Page 1

unui mar hoinar


M

ăr trăiește într-un pom de mere, chiar lângă o familie cu copii. Într-o zi, Măr s-a plictisit de tot și a decis să plece într-o aventură.


T

ata-pom este trist, dar nu poate să-l oprească. Îi dă sfaturi să fie bun cu toți cei pe care-i va întâlni și celor care merită, să le dea o parte din inima sa. Măr pleacă de acasă în căutare de noi aventuri.


4

E

toamnă, plouă și bate vântul… Măr este ud și nefericit.


5

P

e drum întâlnește un arici care-l salvează de furtună și îl duce în ascunzișul său.


M

ăr face cunoștință cu familia ariciului și petrece ceva timp cu ei. “Îmi iubesc familia, ei sunt casa mea. Niciodată să nu ratezi șansa de a spune familiei tale cât de mult înseamnă ei pentru tine, Măr.”


A

sosit iarna și Măr decide să plece. Spune adio ariciului și îi dă o parte din inima sa – o sămânță.


E

l își continuă calea și îngheață din ce în ce mai mult. Se întâlnește cu o veveriță care îl invită în scorbura sa.


M

ăr s-a împrietenit cu veverița și a stat în ospeție toată iarna. “Ești atât de curajos că te-ai pornit în călătoria aceasta, Măr. Sunt multe descoperiri care te așteaptă, dacă ai curajul să-ți asumi riscuri.”


C

ând vine primăvara, Măr pleacă de la veveriță și îi lasă și ei o bucățică din inima sa, o sămânță. Merge mai departe în călătoria sa și este deja primăvară.


M

ăr trece peste un câmp. Brusc niște mânji care pășteau pe câmp au început să se joace cu Măr, să-l rostogolească și chiar au dorit să-l mănânce.


M

ăr este speriat, un vultur îl salvează și-l duce în vârful unei stânci. Măr este recunoscător și surprins de frumusețea pe care o vede de sus.


“M

ereu trebuie să găsim ceva timp pentru a ne bucura de frumusețea din jur. Frumusețe există pretutindeni, Măr.”

Măr îi mulțumește vulturului pentru faptul că l-a salvat și l-a găzduit și îi oferă o sămânță mică – o parte din inima sa.


M

ăr merge mai departe. Este deja vară și este foarte cald. Măr este obosit, merge din ce în ce mai încet și duce dorul casei. Niște fluturi observă cum Măr depune eforturi pentru a se mișca și zboară deasupra lui, încercând să-l protejeze de soare.


“S

untem bucuroși să te ajutăm, îi spune un fluture frumos. Ne-am ajutat unul pe altul de multe ori și acum avem parte de o prietenie adevărată. Prietenia este fără preț, Măr.” Măr se simte mai bine, îi mulțumește fluturelui și îi oferă o parte din inima sa – o sămânță.


Î

ntr-un final, ajunge acasă, fiind foarte fericit să-și revadă Tatăl-pom. Face cunoștință cu noile mere – frați și surori și le povestește tuturor despre aventurile sale. Tatăl este mândru de el și bucuros de faptul că Măr a învățat lucruri noi despre lume și despre sine însuşi. Măr îi spune că a lăsat câte o parte din inima sa celor care l-au ajutat și din partea cărora a simțit că este iubit.


T

atăl-pom îi spune că cea mai importantă realizare din această călătorie este anume faptul că a învățat să împărtășească dragoste. Partajarea dragostei aduce cu sine și mai multă dragoste. Îi spune lui Măr că acele semințe pe care le-a dat, vor crea pomi și mere noi care mereu le vor aduce aminte prietenilor lui despre el.


M

ăr este fericit. El își imaginează cum ariciul sădește sămânța, veverița sare pe un pom de mere, vulturul stă lângă un puiet de măr, iar fluturii se bucură de mirosul unui arbore de măr în floare. Măr se simte norocos căci, astfel, va fi mereu lângă prietenii săi în acele locuri unde fusese fericit.


Î

ntr-o zi, Măr a observat că copiii din familia vecină se pregătesc de școală. Măr este bucuros și ideea unei noi aventuri îi surâde enorm. Astfel, în prima zi de școală a lui Iulian, sare la acesta în ghiozdan cu gândul la prietenii deosebiți pe care urmează să îi cunoască și cărora le va da cu plăcere o parte din inima sa mare.


M

ăr e mare călător Și de vrei să-i faci un bine, Poți să-i sari în ajutor Poartă-l cât mai des cu tine. Și când de aventuri i-e dor, Nu glumi cu pofta sa, Ia-l și spală-l binișor Și ajută-l să ajungă… …direct în burtica ta!

Material elaborat cu susținerea donatorilor campaniei „Coolege Vitamine” Mai multă informație pe www.picivoinici.md lustrator: Victoria Rață Text: Echipa „Coolege Vitamine”, PNUD Moldova

Book apple2  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you