Page 1

november 2012

25

magazine van De Haagse Hogeschool

versla a fd? Uitslag verslavingsenquĂŞte

3

portretten van verslaafde studenten


Alweer geen wifi?

BIBLIOTHEEK

Wel een laptop, maar moe van traag surfen? Zo surf je zorgeloos in 2 stappen: 1 Koop een internetkabeltje (paar euro) 2 Zoek een laptopwerkplek in de bibliotheek Alle plekken hebben standaard kabelaansluiting.

De bibliotheek. Waar anders? Openingstijden: Bibliotheek ma-do: 9:00-21:00 | vr 9:00-18:00 uur Study Plaza ma-do: 9:00-21:00 | vr 9:00-18:00 uur

hhs.nl/bibliotheek

Leids Universitair Medisch Centrum Albinusdreef 2, 2333 ZA, Leiden

Vrijwilligers Gezocht De afdeling Algemene Interne Geneeskunde (AIG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zoekt vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. Wij doen onderzoek naar de oorzaak van het vroegtijdig optreden van suikerziekte en hart- en vaatziekten bij Nederlanders van Hindostaanse afkomst in vergelijking tot Nederlanders van Kaukasische (blanke) afkomst. U kunt ons wellicht helpen als u de volgende punten herkent:

1. 2. 3. 4. 5.

U bent een man van 18 – 25 jaar Geboren in Nederland Van Hindostaanse of Kaukasische (blanke) afkomst U hebt geen suikerziekte U hebt een body mass index (gewicht in kg / lengte in meter in kwadraat) van 19 – 25 kg/m2 6. U hebt minstens 1 ouder of grootouder met suikerziekte + 1 ander familielid Bij deelname zal u gevraagd worden om gedurende 6 uur te verblijven in ons onderzoekscentrum. Gedurende deze periode nemen wij meerdere keren bloed af om te kijken naar de suikerhuishouding en darmhormonen. Voor deelname aan dit onderzoek krijgt u een nanciële vergoeding van 50 euro en een reiskostenvergoeding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mw. M.A. Sleddering, arts-onderzoeker E-mail: m.a.sleddering@lumc.nl Telefoon: 071-526 4833 (op werkdagen van 09.00-17.00).

2

H/LINK • 25


Persweeën

Inhoud 6  Werken op Maat Studeren met een beperking lukt nog wel; er zijn allerlei vangnetten. Maar dan nog een baan. ‘Werken op maat’ zoekt naar oplossingen.

10  Verslavingsenquête Bijna 900 studenten vulden hem in: onze enquête over verslavingen. Van seks tot sigaret, en van gamen tot labello: verslavingen alom. Hoewel...

17  Internationalisering De Haagse Hogeschool vindt dat het onderwijs een stuk internationaler moet. In Delft denkt de academieraad daar heel anders over. Gevolg: ruzie. 8  Hij was mooi: het Think festival 20  Scriptieprijs: hoe Unicef online donateurs wint

Rubrieken 4 In beeld: feestjes 5 Even bellen met Paul Pouw 9 Onder de hamer 16 Was getekend: de winnaar de Olive Award

Schoolstraat 21 2511 AW Den Haag 070 - 3 65 73 06

over link

www.stanley-livingstone.nl

19 Melting Pot: aardappelpasta uit Slowakije

Going down, going down 4 oktober 1992. Voor een gemiddelde student is dat zo’n beetje toen ie net (niet) geboren was. Maar voor de gemiddelde docent is het zo’n dag waarvan je ook na twintig jaar nog weet waar je was en wat je deed. Het was zo onwerkelijk: Hennie Stoel die in een extra nieuwsuitzending vertelt dat er een vliegtuig is neergestort in de Bijlmer. Het is twintig jaar geleden. Ik was thuis, hoorde het op het nieuws, en was aan de televisie gekluisterd. De Telegraaf kopte een dag later met ‘Going down, going down’, omdat dat zo’n beetje het laatste geluid uit de cockpit was. Journalistiek gezien is de Bijlmerramp interessant, omdat de pers werd weggestuurd. Dat was ook de reden om er deze maand vaak aan terug te denken. De Bijlmerramp was behalve de een na grootste ramp in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis ook een van de grootste doofpotten. De term ‘onder de pet houden’ is toen uitgevonden. De zwarte doos alleen al, die nooit gevonden is (yeah right!). Fatsoenlijke verslaglegging is door de politie onmogelijk gemaakt. En uiteindelijk bleven er veel vragen onbeantwoord en blijft er aan de Bijlmerramp een luchtje kleven. Op de redactie discussieerden we deze maand meermaals over de vraag wat je moet doen als verslaglegging je onmogelijk wordt gemaakt. We hadden bijvoorbeeld graag verslag gedaan van de managementconferentie, maar aangezien niemand kon of wilde vertellen wat daar was besloten, laat staan wat dat voor de school betekent, tref je in Link geen verhaal over de organisatieverandering (want daar ging die conferentie over). Het is jammer, die geheimzinnigheid. Ook nu, na twintig jaar, lijden bewoners van de Bijlmer aan psychische en fysieke klachten, veroorzaakt door stoffen die in de lading zouden hebben gezeten. Vrachtbrieven maakten voor de parlementaire enquêtecommissie uiteindelijk inzichtelijk dat er niets gevaarlijks in zat, maar het beeld was toen al gevormd. De schade was er al.

22 Juweeltjes 24 Sudoku & Linke strip

René Rector Hoofdredacteur Link

Link wordt uitgegeven en geproduceerd door de dienst Communicatie & Marketing van De Haagse Hogeschool. Redactieadres Locatie: Ovaal 1.06 Postadres Postbus 13336, 2501 EH Den Haag  e: link@hhs.nl f: 070 445 7554 i: http://link.hhs.nl Redactie Dieuwke de Boer (070 445 8851), René Rector (070 445 8813, hoofdredacteur), Martine Seijffert (070 445 8814), Youri van Vliet (070 445 8796) Studentredacteuren Yvonne Bal, Ilse van Beest, Anjani Bhairosingh, Esther Bliek, Martin Cok, Patty Elbersen, Ruurd de Graaf, Can Guneyli, Kelly Haak, Tim de Jong, Stefan van Klink, Martina Koleva, Simone Krouwer, Leena Laitinen, Paul van Leeuwen, Yvonne Rijff, Michael Rizkalla, Thalita da Silva Lingers Medewerkers Charlotte Fritschy, Dave van Ginhoven, Christin Zitter Strip Margreet de Heer Beeld Mieke Barendse, Quintin van der Blonk, Djanko, Kim Eijkelhof, Thirjeet Gurwara, Bas Kijzers, Anke Nobel Vormgeving Mustafa Özbek, Josean de Pie Druk OBT bv, Den Haag Advertenties Bureau Nassau, Achterom 100c, Hoorn Postbus 4130, 1620 HC Hoorn e: info@bureaunassau.nl t: 020 – 623 0905  f: 020 – 639 0846 i: www.bureaunassau.nl ISSN 2210-7983 Copyright Het is verboden zonder toestemming van de redactie artikelen geheel of gedeeltelijk over te nemen. Link verschijnt maandelijks. Het volgende nummer komt uit op 13 december.

25 • H/LINK

3


In beeld [1]

Verkleedfeestjes Dat studenten niet alleen te vinden zijn op de Grote Markt of op het Plein voor een feestje, blijkt uit de inzendingen deze maand na onze oproep voor uitgaansfoto’s. De sportvereniging, een festivalterrein of gewoon een studentenkamer voldoen ook prima voor een avondje stappen. Opvallend is dat veel van de ingezonden feestfoto’s gepaard gaan met een thema. Zo hadden IPO-studentes Janine van Nellestijn en Riska Veldhoven [5] een introfeestje met als thema ‘American High School’. MICM-studente Dilbar Aliyeva [6] stak zich in het blauw voor een Latin America party in Rotterdam. Ook in Litouwen houden ze van een verkleedpartij: ICM-studente Elzbieta Bertauskaite [3] organiseerde een landenfeestje en ging zelf als geisha. Iets minder ver van huis poseert European Studies studente Jessica Romano Yo [8] op het festivalterrein van Tomorrowland. Daarnaast zijn de moonparties populair: SBRM-studente Dewi Kesselaar en haar vriendin Maarit [4] swingen op een fullmoon party van hun sportvereniging, terwijl de drie Bouwkundestudenten Jelle, Werner en Kevin [7] zich vermaken in Noordwijk op een Blackmoon party. Volle maan of niet, op donderdagen is Halo-studente Roos Gravekamp [9] voor het stappen vaak te vinden in dit studentenhuis. Daphne Bot [2], Voeding & Diëtetiek studente, gaat los in de Flying Dutchman in Sunny Beach. En dan de foto die de redactie de stuipen op het lijf joeg, die van IBMSstudent Tobias Büschel [1] tijdens Halloween. Zijn kostuum heet ‘zipper-face’. Brrrr… Maar hij wint er wel 50 euro mee.

[2]

4

H/LINK • 22

Win een wintersport!

[3]

[4]

Geen 50 euro dit keer, maar kans op een van de twee gratis tickets voor het Snowevent, de vijfdaagse wintersportvakantie van Studenten.net van 30 januari t/m 3 februari. Stuur uiterlijk 28 november een super winterse foto van jezelf naar link@hhs. nl. Wij zetten de inzendingen op onze Facebook-pagina. De foto met de meeste likes wint een ticket en ook de redactie wijst een wintersportwinnaar aan. (Extra) kans maken? Ook via Snowevent.nl kan je door punten te verdienen kans maken om voor nop de Oostenrijkse piste te betreden.


Even bellen met Paul Pouw

[5]

[6]

[7]

‘Neem de dingen zoals ze zijn’ Een jaar lang schreef hij iedere week een blog onder de titel Oost, West, Thuis is het ook niet alles… Nu zijn de 52 verhalen van docent Facility Management Paul Pouw gebundeld en uitgebracht als boek. tekst Ruurd de Graaf • beeld Mieke Barendse

Hoe kwam je erbij om te gaan bloggen?

[8]

Een student die ik heb begeleid met afstuderen bracht me op het idee. Hij hield een blog bij en ik vond schrijven ook altijd leuk. Ik heb mezelf toen als doel gesteld om een jaar lang, iedere week, een verhaal te schrijven.

Waar gaan die verhalen zoal over? Over gewone, alledaagse dingen. Maar ook filosofietjes, humor en verhalen over het onderwijs. Het is een persoonlijk blog, maar zodanig geschreven dat anderen zich erin kunnen herkennen.

Waarom besloot je de verhalen te bundelen en uit te geven?

[9]

Gaandeweg de 52 weken zeiden mensen tegen me dat de verhalen te leuk waren om ze op het internet te laten staan. In die periode deed mijn dochter vrijwilligerswerk op een school in Tanzania en ik wilde graag iets positiefs voor het onderwijs daar doen. Dus ik schenk de opbrengst van het boek aan een stichting voor beter onderwijs.

Waar komt die opmerkelijke titel vandaan? De spreuk ‘Oost, west, thuis is het ook niet alles...’ hing boven de poort van mijn ouderlijk huis. Als je ‘oost, west, thuis best’ roept, dan zonder je je af voor alles wat nog te ontdekken valt. Je gaat er dan bij voorbaat vanuit dat het niet beter kan. De spreuk betekent eigenlijk dat je dingen altijd moet relativeren. Neem de dingen zoals ze zijn en haal daar je plezier uit, dan valt er veel meer te genieten.

De blog van Paul Pouw is te lezen op http://paulhjpouw.blogspot. nl/. Het boek ‘Oost, West, Thuis is het ook niet alles...’ is te koop bij De Haagse Winkel of bij Paul Pouw (St. 1.31) voor € 12,50.

25 • H/LINK

5


Functiebeperking

‘Onze doelgroep gaat niet gauw naar een c arrièrebeurs’ Nieuwe stichting:

Het profiel ‘intelligent, zeer gemotiveerd en doorzetter van jewelste’ zou menig werkgever op z’n minst interesseren. Toch haken veel werkgevers af wanneer ze merken dat er daarnaast ook sprake blijkt te zijn van een beperking. De nieuwe stichting Studeren en Werken op Maat probeert ze over koudwatervrees heen te helpen. tekst Esther Bliek • beeld Thirjeet Gurwara

E

r klinkt een luid gejuich wanneer (inmiddels oud-)minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) de taart aansnijdt. ‘Vandaag is er reden voor een feestje: deze eerste banenmarkt was absoluut een succes,’ meldt Spies enthousiast. Bart de Bart (zelf net afgestudeerd aan De Haagse) is voorzitter van de organiserende stichting Studeren en Werken op Maat, en noemt de banenmarkt, eind september, ‘slechts het begin’. Samen met Lisa Warmenhoven (21, vierdejaars Bestuurskunde / Overheidsmanagement) zet hij zich vol in voor de stichting. Werken op Maat is opgezet om de onderwijswereld en de reguliere arbeidsmarkt met elkaar te verbinden. ‘Je kunt mensen wel helpen om ze in vier of vijf jaar door hun studie te loodsen, maar als je daarna niet aan een baan kunt komen, heb je er niet zoveel aan. Ons doel is om ervoor te zorgen dat het arbeidsveld en de hogeschool beter op elkaar aansluiten,’ aldus Bart de Bart. Rob Brons, voorzitter van het College van Bestuur, kent de doelgroep. ‘Tien procent

6

H/LINK • 25

van de studenten die op De HHs komt studeren vinkt “extra aandacht nodig” aan.’ Binnen De Haagse zette Studeren op Maat zich in voor studenten met een beperking, nu opereert Studeren en Werken op Maat op landelijk niveau. Hoewel het voor gezonde studenten al moeilijk is om een stage of, na het afstuderen, een baan te vinden, is dit voor studenten met een beperking vaak vrijwel niet te doen, schetst Bart de problematiek: ‘Doorgaans is er meer tijd nodig om mensen in te werken. Voor organisaties is dit lastiger omdat het dan ook meer geld kost. Dat geld is er vaak niet. Werkgevers kijken daarnaast eerder naar de gebreken dan naar krachten die iemand met zich meebrengt.’ Noodgedwongen belanden hierdoor veel, vaak zeer gemotiveerde, studenten na hun studie in de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten). Wat de stichting betreft is de Wajong geen eindpunt maar hoogstens een tussenstation. Er bestaan al wel platforms voor mbo’ers met een functiebeperking


‘Iedereen heeft moeite met solliciteren’ Pjotr Bats (25) is derdejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en zoekt een stage. Hij heeft twintig tot dertig sollicitatiebrieven verstuurd en mocht vijf keer op gesprek komen.

die een baan zoeken, maar nog niet voor hogeropgeleiden. Deze mensen worden door de stichting via een online en interactief platform gekoppeld aan potentiële werkgevers. Eind september organiseerde Studeren en Werken op Maat daarnaast een banenmarkt waarbij studenten konden speeddaten met werkgevers. Bart: ‘Onze doelgroep gaat niet gauw naar een carrièrebeurs. Vandaar die banenmarkt.’ De werkgevers wisten dat ze te maken zouden krijgen met deze doelgroep, waardoor de nadruk niet op de beperking kwam te liggen, maar op het kunnen. Hoewel het aanbod op deze eerste banenmarkt nog vrij beperkt was, hing er een positieve sfeer. Lisa is blij. ‘De hoge opkomst en het enthousiasme bevestigen dat we op de goede weg zijn. Dat motiveert enorm. We gaan er hard aan werken om het aanbod zo groot mogelijk te maken.’

‘Drie keer hadden ze geen studiegerelateerde stage voor me en twee keer was ik niet geschikt vanwege mijn beperking; voor het plegen van huisbezoeken ben ik nu eenmaal niet de aangewezen persoon. Dat het lastig is een stage of baan te vinden, link ik niet direct aan mijn handicap; het is nu eenmaal crisis en iedereen heeft moeite met het solliciteren. Ik ben spastisch (cerebrale parese) vanaf mijn geboorte, maar ben “blij” dat mijn hersenen niet pas later aangetast werden. Als je niet weet hoe iets is, kun je het namelijk ook niet missen. Van de dingen waarin ik door mijn parese beperkt word, vind ik het nog het ergst dat ik niet kan sporten.’

‘Ik ben bang dat mensen vinden dat ik me aanstel’ Simone Janssen (24) is vijfdejaarsstudent Rechten (duaal) en oriënteert zich tijdens het schrijven van haar scriptie alvast op een toekomstige baan. ‘Toen ik in mijn derde jaar stage liep, kwam ik er pas achter wat er met me aan de hand was. Op school had ik nooit echt last van mijn bipolaire stoornis (wisselende stemmingen van depressief tot ‘normaal’, red.), omdat het vrij gemakkelijk is af en toe een college over te slaan. Wanneer je ergens van negen tot vijf aan het werk moet zijn, is het daarentegen bijzonder lastig wanneer je je een week lang nergens meer op kunt concentreren. Inmiddels weet ik zelf wel aardig hoe mijn stemmingswisselingen werken. Wat lastig is aan mijn beperking is dat het voor de buitenwereld niet zichtbaar is. Vooral bij mensen die niet weten wat ik heb, ben ik bang dat ze vinden dat ik me aanstel wanneer ik me weer ziek moet melden. Daarom vertel ik bij mijn sollicitatie wat er aan de hand is. Zo schep ik ook geen verwachtingen waaraan ik af en toe niet kan voldoen.’

25 • H/LINK

7


Lustrum

De Haagse viert feest met een

zilveren randje

De Haagse Hogeschool ontstond 25 jaar geleden door de fusie van veertien onderwijsinstellingen. Op 8 en 9 november werd dat uitgebreid gevierd met het Think Kennisfestival. Onder andere workshops, lezingen, de uitreiking van de Olive Award en een groot personeelsfeest stonden op het programma. tekst Youri van Vliet • beeld Mieke Barendse/Quintin van der Blonk

Fear Less heette de lezing van avonturier Marc Sluszny ‘Angst is de mens’ grootste belemmering om dingen te bereiken’

Sterrenkundige Vincent Icke ‘Het heelal is gebouwd uit deeltjes, ruimte en tijd en de zwaartekracht is de grootmeester van het heelal’

8

H/LINK • 25


Bas Haring ging in op fris, goed en creatief onderzoek aan het hbo ‘Je mag onconventionele vragen stellen, je mag op een onconventionele manier onderzoek doen en je mag er zelfs op onconventionele wijze over communiceren’

Workshop Ritmes en bezieling door Frank Meester en Marli Huijer ‘Welke nieuwe leefritmes kunnen we ontwerpen die beter aansluiten bij de eisen van de tegenwoordige samenleving?’

H/Olive Award Rob Brons: ‘Met een halve punt verschil zie je hier eigenlijk vier mensen die Docent van het Jaar zijn.’ (De winnaar zie je op pagina 16.)

Edmund Öfner sprak over Persoonlijk leiderschap in topteams ‘Waarin kun je groeien? Aan welke zaken kun je werken die jou tegenhouden? Dat is leiderschap’

Lezing door schrijfster en filosoof Stine Jensen ‘Als je een puberbrein hebt, kan je nog helemaal geen studie kiezen’

Een moodboard maken bij de workshop Personal Branding Styliste Angela Koster: ‘Misschien weet je wel wie je bent, maar nog niet hoe je dat moet laten zien’

Collegevoorzitter Rob Brons overhandigde een speciale klok aan burgemeester Jozias van Aartsen. De klok verbeeldt de samenwerking tussen studenten, docenten en wijkbewoners van Laak en staat symbool voor de hechte samenwerking tussen de gemeente en de hogeschool.

25 • H/LINK

9


Verslavingsenquête

‘Ik voelde me gewoon een junk’

Vierdejaarsstudent Sophie (21) werd het slachtoffer van een medische fout en heeft daardoor veel pijn. Het enige dat soelaas biedt, is marihuana. Op mijn vijftiende ontdekte ik dat ik aan een syndroom lijd waardoor mijn lichaam tumoren aanmaakt. Tijdens het weghalen van een tumor achter mijn ribben heeft het Leids Universitair Medisch Centrum in 2006 helaas verschillende fouten gemaakt waardoor ik onwijs veel littekenweefsel heb gekregen. Het gevolg is dat ik sindsdien – en tot aan mijn dood – continu pijn voel: 6,5 op een schaal van tien. Om de pijn te bestrijden gaven ze

10

H/LINK • 25

mij experimentele medicatie. Na twee jaar bizarre bijwerkingen zoals hallucinaties en bad trips was ik er helemaal klaar mee. Op de middelbare school ontdekte ik wiet, en dat werkt wél. Door ’s avonds een jointje te roken kan ik goed slapen en daardoor trek ik de pijn overdag beter, zonder de hallucinaties. Ik ben redelijk verslavingsgevoelig en in de eerste twee jaar van mijn studie heb ik hierdoor veel studiepunten laten liggen. Op een gegeven

moment voelde ik me gewoon een junk. ‘Als je nog wat wil bereiken, kan je maar beter je diploma halen,’ hield ik mijzelf voor. Ik heb het nu beter onder controle. Door alleen een voorgedraaide joint te kopen in plaats van een paar gram, is de verleiding weg om er nog een op te steken. Ik haat afhankelijkheid en het liefste rook ik niet, maar als ik vier, vijf dagen niet kan slapen, met continu pijn, dan word ik gillend gek.


we zijn zelfs braaf

is { dit poedersuiker

Kan jij geen dag zonder…? Doe de verslavingsenquête! De oproep prikkelde bijna negenhonderd studenten om de vragenlijst in te vullen. Thema’s als alcohol, roken, drugs, seks, ongezond eten en internet kwamen aan bod. Wat blijkt? De meeste studenten kunnen best goed zonder al het genoemde. Alleen niet zonder internet. tekst Martine Seijffert en Youri van Vliet • beeld Bas Kijzers

H

et studentenleven is een aaneenschakeling van seks, drugs en rock & roll… toch? Link nam de proef op de som en zette een enquête uit over alle middelen die God (in meer of mindere mate) verboden heeft. We wilden alles van de HHs’ers weten: hoe vaak, waar en waarom? In totaal vulden 890 studenten de enquête in. Wat blijkt? HHs’ers zijn in het algemeen best brave (wereld)burgers. Driekwart gebruikt of experimenteert niet met drugs, driekwart rookt niet, en twintig procent drinkt

890

geen alcohol. Deze laatste twee resultaten komen overeen met het landelijk gemiddelde. Ook ligt het dagelijks gebruik van deze middelen niet erg hoog en kunnen studenten vaak makkelijk langer dan een week zonder. En al gamet ongeveer de helft van de studenten, gegokt wordt er zelden (negentig procent van de studenten gokt nooit). Van de studenten die zelf aangeven verslaafd te zijn, lijken eerdere antwoorden dit tegen te spreken. Zo

De verleidingen

HELP! Uit de Link-enquête blijkt

Internetten

studenten vulden

dat 36 studenten van de

Ongezond eten

de enquête in.

890 ooit hulp hebben

Alcohol drinken

gevraagd voor hun verslaving of aangeven dit te overwegen. De meesten stappen in dit geval naar de huisarts.

Seks

Geeft aan verslaafd te zijn

Gamen

Geeft aan dit te doen

Drugs gebruiken Roken Gokken 0

100 200

300

400 500

600

700

800

25 • H/LINK

11


vindt elf procent van de studenten zichzelf verslaafd aan ongezond eten, terwijl meer dan de helft hiervan aangeeft best langer dan een dag zonder te kunnen. Op de vraag ‘Waarom eet je ongezond?’ vulde slechts anderhalf procent in ‘Omdat ik niet zonder kan.’ Dat roept de vraag op: wanneer is iemand nu verslaafd? Volgens Verslavingszorg Noord Nederland is iemand verslaafd als hij ‘een onweerstaanbare behoefte heeft om middelen te gebruiken, onafhankelijk van de lichamelijke behoefte.’ Kan de persoon niet aan die behoefte voldoen, dan treden er lichamelijke of psychische ontwenningsverschijnselen op. Lichamelijke klachten door een dagje zonder internet? Kom op nou! Maar het is dus moeilijk te zeggen waar ‘voor je gevoel niet zonder kunnen’ ophoudt en echte verslaving begint.

Twintig glazen op een avond Verslaafd of niet, het neemt niet weg dat er nog behoorlijk wat HHs’ers rondlopen die weliswaar niet dagelijks toegeven aan genotsmiddelen, maar wel graag af en toe (flink) uit de band springen. De kroeg is daar – hoe verrassend – een goede plek voor. Op de vraag ‘Rook je?’ antwoordt een kwart van de studenten ‘ja’, maar 43 procent van die kwart kan best meer dan een week zonder. De meesten roken tijdens het uitgaan omdat ze het ‘gezellig’ vinden. Meer dan de helft van de rokers heeft ook het idee dat hij door het roken meer vrienden maakt. Uitgaansgelegenheden zijn natuurlijk ook dè plek

vier tot zes uur of zelfs meer uren per dag te

gamen, vindt twee derde

wagen, doen dit in het

casino (57%) of

vindt zichzelf te

Top 5 snacks 1. Chips en/of andere zoutjes 2. Snacks als patat, kroket, frikandel 3. Koekjes 5. Hartige snacks (kaas

heeft op

en worst)

de studie.

H/LINK • 25

wel eens een gokje

respondenten

4. Chocola

invloed

12

De 12% studenten die

met kaartspellen (49%).

dat dit

Kijken we naar de wat ‘stoutere’ middelen, dan daalt de frequentie van het gebruik drastisch. Drugs worden weliswaar door een kwart van de studenten weleens gebruikt, maar door bijna de helft daarvan minder dan één keer per maand. Bijna negentig procent van de drugsgebruikers komt weleens bij de coffeeshop voor hasj en wiet. Daarna is XTC het meest populair: ongeveer veertig procent geeft aan deze drug weleens te gebruiken of te hebben gebruikt. In het top-5-rijtje volgen verder cocaïne (23 procent), speed (16 procent) en paddo’s (15 procent). Van de 125 studenten die vaker dan één keer per maand drugs gebruiken, geeft een kwart aan dat dit invloed heeft op de studie. De meesten maken minder huiswerk of kunnen zich er minder goed op concentreren. Bij de overige antwoorden wordt ook

36% van de

Van de zeventien studenten die aangeven

om alcohol te drinken. Gemiddeld drinken HHs’ers zes glazen op een avond, 38 procent drinkt méér. Zes studenten zeggen zelfs meer dan twintig glazen alcohol op een avond weg te tikken. Bier is nog altijd het meest populaire drankje voor bijna de helft van de studenten, gevolgd door rosé (bijna dertig procent) en mixdrankjes (dertien procent). Verreweg de meesten drinken alcohol voor de gezelligheid of omdat ze het lekker vinden. Slechts drie studenten vulden hier in ‘omdat ik niet zonder kan’ en 93 procent van de studenten zegt juist er geen probleem mee te hebben langer dan een week geen alcohol te drinken.


‘Mijn tijd bestond alleen nog maar uit slapen, eten en gamen’ Eerstejaarsstudent Bram (24) studeerde hiervoor aan de TU Delft, maar niemand wist dat hij na vijf jaar slechts zeventien studiepunten had behaald. Zo’n half jaar nadat ik aan mijn studie was begonnen, ging ik steeds meer gamen, vooral World of Warcraft – een soort Lord of the Rings. Het Negatief Bindend Studieadvies bestond nog niet, dus na het eerste jaar mocht ik door met zeventien studiepunten. Mijn tweede studiejaar was het dieptepunt. Mijn tijd bestond alleen nog maar uit slapen, eten en gamen. Ik gamede denk ik iets van twaalf uur per dag, en

vooral tot diep in de nacht. Regelmatig tot vijf of zes uur ’s ochtends. Ik voelde me extreem schuldig. Van mijn ouders kreeg ik elke maand een bedrag om mijn levensonderhoud en studie te betalen en ik heb recht in hun gezicht gelogen. Het omslagpunt kwam in mijn vijfde jaar. Ik maakte een tentamen, puur om de schijn op te houden, en ik besefte dat ik de controle over mijn eigen leven was kwijtgeraakt. Toen ik het

mijn ouders ging vertellen, was ik superzenuwachtig. Ik was zo bang voor hun woede en dacht dat ze me niet meer wilden zien. Ze reageerden tien keer rustiger en fijner dan ik mezelf had aangepraat. Ik ga nu naar een psycholoog, een oudere man die dwars door me heen kan kijken. Ik game nog steeds, maar ik zal er nooit meer iets van school voor opzij zetten.’

25 • H/LINK

13


‘Misschien heb ik wel een seksverslaving, maar dat vind ik zo’n zwaar woord’

Tweedejaarsstudent Sterre (22) heeft een hoog libido. Zo hoog dat dit soms tot ruzie leidt in haar relatie. Ik was net veertien toen ik de eerste keer seks had. Ik had al snel in de gaten dat mijn libido een stuk hoger is dan dat van de gemiddelde vrouw of man. Als bijvoorbeeld een seksrelatie - friends with benefits - wegviel, had ik het de eerste anderhalve maand heel moeilijk. Dan moest ik gewoon afkicken van de hormonen die tijdens zo’n intieme relatie vrijkomen. Mijn losbandige seksuele activiteit destijds heeft ook te maken met verslavingsgedrag. Ik heb

14

H/LINK • 25

een moeilijke puberteit gehad. De makkelijkste oplossing destijds was om dat gevoel te onderdrukken en mezelf te verdoven, met bijvoorbeeld blowen, alcohol, maar ook buitensporige seks. Dat is denk ik ook de reden dat ik met veel verschillende mannen seksueel contact heb gehad. In mijn huidige relatie ervaar ik regelmatig dat ik meer zin in seks heb dan mijn vriend. Misschien is het wel een verslaving, maar dat

vind ik zo’n zwaar woord. Als hij geen zin heeft ’s avonds, raak ik gefrustreerd. Onze verschillende behoeftes botsten af en toe vrij heftig. Laatst hadden we er bijvoorbeeld nog ruzie over. We kunnen er gelukkig allebei goed over praten, maar dat afwachten totdat hij ook zin heeft, vind ik moeilijk. Dat had ik vroeger niet gekund. Gelukkig heb ik ook twee handen, dus als de behoefte echt groot wordt, dan trek ik me gewoon even terug.


Onder de hamer

het positieve effect benoemd. Zo geven een paar studenten aan ‘Ik word er rustiger van’, ‘ik kan me beter concentreren’, ‘als pijnbestrijding’ (zie ook het verhaal van Sophie op pagina 10) en ‘het beïnvloedt mijn creativiteit’.

Webgek Tot zover de resultaten van genotsmiddelen die weliswaar door sommigen frequent worden gebruikt, maar waarvan verreweg de meeste studenten zeggen ook heel goed zonder te kunnen. Anders is het met het internetgebruik. Maar liefst een derde van de studenten zegt ‘niet zonder internet te kunnen.’ Een kwart noemt zichzelf verslaafd. Maar de afhankelijkheid van het medium wordt lang niet altijd als iets negatiefs gezien. Zo vulde een student aan: ‘Internet is ingeburgerd in mijn leven. Dat is iets anders dan niet zonder kunnen.’ Hoe dan ook kunnen we constateren dat internet zeer vaak wordt gebruikt. Zo checkt een vijfde van de studenten het web meerdere keren per kwartier, en daarnaast een derde meerdere keren per uur. Meer dan de helft van de studenten surft dus de hele dag door. Internet komt daarmee op één te staan in het lijstje met meest voorkomende verslavingen als het studenten zelf wordt gevraagd. Op twee staat roken, met 135 studenten en op de derde plek ongezond eten. De meest voorkomende afkickverschijnselen zijn ‘Ik word onrustiger’ en ‘Ik voel me ongelukkig’, maar er zijn ook behoorlijk wat studenten die antwoorden ‘Dan gebeurt er niks’, waardoor we voorzichtig concluderen dat van de studenten die zichzelf verslaafd vinden, een aanzienlijk deel dit eigenlijk helemaal niet is.

Student grijpt naast extra tentamenkans Studente N. van de opleiding HBO-rechten stelt dat de examencommissie haar verzoek om een examen te herkansen onterecht heeft afgewezen. tekst Stefan van Klink

De feiten Studente N. van de opleiding HBO-rechten verzoekt begin april de examencommissie om een extra kans voor het examen Verdiepend Ondernemingsrecht. Om hiervoor in aanmerking te komen moet zowel sprake zijn van overmacht als van aantoonbaar belang. Van overmacht is wel sprake volgens de examencommissie, maar het aantoonbaar belang ontbreekt. Al zou N. het vak herkansen, dan kan ze nog steeds niet hetzelfde jaar afstuderen. De examencommissie maakt eind april bekend dat het verzoek wordt afgewezen. N. besluit om hiertegen in beroep te gaan.

De argumenten Tijdens het beroep vertelt N. dat de examencommissie haar vanwege haar persoonlijke omstandigheden een extra tentamen Verdiepend Ondernemingsrecht aan had moeten bieden. Doordat haar moeder in het ziekenhuis lag, kon ze niet voor het examen leren en is er dus sprake van overmacht. Ook heeft de examencommissie volgens N. onterecht ontkend dat ze aantoonbaar belang heeft bij het herkansen van het examen. Nu ze haar examen niet mag herkansen, moet ze wachten tot de reguliere herkansingen en loopt haar studie vertraging op.

De namen van de geïnterviewden zijn op verzoek gefingeerd en ze zijn onherkenbaar in beeld gebracht.

De tegenargumenten

Ja, antwoordde 68% van

Bijna 6% van de stu-

Volgens de examencommissie is er pas een aantoonbaar belang wanneer de examenkandidaat hetzelfde jaar kan afstuderen. Wanneer een student nog meerdere vakken heeft openstaan, wordt er niet van aantoonbaar belang gesproken. Studente N. heeft het vak Economisch Recht nog open staan. Ook moet ze nog enkele cijfers terugkrijgen en is het maar de vraag of haar scriptie op tijd af komt. Om deze redenen is het belang om het examen eerder te herkansen nauwelijks aanwezig.

de studenten op de vraag

denten beweert wel-

‘Gebruik je

internet ook wel eens tijdens de les

seks op De Haagse eens

te hebben gehad.

De uitspraak Het College van Beroep vindt dat de examencommissie terecht het verzoek op een extra herkansing heeft afgewezen. Studente N. voldoet simpelweg niet aan de eisen die aan zo’n herkansing worden gesteld. Het College van Beroep verklaart het beroep van studente N. ongegrond.

voor vrijetijdsdoeleinden?’ Niet eens met een beslissing van de Examencommissie? Je hoeft je er niet zonder meer bij neer te leggen. Kijk voor regels en procedures op studentennet.hhs.nl/loketrechtsbescherming.

25 • H/LINK

15


Was getekend Iedere maand maakt een Academiedocent van het Jaar een portret van zichzelf. Hoe weerspiegelt deze tekening zijn docentschap?

‘Ik wil mezelf overbodig maken’ maar de frequentie is zoveel lager dan het eerste jaar. In het begin kreeg ik wel zure gezichten hoor. Wat dat betreft ben ik eigenlijk een heel vervelende man, ik maak het de studenten niet makkelijk.

Zo vervelend vinden ze je blijkbaar niet: ze hebben je genomineerd.

Hij is pas een jaar werkzaam bij De Haagse en nu al is Mark Vondenhoff Docent van het Jaar. Hij ontving de Olive Award op 8 november. Waarom? Hij neemt tijd voor zijn studenten en haalt het beste in ze naar boven, zo zegt het juryrapport. tekst Christin Zitter • beeld Mieke Barendse/Mark Vondenhoff

Wat heb je getekend? Ik heb getekend zoals ik altijd hoop dat het wordt in een college. Dat ik niet meer voor de klas sta, maar onderdeel ben van de groep. Dat studenten zo zelfredzaam en zelfstandig zijn dat ze het college over kunnen nemen, en ik nog alleen maar monitor en ingrijp als het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Dat sluit aan bij mijn streven om mezelf overbodig te maken. Want pas als ik overbodig

16

H/LINK • 25

ben, zijn studenten voorbereid op de toekomst.

En hoe bereid je ze op die toekomst voor? Ik probeer niet toe te geven aan acute behoeftes van studenten. Op korte termijn stel ik studenten bijna nooit tevreden, maar dat doe ik om dat op lange termijn wel te doen. Dat is het verschil tussen het bevredigen van een behoefte of opkomen voor hun belangen. En het

belang is dat iemand straks een goede huidtherapeut is die flexibel om kan gaan met nieuwe ontwikkelingen. Dus als een student zegt: ‘Maar wat is nou het antwoord op die vraag?’, dan moet die student van mij eerst zelf actie ondernemen om erachter te komen: onderzoeken, met andere studenten erover in discussie gaan. Het is namelijk ook belangrijk om te leren hoe je moet leren. Als ik direct het antwoord geef, leren ze dat niet.

Nou ja, er is geen nominatie voor meest vervelende docent, misschien had ik die ook wel gekregen. En dat had ik ook helemaal niet erg gevonden, als ik maar kan onderbouwen waarom ik iets doe en dat zij daar betere professionals van worden. Kijk, over vier jaar moet ik het aandurven om mijn lijf in de handen van mijn studenten te leggen. Als ik dat niet durf, dan heb ik gefaald als docent.

Mark Vondenhoff

Docent Huidtherapie bij Academie voor Gezondheid

Werkt je aanpak? Als ik nu kijk naar de studenten van vorig jaar, dan zie ik dat ze enorm gegroeid zijn. De vragen zijn diepgaander en ze neigen niet meer zo snel naar een makkelijke oplossing maar meer tot ontwikkelen van goede kennis. Af en toe komt er nog wel eens een vraag als ‘Wat moeten we weten voor het tentamen?’,

Leeftijd 39 Docent: o.a. medische theorie, natuurwetenschappen, onderzoek Ook: studieloopbaanbegeleider In steekwoorden: direct, betrokken, verantwoordelijk, open, creatief


Vertrouwensbreuk

Internationalisering? Meer docenten voor de klas! Er lijkt een patstelling te ontstaan bij TIS Delft. De academiedirecteur beloofde de Academieraad instemming op het internationaliseringsplan. Maar deze belofte bleek een dooie mus want er was helemaal geen instemmingsrecht. Dus ging de Raad in hoger beroep bij het College van Bestuur, maar die wil het geschil niet erkennen. tekst Youri van Vliet • beeld Herman Jan Couwenberg/Shutterstock

D

at het College van Bestuur (CvB) en de Academieraad (AR) lijnrecht tegenover elkaar staan, is niet in één dag gebeurd. Een flashback: Het is mei 2011: De Haagse lanceert haar internationaliseringsbeleid, een plan om van HHs-studenten wereldburgers te maken en om de onvrede die bij buitenlandse studenten leeft, weg te nemen (zie ook Link 22). ‘Er is werk aan de winkel,’ schrijft Lennart Nooij, adviseur bij de Dienst Onderwijs- en Studentenzaken. ‘Alleen wanneer internationalisering in de haarvaten van de instelling is doorgedrongen, zullen buitenlandse studenten tevreden zijn, en alleen dan kunnen we garanderen dat al onze studenten over de internationale vaardigheden beschikken die zij op de arbeidsmarkt nodig hebben.’ In de maanden hierna

gaan de verschillende academies aan de slag om de plannen voor hun opleidingen uit te werken. Zo ook TIS Delft. Maar toen de AR het internationaliseringsplan afgelopen juli ter instemming kreeg voorgelegd, ‘schrokken’ de raadsleden van de inhoud. Het is de basis voor een langlopend conflict tussen de Raad, de directeur en sinds kort ook het CvB, dat tot op de dag van vandaag niet is opgelost. Eigenlijk zijn het twee conflicten: een inhoudelijke en een formele twist. Over het tweede conflict dadelijk meer. Eerst de inhoudelijke tweestrijd. ‘In juli kreeg de AR het internationaliseringsplan ter instemming opgestuurd,’ vertelt raadslid Wim Hoogland. ‘We hadden een A4’tje verwacht, maar

25 • H/LINK

17


het waren er 42, vol met ambitieuze voornemens die niet goed onderbouwd waren. Daar schrokken we van.’ Wie het internationaliseringsplan van TIS Delft bekijkt, leest dat bijvoorbeeld docenten in het kader van ‘internationale mobiliteit’ moeten afreizen naar buitenlandse congressen, dat er studiereizen georganiseerd gaan worden waarbij de verworven kennis in het curriculum verwerkt wordt, en dat docenten Engelse les krijgen en scholingsprogramma’s om de internationale deskundigheid te vergroten. Voor studenten betekent het onder andere dat ze verplicht dertig internationaliseringspunten moeten halen. Dit kan door middel van een buitenlandse stage of minor, maar een reeks Engelstalige gastcolleges volgen kan ook. Klinkt goed. Toch? Niet bepaald volgens AR-voorzitter Gerard Jeucken. ‘Natuurlijk zijn we als Raad niet tegen internationalisering, maar het gaat nu allemaal erg snel. Bovendien

18

H/LINK • 25

vinden we dat met al het geld dat naar hbo-land gaat, gewoon meer les gegeven moet worden.’ Volgens Wim Hoogland is TIS Delft een technische academie met veelal regionale studenten die voor het grootste deel bij regionale bedrijven gaan werken. ‘Uiteraard is een deel van die bedrijven internationaal georiënteerd, maar een groot deel niet: technische bedrijven in het Westland willen gewoon een goede techneut en geen slechte techneut die goed Engels kan.’ Gevraagd naar een reactie laat academiedirecteur Sander van Ipenburg Grijpma weten de inhoudelijke discussie niet via Link te willen voeren. Ontevreden over het internationaliseringsplan stuurde de AR in juli een brief naar de academiedirecteur waarin ze aangeven dat het plan ‘veel te omvangrijk is, geen duidelijke keuzes maakt en dat een weergave van de financiële consequenties ontbreekt’ en dat ze er daarom niet mee kunnen instemmen. Maar tot hun


Melting pot De Slowaakse pot schaft piepers ontzetting gaf Sander van Ipenburg Grijpma vervolgens aan dat de raad geen instemmings-, maar informatierecht had. Het tweede - formele - geschil was geboren. Sander geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt door de Raad iets te beloven wat achteraf niet bleek te kloppen: ‘Ik ben gewend om bij dergelijke grote personele veranderingen de plannen ter instemming voor te leggen aan de Raad. Maar dat bleek dus niet de bedoeling te zijn. In principe ben ik er helemaal niet tegen om de Raad instemming te geven, of het kader bespreekbaar te maken, maar ik ben in dezen gedwongen om de lijn van het CvB te volgen.’ De Raad neemt met deze uitleg echter geen genoegen. Wim Hoogland: ‘Het onderwijs is ons terrein, wij worden betaald om kritisch naar beleidsplannen te kijken en dat doen we dus ook. We blijven als Raad unaniem van mening dat we instemming hebben op een dergelijk ingrijpend beleidsplan.’ Omdat Van Ipenburg Grijpma en de AR er samen niet uitkwamen, heeft de Raad in september het geschil aangemeld bij het CvB en is er nu officieel een vertrouwensbreuk. Gerard Jeucken: ‘We zijn heel blij met Sander. Hij heeft goede ideeën en daar hebben we respect voor. Maar dit punt is voor ons dermate principieel dat we het hogerop zoeken.’ Nu zit er echter wel een kink in de kabel want volgens het Medezeggenschapsreglement is het CvB nu aan zet, maar zij wil er vooralsnog niets van weten. In een brief van 15 oktober laat het CvB aan de AR weten dat zij in dit geschil ‘geen uitspraak’ heeft gedaan, maar de directeur ‘geadviseerd heeft om in te zetten op inhoudelijke discussie om tot overeenstemming te komen.’ Bestuursvoorzitter Rob Brons licht toe: ‘De formalistische opstelling van de Raad raakt bij mij ook een irritatieknop. Instemmingsrecht is bedoeld voor momenten dat je iets volstrekt anders gaat doen dan je gewend was. En dat is met onze internationaliseringsambitie niet het geval. In TIS Delft blijft er gewoon techniek gegeven worden, maar we kijken ook naar wat er in de wereld gebeurt. Mijn insteek zou dus zijn: kijk naar het onderwerp inhoudelijk en deel de argumenten. Ik weet zeker dat Sander daar ontvankelijk voor is.’ Wim Hoogland vindt Brons’ reactie ‘flauw’. ‘Het CvB moet formeel een standpunt innemen. Sander speelt geen rol (meer). Of ze dragen hem op het alsnog ter instemming aan te bieden of ze stellen formeel dat wij geen instemmingsrecht hebben. Vervolgens beslist dan een geschillencommissie.’ Gerard Jeucken: ‘Rob Brons voelt wel aankomen dat iets niet helemaal lekker zit. Maar wij willen gewoon een uitspraak van het CvB. We gaan een brief terugsturen en dan wachten we wel weer. In de tussentijd mag Sander formeel het beleid niet starten.’ En de begroting van 2013? Jeucken: ‘Ach, we zijn wel eens vaker later gekomen met de begroting. We zijn een school dus die vertraging zal niet direct problemen opleveren.’

Op 31 oktober heeft de AR nogmaals aan het CvB gevraagd om uitspraak te doen in het geschil. Bij het ter perse gaan van het blad heeft het CvB nog niet gereageerd op het verzoek van de Raad.

Anna Juhasova, derdejaarsstudent International Communication Management, geeft ons een kijkje in de Slowaakse cultuur en legt uit waarom aardappelen niet mogen ontbreken in een gerecht uit haar land.  tekst Martina Koleva beeld Mieke Barendse

Wat kook je voor ons? Ik maak ‘Granatiersky Pochod’, een heerlijk Slowaaks gerecht dat erg voedzaam is en tegelijkertijd makkelijk te bereiden. Het gerecht bestaat voornamelijk uit aardappelen, pasta, ui en kruiden, maar je kan naar wens andere ingrediënten toevoegen. Het is een erg populair gerecht onder studenten omdat het goed vult.

Pasta en piepers, dat is een vreemde combinatie. Is dat normaal in Slowakije? Het is erg interessant hoe je door te koken de cultuur en geschiedenis van je land kan uitleggen. Ik maak dit gerecht meestal voor vrienden die geïnteresseerd zijn in de Slowaakse keuken en ze zijn altijd verrast door deze combinatie. Vroeger, in de achttiende en negentiende eeuw, waren aardappelen het meest geteelde en gebruikte voedingsmiddel in Slowakije. Daarom waren ze erg goedkoop en makkelijk te verkrijgen. HierGranatiersky Pochod door werden de meeste gerechten hoofdzakelijk met aardappeNiet, tenzij je zelf pittige len bereid en later ontstonden er kruiden toevoegt vreemde combinaties, zoals die 1 uur van aardappelen en pasta.

Hoe vaak kook je Slowaaks? Altijd als ik veel trek heb in aardappelen! Er zijn met dit product zoveel combinaties mogelijk in de Slowaakse keuken. Ik maak soms aardappelpannenkoeken, vlees of worst met aardappelen, aardappelsoep en nog veel meer. Wanneer je gaat eten in Slowakije, dan kom je er eigenlijk niet onderuit!

€10 voor 4 personen benodigde kookkunst: geen ja Recept OP LINK ONLINE Bekijk het recept en het filmpje over hoe je Granatiersky Pochod bereidt op link.hhs.nl

Wil jij Link uitnodigen in jouw keuken en vertellen over je culinaire roots? Stuur dan een mailtje naar link@hhs.nl. 25 • H/LINK

19


Scriptieprijs Wat is de beste afstudeerscriptie? H/Link nomineert iedere maand een afstudeerder die niet alleen uitmuntend presteerde, maar nog relevant is ook. Jaarlijks in april wint de beste 1.500 euro.

Potentiële donateurs bereiken? Bouw een online community! Unicef heeft een duidelijk doel voor ogen: in contact komen met de jongere generatie om ze meer betrokken te maken met hun organisatie. Maar hoe bind je jongeren aan je organisatie? Anne-Sophie Gaspersz vond het antwoord in online communities. tekst Youri van Vliet • beeld Bas Kijzers / Ankel Nobel / Unicef

Anne-Sophie Gaspersz Studie: International Business & Management Studies Scriptie: Trying to engage young people with your brand? Don’t look any further. Think online community Cijfer: 9,2

S

tel je voor: je geeft een willekeurige tiener op straat vijftig euro en vertelt ‘m dat ie dit mag doneren aan een goed doel van eigen keuze. Aan wie gaat ie het geld dan geven? Waarschijnlijk aan een organisatie waarmee hij een sterke band voelt en die hij vertrouwt. Hoe kan nu een non-profit organisatie als Unicef deze jongen overtuigen om die vijftig euro aan hen te geven, en niet aan bijvoorbeeld Serious Request? 

 Dat was de uitdaging waar studente International Business & Management Studies Anne-Sophie Gaspersz (21) voor stond toen ze bij Unicef op de afdeling Online marketing stage ging lopen. ‘Mijn oorspronkelijke opdracht was om een manier te verzinnen om de zogeheten online conversies te verhogen; websitebezoekers verleiden tot het verrichten van een concrete handeling, zoals online doneren of lid worden,’ vertelt Anne-Sophie. ‘Tijdens mijn stage merkte ik echter dat Unicef met behulp van social media de jongere generatie meer probeerde te betrekken bij hun organisatie.

20

H/LINK • 25

Maar Unicef slaagde er niet in om echt een dialoog met hen aan te gaan, laat staan ze te binden met hun merk. Daar wilde ik bij helpen.’ In haar zoektocht om Unicef te helpen een duurzame relatie met (potentiële) donoren op te bouwen, moest Anne-Sophie denken aan eerdere studie-ervaringen. De marketingcases die ze behandelden, gingen vaak over grote, winstgevende bedrijven zoals Coca Cola. Tijdens haar stage onderzocht Anne-Sophie wat non-profit organisaties kunnen leren van deze succesvolle multinationals. Ze ontdekte dat veel van deze bedrijven investeren in een online community (OC). Anne-Sophie: ‘Een OC is een plek op het internet waar een groep mensen met een gedeelde interesse elkaar regelmatig ontmoeten.’ Een bekende OC is bijvoorbeeld de iPhoneclub, waar liefhebbers informatie en tips delen. De waarde van een OC is volgens Anne-Sophie divers. Het creëert mond-tot-mond reclame, een hogere naamsbekendheid, klanteninzicht, maar het is vooral een middel om op de lange termijn


betrokkenheid op te bouwen met – in het geval van Unicef – potentiële donateurs. De voormalig IBMSstudente erkent dat een OC ook een podium kan zijn voor mensen met negatieve ervaringen, maar, zegt ze: ‘Negatieve discussies ontstaan hoe dan ook. Je kan je dan als bedrijf beter direct in zo’n discussie mengen zodat je onvrede snel kan wegnemen.’ 
 Nadat Anne-Sophie besloten had om het OC-concept ook op Unicef toe te passen, stuitte ze echter op een probleem. ‘Het concept van OC’s is nog relatief nieuw en veel boeken zijn er nog niet over geschreven,’ vertelt ze. Een lastig onderdeel tijdens het ontwikkelen van de OC is het bepalen van je focus, platform en inhoud (zie infographic). Om dit probleem te tackelen, besloot ze de hulp in te roepen van nationale en internationale experts: 83 stuks maar liefst. Zo startte Anne-Sophie discussies binnen OC-groepen op Facebook, Linkedin en Yahoo. Maar ze benaderde ook experts per mail en Skype. Ze slaagde er zelfs in om – gratis – advies te krijgen van marketinggoeroe Seth Godin. Anne-Sophie: ‘Je zult verbaasd zijn hoe graag mensen je helpen. En mensen die

minder enthousiast waren, hield ik voor dat ze het delen van hun expertise als een donatie aan Unicef konden zien.’ Al die bereidwilligheid vormde ten slotte wel een probleem, zo vertelt Anne-Sophie. ‘Op sommige momenten overviel mij echt de angst dat ik niet op tijd alle verzamelde informatie zou kunnen structureren.’ Maar die ordening kwam er – zij het na veel lezen van positive thinking-boekjes – en in september kon ze het 130 pagina’s tellende OC-advies aan Unicef aanbieden. Wat Unicef er precies mee gaat doen, moet nog blijken, maar Anne-Sophie, die inmiddels een pre-master Business Administration volgt aan de Rotterdam School of Management, is er zelf wel mee aan de slag H/Link scriptie prijs gegaan. ‘Ik ben druk bezig om van mijn scriptie een Ben je (bijna) af gestudeerd en website te maken. Misschien dat mijn onderzoek wil je ook kans maken op de ook andere (non-profit) organisaties kan helpen. hoofdprijs van € 1.500,-? Kijk op Maar de belangrijkste reden is dat ik op deze manier www.dehaags ehogeschool. alle OC-specialisten een terugkoppeling van mijn nl/linkscriptie prijs hoe je mee bevindingen kan geven en ze wil bedanken voor kunt doen. Scrip ties zijn terug hun input. Dankzij al hun hulp ben ik zelf immers te vinden in de hbo kennisbank . ook een beetje een specialist geworden.’ www.hbo

-kennisbank.nl

De website van Anne-Sophie is inmiddels online: www.thinkonlinecommunity.com

Als Unicef een online community wil beginnen moet het met drie aspecten rekening houden: FOCUS Breng je prominent je merk/organisatie naar voren? Of blijf je als merk op de achtergrond en bouw je een community waar mensen praten over algemene onderwerpen? Conclusie voor Unicef: focus op Unicef-gerelateerde kwesties, maar op een subtiele manier.

PLATFORM Ga je de community als bedrijf zelf beheren, op je eigen website of een aparte? Of maak je gebruik van sociale media zoals Facebook en Linkedin? Conclusie voor Unicef: begin klein op bestaande sociale media. Als dit een succes is, investeer dan in een eigen platform nieuw of geïntegreerd in de huidige website.

INHOUD Wat kunnen bezoekers op je community doen? Co-creatie (meedenken over innovaties en ideeën)? Klantenondersteuning? Netwerken? Discussiëren? Conclusie voor Unicef: bouw een online community waar jongeren zich kunnen laten inspireren door te lezen over nieuwe fondsenwerving - van anderen, of van Unicef. Ook kunnen ze er hun vrijwilligerswerk delen.

25 • H/LINK

21


Juweeltjes Lezersactie

Win

Gangsterfilm met diepgang Knokpartijen, bloederige vuurgevechten en afgehakte ledematen. Regisseur John Hillcoat laat met zijn western Lawless de achterbuurten in Virginia in de jaren ’30 zien, waar de Bondurant boys hun geld verdienen met illegale drankhandel. Lawless is echter, net als Hillcoat’s andere western The Proposition, meer dan een gangsterfilm vol geweld. Je wordt meegenomen in het leven van drie broers; Howard, Forrest en Jack Bondurant. Howard en Forrest (die laatste wordt briljant neergezet door Tom Hardy) hebben een aantal bijna-doodervaringen gehad en zijn amper nog bang te krijgen. Dorpsgenoten, inclusief de sheriff, hebben veel respect voor de stoïcijnse Forrest. Jack (Shia leBoeuf) is het tegenovergestelde. Dit wordt al meteen duidelijk, als hij niet net als zijn oudere broers een varken durft neer te schieten. Maar de gekwelde Jack wil het tegendeel bewijzen. Samen met jeugdvriend Cricket neemt hij initiatieven om de drankhandel nog lucratiever te maken. Een extreem ijdele en corrupte nieuwe hulpsheriff, Charlie Rakes (Guy Pearce), bestrijdt echter de outlaws.

22

H/LINK • 25

Wat volgt, is een bittere strijd. Zonder veel uitleg leer je de broers hierin goed kennen. Je voelt de pijn en bewijsdrang van Jack, die met luxe kleren en machogedrag zelfvertrouwen probeert te kweken. Forrest gelooft daarentegen in zijn onoverwinnelijkheid: ‘We are Bondurant’s, we are indestructible’. De grove geweldsscènes staan in schril contrast met de groene bossen en kneuterige westerndorpjes. Ook de liefdesscènes zijn heel klein en puur gehouden, doordat hierin alles heel traag gaat. Lawless zit vol met mannen die liever sterven dan dat ze hun gevoelens tonen. Maar dankzij de vele close-ups en sterke mimiek van een topcast kijk je recht in hun ziel. Een juweeltje onder de gangsterfilms. • SK

lllll

Lawless Genre: western/drama Nu in de bioscoop

twee vrijkaarten voor de Winterparade

De WinterParade aan Tafel gaat weer op tournee met de 120 meter lange ‘Tafel van de Idee’ en ze beginnen dit jaar op 14 december in Den Haag. De WinterParade trekt tijdens de feestdagen langs bijzondere ‘kerstkribbenplekken’, zoals oude kerken, leegstaande fabrieken, de hal van een concertgebouw of – in het geval van Den Haag - van een stadhuis. De ‘Tafel van de Idee’ is het podium, waarop een stoet acteurs, dansers, muzikanten en dichters langs je bord – met daarop een heerlijke maaltijd – aan je voorbij trekt. Op het programma onder andere Kamagurka die het kerstverhaal (her)schrijft, zang van Herman in een bakje Geitenkwark, meester-verteller Willem de Ridder trakteert op sprookjes en de Silent Disco is ook aanwezig. Verder laat de organisatie weten dat er ook zeker een aantal mooie mannen en vrouwen op de Tafel zal verschijnen.

Lezersactie Wil jij kans maken op de vrijkaarten? Stuur dan voor 7 december het antwoord op deze vraag naar link@hhs.nl: hoe heet de culinair kunstenaar van de Winterparade?

O'Casey's Irish Pub Holland’s biggest sports bar

We can show 10 live games at the same time! 4 big and 9 regular screens devided over 2 floors! We have all the major sports channels! Check out our website for the games!

Noordeinde 140 The Haque Holland • www.ocaseys.nl


Spotlight

Grizzly Bear: orkestrale indie uit The Bronx Grizzly Bear is een viertal uit New York dat melancholische en soms licht-psychedelische indie maakt. Ook op hun nieuwe album Shields, dat eind september 3voor12-album van de week was, mengen ze het geluid van gitaar, bas en drums met elektronische instrumenten. Met die laatste, onder andere een omnichord (een ‘iedereen kan muziek maken’-instrument

uit de jaren tachtig), plamuren ze soms de muziek iets te dicht met bombastische akkoorden, tinkeltjes of harpachtige geluiden. Maar bij bijvoorbeeld openingsnummer Sleeping Ute komt het mooi samen. Het is een vol nummer met af en toe een donder. En met samples die soms een leuk raadspel opleveren: ‘Verzin wat dit geluid oorspronkelijk maakt.’ Het stemgebruik van zanger Ed Droste is heel bepalend. Of je valt voor zijn kwetsbare zang vol emotie. Of je struikelt erover omdat het voor jou wat kwelerig en aanstellerig klinkt. In het eerste geval kies je vast voor vier sterren, hou het anders bij drie. • DdB

lllll

Grizzly Bear – Shields Genre: Pop, elektronisch

Rookvrij Pro Level 61 Ben jij een fervent roker, maar heb je er geen controle over? Ooit geprobeerd te stoppen maar word je telkens tegengehouden door het voelbare gebrek aan nicotine? De Rookvrij Pro zorgt ervoor dat je ook geen controle meer hoeft te hebben. Dat doet de app namelijk voor jou! ‘Wist je dat... ammoniak een uiterst irriterend en gevaarlijk vergif is – en een typisch bestanddeel van niet alleen jouw sigaret, maar ook van de toiletreiniger?’ Dit is een van de teksten van de Rookvrij Pro app die je van het roken af moeten houden. Gelukkig doet de app meer dan alleen onheilspellende boodschappen uitzenden. Zo maakt de app statusrapporten die je telkens weer helpen herinneren hoeveel geld en tijd je bespaard hebt door niet te roken. Deze app maakt het stoppen met roken leuk, leerzaam en interactief. Je moet het alleen natuurlijk ook zelf willen. • MC/TdJ Kosten: € 0,79 in de App Store Compatible met: iPhone, iPad en iPod Touch.

Tips van...

Anjani Bhairosingh

Wanneer je Anjani Bhairosingh (17, eerstejaars Bestuurskunde & Overheidsmanagement) vraagt wat ze leuk vindt, lijkt er geen eind aan de lijst te komen. Tekenen, dansen en rondhangen op de grote markt is hiervan slechts een kleine selectie. Haar tips variëren al net zo.  tekst Esther Bliek • beeld Mieke Barendse

boek > De Denker, de Danser en de Dromer – Jack Allerts (2007) Het boek gaat over een man die zijn vrouw heeft verloren en een nieuwe vrouw ontmoet. Gebeurtenissen zijn neergezet in de vorm van personages en hebben mij vooral doen nadenken over het ‘waar sta ik nu’. Ook nu denk ik nog regelmatig terug aan bepaalde passages wanneer ik iets meemaak. CD > The Hermit Sessions – Kyteman (2009) Kyteman’s Hiphop Orkest combineert klassieke instrumenten met hiphop tot heel originele en lekkere muziek. Een live optreden is natuurlijk het mooist, maar ook YouTube fragmenten trekken je mee in de beleving. Kyteman intrigeert me. De manier waarop hij dirigeert is bijna als een cheerleader; een show op zich. Eten > Vapiano – Buitenhof 45, Den Haag Een gezellig, lekker en goed betaalbaar restaurant. Ik heb hier al een aantal keer gegeten en word steeds weer blij van de manier waarop ze de boel hebben ingericht; fris, uniek en op een manier waarop ik er bijna zelf creatief van word. Film > Avatar 3D – James Cameron (2009) De mens gaat naar de maan Pandora voor waardevolle grondstoffen. Hier leeft de Na’vi in een sprookjesachtige wereld en zit niet te wachten op de vernietigende mens. De film vond ik vrij verwarrend omdat het zo realistisch was; voor m’n gevoel zou dit best ooit echt kunnen gebeuren. Daarbij zijn de animatietechnieken en conversatiewijzen uniek en geven me kippenvel. Festival > Parkpop Een gratis popfestival dat ieder jaar in het Zuiderpark in Den Haag plaatsvindt. Het mooist aan dit festival vind ik nog wel de sfeer. Iedereen is aardig tegen elkaar en doet overal aan mee. Wanneer een artiest vraagt of de handen de lucht in mogen, doet iedereen dit ook. Het is heel gangbaar en ontspannen.

25 • H/LINK

23


Het saaie college Sudoku Volgende maand in Link Niemand is blij met IT Gebrekkig wifi, het web dat vaak uitvalt, Blackboard dat op cruciale momenten op zwart gaat, en klachten over de dienstverlening. Er lijkt nogal wat aan de hand bij de dienst IT. Maar daar gaat verandering in komen, verzekert de dienst.

9

5 1

Link 26 verschijnt op 13 december

24

H/LINK • 25

1

6 4

6 7

2

7

Idealen December is traditioneel de tijd van bezinning. Link maakt ter inspiratie portretten van studenten en medewerkers met een sterk ideaal. De Haagse daalt De hogeschool doet het steeds iets slechter in de (inter)nationale rankings. Wat betekenen die lijstjes? Waarom daalt De Haagse Hogeschool? En wat wordt er gedaan om die neerwaartse spiraal te kenteren?

3

2 8

5

4

7 9 4

2

3

8 1

5

9 6

8

Link 25: Verslaafd?  

Bijna 900 studenten vulden onze verslavingsenquête in. In dit nummer de uitslag en drie portretten van verslaafde studenten. Verder aandacht...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you