__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ISSN 2334-9964

Maj 2014.

Broj 05/2014

INFORMATOR OPŠTINE ŽITIŠTE

Str. 2

ŠTA ĆE BITI SA AGROŽIVOM !? PROČITAJTE U OVOM BROJU: NAŠI DOBROVOLJCI PRVI NA NASIPIMA str. 3 VELIKA POMOĆ POLJOPRIVREDNIKA

str. 4

OD PREDUZETNIKA,HRANA,GARDEROBA str. 4

BILJKA PROGNOZER

Str. 3

PUMPE SPASILE ŽITIŠTE

str. 9

POKLONIO SVOJA INVALIDSKA KOLICAstr. 10 ZAVRŠENA PIKADO LIGA

str. 10


Novi član Vaše porodice

ŠTA ĆE BITI SA AGROŽIVOM !? Deo radnika kompanije „Agroživ” došao je u ponedeljak 26. maja u zgradu Opštine Žitište da bi obavestio opštinske čelnike o trenutnoj poslovnoj situaciji u fabrici koja upošlјava oko 1.150 radnika. Sa zaposlenima, koji su izrazili nezadovolјstvo zbog kašnjenja u isplati zarada, razgovarali su predsednik opštine Mitar Vučurević i predsednik lokalnog parlamenta Dragan Milenković. Lider fabričkog sindikata „Nezavisnost” Jovica Katić rekao je da radnici nisu došli u zgradu Opštine da bi tražili platu, jer je tamo nisu ni zaradili, već da zajedno sa čelnim lјudima lokalne samouprave pokušaju da nađu rešenje za spas fabrike koja je posebno važna za Žitište. -U ponedelјak sam razgovarao sa direktorom kompanije Predragom Amižićem koji je rekao da trenutno nema komunikaciju sa vlasnikom „Agroživa”, Javnim preduzećem „Srbijagas”. Menadžment je na tom sastanku sindikalcima rekao da je jedan u nizu problema, sa kojima se kompanija suočava, veliki broj zaposlenih – preneo je Katić detalјe razgovora i dodao da je u planu da se narednih dana ode u Novi Sad i organizuje protest ispred „Srbijagasa”, kako bi vlasniku bila skrenuta pažnja na probleme. Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević kazao je okuplјenim radnicima da je prvi zadatak lokalne samouprave da pokuša da nađe rešenje za sadašnje stanje i pomogne u pronalaženju strateškog partnera. Vučurević je dodao da će opštinska delegacija imati prijem u Ministarstvu rudarstva i energetike, gde će ministru i sekretarima izneti probleme u „Agroživu”. - Javno preduzeće „Srbijagas” je pod ingerencijom ovog ministarstva i mislimo da je to prava adresa sa koje može brzo da se deluje – napomenuo je Vučurević. Predsednik Skupštine opštine Dragan Milenković naglasio je da je u „Agroživu” i ranije bilo mnogo problema koji su rešeni zajedničkim snagama. Ali, upozorio je Milenković, sada je situacija izuzetno teška i preti gašenje fabrike. Jovica Katić je dodao da je u planu da se narednih dana organizuje odlazak u Novi Sad, gde bi ogranizovali protest ispred JP "SrbijaGas" i na taj način skrenuli pažnju vlasnika na probleme koji se dešavaju u Agroživu. Takodje, sa dešavanjima u Agroživu su upoznati i inspektori Inspekcije rada u Zrenjaninu. U svim objektima kompanije „Agroživ“ ponovo ima struje. Zbog nagomilanih računa, u utorak je je ovaj posrnuli živinarski gigant ostao bez elektične energije. Zaposleni su najviše brinuli šta će se desiti sa oko 200 hiljada pilića na farmama u Banatskom Dvoru i Zrenjaninu, ali i u inkubatorskoj stanici u Torku. Agregati u ovim objektima su radili sve dok ponovo nije normalizovana isporuka električne energije. I.C.


Novi član Vaše porodice

PUMPE SPASILE ŽITIŠTE

Na predlog opštinskog Štaba za vanredne situacaje Opštinsko veće opštine Žitište na vanrednoj sednici usvojilo je zaključak o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji Opštine Žitište. Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević koji je i Komadant Štaba rekao je da se vanredna situacija uvodi zbog moguće ugroženosti imovine građana i zbog bržeg delovanja štaba na kritičnim mestima. U naseljenom mestu Žitište poslato je sedam pumpi koje su prebacivale vodu iz naselja u Begej, a više mašina su angažovane da prokopaju zatrpane prelaze i kanale zbog kojih su neki delovi naselja ugroženi. Uvedeno je dežurstvo u svim mesnim zajednicama i opštini Žitište. Pravovremenim angažovanjem pumpi velikog kapaciteta iz najugroženijeg dela Žitišta je tokom prve noći izvučena voda. Pumpa koja je bila postavljena na šetalištu prebacivala je vodu iz naselja u Begej a radila je bez prestanka više od 24 časa. U ulici Begejska u Žitištu postavljeno je pet pumpi koje su izvlačile vodu iz tog dela naselja. Zajedno sa dve pumpe u drugom kraju naselja svakog minuta iz Žitišta u Begej ispumpano je preko 8000 litara vode. Radnici javnih preduzeća “EKOS” i “Razvoj” danonoćno su bili angažovani na pomoći stanovništvu kao i na čišćenju kanalske mreže. Zbog neodgovornosti pojedinaca, koji su zatrpali kanale ili izgradili nefunkcionalne propuste, neki delovi naselja su bili poplavljeni jer voda nije mogla da dodje do pumpi koje bi je prebacile u Begej. Sve takve kritične tačke u kanalskoj mreži su otklonjene a na nadležnim institucijama je da ubuduće sankcionišu takvo neodgovorno ponašanje pojedinaca. I.C.

DOBROVOLJCI IZ OPŠTINE ŽITIŠTE PRVI PRISKOČILI U POMOĆ Na poziv opštinskog Štaba za vanredne situacije za odlazak u poplavljena područja prijavilo se preko 70 dobrovoljaca. Prvi dobrovoljci , njih 40, prvog dana katastrofalnih poplava koje su zahvatile Srbiju upućeni su Sremski Mitrovicu gde su bili angažovani na podizanju nasipa na obali Save u ovom gradu. Ostali dobrovoljci koji su se prijavli za pomoć poplavljenima nisu bili rasporodjeni u kritičnim područjima jer nije bilo potrebe za njihovo uključivanje. Pored dobrovoljaca koji su bili angažovani preko opštinskog Štaba, veliki broj lica je samoinicijativno otišao u Obrenovac i Šabac. Ekipa lista Info 12 pored Sremske Mitrovice obišla je i Šabac gde su pripadnici IJP PS Žitište bili angažovani na području ove opštine u pružanju pomoći tokom vanredne situacije zbog poplava na teritoriji Republike Srbije. Proveli su više od 20 sati na evakuaciji ugroženog stanovništva i na utvrđivanju nasipa na Savi. Pripadnici IJP PS Žitište su se jednoglasno odrekli dnevnica u korist ugroženog stanovništva koje je pogođeno poplavama na teritoriji Republike Srbije. I.C.


Novi član Vaše porodice

POLJOPRIVREDNICI IZ OPŠTINE ŽITIŠTE POMAŽU UGROŽENE Poljoprivrednici iz Žitišta su se među prvima uključili u akcuju pomoći ugroženom stanovništvu od poplava. Na sastanku je dogovoreno da se u ugrožena područja uputi pomoć u kukuruzu. Ivan Radinović, jedan od inicijatora ove akcije, je rekao da su vrlo brzo uspeli da skupe 23 tone kukuruza, da sav kukuruz spakuju u džakove a potom u kamion, koji je upućen u Čačak odakle će pomoć biti podeljena ugroženim stočarima kojima je poplava uništila svu hranu za stoku. Radinović je rekao da je vrednost ove pomoći oko 500 hiljada dinara. Pored žitištana,u akciju su se uključili poljoprivrednici Međe koji su za ugrožena područja skupili 3 tone kukuruza, 2000 bala lucerke i sena. Međanci najavljuju još akcija tokom leta kad je u planu da se skupi više tona žita koje će takođe biti upućeno stanovništvu u poplavljenim područjima. DOO “Raca” iz Zrenjanina je isporučio Opštinskom štabu preko 600 bala lucerke koja će zajedno sa drugim donacijama biti isporučena poljoprivrednicima u poplavljenim područjima. Pored Žitištana i Međanaca u akciju prikupljanja pomoću iključili su se poljoprivrednici iz ostalih neseljenim mesta Žitištanske Opštine. I.C.

OD PREDUZETNIKA: HRANA, GARDEROBA, SREDSTVA ZA HIGIJENU... Zemljoradnička zadruga "Mrkšićevi Salaši" u saradnji sa Opštinskim Štabom uputila je pomoć za ugrožene građane. U klanici "Mrkšićevih Salaša" pripremljeno je 3 tone mesnih prerađevina koje su upućene u distributivni centar u Beogradu, odakle će biti podeljena u najkritičnija područja. Pored “Mrkšićevih Salaša” pomoć su poslali i vlasnici i radnici štamparije „Sitoprint“ iz Žitišta koji su uputili pomoć za ugrožene u poplavljenim područjima. Pomoć, flaširanu vodu, sredstva za higijenu i hranu za bebe, u saradnji sa Crvenim krstom Žitište odneli su u Sremsku Mitrovicu. PerSu marketi su doneli odluku da u periodu od 20. maja do 20. juna od svakog računa odvoje po 1 dinar za pomoć najugroženijima u poplavi. U ovoj kompaniji očekuju da uz pomoć svojih potrošača sakupe preko 1 milion dinara - iznos koji će U CELOSTI biti uplaćen na račun za pomoć postradalom stanovništvu. Vlasnici STR "Bata Junior" iz Srpskog Itebeja poslali su 1200 konzervi u najugroženija podrucja , iz firme „MBS Cetex“ Čestereg poslata je pomoć za poplavljena područja. Prema rečima direktora ove firme Milana Salapure Crvenom krstu u Žitištu isporučeno je 970 raznih odevnih predmeta. U ovoj pošiljci ima ženskih bluza, muških majica, muškog i ženskog donjeg veša i razne druge tekstilne robe koju ova firma proizvodi. Razne donacije fizičkih i pravnih lica smeštene su u glavni magacin u Žitištu, a prema rečima sekretara Crvenog krsta Žitište Dragana Pušare u ovom magacinu svakodnevno se vrši razvrstavanje i pakovanje robe a na ovim poslovima su uključeni radnici Kulturno prosvetne zajednice i Centra za socijalni rad. I.C.


Novi ト考an Vaナ。e porodice


Novi ト考an Vaナ。e porodice


Novi ト考an Vaナ。e porodice


Novi član Vaše porodice

BIBLIOTEKA I KLUB KNJIGE “BRANKO RADIČEVIĆ” Ž I T I Š T E O B J A V LJ U J U Književni konkurs BANATSKO PERO 2014. ZA NEOBJAVLJENE PRIČE, PESME, AFORIZME Pravo učešća na Književnom konkursu imaju svi autori koji pišu na srpskom jeziku. Radovi se primaju do 20. avgusta 2014. godine. Radove slati na adresu: Biblioteka BRANKO RADIČEVIĆ, Ive Lole Ribara 1, 23210 ŽITIŠTE, za "Banatsko pero" USLOVI KONKURSA: 1. Prozaisti dostavljaju do tri (3) priče do 80 redova kucanog teksta u dva primerka pod šifrom. 2. Pesnici dostavljaju do pet ( 5) pesama u dva primerka pod šifrom. 3. Aforističari dostavljaju do dvadeset (20) aforizama pod šifrom. Rešenje šifre sa ličnim podacima, kraćom biografijom, brojem telefona i adresom priložiti uz radove u posebnom kovertu. NAPOMENA: - Priče i pesme za decu, satirična i haiku poezija se neće razmatrati, - Jedan autor može konkurisati u sva tri žanra- pod istom šifrom, - Radovi moraju biti otkucani ili odštampani, - Radovi prispeli na Konkurs, se ne vraćaju, - Rukopisi koji ne odgovaraju uslovima Konkursa neće biti prihvaćeni. Žiri, kojeg je imenovao Organizacioni odbor, odabraće radove koji će biti objavljeni u Zborniku, a za najbolje radove će autorima će biti uručene diplome "Belo pero". Promocija Zbornika i dodela Diploma će biti u drugoj polovini oktobra 2014. godine. Za sva obaveštenja možete se obratiti na telefon 023/ 821-275. Žitište, 1. jun 2014. Direktorka Biblioteke Vesna Ćuk

Predsednik Kluba knjige Predrag Radaković


Novi član Vaše porodice

BILJKA KOJA POKAZUJE DA LI ĆE GODINA BITI RODNA Običaj naših predaka bio je da u proleće pogledaju cvet kozlaca i saznaju kakav rod će imati te godine. Oni su živeli su u skladu sa prirodom i čitali njene poruke. Ovaj običaj zadržao se u nekim domaćinstvima u Banatu. Domaćica bi u rano jutro na dan Uskrsa u svojoj bašti ubrala cvet biljke koju i danas zovu „Rod zemlje“. Uz praznični pozdrav, domaćin kuće bi otvorio cvet i na tučku, od drške cveta prema gore, „pročitao“ kakvu godinu će imati. Na tučku se prvo „čita“ kukuruz, pa šećerna repa, pogača suncokreta, žitarice, a na kraju flaša vina. Ove godine „Rod zemlje“ pokazuje da će godina biti rodna. Priču o ovom običaju ispričala nam je Mariana Lelea, koja u svojoj biobašti u Torku uživa u biljkama koje ređe viđamo u baštama. Njeno iskustvo je da se pročitano i ostvari. Biljku „Rod zemlje“ u narodu zovu i kozlac, vino i rakija, zmijino grožđe, zmijin češalj, kalendar (lat. Arum maculatum). Ova cvetnica živi na tamnijem i vlažnijem mestu. To je trajna zeljasta biljka. U proleće iz rizoma izbijaju listovi kopljastog oblika, a drške obrazuju rukavce. Cvetovi obrazuju cvast klip i mirišu na trulo meso, što privlači insekte. Plod je bobica narandžastocrvene boje. Biljka je otrovna. Naročito treba upozoriti decu na otrovnost, kako ne bi dirali privlačne bobice. Izvor: www.poljosfera.rs

Dragan Šijan iz Žitišta je u svom dvorištu napravio vrt i jezero koje nastanjuje par labudova. Labudovi su ovog proleća dobili i potomstvo, tako da su bogatiji za pet malih labudova. Šijan je par labudova kupio pre četiri godine u Gaju kod Kovina i tada su koštali kao jedan polovni auto, ali ljubav prema prirodi i životinjama nema cenu. Labudovima društvo prave i dva para paunova, koji su trenutno zauzeti ležanjem na jajima, i za nekoliko dana očekuju se prinove i kod ovih ptica. Jezero je bogato ribom, uglavnom je poribljeno šaranom, ali se mogu upecati i druge vrste riba. Ovde se peca po principu „poljubi i pusti“. Činčila je dobila posebno mesto u ovom vrtu, iz šupljeg panja izlazi uglavnom noću. Umiljata je i voli da se mazi.Vijetnamsko prase, ženka Pigi kako joj Dragan tepa, od nedavno je dobila partnera. „Uvezen“ je iz Srpskog Itebeja. Tu su i fazani, razni golubovi: prevrtači, letači, poštari... Pored veselog mini zoo vrta u ovom dvorištu nalazi se preko 20 vrsta ruža, različite vrste puzavica, tekoma, plavi i roze klematis i još 300 vrsta cveća. Dragan Šijan od malena voli cveće i životinje, i uživa u svom vrtu-dvorištu. Kaže da mu je dan kratak da obavi sve planirano, a društvo mu pravi mali, ali žilav jazavičar koji je zadužen za rasterivanje miševa i sitnih glodara kako ne bi narušili mir ovog prelepog vrta. I.C.

VRT KAO IZ BAJKE


Novi član Vaše porodice

POKLONIO SVOJA INVALIDSKA KOLICA Milovan Galić, mladić iz Žitišta koji je već 8 godina vezan za invalidska kolica, poklonio je Crvenom krstu u Žitištu nova invalidska kolica. „Ova sam dobio u slučaju da se pokvare moja na električni pogon. Međutim, još ih nisam koristio, a pomislio sam da će nekome možda zatrebati,i odlučio sam da ih ustupim Crvenom krstu da stignu nekome iz ugroženih područja. Znam kako je osobama sa invaliditetom težak život i u normalnim okolnostima a mogu da zamislim kako se takve osobe osećaju kad se nađu u problemima izazvanim poplavom", rekao je Milovan Galić. Inače, Milovan je prvak evrope u boćanju, aktivan je u društvenom životu Opštine Žitište, a osnivač je i sportskog kluba za osobe sa invaliditetom „Begej“.I.C. 100% DOMAĆI ČIVILUCI I BAGAŽNICI PROVERENOG KVALITETA

SZR “Čiviluk” Gavrila Principa 54, Sremska Kamenica, Srbija tel/fax: 021 461 118, mob: 063 807 4284, www.civiluk.rs U nedelјu, 25.maja u Žitištu, u organizaciji Sportskog saveza Opštine Žitište, a pod pokrovitelјstvom Opštine Žitište,održano je finalno takmičenje u Pukadu. U ekipnoj konkurenciji učestvovale su četiri ekipe. Za treće mesto borile su se Klub žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja i Udruženje žena „Đurđevdan“ iz Žitišta. Za prvo mesto nadmetale su se Asocijacija žena „Dvorčanke“ iz Banatskog Dvora i Klub žena „Zavičaj „ iz Ravnog Topolovca. Podjednake snage, želјa za pobedom ,približni rezultati.... 1.mesto Asocijacija žena „Dvorčanke“ Banatski Dvor, 2.mesto Klub žena „Zavičaj“ Ravni Topolovac i 3.mesto Klub žena „Vredne ruke „ Srpski Itebej. U pojedinačnoj konkurenciji takmičilo se sedam dama. Prvo mesto zauzela je Nataša Nastase iz Ravnog Topolovca, drugo mesto pripalo je Radinki Ćuk iz Žitišta, a za treće mesto borile su se Verica Marčetić iz Banatskog Karađorđeva i Neni Stojić iz Srpskog Itebeja. Više sreće, i treće mesto zauzela je Nena Stojić. Sportski savez Opštine Žitište obezbedio je prevoz, osveženje, diplome, medalјe i pehare. Diplome, medalјe i pehare najuspešnijim takmičarkama i ekipama uručio je Milenko Martinović, predsednik Sportskog saveza Opštine Žitište.S.J.

ZAVRŠENA PIKADO LIGA 2014


Novi član Vaše porodice

GRAĐANI OPŠTINE ŽITIŠTE POKAZALI VELIKU HUMANOST  Učenici osnovne škole "Djura Jakšić" iz Banatskog Dvora su sakupili pomoc za ugrozene u poplavama. U saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta pomoc će biti razvrstana u glavnom magacinu i odatle će biti upućena u poplavljena područja. Učenici i nastavnici poručuju da ovo nije kraj njihovih aktivnosti, akcija se nastavlja i dalje...

 Učenici OŠ "Miloš Crnjanski" iz Srpskog Itebeja i izdvojenog odeljenja iz Hetina prikupili su značajnu humanitarnu pomoć , sredstava za higijenu, hranu, igračke, školski pribor i odeću namenjenu drugarima stradalim u katastrofalnim poplavama koje su pogodile zapadnu Srbiju.

 Takođe, učenici drugog razreda osnovne škole „Sveti Sava“ iz Žitišta skupili su pomoć za vršnjake iz poplavljenih područja. Pomoć u vidu dečije garderobe, školskog pribora i pisama podrške učenici su ostavili u prostorijama Mesne zajednice Žitište odakle će biti isporučeni u ugrožena područja.

 Deca,

roditelji i vaspitači PU "Desanka Maksimović" pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja pomoći ugroženim licima u poplavljenim sredinama. Prikupljena je pomoć u vidu sredstava za higijenu, hrane, igračaka, školskog pribora, odeće i obuće. Kolektiv predškolske ustanove “Desanka Maksimović” doneo je odluku da se priredba povodom Dana ove Ustanove otkaže, a sredstva namenjena za ovu svečanost usmere najugroženijem stanovništvu.

 Učenici i sportisti iz Banatskog Karađorđeva su se pored prikupljanja sredstava za ugrožene od poplava uključili i u dopremanje pomoći u glavni magacin u Žitištu odakle će pomoć u saradnji sa Crvenim krstom Srbije biti poslata u najugroženija područja.

 Članice udruženja Kluba žena „Vredne ruke“ uključile su se u akciju prikupljanja pomoći za ugrožene od poplava. Članice ovog aktiva skupile su novac kojim su kupile vodu, konzerve i gotova jela kao i higijenske proizvode. Sve kupljeno je predato u mesnu zajednicu odakle je poslata u Smederevsku Palanku zajedno sa 4 tone pomoći koja je prikupljena od građana iz mesnih zajednica Srpski i Novi Itebej.

 U Upravi za trezor u Žitištu je izvršena uplata humanitarne pomoći na račun Vlade Republike Srbije u iznosu od 110.160,00 dinara koju su skupili građani Mesne Zajednice Torak. Sva prikupljena pomoć u hrani, opremi za bebe, higijenski paketi, voda, garderoba, ćebad i ostale korisne stvari su takođe prevežene u skladište Crvenog krsta Opštine Žitište odakle će dalje biti distribuirane postradalim građanima u ugroženim područjima.

 U organizaciji Turističke organizacije, javnog glasila Info12 i Mesne zajednice Žitište, na Trgu u Žitištu organizovana je akcija PLATI PIĆE PORUKOM. Tokom održavanja akcije poslato je više SMS poruka. Za poslatu poruku pošiljalac je mogao da uzme piće. Akcija ce biti održana i narednih dana a organizatori pozivaju sve stanovnike Opštine Žitište da se uključe u akciju i slanjem poruke na broj 1003 pomognu postradale u poplavama.


Novi ト考an Vaナ。e porodice

Profile for Info12

List info 12 5 broj  

Poštovani čitaoci, pred Vama je list INFO 12 koji želi da Vas obavesti o svim društvenim, kulturnim, obrazovnim, zdravstvenim, sportskim i r...

List info 12 5 broj  

Poštovani čitaoci, pred Vama je list INFO 12 koji želi da Vas obavesti o svim društvenim, kulturnim, obrazovnim, zdravstvenim, sportskim i r...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded