__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ISSN 2334-9964

Jul 2014.

Broj 07/2014

INFORMATOR OPŠTINE ŽITIŠTE

VIII CHICKEN FEST

Str. 6

PREKO 20 HILJADA POSETILACA PROČITAJTE U OVOM BROJU: RESTITUCIJOM VRAĆENO 115 HEKTARA str. 2

Str. 2 TRI PROGRAMA 135 ZAPOSLENIH

PREMINULA NA PROTESTU

str. 3

POTPISANI UGOVORI SA NIS

str. 4

ODRŽANA DRUGA FIJAKERIJADA

str. 8

ODRŽAN RIO 2014.

str. 10

SAOPŠTENJE OFK “BEGEJ”

str. 11


Novi član Vaše porodice

KROZ TRI PROGRAMA BIĆE ZAPOSLENO 135 LICA U četvrtak 31. jula u Velikoj sali u zgradi Opštine Žitište organizovano potpisivanje ugovora za programe stručne prakse i organizovanja i sprovođenja javnih radova. Prisutne poslodavce i korisnike ovih programa pozdravili su Dragan Milenković predsednik Skupštine Opštine Žitište, Janoš Dobai član lokalnog saveta za zapošljavanje i Igor Salak, pokrajinski poslanik i predsednik lokalnog saveta za zapošljavanje. Salak je upoznao prisutne da je Lokalni savet za zapošljavanje opštine Žitište u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova ove godine raspisao je 3 konkursa i to: Program stručne prakse, program „Prva šansa 2014“ i Program organizovanja i sprovođenja javnih radova. „Ukupna sredstva koja su opredeljena za ove programe su 30 miliona dinara. Opština Žitište izdvojila je 10 miliona dinara, a Pokrajinski sekretarijat 20 miliona dinara. Kroz program javnih radova ove godine biće uključeno 57 lica koja će raditi u periodu od 4 meseca. Programi koji su ove godine podržani tiču se uređenja i održavanja zelenih površina i kanalske mreže na teritoriji opštine Žitište. Podnosioci javnih radova su udruženja Fonors i Moje parče Evrope, a izvođači javnih radova su javna preduzeća Ekos i Razvoj. Sva lica koja su angažovana po programu javnih radova počinju sa radom od 1. avgusta 2014. godine.“ Dragan Milenković je upoznao prisutne da je kroz program stručne prakse do sada je uključeno 26 lica sa visokom i višom stručnom spremom koji će se stručno osposobiti kod 14 poslodavaca. “Ove godine za stručni praksu su mogli konkurisati i poslodavci koji imaju sedište i van teritorije opštine Žitište, ali su morali da angažuju lica koja su prijavljena na evidenciju NSZ u Žitištu, i ova lica počinju sa obavljanjem stručne prakse od petka 1. avgusta. Janoš Dobaji je rekao da je u toku je i drugi krug javnog poziva za stručnu praksu, gde očekujemo da će se angažovati još 15 lica. Ta lica će početi da rade od 15. avgusta. U izjavi listu Info 12, Igor Salak je rekao da što se tiče programa prve šanse, očekuje saglasnost pokrajinskog sekretarijata na odluku, a sva lica će biti angažovana do početka septembra. „Kroz ovaj program očekujemo da će biti angažovano 37 lica kod 18 poslodavaca koji imaju sedište na teritoriji opštine Žitište. Kad sumiramo sve Opština Žitište ove godine kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja će zaposliti, odnosno angažovati ukupno 135 lica“, rekao je Igor Salak, predsednik lokalnog saveta za zapošljavanje. I.C.

RESTITUCIJA - U OPŠTINI ŽITIŠTE VRAĆENO 115 HEKTARA U postupku restitucije do sada je vraćeno 2.470 stanova, zgrada i poslovnih prostora, 486.228 kvadrata neizgrađenog građevinskog zemlјišta, oko 3.300 hektara njiva i šuma..., ali oduzeta imovina i dalјe sporo dolazi do starih vlasnika, pogotovo onih koji čekaju polјoprivredno zemlјište. Najmanje je, proporcionalno broju traženih hektara, vraćeno njiva. Traženo je, naime, oko 90.000 hektara, a do sada vraćeno 1.766, uglavnom u Vojvodini. Po najsvežijim podacima Agencije za restituciju, najviše hektara polјoprivrednog zemlјišta vraćeno je u Kulpinu – 520, potom u Bečeju – 209, u Vršcu – 110, u Žitištu – 115, u Pančevu – 112, u Srbobranu – 58,8 hektara... Ukupno je do sada starim vlasnicima vraćeno i 1.588 hektara šuma. I.C.


Novi član Vaše porodice

RADNICA AGROŽIVA PREMINULA NA PROTESTU

Radnica M.M. iz Žitišta preminula je u petak, 25. jula, u zrenjaninskom Urgentnom centru, nakon što joj je pozlilo prilikom sindikalnog protesta. Lider sindikata „Nezavisnost“ i predsednik štrajkačkog odbora, Jovica Katić, pojasnio je da je njegova koleginica M. M. koja je od ponedelјka trebalo da ode u penziju, doživela tokom protesta izliv krvi u mozak i da je hitno prebačena u zrenjaninski Urgentni centar. "Verovatno se uplašila kada je, zbog našeg protesta, reagovala policija", dodao je Katić. Radnici „Agroživa“, koji štrajkuju pedeseti dan, juče ujutro, oko 6 sati, blokirali su put od Žitišta prema Ravnom Topolovcu, u blizini klanice ovdašnje kompanije. Blokada saobraćaja trajala je do 9.30. "Pokušali smo da sprečimo zakupca klanice, beogradsku firmu 'Mibras' da izveze robu iz fabričkog kruga. Ovim protestom želimo da ukažemo na to da je beogradsko preduzeće zakupilo klanicu, ali ne i sve mašine koje se u njoj nalaze, i da ih sada nezakonito koristi", objasnio je Katić. Kako je rekao, zaposleni štrajkuju i zbog toga što još nije rešen status svih radnika. Podsetio je da je u „Agroživu“ zaposleno blizu 1.100 lјudi, a da je zakupac poručio da će mu za pokretanje i održavanje proizvodnje trebati oko 500 radnika. Za ostale vlasnik „Agroživa“, Javno preduzeće „Srbijagas“, još uvek nije obezbedio socijalni program. "Nije ispoštovan ni dogovor oko isplate zaostalih zarada. Pre desetak dana dobili smo samo januarsku i polovinu februarske plate", naglasio je Katić. U međuvremenu, „Mibras“ se obratio zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošlјavanje, jer potražuje 24 kvalifikovana radnika u prehrambenoj proizvodnji, šest radnika na poslovima kotlara, 50 mesara i isto toliko fizičkih radnika. "Na intervju za posao su upućena 224 kandidata za sva navedena radna mesta", izjavila je Aleksandra Štrbac, savetnica za planiranje karijere u Nacionalnoj službi za zapošlјavanje, Filijala Zrenjanin. Iz „Mibrasa“ najavlјuju da će ovih dana početi i proizvodnja kupcima dobro znanih prerađevina od pilećeg mesa, kao i da će u prodavnicama „Agroživa“, koje su ostale u zakupu, uskoro biti otvorene specijalizovane mesare. Osim pilećeg mesa i prerađevina, biće tu i drugih vrsta mesa i proizvoda, s obzirom na to da „Mibras“ poseduje i najveću klanicu u zemlјi - „Big bul“. Ž. Balaban

POTPISANI UGOVORI SA GERONTODOMAĆICAMA I NEGOVATELJICAMA U petak 18. jula u prostorijama Dnevnog centra u Žitištu organizovano je potpisivanje ugovora o radu sa gerontodomaćicama i negovateljicama. Centar za socijalni rad Opštine Žitište je aplicirao za projekte pomoć u kući za stara i odrasla lica, kao i projekat pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju. Zahvaljujući pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, kao i lokalnoj samoupravi Žitište obezbedjena su sredstva za tu namenu. Deset gerontodomaćica će pružati pomoć u kući starijim, samohranim i hronično obolelim sugrađanima, dok će četiri negovateljice pružati usluge deci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima. Direktorka Centra za socijalni rad, Slavica Mihić, je u izjavi listu "Info 12" rekla da su ove usluge od izuzetne važnosti i doprinose poboljšanju kvaliteta života korisnika. Pokrajinski sekretarijat je prepoznao potrebe a lokalna samouprava razvila senzibilitet i finansijski podržala ove usluge na lokalu. I.C.


Novi član Vaše porodice

UDRUŽENJA POTPISALA UGOVORE SA NIS-GASPROM NJEFT U utorak 15. jula u zgradi opštine Žitište održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave i predsednika udruženja građana kojima su odobrena sredstva na konkursu Naftne industrije Srbije “Zajednici Zajedno 2014”. Prisutne su pozdravili zamenik predsednika Opštine Žitište Jene Lazar, pomoćnik predsednika Dalibor Golubović i načelnik lokalne samouprave Branko Ljuboja. Oni su se zahvalil članovima udruženja kojima su odobrena sredstva u iznosu od 4 miliona dinara na trudu koji ulažu u poboljšanje života građana Opštine Žitište u oblastima turizma, ekologije, sporta i kulture. Ove godine sredstva od NIS- Gasprom Njeft su dobila sledeća udruženja: • Udruženje za Umetnost i Kulturu Rumuna, projektom "Dani Toračanske kulture" / koncert ansambla, festival seoske satire i humora, književne večeri; • Udruženje građana "Naši mali anđeli", "Samo nek se zna, recikliram i ja!" / edukacija mladih o reciklaži i ponovnom korišćenju otpadnih sirovina; • "Za budućnost Torde2, "Očuvajmo životnu sredinu" / akcije čišćenja, uklanjanja divlje deponije; • Udruženje izbeglica Opštine Žitište, "Očuvanje narodne tradicije i običaja" / povezivanje izbeglih i interno raseljenih lica sa prostora bivše Jugoslavije; • Udruženje za zaštitu životne sredine "Zelena srca", "Eko-patrola" / radne akcije uklanjanja otpada sa priobalja plovnog kanala Begeja, edukacija, monitoring sa vode i kopna i izrada preciznih mapa sa mestima kojima je neophodna sanacija; • Omladinski klub "Nova energija", "Leto sporta u Opštini Žitište"; • Ekološko udruženje "Ekotorak", "Biti eko aktivan" / ekološke edukacije za decu o značaju biološke grane ekologije; • Info centar, "Rekonstrukcija kule 'Dombačka'“ i neposrednog okruženja u susret obeležavanju 200 godina postojanja parka; • Boćarski klub "Begej",„Nedelja izazova 2014" / uključivanje mladih osoba sa invaliditetom u sportska takmičenja; • Nautičko društvo "Čuvari reke", "Bezbedno i edukativno na vodi"/ postavljanje ekoučionica na vodi za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta; • "Aurora borealis", "Znanjem do zdravlja" / edukacija i informisanje žena o zdravom načinu života; • Omladinski klub opštine Žitište, “Begejada" / realizacija sportskih aktivnosti na samoj obali reke Begej, uz uređenje sportskih terena na Begeju; • Udruženje "Deca Torka", "ARLECHIN"/pozorišni Festival za decu "Torak 2014" festival dečijih amaterskih pozorišnih trupa. Na sastanku su potpisani ugovori izmedju Naftne industrije Srbije, Opštine Žitište i navedenih udruženja, a realizacija projekata mora de se završi do decembra ove godine.I.C. U Hetinu u petak i subotu obeležen je dan ove mesne zajednice. U petak program je počeo otvaranjem izložbe slika sa treće likovne kolonije koja je održana nedavno u Žitištu u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice. Prisutne u sali Doma kulture pozdravili su Mihajlo Grujić predsednik saveta MZ Hetin i Zoltan Sarka zamenik predsednika. Grujić i Sarka rekli su da je ovo 14 put da se obeležava Dan mesne zejdnice Hetin a svake godine ugostimo sve više gostiju iz Madjarske iz pobratimljenog mesta Hosu Hetenj. Na prvoj večeri programa nastupili su članovi kulturno umetničkog društva „Zora“ iz Srpskog Itebeja, pevačka grupa iz Nove Crnje i recitatori iz Torde. Drugi dan obelezavanja počeo je na sportskim terenima gde su devojke iz Hetina i gošće iz Mađarske odigrale fudbalsku utakmicu, bolje su bile Hetinčanke. Pored fudbala održana su takmičenja u pikadu, gađanju iz vazdušne puške a za gurmane organizovano je pripremanje gulaša. I.C.

OBELEŽEN DAN MESNE ZAJEDNICE HETIN


Novi član Vaše porodice

DVADESET UMETNIKA UZELO UČEŠĆE NA KOLONIJI U Žitištu je održana treća likovna kolonija u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice Opštine Žitište. Prema rečima direktorke ove ustanove, Edit Sarke, ove godine na koloniji je čestvovalo preko 20 umetnika, koji su dva dana slikali motive Žitišta, kao prvu temu, dok je druga tema bila slobodna. Sve slike sa druge kolonije su date u vlasništvo Kulturno prosvetnoj zajednici. Pored umetnika, na ovoj koloniji su učešće uzeli i učenici osnovnih škola sa teritorije Opštine Žitište, koji su prvi put imali priliku da vide kako se stvaraju umetnička dela. Izložba svih radova je organizovana u motelu u Žitištu gde je obeležen Dan Kulturno prosvetne zajednice. Sve goste i učesnike kolonije pozdravio je zamenik predsednika Opštine Žitište Jene Lazar, koji se zahvalio slikarima koji su se odazvali pozivu Kulturno prosvetne zajednice za učešće na likovnoj koloniji. Lazar je rekao da će lokalna samouprava i dalje nastaviti da pomaže rad Kulturno prosvetne zajednice. Prisutni su pored izložbi fotografija i slika mogli da pogledaju u kratak film "Retrospektiva aktivnosti Kulturno prosvetne zajednice u 2013. godini".I.C.

PRIPREME ZA JUBILARNU DESETU TOPOLOVAČKU PASULJIJADU U Ravnom Topolovcu 22 i 23. avgusta održaće se tradicionalna deseta Topolovačka pasuljijada. Svečano otvaranje planirano je u petak 22. avgusta u 21 čas a nakon otvaranja održaće se kultuno umetnički program. Kuvanje pasulja počinje u subotu u 9 časova a tokom pripremanja ovog jela održaće se i kreativne radionice za decu, rolerijada i nadvlačenje konopca. Obe večeri na bini u centru Ravnog Topolovca prisutni će moći da uživaju uz muzički program. Generalni pokrovitelj manifestacije je Pokrajinski sekretarijat za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo a organizatori su Opština Žitište i Mesna zajednica Ravni Topolovac. I.C. U nedelju 13. jula u crkvi Svetog Đorđa u Žitištu održan je parastos vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću. Organizator ovog okupljanja je Ravnogorski pokret Opštine Žitište čiji su članovi ugostili prijatelje iz Novog Sada, Kikinde, Kanjiže, Valjeva, Beograda i iz Republike Srpske. Predsednik Ravnogorskog pokreta Opštine Žitište, Nedeljko Vukojević, rekao je da je ovaj Pokret organizovao do sada 22 parastosa za generala i da se svake godine okupljaju i na ovaj način čuvaju sećanje na generala Dražu. Parastos su služili sveštenici sa teritorije opštine Žitište.I.C.

ODRŽAN PARASTOS VOĐI ČETNIČKOG POKRETA


Novi član Vaše porodice

PREKO 20 HILJADA POSETILACA NA VIII ČIKEN FESTU Kajgana od 1008 jaja, izložbe, etno selo, dečije selo, "Begejada", igre na vodi, takmičenja u kuvanju parikaša i riblje čorbe, privredni sajam, internacionalna smotra folklora, tamburaši i takmičenje u densu uz banatsku ljuticu dugu 108 metara je realizovani scenario ovogodišnjeg , osmog po redu "Chicken festa". On je potrajao tri dana, od 4 do 6. jula 2014. godine i meštani i posetioci Žitišta svih generacija su imali dobar provod. Održan je i niz koncerata poznatih izvođača iz naše zemlje i regiona . Nastupili su : "Teška industrija", Alen Islamović, "Divlji kesten", Haris Džinović, "Neverne bebe" i Dženan Lončarević. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova . Organizacija je bila odlična, a za to su se pobrinuli organizatori, Opština i Turistička Organizacija Žitište . Najznačajniji događaj je pripremanje kajgane, ovoga puta od 1008 jaja. Nju su pripremile članice svih Udruženja žena opštine Žitište . Novina u kulinarskom delu je i banatska ljutica, kobasica duga 108 metara i teška 60 kilograma koju su pripremili "Mrkšićevi salaši" . Ona je pojedena za tri sata a svi koji su je probali donirali su i simboličnu sumu za pomoć Milici Knežević. Održano je i takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša sa mnogobrojnim učesnicima iz žitištanske opštine ali i iz susednih opština . Najbolja je bila ekipa iz Zrenjanina a za vreme kuvanja otvoreno je i etno selo i održana je smotra folklora. Pored domaćih KUD-ova učestvovali su i gosti iz Dalja i Inđije. Deca su ove godine pored luna parka, u dečjem selu imala mnogo zanimljivih sadržaja u okviru edukativnih i zabavnih radionica. Posebna atrakcija za mališane, a i odrasle je bilo Pile, maskota "Chicken fest"-a. Stanko Vlaisavljević direktor Turističke organizacije rekao nam je da je zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom “ i pored mnogo problema sa kojima smo se susretali tokom organizacije ovogodišnje manifestacije mogu da kažem da je ovaj Chicken fest jedan od najboljih, broj posetilaca svake godine se povećava, dodajemo nove sadržaje a naša manifestacija je jedna od najbezbednijih u Srbiji, za tri dana održavanja Žitište je posetilo preko 20 hiljada posetioca, nije zabeležen ni jedan problem, ti podaci nam govore da nastavimo ovim putem i da se trudimo i dalje da Chicken fest svake godine bude sve bolji i bolji.” rekao je Vlaisavljević. Bitno je ponoviti da je čitava priča imala i humanitarni karakter jer je na manifestaciji na više sadržaja prikupljana pomoć za lečenje Milice Knežević koja se trenutno nalazi u Americi u rehabilitacionom centru u Orlandu. Bilo je i zanimljivih sportskih događaja: održana je Begejada, a igrao se fudbal i odbojka na pesku a po drugi put je organizovan turnir u vaterpolu. Kuvala se i riblja čorba kraj Begeja. "Begejada" je iskorišćena da se potpiše sporazum “ Život za Begej “. Kulturno umetnički program su oplemenili i tamburaši. Održano je takmičenje u densu gde su najmlađi imali priliku da uživaju u plesu svojih vršnjaka. Sa ovogodišnjeg Chicken fest-a izveštavali su RTS, RTVojvodine, TV Prva, B92, KTV Zrenjanin, RTVSantos a tekstovi o našoj manifestaciji izlazili su u listovima Blic, Večernje Novosti. Kurir... Do novog Chicken fest-a, koji će se održati početkom jula 2015. godine, na YouTube profilu Info Centra Žitište možete pogledati reportaže i koncerte sa ovogodišnje manifestacije. Dobro došli u Opštinu Žitište i na deveti Čiken fest. 2015. I.C.


Novi član Vaše porodice

KAJGANA OD 1008 JAJA

ALEN ISLAMOVIĆ BIJELO DUGME

BANATSKA LJUTICA OD 108 METARA

HARIS DŽINOVIĆ

BEGEJADA - VATERPOLO TURNIR

DŽENAN LONČAREVIĆ

Oživljavanje reke Begej, počevši od izmuljavanja, prečišćavanja, uređenja obale i priobalja, glavni su ciljevi nedavno potpisanog Sporazuma "Život za Begej". Zadatak će biti animiranje lokalne vlasti i građana da se fokusiraju na uzrok problema i njihovo rešavanje. U zajedničkim aktivnostima, dvadesetak potpisnika iz Žitišta i Zrenjanina pokušaće da, kako kažu, vrate ljude na reku. Begej kroz Srbiju teče u dužini od oko 75 kilometara. Osim kroz Zrenjanin, ova reka protiče i kroz naseljena mesta Ečka, Stajićevo i Perlez, a najvećim delom kroz opštinu Žitište. Prema rečima predsednice Omladinskog kluba u ovom mestu, Miljane Nikoli, planirana je i saradnja sa udruženjima iz Temišvara. "Nekada je plovni put Temišvar - Banat bio izuzetno značajan. Ono što je planirano je izrada zajedničke studije koja bi se bavila prečišćavanjem samog korita reke Begej", rekla je Nikoli. Sumnju da javno mnjenje i lokalna vlast žele da se stanje promeni i konačno krene u rešavanje problema nema ni Rade Vasiljević iz Udruženja "Zrenjaninsko volim". Vasiljević je podsetio da je poslednjih dvadesetak godina pisano nekoliko strategija čišćenja Begeja i da je rađeno nekoliko analiza. Naši sagovornici podsećaju i da je rumunski deo Begeja očišćen, a Žitištani ističu da na njihovoj teritoriji nema zagađivača i najavljuju da će na svojoj obali uraditi sportske terene i spust za čamce i obezbediti bežični internet duž šetališta.

SPORAZUM “ŽIVOT ZA BEGEJ”


Novi član Vaše porodice

DRUGA FIJAKERIJADA U BANATSKOM KARAĐORĐEVU U Banatskom Karađorđevu održana druga Fijakerijada i drugo kolo Kupa Srbije. Na ovoj fijakerijadi je učestvovalo 13 učesnika iz: Pečinaca, Jabuke, Surčina, Subotice, Zrenjanina, Kucure, Novog Miloševa, Dobanovaca i domaća ekipa iz Banatskog Karađorđeva. Organizator je Konjički klub „Solunac“ iz Banatskog Karađorđeva a u organizaciji ove manifestacije su pomogli mesna zajednica Banatsko Karađorđevo i Turistička organizacija Opštine Žitište. U takmičarskom delu druge Karađorđevačke fijakerijade nastupili su dvoprezi i četvoroprezi, a osim brzine i spretnosti prolaska poligona sudijski žiri je ocenjivao uparenost konja, njihov izgled, ali i utisak koji ostavlja kočijaš i čitava zaprega. Prvo mesto na ovoj reviji osvojio je Dragan Madzarac iz Miloseva, drugi je bio Milan Djakovic iz Kucure I trece mesto osvojio je Uros Milinkovic iz Dobanovaca. Predsednik konjičkog kluba “Solunac” iz Banatskog Karadjordjeva Dragan Nikolic zahvalio se svima koji su uzeli ucesce na ovoj drugoj fijakerijadi kao i svim ljubiteljima konjičkog sporta koji su doprineli uspešnoj organizaciji manifestacije. I.C.

USKORO GOOGLE "STREET VIEW" SNIMA I OPŠTINU ŽITIŠTE Google street view od 24. jula dostupan i za Srbiju! Servis kompanije Google, tzv. "Street view" od danas je dostupan za Beograd, Novi Sad i Niš. Ovaj servis omogućava korisnicima virtuelne šetnje ulicama i putevima čime su u mogućnosti da preko interneta pronađu određenu lokaciju u nekom mestu i da pogledaju kako izgleda okolina mesta koje žele da posete. Predstavnici Gugla su na prezentaciji najavili da će do kraja 2014. godine specijalni automobili te kompanije obići oko 70 gradova i sela u Srbiji da bi snimili lokacije i tako ih učinili dostupnim na "Street View" servisu. Očekujemo da uskoro i naseljena mesta na teritoriji Opštine Žitište budu pokrivena ovom veoma korisnom uslugom.I.C.


Novi član Vaše porodice

DVORČANI NAJBOLJI NA REKREATIVNIM IGRAMA 28.juna 2014 godine, u Banatskom Karađorđevu, na terenima za male sportove osnovne škole „Nikola Tesla“,u organizaciji Sportskog saveza Opštine Žitište i Saveza sport za sve „Koračaj smelo“, pod pokrovitelјstvom Skupštine Opštine Žitište uz pomoć Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Autonomne Pokrajine Vojovdine organizovane su tradicionalne, jedanaeste po redu, rekreativne igre građanki i građana Opštine Žitište, popularni „RIO“. Na igrama je učestvovalo preko 450 takmičara iz svih mesnih zajednica Opštine Žitište i susedne MZ Aleksandrovo. Kao i do sada učestvovali su punoletni građani u deset sportskih disciplina. Sve prisutne takmičare i goste pozdravili su generalni sekretar Sportskog saveza Opštine Žitište, Smilјka Jakšić ,predsednik Sportskog saveza Milenko Martinović, predsednik Saveta MZ Banatsko Karađorđevo, Mladen Ajduković, a igre je svečano otvorio predsednik Skupštine Opštine Žitište Dragan Milenković. Uz intoniranje himne Republike Srbije, najuspešniji sportisti za 2013.godinu, Bojana Novaković i Milorad Kapur, podigli su na jarbole zastave Sportskog saveza i domaćina MZ Banatsko Karađorđevo. Sportski savez Opštine Žitište obezbedio je besplatan prevoz za sve takmičare, zdravstvenu zaštitu, osiguranje takmičara, diplome, medalјe, pehare, užinu i osvežavajuće napitke, sve potrebne rekvizite i sudije po svim sportskim disciplinama. Najuspešniji su bili takmičari iz mesne zajednice Banatski Dvor a mesna zajednica Međa imala najviše takmičara. S.J.

KARAĐORĐEVČANI SE PLASIRALI U DRUGU MUŠKU REGIONALNU LIGU U poslednjem kolu druge faze takmičenja letnje lige, play off-a, grupa C, Karađorđevčani su trebali da odigraju najbitniji meč u letnjoj ligi i to na svom terenu. U goste je trebalo da dođe KK “Lukićevo” iz Lukićeva. Ova utakmica je direktno odlučivala ko će se plasirati u viši rang takmičenja. Zbog toga je interesovanje publike i navijača bilo veliko. Nažalost, ovakav košarkaški događaj nije održan jer gosti iz Lukićeva iz nepoznatih razloga, nisu doputovali u Karađorđevo. Karađorđevčani su ovu utakmicu dobili službenim rezultatom 20:0 i na taj, nepopularni način, ostvarili svoj istorijski san, zauzeli drugo mesto u letnjoj ligi i plasirali se u viši rang takmičenja. Zacrtane ciljeve i zadatke na početku takmičenja u letnjoj ligi Karađorđevčani su u potpunosti ostvarili. Zauzeli su drugo mesto sa istim brojem bodova kao prvoplasirana ekipa KK “Bagljaša” iz Zrenjanina, ali je bolja koš razlika u međusobnim susretima odlučila prvaka. Zahvaljujemo se igračima na uloženoj energiji, trudu, radu i strašću sa kojom su igrali tokom prvenstva. Mišljenja smo da ova mlada ekipa Karađorđeva predvođena kapitenom Lukom Uzelcom ima perspektivu i da će sa još više rada i truda uspeti na zimu da ostvare opstanak u Drugoj muškoj regionalnoj ligi. Tekst: www.kkkaradjordjevo.com


Novi član Vaše porodice

INFRASTRUKTURA U RASPADU, TIM ZA PONOS Omladiski fudbalski klub Begej iz Žitišta, pripreme za sezonu 2014-2015. zapoceo je 13. jula. Na prozivci se pojavio 21 igrač koji će sačinjavati takmičarski pogon za novu sezonu. Sa ekipom ce raditi Zdravko Tarana i Nebojša Miletic. Upravni odbor kluba je zbog teske finansijske situacije i zbog smanjenja troškova odlučio da u klub vrati igrače iz Žitišta, koji su igrali u drugim klubovima. Iz Omladinca se vratio Dejan Stanojević, iz Banata je došao Slobodan Grbić a iz Despotovca Zoran Karanović. Ono sto je najveća vrednost ovog tima je to da u ekipi igra 19 igrača iz Žitišta: Davidović, Reljić, Daljević, Mijatović, Zorić, Stanojević, Marko i Mlađo Novak,

Radaković, Ognjen i Strahinja Umicević, Paunović, Gaković, Milinković, Nikić i Bulaja. Upravni odbor kluba ce u narednom periodu biti u vrlo delikatnoj situaciji zbog rešavanja finansijskih i infrastrukturnih problema. Dobro je poznato da Mesna zajednica Žitište nema samodoprinos i s te strane je klub uskraćen za određena sredstva koja je ranije dobijao, takođe privreda je u izuzetno teškom stanju tako da i sa te strane klub nema pomoć. Na ovom mestu moramo istaci pomoć privatnih preduzetnika u prolećnom delu sezone i zahvaliti se: DOO „Bamako“, MD Plast, štampariji „Sitoprint“, Agenciji „Mili-Auto“ i SUR „Gracija“. Kada je infrastruktura u pitanju, stanje nije ni malo bolje od finansijskog. Od četiri svlačionice dve su potpuno neupotrebljive, zbog ruiniranih i oštećenih kupatila i sanitarnih čvorova. Sa obzirom da će u narednom prvenstvu kadeti igrati predigre prvim timovima imaćemo problem sa prostorom i ovog momenta ne znamo kako da ga rešimo bez pomoći celokupne zajednice. Na kraju želimo da istaknemo da je upravni odbor ispunio dugogodišnju želju navijača da u klubu igraju deca iz Žitišta. Sada apelujemo na sve relevantne subjekte i na navijače da pomognu klubu da izađe iz ove teske situacije i da ne bi došlo do gašenja, pogotovo ako znamo da klub sledeće godine treba da obeleži 85 godina od osnivanja. Kaže se u saopštenju koje smo dobili od upravnog odbora OFK „Begej“ Žitište.


Novi ト考an Vaナ。e porodice

Profile for Info12

List info 12 7 broj  

List info 12 7 broj  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded