LiveGuideNL 02 - juni 2014

Page 1

DE NIEUWE SEXIEST EXPLOSIEVE GRATIS MUZIEKKRANT VAN NEDERLAND! LIVEGUIDE.NL NR 02 GRATIS POPKRANT JAARGANG 01 JUNI 2014 GIANT LIFE SIZE FRANKENSTEIN

Al dertien jaar ziet Alex Kapranos hetzelfde voor zich. Moordlustige diehards vlak voor zijn neus, daarachter de naïeve, pogoënde kids en achterin de zaal verveelde journalisten en andere beunhazen. Tussen de linies in bevinden zich de kalme liefhebbers die tijd hebben om Kapranos’ oogcontact te aanvaarden. De gezichten in de zaal veranderen, de basale karaktertrekken blijven hetzelfde. Alsof Franz Ferdinand een formule voor de eeuwige jeugd heeft. MEER OP PAGINA 5

FRANZ FERDINAND S ’ T I ! D O G Y M H O PLUS

SIVERT HØYEM | MELT-BANANA | RIVAL SONS THUNDERCAT | WILD BEASTS | BOB LOG III

DE MEEST COMPLETE CONCERTAGENDA VAN NEDERLAND VANAF PAGINA 4

NU

OOK TE LEZEN OP COMPUTER, TABLET EN MOBIEL WWW.LIVEGUIDE.NL


major muscle • independent spirit

nick mulvey

slow club

“an exceptional singer-songwriter. for fans of ben howard and jose gonzalez.”

“like slow club themselves it’s sophisticated, funny, sweet, daft and brilliant, their best album so far. treasure them.”

glass animals

echo & the bunnymen

“glass animals are on track to be the “it” band of 2014. indie trip hop. produced by paul epworth (adele, florence + the machine).”

“meteorites is what echo and the bunnymen mean and are meant to be up there in heaven, untouchable, celestial, beautiful and real.”

courtney barnett

chrissie hynde

“one of the most exciting songwriters around. a remarkable new talent. like some hybrid of kimya dawson and kurt cobain.”

“chrissie hynde’s first ever solo album. witten and produced with peter, bjorn and john.”

carolinebenelux.com

Caroline-LiveGuide260x195-mei2014.indd 1

20-05-14 09:25


MELT-BANANA Live: 04-06 Paradiso, Amsterdam / 05-06 Vera, Groningen / 06-06 dB’s, Utrecht

De opnames van het album hebben een tijdje stilgelegen toen Japan in 2011 werd getroffen door een verwoestende tsunami. Begint het album daarom met het geluid van water? “Nee, dat heeft er niks mee te maken. We wilden gewoon wat mooie geluiden hebben.”

Klinkt als: de Japanse troefkaart bij naderend onheil uit Pyongyang

‘WIJ VINDEN DIEREN SCHATTIG’ Grindcore, elektronische noiserock en dancepunk: er passen heel wat stempels op het geluid van Melt-Banana. Waar het voor de één een perfecte samensmelting van flonkerende melodieën is, hoort de ander vooral een grote bak ongebreidelde tyfusherrie. Hoe het ook zij: de Japanners houden het al ruim twintig jaar vol. Momenteel toeren ze door Europa ter promotie van het nieuwe album Fetch en de bijbehorende tour. We spraken de excentrieke frontvrouw Yasuko ‘Yako’ Onuki over de diepere betekenis achter hun artistieke keuzes. Tekst: Jeroen Haneveer

Jullie album heet Fetch. Wat wil je daarmee zeggen? Wat wil je ‘halen’? “Ik zocht een woord dat begint met een f, omdat we nog geen album hadden dat eh, begint met een f. En ik vind het lekker klinken. Fetch.”

Jij bent vast en zeker gek op bananen? “Nou, die naam komt eigenlijk van Ichirou Agata (het andere bandlid, red.). Hij vond ‘Banana’ wel leuk, naar dat schilderij van Andy Warhol dat hij maakte als artwork voor The Velvet Underground. En daar zette ik weer ‘Melt’ voor, want dat leek me wel geinig.” Hoe zit het met die mondkapjes die Agata altijd tijdens concerten draagt? “Hij kreeg ooit, net voordat we op moesten, een bloedneus. Omdat ‘ie niet voor lul wilde staan met zo’n papiertje in zijn neus, deed hij dat kapje op. Maar hij vond dat ding eigenlijk wel comfortabel. Sindsdien is het een soort handelsmerk.”

Maar het artwork dan? Dat is toch zeker een golf? Of ben ik nou gek? “Wow, ik weet niet waarom ik dat niet eerder zag! Daar lijkt het inderdaad op. Maar nee: dat heeft ook niks te maken met die tsunami.” Wiens idee was het om exotische dieren in jullie persfoto te shoppen? Zeg me dat daar een diepe artistieke reden achter zat! “Dat heeft Agata gedaan. We houden van dieren. Die vinden we schattig. Dus het leek ons een goed idee om ze bij die foto de zetten. Leuk toch?”

PAGE 3 BAND

JOE MADMAN & THE SIDEWALKERS

LIVEGUIDE.NL JUNI 2014 PAGINA 03

ALEX’ GEZICHTSVELD

Een paar jaar geleden viel ik in de Patronaat bijna in slaap bij het Japanse Mono. In elk nummer zat exact dezelfde opbouw. Eerst heel zacht, dan steeds harder: post-rock. Het volk in de zaal vond het briljant, ik verveelde me kapot. En dus begon ik om de tijd door te komen te praten tegen mijn vrienden, wat echter niet door iedereen werd gewaardeerd. Boze blikken vielen mij al snel ten deel. Ik praatte niet hard, maar Mono speelde bij vlagen zo geruisloos dat ik duidelijk hoorbaar was, iets wat bij hun landgenoten van Melt-Banana nooit het geval zal zijn. Dat ik bij Mono op mijn plaats gewezen werd, vind ik achteraf best terecht. Toch stoort het me bij de meeste popconcerten niet als mensen lullen. Dan heb je huilers die zeggen: je praat toch ook niet door een uitvoering van Vivaldi’s Le Quattro Stagioni heen? Een waardeloze vergelijking, want bij de helft van de popconcerten vraagt de zanger het publiek mee te zingen of te klappen (zie de column van De Staat-frontman Torre Florim op pagina 14). Dat zie je in de Stadsschouwburg alleen als André Rieu optreedt. Naar een rock-, folk- of hiphopshow ga je in mijn ogen niet om alle details te horen die ook op plaat staan. Niet alles hoeft perfect te zijn. Bij de vetste shows vermengt alles zich juist met elkaar. Ronkende gitaren, een brei van stemmen en de geur van zweet en bier. Als je trommelvlies zo nodig gebeft moet worden, ga je maar naar de 69e van Beethoven in het Concertgebouw. Zelf sta ik liever in het gezichtsveld van Alex Kapranos bij een show van Franz Ferdinand, waar het publiek de eeuwige jeugd heeft. Sven

Joe Madman & The Sidewalkers kan je als ‘band van de bands’ beschouwen. Zo is DeWolff al lang en breed onder de invloed van de psychedelische materie die de band uit Alphen aan den Rijn uitspuwt. Voor drummer Joost van Oeveren, bassist Lars de Lange en zanger/gitarist Mitch Rivers is het tijd om de stoep te verlaten en de weg te plaveien voor het grote publiek. Dat doen ze door in juni een keiharde EP op 10’’ uit te brengen. LiveGuide sprak met Mitch. Tekst: Thomas van Waardenburg “Joe Madman is gebaseerd op de Amerikaanse outlaw John Wesley Hardin. Eigenzinnig, rebels en met een geheel eigen morele code. Wij hebben hem in een leren rock & roll-jasje gestopt. The Sidewalkers? Die kwamen tot me in een wazige psychedelische trip, haha!”

“Als ik met muziek elke maand een antikraakpandje, boodschappen en wat drank kan bekostigen, ben ik een gelukkig mens. Rijk hoef ik er heus niet van te worden; ervan kunnen leven lijkt me het mooiste wat er is.”

“Met deze EP willen we de band officieel introduceren aan het publiek. Eerder hebben we al een album in eigen beheer uitgebracht, maar toen waren we nog erg op zoek naar onze sound. Die hebben we nu gevonden: pyschedelische blues uit de sixties met western-invloeden.”

“Het is altijd mijn droom geweest om een plaat op vinyl uit te brengen. Nu langspeelplaten eindelijk weer een grote rol in de muziek spelen, kunnen we deze EP met gerust hart ook op 10’’ uitbrengen. We willen mensen die cd’s kopen uiteraard niet teleurstellen, maar die zullen nog even moeten wachten op ons debuutalbum.”

“Onze bassist Lars heeft vaak gezegd dat hij graag eens uit een raam zou springen. Dat heeft ‘ie dus laatst in een dronken bui gedaan. Gelukkig van slechts twee meter hoog, maar wel met een gebroken pols als gevolg. Ik was echt verbaasd toen ik dat hoorde. Hij is juist de meest serieuze van de band, haha! Gelukkig is hij wel op tijd hersteld voor de releaseparty.

“Ik vind het echt de shit om lange, epische tracks te maken. Als een verhaal in tien minuten verteld moet worden, nemen we daar ook de tijd voor. Rekening houden met airplay gaat alleen maar ten koste van de muziek, volgens mij. Bovendien worden we waarschijnlijk toch als te hard voor de radio gezien, dus dan kan je maar beter tien minuten lang keihard blazen!”

Live: 23-05 OJV De Koornbeurs, Delft / 24-05 Elektra, Sliedrecht / 08-06 Waterpoort Festival, Gorinchem / 14-06 dB’s, Utrecht (releaseparty) / 05-07 StudioGonz, Gouda www.joemadman.com

WAT WEET CASE VAN ONE DIRECTION? CHECK DE LIVEGUIDE.NL FANBOY-KWIZ OP PAGINA 12


LIVESTYLE

LIVETIP!

WOVENHAND ‘Jezus is de enige rechtschapen man die ooit geleefd heeft’. Het is een uitspraak van David Eugene Edwards, en toch zou zijn Wovenhand totaal misstaan op de EO-jongerendag. De braafborstige aanwezigen zouden vermoedelijk in huilen uitbarsten en hun god smeken om vergiffenis, want de sound van de Amerikanen is gezien DEE’s diepgewortelde liefde voor het Opperwezen opvallend ruig. Het is bijna angstaanjagend hoe hij met een grote vastberadenheid indianenleuzen op het publiek afvuurt. Daarna barsten hij en zijn band los met de gietijzeren rock en gothic country die het krachtige nieuwe album Refractory Obdurate typeren. Live: 04-06 Paard van Troje, Den Haag / 05-06 Hedon, Zwolle / 20-09 Incubate, Tilburg

©Melissa Houben

Starend naar postrockcollectief Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra in Paradiso, stuitten we op het achterhoofd van zelfverklaard nineties-fetisjist Baran Dogan. We tikten hem op de schouder en stelden een paar vragen, waarvoor hij met liefde zijn blik eventjes van het podium afwendde.

WAT VIND JE VAN DE SHOW? “Niet goed. Op plaat komt het allemaal beter uit de verf. Het zijn uitstekende muzikanten, maar live boeit Silver Mt. Zion gewoon niet. De zanger klinkt vrij nasaal, wat de show verpest. Ook is het meer een ‘liedjesband’, maar in een stuk van vijf à acht minuten proberen ze toch dat orkestrale en epische van Godspeed You! Black Emperor te proppen.”

wel graag gedaan had. Bij The Mountain Goats bijvoorbeeld, toen zanger John Darnielle midden in een nummer naar mij toe kwam voor een high five. Dat is namelijk mijn favoriete band aller tijden. Bij datzelfde concert werd ook een emotioneel liedje gespeeld waar ik persoonlijk heel veel mee heb. Soms voel ik me dus behoorlijk emotioneel, maar de laatste keer dat ik écht huilde kan ik me niet herinneren.”

WAT IS HET BESTE CONCERT DAT JE OOIT MEEMAAKTE? Pulp, drie jaar terug op het Primavera Soundfestival in Barcelona. Dat was een reünieshow, de eerste in meer dan tien jaar. Tienduizenden fans zongen de teksten mee en Jarvis Cocker was goed bij stem. Een geweldige show. ”

BEN JE OOIT HARD GERAAKT IN DE PIT? “Ik kreeg bij Converge ooit een flinke trap, terwijl ik al op de grond van De Helling lag. En daar was ik net beland door een duw. Of een elleboog. Het ging vrij snel allemaal.”

EN DE SLECHTSTE? “Dat was of Montreal in Tivoli De Helling. Het geluid was slecht en hun choreografische stunt sloeg de plank volledig mis. Ze hadden toen zo’n feestelijke en grootse opzet, maar geen lichten of decor om dat te ondersteunen. Het zag er allemaal erg misplaatst uit. Een dag later speelden ze in Paradiso. Ik ging er toch weer heen, want het kaartje had ik al gekocht, maar dat was al net zo slecht.” WELEENS GEHUILD BIJ EEN OPTREDEN? “Nee, maar er zijn momenten geweest dat ik dat

NAAR WELKE ARTIEST ZOU JE EEN SLIPJE GOOIEN? “Naar Troy Sanders van Mastodon. Een knappe, charismatische man die altijd goed aan het bassen is. Hij verdient het.” NAAR WELK CONCERT KIJK JE HET MEEST UIT? “De legendarische Britse shoegazeband Slowdive op Primavera Sound. Ik had niet verwacht dat ze ooit nog bij elkaar zouden komen en kan als nineties-fetisjist dus erg tevreden zijn. Ik kijk ook uit naar Natural Snow Buildings in Occii Amsterdam: een Frans experimenteel duo. Ze spelen niet zo vaak, dus het is een soort unicum.”

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA JUNI 2014

013 VEEMARKTSTRAAT 44, TILBURG

BAROEG SPINOZAWEG 300, ROTTERDAM

www.013.nl

www.baroeg.nl

ZATERDAG 24 MEI GERS PARDOEL: RELEASE PARTY + DIGITZZ JUPILER ZAAL 20:30 € 15 ENIGE NL SHOW

WOENSDAG 28 MEI MEET THE STREETS #HEMELVAART + BOAZ VAN DE BEATZ + MORE JUPILER ZAAL 23:00 € 12,50 VRIJDAG 30 MEI GRACELAND PRESENTS ELVIS PRESLEY ON STAGE JUPILER ZAAL 20:30 € 39 ZATERDAG 31 MEI PUNA PRESENTS: PUSHA T JUPILER ZAAL 20:00 € 22,50

ZONDAG 1 JUNI NO TURNING BACK + THE SETUP + FOR THE GLORY + TRACES OF YOU + HAWSWER 15:00 € 13/€ 11 (VVK)

VRIJDAG 6 JUNI MASTERPLAN + MARTYR + LORD VULTURE 19:00 € 18/€ 16 (VVK)

MAANDAG 9 JUNI THE KIDS + THE DIRTY DENIMS + SUBROCKERS + THE BLUES JUNKIES + JACKLUST 15:00 € 12/€ 10 (VVK)

VRIJDAG 06 JUNI SHAKING GODSPEED + BLACK BOTTLE RIOT + TEXAS RADIO KLEINE ZAAL 20:30 € 10 ZATERDAG 07 JUNI BLACK STONE CHERRY WOENSDAG 11 JUNI SOUNDGARDEN JUPILER ZAAL 20:00 € 55

OF MEER INFORMATIE OVER ADVERTEREN? TELEFOON: 06-81382583 MAIL: SALES@LIVEGUIDE.NL

The Kids ZONDAG 15 JUNI BATTLE 4 BOA - CONORACH + ECOCIDE + ALL SAINTS FLOOD + STRANDED + PROJECT PAIN + SUDDEN ANNIHILATION15:00 GRATIS DONDERDAG 26 JUNI ROCK CENTRAL SHOWCASE19:00 GRATIS

HUNTRESS + BATTLECROSS

Soundgarden

KLEINE ZAAL 19:30 € 10 ENIGE NL SHOW

ZATERDAG 14 JUNI INCANTATION + PENTACLE + MORE KLEINE ZAAL 20:00 € 10

SERGE GAINSBOURG PLAYED BY MICK HARVEY + SPECIAL GUEST: JANNE SCHRA THEATERS TILBURG 20:15 € 36 ENIGE NL SHOW

ZONDAG 15 JUNI CHUCK RAGAN + NORTHCOLE + BILLY THE KID KLEINE ZAAL 20:30 € 12,50

DINSDAG 17 JUNI RICHIE SAMBORA + SPECIAL GUEST: ORIANTHI JUPILER ZAAL 20:00 € 39/€ 35 (VVK) ENIGE NL SHOW

OOK G S PU NT IN ID E R P S R E V W O R D E N? AR

AIL NA STU U R E E N M V E G U ID E.N L LI @ D ISTR IB UTIE

ZONDAG 22 JUNI MAINSTREET JUPILER ZAAL 19:00 € 32,50 ZATERDAG 28 JUNI THE WAILERS PERFORM ‘LEGEND’ JUPILER ZAAL 21:00 € 27,50

VERWACHT 06 JUL WOO HAH! + METHOD MAN & REDMAN + EARL SWEATSHIRT + MANY MORE 25 JUL KANSAS 30 JUL KING DIAMOND

www.burgerweeshuis.nl

VRIJDAG 23 MEI LARRY AND HIS FLASK + CRAZY ARM Het Amerikaanse Larry and His Flask is een stel maniakale, stevig bebaarde bluegrass- countrypunkers dat maar één doel voor ogen heeft, namelijk zoveel als maar mogelijk is spelen. En vanaf de eerste noot speelt deze band alsof hun leven ervan af hangt. ZAAL 21:00 UUR € 9,50 VRIJDAG 30 MEI KNARSETAND – ALBUM RELEASE Knarsetand is een tienkoppige band die live een overdonderende mix van drum ’n’ bass, gypsy, reggae, balkan, dubstep, ska en popmuziek van het podium slingert. Donker, betoverend en vrolijk, altijd dansbaar en zeer aanstekelijk, dat is Knarsetand.

DB’S CAB RONDOM 100, UTRECHT www.dbstudio.nl

ZONDAG 1 JUNI HOLLIS BROWN (USA – ALIVE) + NO MAN’S VALLEY Klinkt als VU meets Dylan. 20:30 € 8 DINSDAG 3 JUNI TARA JANE O’NEIL (USA) + HOLDEN GOLDMUND Betoverende Neo-Folk 20:30 € 8 DONDERDAG 5 JUNI BOB LOG III (USA) + THE PIGNOSE WILLY’S The Ultimate One Man Band + NL Harp Blues Trash. 21:00 € 9

ZAAL 21:00 UUR € 10

KLEINE ZAAL 20:30 € 16 ENIGE NL SHOW

HIER JE AGENDA?

BURGERWEESHUIS BAGIJNENSTRAAT 9, DEVENTER

VERWACHT 14 JUL PENTAGRAM + DARIO MARS AND THE GUILLOTINES 23 JUL BOB WAYNE + 69 BEAVERSHOT 27 JUL OBITUARY + THANATOS + BODYFARM + ENTRAILS + VILLAINY 29 JUL PRONG + NECKBREAK NATION 30 AUG BIOHAZARD + GET SOME 31 AUG UNEARTH + SHADOWS FALL + THE ACACIA STRAIN + WAR OF AGES + PAY NO RESPECT 06 SEP VANDALE + DEO + TOREKINI + REBELSTAR 20 SEP BAROEG OPEN AIR: BOLT THROWER, CLAN OF XYMOX, AMENRA, DE RAGGENDE MANNE, ELLE BANDITA, NAAM, BLACK-BONE 10 OKT BATMOBILE + FRANTIC VERMIN + PLASTIC SCUMBAG 11 OKT PINK FLOYD SOUND 23 OKT THE PRETTY THINGS 31 OKT DREAD SOVEREIGN 01 NOV THE WOUNDED KINGS + MAGMA RISE + MOUNT SALEM + EXCRUCIATION + VICTIMS OF CREATION + NO GODS, NO MASTERS 02 NOV SAINT VITUS + ORANGE GOBLIN + ACID DEATHTRIP 09 NOV KISSIN’ DYNAMITE

DONDERDAG 5 JUNI FIVE HORSE JOHNSON Five Horse Johnson uit Toledo weet als geen ander hoe je moddervette rock ‘n roll met een bluesy sausje speelt. Echt genieten wordt het als je ze live ziet in een oververhitte zaal onder het genot van veel koud bier. ZAAL 21:00 UUR € 10

Bob Log III VRIJDAG 6 JUNI MELT BANANA (JAPAN) + DŸSE (D) + NI (D) Best Night of Weird Rock Ever!!! 21:00 € 12,50/€ 10 (VVK)

ZONDAG 8 JUNI BIG ASS METAL FEST feat. Kutschurft, Pandemia & Doghouse Gallows! 20:00 € 8 DINSDAG 10 JUNI GIRLS NAMES (IRE – CAPTURED TRACKS) + EDISON EFFECT Reverb Drenched Postpunk 20:30 € 8

Five Horse Johnson ZATERDAG 28 JUNI IGNITE Ignite is de ideale combinatie van melodieuze hardcorebands als Bad Religion en tegen metal aanleunende bands als Helmet. De combinatie van power, emotie, overtuiging en kunde levert een soort overweldigend, intensief geheel op. ZAAL 21:00 UUR € 14,50 VERWACHT: 21 AUG THE GROWLERS 22 AUG NICK WATERHOUSE 20 SEP DE DIJK

DONDERDAG 12 JUNI HARDCORE EVENT MET BLUESBREAKER (USA) + NEW MORALITY + FEVER 20:00 € 7 ZATERDAG 14 JUNI JOE MADMAN & HIS SIDEWALKERS 10” record release party 21:00 € 5 DONDERDAG 26 JUNI CLUB3VOOR12/UTRECHT XL 21:00 GRATIS VRIJDAG 27 JUNI THE PHANTOM FOUR + TUNNELBIRDS The Kings of Surf return with new album 21:00 € 9 VERWACHT 25 JUL THE UV RACE 26 JUL VIC RUGGIERO 30 JUL AGENT ORANGE 31 JUL MR QUINTRON


LIVEGUIDE.NL JUNI 2014 PAGINA 05

Hoe Alex Kapranos zijn publiek ziet

FRANZ FERDINAND ©Gregg Bucken-Knapp

De meisjes bij shows van Franz Ferdinand zijn tien jaar na de release van het debuutalbum nog altijd gewoon zeventien. Frontman Alex Kapranos van de indierockband verwondert zich er weleens over. We spreken de Schot in een Californisch hotel aan de vooravond van een energieke show in Oakland. Tekst: Sven Bersee Naast Alex Kapranos ligt een camera. De ‘Glaswegian’ duikt zo de stad in om plaatjes te schieten. “Ik hou van het ontdekken van nieuwe steden”, vertelt hij opgewekt. “Als ik op nieuwe plekken kom, ga ik altijd eerst een eindje wandelen met mijn toestel. Dan fotografeer ik niet de Eiffeltoren of de Golden Gate Bridge, maar kleine dingen die iets zeggen over de plaats waar ik ben. Zoals de mensen. Die fascineren me. Mensen op straat, maar net zo goed de bezoekers van onze concerten. Iedere avond staan er echte persoonlijkheden in de zaal die ik net zo fascinerend vind als zij ons.” Tijdens een show zoomt de Schot graag in op fans. Dan zoekt hij oogcontact. “Ik pik er iemand uit en probeer met diegene te communiceren. Op die manier kan je een heel sterke performance neerzetten. Het is wel gek. Ik zie degene die ik aankijk twijfelen: ‘Kijkt hij naar mij? Oh my God, hij kijkt echt naar mij!’. Sommige mensen wenden hun ogen af als ik ze aankijk, maar als het contact er wel is, ontstaat een ongelooflijk moment.” Na dertien jaar Franz Ferdinand is Alex een specialist. Hij kent zijn publiek door en door. Als je hem hoort praten, verbaast het niet dat de bekende antropologe Wendy Fonarow tot zijn vriendenkring behoort. “Ik heb individuen

in het publiek door de jaren heen zien veranderen, maar de basale karaktertrekken van de gehele massa zijn hetzelfde gebleven. Het is bijvoorbeeld interessant om te zien dat bepaalde types meestal op dezelfde plek in de zaal staan.” ÉÉN “Helemaal vooraan heb je de hardcore fan, die met de ellebogen strijdt om zijn plekje te behouden. Als iemand in de buurt probeert te komen, dan zal diegene sterven, snap je? Mensen op de front row willen bewijzen dat ze de meest toegewijde fans van allemaal zijn.” TWEE “Vanaf de derde rij heb je de gekke kids die vol energie zitten en bruisen van het leven. Daar staan de crowdsurfers en ontstaan de moshpits, in sommige landen zelfs circles of hate. Totale gekte!” DRIE “Ga ik met mijn blik iets verder naar achteren, dan zie ik de liefhebbers die heel erg into de muziek zijn, maar zichzelf niet zien als gekke obsessieve fans. Ze hebben geen extra energie die koste wat kost moet ontbranden, maar komen gewoon om te genieten van de liedjes.” VIER “Verder achterin de zaal zie je de leeftijd stijgen. Veertigers die de vibe van onze muziek voelen. En helemáál achteraan vind je mensen uit de muziekindustrie die elke dag bij een andere show staan. Zij komen vooral om de stemming te peilen of omdat ze er móeten zijn. Dit kan ik je zo precies vertellen omdat ik al dertien jaar in grote lijnen hetzelfde voor me zie.” Ook de leeftijd van het publiek verandert

volgens de 42-jarige Alex nauwelijks. Alsof dat de eeuwige jeugd heeft. “Dat vind ik fascinerend aan onze huidige tour. Ik zie weleens mensen die ik herken van onze beginjaren, maar de gemiddelde leeftijd blijft hetzelfde. Laatst

ze twintig jaar geleden waren. Niet cool. Paul McCartney daarentegen... Fucking hell, zijn energie is nog steeds oprecht en je ziet dat hij ervan houdt om op het podium te staan. Dat is ook de plek waar ik het liefste ben. Ik zit al

‘SOMS ZIE IK BANDS OPTREDEN DIE DE BOEL LIJKEN TE FAKEN’ speelden we in de Commodore Ballroom in Vancouver en buiten stonden fans te klagen. Ze mochten er niet in omdat ze nog geen achttien waren. Er zit blijkbaar iets in onze muziek wat jongere mensen aantrekt, al zijn er ook genoeg mensen die vijftien waren toen ze fan werden en ons nog altijd volgen.” Waar die aantrekkingskracht op jonge mensen precies in zit, weet Alex niet. “Maar ik snap wel dat er een nieuwe lichting jonge fans is. Toen ik jong was, was ik into The Beatles, The Kinks, Dead Kennedys en The Specials. Ook al waren die bands al gestopt voordat ik geboren werd. Het zijn niet de personen in de band waardoor je aangetrokken wordt. Het is de muziek, de energie en het enthousiasme. Daarom is het een misvatting dat wanneer artiesten ouder worden, het publiek ook ouder wordt. Een paar jaar geleden zag ik Leonard Cohen op Coachella spelen. Bij zijn show stonden mensen van alle leeftijden. Toen dacht ik niet: ‘Gosh, wat is hij oud’. Ik dacht: ‘O man, wat hou ik van zijn songs en wat is het een privilege hem te zien spelen’.” Volgens Alex is oprechtheid hetgene waar het vooral om draait. “Het is belangrijk dat er oprechte vitaliteit in een band zit. Soms zie ik bands optreden die de boel lijken te faken. Die een matige versie zijn geworden van wat

sinds mijn zestiende in bandjes en was 31 toen de eerste plaat van Franz Ferdinand uitkwam. In mijn beginjaren als muzikant verloor ik eerder geld dan dat ik er iets aan verdiende. Waarom deed ik het dan? Ik weet het niet. Het is gewoon wat ik doe.. Het is een overweldigend verlangen dat ik niet kan negeren.”

ALEX OVER PARADISO “Paradiso is een speciale plek voor ons. In 2003 speelden we op London Calling in de bovenzaal. Ons eerste album was nog niet uit, dus de gast achter de sounddesk nam de gig op en wij brachten de opnames uit als bootleg. Om de simpele reden dat we niet konden wachten om onze muziek aan de wereld te laten horen. Op een bepaalde manier is Paradiso daarom de plek waar we ons eerste ‘album’ uitbrachten. O my God, nu klink ik bijna nostalgisch..” Live: 12-06 Paradiso, Amsterdam / 21-06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek Klinkt als: springerige indierock waar zelfs Nessie voor zou zwichten


BLUT ZIJN WAS NOG NOOIT ZO LEUK! Wat te bezoeken in deze bomvolle festivalzomer? Best Kept Secret, Pinkpop, Down the Rabbit Hole, Lowlands? Allemaal tof, maar wat als je nou geen rooie cent te makken hebt? Geen zorgen! Er zijn genoeg verbazingwekkend leuke gratis festivals. LiveGuide is zelf ook straatarm, kent ze dus als de beste en zet de tofste voor je op een rijtje.

SNIESTER

Tekst: Sven Bersee

30-05 T/M 01-06 - DEN HAAG Tja, Hallo Venray treedt op, maar verder is dit nieuwe festival meer dan een zelfverheerlijkingsfeestje voor Hagenezen. Lokale schilders, landelijke politici en andere omwonenden worden in Paard van Troje en op de Grote Markt tevens verwend door de jongens en meisjes van The Elwins, Mister & Mississippi, The Sore Losers, The Deaf, Orange Groves, Brother & Bones en meer frisse namen. Een raar woord is het wel, Sniester. Net als de Sukkelclub: een of ander dj-duo dat komt draaien op het festival. Rare jongens, die Hagenezen.

METROPOLIS

06-07 - ROTTERDAM Tja, dit voelt toch een beetje als mensen informeren over het feit dat de Stones naar Pinkpop komen. Want wie is er nu niet op de hoogte van het bestaan van Metropolis? Al jaren een hoog aangeschreven gratis festival. De lineup voor dit jaar is nog niet compleet, maar het verleden wees uit dat de boekers oog voor talent hebben. Zo explodeerde de populariteit van The Black Keys, The Strokes, The Killers, Interpol en Radiohead pas na hun bezoek aan Metropolis. En toeval bestaat niet. Wie weet kunnen Jagwar Ma, Bear’s Den en The Jezabels dit jaar die goede voorbeelden volgen.

VALKHOF FESTIVAL

12-07 T/M 18-07 - NIJMEGEN Of je het nu naar je zin hebt tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten of niet: aan de lineup van Valkhof Festival zal het niet liggen. Folkies komen aan hun trekken met grote namen als Conor Oberst (met Dawes als begeleidingsband), M. Ward en Timber Timbre. Garagerockers King Khan & The Shrines, groovemetalheads Pro-Pain en de strontvervelende punkers van Cerebral Ballzy zijn er om je wakker te schudden als je je oogleden laat bruinen. In het park doen ook nog eens opvallende verschijningen als Thomas Azier en Omar Souleyman een duit in het zakje.

© Ruben Hamelink

© Jimmy Israel

WANTIJPOP

14-06 - DORDRECHT In Dordrecht spreekt men geen Engels, dus de organisatie van Wantijpop wist ook dit jaar weer alleen bands van eigen bodem te strikken. Dat zijn evenwel niet de minste. Zelfs als je over je nek gaat bij de klanken van Chef’Special, Niels Geusebroek en Miss Montreal, blijft er genoeg over. Neem de prachtige samenzang van folkduo Tangarine of de gore garagerock/post-hardcore/blues/indiepop van Death Letters, dat een thuiswedstrijd speelt! Bij Kraantje Pappie zal het wel weer een feestie worden en bij De Staat zijn we vooral benieuwd of de waanzinnige danspasjes uit de clip van Get It Together ook live uit de verf komen.


DE LIVEGUIDE.NL FANBOY-KWIZ

LIVEGUIDE.NL JUNI 2014 PAGINA 07

4. WAT IS ZAYN MALIKS GROOTSTE ERGERNIS? “Ehh..dat is vast ook iets normaals, dan. Smakken?” Ding! Ding! Ding! Het eerste goede antwoord! Aan welk klein dingetje kan jij je ontzettend ergeren? “Dat zijn er ontzettend veel. In het leven kom je heel veel domme mensen tegen en soms blijkt dat die mensen ook nog autorijden. Die blijven dan ook vooral links rijden. Daar kan ik me kapot aan ergeren! Zelf rij ik altijd veel te hard, want als je niet genoeg gas geeft en tóch een botsing krijgt, ben je niet meteen dood. Dat wil ik voorkomen.”

WAT WEET CASE MAYFIELD VAN ONE DIRECTION?

33% FANBOY One Direction live: 24-06 Amsterdam ArenA, Amsterdam 25-06 Amsterdam ArenA, Amsterdam Case Mayfield live: 23-05 Vondelkerk, Amsterdam / 24-05 Concerto, Amsterdam / 31-05 Waalse Kerk, Zwolle / 06-06 Plato, Utrecht / 06-06 Doopsgezinde Kerk, Utrecht / 07-06 Kroese, Arnhem / 07-06 Kroese, Nijmegen / 07-06 Lutherse Kerk, Nijmegen / 14-06 Studentenkapel, Eindhoven

1. WAT VOOR FOBIE HEEFT LIAM PAYNE? “Hij is bang voor afgebeten nagels.” Fout! Het zal vast de spanning zijn. Liam heeft koutaliaphobia, oftewel een angst voor lepels. Welk object laat bij jou de rillingen over de rug lopen? Lepels? What the fuck... Zelf ben ik eerder bang voor auto’s. En dan vooral als ze snel op me afkomen. Ik rijd zelf in een Ford Ka, dus bij een ongeluk is er weinig nodig om mij in ranja te veranderen. Gelukkig drink ik veel. Daardoor zit ik veel minder gespannen achter het stuur.” 2. VAN WIE HEEFT NIALL HORAN EEN LEVENSGROOT BORD? “Robbie Williams?” Zeer in de buurt! Je zat er slechts twee ambtstermijnen in het Witte Huis en een werelddeel naast. Het juiste antwoord

is Barack Obama. Van wie wil jij een kartonnen bord in accuraat formaat? “Rare jongens zijn dit, hoor. Ik zou wel een bord van Gerard Butler willen. Niet eens per se van zijn rol als Leonidas in 300, maar gewoon van hem. Dat zou één grote smeerboel worden.” Hè, jammer. Dat was nou net de prijs van deze quiz! Helaas kom je daar nu al niet meer voor in aanmerking. 3: WAT EET HARRY STYLES VOOR ELK OPTREDEN? “Vis. Iets met vis, zonder twijfel!” Neen, Case. Hij nuttigt een Twix. “Jaaaa, nu hebben ze opeens normale antwoorden! Daar heb ik ook niks aan. Ik eet eigenlijk meestal een broodje gezond. Heeft verder geen speciale reden, eigenlijk.”

5. OVER DOOD GESPROKEN: WAT VERLOOR ZAYN TOEN HIJ HALSOVERKOP EEN AMERIKAANSE TOUR MOEST VERLATEN VANWEGE EEN STERFTEGEVAL IN ZIJN FAMILIE? “Zijn maagdelijkheid?” Eh, nee, maar wel zevenduizend gewillige dieven daarvan, oftewel followers op Twitter. Welke escapade heeft jou ooit volgers gekost? Jodengrappen doen het altijd goed! Verder snap ik eigenlijk geen fuck van social media. Eén harde mop en ze zijn weg, maar een tweet over een boek en een appel later en ik heb er weer volgers bij! 6. NOEM EEN BEKENDE EX VAN HARRY STYLES? Dat kutje met die kutliedjes? Hoe heet ze ook alweer. Niet Katy Perry, maar die andere. God.. We keuren je antwoord goed! Het is inderdaad Taylor Swift. Noem eens een van jouw bekende exen? “Caro Emerald. Ik mocht het eigenlijk niet zeggen, maar het is wel zo. Helaas zijn we inmiddels uit elkaar gegroeid.”


LIVETIP!

THE HORRORS De narrigste man van Engeland Het is een heftige dag voor Faris Badwan. In een Amsterdams hotel doet de zanger van The Horrors een recordaantal interviews achter elkaar. En dat valt hem zichtbaar zwaar. Met moeite zakt de slungelige Badwan in een riante fauteuil. Zijn blik op oneindig, zijn koffer pontificaal naast hem. Ingepakt. Zodat hij hierna snel terug naar Engeland kan vluchten.

DOOR DE TITEL ALLEEN AL ZOU JE DENKEN DAT HET ALBUM LICHTER VERTEERBAAR IS DAN JULLIE VORIGE. “De albumtitel was puur een gok. We hebben allemaal een naam in een grote hoed gedaan en deze kwam er toevallig uit.” GRAPJE ZEKER? “Nee.”

Tekst: Alice Boothby IN EEN EERDER INTERVIEW ZEI JE DAT SKYING JULLIE BESTE ALBUM TOT DUSVER WAS. WAT IS JULLIE NIEUWE PLAAT LUMINOUS DAN? “Ach, het is een marketingtool. Elke keer als we een nieuw album uit hebben, zeg ik dat dat het beste album tot nu toe is. Daardoor denken mensen dat het goed is en kopen ze het.” MAAR WAT VIND JE DAN PERSOONLIJK? “Ja, het is fantastisch.”

EN WAT WAS JOUW KEUS? “Weet ik niet meer.” ZIJN JULLIE NIET BANG FANS KWIJT TE RAKEN DOOR AL DIE GEDAANTEWISSELINGEN? “Je kan geen album maken zonder iemand niet blij te maken. Als ik op YouTube naar een oude Neil Young-video kijk, dan is er altijd wel iemand die in de comments zegt dat die clip ‘uit de tijd komt dat hij nog écht goed was’. Of misschien nog erger: ‘Toen hij nog

the real thing deed’. Mensen claimen graag te weten hoe een band vroeger klonk en willen daarmee bepalen wat de ware identiteit van die band is. Ik denk overigens dat mensen zeker na ons laatste album wel hadden verwacht dat we wéér een nieuwe koers zouden varen. Dat kunnen de trouwe fans nu ook wel waarderen, denk ik.”

VAN SLUWE VOSZZ

KRS-ONE Als je de definitie van hiphop aan het werk wilt zien, moet je zeker naar de Melkweg in Amsterdam gaan. Verplichte kost voor tieners en twintigers en altijd vermakelijk jeugdsentiment voor de dertigers. De vleesgeworden definitie van hiphop heet KRSOne. Bijna vijftiger, maar on stage nog altijd energiek en enerverend. ‘The real hiphop is ova here’! Met keiharde bangers, freestyles, breakdancers en een DJ. De definitie van hiphop dus.

EEN HIPHOPALBUM ZOU DUS NIET EENS ZO VERWONDERLIJK ZIJN GEWEEST... “Haha, dat zou echt belachelijk zijn. Stel je eens voor! Maar ik denk dat het ontdekken van andere genres wel heel goed is. We zijn niet vervelend zelfbewust, maar houden van experimenteren. En daardoor verandert onze sound steeds weer.”

Live: 22-6 Best Kept Secret, Hilvarenbeek Klinkt als: dansen met een schaduw van de jaren tachtig

Live: 05-06 Melkweg, Amsterdam

© Nic Shonfeld

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA JUNI 2014

DOORNROOSJE GROENEWOUDSEWEG 322, NIJMEGEN www.doornroosje.nl

WOENSDAG 4 JUNI RIVAL SONS Classic rock, maar toch helemaal van deze tijd. DOORNROOSJE 20:00 € 17,50

EFFENAAR DOMMELSTRAAT 2, EINDHOVEN www.effenaar.nl

DONDERDAG 5 JUNI MAN OR ASTRO-MAN? KLEINE ZAAL 20:00 € 15 VRIJDAG 6 JUNI EINDHOVEN PSYCH LAB met o.a. Wooden Ships + Hookworms + Spectrum + Gnod GROTE ZAAL + KLEINE ZAAL + CAFÉ + FOYER 17:00 WEEKEND € 62,50/DAGTICKET € 35

EKKO BEMUURDE WEERD WZ3, UTRECHT www.EKKO.nl

WOENSDAG 28 MEI OBJEKT Dynamische, rauwe techno met minuscule flirt dubstep en acid. ZAAL 23:30 € 9 DONDERDAG 29 MEI THE ELWINS Frisse, ongedwongen gitaarpop met catchy refreinen. ZAAL 20:45 € 9 WILDGROEI Dansen op house en electro!

GEBOUW-T WILHELMINAVELD 96, BERGEN OP ZOOM www.gebouw-t.nl

VRIJDAG 30 MEI MADE IN BELGIUM: MARBLE SOUNDS + CUSTOMS + HEADPHONE Het beste van Belgische bodem! RABOZAAL 21:00 € 17

MOLENERF DE STER 16:00 € 15

MAANDAG 9 JUNI MONSTER MAGNET

Rival Sons

DOORNROOSJE 20:00 UITVERKOCHT

ZATERDAG 14 JUNI POND MERLEYN 21:00 € 12 WOENSDAG 18 JUNI CLUTCH DOORNROOSJE 21:00 € 17,50 WOENSDAG 18 JUNI RICH ROBINSON (OF THE BLACK CROWES) DOORNROOSJE 20:00 € 17,50

DONDERDAG 3 JULI LES CLAYPOOL’S DUO DE TWANG Yeehaw, Primus goes twang! DOORNROOSJE 19:30 € 22 DONDERDAG 18 AUGUSTUS BOY & BEAR OPENLUCHTTHEATER DE GOFFERT 19:30 € 17,50

VRIJDAG 15 AUGUSTUS BILL CALLAHAN

OPENLUCHTTHEATER DE GOFFERT 19:30 € 26

VERWACHT 11 SEP DANIEL ROMANO 09 OKT THE KIK 18 OKT WOUTER HAMEL 23 OKT GO BACK TO THE ZOO 30 OKT ST. VINCENT 02 NOV ANIMALS AS LEADERS + TESSERACT 14 NOV NAVARONE 28 NOV DEWOLFF 11 DEC BLAUDZUN

Wooden Ships ZATERDAG 7 JUNI EINDHOVEN PSYCH LAB met o.a Suuns + Föllakzoid + Pink Mountaintops + The Growlers + Terakaft. GROTE ZAAL + KLEINE ZAAL + CAFÉ

DONDERDAG 19 JUNI AMENRA + THIS ROUTINE IS HELL + ALL FOR NOTHING (DJ-SET) E.A. O.a. doom- en sludgemetalgiganten uit België. ZAAL 20:30 € 12,50 ZONDAG 22 JUNI TRAAMS + GIRL BAND Het beste van Best Kept Secret: twee gruizige, noisy rockbands. ZAAL 20:45 € 10

ZATERDAG 7 JUNI HEDON PRESENTS: STEFANY JUNE + RADIO DAYS + THE PRESS AND THE PRESIDENT

KLEINE ZAAL 23:00 € 10

VERWACHT 03 JUL TRIXIE WHITLEY 07 AUG POCKEY LAFARGE 12 SEP JOHN FULLBRIGHT (LOCATIE: MUZIEKGEBOUW)

Marble Sounds

ZATERDAG 31 MEI DEWOLFF De band is beïnvloed door de late jaren ’60 en vroege jaren ’70. RABOZAAL 21:00 € 17,50

VRIJDAG 6 JUNI RABO JAZZ BOZ Op vrijdag 6 juni treden Steve Lucky & Rhumba Bums en De Deeldeliers. Op zondag komt Frank Groothof’s ‘JazzBabar´. RABOZAAL GRATIS

ZATERDAG 7 JUNI DEEP PURPLE TRIBUTE – PURPENDICULAR Purpendicular is dé Deep Purple tributeband die je niet mag missen. RABOZAAL 20:00 € 14,50 ZATERDAG 14 JUNI 40UP - DE DANSNACHT VOOR 40+ Een stil verlangen naar die tijd dat je zorgeloos met je vrienden aan de zwier hing? Gebouw-T zorgt met 40UP dat deze droom uitkomt! RABOZAAL 22:00 € 13,50

ZATERDAG 7 JUNI BLIZZURD MET DJ SLIINK GROTE ZAAL 23:00 € 9 WOENSDAG 11 JUNI LIMP BIZKIT GROTE ZAAL 20:45 UITVERKOCHT ZATERDAG 14 JUNI EEUWIGHEID MET DE SLUWE VOS – KONTRA (LIVE) GROTE ZAAL 23:00 € 7,50 (EARLY-BIRD) - € 10 (NORMAAL)

ZONDAG 15 JUNI NOVACK KLEINE ZAAL 21:30 GRATIS VRIJDAG 20 JUNI LONELY THE BRAVE KLEINE ZAAL 21:00 € 6,50 VRIJDAG 20 JUNI NINA HAGEN’S WILD ROMANCE + ROMANZA BRAVA GROTE ZAAL 21:00 € 24 ZATERDAG 21 JUNI STEVIE ANN KLEINE ZAAL 20:00 € 11,50 ZATERDAG 21 JUNI TYPHOON – ALBUMRELEASE GROTE ZAAL 20:00

€ 15,50

VRIJDAG 20 JUNI RHYTHM & BRASS SESSION BAND + PLEIN 13 Deze bands slaan de handen in elkaar tijdens een wervelend avondvullend programma. ZATERDAG 21 JUNI DEAR MAYHEM TOUR (Hard)rock, alternative avond met Black Bone, My Propane en Mandrake’s Monster.

ZATERDAG 14 JUNI HEIBEL! met o.a LeBron (Australië) + Budakid Nachtdieren) + Dicky Twelve Inches (Kindergarten). KLEINE ZAAL 23:00 GRATIS ZATERDAG 28 JUNI NAKED SONG FESTIVAL met o.a. Eels* + Novastar + John Bramwell (I Am Kloot) + Admiral Freebee + Dayna Kurtz + Lewis Watson + Ewert And The Two Dragons + Rue Royale + Matthew And The Atlas+ Dotan + Mighty Oaks + Michael Prins ZATERDAG 28 JUNI BREEK DRUM N BASS: o.a. Skeptical + ANT TC1

KLEINE ZAAL 19:30 GRATIS

RABOZAAL 21:00 € 9,50

+ FOYER 17:00 WEEKEND € 62,50/DAGTICKET € 35

MUZIEKGEBOUW 16:00 *€35 (EXCLUSIEF CONCERT EELS)/€ 45 (INCLUSIEF CONCERT EELS)

www.hedon-zwolle.nl

ZONDAG 1 JUNI HEADPHONE KLEINE ZAAL 20:30 € 7,50 WOENSDAG 4 JUNI INTERGALACTIC LOVERS KLEINE ZAAL 21:00 € 10,50 DONDERDAG 5 JUNI WOVENHAND + CHRISTINE OWMAN GROTE ZAAL 21:30 € 20

ZAAL 23:00 GRATIS

ZONDAG 1 JUNI FILTHY BOY Britse band met vuige, duistere klanken. Denk: film noir en een eigen fantasiewereld. ZAAL 20:30 € 8 VRIJDAG 6 JUNI ELEVATOR SESSIONS AFTERPARTY Goeie line-up, spelletjes en sushi bij de afterparty van dit liftenfestival! ZAAL 23:00 € 7/€ 5 (VVK) ZONDAG 8 JUNI TERAKAFT + DJ FITZ Woestijntrip met psychedelische riffs en percussie. ZAAL 23:00 € 12 VRIJDAG 13 JUNI PISSING IN THE WIND #6: ADULTROCK + ZES + ST. PAUL + BOVERR Een nachtelijke editie van Pissing vol vers talent. ZAAL 00:00 € 5 ZATERDAG 14 JUNI WOODLUM FESTIVAL Intiem festival met het beste van americana, blues en rock’n’roll.

HEDON BURG. DRIJBERSINGEL 7, ZWOLLE

RABOZAAL 21:00 € 5

VRIJDAG 27 JUNI BAZZOOKAS Met 8 man sterk knallen ze het publiek en zichzelf ondersteboven. De skamuziek van de Bazzookas slaat in als een bom! RABOZAAL 21:00 € 6

Traams DONDERDAG 26 JUNI NEW BUMS Donkere, stemmige folk met slechts een sprankje licht aan het einde van de tunnel. ZAAL 20:30 € 9 WEKELIJKS DIEP IN DE GROEF Vaste dansavond. Altijd goed, altijd gezellig. Indie, electronica en hiphop. ZATERDAG 23:00 € 4

VERWACHT 29 AUG KING OF THE WORLD 04 SEP EARTH, WIND & FIRE EXPERIENCE FEAT. AL MCKAY 04 OKT HALLO VENRAY + KING DALTON + WATERPUT SWING 07 OKT FISH (UK) 10 OKT LEE SCRATCH PERRY MEETS PURA DUB 18 OKT TANGARINE 25 OKT DI-RECT: BLACKOUT CLUBTOUR 22 NOV MOSS

ZATERDAG 21 JUNI DEEP MET STEVE WARD + FILTERHEADZ

Typhoon

GROTE ZAAL 23:00 € 10

DONDERDAG 26 JUNI MASTODON

GROTE ZAAL 21:00 € 25 (VVK)- € 28 (DEUR)

VRIJDAG 27 JUNI CITYCIRCUZ: DRET & KRULLE + BRANDWERK + DE PRODUCENT KLEINE ZAAL 21:00 € 5 VRIJDAG 27 JUNI THE WAILERS GROTE ZAAL 21:00 € 30 VERWACHT 10 JUL NICK OLIVERI – SOLO ACOUSTIC 11 JUL PAUL CARRACK + JULIAN VELARD 12 JUL SABOTAGE XL: JUNGLE BY NIGHT 15 JUL THE WINERY DOGS 6 AUG MACHINE HEAD - UITVERKOCHT 17 SEP BONNIE ‘PRINCE’ BILLY AND THE CAIRO GANG


LIVEGUIDE.NL JUNI 2014 PAGINA 09

RIVAL SONS Jay Buchanan, zanger van Rival Sons, is net wakker. Hij zit thuis in Long Beach, Californië aan een kop koffie na een lange nacht in de studio. Net na het afronden Great Western Valkyrie, de vijfde plaat in vijf jaar tijd, wordt alweer gewerkt aan een opvolger. “Het liefst brengen we twee albums per jaar uit.” Tekst: Mathieu Mannaerts

DE MAN OP STRAAT

MARJON “Ik vind het prima als ze met hem op date gaat, ik denk alleen niet dat ze er zelf intrapt. Hij is eigenlijk best wel leuk.. ik zou ‘m zelf wel willen! Maar ja, ik weet niet of dat geaccepteerd wordt.”

In het live-circuit kent iedereen onze muzikale helden. Maar hoe zit het met de gewone man en vrouw? LiveGuideNL trok met een sandwichbord door burgerlijk Arnhem en vroeg aan passanten: ‘Weet u wie dit is? En zou u hem met uw dochter laten daten?’

FATIH “Wat?! Ik heb geen dochter, maar zelfs als ik die had zou hij mijn zegen nooit krijgen! Waarom niet? Dat zijn privézaken. Daar heb jij niets mee te maken!”

CARIEN “O, hij is zanger? Dan is het misschien wel een goeie match voor onze dochter! Zij speelt basgitaar en zat op de rockacademie. We zullen het idee eens aan haar voorleggen, maar misschien is het leeftijdsverschil iets te groot.”

Triggerfinger live: 29-05 Dauwpop, Hellendoorn / 13-07 Bospop, Weert / 12-12 Heineken Music Hall, Amsterdam

Het rappe tempo waarin Rival Sons platen maakt is belangrijk om het leuk te houden, legt Jay uit. “Als we avond na avond dezelfde nummers moeten spelen, dan wordt het echt saai man. Hoe goed de liedjes ook zijn. Na een tijdje heb je een nummer op alle mogelijke manieren gespeeld. Nieuw materiaal is de enige manier om het spannend te houden. Met Great Western Valkyrie hebben we er weer een mooie collectie bij. Achter die albumnaam hoef je trouwens niet zoveel te zoeken, het zijn gewoon wat woorden achter elkaar die goed klinken, haha!” Binnenkort staat Rival Sons een paar keer in het voorprogramma van Aerosmith. “We zullen zien hoeveel gas er nog in de tank zit bij die mannen. Eerder hebben we al eens ‘t voorprogramma voor Guns N’ Roses en AC/DC gedaan. Vooral AC/DC was fantastisch. Die gasten klinken op elke plaat hetzelfde, maar dat maakt niet uit want het is altijd goed. Een AC/DC-plaat kopen is als het bestellen van je favoriete broodje. Je weet al dat het goed gaat smaken.” Rival Sons wordt vaak vergeleken met AC/DC, maar qua levensstijl zijn er weinig overeenkomsten. Goed, in de studio wordt er nog wel goed doorgezopen,

STIEKEM GEWOON WATJES maar verder probeert Jay zo gezond mogelijk te leven. “Geloof het of niet: de drie voornaamste gespreksonderwerpen in de tourbus zijn gezondheid, sport en onze toekomst samen en met onze families.” Ook tijdens het toeren gebeuren weinig dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Cultuur snuiven des te meer. “Als ik in een vreemde stad ben, pak ik het liefst de fiets. Ik wil ruiken wat de mensen koken, ik wil de vieze steegjes zien. En als ik er tijd voor heb, bezoek ik wat musea. Onlangs was ik nog in het Kafkamuseum in Praag, die stad was echt een eye-opener voor me. Een rusteloze, maar o zo mooie plek. De muzikale en artistieke historie van die stad is insane!” Live: 04-06, Doornroosje, Nijmegen Klinkt als: vette rock & roll uit de smerige straatjes van Long Beach, California

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA JUNI 2014

LIMBURGZAAL BURG. V. GRUNSVENPLEIN 145, HEERLEN www.limburgzaal.nl

ZATERDAG 5 JULI THE CRIMSON PROJEKCT (UK) LIMBURGZAAL 20.30 € 29,25

ZATERDAG 13 SEPTEMBER KAISER CHIEFS (UK) LIMBURGZAAL 20.30 € 29

LUXOR LIVE WILLEMSPLEIN 10 ARNHEM

DE MEESTER RENTMEESTERSTRAAT 2, ALMERE

www.luxorlive.nl

DINSDAG 3 JUNI SOUL ‘AFRIQUE: PAUL VAN KEMENADE, FEYA FAKU, SYDNEY MNIEL, LOUIS MHLANGA & BAND Jazz en Zuid Afrikaanse muziek op zijn best! BOVENZAAL 20:30 € 16 DONDERDAG 5 JUNI ISABELLE AMÉ Cd release tour met folk om blij van te worden. BOVENZAAL 21:00 € 8 VRIJDAG 6 JUNI DELAIN De symfonische metalband met zangeres Charlotte Wessels is eindelijk terug met het nieuwe album The Human Contradiction. GROTE ZAAL 21:00 € 16

DONDERDAG 19 JUNI GRUPPO DI PAWLOWSKI Lekkere experimentele muziek van de dEUS zanger/gitarist en zijn Companen. GROTE ZAAL 21:00 € 10 MAAME JOSES & BAND Maame Joses (bekend van TVOH3) presenteert haar debuutalbum. BOVENZAAL 21:00 € 7

Kaiser Chiefs ZATERDAG 27 SEPTEMBER GIGS! MET O.A. TANGARINE, TIM KNOL, KRAAK & SMAAK EN ADMIRAL FREEBEE

DONDERDAG 26 JUNI THE WAILERS De oorspronkelijke begeleidingsband van Bob Marley speelt het best verkochte reggae album aller tijden (Legend) van begin tot eind. GROTE ZAAL 20:30 € 30 VRIJDAG 27 JUNI LIMP BIZKIT De wereldwijd bekende nu metalband van Fred Durst komt in originele bezetting gewoon even naar Arnhem! MUSIS SACRUM 20:15 € 36

ZATERDAG 7 JUNI METALCORE ATTACK! #3 FOR BLOOD AND VENGEANCE + FOR I AM KING + HESPERIAN deze avond staat in het teken van stevige Metal en harde breakdowns met 3 bands uit heel het land, beloofd het wat te worden! GROTE ZAAL 19:30 € 3,50

ZATERDAG 14 JUNI CLASSIC ALBUMS: Metallica Black Album ROCKAOKE zal de gehele Metallica Black Album spelen. GROTE ZAAL 19:30 € 5 DONDERDAG 19 JUNI PINT BIER PROEVERIJ Een avond om lekker verschillende soorten bier te proeven. CAFÉ 19:30 € 10/€ 7,50 (VOOR PINT LEDEN)

VRIJDAG 20 JUNI TALENT STAGE #6: REACHING NEVERLAND + IN PROGRESS + TBA zullen hun talenten laten horen. GROTE ZAAL 19:30 € 5 (INCL. DRANKJE) ZATERDAG 21 JUNI DUBSTEPPEN FINAL EDITION Vier de laatste editie van het Dubsteppen met ons, natuurlijk is er weer een vette line up. GROTE ZAAL 22:00 € 8/€ 5 (VVK)

VRIJDAG 27 JUNI RED CUP PARTY: THAT’S WHAT SHE SAID zal een optreden verzorgen deze avond. Het is een pure dansavond geheel in de stijl van de Amerikaanse party films zoals American Pie. GROTE ZAAL 22:00 € 5

MELKWEG LIJNBAANSGRACHT 234A, AMSTERDAM www.melkweg.nl

VRIJDAG 6 JUNI ARSENAL Het duo Arsenal zet in hun thuisland België al sinds 1999 concertzalen, clubs en festivalweides op z’n kop. Het is slechts een kwestie van tijd tot de mannen ook Nederland veroveren met hun bijzondere mix van elektronische muziek en Franse Pop. OUDE ZAAL 20:00 € 15 + LIDM.

ZONDAG 8 JUNI TRUST Canadese synthpopact bestaat inmiddels nog alleen uit Robert Alfons, sinds Austra-toetseniste Maya Postepski de band verliet. Zijn nieuwe plaat Joyland is desalniettemin ijzersterk. OUDE ZAAL 19:30 € 11 + LIDM.

WOENSDAG 11 JUNI G-EAZY De James Dean van de hiphop en absolute hype van 2014 laat vanavond samen met volledige live band zijn op 50’s en 60’s rock ’n roll geïnspireerde sound horen. Hij trad op met o.a. A$AP Rocky, Lil Wayne en Snoop Dogg. 29 juni komt zijn nieuwste album These Things Happen uit. THE MAX € 17,50 + LIDM. WOENSDAG 11 JUNI CRAZY TOWN In 2001 bestormde nu-metal band Crazy Town wereldwijd de hitlijsten met hun catchy single Butterfly. Oprichters Epic en Shifty hielden zich de laatste jaren bezig met verschillende andere projecten, maar het nu-metal bloed begon vorig jaar weer te stromen en de mannen zijn opnieuw de studio ingedoken voor een nieuw album. OUDE ZAAL € 17,50 + LIDM.

ALLE PODIA 19.00 € 35

ZATERDAG 14 JUNI MOBB DEEP Het legendarische New Yorkse Mobb Deep is een van de meest productieve en originele hiphopgroepen aller tijden. Met hun inmiddels 20 jaar ervaring zijn ze nog steeds een zeer actieve en bepalende kracht in de hedendaagse muziekindustrie en worden ze ook door een hele nieuwe generatie hiphopliefhebbers omarmd. THE MAX € 25 + LIDM.

ZONDAG 28 SEPTEMBER ALBERT HAMMOND (UK) LIMBURGZAAL 19.30 € 26

ZONDAG 04 OKTOBER DE DIJK

LIMBURGZAAL 20.30 € 27,50

ZONDAG 19 OKTOBER ROBERT CRAY BAND (USA) LIMBURGZAAL 19.30 € 30

DINSDAG 17 JUNI PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS De vroegere frontman van de legendarische metalband Pantera, Phil Anselmo, bracht twee albums uit met de hardcore band Superjoint Ritual en is sinds vorig jaar zomer een solo-project onder zijn eigen naam Philip H Anselmo & The Illegals begonnen. In deze formatie horen we hem bozer dan ooit. OUDE ZAAL € 23 + LIDM. ZATERDAG 20 JUNI SCOTT BRADLEE & POSTMODERN JUKEBOX Van Guns ’n Roses’ Sweet Child O’ Mine in New Orleans blues tot de doo wop-versie van We Can’t Stop (Miley Cyrus) en van Daft Punks Get Lucky in Ierse folk tot de roaring twenties jazzcover van Thrift Shop van Macklemore: laat het maar over aan Scott Bradlee & Postmodern Jukebox om er een geheel andere versie van te maken. SUGAR FACTORY € 17,50 + LIDM.

WOENSDAG 25 JUNI THE WAILERS The Wailers zijn de grootste levende exponenten van Jamaica’s reggae traditie. Deze avond zullen ze integraal Legend spelen; het best verkopende reggae-album aller tijden dat ze in 1984 samen met Bob Marley uitbrachten. OUDE ZAAL € 25 + LIDM.

DONDERDAG 26 JUNI BRIAN JONESTOWN MASSACRE Frontman Anton Newcombe is geniaal songschrijver en bevlogen musicus. De beste psychedelische 60’s rock sinds… de 60’s. OUDE ZAAL € 12,50 + LIDM. VRIJDAG 27 JUNI MASTODON De stijl van de Amerikaanse band Mastodon in één genre samenvatten is onbegonnen werk, maar ze zweven hoofdzakelijk tussen progressieve rock en metal. Al drie keer eerder speelde Mastodon de Melkweg plat en nu is het beest terug om het publiek nog harder omver te blazen! THE MAX € 25 + LIDM. MAANDAG 30 JUNI GHOST Eindelijk komt de illustere Zweedse metal band Ghost naar Amsterdam. Op het laatste album Infestissumam horen we naast de 70s metal en koorzang meer pop invloeden, wat een nog toegankelijker geluid oplevert. Satanic rock for the masses! THE MAX € 16 + LIDM.

VRIJDAG 31 OKTOBER THE PRETTY THINGS (UK)

LIMBURGZAAL 20.30 V.A. € 13

ZATERDAG 01 NOVEMBER LEVEL 42 (UK) LIMBURGZAAL 20.30 € 31,50

ZONDAG 02 NOVEMBER BILL WYMAN’S RHYTHM KINGS(UK) LIMBURGZAAL 19.30 V.A. € 35

WOENSDAG 05 NOVEMBER SPYRO GYRA (USA) LIMBURGZAAL 20.30 € 26,25

VRIJDAG 14 NOVEMBER CARO EMERALD

LIMBURGZAAL 20.30 € 39,50

ZATERDAG 22 NOVEMBER TOMMY EMMANUEL (AUS) RABOZAAL 20.00 V.A. € 21,25

Limp Bizkit VERWACHT 03 JUL BEING AS AN OCEAN + HUNDREDTH 11 JUL KATAKLYSM 26 SEP DEWOLFF 09 OKT PETER PAN SPEEDROCK 31 OKT LEVEL 42 14 NOV DI-RECT

That’s What She Said ZATERDAG 28 JUNI 30 JAAR ALMERE: CHEF’SPECIAL + THE FLEXICAN + THE DIRTY DADDIES + DJ ALVARO + RICO & A.R.T. + JULIA VD TOORN zullen optreden op dit grote feest! GROTE MARKT 11:00 GRATIS

Mobb Deep


WILD BEASTS

‘Het is makkelijk om schijt aan de luisteraar te hebben’

Tijdens het kammen van je haar komt er een punt dat je simpelweg moet stoppen. Dat je genoegen moet nemen met het reeds behaalde resultaat, ook al ben je nog niet helemaal tevreden. Want ga je te lang door, dan maak je het alleen maar erger. Wild Beasts heeft er een handje van om lang te blijven polijsten aan liedjes. Bij de Engelse artpopband pakt dat evenwel altijd verrassend goed uit, zoals ook op het nieuwe album Present Tense. Tekst: Sven Bersee “The great illusion of any art is that it should look completely effortless.” Zanger Hayden Thorpe heeft geen idee wie hij citeert, maar is het volledig met de quote eens. “Kunst moet eruitzien alsof het gemaakt is zonder nadenken. Alsof het er altijd is geweest. De beste popsongs klinken alsof ze zo moeten zijn.” Deze beschaafd babbelende heren geloven in ‘het manifest van pop’, zoals ze het zelf noemen. “We geloven dus in liedjes”, glimlacht de kalende Tom Fleming, de andere leadzanger. “Een nummer is pas voltooid als je niets meer kan wegnemen en alleen overhoudt wat essentieel is, zei iemand ooit. Ik weet alleen even niet meer of dat Hayden was of toch John Lennon, haha!” Hayden: “Het is makkelijk om schijt aan de luis-

© Luuk Denekamp

teraar te hebben en een nummer uit te rekken tot vijftien minuten. Dat doen we niet, want wij geloven in het ouderwetse idee achter het popliedje. Waarschijnlijk is het veel leuker om gewoon een bak herrie te maken, maar daar hoef je minder hard voor te werken. Voor ons is het eerzamer om in drie of vier minuten op een prachtige manier een punt te maken.” De sympathieke Britten zijn misschien traditioneel in hun opvattingen over het popliedje, maar in het gebruik van instrumenten juist erg vooruitstrevend. Ze gebruiken hun laptops voor meer dan alleen het beantwoorden van fanmail, legt Tom uit. “Een laptop is net zo goed een instrument als een gitaar, viool of trompet. Daarop leggen we de basis van onze nummers.”

Hayden knikt. Hij kan weinig met conservatievelingen die vinden dat muziek gemaakt dient te worden met enkel gitaar, bas en drums. “Ik zie daar de schoonheid heus wel van in. Het is heel goed van ze om zo traditioneel te zijn, maar toch doen ze me denken aan een oude man in een Cadillac die de klimaatveranderingen ontkent. Wij kunnen nooit concurreren met de romantiek van de oude tijd. Het verleden is namelijk perfect op een manier waarop het heden dat nooit kan zijn, aangezien het een edit van de realiteit is.” De koffieslurpende Britten hebben zelf ook een tamelijk mythisch beeld van bepaalde bands uit vervlogen tijden. “Eighties-artiesten als The Blue Nile en Talk Talk waren zeer innovatief bezig”, zegt Hayden vol bewondering. “Op het gebied

van techniek leken hun processen in die tijd bizar, maar het betekent iets als je alle middelen gebruikt die je maar voorhanden hebt.” Tom haakt in en vertelt met een hoge, verbaasde stem verder. “Nas gebruikte op Illmatic één sampler. Eén sampler! Hij had geen keyboard tot zijn beschikking, want dat kon hij niet betalen. Dus pakte hij een sample. Dat is geniaal! Het is mooi als mensen werken met beperkingen en toch weten dat ze het kunnen. Daar komen de meest geweldige dingen uit voort.” Live: 21-06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek Klinkt als: lichaamssensaties veroorzakende arty farty indiepop


BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE

LIVEGUIDE.NL JUNI 2014 PAGINA 11

De enige inhoud in je duitenzakje voor de rest van de maand is vijftien euro en een paar motten op zoek naar vrijheid. Het ongedierte neem je voor lief, maar die knaken wil je aan een verdomd goed concert besteden. Daarom heeft LiveGuide de bandbattle in het leven geroepen! Twee bands die strijden om jouw zuurverdiende pecunia.

DEZE MAAND: HEADPHONE VERSUS MAYDIEN!

© Tom Leentjes

MAYDIEN

IAN MARIEN HEADPHONE

HOE IS DE SFEER TIJDENS EEN SHOW VAN MAYDIEN? “Vooral heel gemoedelijk. Mijn producer/ DJ Mitchell ‘LC’ Yard en ik houden het graag persoonlijk tijdens onze shows. Iedereen op zijn gemak, hier en daar een grapje. Een erg relaxte vibe dus!” IS HET EEN TACO- OF WORSTENFEESTJE? “Haha! Toevallig vond ik het laatst verdacht veel op een tacofeestje lijken! Geen idee of het een reden heeft. We maken muziek die we tof vinden en proberen het voor iedereen aantrekkelijk te maken. Maar erg vond ik het zeker niet.” BIJ SHOWS VAN MAYDIEN BESTAAT DE MOGELIJKHEID DAT… “Je verrast en met een grote smile naar huis gaat. Sinds we in het voorprogramma van Frank Ocean en Jay-Z hebben gestaan, komen mensen naar

onze shows om voor het eerst kennis te maken. Na de eerste tracks zie ik die glimlach tevoorschijn komen!” WAT IS DE GEKSTE ACTIE DIE JE TIJDENS EEN SHOW HEBT UITGEHAALD? “Ik kreeg ooit een shotje van iemand uit het publiek dat ik moest atten. Ik drink amper alcohol, maar ik dacht: oké, deze drink ik wel. Best sterk spul, haha!” WAAROM MOET JE MET JE LAATSTE POEN NAAR EEN SHOW VAN MAYDIEN GAAN? “Als jij met vijftien euro naar de show komt, hou je sowieso genoeg geld over voor drankjes, haha! Los van dat garanderen we die big smile op je gezicht en dat je ons zult onthouden.” Live: 22-06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek / 28-06 Mundial, Tilburg / 05-07 Openluchttheater, Amsterdam / 03-08 Solar, Roermond / 14-08

HOE IS DE SFEER BIJ EEN SHOW VAN HEADPHONE? “Ik zie veel mensen die met hun ogen dicht staan te genieten. Sommigen kijken geïntrigeerd naar ons. Naarmate de set vordert, neemt de beweging toe. Als we ze dan ook nog aan het dansen krijgen, is dat de kers op de taart!” IS HET EEN TACO- OF WORSTENFEESTJE? “Er valt geen specifiek geslacht of ander kenmerk van ons publiek te noemen. Net vijftien of in de zestig, ze zijn er allemaal om de muziek te horen. Maar een volledig tacofeestje zou ook goed zijn, haha!” BIJ SHOWS VAN HEADPHONE BESTAAT DE MOGELIJKHEID DAT… “Je het laatste liedje neuriet terwijl je naar buiten gaat. Na een optreden hoorden we

Zomerparkfeest, Venlo

iemand op de wc ooit onze laatste song van de avond fluiten. Dat was een mooie bevestiging!” WAT IS DE GEKSTE ACTIE DIE JULLIE TIJDENS EEN SHOW HEBBEN UITGEHAALD? “In het heetst van de strijd heb ik ooit een drumstel volledig afgebroken! Ik zie de angst in de ogen van onze drummer nog steeds voor me, haha!” WAAROM MOET JE MET JE LAATSTE POEN NAAR EEN SHOW VAN HEADPHONE GAAN? “Het is de laatste keer dat we deze zeer goede set in de oren van mensen gaan porren. Hierna gaan we flink aan de slag met nieuwe muziek. Zie het dus maar zo: wat we nu doen zal je voor de laatste keer horen, maar het is een tipje van de sluier van wat nog komen gaat.”

Live: 30-05 Gebouw-T, Bergen op Zoom / 01-06 Hedon, Zwolle / 02-06 Paradiso, Amsterdam

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA JUNI 2014

METROPOOL INDUSTRIEPLEIN 10, HENGELO

NIEUWE NOR PANCRATIUSSTRAAT 30, HEERLEN

www.metropool.nl

DE OOSTERPOORT TROMPSINGEL 27, GRONINGEN

www.nieuwenor.nl

VRIJDAG 6 JUNI CUSTOMS + THE SEDAN VAULT ZATERDAG 7 JUNI NOSJEMAN BIGYOUTH AND THE NATURE SOUND FAMILY ZATERDAG 14 JUNI MEZZOFORTE

www.de-oosterpoort.nl

ZATERDAG 14 JUNI MAKAM De jonge house-halfgod Guy Blanken kiest zijn optredens zorgvuldig, zeg gerust met chirurgische precisie. Onze dance-avond ‘ALTRNTE’ heeft de eer op zijn muzikale operatietafel te liggen. ZAAL 22:00 € 7/€ 5 (VVK) VRIJDAG 20 JUNI AMENRA Al sinds 1999 is Amenra uit Kortrijk, België op een eigen missie, die compromisloos voortdendert en gitzwart verschroeide muzikale vlaktes nalaat, verzwolgen door de allesverzengende postmetal sludge. ZAAL 20:00 € 17,50/€ 16 (VVK)

ZATERDAG 21 JUNI GREG HAINES + JOZEF VAN WISSEM Een mooie neo-klassieke midzomer-avond in het kader van het festival ‘Klassieke Zomer Parkstad’ met twee eigentijdse componisten. VRIJDAG 20 JUNI QUEEN FOREVER VRIJDAG 20 JUNI RICH ROBINSON (of the Black Crowes) ZATERDAG 21 JUNI TJOLK! EVERYTHING 80’S VRIJDAG 27 JUNI BACK TO THE 90’S ZONDAG 29 JUNI NILE

Mezzoforte

ZAAL 19:30 € 15/€ 10 (VVK)

WOENSDAG 28 MEI GRACELAND PRESENTS ELVIS PRESLEY ON STAGE The King is back! Elvis Presley komt weer tot leven in deze spetterende state-of-the-art productie. GROTE ZAAL 20:30 € 44 ZATERDAG 1 T/M DINSDAG 3 JUNI DANIËL LOHUES Het nieuwe album van Daniël Lohues heet D. Het gelijknamige concert zit vol nieuwe verhalen, songs uit het verleden en nieuwe liedjes. STADSSCHOUWBURG 20:15 VANAF € 12,50

DINSDAG 3 JUNI JOSÉ JAMES De top van de jazz-hop. José James geeft zijn eigen draai aan de combinatie hiphop en jazz en brengt zo vernieuwende jazz onder de aandacht. KLEINE ZAAL 20:30 € 20 VRIJDAG 6 JUNI SIVERT HØYEM Noorse zanger, ex-frontman van de band Madrugada (één van de grootste Noorse rockbands ooit) en nu al jaren soloartiest. Zijn vijfde album ‘Endless Love’ verscheen in maart.

WOENSDAG 11 JUNI ED KOWALCZYK PERFORMS ‘THROWING COPPER’ Dit concert staat in het teken van ‘Throwing Copper’, het tweede album van Live dat in 1994 verscheen en sindsdien miljoenen keren over de toonbank ging. Enige clubshow in Nederland mét het Noordpool Orkest.

GROTE ZAAL 20:30 € 35

DINSDAG 17 JUNI PETE MURRAY + SUPPORT: TIM AKKERMAN Eén van de meest succesvolle Australische singer-songwriters. Tien jaar geleden verscheen zijn debuutalbum ‘Feeler’ en dit wordt gevierd met deze ‘10 Year Anniversary Feeler tour’. KLEINE ZAAL 20:00 € 25

ZATERDAG 28 JUNI BOOTSY COLLINS AND THE FUNK UNITY BAND Een van de grootste funk en R&B bassisten/ zangers aller tijden. Speelde o.a. in The JB’s (de begeleidingsband van James Brown) en George Clinton’s Parliament/Funkadelic. De eerste paar albums die hij uitbracht behoren tot de crème de la crème van het P-funk genre. GROTE ZAAL 21:00 € 32

KLEINE ZAAL 20:00 € 17

VRIJDAG 6 JUNI KARNIVOOL + SUPPORT: A LIQUID LANDSCAPE Progressieve rockband uit Australië en een grote naam in eigen land, geinspireerd door bands als bands Nirvana, Tool en Radiohead. Karnivool tourt niet regelmatig door Europa, dus het mag bijzonder genoemd worden dat de Australiërs naar Groningen komen. GROTE ZAAL 20:00 € 16

ZONDAG 8 JUNI PAUL WELLER + SUPPORT: GRAMOTONES Britse singer-songwriter bekend als ‘The Modfather’. Maakte in de jaren 70 furore met The Jam, in de jaren 80 met The Style Council en in de jaren 90 als soloartiest.

GROTE ZAAL 20:30 € 35

KLEINE ZAAL 20:00 € 17,50

Nile VERWACHT: RADKEY + PACESHIFTERS COLOR REPORTERS PRO-PAIN GUY FORSYTH - CD RELEASE METROPOOL OPEN AIR: BLØF (UITVERKOCHT) METROPOOL OPEN AIR: EARTH WIND & FIRE EXPERIENCE FT. AL MCKAY DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG ABBA GOLD DEWOLFF ABC (WITH MARTIN FRY) THE SOUL CLUB PRESENTS: MEN OF SOUL

Bootsy Collins ZATERDAG 5 JULI VALERIE JUNE Multi-instrumentaliste en singer-songwriter speelt een prachtige mix van blues, (Appalachian) folk, gospel, soul en bluegrass. Haar stemgeluid doet bij vlagen denken aan Amerikaanse rootsartiesten van begin vorige eeuw.

ZATERDAG 5 JULI EELS Amerikaanse band rond singer-songwriter Mark Oliver Everett. Bekend van nummers als ‘Novocaine For The Soul’, ‘Last Stop: This town’ en ‘Mr. E’s Beautiful Blues’. Live schuwt de band de nodige theatrale effecten niet.

Greg Haines

ZATERDAG 21 JUNI XOSAR Dance-avond ‘Mata Hari’ brengt vrouwelijkheid en zonneschijn naar onze industriële zaal. Tijdens de tweede editie zorgt schone Xosar zorgt voor een portie soulvolle, warme house en techno om U tegen te zeggen.

STADSSCHOUWBURG 20:15 € 42,50

DONDERDAG 10 JULI MARC BROUSSARD Een artiest met de unieke gave om klassieke R&B, rock en soul een nieuwe, frisse impuls te geven. Het aankomende album ‘A Life Worth Living’ is ongetwijfeld net zo soulful als zijn voorgangers.

ZAAL 22:30 € 10/€ 8 (VVK)

VERWACHT 11 SEP MIDDLEMAN 02 OKT NEW MODEL ARMY 03 OKT UPF 11 OKT FICTION PLANE

Paul Weller

KLEINE ZAAL 20:00 € 16


‘Mijn moeder vindt mijn muziek het einde’

THUNDERCAT

Anders dan zijn naam doet vermoeden, is Thundercat geen katachtige alien. Maar Stephen Bruner, de man achter de bijnaam, kan je wel gerust een buitenaards talent noemen. De veelzijdige muzikant lijkt met gemak de meest uiteenlopende genres te meesteren. Tekst: Thomas van Waardenburg

Als iemand in South Los Angeles verschillende genres in de blender gooit, gaat het eigenlijk zelden over een getalenteerde bassist. Dit is immers het stadsgedeelte waar raphelden als Kendrick Lamar, Ice Cube en miljardair Dr. Dre opereren. Thundercat voelt zich echter prima thuis in dit indrukwekkende straatje, zo bewees hij als sessiemuzikant en in de begeleidingsbands van Snoop Dogg en Erykah Badu. Tegelijkertijd draaide hij net zo makkelijk mee met thrashband Suicidal Tendencies. Ook als soloartiest tokkelde en zong Thundercat de afgelopen jaren een grote groep fans bij elkaar. Dat begon allemaal bij zijn grootste liefde: cartoons. SOUL, HIPHOP, THRASH EN JAZZ... IS GENREHOPPEN ZO MAKKELIJK VOOR JE? “Voor mijn gevoel komt het redelijk gemakkelijk, ja. Ik ben altijd op zoek naar manieren om een genre vanuit mijzelf te vertalen naar muziek. Als ik voor het eerst met andere muzikanten speel, ben ik vrij stil. Dan observeer ik heel rustig

de situatie en zoek ik naar de emotie in mezelf en de intentie van de muziek. Het is soms een vreemde plek om te verkeren, maar dat is ook juist het leukste gedeelte.”

DUS HET HAD NIET VEEL GESCHEELD OF JE HAD DE MIC ALS RAPPER OPGEPAKT? “Dat is een interessante manier om het te bekijken! Ik ben een groot liefhebber van hiphop, maar speelde al jarenlang bas toen ik het ontdekte. Mijn passie voor comics had misschien ook niet meegewerkt aan mijn geloofwaardigheid, haha! De eerste bassline die ik mezelf leerde spelen, was de themesong van Teenage Mutant Ninja Turtles. Daarna hebben jazz en west coast hiphop mijn sound enorm beïnvloed. Een keiharde bas als ritme is heerlijk voor een bassist!” ALS RAPPER HAD JE VAST MINDER SNEL DE KANS GEHAD OM HET SYDNEY OPERA HOUSE IN BRAND TE ZETTEN. HOE KWAM DEZE PYROMANENDAAD TOT STAND? “Man, ik hoop echt dat daar ooit beelden van opduiken! Het was tijdens de tour van Erykah Badu en halverwege een song begon het publiek ineens keihard te juichen. Ik dacht dat iedereen het goed naar zijn zin had. Een minuut later zag ik dat mensen on stage de vlammen uit mijn amp probeerden te doven, haha! Ik had ‘m dus overduidelijk iets te hard gezet. Dat heb ik toch overgehouden aan die muzikale opvoeding van west coast hiphop, snap je?”

HOE TOF IS HET OM JE TRACK OH SHEIT, IT’S X! OP EEN RADIOSTATION IN GRAND THEFT AUTO V TE HOREN? “Eerlijk: dat is echt een ontzettend grote mijlpaal in mijn carrière, man. Toen ik het spel speelde en die track voor het eerst voorbij kwam... Wow! Het was zo overweldigend dat ik tranen in mijn ogen kreeg. Iets wat ik zelf heb gemaakt is nu deel van een generatie in de grootste gamefranchise aller tijden. Dat maakt me ontzettend trots!” MET ALBUMTITELS ALS APOCALYPSE ZOU JE VERMOEDEN DAT JE INTO HET UUR U BENT, MAAR DIE TITELS KOMEN VAN EEN ANDER ‘LAATSTE OORDEEL’, TOCH? “Haha, klopt ja. Mijn moeder is de bedenker. Toen ik haar mijn debuut The Golden Age of Apocalypse liet horen, zei ze dat het klinkt als het einde van de wereld. Een compliment was dat zeker! Daardoor werd me meteen duidelijk wat voor titel het album moest krijgen. Wie weet vindt ze de derde plaat wel een nieuw begin, maar dat wil ik niet jinxen!”

Live: 03-06 Paradiso, Amsterdam (met Flying Lotus & Captain Murphy) / 04-06 TivoliVredenburg, Utrecht (met Flying Lotus & Captain Murphy) Klinkt als: nu jazz verweven met een vreugdeolie van vliegende lotus, indianentooien en crazy bassfaces © Ian Kasnoff


DE MEEKLAP-RATIO. COLUMN

Meeuwis mailen?) Is het leuk omdat je het samen doet met vele anderen? Sociaal aspect. Zorgt dat voor een tijdelijke ‘connectie’?

meeklappen. !!! Moeilijke maatsoorten vermijden !!!

//// 1. Waarom moeten mensen meeklappen? Waarom is dat belangrijk? Klinkt het mooi? Soms. In kleine ruimtes, ja. Op festival-velden, nee. Onstrakke golf van ruis. Niks aan te doen. Toch wordt er op festivals het meest meegeklapt. Kennelijk toch geen soundkwestie (!)

Publiek dat meeklapt met live-muziek. Waar het vandaan komt. Vraag vanuit artiest naar publiek. Letterlijk. Klap mee: “Clap your hands”. En mensen doen dat. Uitproberen? (smaakkwestie). Pinkpop=ja, Lowlands=ja/misschien, 3v12 Presenteert=NEE!!! //// Klap-trucs (zonder letterlijk te vragen) - Soms zelf muzikaal klappen op het podium. Mensen zien dat, en gaan ook klappen. (Herder en schapen) Dàn pas het publiek aankijken: Dan klappen ze nog enthousiaster. Omstanders die veelal volgen. (Uitbouwen?) (handen uitmic’en??) (overleggen met geluidsman) - Drummer laten beginnen met kickdrum op de kwarten. 1, 2, 3, 4. Mensen gaan automatisch

WOODKID & METROPOLE ORKEST

LIVETIP!

NOTITIES VAN ROCK PROFESSOR EN DE STAAT-FRONTMAN TORRE FLORIM

Een indicator?

© Stefan Lucassen

LIVEGUIDE.NL JUNI 2014 PAGINA 13

Idee: ‘Connectie’ tussen band en publiek vergroten via meeklappen: +facebook likes + Twitter followers. Meeklappen instagrammen. (T-shirts!)

Idee: Aan het begin van de show meten wie er meeklappen: de startklappers. Dat is je beginpopulariteit, het gevolg van je pre-marketing, je nul-lijn, je ‘in de pocket-publiek’. Aan het eind van de show plan je nog een meeklapmoment. Weer kijk je naar de hoeveelheid meeklappers: je eindklappers. Het verschil tussen de start- en eindklappers = kwaliteit van je show. Bijv.: De meeklapratio is verdubbeld, en ik heb hiermee mijn gun-factor bevorderd. Een grotere groep mensen is bereid te volgen. Een meetbaar feit.

We zijn nu allemaal één want we klappen tegelijk? We klappen dus we zijn. (niet vergeten: Sartre checken) //// TO DO: - navragen invloed alcohol op klappen (meer maar onstrakker?) - klapmomenten filmen met GoPro? - choreografie vernieuwen - verbeteren Schijngordijn - styliste terugbellen!

Dus: (%eindklappers) - (%startklappers) = showsterkte . Wat te doen bij een hoge klapstart: !!probleem!! Bij een beginklap-ratio van 80% of meer: Zie stap 2 van ‘meezing-ratio’, ‘meespring-ratio’, (èn de ‘van-zitstand-naar-springen-participatietruc’ notities).

De Staat live: 24-05 ZOMERfestival, Delft / 07-06 Vestrock, Hulst / 14-06 Wantijpop, Dordrecht / 27-06 Down the Rabbit Hole, Beuningen / 28-06 Night at the Park, Den Haag / 05-07 Park City Live, Heerlen / 19-07 Welcome to the Village, Leeuwarden / 25-07 Zwarte Cross, Lichtenvoorde / 26-07 Weijtjerock,

//// 2. Waarom klappen mensen mee? Leuk om te doen? Misschien. Onduidelijk. (Guus

IJzendijke / 16-08 Nirwana’s Tuinfeest, Lierop

Het 52-koppige Metropole Orkest paart op 23 juni met het houterige wonderkind Woodkid. Pornhub plant geen bomen wanneer je deze muzikale gangbang bezoekt, maar Woodkid stimuleert je ogen en oren gegarandeerd voldoende. Het debuutalbum The Golden Age van de Fransman deed connaisseurs spreken van een ongekend muzikaal landschap. Met zijn vrijetijdstalent voor visualisaties waant het publiek zich bovendien in een uniek territorium. Gelukkig is er met zoveel man op één podium ook voor de epiplepsielijers onder ons nog genoeg plekken om de ogen op te richten. Live: 23-06 Stadsschouwburg, Amsterdam

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA JUNI 2014

PAARD VAN TROJE PRINSEGRACHT 12, DEN HAAG www.paard.nl

VRIJDAG 30 MEI T/M ZONDAG 1 JUNI SNIESTER Van 30 mei t/m 1 juni zijn de Grote Markt & Paard van Troje een zomerse vrijplaats van unieke muziek-, theater- en culinaire ontdekkingen tijdens de eerste editie van het gratis toegankelijke Sniester-Festival. Wij zeggen gedag tegen hoge podia, dranghekken en lange rijen en omarmen passie, sfeer, ontdekking en avontuur! Met op de line-up: VRIJDAG 30 MEI O.A. The Meteors, The Elwins, Orchestre International Du Vetex, Prinsenkind, Hollis Brown, Stereo Bandits, Thin Pillow. ZATERDAG 31 MEI O.A. Hallo Venray, The Deaf, Brother & Bones, The Sore Losers, Afterpartees, The Upsessions, Cairo Liberation Front, The Benelux. ZONDAG 1 JUNI O.A. Mister & Mississippi, Rina Mushonga, Tess et les Moutons Magnifiques, Radio Barkas. GROTE MARKT GRATIS

VRIJDAG 6 JUNI BASZ Met: Sektor & Subsequent, Specialist, Grinteck. 23:00 KLEINE ZAAL € MUNTSTUNT (€ 5 INCL. 2 MUNTJES)

ZONDAG 8 JUNI MAINSTREET Recordverbrekende boyband bekend van ‘Mind is Blown’. GROTE ZAAL 18:00 € 37,50

DONDERDAG 12 JUNI COOPER + DRUNKTANK + FEXET Haagse (punk) rock ten top. KLEINE ZAAL 19:30 € 10 ZATERDAG 14 JUNI PAARD OP HOL Paard gaat weer op hol, ditmaal richting het Haagse Hockeyplein met o.a. Puur Gelul en Dret & Krulle. HAAGSE HOCKEYPLEIN 17:00 GRATIS

ZONDAG 15 JUNI INCANTATION + UNSEEN PERCEPTION + VILLAINY Pioniers van de death metal scene. KLEINE ZAAL 19:30 € 15

MAANDAG 16 JUNI PETE MURRAY + TIM AKKERMAN Australische singer-songwriter bekend van tijdloze songs als ‘Opportunity’ en ‘So Beautiful’. GROTE ZAAL 19:30 € 25

ZONDAG 22 JUNI I LOVE HIP HOP 12 uur lang spetterende optredens, demonstraties en competities op het gebied van hiphop. GROTE ZAAL 12:00 € 12,50

WOENSDAG 25 JUNI YMCA POPKOOR & THE STORKS Zangkoor brengt samen met band Haagse hits van o.a. Direct, Shocking Blue, Golden Earring en Anouk. GROTE ZAAL 19:30 € 10

VRIJDAG 27 JUNI META & THE CORNERSTONES + JON TARIFA Een soul-dreunende reggae-ervaring. KLEINE ZAAL 19:30 € 12,50

VRIJDAG 4 JULI VALERIE JUNE Zelflerend blues-, gospel- en soulmuzikante uit Tennessee maakt manenschijnmuziek voor bij het kampvuur. GROTE ZAAL 19:30 € 17,50

Sniester Festival WOENSDAG 4 JUNI WOVENHAND + CHRISTINE OWMAN Eigenzinnige mix van folk, gospel en bluegrass van ex-16 Horsepower frontman. GROTE ZAAL 19:30 € 18,50 DONDERDAG 5 JUNI LOS VAN VAN Cubaans salsaorkest brengt traditionele Cubaanse muziek, vermengd met Afro-Cubaanse ritmes, funk en jazz. GROTE ZAAL 19:30 € 25

INTERGALACTIC LOVERS Indiepop van de bovenste Belgische plank. KLEINE ZAAL 19:30 € 10

VERWACHT 13 SEP SINAS 13 SEP SUPERSTIJL 18 SEP DE DIJK 20 SEP IDENTIKIT 25 SEP A.J. CROCE 27 SEP ABC + BOWE 29 SEP ASAF AVIDAN (ENIGE NL SHOW) 02 OKT THE FRAY 17 OKT GO BACK TO THE ZOO 18 OKT THE KIK 23 OKT GERS PARDOEL 30 OKT DI-RECT 06 NOV LEVEL 42 07 NOV CARO EMERALD 14 NOV TANGARINE 15 NOV WOUTER HAMEL 20 NOV KENSINGTON 23 NOV ELECTRIC SIX

PARADISO WETERINGSCHANS 6-8, AMSTERDAM www.paradiso.nl

ZATERDAG 24 MEI JEREMY MESSERSMITH

KLEINE ZAAL 20:00 € 8,50 EXCL. LIDMAATSCHAP

MAANDAG 26 MEI MANIC STREET PREACHERS

20:30 € 30 EXCL. LIDMAATSCHAP

WOENSDAG 28 MEI STICKY FINGERS + LYALL MOLONEY LOCATIE: BITTERZOET 20:15 € 11 INCL. DAGLIDMAATSCHAP

DONDERDAG 29 MEI BENJAMIN BOOKER

KLEINE ZAAL 20:00 € 9 EXCL. LIDMAATSCHAP

ZATERDAG 31 MEI HUNTING THE ROBOT

KLEINE ZAAL 20:00 € 10 INCL. DAGLIDMAATSCHAP

ZONDAG 1 JUNI THE TRAVOLTAS + THE APERS

KLEINE ZAAL 19:30 € 12,50 EXCL. LIDMAATSCHAP

DINSDAG 3 JUNI BRAINFEEDER PRESENTS: FLYING LOTUS, CAPTAIN MURPHY & THUNDERCAT 20:30 € 22 EXCL. LIDMAATSCHAP

WOENSDAG 4 JUNI CHROMEO 19:30 € 18 EXCL. LIDMAATSCHAP MAANDAG 9 JUNI DRIVIN’ N CRYIN’

KLEINE ZAAL 20:00 € 15 EXCL. LIDMAATSCHAP

WOENSDAG 11 JUNI GRAHAM PARKER & THE RUMOUR + JOHNNY G 19:30 € 25 EXCL. LIDMAATSCHAP

DONDERDAG 19 JUNI LONELY THE BRAVE

KLEINE ZAAL 22:00 € 8,50 EXCL. LIDMAATSCHAP

DINSDAG 24 JUNI FAMILY OF THE YEAR LOCATIE: TOLHUISTUINZAAL

20:30 € 10 INCL. DAGLIDMAATSCHAP

DONDERDAG 26 JUNI THE PAINS OF BEING PURE AT HEART LOCATIE:

BITTERZOET 21:00 € 15 INCL. DAGLIDMAATSCHAP

The Pains of Being Pure At Heart VERWACHT 03 JUL PHOSPHORESCENT + LYLA FOY 05 JUL LES CLAYPOOL’S DUO DE TWANG (PRIMUS) 14 JUL THE AFGHAN WHIGS 15 JUL CONOR OBERST + DAWES 18 JUL THE DANDY WARHOLS 25 JUL THE JAYHAWKS 05 AUG ROSANNE CASH 06 AUG AL STEWART

PATRONAAT ZIJLSINGEL 2, HAARLEM

goed gecoördineerde noise met uitbarstingen van drum ‘n’ bass. PATRONAAT 20:00 € 16 (EX. FEE)

www.patronaat.nl

VRIJDAG 30 MEI BROTHER & BONES De vijfkoppige Londense band Brother & Bones stond eerder al in het voorprogramma van grote namen als Ben Howard, Boy and Bear en The Boxer Rebellion. Ze brengen melodieuze folkrock en zijn energiek, krachtig en dynamisch. Mede dankzij de prachtige en indrukwekkende vocale omlijsting, verzorgd door de charismatische frontman Rich Thomas, klinkt de muziek bovendien meeslepend, emotioneel en intens. PATRONAAT 20:00 € 10 (EX. FEE)

ZATERDAG 31 MEI STRIPDAGEN 2014 - TYPEX EN LAMELOS PRESENTEREN: HARDROCK KARAOKE + ELLE BANDITA + ORGAANKLAP + WHAT’S WRONG WITH US? + DE KLIKO’S + NEW YORK NIGHT TRAIN’S SOUL CLAP & DANCE OFF! FT. DJ JONATHAN TOUBIN Stripdagen Haarlem, het tweejaarlijks stripfestival in het centrum van Haarlem is terug! 31 mei presenteren Typex en Lamelos een avond vol chaos, kunst, tekeningen, exposities en dit alles wordt natuurlijk aangevuld met optredens van ruige rockbands!

65Daysofstatic ZATERDAG 19 JULI KLIKO FEST: KING KHAN & THE SHRINES + REVEREND BEATMAN & SISTER NICOLE + IZOBEL GARCIA + SLIM CESSNA’S AUTO CLUB + WAU Y LOS ARRRGHS!!! + GO!ZILLA + THE UV RACE + DUTCH GARAGE ROCK EXPLOSION VOL. II + DE SP ATIES + THE BUNNY BONANZA’S + THE SENSATIONAL SECOND COUSINS + FAKE O’S + DEAD CAT STIMPY Kliko Fest is terug deze zomer! Zaterdag 19 juli vindt er weer een editie van het garage rock ‘n roll festival plaats in Patronaat.

PATRONAAT 22:00 € 20 (DEUR)/€ 15 ((VVK)/EX. FEE)

PATRONAAT 20:00 € 10 (EX. FEE)

VRIJDAG 06 JUNI INTERGALACTIC LOVERS Intergalactic Lovers, wat een prachtige naam voor een avonturenreeks. Het begint zo: vier jeugdvrienden maken een plaat met de zuiverste popmuziek. De radio draait de nummers en ze worden gevraagd tot in Texas en Toronto toe. Hun eerste plaat haalt goud en ze verkopen hun favoriete concertzalen uit. De tweede plaat, Little Heavy Burdens, is volgens de groep ‘atmosferisch, catchy, melancholisch en therapeutisch.’ Opgeteld is dat dus ‘tijdloos’. De toekomst wordt lang. PATRONAAT 19:30 € 10 (EX. FEE)

ZATERDAG 14 JUNI PATRONAAT EN HOUTFESTIVAL PRESENTEREN HARLEM SHUFFLE: TANGARINE + FALCO BENZ + CUT_ + ARES + HEAVYBALL + MY BABY + CRAPPYDOG + FLIP EN DE NOORMANNEN 14 juni is de tweede editie van het gratis toegankelijke Harlem Shuffle Festival in het Haarlemse stadspark Haarlemmerhout. Harlem Shuffle staat voor een mengelmoes van actuele muziek; singer-songwriters, electro-pop, rock ‘n roll en hiphop acts worden door elkaar gehusseld voor een avontuurlijke middag en avond in het park. HAARLEMMERHOUT, HAARLEM 16:00 GRATIS

VRIJDAG 18 JULI 65DAYSOFSTATIC De in Sheffield (Engeland) opgerichte band 65daysofstatic is inmiddels wel een begrip in de Europese instrumentale post-rockscene. Ze creëren een eigen universum waarin stuwende gitaren samengaan met computerbliebs en broze pianoklanken. Fantastisch

Kliko Fest VERWACHT 19 JUL WILL AND THE PEOPLE (CAPRERA, BLOEMENDAAL) 22 JUL JOHN GRANT (CAPRERA, BLOEMENDAAL) 23 JUL ANE BRUN (CAPRERA, BLOEMENDAAL) 30 JUL FAT FREDDY´S DROP ON THE BEACH (WOODSTOCK69, BLOEMDENDAAL) 09 AUG POKEY LAFARGE


BOB LOG III De belichaming van rock & roll draagt een menselijk kanonspak en heeft een geblindeerde motorhelm met telefoonhoorn als hoofd. One-man band Bob Log III toert al achttien jaar non-stop met een gitaar in zijn handen, een drumkit aan zijn voeten en een borst van willekeurige sekse in zijn whisky. “Mijn songs zijn ontworpen om je dag een beetje beter te maken!” Tekst: Thomas van Waardenburg “Soms voel ik me schuldig voor de schoonmakers na een show van Bob Log. Vroeger heb ik zelf namelijk ook wat bijverdiend als conciërge. Als ik dan zie wat voor rotzooi het af en toe kan worden, snap ik die haat wel!” Bob zegt het sympathiek, maar weinig overtuigend. Zoals het gemaskerde muzikanten siert, gaat hij verder niet al te diep in op de reden van deze ravages. “Eigenlijk zit ik alleen op een stoel gitaar te spelen en te drummen. Het zijn de songs waardoor mensen helemaal los gaan!”, verklaart hij. TUCSON & VENLO Zuipketen, heropeningen van (voormalige) crackpandjes en grote concertzalen; allen zijn ze Bob Log III niet vreemd. Dat de 44-jarige slidegitarist deze bizarre taferelen dagelijks meemaakt, dankt hij aan zijn jonge punkerzelf uit Tucson, Arizona. “Het was daar vroeger bij vlagen fucking saai, gelukkig! Verveeld zijn op die leeftijd is het beste wat me ooit is overkomen. Ik pakte gewoon de gitaar op en begon met rocken”, vertelt hij. Met geen woord spreekt hij over de apenklauwmythe, die stelt dat zijn speelstijl het

gevolg is van een handprothese die ooit aan een aap toebehoorde.

ontspannen. Wat ik zoal deed? Voornamelijk eenden voeren, als ik niet in de kroeg zat!”

Wereldrecordhouder ‘meeste bustes in whisky’ Met zijn oude punkband Doo Rag had Bob Log begin jaren negentig al de hele wereld rondgetoerd. Zijn huidige eenmansband ontstond per toeval, halverwege een van deze tournees. “Het andere lid stapte er één dag voor een show uit. Toen kon ik weinig anders dan een helm opzetten en zowel gitaar als drums spelen!” Bob barst vervolgens los met een topografisch accurate aaneenschakeling van herinneringen over Nederland. Van zijn allereerste show in dB’s in Utrecht (“Eén van mijn favoriete steden ooit! Het kleine, coole stadje naast die dure parkeerplek.”) tot zijn eerste ‘Dutch boob scotch’ in Amsterdam (“Eerst deden Nederlanders het alleen na de show, maar die kan ik niet meetellen.”). Toch is er één plek in de lage landen die de man met de helm het meest dierbaar is: Venlo. “En dan vooral de ‘zoepkoel’ (Venloos voor zuipkuil, a.k.a. De Grote Markt, red.), haha!” Daar moet je echt een keer in de zomer zijn, man! Ik heb daar drie maanden met een prachtige vrouw gewoond. Ik was net klaar met een tour van vijftig shows in evenveel dagen en in Venlo kon ik enorm

CELINE DION Inmiddels heeft Bob Log III de kunst van het overal en nergens wonen achter zich gelaten. Wanneer hij niet tijdens tournees in zijn auto leeft, woont hij met vrouw en dochter in Melbourne, Australië. Niet toevallig ligt dat in de buurt van zijn grootste fanbase: Japan. “Japan loves me, man!”, zegt hij weinig bescheiden. Hij heeft er dan ook bewijs voor. “Toen mijn debuutalbum School Bus in 1998 verscheen, stond ik op een gegeven moment boven Celine Dion in de album top 10! Althans, dat is wat ze me vertelden. Ik kon weinig van die tekens maken...” Zijn succes in het land denkt hij te danken aan de shamisen, een eeuwenoude Japanse gitaarvariant die vergelijkbaar is met een banjo. “De manier waarop ik gitaar speel klinkt net als dat instrument! Volgens mij triggert het een soort patriottisme, ofzo. Maar die formule werkt wereldwijd, man. Ook al stop ik veel tijd in mijn soms onverstaanbare lyrics; iedereen spreekt de taal van de gitaar en drums!”

Live: 03-06 Patronaat, Haarlem / 04-06 Burgerweeshuis, Deventer / 05-06 dB’s, Utrecht / 06-06 Kaffee ’t Hof, Middelburg klinkt als: Hoogwaardige proza uit een tot studio omgetoverde telefooncel.

TOP 10 MASKED MUSICIANS

Of het nu een in de jeugd ontstane fetisj, een obsessie met privacy of een truc om dubbelgangers te laten optreden betreft: muzikanten met een lapje stof, een helm of een kostuumfeest hebben vaak dat mysterieuze extraatje wat ons als muziekfanaten zo intrigeert. Naast hun gedeelde affiniteit met theater delen ze ook de kwaliteit om muziek voor zich te laten spreken. En om zoals Bog Log III in redelijke anonimiteit bizarre taferelen uit te halen tijdens shows. Dat verhaal lees je ook op deze pagina, maar onze top 10 van gemaskerde muzikanten verdient een speciaal plekje in je hart.

1. Blowfly 2. MF Doom 3. Daft Punk 4. The Residents 5. Buckethead 6. Bob Log III 7. Slipknot 8. The Knife 9. GWAR 10. Deadmau5


SIVERT HØYEM Achter de Noorse zanger Sivert Høyem (exMadrugada) met de karakteristieke basstem schuilt een waar gevoelsmens. Een man die zich laat inspireren door gospelzangeressen als Mahalia Jackson én zich zorgen maakt over de crisis. “De wereld verandert razendsnel.” Tekst: Thomas Spiekerman Als Høyem in Nederland optreedt, zit daar altijd een speciaal tintje aan. Eerder stond hij solo in kerken en met Madrugada zong hij in Paradiso ooit Jacques Brels Amsterdam. “Dat leek me een coole manier om Brel en de fans te eren.” Na enig doorvragen vertelt de charismatische vocalist dat hij het nummer via Scott Walker ontdekt heeft. Over veel onderwerpen blijkt Høyem weinig woorden vuil te maken, maar begin over zijn passies als Berlijn of geschiedenis en hij brandt los. Zo heeft hij een van de nummers op zijn nieuwe album Endless Love vernoemd naar Wat Tyler,

COLOFON

ONLINE www.liveguide.nl TWITTER @LiveGuideNL FACEBOOK LiveGuide.NL LIVEGUIDE.NL IS EEN INITIATIEF VAN ​​Mark Postema, Jasper van den Dobbelsteen, Wilbert Stuifbergen en Robert Adriaansen REDACTIE Sven Bersee en Thomas van Waardenburg Telefoon: 06-16591036 E-mail: redactie@liveguide.nl Postadres: LiveGuideNL, Posbus 720, 6800 AS Arnhem MEDEWERKERS Tekst: Alice Boothby, Jeroen Haneveer, Mathieu Mannaerts, Thomas Spiekerman, Floortje Veldhuizen en Mark Dyson (eindredactie) Fotografie: Luuk Denekamp, Ruben Hamelink, Melissa Houben, Jimmy Israel, Ian Kasnoff, Stefan Lucassen en Nic Shonfeld Coverfoto: Luuk Denekamp SCHRIJVEN VOOR LIVEGUIDE.NL? Dat kan! Mail naar redactie@liveguide.nl en leg uit waarom jouw tekstuele meesterwerken in LiveGuideNL thuishoren. ONTWERP & LAY-OUT Robert Adriaansen (Loudmouth)

Bezingt zijn zorgen om de wereld in bloederige murder ballads de leider van de Engelse boerenopstand in de veertiende eeuw. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis. In oude middeleeuwse boeken vol bloederige teksten vond ik inspiratie voor een murder ballad. Er zijn nu ook veel heftige veranderingen aan de gang. De wereld verandert razendsnel. Neem bijvoorbeeld Griekenland, waar we vaak toeren en veel fans hebben. De mensen daar houden van donkere muziek, zoals Nick Cave en PJ Harvey. Ik heb het idee dat de economische crisis in Griekenland niet de schuld is van de inwoners. Er wordt te vaak gezegd dat ze het aan zichzelf te danken hebben. Daar geloof ik niets van.” Op Endless Love staat ook het nummer Görlitzer Park, een inmiddels door drugsoverlast wat ongure plek

in Berlijn. “Maar niet toen ik er in 2002 vlakbij woonde. Ik ging er vaak wandelen toen we daar met Madrugada onze derde plaat maakten. Het was een turbulente periode die ik heb verwerkt in het liedje. Ik had de riff al die jaren in mijn hoofd zitten, maar heb de song nu eindelijk afgemaakt.” Van sommige onafgemaakte zaken uit Høyems verleden duurt het nu eenmaal even voor ze werkelijkheid kunnen worden. “Maar toch zijn er ook genoeg liedjes in mijn hoofd die daar voor altijd zullen blijven zitten.” Høyem lacht. “En dat is niet voor niets.”

ADVERTENTIEVERKOOP Bel 06-81382583 of mail naar sales@liveguide.nl INFORMATIE VOOR PODIA agenda@liveguide.nl DRUK Hoekstra Krantendruk - Emmeloord DISTRIBUTIE Citydogs - Budel

Live: 04-06 Melkweg, Amsterdam / 06-06 De Oosterpoort, Groningen / 07-06 Maassilo, Rotterdam klinkt als: de diepe klanken van Scandinavische dorpenrock in haar puurste elandspracht

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA JUNI 2014

ROTOWN NIEUWE BINNENWEG 19, ROTTERDAM www.rotown.nl

ZATERDAG 25 APRIL KONINGSDAG: GALLOWSTREET + SMALL TIME CROOKS + BROKEN BRASS ENSEMBLE Klinkt als: Vanaf 15.00 uur Koningsdag vieren met uitzinnig muziek-extravaganza. 15:00 GRATIS MAANDAG 28 APRIL MINOR ALPS Klinkt als: Samenwerking Matthew Caws (Nada Surf) & Juliana Hatfield. 21:30 € 10

DONDERDAG 1 MEI JACQUELINE GOVAERT + ORLANDO 21:30 € 12,50

ZATERDAG 3 MEI SKY PILOTS Klinkt als: The Stones is hun jonge jaren. 21:30 € 8 DINSDAG 6 MEI KAKKMADDAFAKKA Klinkt als: Het jongere broertje van The Whitest Boy Alive. MAASSILO 20:30 € 14

WOENSDAG 7 MEI AIDAN KNIGHT + LEIF VOLLEBEKK Klinkt als: Een ingetogen versie van Mumford & Sons. 21:30 € 8

DONDERDAG 8 MEI MENACE BEACH Klinkt als: Britse ‘supergroep’ doet nineties alternative. 21:30 € 8 ZATERDAG 10 MEI WAU Y LOS ARRRGHS!!! + THE SPAZZYS Klinkt als: Rotterdam Riot #2 met twee dagen de beste punk, garage en rock ’n roll. 20:30 € 10 ZONDAG 11 MEI MADS LANGER Klinkt als: Milow, James Morrison, Amos Lee. 21:30 € 10 WOENSDAG 14 MEI JETT REBEL 21:30 € 10 DONDERDAG 15 MEI YELLOW OSTRICH Klinkt als: Local Natives, Givers, The Dodos. 21:30 € 8 DINSDAG 20 MEI THE AMAZING SNAKEHEADS Klinkt als: Jon Spencer Blues Explosion, Murder City Devils, Grinderman. 21:30 € 8 WOENSDAG 21 MEI SIX60 Klinkt als: Het Nieuw-Zeelandse antwoord op Rudimental. 21:30 € 11 DONDERDAG 22 MEI SCOTT & CHARLENE’S WEDDING Klinkt als: Pavement, The Velvet Underground, The Growlers. 21:30 € 9 DINSDAG 27 MEI TOGETHER PANGEA Klinkt als: Black Lips, FIDLAR, Mikal Cronin. 21:30 € 9 WOENSDAG 28 MEI POPQUIZ MARATHON Klinkt als: Legendarische popquiz in marathon vorm. 20:00 € 20 (PER TEAM)

ZATERDAG 31 MEI THE DELTA RIGGS Klinkt als: Ex-Wolfmother toetsenist met eigen 70’s rockband. 21:30 € 8

TIVOLI VREDENBURG

VREDENBURGKADE 11, UTRECHT www.tivolivredenburg.nl

WOENSDAG 4 JUNI FLYING LOTUS, CAPTAIN MURPHY & THUNDERCAT RONDA € 19 DONDERDAG 5 JUNI KARNIVOOL RONDA € 17.50 DONDERDAG 5 JUNI SLINT PANDORA € 21 VRIJDAG 6 JUNI CLUB RIVIERA: MICHEL DE HEY, HOMEWORK, FLORINSZ JANVIER B2B DENNIS WILLIAMS RONDA € 5

ZATERDAG 7 JUNI SINGLEFEESTJE PANDORA € 9 ZONDAG 8 JUNI ED KOWALCZYK performing Throwing Copper RONDA € 35

DINSDAG 10 JUNI SOUNDGARDEN RONDA € 55 WOENSDAG 11 JUNI MEGADETH RONDA € 35 ZATERDAG 14 JUNI 40 UP RONDA € 15 ZONDAG 15 JUNI JOE SATRIANI RONDA € 42.50 ZATERDAG 21 JUNI TIVOLIVREDENBURG FESTIVAL Onderdeel van het openingsprogramma HELE GEBOUW € 25 WOENSDAG 25 JUNI BAD RELIGION RONDA € 28.50 DONDERDAG 26 JUNI STEEL PANTHER RONDA € 26 VRIJDAG 27 JUNI CLUB RIVIERA: THE FLEXICAN FT. MC SEF, ABSTRACT, SANDS & SKIDZ RONDA € 5 ZATERDAG 28 JUNI 30 SOMETHING RONDA € 10 ZONDAG 29 JUNI MADNESS RONDA € 48 MAANDAG 30 JUNI JOHN BUTLER TRIO RONDA € 22.50 DINSDAG 1 JULI ROB ZOMBIE RONDA € 32 WOENSDAG 2 JULI BOOTSY COLLINS RONDA € 33 ZATERDAG 5 JULI KILL ALL HIPSTERS RONDA € 7 ZONDAG 6 JULI JONNY LANG PANDORA € 25 MAANDAG 7 JULI NAS - 20 YEARS ILLMATIC ANNIVERSARY RONDA € 30

MAANDAG 7 JULI JULIA HOLTER CLOUD NINE € 14 DINSDAG 8 JULI TONY JOE WHITE CLOUD NINE € 23 ZATERDAG 12 JULI ZER00S HEROES RONDA € 10

DONDERDAG 24 JULI FUSE: THE GASLAMP KILLER, JAMESZOO, GUERILLA SPEAKERZ PANDORA € 10 DINSDAG 5 AUGUSTUS DEVIN TOWNSEND PROJECT PANDORA € 18.50 WOENSDAG 6 AUGUSTUS MARILYN MANSON RONDA € 39 ZONDAG 10 AUGUSTUS PET SHOP BOYS GROTE ZAAL UITVERKOCHT MAANDAG 11 AUGUSTUS PET SHOP BOYS GROTE ZAAL € 49 VRIJDAG 15 AUGUSTUS AMON AMARTH RONDA € 25 ZATERDAG 16 AUGUSTUS COMBICHRIST PANDORA € 17 WOENSDAG 20 AUGUSTUS JIMMY EAT WORLD PANDORA € 20 DONDERDAG 28 AUGUSTUS PAPA ROACH RONDA € 25 WOENSDAG 10 SEPTEMBER JOHN FULLBRIGHT CLOUD NINE € 14 VRIJDAG 12 SEPTEMBER BO SARIS RONDA € 18 DINSDAG 7 OKTOBER YANN TIERSEN RONDA € 25 DONDERDAG 9 OKTOBER EEFJE DE VISSER HERZ € 17.50 VRIJDAG 10 OKTOBER MR.POLSKA PANDORA € 12.50 ZATERDAG 11 OKTOBER DE BESTE SINGER-SONGWRITER VAN NEDERLAND­­­ RONDA € 19 ZONDAG 12 OKTOBER DANIEL ROMANO CLOUD NINE € 14 ZONDAG 12 OKTOBER AN EVENING WITH ROGER MCGUINN GROTE ZAAL € 27.50

W2 BOSCHDIJKSTRAAT 100, DEN BOSCH www.w2.nl

VRIJDAG 6 JUNI THE DELTA RIGGS Rocksensatie uit Australië met de voormalig drummer van Wolfmother. W2 ZAAL 20:30 € 7,50

ZATERDAG 7 JUNI DRIVIN N CRYIN + D DEADLY Bekende Amerikaanse roots rockband. W2 ZAAL 20:30 € 15 ZATERDAG 14 JUNI THE EXPERIMENT: BOLD ACTION + EYOUNG + JAS VAN ROS + SINDU + REMCO BEEKWILDER + SPECTACLES Subground, Techno, hardhouse en meer hardere stijlen. W2 ZAAL + W2 FOYER

23:00 UUR € 12,50/€ 10 (VVK)

WOENSDAG 18 JUNI LONELY THE BRAVE Deze Britse groep klinkt als een mix van: Biffy Clyro, Deftones en Pearl Jam. De internationale pers is lyrisch over deze band. W2 ZAAL 20:30 UUR € 7,50

WOENSDAG 25 JUNI SCORPION CHILD Britse groep die met hun seventies rock in de stijl van Led Zeppelin wist te overtuigen op Roadburn 2013. W2 ZAAL 20:00 UUR € 10

VERWACHT 04 SEP BUFFALO TOM 04 OKT SUPER SOUNDS OF THE 70’S 16 OKT THE KIK + THE BLACK MARBLE SELECTION­­­ 23 OKT AMERICAN AQUARIUM 16 NOV RPWL + LESOIR 23 NOV DANA FUCHS

DINSDAG 14 OKTOBER JAMES VINCENT MCMORROW GROTE ZAAL VANAF € 25

James Vincent McMorrow VRIJDAG 17 OKTOBER THE KIK CLOUD NINE € 15 WOENSDAG 22 OKTOBER STEPHEN MERCHANT LIVE GROTE ZAAL € 30 IEDERE DONDERDAG POP-O-MATIC: DJ ST.PAUL RONDA € 4/STUDENTEN GRATIS

VERWACHT 24 OKT DI-RECT 25 OKT GERS PARDOEL 27 OKT MILOW 30 OKT ALEX CLARE 05 NOV LEVEL 42 12 NOV ANATHEMA

LIVEGUIDE.NL JUNI 2014 PAGINA 15

Dana Fuchs