Page 1

juni 2013

32

magazine van De Haagse Hogeschool

tips Solliciteren in crisistijd

akantie

Reistips voor populaire bestemmingen Zo verging het de eerstejaars


Spotlight

Een drone bouwen, dat doe je natuurlijk zelf

Nu is het er nog één van Bart Smit, maar tweedejaars Mechatronica werken aan een project om een slimme drone te realiseren. Nee, De Haagse gaat niet op oorlogspad. Het onbemande vliegtuigje moet zelfstandig rivierwaterstanden kunnen meten als het eroverheen vliegt.  tekst René Rector • beeld Quintin van der Blonk In Nederland meten we het peil voortdurend, maar in een land als Bangladesh is dat wel anders. En informatie over de waterstanden helpt juist bij het voorspellen van overstromingen. ‘Meten is een opeenstapeling van problemen,’ vertelt een van de studenten. Hoe hoog je boven het water vliegt, is met sonar nog wel te doen. Maar hoe hoog het water zelf staat… da’s niet makkelijk. Komt bij dat de drone een voorgeprogrammeerde route moet kunnen vliegen en ter plekke data moet verzamelen. ‘We adviseren straks dat het geen quadkopter moet worden. De batterijen zijn binnen tien minuten leeg,’ grapt een student. Maar op een zonnige junimiddag geeft het wel tien minuten lol.

2

LINK • 32


Persweeën

Inhoud 6 Solliciteren in crisistijd Hoe boks je op tegen tweehonderd andere kandidaten voor een vacature? Of je al afgestudeerd bent of niet, met deze zeven tips neem je een voorsprong op je concurrenten. 8 Later word ik… Leuk hoor, studeren. Maar waar gaat het je uiteindelijk brengen? Link interviewde drie alumni over hun huidige baan en vroeg studenten naar hun toekomstbeeld.

Je info betrekken van de eerste de beste die je tegenkomt, dat doen we sinds vijf jaar massaal op facebook. Ik weet meteen dat nichtje E. cupcakes heeft gebakken, dat vriend P. een spaghettimachine heeft omgebouwd tot moutmaler enzovoorts. Gauw ROTFL posten! En liken. Allang niet meer leuk like is het ‘wereldnieuws’ waarmee je ‘vrienden’ je bestoken. Kennis A. haalde deze maand een vage website aan over ‘holistische gezondheidsbiologie’ (sic!). Vijf Deense brugpiepers zaaiden tuinkers naast een wifirouter en in een routervrije ruimte. Wat bleek: wifi had een desastreus effect op het ontkiemen van de kers. Blijkbaar waren de bruggers geslaagd in wat die domme wetenschappers maar niet wil lukken: aantonen dat wifistraling schadelijk is.

18  Gelinkt: zo verging ‘onze’ eerstejaars

Ja, wifi is straling, maar dat is niet eng. Warmte is ook straling en ik hoor slechts geklaag over de uitblijvende zomer. Wetenschappelijk is er één min of meer deugdelijk onderzoek dat zou duiden op risico’s van radiofrequente straling. De rest van de wetenschap kan geen schadelijk gevolg aantonen van wifi en mobiele telefoons. Het is net zo schadelijk als je radio en televisie. Niet dus. Maar bewijzen dat iets niet bestaat is per definitie onmogelijk.

Rubrieken 4 In beeld: jouw zonnige moment 5 Even bellen met schrijfster Esmé Bak 11 Was getekend Jaap Kloos, Facility Management 16 Onder de hamer 19 Melting Pot: Sierra Leone 22 Juweeltjes: o.a. vega snacken & win kaartjes voor het Travel the World Filmfestival

over link

Tip: bekijk eens een biologieboek van de vroege renaissance. De meest wonderlijke, fraai getekende dieren staan daarin. Draken, cyclopen en eenhoorns staan zij aan zij met olifanten, giraffes en leeuwen. Die eerste groep is niet sindsdien uitgestorven. De meeste dieren die in die tijd beschreven werden, werden beschreven door reizigers. Als boekenmaker moest je je info ergens vandaan halen en hoe betrouwbaar die info was, wist je niet.

12 Vakantietips Je trip naar Parijs, Toscane of Centraal Europa wordt nog leuker nu je deze leuke plekjes weet. Bijvoorbeeld waar je het lekkerste ijs eet. Plus de uitslag van de vakantie-enquête.

20 Scriptieprijs: een stuurtas die rechtdoor fietst

Faecesbook

Het bericht over de brugpiepers is lulkoek. Er is te lezen dat in de routerruimte sommige zaadjes ‘gemuteerd’ waren. Als dat echt zo zou zijn, dan zou Nederland intussen massagraven moeten hebben met doodgemuteerde kaaskoppen. Wat ik eng vind, is dat op facebook het verstand uit gaat. Oh, leuk plaatje. Grappig weetje. Even liken. Bronnenonderzoek? Doen we niet meer aan. Dus vind je op faecesbook het ‘bewijs’ dat we nooit op de maan zijn geweest en dat de wereld wordt bestudeerd door illuminati. Fijne nieuwsbron! René Rector Hoofdredacteur Link r.rector@hhs.nl

Link wordt uitgegeven en geproduceerd door de dienst Communicatie & Marketing van De Haagse Hogeschool. Redactieadres Locatie: Ovaal 1.02 Postadres Postbus 13336, 2501 EH Den Haag e: link@hhs.nl f: 070 445 7554 i: http://link.hhs.nl Redactie Dieuwke de Boer (070 445 8851), René Rector (070 445 8813, hoofdredacteur), Martine Seijffert (070 445 8814), Youri van Vliet (070 445 8796), Joost Kroon (070 445 8796, stagiair), Annemarie Geersing (stagiaire) Studentredacteuren Yvonne Bal, Anjani Bhairosingh, Ilse van Beest, Esther Bliek, Martin Cok, Patty Elbersen, Can Guneyli, Kelly Haak, Kerttu Henriksson, Tim de Jong, Stefan van Klink, Martina Koleva, Laura van Langen, Paul van Leeuwen, Danielle Peterson, Yvonne Rijff Medewerkers Dave van Ginhoven, Maarten Vromans, Christin Zitter Strip Margreet de Heer Beeld Mieke Barendse, Quintin van der Blonk, Kim Eijkelhof, Thirjeet Gurwara, Bas Kijzers, Barbara Mulderink Vormgeving Mustafa Özbek, Josean de Pie Druk OBT bv, Den Haag Advertenties Bureau Nassau, Achterom 100c, Hoorn Postbus 4130, 1620 HC Hoorn e: info@bureaunassau.nl t: 020 – 623 0905  f: 020 – 639 0846 i: www.bureaunassau.nl ISSN 2210-7983 Copyright Het is verboden zonder toestemming van de redactie artikelen geheel of gedeeltelijk over te nemen. Het volgende nummer komt uit op 1 augustus.

32 • LINK

3


In beeld [1]

Zon Hoe genoot jij van de eerste zomerse zonnestralen? Pabo’er Geraldine Hoppenbrouwer [1] brengt een bezoek aan de koeien. Communicatiestudente Jo-Janneke Nieuwland [2] zit het liefste in een stoel aan het strand. Lynda Persoon, administratief medewerker van het Loopbaancentrum, geeft toe dat het niet echt een zonnige foto is [3], maar het zonnetje scheen voor hun wel, want ze werd met haar zeilteam kampioen! Christina Hollander [4], studente European Studies (ES), bezoekt haar broer en zijn ‘hippie’ auto. Marrit Buteijn, Voeding & Diëtetiek (V&D), geniet van de Oostenrijkse zon [5]. Collega Marjolein Baauw [6] geniet dan weer omdat haar poes Puck van de zon geniet. De studenten Sonea en Komal [7], Culturele Maatschappelijke Vorming, genieten van de zon aan de andere kant van de plas: New York. Sabina Salaikiskaja [8], European Studies, is op de foto zojuist peetmoeder geworden en het weer viert fijn mee. Kim van Es [9], ook ES, geniet na zo’n lange winter eindelijk met een vriendin van een warme dag op het gras. Lisanne Fioole [10] bruint haar benen. Iris de Goede [11] doet haar opleiding V&D eer aan door in de ochtendzon een heerlijk ontbijt te nuttigen. Eerstejaars Malte Frisch [12], Industrial Design Engineering, geniet van de Australische zon. Is het een brand of toch gewoon de zonsondergang? Ruben Kofman [13], medewerker Communicatie en Marketing, maakt er ‘avondzonnebrand’ van. Arlet de raad [14], V&D, rent met een vriendin achter een duif aan. Voor Eva Aalbers [15], ook V&D, verbeeldt de foto de ultieme manier om van de zomerzon te genieten: in een tentje op een prachtig plekje. Wouter van Hoogdalem [16], Commerciële Economie, smult samen met zijn vriendin van een zomeravond. De winnaar van de maand is Coen van der Graaf, Bouwkunde [17]. Met zijn foto verbeeldt hij de ultieme frustratie van iedere student (en medewerker): binnen moeten zitten, terwijl het buiten zo mooi en warm is.

4

H/LINK • 32

[2]

[6] [5]

[9]

[10]

[11]

[13]

[14] [17]


Even bellen met Esmé Bak

[3]

[4] [8]

[7]

‘Mijn hoofd ontplofte soms bijna’ Velen dromen ervan, slechts een handjevol doet het ook echt: een roman schrijven. Studente European Studies Esmé Bak (19) stuurde onlangs haar boek Koninginnen met vieze handen op naar tenpages.com en kwam in contact met een uitgeverij. tekst Youri van Vliet • beeld Bas Kijzers

[12]

[7]

[16]

[15]

Waar gaat je boek over? Het is een ode aan de vriendschap. Twee meiden leren elkaar toevallig kennen en zijn nauwer met elkaar verbonden, dan je in eerste instantie zou denken. Een gruwelijk geheim dreigt de twee vrouwen uiteen te drijven. Overigens is het merendeel van het boek niet autobiografisch.

Hoe kwam je erbij om een boek te schrijven? Voor European Studies studeerde ik Bestuurskunde en daar hield ik een kritisch blog bij over politiek. Een medestudent raadde mij aan meer met mijn schrijfkwaliteiten te doen. Toen ontstond het boekidee.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan… Het was inderdaad best zwaar. Drie, vier eerdere pogingen strandden. Pas toen ik een stappenplan maakte, ging het goed. Uiteindelijk duurde het zo’n twee jaar voordat ik de 360 pagina’s af had. Soms ontplofte mijn hoofd, omdat ik er zoveel mee bezig was.

Ook 50 euro? Kom jij ze ook tegen? Post-its en andere briefjes die je herinneren aan de corrigerende vinger van je ouders? Een voorbeeld: ‘Wil iedereen zijn haren uit het doucheputje halen na het douchen’. Of: ‘Zet je naam op je eten in de koelkast, anders wordt het weggegooid!’

De opdracht van deze maand luidt dan ook: stuur een foto in van een bemoederend briefje.

Stuur je foto voor donderdag 29 augustus naar link@hhs.nl. Zet je naam en studie in je mail en vertel waarom/wanneer/waar je de foto maakte. De winnaar krijgt een tegoedbon van 50 euro.

En nu lonkt je debuut als schrijver? Ik wilde het verhaal in eerste instantie gewoon opschrijven, maar toen het af was dacht ik: “dan kan ik het net zo goed plaatsen op tenpages.com (een crowdfunding site voor boeken, red.). Toen werd ik benaderd door uitgeverij Drvkkery, of ze het hele manuscript mochten lezen. En nu wacht ik op een antwoord.

Hoop je op een carrière als schrijver? Ik sta open voor een schrijversleven, maar ik ben ook iemand die voor zekerheid kiest. Ik ben geen constante schrijver. Soms ben ik wel eens bang dat ik al mijn creativiteit hierin heb gestopt.

Kunnen we het manuscript al lezen? Nee, helaas niet. Daar wordt de uitgeverij niet blij van.

• 32 • LINK

5


Werk

Solliciteren in Daar sta je dan met je diploma. En nu een baan zoeken. Maar hoe doe je dat eigenlijk, in een tijd waarin naast jou nóg tweehonderd mensen solliciteren op dezelfde functie? Met deze zeven tips vergroot je je kansen. tekst Annemarie Geersing • beeld Barbara Mulderink

1

Wees origineel Vergeet de dertien-in-een-dozijn-sollicitatiebrief waarin je begint met ‘met veel interesse zag ik uw vacature voor…’. Wat dacht je bijvoorbeeld van een filmpje, een Pinterest-pagina of een Prezi waarin je jezelf (kort maar krachtig) presenteert? Niet alleen val je op die manier op, ook laat je zien dat je creatief bent en bereid bent moeite te doen voor een baan. Houd wel in de gaten dat de manier waarop je solliciteert past bij zowel jou als het bedrijf.

Matthew Epstein wilde graag werken voor Google. Hij lanceerde hiervoor de website googlepleasehire.me en zette daarop een filmpje waarin hij zichzelf – met snor – op een grappige manier aanprijst. Het filmpje werd ruim een miljoen keer bekeken op YouTube en leverde hem een gesprek op met Google. Dat liep dit niet uit op een baan, maar hij kreeg wel tachtig aanbiedingen bij andere bedrijven. Uiteindelijk vond Matthew zijn droombaan bij een klein startend bedrijf in SanFrancisco.

2

6

Begin al tijdens je studie ‘Solliciteren begint niet bij de brief,’ vindt Sander Pulles, docent Organisatiekunde en coördinator van het Mentoraat op De Haagse. ‘Zorg dat je tijdens je studie nevenactiviteiten hebt waardoor je je onderscheidt en ervaring opdoet, zoals vrijwilligerswerk of actief lid zijn bij een studievereniging. Als ik naar veel van mijn studenten kijk, zie ik dat ongeveer de helft vakkenvuller is bij de Albert Heijn. Waarom zoek je niet een bijbaan in de richting van je studie? Nog een tip: vraag een bedrijf waar je zou willen werken of je een dag mag meelopen. Bedrijven vinden het vaak hartstikke leuk als studenten interesse tonen in hun organisatie. Bovendien kennen ze je naam dan als je komt solliciteren.’

LINK • 32


crisistijd In een filmpje van TedX legt Simon Sinek dit uit: het gaat er niet om wat je doet, het gaat er om waaróm je iets doet. Waarom luisterden bijvoorbeeld zoveel mensen naar Martin Luther King, en waarom is Apple zo succesvol? Dit kun je toepassen bij je eigen sollicitatie.

5

Gebruik social media

Als je het nog niet hebt: maak een LinkedIn-profiel aan. LinkedIn is een makkelijke manier om jezelf online op werkgebied te profileren. Zet er vooral relevante werkervaring op, en schrijf bij iedere functie of cursus kort op wat het inhoudt of wat je ervan geleerd hebt. LinkedIn is ook een goed sociaal medium om in contact te komen met werknemers van bedrijven waar je graag zou willen werken. Meld je aan bij groepen en doe mee met de discussies op die groepspagina’s. Ook andere sociale media kun je inzetten: laat bijvoorbeeld je Facebook-contacten weten dat je werk zoekt, en in welke hoek je zoekt.

3

‘Veel vacatures verschijnen nooit online,’ zegt studieloopbaancoach Linda van Oostveen. ‘Bedrijven vinden hun werknemers vaak intern, via hun netwerk of via sociale media. Je kunt opvallen door open te solliciteren. Maak bijvoorbeeld eens een top vijf van werkgevers waarvoor je graag zou willen werken. Bel die bedrijven puur ter oriëntatie op en vraag wat zij zoeken in hun werknemer. Zo krijg je een goed beeld van wat bedrijven zoeken en of jij daarbij past.’

4

6

Stuur open sollicitaties

Verkoop jezelf als merk ‘Het is tegenwoordig voor veel werkgevers niet alleen belangrijk wat je kunt, maar vooral ook wie je bent,’ volgens Linda van Oostveen. ‘Vertel dus in je sollicitatie ook waarover je gepassioneerd bent en wat jouw visie is op het vakgebied. Blijf hierbij dichtbij jezelf.’

Zoek hulp

Word je maar niet uitgenodigd voor een gesprek? Of weet je gewoon nog niet goed wat je wilt? Zoek hulp! Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld nog een jaar lang terecht bij het studieloopbaancentrum van De Haagse. Zij kunnen je een duwtje in de goede richting geven, of je helpen met je sollicitatiebrief. Praat ook met mensen in je omgeving. Vraag waar zij vinden dat jij goed in bent, en wat ze bij jou vinden passen. Wellicht kom je zo meer in de richting.

7

Blijf actief ‘Ook al duurt het even voordat je een baan vindt, blijf niet thuis zitten,’ adviseert Sharon Kamps van Stufee Studentenuitzendbureau. ‘Ga een of twee dagen vrijwilligerswerk doen en blijf werken bij je bijbaan, als je die hebt. Als je eenmaal met een uitkering thuis zit wordt de motivatie lager om aan de slag te gaan. Het staat ook beter op je CV als je niet hebt stilgezeten.’

32 • LINK

7


Alumni

Later ‘Ik werk voor veel verschillende bedrijven met steeds een andere opdracht, daarom is het moeilijk te omschrijven wat ik precies doe. In het algemeen: ik help Capgemini en haar klanten om social media op een succesvolle manier in te zetten. Dat kunnen interne social media zijn: hoe communiceren medewerkers binnen een bedrijf zo effectief mogelijk met elkaar? Bedrijven zijn bijvoorbeeld vaak nog veel tijd kwijt aan meetings en overleg; dat zijn ze nog gewend van vroeger. Als ze in plaats daarvan informatie met elkaar uitwisselen via Yammer (een intern social medium, red.), scheelt dat veel tijd. Die tijd kunnen ze ergens anders voor gebruiken.

als ik groot ben… ‘Niet elk bedrijf hoeft Twitter en Facebook te hebben’

Bedrijven kunnen sociale media uiteraard ook extern inzetten, de vraag is dan hoe je je klant bereikt. Niet elk bedrijf hoeft Twitter of Facebook te hebben. Als bedrijf moet je kijken wat voor jou werkt. Ik bekijk dus goed de doelstelling en doelgroep van een bedrijf. Hoewel internet nog klein was toen ik aan mijn studie begon, zijn veel vakken nuttig voor mij geweest. Zo kregen we een stukje communicatie, ICT en recht, en werkten we vaak projectmatig aan echte casussen. Op school vond ik werken in groepjes niet altijd leuk: je wist nooit met wie je moest samenwerken. Nu werk ik dagelijks in groepen aan een project, met plezier.

en wat word jij?

De ene keer werk ik ergens een maand, dan weer een paar maanden. Ik leer een bedrijf in korte tijd kennen, en ga daarna weer naar het volgende project. Het houdt mijn werk afwisselend. Voor een bedrijf is het fijn als iemand met expertise van buitenaf komt: die kijkt met een frisse blik naar hun problemen.’

8

Dennis Valentin (19), tweedejaars Bedrijfskunde MER ‘Ik had nog geen idee wat ik wilde worden, daarom leek MER een goede keuze. Lekker breed. Nu kan ik zeggen dat ik op mijn plek zit, ik zie mijzelf wel een managementfunctie vervullen.’

LINK • 32

Naam:  Rick Mans Studie:  Bedrijfskunde MER van 1998-2002 Functie: Social Business Strategist bij Capgemini

Roel Schutte (22), tweedejaars Bedrijfskunde MER ‘Toen ik na de horecaopleiding (mbo) een paar jaar had gewerkt, realiseerde ik dat dit niet mijn toekomst was. Ik zou het liefst een groot bedrijf willen, misschien een restaurant of iets met catering. ’


Veel studenten hebben nog geen flauw idee wat ze na hun studie willen doen, terwijl anderen hun droombaan al precies voor ogen hebben. Oud-studenten Erik, Iowa en Rick werken inmiddels in hun vakgebied, en vertellen waar zij na hun studie terecht zijn gekomen. tekst Annemarie Geersing • beeld Mieke Barendse / Bas Kijzers

‘Internet speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Dat maakt veel dingen gemakkelijker, maar brengt ook gevaren met zich mee. Veel diensten worden tegenwoordig via internet geregeld. Bij een cyberaanval kan het gebeuren dat die diensten niet bereikbaar zijn of uitvallen. Bij het NCSC proberen we de Nederlandse samenleving op digitaal gebied zo veilig mogelijk te houden. Mijn werk vindt plaats in de voorbereiding van de crisisbeheersing op een mogelijke cybercrisis. In Nederland is één cybercrisis voorgekomen, de hack bij DigiNotar in 2011. Door deze hack zijn certificaten onbetrouwbaar geworden. Dit had gevolgen kunnen hebben voor de overheid en de maatschappij. Het is van belang om op dergelijke situaties voorbereid te zijn.

Naam: Iowa Carels Studie: European Studies van 1998 tot 2003 Vervolg Master Crisis- en Safetymanagement studie: Master Public Information Management Functie: Adviseur Crisisbeheersing bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)

‘Ik bereid de crisisbeheersing van cyberaanvallen voor’

Voor crisisoefeningen bedenk ik met mijn collega’s wat er tijdens een cyberaanval zou kunnen gebeuren, en hoe we daar op kunnen reageren. We bedenken crisisscenario’s, die onze medewerkers naspelen en dan proberen we de situatie te beheersen. Omdat internet geen grenzen kent, houden we tweejaarlijks een internationale oefening. Ik organiseer alles rondom zo’n oefening en begeleid ‘m ook. Ik heb hiervoor veel internationaal contact. Mijn baan is de ideale combinatie van mijn drie studies: Bij European Studies heb ik kennis opgedaan om evenementen, zoals crisisoefeningen, te organiseren en te overleggen in verschillende talen. Cybercrisisbeheersing bevindt zich daarnaast op het kruispunt van crisis-en informatiemanagement, mijn twee vervolgstudies. Mijn tip is dan ook: gebruik European Studies als basis, en specialiseer je daarna.’

Paola Florentina (24), vierdejaars European Studies ‘Eerst wilde ik een carrière in de Europese publieke sector. Gedurende de opleiding werd ik meer getrokken door international marketing. Na mijn studie wil ik graag bij een internationaal bedrijf in de modebranche werken.’

Sharista Lachman (22), derdejaars European Studies ‘Ik wil graag werken in sales&promotie bij een multinational. Ik houd erg van reizen en ik denk dat er veel kansen liggen in de opkomende economieën in Azië. Tijdens een stage kan ik ontdekken of het iets voor mij is.’

32 • LINK

9


Deze alumni hebben nog contact met De Haagse Hogeschool. Dat vindt de hogeschool belangrijk. Ook afgestudeerd? Kijk dan op www.hhs.nl/alumni wat De Haagse en jij voor elkaar kunnen betekenen na het behalen van je diploma. ‘Stel dat er brand uitbreekt op een chemisch bedrijventerrein, hoe moeten hulpdiensten dan te werk gaan? Welke giftige stoffen liggen in die bedrijven opgeslagen? Wie binnen zo’n bedrijf weet wat de risico’s van die stoffen zijn? Voor dit soort rampscenario’s in de regio Hollands Midden maak ik plannen: alle informatie die kan bijdragen aan de bestrijding van een incident, breng ik overzichtelijk in kaart.

Naam: Erik van Wijngaarden Studie: Integrale Veiligheidskunde (2005-2009) Vervolg studie: Master Bestuurskunde Functie: Senior Planvormer Multidisciplinair bij Veiligheidsregio Hollands Midden (vrhm)

We bereiden ons voor op de meest uiteenlopende rampen en crises: van een dijkdoorbraak of een groot ongeluk in een tunnel, tot een grote brand met chemische stoffen op een bedrijventerrein. Het gaat echt om complexe incidenten waarbij je te maken hebt met veel verschillende partijen: politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, de gemeente(n) en externe partijen uit de publieke en private sector. Ik breng in kaart wat de risico’s zijn, welke dilemma’s zich hierbij kunnen voordoen, welke hulpdiensten ingeschakeld moeten worden en hoe ze te werk moeten gaan. Het gaat in mijn baan niet om het voorkomen dat iets gebeurt. Ik ga er vanuit dat iets wél gebeurt. En wat dan? Om die plannen te maken ben ik dagelijks in contact en overleg met verschillende partijen. De laatste anderhalf jaar heb ik in kaart gebracht hoe de hulpdiensten op kunnen treden als er een incident plaats vindt op het Bio Science Park in Leiden, een terrein vol farmaceutische bedrijven. Hiervoor heb ik contact gehad met zeker vijftien verschillende organisaties. Het is voor dit beroep dus belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan. Dat ligt mij wel: ik ben een echte netwerker.’

‘Wat moeten hulpdiensten doen bij een dijkdoorbraak?’

De mini-interviews zijn gehouden door Renu Chowdhury, Aleid Guijt, Marjolein Koehler en Michel Smits, studenten van de minor Pers & Media.

Esmee van Gelder (17), tweedejaars IVK deeltijd ‘Toen ik aan de studie begon wilde ik graag de evenementenorganisatie in, de commerciële richting, maar tijdens mijn studie ben ik meer in de overheidskant geïnteresseerd geraakt. Ik heb nog niet echt een specifieke functie voor ogen.’

10

LINK • 32

Dennis Koene (23), derdejaars IVK duaal ‘Ik doe de duale variant en werk naast de studie bij een wegenbouwbedrijf als integrale veiligheidsmedewerker. Ik zou graag doorgroeien in deze functie en veiligheidsbeleid willen maken voor grote bedrijven.’


Was getekend Iedere maand maakt een Academiedocent van het Jaar een portret van zichzelf. Hoe weerspiegelt deze tekening zijn docentschap?

‘Ik moest boos leren worden’ Jaap Kloos

Jaap Kloos wordt geprezen om zijn interactieve en gedreven manier van lesgeven. Na bijna zeventien jaar doceren is hij nu Academiedocent van het Jaar. Intussen werkt hij ook als sportverslaggever en schrijft hij geregeld columns voor een facility-website.

Academiedocent van het Jaar bij Facility Management Leeftijd: 39 Docent: marketing, management accounting Sinds: 1996 In steekwoorden: bevlogen, interactief, sociaal, flexibel,

tekst Joost Kroon • beeld Bas Kijzers / Jaap Kloos

vernieuwend

Hoe kenmerkt deze tekening je docentschap? Ik heb mezelf voor de tafel getekend omdat ik graag dicht bij de studenten sta. Ik heb mijn studenten ook in een cirkel om me heen gezet, om interactiviteit te bevorderen. De denkwolkjes die ik boven ze heb getekend, geven de kwaliteiten aan die hopelijk in mijn lessen terugkomen. Hoewel ik op diverse opleidingen les heb gegeven en mijn lessen daarop heb aanpast, vormen die kwaliteiten het stramien voor mijn lessen.

Hoe zou je je eigen lesstijl omschrijven? Het is niet mijn stijl om anderhalf uur lang aan het woord te zijn, dan kun je net zo goed een boek gaan lezen! Ik probeer de vijf bolletjes in mijn tekening altijd in de les terug te laten komen. Aan het begin van elke les zeg ik heel duidelijk wat we gaan doen, dat geeft orde en structuur. Als studenten weggaan, weten ze dus precies wat ze hebben meegekregen. Ik geef les met passie en respect voor

de studenten en probeer humor te gebruiken om spanningsboog te doorbreken. Maar ik ben ook niet bang om het aan te geven als een student te ver is gegaan.

Waar heb je het meeste van geleerd als docent? Ik heb een opleiding tot eerstegraadsleraar bedrijfseconomie gedaan en heb toen heel veel geleerd van mijn docenten, die al ervaring hadden in de didactiek;

al mijn kennis komt daarvandaan. Wel leer ik nog steeds bij. Ik moest bijvoorbeeld boos leren worden, omdat ik de neiging had alles met de mantel der liefde te bedekken. Inmiddels ben ik niet bang meer om op mijn strepen te staan als dat nodig is.

Wat valt er nog te verbeteren aan je lessen? Meer interactie in de les. Ik ben altijd bezig met de vraag hoe

je meer zinvolle interactie kunt krijgen en op zoek naar nieuwe inzichten. Ik haal altijd veel inspiratie uit treinreizen. Op een vrije dag ga ik bijvoorbeeld wel eens met de Thalys naar Parijs heen en weer. Ik neem dan een kladblok mee en schrijf nieuwe ideeën op als die bij me opkomen. Zo kan ik dan weer een tijdje vooruit!

32 • LINK

11


Vakantie

Verbeter je vakantie Waar gaat De Haagse Hogeschool naartoe op vakantie? En wat wil je daarover weten? We zochten het uit met de mini-vakantieenquête. Hier de resultaten en tips over verschillende populaire bestemmingen, om jouw vakantie net dat beetje extra te geven. tekst Annemarie Geersing / Joost Kroon • beeld eigen foto’s / Shutterstock

W

at kwam er nu zoal uit die enquête naar voren? Met name dat de meeste mensen die ’m hebben ingevuld niet echt heel avontuurlijke plannen hebben: zonovergoten bestemmingen als Frankrijk en Italië zijn verreweg het populairst (zie top 5). Zuipvakanties kwamen wel voorbij, of Marmaris moet ineens de culturele hoofdstad van Turkije zijn. Bezienswaardigheden spotten is ook hot: de meeste studenten die naar Barcelona gaan, geven bijvoorbeeld aan zeker een bezoekje te zullen brengen aan Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Het is ook niet zo dat iedereen het liefst de hele vakantie op het strand ligt: lekker recreatief doen is ook populair. In deze categorie springen duiken in Maleisië en zeilen in Griekenland eruit, hoewel je daarvoor waarschijnlijk wel diep in de buidel moet tasten. Daarnaast willen velen eropuit om cultuur te snuiven. Bekende steden als Rome, Barcelona en Parijs zijn ook hier favoriet. Lekker iets heel anders.

12

LINK • 32

Dat kregen we ook terug. Wij werden wel vrolijk van iemand die aangaf deze zomer in de Verenigde Staten pretparken te gaan bezoeken. Iemand anders van plan is in eigen land te gaan larpen (live action role playing, red.). Er is zelfs iemand die naar Thailand gaat om te ‘genieten van lokale diensten’, maar hoe we dat nou precies moeten opvatten… Zonnige bestemmingen niet al te ver van huis scoren het beste, en het liefste gaan we daar bezienswaardigheden af en doen ze aan recreatie. Omdat dit niet echt spannend is, hebben we ervoor gekozen om ook bestemmingen uit te lichten die iets minder hoog scoren, maar wel regelmatig terugkomen in de enquête. Veel plezier op vakantie!

Top 5 bestemmingen 1. Frankrijk (12%) 2. Turkije (10%) 3. Italië (10%) 4. Spanje (9%) 5. Nederland (8%)

Top 5 activiteiten 1. Bezienswaardigheden (57%) 2. Recreatie (56%) 3. Cultuur snuiven (52%) 4. Natuur (46%) 5. Uitgaan (39%)


Rondreis Centraal Europa Centraal-Europa is een populair gebied om rond te reizen en biedt je eens wat anders dan een camping in Frankrijk. Naast booming steden met bonkend uitgaansleven vind je er prachtige natuur en bezienswaardigheden

Berlijn Berlijn is ongekend populair, en met reden. Keihard stappen kan in de vele clubs overal, maar let wel op het strenge entreebeleid. Het helpt als je Duits spreekt en weet welke dj speelt. Chillen in een park is uitstekend mogelijk in het Mauerpark: vroeger het niemandsland tussen Oost en West Berlijn, maar nu een trendy ontmoetingsplek waar vanalles gebeurt.

praag Praag staat bekend om het prachtige centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De stad kent veel bezienswaardigheden; met name de Karelsbrug is een aanrader, volgens studente verpleegkunde Louise Fransen. Dansen kun je bij club Karlovy Lazner (Smetanovo nábřeží 198): een discotheek met vijf verdiepingen met verschillende soorten muziek per verdieping. Liever rustig een biertje drinken? Ga dan langs U Fleku, een cafetaria waar eigen bier wordt gebrouwen.

Pozdravy z Východ ní Zowel in de zomer als in de winter is het de perfecte bestemming voor sportievelingen. In het warme seizoen is ideaal voor wandelaars en mountainbikers en in de winter kun je er naar hartenlust de pistes af sjezen. Er komen wel regelmatig lawines voor.

Boedapest De stad heeft een berucht uitgaansleven met zijn Gödörplein en de kerts, of ruin bars (bars in verlaten gebouwen).

Evropy N.B. Vanwege de zware regenval in delen van de regio begin juni kan het zijn dat sommige plekken tijdelijk niet toegankelijk zijn. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis!

Krakau Deze stad wordt het Florence van Centraal-Europa genoemd. Aan het plein Plac Nowy, middenin de joodse wijk, liggen veel leuke kroegjes. Veel uitgaansgelegenheden bevinden zich in oude panden in het historische centrum, dat een bezienswaardigheid op zich is. Zaraz Wracam Tu (Miodowa 53 ) is een aanrader, een bar met een uitgebreid, creatief drankassortiment en elke donderdag karaoke.

Tatragebergte Dit natuurrijke gebergte, dat op de grens van Polen en Slowakije ligt (honderd kilometer ten zuiden van Krakau), is de ideale plek als je alle clubs en steden even zat bent.

Het openbaar vervoer rijdt tot laat in de avond en vanaf vroeg in de ochtend, dus ideaal voor avonden stappen. Volgens studentes Communicatie Nadia van der Valk en Arianne van den Ende is slapen in een hostel een pre. ‘Zo leer je mensen kennen die misschien net dat ene toffe plekje in de stad weten.’

32 • LINK

13


Parijs ‘Paris is always a good idea’, zei Audrey Hepburn ooit over de romantische Franse hoofdstad. Ruim drie uur met de trein en je bent in het centrum van de stad van de liefde. Deze tips (van je medestudenten en docenten) maken je tijd in Parijs nog leuker. Parijs op de fiets Naast een uitgebreid metrosysteem (een enkeltje €1,70, €23,40 voor drie dagen) heeft Parijs Vélib (vélos et libre – fietsen en vrijheid), met rekken fietsen over de stad verspreid. Je kunt een fiets uit zo’n rek huren, gaan fietsen en elders in een rek terugzetten. Je betaalt €1,70 om het systeem te gebruiken, en daarna 2 euro per uur (het eerste half uur is gratis). Nadeel: per fiets betaal je 150 euro borg.

Eiffeltoren Als je met de lift naar de top van deze topattractie wilt, sta je gerust drie uur in de rij. Voor de trap naar de tweede verdieping is de wachtrij is vaak korter. Handig om te weten: je kunt via www.tour-eiffel.fr online tickets kopen. Nog een tip om de drukte te vermijden: ga vroeg in de ochtend, of ‘s avonds pas.

romantisch boelwinkeltje Vlakbij de Notre Dame vind je Shakespeare and Company. De winkel werd in 1951 geopend door

George Whitman, die in 2011 op 98-jarige leeftijd overleed. Hij woonde al die jaren boven zijn winkel. Je koopt er een Engelse klassieker of doet een dutje in één van de aanwezige bedden. Die waren oorspronkelijk bedoeld om schrijvers en reizigers een slaapplek te bieden in ruil voor een paar uur werk in de winkel. 37 rue de la Bûcherie.

liefdesbrug Dichtbij de Notre Dame zit de Pont des Arts, de liefdesbrug. Op deze brug over de Seine verzegelen veel stelletjes van over de hele wereld elkaar de liefde, door aan de brug een slotje op te hangen. Het sleuteltje wordt in de rivier gegooid, zodat de liefde voor altijd blijft. 43 Rue Marx Dormoy.

parken Parijs is vol prachtige parken. Kim van Es, student European Studies, noemt Parc des Buttes Chaumont ‘ideaal voor een picknick’. Middenin het park is een meer, en er zijn watervalletjes. 1 rue Botzaris.

vintage markt Bezoek op zaterdag, zondag of maandag ‘Les Puces des Montreuil’. Deze vlooienmarkt is prima te bereiken met de metro (halte Porte de Montreuil). Je vindt er vintage kleding, vinyl platen en antieke spulletjes. Avenue du Professeur André Lemierre, zaterdag-maandag van 7 tot 19 uur.

goedkoop naar musea

Salut de Paris 14

LINK • 32

‘Veel bezienswaardigheden zijn gratis voor jongeren van 18 tot 26 jaar uit de EU,’ tipte een student in de enquête. Zo kun je iedere eerste zondag van de maand gratis naar binnen bij het Louvre en Musée d’Orsay. Check http://parijs.inspiraties.nl/budget/gratis-musea/ voor een overzicht.


Toscane Wil je zeker zijn van een zonnige vakantie waarbij je kunt genieten van prachtige landschappen en mooie stranden, maar ook cultuur kan snuiven en kan shoppen? Dan is de Italiaanse regio Toscane een goede keuze! Vervoer in en naar Toscane Met Ryanair vlieg je al vanaf veertig euro naar Pisa. Handigste vervoermiddel in Toscane is de auto, hoewel tussen de steden een goede trein- en busverbinding is.

Strand Viareggio en Livorno zijn goede uitvalbases om van het strand te genieten. De stadjes liggen aan het strand en dicht in de buurt van Pisa en Lucca. Je kunt hier niet zomaar je handdoekje neerleggen, maar moet een strandbedje huren.

Steden en dorpjes Toscane is rijk aan een groot aantal pittoreske dorpjes en steden. De hoogtepunten:

Pisa Pisa staat bekend om de Campanile, de scheefstaande toren die op het hoofdplein staat. De kleine straatjes van de studentenstad in gaan is meer de moeite waard. Goed om te bekijken: de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring maakte vlak voor zijn dood een grote muurschildering. Een mooie tegenhanger van de historische kunst in de stad. Via Zandoni.

Saluti dalla Tosca

ne

Sommige van hun werken en andere historische kunst kun je in de stad bekijken. Eten: bij broodjeszaak I Fratellini kun je heerlijk en goedkoop een sandwich met een glas wijn scoren. Via de Cimatori 38/r, Florence. Andere leuke dorpjes om te bezoeken: San Gimignano, Siena en Arezzo.

IJs Op deze adressen vind je het beste, verse ijs van Toscane: Het (naar het schijnt) allerlekkerste ijs haal je bij meervoudig prijswinnaar Sergio Dondoli. Hij heeft een enorm assortiment. Probeer eens framboos&rozemarijn of Sangue di Blue (chocola met zure kersen). Gelateria di Piazza, Piazza della Cisterna 4, San Gimignano. Bij Carapina worden de ijsjes volgens authentiek recept bereid, met smaken als watermeloen en munt. Piazza Oberdan 2 rosso, Florence. Gelateria Grom ontstond pas in 2003, maar is inmiddels erg populair. De truc: ze maken de alom bekende smaken tien keer lekkerder dan je gewend bent.

Lucca In Lucca kun je Italiaanse sfeer snuiven. De stad doet Middeleeuws aan door haar stadsmuren – waarover je kunt lopen of fietsen – en kent een aantal Romeinse pleinen. Op Via Fillungo in het centrum kun je goed shoppen.

Florence De Italianen noemen de hoofdstad van Toscane nog hardnekkig ‘Firenze’, maar elders heet het Florence. De stad staat bekend als verblijfplaats van Michelangelo en Leonardo da Vinci.

32 • LINK

15


Onder de hamer

Tweede opleiding? Maar dan wel meer betalen! Student H. heeft versneld zijn diploma gehaald en zich daarna ingeschreven voor een andere opleiding. Omdat hij al een studie heeft afgerond, moet hij het instellingscollegegeld van ruim zevenduizend euro betalen. H. is het hier niet mee eens. tekst Joost Kroon

De feiten H. heeft in drie jaar de opleiding Civiele Techniek afgerond in plaats van vier jaar. Hierna heeft H. zich ingeschreven voor de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde, ook aan De Haagse Hogeschool. Hiervoor is hem in plaats van het wettelijke collegegeld (€1.771,-) het instellingscollegegeld (€7.136,25) in rekening gebracht. Hier tekent H. protest tegen aan.

De argumenten H. vindt dat hij recht heeft op nog twee jaar onderwijs tegen het wettelijk collegegeld. Hij heeft drie jaar gedaan over een opleiding waar vier jaar voor staat, waardoor hij nog een jaar tegen betaling van het wettelijke collegegeld zou mogen studeren. Daarnaast is hij dyslectisch. Dit zou hem recht geven op nog een jaar onderwijs tegen wettelijk collegegeld. Die twee jaar wil hij niet het hogere instellingscollegegeld betalen.

De tegenargumenten Omdat H. met een nieuwe opleiding is begonnen na het volbrengen van zijn eerdere opleiding, is hij volgens de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) de hogeschool het instellingscollegegeld verschuldigd. Verder heeft H. voor het beginnen van zijn nieuwe opleiding een machtigingsformulier ondertekend. Daarmee heeft hij zich volgens de hogeschool akkoord verklaard met het betalen van het instellingscollegegeld.

De uitspraak Voor zijn argumenten mist H. wettelijke grondslag, aldus de Geschillenadviescommissie. Nergens staat in de wet dat je bij het volgen van een opleiding automatisch vier jaar recht hebt op onderwijs, zo oordelen ze. Ook hebben studenten met dyslexie geen recht op een jaar extra onderwijs tegen wettelijk collegegeld. Bovendien zou de school door H. tegemoet te komen een precedent scheppen voor andere ‘versnelde’ studenten. De Geschillenadviescommissie verklaart het bezwaar daarom ongegrond.

Niet eens met een beslissing van de Examencommissie? Je hoeft je er niet zonder meer bij neer te leggen. Kijk voor regels en procedures op studentennet.hhs.nl/loketrechtsbescherming.

16

LINK • 32

Link is benieuwd wat een eerstejaarsstudent aan De Haagse nu eigenlijk allemaal meemaakt, dus volgen wij Jorge-Luis, Ruoqi, Cheryl en Jelmer tijdens hun propedeusejaar. Het laatste blok zit er inmiddels bijna op. Hoe sluiten de studenten dit jaar af?  tekst Christin Zitter • beeld Bas Kijzers

Jelmers hele familie zit in de Civiele Techniek en ook hij wil niets liever dan daarin terechtkomen. Des te meer reden om de opleiding zo snel mogelijk af te ronden.

‘Het komt altijd goed, alleen soms iets later’ Ik kijk met een goed gevoel terug naar mijn eerste jaar. Ik heb vrienden gemaakt, met de meeste leraren kan ik goed opschieten en in het algemeen was het gewoon erg gezellig. Ik heb het hbo wel onderschat qua werkintensiteit. Het gaat hier sneller dieper in op de stof dan ik had verwacht. Aan wiskunde moet ik meer tijd besteden. Als ik wiskunde nu niet haal, zou het namelijk kunnen dat ik het niet red dit schooljaar. Ik heb nu extra bijles van iemand van DOT community. Er zijn daar andere studenten die goed zijn in een bepaald vak, en die begeleiden je en geven je bijles. Ik vind het fijn om die hulp te krijgen hier op school. Achteraf gezien had ik wel beter kunnen presteren. Spijt is een groot woord, maar soms denk ik dat ik op sommige momenten meer had kunnen doen. Maar op zulke momenten dacht ik steeds ‘ach, dat komt wel goed’. Koning uitstel ben ik wel aanzienlijk

Jelmer Volbeda Leeftijd: 20 Opleiding: Civiele Techniek


Gelinkt: the end

minder! Natuurlijk heb ik nog steeds bepaalde trekjes, maar ik ga veel eerder aan school werken en uit mezelf huiswerk maken.

Ik ben overigens blij dat ik toch niet in het versnelde traject terecht ben gekomen, wat eerst het plan was. Die studenten moeten vakken uit meerdere periodes in een keer doen en ze krijgen dubbele projecten. Ze houden geen privéleven meer over. Dat had mij gedemotiveerd, juist omdat ik dan zo hard had moeten werken. Ik voel verder geen stress om het jaar te halen. Ik heb nooit stress. Overgaan moet wel lukken. Het komt altijd wel goed, alleen soms gewoon met iets meer moeite op een later moment!

Jorge-Luis Santos Zapata Leeftijd: 26 Opleiding: Bedrijfskunde MER

De Dominicaanse Jorge-Luis verhuisde vanuit Curaçao naar Nederland om te gaan studeren. Na een jaar Bedrijfseconomie, switchte hij naar Bedrijfskunde MER.

‘Ik ben definitief klaar met school’ Sinds het laatste artikel ben ik eigenlijk maar een paar keer op school geweest. Ik kon het toch niet meer halen. Toen ik hier kwam, had ik verwacht dat het allemaal makkelijker zou gaan. Maar ja, ik begon met een slechte basis qua taal en andere vakken zoals wiskunde. Als ik het had willen halen, had ik gedisciplineerd elke dag moeten leren. En dat is moeilijk voor me; dat lukt mij gewoon niet. Aan de ene kant denk ik dat het geen goed besluit was om hier te komen om te gaan studeren. Het heeft me al mijn spaargeld gekost en nu heb ik zelfs een studieschuld. Als ik op Curaçao was gebleven, had ik misschien al een baan en een huisje kunnen hebben. En dan had ik mijn auto niet hoeven verkopen. Aan de andere kant was het wel een goeie ervaring voor me. Wonen in ander land, helemaal voor mezelf zorgen en ervaren hoe het is op een hogeschool. Ik waardeer nu veel meer wat ik op Curaçao had, en wat mijn ouders voor me hebben gedaan en hoe het voor ze is als zij geldzorgen hebben.

Het was altijd mijn droom geweest om aan De Haagse te studeren. Als je jong bent, is het makkelijk om mooie dromen te hebben. Maar soms lukt het niet altijd. Het voelt alsof ik gefaald heb, maar ik heb het in ieder geval geprobeerd. Ik hoop dat ik in januari terug kan naar Curaçao. Daar kan ik gewoon gemakkelijk aan de slag en heb ik mijn familie en vrienden. Ik wil nog wel eerst een paar maanden hier werken en sparen om terug te gaan. Ik wil niet meer verder studeren. Dat betekent niet dat ik mezelf niet verder wil ontwikkelen. Ik ga in ieder geval een aantal thuiscursussen doen, om mezelf op een andere manier op de hoogte te houden. Dat moet gewoon, dat is belangrijk. Maar echt naar school gaan, daar ben ik definitief klaar mee.

32 • LINK

17


Cheryl had een slechte ervaring met het mbo en ging bijna niet doorstuderen. Dankzij De Haagse besloot ze toch door te zetten.

uitgestippeld’

Ik heb wel geleerd van deze mindere periode. Dat ik rustig moet blijven, en vakken waar ik moeite mee heb ruimer in moet plannen. Iedere dag een hoofdstuk doen bijvoorbeeld. En ik heb geleerd dat ik vragen moet stellen en om hulp moet vragen, als ik iets niet snap. Zo heb ik om bijles gevraagd voor een vak waar ik moeite mee had. Die les heeft goed geholpen. Leraren zijn er natuurlijk niet voor niets.

Het derde blok was echt een domper. Ik ging van ruime voldoendes naar plotselinge onvoldoendes, en moest een aantal vakken herkansen. Ik was behoorlijk teleurgesteld en boos op mezelf. Ik werkte net zo hard als altijd. Waar het wel aan lag, kan ik moeilijk zeggen. De vakken waren misschien moeilijker, en met de vorige blokken had ik misschien nog een streepje voor dankzij het mbo. Het is frustrerend dat ik wel hard heb gewerkt, maar de vakken niet in een keer heb gehaald. Dat voelt alsof ik het nèt niet kan. De herkansingen gingen wel goed, dus mijn P ga ik gelukkig in een jaar halen: dat was mijn doel.

Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen. Het is lastig om te bedenken wat ik allemaal heb gedaan en heb ervaren, want het lijkt als de dag van gisteren dat ik begonnen ben. Het gaat zo snel! Ik ben nog steeds laaiend enthousiast over De Haagse. De opleiding past bij mijn gewenste beroepenveld en ik heb in een jaar nog nooit zoveel geleerd als hier. Ik kijk onwijs uit naar het komende jaar, en de jaren daarna eigenlijk ook – die heb ik stiekem al uitgestippeld. Minor fotografie, stage lopen bij een topbedrijf en hopelijk een stage in Australië... Het is voor mij zeker een goede keuze geweest om toch door te studeren. Ik vind het gewoon nog steeds supertof!

‘De komende jaren heb ik al

Ruoqi Wang Leeftijd: 19 Opleiding: European Studies

Een hele stap, verhuizen van Beijing, China naar Den Haag. Zeker met al die cultuurverschillen. Maar Ruoqi deed het.

‘Ik wil mezelf uitdagen op de universiteit’ Toen ik net in Nederland was, wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik dacht: als ik mijn tentamens maar haal. Maar ik haalde zevens, en dat ging me gemakkelijk af. Het blok daarna haalde ik nog betere cijfers. En zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Het is hier niet echt een uitdaging meer. Daarom heb ik besloten om me voor volgend collegejaar aan te melden bij de Erasmus Universiteit. Ik weet nog niet of ik toegelaten word: van de driehonderd aanmeldingen gaan er maar honderd door. Ik denk dat op de universiteit een ander type student rondloopt. Ik denk dat ze daar leergieriger zijn. Toen ik hier aan andere studenten vertelde dat ik naar de universiteit wilde, waarschuwden ze me dat ik het niet moest doen. Het zou veel te moeilijk zijn, en je zou veel meer huiswerk krijgen. Dat is misschien waar zij bang voor zijn – meer huiswerk – maar dat is juist iets waar ik enthousiast van word. Ik ben gewoon leergierig, en ik wil mezelf uitdagen.

18

LINK • 32


Melting pot Cheryl Porcelijn Leeftijd: 21 Opleiding: Communicatie & Multimedia Design

Het patatje-mèt van Sierra Leone Eerstejaars International Public Management Myra Asamani bereidt een hartig gerecht uit haar geboorteland Sierra Leone. Ze laat ons ook kennis maken met de trots van Sierra Leone: het poederachtige hoofdbestanddeel ‘garri’. tekst Darren Power beeld Quintin van der Blonk

Wat voor maaltijd is dit? Ik maak een bonensaus en gefrituurde bakbanaanschijfjes, geserveerd met garri – een droog, broodkruimelachtig poeder. Het is een bekend gerecht in West-Afrika en wordt door mensen uit Sierra Leone veel gegeten, meestal voor de lunch of voor het avondeten. Het is zelfs zo populair, dat je het ‘het patatje-mèt’ van Sierra Leone zou kunnen noemen. Het is echter niet alleen een snack: het is een complete maaltijd met proteïnen, ijzer, vitamines en koolhydraten.

Zit er een culturele betekenis achter het gerecht? Nou, naast dat het typisch West-Afrikaans is, heeft de maaltijd ook een Bijbelse betekenis. Er wordt gezegd dat Jezus mensen simpel eten gaf, zoals brood en vis. De bonen en garri staan ook symbool voor eenvoud. Het is een beetje onze versie van het verhaal. We eten het gerecht ook meestal met onze handen; we scheppen dan de bonen op een stukje gefrituurde baBonen, banaan en garri naan. Ik ken mensen die zeggen dat wanneer je dit gerecht met bestek Een beetje [2 uit 5] eet, de smaak ervan verandert. Voor hen is het aanraken van het eten 1 uur en 15 minuten essentieel. 10 euro voor 4 personen Aan de ene kant wil ik niet weg, omdat het hier goed gaat en ik het zo naar mijn zin heb. Maar aan de andere kant is het goed om mezelf hogere doelen te stellen en mezelf een beetje in de problemen te brengen! Alles wat ik in dit eerste jaar heb ervaren, heeft mij enorm geholpen. Ik wist niks toen ik hier kwam: niet waar je schoolboeken moest kopen of waar je documenten kon printen. Ik was bang en bezorgd dat ik dingen zou vergeten of dat ik fouten zou maken. Nu ben ik niet meer zo nerveus en weet ik wat en hoe ik het moet doen. Ik ben tevreden met wat ik dit jaar bereikt heb.

Dit is het laatste deel in de serie van vier verhalen. De andere verhalen zijn terug te lezen in Link 24, 26 en 29.

Kan je me wat meer vertellen over garri?

Benodigde kookkunst: Gemiddeld [3 uit 5] Garri is een hoofdbestanddeel in de West-Afrikaanse keuken – het is echt Is het vegetarisch? de trots van Sierra Leone. SommiJa gen kennen het als de tapiocaplant. Het is een cassavewortel die wordt RECEPT OP LINK ONLINE Bekijk het recept van de bonen, gepeld, gegist, gedroogd en dan verbanaan en garri en een filmpje malen. Het wordt gebruikt om van over hoe het te bereiden op alles te maken: van pap tot brood en link.hhs.nl het wordt zelfs gebruikt als medicijn tegen buikpijn. Je kan het in Den Haag vinden op de markt. In dit gerecht steelt garri echter niet de show: we strooien het eroverheen zodat de saus erin trekt.

Wil jij Link uitnodigen in jouw keuken en vertellen over je culinaire roots? Stuur dan een mailtje naar link@hhs.nl.

32 • LINK

19


Scriptieprijs Wat is de beste afstudeerscriptie? Link nomineert iedere maand een afstudeerder die niet alleen uitmuntend presteerde, maar nog relevant is ook. Jaarlijks in april wint de beste 1.500 euro.

Ideaal op vakantie:

De tas die rechtdoor blijft gaan Vraag een fietsvakantieganger eens naar zijn irritaties, en dan is een lekke band favoriet. Een slecht functionerende ketting is ook balen, en daarna komt dat je fiets omvalt omdat hij topzwaar is met alle bagage erop. Aan dat laatste maakt Riska Veldhoven een eind. Nu de lekke band nog. tekst René Rector • beeld Bas Kijzers / Ankel Nobel

Riska Veldhoven Studie: Industrieel Product Ontwerpen Scriptie: Stuurtasdrager Cijfer: 9

J

e hebt grote problemen en kleine problemen, maar soms zijn grote problemen klein en kleine groot. Voor fietsfabrikant Santos was de stuurtas een groot probleem, omdat hij zo noodzakelijk is, maar ook zo irriteert. Santos fabriceert (onder andere) vakantiefietsen voor wie extreme dingen wil doen. De hele Andes door? Santos levert een fiets. Van hier naar Rome en terug? Santos. Vakantiefietsers zitten vaak op deze tweewielige Rolls Royce. Ze hebben geen derailleur, maar een Rohloff naafversnelling. Geen ketting, maar een onderhoudsvrije riem. Snufjes die de fietsvakantie stukken leuker maken. 

 Nóg leuker wordt het fietsen als er iets zou gebeuren aan de stuurtas. ‘Daar zitten vaak alle waardevolle spullen in,’ vertelt Riska Veldhoven. ‘En ze zijn vaak loodzwaar.’ Nou èn? Nou, die loodzware tas hangt aan je stuur, en als je met vijftig kilometer per uur bergaf gaat, dan kom je erachter dat die zware klont je fiets alle kanten uit trekt. En als je stilstaat, zakt je stuur scheef en als je pech hebt, valt je fiets om.

20

LINK • 32

Voor Riska was de afstudeeropdracht: verzin iets beters. Ze wilde daarom de stuurtas bevestigen aan een onderdeel dat niet draait als je stuurt. Dan beïnvloedt het namelijk je rijeigenschappen veel minder. Maar met dat eenvoudige idee was Riska door het makkelijke deel van haar afstuderen heen. De moeilijkheid is dat er héél veel stuurtassen zijn, en ook heel veel modellen fietsen. Veldhoven moest iets verzinnen dat goed blijft zitten en superstevig is zodat de tas met camera, pot pindakaas en fles wijn ook op de Belgische kasseien vrolijk mee hobbelt. Iets dat op nieuwe fietsen past, maar ook eenvoudig past op een fiets die al een rondje Andes heeft gehad. Iets waarbij elke stuurtas zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk bij het stuur hangt, en waarvoor je geen hogere sleutelkunde hoeft te beheersen om het te monteren.

Balhoofdstel Riska onderzocht alleen al twaalf manieren om de draagbeugel aan het frame te bevestigen. Lijmen, schroeven en klemmen vielen allemaal af, om verschil-


lende redenen. Hoopvol was het bevestigen van een drager aan de zogenoemde cups van het balhoofdstel. Iedere fiets heeft een balhoofdstel: de cups zijn de schalen waar de lagers in liggen. Samen met de rest van het balhoofdstel zorgen ze ervoor dat het stuur vrij in het frame kan draaien, zodat je kunt sturen. Het grote voordeel van vastmaken aan cups: ze zijn vervangbaar, want de lagers slijten en je wilt niet je fiets bij het vuilnis moeten zetten vanwege een versleten lager. ‘Ik dacht: als ik het daaraan vastmaak, dan kan het op elke fiets,’ vertelt Veldhoven. Veldhoven wilde aan de cups een extra horizontale buis bevestigen. Stuurtassen worden normaliter aan de horizontale buis van je stuur gemonteerd, dus als je zorgt dat je stuurtasdrager zo’n horizontale buis bevat, heb je meteen het probleem opgelost dat er honderd verschillende tassen aan moeten kunnen.

Denkwerk De grote puzzel was om die buis zodanig te monteren, dat hij in hoogte en diepte verstelbaar was. Veldhoven probeerde verschillende constructies met stangetjes

en onderdelen uit. Een soort kruiskoppeling met twee wigjes bleek prima in staat om met maar één stelschroef alles op z’n plek te houden en indien nodig de tas te laten kantelen. ‘Toen ik het had uitgedacht, heb ik hem omgedraaid zodat de schroef er vanaf de onderkant in gedraaid wordt. Dan kan er ook geen regenwater op blijven staan.’ De horizontale Link scriptiepr ijs ophangbuis kan daardoor langs een verticale Ben je (bijna) af ge studeerd en schuifstang op en neer bewegen. Heb je een grote wil je ook kans m ak en op de stuurtas, dan monteer je de buis hoger op de stang. hoofdprijs van € 1.500,-? Kijk Bij een kleine schuif je hem zo ver mogelijk omlaag. op www.dehaags ehogeschool.n Het geheel wordt op z’n plek gehouden door een l/ linkscriptieprijs hoe je mee duo stangetjes, die elk met een apart schroefje op kunt doen. Scrip ties zijn terug hun plek blijven. Het resultaat ziet er kinderlijk te vinden in de hb o kennisbank. eenvoudig uit, maar er kwam vier maanden denkwww.hbo-ken ni sb ank.nl werk aan te pas. Vooral het goed laten lopen van (rem)kabels was een gruwel. ‘Op de fiets- en wandelbeurs stonden mensen al geïnteresseerd naar mijn prototype te kijken. Santos wil hem ook in productie nemen en momenteel onderzoek ik hoe dat het best kan. Ik heb namelijk een baan overgehouden aan deze opdracht.’

Stabiel fietsen met een stuurtas 1. Stuurtassen hangen aan het beweegbare deel van het stuur. Als zo’n tas zwaar is, trekt ie je stuur scheef.

Op fietsvakantie heb je veel bagage. Fietsers kiezen vaak voor een extra tas aan hun stuur. Als die te zwaar wordt, wordt je stuurgedrag vaak instabiel. Maar het kan ook anders.

3. Het huzarenstukje: Met één schroef stel je de hoogte en stand van de tas in. Zo kun je bijna elke tas bevestigen.

2. De nieuwe ophangconstructie bevestigt de tas aan het frame. De tas blijft in hoogte verstelbaar en (rem)kabels hangen vrij.

32 • LINK

21


Juweeltjes Lezersactie Link geeft 5x2 kaartjes weg voor Travel the World

Win

kaartjes voor het

Van zaterdag 29 juni tot en met zondag 1 september organiseert het Haagse Omniversum koepeltheater het eerste Travel the World Filmfestival. Achttien grootbeeldfilms brengen de mooiste plekken in 21 landen op zeven continenten in beeld. De films gaan over oude culturen en de mooiste natuurgebieden. Over bergen en rivieren, woestijnen

De schaduwzijde van het internet Eventjes je e-mail checken aan de eettafel of je hart luchten in een chatroom. Het begint onschuldig, maar kan uitmonden in een obsessie met alle gevolgen van dien. En die gevolgen ontdek je als je de verschillende karakters in Disconnect volgt. Hoewel er in het digitale tijdperk steeds meer manieren zijn om contact te maken, raken mensen ook steeds meer van elkaar verwijderd. In het drama Disconnect leer je verschillende personages kennen die hiermee worstelen. Pubers die pesten en gepest worden via Facebook, een vader die thuis te veel met zijn werk bezig is en daardoor zijn gezin uit het oog verliest, een vrouw die liever haar ergernissen in een chatroom deelt, dan dat ze met haar man praat, en een journaliste die in contact komt met een minderjarige jongen die aan betaalde webcamseks doet. Het internet wordt door velen gezien als de beste uitvinding van de twintigste eeuw, maar heeft ook een schaduwzijde zoals identiteitsfraude, cybercrime en kinderporno. De gelauwerde documentairemaker Henry Alex Rubin weet op zeer realistische wijze deze gevaren neer te zetten zonder dat het cliché wordt. Na twee documentaires is dit de eerste speelfilm die hij heeft

22

LINK • 32

geregisseerd. Zoals het een documentairemaker betaamt, stemt hij zijn publiek graag tot nadenken. Dat de film zo echt aanvoelt komt ook door het acteerwerk. Hoewel de tijd verdeeld is over verschillende verhaallijnen, zorgen de acteurs ervoor dat je meeleeft met de verschillende personages. Vooral Jason Bateman, die veelal in komedies speelt, weet zijn rol als gefrustreerde vader goed vorm te geven. Door dit treffend spel en de verschillende verhaallijnen verveel je je geen moment. Neem dus vooral die ene vriend mee naar de bios die altijd op feestjes zijn smartphone tevoorschijn haalt. Wellicht is zijn verslaving na het zien van Disconnect voorbij. • IvB

lllll

Disconnect Genre: drama Nu te zien in de bioscoop

en ijsvlaktes, canyons en bayou’s. Door het scherm ter grootte van een half voetbalveld – uitgerust met 36 luidsprekers, 6-kanaals digitaal geluid en 6 subwoofers voor voelbaar lage tonen – ben je verzekerd van een ongelofelijke ervaring. Link mag 5x2 kaartjes weggeven voor en festivalfilm naar keuze. Wil jij je vergapen aan zo’n Omniversum-ervaring? Mail dan uiterlijk voor 5 juli naar link@hhs.nl het juiste antwoord op de volgende vraag: Door wat voor soort lens worden de films in het Omniversum geprojecteerd? Vergeet niet te vermelden wat je opleiding/dienst is binnen De Haagse. De winnaars krijgen bericht.

Overal je medische gegevens bij de hand Als je dit zomernummer van Link leest, is de kans groot dat je binnenkort op vakantie gaat. Ben jij al je koffer aan het pakken, maar kan je je vaccinatiepaspoort niet meer vinden? Geen nood, de Zeker op Reis-app vervangt het gele boekje. Met deze app heb je namelijk de belangrijkste medische gegevens digitaal bij de hand. De app is handig als voorbereiding van je reis, maar ook praktisch eenmaal ter plaatse. Zo bevat Zeker op Reis zowel lokale noodnummers van ambassades, ziekenhuizen en alarmnummers als een medicatie- en vaccinatieoverzicht, landeninformatie en praktische tips voor op reis. Daarnaast heeft de app een praktisch reiswoordenboek met vierhonderd vaak voorkomende woorden in zes talen. Erg handig als de dokter je niet kan verstaan! • MC/TdJ Zeker op Reis Tinstone Geschikt voor: iPhone, iPad & Android Kosten: gratis


TIPS VAN...

... Bernd Visser Bernd Visser, instructeur bij Hogeschoolsport, luistert wel dertien uur per dag naar muziek. Maar de oudhockeyprofessional vindt het ook lekker om even te relaxen in de natuur of in het museum.   tekst Kelly Haak • beeld Mieke Barendse

Berenklauw in vegasnackbar Komt een man bij de vegetarische snackbar en bestelt een braadworst. Klinkt als het begin van een grap, maar bij ‘De Vegetarische Snackbar’ op het Stationsplein in Den Haag kan het. Sterker: je kunt er ook saté, een baconburger of zelfs een berenklauw bestellen. Goed. Als de vleesloze kipburger (€4,50) en dito braadworst (€ 3,50) maar lekker zijn. Eerstgenoemde zit samen met sla en mayo (veganaise) verstopt tussen een stevig broodje, het tweede gerecht ligt in een kartonnen bakje en blijkt verrassend klein van stuk. Wat de smaak betreft: in beide gevallen is het origineel beter. Maar dan het Broodje Karma Speciaal (€ 6), het diervriendelijke equivalent van het broodje shoarma. Gemaakt van soja en erg lekker. Gecombineerd met een patatje

(€ 1,80) gebakken in rijstolie en een biologisch sapje (€ 2,50 tot € 3,75) ontstaat er een prima lunch of avondhap. • MV

lllll

De Vegetarische Snackbar Stationsplein 5A Den Haag

Welcome to O’Casey’s Irish Pub

O’Casey’s is the biggest international bar of tm The Hague Come in and enjoy a pint of and some of our traditional Irish food. We offer daily entertainment on 2 floors and in Sarah’s Garden wich used to be part of our Queen’s Royal Gardens

Muziek > Hardwell Ik kwam in aanraking met dancemuziek toen ik acht jaar lang aerobicsles gaf. Sindsdien ben ik er altijd naar blijven luisteren. Ik vind Hardwell vernieuwend binnen de dance-scene. Hij is een simpele jongen gebleven en waar andere dj’s in de loop van hun carrière hun muziekstijl aan blijven passen, blijft hij zijn eigen ding doen. Uitgaan > Paard van Troje, Prinsegracht 12 Ik kom al vanaf mijn zestiende in het Paard. Het heeft veel pophistorie, zoals de vele optredens van Kane. Die waren echt waanzinnig goed. De club is underground-achtig, terwijl het eigenlijk een vereniging is. Dat maakt het speciaal. Theater > Diligentia, Lange Voorhout 5 Ik hou van cabaretvoorstellingen, zoals van Najib Amhali en Hans Teeuwen. Ik ga graag naar Diligentia. Dit is een eigentijds theater waar je een gratis drankje krijgt. En je hebt er de kans om de artiesten ook te spreken en om handtekeningen te vragen. Kunst > Het Meisje met de Parel – Mauritshuis Het Meisje met de Parel van Vermeer vind ik het allermooiste schilderij dat er is; die stralende, heldere ogen heb ik nergens anders gezien. Het is bijna fotografisch. Sterker nog: het is mooier dan fotografie! Ik kan daar echt van genieten. En ik vind het eigenlijk ook een lekker ding. Muziek > Michael Jackson – Ben Dit vind ik het mooiste nummer van Michael Jackson; heel zachtaardig en vriendelijk met een ontzettend mooie melodielijn en dan die stem van Michael... Ik vind hem de grootste kindster die er ooit is geweest. Zelf heb ik dit nummer een keer gezongen op de basisschool.

Noordeinde 140 The Haque Holland • www.ocaseys.nl

32 • LINK

23


Het saaie college

zoekt

journalistiek talent

Sudoku 7

2

6

5

6

3

1 4

1

2

7

6 9

3 3

24

LINK • 32

5

5

4

5

3

bloggers & studentredacteuren

8 9

8

7 9

Heb jij altijd voor de schoolkrant geschreven? Zoek je een platform voor je blogs? Of wil je de mogelijkheid grijpen journalistieke ervaring op te doen? Link is op zoek naar

1

Als jij goed bent in het observeren van kleine alledaagse taferelen, een scherpe mening hebt en dito pen, dan pas je in het profiel van een Linke blogger. Reageer als je om de week een blog voor Link online wilt schrijven. Ben je meer een journalistiek type, dan past de functie van studentredacteur je beter. Je schrijft dan onder meer rubrieken voor het magazine en wordt op pad gestuurd voor reportages of interviews voor de site. Uiteraard krijg je betaald en daarmee heb je gelijk een bijbaantje dat goed op je cv staat. Interesse? Mail dan je motivatie en een voorbeeld van je schrijven (maximaal 400 woorden) naar link@hhs.nl. Wil je meer info? Bel dan de redactie: 070-445 88 13.

Link 32: vakantie  

In deze link de populaire vakantiebestemmingen van de hogeschoolstudenten. En daarna? Kijk wat je kunt worden, en hoe je succesvol sollicite...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you