__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ISSN 2334-9964

Feb. 2014.

Broj 02/2014

INFORMATOR OPŠTINE ŽITIŠTE

Str.10

PONOVO RADI POZORIŠTE OMLADINCI U SUBOTICI

Str.11 Vaša reklama u 5000 domaćinstava KONTAKTIRAJTE NAS... 069 219 34 35 info12@zitiste.info

PROČITAJTE U OVOM BROJU: ODLOŽENE LICITACIJE

str.2

NOVO VOZILO ZA DOM ZDRAVLJA

str.3

OTVOREN MOTEL U ŽITIŠTU

str. 4

II KOBASICIJADA U NOVOM ITEBEJU

str.7

REALIZĂRI NOI LA CĂMINUL CULTURAL DIN TORAC

str.8

Borásztalálkozó Tordán

str.9


Novi član Vaše porodice

PRED VEĆNICIMA VELIKI BROJ TAČAKA U ponedeljak 10. februara u zgradi Opštine Žitište održana je 45. sednica Opštinskog veća, kojom je predsedavao predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne, 44. sednice, usvojen je Dnevni red sa 23 tačke. Na ovoj sednici su usvojeni finansijski planovi i planovi rada za 2014. godinu, Predškolske ustanove „Desanka Maksimović“, Biblioteke „Branko Radičević“, Kulturno prosvetne zajednice, Turističke organizacije Opštine. Sednici su prisustvovali i direktori ustanova koji su svoje planove predstavili članovima Veća. Na sednici su donete odluke o proglašenju Odluke o uvođenju samodoprinosa u mesnim zajednicama Banatsko Karađorđevo i Torda. Doneta je Odluka za angažovanje revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa opštine Žitište za 2013. godinu. Razmatrani su i usvojeni izveštaji K o mi s i j e za p o p i s s r e d s t a va , potraživanja i obaveza na dan 31. 12. 2013. godine, zahtevi mesnih zajednica Hetin i Banatsko Višnjićevo za restauraciju spomenika iz NOB-a u tim

mesnim zajednicama, a radovi će početi nakon pribavljanja mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina. Donete su Odluke o uvođenju video nadzora u Predškolskoj ustanovi i Osnovnoj školi u Torku, kao i postavljanje parking rampe ispred zgrade Opštine. Data je saglasnost Predškolskoj ustanovi „Desanka Maksimović“ za sprovođenje postupka javne nabavke za izradu projektno-

tehničke dokmentacije i sprovođenje postupka javne nabavke radova na sanaciji krova zgrade predškolske ustanove u Žitištu. Data je saglasnost na Odluku o izmeni i dopuni Statuta Predškolske ustanove „Desanka Maksimović“. I.C.

Licitacije državnog zemlјišta koje su trebale da se održe u Srpskom Itebeju 25, 26 i 27. februara i u Ravnom Topolovcu 28. februara su odložene. Prema rečima Predsednika Komisije za zakup zemlјišta u državnoj svojini, Siniše Ignjatova, Komisija se odlučila na ovoj korak zbog nedefinisanih odluka Ministarstva unutrašnjih poslova–policijske ispostave u Žitištu. Prema rečima Ignjatova, Komisija je 19. februara dobila dopis u kome je navedeno 18 lica kojima su doneta rešenja o pasivizaciji adrese prebivališta. U ovom dopisu, koje potpisuje zamenik komandira policijske ispostave Dragan Ješić, komisija je upoznata i da se za 12 lica sprovodi postupak provere adresa. Nakon dobijanja ovog dokumenta Komisija je odlučila da lica za koja su doneta rešenja budu isklјučena sa licitacije. Nakon objavlјivanja liste lica koja mogu da učestvuju na javnom nadmetanju, osobe koje su izuzete sa licitacije su i pored dobijanja rešenja 19. februara o pasivizaciji adrese, od policijske stanice u Žitištu 24. februara pribavila novo Uverenje o prebivalištu. Zbog svega ovog, Komisija se odlučila da odloži licitacije, a u konsultacijma sa Ministarstvom polјoprivrede šumarstva i vodoprivrede doneta je Odluka da se licitacija za KO Begejci održi kako je i planirano 28. februara u 8 časova u zgradi Opštine Žitište, a datum održavanja licitacija u katastarskim opštinama Srpski Itebej i Ravni Topolovac biće naknadno saopšten i objavlјe na sajtu opštine Žitište i putem sredstava javnog informisanja. Inače, u ostalim katastarskim opštinama parcele se zakupljene po početnim cenama izuzev u katastarskoj opštini Banatsko Višnjićevo gde je cena hektara dostigla 119,000.00 dinara. I.C.

ODLOŽENE LICITACIJE U SRPSKOM ITEBEJU I RAVNOM TOPOLOVCU


Novi član Vaše porodice pred Vama je drugi broj lista INFO 12 koji želi da Vas obavesti o svim društvenim, kulturnim, obrazovnim, zdravstvenim, sportskim i rekreativnim zbivanjima u našoj Opštini. List će izlaziti jednom mesečno i biće dostavljan na Vaše kućne adrese, besplatno. Danas je lako doći do informacija, činjenica, podataka. Posebno onima koji koriste računar, internet, društvene mreže. Možda ćete se zapitati zašto onda INFO 12, informator Opštine Žitište u štampanom obliku. Želja osnivača lista je da stanovnici naše Opštine budu pravovremeno i objektivno informisani. Da se zabeleže uspesi pojedinaca, događaji i dešavanja, zanimljivosti i prirodne pojave koje nisu uobičajene za naše podneblje. Jer, samo ono što je zapisano se i dogodilo i postalo je deo kolektivnog pamćenja. I INFO 12 ima za cilj da bogati i čuva baštinu našeg kraja i kolektivno pamćenje. Možda će neki od objavljenih tekstova izgubiti na aktuelnosti, jer će list, nažalost, izlaziti samo jednom mesečno, ali redakcija će se truditi da zabeleži ono što je kvalitetno i zanimljivo da bi bilo interesantno i posle duže vremenske distance. U listu se nalaze i tekstovi na mađarskom i rumunskom jeziku, i to je još jedan kvalitet i vrednost lista INFO 12, jer će se tako zabeležiti sva značajna događanja koja organizuju pripadnici mađarske i rumunske narodnosti. Vašoj pažnji preporučujemo i fotografije koje se nalaze u listu i ilustruju tekstove. Dobra fotografija ponekad ispriča i više od reči jer objektivno zabeleži duh vremena i ambijent u kojem se zbio neki događaj. I to je jedan od razloga što list izlazi u štampanom obliku. I na kraju, čini nam se možda i najvažniji razlog što INFO 12 izlazi u tradicionalnom obliku, štampan na papiru, je što još uvek ima nas koji želimo da čitamo novine u udobnom položaju uz šoljicu kafe i što volimo da čujemo onaj dobro poznati zvuk šuštanja papira kad okrećemo list. Srdačano Vas pozdravlja Redakcija lista INFO 12

Poštovani čitaoci...

P.S. List INFO 12 možete čitati i u elektronskom obliku na sajtu www.zitiste.info i www.biblioteka-zitiste. info.

U prostorijama opštine Žitište u subotu 15. februara održan je

USPEŠNO ORGANIZOVAN SEDMI sedmi po redu Мini Sajam poljoprivrede. Na sajmu su pored

MINI SAJAM POLJOPRIVREDE

poljoprivrednih proizvođača učestvovali i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, proizvođači semena, poljoprivredne mehanizacije, veštačkih đubriva, predstavnici banaka i osiguravajućih kuća. Sajam je otvorio Milenko Čolić, član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu. Posetioci sajma imali su mogućnost da prisustvuju na nekoliko zanimljivih i aktuelnih tribina posvećenih savremenim kretanjima u poljoprivredi. I.C.

NOVO VOZILO ZA

DOM ZDRAVLJA U ponedeljak, 10. februara,u Beogradu Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je zajedno sa državnim sekretarima, ključeve od 70 novih vozila namenjenih domovima zdravlja. Jedno vozilo je uručeno i Domu zdravlja Žitište. Direktor Doma zdravlja dr Gabor Lodi zahvalio se na vrednom poklonu i poručio da će vozilo koristiti polivalentna patronaža. I.C.

OBELEŽEN DAN ŠKOLE U BANATSKOM DVORU

U Banatskom Dvoru je 12. februara obeležen Dan Osnovne škole „Đura Jakšić“. Direktorka škole, Snežana Majkić, je čestitala učenicima, kolegama i meštanima praznik a posebno se zahvalila na poseti počasnom građaninu Opštine Žitište Dvorčaninu Mirku Vučureviću. Priredbi su prisustvovali predsednik opštine ŽitiŠte sa saradnicima, direktori javnih ustanova, Predsednik MZ Banatski Dvor i roditelji. Predsednik opštine je ovom prilikom direktorki škole uručio prigodan poklon. Nastavnici i učenici su pripremili interesantan program koji je bio posvećen sportu i aktivnom fizičkom vežbanju. Uz muziku, prigodne pesme i skladne ritmičke vežbe, učenici su predstavili i sportove koji se treniraju u školi, odbojku i košarku. Posebna zanimljivost je bila košarkaška utakmica između učenika i nastavnika. Učenici su iz ovog meča izašli kao pobednici. I.C.


Novi član Vaše porodice

SASTANAK AKTIVA DIREKTORA PREDŠKOLSKIH USTANOVA Direktorka Predškolske ustanove "Desanka Maksimović", Tatjana Milenković je 26. februara u prostorijama vrtića u Žitištu, ugostila direktore Predškolskih ustanova iz 10 opština Srednjeg i Severnobanatskog okruga. Tema sastanka su bila aktuelna pitanja I problem sa kojima se susreće predškolsko obrazovanje: samovrednovanje rada predškolskih ustanova; - pravilnik o vrstama i finansiranju posebnih specijalizovanih programa i drugih oblika rada i usluga koje ostvaruju predškolske ustanove, nova koncepcija organizacije stručnih susreta vaspitača u Vojvodini aktivnosti udruženja u narednom periodu, kao i pravilnik o stalnom usavršavanju i sticanju znanja nastavnika, vaspitača i drugih saradnika. Sastanku Aktiva direktora prisustvovala je i predsednica udruženja vaspitača Vojvodine Radmila Petrović. “Cilj ovog sastanka je uspostavljanje dobre saradnje naše ustanove sa ustanovama sa teritorije Vojvodine”, rekla nam je Tatjana Milenković direktorica predškolske ustanove “Desanka Maksimović” I.C. Na konkursu koji je raspisao pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu učestvovala su tri udruženja iz Torka sa svojim projektima. Sredstva po ovom konkursu dobili su fudbalski klub „Progresul“, ribolovačko udruženje „Linjak“ i Udruženje za negovanje tradicije i kulture Rumuna „Bokaluc“. Fudbaleri su konkurisali za izgradnju tribina na fudbalskom stadionu, ribolovci će upotpuniti turistički deo ribnjaka sa izgradnjom nadstrešnice i vidikovca, a „Bokaluc“ pokretanje omladinske dramske sekcije koju će pripremati za učešće na manifestaciji Dani rumunskog teatra u Vojvodini. Za ove projekte pokrajinski sekretarijat je obezbedio sredstva u iznosu, 550.000 dinara. I.C.

KONKURSIMA

DO INVESTICIJA

U četvrtak 13. februara svečano je otvoren renovirani motel u Žitištu. Prisutne goste iz društvenog, kulturnog, sportskog i političkog života opštine Žitište pozdravio je Dejan Stojanović, direktor DOO „Agroživ – Invest“ iz Žitišta. Stojanović je rekao da u sistemu kompanije „Agroživ“ posluje firma DOO „Agroživ – Invest“ koja je i zakupac ovog ugostiteljskog objekta. "Želeli smo da ovaj objekat što pre dovedemo u funkciju i sačuvamo tradiciju dugu preko 30 godina. Motel raspolaže sa 72 ležaja, a potpisan je ugovor o saradnji sa kompanijom NIS vredan 15 miliona dinara," ukazao je Stojanović. Predrag Amižić, generalni direktor Kompanije "Agroživ" je pozdravio prisutne i zahvalio se radnicima kompanije „Agroživ“ koji su više od 30 dana svakodnevno radili na renoviranju ovog objekta u koji je uloženo preko 2,5 miliona dinara. „Odlučili smo se na ovaj potez zato što sredini kao što je Opština Žitište jedan ovakav objekat treba, ne samo iz dnevnih potreba, ne iz imidža, nego zbog brojnih manifestacija i svega onoga sto je potrebno opštini Žitište.“. Čim vremenski uslovi dozvole, pristupiće se uređenju fasade, koja će pored novog osvetljenja dati novi i lepši izgled ovom objektu, a u planu je i proširenje letnje terase.

AGROŽIV INVEST OTVORIO MOTEL

O B A V E Š T E NJ E - JKSP "EKOS" iz Žitišta obaveštava građane naseljenih mesta opštine Žitište da je za poslove uklanjanja smeća angažovalo još jedan kamion smećar, čime će se iznošenje smeća u narednom periodu obavljati brže i efikasnije. Zbog toga molimo stanovnike opštine Žitište da smeće iznesu najkasnije do 7 časova ujutru. Unapred zahvalni, JKSP "EKOS", Žitište.


Novi član Vaše porodice

PJEVAČKA GRUPA LIČKA KAPA IZDALA DRUGI CD

U petak 14. februara u Banatskom Karađorđevu Pjevačka grupa "Lička kapa" je održala promociju svog drugog CD "Svakog dana sve je teže". Promocija je održana u lovačkom domu „Papo“ a gosti "Ličke kape" su bili "Momo i dodir" i "Zvuci sa Zmijanja". Za sve postioce su pripremljeni specijaliteti ličke kuhinje, uštipci, proja i naravno basa. Na CD-u se nalazi osam pesama, koje su snimljene u studiju „Zemunica“. Tekstove je napisao Lazo Pajčin, a producent je Borislav Tomašević. Članovi grupe su se zahvalili ZZ „Karađorđevo“, Mesnoj zajednici Banatsko Karađorđevo, Udruženju žena „Vidovdan“, članovima lovačkog društva „Papo“, Turističkoj organizaciji Opšitne Žitište kao i velikom broju pojedinaca koji su im dali veliku podršku i pomogli da objave i drugi CD. Pjevačka grupa "Lička kapa" postoji 40 godina, a Stanko Uzelac, Slobodan Dokić, Jovica Rapajić i Jovan Manojlović pevaju zajedno već punih 15 i neguju ojkaču i izvode krajiške pesme u modernijem aranžmanu. V.Ć

OSVEŠTANI TEMELJI PAROHIJSKOG DOMA U RAVNOM TOPOLOVCU

ZAVIČAJNO UDRUŽENJE "PODGRMEČ"U INĐIJI

Podizanje parohijskog doma u Ravnom Topolovcu je predviđeno od samog početka izgradnje crkve Svetog Vasilija Ostroškog, a konkretni potezi napravlјeni su prvog dana 2014. godine, Blagoslovom Nјegovog Preosveštenstva Episkopa banatskog Gospodina Nikanora. Osvećenje temelјa parohijskog doma obavio je Nјegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Gospodin Nikanor na dan Sveta Tri Jerarha uz službu sveštenika eparhije Banatske. Nјegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Gospodin Nikanor pohvalio je angažovanost naroda i članova crkvenog odbora na izgradnji parohijskog doma i poželeo im da ga što pre završe.Osvećenju parohijskog doma prisustvovali su predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević, načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan, Ivan Bošnjak gradonačelnik Zrenjanina, Zoran Kasalović, poslanik u Skupštini Republike Srbije, Igor Salak, poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Ljilјana Kulјanin, predsednica Saveta mesne zajednice Ravni Toplovac, Jovo Novčić, ktitor crkve, kao i veliki broj meštana iz Ravnog Topolovca, kao i gostiju iz Torka, Žitišta, Banatskog Višnjićeva, Česterega, Zrenjanina i drugih mesta. I.C.

Zavičajno udruženje "Podgrmeč" iz Žitišta, 8. februara je gostovalo na tradicionalnoj osmoj manifestaciji “Zavičajno prelo“ koje se održava u Inđiji. Prelo organizuje Izvorna grupa „Kordun“, koja deluje u sastavu KUD-a „Soko“ iz Inđije. U programu su učestvovali: Udruženje građana „Sana“ Stara Pazova, KUD „Krajišnik“ Ruma, KUD „Marko Orešković“ Bački Gračac, ZU „Podgrmeč“ Žitište, KUD „Slavonija“ Beograd, KUD „Krila Bukovice“ Riđica, „Zavičaj“ iz Hrtkovaca i domaćini. Žitištani su odigrali predstavu "Zimski dan" na Grmeču. I.C.

U subotu, 15. februara članovi Lovačkog društva „Grmeč“ iz Česterega su obilazili svoju fazaneriju i zatekli jeziv prizor. Psi lutalice su probili žičanu ogradu i ušli u fazaneriju u kojoj je u tom momentu bilo 80 fazanskih koka i 15 fazana. Nakon višesatnog pokolja, koji su učinili psi, lovci su mogli da konstatuju da je sva živina koja se nalazila u ovom objektu ubijena. Lovci LD „Grmeč“ su nam rekli da su u fazaneriji zatekli sedam pasa lutalica koji su pobegli kroz rupu koju su napravili u dnu ograde fazanerije. Radojica Ivančević, predsednik Lovačkog saveza Opštine Žitište, rekao je da su obaveštene sve službe koje su obišle objekat i dostaviće izveštaje o ovom događaju. Mladen Sirar, predsednik LD „Grmeč“, rekao je da je šteta ogromna jer jedna koka košta oko 12 evra, a računajući hranu i rad koji je uložen da se ovo jato othrani, šteta se može iskazati u hiljadama evra. „Molimo sve nadležne da počnu da rešavaju problem koji stvaraju psi lutalice, kako u Česteregu tako u svim naseljenim mestima, " dodao je Sirar. Ovi fazani su, nakon polaganja jaja trebali biti pušteni u divljinu, a nakon ovog događaja društvo će morati izdvojiti velika sredstva za kupovinu fazanskih pilića, a fond ove divljači će vidno biti umanjen.

PSI LUTALICE UNIŠTILI JATO FAZANA


Novi član Vaše porodice

SPOMENAR PO 18. PUT Susreti veteranskih folklornih ansambala Srbije pod imenom ''Spomenar'', održaće se po osamnaesti put u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice Žitište

u martu i aprilu mesecu u Žitištu. Sve je počelo davne 1997. godine kada su održane prve tri večeri ''Spomenara'' na kom su učestvovali folklorni ansambli veterana čiji su članovi bili stariji od 35 godina. U proteklih 17 godina učestvovalo je blizu 15 000 učesnika, a izvedeno je preko 170 sati kvalitetnog i raznovrsnog programa. Organizatori su ugostili

oko 470 ansambala iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Grčke i Republike Srpske. Direkt orka Kulturno prosvetne zajednice Opštine Žitište Edit Sarka je u izjavi našem listu rekla da je tokom održavanja ove jedinstvene manifestacije u Evropi, svakako naj mas ovnij e u Regi onu i najznačajnije u našoj sredini, Kulturno prosvetna zajednica stekla prijatelje sa kojima ima izvanrednu saradnju na polju kulture. Uspelo se u nameri da se afirmiše mala sredina kao što je Opština Žitište, da se naprave spone i približe kulturnoumetnička društva iz naše Opštine sa kulturnim poslenicima iz okolnih zemalja. Gospođa Edit Sarka je dodala: „Ansambli koji jednom dođu u Žitište rado se odazivaju pozivu da budu redovni učesnici 'Spomenara', a mi uručujemo simbolične nagrade svakom ansamblu koji dođe peti, deseti i petnaesti put na 'Spomenar'.

Vodi se računa da svake godine učešće uzmu po tri ili četiri nova Kulturno-umetnička društva i tako se širi velika porodica amatera koji se vezuju za našu Opštinu. Od osnivanja ove manifestacije, davne 1997. godine, tri ansambla su stalni posetioci 'Spomenara', AKUD ''Sonja Marinković'' iz Novog Sada, KUD PTT Srbije ''Đoka Pavlović'' iz Beograda i komšije iz Zrenjanina, KUD ''Pionir'' sa kojima naša

kulturna ustanova ima jako dobru saradnju." Ove godine, "Spomenar" počinje 15. marta, u sportskoj sali OŠ ''Sveti Sava'' u Žitištu a program svake subote počinje u 19 časova i 30 minuta. Ulaz je besplatan. I.C.


Novi član Vaše porodice U subotu, 8. februara, u Novom Itebeju na platou ispred Doma kulture, održana je druga “Kobasicijada”. Šandor Juhas, organizator ove gastronomske manifestacije se zahvalio takmičarima koji se svojim učešćem na "Kobasicijadi" trude da od zaborava sačuvaju stare recepte i načine pripreme ovih specijaliteta. Šandor Juhas se zahvalio i Turističkoj organizaciji opštine Žitište na pomoći u organizaciji ove manifestacije. Načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan i pokrajinski poslanik Igor Salak su pozdravili takmičare i poželeli im puno uspeha, a organizatorima da ne odustaju i d a i s t r a j u u o č u va n j u "Kobasicijade". Takmičilo se19 ekipa pred 400 posetilaca. Lovci iz Novog Itebeja su zauzeli treće mesto, drugo mesto je osvojila ekipa Doma zdravlja iz Žitišta a najbolji u pripremanju kobasica je bio Atila Horvat iz Novog Itebeja.I.C.

II KOBASICIJADA U NOVOM ITEBEJU


Novi član Vaše porodice

ODRŽANA VANREDNA 46. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA - STANJE U AGROŽIVU TEMA BROJ JEDAN U petak, 28. februara, održana je vanredna, 46. po redu sednica Opštinskog veća, koju je sazvao predsednik opštine Mitar Vučurević. Na ovoj sednici sazvanoj po hitnom postupku, na dnevnom redu su bile dve tačke. Informacija o stanju u kompaniji “Agroživ” i razmatranje predloga o finansiranju punog iznosa cene mesečne karte za srednjoškolce koji putuju u Zrenjanin, od strane Opštine Žitište. Nakon razmatranja stanja u kompaniji “Agroživ”, predsednik opštine Mitar Vučurević i članovi Opštinskog veća jednoglasno su doneli odluku da se prosledi dopis Ministarstvu lokalnog razvoja i lokalne samouprave, ministru Igoru Miroviću; predsedniku Vlade Republike Srbije, Ivici Dačiću; predsedniku Vlade AP Vojvodine, dr Bojanu Pajtiću; pokrajinskom sekretaru za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslavu Vasinu; predsedniku nadzornog odbora JP “SrbijaGas”, Milivoju Miletiću; sindikatima “Nezavisnost” i veću Samostalnog sindikata u Beogradu; predsedniku Privrednog suda i stečajnom upravniku Privrednog suda u Valjevu, Dragici Marković. Upućen je sledeći dopis: “Poštovani, AD „Agroživ“ je već duži vremenski period u teškoj ekonomskoj situaciji, a kulminaciju problema predstavlјa zakazana prodaja stečajnog dužnika „Živinoplus“ d.o.o. Vladimirci u stečaju, čija imovina predstavlјa sirovinsku bazu za kompletnu proizvodnju AD „Agroživ“ i čijom bi se prodajom opstanak AD „Agroživ“ doveo u pitanje, sa perspektivom izvesnog gašenja. Većina nepokretne

imovine „Živinoplus“ d.o.o, nalazi se na teritoriji opštine Žitište. Taj podatak, kao i činjenica da je u AD „Agroživ“ zaposleno oko 1100 radnika, od kojih je 700 sa teritorije opštine Žitište, dovolјno govore o značaju opstanka AD „Agroživ“ za malu i nerazvijenu opštinu kakava je naša. Imajući u vidu gore navedeno, Opštinsko veće opštine Žitište na vanrednoj sednici održanoj 28. februara ove godine, donelo je Zaklјučak da se obrati relevantnim državnim organima sa zahtevom da se preduzmu svi mogući zakonski koraci da se zakazana prodaja stečajnog dužnika „Živinoplus“ d.o.o. Vladimirci u stečaju odloži i da se u međuvremenu pokašaju iznaći rešenja koja bi omogućila dalјi rad AD „Agroživ“. Svesni smo činjenice da je situacija teška, da je loše ekonomsko stanje u AD „Agroživ“ posledica problema koji se se taložili godinama, ali pošto je reč o kompaniji koja se bavi prerađivačkom industrijom u oblasti polјoprivrede, industrijske grane koja je od strateškog interesa za Republiku Srbiju, verujemo da se rešenje koje će zadovolјiti sve zainteresovane strane može naći. Organi Republike Srbije i nadležna ministarstva i do sada su pokazivala razumevanje za situaciju u AD „Agroživ“ i značaj ove kompanije za opštinu Žitište. Iskreno verujem da će tako biti i ovog puta. Zbog kratkog vremenskog roka, jer je javna prodaja zakazana za 12. mart u Privrednom sudu u Valјevu, molim Vas da u najkraćem mogućem roku odgovorite na ovaj dopis.” U sklopu druge tačke predsednik Vučurević predložio je većnicima da podrže predlog na osnovu kog bi lokalna samouprava snosila celokupan iznos cene mesečne karte za srednjoškolce koji se školuju u Zrenjaninu. Ovaj predlog je jednoglasno prihvaćen. I od 3. marta pa do kraja školske 2013/2014.godine mesečne karte u punom iznosu biće finansirane od strane opštinskog budžeta. I.C.

SPECIJAL


Novi član Vaše porodice

HUMANITARNA POMOĆ ZA RADNIKE PROPALIH FABRIKA Nezavisno udruženje nezaposlenih Vojvodine obezbedilo je i distribuiralo oko 3 tone prehrambenih proizvoda svojim članovima i socijalno najugroženijim građanima na teritoriji grada Zrenjanina i Opštine Žitište. Više od 120 porodica čiji su članovi nekada bili zaposleni u sada zatvorenim i propalim zrenjaninskim preduzećima, dobilo je ovim putem pomoć. “Oni do sada nisu dobijali nikakvu organizovanu pomoć od institucija i organizacija. Na ovaj način nismo rešili njihove egzistencijalne probleme i probleme neisplaćenih doprinosa, ali smo im na neki način olakšali svakodnevicu. U narednom periodu trudićemo se da pomažemo sličnim akcijama i istovremeno vršimo pritisak na institucije sistema kako bi ovi radnici dobili ono što su pošteno zaradili,” kaže predsednik Nezavisnog udruženja nezaposlenih Vojvodine, Ranko Hrnjaz.

DVA MILIONA DINARA ZA BESPLATNO LETOVANJE Prošle godine formirana je Komisije za dodelu prava na besplatno letovanje učenika – dece i mladih sa prebivalištem na teritoriji Opštine Žitište. Predsednik Komisije Dalibor Golubović, pomoćnik predsednika Opštine Žitište, je istakao da besplatno letovanje učenika – dece i mladih može da se odobri nosiocima Vukove diplome, učenicima završnih razreda osnovnih škola, učenicima osnovnih škola i sportistima sa značajnim rezultatima kao i deci sa smetnjama u razvoju. „Za ovu namenu u budžetu za 2014. godinu obezbeđeno je 2 miliona dinara. Verujemo da će ovo biti dovoljna sredstva a planiramo da svake godine povećavamo iznos i šaljemo više dece na letovanje, “rekao je Golubović. Članovi Komisije su Stanko Vlaisavljević, direktor Turističke organizacije Opštine Žitište, Tatjana Milenković, direktorka Predškolske ustanove „Desanka Maksimović“ i Milenko Stanić, član opštinskog veća. Na poslednjoj sednici je usvojen Pravilnik o radu ovog tela, a nakon dobijanja pr edl oga od Osnovni h škol a, Predškolske ustanove „Desanka Maksimović“, Centra za socijalni rad, Sportskog saveza Opštine Žitište, i Kancelarije za mlade Opštine Žitište, Komisija će razmatrati pristigle predloge i sastaviti listu učenika - dece i mladih sa prebivalištem na teritoriji Opštine Žitište koji će ove godine besplatno letovati. I.C.

NOVA ZGRADA MESNE ZAJEDNICE I MESNE KANCELARIJE U TORKU U subotu, 1. marta, u mesnoj zajednici Torak organizovan je obilazak radova na zgradi mesne zajednice i mesne kancelarije u ovom mestu. Cilj posete je upoznavanje sa aktivnostima na izgradnji nove zgrade koja je pri kraju prve faze kako bi se odredile aktivnosti koje treba sprovesti za izvođenje stolarskih radova koji će biti realizovani u tekućoj godini ali i radova koji slede: grejanje, malterisanje, molerski radovi. Torak su posetili; Dušan Radaković, zamenik pokrajinskog sektretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Daniel Petrović, predsednik Nacionalnog saveta Rumuna, Mitar Vučurević, predsednik Opštine Žitište, Jelena Sij, zamenik predsednika skupštine opštine Žitište, Ljubinko Petković, tehnički direktor javnog preduzeća "Razvoj", Viorel Gereu, član opštinskog veća, Miomir Notaroš, arhitekta koji je projektovao zgradu i Srđan Krajinović, direktor službe za katastar nepokrenosti – Žitište. Izgradnju ovog objekta finansira ministarstvo regionalnog razvoja, Vlada Vojvodine i Opština Žitište. I.C. SPECIJAL


Novi ト考an Vaナ。e porodice

Izvor: www.rik.parlament.gov.rs

SPECIJAL


Novi član Vaše porodice

MINERALNI IZVORI U TORDI - ŠANSA ZA RAZVOJ "Gorka voda" otkrivena je slučajno u dvorištu Ištvana Sekereša, kada je jedna meštanka vodom oprala bolesnu ruku i zacelila je. Izmedju dva svetska rata započela je njena eksploatacija, pod imenom "Jordan". Zanimljivo je da je ta voda postala izvozni artikl Kraljevine Jugoslavije i pila se u Francuskoj, Nemačkoj i mnogim evropskim zemljama, ali i u Americi i Kanadi. Karakteriše je sastav sa visokim procentom selena i drugih vrednih materija, koje potpomažu funkciju rada stomaka, žuči i bubrega. Kasnije je promenila ime u "Sveti Djordje", a njeno flaširanje i prodaju, posle dvojice vlasnika za vreme Drugog svetskog rata i posle njega, masovno je započela banja "Rusanda" iz obližnjeg sela Melenci. Tordjanski "Sveti Đordje" se dugo točio pacijentima mnogih bolnica u ovom delu Srbije, ali "Rusanda" je odustala od održavanja izvorišta u Tordi i "gorku vodu" prepustila novim vlasnicima. Ideja izgradnje banje u naselju Torda prisutna je još iz perioda između dva svetska rata kada je počela značajnija eksploatacija mineralne vode „Sveti Đorđe“ sa lekovitih izvora. I.C

ISTORIJAT NASTANKA OSMOG MARTA Iako se uglavnom obeležava poklanjanjem slatkiša i cveća , ovaj praznik treba da nas opomene na često ugrožena prava žena. “Osmi mart”, je praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Dan žena se obeležava kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici “Triangle Shirtwaist”, koji se dogodio u Njujorku 1911. godine. Toga dana je poginulo preko 140 žena. Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće dogodile su se 8. marta 1857. u Nju Jorku. Demonstrante je rasterala policija, a dva meseca kasnije, te žene su osnovale sindikat. Protesti 8. marta su se događali i sledećih godina, a najpoznatiji je bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz Nju Jork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu 1910. godine u organizaciji Socijalističke Internacionalne. Praznik je ustanovljen na predlog slavne nemačke političarke i borca za ljudska prava Klare Cetkin. Već sledeće godine praznik je obeležilo milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Prvi Dan žena se slavio 28.2. 1909. u SAD povodom deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji su bile prvi stepenik ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontai je nagovorila Lenjina da se 8. mart proglasi za državni praznik. On se tokom sovjetskog perioda koristio za obeležavanje “herojstva radnica”.Ujedinjene nacije su 8. mart proglasile za Međunarodni dan žena 1975. godine. Izvor: http://www.un.org SPECIJAL


Novi član Vaše porodice

Realizări noi la căminul cultural din Torac Scena de vară a căminului cultural din Torac nu o amintim pentru prima dată. Este un subiect, de care ne ocupăm din prima zi de construcţie. S-a terminat la timp, pentru a face posibil desfăşurarea programului a Marelui festival din 2012, când pe această scenă spaţioasă au urcat în jur de 2000 de participanţi. În vara anului 2013 acoperişul scenei a fost parţial distrus din cauza unui vânt puternic, care a smuls bucăţi şi le-a aruncat până în mijlocul centrului, acoperişul fiind din lexan. Mai în urmă, la

începutul acestui an, scena s-a aflat într-o stare mizerabilă, faţada fiind distrusă, iar jgheaburile au fost demolate de vandali. Acum aspectul scenei este unul cu totul diferit. Ţinând cont de faptul că scena a fost asigurată la casa de asigurări „DDOR Osiguranje”, sa primit o sumă de 166.140,00 de dinari, cu care s-a aranjat acoperişul. Firma S.L.R. „Lindex” din Zrenianin a început lucrările pe data de 11 februarie, iar pe 14 februarie au terminat lucrările. Acoperişul este construit din tinichea, jgheaburile au fost înlocuite iar noi putem să sperăm că va rămâne aşa amenajată pentru o perioadă de timp mai lungă. O altă realizare foarte importantă la căminul cultural este încălzirea centrală. Aceste lucrări au început pe data de 12 februarie şi au fost terminate după şapte zile. Panele pentru încălzirea centrală au fost montate în sala de cor, în cancelaria locală, în încăperea comunităţii locale, în cancelaria regională a C.N.M.N.R, în biblioteca „Emil Petrovici” şi în cancelaria Asociaţiei „Vichentie Petrovici-Bocăluţ”. Suma totală a acestei investiţii a fost de 390.886,00 de dinari, dintre care 250.000 au fost alocaţi de la Secretariatul Provinciar pentru Informare Publică, iar 141.000 din partea comunei Jitişte. Prin aceste două realizări s-a făcut posibilă desfăşurarea repetiţiilor, a programelor şi a manifestărilor în timpul verii, dar şi în timpul iernii, precum şi continuarea muncii a tuturor cancelariilor, a căror încăperi se află în căminul cultural. Florin Raşa

Dud u Banatskom Višnjićevu Za dud u Banatskom Višnjićevu, impozantnog izgleda, vezana je i jedna zanimljiva priča. Otac poznatog književnika Miroslava Antića, Nenko Antić radio je 11 godina kao učitelj u Banatskom Višnjićevu u periodu od 1928. do 1939. godine. U čast rođenja sina Miroslava, 1932. godine zajedno sa učenicima je zasadio više dudova, od kojih je ostao jedan, koji je odoleo zubu vremena i sad ima skoro 80 godina. I.C.


Novi član Vaše porodice

BESZÁMOLÓ A 33. ITTABÉI TÉLI TALÁLKOZÓK MEGNYITÓ MŰSORÁRÓL A 33. Ittabéi Téli Találkozók egy kúltúrális rendezvénysorozat amelyet a Helyi közösség szervez, karöltve a helyi társadalmi szervezetekkel, Egyházzal. A Szervzőbizottságot a Helyi közösség Tanácsa nevezte ki, kibővitve a helyi társadalmi szervezetek vezetőivel, Egyház képviselőjével, aktivistákkal. A rendezvény 2o14 január 25.től március 22.-ig tart. E majd két hónapig tartó időszakban többfajta kúltúrális és más rendezvény zajlik falunkban. Az ünnepi megnyitó műsort január 25.-én tartottuk meg és ezen a műsoron négy nemzetiség kúltúregyesületei léptek fel. Az idei I.T.T.-t dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke nyitotta meg, és méltatta a helybeliek igyekezetét. Az ünnepi műsor előtt, l8,00 órai kezdettel meg lehetett tekinteni a képkiállitását, valamint hagyományos sütemények kiállitását, amely kínálatából ezúttal sem hiányzott a hagyományos lakodalmi fonatos kalács. A Megnyómüsoron felléptek a kölpényi, a begaszentgyörgyi, az écskai, a tordai kúltúregyesületek népitáncosai, valamint a helybeli Búzavirág Népi Szokásokat és Hagyományokat Ápoló Egyesület amatőrei, így a nézők magyar, szerb, szlovák és román kúltúrába nyertek betekintést. Az 33. Ittabéi Téli Találkozók további műsorairól az INFO 12 következő kiadásában lesznek ismertetve olvasóink.

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SE PREDSTAVILA NA SAJMU TURIZMA U BEOGRADU U četvrtak, 27. februara u Beogradu je otvoren Međunarodni sajam turizma na kome se predstavilo više od 1.000 izlagača iz 54 zemlje. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma turizma je Indonezija. Turistička organizacija Opštine Žitište uzela je učešće na ovom Sajmu na kom je predstavila manifestacije koje se organizuju u opštini Žitište. „Čiken fest je već postala prepoznatljiva manifestacija po kojoj je Opština Žitište uspela da se pozicionira na turističkoj mapi Srbije, a trudićemo se da i Begejska regata nađe svoje mesto među velikim brojem nautučkih manifestacija u Srbiji“, rekao je Stanko Vlaisavljević, direktor Turističke organizacije Opštine Žitište. Štand TOOŽ posetili su gosti iz Turističke organizacije Stara Pazova sa kojima je naša organizacija uspešno organizovala prošlogodišnju Regatu „Reka“. Vlaisavljević je rekao da je u pregovorima sa Motonautičkim Savezom Srbije da se ove godine na Begeju tokom regate organizuje promocija „Aquabike“ takmičenja. Istovremeno sa Sajmom turizma održavaju se i Međunarodni sajam hotelsko-ugostiljeske opreme „HORECA“, Sajam suvenira "Posetite Srbiju" i Međunarodni sajam vina "Beovajn". I.C.

Borásztalálkozó Tordán Tordán első alkalommal tartottak borásztalálkozót. A gazdák megkóstolták

és értékelték is egymás borait. Tapasztalatot cserélhettek, illetve borszakértők véleményét is kikérték a borkészítés fortélyairól. Negyven helybéli

és környékbeli gazdálkodó gyűlt össze a tordai művelődési házban, hogy az első borásztalálkozón ismereteket szerezzen az ágazat kihívásairól és a lehetőségekről. Torda előszeretettel támogatja az ilyen jellegű kezdeményezéseket – ezek ugyanis elősegítik a vidék fejlődését. Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke nyilatkozott. „Torda egy mezőgazdasággal foglalkozó falu, és a mezőgazdaságnak az egyik ágazata kell, hogy legyen a borászat is, és a borturizmus is, és remélem, hogy majd itt is valamilyen módon elindul a fejlődés útján.” Szabó József, a Tartományi

Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, egyben borszakértő így értékelte a felhozatalt: „A borminőség javult, ezt kétféleképpen lehet magyarázni. Vagy javult a termelőknek a borkészítési kultúrája, vagy az időjárási viszonyok sokkal jobbak voltak. Tudjuk, hogy a tavalyi sokkal aszályosabb volt, és ez megfelelt, így sokkal jobb minőségű borokat tudtunk készíteni.” Torda éghajlata nem kiváló a szőlő- és bortermelésre. Ennek ellenére, kísérve a fejlesztési trendeket, a környék borászai Vajdaság-szerte mindenhol megállják a helyüket


Novi član Vaše porodice

BIBLIOTEKA OBELEŽILA ZNAČAJNE JUBILEJE Povodom dva veka od objavljivanja Vukove gramatike "Pismenice" i zbirke narodnih pesama "Pjesmarice", i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadzića, Biblioteka "Branko Radičević" je organizovala radionicu pod nazivom "Čitamo Vuka". Radionici su prisustvovali polaznici Predškolske ustanove "Desanka Maksimović". Deca su u Biblioteci imala priliku da čitaju slikovnice inspirisane narodnim umotvorinama koje je sakupio Vuk Stefanović Karadžić. Videli su i elektronsku izložbu posvećenu Vukovom životu i radu, a zatim su i deca aktivnim učešćem, pitanjima, pesmicama i odgonetanjem zagonetki doprinela da radionoca uspe. Polaznici predškolske ustanove i njihove vaspitačice su poklonile Biblioteci dva panoa likovnih radova na temu "Piši kao što govoriš! Čitaj kako je napisano!" koje su deca crtala u vrtiću posle radionice. Oba panoa su izložena u holu Biblioteke. I ove godine u Biblioteci je obeležen Dan državnosti Sretenje . Izložene su knj i ge koj e govore o tom periodu srpske kneževine, o M i l o š u Obrenoviću, reprint izdanje Sretenjskog ustava, knjige Vuka Stefanovića Karadzića, monografije, članci i fotografije koje svedoče o tom vremenu. Jedan deo izložbe je bio posvećen i godišnjici Prvog srpskog ustanka, Karađorđu i znamenitim ličnostima i njihovim životima. Obeleženi su i Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige, 28. februar. Biblioteka je ovaj datum obeležila izložbom knjiga Vuka Stefanovića Karadzića, besplatnim upisom u Biblioteku i poklonom svakom korisniku koji je tog dana došao u Biblioteku. Svi su po slobodnom izboru mogli da izaberu jednu knjigu koju je objavila Biblioteka "Branko Radičević". Radnici Biblioteke su tog dana učestvovali na seminaru koji je bio posvećen slepim i slabovidim licima. Seminar je organizovalo Matično odeljenje GNB "Žarko Zrenjanin" sa Savezom za slepa i slabovida lica iz Novog Sada.Ove godine posebna pažnja je posvećena slepim i slabovidim licima kao korisnicima javnih biblioteka. I naša Biblioteka se uključila u ovu akciju i teži da omogući korišćenje svojih fondova što većem broju korisnika sa posebnim potrebama. Zbog toga je ovaj sminar bio priprema zaposlenih za pružanje kvalitetnijih usluga slepim i slabovidim licima. V.Ć

PRVA PREMIJERA U 2014. Amatersko pozorište „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva odigralo je prvu premijeru u 2014. godini, komediju „U naviljcima“, po tekstu Petra Petrovića Pecije u režiji Milana Martinovića. Premijera je bila 23. februara na Maloj sceni u Domu kulture u Banatskom Karađorđevu.Uloge u predstavi tumače: Petar Mileusnić, Goran Budisavljević, Buba Kajtez, Zoran Jovanović, Ivana i Jovana Mileusnić,

Mile Galović, Danilo Plećaš, a Minja Novaković je zadužen za muziku i svetlo. Petar Petrović Pecija je pisao drame i komedije iz seoskog života Ličana. Njegova dela na zanimljiv, humoran i jednostavan način otkrivaju prikrivene sukobe, sumnje i starsti koje se kriju iza prividne harmonije i idile seoskog života. Karađorđevački amateri i Milan Martinović su uspešno pročitali komediju "U navuljcima" i izuzetno nadahnuto je odigrali i priredili još jedan pozorišni praznik svojoj vernoj publici koja se do suza nasmejala i zasluženim aplauzom nagradila glumce i režisera. Milan Martinović nam je povodom premijere rekao da amateri iz Banatskog Karađorđeva trenutno na repertoaru imaju tri predstave sa kojima se predstavljaju svake subote kako domaćoj publici, tako i gostima iz okolnih opština. „Nedavno smo registrovali naše amatersko pozorište i stvorili uslove za nesmetan rad naše grupe. Već pripremamo projekte sa kojima planiramo da apliciramo na raznim konkursima. Imamo dosta problema sa malom scenom na kojoj igramo sve naše predstave, pa u julu i avgustu pozorište neće raditi jer planiramo da uradimo rekonstrukciju ovog objekta. Pored gipsanomolerskih radova, potrebno je rekonstruisati električnu instalaciju, popraviti svetlosne efekte, kao i zvuk,“ rekao je Milan Martinović. Karađorđevački amateri, pored predstava koje daju u Banatskom Karađorđevu, gostuju i u drugim mestima naše Opštine, ali i u Zrenjaninu, Kikindi, Srpskoj Crnji. A 8. marta putuju u Hrvatsku, u mesto Pačetin, sa kojim Mesna zajednica Banatsko Karađorđevo ima dugogodišnju saradnju. I.C.


Novi član Vaše porodice

MLADI U RECIKLAŽNOM CENTRU U SUBOTICI Kancelarija za mlade Opštine Žitište u sklopu projekta Eko-reakcija organizovala je jednodevni izlet u Suboticu. Koordinatorka Kancelarije Miljana Nikoli rekla nam je da je projekat podržan od Ministarstva omladine i sporta sa ciljem upoznavanja mladih iz Opštine Žitište sa separacijom otpada i procesom reciklaže. Tom prilikom 35 omladinaca posetilo je reciklažni centar u Subotici gde su imali priliku da se na licu mesta upoznaju sa reciklažom pet ambalaže. “Uverena sam da će ovaj izlet doprineti da mladi shvate prednosti recikliranja i da naučeno primene u svojim udruženjima, aplicirajući na konkurse zaštite životne sredine” istakla je Nikoli. I.C. Nebojša Vidić, košarkaški trener, koji je pet godina sa velikim uspehom vodio košarkaški klub "Sveti Đorđe" iz Žitišta već nekoliko meseci je angažovan u košarkaškom Klubu "Lokomotiva Kuban" iz Krasnodara. Klub koji se takmiči u" Evroligi " , gde igra i bivši igrač "Partizana" Aleksandar Marić, a gde je trener čuveni Pašutin , angažovao je našeg stručnjaka za rad sa mladim timom. Jedan od desetak najboljih klubova u Evropi sa astronomskim budžetom i fantastičnom organizacijom je izuzetno zadovoljan sa rezultatima Nebojše Vidića. U klubu iz Krasnodara, kao pomoćnik Pašutinu radi i Saša Grujić, poznati stručnjak iz Srbije, "Lokomotiva Kuban" je u "Evroligi" u Beogradskoj "Kombak areni" pred dvadeset hiljada posetilaca savladala košarkaše "Partizana" . Ovo je veliki uspeh ne samo košarkaškog kluba iz našeg mesta već i veliko priznanje za celokupan sport u opštini Žitište. Nebojša Vidić je i dalje u kontaktu sa igračima i rukovodstvom KK "Sveti Đorđe", a posebno sa trenerom kluba kog svakodnevno savetima usmerava da budu još bolji. I.C.

IZ SVETOG ĐORĐA U LOKOMOTIVU

RUKOMETAŠI POMAŽU STIPETIĆIMA Opština Žitište i Centar za socijalni rad isplatili su jednokratnu pomoć porodici Stipetić iz Česterega. U akciju pomoći ovoj porodici, koju je nesreća zadesila u trenutku dok je olujni vetar pravio ogromne probleme širom Vojvodine, uklјučili su se i igrači i rukovodstvo Rukometnog kluba „Napredak” iz tog sela. Klub je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici pozvao sve lјude dobre volјe da daju prilog za pomoć Stipetićima. „Pozivamo stanovnike Česterega i ostalih mesta u opštini Žitište da pomognu novčanim prilozima, građevinskim materijalom ili na bilo koji drugi način. Svi koji su spremni da pomognu, mogu se javiti Mesnoj zajednici Čestereg ili klubu, pa da se svi zajedno organizujemo i što pre ovim lјudima omogućimo povratak u njihov dom”, piše u pozivu koji su uputili rukometaši. Zainteresovani za pružanje pomoći mogu se javiti na brojeve telefona 062/808-7131 (RK „Napredak”) i 023/833-312 (MZ Čestereg).


Vaša reklama u 5000 domaćinstava KONTAKTIRAJTE NAS...

069 219 34 35 info12@zitiste.info Vaša reklama u 5000 domaćinstava KONTAKTIRAJTE NAS...

069 219 34 35 info12@zitiste.info

Profile for Info12

List info 12 2 broj  

Poštovani čitaoci... pred Vama je drugi broj lista INFO 12 koji želi da Vas obavesti o svim društvenim, kulturnim, obrazovnim, zdravstveni...

List info 12 2 broj  

Poštovani čitaoci... pred Vama je drugi broj lista INFO 12 koji želi da Vas obavesti o svim društvenim, kulturnim, obrazovnim, zdravstveni...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded