Page 1

LION

Medlemsblad for Lions Danmark

Nr. 2 Oktober 2016

Faklen tĂŚndes i Nuuk


3 REDAKTØRENS KLUMME 4 LEDER 6 LCIF 7 INTERNATIONALT 9 AKTUELT 12 NATIONALT

12

9

19 KLUBSTOF

15

23 NAVNLIG NAVNE 24 BOGANMELDELSE

LION

Medlemsblad for Lions Danmark

LION Magazine

Nr. 5 April 2016

Stort indstik om dagsorden og rapporter

LION

Medlemsblad for Lions Danmark

Nr. 6 Juni 2016

LION

Mød Anja Lovén fra DINNødhjælp

Medlemsblad for Lions Danmark

Nr. 1 August 2016

Velkommen til Årsmøde i Silkeborg

Læs om Årsmødet i Silkeborg Stort indstik om ungdomsudveksling

Læs om Convention i Japan

2

LION Oktober 2016

www.lions.dk Lion Magazine er Lions Clubs Internationals officielle organ og udgives med tilladelse fra The Board of Directors på 20 sprog. Den danske udgave udgives af Multipeldistrikt 106. lions.dk


REDAKTØRENS KLUMME Annoncer: Svend Due Mikkelsen (Ansvarshavende redaktør) Erantisvej 5 4300 Holbæk Tlf. 88 70 76 10 Mobil 25 17 01 24 thelion@lions.dk Redaktionsudvalg: PRD Flemming Høj Sørensen prd@lions.dk PRC-A David Munis Zepernick prc.a@lions.dk PRC-B Lasse Borgbjerg prc.b@lions.dk PRC-C Flemming Høj Sørensen prc.c@lions.dk Oversættelse: Helge B. Møller LC Odense Ole Klejs Hansen LC Randers Administration: Lions Danmark Københavnsvej 19, 3400 Hillerød Tlf. 48 25 56 34 lionskontor@lions.dk Tryk: Vitten Grafisk A/S Vittenvej 54 8382 Hinnerup Tlf. 87 57 60 00 info@vittengrafisk.dk

Lions fylder 100 år

Det kan ikke undgås, at bemærke, at Lions nærmer sig sit 100 års jubilæum. Der bliver ustandseligt fokuseret på denne begivenhed, især fra Oak Brook’s side. Her i Danmark er vi også opmærksom på den runde fødselsdag, og er allerede i gang med forskellige tiltag for at markere dagen, sidst med fakkeltændingen i Nuuk. I det næste nummer af LION, markerer vi også jubilæet, med et lille ekstra indstik i bladet, hvor vi for en gangs skyld, ser tilbage i tiden for at finde nogle mærkesager, som kan sætte jubilæet lidt i perspektiv. Derfor vil jeg gerne appellere til alle medlemmer, om at indsende nogle historiske højdepunkter, billeder, historier eller lignende. Jeg ved, at der findes masser af materiale rundt omkring – lad os snakke om, hvordan vi kan bruge det til at skabe opmærksomhed omkring vort jubilæum. I USA bliver alle sejl sat til, ved Convention i Chicago til næste år. Der ligger mange artikler og fortællinger på hjemmesiden lionsclubs.org – som omhandler tiden fra da Melvin Jones planlagde opstarten af Lions klubben i Chicago så det er ingen tilfældighed, at netop Chicago bliver hjemsted for Convention 2017.

SVEND DUE MIKKELSEN

Ansvarshavende redaktør

Oplag: 7.000

2016 Oktober LION

3


LEDER

Lions betydning - stadig den samme Oversat af Helge Møller, PDG, MJF LC Odense Siderne i Lions magasinet var i de mange første år fyldt med artikler som ”Lions formål”, ”Lions betydning” og ”Værdien af Lions”. En klub for forretningsmænd dedikeret til at yde service var stadig noget nyt, og det var som om, at Lions havde behov for at overbevise sig selv om, at det var det rigtige, de gjorde. Usikkerheden forårsagede sommetider Lions til at stille sig selv spørgsmålet, om Lions kunne overleve. ”I min levetid har jeg set organisationer, dannet med høje idealet, blomstre op et stykke tid, for derefter at falde til ret stor ubetydelighed. Bliver det Lions skæbne? Jeg håber det ikke” skrev distriktsguvernør A. Baker fra Cheyenne, Wyoming i januar 1922. Men Lions stod distancen. De hold fast i at yde service. Kammeratskab var en del af medlemskabet. Men Service var det afgørende. ”Aktiviteter gør klubben” var overskriften til en artikel i 1927 fra International Præsident Irving Camp fra Jonestown, Pennsylvania. ”Vis mig en klub, der bare mødes og spiser, og jeg vil vise jer en klub, der ikke har levet op det ønske om at yde service, som vi blev inviteret til i principperne for vor store, uselviske organisation”, skrev han. Vi nærmer os hurtigt vor hundredeårsdag i 2017, vidende at vore forgængere havde ret. Service er, hvad skaber en Lion. Det er det, vi yder. Det er, hvem vi er. Det har aldrig været tydeligere end i de sidste par år. Vi har sat os det mål at yde service til 100 millioner mennesker inden udgangen af juni i 2018 i vor hundrede års udfordring. Vi

bad Lions om at huse ungdom, have visioner, bekæmpe sult og have miljøskabende projekter. Vi tvivlede lidt på, om vi kunne nå målet, da klubberne årligt rapporterede service til 8 millioner mennesker til Lions Clubs International (men vi vidste, det rigtige tal var større). Jeg er glad over at kunne fortælle jer, at vi for nyligt har nået de 100 millioner mennesker. Vær stolt over, at være medlem af en sammenslutning, som kan leve op til sine store idealer og som sætter sig mål, som man overgår. Vi har så meget mere, vi kan nå. Der er flere mennesker, der behøver os, flere muligheder til at gøre en forskel, flere bjerge at bestige. Sammen kan vi nå nye højder af service. Fortsæt med at yde service.

Bob Corlew Lions Clubs International Præsident

EXECUTIVE OFFICERS 2016-17

President Robert “Bob” E. Corlew, Milton, Tennessee, USA Immediate Past President Dr. Jitsuhiro Yamada, Minokamo, Gifu, Japan First Vice President Naresh Aggarwal, Delhi, India. Second Vice President Gudrun Bjort Yngvadottir, Gardabaer, Iceland Third Vice President Jung-Yul Choi, Pusan, Republic of Korea DIRECTORS

Andet års directors: Melvin K. Bray, New Jersey, United States; Pierre H. Chatel, Montpellier, France; Eun-Seouk Chung, Gyeonggi-do, Korea; Gurcharan Singh Hora, Siliguri, India; Howard Hudson, California, United States; Sanjay Khetan, Birganj, Nepal; Robert M. Libin, New York, United States; Richard Liebno, Maryland, United States; Helmut Marhauer, Hildesheim, Germany; Bill Phillipi, Kansas, United States; Lewis Quinn, Alaska, United States; Yoshiyuki Sato, Oita, Japan; Gabriele Sabatosanti Scarpelli, Genova, Italy; Jerome Thompson, Alabama, United States; Ramiro Vela Villarreal, Nuevo León, Mexico; Roderick “Rod” Wright, New Brunswick, Canada; Katsuyuki Yasui, Hokkaido, Japan. Første års directors: Bruce Beck, Palisade, Minnesota, USA; Tony Benbow, Vermont South, Australia; K. Dhanabalan, Erode, India; Luiz Geraldo Matheus Figueira, Brasília, Brasil; Markus Flaaming, Espoo, Finland; Elisabeth Haderer, Overveen, the Netherlands; Magnet Lin, Taipei, Taiwan; Sam H. Lindsey, Jr., Hilltop Lakes, Texas, USA; N. Alan Lundgren, Scottsdale, Arizona, USA; Joyce Middleton, Bridgewater, Massachusetts, USA; Nicolin Carol Moore, Arima, Trinadad and Tobago; Yasuhisa Nakamura, Saitama, Japan; Aruna Abhey Oswal, Gujrat, India; Vijay Kumar Raju Vegesna, Visakhapatnam, India; Elien Van Dille, Ronse, Belgium; Jennifer Ware, Rapid River, Michigan, USA; Jaepung Yoo, Cheongju, Korea.

4

LION Oktober 2016


LEDER

Glæden ved at hjælpe andre For et par uger siden mødte jeg et ungt Lions medlem og havde en god dialog med vedkommende. Vedkommende kom selv ind på emnet om det at være medlem af Lions og forklarede mig, at årsagen til at hun er medlem er, at hun fik en meget stor glæde ved at hjælpe andre. Det er så rammende sagt, at det fortjener at stå alene, da det – efter min opfattelse – i stor udstrækning er gældende for rigtig mange af os. Ind imellem kan man måske ikke helt forklare, hvad årsagen er til, at man er medlem af vores store humanitære organisation. I sådan et tilfælde tror jeg, at mange af os kan sige: ”Glæden ved at hjælpe andre”. Sætningen er rammende, da den signalerer positivisme samt omfatter det fælles slogan ”we serve” eller ”vi hjælper”. En anden fordel ved sætningen er, at vi derved indirekte får bragt fokus over på de donationer vi giver, fremfor de aktiviteter vi gennemfører. I relation til donationer har Guvernørrådet for dette Lionsår besluttet, at der skal gennemføres et danmarksprojekt – det vi populært kalder for ”Den omvendte indkøbsvogn”. Alle Præsidenter i Lions klubberne har fået tilsendt informationsmateriale samt en ”drejebog” for, hvorledes dette kan gennemføres. Jeg håber og tror, at rigtig mange Lions klubber vil bakke op om dette. Det indsamlede går til det projekt som I, i de enkelte Lions klubber, har bestemt jer for. Andre eksempler på donationer, som er aktuelle pt., er det der kan ses i det årlige ”Miniprojektkatalog” på Lionsoffice. Jeg kan foreslå, at I som Lionsklub vælger et eller to små projekter og donerer dette. Her er der ikke tale om store summer, men mulighed for at donere helt ned til f.eks. kr. 400. Tredje eksempel er en noget større donation. Lions Ishøj har taget initiativ til genopbygning og udvidelse af øjenklinik på Masanga Hospitalet i Sierra Leone. Et projekt, der løber i perioden 2016-2019, med en budgetteret ramme på kr. 400.000. Sammenfattende er det vigtig, at vi som organisation fokuserer på vore donationer fremfor gennemførelsen af de enkelte aktiviteter, da det er donationerne der giver synlighed og eksponering til glæde og gavn for os alle.

Elevatortalen

Et andet udtryk, som i disse år er blevet populært, er begrebet ”Elevatortalen”. Man kan ikke undgå, hvis man ser TV-reklamer, at der fra tid til anden kommer en reklame, der netop benævnes ”Elevatortalen”. De medvirkende her giver udtryk for, at denne tale er den korte tale om, hvad man vil på den længere bane. Dette kan også overføres til Lions.

Elevatortalen kan udarbejdes af alle på næsten alle fagområder og -discipliner. Her vil sætningen, som anført indledningsvist til denne artikel ”Glæden ved at hjælpe andre”, også fint kunne indgå. Det er Guvernørrådets hensigt i dette efterår at komme med forslag til forskellige elevatortaler, som du/I vil kunne anvende. Det vil hjælpe os alle. En generel omtale og oversigt vil blive lagt på Lionsoffice med henvisning til, hvor forskellige elevatortaler vil kunne findes. Alle ønskes nogle rigtige gode kommende Lions måneder. John Jagd Guvernørrådsformand for Lions Danmark MD 106 (2016-2017) (Danmark – Grønland – Færøerne)

2016 Oktober LION

5


LCIF

Italiensk hjælp blomstrer i Afrika Af Cassandra Totolo Oversat af Ole Klejs Hansen Op mod 800 millioner af verdens mennesker har ikke tilstrækkeligt med mad. Det står værst til i udviklingslandene, hvor hvert sjette barn er undervægtigt. De italienske lionsklubber Venezia ogVenezia Angelo Partecipazio gik i samarbejde med Koudougou Baobab Lions Club i Burkina Faso og Lions Clubs International Foundation (LCIF) for at gøre noget ved den usikre fødevaresituation i mange landsbyer i det vestafrikanske land. De italienske lions fik et LCIF International Assistance grant (IAG) på 360.000 kr. som støtte til projektet. Lions havde to hovedmål. Det første var at starte oplæring af kvinder på landet i at bruge et system med drypvanding. Dernæst skulle kvinderne bruge vandingssystemet til at lave køkkenhaver i deres landsbyer. Efterfølgende skulle kvinder fra omliggende landsbyer oplæres i dyrkning af afgrøder med brug af det nye system samt i at anvende afgrøderne til at lave sundere måltider til deres familier. Vandtanke, kompostbunker, lagerrum og indhegninger var vigtige elementer for at projektets mål kunne nås. Drypvanding er et vandbesparende system, som med lavt vandtryk kan holde planternes rødder fugtige. Ved at vande direkte på rødderne i stedet for på den omgivende jord bruger drypvanding mindre vand end traditionelle systemer. Drypvanding er særligt fordelagtigt, hvor vandressourcerne er små. Lions gik i gang. De indhegnede og ryddede lidt over en hektar jord. De gravede en brønd, indsatte en pumpe drevet med solceller og en lagertank. Så plantede de løg, andre grønsager og hurtigt voksende moringa træer. Da afgrøderne var sået, underviste lions fra både Italien og Burkina Faso de lokale kvinder i at bruge drypvandingssystemet og i at passe deres haver. I opstarten blev 7 kvinder fra Kyon-området oplært. Man regner med årligt at oplære op til 60 kvinder. Det er lions håb at kvinderne vil kunne dyrke så mange grønsager, at de ud over at forsyne sig selv vil kunne starte et marked i landsbyen og tjene penge ved at salg af grønsager og derved sikre økonomisk stabilitet og uafhængighed. ”Vi lions bekæmper fattigdom og sikrer fødevarer til kvinder og børn i Burkina Faso’s landområder fordi fejlernæring er udbredt,” siger lion Giovanni Spaliviero fra den italienske lionsorganisation, MK Onlus. ”Vi håber, at disse køkkenhaver vil hjælpe til en betydelig forbedring af sundhed og livsbetingelser for børn og deres familier.” LCIF’s IAG program (International Assistance Grant) yder bidrag på mellem 33.000 og 200.000 kr., mod at andre bidrager med tilsvarende beløb. IAG bevillinger gør det muligt for lionsklubber i mere udviklede lande at indgå partnerskab med lionsklubber i mindre udviklede lande om projekter med stor betydning for hele befolkningsgrupper. IAG bevillinger yder støtte til internationale hjælpeprogrammer med fokus på grundlæggende sundhedspleje, uddannelse og analfabetisme, rent drikkevand og kloakering, udvikling i landområder og selvforsyning, støtte til blinde og andre handicappede, samt til miljøbeskyttelse. Se mere om, hvordan dit distrikt kan ansøge om en IAG Kvinder passer deres nye landsby køkkenhave i Kyon, bevilling på www.lcif.org. Burkina Faso 6

LION Oktober 2016


INTERNATIONALT

Præsident Janny Susanty Kosasih besøger et barn med kræft på Hasan Sadikin hospitalet i Bandung, Indonesien.

Børn med kræft får et boost Oversat af Helge B. Møller, PDG, MJF LC Odense INDONESIEN  Børn med kræft fra fattige familier, som behandles på et hospital i Bandung, har en allieret: Bandung Ceria Lions Club. Medlemmerne besøger børnene for at opmuntre dem, skaffe mad og give toiletsager til familiemedlemmer, som gratis må bo i et hus i nærheden. For at afhjælpe den følelsesmæssige belastning på familierne, besøger Lions de unge patienter og deres forældre ”for at støt-

te og yde trøst, opmærksomhed, samtale og diskussion”, siger Janny Susanty Kosasih, præsident. ” Ved at hjælpe og dele vores omsorg er det gået op for os, at vi er meget heldige”. Nitten Lions hjalp 125 patienter og deres familier i det seneste år. Bandung, hovedstaden i Indonesiens Vestjava provins, har en befolkning på 2,4 millioner. Bandung Ceria Lions klub har i alt 73 medlemmer og er chartret i 1993

En kvart million kroner i katastrofehjælp i Haiti Af Danske Lions Klubbers Katastrofehjælp, Steen Rummenhoff Danske Lions Klubbers Katastrofehjælp har i dag bevilget 250.000 kroner som hjælp til den katastroferamte befolkning på Haiti. Mere end 60.000 mennesker står uden mad, medicin og bolig i Haiti efter orkanen “Matthew” ramte landet. Matthew er den værste orkan i Atlanten de sidste 11 år. Næsten 1.000 er meldt savnet eller omkommet og dødstallet forventes at stige yderligere. Nødhjælpen forsøges effektueret gennem Lions klubberne på Haiti, alternativt gennem Læger Uden Grænser og/eller UNICEF. Vi vil primært forsøge at få telte, feltsenge og tæpper ud til befolkningen.

2016 Oktober LION

7


INTERNATIONALT

Historisk Bjergpas bliver ikke overset af Lions Oversat af Helge B. Møller, PDG, MJF LC Odense

Lions har samlet affald i Suwa passet i tredive år.

JAPAN  Yonezawa Kaido er en historisk vandresti, der snor sig gennem 13 bjergpas og også er vævet ind i Japans historie. I dag rumler biler og lastvogne på den og styrer omhyggeligt gennem dets slyngninger og snoninger. Men naturens skønhed gennem det første pas var tidligere ødelagt af en samling af affald – lige indtil Lions tog hånd om det. Sidste dag i april har Kawanishi Lions i mange år samlet affald i Suwa passet, det første af de 13 pas. Byen Kawanishi klynger sig til den ene side af passet. Folk smider ofte store ting og klubben måtte en gang leje en 4 tons lastbil for at få kørt affaldet bort. Byen Iide ligger på den anden side af passet. For 5 år siden mødtes de to præsidenter ved et tilfælde ved et egnsforum. Resultatet blev, at Iide Lions sluttede op om oprydningen. Medlemmer fra de to klubber mødes i passet, før de begynder på arbejdet. Sidste år fandt man ud over de sædvanlige øldåser også en madras og en spil-kontrol. 8

LION Oktober 2016

Den 50 km lange Yonezawa Kaido stammer fra Edo tiden, en æra der var præget af stabilitet i Japan, og som begyndte i 1603. Under Boshin krigen i 1867, en borgerkrig, var der mindre træfninger langs stien. I dag lægger ivrige vandrere ikke mærke til bulderet fra vejen, de har travlt med at nyde bjergenes skønhed, medens de går på den gamle sti. Lions har bemærket, at der bliver mindre og mindre affald over årene. Folk er åbenbart mindre tilbøjelige til at smide affald ud af vinduet på et relativt rent område. Men oprydningen fortsætter og ”det kan være et skræmmende arbejde at samle flasker og dåser, som er smidt på stejle bjergskråninger” i henhold til en historie i det japanske The Lion: ”At risikere liv og lemmer er noget disse Lions med glæde gør til fordel for et skønt historisk område”


AKTUELT

F a k le n er tæ nd t Lørdag den 10. september, klokken 10:00 – blev den første Lions fakkel tændt!

Efter fakkeltændingen, var der forskelligt underFaklen symboliserer Lions 100 års jubilæum i holdning og taler. Den tændte fakkel blev der2017, og vandrer, sammen med to andre fakler, efter overrakt af Gerner Jacobsen til distriktsrundt i hele multipeldistriktet det kommende guvernør Jørn Due, som efterfølgende gav den år. videre til præsident i Nuuk, Lasse Bøgeskov Faklen blev tændt i Nuuk i Grønland, ved en ceMousten. remoni, afholdt på byens Kunstmuseum. MedDa ceremonien var overstået, skulle faklen brulemmer fra Lions Nuuk stod bag arrangementet ges internationalt, til at tænde LCI’s egen fakkel. sammen med Gerner Jacobsen, 100års koordiIdéen med faklen var åbenbart så god, at LCI nator i Lions DK. Som et kuriosum, havde man havde adopteret den og på den baggrund skabt, formået 2. vice præsident, Gudrun Yngvadottir syv ens fakler, som så skulle tændes i hvert sit fra Island, til at bistå ved ceremonien. Dette konstitutionelle område. I Nuuk foregik det havde åbenbart så stor symbolsk betydning, så på den måde, at Lions Nuuk’s præsident, med hovedkontoret i Oak Brook havde sendt et filmden danske fakkel, tændte LCI’s fakkel, som 2. hold til Grønland, for at forevige denne handvicepræsident Gudrun Yngvadottir holdt i sin ling. hånd. Bagefter blev LCI’s fakkel rent symbolsk, Mange lokale lions var i anledningen mødt op overdraget til LC Nuuk, ved Birte Pedersen i sin for at overvære fakkeltændingen. Foruden de smukke dragt. Dette nok mest for at skabe nogle førnævnte, deltog også distriktsguvernør Jørn Due og frue i ceremonien. Jørn Due skulle ef- 2.VP Gudrun Yngvadottir overræk- øjeblikke og billeder til Lions International. Men smukt så det ud. terfølgende på sit besøg hos klubberne Ilulissat ker LCIF faklen til Birthe Buhrkal Således starter faklen sin tur rundt i Danmark. og Sisimiut og kunne derfor også være tilstede Pedersen fra LC Nuuk Fra Nuuk, går turen til Færøerne og videre til her. Fra Danmark var også John Eli Andersson Hirtshals hvor den deler sig i tre, én til hvert distrikt, og besøger fra Lions Solrød, som tilfældigt havde et job i byen samtidigt. Fra forhåbentlig alle klubberne i landet. Til sidst samles de i KøbenLions Nuuk deltog bl.a. Lene Sørensen, Abia Abelsen, Lai Johnsen havn til Årsmødet i 2017 og slutter efterfølgende i Chicago ved og Birte Pedersen, som i dagens anledning, havde iført sig den det årlige Convention. smukke grønlandske nationaldragt.

Til venstre: 100års koordinator Gerner Jacobsen tænder faklen Øverst til venstre: Den gamle bydel i Nuuk Øverst til højre: 2. VP Gudrun Yngvadottir signerer LCIF dugen Nederst: Lions fra danmark, Grønland og Island ved fakkeltændingen

2016 Oktober LION

9


AKTUELT

En distriktsguvernør på arbejde Som beskrevet andetsteds i bladet, besøgte Lions fra Danmark, Nuuk i forbindelse med fakkeltændingen i september. Ved samme lejlighed, benyttede distriktsguvernør Jørn Due sammen med 2. vicepræsident Gudrun Yngvadottir og 100års koordinator Gerner Jacobsen, muligheden for også at besøge Børne- og Ungehuset Mælkebøtten og samtidig besøge Lionsklubben i Nuuk, for at se på forskellige aktiviteter.

overrække lederen, direktør Kirsten Ørgaard en check på 10.000 kroner fra Grønlandsfonden. Pengene skulle bruges til forskellige aktiviteter for børnene. Bestyrelsesformand, Henrik Sørensen, tidligere medlem af LC Holbæk, viste efterfølgende rundt i bygningen og fortalte om det store sociale arbejde, der udføres i huset. Alle gæster blev behørigt beværtet med kaffe og hjemmebagt kage.

Lions har i flere forskellige sammenhæng doneret midler til Mælkebøtten, således også ved dette besøg, hvor Jørn Due kunne

Baggrundshistorie

ønskede i efterArbejdsgiverforening s nd la øn Gr r fo n itiativer og Bestyrelse ar og medvirke i in sv an lt cia so et ge og unges vilkår året 2002 at ta omsorgssvigtede børn re ed rb fo n ka r de , projekter ønland. ere omsorgssvigt i Gr lig er yd e gg by re fo og tog Grønlands Aroblemernes omfang pr r fo n tio ta en m rsøgelsen Som doku få gennemført unde at til iv at iti in ng bejdsgiverforeni og hvorfor?”, med gnrapporter – hvem dø s iet lit po i ge un atsområ”Børn og lægge og udvikle inds tte re til e nn ku at t henblik på faglig unge fra 0-17 år, hvor mange børn og r, se vi n lse ge sø er iet enten der. Und i berøring med polit er m m ko k uu N i 03 der i 2002 og 20 isode. Der er i alt er involveret i en ep ell d, æn m gs in rn ge , som ofre år. kellige børn i disse 2 registreret 1075 fors vurderes som groft om ge un e børn og ed er str gi re 8 de s af en t M 3,5 procen belastningsgrad. høj social og psykisk en ed m de te ig ssv rg so af omsorgssvigt. s for en mindre grad tte sæ ud e en rn bø af uppe. procent ttens primære målgr bø ke æl M er rn bø Denne gruppe madage med fagen, samt møder og te els øg rs de un af nd ru et, Nuuk På bagg us formet. Red Barn eh rn bø et til n ee id folk i Nuuk, blev ejdsgiverforening uuk og Grønlands Arb N ub Cl s on Li b, lu K et børne- og Rotary l og driftsmidler til ta pi ka fe af sk at gik sammen om n en realitet. 2006 blev Mælkebøtte ts ar m I k. uu N i s rn og unge i unge hu n er et fristed for bø tte bø ke æl M t se hu omBørne- og unge rbedre vilkårene for fo at t de an dt an bl gge yderliNuuk, og formålet er rigennem at foreby he r fo ge un og rn sorgssvigtede bø rke til at bryde den sen skal bl.a. medvi at ds In t. ig ssv rg so en til detgere om giske arv. Holdning olo yk ps e tiv ga ne og negative sociale bøtten er et supdet stadig, at Mælke er og t, re væ r ha iv unge, så vi te initiat d for udsatte børn og bu til e nd re te sis ek plement til de vores sårbare børn rbedre vilkårene for fo at r fo er jd be ar sammen og unge. et til. mt Allu (2014) komm sa ) 12 (20 q sia Ila er Sidenhen

10

LION Oktober 2016


AKTUELT

Der blev også tid til at følge Nuuk klubbens opstart på aktiviteten, Ren By. Flere klasser fra de omkringliggende skoler, skulle fjerne affald fra gader og stræder rundt i Nuuk. De fik udleveret tænger, handsker og sække til at opsamle affaldet i – og fik nogle timer til arbejdet. Da dagen var slut, havde de indsamlet næsten et ton affald. De blev belønnet af klubben ud fra hvor meget klasserne havde indsamlet. Pengene lunede godt i klassekasserne. Der blev også tid til at se en anden aktivitet, som klubben stod for at etablere, nemlig et aktivitetsområde ved siden af svømmehallen i udkanten af Nuuk. Kommunen havde stillet et område til rådighed, samtidig med, at de ville lave underlaget – hvis Lions kunne opstille forskellige motionsredskaber til brug for alle borgere i området. Jørn Due havde således også en check med til klubben fra Grønlandsfonden på 50.000 kroner, til hjælp ved indkøb af redskaberne, som han overrakte klubbens ”grand old man”, Abia Abelsen ved en reception i Folkets Hus. Rundt til alle disse forskellige events, fulgte et filmhold fra Lions hovedkontor i Oak Brook, lidt udenfor Chicago. Alle optagelserne skal efterfølgende bruges i mange forskellige sammenhæng bl.a. Lions Quarterly, som kan ses på YouTube.

Distriktsguvernør Jørn Due og frue Birthe ankommer til Nuuk lufthavn Store billede: Hele holdet samlet foran ”Mælkebøtten” Nederst til venstre: Abia Abelsen viser rundt på pladsen for den nye aktivitet Nederst til højre: Lions medlemmer og skolebørn fra Nuuk, parat til aktion ”Ren By”

2016 Oktober LION

11


NATIONALT

20 gode år med Lions Quest Af Solvejg Kaae Hansen, P, Aarhus Régina Lions Quest Holdning og Handling kurser kører nu på 20 år i Aarhus som zoneprojekt. Det startede i 1996 med informationsmøde for skoleledere, SSP og Skolelægen fra Aarhus kommune. Her fortalte Jørn Andersen, Lions Haderslev IPDG, hvordan han helt tilfældigt havde fået kendskab til Lions Quest. På kurset var Inger Sørensen instruktør. Siden er der holdt kurser hvert år, hvor zonens klubber har bidraget økonomisk, og hvor jeg har været arrangør og kursusleder samt været distriktets chairperson og med i Lions Quest bestyrelse. Den 21 september i år kørte vi et ”QVIK” kursus for 0-3 klasse, og dagen efter holdt vi et ”HVEM ER DU” og” DIG OG DE ANDRE” kursus for 4-9 klasse. Frank Sternberg var kursusleder, som så mange gange tidligere. Frank har været instruktør i 20 år, også mens der blev afholdt kurser i Esbjerg og Odense.

Tusinde tak for et godt samarbejde

Det har været nogle spændende og givtige år. Også som distriktets Lions Quest Chairperson (LQC-C )1999-2011 og igen 20112016. Jeg har nu besluttet at stoppe med at arrangere og holde kurser fra 30 juni 2017, mens legen er god.

Tusind tak for et godt samarbejde

Jeg overlader projektet til Casper og Andreas fra Leo Club Aarhus Nord, og håber, at I i klubberne vil tage lige så godt imod dem, som I har taget imod mig! Jeg hjælper selvfølgelig de to unge med opstart, da jeg jo også er i Kabinettet til den 30.juni 2017 også efter 20 år her. Jeg bliver naturligvis i Lions Aarhus Régina, hvor jeg igen er P. Solvejg og Frank 12

LION Oktober 2016


NATIONALT

Tak for indsatsen, Solvejg Jørn Andersen, PID Lions Quest Director Formand for Den selvejende Institution Lions Quest Danmark

Jeg lærte Solvejg K. Hansen, Lions Aarhus Regina, at kende for rigtig mange år siden. Vi havde besluttet at starte Lions Quest Holdning & Handling op som en længerevarende Lions aktivitet. Det var ikke let selv om det var og er en fantastisk lions aktivitet. Det krævede hjælp fra lions, som brændte for ideen og som bogstavelig talt kunne sparke døre op hos de relevante personer og institutioner. Det kunne Solvejg. Det krævede også denne udefinerbare, kvindelige stædighed. Den havde Solvejg. Hvorfor? Fordi Solvejg er en god lion. Hun er et positivt menneske og hun er ikke bange for at påtage sig opgaver og føre dem ud i livet. Det ville Solvejg – og når man vil, kan man. En god leder er en person, som kender vejen, som viser vejen og som går vejen. Sådan en lion er Solvejg og Lions Quest Danmark har meget at takke Solvejg for. Jeg kan kun håbe, at Solvejg’s eksempel så viser vejen for andre lions, som vil arbejde for denne aktivitet. Lions Quest Holdning og Handling fortsætter som Lions aktivitet, men vi har brug for nye Solvejg’er og jeg er sikker på, at Solvejg meget gerne øser ud af og deler alle de erfaringer, hun har opnået, med dem, der fører Lions Quest videre. Tusind tak for indsatsen, Solvejg.

2016 Oktober LION

13


14

LION Oktober 2016


NATIONALT

Handicaplejren 2017 Af: Bendt Ole Løike Roskildezonen Knap var lejren for 2016 slut før forberedelserne til næste års lejr startede. Udvalget har nu haft evalueringsmøde og opstart omkring handicaplejren 2017. Lejren bliver i 2017 fra søndag den 30. juli til søndag den 6. august. Programmet er endnu ikke helt fastlagt, men tur til Roskilde, Ringsted Musikfestival og historisk besøg, vil naturligvis blive inkorporeret. Derudover forsøger vi at finde nye aktiviteter, som sandsynligvis bliver i lejren, ud fra de ønsker vi har modtaget fra deltagerne på evalueringsskema. Udvalget fra Roskildezonen siger tusind tak til alle, der støttede os i 2016 og håber på jeres opbakning til lejren i 2017. En lejr for handicappede er naturligvis dyr at etablere, og vi er derfor meget taknemmelige for alle bidrag, små som store, for uden disse - ingen lejr. Især har de store udgifter til lejren i 2016 grundet de mange deltagere drænet kassen, så enhver støtte vil gavne. I løbet af oktober måned har klubbernes præsidenter og YCE udvalgsformænd fået invitation til at sende og/eller sponsere deltagere til lejren. Håber I vil bidrage til denne fantastiske aktivitet.

Rapport fra Handicaplejren 2016

Vi kan berette, at vi igen i 2016 havde en rigtig god lejr, det var den 36. handicaplejr arrangeret af Roskildezonen. De handicappede og deres hjælpere har haft en rigtig god oplevelse. I alt var

de 36 deltagere samt 3 ledere/køkkenpersonale. Vi forventer næste år igen at komme ned på 30 deltagere. Vi fra Lions klubberne i Roskilde Zonen kan fortælle, at med denne lejr gør Lions virkelig en forskel. De handicappede knytter kontakter som holder ved også efter lejren. Da lejren i 2015 kun havde 23 deltagere kompenserede vi med at tage 36 med i år, men det kostede også rigtig mange penge. Det blev f.eks. nødvendigt med 2 busser til de 3 aktiviteter udenfor lejren, da 16 kørestole er for meget til kun en bus. Vi ved jo aldrig på forhånd, hvor mange deltagere der benytter kørestol. Lejren varede 8 dage og det var dansk sommer på godt og ondt, men alle nød det. Programmet indeholdt følgende: Mandag eftermiddag mødte alle. Tirsdag var en tur til Roskilde, hvor Musicon/Rockmuseet og havnen blev besøgt. Onsdag var en hyggelig dag i lejren, hvor man lærte hinanden at kende. Torsdag var det tid til svæveflyvning. Fredag en hyggedag i lejren med forskellige spil og samvær. Lørdag var alle til Grøn koncert i Næstved. Søndag var endnu dag i lejren, sluttende med en festmiddag, hvor de Lions, der havde lyst, kunne deltage. Efter middagen, hvor vi ”gamle” havde trukket os tilbage, var der dans og hygge til den lyse morgen. Der blev sluttet mange venskaber, og takket være Facebook har alle mulighed for at have forbindelse med hinanden i tiden efter lejren.

2016 Oktober LION

15


NATIONALT

Donation til Synscenter Refsnæs fra Lions Syv af Solskinszonens 10 klubber, står bag donation til Synscenter Refsnæs i Kalundborg. På et møde i zonen, sidste år, fik daværende zoneformand, Gert Andersen, LC Holbæk, idéen til det fornemme projekt, at donere et beløb til Synscenteret Refsnæs i Kalundborg. - Projektet har flere facetter – udtaler Gert Andersen til LION – dels at bruge indsamlingen, som et zoneprojekt, og dels at støtte op om 100års jubilæet, hvor netop en af de fire faktorer er synshandicap. Vi fik i løbet af kort tid, indsamlet 35.000 kroner – hvilket vi overrakte ved en lille reception, torsdag den 25. august.

16

LION Oktober 2016

Pengene skal bruges til hjælp ved etablering af en efterskole for nogle af Refsnæs mange unge elever. – Som Gert videre fortalte, havde man ryddet en hel bygning, som så skulle indrettes som værelser til de unge mennesker. Der skal bruges en del nye møbler, som dette beløb ville være en stor hjælp til. Flere af skolens personaler var mødt op, for sammen med en hel del unge, kommende brugere af efterskolen, at tage imod donationen. Sammen med Gert Andersen, var også Jette Kjær fra Lions Jernløse mødt op og bifaldt den gode idé.


NATONALT

Info om Synscenter Refsnæs i Kalundborg

Synscenter Refsnæs er et landsdækkende specialtilbud for blinde og svagsynede børn, unge og voksne (0-35 år). Alle børn og unge, der er opført i Synsregistret, kan gøre brug af centerets tilbud. Synscenter Refsnæs tilbyder: •.Synsprofessionel rådgivning og vejledning på Synscenter Refsnæs og skræddersyede tilbud lokalt i samarbejde med kommuner og kommunikationscentre med henblik på at understøtte inklusion. •.Undervisning efter folkeskoleloven med mulighed for bo-ophold. •.Tilgængelige undervisningsmaterialer, der er tilrettelagt for blinde og svagsynede i vuggestuer, børnehaver og skoler. •.Udvikling af og rådgivning om inklusionsteknologi.

Introduktion til RoboBraille

RoboBraille er en internet-baseret tjeneste, der automatisk konverterer tekst til alternative formater, som punktskrift, syntetisk tale, DAISY-bøger og e-bøger. Alternative formater anvendes især af mennesker med syns- og læsehandicap, men kan også bruges af andre. RoboBraille-tjenesten udvikles og ejes af Synscenter Refsnæs, det nationale center for blinde og svagsynede børn og unge i Danmark, og Sensus ApS. RoboBraille-tjenesten har siden sin

begyndelse i 2004, vundet adskillige internationale priser, herunder WISE 2012 Award for inklusion i uddannelsessystemet, BETT Award 2010 for bedste specialundervisnings værktøj samt EU kommissionens eInclusion Award 2008 for tilgængelighed på internettet. RoboBraille-tjenesten er tilgængeligt døgnet rundt og man behøver ikke at registrere sig for at bruge den. RoboBraille-tjenesten er gratis at anvende for individuelle, ikke-kommercielle brugere, som ikke er tilknyttet institutioner, skoler, organisationer, foreninger eller andre, der selv er forpligtede til at understøtte mennesker med særlige behov. Formålet med tjenesten er at fremme selvhjulpenhed og selvstændighed, og dermed understøtte inklusion af mennesker med særlige behov i uddannelsessystemet, på arbejdsmarkedet og i samfundet generelt. RoboBraille-tjenesten er anonym at anvende og beskytter dermed brugernes privatliv. RoboBraille-tjenesten findes også i tilrettede versioner, der kan anvendes af virksomheder, uddannelsesinstitutioner, sociale institutioner, foreninger mv., integreret på egen webside eller intranet. RoboBraille-tjenesten kan også integreres med digitale biblioteker, portaler, Learning Management-systemer og databaser og dermed levere tilgængelige dokumenter direkte til brugeren. For at anvende RoboBraille-tjenesten til institutionelt brug skal indgås en serviceaftale. RoboBraille er en del af det globale Raising the Floor Initiative, der arbejder for at øge tilgængelighed og inklusion på internettet.

RoboBraille-tjenesten tilbyder fire forskellige konverteringer: • Konvertering til punktskrift • Konvertering til lyd • Konvertering til e-bøger • Konvertering til mere tilgængelige formater

2016 Oktober LION

17


NATIONALT

De 6 Lions klubber i Thy samarbejder med Thisted Kommune i kampen mod stofmisbrug I forbindelse med SSP-konsulent i Thisted kommune Lejf Brogaard’s afskedsreception tildeltes han en Melvin Jones Award. Læs her hvad Lars Prior Larsen, LC Thisted motiverede: ”Kære Lejf Vores bekendtskab og samarbejde daterer sig tilbage til 2003-2004. I 2003 besluttede vi i Lions Club Thisted at etablere et Misbrugsudvalg med sigte på en indsats mod misbrug – særligt stofmisbrug – hos unge mennesker. Vi overvejede forskellige muligheder for indsatsen og nåede frem til, at vi ville forsøge os med undervisningsprogrammet Lions Quest – som nu hedder Holdning og Handling. Det er et pædagogisk program med sigte på holdnings- og adfærdskorrektion. Det kan anvendes bredt til konfliktløsning – f.eks. i forbindelse med mobning – men altså også ved uhensigtsmæssig adfærd, som kan føre til stofmisbrug. Programmet er rettet mod lærere og pædagoger, som vi så gerne skulle have kontakt til. Her tilsmilede heldet os i form af kontakt til dig, Lejf. Du var den rette person på det rette tidspunkt. Du havde den rette position i ”væsenet” og i kommunen. Dertil en visionær holdning og et engagement i projektet. Sammen afholdt vi vores 1. kursus i 2004. Siden har vi afholdt et kursus om året for personale fra skolerne i Thisted. Fra 2007 – ef-

ter kommunalreformen – udvidede vi tilbuddet til alle skolerne i den nye storkommune. Nu i et samarbejde med de 5 øvrige Lions klubber i Thy. Siden start i 2004 har vi i alt haft ca. 275 lærere og pædagoger fra Thisted Kommune på kursus. Ved vores 10 års kursusjubilæum lavede vi en spørgeskemaundersøgelse blandt flest mulige af de tidligere kursister. Resultatet var det glædelige, at materialet stadig fandtes meget anvendeligt og blev anvendt – selv mange år efter deltagelse i kursus. Vores samarbejde er årenes løb blevet udvidet med hjælp til anskaffelse af tøj med logo til synliggørelse af SSP-medarbejderne, uddeling af ”Stoffer”-spil på alle overbygningsskolerne i Thisted Kommune og - ikke mindst – årlig opførelse af teaterforestillingen ”4,1 promille” for elever og forældre i alle 8. klasser i forbindelse med deres temadag. Endelig vil jeg også gerne nævne, at du har været katalysator i forbindelse med vores fælles projekt med Thisted Kommune om ”Kampen for børnene”, der har fokus på øget opmærksomhed på og mulig afsløring af misbrug af børn. I Lions har vi været utroligt glade for samarbejdet med dig. Uden din hjælp var der risiko for, at vi havde stået tilbage med vores midler og talenter ubrugte. Den største hæder, der kan tildeles i Lions-regi hedder Melvin Jones Award – efter grundlæggeren af Lions organisationen. Som påskønnelse af din indsats i vores samarbejde har vi i Lions Club Thisted besluttet at tildele dig en Melvin Jones Award. Med awarden følger der en ”pris” på 1.000 US Dollars. Dem får DU ikke, men pengene frigøres til et humanitært formål i Lions regi. TAK for samarbejdet. Vi ønsker dig et godt og aktivt otium.”

Lejf Brogaard (tv) modtager Melvin Jones Award

18

LION Oktober 2016


KLUBSTOF

Lions Randers Gudenå giver 10.000 kr. i katastrofehjælp Lions Randers Gudenå har i anledning af sit 50 års jubilæum valgt at donere kr. 10.000 kroner til UNICEFs katastrofeindsamling til tørke og sult i Syd- og Østafrika. Pengene kommer fra Lions klubbens nøglelotteri, hvor salget i år er gået ekstraordinært godt, siger koordinatoren af bilnøgleprojektet, Jens Faber, fra Lions Randers Gudenå. Over 1 million børn alvorligt syge på grund af vejrfænomenet El Niño De seneste to års tørke i det østlige og sydlige Afrika har gjort 1,2 millioner børn så alvorligt syge af underernæring, at børneorganisationen UNICEF nu slår alarm. Vejrfænomenet El Niño har medvirket til en af de værste tørker i 50 år i en række lande i det sydlige og østlige Afrika. Millioner af familier mangler mad og vand. 1,2 millioner børn er så underernærede, at de har brug for akut behandling, hvis de skal overleve.

I Østafrika har 19,5 millioner mennesker – heraf 10,5 millioner børn – brug for fødevarehjælp alene i 2016. Særligt Etiopien er hårdt ramt med 10,2 millioner mennesker i nød. I det sydlige Afrika har i alt 31,6 millioner mennesker – heraf 16 millioner børn – brug for fødevarehjælp i år.

Tørke og sult giver sygdom

Underernæring forsinker børns fysiske og psykiske udvikling og gør dem meget mere sårbare over for sygdomme som malaria og mæslinger. Samtidig betyder tørken, at mange børn ikke kommer i skole, fordi de skal hjælpe familien med at overleve i stedet. “Det er ikke ok, og derfor er der brug for handling nu,” siger Lions klubbens formand, Karl Lauritsen, som glæder sig over, at Lions Randers Gudenå i år kan donere lidt flere penge til sociale og humanitære formål i anledning af klubbens 50-års jubilæum. Her yder klubben til et formål uden for Danmark og Randers, hvor der er virkeligt stort behov for hjælp.

2016 Oktober LION

19


KLUBSTOF

60 år med Lions i Sønderborg September 2016 / Kay C. Pedersen Som den 7. klub i Danmark så LC Sønderborg dagens lys den 15. september 1956. Det var PDG, Svend A Hellesen der med moderklubben LC Ålborg tog initiativet til etableringen af klubben. Lions Sønderborg hviler på et stærkt grundlag med ca. 30 medlemmer. Høj mødeaktivitet og stor engement i lokalsamfundet hvor frivillig hjælp giver mening og gør en forskel for dem der har behov. Aflastningshjemmet Rendbjerg, der netop er blevet 40 år, har siden starten nydt godt af Lions massive støtte, når offentlige penge ikke altid var nok. Julemærkehjemmet, Fjordmark i Kollund er et andet projekt som Lions bidrager til. De modtager ikke offentlig støtte, men må se efter alternative finansieringskilder. Der er en hel række andre institutioner, der nyder godt af Lions og ofte falder hjælpen på et ”tørt” sted. Det er f.eks. Kvinde Krise Centeret og Kirkens Korshær.

Klubbens præsident, Kay C. Pedersen byder velkommen til jubilæet på Restaurant Colosseum i Sønderborg

Den 17. september fejrede vi jubilæumsdagen med en reception på Restaurant Colosseum. Vort klubmedlem Mogens B. Petersen, havde stillet restauranten til rådighed for en festlig dag med Lions, gæster og donationsmodtagere. Aflastningshjemmet Rendbjerg, som har haft besøg af 5 verdenspræsidenter modtog 75.000 kr. Kvindekrisecenteret i Sønderborg blev støtte med 50.000 kr., og Julemærkehjemmet Fjordmark ligeledes med 50.000 kr. Under ledsagelse af musik fra Karsten & Inge Munk blev Kai Viggo Jørgensen og Mogens B Petersen meget fortjent hædret af deres klubkammerater med en Melvin Jones Fellowship – tillykke med det.

Distriktsguvernør Lisbeth Andreasen roser klubben for dens mangeårige indsats

Hvor der et behov er der en Lions Club, og vi forfølger vore oprindelige mål som internationalt startede for 100 år siden i USA og hvor Lions Club Sønderborg gennem 60 år har været en værdifuld medspiller internationalt og i lokalsamfundet.

To glade modtagere af donation fra LC Sønderborg, fra Rendbjerg hjemmet og Julemærkehjemmet

20

LION Oktober 2016


KLUBSTOF

Lions Trehøje Lyngtotter arrangerer Præstbjerg Hedemarked Lyngtotterne har i samarbejde med Herning Kommune arrangeret et hedemarked på Præstbjerg Naturcenter søndag d. 28. august 2016.

Lyngtotternes salgsbod med karklude, porsesnaps, marmelade, lyngkranse, småkager, blomster og rødbeder, alt sammen hjemmelavet blev godt besøgt.

Markedet tilbød oplevelser for hele familien. Der var hyrdehunde- og falkoneropvisning. Man kunne komme på grisesafari i hestevogn. Der var mulighed for at bage et snobrød eller en pandekage over bål. Naturvejledere stod klar til at fortælle om naturlivet på heden på guidede ture. Man kunne klappe et ”flaskefår” eller en sød hyrdehundehvalp. Og var man til kryddersnaps, var der mulighed for at få indblik i, hvordan man fremstiller kryddersnaps med planterne fra heden.

Når man opholder sig ude i den frie natur, skal der også lidt godt til ganen. De besøgende kunne forsyne sig i Lyngtotternes kaffebod, hvor alle kagerne var hjemmebagte eller der kunne købes pølser og brød.

Der var mulighed for at gøre forskellige indkøb på markedet. Bl.a. pileflet, stenhugger arbejder, uldgarn eller striktrøjer i uld fra fårene og økologiske grøntsager.

Et stort udvalg i boderne

Præstbjerg Hedemarked blev, på trods af et massivt regnvejr nogle timer midt på dagen, en succesfuld aktivitet med et fint afkast til aktivitetskassen. Klubben håber på en gentagelse i august 2017.

Heraf navnet

2016 Oktober LION

21


LCIF

SUDUKO

22

LION Oktober 2016


NAVNLIG NAVNE

Nye Medlemmer A Lions Hillerød, Signe Tronier Lions Tølløse, Peter Sørensen Lions Bramsnæs/Hvalsø, Benny Queiser Lions Søllerød, Dorrit Krogh Lions Slagelse Daisy, Birgit Bendix Lions Slagelse Daisy, Mette Susanne Hansen Lions Gribskov, Oddny Hammer Lions Gribskov, Jette Steinicke Clausen Lions Nuuk, Søren Frederiksen Lions Fuglebjerg, Peter Bendix Lions Fuglebjerg, Peter Christensen

B

Lions Bjerringbro, Palle Nielsen Lions Dronninglund, Peter Wachmann Nielsen Lions Hanstholm Teutonia, Benedicte Husted Lions Hanstholm Teutonia, Charlotte Roed Fønns Lions Aalborg Mariendal, Jens Peter Lundgaard Lions Hanstholm Teutonia, Hanne Bang Wittrup Lions Hobro, Lars Nielsen Lions Dronninglund, Claus Hørup Grønvold Lions Viborg, Torben Larsen Lions Dronninglund Ingeborg Skeel, Alice Jensen Lions Sydthy Liden Kirsten, Ingelise Jespersen Lions Fjerritslev, Søren-Ole Sørensen Lions Vinderup, Søren Gudiksen Møller Lions Vinderup, Thomas Miltersen Lions Vinderup, Peter Bjørn Lyngsø Lions Ry, Jan Bardino

Lions Dronninglund, Kenneth Baand Larsen Lions Kjellerup, Rikke Bæk Bundgaard Lions Fjerritslev Vesterhavsfruerne, Tove Styrbæk Lions Purhus, John Winther Lions Herning, Ole Povlsen Lions Herning, Birger Rosendal Lions Ry, Carsten Pedersen Lions Ry, Toke Siggaard Lions Ikast, Jan Hedegaard Lions Vrå, Dennis Kjær Hansen Lions Møldrup, Poul Johannesen Lions Ry, Torben Lundgaard Mikkelsen

LEO

Leo Club Viborg, Kristian Hviid Rasmussen Leo Club Grenaa, Karen Marie Sophie Wellendorf Leo Club Grenaa, Anne Sofie Kaas

C

Lions Brædstrup, Jan Kristian Abrahamsen Lions Bov, Svend Skødt Lions Broager-Gråsten, Bent Christensen Lions Brædstrup, Carsten Kjær Lions Beder-Malling, Torben Lokjær Lions Odense, Ole Næsbye Larsen Lions Sønderborg-Alssund, Jens Kristian Bertelsen Lions Sønderborg-Alssund, Ole Ravn Lions Sønderborg-Alssund, Thomas Ryborg Lions Odder, Torben Rysgaard Grønlund Lions Als, Susanne Krogsgaard Lions Als, Ulla Stølting Dankert Lions Horsens, Kåre Bjørn Jensen Lions Kerteminde, Inge Laurvig-Borch Lions Middelfart, Erik Jensen Lions Hørning Q, Rikke May Ellermann Lions Elbo Taulov/Skærbæk, Torben Alenbæk Lions Esbjerg-Grådyb, Helmer Mandø Lions Kerteminde, Dorit Rye Bertelsen Lions Esbjerg-Grådyb, Niels Simonsen Lions Assens, Jørgen Bolvig Hansen

2016 Oktober LION

23


Magasinpost SMP . Id-nr. 42292

Afsender: Lions Danmark, Københavnsvej 19 - 3400 Hillerød

Boganmeldelse Den Danske Chokoladehistorie Af Annette Hoff Wormianum

Efteråret er over os, og hvad er bedre end en tur i skoven og komme hjem for forkæle sig selv med chokolade. Ja, det kunne være, at man også skulle unde sig selv at sidde og nyde bogen om chokoladens historie. Annette Hoff har igen begået en skøn bog med et væld af dejlige illustrationer. Hun fortsætter sin serie om nydelsesmidlers kulturhistorie i samme gennemarbejdede stil som de tidligere om kaffen og teen. Det hele startede med drikke chokolade, langsomt bredte det sig efter en spæd start i 1600 årene. Først langt senere begyndte man at nyde spisechokolade og i 1800-årene begyndte egentlige chokoladefabrikker at dukke op. Efter mange år med store fabrikker kommer vi op til vor tid, hvor gourmet chokolade med højt kakao indhold begynder at blive moderne. Ligesom der var te- og kaffekopper var der også porcelænsudstyr til chokoladedrikningen. Typisk var kopperne høje, til tider med to hanke og selve chokoladekanderne var særligt indrettet med et hul i toppen til en chokoladepisker. Dette kunne sikre, at chokoladen fik en skummet overflade. Efter en af de helt store kriser i chokoladehistorien, nemlig manglen på leverancer af chokolade under Englandskrigene og efterfølgende statsbankerot med deraf følgende fattigdom var der ikke meget varm chokolade i kopperne. Men midt i 1800-tallet skete der noget – også med hensyn til spisechokoladen Der dukkende nemlig chokoladefabrikker op. Vi kommer igennem Kehlet – den første fabrik, der endte med at blive købt op af Fazer koncernen – til alle de store chokolade firmaer vi kender så godt. Et sjovt kapitel er ”Flødebollens historie”, det startede som ”Negerkys” tilbage i 1906. Vores tids gourmet chokolade er ikke glemt ligesom det etiske spørgsmål omkring råvarerne også er omtalt En meget underholdende bog, der nok vil betyde, at man bliver fristet over evne, enten til at købe sig til en lækkerbisken eller, hvis man har lyst til at afprøve opskrifter, er flere nævnt i bogen ligesom samtidige opskriftsbøger er nævnt – så det er bare at gå til den. 2. oktober 2016 Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig

Sidste frist for stof til LION nr. 3:

21. november 2016

LION oktober 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you