REGRAT

Page 1

vija

adi

mosfero v Litiji

Letnik 7, Å¡t. 1, april 2017

IN K ARTE NA MIZO!vija

adi

mosfero v Litiji

IN K ARTE NA MIZO!

April 2017m rje

z dena

na

v

o ljudi, k i jih

ne m

p

l ub

m u je

mo – Fight C

o s t va r i , k i j i

a ra

hn

amo, da

š im

im o

a n im

du

ab er

,

g ki

REGRAT

c it

at

Ku


REGRAT Regrat - RE(vija) GR(adi) AT(mosfero), Karte na mizo - serija šestih pesniških večerov v najbolj umetniškem baru v mestu Litija. Regrat, revija, ki ima res že dolgo brado, je znova zacvetel in dajo se Karte na mizo. Pesmi vsebujejo pogled na ljubezen, družbo, obisk zdravnika, čudne avanture in širše... vse to s pridihom iskrenosti in iskanja resnice. Pesniki smo si blazno različni, a hkrati naberemo tisto malo skupne solidarnosti, da odrecitiramo in kdaj tudi presenetimo. Na vas je, bralci in bralke, da nas raztrgate kot hijene plen ali pa odkrijemo zvezde z vašimi huronskimi aplavzi. Improvizacija je naš trik, življenje pa naš stik.

Pro p s s e

za

hv

a ov

R o k B e rd a j s, J a

jej

nP

o

, Urh

lju

gl

n a je

M Go

š a t e.

PO

ra

n

SVE

te l j i ci i n

l

ena

SEBNO

r ija

TILO: U

r

p ci,

hP ro

p

n pu r-

ss e

hv a

lj

uj

iM

za

a lin

pr

PO

in

ici pes m

te

la

re

r, ka

sem, k i nas be

to r

i.

ek

e Ne

l


ANDREJA

Če se naslonim na razmišljanje nekdanjega urednika���������������� te revije, pes� nika (in dramatika) Marka Djukića, se ob Regratu vedno znova izpo� stavlja vprašanje, komu je namenjen. Odgovor je na dlani: seveda mladim (še ne uveljavljenim) literarnim ustvarjalcem, ki želijo svojo pesniško intimnost deliti z drugimi. Pa ne le njim, slišati in opaziti bi jih morala skupnost, v kateri bivajo… Avtorji, ki nam jih predstavlja aktualni Regrat, niso brez življenjskih izkušenj. Tudi pesmi že nekaj časa poganjajo iz njih in so pravzaprav precej dozorele. Vse prej kot lahkotne in naivne so, čeprav so štirje pesniki v mojih očeh še (vedno) mladi… Pogrešala sem čas brez Regratovih pesmi, ki bi sporočale, kakšen je utrip med ljudi, ki živijo v istem kraju, dihajo isti zrak, hodijo po istih ulicah … Fantje so dali karte na mizo že pred Regratom. Kakšno igro naznanjajo, presodite bralci sami. Menim, da to ni igra brez talentov in velikih pričakovanj. Regrat se bo pomladno razcvetel. Naj Vas zdrami, da razmislite – izzvani s pesmijo – o sebi, o nas, o at� mosferi, ki jo gradimo skupaj. Knjižnica Litija s pod� poro Regratu sooblikuje litijsko atmosfero. Andreja Štuhec, direktorica Knjižnice Litija

REGRAT


REGRAT

LJUDJE NA KOSILNICAH, OB KOSILNICAH, KO CRKNE KOSILNICA IN TA BRNEČI ZVOK (HRUP NONSTOP) Opazujem to manijo Ko pride pomlad Gremo kosit. Posiljevalci narave. To traja in traja… Tisti ta prvi so pohodniki ob kosilnicah. Zaženejo se že ob osmih zjutraj in traja, Dokler ne zmanjka bencina ali pa se jim nič več ne da. Tisti ta drugi so naprednejši, Usedejo se na njo. Ajde ovca vozi. So kot mali otroci, ki se usedejo na igračo Ni več važn, kolko pokosijo, Oni se kr furajo, Levo, desno, diagonala…nehajo, ko se zaletijo v drevo ali v grmovje… Ne vem, spomine iz otroških dni obujajo ali kaj? Ta tretje še čakam (tiste s koso) Da bi le bil MIR. p.s. (nekaterim se pa odbezla – ali kosilnica odbezla ali pa oni)

GORAN


GORAN

SAMO DA PREŽIVIM TA DAN Ta mazohizem Je cela jeba Naj me odreši večer Cela dežela preživlja zdrahe Meni je pa tako odjuga Da grem na morje In eno mrzlo pivo prosim!

REGRAT


REGRAT

“Angeli so pad-

A IZM SH NJA ED SL PO

Papež priznal:

li, božanstvo ne

obstaja.”Leto 2000 in

nekaj je zaploskalo in po-

zdravilo pridruženje duhu časa.

Ljudje so čakali podrobno razlago, a

papež je odložil kapo v peč in iz dimnika je črn dim oznanil zadnjo zgodbo cerkve. Zadnjo zgodbo so Cerkev in cerkve v večini sprejeli potrto, jezno, celo besno. Sedel sem...na kavču... jedel čips ali smoki, spomnim se da sem se nasmehnil, ko mi je oljnata gmota podrčala v želodec. Ko se mi je spahnilo od pritiska masti na želodec, sem se gromko zasmejal. Vedel sem, da sedaj nad menoj ni razsodnika in da me bo kosa na koncu pogostila zemlji, ne nebesom ali peklu. Za to se redim in pijem alkohol. Prešustvujem, morim, posiljujem. Nasploh rad kršim zapovedi, ki jih v resnici sploh nikoli ni bilo. Nisem izgubljen, nisem v iskanju resnice. Prvič sem v pravem pomenu

svoboden

sam svojih okov.

URH


URH

OBNOVLJEN SLOVENSKI PREGOVOR Osel gre samo enkrat na let’ na led.

REGRAT


mensk

a misel o d lo, da den

arj a

p le

s p oz n a

ka

rj ena

u:

K

oÄ?

o ob

m

o

po

je

d je

li z

jo

s li z

n ad

o

i

np o

ek a

ad n

dr e v o, b

l ov e

ĹĄt v o

riĹĄ

e S e ve r n o a m

rejo jesti. ne

mo

r ib

REGRAT
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.