glosli

ønsket å videreføre det i år, denne gangen med mindre fokus på kohorter og smittevernsregler. Vi gleder oss dermed til å lage en mer helhetlig og større festival. Kristoffer understreker at motivasjonen bak festivalen er å skape en hyggelig og intim samlingsplass, ikke å være en kommersiell festival. Nå gleder vi oss til å vise fram fantastiske artister som Tix, CLMD, Freddy Kalas, Heux og Slæm Dønk, forteller Kristoffer som fortsatt har et par kort han holder tett til brystet, så her er det all grunn til å følge med. SOMMER OG SYDFEST PÅ TOFTE En annen festival, som muligens fremstår som noe mindre væroptimistisk, er SydFest på Tofte, der bokhandleren på Tofte, Ronnie Mag Larsen, står bak.

68

– Vi startet også med dette i fjor, men da i litt mindre skala og under navnet Toftekvelden, forteller Ronnie. – Vi så imidlertid hvor populært det ble, billettene var solgt ut lenge før festivalen. I år har vi dermed flyttet hele arrangementet til fantastiske omgivelser inne på fabrikktomta til Statkraft, og satser på to dager med fullt trøkk, sier Ronnie. Også han er svært fornøyd med artistbookingen til årets festival. – Vi mener at vi har fått med oss noen av de beste artistene landet har å by på. Det kan vi for så vidt si oss enige i, bare hør her: Linnea Dale, Beist, Admiral P, Thom Hell, The Kids, Tora og Stage Dolls. Ronnie slipper alle mellom 16 og 23 gratis inn på festivalen, som han gjør med alle

arrangementene i bokhandelen sin. Og for å rydde opp i en potensiell misforståelse med en gang: navnet på festivalen har ingenting å gjøre med at arrangøren forventer at sydvest skal bli årets festivalplagg, så langt derifra. Ronnie har også store planer om at Tofte skal bade i sommersol denne første helgen i juli.

Sommerens musikkfestivaler i Asker 24. – 25. JUNI Tropenatt, Hernestangen 1. – 2. JULI SydFest, Statkraft-tomta på Tofte 19. – 20. AUGUST Hvalstrandfestivalen, Hvalstrand


VI BRYR OSS OM HELSEN DIN

ERFARNE LEGER • KORT VENTETID • INGEN HENVISNING

A-Medi SPESIALISTKLINIKK

SPESIALIST OG FAMILIEKLINIKK Gastrokirurg Generell kirurg Geriater Gynekolog

Indremedisiner Hjertespesialist Hudlege Karkirurg

Kosmetisk lege Ortoped Forebyggende medisin Menopauseklinikk

FRITT BEHANDLINGSVALG A-Medi er godkjent som fritt behandlingsvalg leverandør innenfor hjerteutredning, ortopedisk kirurgi, proktologi og utredning av urininkontinens hos kvinner. Gjennom fritt behandlingsvalg betaler du samme pris som ved et offentlig sykehus.

NYHET ÅREKNUTEBEHANDLING Konsultasjon hos karkirurg inkludert ultralyd

Kr. 600,-

A-Medi - Spesialistklinikk

KOSMETISKE MEDISINSKE BEHANDLINGER OG ANTI-AGE lndividuelt tilpassede behandlinger for en naturlig resultat. Alle behandlinger utføres av anerkjente og erfarne behandlere. Medisinsk rynkebehandling Fillerbehandlinger Trådløft PRP Dermapen Medisinsk kremprogram Medisinske peelinger

Hårfjerning med laser Sprengte blodkar Pigmentforandringer Hårtap Hudforbedring Svettebehandling Neglesopp

Bankveien 1, 1383 Asker • Tel: 67 430 930 • www.a-medi.no


Aladdin Jr. -Asker kulturhus

Foto: Vibeke Glosli - Tiril Andøl, eier og driver av Dansesonen og Musikalskolen, trosset pandemien da hun bestemte seg for å sette opp Aladdin Jr.

EN MAGISK

reise på et flyvende teppe I januar i fjor, da alt så som mørkest ut, tok Tiril Andøl en dristig sjefsavgjørelse. Hun ville sette opp musikalen Aladdin Jr. for full sal i Asker kulturhus mars 2022. Fjorten måneder senere, i premiereuken, begynner hun å tro at det skal skje. Tekst: Aina Skoland Foto: Marie Sjøvold

S

pol to år tilbake. Mars 2020. Etter måneder med øvelser, kostymeforberedelser, kjøp av musikalrettigheter og store investeringer, var Tiril Andøl, eier og driver av Dansesonen og Musikalskolen, klar med sin første store musikalsatsning. Dansere og skuespillere i musikalen Annie Jr. sto praktisk talt med en fot på scenekanten da pandemien kom farende og stengte ned landet. – I disse dager er det mye snakk om

70

idrettsutøvere som mister OL, deres ene store sjanse, på grunn av covid, men for oss i kulturfeltet er det OL hver dag, hevder Tiril. – For de unge jentene som var plukket ut til å være Annie på scenen, og som hadde øvd på sanger og replikker døgnet rundt i månedsvis, var det deres ene store sjanse. To år senere ville de ha vært for gamle for rollen. Nettopp derfor var

Tiril bestemt på at hun, etter flere utsettelser og komplikasjoner, skulle sette opp Annie Jr. et halvt år forsinket, med 80 publikummere i salen på hver forestilling, til tross for at det var et gigantisk tapsprosjekt. SPILLEGLEDE, SAMHOLD OG IVER Og nettopp barna og ungdommene, deres utvikling og spilleglede, samhold og iver, var grunnen til at hun, mot all


Aladdin Jr. -Asker kulturhus

Plakatmontasje: ©Gry Kjennerud

71


Aladdin Jr. -Asker kulturhus

Foto: Vibeke Glosli - 17 år gamle Olav Holmberg Wike har hovedrollen som Aladdin når musikalen med samme navn settes opp i Asker kulturhus denne våren. Med seg har han XX og XX som deler på rollen som den sterke prinsessen Sjasmin.

tilsynelatende fornuft, bestemte seg i januar 2021 for å sette i gang en ny stor satsning, Aladdin Jr. I juni i fjor, da det så litt lysere ut et øyeblikk, avholdt Tiril auditions for musikalen.

blir det ensemble med elever fra dansepartier og teatergruppe. I tillegg vil hver forestilling vise fram en gjesteopptreden fra forskjellige dansepartier. Alle skal få skinne, forsikrer hun.

– Jeg kjente at vi trenger noe å se fram mot, jobbe mot, men jeg var veldig spent på om det ville dukke opp noen til audition i disse usikre tidene. Det var én bekymring hun ikke hadde trengt å ha. 80 håpefulle barn og ungdom møtte opp for å vise hva de kunne på audition. Å gå på audition er som kjent ingen dans på roser. Drømmer kan gå i oppfyllelse, eller de kan bli knust.

ET MAGISK MØTE MED PUBLIKUM Nylig fikk da også Tiril kjenne på kroppen hvor sant det er at elevene hennes skinner ved å stå på scenen.

Men Tiril forsikrer at det blir mulighet for mange barn og ungdommer til å vise seg fram på de seks forestillingene av Aladdin, selv om de ikke nådde til topps på audition. – Både blant dansere og skuespillere

72

– Vi satte opp forestillingen Dance Moves, også den etter flere utsettelser, i februar i år. Den samme morgenen var pressekonferansen der meteren og munnbind ble lagt bort, og vi kunne spille for full sal. Det var en helt magisk opplevelse. Det er nemlig ikke sånn at de som sitter i publikum er passive mottakere av det som skjer på scenen, mener Tiril. – Nei, energien fra publikum er helt fantastisk og en viktig faktor i det å gi de som står på scenen et av sine livs største øyeblikk.

EN STERK ALADDIN En av de som var møtte opp på audition for Aladdin Jr., var 17 år gamle Olav Holmberg Wike fra Drammen. – Jeg tenkte å stille på audition fordi jeg har jobbet med regissøren Kristin Børsum Hernandez tidligere, blant annet da jeg var med på Annie Jr. og visste at dette var en god mulighet til å utfordre meg selv og utvikle meg videre, forteller Olav. Han er elev ved dramalinjen på St. Halvard videregående, og sikter seg inn mot en karriere på scenen. – Det var likevel ikke før jeg så filmen Aladdin kort tid før audition, at jeg innså at jeg ønsket meg hovedrollen. Denne historien er så fin og Aladdin selv er en fantastisk god og sterk karakter, ikke i det hele tatt en typisk Disney-rolle. STORE ROLLER Olav imponerte stort på audition, og når


Aladdin Jr. -Asker kulturhus

Det er mye farger og eksotiske inntrykk i musikalen Aladdin Jr.

sceneteppet går opp på premieren den 24. mars, er han selveste Aladdin. Dette er imidlertid ikke den eneste store rollen han har hatt denne våren. Som alvekongen Oberon i Shakespeare-stykket «En midtsommernattsdrøm» på skolens oppsetning i februar, i tillegg til øvelser med Aladdin Jr., har han hatt travle dager. Hva er grunnen til at en 17-åring ofrer så mye av fritiden for å være med på slike oppsetninger? – Det korte svaret er at det er utrolig gøy! Det er et fantastisk samhold når vi alle jobber sammen mot å gjøre en best mulig forestilling. Vi kommer tett på hverandre, og så lærer man så mye i tillegg. KNYTTER BÅND Tiril er ikke fremmed for det Olav sier der. – Det er jo nettopp det vi ser gang på gang. Barn og ungdom blir kjent på tvers av aldre og skoler. De eldre hjelper de

Det øves intenst i innspurten. Alt skal sitte til premieren.

yngre med kostymer og hår. De utfordres og utvikles. Og alle vokser i hvert sitt tempo. Derfor er vi opptatt av å ha ulike typer oppsetninger hvert år, sånn at flest mulig skal få muligheten til å vise seg fram på sin beste måte. EN UFORGLEMMELIG REISE I månedsvis har de nå jobbet og stått på, skuespillere, dansere, de ansatte på Dansesonen og Musikalskolen, teamet i kulturhuset, regissøren Kristin, og ikke minst foreldregruppa.

Det ligger med andre ord utallige arbeidstimer bak de seks forestillingene av Aladdin Jr. som settes opp i Asker kulturhus 24. – 27. mars, men så blir det bra også. – Aladdin er en spennende og eksotisk forestilling, sier Tiril. – Den tar oss med på en fantastisk reise, og det kan vi jo lengte mot noen og enhver etter to år hjemme. Aladdin tar oss rett og slett med mot lysere tider, og det gleder vi oss til.

– Jeg må få lov til å skryte av foreldregruppa, påpeker Tiril. – Når jeg jobber som koreograf i Den norske opera er produksjonsgruppen på 25 – 30 personer. Vi, som en liten bedrift, gjør den samme jobben med bare en håndfull ansatte. Da sier det seg selv at vi er uendelig takknemlige for at foreldrene stiller opp og tar tak i alt fra sminke til matbestilling, smiler Tiril.

Aladdin Jr. Seks forestillinger 24. – 27. mars på Asker kulturhus. Sjekk www.askerkulturhus.no for program og billetter.

73


Mina og Marte er to av Hennie Fische Pettersen sine hunder, og hun sørger for at de får store mengder kjærlighet.

HENNIE OG HUNDENE Mens hennes jevnaldrende sitter foran en skjerm, er på håndballtrening eller henger med venner, er Hennie Fische Pettersen helst å finne ute i skogen, i vill fart på en slede bak seks sterke huskyer. Tekst: Aina Skoland Foto: Vibeke Glosli

H

un begynte å henge i hundegården på Bergvang gård, der driverne var venner av familien, da hun var 11. Hjalp til med dyr og utstyr flere ganger i uken, og satt på når en av eierne, Sven-Erik Gullbekk, var ute og trente på hundekjøring. Sakte, men sikkert, fikk hun mer ansvar, og som 13 åring fikk hun sine første

74

huskyer. Nå er hun 15, har åtte huskyer, og er allerede en erfaren hundekjører. – Vi har en hund hjemme og, en islandsk fårehund, men det er en kosehund og ikke noe særlig å sette foran en slede, ler Hennie. Hun sitter midt i hundegården på Bergvang, og korrigerer vant på hun-

der som bjeffer eller gjør ugang, nesten uten å trenge å se på dem for å snakke til hver og en av de 42 hundene ved navn. EN TIDKREVENDE IDRETT Hundekjøring er ikke den mest praktiske sporten å drive med, innrømmer Hennie. – Vi kan ikke trene dem noe særlig på


Hundekjøring

Hennie Fische Pettersen har tilbrakt utallige timer i hundegården på Bergvang gård.

sommeren. Dette er vinterhunder, og det er rett og slett farlig for dem å ta seg ut i varmen. Vi begynner med småturer i august, og etter hvert som sauene kommer inn fra beitet, jobber vi oss opp mot en fast runde på 26 kilometer rundt Solli og Sandungen, forteller Hennie som hevder hun aldri blir redd, selv på tur med hundene alene i skogen. – På vinteren tar kanskje selve treningsøkten to til tre timer, og i tillegg kommer

forberedelser og stell av hundene før og etter turen. Det går gjerne med mellom tre og fire timer på kvelden etter at jeg kommer hjem fra skolen flere dager i uken, innrømmer Hennie. For tiden går hun siste året på ungdomsskolen, og innser at hun muligens må trappe ned litt på tiden hun tilbringer i hundegården når hun til høsten begynner på videregående. Men gi seg, vil hun ikke.

LANGSIKTIG SATSING – Det tar mange år å bygge opp et godt hundespann, sier hun og ser kjærlig mot favoritthunden, Maren, på to og et halvt år. Hennie vet hva hun snakker om. I skrivende stund har hun en hund til salgs. – Den var verdensmester i å komme seg ut av hundehalsbåndet, og en gang den stakk av rakk den å parre seg med tre tisper, så da måtte jeg kastrere den.

75


Hundekjøring

©Femundløpet

Hennie Fische Pettersen er ikke redd for å kjøre slede i høy fart etter hundene. Her er hun på Femundløpet tidligere i vinter.

– Etterpå har han blitt mer kosehund enn trekkhund, så han bidrar ikke akkurat til resten av gjengen i hundespannet, ler hun. Årene mens hun går på videregående har hun planer om å bruke til nettopp det; bygge opp et vinnerspann, og trene på kjøring, på grus når snøen lar vente på seg, og på fjellet for å få litt etterlengtet sledekjøring på snø. – Vi pleier alltid dra på Hardangervidda for å kjøre i påsken, og ellers prøver vi å få inn noen ekstra fjellturer i løpet av vinteren. Da kan treningsøktene vare opp mot åtte til ni timer, så da blir det lange dager, medgir Hennie. PÅ LAG MED DE FIRBENTE Snøkjøring ble det også da Hennie og hundene hennes stilte på startstreken på Femundløpet i Rørostraktene tidligere i vinter. – Det var et løp på tjue mil, tok et døgn og var kjempegøy, ivrer hun. Den store drømmen er imidlertid å kjøre Finnmarksløpet, den lange utgaven på 120 mil. – Foreløpig har jeg vært med for å hjelpe til med hundene når Sven-Erik har kjørt, men året etter videregående håper jeg å være klar til å kjøre selv, sier den tøffe jenta som medgir at ting kan skje når man er ute på så lang tur alene.

76

©Jan Morten Pettersen

– Men egentlig er det større grunn til å tenke at det er skummelt på trening, mener hun. – På løp er det folk ute overalt og de vet hvor du er. Er man på trening i skogen alene vil det nok ta litt tid før noen finner ut at de skal lete etter meg om det skulle skje noe. Hun innrømmer at hun har veltet noen ganger med sleden, men så langt har hun ikke opplevd noen store skader, og hun har alltid klart å overholde regel nummer én ute i terrenget med hundene: Aldri slippe sleden. – Det er jo der alt utstyret mitt er, og hvis jeg hadde sluppet sleden ville hundene bare fortsatt å løpe med sleden etter seg.

Ofte er vi jo også på steder der det er dårlig dekning på mobilen, så det er best å holde seg på beina, ja. Det kan kanskje høres skummelt ut for de fleste av oss, men Hennie er klar på hva hun ser på som det største problemet om uhellet skulle vært ute. – Når jeg står bakpå, bremser jeg jo også sleden for hundene. Hvis den skulle ha kommet i fri fart etter dem i nedoverbakkene, kunne de blitt skadet. Det er viktig for Hennie, at hundene ikke blir utsatt for noe. – Man blir jo veldig glad i dem, da. Jeg bruker masse tid på å kose med dem og stelle for dem, og det er viktig. Vi er jo et team, hundene og jeg.


Uke 25 1.-7. trinn. Dance Camp i Vollen og Heggedal 2.-7. trinn. Musikal Camp i Asker kulturhus

Uke 32 2.-7. trinn, samt Dance Camp for ungdom Dance Camp i Vollen, Heggedal og Spikkestad 2.-7. trinn. Musikal Camp i Vollen

For 11. året på rad arrangerer Dansesonen sin populære sommerskole innen dans og musikal. La ditt barn være med på en uke fylt med læring, mestring og glede. Vår Sommerskole ledes av profesjonelle pedagoger med høyskoleutdannelse innen dans og pedagogikk. Undervisningen blir gitt i mindre grupper ut fra alder, noe som skaper trygghet og et tilpasset nivå. Dance Camp gir et variert tilbud innen dansestiler, og Musikal Camp gir et variert tilbud innen sang, teater og dans. Det er lagt inn godt med pauser og sosial aktiviteter hver dag, og uken avsluttes med sommerfest og show for foresatte. Dansesonens sommerskolen er åpen for alle. Fortløpende påmelding via www.dansesonen.no. Vi anbefaler å være tidlig ute.

Ta gjerne kontakt på 907 37 047


Asker Tannregulering

TANNREGULERING, FØR OG NÅ

En mumie funnet med gulltråd festet på tennene tyder på at ønsket om å fikse på en uryddig tannstilling ikke er nytt. Siden den gang har nok tannlegekontorene utviklet seg til det ugjenkjennelige, men biologien er fortsatt den samme. Tekst: Aina Skoland

V

i vet at en tannlege fant opp en apparatur ment til å flytte på pasientens tenner i 1728, men det er altså også funnet mumier fra det gamle Egypt med gulltråd festet på tennene. Sånn sett er ikke ønsket om å flytte litt på tennene vi har fått utdelt noe nytt, sier reguleringstannlege David Weichbrodt på Asker Tannregulering. Han har hatt en stor andel av Askers barn og ungdom innom sitt kontor siden han startet opp i 2006. NYE REGLER FOR TRYGDEREFUSJON Å få tannregulering er en viktig, og til ti-

78

der kostbar, avgjørelse. Et av spørsmålene David oftest får er da også hvordan det er med trygderefusjon etter at det nylig ble bestemt at færre barn skulle få støtte til tannregulering.

Tenner er det samme nå som før, men metoden vi bruker for å flytte på dem, har endret seg drastisk siden de besto av gulltråder festet på tennene i oldtiden.

– Ja, det har dessverre blitt en innstramming. Det er sånn at de tilfellene der behovet for regulering blir vurdert til et mindre funksjonelt problem, har man nå mistet muligheten for trygderefusjon. De som blir kategorisert med et «klart eller stort behov» får fortsatt støtte, men den har også blitt senket. David mener selv at dette er en lei utvikling.

– For mange kan en uryddig tannstilling, selv om den ifølge kriteriene for trygderefusjon oppfattes som «kosmetisk», oppleves som et sosialt handicap og noe som påvirker selvtillit og livskvalitet. FRA STÅLGLIS TIL USYNLIG SKINNE Men tilbake til mumien med gulltråd. I oldtiden var det dårlig med scannere,


Asker Tannregulering

Foto: Vibeke Glosli - Veldig mange barn fra Asker og omegn har tilbrakt tid i stolen til David Weichbrodt på Asker Tannregulering.

3D-simuleringer og røntgen, men prinsippet virker jo fortsatt ganske likt. – Ja, det stemmer, sier David. – Biologien er jo fortsatt den samme. Men både undersøkelsene, materialene og selve behandlingen har endret seg i

stor grad. Det mest synlige er kanskje at selve klossene som settes på tennene har blitt mindre, og at de også kan fås i andre farger eller fasonger. Det i seg selv hjelper jo på motivasjonen når poden skal inn på klinikken å få på seg stålgliset.

79


Asker Tannregulering

spise hva man vil. Nettopp det samme kan imidlertid også være en ulempe, medgir han. – Hvis man skal oppnå de resultatene man ønsker er man jo nødt til å ha på seg skinnen mest mulig. Tar man den mye av, vil effekten utebli. En annen utvikling David følger oppmerksomt med på, er mulighetene som dukker opp til å få denne typen skinner uten å bli fulgt opp av reguleringstannlege. – Ja, jeg vet om 11 år gamle jenter som gleder seg til å få på regulering, fordi de har en plan om å få munnen full av hjerter i regnbuefarger, ler David. – For andre er det kanskje mer interessant med en mer diskret variant, kanskje hvite klosser, klossene på baksiden av tennene, eller til og med usynlige «aligners». – Dette er gjennomsiktige, nesten usynlige skinner som settes på tennene, som en gom, forklarer han. – Dette betyr at man kan ta dem av når man spiser og at man kan få pusset tennene helt som vanlig. David mener at en stor fordel med dette er at man kan ta dem av og på, og dermed for eksempel

80

– Vi ser det i USA, men også her, via for eksempel annonser på sosiale medier. Man kan ta avtrykk av tennene selv, og få skinner i posten. Dette er ganske skummelt, for man kan oppnå alt fra liten effekt til å faktisk gjøre permanent skade på tennene når man ikke helt vet hva man driver med. Jeg vil absolutt anbefale alle å bli fulgt opp av en reguleringstannlege i disse tilfellene, understreker han. HAR PRØVD (NESTEN) ALT SELV Selv har David prøvd nesten alle varianter. Han hadde selv tradisjonell regulering i voksen alder, noe sønnen har foreviget i en aldeles herlig tegning i resepsjonen på klinikken. – Jeg satte reguleringen på meg selv, og tok meg også av strammingen, ler han.

– Det var ikke så lett, jeg er nok en vanskelig pasient, smiler han. David har også prøvd aligners, og uansett metode kan han bekrefte det alle som har hatt regulering kan fortelle: – Det er litt ømt når man strammer. Det er ikke store presset vi legger på, kun rundt 30 grams per tann, men tennene blir litt «støle». Den store endringen på tannstillingen kommer av at vi opprettholder trykket over tid. GLADE GLIS Andelen barn i befolkningen med behov for tannregulering har holdt seg ganske jevn opp gjennom de siste femti årene, men aksepten for å gå med regulering, er nok større, mener David. – Det har nok å gjøre med det at det ser bedre ut. Og så har tiden på behandlingen gått ned på grunn av bedre metoder for undersøkelse og behandling. Det som derimot ikke har endret seg, er de glade glisene på ungdommene den dagen de får av seg reguleringen. – Da er de ganske fornøyde. Skjønt de glemmer fort hvor stor forandringen har vært, så jeg pleier å vise dem bildet av utgangspunktet samtidig som de avslører sitt nye smil. Da blir de gjerne ganske overrasket, ler David.


SELGE BOLIG?

Vi opplever svært høy etterspørsel etter boliger for tiden. Skal du selge bolig i 2022 ta kontakt med oss i dag for avtale om et hyggelig møte. Vi er en erfaren gjeng, hver med over 20 år i bransjen. Gir du oss «LIVEIN» som referanse får du alle visninger inkludert. Ring oss på 67 53 35 00 eller direkte til din foretrukne megler. Hilsen oss i Aktiv Asker og Bærum

Johan Orlin

Daglig leder/Advokat 92 09 78 00

www.aktiv.no

Håkon Dybvad

Partner/Eiendomsmegler 97 69 08 52

Erik Steen

Partner/Eiendomsmegler 41 64 11 35

Emilie Skatvedt Eiendomsmegler 94 89 48 62

Guttorm B. Olsen Eiendomsmegler 91 89 84 88


A-Medi

Foto: Vibeke Glosli - Ortoped Nils Jørgen Strøm på A-Medi, får ofte besøk av pasienter som sliter med artrose.

NÅR LEDDENE BEGYNNER Å KNIRKE Artrose er en diagnose som mange av oss vil stifte bekjentskap med gjennom livet. Ortoped Nils Jørgen Strøm på A-Medi spesialistklinikk, er opptatt av å knuse den gamle myten om at artrose er det samme som slitasjegikt. Det mener han ville gjort folkehelsen en stor tjeneste. Tekst: Aina Skoland

B

rusken i leddene har ingen selvstendig blodforsyning, og er dermed avhengig av å bli smurt av leddvæsken. Det skjer når man bruker leddet, altså beveger på seg, påpeker Nils Jørgen. – Dersom vi tenker at vi skal holde oss i ro fordi vi prøver å unngå slitasje på leddet, får vi dermed en motsatt effekt.

82

BEVEGELSE ER VIKTIG Problemer med muskel og skjelett er en stor belastning i samfunnet, og artrose må kunne kalles en folkesykdom. Det begynner gjerne med litt «knirk», litt stive ledd når man står opp om morgenen i enkelte perioder. Dette er ganske utbredt, men Nils Jørgen mener at den gode nyheten, er at vi selv har gode

muligheter til å påvirke hvordan og hvor raskt dette utvikler seg. – Bevegelse er utrolig viktig med tanke på å holde artrose i sjakk. Enkelte blir redde for å trene fordi de tror det skal gjøre vondt verre, men det er altså ikke tilfellet. Treningsverk er ikke det samme som artrose, slår han fast.


A-Medi

– Dessuten trenger det ikke være så avansert. Bare det å gå en halvtimes tur noen ganger i uken, gjør stor forskjell i forhold til det å sitte stille. Hvis man kommer til det stadiet der smertene begynner å bli mer uttalte, og man blir usikker på hvordan man bør få beveget seg på en god måte, kan man for eksempel få hjelp av fysioterapeut til å sørge for at man trener riktig. ET MYSTERIUM Til tross for at artrose er så vanlig i befolkningen verden over, og det er gjort enorme mengder forskning på feltet, er dette fortsatt en sykdom man ikke forstå helt ut. Nils Jørgen er overbevist om at det er minst én Nobelpris i vente for den som knekker artrosegåten en gang i fremtiden. – Det vi vet er at det er en betennelsestilstand involvert, forklarer Nils Jørgen. – Hvorfor den oppstår, vet vi ikke, men kvinner ser ut til å være mest utsatt, og øvrige faktorer som er med på å øke risikoen er høy alder, gener, tidligere skader og overvekt. Man kan kanskje si at dette med overvekt er med på å trekke i retning av at artrose faktisk er slitasjegikt, men det kan Nils Jørgen avslå. – Det er ikke bare det at belastningen på leddene er større i disse tilfellene. Vi ser for eksempel at personer med overvekt i større grad får artrose i hendene, og der har man jo ikke mer belastning på grunn av vekt. Det ser rett og slett ut til at det er enkelte giftstoffer i kroppen som bidrar

til dette problemet. For de aller fleste vil faktisk en vektnedgang på fem prosent føre til en betydelig bedring i symptomer, forklarer han. HOLDE SYKDOMMEN I SJAKK Så, da vet vi altså at fysisk aktivitet og det å opprettholde en sunn kroppsvekt, er viktig, men det er likevel ikke alltid nok. – Får man først artrose, enten det er i knær, hender, hofter eller hvor det måtte være, så kan man ikke reversere det. Det er nettopp derfor det er viktig å utsette sykdommen så lenge som mulig, understreker Nils Jørgen. – Fokuset når problemet først har oppstått, blir derfor på å sakke utviklingen, og holde sykdommen i sjakk. Til å begynne med merker man kanskje plagene som noe stivhet og smerter nå og da. Etter hvert kan de bli mer uttalte, og de dårlige periodene blir lengre. Etter hvert kan det gå så langt at man blir holdt våken av smertene på natten, eller man kan få problemer med å bevege seg. Man kan rett og slett bli invalidisert. Nils Jørgen håper man oppsøker hjelp lenge før det kommer så langt. DET ER HJELP Å FÅ – Vi har ulike måter vi kan bidra for å holde sykdommen i sjakk på, forklarer ortopeden – Det kan kanskje begynne med veiledet trening for å få så god bruk av leddet som mulig. Kanskje er det for eksempel riktigere for noen å svømme enn å løpe.

Neste steg er at man behandler ved hjelp av tabletter i de verste periodene, sånn at man kan lindre symptomene og sørge for at pasienten kan klare å få inn den nødvendige bevegelsen. Kommer man enda lenger i forløpet kan det bli aktuelt med injeksjoner av for eksempel hyaluronsyre eller PRP. Dette er ikke like virksomt for alle, men det har også få komplikasjoner og bivirkninger, så det kan være verdt å gi det et forsøk. Til sist er kirurgi et siste steg, for rett og slett å bytte ut det skadede leddet. Det aller mest erstattede leddet i denne typen operasjoner, er hofter, etterfulgt av knær. GAMLEMÅTEN De siste 30 – 40 årene har denne typen operasjoner, der et skadet ledd blir byttet ut med et kunstig et, blitt stadig vanligere, og bedre. Nils Jørgen mener likevel at egne ledd er å foretrekke så langt det er mulig. – Det er det all behandling på tidligere stadier dreier seg om; å utsette tiden fram til leddet er så skadet at kirurgi er nødvendig. Men det er uansett god hjelp å få på alle stadier i prosessen, forsikrer han.

A-Medi SPESIALISTKLINIKK

Tlf: 67 430 930 • Asker post@a-medi.no •www.a-medi.no

83


Sjøstrand Gartneri

Martin M. Nilsen er godt i gang med sesongforberedelsene i gartneriet på Sjøstrand

SMART VÅR I HAGEN Nå smelter snøen, og hvis vi kjenner godt etter, kan vi la oss overbevise til å tro at solen varmer. Det begynner kanskje å klø litt i fingrene etter å ta tak i hagestellet? Men hvor skal man begynne? Tekst: Aina Skoland Foto: Vibeke Glosli

D

et er nemlig bare å sette i gang, ifølge Martin M. Nilsen på Sjøstrand Gartneri. I hvert fall med enkelte ting. – Det man i hvert fall kan begynne med etter hvert som snøen forsvinner, er å rake og rydde i bed og på plenen, mener Martin. Selv er han for lengst i gang med forberedelsene til årets sesong for sommerblomster i drivhusene på gartneriet på Sjøstrand. Snart åpner han dørene for kunder som vil ha jord, frø og gjødsel, og ikke minst sommerblomster som bare venter på å få pryde terrassen på lyse sommerkvelder.

84

– I tillegg er det fullt mulig å starte forberedelsene til sommeren ved å så innendørs. Tidlig i april er for eksempel et godt tidspunkt for å så blomster som ringblomster, erteblomster, blomkarse og kornblomst inne, i påvente av at det skal bli varmt nok ute til å sette dem ut. Det er lett å bli utålmodig etter å få sommerblomstene ut på terrassen når vårsola begynner å varme, men Martin mener det er lurt å vente til 17. mai. Vårblomstene derimot, stemor, påskeliljer og pinseliljer, tåler å komme ut i friluft i løpet av april.

FORBEREDELSER TIL KJØKKENHAGEN Noe annet som kan være fint å starte innendørssesongen med, er å forberede kjøkkenhagen. – Nå i overgangen av mars/april er et godt tidspunkt for å så tomatplanter innendørs. Så, noen uker senere, kan du følge på med salat, kål, bønner og agurk. Andre ting, som chili og paprika, mener han det er i seneste laget å starte med nå. – Ja, det bør man helst starte med i februar allerede. Andre grønnsaker, deri-


Sjøstrand Gartneri

mot, som gulrøtter og reddiker, kan sås direkte utendørs i månedsskifte april/ mai, litt før man planter ut de skjøre småplantene som har fått starte livet i solkarmen innendørs. DYRKE EGEN MAT Det å dyrke sin egen mat har blitt stadig mer og mer populært de siste årene, og Martin har ikke noe problem med å forstå det. – Det er jo veldig gøy, da, hvis man får dreisen på det. Det viktigste er å holde bedet rent for ugress, enten ved å luke, eller bruke en ugressduk for å holde de uønskede vekstene ute. I tillegg må man selvfølgelig passe på at man vanner, og at plantene får næring i jorden, både før planting, og underveis i sesongen. – Dette er planter som vokser ganske intenst, så de trenger godt med næring underveis. Og når vi er inne på intens vekst: Husk å ikke plante for tett, de trenger plass nok til å vokse.

BESKJÆR MED OMHU En annen ting det kan være fristende å kaste seg over når vårsolen vekker inspirasjonen, er å beskjære busker og trær som viser fram skrantne kvister etter hvert som snøen trekker seg tilbake. Der mener Martin at man skal tenke seg om litt før man setter i gang. – Man bør være klar over hva slags vekster man har. Når det gjelder blomsterbærende trær og busker, for eksempel, bør man beskjære rett etter avblomstring. På den måten kan du være sikker på at du ikke skjærer bort skudd som skal bli blomster neste år. Rosebuskene er Martin enda mer spesifikk på. – Der er det fortsatt hold i det gamle kjerringrådet om at rosene skal beskjæres når bjørka setter museører, sånn ca. i overgangen mellom april og mai. Hvis du skal gå enda mer drastisk til verks, og begynner å miste tålmodigheten med den tujahekken du har tenkt på å kvitte deg med i årevis, kan det gjøres når som helst.

– Mest sannsynlig vil det da være tilstrekkelig å kutte stammene helt nede ved bakken. Hvis den gjenstridige busken likevel ikke vil avgå med døden, og den begynner å sette nye skudd, er det nok på tide å finne fram spaden for å grave opp hele roten, mener Martin. SETT REALISTISK AMBISJONSNIVÅ Litt planlegging må antakelig til før du kan starte hagesesongen for fullt, og da har Martin noen tips. – Å lage en hage er litt som å sette sammen interiør; man må finne hvilken stil man foretrekker, men i tillegg bør man ha en realistisk tanke om ambisjonsnivå, reflekterer Martin. – Noen elsker hagestell, og får energi av å stulle i hagen. For andre er det mindre realistisk å bruke masse tid hver eneste uke, og da er det lurt å ta høyde for det fra start, sånn at man ikke ender opp med noe som er like omfattende som å holde hus og hjem i stand på sommerhalvåret.

85


Sjøstrand Gartneri

Nå er tiden til å tenke på å forberede utesesongen ved å så innendørs, mener Martin M. Nilsen. Gartnerihunden Oscar er enig i alt.

VANNING PÅ FLERE MÅTER En ting er det imidlertid umulig å komme unna om man skal ha en form for vekster i hagen, og det er vanning. – Det er ikke sånn at hagen skal styre hvor og når du drar på ferie, men jeg ser faktisk folk som tar med seg plantene på ferie, for eksempel på hytta. En plan for vanning bør du i hvert fall ha, for eksempel ved å alliere deg med en nabo eller lignende, sier Martin som medgir at det er en spesiell begrunnelse som går igjen når folk strømmer til hagesentrene etter fellesferien. – Det er mange som hadde en avtale med barna om at de skulle vanne, men som så kom de hjem fra ferien til en død hage og innså at det ikke gikk helt etter

86

planen dette året heller, ler han. For de virkelig avanserte finnes det selvvanningssystemer av varierende omfang og kompleksitet, men Martin mener at det ikke er det første du bør investere i når du gir deg i kast med hagearbeidet. – Disse systemene kan programmeres, så det kan være lurt å ha litt erfaring i forkant med hvor ofte og mye vann plantene dine trenger. Dessuten må man huske å følge med på sikkerheten i forhold til koblinger og sånt. Det er tross alt en vannkran som står påskrudd hele tiden her, så det bør kontrolleres jevnlig. LA BLOMSTENE STÅ I GOD JORD Er siste innsidetips har Martin for når man skal handle inn til hagesesongen, og det gjelder jord.

– Det finnes veldig mange forskjellige typer jord i butikkene, men for å være ærlig er det først og fremst et forsøk på å selge mer jord, ler han, som selv bare har én type jord i butikken. – Jord i sekk inneholder næring, altså gjødsel, og dessuten andre elementer enn jord, som for eksempel sand. Det viktigste er at jorden skal gi næring og lufttilgang til røttene, og for folk flest holder det lenge å tenke på at man får det man betaler for. Det er dermed verdt å legge i noen kroner i å kjøpe jord av en god kvalitet, heller enn å kjøpe ulike billige småsekker med jord til blomster, grønnsaker og så videre. Så da lærte vi det.


DAGENS RETT kr. 189,-

Ink nan, salat, ris, raita og mango chutney Salat, raita og mango chutney følger ikke med i take away

Velkommen til oss på Trekanten 4. plan VI HAR ÅPENT INNE I RESTAURANTEN I TILLEGG TIL UTKJØRING OG TAKEAWAY! Gode parkeringsmuligheter | Catering til selskap og firmaavtaler

Tlf. 66 78 42 00

|

www.askerhaveli.no


BOLIGSTYLING

88


BOLIGSTYLING

AROMA

DIFFUSERE Tekst: Heidi Michalsen daglig leder og eier av VILLA Boligstyling Foto: volant.no; volantaroma.com

Mange av oss er mer hjemme for tiden enn det vi er vant til, og med mer hjemmetid så er komfort mer og mer viktig for oss. Enten du er på jakt etter et nytt flott design produkt hjemme, på jobb eller på hytta så er aroma diffusere det hotteste du bør kjøpe nå. I en tid hvor vi har måtte tilbringer mye tid innendørs med pandemien og med Russlands invasjon av Ukraina er behovet for trygghet, velvære, ro og komfort stor for mange av oss.

89


BOLIGSTYLING

E

n aroma diffuser er en duftspreder for eteriske oljer. Diffuseren omgjør vann til ”tåke” og med noen eteriske dråper i kommer du garantert i rett sinnsstemning

OM DIFFUSERE Oljediffusere ble designet for å spre aroma og eteriske oljeblandinger innendørs og det sies at det kan være med på øke energien, bedre bevissthet, føle ro og hvile og alt dette foregår med kun ett tastetrykk. Diffusere sies å gi deg den samme følelsen som å stå inntil en foss, samtidig som du tilfører eteriske oljer i luften du puster inn. Mange gledes over de 100% naturlige fordelene ved eteriske oljer på en lettvint måte.

FINNES I SORT, HVIT, GRÅ OG TERRAKOTTA Kr. 1249,- Kan kjøpes hos volant.no

Eteriske oljer kommer direkte fra planteekstrakter og har en frisk og blomsterlig duft. Bytt bare ut duft etter humør og sinnstilstand. Volant er også en elegant diffuser som sklir inn i resten av interiøret i hjemmet. Her får du valg muligheter mellom flere forskjellige farger i et stilig design og ikke minst sprer den en nydelig lukt. Grå-den tidløse

De håndlagde steindiffuser hjelper deg å bruke eteriske oljer i hjemmet samtidig som den er minimalistisk og elegant. Den keramiske overflaten i matt sort legger til et element av high-fashion i huset uansett hvor den plasseres.

90

Hvit-den minimalistiske

Sort-den ultimate mørke nøytrale Terrakota-den naturlige skjønnheten


BOLIGSTYLING

• Mild luftfukter for mindre rom • Ypperlig til yoga, meditasjon og avslapning • Enkel å fylle og rengjøre

OM ETERISKE OLJER Eteriske oljer sies å ha potensiale til å endre humøret vårt. De kan gjøre oss mer avslappet, gi oss mer energi, gjøre oss mer fokusert eller hjelpe oss med å sove bedre. Eteriske oljer kan til og med ta oss med tilbake til en fjernt minne - på samme måte som en bestemt parfyme kan minne deg om første gang du ble forelsket. Terrakotta diffusere er inspirert av naturlige materialer og gir liv til enhver hylle, sjenk eller bordplate.

HVA ER ETERISKE OLJER Eteriske oljer er konsentrerte væsker som hentes fra deler av planter som blader, bær, frø, bark, harpiks, tre, frukt og blomster. De har ulike helbredende egenskaper og særegne lukter. Det som er spesielt med eteriske oljer er at de er flyktige. Det betyr at de enkelt fordamper ved romtemperatur. Et trygt alternativ til duftlys som er med på å stimulere sansene våre.

Tlf: 905 41 036 villaboligstyling@gmail.com www.villaboligstyling.no

91


BOLIGMARKED

HVA ER EN EIENDOMSMEGLER OG HVA ER HANS ELLER HENNES OPPGAVE?

© stock.adobe.com

V

i er på vei inn i boligmarkedets høysesong med vår og forsommer. Selv om året har startet med veldig lavt utvalg på tilbudsiden vil det i ukene som kommer være en naturlig økning på denne tiden av året. Det vil si at flere av dere nå begynner å planlegge besøk fra eiendomsmegler og jeg vil gjerne dele noen poeng i den forbindelse.

92

Hva er en eiendomsmegler og hva er hans eller hennes oppgave? Det rare er at til og med mange eiendomsmeglere ofte sliter med å gi et klart svar på dette spørsmålet. Det er derfor man i alle tilfeller hvor man skal selge bolig bør innhente mer enn én megler for anbud på salget. For noen driver med formidling og andre med me-

© GettyImages.com

gling, her er det en stor forskjell som påvirker resultatet direkte. Se på møte med eiendomsmegleren som et intervju hvor du er ute etter den beste personen for jobben. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om dette og begynner med å forklare begrepet megling.


BOLIGMARKED

Men alt dette er altså bare forberedelsene til meglingen. Meglingen er det som skjer i de direkte møtene med interessentene og i dialog. Det skjer ikke med å sende SMS. Det er forskjell på megling og formidling. Formidlingstjenesten er en informasjon – og administrasjonstjeneste.

Megling er en prosess der en utenforstående person (megleren) forsøker å få to eller flere parter (selger og kjøper) med motstridende interesser til å komme til en felles enighet. En uenighet er altså en forutsetning for megling. I vår bransje er uenigheten som hovedregel knyttet til prisen på boligen. Det er viktig å merke seg at annonseutforming, prospekt og annet markedsmateriell ikke er megling. Det er arbeidet som gjøres i forberedelsene til meglingen. Kvaliteten og presisjonen i dette materiellet vil være avgjørende for hvor forhandlingene starter og hvordan de utvikler seg. De vil være avgjørende for om vi finner rett kjøper og oppnår det beste resultatet. Vi sier at kvaliteten i prestasjonene er avgjørende for hvilken

prisforankring man etablerer. Jo bedre kvalitet, desto større sikkerhet er det for at man når ut til riktig kjøpegruppe med rett budskap. Det som virker dyrt for noen, er rimelig for andre. Vi må utarbeide salgsmateriellet med en så høy kvalitet som mulig, slik at interessentene får svar på spørsmålene sine i den beste innpakningen. Vi liker å kalle markedsføringen for invitasjoner. Vi er sikre på at oppmerksomheten og besøket på visning er avhengig av tre faktorer. Så mange som mulig må se annonseringen, annonsen må være så delikat og riktig som mulig, og vi må ha en klar tanke om hvem som er den ideelle kjøperen, slik at disse faktisk opplever eiendommen slik den skal.

Meglingen er basert på det aktive arbeidet med å kvalifisere potensielle kjøpere, definere betalingsevne og betalingsvilje, og stimulere de som er ideelle kjøpere på en måte som gjør at de skjønner verdien og kommer til enighet med selger. Først når man får til dette kan du være sikker på at megleren har tjent deg penger, og ikke kostet deg penger! Håper dette kan være nyttige råd for deg som måtte trenge det og lykke til med salgsprosessen! Med vennlig hilsen

Daglig leder Proaktiv Eiendomsmegling

Tlf: +47 95 42 87 01 • Asker vk@proaktiv.no • www. proaktiv.no

93


ADVOKATENS HJØRNE, MARS 2022

BRUK AV KONTANTER

KJENNER DU ALLE REGLENE SOM HINDRER BRUK AV KONTANTER SOM BETALINGSMIDLER OG STRAFFEN FOR «SVART» BETALING? I denne spalten får LIVEIN’s lesere høre om juridiske forhold som kan være aktuelle i tiden fremover. Send meg gjerne en e-post (omo@aomo.no) om du har spørsmål eller trenger advokat.

INNLEDNING Det oppstilles stadig flere begrensninger for adgangen til å bruke kontanter som betalingsmiddel. Reglene er bl.a. å finne i skatteloven, merverdiavgiftsloven og hvitvaskingsloven. Formålet med reglene er i hovedsak å forhindre grobunn for en «svart økonomi». Nedenfor gjennomgås en del sentrale regler, og det gis også eksempel på hvilken straff som kan ilegges om du avsløres i å ha kjøpt tjenester «svart». STRENG STRAFF VED SVART BETALING, OGSÅ FOR DEN SOM BETALER (EKS. RT. 2010 S. 422) Et utgangspunkt er at det ikke er lov til å betale «svart». Om du blir avslørt i svart betaling risikerer du ikke kun at din besparelse (spart kostnad til moms) blir inndratt, men også ubetinget

94

fengselsstraff dersom unndratt beløp utgjør over 1 G (folketrygdens grunnbeløp, ca. kr. 106.000). Forbudet mot svart betaling gjelder ikke kun kontanter, men også f.eks. oppgjør ved naturalytelser (f.eks. byttehandler) bruk av bitcoin o.l. En grunnleggende dom rundt dette ble avsagt av Høyesterett i 2010. Saken gjaldt en husbygger som hadde kjøpt snekkertjenester svart. Han hadde betalt drøye kr. 300.000 kontant, og gjorde først gjeldende overfor myndighetene at han hadde utført arbeidene selv, men endte med å tilstå. Høyesterett konstaterte at samlet skatt- og avgiftsunndragelse var drøye kr. 92.000 (et beløp over daværende grunnbeløp), at husbyggeren hadde medvirket til dette, og han fikk en straff på tre ukers ubetinget fengsel. Det foreligger

en rekke senere avgjørelser om det samme. F.eks. omtaler Budstikka i en artikkel 5. mars d.å. at 20 privatpersoner er blitt straffeforfulgt og ilagt store bøter i kjølvannet av konkurs hos en entreprenør i Bærum. For å unngå slike problemer bør man be om å få faktura, og som minimum kvittering. Det er selvsagt heller ikke lov å selge varer eller tjeneste «svart». Det er anledning til å få utført visse småjobber skattefritt. Beløpsgrensen er hhv. kr. 6.000 (bistand i hjemmet/ fritidsbolig) og kr. 1.000 (øvrig bistand). Regelen er nærmere omtalt på skatteetatens nettsted. Rene gaver utløser ikke skatteplikt.


©Gettyimage

©unsplash.com

ADVOKATENS HJØRNE, MARS 2022

GRENSEN PÅ KR. 10.000 – BETALING AV BELØP OVER DETTE MÅ SKJE OVER BANK FOR Å FÅ FRADRAGSRETT Det er altså ikke lov med «svart betaling», men det gjelder også en regel om at man ikke får skattefradrag ved kjøp av varer eller tjenester eller ved utbetaling av lønn med kontanter hvis beløpet overstiger kr. 10.000, jf. skatteloven § 6-51. (Denne regelen er relevant hvis du ønsker skattefradrag for den aktuelle betalingen, og den har ikke interesse for privat forbruk o.l.) Du får heller ikke fradrag for inngående merverdiavgift. Flere betalinger som gjelder samme leveranse, tjeneste, kontrakt eller lignende skal vurderes som én betaling ved anvendelse av beløpsgrensen på kr. 10.000. Flere betalinger for samme leveranse skal sees under ett, og bestemmelsen kan ikke omgås ved å betale delvis kontant og resten over bank. Er samlet betaling over kr 10.000 vil det ikke være fradrag for den delen av beløpet som er betalt kontant. Hvis en gjenstand koster kr. 14.000 og kr. 9.000 betales kontant får du ikke fradrag for kontantvederlaget på kr 9.000. Du får heller ikke fradragsrett selv om du får kvittering for betalingen. GRENSEN PÅ KR. 40.000 – VED SALG AV GJENSTANDER HAR DU KUN LOV TIL Å MOTTA BELØP UNDER KR. 40.000 Forhandlere av gjenstander har ikke lov til å motta vederlag i kontanter

på kr. 40.000 eller mer, jf. § 5 i «hvitvaskingsloven» som ble vedtatt i 2018. Skatteetaten har nylig uttalt at kontantforbudet også gjelder transaksjoner hvor flere gjenstander kjøpes samtidig, selv om verdien av enkeltgjenstandene er under kr 40 000. Skattemyndighetene skal føre kontroll med at bestemmelsen overholdes og har rett til å kreve opplysninger om alle forhold som kan ha betydning for bokføring og skatteplikt.

via bank. Det vil da ikke være fradrag for kostnaden. ER DET LOV TIL Å NEKTE Å TA MOT KONTANTER? Kontanter er lovlige betalingsmidler. Så lenge betalingene er innenfor beløpsgrensene kan man som utgangspunkt ikke nekte å motta kontanter.

Olav Marius Øyehaug Advokat

PERIODISKE YTELSER Ved løpende eller periodiske ytelser skal flere betalinger ses samlet for kostnader som kommer til fradrag samme år. Det kan eksempelvis være årlige avtaler om husleie eller regnskapsføring. LØNN Det er som hovedregel forbudt å utbetale lønn og feriepenger i form av kontanter. Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgivere å utbetale lønn via bank. Det er ikke gjort unntak for utenlandske sesongarbeidere. Hvis lønn eller feriepenger likevel utbetales kontant, vil fradragsrett kunne nektes hvis beløpet overstiger kr. 10.000. KAN FEIL RETTES OPP I ETTERTID? Allerede gjennomførte kontantbetalinger kan ikke rettes opp i ettertid ved at den som har fått kontantoppgjør betaler tilbake og deretter får overført beløpet

Tlf: 9181 3565 • Holmen Senter omo@aomo.no •www. aomo.no

95


FROM SICILY WITH LOVE – PLANETA RUNDT PÅ SEKS STETTER ONSDAG 30. MARS KL. 18.00 Kr. 495,-

post@popvinbar.com Bindende påmelding

Åpent Onsdag 17-22 Torsdag 17-23 Fre/Lør 16-00

Strøket 9, Asker sentrum Bookinger: post@popvinbar.com

www.popvinbar.com

@popvinbar


Cayenne Platinum Edition. Realiser drømmen med “det lille ekstra”. Ta kontakt for nærmere informasjon om leasing og for å avtale prøvekjøring.

Porsche Center Asker & Bærum • Billingstadsletta 13 • 1396 Billingstad • Telefon: 66 911 911 • www.porsche-asker.no

Porsche Center Asker & Bærum


Noen kan klatre ...

... jeg kan juss Din advokat i Asker og Bærum Over 20 års erfaring med rådgivning og tvisteløsning Samarbeider med de største advokatfirmaene i Norge (tidl. partner i Haavind, Oslo) Holmen Senter, 6. etasje, inngang fra 4. etasje | T: (+47) 9181 3565 | www.aomo.no | omo@aomo.no


–N

1 Å K 02 S UN OL FÅ GTE I GJ EN !

BO GODT I HEGGEDAL Det karakteristiske boligprosjektet Heggedal Torg står ferdig med nye og flotte leiligheter, midt i hjertet av Heggedal. Her er standardarden meget høy – du finner kvaliteter som bl.a. skyvedører, vannbåren gulvvarme og enstavs eikeparkett og elegant kjøkken fra Aubo. Alle leiligheter er innflytningsklare og med energiklasse A. Her finner du også nytt torg med butikker, serveringssteder og servicetjenester, i tillegg til et stort parkeringsanlegg. Alt dette ligger meget sentralt – kun 25 min. fra Oslo sentrum og rett ved buss-/togstasjon.

Velkommen til vakre Heggedal – tett på naturen, men likevel sentralt og med kort vei til det meste.

TA KONTAKT ELLER MELD DIN INTERESSE PÅ HEGGEDALTORG.NO

Anders Winther, prosjektmegler 97 97 96 96

anders.winther@em1oav.no


KVALITETSTID Millioner er i spill. Nest best er bare ikke godt nok. En finstemt strategi legger grunnlaget. Presisjon og timing i salgsprosessen gjør at vi treffer kjøperen som ønsker akkurat din bolig. Verdien ligger i detaljene. Hva vi bruker tiden til og fokuserer på vil utgjøre forskjellen mellom et ok salgsresultat, eller et som overgår dine forhåpninger. Vi har alltid høye krav til kvalitet og bruker tiden vår klokt. De beste resultatene kommer ikke av seg selv – vi skaper dem for deg.

Skal du selge bolig? Kontakt oss. 47 68 44 00 - asker@proaktiv.no