__MAIN_TEXT__

Page 1

DE NIEUWE EXPLOSIEVE GRATIS MUZIEKKRANT VAN NEDERLAND! LIVEGUIDE.NL NR 01

GRATIS POPKRANT

JAARGANG 01

MEI 2014

SEX, LIES & GREAT DICTATORS

Een internationale doorbraak lijkt voor veel Nederlandse artiesten vaak een sprookje, maar niet voor Thomas Azier. De zanger vertrok gewoon naar het buitenland om carrière te maken! Zijn debuut Hylas heeft de Europese poorten wagenwijd geopend, maar met props van naburige landen is hij lang niet tevreden. In zijn eigen verhaal is het slechts het begin van wat er nog komen gaat. MEER OP PAGINA 13

Friese einzelgänger

THOMAS AZIER CLOUD NOTHINGS

BLACK LIPS

COLUMN TRIGGERFINGER

PLUS STICKY BLAUDZUN FINGERS CRIMINEEL?

DE MEEST COMPLETE CONCERTAGENDA VAN NEDERLAND VANAF PAGINA 4

NU

OOK TE LEZEN OP COMPUTER, TABLET EN MOBIEL WWW.LIVEGUIDE.NL


THE NEW ALBUM OUT 5TH MAY

CHEF’

SPECIAL

SEASICK STEVE

TRIGGER

FINGER

WOMBATS

THE

JETT REBEL

CLOUD

TRUCKFIGHTERS BIRTH DARYLLOF JOY ANN CAMMPET

together PANGEA

ING

MICHAEL BÖKKERS PRINS KRAANTJE TAYMIR DE ROOIE NEGER BLACK SUN EMPIRE COELY

NOTHINGS

PAPPIE

FRATSEN YOUNG THE GIANT 29 | 05 | 2014 hellendoorn

TOWN OF SAINTS

FALCO JACK DE SLUWE BENZ PAROW VOS VOLLEDIGE LINE UP WWW.DAUWPOP.NL

excl €45,-VVK


DE GEUR VAN INKT ‘Wie begint in deze tijd nou een nieuwe krant?’ Die opmerking zagen we al aankomen. En laten we eerlijk zijn: ook wij stonden daar in de aanloop naar dit eerste nummer van LiveGuideNL serieus bij stil. De wereld van het inkt en papier schijnt immers een ‘sunsetbusiness’ te zijn. Maar het onderbuikgevoel vinden we nu even belangrijker. Juist in deze tijd van voortrazende digitalisering smachten we soms weer naar een echt stukje papier in onze klauwen. En oké, natuurlijk zijn we ook te lezen op je computer of mobiel… maar wat gaat er nou boven een echte, handzame krant? Even onthaasten, een paar minuten voor jezelf. En als je toch per se wil delen, dan geef je de krant door aan je vrienden. Makkelijk zat. Dus hier

is ie dan, de eerste editie van die nieuwe gratis muziekkrant die tien keer per jaar een kijkje biedt in het Nederlandse livecircuit. Interviews met de acts die je niet mag missen, tips van kenners en natuurlijk de concertagenda van de vetste podia van Nederland. Blijft de vraag waarom wij dit in godsnaam doen. Simpel: muziek en het bezoeken van concerten en festivals zijn onze passie. En passies, die deel je graag. We hopen dan ook dat jij, de lezer, met plezier leest wat wij met verdomd veel lol hebben neergepend. Of desnoods druk je alleen even je neus tegen deze krant aan. Wat je dan ruikt, is de geur van het rauwe, echte leven. De geur van rock & roll. Mark, Jasper, Wilbert, Robert, Sven en Thomas

LIVEGUIDE.NL MEI 2014 PAGINA 03

PAGE 3 BAND DE DUISTERE DROMEN VAN De Nederlandse scene, hij had er even helemaal genoeg van. Daarom toog Michiel Flamman een paar jaar geleden naar Duitsland om zich aldaar te focussen op een nieuw album. Onder de alias Unterwelten verscheen onlangs bij Goomah Music zijn nieuwe, ietwat enigmatische plaat en in mei is hij het voorprogramma van Blaudzun. Tekst: Jeroen Haneveer “Ik wilde weg uit Nederland om me af te zonderen in een inspirerende omgeving. De cultuurshock van het ergens zijn waar je niemand kent en je in alle eenzaamheid op jezelf wordt teruggeworpen, dat was de beweegreden om naar Berlijn te gaan.” “Eerst zat ik alleen in die stad, na een tijdje kreeg ik een vriendin en zij werd zwanger. Dat is misschien nog wel het mafste dat ik hier heb meegemaakt: vader worden.”

het onderbewuste. Het gaat over een afdaling in je eigen onderwereld, in je eigen hersenen.” “Over het algemeen ontstond mijn muziek in mijn dromen. Als ik ’s nachts wakker werd en ik had iets in m’n hoofd zitten, dan zong ik het meteen in.”

“Het is niet dat Berlijn nou zo belangrijk is voor mijn muziek. Eerst was iedereen helemaal lyrisch over de stad, nu wordt het een beetje afgezaagd. De terugslag.” “Van de week was ik nog bij een klein, alternatief concert. Die ruimte was helemaal afgesloten en het was daar pikdonker. Op een gegeven moment kwam er een lichtje vanuit een hoek. Ik dacht: dat hebben ze gaaf gedaan! Bleek het de politie te zijn, omdat de muziek te hard stond..”

© Wijgert Jan-van As

Live: 13-5 Burgerweeshuis, Deventer* • 14-05 Mezz,

“Of ik me naar de U-Bahn of naar Hitlers bunker heb vernoemd? Allebei fout. Ik doel op de onderwereld zoals we die kennen uit de Griekse mythologie, die stond voor

Breda* • 15-05 Paard van Troje, Den Haag* • 16-05

Hij maakt zich niet zo’n zorgen over de tegenvallende kaartverkoop voor zijn concerten. Micah P. Hinson is na een zwaar auto-ongeluk in Spanje vooral blij dat hij nog leeft, een nieuwe plaat heeft en weer op tour gaat. “Het gebeurde bijna drie jaar geleden en ik heb nog een lange weg van herstel te gaan. Ik had de automobilist misschien kunnen vergeven als hij dronken was geweest, maar het ergste is dat hij precies wist wat er gebeurde.”

de gitaar. Hinson was mentaal sterk genoeg om te blijven hopen op herstel. “Iets in mij wist dat het mijn tijd nog niet was.” Ook drugs kreeg Hinson er niet onder. “Ik was nooit een echte verslaafde, want dan was ik wel in de bak beland of gestorven. Het was voor mij geen redmiddel, eerder een manier om in een spirituele staat te raken. Ik hoefde ook niet af te kicken.”

Tekst: Thomas Spiekerman

luk e g n o e d f overlee ! r e e w t r u en to

Hinson vertelt enthousiast terwijl buiten zijn huis in Texas een storm overwaait en binnen zijn vogeltje al net zo aanhoudend blijft kwetteren. Elk onderwerp is bespreekbaar, van het ongeluk tot zijn drugsgebruik, want alles heeft ergens een verband met zijn muziek. “Mijn eerste album maakte ik in een tijd vol drugs en hoeren. Daarna was ik een tijd dakloos en weer later trouwde ik. Vervolgens kreeg ik dat ongeluk. Ik weet niet of ik gezegend of vervloekt ben; elke keer als ik een plaat maak, gebeurt er iets ergs.” Dat ongeluk weerhield de elektronische sigaretten rokende muzikant er niet van om muziek te blijven maken. Zij het door de pijn in zijn armen wat meer achter de piano dan met

Metropool, Hengelo* • 17-05 Romein, Leeuwarden* 18-05 Luxor Live, Arnhem* • 06-06 Tivoli, Utrecht • 12-06 Paradiso, Amsterdam. * support Blaudzun (uitverkocht)

‘ELKE KEER ALS IK EEN PLAAT MAAK, GEBEURT ER IETS ERGS’ Na alle tragiek leeft Hinson momenteel een eenvoudig muzikantenbestaan. “Ik rijd in een auto die we van mijn ouders gekregen hebben. Verder hebben mijn vrouw en ik weinig spullen. De American Dream heb ik niet, ik geloof eerder in de droom van ieder mens. Die bestaat simpelweg uit je best doen iets van je leven te maken. Als de ene baan niet werkt, druk je op reset en begin je aan iets anders.”

Live: 24-05 Effenaar De Kapel, Eindhove • 29-5 Paard van Troje, Den Haag Klinkt als: een anti-held met in Bourbon-whiskey gedoopte vocalen

WAT WEET PETER PAN VAN ROBBIE WILLIAMS? CHECK DE LIVEGUIDE.NL FANBOY-KWIZ OP PAGINA 12


LIVESTYLE

Bij de show van Ásgeir in de Rotterdamse Schouwburg tijdens Motel Mozaïque lopen we frontaal tegen bezoekster Suzanne Hennephof op. We maken van de gelegenheid gebruik om haar een paar prangende vragen te stellen.

DE 10 BESTE

WAT VIND JE VAN DE SHOW? “Heel tof, vooral dat hij veel liedjes in het IJslands zingt. Hij vroeg net ook bij een bepaald nummer of we de Engelse of de IJslandse versie wilden horen. Veel mensen wilden de IJslandse horen.”

s d n a b e c e i p 3

Met Cloud Nothings hebben we in deze krant een van de tofste driemansbands van nu. Tel daarbij op dat vorige maand Kurt Cobain precies twintig jaar geleden voor het hiernamaals koos. Genoeg te doen om 3-piece bands dus, en daarom komen wij hier met onze top 10 van beste driekoppige formaties ooit! Niet mee eens? Stuur gerust je eigen lijstje naar redactie@liveguide.nl, begeleid met een motivatie/mini-essay van minimaal 1000 woorden en wie weet kijken wij er een keer naar.

1. NIRVANA 2. THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE 3. BEASTIE BOYS 4. MUSE 5. N*E*R*D 6. BLONDE REDHEAD 7. CLOUD NOTHINGS 8. FUGEES 9. WOLFMOTHER 10. R.E.M.

FANTASEER JE WELEENS OVER ÁSGEIR? “Wat bedoel je daar precies mee?” OF JE JE AANGETROKKEN VOELT TOT HEM? “Nee, dat heb ik totaal niet.” WAT IS DE BESTE SHOW WAAR JIJ BIJ BENT GEWEEST? “Oei, dat is een lastige vraag zeg. Ik kies voor Arcade Fire op Lowlands in 2007. Het was de eerste keer dat ik mijn favoriete band live zag. Dat maakte veel indruk.” EN DE SLECHTSTE? “Ik heb me enorm lopen vervelen bij Bill Callahan laatst in Paradiso. En dat terwijl ik zijn laatste album Dream River prachtig vind. Op twee of drie nummers na was het ontzettend saai! Zijn stem vind ik prachtig, maar zijn gitaarspel was verschrikkelijk.”

WELEENS GEHUILD BIJ EEN OPTREDEN? “Ik heb een traantje weggepinkt bij Grizzly Bear in Paradiso tijdens het nummer Foreground. Of dat een van mijn favoriete nummers is? Na het concert wel, ervoor eigenlijk niet. Het overviel me en ja, dat zijn toch de gaafste dingen om mee te maken tijdens een concert.” BEN JE OOIT HARD GERAAKT IN DE MOSHPIT? “Haha nee, maar ik heb wel een keer een iets te zware stagediver ontweken. Dat was een Engelsman die tijdens een concert op London Calling door de drank zijn zwaarlijvigheid was vergeten.” NAAR WELKE ARTIEST ZOU JE EEN SLIPJE GOOIEN? “Als hij nog een keer gaat optreden, dan krijgt David Bowie mijn hele onderbroekencollectie. Alhoewel, hij is wat oud inmiddels. Doe dan maar Paul Banks van Interpol.” WAT IS HET VOLGENDE CONCERT DAT JE BEZOEKT? “Le Guess Who? May Day. Ik ben heel erg benieuwd naar Neutral Milk Hotel. En hopelijk ga ik Future Islands voor de tweede keer zien! Vanwege de dansjes inderdaad, maar de muziek is ook goed.”

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA MEI 2014 avonden in het zuiden. Op 17 mei bundelen UKF en SubQuake de krachten voor een gezamenlijke editie met op de line-up onder meer internationale grootheden als Loadstar en Dieselboy.

013 VEEMARKTSTRAAT 44, TILBURG www.013.nl

JUPILER ZAAL 23:00 € 7,50

DONDERDAG 1 MEI GOLDEN EARRING JUPILER ZAAL 20:00 € 33,50 VRIJDAG 2 T/M ZONDAG 4 MEI NEUROTIC DEATHFEST 2014 + TERRORIZER + THE CHURCH + MANY MORE ALLE ZALEN 15:00 1 DAG € 40 / 2 DAGEN: € 80 / 3 DAGEN: € 90

ZONDAG 18 MEI ZIGGO PRESENTS: MARCO BORSATO – DUIZEND SPIEGELS (UITVERKOCHT) JUPILER ZAAL 20:15 DINSDAG 20 MEI JAKE E. LEE’S RED DRAGON CARTEL + TORE ST MOREN KLEINE ZAAL 20:00 € 16 ENIGE NL SHOW DONDERDAG 22 MEI YES ‘THE THREE ALBUM 45TH ANNIVERSARY TOUR’ JUPILER ZAAL 20:30 € 59 VRIJDAG 23 MEI WE ALL LOVE 80’S 90’S & 00’S JUPILER ZAAL 22:00 € 10

ZATERDAG 24 MEI GERS PARDOEL: RELEASE PARTY + DIGITZZ Na zijn medewerking aan de monsterhit Broodje Bakpao van The Opposites gaat het voorspoedig met Gers Pardoel. Op zijn debuutalbum in 2011 staan een aantal ijzersterke singles waaronder Ik Neem Je Mee. Zijn tweede album dat dit jaar verschijnt heet De Toekomst Is Van Ons en vanavond is de enige echte release party in 013.

BAROEG SPINOZAWEG 300, ROTTERDAM www.baroeg.nl

BIBELOT NOORDENDIJK 148, DORDRECHT www.bibelot.net

ZATERDAG 26 APRIL OFFICIUM TRISTE + SHADOW OF THE TORTURER + DARK THARR + MACHINE VALLEY

VRIJDAG 02 MEI THE KIK Terug naar de 60’s Nederbiet.

VRIJDAG 2 MEI DETH ENEMY + HIGHWAY CHILE

ZATERDAG 03 MEI THE FLEXICAN & MC SEF After: Mirrors! Dè clubnacht voor fans van urban/hiphop/dance.

19:00 €12,00 / €10,00 (V.V.K.)

19:00 € 12,00 / € 10,00 (V.V.K.)

DONDERDAG 8 MEI HELSTAR + POWERPIMPS

MAIN STAGE 21:00 € 14,50

MAIN STAGE 21:15 € 12,50

19:00 €13,00 / €10,00 (V.V.K.)

VRIJDAG 9 MEI AUTUMN + KINGFISHER SKY + MY PROPANE 19:00 €10,00 / €8,00 (V.V.K.)

ZATERDAG 10 MEI MARK FOGGO’S SKASTERS + DE SKAGGERZ 19:00 € 12,00 / € 10,00 (V.V.K.)

ZATERDAG 03 MEI HRTZ #17 Underslung Audio Takeover. POWER STAGE 22:00 € 6,50

VRIJDAG 09 MEI VELVET MUSIC NIGHT PRESENTS: PUGGY springerige indierock à la Vampire Weekend POWER STAGE 21:00 € 10,50

ZATERDAG 10 MEI 90’S CLASSICS We love the 90’s! MAIN STAGE 22:00 € 5,50

ZATERDAG 10 MEI DORDRECHT DOOM DAY IV Nieuwe editie met 7 donkere bands

JUPILER ZAAL 20:30 € 15 ENIGE NL SHOW

POWER STAGE 15:00 € 20,50

DONDERDAG 8 MEI ISABELLE AMÉ + INGE VAN CALKAR

DONDERDAG 15 MEI ALPHA BLONDY & THE SOLAR SYSTEEM De ‘Bob Marley’ van Afrika

Terrorizer

MAIN STAGE 20:30 € 32,00

KLEINE ZAAL 20:30 € 10

Mark Foggo’s Skasters

DONDERDAG 8 MEI COMEDY CENTRAL PRESENTS: MAZ JOBRANI – MY LION IS MOIST TOUR JUPILER ZAAL 20:00 € 24 VRIJDAG 9 MEI MUSTASH KLEINE ZAAL 20:30 € 11,50 VRIJDAG 9 MEI HERE’S YOUR FUTURE #3 + BIG UPS + SOLIDS + ZHOD + LOOKAPONY

ZATERDAG 17 MEI PETER PAN SPEEDROCK + KOMATSU + JOE MADMAN & THE SIDEWALKERS + SPECKNECK

ZATERDAG 10 MEI KINDERNACHTVERBLIJF + ETNIK + NT89 + ELIAS MAZIAN JUPILER ZAAL 00:00 GRATIS MAANDAG 12 MEI MADS LANGER KLEINE ZAAL 20:30 € 10 DINSDAG 13 MEI TAAKE + AETERNUS + SLEGEST + NOCTEM

ZONDAG 25 MEI ABORYM + COUNTESS + KADOTUS + THE ONE + MONDVOLLAND + ASGRAUW

19:00 € 15,00 / € 13,00 (V.V.K.)

ZATERDAG 24 MEI ROOT + HERETIC + APATOR + ANCESTORS BLOOD + WEDERGANGER + LASTER

STAGE01 + CUL DE SAC 19:30 € 10

KLEINE ZAAL 19:00 € 15 ENIGE NL SHOW

DINSDAG 13 MEI AN EVENING WITH QUEEN EXTRAVAGANZA JUPILER ZAAL 20:30 € 27,50 ENIGE NL SHOW

DONDERDAG 15 MEI SPLENDID + PLAYGROUND ZER0 KLEINE ZAAL 20:30 € 10

VRIJDAG 16 MEI LE SCRATCH POP UP + SIOBHAN BELL + KRUMBS + MORE KLEINE ZAAL + STAGE01 23:00 € 10

ZATERDAG 17 MEI SUBQUAKE X UKF + LOADSTAR + DIESELBOY + MORE SubQuake is met drie eerdere edities uitgegroeid tot één van de toonaangevende bass

15:00 € 17,00 / € 15,00 (V.V.K.)

14:00 € 17,00 / € 15,00 (V.V.K.) VERWACHT

01 JUN Gers Pardoel

DINSDAG 27 MEI TILBURG’S GOT TALENT JUPILER ZAAL 19:30 € 5 VRIJDAG 30 MEI GRACELAND PRESENTS ELVIS PRESLEY ON STAGE JUPILER ZAAL 20:30 € 39 ZATERDAG 31 MEI THE TRAVOLTAS KLEINE ZAAL 20:30 € 15 ZATERDAG 31 MEI PUNA PRESENTS: PUSHA T Pusha T bewijst als onderdeel van het hiphop-duo Clipse al jaren dat hij kan rappen. Maar dat ook zijn debuutplaat zo ongelofelijk goed was verwachtte niemand. My Name Is My Name is door onder andere Kanye West geproduceerd en dat hoor je direct. JUPILER ZAAL 20:00 € 22,50

06 JUN 15 JUN 14 JUL 23 JUL 27 JUL 29 JUL 30 AUG 31 AUG 06 SEP 20 SEP

NO TURNING BACK + THE SETUP + FOR THE GLORY + TRACES OF YOU + DOGCHAINS MASTERPLAN + MARTYR + LORD VULTURE BATTLE 4 BOA PENTAGRAM BOB WAYNE OBITUARY PRONG + NECKBREAK NATION BIOHAZARD + GET SOME UNEARTH + SHADOWS FALL + THE ACACIA STRAIN + WAR OF AGES + PAY NO RESPECT VANDALE + DEO + TOREKINI + REBELSTAR BAROEG OPEN AIR

VRIJDAG 16 MEI THE TEMPERANCE MOVEMENT Een avond vol eerlijke rock ’n roll POWER STAGE 20:30 € 10,50

VRIJDAG 16 MEI IC/TC Garantie voor de complete AC/DC ervaring MAIN STAGE 21:00 € 6,50 ZATERDAG 17 MEI SLAVES TO THE RAVE ‘Amigo’s Reunion’ MAIN EN POWER STAGE 21:30 € 20,00

BURGERWEESHUIS BAGIJNENSTRAAT 9, DEVENTER www.burgerweeshuis.nl

VRIJDAG 2 MEI TRIBUTE2BOBMARLEY DOOR ROOTSRIDERS + MITCHELL BRUNINGS Met Conscious Party eren Rootsriders zowel Marley’s strijdbare en voor sommigen minder toegankelijke kant als ook de goed in het gehoor liggende klassiekers waarmee hij toch vooral bij het grote publiek bekend is geworden. Als support The Voice of Holland deelnemer Mitchell Brunings. ZAAL 21:15 UUR € 13,-

VRIJDAG 16 MEI JULIAN SAS Julian en zijn bandleden kennen maar één inzet en die is altijd aanzienlijk meer dan 100%. Die gedrevenheid gecombineerd met hun muzikale kwaliteit maakten dat Sas en zijn companen uitgroeiden tot een top act in het bluesrock genre. ZAAL 21:00 UUR € 12,50

VRIJDAG 23 MEI LARRY AND HIS FLASK + CRAZY ARM Het Amerikaanse Larry and His Flask is een stel maniakale, stevig bebaarde bluegrass- countrypunkers dat maar één doel voor ogen heeft, namelijk zoveel als maar mogelijk is spelen. En vanaf de eerste noot speelt deze band alsof hun leven ervan af hangt. ZAAL 21:00 UUR € 9,50

VRIJDAG 30 MEI KNARSETAND – ALBUM RELEASE Knarsetand is een tienkoppige band die live een overdonderende mix van drum ’n’ bass, gypsy, reggae, balkan, dubstep, ska en popmuziek van het podium slingert. Donker, betoverend en vrolijk, altijd dansbaar en zeer aanstekelijk, dat is Knarsetand. ZAAL 21:00 UUR € 10,-

VRIJDAG 23 MEI SPLENDID Pop met een vleugje reggae en soul POWER STAGE 21:00 € 10,50

VRIJDAG 30 MEI GROETEN UIT DORDT – DORDTSE HELDEN Éénmalige reünie-shows MAIN STAGE 20:00 € 5,00

VRIJDAG 30 MEI GLITCH THIS! Van glitch hop tot future funk en van neurohop tot moobahcore POWER STAGE 23:00 € 5,00

ZATERDAG 31 MEI SUPERSTIJL Nieuwe ronde, nieuw feestje! MAIN STAGE 22:00 € 7,50

ZATERDAG 31 MEI LIQUID NIGHT Progressive en psychedelic trance POWER STAGE 22:00 € 7,50

Knarsetand VERWACHT

05 JUN 28 JUN

FIVE HORSE JOHNSON IGNITE


LIVEGUIDE.NL MEI 2014 PAGINA 05

CLOUD NOTHINGS energie en opwinding Zelfs in Urk valt meer te beleven dan in Cleveland, geboortestad van Dylan Baldi. Grauwheid en armoede vieren hoogtij er hoogtij en volgens een berucht ‘promotiefilmpje’ op YouTube is het ‘the perfect place if you’re a douchebag’. In de ruige indierock van zijn band Cloud Nothings is de grimmigheid van de Amerikaanse stad hoorbaar. Tekst: Sven Bersee “Er zijn barretjes”, zegt Baldi bijna verontschuldigend over wat er wél te doen is in Cleveland. “Verder heb je een paar hardcore- en noisebandjes, maar de scene is echt heel klein. Je ziet altijd dezelfde mensen bij elke show. Verder kan je naar de supermarkt... Ik zat daarom altijd dagenlang binnen muziek te luisteren en gitaar te spelen. Ik wilde niet naar buiten. Daar was niks!” De doodsheid van zijn geboortestad was voor de nu 22-jarige zanger/gitarist reden om muziek te gaan maken. “Als kind haalde ik mijn plezier uit gitaarspelen. Ik dacht: nou, misschien wordt het ooit nog eens wat. Diep van binnen wilde ik altijd reizen en muziek maken en ik heb altijd het idee gehad dat ik kan doen wat ik wil. Daar heb ik aan gewerkt sinds ik stopte met school. Ik zat welgeteld twee weken op de universiteit. Ik was achttien, zag mensen van wie ik wist dat ze nooit gelukkig met hun levens zouden worden, haatte die omgeving en vertrok. Dat is een risico als je iets wil doen waar je een opleiding voor nodig hebt, maar dat gold

niet voor mij. Ik wilde iets doen wat compleet buiten die academische wereld stond. Ik wist niet dat mijn band succesvol zou worden, maar probeerde het gewoon. En vijf jaar later gaat het allemaal prima.” Het succes van doorbraakalbum Attack on Memory (2012) bood Baldi, die onlangs de studio indook met Nathan Williams van Wavves, de kans om Cleveland te verlaten. Tegenwoordig woont hij bij zijn vriendin in het immer geile Parijs. “Cleveland en Parijs zijn tegenovergestelde steden. Er zijn bijzonder weinig overeenkomsten. Ik hou van Cleveland omdat het mijn thuis is, maar ik denk niet dat ik daar nog kan leven. Het was tijd om daar weg te gaan. Toen ik over de hele wereld tourde en al die grote steden en coole plekken bezocht, besefte ik dat Cleveland niet zo geweldig is.” ROTJOCH Zonder Baldi van optimisme te beschuldigen, kan gesteld worden dat hij op het nieuwe album Here and Nowhere Else iets positiever klinkt. De fuck everything-attitude lijkt voorzichtig aan de kant geschoven. “Dat heeft niet zozeer te maken met het succes, dat ik in Parijs woon en een vriendin heb.

‘IK WAS EEN VERVELEND ROTJOCH’ Voorheen was ik boos op alles en nam ik niets serieus. Ik was eigenlijk een vervelend rotjoch. Maar ja, ik ben veranderd. Ik ben minder depressief dan in de jaren vooraf-

gaand aan Attack on Memory. Ik bekijk vaker de goede kant van dingen in plaats van altijd maar het negatieve uit te vergroten. Dat heeft te maken met ouder worden en veel ervaringen opdoen in een kort tijdsbestek. Ik begin het leven meer te waarderen en gelukkiger te worden.” Vooral tijdens het toeren met zijn bandmaatjes TJ Duke (bas) en Jayson Gerycz (drums) is Baldi uitermate in zijn sas, op het criminele af. “Elk optreden vind ik extreem leuk. Ik hóu van spelen met mijn band! En altijd als we in een stad zijn die bekend staat om zijn goede keuken, zorg ik dat ik ergens iets heel lekkers eet. Want ik hou van eten. Muziek en voedsel zijn alles wat ik nodig heb. In Amsterdam heb ik helaas nog geen geweldige maaltijd gehad.” DOODSBANG Tussen het optreden en kanen door schrijft de gitarist op tour zijn nummers, maar ook op dat vlak maakt Amsterdam geen onderdeel uit van zijn verhaal. “Ik heb nog nooit iets in Amsterdam geschreven. Haha, maakt dat je verdrietig? Ik ben er niet lang genoeg geweest om daar te schrijven. Mijn laatste bezoek aan Amsterdam was tijdens Koninginnedag. Vorig jaar was dat, toen jullie een koning kregen. Dat was krankzinnig en niet helemaal mijn ding. Ik was met mijn vriendin een weekendje naar Amsterdam, maar dat bleek dus het drukste weekend in de geschiedenis te zijn. Ik had geen idee wat er ging gebeuren en toen ik bij het wakker worden uit mijn hotelraam keek, was

iedereen oranje. Best raar. Ik ben uiteindelijk zelfs op de trein naar Groningen gevlucht, want ik werd doodsbang van de hoeveelheid mensen. Ik moest weg daar.”

‘MUZIEK EN VOEDSEL IS ALLES WAT IK NODIG HEB’ Claustrofobisch of niet: bij de drie Nederlandse shows die Cloud Nothings in mei doet, gaat het ongetwijfeld druk worden. Al is het op het podium tegenwoordig juist rustiger, want gitarist Joe Boyer verliet een paar maanden geleden de band. Dat het nu een driekoppige band is, maakt Cloud Nothings volgens Baldi niet minder spectaculair. “Als je naar onze show komt, zullen we je niet teleurstellen. Wat de beste three-piece band is? Iedereen vindt Nirvana goed en veel mensen houden van Rush. Maar laat ik Happy Flowers noemen. Ken je die band? Dat is een gekke jaren tachtig fucked up noiserockband. Ik heb ze nooit live gezien, daar ben ik te jong voor. Ik weet dus niet of wij live net zo goed zijn, maar goed zijn we zeker. We vertrouwen op de natuurlijke energie en opwinding die we hebben als we samenspelen. Er ontstaat altijd een knettergekke, fonetische energie. Dat gebeurt gewoon en dat moeten we zien vast te houden. Zolang dat er is, zitten we goed.” Live: 19-5 Melkweg, Amsterdam • 29-5 Dauwpop, Hellendoorn • 29-5 Vera, Groningen Klinkt als: Een grimmig garagefeestje met vrolijke gasten


The Kyteman Orchestra is eind mei de laatste act die het podium van Tivoli Oudegracht betreedt. Daarna gaat de legendarische Utrechtse concertzaal voorgoed dicht. Dat zorgt bij insiders, ondanks de opening van de spiksplinternieuwe TivoliVredenburg, voor een onvervalste brok in de keel. Tekst: Sven Bersee

JOHAN GIJSEN PROGRAMMEUR TIVOLI “In juni 2003 hadden we R.E.M. over de vloer. Een week lang repeteerden ze bij ons voor hun aanstaande wereldtour. Ze hadden veel eisen over hoe alles backstage geregeld moest zijn, maar voelden zich uiteindelijk heel snel thuis. Al na één ochtend was er een heel bijzondere vibe. Ook aan Wilco heb ik goede herinneringen. De Amsterdamse zalen durfden het vlak na de release van Yankee Hotel Foxtrot niet aan ze te boeken. Toen ik die plaat hoorde, dacht ik: dit wil ik de mensen gewoon laten horen. Het was heel gaaf dat zij toen in de Oudegracht kwamen spelen. Snoop Dogg was ook bijzonder. We waren dagen bezig met zijn ‘rider’: er moest allemaal materiaal overgevlogen worden om aan zijn eisen te voldoen, waaronder spelcomputers. Vervolgens heeft hij nog geen tien minuten in zijn kleedkamer gezeten, haha! Ik heb geweldige herinneringen aan mijn jaren in de Oudegracht. Er staat een fantastisch nieuw pand, maar het is vreselijk dat de Oudegracht verdwijnt. Eind mei ga ik naar het Primavera Sound-festival in Barcelona. Daar ga ik eerder weg zodat ik bij het laatste concert in de Oudegracht kan zijn. Voor mij zit er namelijk veel emotie in. Het is als een tweede thuis voor mij.”

ROBIN ALYSHA CLEMENS FOTOGRAFE EN KIND AAN HUIS

© Atze de Vrieze

COLIN BENDERS KYTEMAN

“Het kostte tijd voor ik overtuigd was van de TivoliVredenburg-plannen. Niet omdat ik niet geloofde in de nieuwe zaal, maar omdat het sluiten van de Oudegracht voor mij het einde van een tijdperk is. Uit loyaliteit en nostalgie was ik sceptisch. Ik heb de nieuwe zalen inmiddels zelf gezien en ik denk dat het een flinke stap vooruit is. Dat zeg ik met pijn in mijn hart, want ik baal er echt van dat de Oudegracht dichtgaat. Ik kom daar al sinds mijn twaalfde en heb veel mooie herinneringen aan die plek. Ik speelde Sorry daar voor het eerst live en dat was de opname die het hele orkest op de kaart zette. Dat was heel belangrijk voor ons. Ik worstel met hoe ik de laatste shows in de Oudegracht moet benaderen. Ik moet mijn hoofd bij de show zelf houden en toch ga ik daar met een ander gevoel dan normaal staan. Weten dat het de laatste keer is en daarna nooit meer, dat wordt heftig. Het is daar altijd zo leuk geweest! Ik ga die plek echt missen. Ik heb zo’n beetje mijn hele jeugd daar gespendeerd, dus ik blijf het altijd zien als mijn thuishaven. Maar ja, als je stappen voorwaarts wil maken, moet je soms het verleden afsluiten.” The Kyteman Orchestra live: 27-5, 28-5, 29-5, 30-5, 31-5 Tivoli Oudegracht, Utrecht

“Tivoli was, zeker als tiener, echt mijn homebase. Ik was een alternatief kind, hield veel van muziek en bezocht veel concerten en feestjes. De enige plekken waar je in Utrecht dan naartoe kan, zijn Tivoli en Ekko. Ik vond het altijd tof om de illusie te hebben dat ik ergens deel van uitmaakte. Tivoli kon dat op de een of andere manier verzorgen. Eigenlijk is Utrecht een klein dorp en Tivoli de bindende factor; je komt iedereen altijd tegen bij dezelfde feestjes en concerten. Op mijn veertiende was ik bij een te gek Papa Roach-concert. In een extreme moshpit werd een stuk van mijn oorbel door iemand in mijn hoofd geslagen. Die zat toen vast aan mijn hoofd en ik kreeg hem er nauwelijks uit. Ja, ik heb er veel herinneringen. Een van mijn relaties begon bijvoorbeeld op een Dum Dum-feestje, haha! Maar things come and go. Het is jammer, maar ik hoor enorm positieve verhalen over TivoliVredenburg. Ik ben extreem benieuwd hoe het daar gaat zijn. En toch: zwemmen in de gracht voor de Tivoli om vijf uur ‘s ochtends, dat zijn dingen die je niet snel vergeet.”

© Marvin de Br

uin

nsch © Juri Hie

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA MEI 2014

DB’S CAB RONDOM 100, UTRECHT www.dbstudio.nl

VRIJDAG 1 MEI THE WOOLEN MEN (USA – WOODSIST) + KIKKERSPUUG + SCHOTEL VAN DE DAG Klinkt als Wipers meets Guided by Voices. 20:30 € 7

ZATERDAG 2 MEI BIG JOHN BATES (CAN) + WORKING VOODOO CLUB + DJ’S MISS TWIST & IR. VENDERMEULEN Rock ’n Roll Party 21:00 € 10 ZONDAG 4 MEI DIANE CLUCK (USA) + NOSOYO Betoverende Neo-folk. 20:30 € 8 DONDERDAG 8 MEI PONTIAK (USA – THRILL JOCKEY) + ATLANTIS Psych Rock Extraordinaire 20:30 € 8 ZATERDAG 9 MEI HAUSMAGGER + DISCO IN THE DISCO Tedje Wesselo schopt kont! 21:00 € 10 DONDERDAG 15 MEI THE SPAZZY’S (OZ) + PISNOZEMS Grrl poppunk from Down Under 21:00 € 7 ZATERDAG 17 MEI DEMENTED ARE GO (UK) + DEAD CAT STIMPY Legends of Psychobilly 21:00 € 10

DOORNROOSJE GROENEWOUDSEWEG 322, NIJMEGEN www.doornroosje.nl

EFFENAAR DOMMELSTRAAT 2, EINDHOVEN DONDERDAG 1 MEI ¡PENDEJO! Album release party

MAANDAG 5 MEI BEVRIJDINGSFESTIVAL NIJMEGEN: FRESKU + JETT REBEL + DE SLUWE VOS E.A.

VRIJDAG 2 MEI STREAM OF PASSION + AUTUMN

HUNNERPARK NIJMEGEN 14:00 €5

VRIJDAG 9 MEI MOSS + BEGINNERS

DOORNROOSJE 20:00 €14

LUCERO + JOHN ALLEN MERLEYN 21:00 €8

ZATERDAG 10 MEI BIG UPS MERLEYN 21:00 €8

WOENSDAG 14 MEI THOMAS AZIER + TEPR

GROTE ZAAL 20:15 €30

www.effenaar.nl

ZATERDAG 3 MEI SHAKING GODSPEED + OKIESON MERLEYN 20:00 € 10

DINSDAG 20 MEI MICHAEL FRANTI & SPEARHEAD

www.EKKO.nl

KLEINE ZAAL 21:00 €12,50

ZATERDAG 3 MEI BREEK DRUM N BASS: O.A. MEFJUS KLEINE ZAAL 23:00 €10

ZONDAG 4 MEI THE CROOKES KLEINE ZAAL 20:00 €9 DONDERDAG 8 MEI JAN JAAP VAN DER WAL GROTE ZAAL 20:15 €17,50 VRIJDAG 9 MEI MADENSUYU + NIKOO E.A.

DONDERDAG 15 MEI HAPPY CAMPER

MERLEYN 21:00 €11

VRIJDAG 23 MEI SCOTT & CHARLENE’S WEDDING MAANDAG 26 MEI TOGETHER PANGEA + POW!

KLEINE ZAAL 20:00 €8,50

DINSDAG 27 MEI MOTORPSYCHO

GROTE ZAAL 20:15 €13,50 LUCERO CAFE WILHELMINA 21:00 €7,50

WOENSDAG 28 MEI THE ELWINS MERLEYN 21:00 €8

VRIJDAG 30 MEI BUMA ROCKS!: PACESHIFTERS + HERDER + PUREST OF PAIN E.A.

Madensuyu

ZATERDAG 10 MEI TRIBUTE2BOBMARLEY DOOR ROOTSRIDERS ZONDAG 11 MEI THE ELVIS CONCERT 2014 GROTE ZAAL 20:00 €40 MAANDAG 12 MEI THE DATSUNS + THE DIRTY DENIMS

04 JUN 09 JUN 14 JUN 14 JUN 18 JUN 19 JUN 21 JUN 14 JUL 15 JUL 11 AUG 01 OKT 17 OKT 18 OKT 18 OKT

STEFANY JUNE MONSTER MAGNET KIDS ‘N’ BILLIES: MAISON DU MALHEUR + FIFTY FOOT COMBO + BIRTH OF JOY POND CLUTCH RICH ROBINSON (OF THE BLACK CROWES) DRET & KRULLE + AZIZ BOY & BEAR BILL CALLAHAN DANIEL ROMANO OFFICIËLE OPENING NIEUWBOUW DOORNROOSJE TANGARINE WOUTER HAMEL PAUS

VRIJDAG 9 MEI CASUAL SEX Rauwe 80’s-rock met reggae-, glam- en funkinvloeden. ZAAL 20:30 €8

VRIJDAG 16 MEI XIU XIU Hersenspinsel van avant-garde artiest Jamie Stewart, van tokkel-indie naar waanzinnige wavenoise. ZAAL 20:30 € 12 OPKIKKER: ROBAG WRUHME + NUNO DOS SANTOS + PITTO Dansavond vol frisse, nieuwe geluiden met Robag Wruhme (ex-Wighnomy Brothers). ZAAL 23:00 € 12 / € 10 EARLYBIRD DONDERDAG 22 MEI STILLWAVE (EP-RELEASE) In reverb gedrenkte gitaren, karakteristieke zang, krachtige drums en synthesizers. ZAAL 20:30 € 5 VRIJDAG 23 MEI CULTFARM INVITES VAKULA De Oekraïense Vakula all night long! ZAAL 23:00 € 10 / € 8 V.V.K. ZATERDAG 24 MEI LE GUESS WHO? MAY DAY Utrechts festival met avontuurlijke en urgente popmuziek. ZAAL 20:00 € 40

WOENSDAG 28 MEI OBJEKT (3H) Dynamische, rauwe techno met minuscule flirt dubstep en acid. ZAAL 23:30 € 9 / € 7 EARLYBIRD

Manic Street Preachers

DOORNROOSJE 20:00 €7,50 VERWACHT

VRIJDAG 23 MEI THE MIDNIGHT GHOST TRAIN (USA) + SUPPORT Full On Stoner 21:00 € 8 WOENSDAG 28 MEI KING DUDE (USA) + SCOUT PARE-PHILLIPS Dark neo-folk 20:30 € 8 VRIJDAG 30 MEI TRAGEDY (USA) + BLACK DECADES Legends of hardcore. 21:00 € 7

DONDERDAG 22 MEI CUSTOMS KLEINE ZAAL 20:00 €10 VRIJDAG 23 MEI DE DIJK GROTE ZAAL 20:15 €26 ZATERDAG 24 MEI MICAH P HINSON DE KAPEL 19:30 €15 MANIC STREET PREACHERS GROTE ZAAL 20:15 €30

WOENSDAG 21 MEI CUSTOMS

DOORNROOSJE 20:00 €22,50

20:30 € 10

ZAAL 20:30 € 9

Michael Franti & Spearhead

DOORNROOSJE 20:00 €15

MERLEYN 20:00 €8

Demented Are Go WOENSDAG 21 MEI DUCHESS SAYS (CAN) + WHITE LUNG (CAN) Synth punk Domina & kick ass grrl Punk

VRIJDAG 2 MEI MINOR ALPS + HERREK Matthew Caws (zanger van Nada Surf) + Juliana Hatfield = indierock superduo made in heaven. ZAAL 20:30 € 13 ZATERDAG 3 MEI THE CROOKES Vrolijke gitaarliedjes door vier jonge indierockers uit Sheffield. ZAAL 20:30 € 11 DONDERDAG 8 MEI SKY PILOTS + THE PACK A.D. Tijdloze, catchy, afwisselende songs met rockende gitaren.

KLEINE ZAAL 20:00 €10

DOORNROOSJE 20:00 €12

MERLEYN 21:00 €9

EKKO BEMUURDE WEERD WZ3, UTRECHT

WOENSDAG 28 MEI POPQUIZ MARATHON GROTE ZAAL 19:00 €20,00

DONDERDAG 29 MEI THE ELWINS Frisse, ongedwongen gitaarpop met catchy refreinen. ZAAL 20:45 € 9

(ÉÉN KAART PER TEAM VAN MAX 5 PERSONEN)

KLEINE ZAAL 20:00 €11

The Datsuns

DONDERDAG 15 MEI TARJA GROTE ZAAL 20:15 €25 ZATERDAG 17 MEI JETT REBEL KLEINE ZAAL 20:00 €10 ZONDAG 18 MEI MAYHEM + NIHILL GROTE ZAAL 19:30 €17 MATT SCHOFIELD KLEINE ZAAL 20:00 €17,50 CLUB CROSS-LINX PRESENTEERT... CANTO OSTINATO MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN 21:00 €10

DONDERDAG 29 MEI INTERGALACTIC LOVERS KLEINE ZAAL 20:00 €10 VRIJDAG 30 MEI LOOKAPONY AREAFIFTYONE 21:00 €5 ZATERDAG 31 MEI SAW: o.a. Trolley Snatcha + Teddy Killerz + D2 + Requake GROTE ZAAL 23:00 € 12,50 (VVK)/€ 15,00 (DEUR) VERWACHT

05 JUN 06 JUN 07 JUN

MAN OR ASTRO-MAN? EINDHOVEN PSYCH LAB MET O.A. WOODEN SHJIPS + HOOKWORMS + SPECTRUM + COSMONAUTS EINDHOVEN PSYCH LAB MET O.A SUUNS + FOLLAKZOID + PINK MOUNTAINTOPS + THE GROWLERS + TERAKAFT

The Elwins WEKELIJKS

DIEP IN DE GROEF Vaste dansavond. Altijd goed, altijd gezellig. Indie, electronica en hiphop. ZATERDAG 23:00 € 4 (geen v.v.k.)


LIVEGUIDE.NL MEI 2014 PAGINA 07

‘Nederlanders houden wel van een stel dronken Australiërs’

STICKY FINGERS © Colin Lucas

De aanstekelijke Aussies van Sticky Fingers streelden tijdens hun tour in 2013 al de zielen van het Nederlandse publiek. In mei staan de dubrockers weer vijf keer op onze planken. Niet alleen om de hit Gold Snafu definitief tot ieders favoriete fluitriedeltje te maken, maar vooral om te bewijzen dat ze nog veel meer kwaliteitsspul in huis hebben. Wij spraken toetsenist Daniel ‘Freddy Crabbs’ Neurath en drummer Beaker.

ZIJN JULLIE DE VOLGENDE NAAM IN HET RIJTJE AC/DC, WOLFMOTHER EN KYLIE MINOGUE? D: “Volgens mij hebben we er nog nooit zo over nagedacht. We zien dit ook niet als een soort baan. Voor ons is het meer dat we via Facebook en andere shit horen dat mensen wereldwijd onze muziek tof vinden en vervolgens naar ze toe gaan om te spelen!”

Tekst: Thomas van Waardenburg

TIJDENS DEZE NEDERLANDSE TOUR STAAN JULLIE VAAK IN BEACH CLUBS. IS HET STEREOTYPEREND OM TE DENKEN DAT JULLIE DAAR HET BESTE AARDEN? D: “Zolang de mensen maar genieten van de tunes zijn we overal op onze plek. Het optreden in een uitverkocht Paradiso was onvergetelijk, maar we hadden ook een gig in Wijk aan Zee, waar we nu weer staan. Toen stonden we dronken op een balkonnetje allemaal stunts uit te halen. Je zou denken dat het publiek ons ontzettend raar vond, maar het waren echt heel goede vibes. Volgens mij houden Nederlanders wel van een stel dronken Australiërs, haha!” B: “Hoe goed zijn jullie trouwens in surfen? Toen we daar vorig jaar waren, zagen we alleen

GETUIGT JULLIE BANDNAAM VAN EEN GOEDE MUZIKALE OPVOEDING OF VAN EEN BRAINSTORMSESSIE ON DRUGS? Daniel: “Het is eigenlijk een beetje van beide, haha! We zijn inderdaad niet vies van een paar goede spliffs. Volgens mij pakte onze zanger Paddy een keer het album van The Stones uit zijn vaders platenkast en stelde toen die naam voor. Maar het sloot dus zeker aan op onze, eh, interesses.” Beaker: “Eerst was onze bandnaam Green Leaf. Hoe slecht is die naam, dude?! Daar werden we ons net na het allereerste optreden van bewust. Toen Paddy eenmaal Sticky Fingers voorstelde, dachten we allemaal: fuck it, alles is beter dan Green Leaf.”

maar mensen ronddobberen op hun board. Er was totaal geen branding, man.” D: “Ik heb mensen nog nooit zo veel lol zien hebben in drijven, haha!”

Retro hardrock to the max! En dat van een stel knapen dat voor aanschaf van een alcoholische versnapering eerst even het paspoortje moet laten zien. Het verbaast je wellicht, maar DeWolff nam begin dit jaar in Amerika alweer haar vierde album op: Grand Southern Electric. De heren knallen nog harder dan tevoren, wat uitermate nieuwsgierig maakt naar de liveshows. Tegelijk is van spanning op de redactie geen enkele sprake. Pablo, Robin en Luka hebben namelijk al lang bewezen dat zij hun instrumenten magnifiek beheersen. Vlam in de pan, gekkenwerk en meer van zuks.

LIVETIP!

WELKE ACTIE HEBBEN JULLIE TIJDENS DE VORIGE TOUR UITGEHAALD DIE DEZE KEER ZEKER ACHTERWEGE BLIJFT ? D: “Niets wat ik me kan herinneren, eigenlijk. Tussen alle optredens en reizen door waren we vooral flink bezopen, haha.” B: “En tijdens de meeste shows dus ook. We zeggen iedere keer dat we dat niet meer moeten doen, maar dat heeft tot nu toe weinig effect gehad.” D: “Ik weet wel iets! Ik ga niet meer de hele tijd naar links en rechts kijken als we in Nederland zijn. Ik kreeg een pijnlijke nek van alle mooie vrouwen daar.” B: “Ja, dat is een goeie. Zelfs de oma’s bij jullie zijn fucking lekker!”

Live: 23-05 Rapa Nui Strandpaviljoen, Zandvoort 24-05 Buiten Beachclub, Scheveningen 28-05 Bitterzoet, Amsterdam • 30-05 Victorie, Alkmaar 31-05 Timboektoe, Wijk aan Zee Klinkt als: de woeste Outback vermomd als vijf argeloze stadsgozers

Live: 01-05 Tivoli Oudegracht, Utrecht • 03-05 Gigant, Apeldoorn • 05-05 Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle • 05-05 Bevrijdingsfestival Fryslan, Leeuwarden • 09-05 Paard van Troje, Den Haag • 16-05 P60, Amstelveen • 17-05 Groene Engel, Oss • 24-05 Patronaat, Haarlem • 29-05 Victorie, Alkmaar • 31-05 Gebouw-T, Bergen op Zoom

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA MEI 2014

GEBOUW-T WILHELMINAVELD 96, BERGEN OP ZOOM www.gebouw-t.nl

DONDERDAG 1 MEI GABRIEL RIOS (BE) Hij werd bekend met de hit ‘Broad Daylight’, maar pakt het tegenwoordig wat rustiger aan. Begeleid door cello en contrabas zorgt Gabriel Rios voor een intiem concert. RABOZAAL 20:00 €15

GROENE ENGEL KRUISSTRAAT 15, OSS www.groene-engel.nl

VRIJDAG 25 APRIL LEFTIES SOUL CONNECTION + WHAT THE FUNK?!? Bootyshaken op dampende funk en soul tijdens koningsnacht. GROTE ZAAL 20:30 € 12,50

ZATERDAG 3 MEI L8 PRESENTS DE SLUWE VOS Één van de heetste namen binnen de house. No standing only dancing! GROTE ZAAL 22:00 € 12,50

VRIJDAG 9 MEI THE FLEXICAN & MC SEF draaien de lekkerste urban, rnb, house, pop etc. GROTE ZAAL 22:00 € 12,50

HEDON BURG. DRIJBERSINGEL 7, ZWOLLE www.hedon-zwolle.nl

DONDERDAG 1 MEI UB40 GROTE ZAAL 20:30 € 48 VRIJDAG 2 MEI FEURENGEL GROTE ZAAL 21:30 € 19 ZATERDAG 3 MEI ZATERDAGNACHTKOORTS: FERRY MAAT GROTE ZAAL 21:00 € 15

ZONDAG 4 MEI EVERLAST GROTE ZAAL 21:30 € 17,50 DONDERDAG 8 MEI WHITE COWBELL OKLAHOMA + PACESHIFTERS KLEINE ZAAL 21:00 € 10,50

VRIJDAG 9 MEI AT THE JUKE JOINT TOUR: SHAKING GODSPEED + BLACK BOTTLE RIOT + TEXAS RADIO KLEINE ZAAL 21:00 € 11,50

ZATERDAG 10 MEI STAMPPASTA – INTERGALACTIC

GROTE ZAAL 22:00 € 9 (VVK) € 10 (DEUR)

The Flexican & MC Sef ZATERDAG 10 MEI HEADBANGERS’REUNION BALL

VRIJDAG 2 MEI SAGA (CA) De progrockers van weleer zijn terug met zanger van het eerste uur Michael Sadler. RABOZAAL 21:00 €29,50

VRIJDAG 16 MEI THE DOORS ALIVE (UK) De beste The Doors Tribute band. RABOZAAL 21:00 €21

DONDERDAG 29 MEI OP DE T FESTIVAL Gratis festival op het Wilhelminaveld in Bergen op Zoom, met optredens van Knarsetand, Amariszi, Harry Mo en vele anderen. WILHELMINAVELD 13:30 GRATIS

VRIJDAG 30 MEI MARBLE SOUNDS + HEADPHONE + CUSTOMS Genieten van drie Belgische pareltjes RABOZAAL 21:00 €16

ZATERDAG 31 MEI DEWOLFF Deze band is inmiddels in het buitenland ook geen onbekende meer. Hun sound met 60’s en 70’s invloeden valt overal in de smaak. RABOZAAL 21:00 €16,50 VERWACHT

09 MEI 17 MEI 06 JUN 07 OKT 18 OKT

HENK HOFSTEDE (NITS) SUPERSTIJL DE DEELDIERS FISH (UK) TANGARINE

www.luxorlive.nl

DONDERDAG 1 MEI DAAU GROTE ZAAL 20:30 € 15,00 YELLOW SUITCASE CD PRESENTATIE BOVENZAAL 21:00 € 5,00

VRIJDAG 2 MEI HALLO VENRAY GROTE ZAAL 20:30 € 11,00 ZATERDAG 3 MEI 90’S NOW! GROTE ZAAL 23:00 € 13,00

THE LIQUID MACHINE + KAYSER KAREL + BASILISK BOVENZAAL 20:30 € 5,00

DONDERDAG 8 MEI SPLENDID GROTE ZAAL 21:00 € 11,00 TOMMY EBBEN BOVENZAAL 21:30 € 9,00 VRIJDAG 9 MEI ROOTSRIDERS: TRIBUTE 2 BOB MARLEY GROTE ZAAL 20:30 € 15,00

ORANGE MAPLEWOOD + TALES + PACESHIFTERS BOVENZAAL 20:30 € 6,00 DINSDAG 13 MEI QUIZ’M GROTE ZAAL 19:30 GRATIS WOENSDAG 14 MEI BLØF GROTE ZAAL 21:00 UITVERKOCHT DONDERDAG 15 MEI BLØF GROTE ZAAL 21:00 UITVERKOCHT AMP: BART WIRTZ FT. SEAN JONES

GROTE ZAAL 20:30 € 10

KLEINE ZAAL 22:00 € 8,50

GROTE ZAAL 22:00 € 10

KLEINE ZAAL 21:00 € 11,50

VRIJDAG 16 MEI SOPHIE VELINE EP RELEASE

KLEINE ZAAL 20:00 GRATIS

ZONDAG 18 MEI BLAUDZUN

VRIJDAG 16 MEI SWEATY DISCO 80’S 90’S PARTY Gabriel Rios

STONE ROCK PRESENTS: MUSTASCH + BLACK BONE KLEINE ZAAL 21:30 € 16,50 DONDERDAG 15 MEI JAN JAAP VAN DER WAL GROTE ZAAL 21:00 € 19 VRIJDAG 16 MEI CITYCIRCUZ: HEF & CROOKS

LUXOR LIVE WILLEMSPLEIN 10 ARNHEM

ZATERDAG 17 MEI DEWOLFF + SUPPORT Met een nieuw album is DeWolff weer terug met hun vette 70’s rock anno nu. GROTE ZAAL 20:30 € 15 ZATERDAG 24 MEI COME OUT & PLAY FESTIVAL Kom je buiten spelen? Drie podia vol muziek! Met o.a. Fata, De Nuance, Gifter, Rex Pharao, De Eerste De Beste en In My Tree. MUSEUMPARK 14:30 GRATIS

WOENSDAG 28 MEI OPEN PODIUM Elke laatste woensdag van de maand is er een showcase van een regionale band. Daarna is het podium geopend. Backline is aanwezig. KLEIN ZAAL 20:30 GRATIS WEEKELIJKS

FILM Van zondag t/m maandag draaien we de beste arthouse films. 20:30 € 8,50 THEATER Voor 95 euro een heel seizoen naar inspirerende theatervoorstellingen? Bekijk het theaterabonnement. DONDERDAGEN 20:30 VERWACHT

07 JUN JO HARMAN (UK) + THE FIRST LADY 27 JUN MCHAREN + ACID KOLA TURBO + DEADBEATS 19 SEP RICHIE KOTZEN (USA) 17 OKT HENRIK FREISCHLADER (DE)

ZATERDAG 17 MEI SINGLEFEESTJE GROTE ZAAL 23:00 € 5 SPLENDID + PLAYGROUND ZERO WOENSDAG 21 MEI DOCU: THE FRAMES – IN THE DEEP SHADE DONDERDAG 22 MEI GIOCATORI THURSDAY

KLEINE ZAAL 23:00 € 5 – VOOR 0.00 UUR GRATIS

VRIJDAG 23 MEI NEWWORLDSON

GROTE ZAAL 20:00 € 16,50 (VKK) € 20 (DEUR) JETT REBEL KLEINE ZAAL 21:30 UITVERKOCHT

ZATERDAG 24 MEI ROBERT CRAY BAND GROTE ZAAL 21:30 € 30,50 RINA MUSHONGA KLEINE ZAAL 19:30 € 10 REGGAE YARD KLEINE ZAAL 23:00 € 6 ZONDAG 25 MEI DUBBELE DRUM CLINIC KLEINE ZAAL 14:00 € 7,50

THE DIAMOND ECHANGE: BERTOLF & STICKS KLEINE ZAAL 20:30 € 3

VRIJDAG 30 MEI TRAVOLTAS + THE APERS GROTE ZAAL 21:30 € 14 ZATERDAG 31 MEI SABOTAGE XL: KUBUS GROTE ZAAL 23:00 € 5 CITYCIRCUZ PRESENTS: JOE KICKASS + HEAVY KLEINE ZAAL 21:30 GRATIS VERWACHT

05 JUN WOVENHAND + CHRISTINE OWMAN 11 JUN LIMP BIZKIT (UITVERKOCHT) 14 JUN EEUWIGHEID MET DE SLUWE VOS

BOVENZAAL 21:00 € 10,00

BOVENZAAL 21:00 € 7,00

GROTE ZAAL 20:30 UITVERKOCHT

DONDERDAG 22 MEI JUNGLE BY NIGHT + HUNTING THE ROBOT GROTE ZAAL 21:00 € 14,00 NICE NEIGHBOURS BOVENZAAL 20:00 € 8,00

ZATERDAG 24 MEI DE DIJK GROTE ZAAL 21:00 UITVERKOCHT DONDERDAG 29 MEI RAGGENDE MANNE GROTE ZAAL 21:00 € 14,00

HER BRIGHT SKIES + ANGEL AT MY TABLE BOVENZAAL 20:00 € 10,00

VRIJDAG 30 MEI THE SIMON & GARFUNKEL REVIVAL BAND GROTE ZAAL 20:30 € 23,00

ZATERDAG 31 MEI MODERN ENGLISH BOVENZAAL 20:30 € 12,00 VERWACHT

06 JUN DELAIN 26 JUN T HE WAILERS 27 JUN LIMP BIZKIT 26 SEP DEWOLFF 26 OKT CHI COLTRANE 09 NOV GERS PARDOEL 11 NOV BILL WYMAN’S RHYTHM KINGS FT MARY WILSON


JOB ROGGEVEEN LIVETIP! HAPPY CAMPER-PLAAT

Moss op 11 mei in Paradiso. Ik ben erg onder de indruk van hoe de band Moss zichzelf ontwikkelt. Altijd kiezen ze een spannende richting, en ook live weten ze hun sound tot in de puntjes te verzorgen. Bovendien krijg je gegarandeerd kippenvel als Marien Dorleijn begint te zingen. Ik ben dan ook super trots dat ik samen met hem het liedje Juno schreef voor de nieuwe Happy Camper plaat, The Daily Drumbeat.

Reggaerap met rust, reinheid en regelmaat

HAPPY CAMPER LIVE 5 mei Bevrijdingsfestival Overijssel 8 mei Mezz, Breda 15 mei Doornroosje, Nijmegen 18 mei LantarenVenster, Rotterdam 24 mei Melkweg, Amsterdam

Moss © Nick Helderman

MOSS LIVE 8 mei Vera, Groningen 9 mei Doornroosje, Nijmegen 10 mei Mezz, Breda 11 mei Paradiso, Amsterdam 21 juni Best Kept Secret, Hilvarenbeek

In het live-circuit kent iedereen onze muzikale helden. Maar hoe zit het met de gewone man of vrouw? LiveGuideNL trok met een sandwichbord door het burgerlijke Purmerend en vroeg aan passanten: Weet u wie dit is? En is hij een muzikant of crimineel?

Op zijn solodebuut stond Ricardo McDougal oftewel Rico nog met één been in de techno. Drie jaar later gooit de rapper het met producer A.R.T. over een compleet andere boeg. Reggae voert de boventoon op het nieuwe album Irie. Dat zo’n artistieke reïncarnatie vaak wijst op ingrijpende veranderingen op persoonlijk vlak, blijkt wel uit de struggles waar de (voormalig Opge)Zwollenaar zich de laatste jaren doorheen worstelde. Tekst: Floortje Veldhuizen

KOZEN JULLIE VOOR REGGAE OM ALLE ZWARE KOST OP HET ALBUM TOCH EEN BEETJE LUCHTIG TE HOUDEN? “Ja, dat klopt. We merkten dat zelfs de zwaarste tracks door de reggae ‘uplifting’ werden. Tijdens het schrijven en opnemen van Irie moest ik echt een hoop dingen verwerken, maar jankend op een beat spitten gaat ook weer wat ver. Dus maakten we uiteindelijk alleen maar reggae.” DAT VERKLAART DUS OOK WAAROM DE MEESTE TEKSTEN OVER HET EINDE VAN EEN RELATIE GAAN? “Er gaan inderdaad veel ‘verses’ op het album over dat onderwerp. Daar heb ik niet bewust voor gekozen, dat moest gewoon. De eerste track die A.R.T. en ik opnamen, was Naaktslak. Mijn lange relatie was net tot een einde gekomen en daardoor moest ik ook uit het huis dat we samen hadden gekocht. Ik voelde me echt een naaktslak. Het enige wat ik kon doen was de studio ingaan en muziek maken.” HOE HEB JE JEZELF DOOR DIE SITUATIE HEENGESLAGEN? “Ik heb ontdekt dat muziek me nooit in de steek laat. Daar kan ik echt altijd op terugvallen. En ook dat spullen geen reet voorstellen. Als je dood bent, neem je alleen een bosje bloemen en een skelet mee in je kist. Het gaat echt om geluk in je leven. Dat ben ik de laatste jaren gaan inzien.” WAT BEZORGT JE MOMENTEEL HET GROOTSTE GELUK? “Het hebben van een ritme. Het is als die ouderwetse drie R’en: rust, reinheid en regelmaat. Daar heb ik inmiddels mijn draai in gevonden. Het leven van een artiest bestaat altijd uit onregelmatige werktijden, maar een dui-

delijk ritme in combinatie met muziek maakt me gelukkig. En die heb ik nu gevonden.” JE TWEE ALBUMS VERSCHILLEN NOGAL QUA SOUND. IS DAT WENNEN TIJDENS OPTREDENS? “Zeker! Een aantal tracks hebben we vorig jaar tijdens onze shows al gedaan. Dat was wel even zoeken, omdat met reggae alles op de tweede tel is. Je moet dus ook heel anders bewegen. Maar sowieso is de hele vibe anders dan De Muzikale Trip met Kubus. Dat ging van drum & bass naar ragbeats – typisch Kubus dus. Inmiddels weten A.R.T., gitarist Dries Bijlsma en ik hoe we dat moeten aanpakken, maar dat was eerst even zoeken.” UIT JE NIEUWE TRACKS BLIJKT DAT JE DE VAN NELLE-SHAG NOG NIET HEBT NEERGELEGD SINDS OPGEZWOLLE. WELKE NARE GEWOONTE HEB JE WEL VOORGOED AFGEZWOREN? “Vooral het overmatig doen van dingen. Vroeger had ik geen rem en maakte het me niet uit hoeveel ik dronk of hoeveel ik blowde. Ik ben echt een stuk rustiger geworden. Als ik nu geen shows heb, zit ik eigenlijk liever thuis.” GAAT JE VOLGENDE PLAAT OPNIEUW HEEL ANDERS WORDEN? “Ik zou deze onderwerpen nu niet meer aansnijden. Althans, ik hoop van niet. Het was echt een moment waarin ik het allemaal even kwijt moest. Maar ja: als je altijd gelukkig bent, weet je ook niet wat geluk is. Ik heb inmiddels weer flink wat nieuwe muziek gemaakt en dat gaat inderdaad weer alle kanten op!”

MUZIKANT ? L E E N I M I R C OF FRED “Volgens de theorie van Cesare Lombroso voldoet hij niet aan de kenmerken van een crimineel. Cosmetisch gezien mag hij wel een andere bril nemen. Of ik hem op mijn hond zou laten passen? Misschien als ik hem zou kennen. Ik laat een vreemde toch ook niet op m’n kinderen passen, haha!”

PASCAL “Hey, Blaudzun! Ik luister toevallig net naar Unterwelten, het voorprogramma van zijn tournee. Nee, hij is zeker geen crimineel. Ik zou hem ook wel op mijn huis laten passen. Volgens mij houdt hij het wel netjes!”

CIAODRIE “Hij ziet er zeker niet uit als een crimineel. Misschien wel zo’n psychological crimineel, maar dat komt omdat ie een intelligente blik heeft. Ik denk dat hij een tekstschrijver of zoiets is.”

RIA “Hij heeft te veel en te mooi haar om crimineel te zijn. Z’n kapsel zit zo goed, dat bewijst dat hij gewoon hartstikke onzeker is. Die doet geen vlieg kwaad. Ik heb een sint-bernardhond, dus misschien kunnen ze samen iets gaan drinken.

Live: 05-05 Bevrijdingsfestival, Zwolle • 13-05

Hengelo (uitverkocht) • 17-05 Romein, Leeuwarden

Live: 05-05 Bevrijdingsfestival, Groningen Klinkt als:

Burgerweeshuis, Deventer (uitverkocht) •

(uitverkocht) • 18-05 Luxor Live, Arnhem (uitverkocht)

Rico rough riding reggae muff bubbling anno 2014

14-05 Mezz, Breda (uitverkocht) • 15-05 Paard van

08-06 Vestrock, Hulst • 13+14-06 Oerol, Terschelling

Troje, Den Haag (uitverkocht) • 16-05 Metropool,


LIVEGUIDE.NL MEI 2014 PAGINA 09

j i j n e b k a a ‘Hoe v ’ ? n e k o t s e neerg

Live: 24-05 Le Guess Who? May Day, Utrecht • 25-05 Bitterzoet, Amsterdam • 17-08 Lowlands, Biddinghuizen Klinkt als: pretentieloze, snotvuige schoftenrock

Pissen op het publiek, kotsen op de mic en met elkaar zoenen op het podium. Black Lips deed het allemaal. In hun vroege jaren waren er zelfs clubs die de garagerockers weerden uit vrees voor het sneuvelen van de apparatuur. En dat de band inmiddels een gevestigde naam is, betekent allerminst dat de Amerikanen zich nu beter gedragen. Dat blijkt wel uit een gesprek met de licht krankzinnige bassist Jared Swilley. Tekst: Sven Bersee “Hoeveel bierflesjes zijn er op je hoofd kapotgeslagen het afgelopen halfjaar? Hoe vaak heb je in de gevangenis gezeten? Nul keer? Dan ben ik gevaarlijker dan jij.” Jared Swilley reageert gretig op de vraag hoe ruig hij nog is sinds het passeren van

de dertig. Zijn wilde jaren liggen nog niet achter hem, zo maakt hij in woord en gebaar duidelijk. Driftig gaat hij verder. “Hoe vaak je ben je neergestoken? Ik moet make-up dragen omdat ik in mijn gezicht ben gestoken en een open wond in mijn wang heb. Het leven is hard, maar weet je wie het pas echt zwaar hebben? Afghanen, Pakistani, Bangladeshi. Zij hebben het zwaar, ik niet. Als ik in een gevecht beland, dan is dat prima. Geen probleem! Wij Westerlingen hebben een goed leven.” Dat hij in de gevangenis heeft gezeten, doet daar volgens Swilley niets aan af. “Dat is nog altijd beter dan in India brommen. Toen wij daar speelden, belandde ik bijna achter de tralies. En dat wil je echt niet, want als blanke word je in een Indiase gevan-

genis een miljoen keer verkracht, waarna je water te drinken krijgt dat je de eigen hersenen doet uitkakken. Wat ik had misdaan? Niks! Nou ja... Een man zoenen is daar blijkbaar een groot misdrijf.” Dat een Amerikaan dat zegt, is opmerkelijk. Zijn land staat namelijk niet direct bekend als een voorloper als het gaat om homorechten. Als we Swilley mogen geloven, is echter het tegendeel waar. “Als je in Amerika uit de kast komt, ben je een held. Iedereen zal van je houden en tranen van vreugde huilen. Amerika is het meest liberale land van de wereld. Jullie denken dat jullie liberaal zijn in Holland? Fout. Wíj zijn liberaal! Ik rij nu door een staat waar ik net als in Amsterdam wiet kan kopen, met als verschil dat het hier legaal is. Jullie denken graag dat jullie een vrij land zijn en dat jullie beter

zijn dan iedereen. Jullie zijn de slimste mensen op aarde en hebben het allemaal uitgevonden. Maar in feite zijn wij de voorhoede van de wereld en daar ben ik trots op.” Daar was hij wel erg bot, beseft Swilley. Vlug stelt hij zijn mening over Nederland bij. “Als de hele wereld als Nederland was, zou dat prachtig zijn. Jullie samenleving is heel correct. Maar de reden waarom wij in Amerika zoveel goede kunst hebben, is vanwege de vele krankzinnige dingen die hier gebeuren. Kunst heeft slechte dingen nodig. Of in ieder geval de ‘outsider art’ die ik maak. Het bloeit op door intolerantie, racisme, geweld. Zonder tegenspoed bestaat de kunst waar ik van hou niet. Daarom hou ik van Amerika.”

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA MEI 2014

MELKWEG LIJNBAANSGRACHT 234A, AMSTERDAM www.melkweg.nl

DINSDAG 29 APRIL MADBALL + BIOHAZARD Deze twee New York Hardcore bands zijn al decennia lang absolute grootmachten in de heavy wereld. Nu staan ze gebroederlijk op het podium voor Madball´s Freddy Cricien´s Rebellion Tour. THE MAX 17:00 € 20 + LIDM

DONDERDAG 1 MEI STREAM OF PASSION + THENAME ​Deze Mexicaans-Nederlandse band behoort tot de absolute wereldtop van de female-fronted gothicmetal. Onlangs verscheen het nieuwe album A War Of Our Own, geheel gefinancierd door crowdfunding. OUDE ZAAL 19:30 € 15 + LIDM

ZONDAG 4 MEI KING KHAN AND THE SHRINES de Canadees-Indiase King Khan maakt een opzwepende, met blazers doorspekte, mix van garage, rock ‘n’ roll, soul en funk met freaky teksten. OUDE ZAAL 19:30 € 15,- +LIDM

MAANDAG 19 MEI CLOUD NOTHINGS + CHEATAHS Cloud Nothings is een hype met hun neogrunge en punk; een perfecte mix van aanstekelijke liedjes met een ruige lo-fi sound. OUDE ZAAL 19:00 € 15,- +LIDM.

ZONDAG 24 MEI HAPPY CAMPER De prachtige popliedjes van Job Roggeveen, met invloeden uit chansons, jazz, gipsy- en filmmuziek worden op de nieuwe plaat uitgevoerd door dertien verschillende zangers. OUDE ZAAL 19:00 € 16,- +LIDM.

Madball

WOENSDAG 30 APRIL ELI ‘PAPERBOY’ REED & THE TRUE LOVES Het is alweer 3 jaar geleden dat deze jonge Amerikaanse rhythm ‘n blues-zanger in de Melkweg stond, maar de man met de rauwe soul stem is terug in Amsterdam en nog wel met een kakelvers album op zak.

OUDE ZAAL 19:00 € 17 + LIDM

ZONDAG 25 MEI THE SISTERS OF MERCY Met krakers als Lucretia My Reflection en Temple Of Love stond deze Britse band begin jaren 80 aan de wieg van de new wave. Het laatste echte album stamt uit 1990, maar live weten ze nog altijd te imponeren. THE MAX 19:00 € 39 + LIDM

DINSDAG 27 MEI YOUNG THE GIANT I​ n 2011 was daar opeens Young the Giant, met de instant hit My Body. Aan het begin van dit jaar kwam hun tweede album uit, Mind over Matter. De nummers bevatten nog altijd krachtige, pakkende refreinen, maar er is nu meer ruimte voor rootsy subtiliteit.

METROPOOL INDUSTRIEPLEIN 10, HENGELO

NIEUWE NOR PANCRATIUSSTRAAT 30, HEERLEN

www.metropool.nl

www.nieuwenor.nl

VRIJDAG 2 MEI HEARTLAND FESTIVAL

JUPILER STAGE 17:30 € 25 / € 22,50 (V.V.K.)

ZATERDAG 3 MEI JEUGDORKEST NEDERLAND SPEELT DE JAARGETIJDEN JUPILER STAGE 15:00 € 15 / € 15 (V.V.K.)

REMEMBER THE TIME

HET PARADIJS 23:00 € 7 / € 5 (V.V.K.)

ZAAL 22:00 € 10 / € 8 (V.V.K.)

DONDERDAG 8 MEI CLAN OF XYMOX

MAANDAG 5 MEI EVERLAST De oud-frontman van House of Pain is tegenwoordig onvervalst singer-songwriter.

HET PARADIJS 21:00 € 17 / € 15 (V.V.K.)

VRIJDAG 9 MEI CLASH OF THE COVER BANDS

JUPILER STAGE 19:00 € 12,50 / € 10 (V.V.K.)

OUDE ZAAL 19:30 € 15 + LIDM

ZATERDAG 31 MEI DANNY VERA & ORDINARY MEN Danny Vera blaast het Amerika van de 50s & 60s nieuw leven in met zelf geschreven nummers waarmee hij de klassieke sound van Elvis Presley, Johnny Cash en Roy Orbison op prachtige wijze naar het heden brengt. OUDE ZAAL 20:00 € 15,- +LIDM.

ZONDAG 1 JUNI FREESTYLERS (LIVE) Bekend van de hits Ruffneck en het aanstekelijke Push Up, staat dit duo tegenwoordig garant voor een knallende bass sound! Na de liveshow gaat het programma door tot in de kleine uurtjes. Eli ‘Paperboy’ Reed

THE MAX 20:00 € 17,50 + LIDM.

ZAAL 20:30 € 19 / € 17 (V.V.K.)

www.de-oosterpoort.nl

VRIJDAG 2 MEI TIM KNOL De begenadigde liedjessmid gaat het theater in. KLEINE ZAAL 20:30 € 16,-

ZATERDAG 3 MEI RHYTHM & BLUES NIGHT Achttien toppers uit de internationale blues, roots en rhythm ‘n’ blues onder één dak. Met o.a. Tedeschi Trucks Band, Pokey LaFarge, Jonnny Lang, Band of Heathens, The Sonics, JJ Grey & Mofro, Barrelhouse en vele anderen. HELE GEBOUW 20:00 € 39,50

ZATERDAG 10 MEI MICHAEL PRINS De beste Singer-Songwriter van Nederland. KLEINE ZAAL 20:00 € 12,50

HUFTERBUKS - EP RELEASE

HET PARADIJS 21:00 € 5 / € 5 (V.V.K.)

DINSDAG 13 MEI LIZZ WRIGHT Amerikaanse jazz/R&B/soulzangeres, staat bekend als een uitstekende performer die met haar warme en zuivere stem haar liedjes live prachtig weet te vertolken.

ZATERDAG 10 MEI EP RELEASE - A BRIDGE TOO FAR HET PARADIJS 21:00 € 0 / € 0 (V.V.K.)

SINGLEFEESTJE

JUPILER STAGE 22:00 € 10 / € 10 (V.V.K.)

KLEINE ZAAL 20:30 € 27,-

WOENSDAG 14 MEI THE SMALLEST SHOW ON EARTH MUZIEKCAFÉ 21:00 € 0 / € 0 (V.V.K.)

VRIJDAG 16 MEI BLAUDZUN

JUPILER STAGE UITVERKOCHT

MATT SCHOFIELD

HET PARADIJS 21:00 € 17,50 / € 15 (V.V.K.)

VRIJDAG 23 MEI NINA HAGEN’S WILD ROMANCE

Everlast ZATERDAG 10 MEI CLAN OF XYMOX + THE ESSENCE + MODEL DEPOSE De tweede editie van het wave/postpunk-festival ‘Repost’.

WOENSDAG 14 MEI ALPHA BLONDY & THE SOLAR SYSTEM De Ivoriaanse reggaester Alpha Blondy (Seydou Koné) komt samen met zijn 12-koppige band The Solar System de zon naar Groningen brengen. Aanstekelijke energie en ‘good vibes’! GROTE ZAAL 20:30 € 27,-

ZAAL 20:00 € 17,50 / € 16 (V.V.K.)

JUPILER STAGE 20:30 € 23 / € 20 (V.V.K.)

VRIJDAG 16 MEI BUSCEMI Speciaal voor tango-festival ‘Tango Brutal’ brengt Buscemi een groovy tango-dj-set. ZAAL 20:30 € 10 / € 8 (V.V.K.)

THE MAX 19:00 € 17,5- +LIDM.

MAN OR ASTROMAN? + THE PHANTOM FOUR ​​ De Alabama spacesurfers zijn weer terug op aarde! Met ruimtepakken, spacy visuals en tomeloze energie zijn de spaarzame bezoeken van deze buitenaardse wezens aan de Nederlandse podia altijd legendarisch en niet te missen!

VRIJDAG 2 MEI CRIPPLED BLACK PHOENIX + A LIQUID LANDSCAPE Een kruising tussen Godspeed You! Black Emperor en Sigur Rós: dynamisch, donker en veelzijdig. ZAAL 20:00 € 15 / € 13 (V.V.K.) ZATERDAG 3 MEI GUERILLA SPEAKERZ + BEAUDAMIAN + SUBP YAO Het verse Doggtown Label komt naar Heerlen met energieke beats en grimey basslines.

DE OOSTERPOORT TROMPSINGEL 27, GRONINGEN

ZATERDAG 17 MEI JEROEN SEARCH Techno-avond ‘Konstrukt’ inviteert het Berlijnse ‘Natch Records’. ZAAL 22:00 € 8 / € 6 (V.V.K.)

ZATERDAG 24 MEI DEVIOUS - FAREWELL SHOW

Nina Hagen

JUPILER STAGE 19:30 € 10 / € 7,50 (V.V.K.)

ZONDAG 25 MEI MAINSTREET

JUPILER STAGE 19:00 € 41 / € 37,50 (V.V.K.)

VRIJDAG 30 MEI KING OF THE WORLD

HET PARADIJS 20:00 € 15 / € 12,50 (V.V.K.)

TURNED UP (LOS XXL)

JUPILER STAGE 23:00 € 12,50 / € 10 (V.V.K.)

ZATERDAG 31 MEI AMSTERDAM KLEZMER BAND

JUPILER STAGE 23:00 € 17,50 / € 15 (V.V.K.) VERWACHT

06 JUN CUSTOMS 20 JUN RICH ROBINSON 02 JUL RADKEY

DONDERDAG 29 MEI HOLLIS BROWN. Vier jonge gasten uit New York met een voorliefde voor countryrock uit eind jaren zestig. Debuut-album ‘Ride On The Train’ werd bedolven onder jubel-recensies en is een must voor liefhebbers van acts als Creedence Clearwater Revival, Tom Petty en Neil Young. ZAAL 20:30 € 10 / € 9 (V.V.K.)

VRIJDAG 30 MEI DRET & KRULLE. De oud-Grote Prijs van Nederland winnaars in de categorie hiphop brengen eindelijk hun debuut-album uit. ZAAL 20:30 € 10 / € 8 (V.V.K.) VERWACHT

20 JUN 21 JUN 11 SEP 02 OKT 11 OKT

AMENRA XOSAR MIDDLEMAN NEW MODEL ARMY FICTION PLANE

Alpha Blondy ZONDAG 18 MEI SNARKY PUPPY Met hun mix van rauwe funk, soul, jazz en progressieve rock staat dit ensemble uit Brooklyn voor energie en muzikale innovatie. Vorig jaar maakten ze in één week een uniek album in Kytopia, de thuisbasis van Kyteman (Colin Benders). KLEINE ZAAL 20:00 € 19,-

WOENSDAG 28 MEI GRACELAND PRESENTS ELVIS PRESLEY ON STAGE The King of Rock ‘n’ Roll komt tot leven in deze state-of-the-art productie. GROTE ZAAL 20:30 € 44,VERWACHT

06 JUN SIVERT HOYEM + KARNIVOOL 08 JUN PAUL WELLER 11 JUN ED KOWALCZYK PERFORMS THROWING COPPER 28 JUN BOOTSY COLLINS


Als twaalfjarige kreeg hij een hersenaneurysma en twintig jaar later onderging hij met spoed een openhartoperatie. ‘Miracle Boy’ Simone Felice overleefde het tot verbazing van zijn artsen allebei. De voormalige drummer van The Felice Brothers voelt zich inmiddels sterker dan ooit. Zijn eerste dochter Pearl is onlangs geboren en met Strangers heeft hij een sterke tweede soloplaat uitgebracht. Tekst: Sven Bersee

MIRACLE BOY MET SWAGGER

© John Huba

JE HEBT GEZEGD DAT PEARL JOUW SWAGGER HEEFT. BEN JIJ EEN MAN VAN BRANIE? “Haha, een klein beetje. In deze ‘dog-eat-dog world’ heb je een beetje branie nodig. Je moet je eigen weg vinden en je niet zomaar door een ander laten afbluffen. Je moet weer opstaan. Het echte leven is niet zo makkelijk als het maken van een Facebook-pagina en iedereen vertellen hoe cool je bent. Het leven is hard en op een zekere dag gaan de lichten uit. Tot die tijd moet je vechten om te overleven.” WAS HET ZWAAR OM JOUW BIJNA-DOODERVARINGEN NEER TE PENNEN VOOR THE GUARDIAN?

“Ja, maar het werkte ook therapeutisch. Ik deed het eerst puur voor de publiciteit, maar besefte al snel dat ik op een genezingstocht was. Het was een goed medicijn. Bovendien bekijk in mijn verleden van de positieve kant. Ik voel me gezegend dat ik er nog ben, elke dag mijn liedjes kan zingen en met de mensen kan zijn van wie ik hou. Dat is een geschenk.” IN WELKE MATE HEEFT DE FYSIEKE ELLENDE INVLOED GEHAD OP JOUW SCHRIJVEN? “Voor honderd procent. Ik vind het heel belangrijk om de waarheid zo goed mogelijk te vertellen in mijn liedjes. The Gallows gaat bijvoorbeeld over mijn

bijna-doodervaringen. Het gaat over transcendentie en het niet bang zijn voor de stap naar ‘die andere wereld’.”

Live: 03-05 Here Comes

JE WORDT VERGELEKEN MET GROTE SONGSCHRIJVERS ALS BOB DYLAN EN LEONARD COHEN. WAT DENK JE ALS JE DAT HOORT? “Dat vind ik eng, want dat zijn mijn helden. Die mensen zijn voor mij groot als William Shakespeare. Toch voel ik me ook trots dat mijn werk iemand op aarde daaraan doet denken. Ik voel me dankbaar als mensen erkennen wat ik doe.”

Klinkt als: oprechte folk van een

The Summer, Vlieland 16-05 Burgerweeshuis, Deventer 18-05 Q-bus, Leiden door het leven getekende geluksvogel

LIMP BIZKIT WHITE LIES BLAUDZUN THE OPPOSITES

DE STAAT • MINTZKOV • THOMAS AZIER • PETER PAN SPEEDROCK INTERGALACTIC LOVERS • DE KRAAIEN • MARBLE SOUNDS VESTROCK ALLSTAR BAND • LONELY THE BRAVE • BASS KLEPH TOWN OF SAINTS • HERMAN BRUSSELMANS • MARK WITH A K KAMAGURKA • BART CHABOT • BENT VAN LOOY

DANNY VERA • TAYMIR • RAVING GEORGE • OORGASME • PSYCHO 44 • KID NOIZE • SYNDAESIA • DIGITZZ REGAIN • CLOCK KID • RONNIE FLEX • WOLF IN LOVELAND • I WILL I SWEAR • LILI GRACE • FATAL INC BODYSPASM • HORSES ON FIRE • DOCTOR MILLAR • DJ SANDSTORM • SUPRA NATURALS • JENNAH BELL

AND MANY, MANY MORE!

7 & 8 JUNI 2014

DAG €30,- / COMBI €50,- / CAMPING €10,- OP 60 MIN VAN BREDA EN 80 MIN VAN ROTTERDAM

WWW.VESTROCK.NL


BATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE BATT

LIVEGUIDE.NL MEI 2014 PAGINA 11

De enige inhoud in je duitenzakje voor de rest van de maand is vijftien euro en een paar motten op zoek naar vrijheid. Het ongedierte neem je voor lief, maar die knaken wil je aan een verdomd goed concert besteden. Daarom heeft LiveGuide de bandbattle in het leven geroepen! Twee bands strijden om jouw zuurverdiende pecunia. Deze maand: Bells of Youth versus Jungle By Night. Tekst: Thomas van Waardenburg

JUNGLE BY NIGHT

© Eveline Vroonland

BELLS OF YOUTH HOE IS DE SFEER BIJ EEN SHOW VAN BELLS OF YOUTH? Leonie Bos, gitariste: “Eerst ben je misschien een beetje onder de indruk. Het is natuurlijk ook niet alledaags, vijf vrouwen die een flink potje rocken. Zodra je daarvan bent bijgekomen, maak je deel uit van één brok energie.” IS HET EEN TACO- OF WORSTENFEESTJE? “Het is een zeer aantrekkelijk tacoen worstenfeestje. Er is volgens mij wel altijd een leuk percentage chicks aanwezig. Misschien dat de mannen ook om die reden naar onze concerten komen.” BIJ SHOWS VAN BELLS OF YOUTH BESTAAT DE MOGELIJKHEID DAT… “Je verliefd wordt op ons alle vijf!” WAT IS HET MEEST ROCK & ROLL DAT JULLIE TIJDENS EEN SHOW HEBBEN GEDAAN? “Mensen in levensgevaar brengen, haha! We speelden in de loungebar op het Magneet Festival in

Amsterdam. Het podium stond op palen op een soort containers. Wij waren zo hard aan het springen dat de geluidsjongens onder ons moesten vrezen voor hun leven.” WAAROM MOET JE MET JE LAATSTE POEN NAAR EEN SHOW VAN BELLS OF YOUTH GAAN? “Omdat we graag een feestje met je bouwen! Met vier leadzangeressen is elke track die we spelen een verrassing voor de bezoekers. Na onze shows ga je met een ontzettend blij gevoel weer naar huis.”

HOE IS DE SFEER BIJ EEN CONCERT VAN JUNGLE BY NIGHT? Pieter van Exter, tenorsaxofonist: “Aan het begin van de show vormen de bezoekers vaak nog een kliekje met de mensen waarmee ze naar het concert zijn gekomen. Na het eerste nummer slaat dat om in een grote dansende massa en is het één groot feest!” IS HET EEN TACO- OF WORSTENFEESTJE? “Ik schat de verhoudingen op ongeveer zestig procent vrouwen en veertig procent mannen. Iets meer een tacofeestje dus.” BIJ SHOWS VAN JUNGLE BY NIGHT BESTAAT DE MOGELIJKHEID DAT… “Je geen moment ophoudt met dansen.” WAT IS HET MEEST ROCK & ROLL DAT JULLIE TIJDENS EEN SHOW HEBBEN GEDAAN? “We speelden in een klein Brussels treinstationnetje dat was omgetoverd

tot podium. De mensen waren helemaal leip tijdens het concert, haha! Ze begonnen aan ons en onze instrumenten te trekken. Het was zo heftig dat we twijfelden of we nog wel verder moesten spelen.” WAAROM MOET JE MET JE LAATSTE POEN NAAR EEN SHOW VAN JUNGLE BY NIGHT GAAN? “We laten dingen horen waarvan je vooraf misschien dacht dat je het nooit leuk zou vinden. Genres als jazz en afrobeat. De manier waarop wij die dingen combineren, zorgt ervoor dat je misschien wel met een vernieuwde muzieksmaak vertrekt.”

03-05 Tivoli, Utrecht • 11-05 Mama’s Pride, Geleen • 16-05 Bird, Rotterdam 18-05 Amersfoort Jazz, Amersfoort 22-05 LuxorLive, Arnhem • 23-05 Mezz, Breda • 24-05 Meerjazz, Hoofddorp 30-05 Vera, Groningen 31-05 Lentekabinet, Twiske

Live: 02-05 De Pan @ Camping Bakkum, Bakkum • 05-05 Bevrijdingsfestival Brabant, Den Bosch • 18-05 Gigant café, Apeldoorn • 21-05 Groene Engel, Oss 22-05 Tivoli, Utrecht* • 23-05 Vorstin café, Hilversum • 05-06 Patronaat, Haarlem* 07-06 Kaderock, Den Haag 07-06 Underground, Lelystad* 15-06 Rotown, Rotterdam*

Watisser?! De grimey Bijlmerbroeders Dret & Krulle zijn na een korte pauze weer op de planken te vinden, dat is er! Verwacht maar niet dat de verstreken jaren voor rustigere shows heeft gezorgd. Integendeel, zelfs! Met hun nieuwe plaat Showtime bevestigt het energieke duo dat Zuidoost nog steeds één van Nederlands hardste hiphopdisctricten is en eerder werk als Verder en Beestachtig zullen als vanouds de renovatieplannen van poptempels versnellen. Iets anders mag je ook niet verwachten van gasten die je bevelen om jezelf te klappen. Live: 05-05 bevrijdingsfestival, Vlissingen

25-06 Burgerweeshuis, Deventer

20-05 Paradiso, Amsterdam • 23-0 Tivoli, Utrecht

04-07 Metropool, Hengelo* • *) met Color Reporters

LIVETIP!

Live: 02-05 Trouw, Amsterdam

30-05 Nieuwe Nor, Heerlen

© Krijn van Noordwijk

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA MEI 2014

P3 PURMERSTEENWEG 17-19, PURMEREND www.p3purmerend.nl

VRIJDAG 02 MEI CHASING FAITH, MEDICINE JET & HERB’S EXCELLENT ADVENTURE

PAARD VAN TROJE PRINSEGRACHT 12, DEN HAAG www.paard.nl

VRIJDAG 2 MEI LISA & THE LIPS Rock/Souldame bekend van Basement Jaxx’‘Good Luck’ en The Bellrays is terug met een grote dosis soul en funk.

KLEINE ZAAL 21:00 € 10 / € 8 (V.V.K.)

KLEINE ZAAL 19:30 € 12,50

ZATERDAG 03 MEI AANDACHTSTREKKER

GROTE ZAAL 23:00 € 12,50 / € 12,50 (V.V.K.)

VRIJDAG 09 MEI JORIS LINSSEN & CARAMBA Prachtige, akoestische muziek. Originele teksten. Feestnummers waar de spetters van afvliegen en Nederlandse luisterliedjes om kippenvel van te krijgen en een traantje bij weg te pinken. Dat is Caramba, de band rondom zanger en tv-presentator Joris Linssen. KLEINE ZAAL 20:30 € 15 / € 12,50 (V.V.K.)

ZATERDAG 3 MEI THE HANDSOME FAMILY Mooie sprookjescountry uit de Verenigde Staten. KLEINE ZAAL 19:30 € 10

THE RESIDENTS Al 40 jaar in mysterie gehulde avant-garde. GROTE ZAAL 19:30 € 27,50 DONDERDAG 8 MEI TRIBUTE2BOBMARLEY DOOR ROOTSRIDERS GROTE ZAAL 19:30 € 15

TRAUMAHELIKOPTER Onvervalste mix van garage, grunge en punk. KLEINE ZAAL 19:30 € 10

ZATERDAG 10 MEI P3 TRIBUTE NIGHT

KLEINE ZAAL 21:00 € 8 / € 6 (V.V.K.)

VRIJDAG 16 MEI BOB COLORBAND, WIPNEUS & PIM + DE CLIP CLUB. GROTE ZAAL 21:00 € 17,50 / € 15 (V.V.K.) THE WATCH (IT) PLAYS GENESIS. KLEINE ZAAL 21:00 € 17,50 / € 12,50 (V.V.K.)

DONDERDAG 05 JUNI JO HARMAN (UK) & SUPPORT Jo Harman is een van de snelst rijzende sterren in de Britse popmuziek. De jonge blonde zangeres maakt popsongs die ook liefhebbers van pure blues en soul kunnen waarderen.

KLEINE ZAAL 21:00 € 17,50 / € 12,50 (V.V.K.)

VRIJDAG 23 MEI DE RÈGÂHS Albumpresentatie van Haagse Flamengo groep GROTE ZAAL 19:30 € 10

CUSTOMS + THE SEDAN VAULT Belgische postpunk met nieuw album dansbaarder dan ooit KLEINE ZAAL 19:30 € 11

HYPERSONIC Dancenacht met Shifted en Heiko Laux. GROTE ZAAL 23:00 € 14 / € 11 (V.V.K.)

ZATERDAG 24 MEI STANLEY JORDAN Amerikaanse jazzvirtuoos op gitaar en piano na 25 jaar in Nederland GROTE ZAAL 19:00 € 30

AUTOMATIC SAM + BATTLES OF 1977 Rauwe rock ‘n roll van Automatic Sam en melodische punk van Battles of 1977(Rudeboy). KLEINE ZAAL € 11,50

MAANDAG 26 MEI YOUNG THE GIANT Amerikaanse indierock bekend van ‘My Body’ en ‘Apartment’. GROTE ZAAL 19:30 € 18

VRIJDAG 9 MEI CLAN OF XYMOX Nederlandse grondleggers van de darkwave. KLEINE ZAAL 19:30 € 15 DEWOLFF GROTE ZAAL 19:30 € 17,50

GROTE ZAAL 23:00 € 12,50 / € 7,50 (V.V.K.)

WOENSDAG 14 MEI LAKE STREET DIVE Jazzy popband met soulvol randje ging viral met Jackson 5’s ‘I Want U Back’.

ZATERDAG 21 JUNI 40UP GROTE ZAAL 21:00 € 16,50 / € 12,50 (V.V.K.) ZONDAG 22 JUNI DILANA SMITH + ANOUK TRIBUTE KLEINE ZAAL 21:00 € 15 / € 10 (V.V.K.) VERWACHT

05 SEP DE DIJK 05 OKT COLIN BLUNSTONE BAND (UK) 18 OKT DIRTY DADDIES & WE ALL LOVE 80S 90S 00S

GROTE ZAAL 19:30 € 12,50

DONDERDAG 22 MEI BLØF GROTE ZAAL 19:30 € 30 RIGBY + ED STRUIJLAART Nederlandse pop­ rockband bekend van ‘One Song’ en ‘Earth Meets Water’. KLEINE ZAAL 19:30 € 10

LIMBURGZAAL 20.30 €29,25

ZONDAG 11 MEI MOSS Ambachtelijke en eigenzinnige indierock 20:30 € 15

ZATERDAG 17 MEI RODRIGO Y GABRIELA Mexicaanse gitaarvirtuozen. PARADISO 19:30 € 28,50 ZONDAG 19 MEI JAGWAR MA + ROOSEVELT Psychedelische pop.

TOLHUISTUIN (ZAAL) 20:30 € 15

MAANDAG 26 MEI MANIC STREET PREACHERS PARADISO 19:30 € 30

VRIJDAG 16 MEI BARRELHOUSE 40 JAAR Blues, country, rock en jazzformatie viert jubileum.

KLEINE ZAAL 20:00 € 12,50 / € 8,50 (V.V.K.)

ZATERDAG 5 JULI THE CRIMSON PROJEKCT (UK)

PARADISO 18:30 € 20 / € 35 (PPT)

ZONDAG 25 MEI SON LUX Electronisch getinte kamerpop, bevriend met Sufjan Stevens

KLEINE ZAAL 19:30 € 10

VRIJDAG 06 JUNI DE FAMILIEBAND

LIMBURGZAAL 20.30 €22,50

PARADISO KLEINE ZAAL 20:00 € 12

DONDERDAG 15 MEI BOB WAYNE Verhalende Country en rockabilly voorzien van een rauwe stem.

ZATERDAG 17 MEI SYMPHONIC JUNCTION #6: MY BRIGHTEST DIAMOND & RESIDENTIE ORKEST Pop en klassiek fuseren tot Indie Classic in een ontmoeting tussen Shara Worden(MBD) en André de Ridder(RO). GROTE ZAAL 20:00 € 17,50 ZONDAG 18 MEI PUUR GELUL Zinloos verbaal geweld door o.a. Freek de Jonge, Dolf Jansen en Hugo Borst.

ZATERDAG 24 MEI TANGO BRUTAL MET CAREL KRAAYENHOF

WOENSDAG 21 MEI AMERICAN AUTHORS Bekend van ‘Best day of my life’. BITTERZOET 21:00 € 12 VRIJDAG 23 MEI THE CROOKES Aanstekelijke Britpop.

KLEINE ZAAL 19:30 € 10

Jo Harman

VRIJDAG 9 MEI LONDON CALLING: JUNGLE, WOLF ALICE, HOSPITALITY, THE TROUBLE WITH TEMPLETON, ROYAL BLOOD, BOHICAS, THE NEIGHBOURHOOD E.A.

LIMBURGZAAL 20.30 €25

PARADISO 20:30 € 30

BEUKGEVAAR 3 YEARS ANNIVERSARY Dancenacht Met Nexes, Chrome en Hellter Skellter.

GROTE ZAAL 19:30 € 17,50

TOLHUISTUIN (ZAAL) 19:00 DACGTICKET € 15 (WOENSDAG) / € 12,50 INCL. LIDM. (DONDERDAG)

www.limburgzaal.nl

ZATERDAG 17 MEI THE CLASSIC ROCK SHOW (D)

MAANDAG 19 MEI MICHAEL FRANTI & SPEARHEAD + CELINE CAIRO Grote, vriendelijke, positieve reus.

KLEINE ZAAL 19:30 € 15

JAN JAAP VAN DER WAL

www.paradiso.nl

WOENSDAG 7 MEI & DONDERDAG 8 MEI LONDON CALLING: YOUNG & SICK, KLAXONS, EAST INDIA YOUTH, GLASS ANIMALS, DEATH VESSEL E.A.

PARKSTAD BURG. VAN GRUNSVENPLEIN 145, HEERLEN

PARADISO 19:30 € 14

ZATERDAG 10 MEI KYPSKI & MATANGI STRING QUARTET DJ en strijkorkest slaan handen ineen.

KLEINE ZAAL 19:30 € 15

PARADISO WETERINGSCHANS 6-8, AMSTERDAM

VRIJDAG 30 MEI WOUTER HAMEL Sprankelende jazzy pop. Young The Giant DONDERDAG 29 MEI MICAH P HINSON + MARCO Z ‘Violent country’ door talentvolle Amerikaanse singer-songwriter

KLEINE ZAAL 19:30 € 13

SPLENDID Haagse feestformatie brengt popmuziek met knipoog naar reggae en hiphop GROTE ZAAL 19:30 € 12,50

VRIJDAG 30 MEI T/M ZONDAG 1 JUNI SNIESTER Gratis toegankelijk festival met o.a. The Elwins, Brother & Bones, Hallo Venray, The Meteors, The Deaf. GROTE MARKT GRATIS VERWACHT

04 JUN 05 JUN 16 JUN 04 JUL 02 OKT

WOVENHAND LOS VAN VAN PETE MURRAY VALERIE JUNE THE FRAY

PARADISO 19:30 € 15

ZATERDAG 31 MEI HUNTING THE ROBOT Jonge Afro-indiepopband. PARADISO KLEINE ZAAL 20:00 10 INCL. DAGLIDM. VERWACHT

01 JUNI THE TRAVOLTAS + THE APERS 02 JUNI HEADPHONE 03 JUNI FLYING LOTUS, CAPTAIN MURPHY & THUNDERCAT 04 JUNI CHROMEO 11 JUNI GRAHAM PARKER & THE RUMOUR 12 JUNI UNTERWELTEN / NICK MULVEY @ BITTERZOET 15 JUNI PETE MURRAY + TIM AKKERMAN 18 JUNI BLONDIE - 40TH ANNIVERSARY 19 JUNI VANESSA PARADIS 25 + 26 JUNI EELS @ HET CONCERTGEBOUW

ZATERDAG 13 SEPTEMBER KAISER CHIEFS (UK) LIMBURGZAAL 20.30 €29

The Crimson Projekct

ZATERDAG 27 SEPTEMBER GIGS! Met o.a. Tangarine, Tim Knol, Kraak & Smaak en Admiral Freebee ALLE PODIA 19.00 €35

ZONDAG 4 OKTOBER DE DIJK

LIMBURGZAAL 20.30 €27

ZATERDAG 1 NOVEMBER LEVEL 42 (UK)

LIMBURGZAAL 20.30 €31,50

WOENSDAG 5 NOVEMBER SPYRO GYRA (USA) LIMBURGZAAL 20.30 €26,25

VRIJDAG 14 NOVEMBER CARO EMERALD

LIMBURGZAAL 20.30 €39,50

ZATERDAG 22 NOVEMBER TOMMY EMMANUEL (AUS) RABOZAAL 20.00 V.A. €21,25

MAANDAG 09 FEBRUARI 2015 JOAN ARMATRADING (UK) RABOZAAL 20.00 V.A. €21,25


MUSIC & SEX ACCORDING TO MR. PAUL: ‘Dansmuziek hoort geil te zijn’ COLUM

N

LIVETIP!

ROOSMARIJN REIJMER © Dirk Wolf

Muziek, en dan in het bijzonder dansmuziek, is altijd onafscheidelijk geweest van sex. Julia Lee had het in the 40’s al over haar ‘King size Papa’, Lucille Bogan wanted to ‘shave em dry’, Howlin’ Wolf likte op een niet mis te verstane manier de nek van zijn gitaar, Elmore James speelde slidegitaar met een dildo. Allemaal niet zo’n probleem, ze waren immers zwart en dus toentertijd totaal ongevaarlijk. Tot een zekere Elvis Aaron Presley, een blanke jongen uit Memphis, ‘obscene’ bewegingen met zijn heupen begon te maken tijdens zijn concerten. Moraalridders en beschermers van de goede zeden op hun achterste poten, vrouwen maakten over het algemeen minder bezwaar. En nu is er heel de heisa rond Destiny Hope Cyrus, die al eens een twerkje opvoert of ‘French Kisst’ met een eenhoorn (wie doet dat nu niet, heel af en toe?) en een (overigens mooie) clip maakt waarin ze naakt doch kuis & kunstig op

een Wrecking Ball zit te schommelen. Of ze steekt ‘spontaan’ op één of andere award een jointje op, gewoon een beetje kattenkwaad. Totaal onschuldig. (God zij dank dat ik niet bekend was in mijn wildere jaren, en dat er toen nog geen iPhones bestonden. Ik hoef hier hopelijk geen tekening bij te maken). Wie is er eigenlijk, buiten Billy Ray Cyrus zijn ‘achy Breaky Heart, na meer dan een halve eeuw rock & roll nog gechoqueerd van een nippleslip, van twerken of wat dan ook? Na de French Kiss van Madonna met Britney, na de masturbatieact van Madonna tijdens haar concerten, na de zoveelste stunt van Lady Gaga. En laten we wel wezen: dansmuziek hoort geil te zijn, of het nu rock & roll of popmuziek is. Er is al zo weinig rebellie. Zoals une grand dame ooit zei : ‘Let’s give them something to talk about’. Dus heb ik besloten, ik kan helaas alleen voor mezelf spreken, om me te bekwamen in het

twerken en Elvis-heupbewegingen (met eventueel als encore een ‘Mr. Paul’s Neck Lick Act’) teneinde die moves tijdens Triggerfinger-concerten te gebruiken. Ik vind trouwens dat Ruben al vrouwelijke aandacht genoeg krijgt, en volgens onze manager Eric zijn er studies die de efficiëntie en het effect van die moves op het andere geslacht staven. Werk aan de winkel dus! En zoals Miley Destiny Hope herself zegt: ‘Nobody cares about the man behind the booty, they only care for the one that’s shaking it’. Beter verzin ik het zelf niet. Nee, alle gekheid op een stokje. Aan alle fatsoensrakkers, mannelijk en vrouwelijk: hou die vermanende vingertjes voor écht serieuze zaken. (En oefen gitaar, dan dienen die vingertjes tenminste nog voor iets.) It’s only rock & roll and most of the people like it. No harm done.

Wat van ver komt, is lekker. Chet Faker komt uit Australië, dat lijkt me wel ver genoeg niet? Die naam, hoe belachelijk ook, is een opzettelijke hommage aan Chet Baker zijn kenmerkende intieme manier van zingen. Chet Faker samplet alle muziekstromingen, maar vooral rustige soul en dance aan elkaar met een intiem en soms verontrustend resultaat. Op South By South West afgelopen maart heb ik hem een totaal ongeïnteresseerd publiek aan zijn voeten zien vallen. Alleen al voor die skills zou je moeten gaan kijken, maar zijn stem maakt het optreden compleet.

Live: 03-5 Paradiso, Amsterdam • 29-5 Dauwpop, Hellendoorn • 13-7 Bospop, Weert Miley Cyrus live: 02-05 Ziggo Dome, Amsterdam

Live: 02-05 Bitterzoet, Amsterdam 15-08 Lowlands, Biddinghuizen

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA MEI 2014

PATRONAAT ZIJLSINGEL 2, HAARLEM www.patronaat.nl

ZATERDAG 24 MEI DEWOLFF + BLOYATOP In 2009 kwam het debuutalbum Strange Fruits And Undiscovered Plants uit van DeWolff, dat bestaat uit de gebroeders Pablo en Luka van der Poel en Robin Piso. Sindsdien is de band een begrip in Nederland. Een schreeuwend hammondorgel, vette, krijsende gitaren, en rauwe, soulvolle zang, doet ons denken aan bands als Led Zeppelin, Cream, Pink Floyd en Deep Purple. Het voorprogramma wordt verzorgd door het (blues)rocktrio BloYaTop. PATRONAAT 19:00 € 17,50 (EX. FEE)

DeWolff

MAANDAG 26 MEI MOTORPSYCHO De uit Trondheim (Noorwegen) afkomstige band werkt met hoge productiviteit aan een indrukwekkend repertoire. De heren weten het niet alleen spannend voor hen zelf te houden maar zeker ook voor hun publiek. De muziek kan worden omschreven als psychedelische rock, met uit heavy metal, jazz, acid en avant-garde afkomstige elementen. Er is ruimte voor improvisatie en experimenten en deze combinatie zorgt ervoor dat Motorpsycho een van meest avontuurlijke rockbands van de afgelopen 25 jaar is.

VRIJDAG 06 JUNI INTERGALACTIC LOVERS Intergalactic Lovers, wat een prachtige naam voor een avonturenreeks. Het begint zo: vier jeugdvrienden maken een plaat met de zuiverste popmuziek. De radio draait de nummers en ze worden gevraagd tot in Texas en Toronto toe. Hun eerste plaat haalt goud en ze verkopen hun favoriete concertzalen uit. De tweede plaat, Little Heavy Burdens, is volgens de groep ‘atmosferisch, catchy, melancholisch en therapeutisch.’ Opgeteld is dat dus ‘tijdloos’. De toekomst wordt lang. 

PATRONAAT 19:00 € 10,- (EX. FEE)

ZATERDAG 19 JULI PATRONAAT PRESENTEERT WILL AND THE PEOPLE (SPECIAL ACOUSTIC SHOW) IN CAPRERA De Britse band Will and the People geeft een speciale akoestische show op een bijzondere locatie: Openluchttheater Caprera. Met Lion In The Morning Sun scoorden ze een gigantische hit en stuiterden in 2012 alle festivals af in Nederland. Afgelopen jaar stond de band in een uitverkocht Patronaat. Op dit moment is de band bezig met hun derde album dat Whistleblower gaat heten. Reken maar dat ze deze dag een aantal nummers van dat album gaan spelen. OPEN-

hebben. Breekbaar, betoverend en fragiel, maar net zo makkelijk bombastisch en vol dramatiek. Afgelopen jaar was het tien jaar geleden dat haar debuutalbum, Spending Time With Morgan, verscheen. Om haar jubileum te vieren verscheen Songs 2003-2013, een verzamelalbum met 32 van haar mooiste liedjes. OPENLUCHTTHEATER CAPRERA, BLOEMENDAAL 19:30 € 25,- (EX. FEE)

WOENSDAG 30 JULI PATRONAAT PRESENTS FAT FREDDY’S DROP ON THE BEACH Fat Freddy’s Drop komt naar Nederland voor een exclusieve show. De zomerse soul-dub sound met dansbare techno groove van het Nieuw-Zeelandse collectief is een regelrechte feestgarantie en daarom presenteert Patronaat deze liveshow bij de Bloemendaalse strandclub Woodstock69. De deuren gaan open om 15.00 uur, waarna dj’s en voorprogramma de temperatuur opvoeren voor de liveshow van Fat Freddy’s Drop, later op de avond. STRANDCLUB WOODSTOCK69, BLOEMENDAAL 15:00 € 32,50 (EX. FEE)

PATRONAAT 19:30 € 10,- (EX. FEE))

DINSDAG 22 JULI PATRONAAT PRESENTEERT JOHN GRANT IN CAPRERA John Grant brak in 2010 door met zijn debuutalbum, Queen Of Denmark. Afgelopen jaar keerde hij terug met een nieuw album, Pale Green Ghosts, dat werd opgenomen in IJsland en bevat gastbijdrages van Sinéad O’Connor. Met zijn diepe stemgeluid, die immense emoties oproept, weet John zijn publiek muisstil te krijgen. OPENLUCHTTHEATER CAPRERA, BLOEMENDAAL 19:30 € 20,- (EX. FEE)

Brother & Bones

WOENSDAG 23 JULI PATRONAAT PRESENTEERT ANE BRUN IN CAPRERA Op woensdag 23 juli presenteert Patronaat de Noorse singer-songwriter Ane Brun in Openluchttheater Caprera te Bloemendaal. Gepassioneerd en vol overgave speelt én zingt Ane Brun haar liedjes die vaak een donker randje

21:30 € 10

DONDERDAG 1 MEI JACQUELINE GOVAERT + ORLANDO 21:30 € 12,50

ZATERDAG 3 MEI SKY PILOTS Klinkt als: The Stones is hun jonge jaren. 21:30 € 8 DINSDAG 6 MEI KAKKMADDAFAKKA Klinkt als: Het jongere broertje van The Whitest Boy Alive. WOENSDAG 7 MEI AIDAN KNIGHT + LEIF VOLLEBEKK Klinkt als: Een ingetogen versie van Mumford & Sons.

LUCHTTHEATER CAPRERA, BLOEMENDAAL 19:00 € 19,50 (EX. FEE)

Will and the People

www.rotown.nl

ZATERDAG 25 APRIL KONINGSDAG: GALLOWSTREET + SMALL TIME CROOKS + BROKEN BRASS ENSEMBLE Klinkt als: Vanaf 15.00 uur Koningsdag vieren met uitzinnig muziek-extravaganza. 15:00 GRATIS MAANDAG 28 APRIL MINOR ALPS Klinkt als: Samenwerking Matthew Caws (Nada Surf) & Juliana Hatfield.

MAASSILO 20:30 € 14

21:30 € 8

PATRONAAT 20:00 € 20,- (EX. FEE)

VRIJDAG 30 MEI BROTHER & BONES De vijfkoppige Londense band Brother & Bones stond eerder al in het voorprogramma van grote namen als Ben Howard, Boy and Bear en The Boxer Rebellion. Ze brengen melodieuze folkrock en zijn energiek, krachtig en dynamisch. Mede dankzij de prachtige en indrukwekkende vocale omlijsting, verzorgd door de charismatische frontman Rich Thomas, klinkt de muziek bovendien meeslepend, emotioneel en intens.

ROTOWN NIEUWE BINNENWEG 19, ROTTERDAM

Fat Freddy’s Drop DONDERDAG 28 AUGUSTUS PATRONAAT PRESENTEERT BLAUDZUN + KLARÄLVEN IN CAPRERA Onder de titel ‘The Promising Moon’ doet Blaudzun deze zomer drie sfeervolle optredens in verschillende amfitheaters in Nederland. Dit intieme concert vindt plaats onder de sterrenhemel van Bloemendaal. Blaudzun neemt zijn 9 koppige band mee. Het voorprogramma is Klarälven, een nieuw project van o.a. Moss drummer Finn Kruijning en zangeres Leine. OPENLUCHTTHEATER CAPRERA, BLOEMENDAAL 19:30 € 24,- (EX. FEE) VERWACHT

30 MEI 28 JUN 18 JUL 09 AUG 29 NOV

KRAAK&SMAAK BAAUER 65DAYSOFSTATIC POKEY LAFARGE IN CAPRERA KENSINGTON

DONDERDAG 8 MEI MENACE BEACH Klinkt als: Britse ‘supergroep’ doet nineties alternative. 21:30 € 8 ZATERDAG 10 MEI WAU Y LOS ARRRGHS!!! + THE SPAZZYS Klinkt als: Rotterdam Riot #2 met twee dagen de beste punk, garage en rock ’n roll. 20:30 € 10 ZONDAG 11 MEI MADS LANGER Klinkt als: Milow, James Morrison, Amos Lee. 21:30 € 10 WOENSDAG 14 MEI JETT REBEL 21:30 € 10 DONDERDAG 15 MEI YELLOW OSTRICH Klinkt als: Local Natives, Givers, The Dodos. 21:30 € 8 DINSDAG 20 MEI THE AMAZING SNAKEHEADS Klinkt als: Jon Spencer Blues Explosion, Murder City Devils, Grinderman. 21:30 € 8 WOENSDAG 21 MEI SIX60 Klinkt als: Het Nieuw-Zeelandse antwoord op Rudimental. 21:30 € 11 DONDERDAG 22 MEI SCOTT & CHARLENE’S WEDDING Klinkt als: Pavement, The Velvet Underground, The Growlers. 21:30 € 9 DINSDAG 27 MEI TOGETHER PANGEA Klinkt als: Black Lips, FIDLAR, Mikal Cronin. 21:30 € 9 WOENSDAG 28 MEI POPQUIZ MARATHON Klinkt als: Legendarische popquiz in marathon vorm. 20:00 € 20 (PER TEAM)

ZATERDAG 31 MEI THE DELTA RIGGS Klinkt als: Ex-Wolfmother toetsenist met eigen 70’s rockband. 21:30 € 8


THOMAS AZIER

LIVEGUIDE.NL MEI 2014 PAGINA 13

Muzikale nomade

“Het was een natuurlijke drang die me aanspoorde om te vertrekken”, zegt Thomas Azier, gehuld in een leren jack en met oorbel in het linkeroor. Vanuit zijn hoofdhuid bedekken blonde lokken een opscheertje dat door een random uitheemse kapper tot magnum opus gekroond zou worden. “Ik wilde iets vertellen, maar had voor mijn gevoel nog helemaal geen verhaal, weet je?” Tekst: Thomas van Waardenburg Afkomstig uit Nijeberkoop, een Fries dorpje met een stuk of 350 inwoners (de gepensioneerde roofkatten meegerekend), voelde wereldburger Thomas Azier zich een vreemde eend in de bijt. De vegetariër had een honger naar vernieuwing die ontembaar was voor zijn leefomstandigheden. “Maar ik ben geen boze expat! Nederland voelt zeker nog als mijn land. Ik moest voor mijn gevoel alleen echt in het diepe worden gegooid. Dat kan niet in Nijeberkoop.” De toentertijd negentienjarige Azier studeerde zo snel mogelijk af aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Daarna was het liever een kwestie van dagen dan weken voordat hij zijn biezen kon pakken om naar Berlijn te verhuizen. “Met een flinke dosis naïviteit”, geeft hij achteraf toe. Een logisch gevolg van emigratie, dat inzicht. “Dat het zo’n impact op je heeft, is juist iets waar je vanzelf achter moet komen. Ik wist zeker dat ik in

Berlijn de discipline en inspiratie kon vinden om de artiest te worden die ik wil zijn.” SOCIALE EINZELGÄNGER Berlijn bleek inderdaad de perfecte setting voor de zanger om op te bloeien. In de geroemde elektronische muziekscene van die stad kon hij zijn contactenlijst flink uitbreiden. Ondertussen begon ook zijn eigen visie vaste vormen te krijgen. “Ik was erg op zoek naar schoonheid in kunst. Dat had ik zo lang gemist in wat er om me heen gebeurde. Tegelijkertijd wilde ik ook echt graag iets nieuws maken. Daarom moest ik eerst alle regels leren voordat ik ze kon breken.”

‘MIJN MUZIEK VERGT VEEL AFZONDERING VAN DE BUITENWERELD’. De zoektocht naar vernieuwing en romantiek werd vooral gevonden in zijn Berlijnse vertrek. Met de geïmproviseerde akoestiek die vier muren, een bed en een computer bieden, produceerde Azier zijn eerste EP’s Hylas 001 en Hylas 002. “Ik kon me wekenlang afsluiten van de rest van de wereld. In zo’n grote stad ben je überhaupt al een anoniem wezen. Dat was echt nodig voor het creatieve proces. Niet dat ik geen sociaal mens ben, ofzo”, voegt hij snel toe. “Integendeel zelfs. Maar ik kan wel echt genieten van het alleen zijn. De muziek die ik maak, vergt voor mijn gevoel veel afzondering

van de buitenwereld. Juist op die manier kan ik uiteindelijk beter communiceren met de luisteraar”, verklaart de sociale einzelgänger. DE BOHEMIEN Het succes van de eerste EP’s en het album hebben heel wat buitenlandse deuren voor de muzikant opengezwaaid. Inmiddels is de Duitse hoofdstad zelfs niet meer de locatie waar hij het meest te vinden is. “Ik ben natuurlijk nog regelmatig in Berlijn; mijn studio staat daar. Maar nu zit ik al weer een tijdje in Parijs”, verklapt hij. De stad van de romantiek lijkt momenteel de beste trillingen te bevatten voor de bohemien. “Er is hier in Parijs zo’n ontzettend bruisende muziekscene! Ik ontmoet steeds meer mensen met wie ik plannen maak voor samenwerkingen. Misschien nog wel meer dan in de afgelopen vijf jaar in Berlijn.” Het zijn niet alleen muzikanten die naar een gaatje in zijn agenda vissen. Ook de modewereld blijkt geïnteresseerd in de popverschijning. “Dat klopt. Ik word best vaak gevraagd voor fotoshoots. Sommige doe ik wel, andere ook weer niet”, komt het redelijk hautain uit zijn mond. Hij legt uit dat mode niet per se een nieuwe ambitie is. “Het is eigenlijk vooral lol, meer niet. Ik wil ervoor waken dat mijn muziek opeens een bijzaak

of modeaccessoire wordt. Natuurlijk is het belangrijk dat je een ‘brand’ maakt van jezelf, maar mijn grootste doel is om een oprechte boodschap te behouden.” OVERKILL Vandaar dat het 26-jarige talent steeds vaker een rol speelt achter de schermen bij andere artiesten. “Ik maak op dit moment muziek met jonge gasten die toffe shit maken. Zo ben ik vroeger ook in aanraking gekomen met Stromae en Woodkid en kijk hoe goed zij het nu doen!”, grapt hij. “Nee, maar serieus: er is nu zo’n grote overkill aan shit in muziek. Ik wil juist proberen om met een nieuwe golf artiesten door die bubbel te prikken. Terug naar de boodschap, maar met twee benen in de toekomst.” Het verhaal waar Azier in Berlijn naar op zoek was, lijkt tot een einde gekomen. Hij heeft de artiest in hem gevonden en naar de voorgrond gebracht. Met twee EP’s, een debuutalbum en Europese bekendheid op zak, gaat hij op zoek naar het volgende avontuur. Parijs, wellicht? Nee. Het echte vervolg op de sage van Thomas Azier moet veel verder weg beginnen. “Ik speel met het idee om mijn nieuwe plaat in Rusland te maken. Ik lees veel over Moskou en dat lijkt me een inspirerende plek voor muzikanten.”

Live: 13-05 Melkweg, Amsterdam • 14-05 Doornroosje, Nijmegen • 15-05 Vera, Groningen • 08-06 Vestrock, Hulst • 05-07 Festival DeBeschaving, Utrecht Klinkt als: lieflijke, donkere synthpop

© Lars Janssen


DE LIVEGUIDE.NL FANBOY-KWIZ © Bram Mulle r

1. PETER, LATEN WE SIMPEL BEGINNEN. VOLGENS DE EERSTE ZIN VAN DE TRACK STRONG UIT 1998 RUIKT ROBBIES ADEM NAAR DUIZEND…? “Ehh, oké. Lekkere wijven?” Fout. Het antwoord is ‘fags’. Waar ruikt jouw adem naar? “Naar één lekker wijf, haha!” 2. HOEVEEL UFO’S HEEFT ROBBIE IN ZIJN LEVEN GEZIEN? “Eén.” Oef, bijna! Het zijn er drie. En jij? “Nul, maar ik denk wel dat er iets ‘out there’ is. Als je ziet hoeveel dingen die vroeger futuristisch waren nu werkelijkheid zijn, verbaast het mij niet als er buitenaardse wezen zijn. Of we ze ooit ontmoeten is een tweede.” 3. WELK BEATLESLIED HEEFT ROBBIE WILLIAMS ALS TRAMPSTAMP? “Helter Skelter, ofzo?” Helaas! Het is All You Need Is Love. Welke zet jij op je onderrug? “Ik zou sowieso niet zo’n tattoo

nemen, en die van Robbie Williams al helemaal niet. Prima nummer hoor, maar het doet me te veel denken aan Robert ten Brink, haha!” 4. VOLGENS EEN INTERNETMYTHE DEED ROBBIE VROEGER IN PUBS NOGAL VREEMDE DINGEN VOOR GELD. WAT ZOU DAT ZIJN GEWEEST? “Strippen? Nee, dat is niet raar genoeg. Ik pas.” Huisdieren eten moest het zijn. Redelijk vreemd, nietwaar? “Ja, dat zou ik zeker niet doen. Het gekste wat ik ooit heb gedaan was striptafelvoetbal, maar eigenlijk doe ik met Peter Pan Speedrock al genoeg vreemde dingen in pubs voor geld, haha!” 5. ROBBIE WILLIAMS HEEFT TOEGEGEVEN VAN NATURE EEN … TE ZIJN? “Een naaktloper? Nudist?” Gek genoeg het juiste antwoord! Wat ben jij eigenlijk van nature? “Mezelf. Ik heb totaal geen onderdrukte gevoelens.”

17% FANBOY 6. MET WELK RECORD STAAT ROBBIE WILLIAMS IN HET GUINNESS BOOK? “Vast iets met ‘de meeste nummer 1 hits in Engeland?’” Nope, dat record heeft Elvis nog stevig in handen. Voor Robbies tournee in 2006 werden 1,6 miljoen kaarten in 24 uur verkocht. Met welk record wil jij de geschiedenisboeken halen? “Met Peter Pan Speedrock meer shows spelen dan de Ramones! Hun totaal van 2238 concerten willen we overtreffen. We hebben straks onze 1805e show in Duitsland. Met het aantal shows dat we per jaar hebben, moet het in iets van vier jaar te doen zijn.”

Peter Pan Speedrock live: 03-05 Surrender

01-08 Geuzenpop, Enschede • 30-08 Rock op

Hrieps, Grijpskerke • 17-05 Baroeg, Rotterdam

Brink Festival, Annen • 19-09 Odeon, Veldho-

Robbie Williams live: 04-05 Ziggo Dome, Amsterdam

• 18-05 Melkweg, Amsterdam • 07-06 Vestrock,

ven • 09-10 Luxor Live, Arnhem • 10-10 Vera,

05-05 Ziggo Dome, Amsterdam

Hulst • 05-07 MadNes Festival, Ameland •

Groningen

PRESENTED BY

Check nu onze netwerken via de nieuwe website

www.citydogs.nl

WEEKEND TICKETS €119 3-DAY CAMPING €20 DAY TICKETS €64 ALL TICKETS BESTKEPTSECRET.NL EX. SERVICE FEES

LOUDMOUTH.NL

Indoor promotie en distributie


LIVEGUIDE.NL MEI 2014 PAGINA 15

Voor Customs is het Nederlandse livecircuit een Hole In The Market. Dit voorjaar geven de Vlamingen hier namelijk liefst negen shows! Het moet toch niet veel gekker worden met die Belgen, al vindt de proper in het pak gestoken zanger/gitarist Kristof Uittebroek het juist wel schoon zo. Tekst: Sven Bersee

Entertainen met inhoud WAT ZIJN JULLIE ERVARINGEN MET DE DOUANE? “Ehhh, voorlopig hebben we daar geen enkele ervaring mee.” WAAROM HETEN JULLIE DAN CUSTOMS? “De band is naar een andere betekenis van het woord vernoemd: zeden en gewoonten. Ik kwam dat ooit tegen in een honderd jaar oud Engels boek. Dat ging over een commissie die in koloniale tijden het oerwoud van Congo binnendrong om te onderzoeken welke volkeren daar te vinden waren en wat hun gewoonten en zeden waren. Ik vond dat bij onze muziek passen, want die gaat over het constante verschuiven van wat wij normaal vinden. We zijn altijd aan het observeren en het beschrijven wat er gebeurt. Alles verandert en je moet daarin mee.”

Live: 09-05 Melkweg, Amsterdam • 21-05 Merleyn, Nijmegen • 22-05 Effenaar, Eindhoven • 23-05 Paard van Troje, Den Haag • 30-05 Gebouw -T, Bergen op Zoom • 06-06 Metropool, Hengelo Klinkt als: zwart-

© Melissa Houben

galligheid met een positieve vibe

ZIT IN HET NUMMER GIMME ENTERTAINMENT EEN ZEKERE DUBBELZINNIGHEID? “Zeker. Over entertainment wordt snel neerbuigend gedaan. Iets kan entertainend zijn, maar tegelijk ook echt inhoud hebben. Die twee kenmerken sluiten elkaar niet uit. Ik merk in recensies dat catchyness bijna als een negatief kenmerk van muziek wordt gezien.

Als iets vlot in het oor klinkt, wordt verondersteld dat er iets mis mee is. Daar ben ik het helemaal niet mee eens! Dat is juist één van de moeilijke dingen van het maken van muziek.” JULLIE COVERDEN LET’S GO CRAZY VAN PRINCE IN DE VLAAMSE TV-SHOW CAFÉ CORSARI. WAAROM PRINCE? “Dat sluit aan bij ons vorige onderwerp. Hij is een van de beste nog levende entertainers op de poppodia die tegelijk in artistiek opzicht enorm veel mensen heeft beïnvloed. Naar Prince kijken wij als muzikanten heel erg op.” FREDDY MERCURY IS OOK EEN INSPIRATIEBRON VOOR JOU. NET ALS PRINCE EEN NOGAL EXCENTRIEKE FIGUUR... “Het is geen toeval dat ik die twee ertussenuit haal. Er zijn veel gelijkenissen. Op de basisschool sprongen zij er waarschijnlijk al uit. Zoiets moet aanwezig zijn bij een echte ster. Gelukkig zat ik niet bij hen in de klas, want dat zijn zo aanwezige persoonlijkheden dat je sterk moet zijn om daarnaast nog op te vallen. Ik ben zelf de frontman van een band. Dat bewijst wel dat ik zelf ook graag opval.”

LIVEDATA VAN DE NEDERLANDSE PODIA MEI 2014

TIVOLI VREDENBURG

VREDENBURGKADE 11, UTRECHT www.tivolivredenburg.nl

VRIJDAG 2 MEI AN ACOUSTIC EVENING WITH BEN HARPER GROTE ZAAL UITVERKOCHT

ZATERDAG 3 MEI PAOLO NUTINI RONDA UITVERKOCHT VRIJDAG 16 MEI DEUS GROTE ZAAL UITVERKOCHT ZATERDAG 17 MEI BLØF RONDA UITVERKOCHT ZONDAG 25 MEI JEFF BECK RONDA € 39 WOENSDAG 28 MEI POPQUIZ MARATHON UTRECHT PANDORA € 20

DONDERDAG 29 MEI WOUTERHAMEL PANDORA € 15 DONDERDAG 29 MEI GRACELAND PRESENTS: ELVIS PRESLEY ON STAGE VREDENBURG LEIDSCHE RIJN V.A. € 39 VRIJDAG 30 MEI YOUNG THE GIANT RONDA € 17,50 VRIJDAG 30 MEI VUNZIGE DEUNTJES PANDORA € 10 ZATERDAG 31 MEI GREGORY PORTER & METROPOLE ORKEST RONDA UITVERKOCHT

ZATERDAG 31 MEI ADEPT: BODDIKA (UK), MAKAM, U KNOW & THE DRILL, SAMUEL DEEP PANDORA € 12,50 WOENSDAG 4 JUNI BRAINFEEDER PRESENTS FLYING LOTUS, CAPTAIN MURPHY & THUNDERCAT RONDA € 19 DONDERDAG 5 JUNI KARNIVOOL RONDA € 17,50 DONDERDAG 5 JUNI SLINT PANDORA € 21 VRIJDAG 6 JUNI CLUB RIVIÈRA: MICHEL DE HEY, HOMEWORK, FLORINSZ JANVIER B2B DENNIS WILLIAMS RONDA € 5

ZATERDAG 7 JUNI SINGLEFEESTJE PANDORA € 9 ZONDAG 8 JUNI ED KOWALCZYK PERFORMS THROWING COPPER RONDA € 35

DINSDAG 10 JUNI SOUNDGARDEN RONDA € 55 WOENSDAG 11 JUNI MEGADETH RONDA € 35 ZATERDAG 14 JUNI 40 UP RONDA € 15 ZONDAG 15 JUNI JOE SATRIANI RONDA € 42,50 WOENSDAG 25 JUNI BAD RELIGION RONDA € 28,50 DONDERDAG 26 JUNI STEEL PANTHER RONDA € 26

VRIJDAG 27 JUNI CLUB RIVIÈRA: THE FLEXICAN FT. MC SEF, ABSTRACT, SANDS & SKIDZ RONDA € 5 ZONDAG 29 JUNI MADNESS RONDA € 48 MAANDAG 30 JUNI JOHN BUTLER TRIO RONDA € 22,50 DINSDAG 1 JULI ROB ZOMBIE RONDA € 32 WOENSDAG 2 JUL BOOTSY COLLINS - A FUNK SPECTACULAR RONDA € 33

ZONDAG 6 JUL JONNY LANG PANDORA € 25 MAANDAG 7 JUL FUNX PRESENTS: NAS - 20 YEARS ILLMATIC ANNIVERSARY RONDA € 30 DINSDAG 8 JUL TONY JOE WHITE CLOUD NINE € 23 WOENSDAG 6 AUG MARILYN MANSON RONDA € 39

COLOFON

W2 BOSCHDIJKSTRAAT 100, DEN BOSCH

ONLINE www.liveguide.nl TWITTER @LiveGuideNL FACEBOOK LiveGuide.NL

www.w2.nl

DONDERDAG 1 MEI CLAUDE HAY + DENNIS BENEDICT Claude Hay is een waanzinnige ‘one-man-band’, die meerdere instrumenten beheerst. W2 ZAAL 20:30 € 7,50 VRIJDAG 2 MEI FRATSEN Comeback tour van Nederlandse cultband. W2 ZAAL 20:30 € 16,ZONDAG 4 MEI CRIPPLED BLACK PHOENIX + A LIQUID LANDSCAPE Engelse groep met (ex)leden van: Electric Wizard, Mogwai en Iron Monkey.

LIVEGUIDE.NL IS EEN INITIATIEF VAN Mark Postema, Jasper van den Dobbelsteen, Wilbert Stuifbergen en Robert Adriaansen REDACTIE Sven Bersee en Thomas van Waardenburg Telefoon: 06-16591036 E-mail: redactie@liveguide.nl Postadres: LiveguideNL, Posbus 720, 6800 AS Arnhem

W2 ZAAL 15:00 UUR € 13,-

WOENSDAG 7 MEI DEATH VESSEL Sfeelvolle muziek voor liefhebbers van Sigur Rós. W2 ZAAL 20:30 UUR € 9,DONDERDAG 8 MEI STEPPING STONE: UNKH + VIVIDLY FRANK Deze avond wordt verzorgd door twee lokale acts. W2 ZAAL 20:00 UUR € 6,-

VRIJDAG 9 MEI ISRAEL NASH + IN MY TREE Israel Nash speelt prachtige neo-psychedelische americana-trip. W2 ZAAL 20:30 UUR € 14,-

Marilyn Manson

ZONDAG 10 AUG PET SHOP BOYS RONDA UITVERKOCHT ZATERDAG 16 AUG COMBICHRIST PANDORA € 17 WOENSDAG 20 AUG JIMMY EAT WORLD PANDORA € 20 WOENSDAG 10 SEP JOHN FULLBRIGHT CLOUD NINE € 14 ZONDAG 12 OKT DANIEL ROMANO CLOUD NINE € 14 DINSDAG 14 OKT JAMES VINCENT MCMORROW GROTE ZAAL V.A. € 25

WOENSDAG 22 OKT COMEDY CENTRAL PRESENTS STEPHEN MERCHANT LIVE GROTE ZAAL € 30 ZATERDAG 25 OKT GERS PARDOEL RONDA € 15 MAANDAG 27 OKT MILOW RONDA € 25 DONDERDAG 30 OKT ALEX CLARE PANDORA € 17 WOENSDAG 12 NOV ANATHEMA RONDA € 24 ZATERDAG 15 NOV CARO EMERALD GROTE ZAAL € 39,50 DINSDAG 18 NOV TOMMY EMMANUEL GROTE ZAAL V.A. € 22,50 DONDERDAG 27 NOV THE SPECIALS RONDA € 39 VRIJDAG 12 DEC KENSINGTON RONDA € 17,50 DONDERDAG 26 FEB MARY BLACK - THE LAST CALL TOUR GROTE ZAAL € 32

ZATERDAG 10 MEI CANDYBAR PLANET + BATTLES OF 1977 + AUTOMATIC SAM Met o.a. Rudeboy van Urban Dance Squad. Niet bedoeld voor mensen met gevoelige oortjes. W2 ZAAL 20:00 UUR € 10,VRIJDAG 23 MEI DEARWORLD + THE BENELUX Dearworld valt het best te omschrijven als rauw rockende elektronica zoals Goose of Soulwax. W2 ZAAL 20:30 UUR € 9,-

ZATERDAG 24 MEI REWIND Staat voor de reggae en soundsystemcultuur van Jamaica in de jaren ‘70. W2 ZAAL 21:30 UUR € 8,-

ZATERDAG 31 MEI NOVACK Utrechtse indiepopband. Stuwend, fris, verstild en meeslepend. W2 ZAAL 20:30 UUR € 5,VERWACHT

06 JUN THE DELTA RIGGS 07 JUN DRIVIN’ N’ CRYIN’ + D DEADLY 18 JUN LONELY THE BRAVE 04 SEP BUFFALO TOM (ENIGE NL CLUBSHOW) 04 OKT SUPER SOUNDS OF THE 70’S 23 OKT AMERICAN AQUARIUM 16 NOV RPWL + LESOIR

HIER JE AGENDA? OF MEER INFORMATIE OVER ADVERTEREN? TELEFOON: 06-81382583 MAIL: SALES@LIVEGUIDE.NL

OOK G S PU NT IN ID E R P S R E V W O R D E N? AR

MEDEWERKERS Tekst: Alice Boothby, Jeroen Haneveer, Thomas Spiekerman, Floor Veldhuizen en Mark Dyson (eindredactie). Fotografie: Marvin de Bruin, Sigried Duberos, Juri Hiensch, Melissa Houben, John Huba, Lars Janssen, Colin Lucas, Bram Muller, Krijn van Noordwijk, Atze de Vrieze, Eveline Vroonland, Dirk Wolf ONTWERP & LAY-OUT Robert Adriaansen (Loudmouth) ADVERTENTIEVERKOOP Bel 06-81382583 of mail naar sales@liveguide.nl INFORMATIE VOOR PODIA agenda@liveguide.nl

DRUK AIL NA STU U R E E N M V E G U ID E.N L Hoekstra Krantendruk - Emmeloord @LI D ISTR IB UTIE DISTRIBUTIE

Buffalo Tom

Citydogs - Budel


ZATERDAG 24 MEI & ZONDAG 25 MEI 2014

BAX-SHOP.NL OPEN dAgEN! PROduCTdEMO’S, OPTREdENS, TwEEdEHANdSMARKT EN SPECTACuLAiRE AANBiEdiNgEN!

CHECK BAX-SHOP.NL/OPEN-dAgEN VOOR HET COMPLETE PROgRAMMA!

Profile for LiveGuide

LiveGuideNL 01 - mei 2014  

LiveGuideNL Eerste editie

LiveGuideNL 01 - mei 2014  

LiveGuideNL Eerste editie

Profile for liveguide
Advertisement