Page 1

här&där 1.11 En informationstidning för dig som bor hos Lulebo och alla andra luleåbor

bygg Tema

>

Affärslokaler

>

Luleås nya Landmärke tar form på Lulsundsberget

Vår nya Marknadsplatsfebruari 2011


Varmt välkommen till årets första nummer av Här&Där. Vi presenterar våra olika byggprojekt lite mer ingående (sidorna 4-7). Vi hälsar på hos Agnes som har bott 50 år hos oss (sidan 10) och besöker Luleå brottarklubb (sidan 11). Trevlig läsning.

Den vackra vårvintern är här Snön ligger vit på taken och det är bara tio månader till jul, alla talar om långa oxveckor fram till nästa ledighet… Samtidigt kommer ljuset sakteliga tillbaka och livsandarna återvänder – passa på att njuta av vårvinterns friska och soliga dagar.

telefon och webb

Växel 0920-23 67 00, vardagar 8-17 Lägenhetsuthyrning 0920-23 67 30, vardagar 9-17 Frågor kring bostadskö, lediga lägenheter eller avtalsskrivning

Hej luleåbo Från den enkät vi gör bland våra hyresgäster vet vi att belysningen utomhus och i trapphus av många upplevs som en mycket viktig fråga. Det handlar både om trivsel och trygghet, om en fin boendemiljö och att det känns säkrare. Även tvättstugorna är ofta i fokus, att man förväntar sig att de ska hålla samma standard som lägenheterna. Därför gör vi nu en total översyn av belysning och tvättstugor i alla våra områden. Under de närmaste två åren kommer vi att göra en systematisk genomgång för att höja standarden där så behövs. Syftet är naturligtvis att förbättra kvalitén så att våra bostäder fortsätter att vara attraktiva och efterfrågade. Samtidigt ökar vi takten i renoveringen av Kallkällan och fortsätter med om- och tillbyggnadsprojekt för att skapa nya lägenheter. På Gültzauudden blir 15 lägenheter klara till slutet av året. I Norra hamn bygger vi på med

Felanmälan 0920-23 67 40, dygnet runt Studentbostäder 0920-23 67 10, vardagar 9-17 Störningsjouren 0920-22 41 67, efter kontorstid Internetsupport 0920-52 00 70, vardagar 8-22, helger 9-20 Övrig tid telefonsvarare

nya våningar och där blir tio lägenheter klara för inflyttning i maj, och ytterligare 20 i slutet av året. Till hösten blir även årgångshuset på Hertsön klart för inflyttning. Men det stora tillskottet är husen på Lulsundsberget som nu reser sig likt två torn och förändrar bilden av Luleå. Där blir 104 hyres­ lägenheter klara för inflyttning från och med oktober. Beslut om nästa etapp tas senare, men det kan bli byggstart redan till hösten för ytterligare 90 lägenheter. I höst kan det också bli byggstart i kvarteret Hönan, Kurirens gamla tryckeri, där väntar vi på att planfrågan ska lösas. Vi håller även på att undersöka om Kyrkans hus kan byggas om till bostäder. Dessutom planerar vi för ytterligare årgångshus samt den nya form av trygghetsboende som vi skapar tillsammans med Luleå kommun. Det är mycket på gång och mycket att se fram emot.

Besök vår webbsida På vår webbsida www.lulebo.se kan du söka och boka lägenhet, bilplats och garage. Du kan läsa om våra bostadsområden och hitta kontakt­uppgifter till områdes­ kontoren. Via Mitt boende kan du bland annat styra din motorvärmare. Här finns också information kring TV, bredband och telefoni.

Anders Sandberg

Här& Där utges av Lulebo AB, Köpmangatan 27, 972 33 Luleå. www.lulebo.se Ansvarig utgivare Birgitta Wäppling Produktion JOB reklambyrå Foto Tomas Bergman, Susanne Lindholm, Karl-William Sandström illustration Isa Form


notiser

Vinnare operaweekend

Internet är standard

Viveka Larsson och Solveig Wiggefors vann var sin operaweekend i Stockholm, i samband med Matteifestivalen. Vinsten är en resa för två personer med hotell, visning av operahuset och biljetter till Tosca första helgen i april. För Solveig är det operapremiär. Det var en av döttrarna som skickade in och nu blir det hennes syster som får följa med till Stockholm för opera och shopping. – Vi ska göra en riktigt storstadsweekend, säger Solveig, från Vesslestigen på Hertsön. Hon är en trogen Hertsöbo och har bott där sedan området byggdes på 70-talet.

Låt värmen stanna kvar i trapphuset! Det blir första gången båda besöker Kungliga Operan. Viveka har varit på opera utomlands, men aldrig i Stockholm. – Jag tar nog med mig pappa, säger Viveka, som bor på Köpman­ gatan i centrum. Pappa är den i familjen som också är intresserad av opera.

Vinnarna av operaweekend Solveig Wiggefors och Viveka Larsson gratuleras av marknadschef Birgitta Wäppling.

Övriga vinnare i tävlingen

Våra olika samarbetsavtal gynnar alltid hyresgästerna i form av till exempel rabatterade biljetter till idrott och kultur, egna föreställningar för våra hyresgäster eller andra förmåner. Se vår hemsida för aktuella erbjudanden. Maria Lindqvist, Bergnäset. Doris Brännvall, Bergnäset. Monica Andersson, Tunastigen. Niklas Isaksson, Björkskatan. Kenny Isaksson, Gammelstad. Maria Lundström, Hertsön. Rita Johansson, Porsön. Mikael Öystilä, Mjölkudden. Jenny Bergvall, Skurholmen. Britt-Louise Persson, Tunastigen. Britt-Marie Lundgren, Gammelstad. Frida Sakko, Örnäset. Sofia Lindqvist, Lerbäcken. Eva Fransson, Tunastigen. Margaretha Hornberg, Kallkällan. Rikard Haapala, Centrum. Kersti Asplund, Mjölkudden. Carolina Olofsson, Tunastigen. Elenor Larsson, Örnäset. Jerry Omark, Kallkällan.

Internet är standard i våra lägen­ heter. Utan extra kostnad erbjuder vi en uppkopplingshastighet på 10 Mbit, lika snabb i bägge riktningarna. Det enda du behöver göra är att ansluta din dator, inget modem krävs och uppkopplingen sker automatiskt. Naturligtvis ingår även e-postkonton, webbdomäner och säkerhetsprogram. Önskar du högre hastighet eller till exempel IP-telefoni beställer du det från respektive leverantör, se www.lulebo.se för mer information.

Britt-Inger Wallmark, Malmudden. Åsa Sundström, Bergnäset. Stefan Viskum, Centrum. Erland Lugnet, Gammelstad. Patrik Johansson, Bergnäset. Erika Palma, Lerbäcken. Ulf Lidman, Gammelstad. Mona Lindberg, Centrum. Johannes Häggman, Bergnäset. Jessica Muhigana, Skurholmen. Fredrik Larsson, Centrum. Anna-Lena Svensson, Bergnäset. Maria Söderberg, Gammelstad. Cecilia Hellgren, Hertsön. Maria Larsson, Gammelstad. Gunilla Silverberg, Knöppelåsen. Eva Snäll, Gammelstad.

Björn Hansson, Centrum. Birgitta Lidström, Björkskatan. Anders Wiggefors, Gammelstad. Elisabet Edman, Örnäset. Eva Blank, Östermalm. Inger Rismalm, Centrum. Sylving Jonsson, Örnäset. Gudrun Palo, Skurholmen. Elisbeth Alainentalo, Kallkällan. Gunilla Österlund, Porsön. Britt Olsson, Gammelstad. Lisbet Österstedt, Centrum. Birger Johansson, Knöppelåsen. Anna Aspviken, Centrum. Mats Olofsson, Hertsön. May Palo, Örnäset. Astrid Nilsson, Örnäset. Jari Hihnavaara, Gammelstad. Elsa Hassgren, Centrum. Kent Olsson, Örnäset. Margit Heikka, Gammelstad. Eskil Johansson, Tunastigen.

Spärra inte upp porten till trapp­ huset i onödan. Trapphuset blir snabbt utkylt och våra automatiska termostater fungerar inte som det är tänkt. Resultatet blir att dyr energi slösas i onödan, pengar som vi kan använda till viktigare saker.

Se oss på Youtube Vi har lagt ut filmer från bygget på Lulsundsberget samt en presentation från ett av våra bostadsområden. Fler filmer om bostadsområdena kommer. Skriv ”Lulebo” i sökrutan på www.youtube.se så hittar du oss.

Parkera på rätt ställe Besökande får stå i max 24 timmar på besöks­ parkeringarna i våra bostadsområden. Boende i området som parkerar på dessa platser bötfälls av vaktbolaget. Parkera på rätt plats och undvik parkeringsböter. Kom ihåg att gång- och cykelvägar inne i områdena inte får användas som parkering, allt för att utryckningsfordon ska komma fram och snöröjningen ska fungera.

här&där 1.11

3


tema bygg

Lulsun berge Med sagolik utsikt över stad och land

4

här&där 1.11


unds et

Luleå har fått ett nytt landmärke. Husen på Lulsundsberget är i blickfånget oavsett från

vilket håll man närmar sig Luleå. De kommer att förändra bilden av Luleås skyline, för alltid. Samtidigt erbjuder de en fantastisk boendemiljö med en sagolik utsikt över staden och dess omgivningar. Här har du stadens puls framför dina fötter och stora friluftsområden runt hörnet.

här&där 1.11

5


tema bygg

> Det är högt, rejält högt. 16 våningar är högst i Luleå och dessutom är husen byggda uppe på en höjd, även de nedersta våningarna ligger högt jämfört med de omgivande fjärdarna. Lulsundsberget ligger 1 km nordost om Luleå centrum, omgivet av skog och vatten. Strax norr om finns Ormbergets friluftsområde. I nordväst ligger Björkskatafjärden och söder om Skurholmsfjärden.

Bokning startar i maj

flera alternativ när det gäller skola, barnomsorg, handel och service. – Läget och miljön gör Lulsundsberget unikt som bostadsområde, menar Luleåarkitekten Bengt Aili, som haft det stimulerande uppdraget att utforma husen och lägenheterna. – Punkthus gör att man kan spara mera naturmark i området, så att det blir en fin utemiljö med grönytor, strövområden, grillplatser och skidterräng.

Det här blir ett av Luleås vackrast belägna bostadsområden.

Här bor du i samklang med naturen och kan följa årstidernas växlingar från middagsbordet eller favoritfåtöljen. Ett äkta och direktsänt naturprogram rakt in i vardagsrummet. – Läget nära centrum gör Lulsundsberget mycket attraktivt, menar Lulebos marknadschef Birgitta Wäppling. Här får du det bästa av två världar. Centrum ligger på bekvämt avstånd för en promenad eller cykeltur längs Lulsundskanalen och Skurholmsfjärden. På andra sidan ligger Ormbergets friluftsområde med motionsslingor, skidspår och slalombacke. Området ligger mellan några av Luleås äldre och nyare stadsdelar, varför det finns

– Samtliga lägenheter ligger i sydväst, med kök och vardagsrum i hörnläge, berättar Birgitta Wäppling. Det blir öppna planlösningar och ljusa lägenheter, vilket de höga smala punkthusen bidrar till. Och så blir det stora inglasade balkonger. Det blir trägolv i sovrum och vardagsrum, och klinkergolv i hall, kök och badrum. Diskmaskin är standard i de flesta lägenheterna. På toppen av varje hus, i den översta våningen, finns gemensamhetsutrymmen. I det ena huset en relaxavdelning och i det andra en samlingslokal som hyresgästerna kan använda. <

Totalt är det 104 lägenheter som blir inflyttningsklara till hösten. Lägenheterna är 1-4 rum och kök, och i storlek 49-130 kvm. Första inflyttning är beräknad till oktober. Bokning och fördelning sker i tre etapper; i maj, juni och augusti. Bokningen görs direkt på vår hemsida eller via kontakt med Lägenhetsuthyrningen. Innan bokningen startar blir det visning av en lägenhet i ett av husen. Håll utkik på hemsidan och i annonser längre fram i vår.

Kvarteret Svanen

Uven och Svanen – två fåglar som snart lyfter I vår målsättning att öka andelen lägenheter i centrum pågår två byggprojekt, påbyggnaden av fler våningar på husen i kvarteret Uven och kvarteret Svanen. > Först ut har varit kvarteret Uven på Norra Strandgatan som består av tre hus som kommer att höjas med två våningar vardera. Kvarteret Uven byggs i två etapper eftersom husen måste tömmas på hyresgäster innan byggstart. Första etappen, som startade i augusti förra året med ett hus, är i slutfasen och inflyttning kommer att ske i april. – Totalt rör det sig om 30 nya lägenheter, fördelat på 10 lägen­heter i varje hus, säger Mikael Nyberg, teknisk chef Lulebo. Husen som är byggda på 1960-talet får nya hissar och ny till- och frånluftsventilation samt att en del ytskikt byts i lägenheterna. – Ombyggnaden och renoveringarna har i stort gått bra, även om gamla hus kan bjuda på en del överraskningar.

6

här&där 1.11

Direkt som etapp 1 är klar påbörjas etapp 2, som berör de två återstående husen. Etapp 2 beräknas vara färdig för inflyttning senare under hösten. Dessutom görs ett nytt tätskikt på parkeringsdäcket och en del markarbeten och renovering av terrasser under våren och sommaren. vid Hälsans hus, som idag har 18 lägenheter, ska höjas med ytterligare två våningar, vilket ger 15 nya lägenheter. Även här görs planerat underhåll i befintliga lägenheter i samband med påbyggnationen. Inflyttning beräknas ske under hösten. Håll utkik på webben för närmare detaljer. <

Även kvarteret Svanen

Samtliga hyresgäster som bor i lägenheter som ska renoveras erbjuds att flytta till­baka till sin lägenhet efter renoveringen. Under renoveringsarbetet bor de berörda hyres­ gästerna i ersättnings­ lägenheter.


Fasad mot väster.

Årgångshus på Hertsön Sedan flera år erbjuder vi boende för dig som är 65+. Nu bygger vi om centrumhuset på Hertsö Torg till Luleås tredje Årgångshus. Sedan tidigare finns det Årgångshus på Örnäset och på Björkskatan. Målet är att det ska finnas ett Årgångshus i Luleås alla stadsdelar.

> Ett Årgångshus innebär inte bara ett boende, det är även en trygghet och en social samlingspunkt med möjlighet att träffa grannar i husets gemensamhetsutrymmen. – Det är väldigt positivt med den här boendeformen, man har jämnåriga som grannar och behöver egentligen aldrig känna sig ensam om man inte vill, berättar Katrina Wikström, områdeschef på områdeskontor Öst. I Hertsö centrum finns allt inom gångavstånd; affärer, badhus, sporthall, bibliotek och bra bussförbindelser in till stan. Totalt är det 32 lägenheter i huset, fördelade på 1 RoK, 2 RoK och 3 RoK. Lägenheterna kommer att hålla hög standard med bland annat inglasade balkonger, kök med induktionshäll samt trägolv i sovrum och vardagsrum och klinker i hallen. En lägenhet görs om till en utlåningslägenhet. Den kan nyttjas som övernattningslägenhet av de boendes bekanta och släktingar. Den 12 april är det en öppen visning av Årgångshuset, där intresserade kan komma och titta. Bokningen sker senare under våren med inflyttning i augusti. – Det är redan ett stort intresse av att boka lägenhet i huset, vi får flera förfrågningar varje vecka, berättar Katrina Wikström.

i centrumhuset är det sju hyresgäster som uppfyller kraven för boende i Årgångshus, dessa har erbjudits att flytta åter och har tackat ja. De övriga lägenheterna fördelas efter kötid. Har du frågor kring boende i Årgångshuset, kontakta lägen­hetsuthyrningen, 0920-23 67 30. Mer information finns även på webben. <

Av de boende

Tilldelning och avtalsskrivning följer samma rutiner som för våra övriga lägenheter, dvs. kötiden avgör. För att ha rätt att skriva kontrakt på en lägenhet ska sökande vara minst 65 år, alternativt bli 65 under det år man söker bostad i våra Årgångshus.

Fasad mot öster.

här&där 1.11

7


et på r o t d Kon grän s l ä j Grås emannat är b

Den 2 september var det premiär för det första av våra nya kvartersvärds­ kontor som ska finns ute i flera av våra bostads­områden. Kontoret finns på Gråsjälsgränd 7, i Örnäset centrum.

8

här&där 1.11

Kvartersvärdskontor nära hyresgästerna > Tanken är att det ska vara lättare för våra hyresgäster att få kontakt med en representant för oss på Lulebo. Många tycker att det känns trevligare att komma in och prata med kvartersvärdarna direkt än att ta sitt ärende per telefon. – Områdeskontor Öst på Hertsön är vårt ”moderskepp”, där vi i normala fall arbetar, berättar kvartersvärden Susanne Larsson. Två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar, finns förutom Susanne, även kvartersvärdarna Peter Fjällblad, Mikael Johansson och Birger Wikström på plats på Gråsjälsgränd. skylt inte har kommit upp ännu är kontoret välbesökt. – Jag tror att det är många som berättar för sina grannar och bekanta att vi finns så det sprider sig ändå, säger Peter. Skylten kommer upp snart och då kanske ännu fler kommer in spontant när de går förbi. Dessutom är det många som har sett på webben att kontoret skulle öppna.

Trots att kontorets

Peter är relativt ny på områdeskontor Öst, det är dock många som känner igen honom från Tuna och Gammelstad. – Lulebo är ett stort företag men alla känner alla och det är inte svårt att flytta på sig. Det är roligt att få träffa nya hyresgäster och se andra stadsdelar, säger Peter. Det lokala kvartersvärdskontoret gör även att fastighetsskötare och underleverantörer lättare kan träffa kvartersvärdarna. – Jag har flygblad som skulle delas ut till mina hyresgäster här på Örnäset, då kan fastighetsskötaren komma in och hämta dem här istället för att behöva åka ut till Hertsön för att hämta dem, säger Susanne. bor i Årgångshuset på Örnäset och han kommer in och pratar om snöröjningen med Birger. – Jag tycker att det är bra att det finns ett kontor där man kan gå in och prata direkt med kvartersvärdarna. Det blir

Hyresgästen valter Persson


Vår nya Marknadsplats öppnar i sommar ”Vi sätter kunden i centrum”.

Nu gör vi det även rent geo­grafiskt och flyttar marknads­ avdelningen till Storgatan.

> Ob s e rvanta Lu leåbor har lagt märke till att det tidigare snabbmatstället i hörnet Storgatan/Nygatan håller på att byta skepnad. Skyltfönstren har fått ny dekor. Bakom de vackra bilderna pågår ombyggnadsarbete. Till sommaren öppnar här vår nya Marknadsplats med kundinformation, lägenhets- och lokaluthyrning. – De nya lokalerna innebär att vi får ett bättre skyltläge och kan visa upp vårt utbud av bostäder och nya byggprojekt för Luleåbor och besökare, berättar marknadschef Birgitta Wäppling. – Lulebo är ett av de företag som berör många Luleåbors vardag, så det är på sin plats att vi finns mitt i strömmen. Här får vi en naturlig mötesplats där kunderna kan droppa in och ta del av vad vi har ledigt och på gång. Det blir samtidigt möjligt att samla hela marknadsavdelningen, som består av personalen på lägenhetsuthyrningen, ansvarig för uthyrning av företagslokaler samt personalen på Felanmälan. – Vi är ett team som jobbar tillsammans och nu blir det lättare att samarbeta när vi också sitter på samma ställe, säger Birgitta. Den interna kommunikationen underlättas. Marknadsavdelningen har mycket på gång under 2011. Förutom Lulsundsberget tillkommer nya lägenheter i centrum samt årgångshuset på Hertsön. Marknadsplatsen slår upp portarna i början av juni. <

naturligare och trevligare än att ringa. Jag är väl en av stamkunderna som kommer in ganska ofta och hjälper till genom att påtala saker som inte fungerar, säger Valter. – Det är alltid positivt med hyresgäster som Valter, säger Birger. Han ser inte bara till sitt eget utan vill hjälpa till så att alla ska kunna ha ett riktigt bra boende. Titta gärna in hos kvartersvärdarna på Gråsjäls­gränd, de finns på plats tisdagar 9-11.30 och torsdagar 12.30-15 varje vecka. Kvartersvärdskontoret på Väderleden 3B har öppnat i dagarna. De övriga kvartersvärdskontoren på Tuna, Malm­udden, Kallkällan, Bergnäset och Råneå kommer att öppna under våren, se webben för mer information. <

Delar av personalen på marknadsavdelningen som snart flyttar in på Storgatan.

här&där 1.11

9


Agnes firar 50 år på Vretvägen

Agnes Forsman har bott i samma lägenhet på Örnäset i 50 år. När hela familjen bodde här var de fem personer i trerummaren. Idag bor hon här själv och har inga planer på att flytta. Dottern har nyligen flyttat in i huset bredvid och i området finns den mesta service hon behöver. Det enda hon saknar är en handarbetsaffär.

> Det var i början av 1960-talet som Agnes med familj, make och två barn, flyttade från den lilla stugan i Gäddvik till den moderna lägenheten. – Det kändes lyxigt och stort att flytta hit, berättar Agnes. Äldsta sonen Bernt skulle precis börja skolan och vår dotter Berit var fem år. Efter något år föddes sonen Roger. Under de år barnen var små var Agnes hemmafru. När barnen blev större började hon arbeta som elevassistent på Ormbergsskolan. Efter 35 år gick hon i pension, men fortsatte att arbeta med förståndshandikappade vuxna ytterligare några år. liv har Agnes handarbetat. Hon både virkar, stickar, syr och broderar. Och många av hennes vackra skapelser pryder hemmet. – Att handarbeta har många gånger fungerat som terapi. Det har hjälpt mig att komma igenom tunga perioder i mitt liv, säger hon. Ett annat stort intresse på fritiden är träning. I över 25 år har Agnes styrketränat flera gånger i veckan. Under den senaste tiden har hon haft ett uppehåll, men nu har dottern Berit fått med henne till Nautilus igen. – När jag var på en hälsokontroll i Sunderbyn hade jag en puls på 52 slag per minut. Läkaren tittade förvånat på mig och undrade om jag varit elitidrottare? Då insåg jag att träningen gjort nytta.

I hela sitt

Att Agnes har bott 50 år i samma lägenhet måste uppmärksammas och firas. Kvartersvärdarna Peter Fjällblad och Mikael Johansson uppvaktade med blommor och tårta. En gratis hyra väntar också denna trogna hyresgäst. Grattis Agnes! <

10

här&där 1.11


du s om ä oc h ru g hör illar att ng av d sk r ig ti ll os iva, u ng @lu l s e bo.s via e

ung&yngre

LULEÅS FRAMTID ­

Vi ger förutsättningar för framtidens Lulebor att skapa ett bra boende, njuta av kultur och ha en aktiv fritid.

Brottning för stora och små

elin järlström, 18, rapporterar från Australien i varje nummer av Här&Där under sitt utbytesår.

Längst ner i källaren i Pontushallen håller Luleå brottarklubb till. Nästan alla dagar i veckan pågår brottningsverksamheten för både stora och små. > Vi besöker träningshallen en snöig och blåsig söndagskväll i början av januari, det första som möter oss är en hord av knattar som precis avslutat sitt träningspass. – Det här var min grupp, lekisbrottningen. Där kan man vara med från ungefär fyra års ålder upp till att man är sju år. Det är mest lek med inslag av gymnastik men det ger också smidighet och koordination, berättar tränaren Torbjörn Niemi. Direkt efter lekisbrottningen sätter elitgruppen igång med sin uppvärmning. Bollkull står för uppvärmningen, om man blir bränd är det bara att göra tio armhävningar. Och de flesta hinner göra både trettio och fyrtio innan det övergår till mer brottningsinriktad uppvärmning. – Det är viktigt att man är varm och mjuk i kroppen innan man sätter igång. två mattor för matchträning. En typisk träning består, förutom teknikträning, av matcher där motståndarna brottas under 30 intensiva sekunder. Sedan är det vila i en hel minut (!) innan nästa 30 sekundersmatch börjar.

I hallen finns

Luleå brottarklubb är en av de föreningar som får stöd för sin verksamhet från oss. Det gör det möjligt för dem att anordna brottartävlingen Lulebo Cup varje år. Där deltar ungefär 140 brottare från hela länet i olika åldersklasser. Det går riktigt bra för ungdomarna i klubben, en tjej och två killar är uttagna till ungdomslandslaget. –Vi har runt 100 brottare som kommer från Luleås alla stadsdelar, alla är välkomna hit för att prova på brottning, avslutar Torbjörn. <

K a s t do c k a n s o m f a l l . på o f ta s t h a m n a r

33 grader jul > Hej och gott nytt 2011 på er alla lulebor! Tänka sig, snart är det bara tre månader kvar av mitt fantastiska äventyr här i Australien. Det är inte klokt vad tiden går fort när man har roligt. För en stund sedan kom jag hem från stranden, där jag och några kompisar hade surfingskola. Och vet ni vad, jag lyckades stå en hel våg! Hoppas ni haft en skön och skojig jul- och nyårshelg. Att fira julafton i Australien, i 33 graders värme, var ovanligt men helt underbart. Min värd­ familj och jag for upp till Dubbo till min värdmormor och morfar för fyra mysiga juldagar tillsammans. Kvällen före julafton for vi runt stan och tittade på alla Christmas lights. Helt sjukt vad vissa människor pyntar sina hus. Rolig julklapp när elräkningen kommer på posten sen… På julaftonsmorgon gick vi till kyrkan, kom hem och åt en god julfrukost, öppnade alla julklappar, tog en liten tupplur pga värmen och hade sen en stor smarrig jullunch på altanen. Lite annorlunda än hemma, där ni ju hade riktigt kallt och fick mysa inne framför Kalle Anka. Julklapparna kom både hem­ ifrån Luleå och från min snälla värdmamma, Narelle. Jag hade tydligen varit snäll… Visst längtade jag hem, men det kommer verkligen från hjärtat när jag säger att jag inte hade kunnat önska mig en bättre australiensisk jul än så här. Tack, Tomten och alla nära och kära, här och där. <

11 11

här&där här&där 1.11 1.11


affärslokaler

N y sista sida – om affärslokaler i Luleå Lena Landström som är lokalutvecklare hos oss på Lulebo ser det som en självklarhet att försöka hjälpa lokalhyresgästerna med deras behov. Vi har stora och små lokaler i nästan alla delar av Luleå, allt från kontorslokaler till butiker och restauranger. – Jag är samordnare för våra affärslokaler och jag önskar att både nuvarande och blivande hyresgäster hör av sig till mig när deras verksamheter förändras. Det är inte alltid nödvändigt att säga upp kontraktet för att det ska ske en förändring. Ju tidigare jag kopplas in i planeringen, desto större är chansen att jag kan hjälpa till, säger Lena.

Peter Larsson i UDKs fikarum.

Med plats för utveckling > Lena hoppas på att både nuvarande och potentiella lokalhyresgäster ska ta hjälp av henne i planeringsarbetet. Även om vissa företag kanske inte vill säga riktigt allt med hänvisning till sekretess. Lena upplever ibland att man som företagare kanske av marknadsskäl inte vill avslöja alla sina planer. – Jag hoppas att alla förstår att jag har tystnadsplikt, det som sägs till mig om ett företags planer stannar hos mig. Sen behöver jag inte veta alla detaljer men det är bra om man kan vara så specifik som möjligt när det gäller vad vi på Lulebo kan hjälpa till med. Företaget UDK etablerades i Luleå 1998 och har under

åren haft olika många anställda och därför olika behov av kontorsyta. – Vi arbetar med systemutveckling och olika affärssystem och vi har kunder över hela Sverige. Var vi sitter i förhållande till kunderna är inte så viktigt men däremot är det bra om vi själva trivs, säger Peter Larsson på UDK. När det stod klart att företaget hade för stora lokaler i förhållande till behovet började Peter titta runt efter andra

lokaler. Det blev ett mödosamt arbete som resulterade i att man i slutändan faktiskt bara flyttade några meter. – Det fanns just inga lokaler som passade i centrum och då tog jag kontakt med Lena som kunde lösa mitt problem. Vi hade redan lokaler i samma hus som Lulebos huvudkontor och det skulle göras en del omflyttningar i huset, från Lulebos sida. Lösningen blev att Lulebo kunde få våra gamla lokaler till sin verksamhet och vi fick nya, anpassade lokaler för vår, säger Peter. Trots några turer innan alla bitar föll på plats är Peter nöjd med hur lösningen för UDK blev. – Jag är oerhört nöjd med hur Lulebo kunde lösa våra lokalproblem. Det är tydligt att det är en hyresvärd som inte gör något halvdant utan gör genomtänkta och långsiktiga investeringar. Jag kan verkligen rekommendera Lulebo som lokalhyresvärd, avslutar Peter. Lena är också väldigt nöjd med hur lösningen för UDK blev. – Istället för att vi blev av med en hyresgäst kunde vi hitta en bra lösning för alla parter, avslutar Lena. <

Kontakta lokalutvecklare Lena Landström på 0920-23 67 49, lena.landstrom@lulebo.se

Här&Där 1.11  
Här&Där 1.11  

En informationstidning för dig som bor hos Lulebo och alla andra luleåbor

Advertisement