__MAIN_TEXT__

Page 1

Helga Pedersen støtter Mitt Valg

Lions Luster kjemper mot dødsmygg

1,5 millioner til Nepal

Vil lære barna flerkultur

Vil redde livet til 40.000 barn

Vi gir vann, mat, klær og sanitetsartikler

LION Nr 6 2014–15

www.lions.no

Informasjons- og medlemsblad for Lions Norge


Venner som hjelper andre Lions er en verdensomspennende frivillig organisasjon med rundt 11.200 medlemmer her i Norge – menn og kvinner som ønsker å bruke noe av sin fritid til å hjelpe andre. Et medlemskap i Lions skal også gi mulighet til personlig utvikling og inspirasjon i et miljø preget av vennskap og entusiasme. Vi er politisk og religiøst nøytrale, og har et felles verdigrunnlag og felles mål. Når vi samler inn penger går 100 % til hjelpetiltak. Utgifter til drift av organisasjonen dekkes av medlemskontingenten. Vil du bli medlem? Ta kontakt med en klubb der du bor!

Følg oss på sosiale medier

facebook.com/Lions Norge

twitter.com/LionsNorge

Lions oppgave, mål og etiske norm Lions oppgave Å skape forståelse for verdens behov for humanitær hjelp, og yte frivillig innsats med lokalt ­engasjement og internasjonalt samarbeid.

Lions Mål • Skape større forståelse mellom alle mennesker og nasjoner ved å arbei­ de for økt innsikt i mellomfolkelige problemer. • Fremme en god borgerånd. • Gjøre aktiv innsats for å bedre ­forhold i samfunnet, og hjelpe dem som er i nød. • Forene medlemmene i vennskap og gjensidig forståelse. • Være et forum for fri menings­ utveksling om alle saker av allmenn interesse.

2

LION NR 6 2014–15

• Bevegelsen er nøytral i politiske og religiøse spørsmål. • Arbeide for en høy allmenn standard innen alle yrker.

Lions etiske norm • Vise at jeg tror på verdien av min gjerning ved å yte mitt beste så jeg fortjener allmenn tillit. • Søke å gjøre mitt arbeid framgangsrikt og ta imot den belønning som rettelig tilkommer meg, men ikke urettmessig ta imot fordeler eller goder som vil bety tap av ­selvrespekt. • Unngå å skaffe meg framgang å andres bekostning. • Være redelig mot min neste og ærlig mot meg selv. • La tvilen komme den annen part til gode dersom det skulle være

usikkerhet om holdbarheten av mine standpunkter eller mine ­handlinger. Betrakte vennskap som et mål og ikke som et middel. Sant vennskap skapes ikke av tjenester og krever ingen gjenytelser, men innebærer at tjenester blir tatt imot i den ånd de er gitt. Huske mine samfunnsplikter og være lojal i ord og gjerning mot mitt land og folk. Gi hva jeg kan av min tid, min arbeidskraft og mine midler til samfunnets beste. Vise medfølelse med dem som lider, å støtte de svake og å hjelpe de som trenger det. Være varsom med min kritikk og gavmild med min ros – å arbeide for å bygge opp, ikke rive ned.


INTERNASJONAL PRESIDENTS SPALTE

PRESTONS SPALTE FOR JUNI

Det er en Lions Verden – og vi er glade for det NORSK OVERSETTELSE: HANS O. REYKDAL

Det var et privilegium å tjene som din internasjonale president i Lionsåret 2014–15. Jeg mener det oppriktig og bokstavelig. Det var et privilegium å besøke en skole i India drevet av Delhi Lions i 52 år, det var også et privilegium å være på besøk i et Lionssponset anlegg i Frankrike som driver viktig forskning på gen­ terapi for sjeldne sykdommer, og et minst et like stort privilegium å få observere klasser for døvblinde barn i Tyrkia. Reiser verden rundt har tillatt Joni og meg å se førstehånds hvordan Lions over hele verden forbedrer sine lokal­ samfunn. I 98 år har Lions vokst seg sterkere, og i år er intet unntak. I 2014–15 viste Lions at Melvin Jones’ visjon av likesinnede mennesker som går sammen for å hjelpe sine naboer, fortsetter å gi gjenklang over landegrensene og i vår moderne, hektiske kultur. Mitt tema har vært å styrke stoltheten. Min stolthet av å være en Lions ble spesielt styrket i år. Takket være god ledelse av klub-

benes presidenter og distrikts­ guvernører, og alle de individuelle innsatsene til medlemmene, så vi solid økning i medlemskap. Vi opplever en meget vellykket start på vår hundreårsutfordring, sterk deltakelse i nye initiativer som Wide Week of Service for barn og fortsatte støtte til etablerte prosjekter som meslinge­ kampanjen. Joni og jeg ønsker å takke alle Lions som var så gjestfrie mot oss i år, og vi vil også takke alle Lions for alle deres flotte tjenester. Før jeg ble president, trodde jeg at jeg hadde en god forståelse av Lions’ satsing på service og tjenester. Men dybden og omfanget av våre aktiviteter er forbløffende. Jeg ser frem til å møte mange av dere på Lionsmøter og andre Lions- hendelser og er spent og forventningsfull til vår enorme hundreårsmarkering i 2017 i Chicago.

Joe Preston Lions Clubs International President

Joe Preston Lions Clubs International President

LION NR 6 2014–15

3


Jubileum 2015

INTERNASJONAL PRESIDENTS SPALTE

35

år

PRESTONS SPALTE FOR MAI

Løvenes tre viktigste ord: Tjeneste, tjeneste og tjeneste

35 år Jubileum

NORSK OVERSETTELSE: HANS O. REYKDAL

«Å styrke stoltheten gjennom tjeneste av grunner så verdige og rettferdige.» Dette er åpningslinjen i min kjenningsmelodi. Nøkkelordet i setningen er «tjeneste.» Tjeneste er hjørnesteinen i mitt program. Alle andre bekymringer som medlemskap, ledelse og klubbaktiviteter som klubben støtter, forbedrer og videreutvikler vår tjeneste for andre. Som Lions er tjeneste vår identitet og vår misjon. Når jeg reiser rundt i verden, er en av mine største gleder å se og lære av klubbenes suksess i å yte tjenester. Det er også givende å se klubbene bringe inn nye medlemmer og utvikle sine ledere. Flere medlemmer gir oss flere hjerter og flere hender, noe som bør føre til flere tjenester. Og bedre trente ledere vil sikkert hjelpe oss til å bli mer effektive. Der finnes intet standard­ opplegg for suksess, men jeg håper at du vil finne historiene i denne utgaven av LION å være inspirerende. Innenfor disse sidene finner du klubber som har oppnådd store ting, klubber som har tatt initiativ, tatt en sjanse og utførte tjenester som har tatt familier og lokalsamfunn til et langt bedre sted enn der de 4

LION NR 6 2014–15

var. Deres suksess kan bli din også. Enten det er å forbedre et tjeneste­prosjekt, starte et nytt eller rekruttere og beholde medlemmer, er det helt i din makt for å bli vellykket. Suksess er hva Lions handler om. Klubber har omfavnet «Centennial Service Challenge» for å hjelpe 100 millioner mennesker. Klubber rapporterer tjenester på rekordnivåer og dette genererer en masse positiv energi og entusiasme. Vi bryr oss, vi deler og vi handler. Takk for alt du har gjort for å styrke stoltheten. Vårt nylige annonserte Centennial Membership Awards-program handler om Lions, og det klubber gjør for å legge til medlemmer og starte klubber. Jeg er overbevist om at du vil sette de samme gjøremål på agendaen for å gjøre det hele vellykket. Her er noe som jeg skrev ned på en flytur som oppsummerer hvordan jeg føler meg: Vår innsats er ikke over / vår reise langt fra gjort / la deres hjerter frydes / vi har bare så vidt begynt. Joe Preston Lions Clubs International President

Joe Preston Lions Clubs International President


35

Alltid med guide år

Jubileum 2015

Nyhet 2015

Sør-Afrika 35 Jubileum

år

M

ed et fantastisk landskap, et enestående dyreliv, interessant nåtidshistorie, spennende kulturopplevelser og et eldorado av kvalitetsviner kan vi friste deg med å bytte ut høsten mot en strålende varm sommer. eventyret kan begynne!

Nyhet 2015

Med fly fra garderMoen Med buss fra 17 forskjellige steder 10 dagar

från

18 995,-

priseN iNKLUDerer • fly oslo gardermoen - johannesburg, johannesburg - Cape town og Cape town - oslo • flyskatter og flyplassavgifter • busstransfer flyplassen - hotell t/r • bussrundreise i lokal turistbuss • flymat på langdistanseflyet • 7 overnattinger i dobbeltrom • 7 frokoster, 3 lunsjer, 3 middager • scandoramaguide • engelsktalende lokalguide • utfluktene townshipet soweto, Pretoria, safari i krugerparken, langs Panoramaruten og kapstaden med table Mountain

Avreiser:

fra gardermoen 17/10, 14/11

11 dager

19 685,-

i priset iNgår

Elvecruise på Douro Jubileumsreise

S

candorama feirer 35 år! bli med på vårt jubileumscruise langs europas vakreste vindal. Her tilbys avkobling, fred og ro, storslått landskap, deilige matopplevelser og hyggelig selskap. det hele krydret med portvinshus, spanske salamanca, unescoperlen Porto og hovestaden lisboa. dessuten inngår alle utflukter under hele reisen.

www.scandorama.no

• flyreise til lisboa t/r • flyskatter og flyplassavgifter • busstransfer flyplassen - hotellet t/r • bussrundreise i lokal turistbuss • 3 overnattninger i dobbeltrom • 7 overnattninger i dobbeltlugar • 10 frokoster • 6 lunsjer • 9 middager • Vin/vann til samtlige lunsjer og middager • scandoramaguide • samtlige presenterte scandoramautflukter og arrangement

Avreiser:

fra gardermoen 29/10

800 10 110


LION

WE SERVE TIL TJENESTE

Innhold NR 6 8 Vil lære barna flerkultur 10 Lusters malariakampanje 14 Syriske flykningebarn får skolegang

Materiellfrister 2015–2016 Nr 1 – 22. juni Nr 2 – 07. september Nr 3 – 02. november

15 1,5 million til Nepal 16 Riksmøte i Kirkenes 25 Faste spalter 30 Gjør baseball tilgjengelig 34 Lions Norge Rundt På forsiden: Lions Club Onsøy støtter en frivillig organisasjon i Kambodsja som underviser fattige barn i engelsk. Foto: Tim Pryce.

LION is an official publication of Lions Clubs International and is published by the board of directors. Norsk utgave utgitt etter fullmakt fra det internasjonale styret. Lion utgis på 22 språk.

Ansvarlig redaktør Vibeke Aasland E-post: vibeke.aasland@lions.no Tlf: 23 24 46 32 / Mobil: 92 24 88 28

Kontakt oss! Vi i Lions vil gjerne at du skal være fornøyd med LION, og at du skal føle at du får den informasjonen du har behov for enten du er medlem, samarbeids­partner, støttespiller eller «bare» interessert. Ta gjerne kontakt med oss!

Annonser Bjørn Alvær, 07 Media Tlf: 482 12 700 E-post: bjorn.alver@07.no

Medlemsservice Lions Clubs International MD 104 Ensjøveien 18, 0661 Oslo Tlf. 23 24 46 30 – Fax: 23 24 46 39 E-post: post@lions.no

6

LION NR 6 2014–15

Layout Mette H. Tønsberg, 07 Media Trykk 07 Media –07.no Internasjonalt styre President Joseph Preston, Dewey, Arizona, United States; Immediate Past President Barry J. Palmer, North


Leder

Vi er lokale! Vi er globale! Årets riksmøte i Kirkenes ble, etter litt hark i logistikkmaskineriet i starten, en utrolig flott opplevelse med særegen nordnorsk mat og kultur. Tenk så flaks – to hele netter med skyfri himmel og midnattsol! Nå er lista lagt høyt, kan Sarpsborg i sør tilby like spennende lokale spesialiteter i 2016? Og i Lions går spranget lynraskt fra det lokale til globale. Våre nye ledere går i disse dager hjem fra sommeravslutning i klubben og pakker kofferten med

både dress og hawaii-skjorter for sitt intensive opplæringsprogram på Convention. Studentene i Bergen og Trondheim pakker for sommerens bistands- og kultur­ utvekslingsprogram i Uganda. Ungdommer over hele verden planlegger sin reise med Lions ungdomsutveksling. Verden kommer nærmere med Lions, håper du følger sommerens globetrottere på våre hjemme­ sider og facebook i sommer!

Maitland, Australia; First Vice President Dr. Jitsuhiro Yamada, Minokamo-shi, Gifu-ken, Japan; Second Vice President Robert E. Corlew, Milton, Tennessee, United States. Contact the officers at Lions Clubs International, 300 W. 22nd St., Oak Brook, Illinois, 60523-8842, USA. Internasjonale direktører (1. år) Svein Øystein Berntsen, Hetlevik, Norway; Jorge Andrés Bortolozzi, Coronda, Argentina; Eric R. Carter, Aukland, New Zealand; Charlie Chan, Singapore, Singapore; Jack Epperson, Nevada, United States; Edward Farrington, New Hampshire, United States; Karla N. Harris, Wisconsin, United States; Robert S. Littlefield, Minnesota, United States; Ratnaswamy Murugan, Kerala, India; Yoshinori Nishikawa, Himeji, Hyogo, Japan; George Th. Papas, Limassol, Cyprus; Jouko Ruissalo, Helsinki, Finland; N. S. Sankar, Chennai, Tamil Nadu, India; A. D. Don Shove, Washington, United States; Kembra L. Smith, Georgia,

Vibeke Aasland Ansvarlig redaktør LION

United States; Dr. Joong-Ho Son, Daejoon, Republic of Korea; Linda L. Tincher, Indiana, United States. Internasjonale direktører (2. år) Fabio de Almeida, São Paulo, Brazil; Lawrence A. «Larry» Dicus, California, United States; Roberto Fresia, Albissola Marina, Italy; Alexis Vincent Gomès, Pointe-Noire, Republic of Congo; Cynthia B. Gregg, Pennsylvania, United States; Byung-Gi Kim, Gwangju, Korea; Esther LaMothe, Michigan, United States; Yves Léveillé, Quebec, Canada; Teresa Mann, Hong Kong, China; Raju V. Manwani, Mumbai, India; William A. McKinney, Illinois, United States; Michael Edward Molenda, Minnesota, United States; John Pettis Jr., Massachusetts, United States; Robert Rettby, Neuchatel, Switzerland; Emine Oya Sebük, Istanbul, Turkey; Hidenori Shimizu, Gunma, Japan; Dr. Steven Tremaroli, New York, United States. LION NR 6 2014–15

7


MITT VALG

Vil lære barna flerkultur Hver dag bringer Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet, sine to barn fra Oslos vestkant til skole og barnehage i Oslo øst. Hun velger å gjøre det gjør det motsatte av mange norske, etniske foreldre, som tar barna ut av østkantskolene.

TEKST: SIV ELLEN OMLAND

– På Tøyen lærer barna å forholde seg til andre barn med ulik etnisk bakgrunn. Barna lærer fine verdier i flerkulturelle miljøer. Det er viktig å ta med seg disse verdiene videre i livet, hevder Helga Pedersen som er stortingsrepresentant for Finnmark. Selv vokste Helga opp med to språk og to kulturer, samisk og norsk. – Det var berikende, sier hun og påpeker hvor viktig det er at barna får forståelse for at folk og familier i Norge har ulik bakgrunn og lever forskjellige liv, og at det er en berikelse for fellesskapet.

Mitt valg Helga Pedersen ønsker å fortelle sin historie fordi hun vil støtte skoleprogrammet MITT VALG. Skoleprogrammet handler om styrke barn og unge sosialt og emosjonelt, forebygge mobbing og hjelpe dem å ta sine egne, gode valg for livet. 8

LION NR 6 2014–15

– Jeg mener det er viktig å bygge opp under barn og unges personlige integritet og gi dem trygghet til å ta sine egne valg, sier Pedersen. I fjor sommer flyttet familien til Smestad, et område som har blitt hyppig parodiert av komikere for sin vestkantkultur. Familien bodde tidligere på Tøyen, og vil ikke at jentene på tre og syv år skal bytte skole og barnehage. De siste årene har mediene skrevet om foreldre som melder flytting fordi de ikke vil at barna skal gå på østkantskolene. Noen foreldre mener disse skolene preges av språkproblemer og sosiale problemer. Andre ser seg lei på at innvandrerforeldre ikke stiller på dugnader, foreldremøter, eller sende ungene i bursdagsselskaper hos klassevenner. – Jeg vil ikke dømme over andre foreldre, men dette er vårt valg. Dersom norsk ikke blir hovedspråket på skolen, er det

forståelig at foreldre reagerer. Men jeg synes ledelsen på skolen vår håndterer det kulturelle mangfoldet godt. Det er jo også mulig å endre skolegrensene for å blande elevene bedre enn det som er tilfelle i dag, mener Helga Pedersen.

Balanse Hver morgen tar mor og barn T-banen til Tøyen, før Helga returnerer til Stortinget. Ektemannen Erik Brenli henter dem, for Helga har lange dager. Hun begrunner den nylige avgangen som nestleder i Arbeiderpartiet med at hun vil ha mer tid med barna. Stortingsrepresentanten ønsker at barna skal ha få noen av de samme verdiene hun fikk under oppveksten i Tana, selv om hverdagen i Oslo er svært annerledes. – Jeg er opptatt av at barna ikke skal organiseres for mye. De får tidsnok oppleve en hektisk hverdag. Mine barn blir nok mer


MITT VALG

passet på enn meg, men jeg vil at de skal få leke fritt utenfor borettslaget. Det er viktig at de har leksefrie dager, at de har ro til å pusle rundt og gjerne kjede seg. Helga Pedersens budskap er at det må finnes et liv utenfor skolen, akkurat som voksne bør ha et liv utenfor jobben. Ungdomstiden bør ikke bare handle om karakterer. I dag møter barn og unge press fra alle kanter, men presset må avveies mot andre ting i livet. Det viktigste er å gjøre sitt beste. – I min ungdom var det ikke mye karakterpress. Ærlig talt så har karakterene ikke betydd mye for meg senere i livet, men jeg ser at dette kan være annerledes for andre. Jeg har kanskje hatt mest utbytte av tiden jeg brukte utenfor skolen. Bestemor ble dement før jeg kom i tenårene. Min bror og meg gikk på ski annenhver dag med middag til henne. Vi gikk mye på ski, og jeg spilte i korps.

Trygghet viktigst Finnmarkingen opplevde en trygg barndom. På det lille hjemstedet var det kun to elever på barneskolen og ni på ungdomsskolen. Det var trygt at alle visste alt om alle, og at alle barna var med. Hennes barn har en annerledes barndom i hovedstaden. – Trygghet er det viktigste jeg kan videreføre til mine barn. De skal vite at foreldrene er glade i dem uansett hva de gjør. Vi prøver å lære dem forskjell på rett og galt. Det er viktig å gi gode tilbakemeldinger når de gjør de riktige tingene og rettlede dem når de gjør noe galt. Men de skal vite at de ikke må gjøre seg fortjent til foreldrenes anerkjennelse, sier Helga Pedersen.

Program for å styrke selvbildet og lære sosial og emosjonell kompetanse. Brukes i barnehager, grunn- og videregående skole.

Gir barn og unge grunn­lag for å ta gode valg. Forebygger mobbing, rusmisbruk og kriminalitet.

Skaper et godt klasse­miljø, som er forutsetningen for faglig læring.

Det ble samlet inn 25 millioner kroner til MITT VALG gjennom aksjonen Lions Røde Fjær 2.- 8. februar 2015. Dermed vil flere skoler få mulighet til å bruke stiftelsens program.

LION NR 6 2014–15

9


AKSJON MYGGNETTING

Holder dødsmyggen ute Doktor Jude tilbyr gratis legetime for de fattigste i Kampala, Uganda en dag i uka. Den mest vanlige diagnosen han stiller er malaria. Sykdommen kan behandles på sykehus, om foreldrene har råd.

TEKST: VIBEKE AASLAND, REDAKTØR

Doktor Jude vet at de ofte ikke har det, de sier ikke noe til han, men tar med barnet hjem for å dø. Derfor drømmer han om å få noen kroner på en konto til å betale de livsviktige behandlingene.

men det er underlig at vi setter inn så mye ressurser for å hindre at 2.000 mennesker drukner hvert år, samtidig som vi snur oss vekk og ikke ser de 3.000 barn som dør i malaria – hver dag!

Nøden i perspektiv

Myggnett endrer alt

Malaria er mest av alt de fattiges sykdom, og den rammer barna verst. 3.000 barn dør hver dag av malaria i verden, i Afrika dør et barn av malaria hvert minutt! Barn som kunne sluppet unna så mye lidelse og død for enkle midler. Dette er bakgrunnen for malaria-prosjektet som er startet opp av Lionsklubbene i Luster og Heradsbygda som de første. Samtidig som alle nyhetsmedier, politikere og andre kjemper om å få yte alt nødvendig for båtflyktningene i Middelhavet. Bjørn K Skovly, som er primus motor bak myggnett-prosjektet ber folk reflektere over perspektivet: – Denne innsatsen er nødvendig og flott, sier Bjørn,

Første henvendelse kom til Bjørn fra et av barna han tidligere har møtt i Balikuddembe, Lions Norges fadderbarnprosjekt. Rebekka er nå en velutdannet, ung dame og kunne fortelle om skoler der en fjerdedel av elevene ikke har råd til moskitonett. På sovesalene er det tydelig hvem som har de fattigste foreldrene. I tillegg viser tallene at det bare de uten nett som dør av malaria. Ideen var tent. Klubbene bevilget de første kronene. For noen uker siden var Bjørn i Uganda, alle avtaler med BCO, samarbeidspartner på prosjektet, er på plass og de første 1.400 nettene er distribuert. Takket være bidrag fra Lionsklubber, men også

10

LION NR 6 2014–15

mange private bidrag takket være omtale på facebook. 1. juli er det ny distribusjon, denne gangen er målet å fordele 2.500 nye nett.

Distribusjon gjennom skoler Opplegget er enkelt. Bellah, prosjektets feltarbeider i Uganda, utdannet barnevernspedagog, oppsøker skoler i et område definert av prosjektet. Her kartlegges hvor mange av elevene som sover uten beskyttelsesnett. Etter hvert som vi mottar penger blir nett kjøpt inn, i Uganda, for også å støtte arbeidsplasser der, og distribuert. Barna som mottar nett blir registrert med navn og alder. Opplæring i bruk og hvorfor det Bellah fikk som barn støtte til sin skolegang fra Lions Fadderbarn. Nå er hun blitt voksen, og jobber som feltarbeider for myggnett­ prosjektet. En dyktig og myndig ung dame!


TEKST

LION NR 6 2014–15

11


AKSJON MYGGNETTING

Malaria Verdens farligste infeksjonssykdom er ikke aids, men malaria. Hvert år blir mellom 300 og 500 millioner mennesker smittet av malaria, og mellom én og to millioner av disse dør, 85 prosent av dem er barn. I Afrika dør ett barn av malaria hvert minutt! Sykdommen utløses via myggstikk og kan behandles med medisin. Malaria forebygges best ved å unngå myggstikk ved å bruke myggnett innsatt med myggmiddel, spraye soverom samt å smøre huden med myggolje. Det er nå utviklet en vaksine mot malaria, men den er fortsatt i en prøvefase.

er viktig blir gitt. 3 måneder etter utdeling blir det nytt besøk, for kontroll av bruken. Uganda har som i mange land forsøkt å skjule sine funksjonshemmede. På skoler som er besøkt har de vært gjemt unna. – Det er ikke akseptabelt, påpeker Bjørn og fortsetter: – Tvert om, vi ønsker å støtte denne gruppen ved å vise at vi ser dem, vise dem respekt og vise skolene deres at de er viktige. Derfor er prinsippet nå at det alltid er de som mottar moskito­ nett først. Stoltheten mange av dem viser, er vår kvittering på at dette er riktig og viktig.

Lions Lusters malariapakke Ildsjelen fra Luster er ikke i tvil om at klubbens malariaprosjekt er viktig. – Dette er tiltak som virker raskt og en aktivitet som appell­ erer. Tenk på alt det vi snakker om, for 40 kroner! Et barn, eller mor med nyfødt barn, mottar et nett med instruk­ sjon i bruken som hindrer mygg­ stikk hver natt i mange år. I kostnaden på 40 kroner til et malarianett inngår prosjektleder i Uganda, utkjøring, distribusjon, opplæring og etterkontroll . 4 kroner pr nett er satt av til kjøp

av medisiner/sykehusbehandling for barn som blir smittet av malaria der familien ikke har råd til å betale behandling selv. I tillegg er det penger i dette til akutthjelp når det er påkrevet. Under Bjørns siste besøk i Uganda ble det kjøpt inn to «matpakker» til to hjem for foreldreløse barn. De manglet alt, og mottok 50 kg ris, 50 kg sukker, 50 kg bønner og 25 kg salt. Alt kjøpt inn på engrosmarked for 1250 kroner – og levert på sykkel!

Vil redde 40.000 Dette er bistand med mening, stor effekt, lang levetid og raskt levert. På de første 8 ukene kommer det inn rundt 150.000 kroner fra Lionsklubber, fra bedrifter og enkeltpersoner. Bjørn og Lions Club Luster garanterer tett oppfølging og kontroll av at hver krone brukes i Uganda og til formålet. Bjørns turer til Uganda er hans egen kostnad. Målet de har våget å sette seg er 25.000 moskitonett til Uganda på et år. Det betyr i praksis at 40.000 unger får beskyttelse, de minste ligger oftest flere enn en i hver seng. 25.000 moskitonett betyr en million kroner. Mer informasjon om prosjektet finner du på internett på facebook: Lions malariapakke, www.pumpkin.no, eller du kan kontakte Bjørn på mail bjorn@sognefjord.net eller telefon 959 86 631.

Slik kan du støtte Lions Club Lusters malariaprosjekt: Gi ditt bidrag til Lions Club Lusters konto for malariaprosjektet: 3785 11 45630.

12

LION NR 6 2014–15


AKSJON MYGGNETTING

▲ Hvert barn registreres med navn og alder. Her er prosjektleder Bellah i aksjon på en av skolene.

Alle barna som får myggnett blir registrert med navn og alder.

175 kg med mat til et barnehjem, levert på sykkel. Ris, sukker, bønner og salt. ▼Funksjonshemmede: De gladeste og stolteste mottakerne. Vi skal alltid vise de funksjonshemmede deres verdi. Vår respekt og deres viktighet som våre venner. Det er innført en regel om at de funksjonshemmede elevene får myggnett først.

LION NR 6 2014–15

13


KATASTROFE SYRIA

Flere syriske flyktningebarn får skolegang Som svar på søknad fra Lions i Libanon, har Lions Norges arbeids­utvalg bevilget 10.000 dollar (ca 80.000 NOK) fra katastrofefondet til et skoleprosjekt for syriske flyktninger. Dette innebærer at 870 barn allerede i sommer får undervisning i flykningeleiren i Arsal, Libanon. For et år siden sørget Lions i distrikene K og D for at 2150 flyktningebarn, i verdens farligste flyktningeleir Arsal, fikk et tilbud om skolegang. Primus motor for prosjektet den gang som nå, er Einar Lyngar som er medlem i Lions Club Ringsaker. Han har hjulpet flyktningene i Arsal i flere omganger med hjelpesendinger. – Mange av krigsbarna fra Syria mister sin barndom og mulighetene til utdannelse, forteller Lyngar. Leirledelsen i Arsal har tatt kontakt direkte med Lions Club Beirut Downtown hvor de ber innstendig om å hjelp til disse barna. Hjelpen skjer gjennom konseptet «School in a box», hvor vi kjøper inn klassesett og lærermateriell, inkludert tavler. I Libanon er det Amine Hacha og hans Lionsklubb som kjøper inn og pakker materiell som de forøvrig får store rabatter på. Et klassesett for 30 barn koster ca 2000 kroner. Her

14

LION NR 6 2014–15

Amine Hacha fra Lions Club Beirut Downtown og Einar Lyngar fra Lions Club Ringsaker sammen med noen av de 2150 barna som fikk tilbud om skole i fjor, takket være hjelp fra Lions.

vil 100 % av det man gir komme frem, da alle jobber gratis med dette prosjektet.

our help and support, as Lions is one of very few who are helping refugees in this dangerous camp.

Her er appellen fra Libanon:

Slik kan du bidra

Good day Einar ... I met today the volunteer from Arsal…they are in urgent need… We supported those camps before, but now there are new kids without education support. They need 29 full boxes which cost around 10.150 USD. They are counting in

Hvis du ønsker å bidra til dette prosjektet, kan du benytte konto 3530.27.16623 merk innbetaling «Barna i Arsal». Kontoen tilhører distriktskasserer i Distrikt 104 D, Gunnhild Almaas.


KATASTROFE NEPAL

Over 1,5 million til Nepal Totalbeløpet for bidraget som Lions i Norge har bidratt med til hjelpearbeidet i Nepal er 1 508 100 kroner (3. juni 2015). Da jordskjelvet rammet det fattige fjellandet 25. april, reagerte Lions over hele verden raskt med donasjoner. Det ble tidlig klart at behovet for hjelp ville blir enormt, både til nødhjelp og til gjenoppbygging. Lions Clubs International har oppfordret klubber, medlemmer og partnere i hele verden om å bidra. Lions i Nepal har organisert innkjøp og distribusjon av vannrensetabletter, vann, mat og andre varer som folk har stort behov for. Det er også etablert blodgiverstasjoner. Lions i Sverige har gitt 200 telt til en verdi av ca. 1. million svenske kroner. Lions Danmark har gitt 500.000 kroner til UNICEF.

Det norske bidraget kanaliseres gjennom vårt internasjonale hjelpefond LCIF, som til nå har samlet inn 400.000 USD.

Slik kan du gi: Gi ditt bidrag til konto 6060 05 80763. Merk innbetalingen «Nepal» Start din egen innsamling: http://minaksjon.lions.no/nepal

Få skattefradrag Du kan føre gaven som fradrag på selvangivelsen ved beløp fra 500,- kroner og inntil 12.000,- kroner. Husk å oppgi ditt personnummer på innbetalingen. Bedrifter oppgir organisasjonsnummer.

Lions distribuerer mat, vann, klær, og sanitetsartikler etter jordskjelvet som tok nær 9000 liv og skadet tusenvis.

LION NR 6 2014–15

15


RIKSMØTE

Generalsekretær Heidi Lill Moll­ estad Oppegaard og hovedtaler Thorvald Stoltenberg.

Ordføreren i Sør-Varanger Cecilie Hansen forteller om lange tradisjoner med internasjonalt samar­ beid, lav arbeidsledighet og stor optimisme for fremtiden i nord.

Kongekrabbe har inntatt store deler av kysten i nord. Det er en delikatesse og hverdagsmat for folk i Sør-Varanger, alle inn­ byggere i kommunen har egne kvoter.

16

LION NR 6 2014–15


RIKSMØTE

Lions var godt synlig i gatene da paraden gikk gjennom Kirkenes sentrum, og lokalavisen knipset bilder.

Vel blåst for årets riksmøte i Kirkenes Lions Norges Riksmøte 29. og 30. mai 2015 ble et spennende treff med interessante taler og gode diskusjoner – enkelte av dem varte langt ut i de stålende midnattsolnetter. TEKST: VIBEKE AASLAND, REDAKTØR

Det hele startet fredagen etter lunsj med en parade gjennom sentrum av Kirkenes, før Thorvald Stoltenberg åpnet møtet. Han snakket om den spennende tiden da Barentssamarbeidet kom i gang i 1993 da respresentanter fra 13 land møttes i Kirkenes. Han fortalte hvordan alle i utenrikstjenesten ble tatt på sengen da muren falt. Han forsto at nå var det mulig å skape noe positivt i nord. Ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen, fortsatte med å fortelle hvordan samarbeidet med Russland foregår i dag. Russland var en skummel nabo i hennes oppvekst, i dag preges både kultur og hverdag av et godt folk-til-folk samarbeid. Hun snakket også om

optimismen som råder, både i en blomstrende handelsnæring med arbeidsledighet nærmest null, at ulike etniske grupper og flyktninger integreres godt og man ser nye muligheter åpne seg med isen som smelter, i retning Asia. Noe klabb og babb ble det dessverre med hotell-logistikken i år, men alle 400 delegater, ledsagere og gjester fikk til slutt tak over hode. Som plaster på såret viste værgudene seg frem fra sin beste side. Både fredag og lørdag varmet midnattsola alle hjerter, og komiteen hadde sørget for velsmakende nord-norske kulinariske spesialiteter. På lørdagen fikk vi møte det nye styret (guvernørrådet) til Lions

Norge. Ettersom Lions Norge går fra 10 til 7 distrikter 1. juli, består guvernørrådet nå av syv distriktsguvernører, guvernørrådsleder Kay Arne Sørensen fra Asker og Lill Alver som ble valgt som neste års guvernørrådsleder (AGRL). Mens vi venter på protokollen fra møtet, kan vi røpe at forslaget til nye strategi for bistandsarbeidet vårt ble vedtatt. Det innebærer at vi starter opp prosessen med å utarbeide et nytt prosjekt som innlemmer lokalt næringsliv og som vil bidra til å skape arbeidsplasser. Dette nye prosjektet skal drives i tillegg til våre større øyehelseprosjekter i Malawi og Zambia, fortsatt i samarbeid med Norad.

LION NR 6 2014–15

17


RIKSMØTE

Lions Norge får syv distrikter fra 1. juli og i guvernørrådet stiller Rolf Stave, LC Andenes (A1), Ragnvald Johansen, LC Orkdal (B2), Torstein Nærbø, LC Østre Toten (C3), Yngve LindgaardBerntsen (D4), Ingvar Waage, LC Sandnes (E6), Rolf Norgren, Eiksmarka Hosle (H) og Helle Soos, LC Fredrikstad Sorgenfri (J). Foran guvernørrådsleder Kay Arne Sørensen fra LC Asker og assisterende Lill Anita Alver, fra LC Nedre Romerike.

Lions Norge er beste bidragsyter til Lions Clubs International Foundation! Generalsekretær Heidi Lill Mollestad Oppegaard og guvernørrådsleder Kay Arne Sørensen mottok utmerkelsen.

18

LION NR 6 2014–15

Festen på lørdag ble et fantastisk mingetreff i midnatt­ sola. På (!) et bord møttes presidentene Anne Fagereng Wessel (tv) og Nina Bekkelund.


RIKSMØTE

Hedrer politimann som bryr seg Lions tulipanpris 2015 gikk til Bjørn Kolmannskog, politimannen fra Risør som allerede er godt kjent i sørlandsbyen for sitt forebyggende arbeid blant barn og unge.

TEKST: VIBEKE AASLAND, REDAKTØR

Det var Lions Club Risør som forslo Kolmannskog til årets tulipanpris. – Klubben har i flere år sponset Bjørn, sier president Asbjørn Larsen. Hans engasjement for ungdommene i kommunene Risør, Gjerstad, Vegårshei og Tvedestrand er formidabel. Han har blant annet fått en lokal bedrift til å sponse russen – om de holder seg borte fra ulovlig rus. Kolmannskog har drevet med forebyggende arbeid i 34 år, og det er ikke alltid like lett å legge vekk jobben etter arbeidstid. – Hvis man skal lykkes med forebygging må man være personlig engasjert og virkelig bry seg, sier Bjørn Kolmannskog. Jeg sier til de unge jeg møter at de kan ringe meg når som helst. Så hvis det skjer noe må jeg jo ta telefonen, forteller han. Noen ungdommer ringer fra fest og ber om støtte fordi de fristes til å dope seg, andre ringer og bekjenner sine synder og ber om å få en ny sjanse. De stoler på Bjørn, for som han sier – tillit kan ikke kjøpes, du må fortjene den.

Gir 50 000 videre Selve prisen består i en statue av glass samt 50 000 kroner. Blant tidligere vinnere finner man

folk som Eddi Eidsvåg, Shabana Remahn, Simon Flem Devold og Stine Sofies Stiftelse. – Det er sikkert mange som har fortjent prisen mer enn meg, men det er jo hyggelig å bli satt pris på, forteller Kolmannskog. Han har bestemt seg for å fordele pengene mellom Agderavdelingen av Norsk Narkotika­ politiforening og noe som kommer ungdom i Risør til gode. Fra før har Kolmannskog fått utmerkelsen «Melvin Jones» fra den

lokale Lions-klubben i 2012 og «Bry Deg»-prisen fra Norsk Narkotika­ politiforening i 2013 for den innsatsen han legger ned i forebyggende sammenheng i Risør. Det litt triste i det hele, er at det trolig snart er slutt på Kolmannskogs innsats i politiet. – Jeg grubler og tenker, men mest sannsynlig slutter jeg i løpet av et års tid. Jeg er 57, og det å være fullt operativ krever sitt. Men, jeg må ha noe å gå til når jeg slutter, avslutter han.

En glad tulipanprisvinner sammen med gode venner i Kirkenes. Fra venstre, leder for forebyggende arbeid, Bjørn Zarbell, Bjørn Kolmannskog og Asbjørn Larsen, president i Lions Club Risør. LION NR 6 2014–15

19


RIKSMØTE

Årets ildsjel Distrikt 104 A: Tor Arne Tobiassen, Lions Club Evenes

Distrikt 104 G Borgar Aasterud, Lions Club Heradsbygda

Tor Arne ble medlem i 1972 og er en pådriver for dugnadsarbeidet i klubben, særlig for sansehagen ved sykehjemmet i kommunen. Han er «Guiding Lion» for LC Kvæfjord og høsten 2014 var han fadder for fire nye medlemmer i klubben.

Borgar er et levende eksempel på at ‘Lions gir av sin tid’, hans tid for Lions er 24 timer i døgnet, både for klubb, distrikt og Lions Norge. Medlemskapet hans begynte i 1984 og har en lang merittliste på verv. Han er fadder til tre personer i sin klubb.

Distrikt 104 C Aslaug Kvalsvik, Lions Club Sykkylven Sigtuna

Distrikt 104 H Jorunn Sand, Lions Club Bærum Verdande

Aslaug har vært medlem siden 1999. Det finns ingen over. Aslaug er fantastisk i alle sammenhenger! Hun setter alltid andre først og seg sjøl til slutt. Har en finger med i det meste og sier aldri nei. Hun er en person som inkluderer og skaper trivsel for alle medlemmene i klubben. Hun har også gjort en kjempeinnsats som kasserer for distriktet.

Helt fra starten i 1993 har Jorunn vært klubbens sosiale hjerte og sjel. Jorunn er en sjel som har omsorg for alle rundt seg, det være seg i nabolaget, i klubben, på jobben eller i familien. Først de andre, så meg selv. Hun starter nye prosjekter og har en finger med i mange av prosjektene i klubben og viser dette med entusiasme og engasjement. Jorunn stiller opp og er det noen i nærmiljøet som trenger en hjelpende hånd, så er Jorunn der.

Distrikt 104 D Per Gunnar Nyheim, Lions Club Askøy Per Gunnar har over flere år utviklet et skolerings­ program for klubbledelse i Lions som er av høy pedagogisk og faglig kvalitet. De siste to årene har han gjennomført skoleringsseminarer for klubbenes tillitsvalgte og soneledere i hele distriktet. Responsen fra deltakerne på seminarene har vært entydig positiv.

Distrikt 104 F Asbjørn Larsen, Lions Club Risør Hvert år tar Asbjørn seg av det tekniske og kjører datapresentasjonene under distriktsmøtene. Sammen med Ina Skævestad Voreland har han hatt samme oppgave ved flere riksmøter. Asbjørn sier aldri nei til noen forespørsler når det gjelder Lions, du kan stole 100 prosent på at han utfører de oppgavene han har påtatt seg. En «servicemann» til fingerspissene. I tillegg er han et levende leksikon!

20

LION NR 6 2014–15

Distrikt 104 J Sølvi Norlund, Lions Club Lørenskog Fjellhamar Sølvi ble medlem i LC Lørenskog/Fjellhamar i 2000. Hun har påtatt seg mange verv i klubben. Som yrkes­aktiv lærer på 90-tallet deltok hun et kurs i Mitt Valg og siden har hun vært frelst. Sølvi er en glødende ildsjel for holdningsskapende arbeid i Lions gjennom Mitt Valg, tulipanaksjonen, røde fjær og fredsplakatkonkurransen. På distriktsnivå har hun gjort en flott innsats som NAC og GLT.

Distrikt 104 K Kjell Erik Andersen, Lions Club Storhamar Kjell Erik har gjennom en årrekke jobbet for de eldre, han fikk sågar Melvin Jones for sin innsats i 2006. Kjell Erik har også blitt utnevnt til mesterborger av Hamar samt at han har fått frivillighetsprisen av Hamar Kommune. I tillegg til dette er han en drivkraft i Lions Club Storhamar.


RIKSMØTE

Årets ildsjeler ble hedret under lørdagens fest­aften. Fra venstre ser vi Per Gunnar Nyheim, Aslaug Kvalsvik, Tor Arne Tobiassen, Asbjørn Larsen, Borgar Aasterud, Jorunn Sand og Sølvi Norlund.

Ekte Lions har klør! Styreleder i Ridderrennet og nylig medlem i Lions Club Nesodden, Cato Zahl Pedersen, sto for utdelingen av Årets Ildsjel. Asbjørn Larsen fra LC Risør takker for sin utmerkelse, klo-mot-klo! LION NR 6 2014–15

21


AMANDEMENTS

Officiellt meddelande Lions internationella kongress, Honolulu, Hawaii, USA Följande ändringsförslag avseende organisationens internationella stadgar och arbetsordning kommer att föreläggas delegaterna för röstning vid den internationella kongressen 2015.

PUNKT 1: EN RESOLUTION FÖR ATT ÄNDRA SAMMANSÄTTNINGEN AV DEN INTERNATIONELLA STYRELSEN FÖR ATT OMFÖRDELA REPRESENTATIONEN AV INTERNATIONELLA STYRELSEL-EDAMÖTER GENOM ATT MINSKA ANTALET STYRELSELEDAMÖTER FRÅN USA MED 3 OCH ÖKA ANTALET STYRELSELEDAMÖTER FRÅN ISAAME MED 2 OCH ANTALET STYRELSELEDAMÖTER FRÅN OSEAL MED 1 ÖVER EN PERIOD PÅ TRE ÅR. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER TVÅTREDJEDELARS RÖSTMAJORITET)

Under varje ojämnt år skall sjutton (17) styrelseledamöter väljas, bestående av två (2) från klubbar i Indien, södra Asien, Afrika och Mellanöstern, en (1) från klubbar i Kanada, tre (3) från klubbar i Europa, fyra (4) från klubbar i Orienten och Sydostasien, en (1) från klubbar i Sydamerika, Centralamerika, Mexiko och öarna i Karibiska havet, samt sex (6) klubbar från USA, vilket inkluderar Bermuda och Bahamas. BESLUTAS VIDARE ATT, med ikraftträdande året 2018–2019, ändra Artikel V, Moment 3, stycke två, i den internationella arbetsordningen genom att ta bort befintlig text i sin helhet och ersätta den med följande:

SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS? BESLUTAS ATT, med ikraftträdande året 2016– 2017, ändra Artikel V, Moment 3, andra stycket, i de internationella stadgarna genom att ta bort befintlig text i sin helhet och ersätta den med följande: Under varje jämnt år skall sjutton (17) styrelseledamöter väljas, bestående av tre (3) från klubbar i Indien, södra Asien, Afrika och Mellanöstern, en (1) från klubbar i Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Indonesien och Öarna i södra Stillahavsområdet, tre (3) från klubbar i Europa, tre (3) från klubbar i Orienten och Sydostasien, en (1) från klubbar i Sydamerika, Centralamerika, Mexiko och öarna i Karibiska havet, samt sex (6) från klubbar i USA, vilket inkluderar Bermuda och Bahamas.

Under varje jämnt år skall sjutton (17) styrelse-ledamöter väljas, bestående av fyra (4) från klubbar i Indien, södra Asien, Afrika och Mellanöstern, en (1) från klubbar i Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Indonesien och Öarna i södra Stillahavsområdet, tre (3) från klubbar i Europa, tre (3) från klubbar i Orienten och Sydostasien, en (1) från klubbar i Sydamerika, Centralamerika, Mexiko och öarna i Karibiska havet, samt fem (5) från klubbar i USA, vilket inkluderar Bermuda och Bahamas.

PUNKT 2: EN RESOLUTION FÖR ATT ÅTERINFÖRA POSTEN TREDJE VICE PRESIDENT (DENNA ÄNDRING KRÄVER TVÅ TREDJEDELARS RÖSTMAJORITET) SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS?

BESLUTAS VIDARE ATT, med ikraftträdande året 2017–2018, ändra Artikel V, Moment 3, tredje stycket, i den internationella arbetsordningen genom att ta bort befintlig text i sin helhet och ersätta den med följande:

22

LION NR 6 2014–15

Beslutas att ändra internationella stadgar och arbetsordning, för att återinföra posten tredje internationell vice president från och med ämbetsperioden 2016–2017, enligt följande:


AMANDEMENTS

Artikel V, Moment 1 i de internationella stadgarna skall ändras genom att infoga texten «tredje vice president» efter texten «andra vice president». Artikel V, Moment 3 i de internationella stadgarna skall ändras genom att ersätta texten «första och vice» med texten «första, andra och tredje». Artikel II, Moment 1 i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att infoga texten «tredje vice president» efter texten «andra vice president» och texten «och första vice president» skall ersättas med texten «, första vice president och andra vice president». Artikel II, Moment 2 i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att ersätta ordet «ANDRA» med «TREDJE». Artikel II, Moment 2.(a) i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att ersätta ordet «andra» med «tredje». Artikel II, Moment 2. (a) (4) i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att ersätta ordet «andra» med «tredje».

SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS? BESLUTAS ATT, Artikel IV, Moment 1(f) i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att ersätta ordet «ledarskap» med ordet «ledarutveckling».

PUNKT 4: EN RESOLUTION FÖR ATT KRÄVA ATT OBETALDA MEDLEMSAVGIFTER SKALL VARA BETALDA MINST 15 DAGAR INNAN DELEGATLEGITIMERINGEN STÄNGS VID DISTRIKTSMÖTEN. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER MAJORITETSRÖST.) SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS? BESLUTAS ATT, med ikraftträdande den 1 juli 2016 ändra Artikel IX, Moment 3 i den internationella arbetsordningen genom att ersätta orden «fram till den tidpunkt» med orden «upp till femton (15) dagar innan» efter ordet «fullgöras». PUNKT 5: EN RESOLUTION FÖR ATT ÄNDRA PROCEDURERNA VID ÄNDRING AV DISTRIKTSGRÄNSER. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER MAJORITETSRÖST.) SKALL FÖLJANDE RESOLUTION ANTAS?

Artikel II, Moment 2. (b) i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att lägga till orden «kan endast en klubbmedlem som haft posten som tredje vice president väljas till posten till som andra vice president,» efter texten «Förutom vid en ledig post som måste fyllas enligt villkoren i dessa stadgar eller denna arbetsordning,». Artikel II, Moment 4.(a) i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att ersätta ordet «andra» med «tredje». Artikel VI, Moment 3 i den internationella arbetsordningen skall ändras genom att ersätta orden «första och andra» med orden «första, andra och tredje».

PUNKT 3: EN RESOLUTION FÖR ATT ÄNDRA NAMNET PÅ LEDARSKAPSKOMMITTÉN TILL LEDARUTVECKLINGSKOMMITTÉN. (DETTA ÄNDRINGSFÖRSLAG KRÄVER MAJORITETSRÖST.)

BESLUTAS ATT, Artikel VIII, Moment 3 i den internationella arbetsordningen ändras genom att ta bort det första stycket i sin helhet och ersätta det med följande: «Ett enkeldistrikt som önskar att bli ett multipeldistrikt eller ett multipeldistrikt som önskar att lägga till ett eller fler deldistrikt eller på annat sätt ändra ett eller flera befintliga deldistrikt skall, till den internationella styrelsen, skicka in ett förslag om ändring av distriktsgränser, vilket godkänts genom majoritetsröst vid distriktsmötet, i respektive enkel- eller deldistrikt som har 35 klubbar och 1250 medlemmar, samt vid riksmötet. Multipeldistrikt som önskar slå samman ett eller fler deldistrikt där ett eller flera av deldistrikten har mindre än 35 klubbar och 1250 medlemmar skall, till den internationella styrelsen, skicka ett förslag om ändring av distriktsgränser vilket godkänts genom majoritetsröst vid riksmötet.»

LION NR 6 2014–15

23


CONVENTION

Innkalling til internasjonal kongress I samsvar med artikkel VI, § 2 i den internasjonale arbeidsordning utstedes herved den offisielle innkallingen til International Congress 2015. Vår 98th International Convention avholdes i Honolulu, Hawaii, USA. Det starter kl 09:30 den 26. juni og avsluttes 30. juni. Formålet er å velge president, første visepresident, andre visepresident og 17 medlemmer til det internasjonale styret samt behandle andre saker. Hawaii er et perfekt sted for vår kongress med sin en fantastiske naturlige skjønnhet. Hawaii Convention Center er en fantastisk bygning med rislende vannfall, rolige dammer og attraktive gårdsrom. De fem dagene byr på foredrag, førsteklasses underholdning, lokal musikk, dans og mat, og selvfølgelig Lionstradisjoner som parade, innsetting av internasjonal president og demonstrasjon av det utrolige omfanget av Lions’ service. Tim Shriver, leder av Special Olympics, vil holde hovedtalen og Redd Barna vil motta Humanitarian Award i 2015. Convention er en fantastisk, minneverdig og berikende opplevelse fylt med fellesskap, underholdning og læring. Lions Hawaii ønsker sine besøkende hjertelig velkommen i aloha ånd. Jeg oppfordrer deg til å styrke stoltheten og delta i Hawaii sammen med tusenvis av dine medreisende Lions. Med vennlig lionshilsen, Joe Preston, Lions Clubs Internationals president

24

LION NR 6 2014–15


Guvernørrådslederens spalte

Tusen takk for et godt Lionsår Riksmøte i Kirkenes er lagt bak oss og «Håpets flamme» er igjen tent. Over 400 Lions, gjester og ledsagere koste seg med gode diskusjoner, vedtak vi kan leve med, god møteledelse, interessante foredrag, midnattssol, fantastisk mat, utedans og ikke minst utdeling av distriktenes ildsjelpris. Mine gratulasjoner går igjen til ildsjelene som fikk en stor opplevelse og som ble tatt litt på senga – moro! Noen utfordringer har vi hatt, men disse er nå lagt bak oss. Det har vært mye synsing, et stort negativt engasjement, mye uriktig er sagt og ment om både sak og personer i forbindelse med håndteringen av Mitt Valg. Mange fortjener en beklagelse som herved gis, og jeg håper alle som har gjort en annen Lions urett, gjør det samme. Vi har ikke råd til å miste flinke folk, og oppfordringen er derfor å bygge opp, ikke rive ned. La oss etterleve vårt slagord «Gode venner som hjelper andre». «Håpets flamme» heter sangen jeg sang til dere på riksmøte, den har mye av «Lions etiske norm» i seg. Under riksmøte i Kirkenes fikk vi overrakt en pris fra LCIF

hvor vi er kåret til verdens beste givernasjon. Gratulere med prisen til dere alle! Jeg vil også rette en stor takk til 10 distriktsguvernører, fagsjefer, soneledere, klubbpresidenter og ikke minst våre 11 200 Lions medlemmer, for den store innsats dere har lagt ned i dette Lionsåret som er på hell. Vår nye handlingsplan er godt forankret i vår langtidsplan og vi kan jobbe målrettet fremover med «Lions Norge Rundt» og Lions 100 år i 2017. Vårt fokus fremover skal forankres i de gode aktiviteter som våre klubber gjør hver eneste dag. Vi ønsker samtidig hjelp til større fokus på våre ungdomsleire, opprettelsen av IR-katalog, tulipanaksjonen, nye studentklubber og øke vår kvinneandel. «Venn av Lions» har også plass til flere støttemedlemmer. Grip dagen og de muligheter som nå ligger foran oss. Våre ti distrikter reduseres til syv fra 1. juli. På vegne av påtroppende syv distrikts­ guvernører, deres stab og ansatte på Lionskontoret, ønsker jeg dere alle en riktig God Sommer.

Kay Arne Sørensen Guvernørrådsleder Lions Norge

LION NR 6 2014–15

25


Generalsekretærens spalte

Lions bistandskonferanse 28. august 2015 Norsk bistand er i endring. Den nye strategien innebærer færre mottakerland og mere støtte til prosjekter som skal skape produksjon og arbeidsplasser. Utdanning og helse vil likevel fortsatt ha høy prioritet. Lions Norge og Lions Aid Norway har hittil konsentrert sine hovedprosjekter om øyehelse. Det vil fortsatt bli støttet, men etterhvert kun i ett land, Zambia. Men gradvis vil også prosjekter som fokuserer på, nærings­ utvikling som mottakerlandet selv prioriterer, prøves ut. Investering i prosjekter som kan produsere varer som er etterspurt og samtidig skaper arbeids­ plasser, må være målet også for en forholdsvis liten, frivillig organisasjon som Lions Norge. Utfordringen i mange av Norges bistandsland er å få de mange unge i arbeid, både de ufaglærte og de godt utdannede. Dette er klart uttrykt av mottakerlandene selv, ikke minst i Zambia. Vår bistandskonferanse i august håper vi kan bli nyttig både for våre medlemmer som deltar og også de vi har invitert spesielt, både innledere og andre. Vi er glade for at vår landdirektør i Zambia, Nicholas Mutale, vil

26

LION NR 6 2014–15

delta som foredragsholder, og i tillegg vil Helen Simonsen fra vår fadderbarnordning i Uganda være tilstede. Vellykkede prosjekter vil alltid være betinget av en sterk forankring i mottakerlandet, både hos myndigheter og befolkning. Det å spille på lag er nøkkelen til suksess. Stortingsmeldingen som kommer i juni, om «Næringsliv i sør og samarbeid i privat sektor i bistandsarbeidet», vil forhåpent­ ligvis gi nyttig informasjon til norske NGO’er. Lions Norge vil gjerne prøve å følge opp de råd og anbefalinger som er bebudet der. Da er det viktig å ha et best mulig nettverk å støtte seg på, både hos UD, NORAD, Norfund og andre organisasjoner. Våre vellykkede øyehelse­­ prosjekter siste 20 år bør inspirere og motivere Lions medlemmene til og ta et steg videre med nye oppgaver i bistandssammen­ heng. Det er i lys av dette vi arrangerer denne bistandskonferansen i august. Vi håper mange både i og utenfor Lions Norge, vil delta. Følg med på våre hjemmesider for påmelding. Hjertelig velkommen!

Heidi Lill Mollestad Oppegaard Generalsekretær Lions Norge

Påmelding Møtet er åpent for alle. Mer informasjon og lenke til påmeldingsskjema på hjemmesiden www.lions.no.


INTERNASJONALT HJELPEARBEID

IR-katalog – hva er det? En IR-katalog er en katalog/ oversikt over alle de utenlandsprosjekter som klubber, soner og distrikter har. Jeg ønsker sterkt å få laget en slik katalog, og den skal selvfølgelig være nettbasert. I min tid som leder for nasjonalt og internasjonalt hjelpearbeid (MD-IRC) har jeg hatt flere hyggelige henvendelser fra klubber som sitter med penger og gjerne vil bidra med et eller annet utenlands. Dette er meget positivt. Noen har hatt beløp som passer til boring av en brønn og jeg har henvist dem til fagansvarlig for brønner. Andre henvendelser har jeg slitt noe mer med. Tenk å ha en IR-fane hvor en f. eks trykket på Litauen så fikk en oversikt over de klubber med mer som hadde julekaravane, holdt på med barnehjem osv i dette landet. Trykket en på vann, fadderbarn, skoler osv, så fikk en opp de som holdt på med dette. Mitt inntrykk i dag er at vi er spredt på mange forskjellige land med mange forskjellige prosjekter. Klubbene vet ikke hva en klubb i nabodistriktet driver med og omvendt. Hadde vi fått dette til kunne en klubb gått inn og shoppet til de fant noe de ville støtte, istedenfor å finne opp kruttet på nytt.

Det å etablere noe nytt i et land krever store ressurser, reiser, muligheter for korrupsjon og at penger forsvinner på veien. Har en klubb, sone, distrikt et prosjekt som er viktig og som fungerer fint med nøye kontroll av midler med mer, så hvorfor ikke støtte noen som allerede driver med det en selv ønsker? Uansett land ville jeg tro at det er behov.   Hva kan vi tenke oss en slik oversikt inneholder. Her er noen få tanker: Sted, målet med bistanden, varighet, målopp­ nåelse, kontaktperson, konto­ nummer osv. Dersom vi kan få laget dette ville det ta en klubb meget kort tid å få sin aktivitet registrert.   Hva er gevinsten? Jo, klubber, soner og distrikter kan bidra i allerede eksisterende prosjekter. Vi slipper mye ekstraarbeid og vi kan oppnå en synergieffekt slik at bistanden i et land eller område blir bedre. MEN. Det er noen utfordringer. Noen må gjøre det, det kan koste noen kroner, den nettbaserte løsningen må være lett å bruke og ikke minst, KLUBBENE må ta seg bryet med å registrere dette. Dette var noen tanker, vi kommer til å jobbe videre med dette.

Nils W. Ørum MD-IRC

LION NR 6 2014–15

27


Lions forebyggende arbeid Vårt nye Lions år har for lengst startet. Vi har nye tillitsvalgte som tiltrer sine nye verv, alle med et ønske om å gjøre en god jobb for Kjære venner, Det samme organisasjonen. Igjelder skrivende stund så er Men distrikts­ undertegnede. jeg møtene 2015 historie og vet jeg vil trenge hjelp av dere alle forbered­ elserfylle for den et riksmøte i for å kunne posten jeg Kirkenes er i full gang. For et år har fått. vi har lagt bak oss! I tillegg til alle lokale aktiviteter så har vi hatt en «Vi går mot en lengre periode Lions Røde Fjær aksjon, og vi har med høydepunkter for Lions gjennomført vår norske Lionsdag Norge» – tulipanaksjonen. Den siste aksjonen vil jeg våge LIONs meg på rødE å si noefjær om. Etter mange aksjON 2015 og økninger år med kampvilje går fort mot iDet bestillingene så aksjonstidspunkt endte vi opp så ta under kontaktfjoråret. med aktuelle langt Kun ettsamarbeidene som distrikt var lag/foreninger litt foran fjoråret og der deredet mener kandeltagelse gjøre en forskjell var 100 % fra alle klubbene. for Lions under aksjonen. Skap Hvorfor? Grunnen kan jo ikke hygge for dere selv under akvære at vi tidligere hadde en sjonen ved å planlegge godt.LRF Da aksjon. med den å blesten er det såFor mye lettere gjen- det skapte ossaksjon. så burde vel alt nomførerundt en god ligge til rette for å surfe videre på «Lionsbølgen». Er da grunnen at LIONs tuLIpaNaksjON vi har vist oss nok frem lokalt? 2015 - 1.000.000 tuLIpaNEr At vi har fortalt alle om at vi er Jeg ønsker beholde målet for fornettopp der lokalt for DEG? At rige aksjon - 1 million tulipaner. Vi vi har nok medlemmer? Tror vel klartedet detheller… nesten i 2014. Vi øker ikke stadig, noe som vitner I mitt hode så også melder ogsåom kreativitet i tanken segog pånytenkning om det er ute grunnen klubbene for å nå til sine at det oppfordres å gimål. demFor å synliggjøre hvor lite«vanskelig» som skal tilå bort fordi det er så for at vi skalKjære nå målet så snakker selge dem. venner – i de 25 år jeg har deltatt på aksjonen vi om en økning pr. medlem med så har prisene stått Vi ber 8 tulipaner. Jeg harstille. stor tro på at om kr. 10.for en det dersom vi gjør en tulipan, god LRFogaksjon gjorde vi jammen i 1990 også. lokalt, får klubben gevinst i form DA solgte vi tulipanerog ogmer 25 år av flere medlemmer senere er det så vanskelig at man velvillighet hos publikum også velger å gi dem bort. Jeg håper i under tulipanaksjonen. optimismens tegn at vi kan gjøre

ta kONtakt mEd dIN skOLE

Fra MD Nac’s munn

34 LION Nr 2 2014-15 28 LION NR 6 2014–15

Høstens tegnekonkurranse er en utmerket GOD grunn til å ta kondet bedre for ossDersom selv nå når takt med skolen. dere iZettle er tilgjengelig for føler atløsningen dere mangler komoss alle. Da har vi som har prøvd petanse, har hvert distrikt støtdette settsom at det fungerer bra, tespillere dere kan benytte. og spesielt for de som ikke har Materiell finnes på Lionskontoret penger i lommen. dersom det er behov for dette. Vi vet at de klubbene som satser på Mitt Valg og på Tulipan­ høydEpuNktENE står aksjonen – de har økninger. En I kø Osloklubb har de siste årene Vi har flere gode anledninger til å hatt et uttak på mellom 8000 og gå ut å fortelle Lions og 10 000 tulipanerom – og de selger markere oss. Lionsåret dem! En annen har satset på Mitt 2014/2015 er jobbet allerede omtalt. Valg – virkelig med skoler Men vi kan også feire Da og barnehager. Og gjetti 2016. hva som er detJo nemlig 50 år den skjer. – de har ensiden medlemsvekst første Lionsbare Røde aksjonen som andre kanFjær drømme om. Jegavholdt vet det ikke alltid kursen er like lett. ble og satte for Derfor er også min egen klubb fremtidige aksjoner. I 2017 kan vi nedeat pådet 18er medlemmer. Poenget feire 100 år siden den her er at vi har verktøyet, og da første Lions klubben så dagens mener jeg vi bør forsøke bruke lys. dette i sterkere grad. Det jobbes også med noen strENgthEN thE prIdE andre aktiviteter som et suppleDette er slagordet til Joe Preston, ment til verktøykassen vi allerede International President 2014 har. Tanken er at det skal bli /2015. Sørg for å gjøre det akkurat så attraktivt at det vil slagordet Ditt egetvilslagord bidra til attilpublikum ønske og å ta med det også Din klubbs. del i det fellesskapet vi harVær i Lions stolte Norge.av det vi har gjort, men enda gå på nye Jegviktigere hadde gleden av åoppdelta på gaver med stolthet og glød. Da vil Lions Quest European Meeting. det synes at detfor er 22 moro å deltok. skape Representanter land gode resultater sammen. Vær et Jobben som gjøres av Norge, og daLionsmedlem, mener jeg samlet sett, beer stolt og styrk beundringsverdig hva som visstheten innad i mot klubben, og det blelyse presentert i fra andre vil av klubben – ikkeland. bare i Stiftelsen Det er Mitt Valg sammen vårt forebyggende arbeid for barn med Lionsmen gjøri en god jobb at og unge, allesåklubbens jeg kunne dra hjem med følelsen gjøremål. av at vi er verdensmestere. Men vi

Bjørn Zarbel Leder for forebyggende barne- og ungdomsarbeid Bjørn Zarbell (MD nAC) Leder for forebyggende arbeid (MD NAC)

har stadig en vei å gå før våre mål er nådd. Den vanskelige delen er å holde de andre bak seg – så vi får fortsette vårt gode arbeide alle sammen. Tegnekonkurransen er første aktivitet til høsten innenfor NA fagfeltet. Start jobben nå. Planlegg godt og kos dere med gode resultater. En riktig God Sommer ønskes dere.


Lions internasjonalt Fra det internasjonale styret Det internasjonale styret har tre ordinære styremøter pr. år, hvorav det ene legges til den årlige internasjonale Convention. Hvert år skiftes halvparten av styremedlemmene (de såkalte internasjonale direktører) ut. Det har i år vært to styremøter, ett i Toronto i oktober og ett i Praha i april. De tredje blir ved Convention på Hawaii. Styremøtene går over lange fem dager, hvor arbeidet i hovedsak foregår i komiteene, med avsluttende beslutninger i samlet styre. Jeg sitter i leadership og min finske kollega (vi er to fra Norden i år) Jouko Ruissalo sitter i membership. I år har fokus vært rettet mot vekst på alle områder for å kunne hjelpe mer. Vekst i medlemskap og vekst på aktivitetssiden, med nye og mer tidsriktige programmer frem mot 100 års jubileet i 2017. SYN – BARN og UNGE – SULT (også rent vann og helse) – MILJØ. Gjennom disse 4 hovedområder skal 100 millioner mennesker nyte godt av vår service frem mot 2017! Vi nådde 1.4 millioner medlemmer pr. april 2014! Vår neste president Yamada satte umiddelbart målet til 1,5 millioner. Men tyngdepunktet forskyves. De gamle områdene USA og Europa synker noe fortsatt, mens veksten

kommer i Østen. Det betyr at tre styreposisjoner flyttes fra USA til Asia ila de neste tre år. I Norge er vi i ferd med å redusere antall distrikter og det har vært en lang (for lang) prosess. Reglene blir nå forenklet. Det planlegges hjelpetiltak til undertallige distrikt i tre år, men deretter blir det trolig forventet organisatoriske grep om ikke medlemstallet er kommet opp. Lionsbladet blir digitalisert og vil ila en tre års periode kun finnes i elektronisk format. Bruken av internett preger også opplæringssiden. Webinar opplæring har eksplodert. Det vil bli utviklet nye konsept og leadership kursene vil bli «sluppet fri» for regional gjennomføring i langt større grad. Europa blir pilot. Et såkalt ALLI vil bli arrangert ved NSR I Rovaniemi I januar 2016. Ellers er det gjort mange tildelinger av midler til flotte prosjekt. 104 B har fått 53.593 USD til utvidelse av sitt skoleprosjekt i Uganda. Det vil trolig ved Hawaii-møtet bli bestemt at vi fremtiden vil ha 3 visepresidenter for å sikre enda mer langsiktighet og kontinuitet i planlegging. Vår neste president heter Dr. Yamada og kommer fra Japan. Hans spennende motto er Dignity – Harmony – Humanity.

Svein Berntsen Internasjonal direktør

LION NR 6 2014–15

29


LCIF BASEBALL

Gjør baseball tilgjengelig Chris Branan spilte på juniorlaget i baseball som barn, og senere har han vært trener for et lilleputtlag (Little League). Hans 10 år gamle sønn, Jake, elsker baseball og er en habil spiller.

TEKST: CASSANDRA BANNON, LCIF. TIL NORSK: HANS O. REYKDAL

Som far, så sønn? Vel, ikke akkurat. Men mer enn nær nok. Jake bruker rullestol. Han spilte ikke organisert baseball før Lions bidro til å bygge Pond Park i Covington, Georgia. Parken er designet for spillere med fysiske og psykiske funksjonshemninger. Spillet er litt forskjellig fra et standard Little League spill, men følelsen av stolthet og tilfredshet for spillere og foreldre er den samme. Med den nye parken føler Branan at han og hans sønn fører videre en familietradisjon.. Miracle League handler om å virkeliggjøre drømmer. Laget som grunnlagt i 1997 i Georgia har gått i bresjen for å gjøre baseball tilgjengelig også for ungdom med nedsatt funksjonsevne. Det spilles på en tilpasset bane der hver 30

LION NR 6 2014–15

spiller slår en gang hver i hver omgang, kommer trygt fram til hver base og scorer en «run» før omgangen er over. Lions i District 18– I fikk tildelt US$ 75000 Standard Grant fra LCIF for å hjelpe til med byggingen av Miracle League-feltet på City Pond Park. Lions har vært aktivt involvert i mange aspekter av prosjektet, fra pengeinnsamling til markedsføring, og har til og med levert profesjonell arbeids­ kraft og byggematerialer. Parken ble offisielt åpnet i april med 100 spillere fordelt på åtte lag. Før feltet på City Pond Park ble etablert, var nærmeste Miracle League i nabofylket. Der har Morgan, en 6-åring med spinal muskelatrofi type II spilt i to år og reisen var verdt det. Hans eldre

søsken drev med sport, og han følte seg forlatt på sidelinjen. Morgan spiller nå for Phillies, og hans familie heier på ham i hjembyen. «Å ha en Miracle League-bane så nær hjemmet gjør baseball mer tilgjengelig for lokale barn,» sier Tangi Forman, hans mor. Lions har støttet utbyggingen av banen fordi de vet at idrett spiller en betydelig rolle for barns utvikling. De lærer motoriske ferdigheter, teamarbeid og sportsånd og kan bidra til å legge grunnlaget for et sunt liv. Og, i tillegg til alt dette – det å drive med sport er skikkelig moro! Mickie Bradley og sønnen Taylor er også begeistret for at Miracle League har kommet til Newton County. Taylor har spilt


LCIF BASEBALL

for funksjonshemmede

for Miracle League i nærliggende Conyers i 12 år, og familien har vært vitne til hvordan hans selvtillit har økt. «Hvordan du ser på de enkle tingene i livet, vil bli endret for alltid etter at du har vært vitne til disse utøverne. De har de største smilene og den høyeste latteren når de treffer ballen og hører alle heie på dem,» sier Bradley. Med hjelp fra lokale Lions og LCIF er ingen i Newton County utelatt fra det store amerikanske tidsfordriv: Å spille ball!

Miracle Field er et gledens sted. Foto: The Miracle League of Newton County.

LION NR 6 2014–15

31


LCIF MUMBAI

Gatebarn i Mumbai Mumbai, den glitrende hovedstaden i Maharashtra, er den rikeste byen i India. Men kontrastene mellom fattig og rik er tilsvarende dystre.

TEKST: CASSANDRA BANNON, LCIF. TIL NORSK: HANS O. REYKDAL

Med en befolkning på 18,4 millioner mennesker, er Mumbai hjem for flere millionærer og milliardærer enn noen annen by i India. Likevel lider metropolen under utbredt ekstrem fattigdom og fastlåst arbeidsledighet, og offentlige helsetjenester mangler for de som trenger dem mest. Lions Clubs International Foundation (LCIF) og Lions i India tar gigantiske skritt for å hjelpe mennesker i nød. I nesten 30 år har Lions Nirman Health Center tilbudt konsultasjon og behandling i spesialiteter som oftalmologi (øyesykdommer), gynekologi, odontologi, patologi og fysioterapi til hundrevis av lav- og middelsinntekt familier. Lions i District 323-A3 ble nylig tildelt US$ 30.000 fra LCIF Standard Grant for kjøp av utstyr til Lions Nirman Health Center i Mumbai. Senteret eies

32

LION NR 6 2014–15

og drives av Lions Club Versova. Takket være LCIF og lokale Lions, vil senteret kunne hjelpe enda flere mennesker med raskere og mer moderne teknologi. I tillegg til mangelen på tilgang til helsetjenester i Mumbai, er hjemløshet også et stort samfunnsproblem. Lions av District 323-A2 samarbeider med Samatol Foundation, en ikkestatlig organisasjon (NGO) som hjelper gatebarn, hjemløse og barn som holder til på jernbane­ stasjoner eller på gata. Inntil nylig hadde Lions ingen steder hvor de kunne sørge for rehabilitering. LCIF har bevilget US$ 26,822 for å etablere et hjem for gatebarn. Dette tilskuddet gjør at lokale Lions kan utvide samarbeidet med Samatol Foundation og fortsette å gi viktige hjelp til de barna som trenger det mest.

Seks ganger årlig blir gatebarn plukket opp på jernbanestasjoner og tatt med til rehabiliterings­ hjemmet, der de får mat, husly, rådgivning og medisinsk behand­ ling. Målet er å gjenforene barna med sine familier. Hvis det ikke er mulig, blir barna plassert hos organisasjoner som kan gi langsiktig hjelp, som for eksempel yrkesrettet opplæring. Uansett er målet å hindre barna fra å vende tilbake til gatene. Leiren hjelper mer enn 240 barn hvert år. LCIF og lokale Lions jobber aktivt for å bedre tilgangen til helsetjenester av høy kvalitet og sosial støtte for vanskeligstilt ungdom i og rundt Mumbai. For informasjon om hvordan din Lions klubb kan søke om LCIF Standard Grant, besøk lcif.org.


LCIF MUMBAI

får en ny sjanse

En ung gutt får medisinsk behandling på et Lions Nirman helsesenter nær Mumbai.

LION NR 6 2014–15

33


På jakt etter sjela

Lions Norge Rundt

Lions Norge Rundt er et nytt prosjekt for å forsterke merkevaren vår. Gjennom aktiviteter i hele landet skal vi fortelle hvem vi er og hva vi betyr.

TEKST: VIBEKE AASLAND, REDAKTØR

Når vi ser gjennom presseklipp om Lions, er det klubbenes aktiviteter som dominerer. To årlige kjennskapsanalyser sier det samme – folk kjenner Lions gjennom aktiviteter, bekjente og familie. Derfor vil vi gjennom aktiviteter fortelle historier som fungerer som eksempler på våre verdier. På aktivitetene skal vi være synlige med vår logo og våre farger. Hvilke aktiviteter som skal løftes frem i Lions Norge Rundt, bestemmer klubbene selv i samarbeid med soneleder og DG. Planen er at guvernørrådsleder besøker én aktivitet i hvert distrikt og soneleder besøker en aktivitet i sin sone i løpet av året som kommer. Vi skal vise hvem vi er gjennom omfanget av aktivitet og de vi hjelper For å få frem dette må vi innhente informasjon fra klubbene 34

LION NR 6 2014–15

med tanke på markedsføring, presse- og sponsorarbeid.

Hva vil vi fortelle Våre medlemmer er forskjellige, men vi deler en felles forståelse: Samfunnet er hva vi gjør det til, og som medlemmer i Lions har vi mulighet til å påvirke. Vi betyr en forskjell fordi lokalsamfunnet vet at de kan regne med Lions når det er behov for det. Vi har en tydelig visjon, og ved å si «best», har vi fokus på kvalitet. «Lions skal være Norges beste humanitære serviceorganisasjon.» Våre verdier er ærlighet, lojalitet, vennskap og engasjement. Ærlighet og åpenhet hører sammen. For en organisasjon som samler inn penger til gode formål, er det superviktig å være ærlig med pengebruken slik at folk har tillit til oss.

Vi har alle våre meninger. Men lojalitet til felles beslutninger en viktig forutsetning for å oppnå resultater. De vi hjelper og samarbeidspartnere forventer at vi gjennomfører det vi lover: helt fra internasjonal convention, riksmøte, distriktsmøter, sonemøter og klubbmøte. Lions er og har alltid vært mer enn en hjelpeorganisasjon. Vårt fokus på vennskap, både på individuelt plan og internasjonalt, er en fin arv å føre videre. Vi må ta vare på samholdet vårt og invitere flere inn til dette.

Utfordringer Utgangspunktet for prosjektet var at Lions Clubs International har endret sin markedsføring. Mye er bra, men det er noe amerikansk i stilen. Vi inngikk derfor et samarbeid med reklamebyrået Modul der oppdraget var å fornorske budskap og uttrykk.


LIONS NORGE RUNDT

Etter workshops med guvernør­ rådet i høst fant reklamebyrået at: •

Det foregår mye godt arbeid ute lokalt. Men det forblir lokalt og skaper lite synergier til den nasjonale merkevaren Lions. Noe av stoltheten i organisasjonen har blitt borte. Det er lite åpenhet mellom klubber, og lite erfarings­ utveksling. Man deler ikke den kunnskapen man har men «finner opp hjulet» flere ganger uten erfarings­utveksling Dette gir lite «drive» til den sentrale organisasjonen.

Målgrupper •

Alle medlemmer internt. Målet er å få stoltheten tilbake. Alle som er i målgruppen for å bli nye medlemmer. Mål er at de skal synes det er spen-

nende, og få lyst til å bli med i Lions. Lokal og sentral presse. Målet er at de skal hjelpe oss å bli synlige. Sponsorer skal se nytten av å samarbeide med oss og bidra økonomisk.

Målet med Lions Norge rundt: •

Å øke kjennskap og kunnskap til merkevaren Lions.

Gjennom fokus på klubbenes aktiviteter få engasjert, aktivisert og motivert så mange medlemmer som mulig.

Gjennomføre utstrakt medlemsverving

Befeste posisjonen som en aktiv hjelper – ikke en passiv giver.

Styrke potensiale til å få inn nasjonale sponsorer og samarbeidspartnere.

For å få bedre oversikt over hva som skjer, vil en felles aktivitetskalender være nyttig

Vil din klubb være med? Vi begynner å legge kabalen nå og ìnnen 15. august bør vi ha plottet det meste av «reiseruta». Gi beskjed til din distriktsguvernør eller guvernørrådsleder om dere vil bli med. Jobb med klubbens lokale kjernesaker. Hvem i klubben kan intervjues? Og hvis dere har medlemmer som kan bidra med å skrive, lage filmer eller fotografere er vi veldig glade for dyktige hjelpere. Og husk – Lions er helt avhengig av medlemmenes gode historier for å lykkes!

LION NR 6 2014–15

35


Velkommen nye medlemmer

Nye medlemmer 28. februar – 03. juni 2015: 162

36

Nye medlemmer 01.07.2014–03.06.2015: 524 Nye medlemmer menn: 326 (62,6 %) Nye medlemmer kvinner: 198 (37,8%) 5 største klubber 04.06.2015: •

Stord-Fitjar 76

Austevoll 55

Oslo/Nordstrand 52

Skudeneshavn 51

Porsanger 49

Arendal/Tyholmen Skår Mette Helle Kjersti Bergen Helle Kjersti Bergen/Student Gettvert Martha Simonyi Nelli Kotek Szilvia Rostøl Haga Oda Moen Fretheim Astri Marie Aarhus Bakerød Ida Karine Jensen Sandra Barrow Eva Dajka Annamaria Moell Frida Loona Maya Simakumar Thivviya Premkumar Hamsika Sjalg Unneland Andreas Borge Thorbjørnsen Ingar Borgen Haukeberg Tom Bryne Nortvedt Frode Bærum Vest Hope Svein Ola Drammen/Glitre Egge Marit Drøbak Aaslund Gunnar Sørensen Arne Gudmund Johansen Per Eddy Barmo Eidsvoll Sør Bakken Bjøg Elverum Halvorsen Sondre Kristian Otterstad Åge Enebakk Eggen Svein Erik Engerdal-Rendalen Sagmo Bjørg Sørberg

LION NR 6 2014–15

Etne Rones Erling Ole Becker Throrvald Thorson Øyvind Flakstad-Moskenes Steffensen Petter Flekkefjord Nilsen Håkon Johannes Amdal Fredrikstad Arntsen Roar Fredrikstad/ Gamlebyen Guslund Ingebjørg Froland Mørch Robin Tveit Ottar Gausdal Munch Johan Storm Gulaker Kjell S. Bråthen Stein Grimstad Ørrild Hans Arno Hisøy Salvesen Rolf Johnsen Kjell Hof i Vestfold Sundøy Eikeland Henning Martin Hol Nagelgaard Bjørn Halfdan Horten/Misteltein Andresen Kilane Britt Hvaler Børmarken Per Hvaler/Kirkøy Braunsek Vidar Karmøy Vest Kvilhaug Espen Salomonsen Jarle Kautokeino Pulk Gunnar Isaksen Kongsvinger Aasum Bjørn Kristiansand Moen Gunn Aastveit Per Christian Rosenvinge Elsa Helland Hanne M

Kleppan Birte Kristiansund/ Kringsjå Måløy Kristine Kråkerøy Monkerud Per Algrim Kulseth Gerd Laksevåg Michelsen Agnete Marie Langhus-Siggerud Svendsen Jan Kvinnherad Lakselv Ronny Lillehammer Justnæs Rita Julien Svensrud Synne Kari Fougner Rigmor Wærness Gerd Eline Lillesand Bildøy Arvid Lillestrøm Braaten Tore Lofoten Larsen Bjørn-Ståle Lørenskog Øst Duerud Harald Lørenskog/ Fjellhamar Larsen Unni Engh Liv Helen Malm Grande Tor Kristian Malvik/Saxedatter Grøm Ingeborg Olsen Bodil Hårstad Solveig Karin Modum/Marisko Presterud Anne Kathrine Moss Johansen Ivar Rusvik Nicolaysen Bjørn Nannestad Vadset Svein-Aage Nedre Romerike Misund Marit Nesbru Løken Bjørn

Nesodden Pedersen Cato Zahl Somaskanthan Skanthamany Nord-Fron Granslåen Liv Torill Nordkapp Pettersen Bjørg Sølvi Pettersen Lisbeth Hoel Johansen Oddny Petra Mikalsen Jan Magne Notodden/Telerosa Pedersen Siri Strøm Liv Inger Odal Bentzen Zahide Oppegård Fosberg Lisbeth Oslo/Berg Boye Thorvald Oslo/Lilleaker Hauge Bjørn Terje Carlsen Øyvind Oslo/Nordberg Wood Peter Bjørklund Kjell Rasmus Oslo/Ormsund Musovic Lejla Pedersen Per Erik Otta Kristoffersen Randi Hedlund Overhalla Lysberg Lise Skilleås Margrete Porsanger Olsen Sigdis Gunvor Ringebu-Fåvang Mathisen Grethe Irene Rygge Steinkopf Bent Rælingen/Petrine Engen Anne K. Sarpsborg Strøm Liv Mønnich Sem Walderhaug Eirin Skedsmo Foss Jon Egil Hertzenberg Bernt Karlsen Sigmund Lyse Håkon Skodje Gjerde Christer Moe Skånevik Hereide Rudolf Snarøya-Fornebu Rye Lier Thomas Stavanger Reianes Kjell Inge Stavanger/ Hafrsfjord Værnes Reidar

Stjørdal Varnes Berg Kirsten Gunnveig Holan Stord-Fitjar Tveita Martin Tislevoll Bjørg Karin Stranda Langlo Jan Inge Andersen Cato Raknes Ola Sykkylven Daleng Ivar Hafsås Kjell Tromsø Larsen Otto Rune Tromøy Steinsholm Øyvind Pedersen Øivind Trondheim Student Senneset Amalie Dalland Eriksen Ingrid Wiersholm Pernille Vestad Håvard Nitter Arnesen Hanna Tyristrand Siegel Thomas Tønsberg Kallekleiv Robert Ullensaker Sørseth Ståle Myrvang Kjell Arne Ullensaker/Kløfta Lysbakken Lisbet Mundal Stein Helge Storeide Erik Tufte Mette Ulstein-Hareid Aasen Marte Kleppe Solfrid Maria Kvalsvik Kjartan Stordal Georg Fabian Lynge Hallstein Egil Aasen Eva Lillebø Jensen Vang Øverby Rune Reiten Verdal Stiklestad Nordskag Anne Ørsta Grong Ole Anders Øvre Eiker Sletten Torbjørn Øvre Eiker/Huldreblom Brenne Tove Øyer-Tretten Tollefsrud Bjørn Øyer-Tretten Kvisberg Tore Ålesund/Borgund Breivik Bjarne Karlsen Trond Ås Vindenes Erling Mikanovic Roland


Nye rutiner for kortleseren iZettle iZettle, den lille kortleseren som man kan koble opp til mobilen sin eller nettbrettet, er for mange Lions­ klubber blitt en kjærkommen løsning. Den vanlige kommentaren i forbindelse med Lions Tulipanaksjon – har ikke kontanter – er ikke lenger en hindring. Når folk stopper opp kan du fortelle om Lions og du får garantert solgt dine tulipaner. Det har dessverre oppstått noen misforståelser etter signeringen av avtalen med iZettle, og noen klubber ble ilagt uforutsette fraktog tollkostnader. Dette er ordnet opp i nå. Prisen på PRO-modellen, som er trådløs og med display, er forhandlet ned til kr 395 + mva. På grunn av nye frakt- og tollrutiner, vil du motta en egen faktura fra transportselskapet UPS på max. 100 kroner. Totalt betyr det at vi fortsatt får kortleseren til en særdeles gunstig pris. I tillegg har vi fått en spesialavtale for transaksjonsavgift på kun 1,75 % fra første krone.

Hvordan skaffe deg iZettle kortleser Ta kontakt med Johannes Dalåker hos iZettle så hjelper han dere med alt sammen. Han når du på e-post: johannes.dalaker@izettle.com eller på mobil: 930 930 44.

Spennende tur til musikkbyer i Sørstatene 24.aug. Høydepunkter • Nashville – countrybyen • Konsert på Grand Ole Opry • Memphis – bluesby og Elvis hjemby • New Orleans – jazzby ved Mississippi • Orlando – feriebyen med alle Disneyparkene

Bli med Lions Club Malvik til USA! Dette er en flott tur der vi kombinerer en interessant og opplevelsesrik busstur med et opphold i Orlando. Turen kan kombineres med et cruise i Karibia. Se detaljert program på www.amerikabussen.no Avgang 24. august, varighet 14 dager. Pris fra 21 900 p.p når 2 deler Info om turen: Terje Hansen, Lions Club Malvik. Tlf. 926 55 805 Erling Hansen i Amerikabussen erling@amerikabussen.no Tlf. 73 53 50 12

LION NR 6 2014–15

37


BASKERVILLE

Jentenes sovesal på Baskerville Secondary School i Uganda startet ble bygget i vår og er nå klar til bruk.

Endelig egen sovesal for jentene Lions Club Gjøvik har i samarbeid med andre Lionsklubber i Norge finansiert en sovebrakke for 200 jenter på en ungdomsskole i Uganda, Baskerville Secondary School.

TEKST: FINN EDVARDSEN, LIONS CLUB GJØVIK

Skolen ligger i distriktet Mukono 80 km øst for hovedstaden Kampala. Den har ca 800 elever, derav 400 jenter. Til tross for lang skolevei, manglet skolen internat og det er heller ingen kollektiv skoletransport. Særlig jentene er utsatt for overgrep på skoleveien, og frafallet blant dem har vært stort.

38

LION NR 6 2014–15

Dette ville medlemmene i Lions Club Gjøvik gjøre noe med. Bygging av et internat for jentene ble startet i januar 2015. I følge rektor vil den nye sovebrakken være til stor hjelp for å beholde jentene på skolen gjennom hele skoleuka. Prosjektet har kostet 260 000 norske kroner og dette dekket utgifter til selve byggingen. Skolen

vil selv bekoste innredning og senger. Prosjektet og bygge­ prosessen er fulgt opp av undertegnede. Se facebooksiden «Sovesal Baskerville» for mer informasjon. Der ligger mange fine bilder fra byggeprosessen og offisiell åpning 12.mai.2015.


NESBRU 50 ÅR

Gavmild jubilant – En gledens dag. Det er til stor inspirasjon for klubbens ledere og de mange frivillige at vi belønnes slik! TEKST: FREDDY NILSEN, BUDSTIKKA

Dette sa leder i Holmen IF, Kåre Møllerhagen, som var svært tilfreds med gaven fra Nesbru Lions Club. Da Lionsklubben feiret sine 50 år i mars, ga de en jubileumsgave på 100.000 kroner til foreningen. – Tanken bak gaven er at det skal opprettes et fond med en årlig utdeling av et stipend for å stimulere enkeltutøvere eller lag innenfor foreningen til å utvikle seg i sin idrett, enten som utøver, trener eller lagleder, forteller Per Hofseth i Lions Club Nesbru. Møllerhagen bekrefter at dette er midt i blinken for idrettsforeningen. –Klubben har også igangsatt et holdningsskapende arbeid for barn og unge i klubben sammen med Landøya ungdomsskole gjennom deres MOT-prosjekt som et forebyggende tiltak mot mobbing og rus, legger han til. Dette er i tråd med Lions’ satsningsområde. –Vi ønsker å støtte aktiviteter i nærmiljøet som kan gi barn og ungdom en positiv utvikling. I programmet «Mitt Valg» har vi ordtaket: «Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne». Lions Club Nesbru har arrangert bruktbokmarked hvert år siden 1983. Det er klubbens hovedaktivitet og største inntektskilde. Det er midler fra dette overskuddet som i en årrekke har vært avsatt med tanke på en større jubileumsgave.

GLADE GIVERE OG MOTTAKERE: Fra venstre: Per Hofseth fra jubileumskomiteen, president Per Martinsen, Nora Hundere fra Holmen IF, Kåre Møllerhagen, leder i Holmen IF, Theodor Møllerhagen fra Holmen IF og Morten Pettersen fra jubileumskomiteen.

Klubben har for øvrig deltatt i Røde Fjær-aksjonen siden 1966. I 22 år var den med på å arrangere utstillingen «Se Norges Kunstnerdal». Et annet viktig prosjekt var Tanzaniaaksjonen, og da samlet klubben inn 2.388 par briller, 65 rullestoler, 18 symaskiner samt sanitetsmateriell som ble sendt til vennskaps klubben Lions Club Kilimanjaro.

LION NR 6 2014–15

39


LIONS DAG I FN

Med Lions i FN Torsdag 5. mars satte fem medlemmer i Lions Club Bryn, med sine ektefeller, kursen mot New York. Formålet med turen var et arrangement som få, om noen (?) nordmenn har deltatt på før – «Lions Day with the UN» som i år ble arrangert 7. mars i selveste FN-bygningen.

TEKST: ARILD KRISTIANSEN, LIONS CLUB OSLO BRYN

Vårt samarbeid med FN dateres tilbake til 1945 da Lionsledere ble bedt om å bidra til å utarbeide frivillighetsdelen av FNs charter. Siden den gang har vi sam­ arbeidet om gjennomføring av mange vellykkede humanitære oppgaver, og både Lions og FN legger stor vekt på vårt gode samarbeid.

Lions Dag med FN, som første gang ble holdt i FNs hovedkvarter i 1978, er en viktig mulighet for Lions og FN-ledere til å komme sammen hvert år for å vurdere de utfordringene vår globale samfunnet står overfor og styrke vår forpliktelse til å hjelpe de som trenger det. Fredag var det registrering av deltakerne og «mingling» sammen

med blant annet nåværende og tidligere verdenspresidenter på hotellet, som lå på andre siden av gaten for FN bygningen.

#LDUN – Lions Day with UN Lørdag morgen ble 450 deltakere hilst velkommen av Past International President i Lions og FNs Under Secretary General før

Klart det er stas å være med på Lionsmøte i FN-bygningen! Fra venstre; Annemor og Tor Ivar Smestad og undertegnede. På raden bak skimtes Kjell Andersen og Mette Andersen. 40

LION NR 6 2014–15


LIONS DAG I FN

Vi som reiste var Kjell og Mette Andersen, Jan og Inger Fachenberg, Finn og Betty Thorvaldsen, Tor Ivar og Annemor Smestad samt Arild og Lise Kristiansen.

Kenyas FN-ambassadør opp­ daterte oss på tusenårsmål. FNs åtte mål er å utrydde ekstrem fattigdom og sult, sikre grunnutdanning, styrke kvinners rettigheter og fremme generell likestilling, redusere barnedødelighet, forbedre mødrehelse, kamp mot HIV og AIDS, sikre miljømessig bærekraft samt globalt partnerskap for utvikling. Macharia Kamu var særdeles kunnskapsrik og en god formidler. Lions blir 100 år i 2017 og vår International President Joe Preston tok oss gjennom viktige mål knyttet til jubileet. Deretter fulgte paneldiskusjon med FNs egne – og Lions tidligere representant i FNs kontor for forebygging av narkotika og kriminalitet og Lions Quest representant. Liza Barrie avsluttet formiddags­sesjonen med en interessant orientering om School in a box – som har blitt UNICEFs

standardløsning for å få barn tilbake til skolen ved katastrofe­ hendelser i verden. En boks består av enkelt, men nødvendig, utstyr for lærer og opptil 40 elever og ligger ferdig for umiddelbar forsendelse ved behov.

Kineserne «tapetserte pallen» Dagens store høydepunkt var kåring av vinneren av årets fredsplakatkonkurranse (Peace Poster Contest), hvor også mange norske skoleelever deltok i år. Tre skoler fra Lions Club Bryns område deltok i konkurransen. Vinneren ble den 13 år gamle kinesiske piken Wei Jin Qian som mottok en sjekk på USD 5.000 og som er invitert til årets Convention på Hawaii. Det var imidlertid kinesiske barn som kom på de fem første plassene, men også Sverige og Finland var med blant de aller beste. Det ble også kåret en vinner av årets novellekonkur-

ranse for synshemmede, «Essay Contest», hvor prisen i år gikk til den amerikanske 12 år gamle blinde piken Jalen Ballard fra Ohio. Hun fikk også USD 5.000 og tur til Convention i år. Dagen ble avsluttet med en panel­ diskusjon der bl.a. Immediate Past International President Barry Palmer deltok.

LION NR 6 2014–15

41


KVINNEKONFERANSE

Lionskonferanse med kvinner i fokus Lionskonferansen 2015 er ment å være en møteplass med fokus på inspirasjon, glede og utvikling!

TEKST: MARIANN VALLA, LIONS CLUB SEM

Det overordnede mål med konferansen er som tidligere år – å øke kvinneandelen i Lions, i alle styrer og råd. Lions trenger både kvinner og menn. Lions trenger kompetanse og talent. Konferansen skal bidra til å skape engasjement og glede, og å komme sammen og dele erfaringer. Kvinner skal finne veien, for seg selv og nye kvinner i Lions, skape nye arenaer for kvinner og bidra til å tørre å ta verv. Konferansen skal videre bidra til at medlemmer tar tak i klubben ved å utvikle og gjennomføre nye, spenstige prosjekter og å samarbeide på tvers av klubbene. Vi har fått med oss gode foredragsholdere både innenfor og utenfor organisasjonen. Vår guvenørrådsleder, Kay Arne Sørensen, vil fortelle og inspirere om «Merkevaren Lions». Lions tidligere internasjonale leder, Ole Romslo Traasdahl, kommer for å gi oss et innblikk i Lions Norges internasjonale bistandsarbeid. Vi har også fått med Vibecke Beyer 42

LION NR 6 2014–15

fra Lions Clubs Stord/Fitjar som vil inspirere med «Løvinner for en kveld». En annen og svært engasjerende foredragsholder er Wenche Molvik Midtun. Wenche er en dame med kraft – hun er leder for vel 4.000 damer i Mary Kay Norge. Hun har tidligere vært personalleder i oljeindustrien. Etter dette har hun vært gründer, entreprenør og coach i oppbyggingen av Mary Kay i Norden gjennom 22 år. Hun er entusiastisk opptatt av å få frem det beste i måten vi håndterer våre tanker og innstillinger på. Lions er ikke ukjent for Wenche i og med at hun er gift med Karsten Midtun, som har hatt ansvaret for hjelpeaksjonen SAS Julefly i mer enn 25 år, og hvor

Lions har vært en av bidrags­ yterne gjennom mange år. Ikke nøl med å melde deg på årets LIONSKONFERANSE – her er det plass for både kvinner og menn. Link til påmelding finner du på D104 F sin hjemmeside. Hjertelig velkommen! PS: Følg oss på Facebook! Søk på Lionskonferansen.

TID: 24 – 25. Oktober STED: Quality Hotel i Tønsberg


LIONSDAGEN TOTEN

Dansere fra Eldbjørgs Danseskole høstet stor applaus!

Pengedryss til ungdommen og ærespris på LIONS DAG På Toten sørger Lions og andre gode krefter for å samle bygdas unge og eldre til et hyggelig fellesarrangement – «Lions Dag». TEKST: KOLSTEIN ASBØLL, LIONS CLUB TOTEN

Lions Club Vestre Toten stiftet for fem år siden Lions Ærespris som tildeles enkeltpersoner eller grupper i kommunen for sin samfunnsinnsats. Prisen består av et stort glassfat med Lionslogo laget ved Gjøvik Glassverk, et diplom og et pengebeløp på 10 000 kroner. Utdelingen markeres ved et arrangement som kalles «Lions Dag». I år var det pensjonert sogneprest Johs Fjellseth som ble hedret for sitt aktive arbeid med ungdom. Han var godt likt blant folk, brukte et folkelig språk, har vært en god sjelesørger og stilte opp når noen trengte han. Prisutdelingen foregikk i Fyrverkeriet kulturhus på Raufoss med et rikholdig program med lokale underholdere som alle opptrådte gratis. Det ble også delt ut pengegaver for til sammen 120.000 kroner til lokale lag og foreninger. LC Vestre Toten ga tre skolekorps et bidrag hver, og medarrangør Lions Club Totn delte ut pengegaver til ei dansegruppe, kulturskolen og 4H. På lørdagen før var det Lionsstand på kjøpesenteret der det ble pratet med folk om Lions, og delt ut infomateriell.

Arrangementet gav mye fin PR for begge klubbene og Lions generelt. Oppland Arbeiderblad omtalte arrangementet i rosende ord og med bilder over en og en halv side.

President i Lions Club Vestre Toten, Svein Erik Svendsen (t.v) og mottaker av Lions Ærespris 2015, pensjonert sogneprest Johs Fjellseth. LION NR 6 2014–15

43


ETIKK OG MORAL

Etikk og moral i Lions Det kom en mann til Sokrates og sa: Jeg må fortelle deg noe en av dine venner! Sokrates sa: Jeg antar at du først har latt det gå gjennom de tre sikter? Mannen kjente ikke til de tre sikter, så Sokrates sa: Den første sikten er sannhetens sikt. Er du sikker på at det du vil fortelle er sant? Nei, sikker er jeg ikke, svarte mannen, for jeg har hørt det av andre. Ja, men du har vel siktet det gjennom godhetens sikt? spurte Sokrates. Mannen ristet på hodet. Nå – men den tredje sikten da? Har du spurt deg selv om det du vil fortelle meg er til noen nytte? Da mannen skamfullt bøyde hodet, sluttet Sokrates med disse ord: Når det du vil fortelle meg om min venn, verken er sant, godt eller nyttig, så behold det for deg selv. Sokrates innså viktigheten av å analysere sentrale etiske begreper, og formulere de normer som ligger til grunn for moralske vurderinger. «Det som er godt for individet, er godt for samfunnet». Hva sier Lions etiske norm? Å være redelig mot min neste,

44

LION NR 6 2014–15

og ærlig mot meg selv. Å være varsom med min kritikk, og gavmild med min ros. Følges dette, eller er det bare et ordspill? Dette er laget for at medlemmene skal ha noe å strekke seg etter, for ingen er feilfri. I tidligere tider var det nær sammenheng mellom religion og moral. I dag er enkeltmennesket i langt større grad overlatt til seg selv i utformingen av sin sosiale identitet, sin væremåte, og de fore­ stillingene en måtte ha om moral. Dette innebærer at allmenne og felles moraloppfatninger ikke veier like tungt som før. Før var det enklere: en lov var en lov. Nå tenker flere: Jeg skal avgjøre hva som er lov. Mange er positive til denne tanken, et tegn på at man selv tar ansvar for hva som er riktig og galt. Men det kan bli en skrøpelig moral hvor «Jeg’et» er livets referansepunkt. Vi ser resultatet i manglende empati, omtanke, medmenneskelighet. Her kommer vi på nytt inn på Lions etiske norm: Å vise medfølelse med dem som lider, å støtte de svake, og hjelpe dem som trenger det.

Å betrakte vennskap som et mål, og ikke som et middel. Sant vennskap skapes ikke av tjenester, og krever ingen gjenytelse, men innebærer at tjenester blir tatt imot i den ånd de er gitt. Næringslivet har de siste årene tilsynelatende også vært opptatt av etikk og moral. Men når den ene skandalen avløser den andre, synes det ofte å være et stort gap mellom retorikk – kunsten å overbevise – og praksis. Hva sier så Lions om dette? Å søke å gjøre mitt arbeid fremgangsrikt, og ta imot den belønning, som rettelig tilkommer meg – men ikke urettmessig ta imot fordeler, eller goder, som vil bety tap av selvrespekt. Og i Lions mål: Å arbeide for en høy etisk standard innen alle yrker. Vi blir minnet om gjensidig påvirkning, både samlet og enkeltvis. Vi skal da så ofte som vi kan tenke på Lions etiske norm, og Lions mål. Å vise at jeg tror på verdien av min gjerning, ved å yte mitt beste, så jeg fortjener allmenn tillit. Hilsen Otto Gjerde, tidligere medlem i Lions Club Lillestrøm


LIONSBUSSEN HASLUM

Gjensidigestiftelsen sponser ny Lionsbuss Lionsbussen er et samarbeid mellom Bærum kommune og Lionsklubbene og brukes hovedsakelig til å kjøre eldre mennesker til og fra seniorsentre. Dagens buss bærer preg av å ha gått mange mil. Det var på tide med noe nytt!

TEKST: PER DØVING, PR-ANSVARLIG LC HASLUM

Noen «kloke» hoder satte seg ned og tenkte på mulig finansiering. Gjensidigestiftelsen ble foreslått, men der hadde vi fått avslag tidligere. Det ble gjort et nytt forsøk og denne gangen lyktes vi. Like før jul 2014 fikk vi denne mailen: Vi har gleden av å fortelle at Gjensidige­

stiftelsen har innvilget deres søknad om støtte til «Tilskudd til ny Lionsbuss» med kr. 300 000,-. Med denne bekreftelsen gikk det fortgang i prosjektet, og ny buss vil i løpet av korttid kjøre rundt i Bærum, til glede for både brukere og sjåfører.

Dette med en Lionsbuss har pågått i mange år. Det nye kjøretøyet blir den fjerde bussen som vil tusle rundt i Bærum med Lions-symbolet godt synlig. Det hele ble startet av Bekkestua­ klubben for siden å ha blitt en soneaktivitet.

LION NR 6 2014–15

45


FREDRIKSTAD

Ga bil på sparket Når hjelp trengs så vet Lions-folket å snu seg raskt rundt. Det beviste Lions Club Fredrikstad da bilen til Hjørgunn gård og behandlingssenter kollapset og tilstanden var av en slik art at vrakpant ble anbefalt.

TEKST: TEDDY MADSEN, LIONS CLUB FREDRIKSTAD

– Det kom en bønn om bidrag i mail fra leder Cathrine Solheim til anskaffelse av ny bruktbil. De hadde en på hånden som passet perfekt, til en pris av 132.000 kroner. Men innsamling ville ta tid så vi bestemte oss for å kjøpe bilen til Hjørgunn, sier president Asbjørn Haugdal i Fredrikstadklubben. Leder Cathrine Solheim bare stråler da sjekk på beløpet og bil blir overrakt på Hjørgunn gård hvor det daglig er terapiridning for klienter fra hele fylket.

Fornøyde mottagere og givere av bil til Hjørgunn gård. Fra venstre Cathrien Solheim, gårdsbestyrer Willy Wilhelmsen, president Asbjørn Haugdal med sjekken og bak leder av bokkomiteen, Teddy Madsen. Foto: Geir Løvli

46

LION NR 6 2014–15

– Vi hadde ingen mulighet til å makte et bilkjøp på sparket selv. En bil må vi ha for å få frem bl.a. fòr til 35 hester. Da den rause gaven «ramlet» inn følte vi både enorm lettelse og glede, sier leder Cathrine Solheim. Pengene hentet Lions Club Fredrikstad fra overskudd av sitt lokalhistorieprosjekt som har resultert i tre bøker som alle er blitt salgssuksesser. Siste bok er solgt i 3000 eks. Totalt har prosjektet gitt overskudd i millionklassen. Midler som tilbakeføres prosjekter i lokalmiljøet.

Lions-logoen på siden og bak sammen med Hjørgunn gårds egen logo, synes godt på den «nye» bilen. Foto: Teddy Madsen


JUBILEUMSGAVE FINKISHUSET

Feiret med å gi dobbeltgave Smart arbeidsfordeling med en lokal kalender ga støtte til både lokal rusomsorg og en fin ungdomsaktivitet. TEKST: WILLY BELL, LIONS CLUB SANDNES

Lions Club Sandnes har rundet 50 år og under jubileumsmiddagen 18. april fikk det lokale Funkishuset overrakt en sjekk på 80 000 kroner. Dette var klubbens overskudd av Sandnes­ kalenderen for 2015 som klubben har tatt initiativ til. Mens næringslivet sponset trykkingen, tok elever i 10. klasse på seg jobben med å selge, mot at de fikk beholde halve beløpet til skoletur. Funkishuset i Sandnes er et lavterskeltilbud der man gir rusmisbrukere uten behandlingsopplegg en bedre livs­ situasjon med gratis mat, klesvask, dusj og veiledning. Huset har også en sykepleier som tilbyr enkle helsetjenester som sårstell og vaksiner.

På vegne av Funkishuset mottar Annvor Kyllingstad Undheim gavesjekken av klubbens president, Rolf Paulsen (t.v.) og prosjektets ildsjel, Ingvar Waage. Foto: Asbjørn Sandåker.

Horten Misteltein hjelper i Nepal Da et stort jordskjelv rammet det fra før så fattige folket, ville Lions Club Horten Misteltein hjelpe så fort som mulig. NRK intervjuet rett etter skjelvet en anestesisykepleierske, Solvor Småkasin. Hun hadde vært i Nepal tidligere og skulle reise tilbake igjen så fort som mulig. Hun skulle da opp i fjellene hvor det er ganske uframkommelig. Lionsklubben bevilget 20.000 kr. til dette arbeidet. Klubbens inntekter kommer blant annet fra bokmarked og salg av kaker til jul.

LION NR 6 2014–15

47


KAMBODSJA

Støtter språkundervisning i Kambodsja Torsdag 9. april overleverte Lions Club Onsøy sin støtte til Greenway Cambodia for andre gang på fire år.

TEKST: SIMEN A. HAALAND FOTO: TIM PRYCE

Greenway er en organisasjon som driver en engelskskole i byen Samrong i Kambodsja. I dag er det over 270 barn tilknyttet skolen og mange av disse kommer fra ekstremt fattige familier. Samrong er hovedstaden i provinsen Oddar Meanchey nord i Kambodsja. Her bor det omlag 20 000 mennesker og mange lever under meget dårlige forhold. Mat, utdanning, helse og omsorg er noe av utfordringene byen står ovenfor. Kambodsja sliter fortsatt etter Røde Khmers herjinger på 70- og 80-tallet. Under denne perioden ble ca. 1/3 av befolkningen drept og særlig hardt gikk det utover intellektuelle og de som kunne lese og skrive. Filosofien til Greenway er å kunne gi barn i Samrong muligheten for å lære seg engelsk. Skoletilbudet er gratis og skolen er helt avhengig av frivillige som kommer for å jobbe samt donas48

LION NR 6 2014–15

joner fra både privatpersoner og andre organisasjoner. Emilie Wernersen og undertegnede var så heldige å få overrekke støtten fra Lions Club Onsøy, samt støtte fra familie og venner, i forbindelse med en reise i Kambodsja. Lions Club Onsøy

bidro med 10 000 NOK og til sammen ble det donert 16 500 NOK til Greenway. Disse pengene ble brukt til å bygge to vanntoalett, innkjøp av 15 sykler, tavler, skolemateriale, TV og DVD til barne­ hagen, samt leker for 2000 kr.


OPERASJON FRIENDSHIP – KRISTIANSAND

Givende internasjonal «senior-utveksling» i Kuholmsveien i Kristiansand. Fra venstre Elisabeth og Lyndon Kurth fra Australia og Åse og Arne Solum fra Kristiansand.

«Operation Friendship» i Kristiansand Etter å ha tilbrakt fire flotte uker i Victoria, Australia i november 2000, var vi i perioden 30. april–6. mai i år så heldige å få være vertskap for et Lionspar fra Brisbane. Denne form for kulturutveksling anbefales på det sterkeste! TEKST: ARNE SOLUM, LC KRISTIANSAND

Lions i Australia har i mer enn 15 år tatt imot Lionsmedlemmer fra blant annet Europa til et opphold hos Lionsfamilier. Opplegget heter «Operation Friendship» og organiseres i regi av de ulike distrikter i Australia. Ideen har blitt realisert også i Norge, særlig i distrikt 104 D (Bergen og deler av Hordaland). Seks besøk fra Australia etter vårt besøk der for 15 år siden, hadde lært oss at det å ha Lions fra Australia i huset er utrolig hyggelig og givende på mange måter. Etter å ha bodd hos tre forskjellige vertsfamilier i distrikt 104D fra 13. april, kom Elisabeth

og Lyndon Kurth til Kristiansand 30. april. Tre dager var satt av til å vise fram Vest-Agder: Båtog hytteliv ved sjøen, Norges «sydkapp» Lindesnes og fjellet som rekreasjonsområde. De siste dagene ble viet kulturlivet i byen med omvisning og konsert i kulturhuset KILDEN og besøk av Lionsvenner for å nevne noe av programmet. Et besøk av Lions utenlandssjef, Ingebrigt Mollan, satte de utrolig stor pris på. Her fikk de en solid innføring i arbeidet som Lions Norge utfører i Afrika. Vi har utvekslet informasjon om hvordan Lionsarbeidet drives

i våre klubber. Aktivt arbeid og synlighet i lokalsamfunnet er viktig for klubbene i Australia. Kanskje har vi noe å lære av dem på dette punktet? Det å lære hverandre bedre å kjenne, unge som eldre, bidrar til større mellommenneskelig forståelse. Gjennom å lære om andres levesett og tenkning, tror jeg vi kan få tilført nye dimensjoner i vår egen måte å forholde oss til andre mennesker på. Lions fra Australia kommer fra et multikulturelt samfunn, en samfunnsmodell som etter hvert også tar form i vårt eget land. LION NR 6 2014–15

49


LAKSEVÅG

Vårdugnad for de eldste Lions Club Laksevåg har hvert år en dugnad ved Lyngbøtunet serviceog omsorgssenter. Klubbens medlemmer luker, rydder, planeter, spyler uteområder og beiser hagemøbler. Beboerne ved sykehjemmet setter stor pris på denne årlige dugnaden for å skape trivelige omgivelser.

50

LION NR 6 2014–15


LAKSEVÅG

Alle blomsterbed ble ryddet og luket. Her er det Kari Mosland som er i gang med å spa opp bedet.

Her blir det nøye sortert blomster som skal plantes i krukker. Fra venstre er vi Agnete Michelsen, Sonja Dahle, Bjørg Eide og Svein Jellestad

Gunnar Eide er den i klubben som har nød­ vendige kompetanse og teknikk når det gjelder å trimme hekken. Lars Skjold Wilhelmsen rydder opp – slik han også er kjent for som møteleder på Riksmøtene.

LION NR 6 2014–15

51


Aller best av 400 000

Fred krever arbeid. Den må bygges, bit for bit. Dette er motivet i tegningen som vant den 27. årlige Lions internasjonale fredsplakatkonkurranse. Kunstneren er Wei Jin Qian, en 13 år gammel jente fra Dalian, Kina. Mer enn 400.000 barn over hele verden, i alderen 11 til 13, har deltatt i konkurransen. Qian mottok US $ 5000 og deltok på Lions Dag i FN i mars New York City og kommer på vår internasjonale kongress i Honolulu.

Profile for Lions Clubs International MD 104 Norway

LION nr 6 2014-2015  

I dette nummeret av medlemsbladet LION kan du lese om Helga Pedersen som støtter vårt barne- og ungdomsprosjekt Mitt Valg. Lions i Luster kj...

LION nr 6 2014-2015  

I dette nummeret av medlemsbladet LION kan du lese om Helga Pedersen som støtter vårt barne- og ungdomsprosjekt Mitt Valg. Lions i Luster kj...

Advertisement