Page 1

Uecker.

Képpé formált anyag Szépművészeti Múzeum, Budapest 17. 2012. december 14. – 2013. március

Műveimmel üzenek… Günther Uecker egy olyan korban élt, amikor sok szörnyűség történt, amelyek közül több személyesen is érintette. Művészi pályája során minden egyes alkotásával a körülötte levő világra reagált. Most, nyolcvankét éves korában a német művész még mindig ereje teljében alkot.

t. készül

llítá

et a kiá

z Ez a fü

hez kintésé e t g e sm

Sétálj

bbről!

eg őket közele

ez és nézd m oda a művekh


Lépj be Günther Uecker világába! A kiállítás címe, Uecker. Képpé formált anyag, azt fejezi ki, hogy Uecker tudatosan választja ki, mivel dolgozzon, amikor műveit készíti.

eld állításon és figy Sétálj körbe a ki t használt! milyen anyagoka Szerinted melyi

kkel fejez ki

nyugalmat; agressziót; aktív részvételt ; fájdalmat; végtelen időt?

meg,


Miért éppen szögek? Uecker egy II. világháborús élmény hatására használja a szögeket alkotásaihoz. Kamasz fiúként segített deszkákat felszögezni az ablakokra, hogy otthonukat biztonságosabbá tegye. Sokan kíváncsiak, miért használ Uecker újra meg újra szögeket olyan sok művéhez. A művész válasza, hogy a szögek néha egyszerűen az ujjai meghosszabbításai; lehetővé teszik, hogy a kétdimenziós felületből háromdimenziós tárgy jöjjön létre; fizikai tevékenységre késztetik, mivel a szögek beverése jelentős energiát igényel; segítenek elmondani a gondolatait.


Két dimenzióból három Néhányan a II. világháború után alkotó művészek közül át akarták alakítani a vászon kétdimenziós felületét háromdimenzióssá. Ueckert is foglalkoztatta ez a kérdés. A megoldást a szögek használatában találta meg, amiket vászonba vagy fatáblába kalapál be. A Kör körök és az Interferenciák két mű abból a sorozatból, ahol ezt a technikát használja. A 1950-es években ez egy teljesen „új irányt” jelentett a művészetben. Hasonlítsd össze ezt a radikális kezdeményezést a 3D-s filmek készítésének manapság népszerű irányzatával.

nnak beverve a szögek a

Nézd meg jól, hogyan va

két képbe!

Milyen mintákat látsz? . Honnan , majd lépj kicsit hátrébb Állj egész közel a képhez kört Nézd meg úgy is, hogy fél k? ntá mi a n ba job ak an látsz attól, gyan „változik” a látvány írsz le a művek körül. Ho fény? hogy másképp esik rá a „köröket” az egyiken Hogyan ábrázol Uecker on? és kölcsönhatást” a másik


Mindent megvettek, ami nem volt odaszögezve Uecker azért hozott létre ilyen és ehhez hasonló műalkotásokat (tévékészülék, zongora), hogy elmondja, amit a fogyasztói társadalmakról gondol. Üzenetének lényege: ne vásárolj annyit. Az emberek túl sok tárgyat akarnak megszerezni. Egyetértesz?

i”? „shoppingoln z ts re e sz re yi ced? Te menn a? Van kedven rk á m a s to n Mennyire fo

s? r vagy műalkotá molynak? Tönkretett búto t vagy inkább ko ke ve ű m a et találod ezek Mulatságosnak odtatónak? zintének? vagy elgondolk ek sn ge sé nyosnak vagy ős et ú G ev ? N ak n tú la lyos hangu Könnyed vagy sú néd őket? Hogyan jellemez


Miért éppen fehér? Uecker azt mondta, hogy szerinte a fehér szín felébreszti az érzéseinket; kifinomultságot sugall; csendes, kiabálás nélküli világot közvetít; az üresség megjelenítője. Uecker fontosnak tartotta az intenzív fizikai tevékenységet az alkotás során. Ezt a képet úgy készítette, hogy festékbe lépett, majd addig járt körbe-körbe a vásznon, amíg létre nem jött egy teljes kör. Miért éppen ZERO? Az 1960-as évek elején Uecker csatlakozott a ZERO elnevezésű csoporthoz, amely a háborús idők nyomasztó élményei után alakult. Tagjai megkülönböztették magukat a gesztusfestészet képviselőitől (akik spontán módon csöpögtették, fröcskölték vagy kenték a festéket ahelyett, hogy precízen, összpontosítva hordták volna fel azt a vászonra). Emellett olyan eszközöket is alkalmaztak, amelyeket előttük nem használtak a művészek. A fény és a mozgás művészetük központi témájává vált. Ez a kapcsolat néhány évig hatással volt Uecker műveire. Látsz a kiállításon olyan alkotást, amit „zéró” művészetnek nevezh etnénk?


Miért éppen hamu? Uecker egy képsorozatot alkotott néhány hónappal azután, hogy Ukrajnában, Csernobilban felrobbant az atomerőmű. Mérgező hamu került a levegőbe és a környéken mindent beborított. A szél elsodorta a hamut, aminek egy része Magyarországra hullott, majd tovább szállt nyugat felé. Az emberekre és a természeti környezetre is hatással volt a katasztrófa. Ezeknek a képeknek az elkészítéséhez ragasztót és egyszerű, nem mérgező hamut kent a vászonra, majd ráfeküdt. Teste elhelyezkedésével és mozgásával alkotta meg a vásznon levő figura alakját.

Nézd meg közelebbről! tt Uecker úgy, hogy Mit gondolsz, miért döntö t hamuból és ragasztóból életnagyságban és főkén kokat? hozza létre ezeket az ala ból a hamuba megy vagy ab k Te hogyan látod: az ala jön elő? Miért? bili ban kapcsolódik a cserno Valamelyik kép szorosab ényed róla? katasztrófához? Mi a vélem


Miért éppen kések? A természet iránti kíváncsisága arra késztette Ueckert, hogy beutazza a világot. Többek között ellátogatott az Egyesült Államokba, egy arizonai indián rezervátumba. Ezeknek a műveknek Black Mesa a címe, és egy uránban gazdag hegyre utalnak. Ezt az ásványt atomenergia termelésére használják. Ez a hegy az ott élő indiánok szent helye, ami számukra az istenek erejét jelképezi, de az amerikai kormány ki akarta bányászni az ott található uránt. A hegy kiaknázásával a kormány meg akarta fosztani az indiánokat a spirituális identitásuktól. Pályája során Uecker újra meg újra visszatér ugyanazokhoz az anyagokhoz. Minden új téma esetében az a célja, hogy kifejezze gondolatait az adott kérdésről.

tallációk Mennyire tudják ezek az ins usát az kifejezni az indiánok konflikt t ki akarják amerikai kormánnyal, amiér bányászni az uránt?


Sérülékeny és védelemre szoruló Uecker késeket és olykor szögeket használ, hogy megmutassa, mennyire sérülékeny a természet és az ember. A tál víz és a szikladarab az installációk közepén a védelmünkre szoruló természeti kincseket jelképezik.

nek tűnik ak vagy törékeny iln ab st ra od ám Sz ondd el, miért? az alkotás a konstrukció? M Hogyan fejezi ki bezhetőségét? a természet se Mostanában sok szó esik arról, hogy életmódunk káros hatással van a környezetünkre. Sokszor nem világos, mekkora a baj, és mi lenne a legjobb megoldás. Uecker műveivel ráirányítja figyelmünket a problémára.

t zet szennyezésé ye rn kö a ed et nth enek? Hogyan csökke at, hogy kövess ok ás m rá sz et és mivel veh


Miért éppen írás? Uecker eredetileg egy Kínában rendezett kiállításra készítette a Fekete eső című művét. Hangsúlyozni akarta véleményét egyrészt a Kínában megtermelt árucikkek mennyisége, másrészt a gyárak által kibocsátott hatalmas mennyiségű szennyezés kapcsán. Tinta és papír Ueckert csodálatba ejtik Kína gazdag kulturális hagyományai. A kínaiak már az i.sz. 3. századtól kezdve tintával írtak és rajzoltak papírra. Csak pacák? Az öt hosszú papírcsíkon látható pacák írott üzenetet sejtetnek. Az öt papírcsík egy üzenetet alkot? Vagy öt különbözőt? Mondd el, mit gondolsz! Művészet vég nélkül Noha ez az utolsó bemutatott mű a kiállításon, a papír végét sehol nem látjuk.

Szerinted mi az oka, hogy nem mutatja meg a papír végét? Mivel lehet ez kapcsolatba n? A kínai kultúrával, a történ elemmel, az írással, vagy esetleg val ami mással?


Miért éppen ezek az anyagok? A 20. és 21. századi művészek szabadon alkalmaztak „nem hagyományos anyagokat”. Mi az első benyomásod Uecker anyaghasználatáról? Műveiddel üzenhetsz Egy kiállításnak nem kell véget érnie akkor, amikor hazaindulunk. Lehet, hogy neked is kedved támad alkotni valamit a veled történő dolgokról.

Kísérletezz különféle formá

kkal és méretekkel!

Fejezd ki magad szabadon, még ha a többiek nem is értik elsőre. Mondd el nekik a saját történeted!


A füzetben szereplő műalkotások és archív fotók (részletek): Címlap Günther Uecker egy óriás szöggel Baden-Baden egyik utcáján. Baden-Baden, 1968l 2-3. oldal Günther Uecker a műtermében. Düsseldorf, [év nélkül] 4. oldal Kör körök, 1985. Szög, grafit, vászon, fa Interferenciák, 1980. Szög, olajfesték, fa 5. oldal Malzeit, 1963. Szőg, olajfesték, porcelán, fa 6. oldal Részlet a Körben járni című akcióból. Galerie Denise René–Hans Mayer, Düsseldorf, 1975 Körben járni, 1974–1975. Fehér latex, vászon 7. oldal Hamuember, 1986. Hamu, enyv, grafit, vászon Hamuember, 1986. Hamu, enyv, grafit, vászon 8. oldal Black Mesa. Függő kő, 1985. Különféle anyagok, fa, fém, kő, kötél Black Mesa. Késszobor, 1985. Különféle anyagok, anyag, festék, fa, fém 9. oldal Black Mesa. Függő tó, 1985. Különféle anyagok, fa, fém, anyag, kötél 10. oldal Fekete eső, 2006. Tus, papír 11. oldal Günther Uecker a műtermében.

Műtárgyfotók: Baschang & Herrmann, München; Philipp Schönborn, München; Nic Tenwiggenhorn, Düsseldorf Archív fotók: Uecker Foto-Archiv, Düsseldorf Szerző: Juhász Litza Fordítás: Kozéki Nóra Tervezőszerkesztő: Remsey Dávid, Megyeri Ágnes Szerkesztő: Türk Timea Kiadó: Dr. Baán László Külön köszönet Bódi Kingának, a kiállítás társkurátorának

Uecker kiadvány kamaszoknak  

Ez a kiadvány az Uecker. Képpé formált anyag című kiállításhoz kapcsolódik, ami 2013. március 17-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban...

Uecker kiadvány kamaszoknak  

Ez a kiadvány az Uecker. Képpé formált anyag című kiállításhoz kapcsolódik, ami 2013. március 17-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban...

Advertisement