Page 1

Erikoislehti

Irtonumero

3,00€

Torstaina 17.4. www.kokemakelainen.net

Kokemäkeläisen erikoislehti: Kevät Teema nro 2/2014 ● 2. vuosikerta

Tuomas Kuhalainen vastaava päätoimittaja

Kolumni: Vapautetaan kauppojen aukioloajat!

Pääkirjoitus: Vaarallinen remontti


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

2 HUHTIKUU 2014

PÄÄUUTISET Kouluver kkoselvit

www.kokemakelainen.net 50 aaria metsää paloi Kokemäellä - Lähti nuotiosta Kokemäen Kolsintien lähistöllä paloi noin 50 aaria metsää torstaina. Alkunsa palo sai nuotiosta. Henkilövahingoilta vältyttiin. Pelastuslaitos hälytettiin paikalle kello 17.18. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Sydän-Satakunta.

Tuhansien eurojen arvosta kolikoita varastettiin Porin Ruosniemen Alikyläntien varrella sijaitsevasta omakotitalosta varastettiin tuhansia euroja kolikkorahaa. Asuntoon murtauduttiin huhtikuun vaihteessa ja anastettiin tuhansien eurojen arvosta kolikkoja. Rahat olivat käypää kolikkorahaa, kertoo poliisi. Rahat olivat kertyneet taloon useiden vuosien aikana. Rahojen omistaja on luvannut ratkaisevasta vihjeestä rahapalkkion.

Harjavalassa purusiilo syttyi palamaan Kuumentuneen laakerin takia syttyi Puustellin purusiilo Harjavallassa palamaan. Keskiviikkoiltapäivällä 16.4. Puustellin purusiilo ja purunpoisto-järjestelmä syttyi palamaan, koska kuumentuneesta laakerista oli lentänyt kipinä ilmeisesti purusiiloon. Järjestelmän kipinävahdin ja puustellin henkilökunnan ansiosta pelastuslaitoksen tehtävä ei ollut enää kuin vahtia, ettei palo levinnyt isoon säiliöön. Markus Sainio

Tuomas Kuhalainen

Tuomas Kuhalainen

loin kouluverkkoselvittäjä Jarno Moisala esittää vaihtuomas@lisajuttu.com toehdot palveluverkon keKokemäen perusopetuksen hittämiseksi. palveluverkkoselvityksen, eli Kokemäen kouluverkko- Kokemäellä on lakkauselvityksen eräpäivä lähes- tettu jo nyt useita kouluja, muun muassa vuonna 2005 tyy lähestymistään. ”yhdistettiin Tulkkilan kouKaupunki julkaisi jo nettisiluun” Ala-Haapion koulu, vuillaan selvitysmateriaalia vuonna 1969 lakkautettiin sekä taustamateriaalia selHaavasojan koulu, vuonna vityksestä kuntalaisten lu1009 Jalonojan koulu, vuonettaviksi. na 1996 Järilän koulu, vuonViimeinen eräpäivä selvina 1998 Kakkulaisten koulu, tyksellä on 30.4.2014, jolvuonna 2005 Kankaantaustan koulu, Kokemäen kaupunki, yhdyskuntaosasto vuonna 2006 Kuurolan koulu sekä myöskin muitakin kouluja.

Kouluverkkoselvittäjä Jarno Moisala yleisötilaisuudessa.

le seuraava yleisötilaisuus aiheeseen liittyen koulukeskuksen auditoriossa. Tuona samaisena päivänä valmistuu kaupunginjohtajan ehdotus palveluverkon kehittämisestä. Sen jälkeen tiistaina 20.5. kello 18 samassa paikassa järjestetään toinen yleisötilaisuus.

Keskiviikkona 27.5. Selitysten ja lausunto7.5. kello 18. alkaen järjeste- jen antamisten määräaika tään kuntalaisil- päättyy.

Sairauskohtauksesta kolari Kokemäellä Tuomas Kuhalainen/ arkisto

Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com Tiistaina 1.4. Kokemäen Tulkkilantiellä sattui onnettomuus, jossa henkilöautoa kuljettanut sai sairauskohtauksen.

ajautui vastaantulevien kaistalle ja kolhaisi vastaan tullutta autoa. Miehen auto jatkoi tästä takaisin omalle kaistalleen ja puisen kaiteen läpi. Auto pysähtyi aidan viereen.

Autoa kuljetti 1917 syntynyt mieshenkilö, joka Henkilövahingoilta sivulmenetti tajuntansa. Auto lisille säästyttiin.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Toimittajien sähköpostit: etunimi@lisajuttu.com

3

VINKKI tyksen eräpäivä lähestyy Toimituksemme valitsee vinkkien ja kuvien joukosta parhaat mahdolliseen julkaisukäyttöön. Lähettäessäsi toimitukseen kuvan, sinun tulee olla ottanut itse kuvan ja luovutat sen tekijänoikeudet lehdelle vapaaseen julkaisukäyttöön. Takaat, että sinulla on oikeus luovuttaa tekijänoikeudet lehdelle. Kuvan viestiksi laitathan oman nimesi, mahdollisen nimimerkkisi sekä halutessasi yhteystietosi ja selitteen kuvalle. Nimeäsi tai yhteystietojasi ei julkaista.

Kuulitko jotain? Näitkö jotain?

Lähetä Kokemäkeläiselle uutisvinkki S-posti: info@kokemakelainen.net

Tuomas Kuhalainen

Kokemäkeläinen seurasi 27.2.2014 järjestettyä yleisötilaisuutta Kokemäen auditoriossa.

Kokemakelainen.net uutisoi kouluverkkoselvityksestä 24/7. Klikkaa: www.kokemakelainen.net/sana/selvitys

Pääsiäinen Kokemäellä Kokemäkeläinen info@kokemakelainen.net

Kokemäen kirkossa ja Kauvat- mäen kirkossa on messu kello san kirkossa. 10.

Kokemäellä pääsiäiseen mah- Pitkäperjantaina 18.4. taasen tuu monen moista tapahtuKokemäen kirkossa on kello maa. 10 sanajumalanpalvelus. Kello 18 Koomankankaan kappeMuun muassa Kokemäen lissa järjestetään iltahartaus. seurakunta järjestää koko pääsiäisen ajan tilaisuuksia. Tänään 17.4. kiirastorstaina on kello 18.00 ehtoollinen

Pääsiäispäivänä 20.4. Koke-

2. Pääsiäispäivänä 21.4. taasen on messu Kauvatsan kirkossa kello 10. Siionin kanteleen lauluseurakunnat ovat Kokemäen seurakuntakeskuksessa kello 18.

Pääsiäisen teemasivut: www.kokemakelainen.net/sana/paasiainen-2014


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

4 Ääni

Kannen kuva: Tuomas Kuhalainen ISSN: 2342-0111 (paperi) ● ISSN: 2342-012X (verkko)

Tuomas Kuhalainen

Pääkirjoitus 17.4.2014

vastaava päätoimittaja tuomas@lisajuttu.com

Vaarallinen remontti Kokemäen museosillalla on aloitettu noin 700 000 euroa maksava remontti. Vaikka silta on tuota remonttia tarvinnutkin jo varmaan puoli vuosisataa, niin sitä ei ole kuitenkaan mietitty ihan loppuun asti. Kirjoitin sillan korjaus-

töiden vaarallisuudesta lehtemme nettisivuille jo perjantaina 11.4. Huomasin tuolloin sillan vaarallisuuden eritoten sadesäällä.

tehdä työnsä.

Kuitenkin silta tullaan sulkemaan, mutta pari kuukautta myöhässä, eli vasta kesäkuussa koulujen kesälomien Silta olisi pitänyt sulkea alettua. Silta avataan välittömästi remontin vasta marraskuussa. alettua, jolloin myöskin Mietin myöskin, miten Destian työmiehet olivaikuttaa sillan sulkesivat saaneet rauhassa

Kolumni

minen Kokemäen kuulun Tulkkilan yötapahtuman järjestelyyn. Vai onko silta avoinna liikenteelle vielä Henrikin markkinoillakin 7.6.2014?

Liikeaikalaki on aivan järjetön! Mitä siitä ketään hyötyy, että kaupat suljetaan jo niin aikaisin? Mitä se ketään haittaa, vaikka kaupat olisivat auki? Töitä riittäisi ihmisille ja kaikki saisivat ostaa tuotteita kaupoista. En myöskään usko että alkoholin myymisaika rajoitukset vähentää alkoholisoitumista voi olla että jopa se lisää sitä. Jos yrittäjä haluaa pitää

Viime vuonna remontoitiin Käräjätie, ja Satakunnantietäkin. Nyt sitten vanha silta.

Remontti aiheuttaa myöskin muun muassa läheisiin kerrostaloihin huomattavaa meteli-

Markus Sainio, markus@lisajuttu.com Kirjoittaja on Kokemäkeläisen päätoimittaja Kauvatsalta.

Vapautetaan kauppojen aukioloajat! Mielestäni kauppojen aukioloajoista pitäisi tulla vapaat. En ymmärrä, miksi kauppojen aukioloaikoja pitää rajoittaa.

haittaa.

kauppoja auki läpi vuorokau- Aukioloaikoja ei saisi säänden niin miksei sitten anne- nöstellä myöskään liikkeen ta? koon mukaan. Jos kauppias haluaa pitää Yritä nyt siitä väsätä mitään, kauppaansa juhlapyhinä auki jos elintarvikkeet ovat kotoniin suodaan hänelle se ilo! na vanhentuneet tai niitä ei ole esimerkiksi loman jälEikö se olisi myös valtiolle keen. hyvä, että yrittäjät ja kauppaketjut saisivat pitää kaup- Uskon myös, että jopa strespojaan koska vain auki? Ve- si voisi vähentyä, kun kauprojahan valtiolle tulisi jopa paan ei ole niin mahdoton tuplasti enemmän kuin en- kiire. Varsinkin, jos joudut nen! tulemaan kauppaan kauempaa ei sinulla aina ole mahIhmiset joutuvat aukioloaidollisuutta käydä joka päivä kojen säätelyn takia valitseostoksilla. Se olisi ihmisille maan esimerkiksi huoltoasepaljon helpompaa! man jossa on tuotteet paljon hintavampia.

Koskas on vuorossa Kauvatsan kylätien remontti?

Päivyri

Seuraava Kokemäkeläinen ilmestyy 25.4.

Tärkeitä päiviä: 18.4. Pitkäperjantai

20.4. Pääsiäispäivä 21.4. 2. pääsiäispäivä 25.4. Markuksen (Kokemäkeläisen päätoimittaja) nimipäivä 27.4. Veteraanipäivä 1.5. Vappu


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Kaunis Kokemäki 5 Tuomas Kuhalainen

Auringonlasku Kokemäen keskustassa perjantaina 4.4.

Tanskasta tullaan Kokemäelle suunnittelemaan kansainvälistä yhteisleiriä Tuomas Kuhalainen/ arkisto

Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com

suunnittelemaan kansainvälistä yhteisleiriä. Leiri on tarkoitus toteuttaa keväällä tai kesällä 2015.

Viikonloppuna 25.4.27.4. tullaan Tanskasta Kokemäellä suunnittelemaan kevään kansain- Kokemäen nuorten vaikuttajaryhmä on aktiivivälistä yhteisleiriä. sesti mukana tapahtuKokemäelle tulee Tansman suunnittelussa. kasta vetäjä sekä muutaman nuoren porukka


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

66 Tulkkilan yö │Teema Uutiset

Uutisia Kokemäe Oppilaiden toiveruokia Kokemä Tuomas Kuhalainen

koon.

tuomas@lisajuttu.com

Toiveruokapäivän ruoKokemäellä on Yhteiskien valintaa varten järkoulun oppilaskunnan jesti oppilaskunta kysehallitus saanut yhteislyn kaikille koulun oppityössä ruokalan kanssa laille, jossa kaikki saivat järjestetyksi oppilaille toivoa omaa lempiruotoiveruokapäivän. kaansa. Toiveiden jouJa toiveruokapäiviä op- kosta hallitus ja keittiö valitsivat parhaat sekä pilailla ei ole yksi, eikä myöskään kahta, vaan myöskin ruoat, jotka kolme päivää, joista en- ovat koulun keittiön välineillä mahdollista simmäistä vietettiin 4.4., jolloin syötiin uuni- toteuttaa. makkaraa ja perunaOppilaskunnalla on tarsosetta. koituksena järjestää 30.4. taasen koulussa herkutellaan Fish and chips-aterioilla ja toukokuussa on tortilloilla. Toukokuun toiveruokapäivän tarkkaa päiväystä ei vielä ole lyöty luk-

myöskin elokuvapäivä koulun oppilaille. Elokuvan esittämistä varten joutuu kuitenkin oppilaskunta ostamaan oikeudet, jotka maksavat yli sata euroa.

Kokemäen K-supermarketin uusi kauppias tulee Huittisista Tuomas Kuhalainen/ arkisto

Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com Sydän-Satakunta uutisoi huittislaisen Timo Ojalan siirtymisestä Kokemäen K-supermarket Teljänportin kauppiaaksi. Timo aloittaa lehden mukaan kauppiaan Teljänportissa toukokuun alussa. Nykyinen kauppias Joonas Huhtasalo taasen siir-

tyy Poriin K-Supermarket Cityn kauppiaaksi. 35-vuotias Ojala on koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteen maisteri. Hän suoritti kauppiasvalmennukseen kuuluvan harjoittelun Teljänportissa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Sydän-Satakunta.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Teema │ Tulkkilan yö 77

enjoen varrelta äen yhteiskoulussa

Kokemäen vanha silta saa led-valot

Tuomas Kuhalainen Kokemäen vanhan sillan eli museosillan valaistus aiotaan uusia tänä vuonna. Teknisen lautakunnan on päätettävä, asennetaanko siltaan led -loisteputket ja säilytetään vanhat valaisimet, vai korvataanko ne uusilla led-valoilla tai valolistoilla. Museovirasto kuitenkin vaatii valojen värin pysyvän nykyisen kaltaisena.

Mediapaja lopetti Kokemäkeläinen uutisoi huhtikuun alun painetussa lehdessään Mediapaja-hankkeen rantautumisesta Kokemäelle. Hanke ei kuitenkaan saanut enää jatkorahoitusta ja pajoja lopetellaan. Hankkeeseen kuuluvan Kooänveeverkkolehden kohtalosta ei toistaiseksi ole tietoja. -Toivottavasti paja on ollut mukava ja hyödyllinen, kertoo hanketyöntekijä Aleksi Salminen. Kokemäellä viimeinen mediapaja järjestettiin keskiviikkona 2.4.

Mies lainasi omansa sekä lainatut rahansa Facebook-kaverilleen Markus Sainio markus@lisajuttu.com Mies lainasi rahaa 91 kertaa naiselle jonka tuntee ainoastaan Facebookista, kertoo Satakunnan Kansa.

ään huomattavasti nuorem- vakuutellut. malle porilaiselle naiselle, Lähde: Satakunnan Kansa ja vaikka tunsi hänet ainoasIltalehti taan Facebookin välityksellä.

Nainen ei kuitenkaan maksanut velkojaan miehelle Merikarvialainen mies syyti vaikka näin hän oli miehelle rahaa yli 7000 euroa itse-

Skootteri kaatui Bemarin takia Tiistaina 15.4 Linnansillalla Porissa skootteri kaatui Bemarin hurjastelun takia. Tietojemme mukaan tumma, merkiltään BMW henkilöauto ohitti samaan suuntaan ajanutta skootteria niin läheltä että skootteri joutui tekemään väistöliikkeen, jonka johdosta skootterin eturengas osui kivetykseen. Kuljettaja ja kyydissä ollut henkilö saivat vammoja.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Uutiset│Teema 88 Kevät Kokemäen

katukuv

Kansainvälinen


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Teema │Uutiset Kevät va kansainvälistyi

99

n Kokemäki

Tuomas Kuhalainen

Nuoret ruokailevat Kokemäen yhteiskoulussa, mutta aamu ja iltapalat he syövät majoituspaikassaan vanhalla yhteiskoululla.

palvelut ja EU on rahoittanut sitä 21 000 eurolla. Hanketta suojelee opetusministeri Krista Kiuru.

Katso video nuorista Tänään torstaina 17.4. järosoitteesta lisajuttu.com/ jestetään kaikille avoin tv/kansainvalisuuttaloppunäyttely Kokemäen kokemaen-katukuvaan/ yhteiskoululla. Lue lisää seuraavalta siHanke on Erasmus+vulta! ohjelman alainen. Sen järjestää kaupungin nuoriso-

Tuomas Kuhalainen

rohkaista nuoria viestimään vieraalla kiellellä, tuomas@lisajuttu.com avartaa maailmankatsoKokemäen katukuva kanmusta, saada uusia ystäviä sainvälistyi ainakin viikokja kokea jotain sanoin kusi, kun 19 nuorta Portugavaamatonta, motivoida lista, Puolasta ja Ranskasta opiskeluun ja ennen kaiksaapuivat Kokemäelle laukea oppimaan uutta. antaina 12.4. Nuorten kanssa oleskelee Kokemäen vastaava nuorimyöskin kuusi suomalaista sotyöntekijä Mikko Säylä nuorta sekä nuorisotyönkertoo lehdellemme, että tekijät. hankkeen tavoitteena on


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Uutiset│Teema 1010 Kevät Kokemäen

katukuv

”Jos hankkeita meinaat Tuomas Kuhalainen

töitä käsittäen pitkiä päiviä. Olemme saaneet sen aituomas@lisajuttu.com kaiseksi, mikä oli tarkoituskin, Kokemäellä järjestetty kaneli hyvin menee. Tähän asti sainvälisyyshanke rahoitetaan säätkin ovat suosineet, jotenErasmus+ - ohjelman kautta. ka mikäs tässä, ilmoittaa SäyRahoitus on haettu kansallilä. sesta toimisto Cimosta, kerSäylän mukaan kielimuureja too Mikko Säylä Kokemäen on kuitenkin tullut vastaan. kaupungin nuorisotyöstä.

-Jos hankkeita meinaat, niin jatkoa on luvassa! Hankkeessa on nuorisotyöntekijöillä tärkeä rooli. He tekevät yhteistyötä hankkeen aikana koskien operatiivista toteutusta.

Säylä ei kuitenkaan vielä paljasta, mitä loppunäyttely pi-Kun ei ole yhteistä äidinkiel- tää sisällään. Näyttelyssä tulisi Säylä toimii kaupungin vasolemaan tiettävästi ainakin taavana nuorisotyöntekijänä. tä…, puolustautuu Säylä. Kokemäkeläisen toimittajan Päiväohjelmaan nuorilla on -Torstaiaamuun mennessä taltioimaa materiaalia, jonka kuulunut ryhmätyöskentelyyn takana oli neljä yötä ja neljä kopiot luovutti Tuomas Kuhateemalla media, eli radio, tv, varsinaista hankepäivää ja lainen Säylälle keskiviikkona sanomalehdet ja blogit. kaikki ovat tehneet kovasti

16.4. illalla. Säylä ei myöskään paljasta, mistä nuoret ovat Kokemäellä tykänneet tai mistä he eivät ole tykänneet. -Se selviää vasta perjantaina, hän lupaa. Säylä kuitenkin paljastaa, millä mielellä nuoret Kokemäeltä lähtevät lauantaina 19.4. -Haikealla. Kokemäen nuorisotiloissa on järjestetty pitkin viikkoa myöskin kansainvälisiä iltoja.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Teema │Uutiset Kevät 1111 va kansainvälistyi

t niin jatkoa on luvassa” Tiedustelimme Säylältä kansainvälisten iltojen ohjelmasta.

selvinneet matkasta yhdellä matkalaukulla sekä käsimatkalaukulla.

-Niiden tarkoituksena on tutustuttaa muut omaan maahansa sekä ryhmäytyminen. Ja tietty rennon mielen ylläpito.

Nuoret eivät ihme kyllä ole eksyneet nuorisotyöntekijän tietojen mukaan kertaakaan. -Heidän mukanaan on kulkenut myöskin paikallisia nuoria.

assa nuokkarin kanssa, mutta nuorisotilat ovat toimineet häneen mukaansa positiivisen hyvin teemaankin nähden.

Muun muassa tiistai-iltana piti kansainvälinen iltaohjelma alkaa kello 21. Alku venähti kuitenkin yli kello 22.

Miinukseksi majoitustiloissa Säylä antaisi pesutilojen puutteen.

Loppunäyttely hankkeesta järjestetään Kokemäen yhteiskoululla torstaina 17.4. Näyttelyyn on kaikilla vapaa pääsy.

Medialle ei paljastettu myösKokemäellä vieraat ovat viekään, koska vieraat pääsevät railleet pääasiassa koulu– ja nukkumaan. Kuitenkin muuta Parantamisideoita hankkeen kauppakeskuksissa. Kokemäkautta olemme saaneet tiekanssa Säylä ei vielä paljasta en nuorisotilat, hienosti iltää, että iltaohjelma on julkisuuteen. maistuna Nuorten Kafe on saattanut jatkua jopa pikku-Analyysi tulee myöhemmin. ollut vakiotilana vierailla. tunneille, koska aikataulu on venynyt. Säylä kertoo, että vieraat ovat Säylän mielestä kuitenkin aina on parannettavaa, muun mu-

Aikovatko kokemäkeläiset lähteä vastavierailulle, nuorisotyöntekijä Mikko Säylä? -Aika näyttää.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

12 Uutiset

Nuoret pelastautuiv

Euran asemarakennuksen palossa menehtyi kaksi lemmikkikissaa Tuomas Kuhalainen

paikalla, vaan talon tytär ja viisi muuta alle tuomas@lisajuttu.com parikymppistä nuorta, Sunnuntaiaamuna 13.4. syttynyt tulipalo jotka olivat tytön kavereita olivat rakennuktuhosi Euran Kiukaisten asemarakennuksen sessa. täysin. Vakavilta henki- Nuoret menivät nukkulövahingoilta vältyttiin, maan varhain aamulla, mutta talon tyttären mutta yksi heistä hamukaan kaksi lemmik- vahtuikin terassilta kikissaa kuolivat palos- kuuluvaan meteliin ja sa. avattuaan ulko-oven

tenkin laittaneet lasiastiaan sekä vanhaan pallogrilliin, joka terassilla oli. Nuoret tarkastettiin Satakunnan keskussairaalassa mahdollisten savukaasujen hengittämisen varalta.

Rakennus joudutaan purkamaan kivijalkaan asti ja mitään ei ole huomasi terassin oleRakennus oli ollut pelastettavissa asunvan liekeissä. He pääsiosittain asumiskäytösnon sisältä. vät poistumaan junarasä, muttei enää rautadan puoleisen sisään- Talon tyttären mukaan tieasemana. käynnin kautta turvalli- rakennukseen jäivät Tiloissa asui nelihenkikaksi lemmikkikissaa. sesti. nen perhe, kertoo poNuoret kertoivat tupaliisi. koineensa rakennukOmistajapariskunta ei sen terassilla yöllä. ollut syttymishetkellä Tumpit he olivat kui-

Brita Koivunen menehtyi Tuomas Kuhalainen

sensä ehtivät jättämään hänelle jäähyväiset.

Koivusen puoliso Paavo Einiö kuoli tuomas@lisajuttu.com kesällä 2006. Hän Iskelmälaulaja Brita Koivu- 31. elokuuta 1931 syntyavioitui Britan nen on nukkunut pois lau- neen laulajan tunnetuimkanssa vuonna piin levytyksiin kuuluu Wiantaiaamuna 12.4. koto1955. kipedian mukaan käännösnaan 82-vuotiaana. iskelmät ”Suklaasydän” ja Aiheesta uutisoi Koivunen menehtyi rinta”Sävel rakkauden” 1950ensimmäisenä Iltasyöpään 82-vuotiaana. luvulta. Sanomat. Omaiset sekä hänen läheiBrita Koivunen vuonna 1959. Kuva: Wikipedia


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

vat tulipalosta Tuomas Kuhalainen

Uutiset 13 Työkaluja lähti varkaiden mukaan kerrostalotyömaalta Harjavallassa Harjavallassa torstain ja perjantain välisenä aikana murtauduttiin kerrostalotyömaan kontteihin. Konteista varastettiin työkaluja. Tapaus sattui Harjavallankatu 8:n kerrostalotyömaalla. Myöskin rakennettavaan kerrostaloon murtauduttiin murtamalla alaoven lukkopidike. Toimitus

Poliisi tappoi hirven Turussa Poliisi kertoo joutuneensa lopettamaan hirven Turussa. Ennen puoltapäivää tuli poliisille ilmoitus Naantalin pikatiellä ja Köydenpunojankadulla olleesta hirvestä, joka juoksenteli liikenteen joukossa, kertoo poliisi.

Sipilä: Tupakka-askin hintaa ylös ja lapsilisät leikkaamatta Kokemäkeläinen

sista 110 miljoonalla eurolla.

info@kokemakelainen.net

Juha Sipilä (kesk) toivoisi tupakka-askeihin hinnan korotusta 45 sentillä ja lapsilisäleikkausten poistamista.

Tupakka-askin hinnankorotus 45 sentillä riittäisi keskustan Juha Sipilän mukaan perumaan lapsilisäleikkauksia 110 miljoonalla eurolla. Kehysriihessä sovittiin lapsilisienleikkauk-

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä IltaSanomat.

Hirveä yritettiin ohjata Ruissalon suntaan, mutta Sataman alueella hirvi päätti kääntyä takaisin keskustaan päin. Nuori, emostaan erotettu hirve oli jo pahasti eksyksissä ja vauhkoontui. Poliisi joutui lopettamaan tuossa vaiheessa hirven. Paikalle kutsuttiin metsästäjät, mutta poliisi lopetti hirven jo tilaisuuden tullessa aikaisemmin, ja metsästäjät vai noutivat saaliin. Tuomas Kuhalainen


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Uutiset│Teema 1414 Kevät

SUOMEN KEVÄ

Suomen kesää odotellessa v

Kokemäkeläinen

Kevät on nyt täällä. Niin voi jo virallisestikin sanoa. Päivät pitenevät info@kokemakelainen.net kesää kohti mentäessä, koulutkin Kokemäkeläisen kevään teemalehsulkevat pian kesäloman alkaessa. distä toinen on nyt ilmestynyt. Kevään aloitti Kokemäkeläisen Kevät- Suomen kesä, pitkä kuuma kesä teemalehti 3.3. ja nyt 17.4. julkais- lähestyy vääjäämättä. tiin vuoden seitsemäs Kokemäke- Tulkkilan yötäkin jo odotellaan. Se läinen, Kevät-erikoislehti. Kokemä- onkin yksi Kokemäen kesän kohokeläisen kevät huipentuu Vappukohtia. Myöskin jäätelökioskit avaiteemalehteen 1.5. Vappu-lehti tu- levat pian jo oviaan ja nuoret kesälee olemaan Kokemäkeläisen vuo- työntekijät lähtevät liikkeelle etsiden yhdeksäs. mään kesätyötä ja kesärahaa.

Se, mitä pitkä kylmä talvi ja sateinen syksy on odotettu, tulee tänne pohjolaankin jo parin kuukauden päästä! Mutta nyt vietetään kevättä, kauniiden auringonlaskujen aikaa! Kokemäkeläisen hankeen tarkoitus on taltioida Kokemäen kesät ja talvet. Lue lisää Kaunis Kokemäkihankkeesta osoitteesta kokemaki.kokemakelainen.net


ÄT ON TÄÄLLÄ!

Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Teema │Uutiset Kevät 1515

vietetään kevättä

Tuomas Kuhalainen


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

16 Uutiset Mies ajoi henkilöautolla tasoristeyksen puomin läpi

tettiin uimahallin ovella, muttei kaupungin nettisivuilla vielä viikonloppuna.

Karvian yläkoulun ka

Kaupunki pahoitteli ongelmaa Kokemäkeläinen vasta maanantaina nettisivuil- info@kokemakelainen.net Porin Pihlavassa ajoi perjanlaan. Tuomas Kuhalainen Satakunnan Nou Hätä! taina 4.3. kello 3 aikoihin iltapäivällä 1935 syntynyt mies Minuutin hiljainen aluekilpailu järjestettiin tänä vuonna Porissa Länsitasoristeyksen puomin läpi. hetki oli liika - HKL Suomen pelastusharjoitusPuomi sekä auton tuulilasi alueella torstaina 10.4. Satarikkoontuivat, kertoo poliisi. kielsi muistotilaikunnan aluekilpailuihin otti Tuomas Kuhalainen suuden osaa yhteensä 18 alkukarsinMaastopalo Huitti- Maaliskuussa kuolleena löy- noista jatkoon päässyttä detyn ratikkakuskin muistolle joukkuetta.

sissa

Ennen viittä lauantaina 5.4. iltapäivällä Huittisten Rieskalantiellä syttyi maastopalo. Noin 100 metrin matkalta paloi kuivaa peltoa. Palokunta sai palon nopeasti hallintaan. Toimitus

järjestettävä minuutin hiljainen hetki oli liikaa työnantajalle. HKL ei antanut lupaa minuutin hiljaiseen hetkeen menehtyneen ratikkakuskin muistolle, uutisoi Iltalehti. Ratikkakuski katosi pikkujouluista viime vuoden joulukuussa ja löytyi maaliskuun puolivälissä kuolleena. Tuomas Kuhalainen

Tekninen vika sulki Huittisten uimahallin Poliisi varoittaa huiViikonloppuna 5.4.-6.4. joujausviesteistä duttiin Huittisten uimahalli pitämään kiinni teknisen vian takia. Allasveden laadun omavalvontamittauksissa havaittiin lauantaina kloridipitoisuuden huomattava nousu, joka ylitti ohjearvot. Syynä poikkeukseen oli vikaantuneessa allaskemikaalin mittauslaitteessa.

Postin ja Tullin nimissä on lähetetty huijausviestejä, kertoo poliisi. Viesteissä on ilmoitettu saapuneesta paketista ja pyydetään ohjaamaan paketti uuteen osoitteeseen. Tunnistautuminen vaatii kuitenkin pankkitunnukset, joiden avulla on haettu ainakin kuusi kahden tuhannen euron pika-Pyrimme parantamaan tiedo- luottoa. Poliisi pyytää ottatusta jatkossa täsmentämällä maan yhteyttä omaan pankohjeistustamme, kertoo Ari kiin, jos on antanut huijaussiJyräkoski Huittisten kaupun- vustolle omat tunnuksensa. gilta. Tulli kertoo, että noin 200 Uimahalli oli kiinni lauantain väärennettyä saapumisilmoija sunnuntain ja asiasta tiedo- tusta on tullut Tullin tietoon.

sähköiskun saanutta potilasta, toimia oikein yleisen vaaramerkin soidessa, auttaa henkilöä, jonka vaatteet on syttynyt palamaan sekä lisäksi selvitettiin miten ryhmä toimii tilanteessa kun palovaroitin alkaa soida.

Voittajajoukkueen edustajat, Miranda Paloviita, Sannakaisa Hartikainen ja Jenna Hakamäki, Pääsevät edustamaan Voiton nappasi Karvian yläSatakuntaa Kuopion Pelaskoulun joukkue yhteispisteiltusopistolla 8.5.2013 järjeslä 129,5 (max 161 p.). Toisektettävässä valtakunnallisessa si sijoittui Euran yhteiskoulun Nou Hätä! -loppukilpailussa. joukkue (128,25 p.). Kolmanneksi selvisi Ulvilan yhteisNou Hätä! on täysikoulun joukkue yhteistulokikäinen sella 122,75 p. Pelastustaitokampanja käynSatakunnan kilpailu alkoi nistyi tammikuussa jo 18. torstaiaamuna yhdeksältä. kerran. Kampanjassa mukana Kilpailussa oli tällä kertaa olevat yläkoululaiset oppivat yhteen sitovana teemana kevään aikana arjen turvataipoistumisturvallisuus teemaltoja. la Bongaa EXIT. Kilpailu alkoi 45 minuutin mittaisella teo- Yläkoulut ja pelastuslaitokset riakokeella. Haastavan Teo- ovat järjestäneet Nou Hätä! turvataito-opetusta valtariakokeen aiheita olivat osalle 8.-luokkalaisista kemuun muassa tulipalon kehittyminen, koulujen poistu- vään aikana. Aluekilpailuissa misturvallisuus ja loukkaan- ratkeaa jokaisen 22 pelastustoimialueen paras joukkue, tuneen ensiapu. joka jatkaa valtakunnalliseen Käytännön Rastitehtäviä oli loppukilpailuun Pelastusopisneljä. Joukkueiden tuli auttaa tolle Kuopioon 8.5.

F i n n b a Markus Sainio

mennystä ympäri maailmaa.

markus@lisajuttu.com

Sivustolla julkaistava uutisointi voi olla propagandaa.

Finnbay-sivusto kerää häm-


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Uutiset 17

asit voittivat Nou Hätä!-aluekilpailun

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoima Nou Hätä! -kampanja jakaa turvatietoa ja -taitoa kahdeksasluokkalaisille vuosittain. Palomiehet ja turvallisuuskouluttajat käyvät kouluissa neuvomassa tavallisissa arjen turvataidoissa, kuten lähiympäristön palo- ja poistumisturvallisuudessa, koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisemisessä sekä jokamiehen auttamistaidoissa onnettomuustilanteissa.

y

Tänä vuonna kampanjassa on kiinnitetty erityisesti huomiota poistumisturvallisuuteen teemalla Bongaa EXIT. Turvaopetusta on saanut 31 000 kahdeksasluokkalaista noin 400 yläkoulussa. Turvataidoista innostuneet 8.luokkalaiset ovat voineet osallistua myös kolmivaiheiseen Nou Hätä! pelastustaitokilpailuun, jossa he pääsevät mittelöimään käytännön turvataidoissa.

Satapelastus

Kampanjan järjestävät pelastuslaitokset ja SPEK yhteistyössä sisäministeriön, Opetushallituksen, Pelastusopiston, pelastusliittojen ja Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Kampanjan rahoittaa Palosuojelurahasto, ja yritysyhteistyökumppanina on vakuutusyhtiö LähiTapiola.

v a l e s i v u s t o ?

He uutisoivat englanniksi Suo- läs on varoittanut sivustosta mesta ja siihen liittyvistä asi- Twitterissä. oista. Amerikkalainen lehti NBC laiSuomen Venäjän suurlähetti- nasi myös Finnbayn juttua

joka tiettävästi oli huijausta. Suomi pelkää millaisen maineen saa maailmalla.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Yle Uutiset.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

18 Matkat

Toimittajamme vieraili: Markus Sainio

metriä normaalimäen mäki- 98.5 metriä. koko on 100 metriä ja pikkumarkus@lisajuttu.com Normaalimäessä naisten mämäen mäkikoko on 70 metriä. kiennätys on 95.0 metriä ja Salpausselän hyppyrimäet Vauhtimäen pituus suurmä- pikkumäessä naisten mäkiensijaitsevat Lahdessa. essä on 85,4 metriä normaali- nätys on 65.5 metriä. Torneja Lahdessa on peräti mäessä se on 73,76 ja pikkuSuurmäen epävirallinen kesäkolme joista yksi on suurmämäessä se on 61 metriä. mäkiennätys on 130.5 metriä. ki. Suurmäen korkeus on 80 Vauhtimäen pituus suurmäEdestä katsottuna tornit on metriä. essä on 85.4 metriä vauhtipienimmästä suurimpaan Suurmäen keulan pituus on mäen pituus normaalimäessä oikealta vasemmalle päin. 6.43 metriä normaalimäen on 73.76 metriä ja vauhtimäMäkiä on remontoitu vuosina 6.15 metriä ja pikkumäen 5.5 en pituus pikku mäessä on 61 1977, 1985 ja 2013. metriä. metriä. Suurmäen mäkiennätys on Suurmäen keulan korkeus on Normaalimäessä hypittiin 135,5 normaalimäen mäkien3.41 metriä normaalimäen ensimmäisen kerran 4.12. nätys on 101,0 ja epävirallitaas on 3.19 metriä ja pikku- 2013 korjauksen jälkeen. sesti 102.0 metriä ja pikkumäen 2.1 metriä. Kesäisin lahden maauimala mäen mäkiennätys on 72.5 jonka on tehnyt suomalainen. 1.3 vuonna 1986 Matti Nykä- sijaitsee suurmäen alastulonen on hypännyt lahden nor- rinteen syventymässä. Suurmäki Lahdessa on avattu maalimäestä 89.0 metriä. Suurmäessä on kesäisin näkövuonna 1972 ja normaalimäki 4.3 vuonna 2000 Janne Aho- alapaikka joka on yleisölle on avattu vuonna 1977. nen on hypännyt myös lahavoin. Suurmäen mäkikoko on 130 den normaalimäestä mutta

Suurmäessä korkein hyppy suomalaisilta on 133.5 metriä epävirallisesti ja virallisesti 132.0 metriä. Betoninen suurmäki rakennettiin puisen suurmäen tilalle joka ulottui peräti stadionille asti. Hyppyrimäet ovat Lahden tunnetuimpia turistinähtävyyksiä. Suurmäki sai vuonna 1971 vuoden betonirakenteen palkinnon vaikka avattiinkin vasta vuonna 1972. Näissä jokaisessa mäessä on muovitus joka tarkoittaa sitä että mäissä voi hypätä kesäisinkin. Lahdessa on myös Karpalon hyppyrimäet jotka on tehty junioreille harjoittelu mäiksi.

Reaaliaikaiset säätiedot Kokemäeltä

Satoi taikka paistoi sään me sinulle kerromme 24/7!


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Matkat 19

: Lahden hyppyrimäet Markus Sainio

Kaikissa karpalon hyppyrimäissä on muovitus. Karpalon hyppyrimäkiä on

kolme oikealta vasemmalle vasemmalla on pienin mäki. lueteltuna ensin on normaaliApuna juttua tehdessään käymäki keskellä on suurin ja tettiin Wikipedian tietoja.

Tilaa viikoittainen uutiskirjeemme sähköpostiisi! Ilmaisen uutiskirjeen tarjoaa:

Lisäjuttu Kokemäkeläinen

Lisajuttu.com/uutiskirje


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

20 Uutiset Mies putosi muutamasta metristä Säkylässä vanhaa hirsirakennusta purkanut mieshenkilö loukkaantui tiistaina 8.4. pudotessaan pari metriä. Aamupäivällä kello kymmenen aikoihin mies oli purkamassa rakennuksen yläpohjaa, joka pettikin. Nelikymppinen mies putosi pari metriä alas, muttei jäänyt onneksi rakenteiden alle. Mies vietiin sairaalaan Turkuun. Tuomas Kuhalainen

Kadonnut löytyi menehtyneenä kuukausien etsinnän jälkeen 31. joulukuuta viime vuonna kadonnut Jarmo Forsten löydettiin menehtyneenä. Forsten löydettiin läheltä katoamispaikkaansa Porissa. Poliisi ei epäile rikosta asiassa. Asiaa tutkitaan kuolemansyyn selvittämisenä. Tuomas Kuhalainen

Repo Saskyssa Sd:n europarlamentaarikko Mitro Repo tutustui torstaina 10.4. Sastamalan koulutuskuntayhtymään. Mitro Repo tutustui vierailullaan muun muassa Voimarinteellä KOTI-hankkeeseen. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Kokemäenjokilaakson uutiset ja Alueviesti.

Master Chefin voittaja tu Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com Espoosta tullut Miro Kurvinen voitti Master Chef-kilpailun finaalin. 38-vuotias mainostoimistoyrittäjä Miro Kurvinen on julistettu Master Chef-kilpailun voittajaksi. Miro sai palkinnokseen 20 000 euron potin ja Master Cheftittelin. Tiettävästi Miro juhlikin voittoaan aamuun asti. Kurvinen aikoo perustaa rahoilla oman ravintolan sekä sisustaa kotiaan ja myöskin itseensä hän aikoo sijoittaa. Ravintolan Miro aikoo avata Helsingin keskustaan tämän vuoden aikana.

Jyrki Katainen luopuu politiik Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle puheenjohtajaksi tai eduskunta- tai eurovaaleihin.

Katainen kertoi luopuvansa politiikasta lauantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

koomuksen puheenjohtajanakin.

Kataista kiinnostaisi kuitenkin edelleen kansainväliset tehtäKatainen haluaa antaa vät, erityisesti komissitilaa uusille ihmisille, on jäsenyys. sillä hänhän on toiminut jo 10 vuotta Ko-


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Uutiset 21

ulee Espoosta

Nelonen

Poliisille uusi Oulussa teinikansalaisten tyttö haki turvayleisneuvonpaikkaa kirkosta taan tarkoitettu Oululainen pastori Arpad Kovacs kertoo, että huostaan numero otettu teini tyttö on hakenut turvaa kirkosta. Poliisi ottaa käyttöönsä uuden Tyttö haki turvapaikkaa vanyhteisen palvelunumeron, jonka kautta voidaan neuvoa hempiensa luvalla viime viikolla. Nykyistä sijaintipaikasta kansalaisia yleisesti. ei ole julkisuudessa tietoa. Puhelinnumerosta tavoittaisi Kyse on ensimmäisestä kerpoliisin ei-kiireellisissä asioisrasta kun nuori hakee kirkosta sa. turvapaikkaa. Pastorin mukaan tyttö ja hänen perheenNumero on tarkoitus saada sä haluavat, että huostaanvielä tämän vuoden aikana oton perusteet tarkistetaan käyttöön. viranomaisten kanssa uudel- Selvityksen mukaan suurin leen. Tyttö on ollut jopa karosa asiakkaistamme haluaa kuteillä sijaishuollosta parisen poliisin yhteyden eikuukautta. Tyttö on monta kiireellisissä tilanteissa nimenkertaa sanonut haluavansa omaan puhelimitse. Neuvonkotiin. Lähde: Ilta-Sanomat nan tarve kasvaa, sillä siirrämAku Isokorpi me lähivuosina yli 700.000 asiakaskohtaamista verkkoon, poliisiylitarkastaja Anne Aaltonen Poliisihallituksesta kertoo. Tuomas Kuhalainen

kasta Wikipedia

Pyörävarkaudet yleistyneet Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com

Poliisi kertoo polkupyörävarkauksien lisääntyneen kevään tultua.

-Lukitse pyöräsi aina, vaikka poistuisit sen luota vain lyhyeksi aikaa. Käytä lukkoa, jolla voit kiinnittää pyörän johonkin kiinteään esineeseen. Ota pyörästäsi ja sen tunnistetiedoista kuva varmuuden vuoksi.

Kuvasta voi olla hyötyä, jos pyöräsi varastetaan tai sitä vahingoitetaan, kertoo poliisi. -Kevät saa varkaat liikkeelle, kertoo SisäSuomen poliisi.

Maaliskuusta tähän päivään pyörävarkauksia kirjattiin saman verran, kuin tammi- ja helmikuussa yhteensä Tampereella, eli jo 65 kappaletta.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

2222

Suosithan ilmoittajiamme? He tarjoavat sinulle Kokemäkeläisen!

Kaunis Kokemäki Kaunis Kokemäki-hankkeen kautta julkaistiin taas sunnuntaina 13.4. uusi kuvasarja. Voit tutustua

Auringonlasku Kokemäenjoella -kuvasarjaan netissä osoitteessa kokemaki.kokemakelainen.net

Kokemäki palv

Lisäjuttu on tarjonnut laadukasta uutispalvelua jo vuodesta 2012.

Lisajuttu.com Uutistarjontasi netissä

Kokemäkeläisen Kevät Kokemäkeläinen 25.4.2014 Kokemäkeläinen nro 6/2014 on seuraava Kokemäkeläisen lehti. Lehti ilmestyy perjantaina 25.4., joka tarkoittaa, että viikonlopuksi on tiedossa reilu lukupaketti.

Kokemäkeläisen kaikki lehdet ovat luettavissa ilmaiseksi näköislehtenä osoitteesta www.kokemakelainen.net/digi


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Teema │Uutiset Kevät 2323 velee sinuakin! Tervetuloa Onnin grilli-kahvilaan

Palvelemme Kokemäellä. Arkisin keittolounas klo 11-13.30 Itse leivotut leivonnaiset ja sämpylät Onnin grilli kahvila Käräjätie 1, Kokemäki Puh. 046 653 4704 Palvelemme Arkisin: 9-17.00 Lauantai kiinni Sunnuntai 10-14

Kokemäkeläinen journalisti, yrittäjä, vaikuttaja, opiskelija.

Tuomas Kuhalainen - Kuhis Uudet kotisivuni ovat nyt auki!

Minä edustan sinua! www.tuomaskuhalainen.com

h u i p e n t u u Va p p u - t e e m a l e h t e e n ! Vappu-teemalehti ilmestyy 1.5.2014 Kokemäkeläisen vappu-teemalehti pitää sisällään reippaasti luettavaa. Koko vapun ajan uutisoimme myöskin netissä vapun ajan tapahtumista. Lehti on Kokemäkeläisen vuoden yhdeksäs.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

24 Uutiset TS: Vanhusten ateriapalvelun ruoka mautonta Tyrvään Sanomat uutisoi Vammalan ruokapalvelun toimittamista ruoista vanhuksille.

18-vuotias ajoi tutkaan 198 km/h 18-vuotias nauvolainen nuori menetti ajokorttinsa ajamalla tutkaan 198 km/h.

Lukiolainen matku Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com

ToimittajaopiskelijoiTapaus sattui VT1:llä Salon Haliden verkkolehti Tuikossa. Tiellä oli rajoituksena tuol- ma.fi uutisoi Antista ja -Pappa sanoo, että ruoka on loin 120 km/h. Millistä, jotka ovat jo mautonta. Se myös näyttää epävuosia vältelleet tarkismääräiseltä. Harva vanhus uskal- Poliisi tutkii tapausta törkeänä taa kuitenkin purnata, koska he liikenneturvallisuuden vaaranta- tusmaksuja eivätkä osmisena. Tuomas Kuhalainen muistavat ajat, jolloin oli vielä taneet matkalippuja huonommin, kertoo veteraanin Päiväkodin lapset vaa- pääkaupunkiseudun omainen Tyrvään Sanomille. joukkoliikenteessä. Ateria maksaa lehden mukaan kotiin tuotuna hieman yli seitsemän euroa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä: Tyrvään Sanomat. Toimitus

Poliisi: Jalankulkijan turvallisuuden vaarantuessa vähintään kuukauden ajokielto Lounais-Suomen poliisi muistuttaa, että autoilijalle voidaan määrätä herkästi vähintään kuukauden ajokielto.

raan - Mönkijä ajoi luvatta

Traktoriksi rekisteröity mönkijä aiheutti vaaratilanteen päiväkodin lapsille sekä hoitajille perjantaina Kankaanpäässä. Perjantaina kello 11.15 aikaan mönkijä ajoi luvatta maastossa. Mönkijän kyydissä oli kuljettaja ja kaksi matkustajaa, vaikka se on rekisteröity vain yhdelle henkilölle. Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja maastoliikennerikkomuksena.

-Muistutetaan tässä yhteydessä myös siitä että jalankulkijan tur- Sastamalan Monakosvallisuuden vaarantuessa asiassa sa paloi aluskasvillitulee autoilijalle herkästi määsuutta rättäväksi myös vähintään kuukauden mittainen ajokielto, ker- Neljän aikoihin lauantaina 5.4. too poliisi. iltapäivällä paloi melkein hehtaari aluskasvillisuutta Sastamalan Kuitenkin poliisi kehuu samalla myöskin, että tiedottaminen suo- Monakossa. jateiden valvonnasta on tepsinyt Tietoa palon syttymiselle ei ole ja autoilijoihin, ja he ovat noudatta- sivullisilta ihmisistä oli tiettävästi neet sääntöjä mallikkaasti joita- paljon apua. Markus Sainio kin poikkeuksia lukuun ottamatta. Tuomas Kuhalainen

18-vuotias Antti ei lehden mukaan ole kymmeneen vuoteen ostanut matkalippuja joukkoliikenteeseen jäämättä lainkaan kiinni. -Olen hyvin laisa ostamaan lippua, enkä tykkää ajatuksesta, että matkustamisesta tulee maksaa, kertoo Antti Tuima-verkkolehdelle. putarkastajien, eli Antti seuraa Smurffitut- ”smurffien” liikkeistä ka-sivustoa Facebookis- sivustolle liittyneiden sa, jossa kerrotaan lip- yli 12 200 jäsenen kesken.

Koira puri liikkeessä asioinutta

tarkistettavaksi.

Liikkeen pihassa keskiviikkoiltana 2.4. kello 8 aikoihin sattuneen välikohtauksen johdosta mies joutui terveyskeskukseen

Kaarinassa Keewaymerkkinen mopo varastettiin torstain ja perjantain välisenä yönä Kuhilastieltä. Toimitus

Myöskin miehen housut rikkoontuivat, kertoo poKankaanpään Myllymäes- liisi. Tuomas Kuhalainen sä puri koira liikkeessä Mopo vietiin asioinutta miestä.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

Uutiset 25

ustanut kymmenen vuotta ilman lippua Tuomas Kuhalainen/ arkisto

Tuima.fi:n mukaan Antti ei ole aikeissa muuttaa tapojaan lippujen oston suhteen, koska tarkastajien välttely on hänestä helppoa.

32-vuotias Milli taasen on käyttänyt ma.fi. joukkoliikennettä jo yhdeksän vuotta Aiheesta uutisoi ensimmäiseilman lippua. Tarkistusmaksuja hänä Tuima.fi. nelle on kertynyt kolme, kertoo Tui-

Poliisi käytti piikkimattoa saadakseen rattijuopon kiinni Aku Isokorpi

Auto ajoi Porista Rauman suuntaan. poliisipartio lähti aku@lisajuttu.com autoilijan perään jonka kulLauantai-iltana 5.4. poliisiparjettaja ei pysähtynyt vaan tion silmiin osui valtatie 8:lla jatkoi matkaansa reilulla yliylinopeutta ajava henkilöaunopeudella. Tehtävään kutto.

suttiin myös Rauman poliisi. Eurajoen puolella kuljettajaa yritettiin saada pysähtymään, toinen poliisi partio oli kuitenkin asettanut tielle piikkimaton, johon pakeneva osui.

Ajoneuvo pystyttiin pysäyttämään muutama kilometri piikkimaton jälkeen. Kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta.


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

2626

Uutiset Uutiset

57,3 miljoonan euron megapotin tehnyt lottokone tilttasi Tavanomaista kovempaan käyttöön joutunut Hallamäentien R-kioskin lottokone tilttasi megavoiton tiedon leviämisen seurauksena. Kioskilla on käynyt lauantaina noin 70 prosenttia enemmän lottoajia, kuin normaalisti. Juuri tuo lottokone oli tehnyt 57,3 miljoonan euron megapotin kupongin. Tiettävästi voittokuponki pelattiin pikapelinä.

Twitter entistä enemmän Facebook-tyyliin Mikroblogipalvelu Twitter on alkanut uudistamaan profiilisivujan. Tarkoituksena Twitterillä on mahdollistaa käyttäjille personoida entistä enemmän sivujaan ja tuoda esille omaa luonnettaan ja persoonaansa. Muun muassa Turun Sanomat arvioi, että Twitter on menossa entistä enemmän Facebookin suuntaan. Turun Sanomien mukaan käyttäjille muutokset tulevat näkymään pian.

Tekniikka ta Nokia julkaisi uudet Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com Windows Phone 8.1alustalle soveltuvat kolme uutta Lumian lippulaivaa esiteltiin 2.4. Lumia 930 on uusi Nokian lippulaivamalli, joka yhdistää Microsoftin ja Lumian malliston parhaat ominaisuudet, kertoo Nokia. Laite takaa parhaat mahdolliset valokuvaus- sekä videokuvaus-ominaisuudet. Laitteessa on 20 megapikselin PureView-kamera Zeiss optiikalla. Näytössä on viisi tuumaa. Sen suorittimena toimii neliytiminen 2,2 Ghz:n Snapdragon. Laite tuodaan markkinoille osassa Eurooppaa, Aasiaa ja Lähi-itää kesäkuussa ja sen hinnaksi arvioidaan noin 500 euroa. Lumia 635 ja 630 ovat hal-

vemman hintaluokan älypuhelimia, jotka tarjoavat myöskin Windows Phone 8.1 parhaimmillaan. Molemmat laitteet ovat 4,5 tuuman näyttöisiä ja niiden suoritin on neliytiminen Snapdragon teholtaan 1,2 Ghz. Lumia 635 toimii 4G-verkossa. Tämä laite on hinnaltaan arviolta 170 euron luokkaa. Laite tulee myyntiin jo toukokuussa osassa Eurooppaa, Etelä-Amerikkaa, Aasiaa ja Lähi-itää.

-Olemme tyytyväisiä, että pystymme tuomaan Windows Phone 8.1:n kehittyneet ominaisuudet jo markkinoilla oleviin suosittuihin Lumia-laitteisiin, kertoo Elop.

Lisäjuttu bloggaa! Tutustu vähintään viikoittain päivitettävään blogiimme! Me kerromme kantamme ajankohtaisista puheenaiheista!


Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

aas otsikoissa t Lumia-lippulaivat Nokia Lumia 630 tuodaan markkinoille kahtena versiona, kaksoisSIM-laitteena ja tavallisena luurina. Kaksois-Simsovellus on nyt ensimmäisen kerran Nokian Lumioissa ja se on tarkoitettu kasvavilla markkinoille Aasiaan. Tämä lumia taasen on 3G-malli. Kaksois-sim-laitteen hinnaksi tulee noin 150 euroa. Laite tuodaan myyntiin ensiksi kesällä Yhdysvalloissa.

käyttöjärjestelmään perustuvan uutuuden kautta Microsoftin ja Lumia-tiimin parasta osaamista. Microsoftin tekemän tuotekehityksen lisäksi Nokia tuo käyttäjille ainutlaatuisen kuvauskokemuksen, loistavaa muotoilua ja parempia puhelimia yrityskäyttöön, kertoi Stephen

Elop julkaisutilaisuudessa. Uudet Lumiat julkistettiin Microsoftin Buildkonferenssissa keskiviikkona. Jutun kuvat: Nokia

-Esittelemme tänään näiden kolmen upean Windows Phone 8.1 -

Tiedotamme netissä: PALVELUT.LISAJUTTU.COM

27 Uutiset 27 32800 KOKEMÄKI 0449696234 info@kokemakelainen.net www.kokemakelainen.net Vastaava päätoimittaja Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com Päätoimittaja Markus Sainio markus@lisajuttu.com Toimituspäällikkö Eetu Hakuni eetu@lisajuttu.com Taitto Tuomas Kuhalainen Levikkikunnat (pääasiassa) Kokemäki* Harjavalta* Huittinen Kiikoinen Ulvila Nakkila *Luettavissa kaupunginkirjastosta Näköislehti Luettavissa netin kautta täysin ilmaiseksi osoitteesta kokemakelainen.net/digi. Lukijamäärä Vk 15/2014 lukijoita 25 766 Vastuu Ilmoituksissa lehden vastuu rajoittuu ilmoituksesta maksettuun hintaan. Puhelimitse jätetyistä ilmoituksista Kokemäkeläinen ei vastaa lainkaan. Virheet pyritään oikaisemaan internetsivuillamme sekä seuraavissa lehdissä. Oikaisupyynnöt: tuomas@lisajuttu.com Oikeudet Kaikki oikeudet lehdestä ja sen nimistä ja muusta materiaalista omistaa Tuomas Kuhalainen, ellei toisin mainita. Painopaikka Kokemäki, 2014 ISSN 2342-0111 (Paperi) ISSN 2342-012X (Verkko)


Teema nro 2/2014 ● Vuoden 2014 7 lehti

Kokemäkeläinen: Kevät Erikoislehti 17.4.2014

28 Uutiset Nuorille vaihtotori Kokemäellä Kokemäen nettikahvilaan aiotaan 8.5. järjestää nuorille vaihtotori.

Todellisuus Kokemäen museosillan remontista

Tuomas Kuhalainen

-Ei vaihdeta rahaa, vain tavaroita, ilmoittaa nuorisotyöntekijä Hanna Lahti. Tarkoituksena on vaihtaa nuorten tavaroita toisten tavaroihin. Raha ei toimi vaihdon välineenä. Tapahtuma aiotaan järjestää Nuorten nettikahvilassa Siltakadulla. Tuomas Kuhalainen

Harjavallan halli kesälomilla kiinni? Harjavallan kaupungille esitetään, että hallista pidetään tauko kesällä huoltotöiden vuoksi. Lipunmyynnin kesätauon esitetään alkavan 16.kesäkuuta ja jatkuvan 10. elokuuta. Kuntosalin tauko jää lyhemmäksi ja sen ajan kohdaksi esitetään 14-20 heinäkuuta. Sunnuntaisin kuntosali olisi kuitenkin auki niille joilla on sarja tai vuosiranneke. Juoksusuora ja liikuntasali ovat vuokrattavissa koko kesäkauden lukuun ottamatta yhtä viikkoa heinäkuussa, jolloin tehdään huoltotöitä. Harjavallan sivistyslautakunta käsittelee asiaa tiistaina. Aku Isokorpi

Tuomas Kuhalainen tuomas@lisajuttu.com Kokemäellä on aloitettu noin 700 000 euron hintainen remontti museosillalle. Jo remontin ensimmäisillä viikoilla on saanut hanke paljon vastustusta aikaan. Muun muassa remontin alussa sillalla ollut huono opastus on aiheuttanut hämminkiä, eivätkä ihmiset ole tienneet, kumpaa puolta lähtevät siltaa ylittämään. Perjantaina 11.4. taasen Kokemäellä vietetty sadepäivä toi esiin toisenkin miinuksen sillan remontille, eli veden kerääntyminen

sillan pohjalle. Pohjalle kerääntynyt vesi teki sillan ylittämisestä vaarallisen liukasta.

kaan vaaratilanteita voi syntyä kapeilla kaistoilla, sillä väistämiselle ei ole riittävästi tilaa.

Muun muassa SydänSatakunta-lehden lukija arvosteli lehden mielipidepalstalla sillan korjaustyötä ”vaaralliseksi”. Lukijan mu-

Silta suljetaan kesän alussa, heti koulujen suljettua ovensa ja se avataan kävelijöille vasta marraskuussa. Remontin toteuttaa Destia.

Kevät-erikoislehti  

Kokemäkeläisen vuoden seitsemäs lehti on 28-sivuinen Kevät-erikoislehti. Lehti julkaistiin virallisesti 17.4.2014.