Page 1

I M M E R S I V E

S P A C E

rembrandt driesse


OPDRACHT / OEFENING IMMERSIVE SPACE N o 1 Het ontwerp wekt het gevoel alsof je er in gezogen wordt. Maar ook lijkt het een spiraal die niet stopt. Deze twee dingen straten immersiveness uit.Door de kleuren in combinatie met de abstractheid van de vormgeving kun je lang op de foto consenteren zonder dat je werkelijk ergens op focust. Het wekt een mysterieus gevoel op.

De immersiveness ontstaat omdat je letterlijk ondergedompeld wordt onder water waar een hele andere wereld is dan boven water en waar hele andere dingen plaatsvinden. Door de onscherpe achtergrond en de scherpe voorgrond wordt de aandacht gefocust op het zeeleven op de voorgrond en laat duidelijk het leven zien in deze onderwater wereld. Het mysterieuze doorzichtige dier die duidelijk lichter is dan de rest van de afbeelding geeft je bijna het gevoel dat je het wil zien bewegen. En geeft een levendig gevoel.

De confrontatie tussen de 2 personen is duidelijk te voelen in deze afbeelding en dat vind ik een immersive effect. Je wordt er namelijk echt bij betrokken. Door de symmetrie, de opvulling, het oogcontact en de grauwe kleuren geeft deze afbeelding een gespannen sfeer weer. Wat bijdraagt aan de immersiveness van de afbeelding.


OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE SPACE

De samenstelling symboliseert de tijd. De drie verschillende soorten klokken symboliseren de tijd en de ruimte symobilseert de omgeving waarin objecten zich kunnen bevinden.

NO 2


Wat is een ruimte? Een ruimte is een ogenschijnlijk afgesloten lege ruimte waar objecten in kunnen worden geplaatst. geplaatst.


OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE

SPACE

Welk effect hebben kleuren op een slaap ruimte? De kleur is één van de meest belangrijke punten voor je slaapkamer. Iedere kleur kan een ander effect oproepen bij elk persoon. Van sommige kleuren zijn wel de algemene effecten bekend, maar dit hoeft niet per persoon zo te zijn. Zie de afbeelding van een aantal kleuren met de positieve en negatieve effecten.

Wat is het grootste gebouw (ruimte) op de wereld? De Boeing Everett Factory in Washington state heeft een volume van 13.3 miljoen m³. De Boeing Everett Factory, in Everett, Washington, is een vliegtuig assemblage gebouw dat eigendom is van Boeing. Gelegen op de noordoostelijke hoek van Paine Field, het is het grootste gebouw in de wereld door volume op 13.385.378 m3 (472370319 cu ft) en beslaat 399.480 m2 (98,3 hectare). Hier worden de brede romp Boeing 747’s, 767’s, 777, en de nieuwe 787 Dreamliner geassembleerd.

Is de ruimte oneindig? Het antwoord begint bij de oplossing op het voorval dat mensen het begrip oneindigheid niet kunnen realiseren ten opzichte van een ruimte in de eerste plaats. Wat is de hoogst haalbare snelheid in een ruimte? 299 792 458 meter per seconden. Wanneer een object een hogere snelheid bereikt zal deze terug in de tijd gaan. Dit blijkt uit de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein. Tijd wordt gezien als de vierde dimensie. Naast lengte, breedte en hoogte.

No 3


De Tijd Wereld Aardrotatie (24 uur) Beweging Cirkel Dimensie Energie Fantasie Galerij Horloge Immens Jezelf Klokken Licht Motivatie Natuurkunde OriĂŤntatie Pikeren Quantum Ruimtes Speciale relativiteitstheorie Tijd Universeel Voortdurend Waarnemen XYZandloper


OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE

SPACE

- Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Een box voor kleine kinderen. - Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Kussens en duplo. - Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Het Gelredome. - Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Het toilet. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat ze vertrouwd zijn. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Omdat ze benauwd zijn. - Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Van ruimtes die ik op de tv gezien heb. - Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Ruimtes waarvan ik geen kennis van bestaan heb vernomen. - Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Een oubliette. - Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-goodmovie? De oceaan in Finding Nemo.

No 3


MINDMAPS

Level 1

Level Level1 1

Level 2

Level Level Level2 Dimensies Level3 2 3 Tijd

Level 3 Tijd Ruimte

Dimensies klokken Tijd Ruimte Tijd Dimensies klokken Energie Ruimte klokken Energie Leven

Tijd

Leven

Licht

Tijd

Energie Licht

Leven

Licht

Level 1

Level 1 Level 1

Level 2

Level 2 Level 2 wegen

Level 3 Level 3

wegen

Level 3

levens

levens

wegen levens verdwalen eindeloosheid verdwalen eindeloosheid

labirint labirint

labirint

verdwalen vergeten vergeten Groen

eindeloosheid

vergetenrestart

restart

restart

Groen Natuur

Groen

Natuur

Natuur

Level 1 Level 2 Level 3 Level 1 Level 2 Level 3 Level 1 Level 2 Level 3 No limits

No limits No limits Verzin en het bestaat Power of Verzin en Verzin en the mind het bestaat het bestaat Power of Power of Mind game inzicht the mind the mind Mind game Mindinzicht game Geen Geen instincten reflexen Geen Geen instincten

Geen reflexen instincten

inzicht Geen reflexen


research INLEIDING: Oriëntatievermogen is het vermogen van mens om zijn relatie tot zijn omgeving vast te stellen. Deze omgeving is opgebouwd uit vier dimensies. Tijd kan na hoogte, breedte en lengte gezien worden als de vierde dimensie. Van een gebeurtenis kan gezegd worden dat deze na een andere gebeurtenis plaatsvindt. Een gebeurtenis vindt plaats op een tijdstip of moment. De tijd wordt wel gezien als een opeenvolging van tijdstippen. Daarnaast kan bepaald worden hoe lang een gebeurtenis na een andere plaatsvindt. Het betreft dan de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Tijd is het begrip waarmee deze volgorde en duur worden beschreven. In de filosofie en taalwetenschap, met name de semantiek, worden tijdslogica onderzocht. Dit zijn formele logische systemen die het begrip tijd formaliseren.

Manipulatie Alle processen in onze omgeving worden door de tijd beïnvloed. Het leek mij daarom zeer interessant om een wereld te creëren waarin de relatie tot de omgeving kan worden beïnvloed door het manipuleren van de tijd. Hierdoor verlies je oriëntatiemogelijkheden en je creëert als het ware je eigen doolhof. “Time is not what is seems” in The illusion of time: http://www.youtube.com/watch?v=yqzgYRBlslw Universe animation http://www.youtube.com/watch?v=aRosM1TLyLw

Stijl De tijd-wereld heeft een vormgeving die het desoriëntatiegevoel kan weergeven. Het bestaat uit een galerij of panorama van objecten ze kunnen soms een soort patroon vormen en niet goed geplaatst worden. Op de volgende pagina staat een moodboard met voorbeelden die gecombineerd kunnen worden.


moodboard


OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE

SPACE

NO 5

Synopsis Je maakt: - een korte beschrijving van je wereld in het algemeen. Het leek mij interessant om een wereld te creëren waarin de relatie tot de omgeving kan worden beïnvloed door het manipuleren van de tijd. Hierdoor verlies je oriëntatiemogelijkheden en je creëert als het ware je eigen doolhof. - een beschrijving van je visie op die wereld; wat wil je overbrengen? Niet is wat het lijkt, alles kan veranderen - een beknopte beschrijving van de drie ruimtes. De ruimtes hebben geen kaders maar lijken oneindig door te gaan in dezelfde patronen. - een beschrijving van de sfeer. De ruimtes moeten een rustige maar intense sfeer weergeven. - een beschrijving van de vormgeving. De tijd-wereld heeft een vormgeving die het desoriëntatiegevoel kan weergeven. Het bestaat uit een galerij of panorama van objecten ze kunnen soms een soort patroon vormen en niet goed geplaatst worden. - een beschrijving (en/of schets) van de (inter)acties die per ruimte kunnen plaatsvinden. Tijdreizen, dromen, versneller, vertragen.


OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE

SPACE

Deze foto is eentonig weinig kleur, maar wel duidelijk zichtbaar achtergrond die langzaam vervaagd. het object is alleen in de ruimte en trekt zo alle aandacht naar zich toe en is niet te vergelijken met een ander object. De foto is op de voorgrond iets lichter dan op de achtergrond om dit effect te versterken.

Deze foto is veel minder eentonig en vertoont meer atmosfeer. De achtrond is volledig “geblurd� maar vertoont nog wel de kleuren om de afbeelding op te vullen. Mede hierdoor en bloemen is deze afbeelding levendiger dan de vorige.

Bij Deze foto is het verklein effect toegepast. De foto is van af een grote afstand genomen dan de andere fotos en het object is naast mijn hond geplaatst om het duidelijk klein te laten lijken. Mij hond vult de foto op zodat hij groter lijkt. Dit versterkt het effect ook.

No 6


Hier wordt een soort van kijkdoos effect gepresenteerd. De objecten staan op verschillende afstenden maar over lappen elkaar nouwelijks om een open sfeer neer te zetten. De weerspiegeling in op de glazen tafel geeft een soort dynamisch effect. Dit zorgt er ook voor dat de sfeer van de foto wat minder gesloten is.

Bij deze foto is het object op de voorgrond wazig en er wordt gefocused op de achtergrond. Het is en tegenovergestelde van wat er in de tweede foto te zien is. Het object valt wel op maar zet een andere sfeer neer. Het andere effect in de foto is dat het gras alle andere objecten overlapt terwijl dat in de werkelijkheid niet zo is. Ook zit hier een vergrotingseffect in door dat het horloge zo ver op de voorgrond is geplaatst.


OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE

SPACE

Vormgevingsoefening / stijlonderzoek Kies een object uit jouw immersive space. Welke (vorm)kenmerken heeft het nodig om in jouw space te passen? Wat moet het uitdrukken?

Het horloge is als het ware de motor van mijn wereld. Het bepaald wat er gebeurd, welke situaties en werelden er ontstaan. Het horloge, de tijd, is de hou vast van het personage in de space. Door middel van de tijd kan de persoon zich oriĂŤnteren. De kenmerken van Het horloge zijn de getallen, de wijzers, en datum. Met deze kenmerken kan worden gespeeld in de space en zo onstaat de motor van de wereld. De afbeelding hieronder symoliseert het beste het idee van het object, het is niet zo maar een horloge maar het neemt je mee in een reis door de tijd. De kleuren in het plaatje daaronder zouden er dan aan toe gevoegd moeten worden.

NO 7


OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE

SPACE

No 8


Deze wereld stelt de prehistorie voor. De tijdwereld geeft je de mogelijkheid een stukjehiervan te beleven. Waaneer je in deze ruimte bent beland bewegen de dieren, en deze zijn dan ook duidelijk klikbaar door middel van hints. ze leiden je naar nieuwe animaties.

Deze wereld stelt de Mideleeuwen voor, het laat je zien wat er allemaal veranderd ten opzichte van de andere werelden. het kasteel is duidelijk klikbaar door een effect en zal je naar een nieuwe animatie sturen waarin je te zien krijgt hoe het er in die tijd uit ziet en wat er allemaal gebeurt.

Deze laatste wereld is een visie in de toekomst het is een wereld met zwevende dorpen en steden, je kan ze bezichtigen en zien wat de toekomst ons zal brengen. Door middel van bewegen de hints en animaties wordt duidelijk wat er te doen is in deze wereld.


Flashstructuur


Scenario Tijdwereld In de tijdwereld veranderd de ruimte waar de hoofdpersoon zich in bevind. Je kan de tijd beïnvloeden door verschillende keuzes te maken. De ruimte past zich zelf aan en zo ontstaan er meerdere ruimtes. Terwijl er door de tijd wordt gereisd veranderd de omgeving in eindeloze patronen waarin niet meer duidelijk georiënteerd kan worden. Niets is wat het lijkt, het zorgt voor een intense sfeer. Je kan kiezen en switchen tussen verder in te tijd gaan, terug in de tijd gaan of juist tijdloos te dromen. Je begint in een leegte waar jij invulling aan moet gaan geven. Door de verschillende mogelijkheden ontstaat een doolhof van ruimtes verder in te tijd zullen er nieuwe onbekende situaties ontstaan. Het zal je verbazen en je zal er aan moeten wennen. Terug in de tijd zijn er oude, bekende en antieke objecten waar je makkelijker je weg kan vinden. Wanneer je kiest om tijdloos te dromen zal er een hallucinerende wereld ontstaan waarin bekende en onbekende ruimtes gecombineerd worden en waar net zoals bij het tijdreizen eindeloze patronen worden gecreëerd. In alle ruimtes kan er gereisd worden naar verschillende plekken en er kan ook weer terug gereisd worden.


Reflectievragen Immersive Space IDEEFASE 1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Ik kijk naar wat ik mis, bij andere producties, of wat ik zelf graag zou willen zien wat er nog niet is. Dat verrast waarschijnlijk ook ander personen. 2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik wilde een tijdwereld omdat, de tijd mij fascineert. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen?De tijd is een soort onbewuste houvast. Het leek mij interessant omdat in de war te brengen. Dat was echter best lastig in flash. 3. Wat zou je de volgende keer anders doen? Simpeler beginnen, lastiger kan altijd nog. 4. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Oneindig. VORMGEVING 1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden? Het lastigste is wanner een idee niet lukt, en ik toch iets anders of een oplossing moet vinden waar ik me niet op heb voorbereid. 2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Ik heb geprobeerd mensen door de tijd heen en terug te laten reizen. Dat is gelukt, maar het hele “space” of “doolhof” idee was te lastig. 3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Ik heb geprobeerd de drie werelden, die ver van elkaar zijn ontstaan, naast elkaar te


laten bestaan. 1. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatieinterface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving? Door binnen de omgeving kleine verhaaltjes te laten plaatsvinden, en animaties te “loopen” waardoor het levendiger wordt. 2. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de nietgelukte aspecten kunnen worden verbeterd? Ik had graag wat meer 3D en wat meer oneindigheid in mijn werelden willen creëren. Maar de door de beperkte tijd, en lastige combinaties met Photoshop en flash, heb ik dit niet gedaan. 3. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? De research heeft geleid tot het idee van de klok waarmee je kunt navigeren door de verschillende werelden. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik denk dat ik qua research geen fouten heb gemaakt, maar ik had me wel beter kunnen verdiepen in de software en waar de mijn grenzen liggen. MOVIE 1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja, alle buttons zijn om een bepaalde manier duidelijk vormgeven door bijv. beweging, kleur of licht intensiteit. 2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ja, de navigatie gaat doormiddel van een klokje dat continu aanwezig blijft. 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik heb zelf geluiden “geloopt” uit soundtracks, en daarnaast heb ik sound effects gedownload van youtube. Naar mijn mening is het geluid 50% van de interactieve film. En dat was ook de bedoeling. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Wederom heb ik het gevoel dat de geluiden goed waren, maar het importeren en afspelen in flash zorgde soms toch voor problemen. Hier had ik me niet op voorbereid en dat had ik beter moeten doen.

Rembrandtdriesse 512871 werkboek