Page 1


RIO DE JANEIRO

ERIC WEBERG LINNEA FRANZÉN


K채llor http://www.mittresvader.se/l/sverige/vadret-helsingborg-temperatur-klimat.php http://www.rio-de-janeiro.se/klimatet http://www.resortillbrasilien.se http://www.flygstolar.se/brasilien/rio-de-janeiro http://www.swansons.se/sv/destinationer/brasilien/rio_de_janeiro.htm http://www.smp.se/multimedia/archive/00237/Reseguide_Rio_De_Ja_237408a.pdf http://www.resemedicin.com/Resereportaget.aspx http://www.albatros-travel.se/destinationer/sydamerika/brasilien/riodejaneiro/Pages/Default.aspx http://www.isydamerika.se/sev%C3%A4rt+i+rio/ http://hem.passagen.se/lalles.hemsida/Amazonas.htm http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/hallands-klimat-1.4836 http://connywww.tg.lth.se/allmgeolmtrldokument/Vadrenbergart.html http://www.mimersbrunn.se/Djur_och_vaexter_i_Sydamerika_14402.htm http://www.brasilienresor.nu/karneval/index.html http://www.sambatravel.com/karnevalen.htm http://www.riodejaneiro.nu/sevardheter.php http://www.resoteket.se/brasilien/52-stader/95-rio-de-janeiro http://www.riodejaneiro.nu/lokaltrafik.php http://skolarbete.nu/skolarbeten/fattigdom-i-brasilien/ http://www.riodejaneiro.nu/omstaden.php http://www.utlandsjobb.nu/jobba-i-brasilien/ http://soulbrasileiro.com/main/rio-de-janeiro/social-problems/education/education/ http://www.unhabitat.org/content.asp?typeid=19&catid=550&cid=9967 http://www.globalissues.org/news/2010/04/09/5158 http://theburtonwire.com/tag/2016-olympics-favelas/

Publicerad: 28 november 2012

Omslag: Kristusstatyn H채mtad p책: http://fralsaren.blogspot.se/

Ovan: Brasiliens flagga med citatet "ordem e progresso" som betyder ordning och framsteg Skissad av Eric


INNEHÅLL 1. En introduktion Staden Historia i korthet Personlig säkerhet

6 7 8

2. Klimat Klimatet Temperaturer Nederbörd Klimathot

9 10 11 12

3. Kultur Lokaltrafik Arkitektur Folket Favelas

13 14 15 16

3. Natur Höjderna Vatten och växtlighet

17 18

4. Människor Turister Karneval Jobb Sevärdheter Kristusstatyn Big events Dans + handla mat

19 20 21 22 23 24 25

Sidan: En blå fågel i Rio Skissad av Eric


EN INTRODUKTION

6

Nedan: Kristusstatyn som blickar ut över den fantastiska staden

Staden Rio de Janeiro är nog ett av världens mest välklingade geografiska namn och staden ligger på topp i önskelistorna, gör ingen besökare besviken. Enligt Rio-borna själva ägnade Gud sex dagar åt att skapa världen, men hela den sjunde dagen enbart till Rio. Karnevalen är bara en påminnelse om hur fantastiskt Rio är. Om man är det minsta känslig för vacker natur, tycker att guldgula stränder är härligt och dessutom älskar starka färger, myllrande stadsliv och heta nätter, då är Rio platsen att besöka. Rio är omgiven av en slående vacker natur packat med folk. Oavsett ålder, oavsett social status, oavsett figur är det badkläder på. Bada, sola och umgås. På kvällen kommer grabbarna och tränar fotboll och drömmer om nya VM-guld. Just nu vet lyckan inga gränser, både OS och fotbolls-VM! HUR TAR MAN SIG DIT

Flyg: Rio har förbindelser, antingen direkt eller via Sao Paulo, med nästan alla större europeiska städer. Båt: Förutom lyxkryssningsfartyg, som bara stannar en kort tid, går det olika lastfartyg från Europa som ibland tar passagerare.

Ovan: 4 killar spelar fotboll på Copacabana


EN INTRODUKTION

7

Historia Portugiserna upptäckte Rio de Janeiro den 1/1 1502. Rio de Janeiro betyder "Januarifloden" på portugisiska. Staden fick det namnet eftersom det var den förste januari platsen upptäcktes och de trodde att de funnit en flod som rann ut i havet. I själva verket var det den flodliknande Guanabarabukten de upptäckt. Platsen var inte så intressant för portugiserna, utan det blev först fransmän som bosatte sig där. 1560 kom portugiserna tillbaka och slängde ut fransmännen. På 1700 talet hittades guld i bergen i delstaten Minas Gerais. Portugiserna behövde en hamn för att skicka guldet till Lissabon. Den säkra hamnen i Rio var lämplig för detta och efterhand så växte stadens betydelse. 1763 blev Rio de Janeiro huvudstad och var huvudstad fram till 1960 då Brasilia istället blev ny huvudstad. En annan viktig händelse var Napoleons framfart i Europa. I början på 1800-talet flyttade hela det portugisiska hovet och mer än 10000 portugiser till Rio de Janeiro. Portugal styrdes i mer än 10 år från Rio de Janeiro.

Ovan: Guanabarabukten

RIO Valuta: 1 real = 3,6 kronor Tid: 3 timmar efter GMT (4 timmar efter Sverige)


EN INTRODUKTION

8

SKYLTAR Barco: Bairro: Igreja: Largo: Mirante: Önibus: Passagem: Rodoviária:

Båt/färga Kvarter Kyrka Litet torg Utsiktspunkt Buss Biljett Busstation

Personlig säkerhet Eftersom en tredjedel av Rios befolkning är fattiga är mindre stöldbrott, som tillexempel väskryckning, en nackdel med staden. I de populära turistområdena finns det dock mycket poliser, just för att förebygga detta. Att bära midjeväska gör att man direkt identifieras som utlänning. Visa inte dyra smycken eller kameror för mycket. Kopiera pass, flygbiljett och inresekort och ha dessa på dig. Lämna inte värdefulla saker på hotellrummet - använd hotellets värdeförvaring. Gå inte in i favelas utan sällskap av någon som är accepterad där eller om du ingår i någon rundtur.

GÅ Att gå till fots är det klart bästa sättet att lära känna Rio. Man får snabbt en känsla för den intensiva atmosfären i den mat-, sport- och musikgalna staden.

Sidan: Favela i Nova Friburgo

Bra fraser Goddag Tack Ja/Nej Dryck Strand Hur mycket kostar det? Var är/finns...? Vänster/Höger

-

Bom dia Por favor Sim/Não Bebida Praia Quanto custa? Onde fica...? Esquerda/Direita


KLIMAT

9

Den lämpligaste tiden att åka till Rio är under oktober - november, när det är vår och försommar i Rio. Då är det så pass varmt att du kan bada, men du behöver ändå inte svettas ihjäl. Hösten (motsvarande våran vår) är också ett bra alternativ, även om det ofta är lite mer friska vindar längst kusterna då.

Sommarmånaderna: När Helsingborg har vinter så är det varmt, skönt och sommarsäsong i Rio. Denna säsong som börjar någon gång i december och räcker till februari är verkligen varm. Medeltemperaturen brukar ligga runt 35 grader.

Vintermånaderna: Under vår sommarsäsong så är det vintertid i Rio de Janeiro och den är ungefär mellan juni och augusti. Under denna tid är det oftast inte så mycket regn, utan det är torrt men fortfarande varmt. Medeltemperaturen ligger runt 25 grader. Och det är bara medel, vilket innebär att det nästan är som sommarväder här hemma i Helsingborg.

Ovan: En tjej är på väg ut havet, i en såkallad tandtrådsbikini Skissad av Linnea

TA MED ETT PARAPLY

Åker du till Rio under deras sommarmånader rekommenderar vi att ta med ett paraply. I januari regnar det 21 av 31 dagar.

SOMMARKLÄDER Eftersom det är runt 25 grader hela året är det sommarkläder som gäller stor del av året.


KLIMAT

10

Temperatur Genomsnittstemperaturen är mätt över flera år och ungefärlig. Självklart kan det bli mycket varmare samt även lite kallare men detta är ett medel.

Att medeltemperaturen är högre i Rio de Janeiro beror på att staden ligger närmare ekvatorn än vad Helsingborg gör. Staden ligger inom den tropiska zonen och närheten till Amazonas regnskog ger staden ett fuktigt tropiskt klimat. Tropiskt regnskogs-klimat som kännetecknas av att det faller minst 60 mm regn i alla 12 månaderna. Klimatet är varmt och mycket fuktigt. Eftersom Skåne är omgivet av hav på tre sidor (Kattegatt, Öresund och Östersjön) är klimatet maritimt, särskilt längs kusterna i söder och öster. Vintrarna är milda (det är få dagar med snö) men somrarna är inte varmare än i övriga södra Sverige.


KLIMAT

Nederbörd Grafen visar den genomsnittliga mängden nederbörd i Rio de Janeiro och Helsingborg mätt i millimeter nederbörd (regn, snö, hagel, snöblandat regn, osv).

Det regnar mycket mer runt ekvatorn än vad det gör om man kommer längre ifrån. Det beror på att det blåser vindar från öknarna snett inåt mot ekvatorn där regnskogarn ligger. De vindarna kallas för passadvindar. Där solen skiner mycket blir det väldigt varmt så dessa vindar som blåser in mot ekvatorn för med sig mycket värme. Runt ekvatorn finns det mycket hav så när passadvindarna sveper över haven vid ekvatorn så börjar lite utav havens vatten dunsta och över går till en gas. Gasen stiger upp i luften och när den stigit en bra bit upp kyls gasen ner och blir till små vatten droppar. Vatten dropparna börjar falla ner över regnskogarna. Detta är alltså förklaringen till varför det regnar så mycket i Rio. Det regnar mycket på vår västkust i Sverige med. Inte alls i lika stora mängder men mycket. Det beror på att lågtrycken oftast kommer väster i från och därmed upplever vi att det är mer regn här.

11


KLIMAT

12

ÖKAD VÄXTHUSEFFEKT

Höjd global temperatur (stor skillnad på rio de janeiro eftersom medeltemperaturen redan är så hög)

Avskogning De största klimathoten för Rio de Janeiro är framförallt avskogningen av Amazonas regnskog. Den totala avskogningen av tropisk regnskog i världen svarar för cirka 20 % av det årliga tillskottet av koldioxid till atmosfären. Brasilien är det land i världen som har de största utsläppen av koldioxid på grund av avskogning. Enligt den brasilianska miljöorganisationen ISA motsvarar skövling av 1000 km2 regnskog i Amazonas utsläpp av cirka 15 miljoner ton koldioxid. När skog huggs ner snabbare är ny skog hinner växa upp blir resultatet att mängden koldioxid i atmosfären ökar och bidrar till att öka växthuseffekten.

Isar och glaciärer smälter

Överskott av vatten i systemet

Mer vatten i havet (människor som är bosatta nära havet kommer behöva flytta på sig)

Högre vindhastigheter

Mer nederbörd

Fler risker för översvämning

Sidan: Avskogning i Rio de Janeiro

Klimathot i städer Städer är kraftigt utsatta för klimatförändringar. Hundratals miljoner människor i stadsområden över hela världen påverkas av stigande havsnivåer, ökad nederbörd (i vissa områden), inre översvämningar, perioder av mer extrem värme och kyla samt spridning av sjukdomar. Klimatförändringarna kan också negativt påverka infrastrukturen och förvärra tillgång till grundläggande urbana tjänster och livskvalitet i städerna. Städer är också stora bidragsgivare till klimatförändringen, som producerar mer än 60% av alla koldioxid och betydande mängder av andra utsläpp av växthusgaser, främst genom energiproduktion, fordon, industri och biomassa. Både Helsingborg och Rio de Janeiro är städer och har liknande klimathot. Dock så har Rio de Janeiro större chans för översvämningar eftersom de har en mycket högre medeltemperatur än Öresund som gör att mer vatten avdunstar och regnar.


KULTUR

Lokaltrafik 13 Busstrafiken i Rio är mycket viktig eftersom tunnelbanan inte är fullt utvecklad och när man åker taxi så blir det mycket dyrare, samt att det kan förekomma ”svarttaxis”, det vill säga att privatpersoner driver en verksamhet som inte uppskattas. ”Busstrafiken har alltid varit en viktig del av stadens lokaltrafik, en viktig bidragande orsak till detta är att busstrafiken är så omfattande, det vill säga att det är enkelt att ta sig till de olika kvarteren i Rio. I jämförelse med taxi så är busstrafiken bra mycket billigare.”

HUR MAN UNDVIKER SVARTTAXI Det förekommer svarttaxi i Rio men det är lätt att undvika, de har nämligen en röd nummerplåt. Taxibilar som har ett officiellt klistermärke i vindrutan och helst från bolaget Radio Taxis är att rekommendera

Ovan: En buss i Rio BRA OCH BILLIGT FÖRETAG Om man ska åka buss så bör man titta i framrutan efter texten ” Ar Condicionado” så vet man att det är ett bra och billigt företag.


KULTUR

14

Arkitektur I Rio de Janeiro finns det mycket blandad arkitektur, det mest berömda byggnaderna är de religiösa byggnaderna såsom ”Cristo Redentor” eller några av de gamla kyrkorna t.ex. Candelaria Kirche (Igreja da Candelaria). Det finns också mycket modernare arkitektur som den nya katedralen ”Catedral Metro politana” som ser ut som en vulkan.

Ovan och sidan: Catedral Metropolitana, en modernare kyrka/katedral.

Skissad av Eric BESÖK "CRISTO REDENTOR" Om du ska besöka Rio de Janeiro så måste du åka upp på Corcovado och kolla på den stora Jesusstatyn ”Cristo Redentor”. Du kommer inte bli besviken.

Det finns såklart inte bara kyrkor i Rio de Janeiro. Rio är också en väldigt stor turist stad, det leder till många höghus och hotell samtidigt som det finns skjul som folk bor i så kallade ”Favelas”. Dessa helt olika byggnader ligger precis bredvid varandra och det är de som är så speciellt med Rio de Janeiro.

Sidan: Den lite mer antika kyrkan ”Igreja da Candelaria”


KULTUR

15

Folket I Rio så är det väldigt stor skillnad på de fattiga och de rika. På vissa ställen i Rio så bor det folk som inte ens har råd med mat för dagen. Dessa områden är oftast kallade ”Favelas” men det finns också så kallade gatubarn som bor på gatan och inte ens har råd med kläder för att de blivit övergivna av sina föräldrar. Det är därför det är så stor brottslighet i Rio eftersom dessa gatubarn förmodligen får stjäla sin mat för att kunna överleva. Här i Helsingborg har vi inte så mycket fattigt folk och det vi räknar som fattigt folk räknar de i Rio som normalt, det är nog en anledning varför Helsingborg har lägre kriminalitet än vad Rio de Janeiro har. Helsingborg är mer segregerat än vad Rio de Janeiro är, t.ex. Laröd är ett lite mer rikt område medan Dalhem är ett lite fattigare område.

Sidan: Här ser man en stor skillnad på husen

TRÅNGT Ett tag ville alla bo i nya spännande Copacabana. Byggmästare var inte sena att reagera. Det byggde hyreshus som delades in i små lägenheter som kallades conjugados, som i själva verket bara var lite större än ett kök.


KULTUR

16

VISSTE DU ATT Den fattigare invånarna lever oftast på mindre än två dollar om dagen.

Favelas Flera personer ute på landet har det svårt och väljer därför att flytta in till staden. Mängden som väljer att flytta till de tätbefolkade städerna är så stor att de inte får plats. Istället byggs enorma slumområden upp tätt in på städernas lyxiga och stora höghus. Rika och fattiga är alltså uppdelade, inte längre än ett stenkast ifrån varandra. Ett vanligare namn på dessa slumområden är favelas. De fattiga människorna i favelorna har det inte lätt, endast en liten bråkdel av människorna har rinnande vatten, toalettutrymmen eller elektricitet.

 Ordet favela kommer från det portugisiska ordet för nässlor.  Favelas blinkar på natten, mestadels från elektricitet som invånarna stjäl genom att ansluta sig till kraftledningar.  Favelas ligger oftast på sluttningar omgivna av mer välbärgade områden.  Husen är flera våningar höga och oftast gjorda av slaggbetong. inte plåt- och plastskjul, och har byggts av de boende.  Att sitta bakpå en motorcykeltaxi är bästa sättet att ta sig uppför gatorna.  Kokain och kriminalitet är vanligt i favelas. Varje favela har vanligtvis en boca (öppning eller mun) där man säljer droger.  Invånarna är generellt sett vanliga hårt arbetande människor.  De som bor i favelas är inte längre tvingade att flytta. De har accepterats som en del av staden.

Sidan: En favela i Rio de Janeiro


NATUR

17

Rio är en av världens vackraste städer och mycket av skönheten kommer från den naturligt tropiska miljön där berg, skog, laguner, stränder, växtlighet och Atlanten tillsammans bildar en unik inramning till denna klassiska storstad. Höjderna Bergen som finns i Rio de Janeiro har uppkommit genom magmatiska intrusioner. Det innebär att magma har trängt genom jordskorpan och stelnat. Intrusiva magmatiska bergarter har bildats genom att magma har stelnat på ett större djup eller genom att magma har trängt upp genom och stelnat i sprickor. I Rio de Janeiros fall har magma trängt upp och stelnat. De magmatiska och metamorfa bergarterna är de vanligaste, eftersom hela 95% av jordskorpan består av dessa. I Sverige är det också så att dessa bergarter, främst genom de allra vanligaste bergartstyperna gnejs och granit, dominerar även i den ytligt liggande berggrunden och också i de jordarter som finns. SOCKERTOPPEN

Sidan: Sockertoppen Skissad av Linnea

Sockertoppen ligger på 400 meters höjd. Du tar dig upp på toppen genom att åka linbana i två etapper. Väl uppkommen på toppen möts du av en underbar utsikt med enastående vyer över Rio och Atlanten. Linbanan går en gång i halvtimme, bäst är det att vara ute tidigt innan alla morgonsömniga turister har vaknat, vilket sker framåt klockan 10-11.


NATUR

18

Ovan: Copacabana

Närheten till vatten I alla tider har handel mellan olika områden varit viktig. Det är viktigt att ha träffpunkter där människor kan sälja och köpa saker. Det ska vara lätt att transporta saker. Oftast växer stora städer upp vid hav, floder, viktiga vägar eller järnvägar. Både Rio och Helsingborg ligger vid hav. Man har byggt upp hamnar så att man lätt kunnat transportera varor till och från. Närhet till vatten leder också till badställen och stränder, som lockar människor. På västkusten har vi Sveriges längsta strand som breder ut sig på 12 km. Vid fina dagar är det många människor som drar sig till denna strand. I Rio finns det även supertrevliga stränder som Copacabana och Ipanema, dit också väldigt många människor drar sig till. Sammanfattningsvis är vatten bra för en stad!

Växtligheten Anledningen till att växtligheten är så hög i Rio de Janeiro beror på att staden ligger så nära ekvatorn och regnskogen Amazonas. Det blir som ett växthus. Det regnar jättemycket i Rio de Janeiro samtidigt som att det är ett väldigt tropiskt klimat. Det gör att växternas trivs superbra i detta område.


MÄNNISKOR

19

Turister De flesta som söker på Rio de Janeiro ord på google söker på ord såsom Copacabana, Karneval, Kristusstatyn. Och det är väl de ord som många förknippar med Rio de Janeiro. Men Rio har mycket mer att erbjuda än bara karneval, Kristusstatyn samt Copacabana. Detta är verkligen en storstad som lever upp under större delen av året. Det som gör att så många åker till Rio beror på de lockande stränderna, den fantastiska naturen, karnevalen och det väldigt sköna klimatet!

Nedan: En tjej solar på Copacabana under en varm dag

Ovan: Stranden Ipanema

Ovan: Sockertoppen

Ovan: Barn sminkat inför karnevalen Skissad av Linnea


MÄNNISKOR

20

Karneval och v. En händelse som är värd att vara på och som lockar många turister är den kända karnevalen i Rio! Karnevalen är en fyra dagar lång fest från lördag till tisdag. Alla karnevalbilder man brukar se på är från Rios mäktigaste tåg på arenan Sambodromo där de olika sambaskolorna tävlar mot varandra om att bli "A Campeã do Carnaval". Det är en tävling mellan 14 sambaskolor som visar upp sina färdigheter. Varje skola har mellan 3-6000 dansare utklädda i fantastiska kostymer som dansar samba på sex till åtta spektakulära vagnar specialbyggda under flera månader inför karnevalen. Skolorna har varje år ett nytt tema som de själva väljer och som deras dräkter och vagnar skall symbolisera. Under karnevalen händer det givetvis massor av saker i Rio de Janeiro förutom den stora huvudparaden. Massor av mindre parader, karnevalsfester, konserter och specialarrangemang går av stapeln i olika delar av Rio under karnevalens alla fyra dagar. Många av dem är gratis att uppleva och går på gatorna. I områdena Copacabana och Ipanema pågår det evenemang nästan dygnet runt under hela karnevalen.

Ovan och sidan: Bilder från karnevalen 2011


MÄNNISKOR

21

Jobb Som vi sa innan så är Rio en väldigt levande nattstad så om du vill ha ett jobb snabbt i Rio så är det bra att välja ett jobb inom restaurangbranschen, till exempel bartender. Ett annat jobb som är lätt att hitta är engelskalärare eftersom utbildningsnivån i Brasilien är väldigt låg men viljan för att lära sig har ökat väldigt mycket de senaste åren. Du måste även ha ett arbetsvisum för att kunna arbete i Brasilien såvida du inte är gift med en Brasiliansk medborgare. Arbetsvisum kan t.ex. utfärdas av Brasilianska ambassaden i Stockholm eller på plats i landet. Det är endast vissa jobbkategorier som gäller för att kunna erhålla ett brasilianskt arbetsvisum. Tumregeln är att din kompetens är något som Brasilien anser sig behöva. Några exempel är om du är tillfälligt anställd som konsult av brasilianska staten eller har någon form av ingenjörskompetens. Då kan det vara ganska enkelt att få tillstånd att arbeta i landet. Även andra kompetenser som t.ex. sjömanskap och lärare i främmande språk brukar godkännas. Är du praktikant eller volontär så har du möjlighet att få ett tillfälligt arbetstillstånd. SVENSKA FÖRETAG Om du ska hitta ett jobb i Rio de Janeiro så är det bra att kontakta ett svenskt företag för att förenkla jobbletandet. Ovan: Entré till en skola i Rio de Janeiro


MÄNNISKOR

22

Nedan: Maracanastadion Skissad av Eric

CENTRO Till Centro kan man bege sig när man behöver en paus från strandlivet. Detta affärs- och finansdistrikt är nämligen plats för många historiska sevärdheter. På torget Praça 15 de Novembro ligger bland annat palatset Paço Imperial.

Maracanastadion I Rios norra delar ligger världens mäktigaste fotbollsstadion, Maracanastadion som är ett måste för alla fotbollsintresserade. Stadion har haft en kapacitet på 210 000 åskådare, idag är denna siffra reducerad på grund av säkerhetsskäl eftersom det bildats sprickningar i betongen. VM-finalen 1950 spelades på Maracanastadion och idag spelas det flera matcher i veckan på arenan.

Pao de Acuar Sockertoppen, det är så man kallar klippan Pao de Açucar. Vägen dit är dock inget för den som är höjdrädd. Linbanan har varit igång sedan 1912. Resan går först från Praia Vermelha upp till Urca berget på 220 meters höjd. Till själva toppen är det sen ytterligare 750 meters resa och man befinner sig då på nära 400 meters höjd med en spektakulär utsikt över Rio De Janeiro och dess omgivningar. En fantastisk och minnesvärd sevärdhet.

Ovan: Sockertoppen


MÄNNISKOR

23

Kristusstatyn Rios mest kända landmärke är den mäktiga 38 meter höga Kristusstatyn, Cristo Redentor, som mer eller mindre syns var man än befinner sig i staden. Statyn stod klar 1931 efter nio års byggnation. De som byggde statyn var det skånska företaget Skanska! För att komma nära Cristo Redentor och njuta av den fantastiska utsikten krävs att man tar sig upp för berget Corcovado via ett tåg som tar 20 minuter. Den sista biten får man gå eller ta hiss eller rulltrappa.

Sidan: Kristusstatyn Skissad av Linnea

Klicka här för att kolla på det lägsta "BASE-hoppet" någonsin från just Kristusstatyn

JARDIM BOTANCO I Jardim Botânico ligger de botaniska trädgårdarna. Dessa täcker hela 127 hektar och här finns plantor från hela världen.

JARDIM BOTANCO

På Historiska museet kan man kolla på vapen och konstföremål med mera från Brasiliens historia. På konstmuseet Museu Nacional de Belas Artes hänger tavlor från Brasiliens mest framstående konstnärer. Missa heller inte vackra Mosteiro de São Bento, som är ett kloster från 1600-talet listat på FN:s världsarvslista.


MÄNNISKOR

24

VM 2014 & OS 2016 Just nu har lyckan inga gränser för de fotbollsintresserade rioborna när det är klart att dels VM 2014, och även OS 2016 kommer hållas i staden. Rio arrangerade de Panamerikanska spelen 2007 vilket var en jättesuccé. Det är mycket som händer i stan just nu inför VM och OS. För en månad sedan stormade polisen två slumområden (favelas) i Rio i ett försöka att få kontroll över dem. Polisen säger att fem knarklangare dödades. Poliser använde stridsvagnar och mer än 2000 soldater gick igenom Jacarezinho och Manguinhos. Deras uppdrag var att arrestera så många människor som möjligt, och beslagta automatvapen, vapen och granater. Polisens mål är att säkra 40 slumområden innan VM 2014 och fortsätter att öka säkerheten innan OS 2016. Vi önskar dem lyckade events och att det blir två spektakulära händelser värda att minnas!


MÄNNISKOR

25

DANCE Samba är Rio de Janeiros dans.

HANDLA MAT Kokosmjölk: leite de coco Svarta bönor: feijão preto Te: chá Smör: manteiga Ost: queijo Bröd: pão Socker: açúar Ris: arroz

Skissad av Linnea


hej  

hejhejejejej

Advertisement