Page 1

MANSCAPES 1st Issue Free Edition

TS2AS STADSOASES BAARDKAPSELS IAIN MCKELL WHISKEY STOKEN

WILD HEARTS MAGAZINE


Cover: Ruud van Esch by Liselotte Vollebregt

MANSCAPES


MANSCAPES

HET BAARDKAPSEL

BEARD DO’S 8

STADS OASES

URBAN GARDENING 12

WILD HEARTS 2011 COLLECTIE 16

DE SCHOONHEID VAN HET ONMOGELIJKE

‘TIMES SQUARE TO ART SQUARE’ 32

THE NEW GYPSIES

FOTOGRAAF IAIN MCKELL 34

DE HUISBROUWERIJ BROUW JE EIGEN WHISKEY 42


WILD HEARTS

CAN’T BE BROKEN


MANSCAPES

8


MANSCAPES

HET BAARDKAPSEL

Bij elke man is hij anders en we weten eigenlijk niet waarom hij er groeit. Mannen met baarden worden vaak gezien als gesloten, onbetrouwbaar en gevaarlijk. Maar is dat ook zo? Of heeft baardgroei een verklaarbare reden?

9


Baardiconen zoals Devendra Banhart en Tony Ward dragen hun gezichtshaar in stijl

10


MANSCAPES

Het is onbekend wanneer de man is begonnen met het afscheren van zijn gezichtsbeharing. Maar aan het dragen of afscheren van de baard is in de loop der jaren vaak een sociaalculturele betekenis gegeven. Eens werd het afscheren van de baard bestempeld als heiligschennis. En bij de Romeinen stond het ontbaarden, ‘depositio barbae,’ voor een symbool van jeugdigheid. Het dragen van een baard is in verschillende culturen en perioden steeds weer anders gewaardeerd. Door de betekenis die aan het baard dragen werd toegekend was, en is, het vaak geen kwestie van vrije keuze of en hoe de man een baard draagt. Mannen laten hun gezichtsbeharing groeien omdat ze ervan houden om het te strelen terwijl ze aan het denken zijn. Niets kan je een meer intelligente uitstraling geven dan dat. Deze reden om een baard te laten staan stamt uit het Macedonisch tijdperk. Toen was de baard een symbool van wijsheid en het dragen voorbehouden aan filosofen en oude mannen. In het Europa van de late middeleeuwen raakte het dragen van een baard in onbruik. Het waren vooral rechtsgeleerden en oude mannen die nog baarden droegen.

‘WISDOM IS NOT IN THE HEAD, WISDOM IS IN THE BEARD’

Toch wordt de baard ook vaak geassocieerd met mannelijkheid en kracht. Zo verschafte de baardstijl van de Parijse existentialisten hen enige excentriciteit. Daarnaast associeerden de Barbudos in Latijns-Amerika zich met de vrijheidsstrijd van Fidel Castro en Che Guevara. Maar waar staat onze geliefde baard vandaag de dag nog voor? Elsevier constateerde in 2006 al dat de metroman dood is en dat de man met baard is opgestaan. Dat zou te maken hebben met de enorme toename van vrouwen op de werkvloer, waardoor mannen de behoefte zouden voelen om zich te onderscheiden. Het word ook gezien als een teken van rebellie. Baarddeskundige Allan Peterkin uit New York zegt dat mannen willen laten zien dat ze geen kantoorslaaf zijn. Daarnaast is de baard een stil protest tegen de oprukkende werkloosheid. Wie zijn baan is kwijt geraakt, zou geen reden meer hebben om gladgeschoren op het werk te komen. Maar de meest bekende reden voor een baard is nog steeds autoriteit uitstralen. Denk maar aan een kapitein of de dokter. Redenen genoeg dus om als man je baardhaar te laten groeien. Maar vergeet niet dat ook een baard verzorging nodig heeft. Tenzij je als een soort oermens door het leven wilt gaan, zul je hem moeten wassen en trimmen. Of het nou een sik, ringbaard, kabouterbaard, of stoppelbaard is. Anno 2011 staat de baard voor vrijheid, intelligentie, stijl, rebellie en mannelijkheid. Laat dit historische symbool voor mannelijkheid staan en draag de baard zoals hij jou het beste past!

Wild Hearts daagt je uit om je baard te laten staan. Ga naar www.bigbeardcontest.nl

11


MANSCAPES

STADSOASES

Op de meest onverwachte plekken in de stad poppen kleurrijke tuinen op. Tuinieren wint aan populariteit en het fenomeen ‘urban gardening’ wordt steeds bekender. Om de meest bijzondere groenten te laten groeien hoef je niet langer op the platteland te wonen. Ook een Amsterdams appartement leent zich er uitstekend voor om toe te geven aan de kriebels in je groene vingers. Door de ruimte om je heen op de juiste manier te gebruiken, verfraai je je eigen huis en buurt en kom je dichter bij de groenten die elke avond op je bord liggen.

12


MANSCAPES

13


MANSCAPES

‘Hou wat ruimte over voor een paar oude sinaasappelkratjes die op een mooie zomeravond kunnen dienen als perfecte chillplek om samen met vrienden te genieten van een koud biertje.’

Er zijn verschillende mogelijkheden om in de stad je eigen groenten, fruit en onbekende exotische planten te verbouwen. Door binnenshuis aan de slag te gaan, een potten en pannen tuin aan te leggen, een tuin te delen met je buurtbewoners of door de stad te verrassen met een ‘guerrila garden’ kan je elke dag genieten van de meest verse en gezonde groenten.

DE HUISTUIN Binnenshuis pompoenen laten groeien is misschien niet het beste plan, maar in elk raamkozijn dat meer dan 6 uur per dag zon krijgt zullen cherrytomaatjes, pepers, komkommers en kruidenplanten razendsnel groeien. Op een regenachtige dag heeft je groentetuin misschien wat extra licht nodig, maar daarvoor werkt een felle bureaulamp minstens even goed als een dure kaslamp. Begin simpel, met een rozemarijn, basilicum en oreganoplant en laat de verse kruiden je verleiden om ook voor het moeilijkere werk te gaan.

DE POTTEN EN PANNEN TUIN Wijnvaten, autobanden, jerrycans, babyzwembadjes en zelfs oude schoenen. Alles waar je potgrond in kunt stoppen kan dienen als plantenbak. Je kan je balkon of patio zo gek als je zelf wilt volplanten met bakken gevuld met allerlei verschillende bloemen en planten. Je stenen tuin of betonnen dakterras verandert razendsnel in een groene oase. Hou wat ruimte over voor een paar oude sinaasappelkratjes die op een mooie zomeravond kunnen dienen als perfecte chillplek om samen met vrienden te genieten van een koud biertje.

DE VOLKSTUIN Als je thuis echt geen plek hebt, kun je altijd nog met je hark en schep in je fietskrat opzoek gaan naar een mooie volkstuin. Waarschijnlijk denk je bij het woord volkstuin aan een plek waar bejaarden hun oude dag uitzitten, maar de volkstuin is onder jonge stadsbewoners helemaal terug van weggeweest. Wanneer je een keer helemaal nergens zin in hebt, kan het heerlijk zijn om met een lekker muziekje op je eigen verse courgettes en aubergines te plukken die je ’s avonds op de BBQ kunt grillen. Een volkstuin kost tegenwoordig bijna niks meer en is dus de ideale oplossing om heen te vluchten als je het leven rondom de grachten even zat bent.

DE GUERILLA TUIN

14

Wanneer ook de volkstuin geen optie is en je toch de drang voelt om met je handen in de aarde te wroeten kun je de vergeten plekken in de stad onder handen nemen. Langs een fietspad, tussen parkeerplaatsen of in de binnentuin van een vervallen appartementencomplex zijn genoeg plekken te vinden waar een strookje groen niet zou misstaan. Zo krijgt de stad meer kleur en krijgen perfecte maar verwaarloosde stukken grond ook eens de bloemen die ze verdienen.


‘HOE OF WAAR IN DE STAD JE OOK WOONT, ER ZIJN ALTIJD GENOEG MANIEREN OM JE EIGEN VERSE BOONTJES TE DOPPEN.’

MANSCAPES


MANSCAPES

WILD HEARTS

Wild Hearts leidt je door het landschap en laat je nieuwe paden in slaan, paden vrij van regels en verwachtingen. Geborgen in de natuur komt het jagersinstinct in je naar boven en voel je de vrijheid om vergeten dromen te herpakken. In de collectie komen urban en nature samen waarin veel beweegruimte is voor de vrije, moderne man. Jij, de natuur en Wild Hearts. Leef je legende.

16


shoot


MANSCAPES

shoot

10


MANSCAPES

SHIRT 45 VEST 95 BROEK 120 10


MANSCAPES

20


MANSCAPES

VEST 70 BROEK 145 BRIL 60

21


MANSCAPES

10

COLBERT 200 SHIRT 45 BERMUDA 75


MANSCAPES

shoot


MANSCAPES

24

BLOUSE 60 BLAZER 180 SCHOENEN 240


shoot

10


shoot


MANSCAPES

GILET 80 BROEK 100

27


JAS 200 TRUI 80 BROEK 100


MANSCAPES

FOTOGRAFIE Liselotte Vollebregt STYLING Jan Tap & Lisanne Brummelhuis MODEL Ruud van Esch

31


MANSCAPES

32


MANSCAPES

DE SCHOONHEID VAN HET ONMOGELIJKE De meest commerciële plek op de wereld omtoveren in een gigantisch kunstwerk, dat is de droom van Justus Bruns. En hij is hard op weg om deze onmogelijke droom te verwezenlijken. Een complex project, maar met een simpel doel: alle advertenties op Times Square voor een dag vervangen in kunstwerken. De tweeëntwintigjarige student uit Delft kwam op het idee toen hij tussen alle neonlichten op Times Square stond. Bruns besprak het idee met zijn vrienden, maar veel gepraat en weinig actie verder, bouwde hij op een doordeweekse avond in zijn eentje de website timessquareintoartsquare.org. De volgende dag hing de vertegenwoordiger van alle grote projecten op Times Sqaure al aan de telefoon. Zijn enige advies was: ‘zorg dat zoveel mogelijk mensen van je plan horen’ en dat is precies wat Justus’ doel was. Hij verzamelde een gevarieerd team van gepassioneerde jonge mensen om zich heen die hem wilde helpen dit interessante, bijna naïeve plan te laten slagen. Een filmpje waarin ‘TS2AS’ werd uitgelegd werd verspreid via internet en de eerste donaties kwamen binnen. Donaties die gebruikt zouden worden om campagne activiteiten en professionals te kunnen betalen. 10.000 euro was er nodig en deze doelstelling werd al snel behaald. Tijd voor een feestje dus. Op Times Square werd de eerste fles champagne ontkurkt. Maar tegelijkertijd werden de volgende afspraken alweer gemaakt. Afspraken met de adverteerders die het epicentrum van de consumentencultuur domineren. Zij moesten ervan overtuigd worden dat miljoenen mensen een dag lang kunst willen zien in plaats van hun logo’s. Zonder de medewerking van de adverteerders zal Art Square er nooit komen, want de commerciële bazen van het New Yorkse plein zullen ook tijdens Art Square voor de advertentieruimte blijven betalen. En de enige manier om ze een dag voor kunst in plaats van advertenties te laten betalen, is door te laten zien dat er miljoenen mensen van over de hele wereld achter het plan staan. Om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met Art Square worden social media als Facebook en Twitter zo efficiënt mogelijk gebruikt. ‘Als je social media op de juist manier gebruikt is alles mogelijk’ aldus Justus. Hij wil met TS2AS laten zien waar de jonge generatie die opgegroeid is met digitale technologie toe in staat is. Mensen in Azië delen hun enthousiasme met Amerikanen en Australiërs praten met Europeanen over andere, onmogelijke ideeën die de wereld een stukje mooier of beter zullen maken. Zo vertelt Man Barlett, een kunstenaar uit Brooklyn, op de TS2AS-blog over zijn visie op kunst. ‘Ik zie kunst als iets dat veel meer is dan commercie, misschien is dat te idealistisch, maar dat is ook de rede dat dit plan mij zo fascineert.’ Daarnaast kunnen de creatieve geesten op het platform hun ideeën weergeven over hoe zij Art Square er op de grote dag ergens in de herfst van 2012 uit zouden laten zien. Justus’ plan om Times Square een dag om te toveren in een gigantische galerie klinkt misschien nog steeds onmogelijk. Maar dat is de schoonheid van verbeelding. ‘Verbeelding is belangrijker dan kennis’ zoals Einstein ooit zei. Het bevrijdt ons en laat ons geloven dat iets anders, het onmogelijke, mogelijk is. 33


MANSCAPES

34


MANSCAPES

IAIN MCKELL NEW AGE GYPSIES

Hollywood portretteerde Gypsies als kleurrijk types in extravagante outfits met een vreemd Hongaars accent. Ondanks dat de hedendaagse Gypsie kleine gelijkenissen met dit stereotype beeld vertoont, heeft deze reizende gemeenschap diep gewortelde redenen om te kiezen voor hun bijzondere levensstijl. Het laatste werk van de Engelse fotograaf Iain McKell dompelt je onder in de fascinerende wereld van de New Age Gypsies.

35


MANSCAPES

Iain McKell heeft afgelopen tien jaar de New Age travelers en Modern Romantics gefotografeerd. Van Skinheads en Punkers tot Blitz Kids en Rockabillies. Er is amper een subcultuur te noemen die niet is vastgelegd door McKell, een fotograaf die een documentaire stijl met een scherp randje combineert en daarmee de aandacht van de kijkers naar het vernieuwende en onbekende trekt. McKell kwam voor het eerst in aanraking met een rondtrekkende subcultuur net buiten Londen toen hij in 1986 de redelijk onbekende reizende protest groep ‘Peace Convoy’ fotografeerde. ‘Het was punk en anarchie tegen een landschap vol natuur en schoonheid.’ Hij bezocht hun jaarlijkse zomerwende en wat hij zag was niet een hippy lifestyle maar een hard werkende gemeenschap die leefde in door paard getrokken wagens. Deze mensen hebben Londen verlaten om door Europa te reizen voor verscheidende redenen, ze delen hun geloof in een duurzame manier van leven, zelfvertrouwen en zijn bestand tegen de opslokkende moderne materialisatie. McKell raakte gefascineerd door de manier van leven en de state of mind van deze individuen en besloot ze tien jaar lang te fotograferen. Dit avontuur heeft geleid tot een collectie aan afbeeldingen in zijn laatste boek ‘The New Gypsies’ wat in Nederland nog niet erg bekend is. Het boek laat je smachten naar meer en tegelijkertijd beantwoordt het vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had.

36

‘Het was punk en anarchie tegen een landschap vol natuur en schoonheid.’


MANSCAPES

McKell beschrijft zijn portretten als schaamteloos romantisch. ‘Mijn interesse ligt in hun gezichten, hun zielen en de verhalen erachter’ vertelt McKell in verschillende interviews. ‘Ik wilde ze vast leggen in al hun warmte en affectie.’ Zijn foto’s bevatten volwassenen, kinderen, wagens en de ‘global Gypsy’ Kate Moss. Kate wilde het romantische idee ervaren van weg rennen uit de samenleving en stemde ermee in om mee te werken aan het werk van McKell. Door zijn werk hoopt hij de langlopende vooroordelen over reizende gemeenschappen te veranderen en mensen wat ruimer te laten denken. Iain McKell is een fantastische fotograaf die je ogen doet openen en je een wereld laat zien waar vrijheid koning is.

‘Mijn interesse ligt in hun gezichten, hun zielen en de verhalen erachter.’

37


MANSCAPES

‘Gypsies delen hun geloof in een duurzame manier van leven en zelfvertrouwen. En zijn bestand tegen de opslokkende moderne materialisatie.’ 38


MANSCAPES

40


MANSCAPES

41


DE HUISBROUWERIJ STOOK JE EIGEN WHISKEY

42


Nus aut fugiae velit ellacer cidest, quias aligeni maione vel ium, es coneste ita solones puit de agora de mas eatate nis alignat emporis debit, quae prorerio optaquia solorem fugiae sinvend erferepeles se. Poreratquo qui quatestium quam eos siment a in ea cum volum alitios sin rem et quat lam arum ratiore, conse lamus, utest, oditiae perit harcimi nvenimintur? Dolorest, officiet autem fugitas earum intiis aute sam cor aut acesto eiciur as adis eiuntius iumque explit, quas dolecabo. Ita dolor re, aut alique sin pro occatiu mquisti tes dolut autatatia quis et harchil lenihil isciet aut escid que nis aut pra nus aditati acest que nim int ma con prest, omnis eum expersp velent. Im fugit ducipsa nis pelia sapisImum iliam oribunum puliem prit, curaverurs fac fuitiac turnum simus hala consul vis is. Casdactuam speculo stiquo eniam num mis. Nihili cul vivid ad. Maximoena, Catem non se, nonsulie et; Catum sus, C. Grac tuidius vid consili endit. Quodicaedo, ut Catifecrum inum, quam nit, o vivenatiest videm mod ati, sesimihi. Optaque ommodit qui quatur, comnis exerrum net mo est, aut re pores et utatis accae rate parcimpore nitiis diam faccum de is qui dolorerspid quis ped expedit eost lam volupta tureper iorem. Harum ium et eos core samus et, quunt molori dolenisqui qui int et que pero quas di disi volorrum facest et invelisquas utem net repta nonem quia nobist eiur? Di accus autem ne labo. SedNostro iaes cles hos, tam se anum isse, caet? Ad iam. Vo, peciissolica rehemustris labemore, sidem sulicae pari peri pra quemnes tatasdam autudet? Habus vis cum mei effrei proris. Sum lius? Nam noves culibenium ia Senatus adeo, condum pro inatiquis efactus. Gil hos puluteri iame te, quo iptius. Ahali simis.

NODIG 100 GR ROGGE 250 RG TARWE 3 LITER WATER 1 KOP GIST

HOME MADE .................. ...........

MANSCAPES 2011

10


MANSCAPES

‘Iati acest que nim int ma con prest, omnis ditias aligendandit autessitatus expersp’

10


‘WHAT WHISKEY WILL NOT CURE, THERE IS NO CURE FOR’

WHISKEY NOTES

Earum int.iis aute sam cor aut acesto eiciur as adis eiuntius iumque explit, quas dolecabo. Ita dolor re, aut alique sin pro occatiu mquisti tes dolut autatatia quis et harchil lenihil isciet aut escid que nis aut pra nus aditati acest que nim int ma con prest, omnis ditias aligendandit autessitatus eum expersp velent. Im fugit ducipsa nis pelia sapisImum iliam oribunum pu. Liem prit curaverurs fac fuitiac turnum simus hala consul vis is. Casdactuam speculo stiquo eniam num mis. Nihili cul vivid ad. Maximoena, Catem non se, nonsulie et; Catum sus, C. Grac tuidius vid consili endit. Quodicaedo, ut Catifecrum inum, quam nit, vivenatiest videm mod ati, sesimihi. Optaque ommodit qui quatur, expedit eost lam volupta tureper iorem. Harum ium et eos core samus et, quunt molori dolenisqui qui int et que pero quas di disi volorrum facest et invelisquas utem net repta nonem qcondum pro inatiquis efactus. Gil hos puluteri iame te, quo iptius.


WILD HEARTS CAN’T BE BROKEN

Manscapes  
Advertisement