__MAIN_TEXT__

Page 1

DE NIEUWE HEETSTE EXPLOSIEVE GRATIS MUZIEKKRANT VAN NEDERLAND! LIVEGUIDE.NL NR 03

GRATIS POPKRANT

JAARGANG 01

JULI/AUGUSTUS 2014

WILD PSYCHOTIC TEEN SOUND Pokey LaFarge verenigt de staat van oude en nieuwe Amerikaanse muziek. Genres als jugband en western swing leken al jaren van de radar verdwenen, maar met zijn vernieuwde uitvoering ervan wordt het met gemak weer door het publiek opgepikt. Natuurlijk zouden de tunes nog steeds niet in een westernfilm misstaan, maar de zanger kan vooral als geen ander een poppodium omtoveren tot swingende saloon. Inclusief klapdeurtjes. MEER OP PAGINA 9

POKEY LAFARGE

A N A C I R E M A N A V T PR ES I D E N

PLUS

WARPAINT / DARKSIDE / TYPHOON / VALERIE JUNE THE GROWLERS / PHOSPHORESCENT / THE JEZABELS

DE MEEST COMPLETE CONCERTAGENDA VAN NEDERLAND VANAF PAGINA 4

NU

OOK TE LEZEN OP COMPUTER, TABLET EN MOBIEL WWW.LIVEGUIDE.NL


A N A T H E M A

Met ‘Distant Satellites’ levert Anathema wederom een schitterend en intens meesterwerk af, geproduceerd door Steven Wilson en Christer-André Cederberg. 20 jul – Zoetermeer, Boerderij 17 okt – Tilburg, 013 12 nov – Utrecht, Tivoli

Deze 5-track EP is de opvolger van het album dat Marillion-zanger Steve Hogarth en Japan/Porcupine Treetoetsenist Richard Barbieri begin 2012 uitbrachten. Naast 4 nieuwe tracks krijgt ‘Intergalactic’ een nieuw jasje met hulp van Aziz Ibrahim (Stone Roses, Ian Brown) op gitaar.

THE THEDEBUT DEBUT ALBUM ALBUM 14/07/2014 14/07/2014

Van 2003 tot 2010 bracht Steven Wilson 6 zeer gelimiteerde singles uit met op ieder een eigen track en daarnaast een cover van o.a. Alanis Morissette, Abba, The Cure, Momus, Prince en Donovan. Alle 12 de tracks zijn nu voor het eerst verzameld op één cd: ´Cover Version´.


jE liEdjEs zijn pErfEct om dE wErEld EvEn mEE tE ontvluchtEn. maar mik jE ook wEl EEns op EEn popsong van driE minutEn? “Ik maak ook graag kortere liedjes, alleen daar slaag ik steeds maar niet in. Pas als ik me richt op instrumentaal atmosferisch werk, komt de muziek uit de verf zoals ik wil.”

dE driE stadia van

phosphorEscEnt

Matthew Houck alias Phosphorescent zit even bij te komen in zijn appartement in Brooklyn, New York. Hij heeft een vrije dag om bij te tanken, voor hij weer op pad gaat. Maar slaap inhalen is er helaas niet bij, zo verraadt het babygehuil op de achtergrond. De trotse vader maalt daar niet om. “Ik ben toch nooit een goede slaper geweest.” Tekst: Thomas Spiekerman jouw album muchacho En vooral hEt nummEr song for zula wErdEn vorig jaar Erg goEd ontvangEn. EindElijk! “Ik was inderdaad al enige jaren bezig en vorig jaar was zeker een duidelijke sprong voorwaarts.

afzondErEn, opbrandEn, niEts doEn Geen idee waarom het nu opeens wel lukt, maar fijn is het zeker!” wannEEr schrEEf jE jouw EErstE nummEr? “Dat begon erg vroeg. Op mijn veertiende schreef ik al onzinliedjes, maar die waren meer als grap bedoeld. Twee jaar later ging ik ook mijn persoonlijke gevoelens uiten in muziek. En op dit moment verdiep ik mijzelf vooral in het produceren van platen, door allerlei technische boeken te lezen en zo mijn kennis te vergroten.”

vEEl muzikantEn schrijvEn liEdjEs tijdEns hEt toErEn. is dat niEts voor jou? “Misschien ooit in de toekomst, maar tot nu toe heb ik mijn handen vol aan het optreden. Het ritme van een muzikant kent in mijn beleving drie afgebakende stadia. Als eerste het creatieve, maar eenzame proces van iets nieuws maken in totale afzondering. Daarna verzamel je een band en ga je spelen tot je compleet opgebrand bent. Tot slot volgt een periode van even helemaal niets.” hEb jE trouwEns al EEn oppas voor jE baby gErEgEld als dE tour vErdEr gaat? “Mijn vrouw zit ook in de band, dus die kan ik niet vragen. De baby gaat waarschijnlijk gewoon mee. Alleen nu nog een instrument zoeken voor die kleine...” Live: 01­07 Vera, Groningen / 03­07 Paradiso, Am­ sterdam Klinkt als: kamercountry voor zweverige muchacho’s en muchacha’s

pagE 3 band

villa zEno

livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 03

artiEstEn­ schoEisEl

Het is twee keer voorgekomen dat een artiest op mijn handen is gaan staan. Niets om over op te scheppen, maar het is me vaker overkomen dan een drumstok vangen. Ik heb het dus maar als ‘bijzonder momentje’ omarmd. De eerste keer was in 2006 tijdens een show van Typhoon in Paradiso. Die ene keer dat ik uit de moshpit van hiphoppers spring en met mijn hand op het podium van de poptempel steun, staat hij vol op mijn fikken. Toen ik hem jaren later met dit verhaal over blauwe nagels confronteerde, bloedde hij uit zijn spreekwoordelijke neus. Het is hem vergeven. Inmiddels weet de rapper uit Zwolle namelijk dat lobi de baas is. Hoe hij tot die wijsheid kwam, lees je verderop in de krant. De tweede artiest die het bloed onder mijn nagels vandaan haalde, was Serj Tankian. Dankzij de Armeense metalzanger ontdekte ik eigenhandig dat designerstappers zwaardere verwondingen opleveren dan sneakers. Het was een wake-upcall. Sindsdien bepaal ik mijn locatie bij concerten aan de hand van het artiestenschoeisel. Eén blik op de muzikanten in deze derde editie van LiveGuideNL en ik weet de exacte coördinaten. Bij Valerie June vind je me op de vierde rij. Zij draagt te vaak hakken tijdens shows. Pokey LaFarge? Voornamelijk laarzen on stage, dus links van het midden. Bökkers? Mij niet gezien. Nee, waar je me wel vooraan treft, is bij Warpaint. Ergens in de buurt van bassiste Jenny Lee Lindberg. Misschien zelfs met een hand binnen haar voetbereik, wie weet. Dat ze kisten draagt, neem ik wel voor lief. -Thomas

Anders dan de eerdere promoteksten doen vermoeden, is Villa Zeno allesbehalve een ontaard bruiloftbandje. Sterker nog: Jonah Falke (gitaar/zang), Björn van den Boom (drums), Timon Massop (toetsen) en Jukka Kiviniemi (bas) hebben zo’n hekel aan dergelijke gelegenheidsbandjes dat ze hun debuutalbum hebben betiteld als Self Made Woman. Ze zijn sterk, onafhankelijk en klaar om de wereld te veroveren, vertelt Jonah tegen Liveguide. Tekst: Thomas van Waardenburg “De muziek op Self Made Woman is ontzettend breed. Je kunt ons nergens op vastpinnen. Op de titeltrack hoor je bijvoorbeeld een keiharde gitaarsolo, maar James Brown = Dead lijkt haast op dance. Eigenlijk hebben we nog geen idee wat voor muziek we hierna gaan maken, maar we laten ons in ieder geval niet beperken door genres.”

“Ieder van ons is in een ander decennium geboren. We gaan van de sixties tot de jaren negentig, maar leeftijd speelt geen enkele rol in de band. Natuurlijk hebben de oudere gasten wel meer ervaring, maar in Villa Zeno zijn we allemaal gelijkwaardig. Behalve als het op feesten aankomt. Dan haken zij toch wat sneller af.”

“De bandnaam heeft niks met Italiaanse optrekjes te maken. Deze villa is een stuk dichter bij huis. In de buurt van ulft - waar ik vandaan kom - staat een oude badkuipenfabriek. Vroeger werkte bijna iedereen uit de nabijgelegen dorpjes daar. Nou, de directeur van die fabriek woonde dus in Villa Zeno, vernoemd naar zijn zoon. Die naam is me altijd bijgebleven. Het heeft iets mysterieus, wat me intrigeert.”

“Mijn vader heeft de plaat geproduceerd. Hij heeft een eigen studio en daar konden we anderhalf jaar in alle rust aan het album werken. Een familielid als producer heeft zowel voordelen als nadelen. Het grootste voordeel is dat hij heel eerlijk is. Hij zegt direct wat volgens hem wel werkt en wat niet. Dat is tegelijk ook meteen het nadeel: dat hij wel eens té eerlijk kon zijn. Dan had iets meer subtiliteit best gemogen, haha!”

“Onze bassist Jukka komt uit Finland. Hij woonde al een tijdje in Nijmegen toen we hem voor onze band benaderden. Hij heeft een goede naam in zijn thuisland omdat hij eerder in een punkband heeft gezeten. Mede dankzij zijn connecties hebben we voor begin volgend jaar een clubtour door Finland geregeld. Het is echt geweldig dat die kans zich voordoet.”

“Geen idee van wie die hond op de cover is! De foto is in Engeland geschoten door een fotograaf uit ulft. Ik vind de coverfoto in ieder geval perfect bij Self Made Woman passen. Je kunt die term namelijk interpreteren als een sterke vrouw, maar ook als een man die een vrouw wil zijn. Achter die hond zit eigenlijk een man verstopt. Dat maakt het zo geschikt.”

Live: 18­07 Valkhof Festival, Nijmegen / 01­08 Geuzenpop, Enschede / 23­08 Huntenpop, Ulft / 30­08 Melkweg, Amsterdam , 25­10 Keifestival, Lichtenvoorde / 13­12 De Loods, Aalten

© Dennis Vloedmans

wat wEEt kraantjE pappiE van marilyn manson? chEck dE livEguidE.nl fanboy­kwiz op pagina 10


BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE BANDBATTLE

livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 04

De enige inhoud in je duitenzakje voor de rest van de maand is vijftien euro en een paar motten op zoek naar vrijheid. Het ongedierte neem je voor lief, maar die knaken wil je aan een verdomd goed concert besteden. Daarom heeft LiveGuideNL de bandbattle in het leven geroepen! Twee bands die strijden om jouw zuurverdiende pecunia. Deze maand: Hunting the Robot versus Maison du Malheur!

dEzE maand: hunting thE robot vErsus maison du malhEur!

Elvin usidamE hunting thE robot

j.p. mEskEr maison du malhEur

wat is dE gEkstE actiE diE julliE ooit tijdEns EEn show hEbbEn uitgEhaald? “Ik ben een keer met gitaar en al het publiek in gedoken en die scheerde net langs iemands hoofd. Gelukkig was de schrik na een paar biertjes weer voorbij.”

hoE zou jE dE sfEEr bij EEn show van hunting thE robot omschrijvEn? “uitbundig en ongedwongen. Na de eerste klanken ben je alleen nog maar bezig met dansen!” is hEt EEn taco­ of worstEnfEEstjE? “In eerste instantie was het een worstenfeestje, maar de laatste tijd lijkt het steeds meer een tacofeestje. Dat kan zo weer veranderen, natuurlijk. We gaan voor de perfecte verhouding tussen taco en worst!”

waarom moEt jE mEt jE laatstE poEn naar EEn show van hunting thE robot gaan? “Omdat we zonder genade los zullen gaan en hetzelfde van jou verwachten!”

bij shows van hunting thE robot bEstaat dE mogElijkhEid dat… “Mensen gewond raken. Onze shows zijn best wel heftig, haha. Er wordt zowel in de zaal als op het podium flink rondgesprongen.”

Live: 05-07 De Beschaving, utrecht / 05-07 Tentstock, Arnhem / 06-07 Metropolis, Rotterdam / 09-08 Waterpop, Wateringen / 31-8 Popelucht, Etten-Leur

hoE zou jE dE sfEEr bij EEn show van maison du malhEur omschrijvEn? “Onze shows kun je het beste omschrijven als ontzettend relaxed.” is hEt EEn taco­ of worstEnfEEstjE? “We merken dat de meeste dames pas na een paar songs een stapje naar voren doen. De kerels luisteren dan juist van een afstandje. Het wisselt zich dus een beetje af.” bij shows van maison du malhEur bEstaat dE mogElijkhEid dat... “Je denkt dat je stil staat, maar je botten intussen gewoon aan het bewegen zijn!” wat is dE gEkstE actiE diE julliE ooit tijdEns EEn show hEbbEn uitgEhaald? “We hebben ooit iemand in een sousafoon

laten verdwijnen. Dat was wel behoorlijk gek.” waarom moEt jE mEt jE laatstE poEn naar EEn show van maison du malhEur gaan? “Omdat dat stukken leuker is dan wanneer je thuis de plaat opzet.”

Live: 28-06 Pijnackerplein Bluegrass Festival, Rotterdam / 29-06 Cajun Moon Festival, Eindhoven / 06-07 De Parade, Den Haag / 11-07 Herberg Tiengemeten, Zuid-Beijerland / 12-07 Dijkpop, Andijk / 12-07 Young Art Festival, Beverwijk / 13-07 Hoogtevrees, Deventer / 27-07 Zwarte Cross, Lichtenvoorde / 31-07 De Parade, utrecht / 19-08 De Parade, Amsterdam / 30-08 Cultureel Hart, Assen / 31-08 Mixtream, Heerhugowaard / 07-09 Cultura Nova, Heerlen

livEdata van dE nEdErlandsE podia juli/augustus 2014

livEtip!

nick watErhousE

Voor iedereen met de overtuiging in het verkeerde jaar te zijn geboren, is er Nick Waterhouse. Zodra de 27-jarige zanger uit Los Angeles met zijn band de bühnes van het Burgerweeshuis in Deventer of het Groningse Noorderzon-festival vult, rest je niets anders dan mee te swingen op het materiaal van zijn albums Time’s All Gone en Holly. Verwacht geen nostalgisch gejammer over die goede oude tijd, maar een swingende demonstratie van hoe geweldig blues en R&B uit de fifties nog steeds klinkt.

013 vEEmarktstraat 44, tilburg www.013.nl

zatErdag 28 juni The wailerS PerForm ‘legeND’ jupilEr zaal 21:00 € 27,50

meeT The STreeTS #SUmmerTime + The FleXicaN & mc SeF + maNy more jupilEr zaal 23:30 € 12,50

dinsdag 01 juli rocKacaDemie aFSTUDeerPreSeNTaTie klEinE zaal 19:00 gratis

woEnsdag 02 juli rocKacaDemie aFSTUDeerPreSeNTaTie

burgErwEEshuis bagijnEnstraat 9, dEvEntEr

www.baroeg.nl

www.burgerweeshuis.nl

maandag 14 juli PeNTagram + Dario marS & The gUilloTiNeS19:00 € 20/€ 18 vvk woEnsdag 23 juli BoB wayNe & The oUTlaw carNieS + 69 BeaverShoT 19:00 € 10/€ 8 vvk zondag 27 juli oBiTUary + ThaNaToS + BoDyFarm + eNTrailS + villaiNy 15:00 € 17/€ 15 vvk dinsdag 29 juli ProNg + NecKBreaK NaTioN 19:00 € 20/€ 18 vvk

klEinE zaal 19:00 gratis

dondErdag 03 juli Slayer + goJira jupilEr zaal 20:00 € 40 zondag 06 juli woo hah! + meThoD maN & reDmaN + earl SweaTShirT + maNy more Op zondag 6 juli vind de eerste editie van het internationaal hiphop-festival WOO HAH! plaats in de Spoorzone in Tilburg. Verdeeld over verschillende podia zijn die dag onder ander Method Man & Redman, Chance The Rapper, Mos Def, Earl Sweatshirt, Mr. Probz, YG, Danyy Brown en De Jeugd Van Tegenwoordig te zien in de Spoorzone nabij het centraal station. spoorzonE tilburg 13:30 € 39

Woo Hah Festival

dinsdag 08 juli rocKacaDemie aFSTUDeerPreSeNTaTie klEinE zaal 20:00 gratis

vrijdag 11 juli oNly crime + aSTPai klEinE zaal 20:00 € 12 woEnsdag 16 juli aN eveNiNg wiTh: Dream TheaTer jupilEr zaal 20:00 € 55

dondErdag 24 juli high oN Fire klEinE zaal 20:00 € 16 vrijdag 25 juli KaNSaS jupilEr zaal 20:00 € 35 zondag 27 juli aNDrew w.K – very SPecial Solo Show klEinE zaal 20:30 € 11

woEnsdag 30 juli KiNg DiamoND jupilEr zaal 21:00 30

Live: 21-08 Noorderzon, Groningen / 2208 Burgerweeshuis, Deventer

baroEg spinozawEg 300, rottErdam

vErwacht 06 aug six fEEt undEr + thE monolith dEathcult + faal 21 aug zEbrahEad + call it off 13 sEp bo saris

vrijdag 11 juli FeSTival hoogTevreeS meT aNDrÉ maNUel. Bekend als confronterend cabaretier, maar ook als frontman van Fratsen, Krang en als soloartiest. vogElEiland 18:00 gratis meT De KiFT. De Kift is veel meer dan een band alleen dus verwacht een tocht vol muzikale afwisseling en avontuur. vogElEiland 18:00 gratis zatErdag 12 juli FeSTival hoogTevreeS meT BoSS caPoNe Boss Capone heeft maar één doel: de alom geliefde ‘old school’ reggae nieuw leven inblazen. vogElEiland 14:00 gratis

meT BroKeN BraSS eNSemBle BBE combineert hip-hop, balkan, blues en fanfare tot een eigen explosieve mix. vogElEiland 16:30 gratis meT The caNNoNBall JohNSoNS Een bluegrass & americana band met eigen nummers, traditionals en covers. vogElEiland 18:30 gratis meT Small Time crooKS Deze Hagenezen maken een aanstekelijk mix van hot-jazz, rythm & blues en western swing. vogElEiland 21:00 gratis

Prong vErwacht 22 aug zEbrahEad 24 aug inQuisition + vErbum vErus + draugur 31 aug unEarth + shadows fall + thE acacia strain + war of agEs + pay no rEspEct 06 sEp vandalE + dEo + torEkini + rEbElstar 20 sEp baroEg opEn air: bolt throwEr, clan of xymox + amEnra + dE raggEndE mannE + EllE bandita + naam + black­ bonE + thE dj producEr + thE hard way + this morn’omina + ambassador21 + fff + mEmmakEr 10 okt batmobilE + frantic vErmin + plastic scumbag 11 okt pink floyd sound 23 okt thE prEtty things 31 okt dutch doom days: conan + dEad sovErEign + procEssion + monumEnts 01 nov dutch doom days: thE woundEd kings + magma risE + mount salEm + Excruciation + victims of crEation + no gods, no mastErs 02 nov dutch doom days: saint vitus + orangE goblin + acid dEathtrip 07 nov tankscapda 09 nov kissin’ dynamitE + tigErs of pan tang + umc 30 nov codE

zondag 13 juli FeSTival hoogTevreeS meT SUNBow Sunbow is een duo dat geraffineerde, elektronisch georiënteerde popmuziek maakt. vogElEiland 12:00 gratis

meT riNa mUShoNga De Zimbabwaanse-Nederlandse Rina weet je te boeien met een bijzondere collage van indie, pop en afropop.

db’s cab rondom 100, utrEcht www.dbstudio.nl

vrijdag 4 juli JerU The DamaJa (USa hiPhoP icoN) + DJ DNa PreSeNTS BFaKe + eJ voN lyriK + PaX + reaZUN e.v.a. 21:00 € 12,50 zatErdag 6 juli griNDcore eveNT FeaT. DeBacle (oZ) + SUFFeriNg QUoTa + ageNTS oF eNTroPy 16.00 € 7 dondErdag 10 juli DaDDy loNg legS (USa) + JeSco Klinkt als Howlin’ Wolf meets MC5. 21:00 € 7 vrijdag 11 juli FooTPriNTS iN The voiD PreSeNTS lUBBerT DaS + weDergaNger + laSTer 21:00 € 8 zondag 13 juli Slim ceSSNa’S aUTo clUB (USa) Rock ’n Roll Salvation! 23:00 € 10 (na wk finalE) vrijdag 25 juli The Uv race (oZ – iN The reD) + De SP aTieS + Dr. DUval Rock ‘n Roll Chaos Punk 21:00 € 9 zatErdag 26 juli aN eveNiNg wiTh vic rUggiero (The SlacKerS) & JeSSe wagNer (aggroliTeS) 21:00 € 9 woEnsdag 30 juli ageNT oraNge (USa PUNK rocK icoNS) + aNTillecTUal 20:30 € 8 dondErdag 31 juli mr. QUiNTroN + miSS PUSSycaT + DeaD elviS + DoDDe + harry merry 20:30 € 10

vogElEiland 14:00 gratis

meT maiSoN DU malheUr Oldtime afgewisseld met rythm & blues, swing en boogie. vogElEiland 17:00 gratis

dondErdag 21 augustus The growlerS The Growlers vermengen 60’s en 70’s rock met surf, garage en een flinke schep psychedelica tot een eigen geluid. zaal 21:00 € 10,50

Dead Elvis vrijdag 8 augustus JeFrey lewiS (USa aNTiFolK hero) + cora KemPermaN & De SchUUrmachiNeS 21:00 € 8 zatErdag 23 augustus oUT oF SighT 6T’S ParTy meT The aPemeN 21:00 € 8

zondag 24 augustus FraNK FairFielD (USa – ThirD maN recorDS)

The Growlers vrijdag 22 augustus NicK waTerhoUSe Met het grootste gemak brengt Waterhouse vintage rhythm & blues op swingende manier tot leven. zaal 21:00 € 14,50

16:00 gratis

dondErdag 28 augustus JacK oBliviaN (USa) + SUPPorT 20:30 € 10 zondag 31 augustus haNNah ricKarD & The relaTiveS (UK) Rock ‘n Roll 16:00 € 8


livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 05

de opwindende nonchalance van

warpaint ©Chris Sikich

Warpaint bereidt zich voor op een ver­ bazingwekkende samenwerking. Op het Bonnaroo­festival in Tennessee doen de vier dames uit LA onder leiding van bros­ tepster Skrillex de jaarlijkse Superjam met onder andere Lauryn Hill, Thunder­ cat, Janelle Monáe en Damian Marley. Eerder dit jaar brak Warpaint door met het self­titled tweede album en nu staat de band op gelijke hoogte met artiesten van wereldformaat. Stella Mozgawa haalt haar schouders op. Normaalste zaak van de wereld, lijkt de drumster te willen zeggen. Tekst: Sven Bersee Achter de strakke blik in Stella’s ogen schuilt meer dan nuchterheid alleen. Soms leeft ze op, zoals tijdens ons eerdere gesprek in Amsterdam, waar ze met zangeres Theresa Wayman vertelde over de toen nog te verschijnen opvolger van debuutalbum The Fool. Ingehouden vertelde ze. Verder dan twee zinnen op rij kwam ze niet, maar na een tijdje voelde ze zich meer op haar gemak en kwam ze los. Al moest ik haar aandacht delen met de Schotse vouwoorkat die in het café met zijn luie bakkes voldaan onderuitgezakt op een bank zat. Maanden later blijkt ze het uit de kluiten gewassen beest niet vergeten te zijn. “O ja, the fat cat! Ik heb nog een foto van ‘m. Helaas mochten we ‘m niet meenemen, want hij was al van iemand… Ja, ik was echt van

plan hem mee naar huis te nemen. Normaal heb ik juist een hekel aan katten, maar deze was anders. We hadden zelfs al een naam voor hem bedacht: John Candy, naar de Canadese acteur. John Catby dus, haha...” Zo, Stella is los. Al is dat ook maar relatief, want ‘los’ wil in haar geval niet zeggen dat ze erop los babbelt als Extince in een studio met Gers Pardoel en Fresku. Ze is geen spraakwaterval, wel een eerlijke spreker. Geen geouwehoer, geen slap perspraatje. Diezelfde nuchterheid toont ze ook als ik haar vraag hoe ze omgaat met stress voor een optreden. “Ik ben niet zo snel nerveus. Iedereen gaat daar op een andere manier mee om, maar in mijn ogen moet je je gewoon concentreren. Veel meer is niet nodig. Wat is nou het ergste wat je kan overkomen? Je kan iets verneuken zonder dat iemand het doorheeft. Er kan een kabel breken… Dat soort dingen zijn al gebeurd bij ons en als je dat eenmaal ervaren hebt, weet je dat de show daar niet heel erg onder lijdt.” drumdans Het past wel bij een drummer om je niet overal druk om te maken. No-nonsense Stella heeft liever lol dan zorgen. Neem de clip bij Disco//Very, waarin je haar zowaar kekke danspasjes uit de heupen ziet stoten. Iets wat on stage een lastig verhaal is. “Haha, dat is waar, maar ik hou wel van het comfort dat ik voel als ik achter mijn drumstel zit.

Ik geniet ervan. En ik vind dat spelen ook een beetje dansen is. Er zit zeker een soort dans in drummen, of in ieder geval in mijn manier van drummen.” Ook van de vele festivalshows in de huidige zomertour geniet Stella volop. “Festivals zijn tof om te doen, want vaak staat op hetzelfde festival wel een vriend die in een andere band speelt of iemand die je inspireert en je graag wil zien. Laatst speelde ik nog mee met Jagwar Ma op het Primavera Sound-festival in Barcelona. Dat was heel tof. Ik hou van

stiErlijk vErvElEn Even droomt Stella weg, maar altijd landt ze weer snel terug op aarde. “Het leven on the road is een andere versie van het leven”, klinkt het even later weer droogjes. “Het bandleven kent zijn ups en downs. Het is geen aaneenschakeling van ‘fuck, this is amazing’-momenten. Zelfs als we iets heel speciaals mogen doen, zoals de Superjam met Skrillex, brengt het niet altijd euforie. Soms heb je de mooiste tijd van je leven, maar soms verveel je je gewoon stierlijk. Zelfs een overvloed

‘hEt bandlEvEn is gEEn aanEEnschakEling van ‘fuck, this is amazing’­momEntEn’ die gasten, het zijn bijna broers voor me. Hun gitarist Jono en ik maken al sinds onze tienerjaren samen muziek, dus het was heel speciaal en sentimenteel om samen te spelen. We komen uit dezelfde plek en vinden elkaar dan uiteindelijk ergens anders weer. Of die plek nu Barcelona, Londen, Chicago of Groningen is: dat blijft heel bijzonder. Met wie ik verder nog eens het podium wil delen? Ik zou gek worden als ik in Caribou mag spelen. Of Queens Of The Stone Age! Maar ja, die bands hebben al geweldige drummers. Ik denk niet dat ik het per se veel beter zou doen.”

aan hoogtepunten gaat uiteindelijk allemaal vervelen. Maar hoe lang je het ook doet, je komt altijd op plekken waar je nooit eerder bent geweest. Je maakt altijd nieuwe dingen mee. Keer op keer is de ervaring anders en het levert dan ook nooit een déjà vu op. Soms heb ik geen zin om van feestje naar feestje te gaan en wil ik gewoon tv kijken op mijn hotelkamer, maar ik ben blij dat het is zoals het is. Dit is mijn leven en het is een achtbaan.” Live: 29­06 Down The Rabbit Hole, Beuningen / 19­08 De Oosterpoort, Groningen / 25­11 Tivoli­ Vredenburg, Utrecht Klinkt als: knettergeile droompop van zelfbewuste woestijndiva’s


LIVEGuide.nl juli/augustus 2014 pagina 06

THE GROWLERS Succesvolle ramptoeristen

Het verbaast ons niets dat we The Growlers­ zanger Brooks Nielsen op krukken tussen de smeulende resten van zijn huis treffen. Voor de kleurrijke figuur uit Californië is het waarschijnlijk niet de eerste keer dat hij met zijn hoofd in bepaalde rookwolken bivakkeert. De zanger bracht vorig jaar met zijn vier voormalige huisgenoten en colle­ ga beach-goths liefst drie albums uit. Tekst: Thomas van Waardenburg Een gebroken hielbeen en een afgebrand huis. 2014 is niet echt jouw jaar, hè? “Het is een jaar zoals ieder ander, eigenlijk. Een gebroken been was onvermijdelijk met die roekeloze shit die we tijdens shows uithalen. Zuur genoeg brak ik mijn hielbeen al aan het begin van de tour. Toen moest ik opeens op een stoel zitten alsof we een fucking akoestische show met sfeerkaarsen gaven. Dat stilzitten lukte niet echt, dus bleef ik vooral zo lang mogelijk op één been hinken.”

Was een afgebrand huis dan onont­ koom­baar? “Dat was echte pech. We woonden met zijn allen op een industrieterrein in een piepklein huisje, maar met twee gigantische opslagruimtes als garage en studio. Eén van die garages is voor een groot gedeelte afgebrand. De meeste apparatuur stond in die andere, maar er zijn wel wat instrumenten in de brand vergaan. Verder was het vooral prullaria. Hoewel, ik vond laatst een paar taperecorders die het enigszins hadden overleefd. Benieuwd of die nu anders klinken...” Met prullaria bedoel je de spullen die jullie wereldwijd uit vuilnisbakken vissen? “Haha, ja! Elke centimeter van die opslagruimte was bedekt met vreemde spullen zoals oude klokken, schilderijen en kleding. Als we langs de weg of voor een huis een vuilniszak zien met spullen, nemen we die mee. De spullen die ik niet wil houden, doneer ik weer aan een kerk of

© Taylor Bonin

tweedehands zaak. Of het ligt voor altijd verspreid in de garage.” Het lijkt net alsof The Growlers juist excelleert als alles tegenzit. Klopt dat? “Zeker! De sound van The Growlers is ontstaan door slecht functionerende apparatuur. We zijn totaal geen audofielen, dus eigenlijk vernielen we constant onze gear. Onze onkunde met die verouderde spullen levert de mooiste effecten op, haha!” Is dat de reden waardoor luisteraars nogal vreemde dingen uit je teksten halen? “Je doelt zeker op de lyrics over jonge meisjes van Dogheart II? Niet?! O, je hebt het over de meisjes op Drinking the Juice Blues… Haha! Ik zeg op die track ook dat mijn opa een ‘chupaca-

bra’ is. Het wordt pas vreemd als anderen het uit zijn verband trekken. Als er dan ophef over ontstaat, lig ik in een deuk. Mensen gaan het daardoor ook nog eens luisteren, dus het is een win-winsituatie.” En dan komt het goed uit dat jullie in één jaar tijd drie albums hebben uitgebracht. Vanwaar de haast? “Er is geen haast, man. We zitten constant in de studio te jammen. Dat gaat makkelijk als je in hetzelfde huis woont. Persoonlijk zie ik geen reden om niet alles wat we maken meteen uit te brengen, maar ‘de muziekwereld is daar niet op gemaakt’ blijft een terugkerend excuusje. Met Gilded Pleasures, Hung At Heart en Not. Psych! hebben we het mooi wel gedaan en dat hoeven we niet te herhalen. Er ligt nog een zieke hoeveelheid materiaal op onze plank. Wat? Nee, die is gelukkig niet afgebrand!”

Live: 15-08 Lowlands, Biddinghuizen / 20-08 Rotown, Rotterdam / 21-08 Burgerweeshuis, Deventer / 22-08 Noor­ derzon, Groningen Klinkt als: zwarte bloemetjeskledijrock op een snikheet strand met een flinke branding

Indoor promotie en distributie Check nu onze netwerken via de nieuwe website

www.citydogs.nl


livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 07

Electropionier + alleskunner =

darksidE Nicolas Jaar en Dave Harrington zijn al jaren een goed team. Ze zaten heel even bij elkaar op school, maar leerden elkaar pas écht kennen toen Nicolas inmiddels een van de boeiendste electropioniers ter we­ reld was en Dave zo’n beetje elk instrument kon bespelen. Eerst toerde Harrington mee in Jaars band, daarna heeft hun muzikale samenwerking zich ontwikkeld tot een afzonderlijk project: DARKSIDE. Tekst: Esmee de Gooyer “DARKSIDE is wat er gebeurt als we samenwerken”, vertelt Dave Harrington enthousiast. Hij zit rustig thuis op de bank in New York, voordat

hij de wereldtour met zijn band weer hervat. “Nicolas en ik doen samen dingen die geen van ons beiden alleen kan doen. Bij ons is één plus één niet twee, maar X: iets totaal nieuws.” De jongens hebben van tevoren niet veel gesproken over wat voor muziek ze wilden maken. Er werd niets van andere artiesten erbij gepakt om inspiratie op te doen. “Die inspiratie halen we uit elkaar en uit de geluiden die de ander produceert. Nicolas en ik zijn beide opgegroeid met improvisatie en experimenteren nog met songwriting, want echte songwriters zijn we niet. We staan open voor alles. Van tevoren hebben we geen idee waar een nummer heen gaat, maar rennen we achter een idee aan tot we het gevangen hebben. Zo hebben we net zolang

15 – 21 Sept, tilburg (Nl) seven days of cutting–edge culture music, art, theater & film in more than 20 inner–city venues

gepusht totdat ons eerste album Psychic er was.” Wat kunnen we dan verwachten bij de liveshows van deze improviseerders? In ieder geval geen band die on stage precies klinkt als op het album, zoveel is duidelijk. “We hebben nu sinds januari zestig of zeventig shows gedaan, maar elk optreden is anders. Hoe meer shows we spelen, hoe meer opties we ontdekken om ze te veranderen. We blijven aan ons repertoire bouwen. En niet alleen muzikaal. Ook met onze sound en light designers zitten we nu in een heel fijne groove. Zij groeien echt mee als deel van de band. Inmiddels werken we ook samen met het Amsterdamse kunstduo Children of the Light. Zij hebben heel bijzondere visuals.”

© Jed DeMoss

Harrington vergelijkt DARKSIDE met een pasgeboren dier. “Het is nog heel jong en puur, en we moeten nog ontdekken wat voor toekomst het heeft. Het gaat er bij ons vooral om wat er recht voor onze neus gebeurt. Dat is de muziek. Die zullen we blijven najagen, dus we gaan zeker verder als DARKSIDE. Twee jaar geleden had ik je echt niet durven zeggen dat we vandaag zo ver zouden komen. Toch is het zo.” Live: 05­07 PITCH, Amsterdam / 13­07 North Sea Jazz, Rotterdam Nicolaas Jaar live: 01­08 Dekman­ tel, Amsterdam Klinkt als: een eindeloos evoluer­ ende improvisatiebotsing tussen elektronische en organische klanken


dE man op straat afl. 3: williE wartaal

passant marloEs (verkoopt biologische groenten en fruit) wiE is dit? “Willie… Wortel?” En hEt tEntjE? “Ik heb twee kinderen en een gezinstentje, dus ik weet niet of dat verstandig is. Er is dan al zo weinig ruimte.”

passant vincEnt (monteur) wiE is dit? “Ik zou het niet weten. Sjembek? Noem je me nou... O wacht, dat ken ik wel ergens van!” En hEt tEntjE? “Waarom niet? Hij heeft wel een aardige blik in zijn ogen. Misschien moet ik ‘m wel eerst leren kennen. Je laat toch niet een vreemde zomaar je tent in.”

passant scarlEtt (wordt onderwijs-assistent) wiE is dit? “Ik ken hem wel van gezicht. Hij is van die Hi-reclame toch?” En hEt tEntjE? “Nee, liever niet. Ik ehh, ik heb het niet zo op ehh.. buitenlandse mensen.”

In het livecircuit kent natuurlijk iedereen onze muzikale helden. Maar hoe zit het met de ge­ wone man en vrouw? LiveGuideNL trok de laarzen aan, sleepte zich door de kakstraatjes van Baarn en vroeg aan argeloze passanten: ‘Weet u wie dit is? En zou u met hem een tentje delen?’

passant Edith (accountant) wiE is dit? “Een man met bedenkelijke blik? Oh, De Jeugd van Tegenwoordig? Dat zegt me vaag iets.” En hEt tEntjE? “Als het buiten regent mag hij in mijn tentje. Ik ben wel gesteld op mijn rust, dus als hij voor een feestje komt, komt ‘ie er bij mij niet in.”

De Jeugd van Tegenwoordig live: 04­07 Doornroosje, Nijmegen / 06­07 De Wereld Draait Buiten, Amsterdam / 06­07 Woo Hah!, Tilburg / 09­08 Appelsap, Amsterdam / 23­08 Huntenpop, Sivolde / 30­08 Volt, Sittard / 06­09 Valtifest, Amsterdam / 11­09 Paard van Troje, Den Haag / 12­09 Metropool, Hengelo / 26­09 Mezz, Breda

livEtip!

andrEw w.k.

Met songtitels als Party Hard en We Want Fun heb je al een aardige indicatie van wat voor rauw vlees je met Andrew W.K. in de kuip hebt. De zeer onprettig gestoorde Amerikaan veroverde met zijn enthousiasme, manische blikken en een pizzapuntgitaar al het thuisland, nu is Europa aan de beurt. Vorig jaar drumde de in bloedneuzen handelende partykoning nog 24 uur non-stop, waarmee hij het wereldrecord voor langste drumsessie ooit in handen kreeg. Hij is gek, wij hebben je gewaarschuwd.

© Andrew Strasser

Live: 26-07 Paradiso, Amsterdam / 27-07 013, Tilburg

livEdata van dE nEdErlandsE podia juli/augustus 2014

EffEnaar dommElstraat 2, EindhovEn

hEdon burg. drijbErsingEl 7, zwollE

www.effenaar.nl

limburgzaal burg. v. grunsvEnplEin 145, hEErlEn

www.hedon­zwolle.nl

dondErdag 3 juli TriXie whiTley + iaN clemeNT klEinE zaal 20:00 € 16

www.limburgzaal.nl

dondErdag 3 juli NervaNa klEinE zaal 21:30 € 14 vrijdag 4 juli ThaT’S whaT She SaiD klEinE zaal 21:30 gratis dondErdag 10 juli NicK oliveri – Solo acoUSTic

zatErdag 13 sEptEmbEr KaiSer chieFS (UK) limburgzaal 20.30 € 29,00

klEinE zaal 21:00 € 15

dinsdag 16 sEptEmbEr Percy SleDge (USa)

Kaiser Chiefs

rabozaal 20.00 v.a. € 17,00

zatErdag 27 sEptEmbEr gigS! meT o.a. TaNgariNe, Tim KNol, KraaK & SmaaK eN aDmiral FreeBee allE podia 19.00 € 35,00

vrijdag 11 juli PaUl carracK + JUliaN velarD

Nick Oliveri

grotE zaal 21:00 € 26,50

zatErdag 12 juli SaBoTage Xl: JUNgle By NighT grotE zaal 23:00 € 5

dinsdag 15 juli The wiNery DogS

grotE zaal 21:00 € 31,35 vvk ­ € 34,85 (dEur)

Trixie Whitley

maandag 14 juli ScreeN iT loUD: ‘Mistaken For Strangers’ (The National) plaza futura 21:15 € 8,50 zondag 27 juli eFFeNaar ’T waSveN: Ashtraynutz + Elco Weitering & De Mannen van de Peel + Judy Blank wasvEn 14:00 gratis

dondErdag 7 augustus PocKey laFarge klEinE zaal 21:00 € 18,50 zatErdag 30 augustus Saw: o.a. Distance grotE zaal 23:00 € 12,50 vvk / € 15,00 (dEur)

zondag 31 augustus eFFeNaar ’T waSveN: Bells of Youth + Jeroen Kant + James Wood wasvEn 14:00 gratis vErwacht 07 sEp brandEnd zand 11 sEp girl band (locatiE: stroomhuis) 12 sEp john fullbright (locatiE: muziEkgEbouw) 25 sEp slEEpy sun + camEra + whitE manna

woEnsdag 6 augustus machiNe heaD grotE zaal 21:00 uitvErkocht dondErdag 21 augustus BrUiScoNcerT: JeTT reBel + BellS oF yoUTh + BacKgammoN rodEtorEnplEin, zwollE 19:30 gratis

vErwacht 05 sEp thE vEldman brothErs ­ albumrElEasE 12 sEp tim akkErman 17 sEp bonniE ‘princE’ billy 19 sEp paul dE munnik 19 sEp lonEly thE bravE 21 sEp oscar and thE wolf 26 sEp pacEshiftErs – albumrElEasE 26 sEp a.j. crocE 27 sEp rowwEn hèzE 3 okt dEf amEricans 4 okt thE kik 5 okt fish 9 okt dE dijk 9 okt judy blank 10 okt 3fm prEsEnts dE bEstE singEr­ songwritEr van nEdErland 10 okt fiction planE 11 okt 90’s now 15 okt chi coltranE

zondag 28 sEptEmbEr alBerT hammoND (UK)

limburgzaal 19.30 € 26,00

zondag 04 oktobEr De DiJK

limburgzaal 20.30 € 27,50

zondag 19 oktobEr roBerT cray BaND (USa) limburgzaal 19.30 € 30,00

vrijdag 24 oktobEr TomaTiTo (SP)

rabozaal 20.00 uur v.a. € 25,00

vrijdag 31 oktobEr The PreTTy ThiNgS (UK)

limburgzaal 20.30 v.a. € 13,00

zatErdag 01 novEmbEr level 42 (UK) limburgzaal 20.30 € 31,50

zondag 02 novEmbEr Bill wymaN’S rhyThm KiNgS(UK) limburgzaal 19.30 v.a. € 35,00

woEnsdag 05 novEmbEr SPyro gyra (USa) limburgzaal 20.30 € 26,25

dondErdag 13 novEmbEr haBiB KoiTÉ (mli) limburgzaal 20.30 € 24,50

dondErdag 13 novEmbEr graNDmoTherS oF iNveNTioN (USa) niEuwE nor 21.00 € 22,75

vrijdag 14 novEmbEr caro emeralD

limburgzaal 20.30 uitvErkocht

zatErdag 22 novEmbEr KeNSiNgToN limburgzaal 20.30 uitvErkocht

zatErdag 22 novEmbEr Tommy emmaNUel (aUS) rabozaal 20.00 v.a. € 21,25

VRIENDJES WORDEN? VOLG LIVEGUIDENL OP FACEBOOK EN TWITTER!


pokEy lafargE

livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 09

traditiegetrouwe rebel laat doden herrijzen

Hoezeer je ook wil geloven dat ‘ie uit een tijdcapsule is gestapt, Pokey LaFarge had niet méér een man van deze tijd kunnen zijn. Als rasechte Amerikaan speelt hij dan wel aloude muziek van eigen bodem, tegelijkertijd staat de zanger open voor nieuwe dingen. Nou ja, voor Amerikanen dan. Tekst: Thomas van Waardenburg “Sorry voor de vertraging”, verontschuldigt Pokey zich wanneer het interview later begint dan verwacht. “Ik zat net bij de kapper naar de wedstrijd Nederland - Australië te kijken. We waren het nog even aan het nabespreken. Jij zal wel blij zijn met de overwinning?” Die blijdschap staat buiten kijf, maar de verwarring heerst alom. Een Amerikaan die naar het wereldkampioenschap voetbal kijkt in een kapperszaak? Het moet niet veel gekker worden. “Langzaam maar zeker begint soccer hier steeds populairder te worden. Ik vind het erg vermakelijk, maar honkbal blijft de enige sport die mijn hart sneller laat kloppen.” Pogingen om uit te leggen waarom de sport vooral voetbal moet heten, worden volkomen genegeerd. Gelukkig maar. Dat is de Amerikaan die je met Andrew Heissler alias Pokey LaFarge verwacht te treffen. De zanger uit St. Louis, Illinios staat met zijn band South City Three immers bekend om hun nieuwerwetse uitvoering van het Americana-genre. Termen als ‘retro’ zijn alleen niet de juiste beschrijving voor de folk, western swing en ragtime uit zijn koker. “Die noemer wordt opgelegd omdat het andere muziek is dan wat als modern wordt gezien. Er ligt nog zo veel muziek onder de oppervlakte! Natuurlijk is het traditionele muziek, maar omdat ik mijn songs zelf schrijf en componeer, zet ik die muzikale tradities alleen maar voort. Tegelijkertijd is het een geweldige kans om mensen wereldwijd kennis te laten maken met de nalatenschap van talloze Amerikaanse artiesten.”

© Marcel Krijgsman

patriot pokEy? Met zijn liefde voor de roots en onuitputtelijke werkethiek bracht de muzikant sinds 2006 zeven albums uit. De laatste plaat, het gelijknamige Pokey LaFarge, kwam in 2013 uit bij Jack Whites label Third Man Records. De trots die hij voor de vaderlandse liederen voelt, is zowel op plaat als tijdens het interview duidelijk waar te nemen. Je zou het zelfs bijna met verwaandheid verwarren. Patriottisch wil hij zichzelf in ieder geval niet noemen. “Het is een interessante woordkeuze. Tegenwoor-

het slapen is. “Nee, anders hadden we in 2012 nooit een opname van onze show in Paradiso uitgebracht”, verzekert hij. Het lof vervolgt: “Nederland heeft mijn absolute favorietenstatus in het buitenland. Door het publiek en de barbiers in Rotterdam en Groningen, maar ook zeker door de eeuwenoude gebouwen. De manier waarop die door de overheid en de burgers worden gekoesterd, vind ik als architectuurliefhebber geweldig. Daar kan Amerika nog veel van leren. In St. Louis wordt om de haverklap een monumentaal pand vernietigd.

‘zEg wat jE wil ovEr onzE politiEk, maar jE kunt niEt twijfElEn aan amErikaansE muziEk’ dig heeft ‘patriottisme’ een soort negatieve lading gekregen. Ik ben ontzettend trots op de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Zeg wat je wil over onze politiek, aan één ding kan je niet twijfelen: de geweldige muziek die uit Amerika komt en is gekomen!” monumEntaal In een tijdsbestek van slechts drie jaar vliegt LaFarge voor de elfde keer naar Nederland. De aankomende shows in augustus maken het zelfs de tweede reeks dit jaar. Dat is zeker niet omdat het Hollandse publiek op Pokey aan

Zo werd er laatst een concertgebouw vol culturele geschiedenis vervangen door een casino. Dat deed me oprecht pijn. Ook de rivierboten aan de Mississippi verdwijnen ergens in een schroothoop. Als dat soort iconische dingen verdwijnen, wat blijft er dan nog over van onze cultuur?” politicus lafargE Een beleidsvisie over historische panden en net zo oude muziek plus een gevatte monoloog. Het ambt van politicus lijkt hem op het lijf geschreven. Een ambitie voor de toekomst,

wellicht? “Nee, vooralsnog zeker niet. Als politicus moet je veel compromissen sluiten en met een neppe lach handjes schudden. Met zo veel zaken waar ik gepassioneerd over ben, zou het te veel moeite kosten om me rustig te houden, haha! Maar wie weet… Als in de toekomst blijkt dat politiek de beste optie is om een bijdrage aan mijn gemeenschap te leveren, zou ik iets lokaals zeker niet schuwen.” De zanger ziet muziek als de blijvende uitlaatklep om kritiek op het systeem te uiten. Maatschappelijke boodschappen liggen dan ook ideaal in het muzikale straatje waar hij bekend mee werd. “Er zijn talloze muziekstromingen ontstaan doordat mensen ontevreden waren over hun situatie. Zaken als slavernij, racisme en vrouwen zonder stemrecht zijn een smet op onze geschiedenis, maar het verleden moet niet met alleen pessimisme worden bekeken. De slechtste tijden hebben misschien wel de mooiste muziek gebracht. Zulke muzikale monumenten moeten net als panden ook worden bewaard. De beste formule is volgens mij: je neemt iets van het oude en mixt het met het nieuwe. Dat is precies wat ik wil doen met de muziek. Het gevoel en de stijl behouden, maar intussen ook verbeteren.”

Live: 06­08 Rotown, Rotterdam / 07­08 De Effenaar, Eindhoven / 09­08 Openluchttheater Caprera, Bloemendaal Klinkt als: toekomstige ouderwets­ heid onder het genot van whiskey in de taveerne


livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 10

typhoon

© Tim Pen

wErknEmEr van dE liEfdE Liefde is de baas van Glenn de Randamie alias Typhoon. Zes jaar lang zweefde hij met Tussen Licht en Lucht in de top van de Nederlandse hiphopscene. Voor de Zwollenaar was het even zoeken, maar in dienst van zijn kersverse werkgever vond hij eindelijk zijn tweede plaat: Lobi da Basi. Tekst: Floortje Veldhuizen De pauze tussen zijn muzikale projecten in heeft Ty meer dan goed gedaan. Reizen naar Suriname, Brazilië, New Orleans en Zuid-Afrika boden hem zowel muzikaal als emotioneel de fundering voor het nieuwe album. Op het minder tropische eiland Terschelling legde hij met band alle jazz, blues, calypso en spirituals die onderweg waren opgepikt op plaat vast. Dat maakt Lobi da Basi (Liefde is de baas) en Tussen Licht en Lucht twee totaal verschillende platen, maar met één duidelijke overeenkomst: de eerlijke boodschap van Typhoon. was hEt moEilijk om als artiEst tE groEiEn na jE dEbuut? “Ik moest uit een comfortabele fase stappen en weer helemaal opnieuw beginnen met creëren. Dat was wel lastig als je eerste album zo wordt bejubeld. In het begin had ik ook het gevoel dat fans en recensenten over mijn rug meekeken. Maar als je weer de oprechtheid in je muziek wil creëren, mag dat er allemaal niet

toe doen. Groei als artiest is voor mij secundair. Groei als mens, daar begint het mee.” kost hEt jE vEEl moEitE om altijd Echt tE zijn? om niEt tE vErvallEn in bEpaaldE maniErtjEs? “We treden nu al een paar jaar op met een band. Je kan ons letterlijk overal neerzetten en het komt altijd wel goed. Maar ‘het komt altijd goed’ is ook maar een maniertje. Als je daarvan uitgaat, word je sleepy. We zijn op een punt dat we weten hoe we shows moeten rocken. Met dit album was de uitdaging om weer volledig in de muziek te duiken en het proberen te verfijnen.” jE ging naar surinamE om tErug tE gaan naar jE roots En tE groEiEn als mEns. hoE was hEt om mEt zo’n doEl op rEis tE gaan? “Eigenlijk besefte ik pas achteraf dat het een zoektocht was. Ik vertrok omdat ik voelde dat ik terug naar Suriname moest gaan. Elke reis confronteert me op een bepaalde manier met mezelf. Iedere keer komt er een antwoord achter het ‘is’-teken. In Suriname begon ik de betekenis van lobi da basi te begrijpen. Daarmee ontstond het begin van het album.” in jE lyrics lijkt hEt wEl alsof jE jEzElf vErontschuldigt voor dE liEfdE. waarom? “Dat klopt, ja. Soms voelde ik me niet goed

genoeg. Dat was een gebrek aan zelfkennis en zelfliefde. Als die niet komt zoals jij het wilt, ga je die bevestiging buiten jezelf zoeken. Dat maakt je alleen maar meer onzeker en daar kan je eindeloos in dwalen. Op het album vormen de gospels en spirituals echt een leidraad. Ik heb het veel over God en dat diende als een soort overgave. Op het moment dat je het zelf niet meer kan, is praten tegen de God in jezelf een laatste redmiddel.”

liefde. Dat het bijna een extern iets is wat je overkomt. Maar net als je bewustzijn is het altijd aanwezig. Je ‘tunet’ er gewoon op in of niet.”

Live: 05­07 Artis Zoomeravond, 05­07 Pitch Festival, Amsterdam / 06­07 Woo Hah!, Tilburg / 12­07 North Sea Jazz, Rotterdam / 19­07 F.A.S.T., Scheveningen / 01­08 Rivierenhof Openluchttheater, Deurne / North Sea Jazz 03­08 Solar Weekend, Roermond / 09­08 Appelsap, Amsterdam / 13­09 Smeerboel

hoE kwam jE tot hEt bEsEf dat liEfdE dE baas is? “Ik kwam tot de realisatie dat liefde gewoon ‘is’ en dat mijn situatie te maken had met mijn gebrek aan besef daarvan. Ik had vroeger een redelijk eenzijdig beeld van

Festival, Utrecht / 27­09 Can’Art Kunsten Festival, Kuurne / 18­10 De Spot, Middelburg / 31­10 Het Bolwerk, Sneek / 06­11 TivoliVredenburg, Utrecht / 08­11Doornroosje, Nijmegen / 21­11 Mezz, Breda Klinkt als: Sranan odo’s en Hollandse wijsheden op jungle rhythms

dE livEguidE.nl fanboy­kwiz gesneden, dus het zullen er best veel zijn. Een stuk of tweehonderd?” Not even close! Hij heeft er namelijk vier­ honderdvijftig. Hoeveel regeneratieweef­ sels heb jij? “Jezus… ik heb ze niet net zoals hij geteld. Het zijn vooral kleine littekens, overgehouden aan valpartijen en onhandigheden. De ‘heftigste’ zit op mijn neus. Ik ben ooit van het bed gevallen, recht op het nachtkastje van mijn oma. Mijn rechterneusvleugel was helemaal opengescheurd!”

wat wEEt kraantjE pappiE van marilyn manson?

70% fanboy 1. tE bEginnEn mEt wat simpElE trivia. aan wElkE twEE pErsonEn hEEft marilyn manson zijn naam ontlEEnd? “Marilyn Monroe en Charles Manson. Ik weet zelfs waarom! Het zijn twee uitersten: Marilyn Monroe omdat zij de meeste sex appeal heeft en Charles Manson vanwege zijn duistere kant. Goed met bonuspunten! Hoe ben jij eigen­ lijk op jouw alias gekomen? “Dat is wel te vergelijkbaar met zijn naam. Een kraan is gewoon het meest sexy huis-, tuin- en keukenvoorwerp dat bestaat. Het voorziet je precies van wat je nodig hebt om te overleven, een beetje als mijn muziek. En Pappie... tsja, je kan je vader natuurlijk niet sexy vinden. Ook twee uitersten dus.”

2. wat vErzamElt marilyn manson in zijn vrijE tijd? hint: hEt is iEts mEt kunst… “Ehh.. iets van maffe beelden en schedels ofzo?” Half goed! Marilyn spaart kunstmatige ledematen. Hou jij er ook een vreemde verzameling op na? “Jezus! wat moet je daar nou weer mee? Ik verzamel zelf niets raars. Alleen nuttige dingen zoals toffe schoenen en petten. Maar als je mijn collectie ziet, zou je wel denken dat ik ze verzamel, ja!” 3. op wElk lichaamsdEEl is marilyn manson hEt mEEst trots? “Hij wilde toch iets van borsten hebben ofzo? Is ‘ie daar trots op?” Toegegeven, hij heeft een mooi bos hout laten photoshoppen voor het album Mechanical Animals, maar het juiste ant­ woord is: zijn neus. Over welk orgaan rep jij het meest? “Haha, te makkelijk. Ik ben erg trots op mijn

kleine tenen. Net als je grotere tenen zijn die kleintjes essentieel voor je balans. Toen ik nog als judoka aan wedstrijden meedeed, moeten die van mij echt supersterk zijn geweest! Daar ben ik nog steeds trots op.” 4. van wElk hallucinErEnd alco­ holisch drankjE hEEft marilyn zijn EigEn mErk? “Whisky? O nee, dat is niet echt hallucinerend... Dan moet het wel absint zijn.” Alsof we wilden dat je het zou raden! Man­ sinthe heet zijn brouwsel. Welke borrel mag jouw naam dragen? “Ik heb er al één met mijn naam erop, haha! Met een Groningse destilleerderij heb ik iets van duizend flessen jonge dubbele Kraanjenever gemaakt. Het lijkt me ook tof om een eigen gin te hebben. Net als whisky zit daar een hele filosofie achter.” 5. hoEvEEl littEkEns hEEft dEzE gotischE groothEid? “Ik weet dat deze gast zichzelf vroeger heeft

6. dat brEngt ons op dE laatstE vraag: wat is hEt raarstE dat marilyn manson ooit in zijn nEus hEEft gE­ stopt? “Moet ik dan aan drugs denken? Of is het iets compleet anders?” Iets compleet anders. Het is immers Marilyn Manson! Hint: het betreft een oceanisch organisme. “Een wat?! Damn... ehhh, ik denk dat deze gast een ehh... zeepaard in zijn neus heeft gestopt?” Zo close dat het goed is! Het waren kleine kreeftjes die ook wel zee­aapjes worden genoemd. Wat voor rariteiten heb jij zoal in je neus gepropt? “Het nachtkastje van mijn oma, haha!” Marilyn Manson live: 06-08 TivoliVredenburg, utrecht Kraantje Pappie live: 28-06 Mundial, Tilburg / 28-06 Genk On Stage, Genk / 29-06 Reuring, Purmerend / 01-07 Feesttent, Herpen / 02-07 Hitkrant Hittegolf Hunk Awards, Bunnik / 04-07 Summerstrike, Grijpskerk / 12-07 Dijkpop, Andijk / 18-07 Nacht Van Winschoten, Winschoten / 26-07 Puurs Live, Puur / 26-07 Zum Schluss, Zomeren- Eind / 27-07 Multiculturele Markt, Enschede / 02-08 Boothstock, Rotterdam / 03-08 Solar Weekend, Roermond / 09-08 Zandstock, ‘t Zand


thE jEzabEls nErds zondEr zorgEn Vier alledaagse mensen die tegen wil en dank ineens razend populair worden. Dat is altijd lachen. Het overkwam The Jezabels een paar jaar geleden. Langzaam begint de indierockband te wennen aan het succes, vertelt gitarist Sam Lockwood.

Hij heeft ook een Master Natuurkunde aan de universiteit behaald, dus hij is wel een aardig coole nerd. Heather (toetsen) is meer een specifieke muzieknerd, die zit de hele dag achter de piano. Hayley (zang) en ik zijn echte boekennerds. Onze talenten als nerd zijn zeer divers.”

Tekst: Mathieu Mannaerts

vindEn nErds hEt wEl lEuk om voor vollE zalEn tE spElEn? “Inmiddels wel! Een aantal jaar geleden waren we een heel nerveus bandje. Nu zijn de optredens repetitief geworden. Dat klinkt negatief, maar voor ons is dat een goed ding. Als er nu iets gebeurt, weten we hoe we ermee om moeten gaan. We maken ons een stuk minder zorgen op het podium. Dat is wel zo fijn voor ons, maar zeker ook voor de fans. Gisteren stonden we in een kleine club in Philadelphia,

hEt gErucht gaat dat julliE viEr EnormE nErds zijn. “Haha, dat kan ik absoluut bevestigen!” wiE is dE grootstE nErd van dE band? “Ik denk dat we alle vier wel iets toevoegen aan het nerd-spectrum. Nik (de drummer) is de meest traditionele nerd van het stel. Hij houdt erg van ‘science’ en dat soort dingen.

livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 11

en iedereen stond te dansen. Dat zijn de mooiste momenten.” hEt niEuwE album thE brink valt dus wEl in dE smaak? “Tot dusver zeker. We zijn er zelf ook zeer tevreden over. Het album geeft goed weer hoe we ons als band voelen en dat het publiek dat ook mooi vindt, is geweldig.” maar hEt hEEft niEt dE EnormE impact van julliE dEbuut prisonEr... “De sprong in populariteit was bij dat album enorm, maar sindsdien is het behoorlijk steady gebleven. Het gaat gewoon zijn gangetje nu. Dat is wel fijn.” hEt niEuwE album is in londEn opgEno­ mEn. julliE zijn Er zElfs gaan wonEn. gaat dat goEd, viEr australiËrs in londEn? “Londen is een prachtige stad, maar het heeft wel wat minpunten. Ten eerste lijkt het alsof iedereen hier alleen maar met z’n carrière bezig is. Daarnaast is de kloof tussen arm en rijk heel groot. In Australië is het vaak juist het tegenovergestelde. Werk is daar bijzaak en er is meer gelijkheid. Ik vind het fijner om in een land te zijn waar mensen het minder moeilijk hebben. Bovendien is het weer in Londen ook tien maanden per jaar tamelijk deprimerend. Daardoor zit je de hele dag binnen…” jij bEnt liEvEr buitEn? wat doE jE zoal wannEEr jE buitEn in australiË bEnt? “Nou, ik hou enorm van grasmaaien.” Eh? “Jazeker. Ik vind tuinieren erg leuk. Grasmaaien, bloemen planten, heggen snoeien, noem maar op. Zodra het toeren voorbij is, ga ik maar een baantje als tuinman zoeken!”

© Peter Dovgan

Live: 05­07 deBeschaving, Utrecht / 06­07 Metro­ polis, Rotterdam / 20­07 Welcome to the Village, Leeuwarden Klinkt als: wetenschappelijk onver­ klaarbaar populaire verlegenheidspop

livEstylE

De blauwe zonnebril op zijn neus verstopt de gevoelens van Pinkpop­ganger Wouter Kam­ minga. Twinkelen zijn ogen of brandt daar een duivels vuur? Wij geven hem een stevige peut in de rug en vragen hem wat hij nu eigen­ lijk vindt van de show van Ed Sheeran op het rozehoedjesfestijn. wat vind jE van dE show? “Gaaf, hij maakt er echt een showtje van! Hij heeft zo’n loop-apparaat en neemt het hele publiek op sleeptouw. Maar de show van Joe Bonamassa is mijn favoriete optreden op Pinkpop. Hij gaf een spetterende show!” En wat vond jE mindEr op pinkpop? “Ik was niet heel erg weg van John Mayer. Normaal vind ik dat wel chille muziek, maar hij zat er een beetje down bij en er zat weinig vernieuwends in. Bij een liveshow vind ik het wel vet als iets anders wordt gedaan dan gewoon het uitvoeren van het album.” bEn jE wElEEns hard gEraakt in dE pit? “Nee, bij mij is het tot nu toe beperkt gebleven tot wat duw- en trekwerk. Het lijkt me weleens lachen, zo’n moshpit gaat er volgens mij echt hard aan toe.” mEt wElkE artiEst zou jE backstagE nog EEns EEn bEschuitjE willEn EtEn? “Toch maar gewoon een Beyoncéetje. Dat is wel een mokkeltje. Ik denk niet dat Jay-Z dat heel tof vindt, maar ik zou het best gezellig vinden.”

livEdata van dE nEdErlandsE podia juli/augustus 2014

luxor livE willEmsplEin 10 arnhEm www.luxorlive.nl

dondErdag 3 juli BeiNg aS aN oceaN (US) + hUNDreTh (US) Avondje Hardcore in Arnhem!

grotE zaal 20:00 € 10

woEnsdag 9 juli everlaST De frontman van de rapgroep House of Pain komt met zijn te gekke Life Acoustic tour zomaar even tussendoor naar Nederland. Hiphop-singersongwriter akoestisch!

grotE zaal 20:00 € 17

mElkwEg lijnbaansgracht 234a, amstErdam www.melkweg.nl

vrijdag 4 juli BeaSTmilK Apocalyptische post-punk met jaren ’80 invloeden. oudE zaal € 10 + lidm. zondag 6 juli g-eaZy De James Dean van de hiphop en absolute hype van 2014. oudE zaal € 17,50 + lidm. maandag7 juli The laST iNTerNaTioNale Een rauwe, rebelse sound met invloeden uit de blues, folk, rock ‘n roll, punk en zelfs een vleugje country. oudE zaal € 7,50 + lidm.

woEnsdag9 juli a$aP Ferg Nieuwste talent uit het razendsnel opgekomen A$AP Mob collectief. oudE zaal € 17,50 + lidm.

Everlast dondErdag 10 juli SUPer NaTUral SelecTioN CD-presentatie van deze Arnhemse Rootsreggae band. grotE zaal 20:30 € 11

vrijdag 11 juli KaTaKlySm (caN) + Deem iNDeX (eP releaSe) + DeaD maN’S walK (eP releaSe) Death Metal van het hoogste niveau. grotE zaal 21:00 € 15

zondag 24 augustus KrachTSTroom FeSTival: o.a. De oPPoSiTeS + grUPPo Di PawlowSKi Gratis muziekfestival met uitzicht over de Rijn. roErmondsplEin arnhEm 14:00 gratis

vrijdag 29 augustus gyPTiaN Summer Dance Night met deze reggae-belofte live. grotE zaal 22:00 € 19,50 vrijdag 12 sEptEmbEr eTTa JameS eXPerieNce Een zeer geslaagde ode aan deze soulblues zangeres.

dinsdag8 juli The SoNicS De legendarische 60s garagerockers uit Tacoma, Washington komen weer naar Amsterdam! oudE zaal € 18 + lidm. dinsdag8 juli gov‘T mUle Vette southern- en bluesrock met scheurende gitaren en pakkende songs; een icoon in de Amerikaans jamrockscene. thE max € 30 + ldim.

dondErdag 10 juli oNly crime Allstar punkbad met leden van Good Riddance en Descendents. oudE zaal € 14 + lidm.

vrijdag 11 juli Bam margera’S FUcKFace UNSToPPaBle Jackass’ Bam Margera’s nieuwe band brengt rock ’n roll, punk, hiphop, dubstep, maffe stunts en veel bier. thE max € 17,50 +lidm.

maandag14 juli SmiF N weSSUN, SeaN Price & helTah SKelTah Rauwe hiphop uit het Boot Camp Clik. oudE zaal € 16 + lidm.

woEnsdag16 juli hillToP hooDS Australische hiphopformatie met een berg aan platina albums op hun naam. oudE zaal € 14 + lidm

vrijdag 25 juli The BaSicS Onweerstaanbare popliedjes vol invloeden uit rock, funk, reggae en elektropop waarin je duidelijk de hand van drummer Gotye terughoort. oudE zaal € 13 + lidm. vrijdag 1 augustus imPlaNTS Melodic punkrock supergroep, met leden van Strung Out, Pulley en Ten Foot Pole. oudE zaal € 12,50 +lidm.

dinsdag5 augustus Donderdagwn Southern sludge-metal band, met (ex-)leden van o.a. Pantera, Crowbar, Corrosion Of Conformity, EyeHateGod en sinds kort ook Honky. thE max € 22,50 + lidm. dinsdag12 augustus NoFX Legendarische punkband met een live reputatie van hier tot Tokio (letterlijk).

mEtropool industriEplEin 10, hEngElo www.metropool.nl

woEnsdag 2 juli raDKey + PaceShiFTerS vrijdag 4 juli color rePorTerS zatErdag 5 juli Pro-PaiN vrijdag 18 juli gUy ForSyTh (cd release) vrijdag 5 sEptEmbEr meTroPool oPeN air: BlØF (uitverkocht) zondag 7 sEptEmbEr meTroPool oPeN air: earTh wiND & Fire eXPerieNce FT. al mcKay

thE max € 25 + lidm.

dinsdag12 augustus chelSea wolFe Ijzingwekkend spannende muziek met een theatrale, elektronische inslag. oudE zaal € 12,50 + lidm.

woEnsdag13 augustus chico TrUJillo Deze ‘gang’ van zeven muzikanten mixt Colombiaanse cumbia met hun Chileense cultuur en een grote liefde voor ska-muziek. oudE zaal € 18 +lidm. vrijdag 15 augustus liTTle Big ‘Het Russische antwoord op Die Antwoord’ komt met keiharde raverap tracks met even bizarre als briljante clips. oudE zaal € 13 + lidm.

za 16 augustus ToNighT alive Catchy-as-hell punkpop uit Australië. oudE zaal € 14 + lidm. maandag25 augustus Thee oh SeeS Hyperenergieke, prettig geschifte garageband bekend om hun opzwepende en uitputtende live-optredens. oudE zaal € 17 + lidm.

Earth, Wind & Fire Experience vrijdag 12 sEptEmbEr De JeUgD vaN TegeNwoorDig zatErdag 13 sEptEmbEr aBBa golD zondag 14 sEptEmbEr cD – DvD - PlaTeNBeUrS dondErdag 18 sEptEmbEr PaUl De mUNNiK PlayS Neil DiamoND vrijdag 19 sEptEmbEr DewolFF

grotE zaal 20:30 € 10

vrijdag 19 sEptEmbEr cryPToPSy (caN) + DiSgorge (US) + JUNgle roT (US) Nog meer Death Metal! grotE zaal 19:00 € 15

dondErdag 25 sEptEmbEr leNe lovich New Wave klassieker. grotE zaal 21:00 € 20

vrijdag 26 sEptEmbEr DewolFF Een schreeuwende Hammond, krijsende gitaren en rauwe zang.

Dewolff vrijdag 26 sEptEmbEr aBc wiTh marTiN Fry zatErdag 27 sEptEmbEr The SoUl clUB PreSeNTS: meN oF SoUl

grotE zaal 21:00 € 17

vErwacht 09 okt pEtEr pan spEEdrock 24 okt gErs pardoEl 31 okt lEvEl 42 13 nov moss 14 nov di­rEct

Bam Margera

vErwacht hugh cornwEll (thE stranglErs)/colin blunstonE/moss/hEnrik frEischladEr thE hoax/go back to thE zoo/blackbErry smokE/tangarinE/lEvEl 42/jEtt rEbEl


S ! TI NG A R GA G E TO

THE OPPOSITES GRUPPO DI PAWLOWSKI


livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 13

© Adriaan Holsappel

bockworstEn, biEr En bÖkkErs

sallandsE bEnEnbrEkErs komEn mEt niEuwE fEstival koElE koElE “We geven het feestje waar we zelf het liefst naartoe gaan.” Het klinkt een beetje egoïs­ tisch, maar beeld je het nieuwe festival Koe­ le Koele eens in. Bier in de ene hand, braad­ worst in de ander, en dan midden in het bos met de nazomerzon in je mik genieten van de stormachtige muziek van The Deaf, Natural Child, De Rooie Neger en Bökkers. Die laatste band is dus ook organisator van het festival, dat op 20 september voor het eerst plaatsvindt. Zanger­gitarist Hendrik Jan Bökkers vertelt in vet accent. Tekst: Sven Bersee in 1971 was in dE zandkuil van luttEn­ bErg ook al EEns EEn fEstival: hot lovE. was jij daarbij? “Nee, want toen was ik er nog niet! Ik heb wel een paar foto’s ervan gezien en dat zag er heel vet uit. Wat een cowboys… De strekking van Koele Koele wordt ongeveer hetzelfde, met barbecue en bier. We gaan ook geen fancy tent neerzetten en ik wil absoluut niet zo’n modern zwart podium. Ik heb liever een houten stage, zonder overkapping. Mocht het nou echt ongelooflijk kloteweer

worden, dan moet er alsnog een overkapping op, maar dat is niet de bedoeling. We hopen op een mooie nazomeravond. Barbecuetje aansteken, biertje openen en een muziekje erbij.” wordt Er EigEnlijk ook bÖkbiEr gEschonkEn? “Dat bestaat nog niet, maar dat lijkt me wel een goeie eigenlijk! Dat wordt ons volgende project: Bökkers-bier. Wij drinken zelf trouwens meestal normale pilsjes. Ik ben ook helemaal niet zo merkvast, vind het allemaal wel goed. Maar waar ik wél op tegen ben, is gooien met bier. Dat is alleen maar zonde. Drink gewoon lekker op joh! Het is helemaal niet lollig als je een glas bier over je gitaar krijgt.” hoE hoop jE latEr as jE dood bin tErug tE kijkEn op koElE koElE? “Dat iedereen na afloop zei: zo, dat was nog eens mooi dat ik hierbij was. Wat een feest! Wat een gezelligheid! Het lijkt me ook leuk als het een terugkerend fenomeen wordt, maar dan moet het natuurlijk wel een succes worden. Dat is het wat mij betreft als iedereen naar huis gaat met een volle buik en een voldaan gevoel.”

hoE wordt julliE niEuwE album hummE EigEnlijk ontvangEn? “We krijgen veel positieve reacties op Facebook, dat ik toch een goede graadmeter vind. Veel meer dan bij onze vorige plaat. Toen tien duimpjes omhoog, nu honderd. Misschien omdat Humme iets feestelijker is en we bekender zijn geworden. Het is een soort olievlek-effect: mensen steken elkaar aan. Dat vind ik heel erg cool.” julliE hEbbEn EEn old school­gEluid, maar staan wEl op spotify. bizar man! “Het zou echt ongelooflijk achterhaald zijn om uit een soort vaag melancholisch vintage-idee niet op Spotify te willen staan. Dat vind ik zo dom! Je wil toch dat mensen je liedjes horen? Daar gaat het toch om? Zoveel mogelijk mensen moeten ze kunnen meezingen, want hoe meer meezingers, hoe groter het feestje.” zingt hEt publiEk op fEstivals ook mEE? of allEEn dE hardE kErn bij clubshows? “Ook op festivals staan ze ons absoluut niet aan te gapen. Er heeft zelfs ooit iemand zijn been

gebroken tijdens ons optreden, omdat het zo druk was en de hele massa aan het dansen was. Het was dus niet echt dansen meer, maar één grote golvende meute. Dat krijg je als het zo druk is en dan kan het dus dat iemand zijn been breekt. Ergens vond ik het wel mooi. Ik heb diegene na afloop nog gesproken en hij zat lachend in de taxi. Hij wist ook dat dat het risico van het vak is. Been gebroken, maar wel een mooie avond gehad. Prima!” Live: 26­07 Zwarte Cross, Lichtenvoorde / 02­08 Trek­ kertrek, Koudekerk aan den Rijn / 04­08 De Smeed, Kelpen / 07­08 Helders Fees, Hellendoorn / 09­08 Luttenbergs Feest, Luttenberg / 23­08 Boerenrock, Drouwenermond / 08­09 Stegeman, Laren / 14­09 Dorpsfeest, Holten / 19­09 Feestweekend, Maas­ bracht / 20­09 Koele Koele, Luttenberg / 26­09 De Brink, Bathmen / 05­10 Instore Concerto, Amsterdam / 05­10 Paradiso, Amsterdam / 01­11 De Kerckhaen, Westbeemster / 15­11 Breakaway, Ommen / 26­12 Witkamp, Laren / 27­12 Lantaarn, Hellendoorn Klinkt als: robuuste Sallandse rock & roll à la ZZ Top

livEdata van dE nEdErlandsE podia juli/augustus 2014

niEuwE nor pancratiusstraat 30, hEErlEn www.nieuwenor.nl

dinsdag 1 juli The BoTS. Het Amerikaanse duo The Bots klinkt als The Black Keys, White Stripes, R&B en Jimi Hendrix in de blender en geldt als de favoriete band van Blur-frontman Damon Albarn. Toch zijn de broers Mikaiah en Anaiah Lei pas 20 en 17 jaar oud. Na grote festivals als Lowlands, Rock Werchter en Best Kept Secret op 1 juli in de Oefenbunker in Landgraaf. locatiE: oEfEnbun­

dE oostErpoort trompsingEl 27, groningEn www.de­oosterpoort.nl

zatErdag 5 juli valerie JUNe Multi-instrumentaliste en singer-songwriter speelt een prachtige mix van blues, (Appalachian) folk, gospel, soul en bluegrass. klEinE zaal 20:00 € 17,50

www.paradiso.nl

dinsdag 1 juli raDKey Gruizige indiepunk.

klEinE zaal 21:00 € 10 Excl. lidmaatschap

dondErdag 3 juli PhoSPhoreSceNT + lyla Foy Prachtige alternatieve folk. 20:30 € 17,50 Excl. lidmaatschap zondag 6 juli valerie JUNe + DaN oweN Blues, folk en gospel. 20:30 € 17,50 Excl. lidmaatschap dinsdag 8 juli Zomer iNDieSTaD: Sleigh BellS, SUPerFooD, BlaNK realm Paradiso presenteert drie indiebands van formaat in Amsterdam-Noord. dondErdag 10 juli mercUry rev’S JoNaThaN aND graSShoPPer wiTh SPecial gUeST KeN STriNgFellow locatiE: paradiso noord, tolhuistuin 20:30 € 20 incl. daglidmaatschap

Valerie June

dondErdag 10 juli marc BroUSSarD Een artiest met de unieke gave om klassieke R&B, rock en soul een nieuwe, frisse impuls te geven. Het aankomende album ‘A Life Worth Living’ is ongetwijfeld net zo soulful als zijn voorgangers. dinsdag 19 augustus warPaiNT Deze frisse indierockband uit Los Angeles stond al op festivals als Glastonbury, Rock Werchter en Coachella. Dromerige, bedwelmende popliedjes gespekt met subtiele synthesizers, triphopbeats en zelfs jazz. klEinE zaal 20:00 € 18,50

vErwacht 11 sEp middlEman 01 okt hackEnsaw boys 02 okt nEw modEl army 03 okt upf 11 okt fiction planE 17 okt moss 24 okt waynE hussEy 13 nov thE grandmothErs of invEntion 15 nov only sEvEn lEft (oEfEnbunkEr) 15 nov thE nEon judgEmEnt 22 nov kEnsington (limburgzaal, uitvErkocht) 28 nov matt gonzo roEhr 11 dEc jEtt rEbEl (uitvErkocht) 17 dEc dEwolff (limburgzaal)

paradiso wEtEringschans 6­8, amstErdam

locatiE: paradiso noord, tolhuistuin 19:30 € 15 incl. daglidmaatschap

klEinE zaal 20:00 € 16

zaal 22:00 € 4/€ 3 vvk

vrijdag 4 juli valerie JUNe Zelflerend blues-, gospel- en soulmuzikante maakt maneschijnmuziek voor bij het kampvuur. grotE zaal 19:30 € 17,50 dondErdag 4 sEptEmbEr cryPToPSy, DiSgorge & JUNgle roT Metalgeweld ten top met deze drie wereldbands. charleS BraDley Van James Brown-imitator tot Soullegende: Bradley belichaamt ‘The American Dream’. grotE zaal 19:30 € 25

vrijdag 4 juli ‘D-verciTy’. Proeven aan verschillende stijlen dance-muziek op deze avond voor jongeren vanaf 15 jaar. zaal 20:00 € 5/€ 4 vvk vrijdag 11 juli ‘NovacaNe’ FT. chilDSPlay. De dance-avond uit de hoge hoed van Boscha Nova waar de fijnste hiphop en r&b van deze tijd wordt afgewisseld met moderne stromingen als trap, twerk, moombahton en house.

Childsplay zatErdag 19 juli ‘ThaT 80’S FeeliNg’. De Ersatz DJ’s staan garant voor een avond ‘dance to the underground’; oftewel het beste op het gebied van alternatieve muziek vanaf de jaren 80 tot vandaag!

www.paard.nl

klEinE zaal 18:30 € 20

kEr, landgraaf 20:30 € 10/€ 9 vvk

zaal 22:00 € 7,50/€ 6 vvk

paard van trojE prinsEgracht 12, dEn haag

dondErdag 11 sEptEmbEr Bo SariS Ex-winnaar Idols met soulvolle popmuziek. Zijn eerste album als Bo Saris, Gold, werd geproduceerd door Andre ‘’Dre’’ Harris (usher, Robin Thicke, Michael Jackson). grotE zaal 20:00 € 17,50

zatErdag 13 sEptEmbEr TaKerooT Festival for past, present and upcoming American music. Met o.a. Joan Baez, Daniel Romano, John Fullbright dE oostErpoort 16:00 € 37,50

zatErdag 20 sEptEmbEr erNST JaNSZ Ter gelegenheid van de heruitgave van zijn debuutroman ‘Gideons droom’ (1983) stelde Ernst Jansz een album samen uit zijn oeuvre. In dit theaterprogramma brengt Jansz al deze muziek en vertelt hij prachtige Indische sprookjes, ondersteund door zijn band. klEinE zaal 20:30 € 18

zondag 21 sEptEmbEr The BooTleg BeaTleS In 2014 is het vijftig jaar geleden dat The Beatles in Nederland waren. Een uitstekende gelegenheid om dé ultieme tributeband van The Fab Four weer naar Groningen te halen! grotE zaal 20:30 € 25

zatErdag 12 juli aUSTra + SUPPorTS Donkere new wave en pop. locatiE: paradiso noord, tolhuistuin 20:30

€ 15 incl. daglidmaatschap

Charles Bradley zatErdag 6 sEptEmbEr SymPhoNic JUNcTioN #7: reSiDeNTie orKeST iN 3D door zowel de zaal als de muziekgeschiedenis grotE zaal 19:30 € 17,50 zatErdag 13 sEptEmbEr SiNaS alBUm releaSe ParTy Wervelwind aan muziekstijlen met jazz als oog van de tornado.

maandag 14 juli The aFghaN whigS Intense cultband weer bij elkaar. 20:30 € 27 Excl. lidmaatschap dinsdag 15 juli coNor oBerST + DaweS Bright Eyes zanger met nieuw soloalbum.

zatErdag 19 juli BoBBy womacK Soul en blueslegende. 20:30 € 37 Excl. lidmaatschap

woEnsdag 23 juli BliTZ KiDS Zoetgevooisde poprockpunk. klEinE zaal 20:00 € 8 Excl. lidmaatschap

dinsdag 29 juli The chillS Invloedrijke rockband uit Nieuw-Zeeland. 20:30 € 17,50 Excl. lidmaatschap vrijdag 8 augustus PerFecT PUSSy + Big UPS

locatiE: paradiso noord, tolhuistuin € 20:30 € 13 incl. daglidmaatschap

zondag 10 augustus oUghT Ritmische postpunk. klEinE zaal 20:00 € 12 Excl. daglidmaatschap

dinsdag 12 augustus KeviN Drew locatiE: bittErzoEt Soloproject van Broken Social Scene zanger. 21:00 € 12 incl. daglidmaatschap

woEnsdag 13 augustus Kyle gaSS BaND Tenacious D gitarist met nieuwe band. locatiE: paradiso noord, tolhuistin 20:30 € 15 incl. daglidmaatschap

dondErdag 14 augustus NeKo caSe locatiE: paradiso noord, tolhuistuin Fascinerende alternatieve countrysongs met poëtische teksten. 20:30 € 18,50 incl. daglidmaatschap

20:30 € 25 Excl. lidmaatschap

klEinE zaal 19:30 € 10

3Fm PreSeNTS: De BeSTe SiNger-SoNgwriTer vaN Nl ToUr grotE zaal 19:30 € 19 zondag 14 sEptEmbEr FreDDie giBBS Volgens Pitchfork één van de grootste beloftes in de hiphopwereld. klEinE zaal 19:30 € 17,50

zatErdag 20 sEptEmbEr iDeNTiKiT Gitarist Marzio Scholten presenteert gloednieuw jazzproject klEinE zaal 19:30 € 10 maandag 29 sEptEmbEr aSaF aviDaN – BacK To BaSicS

Neko Case dinsdag 19 augustus KUrT vile & The violaTorS + micK TUrNer (giTariST vaN DirTy Three) Onweerstaanbare lo-fi indie. 20:30 € 16,50 Excl. lidmaatschap woEnsdag 20 augustus Dave haUSe locatiE: bittErzoEt Punker gaat akoestisch. 21:00 € 12 incl. daglidmaatschap

koninklijkE schouwburg 19:30 € 30

vErwacht 18 sEp dE dijk 25 sEp a.j. crocE 26 sEp dE kift 02 okt thE fray 18 okt thE kik 19 okt lEE fiElds 23 okt gErs pardoEl 24 okt moss 30 okt di­rEct 06 nov lEvEl 42 07 nov caro EmErald @ anton philips zaal

Conor Oberst howliN raiN Zompige seventies bluesrock. klEinE zaal 22:00 € 10 Excl. lidmaatschap

woEnsdag 16 juli hiSS golDeN meSSeNger Goudeerlijke country. klEinE zaal 20:00 € 12 Excl. lidmaatschap vrijdag 18 juli The DaNDy warholS + BlUe aNgel loUNge Psychedelische rockers uit Amerika. 20:30 € 20 Excl. lidmaatschap

vErwacht 09 sEp damiEn jurado 11 sEp kaisEr chiEfs 20 sEp blondE rEdhEad 23 sEp wE wErE promisEd jEtpacks 25 sEp sylvan Esso 26 sEp swans 08 okt fool’s gold Adriaansay Holsappel 09 okt clap your© hands yEah 14 okt ErlEnd ØyE


valEriE junE livEguidE.nl juli/augustus 2014 pagina 14

© kmeron

En haar liEfdE voor gEknEttEr En gEkraak ‘Sometimes I take a great notion to jump in the river and drown’. Een beroemde regel uit Lead Belly’s Goodnight, Irene. Met dat zelfmoordnummer sloot Valerie June een kleine twee jaar terug in het Amsterdamse Bitterzoet haar voorprogrammashow van Ryan Bingham af. ‘This is my favourite song’, zei ze zelfs voor ze de meer dan honderd jaar oude bluesklassieker inzette. Melancholisch dametje, zou je zeggen. Maar vandaag toont de zangeres, die vorig jaar haar debuutalbum Pushin’ Against a Stone uitbracht, zich juist de opgewektheid zelve.

In Bitterzoet coverde June ook Robert Johnson, weer zo’n oude bluesrot van ver voor haar geboorte. “Ik hou van het geluid van oude opnames, het geknetter en de krakende stemmen. In veel nummers van nu wordt over dezelfde onderwerpen gezongen als toen, maar het klinkt allemaal zo clean, zo kristalhelder. Ik hou er juist van als muziek ‘perfectly imperfect’ is. Als iemands stem kraakt of er een ‘verkeerde’ noot wordt aangeslagen, kan het nog steeds geweldig klinken. Daarom hou ik zo van The Staple Singers, Joe Cocker en Ray Charles. In veel moderne muziek ontbreekt de imperfectie. Ik wil geen gladgestreken muziek, ik wil the real stuff!

Tekst: Sven Bersee

‘ik wil geen gladgestreken muziek horen, ik wil the real stuff’

“Het is mijn favoriete nummer om een show mee af te sluiten”, nuanceert Valerie June lachend haar woorden over Goodnight, Irene. “De Mississippi-rivier wordt genoemd, het is geschreven door de geweldige Afro-Amerikaanse folk- en bluesmuzikant Lead Belly en veel artiesten van wie ik hou hebben die song gecoverd. Woody Guthrie en Hank Williams Senior bijvoorbeeld. Het is een vrij triest liedje over zelfmoord, maar ik hou wel van droevige muziek en de emotie die dat bij me oproept. Je kunt niet zomaar een verdrietig liedje spelen en er niks bij voelen.” Dat betekent niet dat de singer-songwriter uit Tennessee met een rotgevoel op de planken staat. “Als je zo’n nummer speelt, moet je er gevoel in leggen, maar je hoeft je helemaal niet verdrietig te voelen. Als ik een nummer live speel, heb ik de blues al gehad. De ellende heb ik dan al van me af geschreven. Op het podium zing ik het voor andere mensen, zodat zij kunnen voelen wat ze moeten voelen.”

of Pro Tools. Zij gelukkig wel en dat is mede wat de plaat zo goed maakt. Die oude sound, dat is waar de magie begint.” Als meisje in Humboldt, Tennessee werd June al vroeg betoverd door muziek. In de stampvolle kerk in haar hometown zong zij met honderden tegelijk, tot ze het ouderlijk huis verliet en naar Memphis vertrok. “In Memphis had je de Java Cabana Coffeehouse, met van die open mic-avonden. Daar begon het allemaal, toen mijn gitarist en ik twee liedjes mochten spelen. De reacties waren ongelooflijk. Mensen vroegen na afloop waar ze onze cd konden krijgen, terwijl het onze allereerste live-performance

top 10 muzikantEn mEt drEads

Valerie June wordt soms vreemd aangekeken vanwege haar muziek, die ze zelf omschrijft als organic moonshine roots. Sommige mensen verwachten vanwege haar dreadlocks eerder zwoele reggae dan rauwe countryblues. Toch is ze heus niet de enige rastamuzikant zonder Jamaicaanse roots. In de top 10 van LiveGuideNL vinden we zelfs maar één ‘natty dread’ terug. Maar da’s wel gelijk de onbetwiste numero uno, natuurlijk.

1. bob marley 2. zach de la rocha

(rage against the machine)

I want it to be right, but a little wrong is right too.” Gelukkig zijn er volgens June nog genoeg artiesten die maken wat zij ‘echte muziek’ noemt. “Dan Auerbach, Jake Bugg, Jack White en Alabama Shakes doen dat! Er zit zo veel kracht en emotie in hun muziek dat je er echt iets bij voelt.” Dan Auerbach is behalve zanger en gitarist van The Black Keys ook de producer van Pushin’ Against a Stone. “Hij produceerde het samen met Kevin Augunas en de Hongaar Peter Sabák. Zij weten hoe je een oud geluid op plaat moet vangen. Daar heb ik geen verstand van, ik weet alleen hoe ik het moet zingen en spelen. Ik weet niks van microfoons, opname-apparatuur

was, haha! We besloten vier nieuwe liedjes te schrijven en bleven open mic-optredens doen, net zolang tot ik mijn eigen show kreeg.” Sindsdien is haar populariteit groter en groter geworden. Mensen zingen tegenwoordig mee met liedjes als Tennessee Time en Somebody To Love. “Dat herinnert me aan de tijd dat we in de kerk met zijn allen tegelijk zongen. We hadden daar geen koor; iedereen zong gewoon vanuit de kerkbanken. Er zijn momenten dat ik dat mis. Dan kan ik het beste naar huis gaan in Tennessee en zingen met mijn brothers en sisters. Ik kom niet uit een muzikale familie, maar uit een zingende familie. We zingen als we rijden, als we koken en als we schoonmaken. Wij zingen gewoon. Altijd.”

Live: 04­07 Paard van Troje, Den Haag / 05­07 De Oosterpoort, Groningen / 06­07 Paradiso, Amsterdam Klinkt als: ruwe countrysoul van een firecracker gedoopt in maanlicht en gospel

3. valerie june 4. mike bordin (Faith No more)

5. tracy chapman 6. thomas pridgen (The mars volta)

7. 8. 9. 10.

lauryn hill lil wayne lenny kravitz brandon boyd

(incubus)


Royal Blood

Het hardste nieuwe rockduo

“Hij vroeg ons om een bandshirt die hij kon aandoen tijdens Glastonbury”, vertelt de bassende zanger Mike Kerr van Royal Blood. Die ‘hij’ is Matt Helders, drummer van Arctic Monkeys en na die bewuste dag ging het hard voor de band. Ze werden genomineerd voor BBC’s Sound of 2014 (tussen namen als Sam Smith, Chance the Rapper en Jungle) en ook op Eurosonic maakten de Britten indruk. Komend festivalseizoen doet het rockduo o.a. Glastonbury, Rock Werchter en Lowlands aan en in augustus komt het debuutalbum uit.

grote fans, maar vooral van Queens of the Stone Age. QOTSA heeft mijn kijk op rockmuziek veranderd, dat is één van mijn favoriete bands aller tijden. Dus ja, zo’n band beïnvloedt heel erg je muziek. Vergelijkingen met andere bands vinden we prima, zolang dat is met dit soort bands die we zelf te gek vinden. Maar ik hoop wel dat mensen ons als Royal Blood horen en het ook zo zullen benoemen. Daar ga je als band voor, niet om altijd maar vergeleken te worden.” Voor mensen die jullie nog niet kennen kunnen die vergelijkingen handig zijn toch? Een Queens of the Stone Age-fan kan daardoor in aanraking komen met jullie muziek... “Dat is zeker waar, en het zijn dus ook nog eens bands die we zelf te gek vinden. Het is een mooi rijtje.”

Tekst: Tim Arets Jullie worden vergeleken met The White Stripes en The Black Keys, wat niet heel bijzonder is als je een rockduo bent. Maar waar komt de vergelijking met Queens of the Stone Age vandaan? “Van de bands die je opnoemt, zijn we best

Wat is Royal Bloods grote droom na alles wat al gebeurd is? “Het is lastig om al aan een nieuwe droom te denken. Er gebeuren zulke geweldige dingen op het moment. Maar een grootse samenwerking met een nieuwe vocalist zou tof zijn.” Jullie eerste Nederlandse optredens werden juichend ontvangen. Je zou niet zeggen dat jullie nog maar anderhalf jaar bezig zijn… Hoe zit dat? “Het zijn verschillende factoren. Ben (Thatcher, drummer) en ik spelen al tien jaar samen in een band. Royal Blood was gewoon een nieuwe start. Het voelt heel natuurlijk om met hem liedjes te schrijven en we zijn daardoor live goed op elkaar afgesteld.” Live: 15/16/17-08 Lowlands, Biddinghuizen Klinkt als: log­ ge rock uit een lekkende garage in regenachtig Brighton

Colofon Online www.liveguide.nl Twitter @LiveGuideNL Facebook LiveGuide.NL LiveGuide.NL is een initiatief van ​​Mark Postema, Jasper van den Dobbelsteen, Wilbert Stuifbergen en Robert Adriaansen Redactie Sven Bersee en Thomas van Waardenburg Telefoon: 06-16591036 E-mail: redactie@liveguide.nl Postadres: LiveGuideNL, Posbus 720, 6800 AS Arnhem Medewerkers Tekst: Tim Arets, Esmee de Gooyer, Mathieu Mannaerts, Thomas Spiekerman, Floortje Veldhuizen en Mark Dyson (eindredactie) Fotografie: Taylor Bonin, Peter Dovgan (PETEDOV), Adriaan Holsappel, Marcel Krijgs­man, Eelco de Lange, Tim Pen, Vince Philbert (kmeron), Chris Sikich, Dennis Vloedmans Coverfoto: Tony Norkus SCHRIJVEN VOOR LIVEGUIDE.NL? Mail naar redactie@liveguide.nl en maak duidelijk waarom jouw tekstuele­­­ meesterwerken in LiveGuideNL thuishoren. Ontwerp & lay-out Robert Adriaansen (Loudmouth) Advertentieverkoop Bel 06-81382583 of mail naar sales@liveguide.nl Informatie voor podia agenda@liveguide.nl Druk Hoekstra Krantendruk - Emmeloord Distributie Citydogs - Budel

livedata van de nederlandse podia juli 2014

Tivoli Vredenburg

Vredenburgkade 11, Utrecht www.tivolivredenburg.nl

Dinsdag 1 juli ROB ZOMBIE RONDA € 32 woensdag 2 juli BOOTSY COLLINS Ronda € 33 vrijdag 4 juli BEN MILLER BAND De Helling € 10 zaterdag 5 juli KILL ALL HIPSTERS Ronda € 7 zondag 6 juli JONNY LANG Pandora € 25 maandag 7 juli NAS - 20 YEARS ILLMATIC ANNIVERSARY Ronda € 30

maandag 7 juli JULIA HOLTER Cloud Nine € 14 dinsdag 8 juli TONY JOE WHITE Cloud Nine € 23 zaterdag 12 juli ZER00S HEROES Ronda € 10 zaterdag 19 juli 90’S NOW! Ronda € 12 donderdag 24 juli FUSE: THE GASLAMP KILLER, JAMESZOO, GUERILLA SPEAKERZ Pandora € 10 woensdag 30 juli RON POPE De Helling € 16 zaterdag 2 augustus THE URBAN VOODOO MACHINE + DELANEY DAVIDSON De Helling € 12.50 zondag 3 augustus HATEBREED Pandora € 22.50 dinsdag 5 augustus DEVIN TOWNSEND PROJECT Pandora € 18.50 woensdag 6 augustus MARILYN MANSON Ronda € 39 zaterdag 9 augustus GYPTIAN De Helling € 22.50 zondag 10 en maandag 11 augustus PET SHOP BOYS Grote Zaal € 49 maandag 11 augustus EARTH De Helling € 15 vrijdag 15 augustus AMON AMARTH Ronda € 25 zaterdag 16 augustus COMBICHRIST Pandora € 17 zaterdag 16 augustus LITTLE BIG De Helling € 13 zaterdag 16 augustus CYBERIA/MANIFEST Pandora € 7 woensdag 20 augustus JIMMY EAT WORLD Pandora € 20 donderdag 21 augustus OF MICE & MEN De Helling € 15 donderdag 28 augustus PAPA ROACH Ronda € 25 dinsdag 9 september SINKANE De Helling € 10

woensdag 10 september JOHN FULLBRIGHT Cloud Nine € 14 vrijdag 12 september BO SARIS Ronda € 18.00 zaterdag 13 september THE KLINIK De Helling € 20 vrijdag 19 september MONOMYTH + SHAKING GODSPEED De Helling € 10

woensdag 24 september SOHN De Helling € 14 zaterdag 27 september GOLDEN EARRING Ronda € 30 vrijdag 3 oktober EMIL LANDMAN De Helling € 9 zaterdag 4 oktober JUDY BLANK De Helling € 10 zaterdag 4 oktober THE 1975 Ronda € 16 dinsdag 7 oktober YANN TIERSEN Ronda € 25 woensdag 8 en donderdag 9 oktober MARCO BORSATO Grote Zaal € 49 donderdag 9 oktober EEFJE DE VISSER Herz € 17.50 donderdag 9 oktober FOOL’S GOLD De Helling € 14 vrijdag 10 oktober MAXIMO PARK Ronda € 17 vrijdag 10 oktober MR.POLSKA Pandora € 12.50 zaterdag 11 oktober DE BESTE SINGER-SONGWRITER VAN NEDERLAND Ronda € 19 zondag 12 oktober DANIEL ROMANO Cloud Nine € 14 zondag 12 oktober AN EVENING WITH ROGER MCGUINN Grote Zaal € 27.50

dinsdag 14 oktober JAMES VINCENT MCMORROW Grote Zaal Vanaf € 25

woensdag 15 oktober FAT FREDDY’S DROP Ronda € 29 vrijdag 17 oktober SOIL + AMERICAN HEAD CHARGE + HED PE De Helling € 20

vrijdag 17 oktober THE KIK Cloud Nine € 15

zaterdag 18 oktober RAMBLIN’ ROOTS FESTIVAL met oa Lee fields & The expressions Nieuw festival dat zoekt naar een spannende mix van rhythm ‘n blues, Americana, roots en alternative country! Voor meer info: www.ramblinroots.nl Diverse zalen Early birds € 29

woensdag 22 oktober STEPHEN MERCHANT LIVE Grote Zaal € 30 vrijdag 24 oktober DI-RECT Pandora € 20 zaterdag 25 oktober GERS PARDOEL Ronda € 15 zaterdag 25 oktober KING OF THE WORLD De Helling € 15 zaterdag 25 oktober SABRINA STARKE Cloud Nine € 16 maandag 27 oktober MILOW Ronda € 25 woensdag 29 oktober MACEO PARKER Grote Zaal € 26 donderdag 30 oktober ALEX CLARE Pandora € 17 maandag 3 november AVISHAI COHEN TRIO Cloud Nine € 25 woensdag 5 november LUCIUS De Helling € 11 woensdag 5 november LEVEL 42 Ronda € 33 vrijdag 7 november The Nits Cloud Nine € 20 zaterdag 8 november DEATHSTARS De Helling € 15 woensdag 12 november ANATHEMA Ronda € 24

Winston Kingdom Warmoesstraat 131, Amsterdam www.winston.nl

Donderdag 3 juli The Pharmacy (USA) Lo-fi stoner poprock 21:00 € 8 Zaterdag 5 juli Jeru The Damaja (USA) Hiphop uit New York 21:00 € 12 Vrijdag 18 juli Tom Bradley (UK) Singer-songwriter uit Londen 21:00 € 7 Donderdag 31 juli Night Birds (USA), Sunpower, Kids From Haarlemtown Punk/Hardcore 21:00 € 8 Zondag 3 augustus Ringworm (USA) Hardcore Metal! 19:00 € 10 Woensdag 6 augustus Paddy & The Rats (HU) De beste Ska/Punk uit Budapest 21:00 € 7 Woensdag 13 augustus Evergreen Terrace Metal 20:00 € 10 Vrijdag 15 augustus Murphy’s Law (USA) New York Hardcore 21:00 € 9 Donderdag 21 augustus Malevolent Creation (USA), Sinister (NL), Resistance (BE) Metal madness 20:00 € 14/ € 12 VVK Donderdag 28 augustus Masked Intruder (USA), The Murderburgers (SCO) Fat Wreck Chord Punk 20:00 € 9

Iedere donderdag Pop-O-Matic: DJ St.Paul Ronda € 4/studenten gratis

VERWACHT 14 nov LITTLE DRAGON 15 nov CARO EMERALD 15 nov TANGARINE 18 nov TOMMY EMMANUEL 19 nov JETT REBEL 19 nov THE BOXER REBELLION 24 nov CLEAN BANDIT 25 nov WARPAINT 26 nov BOY & BEAR

Masked Intruder Vrijdag 29 augustus East Cameron Folkcore (USA) 11-koppige folkband 21:00 € 8 WEKELIJKS ELKE WOENSDAG JAM A.M. Jam A.M. is het nieuwe live-collectief dat live-artiesten en DJ combineert. 23:00 € 5 ELKE DONDERDAG Rhythm Deep House Bass 23:00 € 5 ELKE VRIJDAG Offset DJ’s Mickster & L-Dopa 23:00 € 5 ELKE ZATERDAG Payback Zaterdagse rave met de indie/beats van DJ’s Pat & Baltic Bastian 23:00 € 5 ELKE MAANDAG Cheeky Monday Drum & Bass in Amsterdam. 21:00 € 7

ELKE DINSDAG Live On The Low Amsterdam’s #1 Open mic avond, Hiphop, Rnb, Soul en Dancehall. Alex Clare

22:00 € 7,50

Hier je agenda? Of meer informatie over adverteren? Telefoon: 06-81382583 Mail: sales@liveguide.nl

OOK E V E RSPR IDINGSPUNT WORD E N?NAAR

STUUR E E N MAIL .n l @li v e g u id e d istr ib utie


e z n o j i j d Wor

? r e p o k r e v e w u e i n Wij zijn op zoek naar muzikale collega’s

.nl Bax-shgeo| p Studio Sound | Sta

ennis! verkopers met productk ar na ek zo op is op sh Baxn je een echte kenner be en t, ch zi in l ee ci er Heb jij comm en PA of studio? Dan hebb s, um dr n, se et to n, re van gita or jou! wij de perfecte baan vo op onze website: Kijk voor de vacatures

op.nl

ax-sh www.werkenbijb

Profile for LiveGuide

LiveGuideNL 03 - juli/augustus 2014  

LiveGuideNL 03 - juli/augustus 2014  

Profile for liveguide
Advertisement