Page 1

PROGRAM

SOMMER 2014


Litterær fotballsommer Fotball-VM i Brasil og sommer på Litteraturhuset! I juni og juli kan du se sluttspillet i VM på storskjerm i husets storsal Wergeland. Det blir litterære salonger med Tom Stalsberg og Arild Stavrum, foredrag og samtaler med tema Brasil, og norsk og svensk forfatterlandslag stuntleser mellom to VM-kamper. Vi byr også på smakebiter fra høstens bøker, og hver tirsdag gjennom hele sommeren blir det snikkikking på tekster som er på vei til trykk. Velkommen til førpremierer på blant andre Kjersti A. Skomsvold, Tom Kristensen, Hanne Ørstavik, Vigdis Hjorth, Gunnhild Øyehaug og Torgeir Schjerven. Dessuten får Alf Prøysen sin egen kveld med Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg, mens Oslo får eget arrangement med forfatterne Linda Klakken og Ola Jostein Jørgensen i tillegg til sanger og låtskriver Siri Nilsen. Og som om ikke det var nok får huset besøk av den danske poetsensasjonen Yahya Hassan i august.

FOTO: TOM HENNING BRATLI


LØRDAG 28. JUNI 18.00 Åttendedelsfinale (1A–2B) 21.00 Før kampen: forfatterlandslaget leser 22.00 Åttendedelsfinale (1C–2D) SØNDAG 29. JUNI 18.00 Åttendedelsfinale (1B–2A) 22.00 Åttendedelsfinale (1D–2C) MANDAG 30. JUNI 18.00 Åttendedelsfinale (1E–2F) 22.00 Åttendedelsfinale (1G–2H) TIRSDAG 1. JULI 18.00 Åttendedelsfinale (1F–2E) 22.00 Åttendedelsfinale (1H–2G) FREDAG 4. JULI 18.00 Kvartfinale (1E/2F–1G/2H) 22.00 Kvartfinale (1A/2B–1C/2D)

LØRDAG 5. JULI 18.00 Kvartfinale (1F/2E–1H/2G) 22.00 Kvartfinale (1B/2A–1D/2C) TIRSDAG 8. JULI 21.00 Før kampen: Litterær salong med skruknotter 22.00 Semifinale ONSDAG 9. JULI 21.00 Før kampen: Litterær salong med skruknotter 22.00 Semifinale LØRDAG 12. JULI 21.00 Bronsefinale SØNDAG 13. JULI 20.00 Før kampen: Litterær salong med skruknotter 21.00 Finale

PÅ STORSKJERM

FOTBALL-VM

MANDAG 23. JUNI 20.00 Før kampen: Brasiliansk fotball, med Marius Lien og Endre Ruset 22.00 Kamerun–Brasil


Lørdag

14.6 kl. 23.00 100,Billettsalg kun i døra fra kl. 22.00

Russerdisko Dans deg østover Det ser ikke nødvendigvis bra ut når man danser til Wladimir Kaminers spilleliste, men det er heller ikke det viktigste. Østeuropeiske skranglete rytmer drar en ut på dansegulvet, animerte dyr fra det tyske åttitallet eller gamle russiske reklamefilmer flimrer på storskjerm i bakgrunnen, og man lar seg varme av beaten, sommeren og den generelle vodkastemningen. «Litt uorden må det være!» Ifølge Kaminer har diverse kulturhus blitt rasert av dansende russerdiskoister. Litteraturhuset tar likevel sjansen enda en gang og ønsker Kaminer og Oslo-folket velkommen tilbake til nok en vakker diskoopplevelse.


Onsdag

18.6 kl. 19.00 Gratis

Det moderne Brasil Foredrag ved Torkjell Leira Det viktigste øyeblikket i Brasils moderne historie var kvelden den 27. august 2002. Når verden i år arrangerer VM i fotball for 20. gang, skjer det på brasiliansk jord. I en hel måned rettes verdens blikk mot denne latinamerikanske giganten, verdens femte største økonomi, karnevalets, sambaens og pumaens hjemland. Samfunnsgeograf Torkjell Leira har jobbet og studert i fotball-VMs vertsland i en årrekke og er en av Norges fremste Brasil-kjennere. I boka Brasil. Kjempen våkner beskriver han endringene landet har gått gjennom de siste årene, etter at fattiggutten Lula ble valgt til president den augustkvelden i 2002, og landet tok en stor sving til venstre. «På ti små år har 30–40 millioner mennesker tatt steget ut av fattigdom», skriver Leira. Hva har skjedd? Hvordan har de fått det til? Det er 27 delstater i Brasil, og Torkjell Leira er kanskje den eneste nordmannen som har vært

i dem alle. Med seg på veien har han fått et solid materiale av brasilianske fortellinger og bilder. Med utgangspunkt i de tolv byene der fotball-VM avvikles, forteller han nå historien om det moderne Brasil.


Mandag

23.6

kl. 20.00 Gratis

Brasiliansk fotball Med Marius Lien og Endre Ruset Med sine fem VM-gull er Brasil det landet som har vunnet verdensmesterskapet i fotball flest ganger. Det er også eneste nasjon som har kvalifisert seg til samtlige VM-sluttspill siden VMs begynnelse. Hva gjør dette landet så spesielt i fotballsammenheng? Marius Lien har tatt for seg over hundre års historie med sambafotball og brasser. Han er journalist i Morgenbladet og har skrevet boka Brasiliansk fotball 1894–2014. 120 år med driblinger. Hvordan har forballen formet Brasil? Og hvordan har brasiliansk fotball blitt formet av landets særegne historie? Endre Ruset er forfatter og redaktør for Olympiastadion.no, et nettidsskrift om sport og litteratur. Nå møter han Marius Lien til en samtale om verdens største fotballnasjon og storheter som Pelé, Zico, Garrincha og Sócrates. Etter samtalen vises kampen mellom Brasil og Kamerun på storskjerm klokka 22.00.


24.6 kl. 19.00 Gratis

33 Snikkikk med Kjersti Skomsvold Dette er en usedvanlig kjærlighetshistorie om en kvinne, to menn og et barn. Hovedpersonen er den lungesyke kvinnen K., som arbeider som matematikklærer. Den ene kjærligheten i hennes liv er Ferdinand, som har begått selvmord, men som stadig dukker opp og prater med henne. K. venter på den andre kjærligheten, iren Samuel, som er fanget i en endeløs cricketkamp. Og så gir K. liv til det lille barnet Maeve. Når det regner, har hun Maeve i en bærepose, og de er lenge koblet til hverandre via en navlestreng. Romanen 33 er Kjersti Annesdatter Skomsvolds tredje. Hun fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg i 2009, og Monstermenneske fra 2012 ble hennes litterære gjennombrudd. Høstens utgivelse er en alvorlig og mirakuløs roman om øyeblikkene hvor alt blir helt annerledes. Hvordan våge å falle når man ikke vet om noen er der for å ta imot?

Åpent barnerom

ILL.: HERR KILEFANT/FIGENSCHOU FORLAG 2014

Tirsdag

ÅPENT BARNEROM I JUNI OG AUGUST Lørdag 11–16 • Helt gratis • For barn opp til syv år Billedbøker i bokhyllene • Høytlesning Stengt i juli


25.6

kl. 19.00 Gratis

Alf Prøysen Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg Prøysen er vår Bellmann (Jan Erik Vold) Lørdagsstubbene, Romeo Klive, «Slipsteinsvalsen», novellene i Dørstokken heme og mørket i hans eneste roman, Trost i taklampa. Det er hele mennesker som beskrives i Prøysens forfatterskap. Han er en skarp iakttaker og viser fram storheten i enkeltmennesker, gjør den synlig for alle. Men har det at han var folkekjær og populær stått i veien for at forfatterskapet hans har blitt tatt på alvor? Poeten Jan Erik Vold er en av dem som setter hedmarkingens forfatterskap høyt. Det gjør også musiker Håkon Paulsberg, som akkurat har gitt ut plata Ændre sia, med Prøysens tekster. Denne kvelden forteller først Vold om hva som gjør tekstene til husmannssønnen fra Ringsaker universelle. Deretter framfører han og Paulsberg kjente og mindre kjente tekster av poeten og prosaisten Prøysen.

FOTO: ODD VENTZEL / GYLDENDAL NORSK FORLAG

Onsdag


Lørdag

28.6 kl. 21.00 Gratis

Litterær fotball Forfatterlandslaget leser Forfatterne har egne landslag. Forfatterlandslag spiller kamper mot hverandre. De tar cornere og scorer som andre landslag. Denne onsdagen møtes det svenske og norske forfatterlandslaget til et etterlengtet oppgjør kl. 13.00 på Dælenenga, og uansett hvem som vinner der, kommer tre spillere fra hvert lag rett fra kamp og til Litteraturhuset. De svenske fotballforfatterne er Aage Radmann, Henrik Annemark og forfatterkaptein Magnus Sjöholm. Fra norsk side stiller Stig Aasvik, Eivind Hofstad Evjemo og Gunstein Bakke. Det blir fotballrelaterte tekster, språk med leggskinner og forhåpentligvis noen reale sklitaklinger når de to landslagene kanskje får sin endelige revansje på scenen. Fotballesningene passer perfekt som litterært påfyll mellom de to første åttendedelsfinalene som vises på storskjerm klokka 18.00 og 22.00.


Torsdag

3.7

kl. 19.00 Mat- og vinmeny 650,-

Sideways Filmklipp, pinot noir og mat med Helene Uri – Now, stick out your nose. – When are we drinking? – Now! --– Are you chewing gum? (Fra Sideways) Filmen Sideways kom i 2004. Miles og Jack er begge rundt tretti og tar seg en siste ungkarstur før Jack skal gifte seg. Det er Sør-California, vinmarker, vinkjellere, gyllen fargetone og flaske på flaske med dyre dråper. Vin av sjelden kvalitet og to lokale kvinner gjør at ikke alt går etter

planen. Og mens handlingen skrider frem, presenteres vi også for et sjeldent følsomt portrett av den blå vindruen pinot noir. Fruktig, lett, saftig, snerper lite og kanskje et hint av bær. Forfatter Helene Uri inviterer sammen med Kafe Oslo til en kveld i pinot noirens tegn, denne krevende druen som presses til vin for feinschmeckerne, men som likevel stadig blir mer folkelig. Det blir filmklipp og vinmeny à la Sideways som presenteres av Kafe Oslos vinkelner Kine Jøndal. Maten må tåle å tilpasses vin og film. Bordbestilling på post@kafeoslo.no. Arr.: Kafe Oslo og Litteraturhuset


Tirsdag

8.7

kl. 19.00 Gratis

På terrassen i mørket Snikkikk med Hanne Ørstavik Etter bruddet med Jostein reiser sosialantropologen Paula til Sør-Spania. Der tilbyr hun eskortetjenester. Hun låner et rom i gjestehuset til Málagas universitet, det ligger på en høyde med utsikt over havet. Om kveldene sitter hun på terrassen der, i mørket. I huset bor også Vera, biolog fra Ecuador og halvt indianer. Vera tar Paula med på en reise innover i henne selv. På terrassen i mørket er en roman hvor dyrene og de indre bildene blir levende. Margaret Mead og Gregory Bateson, barndom og forlatthet og lengselen etter nærhet og å dele et liv veves i hverandre, og romanen undersøker hvordan seksualiteten er forbundet med dette. På terrassen i mørket handler om sorg, om å bli knust og om å heles igjen. Hanne Ørstavik har blant annet mottatt Oktoberprisen og P2-lytternes romanpris for sine bøker. I 2007 ble hun tildelt Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap.

Tirsdag

Litterær salong med skruknotter

kl. 21.00 Gratis

Før kampen

8.7

I sommer kan du se fotball-VM på en av byens største storskjermer i Wergeland. Før semifinalen sparkes i gang, snakker Tom Stalsberg med forlegger og fotballentusiast Jan Swensson, kommentator og tidligere landslagsspiller Lise Klaveness og Alf Kjetil Walgermo, forfatter og fotballspiller på Norges forfatterlandslag. Walgermo er også bidragsyter i vårens novellesamling Kampklar som er skrevet av forfatterlandslagets spillere, og der de tøffe, fotballgale forfatterne skriver om verdens beste oppfinnelse. Kampstart kl. 22.00. Dørene åpner kl. 20.30.


Søndag

13.7

kl. 21.00 Gratis

Onsdag

9.7

kl. 21.00 Gratis

Litterær salong med skruknotter Før kampen I sommer kan du se fotball-VM på en av byens største storskjermer i Wergeland. Før semifinalen sparkes i gang, snakker dagens ballfordeler, Tom Stalsberg med forlegger og fotballentusiast Jan Swensson, kommentator og tidligere landslagsspiller Lise Klaveness og forfatter Jens M. Johansson, som blant annet har skrevet Den forsvunne diamanten og Drømmen om England om ulike sider ved fotballivet. Kampstart kl. 22.00. Dørene åpnes kl. 20.30.

Litterær salong med skruknotter Før kampen I sommer kan du se fotball-VM på en av byens største storskjermer i Wergeland. Før semifinalen sparkes i gang, snakker dagens ballfordeler, Tom Stalsberg med forlegger og fotballentusiast Jan Swensson, kommentator og tidligere landslagsspiller Lise Klaveness og forfatter Jens M. Johansson, som blant annet har skrevet Den forsvunne diamanten og Drømmen om England om ulike sider ved fotballivet. Kampstart kl. 21.00. Dørene åpnes kl.19.30.


Tirsdag

15.7

kl. 19.00 Gratis

Et norsk hus Snikkikk med Vigdis Hjorth Alma er en skilt, middelaldrende tekstilkunstner som kreerer faner for korps og fagforeninger for å overleve. Av samme grunn leier hun ut leiligheten til en polsk familie. Etter hvert får Alma oppdrag som krever innlevelse og kreativitet: å lage et teppe som skal vises på en utstilling i forbindelse med grunnlovsjubileet og som skal fokusere på hundreårsfeiringen for kvinnelig stemmerett. Alma er smigret og takker ja, men etter hvert lurer hun på om hun har tatt seg vann over hodet. Da det samtidig seiler opp en konflikt med de polske leieboerne som utfordrer Almas forestilling om seg selv som solidarisk feminist og som norsk – og typisk god – begynner tilværelsen å gynge. Vigdis Hjorth ble i 2011 tildelt Gyldendalprisen for hele forfatterskapet sitt, og i 2012 fikk hun Kritikerprisen for romanen Leve posthornet!.

Tirsdag

22.7 kl. 19.00 Gratis

Sju dagar i august Snikkikk med Brit Bildøen I løpet av ei veke i august opplever Sofie og Otto Krohg-Iversen ei rekkje små ulykker som til saman avslører små og store sprekker både i ekteskapet, på jobben og i samfunnet rundt dei. Er alt i ferd med å falle frå kvarandre? Brit Bildøens åttande roman Sju dagar i august er lagd fram i tid. Det er åtte år sidan terrorangrepet, som også ramma familien Krohg-Iversen. Sofie jobbar på Munchmuseet i Bjørvika, Otto er leiar for FROM, Foreningen for romfolket. Dei har busett seg på Tøyen i Oslo. Valet av jobb og bustad er del av ein plan for overleving. Men kor lenge kan sorgarbeid vere ein felles prosess? Mens regnstormar herjar og konfliktane tårnar seg opp, blir det klart for Sofie og Otto at dei ikkje kan la livet gå vidare som før. For tidlegare utgjevingar har Bildøen mellom anna fått Melsomprisen og Sigmund Skard-stipendet.


Tirsdag

29.7 kl. 19.00 Gratis

Dødspakten Snikkikk med Tom Kristensen Vinteren 2009: Sammen med femti andre norske soldater eskorterer Jahn Christoffersen en lastebilkolonne med nødhjelp gjennom et av de farligste områdene nord i Afghanistan. Det kommer et voldsomt angrep, lasten blir stjålet, og to norske soldater blir drept. Den ene av dem er Jahns beste venn, og Jahn får en psykisk knekk og sendes hjem. Etterpå begynner ryktene å svirre i den norske militærleiren. Hva var det egentlig lastebilene fraktet, hvem angrep kolonnen, og hvorfor ble lasten stjålet? Hva var det de norske soldatene ofret sine liv for? Hjemme i Norge når ryktene også Jahn. Han drikker seg full på kirkegården, og ved kameratens grav legger han ned tomhylser fra skudd han skjøt på fienden. Så inngår han en dødspakt. Forfatteren og finansrådgiveren Tom Kristensen debuterte med En kule i 2001 og har skrevet flere krimbøker fra finansmiljøet. I 2007 fikk han Rivertonprisen for romanen Dødsriket.


Mandag

4.8

kl. 19.00 Gratis

– Men allikevel, sa Hilke, – jeg vil finne noe karakteristisk for denne byen, noe jeg kan bruke i boken min. Et enkelt bilde, Oslos sjel. (Ola Jostein Jørgensen)

Oslo 2014 Ola Jostein Jørgensen og Linda Klakken Bakgårder, asfalt, parker med engangsgriller, trikken som går vestover, t-banen som går østover, Akerselva, havet og marka som aldri er langt unna. Finnes Oslo-identiteten? Hvordan ser byen ut, og hva knytter folka som bor her sammen? Ola Jostein Jørgensen og Linda Klakken har begge valgt byen de bor i som scene i sine nye bøker. Jørgensen har skrevet novellesamlingen Ingen drømmer om Oslo, om et Oslo før, under og etter 22. juli. Hverdagsmenneskene, hverdagsproblemene, de små knirkene om natta og katastrofene som ryster og legger land øde.

Adam Zamjatin er hovedperson i Klakkens langdikt Skriv ferdig boka om livet ditt. Adam er en ung gutt av det nye Norge, som lever et liv som ikke anerkjennes, ikke finnes. «Jeg har bodd i Oslo i sju år. Jeg kommer aldri til å venne meg til at det finnes mennesker som bor på gata hele året», skriver Klakken i forordet og minner oss på det vi har lyst til å glemme. To forfattere leser og snakker med litteraturkritiker og skribent Ellen Sofie Lauritzen. Deretter blir det minikonsert med visesanger og låtskriver Siri Nilsen, som også kaller Oslo for hjemme.

jeg er den som snakker med knyttnevene avisene vet ikke at jeg eksisterer (Linda Klakken)


Over

6000

mottar Litteraturhusets nyhetsbrev Over

10 000

følger oss på Facebook Tirsdag

5.8

kl. 19.00 Gratis

Poesispesial Snikkikk Denne kvelden inviterer Litteraturhuset til snikkikk spesial, med poetiske førpremierer på et utvalg av høstens poesiutgivelder. Endre Ruset leser fra den kommende diktsamlingen Elsket og savnet, Ruth Lillegraven leser fra Manilahallen, Erlend O. Nødtvedt leser fra Trollsuiten, mens Torgeir Schjervens dikt er så unge at de ennå ikke har fått navn. Velkommen til snikkikkmøte med et utvalg poeter som på ulikt vis har gjort seg bemerket i det lyriske landskapet.

Over

23 000

følger oss på Twitter

Følg Litteraturhuset på nett for å få ferske nyheter først www.litteraturhuset.no


Tirsdag

12.8 kl. 19.00 Gratis

Undis Brekke Snikkikk med Gunnhild Øyehaug Gunnhild Øyehaug hadde sitt store gjennombrot med romanen Vente, blinke i 2008 – den blir film i 2015 – og no er ho tilbake med ein ny roman, med tittelen Undis Brekke. 37 år gamle Undis Brekke vender tilbake til heimbygda for å ta seg jobb som lektor i nordisk på høgskulen, endå ho er svært lei av studentar. Ho kjem akkurat i tide til den årlege julemiddagen til nordiskkollegiet og blir der konfrontert med ulike bitar av barndom, ungdom og tidleg vaksendom som ho har prøvd å feie under teppet. Svik, håp og angst, skrivesperre, kjærleik, mannlege og kvinnelege ekskjærastar, PMS, barndomsvener og foreldre får sine plassar i dette portrettet av ei kvinne som prøver å få hovudet over vatnet. Korleis stå opp for eigne verdiar, korleis køyre bil, korleis nærme seg si eiga mor, korleis sjå si eiga netthinne og korleis ete smalahove er spørsmål romanen stiller.

Høstprogrammet lanseres

august medio


Onsdag

13.8

kl. 19.00 Gratis

Digte Yahya Hassan leser Yahya Hassan satte fyr på det politiske og litterære Danmark med samlingen Digte da den kom ut i fjor. Nå har utgivelsen vunnet den danske debutantprisen og blitt trykket i 100 000 eksemplarer i hjemlandet. På et presist og poetisk perkerdansk – et slags dansk kebabnorsk – fortelles den selvbiografiske historien om en far som slår og mishandler, en oppvekst i fattigdom, fornedrelse og der så mye som mulig ties i hjel. «Han har givet os ord og billeder for, hvordan det er at være Yahya Hassan, søn af flygtninge fra ‘Mellemøstens Langeland’, søn af to sprog, søn af Danmark», skrev kritikeren i Politiken. Med sin helt særegne stil kan det minne om både koranresitering og rap når Hassan nærmest roper diktene sine fra scenen. Velkommen til en heftig poesiopplevelse på Litteraturhuset.

JEG HUSKER VORES FISKETURE MEN HVAD FISKEDE VI EFTER JEG TURDE ALDRIG SPØRGE OM NOGET ELLER SIGE MIN MENING NÅR VI KØBTE TØJ ELLER SKO TURDE IKKE TÆNDE FJERNSYNET HVIS DU SOV TURDE IKKE TAGE DIN HÅND TURDE KUN NIKKE MED HOVEDET NÅR DU SAGDE DIN MOR ER EN LUDER


SOMMERTID 6. JULI– 4. AUGUST

I juni og fra og med 5. august har Kafe Oslo og Tanum Litteraturhuset normale åpningstider

Kafe Oslo

Mandag til torsdag: 11.30–00.30 Fredag og lørdag: 11.30–03.30 Søndag: stengt Uteservering i hele kafeens åpningstid! Tlf.: 21 54 85 71 post@kafeoslo.no

Tanum Litteraturhuset Mandag til fredag: 12.00–19.00 Lørdag: 12.00–17.00 Søndag: stengt Tlf.: 23 69 10 80

www.litteraturhuset.no Wergelandsveien 29, 0167 Oslo • Tel. 22 95 55 30

Sommer på Litteraturhuset 2014  
Sommer på Litteraturhuset 2014  

Sommerprogram på Litteraturhuset 2014

Advertisement