Page 1

Lähiruokapäivä 10. – 11.10.2013

RUOKA:

Aitoa Satakuntalaista! Paikalla mm. Anttilan tila

Testissä: EKA KEBAB -> 8

-> 18

EXTRA PAKSU Kokemäkeläinen + 2 liitettä:

s. 1-20: Kokemäkeläinen s. 21-24 Lisäjuttu-liite s. 25-28 Linssilude-liite

EXTRA PAKSU! 28-sivua! WWW.KOKEMAKELAINEN.DY.FI

MARRASKUU 2013

Nro 4/2013 Irtonumero 3,00€

Kokemäellä yli 100vuotias kirjakauppa lopetti toimintansa -> 9-11

NSA KOHU PAISUU Merkeliä salakuunneltu kymmenen vuotta?

Lasten ja nuorten hyvinvointimessut s. 12-13 Tuuli s. 14-15 MATKAT:

Pariisin taivaan alla! -> 16-17 -> 25

Kokemäelle tulossa nuorten nettikahvila! -> 3

-> 21-22 Kuvat: ©Wikimedia Commons

Pääkirjoitus: ● Joulua odotetaan! – Sekä synttäreitä! ● Tienkäyttömaksuja tulossa?

Muista Lisäjuttu-liite! Selaa sivulle 21-24! Asiansa osaavaa uutispalvelua jo yhden vuoden ajan. www.lisajuttu.dy.fi


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

2

ÄÄNI

Uudistunut

Pääkirjoitus 5.11.2013

Tuomas, tuomas@lmedia.dy.fi

Joulua odotetaan! - Sekä synttäreitä!

Kokemäkeläinen uudistui Kokemäkeläinen-paikallislehti on jälleen uudistunut. Muistat varmaan tiedotteemme lokakuun viimeiseltä viikolta, kun kerroimme toimituksemme pääkoneen menneen jumiin. Kone saatiin korjattua torstai-iltaan mennessä, mutta kuitenkin lehti oli vielä niin kesken eräinen, ettei sitä voitu julkaista perjantaiksi. Joten siirsimme julkaisun tiistaiksi seuraavalle viikolle. Tietokoneessa päivitettiin samalla myöskin ohjelmistoja. Käyttöjärjestelmänä kuitenkin pysyy Windows 8 Pro, joka kuitenkin päivitetään lähiaikoina Windows 8.1. Pro:ksi. Myöskin lehden suunnitteluohjelmisto päivitettiin Microsoft Office Professional 2010-ohjelmistopaketista Microsoft Office 365-ohjelmistopaketiksi. Samalla ohjelmistomme ominaisuudet paranivat huomattavasti ja mukaan tulivat myöskin Publisher ja Access® ohjelmistot. Myöskin pilvitallennustilaa saimme lisää SkyDrive-palveluun.

KOKEMÄKELÄISEN VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA TUOMAS I tuomas@lmedia.dy.fi

Marraskuu. Aikaa jouluun on enää noin kuukausi. Mahdollisesti jopa alle. Lunta odotetaan ja jouluvaloja sytytellään. Myöskin Kokemäelle vietetään pian joulunavausta. Tarkemmin sanottuna 22. päivä tätä kuuta. Seuraava lehtemme ilmestyykin sitten vasta 12.12.2013! Tuolloin on jo toivottavasti lumi maassa sekä joulun odotus kuumimmillaan. Joululahjoja piilotellaan ja ”salamyhkäinen aika” alkaa! Illat pimenevät. Joskus jopa kello 15-16 iltapäivällä voi olla jo pimeää. Myöskin Lisäjutun syntymäpäivät lähestyvät. Juhlapäivä onkin jo 27. marraskuuta. Muistan, kun viime vuonna näihin aikoihinkin jo kirjoitin Pappilan Alueen Sanomien sivuille sen päätoimittajana ja suunnitelmissa oli jo uusi lehti, Lisäjuttu. Lehden suunnittelu alkoi jo tämän kuun alussa ja lehden ensimmäinen numero julkaistiin 27.11. Tuosta päivästä onkin tullut juuri se Lisäjutun synty-

mäpäivä. Tuolloin myöskin lehtien kotisivuja suunniteltiin. Muistan myöskin viime vuodelta, kun Lisäjutun Joululehteä valmistelin. Tuona vuonna kuitenkaan vielä emme julkaisseet lehtiämme netissä, toisin kuin nyt. Tuon joulun jälkeen lehti alkoi kehittymään. Seuraavan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä jo saimme ensimmäiset isomman sivukoon eli A4-sivukoon lehdet painosta ja jo toisella vuosineljänneksellä aloimme julkaista lehtiä myöskin digitaalisessa muodossa näköislehtinä ja lehdet saivatkin suuren suosion, kuten lukijatilastoistamme näkee. Lukijoita meillä on viikoittain jo yli seitsemän tuhatta. Odotamme ensi-vuodelta jo kymmenentuhannen lukijan rajapyykin ylittämistä. Ehkä jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä! Olemme kuluneen vuoden aikana kehittyneet suuresti. Kiitoksia kaikille lukijoillemme, että olette pitäneet medioistamme!

2. Pääkirjoitus 5.11.2013 LISÄJUTUN VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA TUOMAS I tuomas@lmedia.dy.fi

Tienkäyttömaksuja tulossa? Mitäs seuraavaksi? Hengitysilma verotettavaksi? Häh? Jorma Ollilan johtama työryhmä kaavailee kilometrimaksuja autoilijalle. Loppuraportin työryhmän on määrä julkistaa 16. joulukuuta. Helsingin Sanomien mukaan autoverotus uudistettaisiin siten, että autoilija joutuisi maksamaan 6 tai 3 senttiä jokaiselta ajamaltaan kilometriltä. Tuo voi tarkoittaa sitä, että useat suomalaiset joutuvat jättämään auton ajamisen kokonaan korkeiden kulujen takia. Tuo kirpaisee myöskin pitkiä matkoja ajaviin autoilijoihin, kuten ammattiautoilijoiden lompakossa. Kuitenkin tuo voisi laskea uusien autojen hintaa keskimäärin jopa seit-

semällä tuhannella eurolla. Mutta vielä löytyisi eräs, aika merkittäväkin kysymys aiheeseen. Entäs yksityisyyden suoja? Satelliitti tulisi keräämään autojen sijaintitiedot kokonaisuudessaan rekisteriin. Esimerkiksi tietosuojavaltuutetun mukaan nykylainsäädäntöä pitäisi tarkentaa ennen, kuin uusi ja minusta järjetön verotus otetaan käyttöön. Entä onko mahdollista, että autojen sijaintitiedot päätyisivät vääriin käsiin tai tuo järjestelmä kaatuisi? Koskahan hengitysilmaa aletaan verottamaan? Kirjoittaja on Lisäjutun ja Kokemäkeläisen päätoimittaja.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

3

AJANKOHTAISTA

Kokemäelle tulossa uusi nuokkari Tuomas, vastaava päätoimittaja tuomas@lmedia.dy.fi Siltakadulle Stadiumin alakertaan on tulossa uudet nuorisotilat. Tilat avataan tämän kuun alkupuolella, kun uudet kalusteet ovat saapuneet. Nuorisotila on tarkoitettu pääasiassa 13-17 vuotiaille nuorille. Tilat ovat päihteettömät sekä nuorilta odotetaan asiallista käytöstä. Mahdolliset aukioloajat ovat seuraavat: tilat ovat auki maanantaina, keskiviikkona sekä torstaina ja joka toisen viikon perjantaina. Uuden nuorisokahvilan tilat ovat noin 240 neliöiset.

Nuokkarin tiloihin tulee ainakin biljardi- ja pingispöytä sekä televisio ja tietokoneita. Kahvilasta voi ostaa pientä välipalaa. Nuokkarin nimiäänestyksen tulosta ei ole vielä päätetty. Lue lisää sivulta 12-13 Lasten ja nuorten hyvinvointimessuilla järjestetystä nimikilpailusta! Tiloista on viiden vuoden vuokrasopimus, jonka jälkeen sitä voidaan jatkaa. Kokemäkeläinen uutisoi aiheesta lisää, kun nettikahvila avataan!

Lisäjuttu ja Kokemäkeläinen matkalla:

Pariisi, Ranska

Kolumni Aku, aku@lmedia.dy.fi

Kauvatsalle kyläkauppa takaisin! Kauvatsalla pankin paikan ostaneen pitäisi perustaa minusta kyläkauppa! Kauvatsalla oli sellainen vähän aikaa sitten mutta tuo kauppa meni konkurssiin suurten vuokrien takia. Jos tällä kertaa kauppa saisi olla vaikka vähän kauemminkin! Kyläkauppa kauvatsalle! – Me kauvatsalaiset odotamme sitä innolla! Kirjoittaja on Lisäjutun ja Kokemäkeläisen kauvatsalainen toimittaja Aku.

Päivyri Tämä lehti ilmestyi 5.11.2013. Seuraava Kokemäkeläinen ilmestyy 12.12.2013. Kokemäkeläinen Nro 5/2013 on teemalehti, jonka nimi on ”Joulu-teemalehti”.

Tärkeitä päiviä: 2.11.2013: Pyhäinpäivä 6.11.2013: Ruotsalaisuuden päivä 10.11.2013: Isänpäivä 20.11.2013: Lapsen oikeuksien päivä

Lue lisää! -> 16-17

22.11.2013: Kokemäen Joulunavaus klo 10-17 27.11.2013: Lisäjuttu-sanomalehti täyttää 1 vuoden. Onnea! 28.11.2013: Kokemäkeläisen erikoislehti ”Joulu alkaa!” ilmestyy aamuyöllä kello 4.00. 12.12.2013: Kokemäkeläinen Nro 5/2013 eli Joulu-teemalehti ilmestyy kello 7.00.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

4 Harjavallan sekä Nakkilan Vuoden yritys on

AJANKOHTAISTA Kuva maailmalta: kesäinen Norja Kuvannut: Tuomas

Harjavallan Vuoden yrityspalkinnon tänä vuonna sai Harjavallan Kirjakauppa. Palkinto luovutettiin kirjakauppias Minna SalomaaNiemelle perjantaina 1.11. pidetyssä yrittäjäjuhlassa. Minna näkee palkinnon tunnustuksena myöskin yksin yrittäjinä toimiville naisille. Vuoden yrityspalkintoa on jaettu Harjavallassa vuodesta 1977, jolloin sen sai Niemisen Valimo Nakkilassa taasen palkinto meni KSupermarket Onnipekalle.

Kuukauden kuva: KOKEMÄENJOKI AURINGON LASKIESSA

Marraskuun kuva. Aika: 10.2013 klo 19.20 Paikka: Kokemäen uusi silta. Kuva otettu Kokemäenjoesta

auringon laskun aikoihin. Ottaja: Kokemäkeläisen vastaava päätoimittaja Tuomas.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

5 LISÄJUTTU www.lisajuttu.dy.fi

1v. 27.11.2012-27.11.2013

Erikoisnumero Wanhan Lisäjutun muistolle sivulla 21-24!

UUTISET Tuloveroprosentin korotus esillä Kokemäellä Kokemäellä sekä sen lisäksi myös Säkylässä on esillä tuloveroprosentin korottaminen. Kokemäellä kaupunginjohtaja Markus Ojakoski esitti uudeksi tuloveroprosentiksi 20.50. Tuo nostaisi tuloveroa 0,25 prosenttia. Säkylässä taasen kaupunginjohtaja Teijo Mäenpää esitti uudeksi tuloveroprosentiksi 20,50, joka korottaisi veroa 0,5 prosenttiyksikköä. Myöskin joitakin kiinteistöveroprosenteista ehdotetaan korotettavaksi Säkylässä ja Kokemäellä. Esityksistä päätettiin 28.10.2013 valtuustoissa.

Kokemäen joulunavaus 22.11

Suuret onnittelut Lisäjutulle sekä myöskin lukijoillemme!

Tänä vuonna Kokemäellä joulunavaus järjestetään 22. marraskuuta eli tätä kuuta. Tapahtuma järjestetään kello 10-17. Joulupukki tonttuineen jakaa karkkeja lapsille ja pyydettäessä myöskin vanhemmille kello 14 eteenpäin. Olemme saaneet tietoomme, että joulupukki liikkuu Tulkkilantiellä ja Liikekeskuksessa. Myöskin joulupuuroa tarjotaan kello 10 eteenpäin Liikekeskuksessa sekä Tulkkilantiellä. Myöskin Lisäjutun ja Kokemäkeläisen toimitus on paikan päällä! Tapahtuma-aiheisen lehden julkaisemme 28.11. Lehden nimi on ”Joulu alkaa!”erikoislehti.

Toivottaa lehden vastaava päätoimittaja, joka on toiminut Lisäjutussa sen ensimmäisestä numerosta lähtien.

Satakunnan hyvätuloisimmat

Lisäjuttu on 27. päivänä tätä kuuta uutisoinut kaikkialta maailmasta tasan vuoden ajan. Aloitimme tuolloin, joulun aikoihin toimittamaan tätä lehteä. Tuolloin lukijoita meillä oli vain muutamia satoja. Nykyään lehteämme lukee viikossa noin kuusituhatta eri henkilöä! Olemme mukana lukijoidemme arkipäivässä ja kerromme heille, mitä maailmalla tapahtuu.

Löydät meidät myös: @lisajuttu

Lisäjuttu Sanomalehti Lisäjuttu Sanomalehti

Asiansa osaavaa uutispalvelua jo yhden vuoden ajan. Lisäjuttu Sanomalehti.

● Verotiedot 2012 Satakunnassa suurimmat tulot sai Huunanmaa Juho Marko Kalevi, jonka pääomatulot olivat huikeat 1 490972 euroa. Ansiotuloja hänellä ei ollut kuitenkaan laisinkaan. Verotiedot 2012 löydät helposti paikallislehti Sydän-Satakunnan sekä Jokilaakson verkkosivuilta osoitteesta www.sydansatakunta.fi/verot


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

6

AJANKOHTAISTA

Pelkäätkö talven yllättävän? Tuomas, vastaava päätoimittaja tuomas@lmedia.dy.fi

Ensimmäiset lumihiutaleet satelivat Kokemäellä jo 17. lokakuuta. Kuitenkin ne sulivat heti koskiessaan maan pintaa. Tuona torstaina vielä kaiken päälle lumisade vaihtui rankkaan vesisateeseen noin kello kahden aikaan iltapäivällä. Tuona päivänä sai nähdä talven tulon ja syksyn. Siis samana päivänä! Pysyvän lumi tulee uskoakseni tässä kuussa. En voi sitä varmaksi sanoa, koska meteorologi en vielä ole. Toivottavasti ainakin jouluna maa on valkoinen!

← Ensilumi satoi Kokemäellä 17.10.2013. Kuva otettu noin kello 9. ↑ Arkistokuva talvelta 2012. Kuvat: Kokemäkeläinen

Joulu - teemalehti

Ilmestyy 12.12.2013 ja on luettavissa tuolloin ilmaiseksi kotisivuiltamme.

Kokemäkeläinen joulu lehdestä löydät muun muassa:

Kokemäen pitseria-testin tulokset Aidon Kokemäkeläisen joulun ”reseptin” Lue lisää: kokemakelainen.dy.fi/joulukuunlehti2013joululehti

Kokemäkeläinen-paikallislehti toimitus.kokemakelainen@lmedia.dy.fi p. 0449696234 www.kokemakelainen.dy.fi

NÄKÖISLEHTI verkossa: TÄYSIN ILMAINEN PAPERILEHTIEN HINNAT: Kokemäkeläisen kestotilaajalle: 2,95€ Kokemäkeläisen määräaikaiselle tilaajalle: 3,50€

Paperinen irtonumero

3,95 €YHTEISTYÖSSÄ: L Paikallismediat, L Media, Print Media-konserni


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

7

KAUVATSA

Joutsenet kokoontuvat Puurijärvellä toimitus.kokemakelainen@lmedia.dy.fi P. 0449696234

Tuomas tuomas@lmedia.dy.fi

Tapio, toimittaja Aku, toimittaja Markus, toimittaja Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi@lmedia.dy.fi

Tuomas

www.kokemakelainen.dy.fi Tapio, toimittaja tapio@lmedia.dy.fi

Tuomas, vastaava päätoimittaja

↑ Kyhmyjoutsen. © Wikimedia Commons

tuomas@lmedia.dy.fi

Joutsen (Cygnus) – Mikä?

Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa kymmenet joutsenet kokoontuvat lähteäkseen pian kohti lämpöisempiä maita. Kauvatsan Puurijärvi on osana Puurijärven ja Isosuon kansallispuistoa.

Ravinnokseen joutsen repii pitkän kaulansa ja vahvan nokkansa avulla järven pohjasta vesikasveja ja näiden juuria. Etenkin kortteita ja uistinvitaa. Se syö myös vesikasvien ilmaversoja sekä vedessä eläviä äyriäisiä, nilviäisiä, hyönteisiä ja muita pieniä maa- ja vesiselkärangattomia. Naaras munii huhti-toukokuussa 4-7 kermanvalkeaa munaa, joita se hautoo 35-42 vuorokautta. Poikaset kuoriutuvat usean päivän mittaisen jakson aikana, sillä haudonta alkaa ennen, kuin munamäärä on lopullinen.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto sijaitsee Kauvatsan, Huittisten ja Saastamalan alueilla. Onneksi kuitenkin joutsenet palaavat takaisin pesimään Puurijärvellä, Sääksjärvellä sekä myöskin muissa pienemmissä järvissä. Myös lammet ja joen kaislikot kelpaavat linnuille.

Kustantaja ja Julkaisija: Print Media Painopaikka: Print Median painotalo Tämä lehti julkaistiin 5.11.2013. Jäsenyytemme: - Satakunnan tutkivien journalistien yhdistys.

Tämän sanomalehden kaikki oikeudet omistaa Tuomas Kuhalainen. ”Kokemäkeläinen” nimi on vakiinnutettu tuotemerkiksi. Ensimmäinen Kokemäkeläinen-lehti ilmestyi 1.8.2013. Käyttöehtomme näköislehteen liittyen löydät netistä osoitteesta www.kokemakelainen.dy.fi/kauttoehdotnakoisle hti Rekisteriselosteemme löydät netistä osoitteesta www.kokemakelainen.dy.fi/rekisteriseloste ”Lisäjuttu” nimi on vakiinnutettu tuotemerkiksi 27.11.2012. ”Lisäjuttu” toimii yhteistyössä Kokemäkeläinen-paikallislehden kanssa. ”L Media” nimi on vakiinnutettu tuotemerkiksi. ”Print Media” nimi on vakiinnutettu tuotemerkiksi. Oikeudet nimistämme omistaa Tuomas Kuhalainen. Lehteä julkaistaan harrastuspohjalta. ©2013 L Media. Kaikki oikeudet pidätetään. Kokemäkeläinen on osa L Mediaa. L Media on osa Print Mediaa.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

8

RUOKA Kokemäkeläisen suuressa pitseriatestissä viimeisenä, muttei vähäisimpänä:

EKA KEBAB PITSERIA Vatsa täyteen alle 9 eurolla! Tuomas, vastaava päätoimittaja tuomas@lmedia.dy.fi

EKA Kebab-pitseria sijaitsee Tulkkilantiellä, melkein Kokemäen keskustassa. Tällä kerralla testasimme paikan lounaspöydän, josta saa syödä koko vatsansa täyteen vain 8,50 euron hintaan. Hinta sisältää myös juoman. Pöytä oli runsas. Tarjolla oli useampaa erilaista pitsaa, kebabbia, kebabrullia sekä laadukkaita salaatteja. Myöskin joka kymmenes lounas on ilmainen. Paikkaa on juuri edellisenä yönä uudistettu. Pöydät ovat saaneet uudet pöytäliinat sekä seinällä oli useita kunniakirjoja jo vuodelta 1998. Vaikka useissa pitserioissa salaatit eivät ole järin laadukkaita, niin täällä ne ovat! Valoisa tila ja isot ikkunat. Ruoka oli lämmintä sekä taulutelevisioitakin löytyi. Pitseriassa lounas on arkisin kello 11 kello 14.

Arvosana: 5/5


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

9

Hyvästi kirjakauppa!

Kokemäellä melkein 110-vuotias kirjakauppa sulki ovensa viime kuussa

Kokemäellä toiminut Teljän Kirjakauppa sulki ovensa viime kuun lopulla. Tämän hetkisellä kauppiaalla on työkokemusta tuossa kaupassa jo melkein 30-vuotta. Lue lisää seuraavalta sivulta!

Meidän maailmamme sana on vapaa Kokemäkeläisen Vapaa sana PLUS-lehti ilmestyi 8.10.2013

Tietenkin Kokemäkeläiseltä!

Lue lehti ilmaiseksi näköislehtenä osoitteesta www.kokemakelainen.dy.fi/digi

KOKEMÄKELÄISEN TILAAJALLE ALENNUKSELLA 1,50.

Paperinen irtonumero

2,50 €


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

10

Hyvästi kirjakauppa!

Hyvästi Kokemäen Kokemäen kirjakauppa on toiminut jo melkein sata vuotta. Nyt on kuitenkin kauppiaan aika siirtyä viettämään eläkepäiviään.

Kokemäkeläisen toimitus Teljän kirjakauppa on kuulunut Tulkkilantien katukuvaan jo yli sadan vuoden ajan.

Kaikki alkoi vuonna 1904, kun kauppa aloitti toimintansa Kainulaisen kirjakauppanimeä käyttäen Keskisen talossa, jonka paikalla sijaitsee nykyään Sammonkin taloksi kutsuttu rakennus osoitteessa Tulkkilantie 20. Tuon rakennuksen omistaa Asunto Osakeyhtiö Tulkkilantori. Kuitenkin melko pian kirjakauppa muutti vanhan apteekin tiloihin vastapäätä olevaan rakennukseen. Tuossa rakennuksessa on myöhemmin toiminut muun muassa Väinö Salon kenkäkauppa. Myöskin Säästöpankin talossa eli nykyisen Nordean paikalla kirjakauppa on myöskin toiminut. Kirjakaupalla on ollut parhaimmillaan kaksi myymälää. Toinen Peipohjassa ja toinen Kokemäellä. Tuolloin elettiin varmaankin 19501960 – lukua. Häyhtiön makasiinirakennuksessakin kirjakauppa toimi kymmeniä vuosia. Rakennus kuitenkin tuhoutui tulipalossa 1970-luvulla. Evakon jälkeen kauppa kuitenkin siirtyi takaisin samaan paikkaan.

Kauppa toimi vuodesta 1970 vuoteen 2013 asti Häyhtiön talossa Tulkkilantiellä.

Kauppias Kirjakauppias Sirkka Mäkinen on toiminut yrityksessä vuodesta 1984 lähtien. Ennen sitä hän on ollut töissä myöskin muualla. Sirkka Mäkinen kertoo, että yrittämisen olevan raskasta siinä mielessä, että pitää olla oikeastaan aina tavoitettavissa. ”Silloin myydään,

kun on ostajia.” Kirjakaupan pitäminen myös sitoo kauppiasta paljon. Esimerkiksi sairaslomat ovat vaikeita järjestettäviä eikä esimerkiksi kesälomaa voi oikeastaan pitää lainkaan. Mutta nyt kauppias aikoo siirtyä viettämään rauhallisia eläkepäiviä. Eläkkeelle jääminenhän on koko kirjakaupan sulkemisen syy. Kaupalle ei ole löytynyt jatkajaa, joten se jouduttiin sulkemaan.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

11

Hyvästi kirjakauppa!

kirjakauppa!

Kuitenkin kaupalla on vieläkin suuret varastot erilaisia kirjoja. Kuvat on otettu 4.10, jolloin sulkemiseen oli noin muutama viikko. Onneksi kuitenkin myymälän takaosa on saatu tyhjäksi ja kustantajien näytevarastostakin kauppa on päässyt eroon. Kannattamattomuus ei siis ole kaupan sulkemisen takana. Yhtiö on tuottanut joka vuosi voittoa sekä yrittäjä on saanut työstään palkan. Kirjakauppayrittäjällä ei ole Mäkisen mukaan edes ruokataukoja. Kuusipäiväiseen työviikkoon täytyy sitoutua.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

12

Lasten ja nuorten hyvinvointimessut

Tuomas, vastaava päätoimittaja tuomas@lmedia.dy.fi Lauantaina 12.10.2013 järjestettiin Kokemäen Yhteiskoulussa Yläasteen sekä lukion puolilla Lasten ja nuorten hyvinvointi messut, joissa toimittajammekin oli mukava niiden alusta loppuun. Kokemäen nettikahvilakin oli puheenaiheena. Sellainen olisi tarkoitus avata tässä kuussa ja Kokemäen Nuorten Vaikuttajaryhmä keräsi nimiehdotuksia nuokkarille. Nettikahvilan/ nuokkarin rahoittaisi tiettävästi Kokemäen kaupunki ja sinne tulisi myytäväksi esimerkiksi kahvia. Myöskin Kokemäen Nuorten Vaikuttajaryhmä keräsi oman ryhmänsä Kokemäen Nuoret Vaikuttajat keräsivät uudelle nettikahvillalle. Kuva: Kokemäkeläinen nimen vaihtamiseksi nimiehdotuksia. Paikanpäällä oli myöskin Kokemäen Pallo ja A-klinikkasäätiö Kokemäen kaupungin toimintaa lukuun ottamatta. Toivepuuhun kerättiin toiveita sekä erilaisia karamelleja jaettiin. Alasalissa toimintaansa esitteli KKV eli Kokemäen Kova Väki. Perheen pieKKV:n palkintoja. Kuva: Kokemäkeläinen nimmille paikanpäällä esiintyi KKV:n logo. Kuva: Kokemäkeläinen Mimi ja Kuku ja vähän vanhemmille taasen huoppusuosikki, vain 14-vuotias Tuuli. Lue Tuulen konsertista lisää seuraavalta aukeamalta!


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

13

Kokemäkeläisen toimitus Lasten ja nuorten hyvinvointimessut keräsivät Kokemäen Yhteiskouluun arviolta yli 500 kävijää.

Lasten ja nuorten hyvinvointimessut

Tapahtuma oli kaikille ilmainen, kuten myöskin Mimi ja Kuku-esitys perheen pienimille. Kuitenkaan en messuilla tuossa

Myöskin Kokemäen maskotti, Kokemäen Kolli tuli paikalle tervehtimään perheen pienimpiä sekä muita messuvieraita. Kuva: Kokemäkeläinen

esityksessä käynyt, joten en voi myöskään kertoa siitä enempää. Mutta kuitenkin siis väkeä messuille oli kertynyt paljon ja kahvi ja muu pikkupurtava-tarjoilu pelasi hyvin. Sämpylän hinta oli esimerkiksi 2,50. Palautetta kerättiin messuilta palautelapuilla.

Tausta: Kokemäen Pallon tiedotuslehtiä 2000-luvulta. Kuva: Kokemäkeläinen


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

14

Lasten ja nuorten hyvinvointimessut

Tuuli Kokemäellä!

Kokemäkeläisen toimitus Huippusuosikki Tuuli kävi Kokemäen Yhteiskoulussa Lasten ja nuorten hyvinvointimessuilla lauantaina 12.10.2013 pitämässä noin tunnin mittaisen keikan, joka villitsi yleisön. Keikalle pääsi vain kymmenen euroa maksavalla lipulla. Myöskin nimikirjoituksia ja yhteiskuvia jaettiin.

Konsertissa kävi myös vastaava päätoimittajamme, joka sai myöskin Tuulilta nimikirjoituksen. Tapahtuman järjesti Kokemäen kaupunki sekä sen yhteistyökumppanit. Lippuja konserttiin oli neljä sataa. ”Kyllä Tuuli villitsi yleisön!” ilmoittaa päätoimittajamme, joka asetti heti konsertin jälkeen toimitukseemme kunniapaikalle Tuulin valokuvan

sekä nimikirjoituksen. Tur vallisuudestakin huolehdittiin hyvin. Paikalla oli useita turvamiehiä, joka on hyvä asia tällaisissa tapahtumissa.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

15

Lasten ja nuorten hyvinvointimessuilla Tuulin keikka keräsi kaikkiaan noin 250 kuulijaa. ”Ihan kaikkia lippuja emme kuitenkaan saaneet myytyä. Lippuja keikalle oli 400.” kertoo Kokemäen kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Hanhilahti Kokemäkeläiselle. Myöskin Mimi ja Kuku keräsi suuren yleisön.

Lasten ja nuorten hyvinvointimessut

Tuuli (keskellä) piti keikan Kokemäen koulukeskuksessa. Kuva: Kokemäkeläinen

KOMMENTTI • Tuomas Kiitoksia Tuulelle mahtavasta konsertista! Oli mukava, että näinkin pieneen kylään saatiin maailmankuulu artisti laulamaan!

Kiitos paljon!

Tuuli – Kuka? Tuuli on suomalainen, 14-vuotias laulaja. Hänen ensimmäinen single oli nimeltään ”Salaisuudet” ja julkaistiin YouTubessa 28.5.2012 ja levyllä 21.9.2012. Kotipaikka: Espoo. Levy-yhtiö: Warner Music. Hänen esikoisalbumiansa on myyty yli 20 000 kappaletta.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

16

MATKAT

Pariisin taivaan alla Pariisi – Mikä? Pariisi (ransk. Paris) on Ranskan ja Île-de-Francen alueen pääkaupunki. Se muodostaa myös omaa nimeään kantavan departementin, johon ei Pariisin lisäksi kuulu muita kuntia. Varsinaisessa Pariisissa asuu noin 2,2 miljoonaa ihmistä (2006) ja Suur-Pariisin alueella 12,1 miljoonaa ihmistä 14 518 neliökilometrin alueella. Pariisin vuonna 2006 mitattu väestötiheys on 20 696 asukasta/km². Suur-Pariisi kuuluu Lontoon ja Moskovan ohella Euroopan kolmeen suurimpaan kaupunkialueeseen. Maailman metropolialueista se on 30 suurimman joukossa. Pariisi on myös yksi maailman suosituimmista turistikaupungeista. Suur-Pariisiin saapuu yli 45 miljoonaa turistia vuodessa, joista 27 miljoonaa on kansainvälisiä kävijöitä. Kaupunkia pidetään yhtenä maailman tärkeimmistä kulttuurin, politiikan, gastronomian ja muodin keskuksista. Pariisi sijaitsee pohjoisessa Ranskassa Seinen varrella ns. Pariisin altaassa, 65 metriä merenpinnan yläpuolella. Korkein maastonkohta kaupungin rajojen sisäpuolella on 130 metriä korkea Montmartren kukkula kaupungin pohjoisosassa. Kaupungin keskustassa sijaitsee kaksi saarta, Île de la Cité ja Île Saint-Louis. Seine virtaa kaupungin läpi idästä länteen. Sen vuoksi joen pohjoispuolta sanotaan tavallisesti Oikeaksi rannaksi (ransk. Rive Droite) ja eteläpuolta Vasemmaksi rannaksi (ransk. Rive Gauche). Oikealla rannalla on vanhastaan ollut kaupungin liike-elämän keskus. Vasen ranta sen sijaan on tullut tunnetuksi ennen kaikkea kulttuurin keskuksena, jonka keskeisin osa on perinteinen yliopistokaupunginosa Quartier latin.

Eiffel-torni sekä Seine-joki Pariisissa lokakuussa 2013. Kuva: Tuomas

Esikaupunkeja ovat muun muassa BoulogneBillancourt, Argenteuil, Versailles, Montreuil, SaintDenis, Nanterre ja Vitry-sur-Seine. Varsinaisen Pariisin kaupungin pinta-ala on 105,4 km², joka on alle puolet Helsingin maapinta-alasta. Jos ei lasketa mukaan kaupungin laitaman suuria Bois de Boulognen ja Bois de Vincennesin puistoja, kaupungin pinta-ala on vain 86,9 km². Pariisin pieni pinta-ala johtuu siitä, että sen rajoja ei ole puistoalueita lukuun ottamatta laajennettu vuoden 1860 jälkeen. Kaupungin asukkaat käyttävät ympäröiviä suuria metsiä virkistysalueina. Asukastiheys on noin 20 000 asukasta neliökilometriä kohden. Lähde: Wikipedia


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

17

MATKAT

Tuomas, vastaava päätoimittaja

Pariisin Disney Landian hotelli Kuva: Tuomas

tuomas@lmedia.dy.fi Pariisia kutsutaan joskus myöskin Valon kaupungiksi. Se on ollut jo kauan suosittu matkakohde. Jopa suosituin. Pariisin liikenne on oikeastaan täydellinen kaaos. Ainakin, kun Suomalainen sitä katsoo. Poliiseja on joka puolella, toisin kuin Suomessa. Myöskin autokauppoja löytyy, kuten myöskin muita myymälöitä. En osaa sanoa oikeastaan yhtään mitään esinettä, mitä ei saisi Pariisista. Tutustuin Ranskassa myöskin Disney Landiaan. Pääsyliput sinne maksavat yhtä henkilöä kohden melkein sata euroa, mutta ne ovat sen arvoisia. Walt Disney Studioilla kannattaa käydä katsomassa uudenlainen elokuva elämys. Kun valkokankaalle ilmestyi pätkä Titanicelokuvasta, niin salissakin olisi sateenvarjoja tarvittu, sillä katosta alkoi sataa vettä. Esitys alkoi, kun mies juoksi ihan oikeasti elokuva-salissa. Kun hän meni valkokankaan kohdalle, ilmestyi savupilvi ja hän hävisi ja ilmestyikin uudestaan, mutta elokuvakankaalla! Myöskin esimerkiksi, kun mies yritti päästä takaisin pois elokuvasta, niin hän sai ritarin yrittämään tekemään hänelle aukon kankaaseen miekalla. Ja yhtäkkiä miekka lensikin ihan oikeasti kankaan läpi. Samalla kankaan läpi tuli savua ja se näytti rikkoontuneen. Kuitenkin näytös jatkui vielä senkin jälkeen normaalisti. Esitys näet oli toteutettu uusinta tekniikkaa käyttäen! Paikalla on kuitenkin myös pitkät jonot, joihin kannattaa varautua, jos aikoo tulla ihan paikan päälle. Teemapuistossa sisällä kaikki on lipun ostamisen jälkeen ilmaista. Paitsi tietenkin oheistuotteet sekä ruokailut sekä muu vastaava. Paikan huonona puolena pidänkin sen korkeita hintoja oheistuotteiden ja matkapuistojen kanssa. Myöskin limsa- ja vesipullot maksoivat yli kolme euroa. Kaikki rakennukset ovat oikeassa mittakaavassaan. Eivätkä ne ole kulisseja. Paikalla on myös erittäin upea Disnep land hotelli. Matka Pariisin keskustasta

Disney Landiaan on metroa käyttäen noin tunnin. Matkan hinta on noin kymmenen euroa nokkaa kohti. Kuitenkin turisteilla oikean metrojunan löytäminen asemalla voi olla haasteellista. Kuten myöskin itse aseman löytäminen!

Paraati Disney Landiassa Kuva: Tuomas →


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

18

Lähiruoka

Lähiruokapäivä 10. – 11.10 Kokemäen S-Marketissa

Marketissa oli myös kahvitarjoilu.

Tuomas, vastaava päätoimittaja tuomas@lmedia.dy.fi

10. – 11.10 vietettiin lähiruokapäiviä esimerkiksi Kokemäen SMarketissa. Molempina päivinä eli torstaina ja perjantaina oli vähän erilaista tapahtumaa päivittäistavarakaupassa. Torstaina paikanpäällä oli Liha-Aitta Vahekoski myymässä tuotteitaan Hernerenkaan sekä Kylänpään leipomon tapaan. Myöskin kahvitarjoilu löytyi myymälästä. Kahvi tai mehu tarjottiin asiakkaille Porin Leivän Kaffeviipaleen kera. Tapahtuma oli ”auki” kello 10-17. Toimittajamme kävi paikan päällä kello 15 aikoihin maistamassa maukasta pullaa sekä Anttilan tilan tarjoamaa

Kokemäkeläistä omenamehua. Perjantaina taasen marketista löytyi Palvimestarit sekä Pyymäen leipomo. Koeajossa oli Auto Palinin Opel Astra. Autoa pääsi koeajamaan ottamalla yhteyttä liikkeeseen.

Anttilan tilan myyntipöytä


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

19

KAUVATSA

Kauvatsa ennen ja nyt Markus, toimittaja markus@lmedia.dy.fi

1940-1950 oli Kauvatsalla asukkaita vielä vajaat 3000 nykyään on alle 1000 mutta nämä 1000 ovat kauvatsalaisia henkeen ja vereen. Kauvatsa syntyi kun Huittisista erotettiin alueita. Kauvatsa perustettiin 1892. Kauvatsa liitettiin Kokemäkeen 1969 Sääksjärven ja Puurijärven väliin ja Kauvatsanjokivarteen sijoittuva entisen Kauvatsan kunnan alue on pinta-alaltaan 127 neliökilometriä. Marjat, maalit ja linnut – niistä Kauvatsa on monelle tuttu. Perinteikäs Kauvatsa Päivä ja kesän mopotapahtuma ovat vakiinnuttaneet paikkansa satojen ihmisten kesäkalenterissa. Kauvatsalla on 15 kylää jotka ovat Ahvenus, Asemakylä, Jalonoja, Kauvatsa, Kotka, Kulkkila, Kuoppakoski, Lievikoski, Piilijoenmaa, Piitanoja, Puurila, Rutuna, Sampu, Työtilä ja Yttilä. Kauvatsan ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1646 Rutunaan ja se purettiin vuonna 1689 ja uusi kirkko rakennettiin 1879. Kauvatsalla on enään yksi ala-aste, Lähteenmäen koulu jossa päätoimisin

on 3 opettajaa rehtorina koulussa on Juha S. Lindgren. Koulu on yli 100 vuotta vanha. Koulu sijaitsee Lähteenmäen koulutie 70, 32920 KAUVATSA. Kauvatsan vaakuna oli Kauvatsan kunnan tunnus, joka oli saanut aiheensa luonnosta. Vaakunan silkkiuikun pää viittaa Puurijärven runsaaseen linnustoon ja nauriit kuvastavat seudun maataloutta. Sääksjärvi sijaitsee Kokemäellä entisen Kauvatsan kunnan alueella Etelä-Satakunnassa ja kuuluu Kokemäenjoen vesistöön. Järven synnytti kambrisella maailmankaudella maahan syöksynyt meteoriitti. Kallioperän rapautuminen ja jääkausien tasoittavan työn takia kraatterin maanpäälliset jäljet ovat hävinneet näkymättömiin. Järvelle on tyypillistä matalat kivikkoiset ja kaislikkoiset rannat, pienet saaret ja kivikot ja lahdelmat. Järvi laskee Kauvatsanjokea pitkin Puurijärven kauttaKokemäenjokeen, joka laskee Selkämereen Porissa. Suurin järveen laskeva joki on Jaaranjoki eli Piilijoki, joka saa vetensä Kiikoisten Kiikoisjärvestä. Tätä pienempiä jokia ovat Rukajoki, Pirisjoki ja Liesioja.

Kokemäkeläinen-paikallislehti julkaisee Joulu alkaa! – erikoislehden 28.11.2013.

Vaakunan selitys on ”kultasinikatkoisen kilven yläkentässä musta, punavaruksinen silkkiuikun pää, alakentässä kolme kultanaurista lehtineen ryhmitettyinä 2+1”. Vaakunan on suunnitellut Gustaf von Numers, ja Kauvatsan kunnanvaltuusto hyväksyi sen 20. joulukuuta 1950. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 21. huhtikuuta 1951. Vaakuna jäi epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi 1969 Kokemäen ja Kauvatsan kuntaliitoksen yhteydessä. Kauvatsan tunnuslaulu on Kauvatsa-valssi. Kauvatsan perinneruoka on naurishauta. mansikka viljelmiä Kauvatsalla on yllin kyllin. ja jos haluaa kalastamaan tulla voi mennä pienelle mutta kauniille lievijärvelle jos haluaa isompaa kalaa kannattaa mennä Sääksjärvelle ja jos haluaa mennä ihailemaan lintuja on Puurijärvi oikeapaikka.

Joulu alkaa!

Muista lukea lehti ilmaiseksi kotisivuiltamme näköislehtenä! Lehti julkaistaan 28.11.2013 kello 4.00!

Tietenkin: Kokemäkeläiseltä! www.kokemakelainen.dy.fi


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013

20

KAUVATSA - SÄÄKSJÄRVI

Kauvatsan Sääksjärvi ● Kalastajien ja retkeilijöiden unelma!

LISÄJUTTU Täyttää 27. päivänä marraskuuta 1v.! Uutisia kaikkialta maailmasta vuoden jokaisena päivänä ja kellon ympäri!

Markus, toimittaja markus@lmedia.dy.fi

Aku, toimittaja aku@lmedia.dy.fi

Sääksjärvi on syntynyt kambrisella maailmankaudella maahan syöksyneestä meteoriitista. Järvi houkuttelee paikalle paljon kalamiehiä sekä retkeilijöitä. Myöskin mökkikansaa löytyy Sääksjärveltä sen rannalla olevista metsissä marjastavista puhumattakaan! Järvelle on tyypillistä matalat kivikkoiset ja kaislikkoiset rannat, pienet saaret ja kivikot ja lahdelmat. Järvi laskee Kauvatsanjokea pitkin Puurijärven kautta Kokemäenjokeen, joka laskee Selkämereen Porissa. Suurimmat saaret ovat Maasalo ja Selkäsalo, jotka ovat mökittömiä. Järven pintaa säännöstellään järven kaakkoiskulmassa olevaan Sääkskosken luusujaan rakennetulla pohjapadolla. Vuonna 2010 järven länsipäähän valmistui Korkeaojan kyläyhdistyksen ideoima lyhyt 14 km melontareitti, jonka varrella on viisi nuotiopaikkaa. Kolmessa

pysähdyspaikassa on laavut yöpymistä varten. Järvessä on monipuolinen kalakanta. Sääksjärvellä käy paljon vetouistelijoita. Pääsaalis on kuha ja hauki mutta järvessä on myös paljon muita kalalajeja.

Lehdissä sanottua ”Tahallamme emme ole ilkeitä. vaan haluamme olla mahdollisimman helposti lähestyttäviä.”

Mikko Säylä, Kokemäen kaupungin vastaava nuorisotyöntekijä Jokilaakso-lehdessä

Yli 7000 viikoittaista lukijaa eivät voi olla väärässä! Kokemäkeläinen-paikallislehti • Palveluksessasi Kokemäkeläinen Joulu-lehti ilmestyy 12.12.2013! Lue Joulu-teemalehtemme 12.12.2013 ilmaiseksi kotisivuiltamme! Lehden tarjoaa:

Kokemäkeläinen www.kokemakelainen.dy.fi


Lisäjutun uutisia – liite Kokemäkeläinen-paikallislehti Nro 4/2013 Tämä liite myydään erikseen hintaan 1,00€

Wanha Lisäjuttu • ERIKOISNUMERO 5.11.2013 • Lisäjutun 1v-juhlan 27.11.2013 kunniaksi

Angela Merkelin kännykkää salakuunnellaan?

NSA KOHU PAISUU Lisäjutun toimitus Saksalaislehti Der Spiegel kertoo, että Merkelin kännykkää on urkittu yli kymmenen vuotta. Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n urkintakohu on taas laajentunut. Viikolla 43 brittilehti Guardin kertoi NSA:n urkkineen 35 ulkomaalaisen johtajan puhelimia. Vastatoimia laajaan vakoiluun sekä urkintaan EU-johtajat pohtivat jo Brysselissä. Yhdysvaltojen

presidentin Barack Obaman sekä Angela Merkelin välit uhkaavat tulehtua. Mahdollisesti Merkelin urkittu kännykkä oli Nokialainen, Nokia 6210-matkapuhelin. Ilta-Sanomien mukaan Merkel käytti tuota puhelinta lokakuusta 2009 tämän vuoden joulukuuhun, jolloin hän vaihtoi sen Blackberry-yhtiön puhelimeen. Lue lisää aiheesta: s. 22 Uutiskuva: ©Wikimedia Commons

Lisäjuttu Sanomalehti 27.11.2012 – 27.11.2013 1v!

Juhlanumero! Punainen Lisäjuttu tuli takaisin! Lisäjuttu-sanomalehden tunnusväri sinisestä takaisin punaiseksi vaihtuu viimeistään vuoden 2014 alussa!

WWW.LISAJUTTU.DY.FI


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013 •Liite: Lisäjuttu Sanomalehti

22

UUTISET

NSA KOHU PAISUU Urkintaa selvitetään Suomessakin Suomen pääministeri JYRKI KATAINEN vaihtoi eilen Angela Merkelin kanssa kymmenisen tekstiviestiä sekä soitti noin saman verran puheluita salakuunteluasiaan liittyen. Suomen valtiojohdolle on muistutettu, että

heidän puheluidensa kuuntelu on mahdollista sekä mahdollista on myöskin muun lainen urkinta. Suomessa salakuunteluasioista huolehtii pääasiassa suojelupoliisi, Viestintävirasto sekä keskusrikospoliisi.

Tuomas, vastaava päätoimittaja tuomas@lmedia.dy.fi Tuorein väite NSA:n eli Yhdysvaltojen turvallisuusviraston salakuuntelusta on nostanut jo suuren kohun. Kaikkihan tietävät, että Merkel on aktiivinen kännykän käyttäjä. Joskus hän on tiettävästi tarkistanut puhelimensa jopa kymmenen minuutin välein.

Syyrian kemialliset aseet sinettien takana Markus, toimittaja markus@lmedia.dy.fi ↑ Saamiemme tietojen mukaan Merkel käyttäisi tällä hetkellä yllä olevaa BlackBerry Z10älypuhelinta.

Tämän uutisen kaikki kuvat: ©Wikimedia Commons

Syyrian kemialliset aseet on saatu kansainväliseen valvontaan, kertoo kemiallisten aseiden kieltoa valvova järjestö OPCW.Järjestön mukaan kansainväliset tarkastajat ovat sinetöineet Syyrian ilmoittaman kemiallisten aseiden arsenaalin. Sinettejä on mahdoton murtaa paljastumatta. Kemiallisia aseita ja niiden valmistusmateriaalia on yhteensä yli 1 000 tonnia.


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013 •Liite: Lisäjuttu Sanomalehti

23

UUTISET

Lisäjuttu-Sanomalehden uutisia kaikkialta maailmasta! Uutisia löydät myös netistä osoitteesta www.lisajuttu.dy.fi

Metromatkustajia evakuoitiin Helsingissä Lisäjutun toimitus Elektronivika pysäytti metron 26.10. tunneliin sekä 115 ihmistä jäi kulkuneuvoon jumiin. Lauantaina 26.10 metrojunan jarrut lukittuivat päälle kello viiden jälkeen illalla maan alla Puotilan ja Rastilan välillä. Matkustajia metrosta evakuoitiin noin tunti sekä metron saaminen pois raiteilta muutaman tunnin. Helsingin pelastuslaitoksesta kerrotaan, että

junasta evakuoitiin 115 ihmistä, joista yksi kulki pyörätuolilla. Lapsia evakuoitiin kymmenen. Matkustajat joutuivat kävelemään metrosta vain 350 metriä Puotilan asemalle. Liikenne Vuosaaren ja Itäkeskuksen välillä oli poikki muutaman tunnin. Helsingin seudun liikenteen HSL:N mukaan vaaraa välikohtauksessa ei ollut.

Kuva: Lisäjuttu/ Arkisto

Halloween 2013

Pappilan Alueen Sanomat:

Tuomas, vastaava päätoimittaja

Lisäjuttu

tuomas@lmedia.dy.fi Halloweenia vietettiin Suomessa viimeviikolla torstaina tai perjantaina. Tämä siksi, että Suomessa haloweenille ei ole annettu tarkkaa aikaa tai päivämäärää, koska sitä vietetään. Yleensä sitä vietetään lokakuun viimeisenä päivänä. Suomessa halloween tunnetaan pääasiassa amerikkalaisessa muodossa. Yhdysvallathan ovat Halloween-maa! Siellähän se on joulun jälkeen suosituin juhla! Halloweeniin kuuluu kurpitsalyhdyt sekä kummitusasut. Erikoiskaupan liitto on suositellut halloweenin päivämääräksi 31.10. Halloween on myöskin se aika vuodesta, kun illat alkavat hämärtymään aikaisemmin ja

illat sekä yöt alkavat viilentymään. Lehdissämme ajattelin tehdä oikein ison halloweenteeman, mutta tämä peruuntui, kun toimituksessamme ollut tekninen häiriö siirsi lehden julkaisua muutaman päivän. Kuitenkin myöhäistä halloweenia kaikille Lisäjutun ja Kokemäkeläisen lukijoille!

Kustantaja: Print Media-konserni Painopaikka: Print Media:n painotalo, Kokemäki Päätoimittaja: Tuomas, tuomas@lmedia.dy.fi Toimittajat: Tapio, Aku, Markus Yhteystiedot: toimitus.lisajuttu@lmedia.dy.fi, p. 0449696234 www.lisajuttu.dy.fi Huomio, että Pappilan Alueen Sanomat-lehteä ei enää julkaista! Lehden oikeudet kuitenkin omistaa Print Media-konserni.

Tämä ruutu on otettu Lisäjutun ensimmäisestä numerosta 27.11.2012. Vain tietoja ollaan päivitetty. Päätoimittajan tiedot ovat olleet aina samat! ©2012-2013 L Media, L Paikallismediat, Lisäjuttu ja Kokemäkeläinen sekä Print Media-konserni


Kokemäkeläinen •Nro 4/2013 •ilmestyi 5.11.2013 •Liite: Lisäjuttu Sanomalehti

24 Lisäjuttu UUTISET

MTV3 ensimmäisessä uudistetussa uutislähetyksessä ongelmia

Tuomas, vastaava päätoimittaja tuomas@lmedia.dy.fi

Heti lähetyksen alkuvaiheilla yhtäkkiä uutisten sijaan katsojien näytöille ilmestyikin urheilua. Ilman teknisiä ongelmia ei saatu Maikkarin ensimmäistä Lottoakaan esitettyä. Eikä siis myöskään ensimmäisiä uudistuneita uutislähetyksiä. Kesken uutislähetyksen näytölle ilmestyikin kuvaa jalkapallo-ottelusta noin 15-sekunnin ajaksi. Kuitenkin pian kuva siirtyikin takaisin uutisiin. Uudistuneen Mtv Median ensimmäinen uutislähetys Mtv3kanavalla esitettiin kello 19 alkaen. Myöskin Lisäjutun toimitus seurasi uutislähetystä.

↑ MTV3:n uudistunut uutislähetys. Näytönkaappaus Katsomosta. Näytönkaappaus verkkopalvelustamme.→ Jalkapallo-ottelu joka esitettiin kesken uutisten. Näytönkaappaus katsomosta.↓


LINSSILUDE EXTRALEHTI

Linssilude

Nro 1/2013 5.11.2013 Irtonumero: 1,50€ Koodi: 0128091 kokemakelainen.dy.fi/linssilude Julkaisija: Print Media-konserni

Pariisin taivaan alla ja kattojen yllä Tuomas tuomas@lmedia.dy.fi Yllä olevan kuvan olen ottanut lokakuussa lentokoneesta, joka lensi Helsingistä Pariisiin, Ranskaan iltahämärissä.

Linssilude on Lisäjutun ja Kokemäkeläisen uusi kuvalehti.

Tässä tulee lehden ensimmäinen numero! Toivottavasti viihdyt lehtemme parissa! www.kokemakelainen.dy.fi/linssilude


•Liite: Linssilude kuvalehti

26

KUVIA

Kuva on lavastettu vuoden 2012 joulun alla silloisen Lisäjutun lehteä varten. Ei kuitenkaan julkaistu aiemmin.

Vilna Tuomas

HELSINKI Lisäjuttu/ arkisto

SATEINEN SYKSY Tuomas etunimi@lmedia.dy.fi

www.kokemakelainen.dy.fi/linssilude

Päätoimittaja:

Kustantaja: Print Media ja L Mediakustannus Julkaisija: L Media Painopaikka: Print Median painotalo


•Liite: Linssilude kuvalehti

27

KESÄ

Kesäinen pelto Lisäjuttu/ arkisto

Kuva kesästä – Odotatko jo talven loppumista ja kesän alkua? Kuva: Tuomas Tuomas Oheinen kuva on otettu muistaakseni vuoden 2012 kesällä Yyteristä. Kun sitä katsoo, ajattelee varmaankin jo kesää. Varsinkin näin joulun alla marraskuussa, kun ulkona on parikymmentä astetta pakkasta! Odotatko jo talven loppumista ja kesän alkua?


•Liite: Linssilude kuvalehti

28

EXTRA

Kokista jouluksi! Marraskuussa 2012 kuvattu limsavarasto silloisen Lisäjutun toimituksessa. Kuva: Tuomas

Vuonna 2012 joulun alla marraskuussa silloisen Lisäjutun (Tuolloin julkaisija/ kustantajana SanomaMulti Protoiminimi.) toimituksessa olevasta limsa varastosta otti toimittajamme Tuomas kuvan juuri varaston täydennyksen jälkeen.

LINSSILUDE

Juomat oli tarkoitettu työntekijöidemme pikkujouluihin tarjottavaksi. Tuomas, päätoimittaja Linssilude, Lisäjuttu Kokemäkeläinen.

LUKUNAUTINNON MAHDOLLISTAA:

Ilmestyy kerran kuussa!

www.kokemakelainen.dy.fi/linssilude

Print Media-kustannus

Print Media-konserni www.printmediakonserni.dy.fi

Uutisvirta on pysäyttämätön. Uutisia. Paikallisesti. Aina. Kokemäkeläinen Netissä 24/7! Paperilla kerran kuussa!

www.kokemakelainen.dy.fi

Kokemäkeläinen nro 4 2013  

Marraskuun 2013 lehti ladattu uudestaan nettiin uuteen lukusovellukseen!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you