LIF 2021 - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Page 1

LITTLE ISLANDS FESTIVAL DOCUMENTARY SHORT FILMS VIDEO ART ANIMATION INSTALLATIONS PERFORMANCES 3D MAPPING SITE-SPECIFIC ART MUSIC

20 - 23 Αυγούστου, Σίκινος


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ

21:00 - ΜΙΚΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 21:45 ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΙΛΙΑ 22:30 - VIDEO ART 23:30 - 3D MAPPING


Μικρά Ντοκιμαντέρ ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑΤΑ Λέων Λοϊσιος (GR) (1961), 22’ Παρασκευή, 20 Αυγούστου | 21:00

Συνδυάζοντας την αυστηρότητα του ανθρωπολογικού βλέμματος και τον έξυπνο ποιητικό αυθορμητισμό, ο καρπός της συνεργασίας μεταξύ ορισμένων από τις πιο σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας (θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Κεχαΐδης, συγγραφέας Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, και σκηνοθέτες Σταύρος Τόρνες και Ροβίρος Μανθούλης) το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα σπάνιο, ανεκτίμητο έγγραφο που καταγράφει τις αλιευτικές πρακτικές στη θάλασσα της Λέσβου, κι έναν τρόπο ζωής που έχει πάψει πια να υπάρχει. Με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


ΑΙΓΑΙΟ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Βίκυ Μαρκολέφα & Bastian Fischer (GR/GER) (2018), 13’ 23’’ Παρασκευή, 20 Αυγούστου | 21:30

Ένα πολυβραβευμένο περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Ένα οδοιπορικό για τη σχέση ανθρώπου και θάλασσας με επίκεντρο τις Κυκλάδες. Παραγωγή: Mind the Bump Μουσική: “Ninetta’s Song”, Βάσια Κουρεμένου Συμπαραγωγή: Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και MEDASSET


+ Ανοιχτή Συζήτηση Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΨΑΡΑΣ Βίκη Μαρκολέφα & Bastian Fischer (GR/GER) (2018), 12’ 38’’ Παρασκευή, 20 Αυγούστου | 21:30

Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που καταγράφει μία μέρα στη ζωή του Κώστα Διβόλη, του τελευταίου επαγγελματία ψαρά στο νησί της Σικίνου στην Ελλάδα. Παραγωγή: Mind the Bump Συμπαραγωγή: Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη Υπό την αιγίδα του Δήμου Σικίνου Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους σκηνοθέτες.


ΜΙΚΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Μικρό Ντοκιμαντέρ για τη Σίκινο


VIDEO ART ΠΡΟΒΟΛΕΣ Παρασκευή, 20 Αυγούστου | 22:30

Μια συλλογή από έργα βιντεο-τέχνης προβάλλονται σε εξωτερικούς χώρους του παραδοσιακού οικισμού Κάστρο και ορίζουν ένα περιηγητικό μονοπάτι για τους επισκέπτες του νησιού. Back up my memories, Citron Lunardi, 3:00 Liberà, Glomarì, 3:53 Dark Myriad 4, Eta Dahlia, 2:45 Spontaneous habitat #2, Guillaume Martial, 2:00 Oneira Glyka (Sweet Dreams), Gabriele Rossi, 5:57 Secret Line, Franck H Perrot, 5:00 I'm special, Ricardo Serrano, 6:39 For Joan, Keegan Luttrell & Robin Lochmann, 4:18 Respiration, Sasha Waters Freyer, 4:30 Ultramarine face, Gabriele Rossi, 1:55 The myth of eternal return, Sarah Ouazzani, 5:10 Down the River, Marina Caputo, 1:29 Spinneret, Natasha Cantwell, 1:40 Holiday X, Szymon Krzyżanowski, 2:00 Memory genetics, Francisco Pradilla, 8:21 Sequences/Impacts, Maria Tsiroukidou, 2:32


VIDEO ART

Προβολές Vi�e� A�


BACK UP MY MEMORIES Citron | Lunardi (IT)

Οι Citron | Lunardi είναι μια κολεκτίβα και τα έργα τέχνης τους ρίχνουν μια κριτική ματιά σε κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα. Συχνά ανακύπτουν από επιτακτική κατάδειξη των προβλημάτων της κοινωνίας. Αυτή η κατάδειξη μετατρέπεται συχνά σε τεχνούργημα από τη Citron, ή και σε περφόρμανς, ενίοτε. Και σε αυτό το στάδιο είναι που το αντικείμενο ή η παραστατική πράξη γίνεται το θέμα που ο Lunardi μετατρέπει σε κινηματογραφική γλώσσα. Τελευταία οι Citron | Lunardi σκέφτονται ιστορίες που εξετάζουν τις μορφές της τεχνολογικής ανάπτυξης και των σύγχρονων προβληματισμών που σχετίζονται με την επιστημονική καινοτομία. Κάθε έργο αποτελείται συχνά από πολλαπλά έργα, με χρήση διαφορετικών μέσων, ομαδοποιημένο σε συγκεκριμένα θέματα και έννοιες.


LIBERÀ Glomarì (IT)

Το "Liberà" (που μπορεί να μεταφραστεί ως "Ένα είδος ελευθερίας") ανέπτυξε την ιδέα της ελευθερίας ως μια "πτήση", μια πτήση με αναταράξεις, που δεν προχωράει βάσει σχεδιασμού και που ενίοτε δεν φτάνει καν στην απογείωση. Πρωταγωνιστές είναι δύο παιδιά που περνούν τον χρόνο τους κατασκευάζοντας μια ετοιμόρροπη ιπτάμενη μηχανή που δεν μπορεί να πετάξει. Όλα όμως όσα μπορεί να φαίνονται άχρηστα, ανούσια ή λάθος είναι συχνά απαραίτητα, εξαιτίας της ίδιας της αχρηστίας τους. Αυτό είναι το θαύμα της τέχνης.


DARK MYRIAD 4 Eta Dahlia (UK)

Το "Dark Myriad 4" είναι ένα βιντεο-ποίημα, που έχει στόχο τη δημιουργία μιας νέας ποιητικής γλώσσας, μέσω της ένωσης του λόγου με την κινούμενη εικόνα, ώστε να δημιουργηθεί ένα μη παραστατικό ύφος. Το έργο δείχνει ανθρώπους να κοιτούν έναν απλό πλίνθινο τοίχο, που ξεκινά να λέει την ιστορία του με ένα ρυθμικό ξέσπασμα χρωμάτων.


SPONTANEOUS HABITAT #2 Guillaume Martial (IT,GER)

Αυθόρμητη ανάπτυξη στη Γαλλική Γουιάνα, διαμέρισμα της Γαλλίας στη Νότιο Αμερική, είναι η ονομασία που έχουν πάρει οι επισφαλείς κατοικίες των ανθρώπων. Σε μια πλασματική και αντισυμβατική οπτική αφήγηση, η αυθόρμητη ανάπτυξη παρακάμπτεται από ένα παιχνίδι αεροβασίας. Ένας χαρακτήρας-πουλί, εμπνευσμένος από την εμβληματική ερυθρά ίβιδα της Γουιάνας, εξερευνά το φυσικό τοπίο και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο βιώσιμο χώρο, ως διέξοδο από τον εξωτερικό αστικοποιημένο χώρο. Η αυθόρμητη ανάπτυξη που μόλις έχει δημιουργηθεί μεταμορφώνεται σε έναν επινοημένο, μπουρλέσκ και ποιητικό χώρο ελευθερίας.


ONEIRA GLYKA (SWEET DREAMS) Gabriele Rossi (FR)

Σε ένα ερημικό νησί η γλυκύτητα της θάλασσας αποτελεί αντιστάθμισμα της ξερής και άγριας φύσης. Στο κέντρο αυτής της φύσης ζουν μυστηριώδη πλάσματα: τα πρόβατα. .


SECRET LINE Franck H Perrot (FR)

Ακολουθώντας τις πέτρες και το νερό: ένα στοχαστικό μονοπάτι.


I'M SPECIAL Ricardo Serrano(ES)

Η ιδέα γι' αυτό το έργο είναι ότι πρέπει να πιστεύεις τυφλά στον εαυτό σου ώστε να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να επιτύχεις ό,τι θέλεις. Πρόθεση αυτής της ταινίας μικρού μήκους είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιέσουν τα όριά τους, ενώ παράλληλα θα μοιράζονται το μήνυμα: "Το αντίθετο της επιτυχίας δεν είναι η αποτυχία, είναι να τα παρατάς προτού καν προσπαθήσεις. Η αληθινή επιτυχία βρίσκεται σε κάθε στιγμή που έχεις το θάρρος να κυνηγήσεις τα όνειρά σου".


FOR JOAN Keegan Luttrell & Robin Lochmann(GER)

Στο έργο "For Joan" η καλλιτέχνης παίρνει η ίδια το ρόλο της Ζαν ντ'Αρκ και παρουσιάζει, μέσω μιας λεπτής απεικόνισης, τη δική της ερμηνεία για την ιστορία της ζωής της. Το έργο παρουσιάζει αρχικά στιγμές γιατρειάς και γαλήνης, κατά τις οποίες η πανοπλία της Ζαν αφαιρείται. Αυτό διακόπτεται από ένα έντονο ιντερμέδιο, κατά το οποίο η προδοσία και ο θάνατος στην πυρά απεικονίζονται με μια δυνατή οπτική γλώσσα. Για τη Ζαν, η απομάκρυνση της πανοπλίας γίνεται απαραίτητο βήμα για να ξεπλύνει το αβοήθητο κορμί της από τα ίχνη του παρελθόντος.


RESPIRATION Sasha Waters Freyer(USA)

Ένα πειραματικό φεμινιστικό κολάζ ναϊάδων και οικιακών θεοτήτων. Τίποτα δεν νιώθει μόνο αν κάποιος του έχει δώσει σημασία. Από την έμπνευση μέχρι την αποπεράτωση, η αναπνοή είναι το μόνο έργο προς αναπαράσταση.


ULTRAMARINE FACE Gabriele Rossi(FR,IT)

Στην άκρη της θάλασσας, κάποιος σμιλεύει ένα πρόσωπο στην άμμο και βουτάει μέσα του.


THE MYTH OF THE ETERNAL RETURN Sarah Ouazzani(FR)

Ο συγγραφέας Pierre Péju στο "La Petite Chartreuse" αναφέρει το "ενθουσιώδες παιδί", που με ενθουσιασμό ακολουθεί το φλάουτο, βυθίζεται στο δάσος, χάνεται, με ενθουσιασμό γνωρίζει το τέρας. Αναζητώ όσα αισθάνθηκε αυτό το "ενθουσιώδες παιδί" στο δάσος των χορευτών. Στην κορύφωση του γλεντιού παλεύει να μην αποκοιμηθεί. Θαμπωμένη από εκτυφλωτικά φώτα, ήμουν εγώ αυτό το παιδί και το βυθίζω σε μια υγρή ονειροπόληση..


DOWN THE RIVER Marina Caputo(ARG)

Ένα έργο τέχνης που καλεί τον παρατηρητή να χαρεί και να θαυμάσει τα μικρά δώρα της φύσης. Τις λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες αλλά περιέχουν την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Κάτι απλό, όπως ένα φύλλο, μια λιβελούλα ή την αντανάκλαση του ήλιου στο ποτάμι. Ένα οπτικό ποίημα, όπου δεν είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν.


SPINNERET Natasha Cantwell(AUT)

Ξεφλουδίζοντας το βερνίκι της πολιτισμένης ανθρωπότητας, το "Spinneret" παρουσιάζει τα ζωώδη ένστικτα που προσποιούμαστε ότι μπορούμε να ελέγξουμε. Με χορευτικές κινήσεις που αντλούν έμπνευση από τα τελετουργικά ζευγαρώματος της αυστραλιανής αράχνης-παγόνι, η ταινία εξετάζει τις εκδηλώσεις παλικαρισμού και εκφοβισμού. Αν οι περίτεχνες κινήσεις της αρσενικής αράχνης-παγόνι δεν καταφέρουν να πείσουν τη θηλυκή για την ομορφιά και τις ικανότητές του, τότε εκείνη πιθανόν να αποφασίσει ότι αξίζει μόνο για να φαγωθεί. Ο αρσενικός πρέπει να συγκαλύψει κάθε φόβο ή δειλία καθώς χορεύει για την επιβίωσή του.Παρόλο που στο ζωικό βασίλειο αυτή η προσωπική θυσία θεωρείται ευγενής, στην ανθρώπινη κοινωνία οι εκδηλώσεις παλικαρισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και των άλλων. Η ιστορία μας είναι στιγματισμένη από ισχυρούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κυνηγήσει τη δόξα μέσω του πολέμου και της καταστροφής.


HOLIDAY X Szymon Krzyżanowski(PL)

Το "Holiday X" παίρνει τη μορφή καταγραφής διακοπών όπου κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται. Τη νύστα και την πλήξη μιας τουριστικής πόλης στη χαμηλή σεζόν συνθέτει η αναλογική υφή αρκετά γνωστών εικόνων από ταινίες που γυρίστηκαν με οικιακές βιντεοκάμερες στις δεκαετίες του '80 και του '90. Παρά το γεγονός ότι το θέρετρο που παρουσιάζεται ήταν στην καλύτερη εποχή του πριν από 30 χρόνια, κατά την προβολή ο θεατής δεν μπορεί να καταλήξει πότε καταγράφηκε το υλικό. Η κάμερα παίρνει εδώ τον ρόλο χρονομηχανής και μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Η ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, που έχει αρχίσει να κλιμακώνεται από τα πρώτα δευτερόλεπτα, εξαπλώνεται παντού στο αποκορύφωμα της ταινίας, κάνοντας ένα είδος σχολιασμού στην καταναλωτική προσέγγιση. Το φινάλε του "Holiday X" αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα για το πώς μια κάμερα μπορεί να δει περισσότερα από το ανθρώπινο μάτι.


MEMORY GENETICS Francisco Pradilla(ES)

Με τον ίδιο τρόπο που έχουμε μια βιολογική κληρονομιά, έτσι μας μεταφέρεται κι ένας τρόπος να θυμόμαστε αυτήν την κληρονομιά. Στις οικογένειες, κάποιες ασθένειες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, κάποιες μπορούμε να τις θυμόμαστε, άλλες πρέπει να τις ξεχάσουμε.


SEQUENCES/ IMPACTS Maria Tsiroukidou(GR)

Πρόκειται για μια δοκιμιακού τύπου εφαρμογή του μοντάζ σε ένα είδος “κριτικής ιστοριογραφίας” το οποίο υπονοεί πως τα θραύσματα της ιστορίας μπορούν να διασωθούν µε την απόσπασή τους από το αρχικό τους πλαίσιο και την επικόλλησή τους σε μια σειρά παραθέσεων, µε τρόπο ώστε να συγκροτούν την εικόνα εκείνη που δεν εξεικονίζει απλά μια ιδέα ή συλλαμβάνει μια πραγματικότητα, αλλά ενεργεί επί της πραγματικότητας και αποπειράται να κατασκευάσει μια ιδέα.


Si��-��e��fi� ΑΤΛΑΝΤΙΣ Mind the Bump (GR/GER) Παρασκευή, 20 Αυγούστου | 23:30

Το έργο αποτελεί μια 360ο βιντεο προβολή / μεταφορά του υποβρύχιου περιβάλλοντος της Σικίνου, διάρκειας 4 λεπτών. Το αποτέλεσμα προσκαλεί το θεατή να φανταστεί πρωτόγνωρα περιβάλλοντα που συνδέονται με τη μορφολογία και την φυσική ιστορία του τόπου.


ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΒΟΛΗ

Προβολή με θέμα το βυθό της Σικίνου


ΣΑΒΒΑΤΟ

21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ

20:00 - ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 21:00 - VIDEO ART 22:00 - 3D MAPPING 22:30 - LIVE ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ


ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Σάββατο, 21 Αυγούστου | 20:00

Μια επιλογή από βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους που συνδέονται νοηματικά με τη θεματική “Περιβάλλοντα Διαβίωσης” προβάλλονται το Σάββατο στο παλιό σχολείο της Σικίνου. When He Met She, Selini Papageorgiou, 09:15 Χρυσόψαρο, Γιώργος Αγγελόπουλος, 14:00 Παρεμπιπτόντως, Κωνσταντίνος Οικονόμου, 15:00 Restriction, Methas Chantawongs, 4:58 Sombras Chinescas, Roberto Medina, 15:30 Strange Weather, Zsofi Abel, 8:03 Normal, Frenel Productions Services, 20:02 Right Turn, Caroline Rumley, 6:00 Βουρβουρού, Καρίνα Λογοθέτη, 15:00


ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Προβολές ταινιών μικρού μήκους


ΠΡΟΒΟΛΕΣ VIDEO ART Σάββατο, 21 Αυγούστου| 21:00

Μια συλλογή από έργα βιντεο-τέχνης προβάλλονται σε εξωτερικούς χώρους του παραδοσιακού οικισμού Κάστρο και ορίζουν ένα περιηγητικό μονοπάτι για τους επισκέπτες του νησιού. Ferramental, Guilherme Bergamini, 1:26 CORE.part III, Marina Piniatorou, 4:44 Desastres maravillosos, Úrsula San Cristóbal, 3:42 INERTNESS, Izabella Retkowska, 1:10 Intershapes, Papadopoulos Δ., 3:03 Bat, Claudia Claremi, 9:00 ERA, William Matheson, 6:20 H2élyos, Thomas Kauffmann and Achille Coquerel, 2:44 The Gods of Tiny Things, Deborah Kelly, 5:22 Ovul, Danijela Radulovic, 6:14 Musing of the Muse 'The Cycle', Nishit Gajjar, 4:07 Spring Date, Ehab Aziz, 3:45


VIDEO ART

Προβολές Vi�e� α�


FERRAMENTAL Guilherme Bergamini(BRZL)

Το "Ferramental" είναι μια σύνθεση της σχέσης Ανθρώπου + Μηχανής. Ο σφυγμός είναι η πηγή έμπνευσης γι' αυτήν τη διχοτομία. Η μηχανή είναι μια μηχανή "εξέλιξης" και τεχνολογικής ανάπτυξης και ο καρδιακός παλμός, πηγή ενέργειας και ζωής.


CORE.PARTIII Marina Piniatorou(GR)

Μια σχέση μεταξύ σώματος και χρόνου στον χώρο. Η διαρκής μάχη μεταξύ σώματος και χρόνου, που προσπαθούν να συνυπάρξουν σε κοινό τόπο. Άραγε ο χρόνος μάς κάνει να προχωράμε ή προσπαθούμε διαρκώς να πιάσουμε τον χρόνο, ώστε να παραμείνουμε στον χώρο… Θα καταφέρει ποτέ η εφήμερη ανθρωπότητά μας να νικήσει τον απεριόριστο χρόνο;


DESASTRES MARAVILLOSOS Ursula San Cristobal(ES)

Το "Desastres Maravillosos" εξετάζει τη σχέση μεταξύ βιντεοτέχνης, μουσικής και φιλοσοφίας, με έναυσμα τους συλλογισμούς του Emil Cioran πάνω στη μουσική. Με χιούμορ, μηδενισμό και κατάπληξη, ο Cioran προσεγγίζει τη μουσική και τον ήχο όχι μόνο ως αντικείμενα φιλοσοφικού στοχασμού, αλλά και ως μια περίπλοκη αισθητηριακή εμπειρία που μας επηρεάζει και μας συναρπάζει πέρα από τη θέλησή μας.Αυτό το βίντεο εξερευνά την πιο δυσάρεστη διάσταση της μουσικής, αυτή που εκφράζει το υπαρξιακό άγχος του ανθρώπου. Γραφικές παρτιτούρες, ηλεκτρονική μουσική με βάση φωνητικά σαμπλς και ένα θέμα που ψάχνει μάταια την ταυτότητά του: και τα τρία αυτά στοιχεία προσπαθούν να εκφράσουν τη μαγεία, τη γοητεία και την οδύνη που μπορεί να προκαλέσει η μουσική εμπειρία στους ανθρώπους.


INERTNESS Izabella Retkowska(GER)

Η συμφόρηση, αν και φαινομενικά αποτελούμενη από διαφορετικά στοιχεία, ίδια όμως στην ουσία, προκαλεί ομογενοποίηση του κοινού, η οποία στερεί την ευκαιρία για πλήρη ανάπτυξη. Η επιβολή του κοινωνικού και πολιτιστικού πλαισίου δημιουργεί μια εικονική ασφάλεια. Η παθητικότητα οδηγεί σε αέναο πολλαπλασιασμό των ομοιοτήτων και απώλεια της ατομικότητας. Η απουσία διαφορετικότητας προκαλεί σφάλματα συνώνυμα της έλλειψης γενετικού υλικού, οδηγώντας σε πολιτιστική παρακμή. Το ιδανικό μετατρέπεται σε μια μορφή εμβρυακού σάκου, που δεν απαιτεί το πλήρες στάδιο, που δεν πραγματώνεται.


INTERSHAPES Papadopoulos D.(IT,GER)

Η παρουσία της σκιάς, αυτής της άχρωμης αντανάκλασης του εαυτού μας, μεταμορφώνει τη σκέψη σε φαντασία κι έπειτα σε ανακάλυψη.


BAT Claudia Claremi(CUBA)

Η ταινία αποτελεί αισθητηριακό δοκίμιο μέσω του σώματος και του ήχου. Μια σύνθεση που σχηματίστηκε κατά την έκσταση και τις δονήσεις μακροσκοπικών μορφών σε απόσταση χιλιοστού στο δέρμα οχτώ ανθρώπων στην Κούβα.


ERA William Matheson(USA)

Το "Era" είναι μια φαντασμαγορική πειραματική ταινία μικρού μήκους που εξετάζει θέματα οικολογίας, αλλοίωσης και κατάρρευσης.


H2ELYOS Thomas Kauffmann Achille Coquerel (FR)

Το "H²élyos" μάς μεταφέρει σε έναν φανταστικό κόσμο όπου συνυπάρχουν εξωπραγματικά τέρατα. Αυτοί οι Τιτάνες έχουν έναν και μοναδικό στόχο, το φως του θεού H²élyos. Αυτός αποτελεί τον οφθαλμό του κόσμου. Είναι εκείνος που όλα τα βλέπει.


THE GODS OF TINY THINGS Deborah Kelly (AUT)

ΤΤο "Gods of Tiny Things" είναι ένα συλλογικό πειραματικό animation που εξετάζει τη ζωή που απειλείται με εξαφάνιση. Στα θερινά μαθήματα στην όμορφη επαρχία Γιούιν στη νότια Νέα Νότια Ουαλία ονειρευτήκαμε, δώσαμε ζωή σε προσωποποιήσεις των φόβων μας, αποτυχίες και τραύματα, απίστευτες ορέξεις που ούρλιαζαν από πείνα. Σε μια γεμάτη εβδομάδα μελέτης, έρευνας, παιχνιδιού και εξάσκησης σκαρφιστήκαμε αυτές τις μορφές και τα τοπία ως προάγγελους θλίψης και κινδύνου, με τη χρήση ξεπερασμένων εικόνων που κόψαμε από παλιά περιοδικά και παρατημένες εγκυκλοπαίδειες. Το "Gods of Tiny Things" βλέπει ποιητικά και επιτακτικά την παρούσα σειρά απειλών προς τη ζωή: τη στροφή προς τη δεξιά σε όλον τον πολιτικό κόσμο, το κόστος της αποικιοκρατίας, την κλιματική καταστροφή, την ανθρώπινη σπατάλη. Και από την άλλη, τις δυναμικές, καλειδοσκοπικές απολαύσεις της ίδιας της ζωής, σε κάθε κλίμακα, με την άφθονη γονιμότητά της, καλπάζουσα, πυρετώδη, επιτακτική. Θα χορεύουμε μέχρι το τέλος του χρόνου.


OVUL Danijela Radulovic (MNE)

Οδηγεί η στειρότητα στην απώλεια της γυναικείας ταυτότητας; Αποτελεί η μητρότητα το παράδειγμα της "επιτυχίας" μιας γυναίκας; Τι συμβαίνει όταν το ζήτημα της ταυτότητας διαταράσσεται εξαιτίας της αδυναμίας για τεκνοποίηση; Οδηγούν, σε τέτοιες καταστάσεις, οι εναλλακτικές μέθοδοι "αντιμετώπισης" όπως οι φυσικές θεραπείες, ο πνευματικός εξαγνισμός κ.λπ., στην ηρεμία της ψυχής και του μυαλού, ή μήπως σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση; Πρέπει να τα παρατήσεις ή να συνεχίσεις τον αγώνα; Το "Ovul" είναι μια πειραματική ταινία μικρού μήκους που πραγματεύεται αυτό το θέμα.


MUSING OF THE MUSE 'THE CYCLE' Nishit Gajjar (USA)

Το "Musing of the Muse 'The Cycle'" είναι ένα βραβευμένο πειραματικό έργο εικαστικών τεχνών με δημιουργό τον Nishit Gajjar. Αντλεί έμπνευση από τη μεγάλη Μπάρντο, το ταξίδι ως την επόμενη μετενσάρκωση, και συγκεκριμένα από την "Αμερικανική Βίβλο των Νεκρών" του E. J. Gold και τη "Θιβετιανή Βίβλο των Νεκρών".


SPRING DATE Ehab Aziz (GER,EGY)

Αυτές οι ζωγραφιές, τα γραφικά, τα κολάζ και οι βιντεοεγκαταστάσεις πραγματεύονται τη σχέση μεταξύ φύσης και πολιτισμού και των ανθρώπων ως αντιφατικά όντα. Σε αυτό το έργο τέχνης ξεδιπλώνεται το οξύμωρο: η αγάπη προκαλεί πόνο αλλά και τον γιατρεύει, η αλήθεια διαφωτίζει αλλά εγείρει και αμφιβολίες, στην υλική υπόσταση ακόμα και η σεξουαλική όρεξη αναζητά την αγιότητα. Το έργο τέχνης είναι σαν ένας συνομιλητής που διεγείρει την κρίση μας και μας εμπνέει να αναλύσουμε την πραγματικότητα από διαφορετικές οπτικές.


Si��-��e��fi� PIECES OF MEMORIES Eri Harigai (JAP) Σάββατο, 21 Αυγούστου | 22:00

Το εγκαταλελειμμένο σπίτι-ορόσημο της Σικίνου ζωντανεύει μέσω μιας αφαιρετικών οπτικών συνθέσεων που προβάλλονται στους τοίχους του. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φωτεινά, έντονα χρώματα, οργανικές υφές και εικόνες που θυμίζουν το ίδιο το νησί. Οι κινήσεις των χρωμάτων και των υφών μέσα στο κτίριο απεικονίζουν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ενώ η Σίκινος συνεχίζει να αγκαλιάζει τη μοναδικότητά της.


3D MAPPING

Si��-��e��fi� 3D M�p��n�


Si��-��e��fi� SIKINOS CASTLE Παναγιώτης Τομαράς (GR)

Σάββατο, 21 Αυγούστου | 22:15

Τρεμοπαίγνουσες γραμμές και ρευστές υφές που αναδεικνύουν και συγχωνεύονται με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κατεδαφισμένου σπιτιού στο Κάστρο της Σικίνου αποτελούν το video mapping έργο του Παναγιώτη Τομαρά που αποκαλύπτει τις αντιφατικές ιδιότητες μεταξύ της νέας τεχνολογίας και της φθοράς που προκαλεί ο χρόνος


3D MAPPING

3D M�p��n� L��� P�rf��m�n��


ΚΥΡΙΑΚΗ

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ

20:00 - ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 20:30 - ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ 22:00 - ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ 23:00 - A/V ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γιάννα Δεληγιάννη, Χρήστος Πετρόπουλος (GR) Κυριακή, 22 Αυγούστου | 20:00

Με τη βοήθεια των πρώτων οπτικών προ-κινηματογραφικών παιχνιδιών, των οπτικών ψευδαισθήσεων, αλλά και του θεάτρου σκιών, τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία καταγραφής εικόνας και κατασκευάζουν θαυματρόπια, φυλλοσκόπια, φενακιστοσκόπια, αυτοσχέδιες κάμερες και μακέτες. Με μολύβι, ψαλίδι και χαρτί, παίζουν με την κίνηση, το φως και τη σκιά και ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.


ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια


Για παιδιά και ενήλικες ΠΡΟΒΟΛΕΣ ANIMATION Κυριακή, 22 Αυγούστου | 20:30

Με θεματική του φετινού φεστιβάλ “Living Environments”, μια επιλογή σύντομων animation για παιδιά αλλά και για μεγάλους. The Little Elephant, Effie Pappa | 2:26 | Far Isle, Laura Robinson | 07:30 | Tales of the Unknown, Jaime Maestro | 02:28 Sigh, Vlad Bolgarin | 15:00 || Kapaemahu, Hinaleimoana Wong-Kalu | 8:25 | Bound, Gustavo Arteaga | 01:06 | The Peculiar Crime of Oddball Mr. Jay, Bruno Caetano | 10:50 | Heatwave, Φωκίων Ξένος | 07:14 | Aenaon, Αντώνης Ντούσιας | 9:00 | SKINNED, Francesca Fini | 7:00 | After Hours, Tina Willgren | 4:38 | Orwell's Dream, Lily Fei P. | 8:49 | A Visual Poem, Jenkins, Emanations | 4:37 | All you can eat, Dimitris Armenakis | 4:20 | ON THE MOVE, Zi Ye, | 1:59 | Long Time No See, Andrea Orejarena & Caleb Stein | 8:04 |


ANIMATION

A��ma�i�� για όλους


ΤΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙ Έφη Παππά (GR)

Ένα animation που επενδύει το μουσικό κομμάτι του Φοίβου Δεληβοριά, “Το Ελεφαντάκι”. Μια ιστορία για την τρυφερή σχέση ενός παιδιού με ένα ελεφαντάκι.


FAR ISLE Laura Robinson (IR, UK)

Το Far Isle είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους διάρκειας 7m30s με θέμα τη μετανάστευση και το πώς οι καινούργιες εμπειρίες και η γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς τον κόσμο. Χρηματοδοτήθηκε από την Northern Ireland Screen και το BFI και είναι παραγωγή της Paper Owl Films.


TALES OF THE UKNOWN Jaime Maestro (ES)

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την Ιστορία του Άγνωστου Νησιού, ένα διήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου για έναν άνδρα που αναζητά ένα άγνωστο νησί. "Όλα τα νησιά είναι άγνωστα μέχρι να πατήσουμε σε αυτά... Θέλω να βρω το άγνωστο νησί, θέλω να ξέρω ποιος είμαι όταν βρίσκομαι σε αυτό. Δεν το ξέρεις;"


SIGH Vlad Bolgarin (MLD)

Αυτή είναι η ιστορία ενός γκρίζου ανθρώπου που αναστενάζει συνέχεια. Ζώντας σε μια γκρίζα πόλη, καλυμμένη από νέφος, συνεχίζει να αναστενάζει μέχρι να στερέψει και να γίνει δέρμα και κόκαλα. Α λλά ακόμα και στις πιο σκοτεινές γωνιές της ψυχής, υπάρχει φως και χρώμα.


KAPAEMAHU Hinaleimoana Wong-Kalu (USA)

Πριν πολλά χρόνια, τέσσερις ασυνήθιστες υπάρξεις ερμαφρόδιτης φύσης, φορείς τόσο του αρσενικού όσο και του θηλυκού πνεύματος, έφεραν από την Ταϊτή στη Χαβάη τις θεραπευτικές τους μεθόδους. Λατρεύτηκαν από τον λαό για τους ευγενικούς τους τρόπους και τις θαυματουργές τους θεραπείες και μετάγγισαν τις δυνάμεις τους σε τέσσερις γιγαντιαίους βράχους. Οι βράχοι αυτοί στέκονται ακόμη στην επονομαζόμενη σήμερα παραλία Waikiki, αλλά η αληθινή ιστορία πίσω τους παρέμενε καλά κρυμμένη -μέχρι τώρα. Αφηγημένο σε μια αρχαία χαβανέζικη διάλεκτο, το “Καπαεμάχου” ξαναζωντανεύει αυτόν τον δυνατό μύθο με ένα γλαφυρό animation, ιδωμένο μέσα από τα μάτια ενός περίεργου παιδιού.


BOUND Gustavo Arteaga (UK)

Είμαστε δέσμιοι των επιλογών που κάνουμε. Μια ματιά για τις επιπτώσεις της ρύπανσης των ωκεανών.


THE PECULIAR CRIME OF ODDBALL MR. JAY Bruno Caetano (POR)

Σε μια πόλη όπου η φύση έχει απαγορευτεί, ένα μικρό έγκλημα από έναν απλό άνθρωπο πυροδοτεί μια αλυσίδα απροσδόκητων συνεπειών.


HEATWAVE Fokion Xenos (GR)

Το καλοκαίρι ένα ιδιότροπο πλήθος καταλαμβάνει μια παραλία σε ελληνικό νησί. Καθώς ο ήλιος καίει όλο και πιο πολύ, οι άνθρωποι χάνονται στα μικρά προσωπικά τους προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, ένα μικρό κορίτσι κι ένα αγόρι τολμούν να δείξουν σε όλους πώς να περνάνε καλά.


AENAON Antonis Ntoussias (GR)

Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι σε έναν εξπρεσιονιστικό κόσμο εμπνευσμένο από την τέχνη του Κωστή Γεωργίου. Τρεις πράξεις των τριών λεπτών, που διηγούνται διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παίζει ΑΕΝΑΩΣ σε λούπα, εξ ου και ο τίτλος ΑΕΝΑΟΝ.


ALL YOU CAN EAT Dimitris Armenakis (GR)

H ταινία εμψύχωσης κινουμένων σχεδίων ‘All You Can Eat’, πραγματεύεται το ζήτημα της υπερκατανάλωσης κρέατος στον 21ο αιώνα. Αντί για ζώα, η ταινία χρησιμοποιεί μεταφορικά χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, ως προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της ταινίας γίνεται εμφανής η αντίθεση μεταξύ του πολύχρωμου και χαρούμενου κόσμου των κινουμένων σχεδίων και της δυστοπικής, ασπρόμαυρης ανθρώπινης κοινωνίας. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα της πόλης τοποθετείται στο άμεσα κοντινό μέλλον όπου πλέον η κλιματική αλλαγή και η ολοκληρωτική μόλυνση του πλανήτη είναι ανεπανόρθωτες.


SKINNED Francesca Fini (IT)

Ένα ντανταϊστικό κολάζ που αγγίζει την έννοια της ταυτότητας μέσα από ανέφικτες σέλφι πρωταγωνιστών διάσημων αριστουργηματικών πορτρέτων και αυτοπροσωπογραφιών. Τι κρύβεται υποδόρια, αν αφαιρέσουμε την τοξική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων; Τι θα είχαν καταφέρει με αυτήν τη διαβολική συσκευή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Άντι Γουόρχολ;


AFTER HOURS Tina Willgren (SWE)

Αντλώντας έμπνευση από τις πίστες χορού με χρονική καθυστέρηση στο Second Life, δημιούργησα τον ψηφιακό κόσμο του "After Hours" σε κονσόλα παιχνιδιού και απαθανάτισα όσα συνέβησαν με ψηφιακές κάμερες. Είναι μια διαστρεβλωμένη ντισκοτέκ, που καταλαμβάνεται από κατακερματισμένα άβαταρ, μισοτελειωμένα τρισδιάστατα σχήματα, σκορπισμένα ανθρώπινα μέλη και ρούχα, όλα σε κίνηση. Στο "After Hours" ίσως δούμε γκλιτς από ψηφιακούς κόσμους στα πρόθυρα της εξαφάνισης, νέους κόσμους που παίρνουν ζωή, καθώς και τον χορό όλων των ατελειών του παρεμβαλλόμενου χρονικού διαστήματος.


ORWELL'S DREAM Lily Fei (USA)

Το "Orwell’s Dream" παρουσιάζει ένα Πανοπτικό σε εξέλιξη εντός μιας ψηφιακής δυστοπίας. Η ταινία αποτελεί μια μεταμόρφωση τεσσάρων σταδίων του ψηφιακού Πανοπτικού, που εξερευνά τη δυναμική μεταξύ ψηφιακής επιτήρησης και της αυτοεκμετάλλευσης μέσω της τεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή: μια ατέλειωτη διαδικασία συμβολής με προσωπικά δεδομένα προς την ανίκητη ψηφιακή δύναμη. Είναι μια αναφορά στο "1984" του George Orwell, θέτοντας τα ερωτήματα: Παρακολουθούμε τους εαυτούς μας; Ή μήπως πρόκειται απλώς για ένα ακόμα βήμα μπροστά προς τον εντοπισμό μας από την ψηφιακή δύναμη;


EMANATIONS: A VISUAL POEM Patrick Jenkins(CA)

Μια αφηρημένη ταινία για τον αδυσώπητο κύκλο της ζωής, που συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη και τη φθορά, αλλά και την κατάπληξη και το δέος.


ON THE MOVE Zi Ye (Izzie) (CHN)

Αυτό το πρότζεκτ είναι συνδυασμός animation, εικονογράφησης και ποίησης. Εξετάζει τα ψυχικά προβλήματα, όπως ο πανικός και το άγχος στην καθημερινότητά μας. Αυτές οι καταστάσεις εμφανίζονται ξανά και ξανά, αλλά περνάνε κιόλας, καθώς η ζωή είναι μια περίεργη λούπα και όλα βρίσκονται πάντα σε κίνηση. Το έργο επιχειρεί να παρουσιάσει με ποιητικό τρόπο τα σοβαρά και κοινά ψυχικά συμπτώματα μέσω οπτικών μεθόδων. Το αίσθημα ταραχής είναι άυλο, προσωπικό και επίμονο. Σε αυτό το πρότζεκτ, όμως, η θεραπευτική δύναμη της ποιητικής σκέψης μπορεί να γίνει ένας νέος τρόπος εκμάθησης.


LONG TIME NO SEE A. Orejarena & C. Stein (VIE)

Τα βίντεο στο "Long Time No See" είναι σαν ονειρικές βινιέτες, με συνεργάτες στη σκηνοθεσία βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ που θολώνουν τις γραμμές μεταξύ μνήμης και πραγματικότητας και αψηφούν τα παραδοσιακά όρια μεταξύ υποκειμένου και δημιουργού. Οι βετεράνοι εξέφρασαν τη σχέση τους με τον πόλεμο μέσα από μια σειρά εικόνων με ελεύθερη σύνδεση, απεικονίζοντας συχνά σουρεαλιστικές μετατροπές της μνήμης ή ισχυρές φυσικές δυνάμεις και φαινόμενα. Οι επιλογές τους προέρχονται από πολύ προσωπικές εμπειρίες, τις οποίες υπερνικούν οπτικά στοιχεία συνδεδεμένα σε ένα ευρύτερο συλλογικό ασυνείδητο.


Για παιδιά 3+ AQUAVITAE Marine Midy (FR)

Κυριακή, 22 Αυγούστου | 22:00

Μελετώντας ένα μύθο, η μυθοπλασία αμφισβητεί την πραγματικότητα και μας αφήνει να ονειρευτούμε τον αυριανό κόσμο. Η Μέδουσα, σαν θαλάσσια θεά και το νερό, καθρέφτης της κοινωνίας. Αυτά τα πλάσματα έχουν ισχυρή όραση. Όταν είναι τρομοκρατημένα, προσπαθούν να χτίσουν μια νέα οπτική για την πραγματικότητα. Ο μύθος της μέδουσας αποκαλύπτεται μέσω ενός συνδυασμού μαριονετών και κινηματογράφου. Οι μέδουσες πολλαπλασιάζονται με την απουσία θηρευτών, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης αλλά και επειδή προσαρμόζονται πολύ εύκολα στις αλλαγές στον ωκεανό. Είναι όμορφα, μαγευτικά, μυστηριώδη πλάσματα και παρόλα αυτά τερατώδη και επικίνδυνα. Στέλνουν μια ισχυρή κλήση αφύπνισης στην ανθρωπότητα. Οι μέδουσες είναι οι βασίλισσες της θάλασσας. Εάν υποθέσουμε ότι το νερό είναι η προέλευση του κόσμου και ότι οι λειτουργίες της ζωής του απειλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, τότε εάν η θαλάσσια βιόσφαιρα εξαφανιστεί, εμείς οι άνθρωποι θα πεθάνουμε επίσης. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εύθραυστο κόσμο.


ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Κουκλοθέατρο με ψηφιακά στοιχεία


PAINTSCAPES ALIENSCAPES Θωμάς Βαλλιανάτος (GR) Κυριακή, 22 Αυγούστου | 23:00

Τα έργα τέχνης "Paintscapes" και "Aliencapes" είναι μια καλλιτεχνική και θεωρητική ματιά στα fractals της Φύσης, που ξεδιπλώνονται στο θεατή ως σκηνές τοπίου. Τεχνικά αποτελούνται από ψηφιακά (νέα) μέσα (3d animation / οπτικοποίηση δεδομένων, οπτικοποίηση μουσικής, live visuals) και αναλογικά μέσα.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οπτικοακουστική Εγκατάσταση


ΔΕΥΤΕΡΑ

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ

20:30 - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 22:00 - ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΙΛΙΑ 22:30 - ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ 23:00 - LIVE ΜΟΥΣΙΚΗ


+ Ανοιχτή Συζήτηση ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ Ζαχαρίας Μαυροειδής (GR)

Δευτέρα, 23 Αυγούστου | 20:00

Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, η κυρία Ειρήνη και οι εναπομείναντες «δεκαπεντάριδες» και «δεκαπεντίστρες» επιστρέφουν στα κελιά της Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Επί δύο εβδομάδες προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των αγαπημένων το πρωί και της υγείας των ζώντων το απόγευμα, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν τη Μονή για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Στο ενδιάμεσο αναπολούν το παρελθόν αγναντεύοντας την τουριστική κίνηση στον κόλπο της Σαντορίνης. Το «Στο Σώμα της» καταγράφει την φθίνουσα παράδοση του «Δεκαπέντε», αντιπαραβάλλοντας τρία σώματα: το άχραντο σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών που «δεκαπεντίζουν» κάθε χρόνο στη Μονή. Τρία ετερόκλητα σώματα που αναπαριστούν τη μεταπολεμκή Ελλάδα στη σκιά της Σαντορίνης. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη.


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Βραβευμένο ελληνικό ντοκιμαντέρ


ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ Παναγιώτης Τομαράς (GR) Δέσποινα Σανίδα - Κραζία Δευτέρα, 23 Αυγούστου | 22:30

Μια σύντομη παράσταση φωτός και χορού, εμπνευσμένη από την κατάσταση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων. Μία performer παραμένει αποκομμένη από τα εξωτερικά ερεθίσματα εκτελώντας μια μονότονη και επαναλαμβανόμενη κίνηση ενώ εκλάμψεις και μετατοπίσεις φωτός αποκαλύπτουν θραύσματα της κίνησής της.


PERFORMANCES

3D m�p��n� ��rf��m�n��


MADDE VANDAL Δευτέρα, 23 Αυγούστου | 22:30

Οι Madde Vandal έχοντας πολλές ζωντανές εμφανίσεις στις αποσκευές τους θα μας συνοδέψουν με τους αγαπημένους τους πειραματισμούς σε παραδοσιακούς και σμυρναίικους ήχους στήνοντας μία εορταστική τελετή λήξης του φεστιβάλ.

Ορέστης Γαργουλάκης: Φλάουτο, Φλογεράκι Αλέξανδρος Ορφανός: Ιρλανδικό Μπουζούκι, Τρομπέτα Ηλιάνα Πασπάλα: Φωνή, Κρουστά Στέλιος Χρυσανθόπουλος: Βιολί, Ακουστική Κιθάρα


ΜΟΥΣΙΚΗ

L��� Παραδοσιακή Μουσική


ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΙΝΟΥ Χάρτης QR με 360o φωτογραφίες από τα ξωκλήσια της Σικίνου

Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΕ VR Εικονική ξενάγηση στο πιο φημισμένο μνημείο της Σικίνου


Si��-��e��fi� ΕΠΙΣΚΟΠΗ VR Γιάννης Κουμουτζέλης (GR)

Μια μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθείτε στην Επισκοπή Σικίνου! Αξιοποιώντας τα εργαλεία της εικονικής πραγματικότητας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρια να ξεναγηθούν στο ιστορικό μνημείο της Επισκοπής. Με τη χρήση VR γυαλιών γνωρίζουμε, αλληλεπιδρούμε, εξερευνούμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, και αλλες κρυφές πτυχές ενός μοναδικού μνημείου στο κυκλαδικό τοπίο. Η εξερευνητική περιήγησή μας, συνοδεύεται από τη μυθοπλαστική αφήγηση της Νεικώ, ο ασύλλητος τάφος της οποίας αποτελεί τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών στη Σίκινο.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

V��u�� Re��i�� με θέμα την Επισκοπή


Si��-��e��fi� Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΙΝΟΥ Ragna Mangelrød Kvernberg Pål Håkon Kvernberg (NOR)

Μία καταγραφή των ξωκλησιών που δεσπόζουν σε κάθε μονοπάτι της Σικίνου, βασικά στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Δυο καλλιτέχνες από τη Νορβηγία αποτυπώνουν σε φωτογραφίες 360o τα 70 ξωκλήσια της Σικίνου και τα τοποθετούν με QR codes σε έναν μεγάλο χάρτη του νησιού που θα εκτεθεί σε κεντρικό σημείο. Επισκεφθείτε και το πιο απόμακρο ξωκλήσι με τη βοήθεια του κινητού σας τηλεφώνου και οργανώστε να ακολουθήσετε την πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Χάρτης QR με 360ο φωτογραφίες


ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

STILL, MISSING YOU NOBODY’S TALES


STILL, MISSING YOU Layla Klinger (USA)

Ένα πλεκτό πέρασμα από ηλεκτροφωταγωγημένο “δίχτυ”, που ενεργοποιείται από τους ανθρώπους που το διασχίζουν. Αυτή η διαδραστική εγκατάσταση είναι απόλυτα συμμετοχική. Διάσπαρτοι αισθητήρες κίνησης, ενεργοποιούν διαφορετικά μοτίβα φωτισμού. Το σώμα ενθαρρύνεται να συνομιλίσει με το έργο, να ανακαλύψει νέους τρόπους να κινηθεί, να αγγίξει και να διερευνήσει τις δυνατότητες της αλληλεπίδρασης. Καταστρέφοντας τις έννοιες της παραδοσιακής τέχνης που ορίζει υποκείμενα και αντικείμενα, αυτό το έργο αποτελείται από δύο σώματα: ένα σώμα σάρκας και ένα σώμα φωτός, που συνδιαλέγονται.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Διαδραστική Εγκατάσταση


NOBODY’S TALES Lele Marcojanny (IT)

Το Nobody's tales είναι μια ταινία μέσα σε βιβλίο, μια πειραματική συλλογή πραγματικών ιστοριών. Ένα υβρίδιο λογοτεχνικής και κινηματογραφικής αφήγησης. Κείμενα, ήχοι και βίντεο συνδυάζονται για να συνθέσουν ένα αφηγηματικό παραμύθι. Μια συλλογή ιστοριών από την περιοχή της Μεσογείου αποτελούν τα κεφάλαια αυτού του διαδραστικού πολυμεσικού βιβλίου. Το πρώτο κεφάλαιο διαδραματίζεται στην παλιά πόλη του Ταράντο στην Ιταλία ενώ το δεύτερο στη Λευκωσία της Κύπρου. Το πρώτο μελετά την έννοια του χρόνου ενώ το δεύτερο της ταυτότητας. Οι ιστορίες τοποθετούνται γεωγραφικά αλλά φροντίζουν να είναι παγκόσμια αναγνώσιμες και κατανοητές ώστε να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όπως τα παραμύθια. Μικρές ιστορίες ανθρώπων που εκτιλύσσονται στη Μεσόγειο, μιας θάλασσας που αντί σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση να χωρίζει, φέρνει τελικά τους ανθρώπους πιο κοντά.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Διαδραστική Εγκατάσταση


ΥΠΟ ΤΗΝ

ΑΙΓΙΔΑ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΜΕ ΤΗ

ΔΩΡΕΑ

ΜΕ ΤΗ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.