Page 1

Τεύχος #1 Σεπτέμβριος 2013

Το περιοδικό της τηλεματικής από τη LINK TECHNOLOGIES

Εξαμηνιαία Έκδοση για την Τηλεματική στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

#Νέα Εποχή ΚΤΕΛ EXANDAS GIS: Ένα εργαλείο με χιλιάδες εφαρμογές

#Συνέντευξεις:

Στέφανος Μουστακλής Καλλέργος Βουλγαράκης

ΟΑΣΘ: H νέα Τηλεματική Οι λύσεις της Link Technologies στο Ελευθέριος Βενιζέλος


EDITORIAL

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η κρίση μάζεψε τον κόσμο και οι επιχειρηματίες μετρούν τα ...κουκιά τους. Οι μικροί και μικρομεσαίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις για να δούν με ποιό τρόπο να ελιχθούν. Μέσα σ’ αυτούς και οι αυτοκινητιστές. Και εσύ τους λες για Τηλεματική... Όταν όμως έρχεται το παιδί στον πατερα και του ζητάει να πάει στο Πανεπιστήμιο σε ώρα κρίσης, τι του λέει ο πατέρας; Πού πας παιδί μου; Τόσα έξοδα; Περίμενε να τελειώσει η κρίση για να δούμε αν θα έχουμε λεφτά να σπουδάσεις.

Κανείς δεν έχασε από την Τηλεματική. Κανείς δεν το μετάνοιωσε. Όλοι κέρδισαν. Απλά, αυτοί που δεν έχουν τη ΣΩΣΤΗ Τηλεματική δεν ξέρουν τα οφέλη της.

Οι μικροί λεωφορειούχοι και αυτοκινητιστές στη Γερμανία και Ιταλία ούτε καν διανοούνται να αφήσουν την επιχείρισή τους στην τύχη της. Το πρώτο πράγμα που εγκαθιστούν είναι ένα ενιαίο σύστημα Πληροφορικής με Παρακολούθηση και Οργάνωση του Συγκοινωνιακού/Μεταφορικού έργου. Αλλιώς, είναι σαν να αφήνεις το μαγαζί σου, τα προϊόντα σου, την αποθήκη σου, τους πωλητές σου, τα κοστολόγια σου χωρίς οργάνωση και ότι βγεί.

Η λέξη «Τηλεματική» είναι εκφυλισμένος όρος. Μερικοί εννοούν απλά το σύστημα εντοπισμού. Αυτό όμως δεν είναι σύστημα Οργάνωσης Μεταφορικού Έργου. Οργάνωση Μεταφορικού Έργου σημαίνει ΓΝΩΣΗ. Σου δίνει αυτό που εσύ θέλεις. Σου λύνει τα δικά σου προβλήματα. Συνδέει την προγραμματισμένη κίνηση με την πραγματική, την μηχανογράφηση με τις δαπάνες, τους οδηγούς με την οργάνωση, τις πληρωμές με το εισιτήριο, το καύσιμο με τα έξοδα, το έργο με την κερδοφορία, κλπ.

Η Τηλεματική είναι το διαγνωστικό σύστημα που χρειάζεσαι για να γνωρίζεις τι συμβαίνει στον οργανισμό σου και το ανοσοποιητικό σύστημα που σε προστατεύει. Το ανοσοποιητικό σε φροντίζει χωρίς να το ξέρεις και σε ενημερώνει όταν κάτι πάει στραβά στην υγεία σου και η διάγνωση εντοπίζει την αιτία.

-3-

Ένας σωστός προμηθευτής δεν προμηθεύει μηχανήματα αλλά λύσεις. Σε ξαλαφρώνει στην κρίση, δεν σε επιβαρύνει. Δρ. Ιωάννης Δαμιανός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Link Technologies A.E.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

06 08 16 18

Η Link Technologies στο Έργο Τηλεματικής του ΟΑΣΑ Έξυπνα Δίκτυα Ενέργειας Ανάλυση και Προοπτικές

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης Οχημάτων και Πρατηρίων Δήμων

SPEED-O

Μοντέλο Κυκλοφοριακής Κίνησης Αστικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος

07 14 17 22

Το Σύστημα Τηλεματικής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.)

Τhe Smart IHU project Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University – IHU)

Πως μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμων με τη χρήση της τηλεματικής 60th UITP World Congress and Exhibition for Mobility and City Transport

25

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν αγοράσετε Σύστημα Διαχείρισης Στόλου

26

Ta Social Media στις Αστικές Συγκοινωνίες

28

Συνέντευξη του κ. Καλλέργου Βουλγαράκη, Προέδρος Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου

30

Συνέντευξη του κ. Στέφανου Μουστακλή, Προέδρος Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

32

Διαχείριση Συγκοινωνιακού Έργου σε Αστικές Συγκοινωνίες

40

Λογισμικό Συστήματος ‘Έκδοσης Εισιτηρίων και Διαχείρισης Αποθήκης

-4-

42

Exandas–Gis η διαδικτυακή εφαρμογή Τηλεματικής Παρακολούθησης & Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.

53

54

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ Ε.Κ.Α.Β.

59

Τηλε-Διαχείρισης και Τηλε-Ελέγχου Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού

61

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

62

Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΟΑΣΘ

64

BANGKOK BRT Project

66

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος

68

KΤΕΛ

70

MAKIOS LOGISTICS

72

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

-5-

Το παρελθόν και το μέλλον της Τηλεματικής


> ΑΡΘΡΑ

> ΑΡΘΡΑ

Η Link Technologies στο Έργο Τηλεματικής του ΟΑΣΑ

Το Σύστημα Τηλεματικής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.)

Ο

λοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου η διαδικασία του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του συστήματος τηλεματικής και πληροφόρησης επιβατικού κοινού. Η κοινοπραξία εταιρειών Intrasoft International Intrakat, με πάροχο λύσεων τηλεματικής την Link Technologies, αναδείχθηκε ανάδοχος για το έργο της Τηλεματικής Αστικών Συγκοινωνιών μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ. Η κοινοπραξία των παραπάνω εταιρειών, σε συνεργασία με τη Link Technologies, θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, για συνολικό διάστημα 12 ετών. Ειδικότερα, το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου χιλίων «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους. Το έργο προβλέπει επίσης, τη δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών

Η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, α ντ ι λ α μ β α νό μ ενη τ η σημασία των μετακινήσεων στη σύγχρονη ζωή επιδιώκει την αύξηση της αποδοτικότητας των μεταφορών και την ενίσχυση της χρήσης των υποδομών με συστήματα πληροφοριών που βασίζονται στις ανάγκες της αγοράς.

και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει σημαντικά τις αστικές μετακινήσεις, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, την αύξηση των εσόδων, καθώς και τη βελτίωση της διαχείρισης των οχημάτων και του συγκοινωνιακού έργου γενικότερα. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα υπάρξει βελτιστοποίηση και διευκόλυνση για το επιβατικό κοινό της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών, άνεση κατά τις μετακινήσεις καθώς και ταχύτερη μετάβαση στον προορισμό. Επιπλέον, οι αστικές συγκοινωνίες βελτιστοποιούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους επανασχεδιάζοντας το συγκοινωνιακού έργου σε οικονομικό και στρατηγικό

-6-

επίπεδο μέσω αξιολόγησης και αξιοποίησης των συγκεντρωθέντων στοιχείων. Η εικόνα του συγκοινωνιακού συστήματος βελτιώνεται στα μάτια των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες που εισάγονται, ενώ παράλληλα προβλέπεται μέσω της συνολικά καλύτερης διαχείρισης των οχημάτων, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης καθώς και μείωση των κυκλοφοριακών συμφωρήσεων.

H Link Technologies, με τη συμμετοχή της στο μεγαλύτερο έργο τηλεματικής στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, κατέχει πλέον ηγετική θέση στο χώρο των υπηρεσιών Τηλεματικής. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει έργα Τηλεματικής στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και σε αυτές με τους μεγαλύτερους στόλους οχημάτων αστικών συγκοινωνιών.

Ο Ο.Α.Σ.Θ. έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, εξυπηρετώντας το επιβατικό κοινό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει ήδη από το καλοκαίρι του 2006, σύστημα τηλεματικής σε ένα στόλο που σήμερα αριθμεί συνολικά περίπου επτακόσια οχήματα, κυρίως λεωφορεία αλλά και μικρότερα γενικής χρήσης αυτοκίνητα. Το σύστημα αυτό συλλέγει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων από αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι σε κάθε όχημα. Τέτοιες πληροφορίες είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες του οχήματος, η ταχύτητα και η επιτάχυνση του, η κατάσταση της μηχανής, η λειτουργία του κλιματισμού, οι επικυρώσεις εισιτηρίων εντός του λεωφορείου, η έναρξη και η λήξη της βάρδιας των οδηγών και άλλα. Οι πληροφορίες της τηλεματικής αξιοποιούνται σε δύο βασικούς τομείς:

Πληροφόρηση Επιβατικού Κοινού σε Πραγματικό Χρόνο Το σύστημα πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο του επιβατικού κοινού του Ο.Α.Σ.Θ. αποτελεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών όχι μόνο στην Ελλάδα και αλλά και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, σήμερα ο Ο.Α.Σ.Θ. είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες ενημέρωσης του επιβατικού κοινού σε πραγματικό χρόνο.

Μέσω τις ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oasth.gr) υπάρχει πληροφόρηση για την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου για όλες τις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν μία συγκεκριμένη στάση, για τη θέση των λεωφορείων μίας συγκεκριμένης λεωφορειακής γραμμής στο οδικό δίκτυο και για τον σχεδιασμό της επιθυμητής διαδρομής του επιβάτη μέσα στην περιοχή εξυπηρέτησης του Ο.Α.Σ.Θ. με τη χρήση του συστήματος αστικών συγκοινωνιών (trip planner). Οι πληροφορίες παρέχονται και μέσω online application για κινητά τηλέφωνα στο (m.oasth.gr). Παρέχεται ακόμα, πληροφόρηση, μέσω φωνητικής πύλης με τη χρήση σταθερού τηλεφώνου για την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου όλων των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν μία συγκεκριμένη στάση στην τηλεφωνική γραμμή 2310 981100. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη σε συγκεκριμένες ομάδες επιβατών, όπως σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου κα σε άτομα με μειωμένη όραση. Επίσης, εμφανίζεται ο χρόνος άφιξης των λεωφορείων σε περίπου διακόσιες (200) επιλεγμένες στάσεις σε ολόκληρη την περιοχή εξυπηρέτησης. Οι στάσεις αυτές είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικές πινακίδες, στις οποίες αναγράφεται η ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου όλων των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη στάση. Επιπλέον, λειτουργεί ηχητική αναγγελία του χρόνου άφιξης των λεωφορείων σε είκοσι (20) επιλεγμένες στάσεις από μεγάφωνο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το σύστημα τηλεματικής. Το σύστημα ενεργοποιείται μέσω της ειδικής συσκευής που έχουν στην κατοχή τους άτομα με προβλήματα όρασης. Μέσα σε όλα τα λεωφορεία εκτελούνται οπτικοακουστικές αναγγελίες της επόμενης στάσης με οπτικές αναγγελίες σε εσωτερικές ηλεκτρονικές πινακίδες και ακουστικές αναγγελίες μέσω της μεγαφωνικής εγκατάστασης του λεωφορείου. -7-

Γεώργιος Σπανός Διευθυντής Κίνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Ο.Α.Σ.Θ.

Επιπλέον των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μετάδοσης ηχητικών και οπτικών μηνυμάτων με κοινωνικό ή άλλο περιεχόμενο τόσο στις ηλεκτρονικές πινακίδες των στάσεων, όσο και μέσα στα λεωφορεία – όπως για παράδειγμα, για τη μη διέλευση λεωφορείων λόγω εκτροπών λεωφορειακών γραμμών από την κανονική τους διαδρομή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργων.

Διαχείριση Στόλου και Προσωπικού Ο Ο.Α.Σ.Θ. αξιοποιεί τις παρεχόμενες πληροφορίες από το σύστημα τηλεματικής προκειμένου να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση τόσο του στόλου των οχημάτων, όσο και του προσωπικού κίνησης. Οι βασικότερες επιμέρους εφαρμογές που αξιοποιούν τα δεδομένα του συστήματος τηλεματικής είναι: • Ο σχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών και η διαχείριση της λειτουργίας τους τόσο σε πραγματικό, όσο και σε μη πραγματικό χρόνο. • Η στατιστική επεξεργασία των χρόνων διαδρομής και η βελτιστοποίηση των ωραρίων λειτουργίας των λεωφορειακών γραμμών. • Η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων (κ υ ρ ί ω ς δ ε ικ τ ών αξ ι ο πι σ τ ίας , παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των λεωφορειακών γραμμών). • Οι μετρήσεις της επιβατικής κίνησης. • Η καταγραφή των παραβιάσεων ορίων ταχύτητας. • Η καταγραφή της λειτουργίας των κλιματιστικών συσκευών. • Η αυτοματοποιημένη ενημέρωση των ωρών εργασίας προσωπικού για τη μισθο δοσία. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι το σύστημα τηλεματικής του Ο.Α.Σ.Θ. αναπτύχθηκε, με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών, εξ ολοκλήρου εντός του Οργανισμού και, επομένως, αποτελεί ένα 100% ελληνικό προϊόν.


> ΑΡΘΡΑ

Έξυπνα Δίκτυα Ανάλυση και Ενέργειας Προοπτικές

Χρήστος Ξενάκης Νικόλαος Πασσάς

Π

αραδοσιακά, ο όρος πλέγμα (grid) χρησιμοποιείται, για να περιγράψει ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να υποστηρίξει όλες ή κάποιες από τις ακόλουθες τέσσερις διαδικασίες: παραγωγή, μεταφορά, διανομή και έλεγχο της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κλασικά παραδοσιακά δίκτυα παροχής

μενου να τους πείσει να μην καταναλώνουν

αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, ασφά-

ηλεκτρικής

χρησιμοποιούνται

ενέργεια εκείνη τη στιγμή και ως εκ τούτου

λεια συστημάτων και κρίσιμων υποδομών,

κυρίως για τη μεταφορά ενέργειας από λίγες

να εξομαλύνεται η ζήτηση, εξοικονομώντας

συστήματα πραγματικού χρόνου, κ.α. Η

κεντρικές μονάδες παραγωγής σε μεγάλο

με αυτό τον τρόπο σημαντικό κόστος από

αρχική ιδέα των έξυπνων δικτύων ενέργειας

αριθμό χρηστών ή πελατών. Αντίθετα, το

εγκαταστάσεις και κεφάλαιο.

ξεκίνησε από:

ενέργειας

• την ανάπτυξη των προηγμένων συστη-

έξυπνο δίκτυο ενέργειας ή αλλιώς smart grid χρησιμοποιεί αμφίδρομη ροή ηλεκτρικής

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ένα

μάτων μέτρησης (Advanced Metering

ενέργειας και πληροφοριών, προκειμένου

έξυπνο δίκτυο ενέργειας μπορεί να θεωρηθεί

Infrastructure – AMI), τα οποία είχαν σαν

να δημιουργήσει ένα αυτοματοποιημένο και

ως ένα ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο χρησι-

στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της

κατανεμημένο δίκτυο διανομής ενέργειας.

μοποιεί αμφίδρομη μετάδοση δεδομένων,

ενεργειακής ζήτησης και απόδοσης,

Αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες Tεχνολο-

αλληλεπίδραση και υπολογιστική νοημο-

• την ανάγκη προστασίας των δικτύων από

γίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

σύνη με έναν ολοκληρωμένο τρόπο σε όλο

καταστάσεις έλλειψης απαιτούμενης ενέρ-

(TPE) το έξυπνο αυτό δίκτυο είναι ικανό

το φάσμα του δικτύου (παραγωγή, διανομή,

γειας (π.χ., blackouts), κακόβουλες επιθέ-

να παρέχει ενέργεια με αποτελεσματικούς

μετάδοση, κατανάλωση), προκειμένου να

σεις και φυσικές καταστροφές.

τρόπους ανταποκρινόμενο στις διαφορε-

πετύχει ένα καθαρό, ασφαλές, αξιόπιστο,

τικές συνθήκες που, ενδέχεται, να προκύ-

αποδοτικό και ανθεκτικό σύστημα ενέργειας.

ψουν. Για παράδειγμα, εάν ένας μετασχη-

Η έννοια των έξυπνων δικτύων αποτελεί μια

ματιστής μέσης τάσης αποτύχει στη διανομή

ολοκλήρωση συμπληρωματικών στοιχείων,

του δικτύου, τότε το έξυπνο δίκτυο μπορεί

υποσυστημάτων, λειτουργιών και υπηρε-

αυτόματα να αλλάξει τη ροή της ενέργειας

σιών, κάτω από τον απόλυτο έλεγχο ευφυών

και να αποκαταστήσει την ομαλή παροχή.

και καινοτόμων συστημάτων επικοινωνίας,

Τη σημασία ενός έξυπνου δικτύου ενέργειας

διαχείρισης και ελέγχου. Είναι φανερό ότι

θα μπορούσαμε να την κατανοήσουμε καλύ-

τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας καλύπτουν ένα

τερα μελετώντας τη κάτω από το γενικότερο

πολύ μεγάλο εύρος, το οποίο περιλαμβάνει

πρίσμα της διαμόρφωσης της ζήτησης για

παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκπο-

ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, τις περιόδους

μπές ρύπων, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας,

αιχμής της ζήτησης η εκάστοτε υπηρεσία

ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απελευθερω-

ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε με τη

μένες αγορές ενέργειας, προηγμένα πληρο-

βοήθεια των έξυπνων δικτύων να ενημε-

φοριακά και επικοινωνιακά συστήματα,

ρώνει, σε πραγματικό χρόνο, τους κατανα-

κρίσιμες υποδομές, βιομηχανικά συστήματα

λωτές της σχετικά με το κόστος κατανάλωσης

διαχείρισης και ελέγχου, συστήματα αισθη-

(το οποίο θα είναι αρκετά υψηλό), προκεί-

τήρων, τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα

-8-

Ω

στόσο, οι νέες απαιτήσεις, που δημιουργήθηκαν, κυρίως, από την εμφάνιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κατανεμημένης παραγωγής ενέργειας οδήγησε τις βιομηχανίες ηλεκτρικής ενέργειας και τις κυβερνήσεις, να επανεξετάσουν και να επεκτείνουν το αρχικά σχεδιασμένο πεδίο εφαρμογής των έξυπνων δικτύων ενέργειας. -9-


> ΑΡΘΡΑ

Έξυπνο σύστημα προστασίας. Αποτελεί και αυτό ένα υποσύστημα, που παρέχει στο δίκτυο: i) προηγμένη και αξιόπιστη ανάλυση της κατάστασης του συστήματος, προκειμένου να ληφθούν κατάλ ληλες αποφάσεις ή να εφαρ μοστούν αποδοτικές πολιτικές, ii) προστασία σε περιπτώσεις αποτυ- χίας ή απώλειας του συστήματος ή (και) του δικτύου, και iii) υπηρεσίες ασφάλειας και ιδιωτι κότητας (π.χ., εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα, μη αποποίηση και καταγραφή δεδομένων και ενερ γειών). Το έξυπνο δίκτυο ενέρ γειας, εκμεταλλευόμενο την έξυπνη υποδομή, θα πρέπει να παρέχει έξυπνη διαχείριση αλλά και να ενσωματώνει ένα έξυπνο σύστημα προστασίας, το οποίο σε περιπτώσεις αποτυχίας ή διακοπών θα κάνει το σύστημα περισσότερο αποδoτικό και αποτελεσματικό.

Τα βασικά συστατικά ενός έξυπνου δικτύου

δίκτυο. Για παράδειγμα, οι χρήστες είναι σε

ενέργειας είναι τα εξής:

θέση να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, με

Έξυπνο σύστημα υποδομής είναι η ενέργεια,

τη χρήση ηλιακών πάνελ στα σπίτια ή με τη

οι πληροφορίες και η υποδομή επικοινω-

χρησιμοποίηση ηλεκτρικών οχημάτων, και

νίας, που συγκροτούν το έξυπνο δίκτυο

να επιστρέφουν ενέργεια στο δίκτυο. Αυτή

ενέργειας. Ένα τέτοιο σύστημα υποδομής

η αντίστροφη ροή είναι πολύ σημαντική

υποστηρίζει

της

και μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε

ηλεκτρικής ενέργειας και των πληροφοριών.

επίπεδο μικρο-δικτύου, όπως αναφέρεται,

Η αμφίδρομη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος

το οποίο έχει απομονωθεί από το κεντρικό

συνεπάγεται την ηλεκτρική παροχή ενέρ-

σύστημα παροχής ενέργειας, λόγω π.χ. μιας

γειας που δεν είναι πια μονο-κατευθυντική.

διακοπής ρεύματος. Το μικρο-δίκτυο θα

Για παράδειγμα, στο παραδοσιακό ηλεκτρικό

είναι σε θέση να μπορεί να λειτουργήσει,

δίκτυο η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται

σε ένα μειωμένο επίπεδο, με τη βοήθεια της

από τη μονάδα παραγωγής, στη συνέχεια

ενέργειας, που διοχετεύεται πίσω από τους

μεταφέρεται από το δίκτυο μεταφοράς

πελάτες.

την

αμφίδρομη

ροή

και τελικά φτάνει στους χρήστες. Σε ένα έξυπνο δίκτυο ενέργειας η ενέργεια μπορεί να διοχετευθεί από τους χρήστες πίσω στο

- 10 -

Έξυπνο σύστημα διαχείρισης είναι ένα υποσύστημα, το οποίο παρέχει προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου και διαχείρισης. Ο βασικός λόγος, για τον οποίο το έξυπνο δίκτυο ενέργειας μπορεί να φέρει επανάσταση στα δίκτυα ενέργειας, είναι η λειτουργικότητά του, η οποία βασίζεται σε έξυπνες υποδομές, και στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών διαχείρισης. Επίσης, η δυνατότητα αναβαθμίσεων, η οποία προκύπτει από την προηγμένη υποδομή, θα κάνει το δίκτυο ακόμα πιο έξυπνο. Με απλά λόγια, το έξυπνο σύστημα διαχείρισης θα εκμεταλλεύεται την έξυπνη υποδομή, για να πετύχει διάφορους προηγμένους στόχους διαχείρισης. Τέτοιοι στόχοι είναι: η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης, ο έλεγχος των εκπομπών, η μείωση του κόστους λειτουργίας και η μεγιστοποίηση της χρησιμότητας.

Ας σημειώσουμε ακόμη ότι έξυπνα δίκτυα ενέργειας μπορούν να υποστηρίξουν ένα μεγάλο στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την προϋπόθεση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζουν τις μπαταρίες τους, όταν το δίκτυο έχει (φτηνή) διαθέσιμη ενέργεια σε ειδικούς κοινόχρηστους σταθμούς, γκαράζ κτλ. ή νοικιάζουν ήδη φορτισμένες μπαταρίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και, εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα, μπορούν να αποδίδουν και πάλι την ενέργεια πίσω στο δίκτυο, όταν υπάρχουν αιχμές κατανάλωσης και η τιμή του ρεύματος είναι μεγαλύτερη και έτσι οι ιδιοκτήτες τους έχουν ένα πρόσθετο έσοδο. Μια ακόμα δομή που συνδυάζεται με τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας, είναι τα μικροδίκτυα. Ως μικρο-δίκτυα αναφέρονται ενεργειακά συστήματα συνήθως χαμηλής τάσης (κάτω του 1KVolt), αποτελούμενα

από μονάδες διεσπαρμένης παραγωγής με μια συνολικά εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των μερικών εκατοντάδων kW έως και 2MW, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και συστήματα διαχείρισης του φορτίου. Κύριο γνώρισμα των μικρο-δικτύων είναι ότι, άν και λειτουργούν συνήθως διασυνδεμένα με το κεντρικό δίκτυο διανομής, μπορούν να μεταβούν σε κατάσταση αυτόνομης λειτουργίας, σε περίπτωση απώλειας της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο, διατηρώντας την παροχή ισχύος σε τοπικό επίπεδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο χώρος των έξυπνων δικτύων ενέργειας χαρακτηρίζεται από μια δυναμική, όπου οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη εμφανίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για επενδύσεις στο χώρο. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί σε αριθμό και έκταση οι πρωτοβουλίες σε έξυπνα δίκτυα ενέργειας, με διαφορετικούς στόχους και αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο για την έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών για έξυπνα δίκτυα ενέργειας, όσο και για την επίδειξη των δυνατοτήτων και των νέων υπηρεσιών των έξυπνων δικτύων ενέργειας. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες εξασφαλίζοντας οφέλη σε όλους τους χρήστες και εμπλεκόμενους φορείς. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους καταναλωτές σήμερα είναι αποτέλεσμα εξέλιξης εκατό χρόνων. Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις, που προκύπτουν από την απελευθέρωση της αγοράς και την εξέλιξη τεχνικών καινοτομιών, απαιτούν νέες ιδέες και καινούργιο σχεδιασμό. Τα τρέχοντα δίκτυα έχουν εξυπηρετήσει καλά αλλά δε θα είναι επαρκή για το μέλλον, όπου θα πρέπει: • Nα εξασφαλίζουν ασφαλή και βιώσιμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. • Nα επωφελούνται από τις νέες τεχνολο γίες και να συμμορφώνονται με τις νέες επιταγές της πολιτικής και της αλλαγής των επιχειρηματικών πλαισίων.

- 11 -

Σ

ύμφωνα με τα παραπάνω, τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας αποτελούν τα δίκτυα νέας γενιάς τα οποία θα βοηθήσουν την Ευρώπη να χαράξει με τρόπο αποτελεσματικό την ενεργειακή πολιτική της μέχρι και το 2020, θα ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες οι όποιες δραστηριοποιούνται στο χώρο, και θα αυξήσουν την άνεση και την ποιότητα ζωής των χρηστών. Μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Pike για την περίοδο 2010 - 2020 αναφέρει ότι οι σωρευτικές ευρωπαϊκές επενδύσεις σε τεχνολογίες έξυπνης διαχείρισης ενέργειας θα φτάσουν τα 56,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι μέχρι το 2020 σχεδόν 240 εκατομμύρια έξυπνοι μετρητές θα έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ) η Ευρώπη απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2030 για την ανανέωση του ηλεκτρικού συστήματος. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις για υλοποιήσεις των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για τη διατήρηση και επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα παραπάνω κονδύλια σημαντικό είναι το ποσοστό, που θα πρέπει να δαπανηθεί για έρευνα και ανάπτυξη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά θέματα που σχετίζονται με τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας και τα οποία δεν έχουν πλήρως μελετηθεί και αποσαφηνιστεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 75% του προϋπολογισμού για την έρευνα θα διατεθεί για έργα, που σχετίζονται με την έξυπνη μέτρηση, ενώ το υπόλοιπο 25% του προϋπολογισμού θα διατεθεί για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, την αυτοματοποίηση μεταφοράς και διανομής, την έρευνα και την υλοποίηση των εφαρμογών στο σπίτι και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων. Καθώς οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη γίνονται πιο απελευθερωμένες και πιο δυναμικές, ο αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται στη διαδικασία εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, ολοένα και αυξάνεται.


> ΑΡΘΡΑ

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένα πρωτοποριακό έργο για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ένέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος, τη μείωση των τιμολογίων και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα λαμβάνει χώρα σε 5 νησιά του Αιγαίου. Το πρόγραμμα «ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου» υλοποιείται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ. Η εφαρμογή του θα γίνει στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σαντορίνη, Μήλο και Κύθνο. Η πρώτη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την τεχνική μελέτη και τα θεσμικά ζητήματα, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ELENA της Ε.Ε. Το κυρίως έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2013 με επενδυτικό κόστος άνω των 40 εκ. €. Στα νησιωτικά συστήματα τα χαρακτηριστικά των δικτύων και η διαχρονική διακύμανση της ζήτησης (λόγω π.χ. του τουρισμού) δεν επιτρέπουν την πλήρη κατάργηση των σταθμών βάσης, που λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο) και περιορίζουν τη διείσδυση των ΑΠΕ. Επιπλέον, η λειτουργία αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων με πολύ υψηλή διείσδυση ΑΠΕ παρουσιάζει

- 12 -

σοβαρά τεχνικά προβλήματα, για τα οποία υπάρχει πολύ περιορισμένη εμπειρία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν εν μέρει να αναιρεθούν είτε με τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο - με μεγάλο όμως κόστος - είτε με την επιστράτευση συστημάτων αποθήκευσης και έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας. Το πρόγραμμα στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου ξεκινά από 5 διαφορετικά μεταξύ τους νησιά ως προς τη γεωγραφική θέση, το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά του φορτίου και τις τελικές ενεργειακές χρήσεις. Η ολοκλήρωσή του θα καλύψει ένα σύνολο 180.000 καταναλωτών εφοδιασμένων με «έξυπνους μετρητές», οι οποίοι όχι μόνο θα δέχονται αλλά και θα στέλνουν πληροφορίες στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούν μέσω αυτών να επιλέγουν τη φθηνότερη και περιβαλλοντικά προτιμότερη λύση για την κάλυψη των αναγκών τους. Στα νησιά αυτά θα εγκατασταθούν ακόμη «συλλογικά φωτοβολταϊκά συστήματα» και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που συνιστά μια πρώτη υποδειγματική εφαρμογή ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα νέο πεδίο καινοτομίας. Στην αναδυόμενη αυτή εποχή, χάρη στη συνάντηση τεχνολογικών κλάδων -όπως

- 13 -

η τηλε-πληροφορική, οι ηλεκτρονικοί αυτοματισμοί, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, η διαχείριση πολλαπλών δεδομένων κ.α.- η παραγωγή ενέργειας γίνεται πολύ πιο φιλική προς το χρήστη, ευέλικτη και πράσινη, αλλά κυρίως κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος. Τέλος, το όλο έργο υπογραμμίζει και την αυξανόμενη συμμετοχή των ΟΤΑ του Αιγαίου στα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης και την αξία της συλλογικής δράσης, όπως αυτή του δικτύου ΔΑΦΝΗ, και μάλιστα στο πλαίσιο των πιο προωθημένων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

Η

Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς τα έξυπνα δίκτυα δε θα καταφέρει να επιβιώσει στο νέο διεθνοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενέργειας με κύριους αντιπάλους τις Η.Π.Α, την Κίνα και τη Ρωσία. Οι τεράστιες επενδύσεις, που πραγματοποιούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, υποδηλώνουν ακριβώς αυτό, την επιθυμία της Ευρώπης να πετύχει αφενός μια ενοποιημένη αγορά, αφετέρου να δώσει ώθηση στην έρευνα και στην τεχνολογία, προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ενεργειακή αυτάρκεια. Η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί τα μέγιστα από την ανωτέρω κατάσταση, αφού η απελευθέρωση τεράστιων κονδυλίων έρευνας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να αναπτύξουν τεχνογνωσία και νέες καινοτόμες εφαρμογές για έξυπνα δίκτυα, με αποτέλεσμα να μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο αποτελεσματικό οι φυσικοί μας πόροι, ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειες.


> ΑΡΘΡΑ

The Smart IHU project Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University – IHU)

Υπεύθυνος Έρευνας: Καθ. Ιωάννης Βλαχάβας Ερευνητές: Αν. Καθ. Νίκος Βασιλειάδης, Λέκτορας Δημήτριος Βράκας Ακαδημαϊκοί Βοηθοί: Γεώργιος Κουτίτας, Αθανάσιος Σταυρόπουλος. Παλαιοί ερευνητές: Πόπη Κράβαρη, Δρ. Αγγελική Τσιολιαρίδου.

Με την ανάπτυξη των ευφυών (αυτόνομων) δικτύων ηλεκτροδότησης (smart grids) είναι επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας ευφυών κτιρίων (smart buildings). Τα ευφυή κτίρια αποτελούν το δομικό στοιχείο των smartgrids και καλούνται να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης. Η συνεισφορά τους αφορά, σε πρώτο επίπεδο, στην παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, των χώρων και στη συλλογή δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας και περιβαλλοντικών παραμέτρων, μέσω ενός δικτύου αισθητήρων (sensor network) και τη διοχέτευση αυτών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σε δεύτερο επίπεδο, τα έξυπνα κτίρια εξοπλίζονται με συσκευές ή όργανα δράσης (actuators), τα οποία ελέγχονται ηλεκτρονικά και μπορούν να εκτελούν ενέργειες, που επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των κτιρίων. Οι εφαρμογές πίσω από μία τέτοια στρατηγική είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπτυξη αλγορίθμων ελέγχου και έξυπνης τιμολόγησης (demand response, smart pricing), που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι οι ανανεώσιμες. Για να είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο ένα τέτοιο σύστημα, πρέπει εντός των κτιρίων να αναπτυχθούν δίκτυα αισθητήρων και οργάνων δράσης (sensor/actuator networks), που θα παρακολουθούν κρίσιμες παραμέτρους, όπως θερμοκρασία, υγρασία, κίνηση, κατανάλωση ενέργειας, κτλ, αλλά και θα εκτελούν ενέργειες που επιφέρουν αλλαγές στην κατανάλωση των κτιρίων, όπως το σβήσιμο μιας ενεργοβόρας συσκευής, ή την ενεργοποίηση των σκιάστρων. Παράλληλα, εξελιγμένα λογισμικά, που χρησιμοποιούν τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης, θα λειτουργούν ως ο «εγκέφαλος» του συστήματος, δηλαδή θα συλλέγουν τα δεδομένα από τους αισθητήρες, θα τα επεξεργάζονται και θα στέλνουν τις κατάλληλες εντολές στα όργανα δράσης με γνώμονα την ικανοποίηση των στόχων, που έχει θέσει ο χειριστής τους. Το πρόγραμμα ‘Smart IHU’ εφαρμόζει Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας σε ένα κτίριο. Είναι ένα πρόγραμμα διεπιστημονικό και εντάσσεται μεταξύ των περιοχών της ενέργειας και των ΤΠΕ. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη και ανάπτυξη ενός πρότυπου Έξυπνου Διεθνούς Πανεπιστημίου, το οποίο θα εξοικονομεί ενέργεια και θα εκπαιδεύει τους φοιτητές σε σύγχρονες εφαρμογές ενεργειακής πληροφορικής και ασύρματων δικτύων αισθητήρων. Το πρόγραμμα βασίζεται στο μοντέλο Smart Building/ Smartgrid και ακολουθεί τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

- 14 -

Η ομάδα του προγράμματος (από αριστερά προς τα δεξιά, Λέκτορας Δημήτρη Βράκας, Αν. Καθηγητής Νίκος Βασιλειάδης, Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας, Δρ. Γιώργος Κουτίτας, κ. Θάνος Σταυρόπουλος)

Η υλοποίηση του προγράμματος χωρίζεται σε τρία στάδια: Στάδιο 1: Εγκατάσταση ασύρματων δικτύων αισθητήρων και έξυπνων μετρητών για την παρακολούθηση σε αληθινό χρόνο της κατανάλωσης ενέργειας και άλλων περιβαλλοντικών μεγεθών στο χώρο του Πανεπιστημίου. Χαρακτηριστικά μεγέθη είναι η θερμοκρασία, υγρασία, φωτεινότητα, κίνηση, κατανάλωση ενέργειας. Στάδιο 2: Ανάπτυξη ενός ενδιάμεσου λογισμικού (middleware), το οποίο συλλέγει τα δεδομένα από τους αισθητήρες και τα διαθέτει τόσο για παρακολούθηση και μελέτη από ανθρώπους όσο και για περαιτέρω επεξεργασία από ειδικά λογισμικά. Το ενδιάμεσο λογισμικό βασίζεται στη φιλοσοφία της Υπηρεσιοκεντρικής Αρχιτεκτονικής (Service Oriented Architecture) και σε τεχνικές του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web), για να εξασφαλίσει τρία κύρια πλεονεκτήματα: α) την ενοποίηση ετερογενών αισθητήρων , β) τον απομακρυσμένο έλεγχο των συσκευών μέσω ενός κοινού δικτύου Η/Υ και γ) την πραγματοποίηση της απευθείας αλληλεπίδρασης μεταξύ συστημάτων (M2M Interoperability).

Στάδιο 3: Δημιουργία λογισμικών, που αποτελούν τη διεπαφή με το χρήστη και την ανάπτυξη συναρτήσεων για την αυτόματη διαχείριση της ενέργειας. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο νέο τομέα της ενεργειακής πληροφορικής, ο οποίος εκτός των άλλων επιτυγχάνει τη χρήση των συστημάτων αυτών για την εκπαίδευση του φοιτητή. Αρχιτεκτονική Συστήματος Smart IHU Τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του προγράμματος είναι: • Δημιουργία ενός web portal για την παρουσίαση των μετρήσεων κατανά λωσης του κτιρίου, που είναι ανοιχτό στο κοινό (http://smart.ihu.edu.gr/). • Ενσωμάτωση στο portal και του Οικονο μικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αποδει κνύει την εξωστρέφεια του προγράμματος. • Εγκατάσταση περί των 70 αισθητήρων εντός του κτιρίου του Διεθνούς Πανεπι- στήμιου της Ελλάδος, που παρακολου θούν σε πραγματικό χρόνο την κατα νάλωση ενέργειας, τη φωτεινότητα, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

- 15 -

για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα. • Δημιουργία ενός middleware βασισμένου σε σημασιολογικές υπηρεσίες ιστού, που ενοποιεί 4 διαφορετικές τεχνολο γίες ασύρματης μετάδοσης και συγκεκρι μένα τα πρωτόκολλα Zigbee, ZWave, WiFi και RF 433 MHz. • Προβολή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε μία έξυπνη οθόνη στην είσοδο του κτιρίου, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για το ενερ- γειακό προφίλ του κτιρίου. • Ανάπτυξη αλγορίθμων αυτοματισμού για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εντός του Πανεπιστημίου αλλά και την παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένου και του portal για την παρακολούθηση του κτιρίου) μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του προγράμματος μέσω των παρακάτω URL. http://rad.ihu.edu.gr/smartihu/ http://smart.ihu.edu.gr/ http://www.tech.ihu.edu.gr/index.php/en/projects/ smart-international-hellenic-university.html


> ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης Οχημάτων και Πρατηρίων Δήμων

Δημήτρης Μπλέρης Business Development Manager

Το Σύστημα

Η Link Technologies έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης Δημοτικών Οχημάτων και Πρατηρίων ανεφοδιασμού καυσίμων. Καθώς το κόστος υγρών καυσίμων έχει μια σταθερά ανοδική πορεία και σε συνδυασμό με την τρέχουσα οικονομική κρίση έχει αυξηθεί η αναγκαιότητα ελέγχου του κύκλου εργασιών που εκτελούνται και περιλαμβάνουν την προμήθεια, τον ανεφοδιασμού και την κατανάλωση τους. Η εξέλιξη των τεχνολογιών ΤΠΕ και συγκεκριμένα η προσαρμογή συστημάτων τηλεματικής διαχείρισης στόλου σε δημοτικά οχήματα με την παράλληλη ενσωμάτωση πληροφοριακών συστημάτων ελέγχου εφοδιασμού καυσίμων προσφέρουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης του κύκλου αυτού περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες κατά τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων και των οχημάτων, ενώ παράλληλα μειώνουν το λειτουργικό κόστος των δημοτικών οχημάτων. Ειδικότερα το σύστημα περιλαμβάνει: 1) Έλεγχο εφοδιασμού καυσίμων και παρακολούθηση της διαδικασίας προμήθειας καυσίμων από πρατήρια. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται η ανάγκη λεπτομερούς καταγραφής του ανεφοδιασμού των οχημάτων και η μέτρηση καυσίμου σε πραγματικό χρόνο, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό λίτρων καυσίμων, που προμηθεύεται ο Δήμος καθώς και αυτών που καταλήγουν σε κάθε όχημα 2) Την τηλεματική διαχείριση και παρακολούθηση στόλου οχημάτων με έμφαση στη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Το σύστημα θα παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης των καθημερινών μετακινήσεων και εργασιών των δημοτικών οχημάτων. Θα παρατηρεί παραμέτρους όπως: υπέρβαση ταχύτητας, είσοδος – έξοδος από επιλεγμένες περιοχές κλπ.

• Ειδοποίηση (alarm) σχετικά με υπερκαταναλώσεις ή μη λογικές συμπεριφορές των οχημάτων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο. • Προγραμματισμός κινήσεων δημοτικών οχημάτων. Σκοπιμότητα και αναμενόμενα οφέλη

Η ενοποίηση των δύο ξεχωριστών πληροφοριακών συστημάτων έχει ως στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου, που σχετίζονται με τις κινήσεις των οχημάτων και την εξάλειψη περιπτώσεων διαρροής καυσίμων από τις εσωτερικές αντλίες του Δήμου και τα ντεπόζιτα των οχημάτων. Παράλληλα, τα προτεινόμενα πληροφοριακά συστήματα καλύπτουν επιπλέον δυνατότητες όπως ο έλεγχος των εισροών καυσίμων από τους προμηθευτές του Δήμου, τον προγραμματισμό κίνησης των οχημάτων, τον έγκαιρο προγραμματισμό των service των οχημάτων, τους χρόνους εργασίας των οδηγών/χειριστών και την κεντρική διαχείριση του συστήματος εισροών/ Τα κύρια αποτελέσματα του προτεινόμενου έργου είναι: • Μείωση λειτουργικών εξόδων από διαρροές καυσίμων. • Μείωση λειτουργικών εξόδων από άσκοπες κινήσεις οχημάτων. • Μείωση λειτουργικών εξόδων από ελλιπή συντήρηση των οχημάτων. • Μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας των οχημάτων του Δήμου. • Αυξημένη αποτελεσματικότητα υπηρεσιών του Δήμου. Το σύστημα στοχεύει στις ακόλουθες επιχειρησιακές διαδικασίες οι οποίες παράγουν προστιθέμενη αξία προς τον πολίτη: • Έλεγχο και διαχείριση καυσίμων (εισροές/εκροές) δημοτικών πρατηρίων. • Έλεγχο και διαχείριση καυσίμων (υπολογισμός κατανάλωσης) δημοτικών οχημάτων. • Έλεγχο και διαχείριση καυσίμων (εισροές/εκροές) δημοτικού βυτιοφόρου. • Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο δημοτικών οχημάτων.

- 16 -

Το σημερινό επίπεδο μηχανογράφησης της διαδικασίας ανεφοδιασμού των οχημάτων των Δήμων είναι πολύ χαμηλό καλύπτοντας τις βασικές μόνο ανάγκες χωρίς να διασφαλίζεται σε απόλυτο βαθμό ο έλεγχος των εισροών και των εκροών των πρατηρίων. Παράλληλα, η κίνηση των δημοτικών στόλων χαρακτηρίζεται από τη μη ορθολογική χρήση των οχημάτων η οποία οδηγεί στην αύξηση του λειτουργικού κόστους (καύσιμα, υπερωρίες, χαμένα οχηματοχιλιόμετρα, φθορά οχημάτων κτλ), στην αύξηση των ρύπων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι προτεινόμενες τεχνολογίες εποπτείας στόλου δίνουν στον εκάστοτε Δήμο τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποδοτικότητα των λειτουργιών του ενώ παράλληλα, με τα συστήματα εκροών – εισροών στα πρατήρια και τα βυτία μεταφοράς υγρών καυσίμων ελαχιστοποιούνται οι απώλειες. Με το σύστημα, τα οφέλη για το Δήμο θα είναι: • Εξοικονόμηση καυσίμων λόγω της μείωσης των διανυόμενων χιλιομέτρων των οχημάτων. • Εξοικονόμηση καυσίμων λόγω του απόλυτου ελέγχου προμήθειας και κατανάλωσης καυσίμων μέσω του συστήματος εισροών-εκροών. • Εξοικονόμηση καυσίμων λόγω του απόλυτου ελέγχου διανομής καυσίμων από το βυτιοφόρο. • Μείωση κόστους συντήρησης οχημάτων.

Πως μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμων με τη χρήση της τηλεματικής

Ο

ι τεχνολογίες τηλεματικής για τη διαχείριση στόλου οχημάτων αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται την κατανάλωση των καυσίμων στα οχήματα τους. Καθώς το κόστος των καυσίμων αυξάνει διαρκώς, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές στόλων οχημάτων αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις δαπάνες των καυσίμων. Η τεχνολογία της τηλεματικής αποδεικνύεται ως η καλύτερη λύση για την εξοικονόμηση χρημάτων!

Αιμίλιος Τσαρουχάς Δημοσιογράφος

5 τρόποι με τους οποίους η χρήση της τηλεματικής μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων. 1. Ελαχιστοποίηση χρόνου αδράνειας της μηχανής Η ελαχιστοποίηση της αδράνειας της μηχανής είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των καυσίμων, επιμηκύνει την ζωή της μπαταρίας ενώ περιορίζει σημαντικά την εκπομπή ρύπων. Με τη χρήση της τηλεματικής, οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές στόλων μπορούν να ελέγχουν τα οχήματα τους, να λαμβάνουν αναφορές και ειδοποιήσεις για τους χρόνους τους οποίους η μηχανή είναι ανοικτή/κλειστή, πότε κινείται το όχημα και πότε το όχημα είναι σε αδράνεια. 2. Έλεγχος ταχύτητας Πέρα από τους κινδύνους ασφάλειας που ενέχει η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, οδηγεί και σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Τα συστήματα τηλεματικής μπορούν να στείλουν ενημερώσεις και ειδοποιήσεις στους οδηγούς, ειδοποιώντας τους για την υπέρβαση του ορίου. Επιπλέον, η τηλεματική έχει εξελιχθεί σημαντικά ώστε να περιέχει δεδομένα για την κατάσταση και κίνηση στους δρόμους, γεγονός το οποίο βοηθάει τα μέγιστα τις εταιρείες να βελτιστοποιήσουν την παραγωγικότητα τους και να μειώσουν τα έξοδα τους.

Τα οφέλη για τους πολίτες θα είναι: • Αποδοτικότερες παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες. • Ενημέρωση προμήθειας και κατανάλωσης καυσίμων στα οχήματα και μηχανήματα των Δήμων.

- 17 -

3. Βελτιστοποίηση δρομολογίου Η βελτιστοποίηση της δρομολόγησης των οχημάτων βοηθά τους οδηγούς στη μετακίνηση, στην αποφυγή της κυκλοφοριακής κίνησης, στη μείωση της αδράνειας της μηχανής και άλλων καθυστερήσεων και επομένως στην μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων. Οι διαχειριστές των δρομολογίων μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τους οδηγούς και να τους ενημερώνουν για τα ιδανικότερα σημεία χρόνου και χώρου για τις στάσεις τους ανάλογα με την κίνηση στο δρόμο. 4. Ενδελεχής παρακολούθηση ιστορικού Η διαχείριση στόλου βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της αγοράς καυσίμων με τις αναφορές της τηλεματικής για τη γέμιση της δεξαμενής και της κατανάλωσης των καυσίμων. Παράλληλα, με την συνδυαστική παρακολούθηση του ιστορικού των χιλιομέτρων, της συμπλήρωσης του ντεπόζιτου και των σημείων ανεφοδιασμού μπορούν να μειωθούν τα κόστη περαιτέρω. 5. Σωστή συντήρηση οχήματος Τα οχήματα που συντηρούνται συχνά και σωστά, σε αντίθεση με οχήματα που δεν επιτηρούνται σωστά, μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και καύσιμα για την επιχείρηση. Τα συστήματα τηλεματικής μπορούν να προσφέρουν αναλυτικές αναφορές και πληροφορίες για τα χρονικά διαστήματα συντήρησης καθώς και ενημερώσεις για την κατάσταση του οχήματος. Τα παραπάνω βοηθούν στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών συντήρησης και την ελαχιστοποίηση του κόστους.


> ΑΡΘΡΑ

SPEED-O Μοντέλο Κυκλοφοριακής Κίνησης Αστικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος

Το Έργο με τίτλο «SPEED-O: Μοντέλο Κυκλοφοριακής Κίνησης Αστικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος» αποτελεί πρόταση συνεργασίας 3 φορέων, του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Link Technologies ΑΕ. O επιστημονικός και τεχνολογικός τομέας προτεραιότητας στον οποίο ανήκει το συγκεκριμένο έργο είναι: • Η ανάπτυξη και η αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων πληροφόρησης των χρηστών για την οδική καθοδήγηση. • Η βέλτιστη χρήση των οδικών δικτύων. • Η καλύτερη εξυπηρέτηση, η ασφάλεια και βελτίωση της αποδοτικότητας των αστικών δικτύων και αυτοκινητοδρόμων με την εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών και υπηρεσιών διαδικτύου.

- 18 -

- 19 -


> ΑΡΘΡΑ

Έ

να από τα συνηθέστερα προβλήματα των σύγχρονων αστικών κέντρων είναι ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος, που παρατηρείται τόσο στο κέντρο όσο και στους βασικούς κεντρικούς οδικούς άξονες των πόλεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού οχημάτων στο κέντρο της πόλης με αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής όλων όσων κατοικούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το μοντέλο Speed-0 αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια την κίνηση στους δρόμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ύστερα από επεξεργασία και με τη χρήση πολύπλοκων αλγορίθμων, δεδομένων πραγματικού και μη χρόνου, που προκύπτουν από το σύστημα Τηλεματικής, που είναι εγκατεστημένο στο σύνολο των οχημάτων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Το Speed-0 είναι ένα μοντέλο κίνησης πραγματικού χρόνου με χαρακτηριστικά υψηλής πολυπλοκότητας με εύκολη προσαρμογή του σε αντίστοιχα προβλήματα άλλων πόλεων. Τα πρωτογενή δεδομένα, που λαμβάνει, είναι πραγματικού και μη χρόνου. Τα δεδομένα αυτά λαμβάνονται από συστή-

ματα Τηλεματικής ελαχιστοποιώντας την απαίτηση για τη λήψη πληροφοριών από τα συνήθη μετρητικά συστήματα (συστήματα επαγωγικών βρόγχων δρόμου) μεγάλου κόστους και συντήρησης. Αποτέλεσμα του μοντέλου αποτελεί μια σειρά δυναμικών αποτελεσμάτων, που η επεξεργασία και αποτύπωσή τους πάνω σε γεωγραφικό σύστημα παρουσιάζει την κίνηση στους δρόμους σε συνθήκες πραγματικού χρόνου. Επέκταση της αποτύπωσης και της προβολής της κίνησης στους δρόμους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αποτελεί η ενσωμάτωση των παραπάνω αποτελεσμάτων στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή του ΟΑΣΘ «πώς πάω πού», με την οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες για το βέλτιστο τρόπο μετακίνησής τους από σημείο σε σημείο με τη χρήση των Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. - 20 -

Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων κίνησης στους αλγόριθμους της παραπάνω εφαρμογής, τα αποτελέσματα, που προκύπτουν, υπολογίζονται με βάση την ελάχιστη διανυόμενη απόσταση σε σχέση με το μικρότερο χρόνο ολοκλήρωσης της προτεινόμενης διαδρομής. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή παρουσιάζει στους χρήστες τον εκτιμώμενο χρόνο εκτέλεσης της επιθυμητής διαδρομής τόσο με τη χρήση αυτοκινήτου όσο και με τη χρήση των αστικών συγκοινωνιών, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εναλλακτική. Στόχος της αναβάθμισης της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών διαμορφώνοντας περιβαλλοντική συνείδηση στους μετακινούμενους πολίτες.

Σε ερευνητικό επίπεδο το έργο έχει πολλαπλά αφαιρετικά επίπεδα με σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εργαλείων επεξεργασίας σήματος πραγματικού χρόνου με σκοπό την επίλυση ενός γραμμικού συστήματος με τη χρήση πολύ προχωρημένων μαθηματικών τεχνικών αλγορίθμων. Παράλληλα, μέσω του έργου ενισχύεται η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ερευνητικές δραστηριότητες του επιστημόνων του τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προς τον Ο.Α.Σ.Θ. και προσφέρεται πολύτιμη ευκαιρία για τη σύσφιξη των ερευνητικών συνεργασιών του Πανεπιστημίου με τεχνολογικά προηγμένες Ελληνικές εταιρείες, όπως η Link Technologies, και την απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι τα εξής: Λογισμικό προβολής & επεξεργασίας δεδομένων κίνησης Περιλαμβάνει λογισμικό που έχει παραδοθεί στο φορέα ΟΑΣΘ και αποτελεί το βασικό παραδοτέο του προτεινόμενου έργου. Προσφέρει τη δυνατότητα στους συγκοινωνιολόγους να εισάγουν πληροφορίες στο σύστημα (όπως λόγου χάρη τη διακοπή κυκλοφορίας σε ένα δρόμο, την εισαγωγή λεωφορείο-λωρίδας σε δρόμο που δεν έχει ήδη προβλεφθεί) και να παρατηρούν τα προσομοιωμένα αποτελέσματα ενισχύοντας το έργο που εκτελούν.

SPEED-O

Διαδικτυακή εφαρμογή κυκλοφοριακής κίνησης και ενσωμάτωση των πληροφοριών στην εφαρμογή «πώς πάω πού» Η διαδικτυακή εφαρμογή «κυκλοφοριακής κίνησης» δημοσιεύεται στο web site του ΟΑΣΘ. Η εφαρμογή αυτή αποτυπώνει τις πληροφορίες κυκλοφοριακής κίνησης της πόλης πάνω σε χάρτη. Ταυτόχρονα, έχει πραγματοποιηθεί ενσωμάτωση των πληροφοριών στην υφιστάμενη εφαρμογή του ΟΑΣΘ «πώς πάω πού» και αναβάθμιση της εφαρμογής με την εξαγωγή επιπλέον εφαρμογών. Mobile εφαρμογή κυκλοφορικής κίνησης Η εφαρμογή που έχει υλοποιηθεί είναι συμβατή με όλα τα έξυπνα κινητά της αγοράς και θα διατίθεται δωρεάν στο κοινό.

- 21 -

Οφέλη για το κοινωνικό σύνολο Στο σύνολό τους τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου στοχεύουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους μετακινούμενους πολίτες. Η μείωση των αρνητικών συνεπειών του κυκλοφοριακού με την εγκατάλειψη των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς και την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών θα οδηγήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ανάδειξη των αστικών συγκοινωνιών ως το καλύτερο μέσο μεταφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης με την προβολή φιλικών προς το περιβάλλον διαδρομών ουσιαστικά αποτελεί και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για όλους τους πολίτες και κυρίως για τις μικρές ηλικίες. Η διάδοση των παραπάνω εργαλείων προς όφελος όλων των πολιτών θα αναδείξει το έργο των συνεργαζόμενων φορέων και της εταιρικής περιβαλλοντικής ευθύνης του ΟΑΣΘ.


> ΑΡΘΡΑ

60th

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της εταιρείας μας στην προηγούμενη 59η UITP στο Dubai πριν από δύο χρόνια, όπου και υπήρξε ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας ανάμεσα σε 252 συμμετοχές από 37 χώρες, και λαμβάνοντας υπόψη τη θεαματική απήχηση που έχει η συγκεκριμένη έκθεση στις εταιρίες και τους δημόσιους οργανισμούς του κλάδου, καθώς και της ευκαιρίας που μας δίνεται να έρθουμε σε επαφή με τις τεχνολογίες αιχμής στο αντικείμενο μας, αποφασίστηκε η συμμετοχή μας για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Ταυτόχρονα η Link Technologies Α.Ε. συνεχίζει την εκστρατεία προβολής και ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα καθώς και την προσπάθεια σύναψης συνεργασιών με εταιρίες του εξωτερικού προκειμένου να προσφέρει τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διαχείρισης στόλου οχημάτων. Η 60η UITP βασίζει τη διοργάνωση της στην ανάπτυξη ενός ασφαλέστερου μοντέλου βιώσιμης κινητικότητας και διαχείρισης της ενέργειας. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη εφαρμογών αξιόπιστου ελέγχου ρύπων, σταθεροποίηση της κατανάλωσης ενέργειας των μέσων μαζικής μεταφοράς, κατασκευή ασφαλέστερων δρόμων

UITP World Congress and Exhibition for Mobility and City Transport

Η

Link Technologies A.E., ακολουθώντας με αφοσίωση την επιχειρηματική της στρατηγική και με βασικό γνώμονα την εξωστρέφεια, συμμετείχε ως εκθέτης στην “60th UITP World Congress and Exhibition for Mobility and City Tranportation που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Γενεύη, 26 με 30 Μαΐου 2013, και αποτελεί το μοναδικό παγκόσμιο εκθεσιακό γεγονός που αφορά στο τομέα των Αστικών Μεταφορών.

- 22 -

- 23 -

και δημιουργία 7 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας σε φορείς Αστικών Μεταφορών. Σύμφωνα με καλά τεκμηριωμένες οικονομικές και τεχνολογικές προβλέψεις ανάπτυξης, η UITP έχει δημιουργήσει σενάρια αστικής κινητικότητας τα οποία προβλέπουν ότι μέχρι το 2025 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικό περιβάλλον, γεγονός το οποίο θα αυξήσει κατά 50% τις αστικές μετακινήσεις συγκρινόμενο με τα στοιχεία του 2005. Μέσα σε αυτό το φιλόδοξο πλαίσιο της αλλαγής της αστικής κινητικότητας, πραγματοποιήθηκε η έκθεση και το συνέδριο της UITP με απώτερο σκοπό τη δημιουργία πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών και συζήτησης. Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές ήταν ο Δρ. Joan Clos, Διευθυντής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Πρόγραμμα HABITAT και η Ελβετή Ομοσπονδιακή Σύμβουλος Doris Leuthard, Επικεφαλής του τμήματος Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνιών (DETEC). Εκτός από τους δύο επιφανείς ομιλητές, παραβρέθηκαν περισσότεροι από 150 ομιλητές από 30 χώρες, μεταξύ άλλων, Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων Οργανισμών Αστικών Μεταφορών οι δε συμμετέχοντες ανήλθαν στους 2097 από 78 χώρες.


> ΑΡΘΡΑ

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν αγοράσετε Σύστημα Διαχείρισης Στόλου

Για φέτος ο αριθμός των εκθετών έφθασε στους 326 παρουσιάζοντας στους επισκέπτες μια άποψη για τις πιο πρόσφατες καινοτόμες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των αστικών μεταφορών. Στη παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και με τον τομέα της αειφόρου κινητικότητας να χρειάζεται νέα ώθηση, η 60η UITP αποδείχθηκε ως η κατάλληλη ευκαιρία για τις εταιρίες του κλάδου προκειμένου να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και δημιουργικές ιδέες ο δε αριθμός των φετινών επισκεπτών θα ανήλθε στους 25.900.

Στο χώρο της Link Technologies όπου συμμετείχε από κοινού και εταιρία AMCO Ολοκληρωμένα Συστήματα Υψηλής Τεχνολογίας A.B.E.E., παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Μοντέλο Κυκλοφοριακής Κίνησης Αστικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος- SPEED-O» που υλοποίησε η εταιρία μας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

- 24 -

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί ένα μοντέλο απεικόνισης της κίνησης στην πόλης της Θεσσαλονίκης, που βασίζεται σε δεδομένα πραγματικού και μη χρόνου, που προκύπτουν από το σύστημα τηλεματικής των λεωφορείων του ΟΑΣΘ το οποίο έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί η Link Technologies Α.Ε. ήδη από το 2005. Το σύστημα συλλέγει δεδομένα από την υπάρχουσα υποδομή του ΟΑΣΘ και επεξεργάζεται τη πληροφορία εκτιμώντας τη μέση ταχύτητα κίνησης στο οδικό δίκτυο προσφέροντας το σημαντικό πλεονέκτημα που είναι η απόκτηση της πληροφορίας, υπολογιστικά, με υψηλότερη χωρική και χρονική ανάλυση.

Πόσο αξιόπιστη είναι η εται- Η εφαρμογή είναι web-based; ρεία που παρέχει το λογισμικό; Το μοντέλο SaaS (Software as a Σε μια αγορά στην οποία Service) αναπτύσσεται ταχύτατα υπάρχει πληθώρα εταιρειών και οι επιχειρήσεις αναγνωρίπου ισχυρίζονται ότι παρέχουν ζουν τα πολλά πλεονεκτήματα σωστές και αποτελεσματικές που προσφέρει. Τα δεδομένα λύσεις διαχείρισης στόλου, ότι, δε χρειάζονται αρχικά κόστη η αξιοπιστία της εταιρείας εγκατάστασης, υπάρχουν μικρά που παρέχει το λογισμικό είναι έξοδα σε εξοπλισμό και δεν είναι απαραίτητο κριτήριο επιλογής. απαραίτητο το προσωπικό συντήΗ τεχνογνωσία, η εμπειρία και ρησης, αποτελούν σημαντικά το πελατολόγιο της εταιρείας πλεονεκτήματα για την επιχείείναι σημαντικά δεδομένα τα ρηση καθώς μειώνουν αισθητά τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν κόστη λειτουργίας της υπηρεσίας πριν την αγορά της υπηρεσίας. που λειτουργεί online.

- 25 -

Μπορεί να συνδεθεί με άλλα Θα έχει απόδοση η επένδυση; συστήματα; Η επένδυση χρημάτων για Καθώς οι εφαρμογές και τα μια υπηρεσία είναι σημαντική συστήματα για επιχειρήσεις υπόθεση για κάθε επιχείρηση. πληθαίνουν και γίνονται αναπό- Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι σπαστο κομμάτι της λειτουργίας απαραίτητο αυτή η επένδυση να της επιχείρησης, είναι απόλυτα συνοδεύεται είτε με επιστροφή σημαντικό να συνδέονται και να της αξίας των χρημάτων, είτε επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε με πρόσθετη αξία στις παρενα χρησιμοποιούνται στο έπακρο χόμενες υπηρεσίες σε εύλογο όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες. Η χρόνο. διασύνδεση της τηλεματικής με το πρόγραμμα ERP της επιχείρησης μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, για παράδειγμα να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες παραγγελιοληψίας, παράδοσης και μεταφοράς εμπορευμάτων εξοικονομώντας κεφάλαια.


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ta Social Media στις Αστικές Συγκοινωνίες

Μιχάλης Σπανός, Υπεύθυνος Marketing Link Technologies

Τ

α κοινωνικά δίκτυα (social media) δίνουν στους Οργανισμούς Δημόσιων Συγκοινωνιών τη δυνατότητα να «συνδεθούν» και να επικοινωνούν με το επιβατικό τους κοινό. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι διαδικτυακές εφαρμογές, οι οποίες ενθαρρύνουν τους χρήστες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Παραδείγματα κοινωνικών δικτύων είναι τα blogs, κοινωνικά και επαγγελματικά δίκτυα όπως το Facebook, το LinkedIn, το Twitter, το Youtube κ.ά. Στο εξωτερικό, οι Οργανισμοί Δημοσίων Συγκοινωνιών έχουν αρχίσει και ενσωματώνουν τα κοινωνικά δίκτυα στην επικοινωνία τους με το επιβατικό κοινό όλο και πιο έντονα. Οι λόγοι που το κάνουν αυτό συνοψίζονται παρακάτω στα εξής:

- 26 -

• Συχνές Ενημερώσεις Τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν να δημοσιοποιούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό. • Δημόσια Πληροφόρηση Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να χρησιμεύσουν στη γενική πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για θέματα που αφορούν τα κόμιστρα, τα δρομολόγια κτλ. • Συμμετοχή Επιβατικού Κοινού Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα ενδεδειγμένος τρόπος για την άμεση επικοινωνία, έστω και ανεπίσημη, των οργανισμών με τους πελάτες τους. • Ψυχαγωγία Τέλος, τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας «τόπος» διασκέδασης για τους χρήστες, οπότε οι Οργανισμοί μέσω διαγωνισμών, βραβείων και άλλως δράσεων να ψυχαγωγήσουν το επιβατικό τους κοινό.

Πριν, όμως, οποιοσδήποτε Οργανισμός επενδύσει και αρχίσει να χρησιμοποιεί τα social media ως ένα τρόπο επικοινωνίας με τους πελάτες του θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα παρακάτω:

• Αυξανόμενη χρήση κοινωνικών δικτύων Παρά το γεγονός ότι πολλοί οργανισμοί θεωρούν ή απορρίπτουν την ιδέα χρήσης των κοινωνικών δικτύων, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η δυναμική τους και η ευρεία χρήση τους από ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. • Σωστή επιλογή διαχειριστή Σημαντική παράμετρος στη σωστή διαχείριση των κοινωνικών δικτύων είναι η σωστή επιλογή διαχειριστή. Η ευχέρεια στο λόγο, η σοβαρότητα και η σωστή χρήση του χιούμορ είναι καταλυτικοί παράγοντες για την καλή μεταχείριση των δικτύων.

- 27 -

• Προϋπολογισμός κόστους Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα είναι δωρεάν, τα μακροχρόνια κόστη συντήρησης προσωπικού μπορεί να είναι σημαντικά. • Αμφίδρομη επικοινωνία Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας χώρος αμφίδρομης επικοινωνίας και έτσι πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οργανισμούς. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την πελατειακή υποστήριξη των οργανισμών. • Κατανόηση των δυνατοτήτων των δικτύων Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι απλά ένας νέος τρόπος επικοινωνίας αλλά ένας τρόπος ζωής για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι οργανισμοί χρησιμοποιώντας τα θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη διείσδυση που έχουν στο κόσμο για να επικοινωνήσουν τα μηνύματα τους.


> ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλλέργος Βουλγαράκης Προέδρος Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Ποια είναι τα οφέλη που έχει η εταιρεία σας από την χρήση των υπηρεσιών τηλεματικής και διαχείρισης συγκοινωνιακού έργου; Με την χρήση της τηλεματικής τα οφέλη είναι επικοινωνιακά και τεχνικά λειτουργικά. Α) Tα επικοινωνιακά αφορούν στην πληροφόρηση του κοινού με τις έξυπνες στάσεις που βρίσκονται σε αρκετά σημεία της πόλης μας. Β) Τα λειτουργικά αφορούν στην εύκολη αναπροσαρμογή των δρομολογίων και στη σταθερή συχνότητα διέλευσης των λεωφορείων από τις στάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική κίνηση. Πόσο σας βοηθάει η χρήση της τηλεματικής στη διαχείριση της επιβατικής κίνησης; Το Ηράκλειο είναι όντως μια μεγάλη τουριστική πόλη και είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε αξιόπιστες πληροφορίες στους επισκέπτες μας, καθώς και συνέπεια στην εκτέλεση των δρομολογίων. Με τη χρήση της τηλεματικής το επιτύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Θεωρείτε ότι υπηρεσίες ενημέρωσης μέσω νέων τεχνολογιών (ιστοσελίδα, εφαρμογή κινητού) είναι απαραίτητες για να προσεγγίσετε ένα τέτοιο κοινό; Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της συνεχόμενης εξέλιξης της, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τα χρησιμοποιεί. Συνεπώς είναι απαραίτητη η ενημέρωση μέσω των νέων τεχνολογιών για να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το κοινό αυτό.

- 28 -

Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσουν τα Κ.Τ.Ε.Λ και κατά συνέπεια όλοι θα πρέπει να δώσουν στον επιβάτη όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες και σύγχρονες υποδομές.

Πόσο έχει βοηθήσει η χρήση υπηρεσιών ενημέρωσης επιβατικού κοινού την εταιρεία σας; Έχει βελτιώσει την εταιρική εικόνα της; Έχουμε μείνει εντυπωσιασμένοι από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που αναζητούν την πληροφόρηση τους από τις έξυπνες στάσεις και έχει αλλάξει η εικόνα τις εταιρείας μας ως προς την αξιοπιστία των χρόνων άφιξης των λεωφορείων. Πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση ενός συστήματος τηλεματικής; Η απλότητα του συστήματος της τηλεματικής και η κατάλληλη εκπαίδευση που έγινε από την Link Technologies έκανε τη διαχείριση του συστήματος της τηλεματικής μια πολύ απλή υπόθεση που μας διευκολύνει στην καθημερινή λειτουργία του ΚΤΕΛ. Χρειάζεται το ΚΤΕΛ να έχει έναν υπεύθυνο/ αρμόδιο για την τηλεματική; Βοήθησε το ΚΤΕΛ σας να αξιοποιήσει καλύτερα την εφαρμογή τηλεματικής, η τοποθέτηση υπευθύνου τηλεματικής; Η κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη του Δ.Σ. έγινε με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Επειδή η τηλεματική είναι τεχνολογία μέλλοντος η τοποθέτηση υπευθύνου κρίνεται απαραίτητη. Θεωρώ δε, ότι κάνουμε βήματα μπροστά με αυτή την κίνηση. Θα συνιστούσατε σε άλλες εταιρείες ΚΤΕΛ την χρήση υπηρεσιών επιβατικού κοινού; Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσουν τα Κ.Τ.Ε.Λ και κατά συνέπεια όλοι θα πρέπει να δώσουν στον επιβάτη όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες και σύγχρονες υποδομές.

- 29 -

Θα συνιστούσατε και σε άλλα ΚΤΕΛ, να επενδύσουν σε υπηρεσίες τηλεματικής και ενημέρωσης επιβατικού κοινού; Με την εμπειρία μου τόσα χρόνια και ως πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και ως πρόεδρος της ΠΟΑΣ θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για όλα τα ΚΤΕΛ να εξελιχθούν και να χρησιμοποιήσουν την τηλεματική ως μέσο επικοινωνίας με το κοινό τους αλλά και για να αντέξουν στον ανταγωνισμό που ούτως ή άλλως είναι μπροστά μας. Γιατί επιλέξατε την Link Technologies σαν συνεργάτη στα θέματα τηλεματικής; Μετά την αξιολόγηση της παρουσίασης που έγινε στα γραφεία μας εντυπωσιαστήκαμε από τη συνεργασία. Με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε ότι η ενημέρωση του επιβατικού κοινού είναι σε πολύ μεγάλα ποσοστά ακριβής και αξιόπιστη. Λόγω των έμπειρων στελεχών και του προσωπικού που διαθέτει η Link Technologies θεωρώ πως είναι ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


> ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με μεγάλη φοιτητική κίνηση. Θεωρείτε ότι υπηρεσίες ενημέρωσης μέσω νέων τεχνολογιών (ιστοσελίδα, εφαρμογή κινητού) είναι απαραίτητες για να προσεγγίσετε ένα τέτοιο κοινό; Λόγω του μεγάλου όγκου των νέων αλλά και των φοιτητών που κατοικούν στην πόλη μας είναι απαραίτητη πλέον η ενημέρωση του επιβατικού κοινού μέσω ίντερνετ αλλά και η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα

Στέφανος Μουστακλής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Συνιστώ ανεπιφύλακτα την επένδυση όλων των ΚΤΕΛ στην τηλεματική καθώς είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τη δουλειά μας όσο και για την επιβίωσή μας»

- 30 -

Μέχρι πρόσφατα, δεν χρησιμοποιούσατε υπηρεσίες τηλεματικής και διαχείρισης συγκοινωνιακού έργου στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Γιατί αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε την τηλεματική; Το θεωρώ απαραίτητο πλέον για τη λειτουργία του ΚΤΕΛ. Κάθε σύγχρονο ΚΤΕΛ θα πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε τηλεματική. Ποιες διεργασίες θεωρείτε ότι θα διευκολυνθούν με αυτή σας την απόφαση και ποια πλεονεκτήματα θα έχει για την εταιρεία σας; Πολύ καλή διαχείριση του στόλου. Παρέχει πραγματική εικόνα της παρουσίας του στόλου στην πόλη. Αξιοπιστία για την παρακολούθηση των χρόνων εκτέλεσης της υπηρεσίας.

Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις υπηρεσίες επιβατικού κοινού (έξυπνες στάσεις, διαδραστική ιστοσελίδα κτλ) για την πόλη σας και την εταιρεία σας; Παροχή δυνατότητας στο επιβατικό κοινό να παρακολουθεί και να γνωρίζει ακριβώς τις ώρες εκτέλεσης αλλά και προσέλευσης των λεωφορείων Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με μεγάλη φοιτητική κίνηση. Θεωρείτε ότι υπηρεσίες ενημέρωσης μέσω νέων τεχνολογιών (ιστοσελίδα, εφαρμογή κινητού) είναι απαραίτητες για να προσεγγίσετε ένα τέτοιο κοινό; Λόγω του μεγάλου όγκου των νέων αλλά και των φοιτητών που κατοικούν στην πόλη μας είναι απαραίτητη πλέον η ενημέρωση του επιβατικού κοινού μέσω ίντερνετ αλλά και η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα

- 31 -

Θα συνιστούσατε και σε άλλα ΚΤΕΛ, να επενδύσουν σε υπηρεσίες τηλεματικής και ενημέρωσης επιβατικού κοινού; Συνιστώ ανεπιφύλακτα την επένδυση όλων των ΚΤΕΛ στην τηλεματική καθώς είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τη δουλεία μας όσο και για την επιβίωσή μας


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Διαχείριση Συγκοινωνιακού Έργου σε Αστικές Συγκοινωνίες

{ Η

ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες έχει καταστήσει απαραίτητη την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στην καθημερινή ροή των εργασιών των εταιριών, που εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο. Το σύστημα τηλεματικής και διαχείρισης συγκοινωνιακού έργου στηρίζεται στη λήψη του σήματος GPS (από κάθε όχημα), στον προσδιορισμό γεωγραφικής θέσης, χρόνου, ταχύτητας και αποστολή αυτών στο κέντρο μέσω διαύλου ασύρματης επικοινωνίας GPRS/GSM. Παράλληλα με ενσωμάτωση κατάλληλων συσκευών (ακυρωτικά, πινακίδες πληροφόρησης, αισθητήρες) λαμβάνονται πληροφορίες, που σχετίζονται με το μεταφορικό έργο και τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες.

- 33 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Έξυπνο Λεωφορείο

Λογισμικό Συγκοινωνιακού έργου

SKYVIEW

Η

Τ

ο λογισμικό Skyview της εταιρείας μας αποτελεί το κύριο εργαλείο διαχείρισης του συγκοινωνιακού έργου. Όλες οι πληροφορίες, που εξάγονται από τη συσκευή τηλεματικής, που βρίσκεται στο όχημα, λαμβάνονται, αποκωδικοποιούνται και προβάλλονται στο λογισμικό αυτό. Οι προδιαγραφές του λογισμικού Skyview έχουν προκύψει ύστερα από εκτενή ανάλυση των απαιτήσεων, που πρέπει να καλύπτει ένα λογισμικό διαχείρισης συγκοινωνιακού έργου. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η εύκολη παραμετροποίησή του και η ανταπόκριση σε συνθήκες πραγματικού χρόνου.

Οι κυριότερες δυνατότητες, που υπάρχουν με τη χρήση του λογισμικού Skyview, είναι: • Επισκόπηση χάρτη, μετακίνηση χάρτη, nμέτρηση αποστάσεων • Εργαλεία διαχείρισης σε κάθε παράθυρο (zoom, copy, print) • Λίστα οχημάτων δενδροειδούς μορφής (tree view) για εύκολη και γρήγορη επιλογή και αναζήτηση οχημάτων • Εμφάνιση συγκεκριμένων οχημάτων στο χάρτη με κριτήρια όπως τύπος οχήματος, ομάδα οχημάτων, συγκεκριμένη γραμμή • Παρακολούθηση οχήματος • Ανανέωση θέσης οχημάτων σε πραγματικό χρόνο • Εμφάνιση στατιστικών στοιχείων για ομάδα οχημάτων • Ποικιλία συμβόλων για αναπαράσταση των οχημάτων • Αναζήτηση οχήματος με βάση τον αριθμό /κωδικό του • Υπολογισμός ταχύτητας οχήματος και υπέρβασης ορίου. • Ένδειξη διαφορετικού χρώματος για όσα οχήματα αλλάζουν κατάσταση • Συναγερμοί με ηχητικό σήμα και ειδοποι- ήσεις μέσω email και SMS • Δυνατότητα σύνδεσης μέσω αναλογικών και ψηφιακών εισόδων με αισθητήρες και ασύρματη αποστολή αυτών στο κέντρο ελέγχου • Σχεδίαση δρομολογίων • Αναπαραγωγή τροχιάς

Επεξεργασία δεδομένων Ο χρήστης του λογισμικού έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει και να επεξεργαστεί δεδομένα κατά τη χρήση του προγράμματος. Το λογισμικό με τη χρήση ιστορικών στοιχείων δίνει εκτιμήσεις σχετικά με τον κυκλοφοριακό φόρτο και τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης και διάρκειας δρομολογίων. Με την χρήση αυτών των στοιχείων, είναι δυνατή η βελτιστοποίηση του προγραμματισμού

και εκτέλεσης των δρομολογίων. Ο υπολογισμός των ωρών διέλευσης λεωφορείων από στάσεις προκύπτει από στατιστική επεξεργασία των πραγματικών δεδομένων. Ακόμη, υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής αυτών από το χρήστη του συστήματος, όπως: • Αλλαγή ωρών αναχώρησης • Μεταβολή θέσης αφετηρίας, στάσεων και δρομολογίων • Προσθήκη, αφαίρεση δρομολογίου • Αντιστάθμιση καθυστερήσεων • Προσαρμογή δρομολογίων σε περίπτωση προσθήκης ή αφαίρεσης λεωφορείων από το πρόγραμμα • Δείκτης ποιότητας εκμετάλλευσης γραμμής • Διαχείριση γραμμών Η διαχείριση των γραμμών μέσω του λογισμικού γίνεται γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη. Μερικές από τις λειτουργίες, που υποστηρίζει το λογισμικό της εταιρείας μας σχετικά με τη διαχείριση γραμμών, είναι: • Σχεδίαση γραμμής με γραφικά εργαλεία • Απεικόνιση γραμμής σε πραγματική ή σε γραμμική μορφή • Πολλαπλές εναλλακτικές γραμμές ή τμήματα αυτών για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους • Ένδειξη διαφορετικού χρώματος για λεωφορεία εκτός χρονοπρογράμματος • Διαχείριση και καθορισμός στάσεων με βάση τον τύπο αυτής (απλή στάση, αφετηρία, τέρμα) και αντιστοίχιση αυτών σε δρομολόγια • Συναγερμοί με ηχητικό σήμα όπως προ-πορεία, καθυστέρηση, είσοδος/ έξοδος από περιοχή, έξοδος από δρομολόγιο • Καρτέλα οχήματος Καρτέλα γραμμής με οχήματα σε κίνηση, στο αμαξοστάσιο, στο τέρμα, στην αφετηρία, στο μήκος γραμμής, στο μέσο όρο ταχύτητας γραμμής. - 34 -

Χρονική απόσταση οχήματος από προηγούμενα ή προπορευόμενα από αυτό οχήματα Δυνατότητα σύνδεσης μέσω αναλογικών και ψηφιακών εισόδων με αισθητήρες και άλλες συσκευές εντός του οχήματος και ασύρματη αποστολή αυτών στο κέντρο ελέγχου

Εκτυπώσεις Το λογισμικό της λύσης μας υποστηρίζει την άμεση εξαγωγή στοιχείων από τη βάση δεδομένων. Η επιλογή των στοιχείων μπορεί να γίνει με βάση κωδικούς/νούμερα οχημάτων, ημερομηνία (με γρήγορες επιλογές προκαθορισμένων διαστημάτων). Παραδείγματα εκτυπώσεων: • Κινήσεις οχημάτων με ακριβείς γεωγρα- φικές συντεταγμένες • Διανυθέντα χιλιόμετρα • Ώρες λειτουργίας σε δρομολόγιο • Χρονική διάρκεια στάσης • Μέσος χρόνος μετάβασης μεταξύ στάσεων • Ώρες λειτουργίας με ανοιχτή/σβηστή μηχανή • Μέση κατανάλωση καυσίμου ανά όχημα • Δελτίο κίνησης με ώρες αναχώρησης, άφιξης, παραμονής, μετάβασης • Δελτίο κίνησης γραμμής και σύγκριση με προγραμματισμένο – πραγματικό χρόνο. • Μέσος όρος ταχύτητας • Εντοπισμός γεγονότων σε συγκεκριμένη περιοχή • Δυνατότητα εμφάνισης εκτυπώσεων σε γράφημα • Δυνατότητα εξαγωγής στοιχείων από τη βάση δεδομένων σε αρχεία τύπου html, excel και pdf

λύση του «Έξυπνου Λεωφορείου» αναφέρεται στις λειτουργίες, οι οποίες αναγράφονται παρακάτω και είναι δυνατές με την παράλληλη χρήση του λογισμικού τηλεματικής της εταιρείας μας. Οι εφαρμογές του «έξυπνου λεωφορείου» είναι μια ολοκληρωμένη λύση σύνδεσης των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο λεωφορείο με το σύστημα τηλεματικής της εταιρείας.

Οι λειτουργίες της εφαρμογής είναι οι εξής: • Ηλεκτρονική Διαχείρισης Βάρδιας Οδηγών • Σύνδεση με ακυρωτικές συσκευές • Σύνδεση με εκδοτικά εισιτηρίων • Σύνδεση με πινακίδα δρομολογίου • Σύνδεση επείγουσας ειδοποίησης • Σύνδεση με σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών • Πρόταση ενοποίησης λειτουργιών • Οθόνη αφής οδηγού για την άμεση επικοι- νωνία κέντρου ελέγχου με τον οδηγό • Σύνδεση με τη μηχανή, το ρεζερβουάρ και το aircondition του οχήματος • Δυνατότητα σύνδεσης κάμερας κλειστού κυκλώματος • Σύνδεση με οθόνες LCD προβολής πληρο- φοριών προς επιβάτες

Ηλεκτρονική Διαχείριση Βάρδιας Οδηγών Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Βάρδιας Οδηγών αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτρονικής συσκευής στα λεωφορεία με την οποία οι οδηγοί θα ορίζουν την έναρξη και την λήξη της βάρδιας τους. Η συσκευή

συνδέεται με τον εξοπλισμό τηλεματικής, που βρίσκεται σε κάθε λεωφορείο και μεταδίδει τα δεδομένα του κάθε οδηγού ασύρματα στο κέντρο σε πραγματικό χρόνο. Τα οφέλη, που προκύπτουν από το σύστημα, είναι: • Αφαίρεση της διαδικασίας καταγραφής της βάρδιας από τους υπευθύνους • Μεγαλύτερη αξιοπιστία στα δεδομένα • Γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη έκδοση μισθοδοσίας • Δυνατότητα στα κεντρικά γραφεία μέσω της τηλεματικής να γνωρίζουν σε πραγμα τικό χρόνο τους οδηγούς των λεωφορείων, που κινούνται σε μια συγκεκριμένη στιγμή

Σύνδεση με Ακυρωτικές Συσκευές Η εφαρμογή της σύνδεση του λογισμικού τηλεματικής με Ακυρωτικές Συσκευές αφορά τη σύνδεση των ακυρωτικών συσκευών των λεωφορείων με τη συσκευή τηλεματικής. Με τη σύνδεση αυτή δίδεται η δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς των ακυρώσεων εισιτηρίων κάθε λεωφορείου σε πραγματικό χρόνο στα κεντρικά γραφεία. Επιπλέον, είναι δυνατή η καταγραφή του γεωγραφικού σημείου της ακύρωσης. Ο χρήστης τηλεματικής μπορεί να εντοπίσει στο χάρτη το σημείο, στο οποίο έγινε η κάθε ακύρωση. Με αυτό τον τρόπο ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να εξάγει στατιστικά κίνησης ανά γεωγραφικό σημείο. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση είναι: • Αξιόπιστη και ταχύτατη μεταφορά και καταγραφή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο • Άμεση καταγραφή των στοιχείων στη βάση δεδομένων • Ενημέρωση του προσωπικού για ανάγκες αναλώσιμων

- 35 -

Σύνδεση με έκδοση εισιτήριων Το λογισμικό τηλεματικής της εταιρείας μας έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων μέσα στα οχήματα. Όλες οι πληροφορίες έκδοσης εισιτηρίων μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο ελέγχου. Τα οφέλη που προκύπτουν από το σύστημα είναι: • Γρήγορη και έγκυρη μεταφορά σε πραγματικό χρόνο. των δεδομένων στο κέντρο ελέγχου • Βέλτιστη εκμετάλλευση του ανθρώπινου τεχνικού δυναμικού • Σύνδεση με πινακίδα δρομολογίου Η εφαρμογή τηλεματικής της Link Technologies έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με την Πινακίδα Δρομολογίου του Οχήματος. Με την ανάθεση συγκεκριμένου δρομολογίου από τα κεντρικά γραφεία σε συγκεκριμένο λεωφορείο, συντελείται η αυτόματη αναγραφή του δρομολογίου στην πινακίδα του οχήματος.

Οθόνη Αφής οδηγού Πρόσθετα, η συσκευή τηλεματικής συνδέεται με την Οθόνη Αφής Οδηγού. Με αυτή τη συσκευή ο οδηγός μπορεί να εισάγει τη γραμμή, στην οποία θα εργαστεί, τη σειρά εξόδου του λεωφορείου, ενώ μπορεί να δέχεται και μηνύματα από το κέντρο ελέγχου.


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σύστημα πληροφόρησης επιβατικού κοινού

Η

εφαρμογή «Έξυπνο Λεωφορείο» παρέχει τη διασύνδεση της συσκευής τηλεματικής με τα περιφερειακά συστήματα του λεωφορείου (κλιματιστικό, ανάγνωση κάρτας οδηγού, ακυρωτικά και εκδοτικά μηχανήματα, συσκευές, πινακίδα δρομολογίου, ηχητική αναγγελία). Η εγκατάσταση της συσκευής απαιτείται για τη διασύνδεση όλων των περιφερειακών συστημάτων.

Ηχητική Αναγγελία Το Σύστημα Ηχητικής Αναγγελίας (ΣΗΑΣ) περιλαμβάνει τη διασύνδεση της συσκευής τηλεματικής με τη συσκευή Σ.Η.Α.Σ, που συνδέεται με την ηχητική εγκατάσταση (μεγάφωνα) του κάθε λεωφορείου της εταιρείας. Για την υλοποίηση της εφαρμογής είναι απαραίτητη η ύπαρξη μεγαφώνων και ενισχυτή στο όχημα. Έξυπνες Στάσεις Η «έξυπνη στάση» τοποθετείται στις στάσεις λεωφορείων και μπορεί να προβάλει μηνύματα μέσω της ηλεκτρονικής οθόνης. Στον επιβάτη παρουσιάζονται: • Η γραμμή λεωφορείου της επόμενης άφιξης • Ο χρόνος που απομένει μέχρι την άφιξη του επόμενου λεωφορείου • Προκαθορισμένα μηνύματα ενημέρωσης επιβατών

Εφαρμογές πληροφόρησης επιβατών Η «Εφαρμογή Πληροφόρησης Επιβατών» αφορά στην προβολή στις οθόνες του οχήματος έγχρωμου ψηφιακού χάρτη με σχεδιασμένη τη λεωφορειακή γραμμή, στην οποία ανήκει το λεωφορείο και τη θέση του λεωφορείου πάνω στον χάρτη. Η παρουσίαση της θέσης του λεωφορείου γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Πρόσθετα, εμφανίζονται οι βασικές οδοί, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του λεωφορείου, να αντιλαμβάνονται ευκολότερα το σημείο, όπου βρίσκονται, αλλά και την απόσταση μέχρι τον προορισμό τους. Πρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα στο κάτω μέρος της

οθόνης να εμφανίζεται και η απόσταση από την επόμενη στάση, καθώς επίσης και εκτίμηση χρόνου άφιξης για την επόμενη στάση (mock up οθόνης). Σημαντική καινοτομία της εφαρμογής είναι η προβολή διαφημίσεων στις οθόνες. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα προβολής διαφημίσεων στις οθόνες του λεωφορείου σε μορφή video ή κειμένου.

Η

καινοτομία συνίσταται στο ότι μπορούν να προβληθούν διαφημίσεις ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του λεωφορείου. Η «Έξυπνη διαφήμιση» είναι η δυνατότητα προβολής συγκεκριμένων διαφημίσεων ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του λεωφορείου.

Ιστοσελίδα Η ιστοσελίδα που έχει σχεδιάσει η εταιρεία για λογαριασμό του ΟΑΣΘ, έχει δημιουργηθεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Η ιστοσελίδα συνδέεται με το σύστημα τηλεματικής και παρέχει μεγάλο αριθμό λειτουργιών για την εξυπηρέτηση του επιβάτη. Η ιστοσελίδα σε συνεργασία με το σύστημα τηλεματικής παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες: - 36 -

• Δρομολόγια / Ωράρια • Βέλτιστη Διαδρομή • Χρόνος Άφιξης • Συγκεκριμένης Γραμμής • Όλων των Γραμμών • Διάρκεια Δρομολογίου • Θέση Λεωφορείου στο Χάρτη • Γραμμές και Στάσεις • Χάρτες Γραμμών • Σημεία Ενδιαφέροντος

Κινητά τηλέφωνα Η Link Technologies ΑΕ έχει υλοποιήσει την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού του ΟΑΣΘ. Ο χρήστης «έξυπνου κινητού» πληκτρολογώντας στο περιηγητή (browser) του το m.oasth.gr μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με: • Δρομολόγια / Ωράρια • Βέλτιστη Διαδρομή • Χρόνος Άφιξης • Συγκεκριμένης Γραμμής • Όλων των Γραμμών • Διάρκεια Δρομολογίου • Θέση Λεωφορείου στο Χάρτη • Γραμμές και Στάσεις • Χάρτες Γραμμών • Σημεία Ενδιαφέροντος

Συστημα Φωνητικής Πληροφόρησης Με Τεχνολογία Interactive Voice Response (I.V.R.) Τηλεφωνική Εξυπηρέτησης μέσω IVR Η Link Technologies εγκαθιστά το Σύστημα Τηλεφωνικής Πληροφόρησης, το οποίο είναι σύστημα συγκοινωνιακής πληροφόρησης με αξιοποίηση της τεχνολογίας IVR (Interactive Voice Response).

Ο επιβάτης ενημερώνεται καλώντας τον αριθμό για το πώς μπορεί να μετακινηθεί με τη χρήση αστικών συγκοινωνιών, για το κόστος των μετακινήσεων και άλλες πληροφορίες απαραίτητες για την καλύτερη εξυπηρέτησή του επιβατικού κοινού. Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω του προσφερόμενου συστήματος IVR σε καθημερινή, 24ωρη, βάση.

Σύστημα IVR Open Voice Tree To προσφερόμενο σύστημα περιλαμβάνει το Interactive Voice Response Open Voice Tree, το οποίο εξυπηρετεί αυτόματα όλες τις εισερχόμενες κλήσεις. Το σύστημα παρέχει υπηρεσίες και δέντρα επιλογών, ενώ ταυτόχρονα αλληλεπιδρά (interact) με τους χρήστες μέσα από το πληκτρολόγιο του τηλεφώνου τους, προσφέροντάς τους την ανάλογη υπηρεσία ή ηχητική βοήθεια. Το γραφικό περιβάλλον άμεσης δημιουργίας δέντρου επιλογών παρέχει τη δυνατότητα στο χειριστή να δημιουργήσει αυτόματα τη ροή των κλήσεων που επιθυμεί. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης μενού επιλογών με φωνητικά μηνύματα, όπου ο καλών, αφού ακούσει ένα μήνυμα «υποδοχής», θα του δίνεται η δυνατότητα επιλογής υπηρεσίας. Τα φωνητικά ακούσματα, που θα λαμβάνει ο χρήστης, θα είναι, στην πλειοψηφία τους, προ-ηχογραφημένες φράσεις, προκειμένου οι διάλογοι να είναι φιλικοί προς το χρήστη.

Σύστημα Ηχητικής Αναγγελίας Διερχόμενων Λεωφορείων Η εταιρεία μας έχει εγκαταστήσει σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Θ. το σύστημα της ηχητικής αναγγελίας των διερχόμενων λεωφορείων από «έξυπνες» τηλεματικές στάσεις, με χειρισμό από τα χειριστήρια, που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης και για τους φωτεινούς σηματοδότες.

- 37 -

Το σύστημα IVR επιτρέπει στους χρήστες να ανακτούν πληροφορίες πληκτρολογώντας πλήκτρα του τηλεφώνου, όπως τους καθοδηγεί το σχετικό μενού. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να συνομιλήσει απευθείας με αρμόδιο προσωπικό.

Δομή Συγκοινωνιακής Πληροφόρησης Ο επιβάτης καλεί τον αριθμό και το διαλογικό δέντρο σε πρώτο επίπεδο, μετά από ένα σύντομο μήνυμα υποδοχής επιλέγει πληροφορία για μία από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: • Δρομολόγια Γραμμών • Ώρες Αναχώρησης • Κόμιστρα • Δρομολόγια Γραμμών Ενδεικτικά, η δομή του δέντρου πληροφόρησης ακολούθως για τα Δρομολόγια Γραμμών θα περιλαμβάνει: • Τον Αριθμό Γραμμής www.oasa.gr • Την Ονομασία Γραμμής www.oasa.gr     • Το Δήμο που εξυπηρετεί


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σύνδεση με Εξωτερικά Συστήματα Το λογισμικό της Link Technologies μπορεί να συνδεθεί με 3rd party systems. Η εταιρεία μας έχει ήδη υλοποιήσει ανάλογο έργο στις συγκοινωνίες BRT– Bangkok. Η Link Technologies πέτυχε να συνδέσει τα 3rd party systems μέσω του λογισμικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού της Η λύση αποτελείται από 3 εφαρμογές: • Εφαρμογή Διαχείρισης Φωτεινών Σηματοδοτών • Εφαρμογή Διαχείρισης Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV) • Εφαρμογή Προβολής Στάσεων

Η καινοτομία έγκειται στη σύνδεση με το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών της πόλης. Το σύστημα τηλεματικής της Link Technologies αποστέλλει σήμα στο σύστημα των σηματοδοτών και ενημερώνει ότι το όχημα καταφθάνει σε φωτεινό σηματοδότη. Στη συνέχεια, το κέντρο λειτουργίας των σηματοδοτών δίνει εντολή, ώστε ο σηματοδότης να γίνει «πράσινος» και έτσι να περάσει το όχημα και να μην καθυστερήσει. Πρόσθετα, η Link Technologies συνέδεσε το λογισμικό της, Skyview, με το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που βρίσκεται μέσα στα οχήματα.

Λογισμικό Συστήματος ‘Έκδοσης Εισιτηρίων και Διαχείρισης Αποθήκης Λογισμικό Συστήματος ‘Έκδοσης Εισιτηρίων Το λογισμικό Συστήματος Έκδοσης Εισιτηρίων αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε λόγω της συνεργασίας της εταιρίας μας με τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι εφαρμόσιμη σε Υπεραστικά ΚΤΕΛ. Το προτεινόμενο σύστημα αποτελείται από: • Κεντρική Βάση Δεδομένων • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων Εκδοτηρίων • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων από τον οδηγό • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων PDA. Η κεντρική βάση δεδομένων είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδέχεται μελλοντικές παραμετροποιήσεις για την εισαγωγή νέων τύπων εισιτηρίων (πολλαπλών διαδρομών, έξυπνων καρτών κτλ), ενώ μπορεί να υποστηρίξει εγγραφές (αγορές εισιτηρίων) που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών κρατήσεων. Ουσιαστικά αποτελεί μια ενοποιημένη βάση, που δέχεται εγγραφές από το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων Εκδοτηρίων και το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων PDA. Όλες οι εγγραφές πραγματοποιούνται άμεσα, ώστε όλα τα δεδομένα της βάσης να ανταποκρίνονται σε αιτήματα ανάγνωσης πραγματικού χρόνου. Παράλληλα, τα δεδομένα, που αφορούν σε εισιτήρια λεωφορείων, μεταδίδονται σε περιφερειακά λειτουργικά συστήματα.

Οι δυνατότητες που παρέχει το σύστημα στον χρήστη είναι οι εξής: • Έκδοση εισιτηρίων από οποιαδήποτε αφετηρία προς οποιοδήποτε προορισμό • Επιλογή θέσης και λεωφορείου για το εισιτήριο (δυνατή η έκδοση και για όρθιους) • Μεταφορά ή αλλαγή εισιτηρίου για διαφο ρετικό δρομολόγιο • Έκδοση διαφορετικού είδους εισιτηρί ου (Μηδενικό, «Μισό», «Ολόκληρο»)

Πιθανές ανανεώσεις της εφαρμογής πραγματοποιούνται είτε ασύρματα με τη χρήση δικτύου GSM/GPRS είτε ενσύρματα Λογισμικό Διαχείρισης Αποθήκης - Δεμάτων

Αντίστοιχη διαδικασία είναι δυνατή από την οθόνη 7’’ του οδηγού. Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από οποιαδήποτε στάση προς οποιοδήποτε προορισμό. Αυτόματα αναφέρεται και το κόστος του αντίστοιχου εισιτηρίου. Το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων Εκδοτηρίων εγκαθίσταται στα κεντρικά γραφεία καθώς και σε όλα τα περιφερειακά υποκαταστήματα. Η διασύνδεση των περιφερειακών υποκαταστημάτων με την Κεντρική Βάση Δεδομένων πραγματοποιείται μέσω VPN. Η επικοινωνία μεταξύ της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων στο Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων είναι αδιάλειπτη και η αποστολή και λήψη δεδομένων πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο. Το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων PDA είναι μια αντίστοιχη εφαρμογή προσαρμοσμένη στις δυνατότητες των PDA της εταιρίας. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την ευχρηστία από το χρήστη. Οι πληροφορίες αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων μέσω GSM.

Τα δεδομένα αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση και επεξεργασία. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η μελλοντική ενσωμάτωση λειτουργιών, όπως το proof of delivery με αποστολή SMS προς τον αποστολέα.

- 38 -

Με το συγκεκριμένο λογισμικό εκδίδεται αποδεικτικό λήψης φορτίου προς αποστολή, στο οποίο συνοψίζονται πληροφορίες, όπως: • Όνομα αποστολέα • Σημείο Λήψης – Παράδοσης (Στάσεις) • Ημερομηνία

Πρόσθετα, είναι δυνατή η εισαγωγή στο σύστημα δεμάτων, τα οποία θα αποσταλούν σε μελλοντική ημερομηνία με άγνωστο δρομολόγιο. Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις απώλειας δεμάτων.


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Λογισμικό Συστήματος ‘Έκδοσης Εισιτηρίων και Διαχείρισης Αποθήκης

Λογισμικό Διαχείρισης Αποθήκης - Δεμάτων Με το συγκεκριμένο λογισμικό εκδίδεται αποδεικτικό λήψης φορτίου προς αποστολή στο οποίο συνοψίζονται πληροφορίες, όπως: • Όνομα αποστολέα. • Σημείο Λήψης – Παράδοσης (Στάσεις). • Ημερομηνία.

Το λογισμικό Συστήματος Έκδοσης Εισιτηρίων αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε λόγω της συνεργασίας της εταιρίας μας με τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι εφαρμόσιμη σε Υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Τα δεδομένα αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση και επεξεργασία. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η μελλοντική ενσωμάτωση λειτουργιών, όπως το proof of delivery με αποστολή SMS προς τον αποστολέα. Πρόσθετα, είναι δυνατή η εισαγωγή στο σύστημα δεμάτων, τα οποία θα αποσταλούν σε μελλοντική ημερομηνία με άγνωστο δρομολόγιο. Έτσι ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις απώλειας δεμάτων.

Λογισμικό Συστήματος Έκδοσης Εισιτηρίων Το σύστημα αποτελείται από: • Κεντρική Βάση Δεδομένων. • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων από Εκδοτήρια. • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων από τον οδηγό. • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων PDA.

Η

κεντρική

βάση

δεδομένων

είναι σχεδιασμένη με τέτοιο

τρόπο ώστε να επιδέχεται μελλοντικές παραμετροποιήσεις για την εισαγωγή νέων τύπων εισιτηρίων (πολλαπλών διαδρομών, έξυπνων καρτών κτλ) ενώ μπορεί να υποστηρίξει εγγραφές (αγορές εισιτηρίων), που

πραγματοποιούνται

ηλεκτρονικών κρατήσεων.

μέσω

Ουσιαστικά, αποτελεί μια ενοποιημένη βάση, που δέχεται εγγραφές από το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων Εκδοτηρίων και το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων PDA. Όλες οι εγγραφές πραγματοποιούνται άμεσα, ώστε όλα τα δεδομένα της βάσης να ανταποκρίνονται σε αιτήματα ανάγνωσης πραγματικού χρόνου. Παράλληλα, τα δεδομένα, που αφορούν σε εισιτήρια λεωφορείων, μεταδίδονται σε περιφερειακά λειτουργικά συστήματα.

Αντίστοιχη διαδικασία είναι δυνατή από την οθόνη 7’’ του οδηγού. Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από οποιαδήποτε στάση προς οποιοδήποτε προορισμό. Αυτόματα αναφέρεται και η τιμολόγηση του αντίστοιχου εισιτηρίου.

Οι δυνατότητες, που παρέχει το σύστημα στο χρήστη, είναι οι εξής:

Η επικοινωνία μεταξύ της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων στο Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων είναι αδιάλειπτη και η αποστολή και λήψη δεδομένων πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο.

• Έκδοση εισιτηρίων από οποιαδήποτε αφετηρία προς οποιοδήποτε προορισμό • Επιλογή θέσης και λεωφορείου για το εισιτήριο (δυνατή η έκδοση και για όρθιους). • Μεταφορά ή αλλαγή εισιτηρίου για διαφορετικό δρομολόγιο. • Έκδοση διαφορετικού είδους εισιτηρίων (Μηδενικό, Μισό, Ολόκληρο).

- 40 -

Το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων Εκδοτηρίων εγκαθίσταται στα κεντρικά γραφεία καθώς και σε όλα τα περιφερειακά υποκαταστήματα. Η διασύνδεση των περιφερειακών υποκαταστημάτων με την Κεντρική Βάση Δεδομένων πραγματοποιείται μέσω VPN.

Το Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων PDA είναι μια αντίστοιχη εφαρμογή προσαρμοσμένη στις δυνατότητες των PDA της εταιρίας. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την ευχρηστία από το χρήστη. Οι πληροφορίες αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων μέσω GSM. Πιθανές ανανεώσεις της εφαρμογής πραγματοποιούνται είτε ασύρματα με τη χρήση δικτύου GSM/GPRS είτε ενσύρματα.

- 41 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Exandas–Gis Η διαδικτυακή εφαρμογή

Τηλεματικής Παρακολούθησης & Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Οι παραπάνω εφαρμογές είναι προσβάσιμες από οποιοδήποτε σημείο με την χρήση ενός περιηγητή ιστού (Browser) ενώ έχουν κατασκευαστεί με εργαλεία τελευταίας γενιάς για να εγγυώνται μέγιστη λειτουργικότητα και ταχύτητα διαχείρισης. Για την αρτιότερη λειτουργίας της εφαρμογής, η Link Technologies παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω του Microsoft Incubation Center. Με την συνεργασία αυτή επιτυγχάνεται η αδιάλειπτη λειτουργία της υπηρεσίας (SLA 99%), καθώς και η εύκολη δυνατότητα διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα εμπορικά προγράμματα της αγοράς. Η διεύθυνση της εφαρμογής είναι

www.exandas-gis.com όπου αναρτώνται όλες οι πληροφορίες, που αφορούν στις συσκευές καθώς και video με την παρουσίαση αυτής.

- 42 -

- 43 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Εκπαίδευση χρήσης

Γενική Αρχιτεκτονική συστήματος

Περιοχή κάλυψης Βασικά Χαρακτηριστικά Εφαρμογής Η έκδοση 1.02 της εφαρμογής υποστηρίζει 7 γλώσσες

Διαθέτει εργαλεία συντομεύσεων Zoom στο όχημα σε επίπεδο δρόμου με πλήκτρο συντόμευσης για ευκολία στη χρήση

Βασική συντόμευση καρτέλας οχήματος με στοιχεία, όπως πινακίδα αυτοκινήτου, ταχύτητα, ημερομηνία και ώρα στίγματος, θερμοκρασίες αισθητήρων, πόρτας καθώς και την ένδειξη της στάθμης των καυσίμων κ.α.

Καρτέλα καταγραφής συναγερμών στο κεντρικό διαχειριστικό menu

Εμφάνιση balloon pointer για κάθε όχημα για εύκολη και σύντομη αναζήτηση στο χάρτη

Εύκολη λήψη εκτυπώσεων /αναφορών

Σ

την εφαρμογή περιλαμβάνονται βοηθητικά video εκπαίδευσης στη χρήση της καθώς και όλων των module αυτής. Με κάθε ανανέωση ή νέο module, που εισάγεται στην εφαρμογή, αντίστοιχα εισάγεται και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό video.

Το γεωγραφικό υπόβαθρο, που χρησιμοποιεί η εφαρμογή Exandas, είναι των χαρτών της Google. Η εταιρία, ίσως η μόνη εταιρία της Ελλάδας, που έχει στα χέρια της επίσημη άδεια χρήσης των χαρτών της Google, εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες, που προσφέρουν αυτοί. Με την άδεια χρήσης έχουμε δικαίωμα να προσφέρουμε γεωγραφική κάλυψη και δρομολόγηση στηριζόμενοι στα δεδομένα της Google για το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Παράλληλα, καλύπτεται γεωγραφικά και η περιοχή της Τουρκίας. Ο συνδυασμός των χαρτών με τη δυνατότητα, που έχουμε, επιλογής του ρυθμού αποστολής των στιγμάτων κατά την παρουσία των οχημάτων στο εξωτερικό προσφέρει στους πελάτες μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την υπηρεσία διαχείρισης στόλου οχημάτων με πολύ ικανοποιητικές τιμές.


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Εισαγωγή Πελατολογίου

Τύποι - Επιλογές Χαρτών

Απλός Χάρτης

Terrain Χάρτης

Δορυφορικός Χάρτης

Υβριδικός Χάρτης

Τροχιά Οχήματος Μια από τις βασικές δυνατότητες της εφαρμογής είναι η λήψη της τροχιάς ενός οχήματος. Επιλέγοντας το χρονικό διάστημα, για το οποίο θέλουμε να πάρουμε την τροχιά του οχήματος, προβάλλονται στο χάρτη όλη η διαδρομή, που έχει εκτελέσει το όχημα, και οι πληροφορίες της διαδρομής.

Με συγκεκριμένους χρωματικούς προσδιορισμούς στην τροχιά του οχήματος αποτυπώνονται τα παρακάτω:

Σε κάθε bullet με mouse over ο χειριστής του συστήματος μπορεί να λάβει επιπλέον πληροφορίες για τη στάση, όπως: • ώρα στάσης, • διάρκεια και όνομα πελάτη. • Με mouse over πάνω στην τροχιά εμφανίζεται πίνακας με αναφορά ημερομηνίας, ώρας, θερμοκρασίας, γεωγραφικού σημείου, στάθμης καυσίμου κ.α. Στην καρτέλα προβολής της τροχιάς είναι διαθέσιμες οι παρακάτω λειτουργίες: • Εκκίνηση ‘playback’ τροχιάς. • Παύση ‘playback’ τροχιάς. • Μετάβαση σε προηγούμενο και επόμενο σημείο. • Ρύθμιση ταχύτητας του ‘playback’.

• Πράσινο bullet: • Κίτρινο bullet: Χρόνος στάσης Αρχή και λήξη δρομολογίου μικρότερος των 5 λεπτών

• Πορτοκαλί bullet: Χρόνος στάσης μεταξύ 5 και 15 λεπτά

• Κόκκινο bullet: • Μπλε bullet: Χρόνος στάσης Στάση σε πελάτη μεγαλύτερος των 15 λεπτών - 46 -

Παράλληλα, με την εισαγωγή των πελατών η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης γενικών κατηγοριών πελατών. Η κατηγοριοποίηση, όπως και η εισαγωγή και διαγραφή των κατηγοριών, πραγματοποιείται από το διαχειριστή. Σε κάθε κατηγορία μπορεί να αντιστοιχούν x πελάτες. Με την ενσωμάτωση στο σύστημα του πελατολογίου ενεργοποιούνται αυτόματα και οι αντίστοιχες εκτυπώσεις καθώς και οι συναγερμοί.

Τέλος, από την τροχιά του οχήματος μπορεί ο χειριστής να επιλέξει μια εκτύπωση, όπως αυτές του αντίστοιχου κεφαλαίου και σχετική με το συγκεκριμένο δρομολόγιο. - 47 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Αναφορές και εκτυπώσεις

Το λογισμικό προσφέρει πλήθος αναφορών και ιστορικών δεδομένων για όλα τα οχήματα, στοιχεία τα οποία μπορούν να εξαχθούν από το λογισμικό για περαιτέρω επεξεργασία.

Αναφορά Στάσης / Αδράνειας • Αναφορά σημείων στάσεων (Οδός, Περιοχή) • Αναφορά πλήθος στάσεων σε σημεία

Διανυθέντα Χιλιόμετρα Με τη συγκεκριμένη αναφορά λαμβάνονται πληροφορίες για τα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα όλων των οχημάτων και για χρονικό διάστημα που ορίζει ο χειριστής της εφαρμογής. Ώρες Λειτουργίας Οχημάτων Με τη συγκεκριμένη αναφορά λαμβάνονται πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας όλων των οχημάτων και για χρονικό διάστημα που ορίζει ο χειριστής της εφαρμογής.

Αναφορά Στάσεων σε Πελάτη

• Αθροιστική αναφορά στάσεων οχημάτων σε πελάτη/πελάτες. • Χρόνος παραμονής σε σημεία επαφής

Κίνηση οχήματος • Σημεία στάσης δρομολογίου με διεύθυνση και αρίθμηση οδού. • Διανυθέντα χιλιόμετρα μεταξύ στάσεων. • Χρόνος εκτέλεσης δρομολογίων. • Μέγιστη και μέση ταχύτητα. • Συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα. • Σύνολο εκτελεσθέντων δρομολογίων.

Συγκεντρωτική Κίνηση Οχήματος • Πλήθος στάσεων ανά ημέρα. • Χρόνος κίνησης / στάσης ανά ημέρα. • Εκτελεσμένα δρομολόγια ανά ημέρα. • Διανυθέντα χιλιόμετρα ανά ημέρα.

• Μέγιστη ταχύτητα ημέρα. • Σύνολο εκτελεσθέντων δρομολογίων. • Συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα. • Μέσος όρος χιλιομέτρων διαδρομής.

- 48 -

• Συνολική διάρκεια δρομολογίων. • Μέση και μέγιστη ταχύτητα.

- 49 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ρυθμίσεις & Συναγερμοί

Modules εφαρμογής

Από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής πραγματοποιείται και η εισαγωγή των συναγερμών. Οι δυνατότητες εισαγωγής συναγερμών αφορούν στις θερμοκρασίες, την ταχύτητα και τα καύσιμα. Η λογική ενσωμάτωσης των συναγερμών βασίζεται στο χρονικό προσδιορισμό. Ένας συναγερμός μπορεί να ορισθεί από ένα χρονικό σημείο και για κάθε μέρα ή για συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδος μόνο ή για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Συναγερμοί ταχύτητας Η εισαγωγή του συναγερμού ταχύτητας είναι μια απλοποιημένη διαδικασία που περιλαμβάνει το προσδιορισμό της ταχύτητας, της ημέρας ή του χρονικού διαστήματος ενεργοποίησης του καθώς και τους παραλήπτες με email ή SMS της ενημέρωσης αυτού. Επίσης, μπορεί να προσδιορίζει όχημα ή σύνολο οχημάτων.

Θερμοκρασίες Οχήματος - Temperatures Η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα, με την ενσωμάτωση αντίστοιχων αισθητήρων, λήψης ιστορικού θερμοκρασιών και την εκτύπωση αυτού με σκοπό την επιβεβαίωση της καλής εκτέλεσης των υπηρεσιών, καθώς και την ενσωμάτωση συναγερμών για τον έλεγχο ποιότητας του μεταφερόμενου φορτίου. Η καρτέλα προβολής θερμοκρασιών είναι οι τιμές της θερμοκρασίας που έχει αποστείλει το κάθε όχημα για μια χρονική περίοδο και το όχημα που επιλέγει ο χρήστης. Συγκεκριμένα προβάλλονται: • ➢ Διάγραμμα όλων των θερμοκρασιών, με δυνατότητα zoom-in και zoom-out σε κάθε σημείο για λεπτομερή εξέταση των στιγμάτων

• ➢Προβολή όλων των θερμοκρασιών σε πίνακα, με τη δυνατότητα αναζήτησης των θερμοκρασιών τις οποίες επιθυμεί ο χρήστης να προβάλλονται. Στην παρακάτω εικόνα ο χρήστης έχει επιλέξει να εμφανιστούν θερμοκρασίες οι οποίες είναι μεγαλύτερες από 27οC και στους δύο αισθητήρες.

Συναγερμοί Θερμοκρασιών Το παρακάτω διαχειριστικό εργαλείο ενεργοποιείται με την τοποθέτηση των αντίστοιχων αισθητήρων θερμοκρασίας ή την λήψη πληροφοριών από τα καταγραφικά του ψυγείου του οχήματος και συνδέεται με την αντίστοιχη υπηρεσίας. Ο εργαλείο έχει ως στόχο να βοηθήσει το χειριστή του συστήματος να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί με ευκολία συναγερμούς για κάθε όχημα. Παράλληλα, μπορεί με ευκολία να διακρίνει τα όρια των θερμοκρασιών για κάθε αισθητήρα ενώ επιλέγοντας το όχημα που τον ενδιαφέρει μπορεί ένα επεξεργαστεί δεδομένα που περιγράφονται στην επόμενη εικόνα.

Καταγραφή Καυσίμων Gas- Temperatures Μία από τις δυνατότητες της εφαρμογής είναι η καταγραφή των καυσίμων του οχήματος. Λαμβάνοντας πληροφορίες από το αναλογικό φλοτέρ του ντεπόζιτου του αυτοκινήτου και σε συνδυασμό με τις περιφερειακές στατικές και δυναμικές πληροφορίες που λαμβάνουμε από το όχημα, όπως: • όγκος ντεπόζιτου οχήματος (στατική) • διανυθέντα χιλιόμετρα (δυναμική) η εφαρμογή παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα καύσιμα και την κατανάλωση αυτών. Παράλληλα, σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων στις ενδείξεις μπορούν να προκύψουν alarms απώλειας καυσίμων.

Για κάθε όχημα εισάγεται διαφορετικός συναγερμός ανάλογα με το χρονικό διάστημα ενεργοποίησης αυτού. Ταυτόχρονα για κάθε αισθητήρα έχουμε διαφορετικό κατώτατο και ανώτερο όριο θερμοκρασίας ενώ με την ενεργοποίηση ενός γεγονότος αυτό καταγράφεται και εμφανίζεται στη κεντρική σελίδα της εφαρμογής καθώς επίσης και αποστέλλονται SMS ειδοποιήσεις στους αντίστοιχους υπεύθυνους. Τέλος, εκτός από τα SMS η εφαρμογή μπορεί να στείλει και email εφόσον η ενημέρωση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

- 50 -

- 51 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

> ΑΡΘΡΑ

Εργαλείο πρόσβασης σε πελάτη - Instant Access Μια εφαρμογή με μεγάλη ανταπόκριση από εταιρίες που εκτελούν μεταφορικό έργο για άλλες εταιρίες (3Party Logistics) και επιθυμούν να δώσουν επιπλέον υπηρεσίες στους πελάτες τους προσφέρεται με τη χρήση του Exanda. Συγκεκριμένα, με το συγκεκριμένο εργαλείο «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να δώσει πρόσβαση σε πελάτη του να παρακολουθήσει το όχημα που εκτελεί μεταφορικό έργο για αυτόν. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και σύντομη καθώς δεν εξαρτάτε από γεωγραφικά δεδομένα παρά μόνο από χρονικούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, ο χρήστης της εφαρμογής επιλέγει τον πελάτη που θέλει να δώσει πρόσβαση, το όχημα και το χρόνο που θα παραμείνει ενεργή η υπηρεσία. Ταυτόχρονα, το σύστημα αποθηκεύει τα δεδομένα αυτά για μελλοντική χρήση και παρακολούθηση. Κατά την ενεργοποίηση αποστέλλεται αυτόματα email με τα στοιχεία της υπηρεσία el.exandas-gis.com/customername τα στοιχεία πρόσβασης username/password και το χρόνο που θα παραμείνει ενεργοποιημένη. Για κάθε πελάτη δημιουργείται ξεχωριστό interface της προσωποποιημένης σελίδας el.exandas-gis.com/customername ώστε να χρησιμοποιείται και ως εργαλείο marketing.

Δρομολόγηση Οχήματος - Routing Η δρομολόγηση οχήματος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την οργάνωση και διαχείριση του μεταφορικού έργου που εκτελεί μια εταιρία. Ο καθημερινός προγραμματισμός των δρομολογίων παρέχει πληροφορίες για το βέλτιστο δρομολόγιο βάσει χιλιομέτρων, κλπ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο απαραίτητο σύμβουλο για την οργάνωση του γραφείου κίνησης και προγραμματισμού. Για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση επιπλέον εργαλείων των χαρτών και συνίσταται κυρίως για μεγάλες εταιρίες όπου έχουν πληροφοριακό σύστημα μηχανογράφησης για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής των δρομολογίων αυτών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι περιγραφικά και εύχρηστα, προκειμένου η εργασία να εκτελείται σωστά και γρήγορα. Στην εικόνα βλέπουμε τον τρόπο που επιλέγει ο χρήστης την ημερομηνία και την ώρα της δρομολόγησης, ενώ στη συνέχεια επιλέγει την αφετηρία και τον τερματισμό του δρομολογίου, που μπορεί να είναι και η έδρα της ίδιας της εταιρίας.

Σύνδεση και αμφίδρομη επικοινωνία με Πλοηγό (Navigator)

Η

εταιρία μας έχει τη δυνατότητα να παραμετροποιήσει τα μηνύματα που στέλνονται από την εφαρμογή προς τον πλοηγό (Navigator)και το αντίστροφο.

Με το συγκεκριμένο module ενεργοποιούνται μια σειρά από δυνατότητες της εφαρμογής που την διαφοροποιούν και την αναδεικνύουν ως μια από τις πιο αξιόπιστες της αγοράς . Συνδέοντας τη συσκευή τηλεματικής του οχήματος με οποιοδήποτε πλοηγό (Navigator) της Garmin, που υποστηρίζει το Fleet Management Interface (FMI), ο χρήστης μπορεί να αποστείλει δρομολόγια με απεριόριστο αριθμό στάσεων στον πλοηγό (Navigator) και ταυτόχρονα να λαμβάνει ενημερώσεις για την εξέλιξη των στάσεων από τον οδηγό του αυτοκινήτου. Παράλληλα, ο χρήστης του Exandas μπορεί να στείλει και να λάβει μήνυμα από τον οδηγό. Η δυνατότητα επικοινωνίας με συσκευή που βρίσκεται εντός του οχήματος και αποστολής τυποποιημένων ή μη δρομολογίων και μηνυμάτων προσφέρει νέες επιλογές στις εταιρίες που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν το παραγόμενο έργο: • Κάθε εργασία αποκτά και χρονικό προσδιορισμό • H λήψη των βέλτιστων χιλιομετρικά διαδρομών από το Navigator της Garmin μειώνει την εξάρτηση των εταιριών από έμπειρους οδηγούς • Προσθέτει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων πληροφορίες που μέχρι σήμερα διαμορφώνονταν αποκλειστικά από τους οδηγούς. - 52 -

Το Παρελθόν και το Μέλλον της Τηλεματικής

Στέφανος Ευαγγελόπουλος Διευθυντής 3pi

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουμε γίνει μάρτυρες μια ένωσης των πληροφοριακών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα τη δημιουργία της τηλεματικής.

Τι είναι επομένως η Τηλεματική;

Διαδραστικότητα

Η τηλεματική αρχίζει εκεί που σταματάει το GPS. Χρησιμοποιεί τη τεχνολογία του GPS, λαμβάνοντας τα δεδομένα θέσης. Η χρήση της τηλεματικής αναλύει όλα τα δεδομένα και προσφέρει ένα πλήθος πληροφοριών, αναλύσεων και υπηρεσιών.

Νέες εφαρμογές και συσκευές, με τεχνολογίες αφής, θα προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στον οδηγό με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Επιπλέον, αυτές οι συσκευές, εξοπλισμένες με τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής θα κάνουν την οδήγηση μια πιο άνετη και ευχάριστη εμπειρία.

Η τηλεματική έχει να κάνει με τη λήψη πληροφοριών από τα οχήματα. Κάθε πληροφορία, από την κατανάλωση καυσίμου μέχρι την ταχύτητα του οχήματος μπορεί να ληφθεί με την τηλεματική.

Ποιο είναι το μέλλον της Τηλεματικής;

Μείωση Κόστους

Η τηλεματική ουσιαστικά εμφανίζεται πριν 60 χρόνια με την κατασκευή του πρώτου ταχογράφου, αλλά δε θα είχε φτάσει στο σημείο που την αντιλαμβανόμαστε σήμερα αν δεν υπήρχε το GPS. Το GPS δημιουργήθηκε για τον εντοπισμό και την πλοήγηση οχημάτων. Το GPS λειτουργεί μέσω ενός δικτύου δορυφόρων, οι οποίοι ελέγχουν τη θέση στο έδαφος. Με τη χρήση τριών δορυφόρων σε αυτή τη διαδικασία, ο εντοπισμός και η προβολή της ακριβούς θέσης, είναι πιο αξιόπιστη από ποτέ.

Πολλές καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές μέσα σε οχήματα , οι οποίες εν τέλει θα μειώσουν τα κόστη για τους καταναλωτές. Η χρήση πλοηγών θα γίνει εξαιρετικά φτηνή, θα υπάρξει μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη επικοινωνία με τα οχήματα που κινούνται. Τα συστήματα πλοήγησης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στους οδηγούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη που έχουν από αυτά, καθώς χρόνο με το χρόνο προστίθενται νέες υπηρεσίες σε αυτά. Οι υπηρεσίες, που θα είναι διαθέσιμες μέσω των τηλεματικών συσκευών αυξάνονται συνέχεια παρέχοντας μια σειρά από ευκολίες και πλεονεκτήματα για τον τελικό χρήστη.

Μεγαλύτερη Εξατομίκευση Στο προσεχές μέλλον θα είναι δυνατό να εξατομικεύονται τα συστήματα τηλεματικής, δημιουργώντας ένα προσωπικό «μαύρο» κουτί, σε κάθε όχημα με μία μόνο συσκευή. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων επενδύουν σε εφαρμογές προσαρμοσμένες για χρήση από οδηγούς στα οχήματα τους.

- 53 -

Με τις νέες εφαρμογές που υλοποιούνται η γνώση τόσο για την κατανάλωση όσο και για την οδική συμπεριφορά είναι άμεσες στους χρήστες συστημάτων τηλεματικής. Πλήθος πληροφοριών είναι διαθέσιμο για τη μείωση του κόστους οδήγησης και αύξησης της ασφάλειας. Κλείνοντας και συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα ήθελα να πω ότι η τηλεματική είναι το παρόν και το μέλλον στην αυτοκίνηση, στη διαχείριση στόλων οχημάτων και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών ολόκληρων εταιρειών.


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η εφαρμογή χωρίζεται σε 4 μέρη, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε διαφορετικά επίπεδα χρηστών. Τα διαθέσιμα 4 επίπεδα χρηστών είναι τα εξής: 1. Τηλεφωνητής. 2. Ασυρματιστής. 3. Διαχειριστής Ασθενοφόρων. 4. Διαχειριστής Συστήματος.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ Ε.Κ.Α.Β.

Κάθε επίπεδο χρήστη έχει διαφορετικό user interface (διεπαφή χρήστη) και πρόσβαση σε διαφορετικά δεδομένα και με διαφορετικά δικαιώματα. Σκοπός του συστήματος είναι να γίνεται όσο το δυνατό πιο γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαχείριση των κλήσεων – περιστατικών, απαιτώντας τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση από το χρήστη. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ταυτόχρονη πρόσβαση πολλών χρηστών στα ίδια δεδομένα και στο συγχρονισμό τους.

ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Παρακάτω βλέπουμε την όψη του τηλεφωνητή:

Περιβάλλον Τηλεφωνητή Κεντρικό Παράθυρο

Η όψη του τηλεφωνητή είναι διαμορφωμένη έτσι, ώστε να γίνεται ταχεία καταχώρηση των περιστατικών, οι πληροφορίες, που μπορεί να χρειαστεί ο τηλεφωνητής, να είναι άμεσα ορατές και παράλληλα η χρήση του ποντικού να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένη, αν όχι μηδενική, για την ταχύτερη καταχώρηση των περιστατικών. Στο κάτω μέρος του παραθύρου φαίνονται τα περιστατικά, που είναι σε εκκρεμότητα εκείνη τη στιγμή. Τα περιστατικά, που φαίνονται με άσπρο χρώμα, είναι τα έκτακτα, ενώ αυτά, που έιναι με κίτρινο χρώμα, είναι τα προγραμματισμένα. Στο πάνω μέρος του παραθύρου είναι τα βασικά κουμπιά της εφαρμογής. Το κεντρικό κουμπί, που είναι και το μεγαλύτερο σε μέγεθος, είναι το κουμπί για καταχώρηση νέου περιστατικού και ανοίγει μια κενή καρτέλα για συμπλήρωση των στοιχείων του περιστατικού από τον τηλεφωνητή. Τα πεδία, που είναι με γκρι χρώμα, συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα. Μετά την εισαγωγή των στοιχείων ο τηλεφωνητής πατάει καταχώρηση. Έπειτα έχει τη δυνατότητα είτε να κλείσει την καρτέλα και να επιστρέψει στην κεντρική οθόνη είτε να πατήσει «επισύναψη» περιστατικού. Η λειτουργία αυτή προσφέρεται για ομαδοποίηση των κλήσεων, που γίνονται για ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Αν για παράδειγμα γίνουν πέντε κλήσεις για ένα τροχαίο μπορούν, όλες αυτές να ομαδοποιηθούν και διαχειριστούν ως ένα περιστατικό. Στη συγκεκριμένη λειτουργία θα αναφερθούμε αργότερα.

- 54 -

- 55 -

Για να ξεκινήσει η εφαρμογή πρέπει πρωταρχικά να εισάγει ένας εξουσιοδοτημένος χρήστης το όνομα χρήστη και τον κωδικό. Κάθε χρήστης μπορεί να έχει δικαιώματα για παραπάνω από ένα επίπεδα χρήστη από αυτά, που αναφέρονται παραπάνω. Να έχει δικαιώματα π.χ. να εισέλθει ως τηλεφωνητής αλλά και ως ασυρματιστής. Τα δικαιώματα καθορίζονται από το διαχειριστή συστήματος. Έπειτα από την επιβεβαίωσή μας από το σύστημα επιλέγουμε ποιο θα είναι το επίπεδο, με το οποίο θα εισέλθουμε. Στην εικόνα βλέπουμε ό,τι θα έβλεπε ένας χρήστης που έχει δικαιώματα και για τα τέσσερα επίπεδα.

Τα πεδία, που εμφανίζουν το σύμβολο δίπλα, είναι λίστες, τις οποίες ο τηλεφωνητής δε συμπληρώνει αλλά επιλέγει ένα στοιχείο από τη λίστα. Υπάρχει λίστα με τους ασφαλιστικούς φορείς, λίστα με κάποιες συνήθεις σημειώσεις (π.χ. ενημέρωση τροχαίας), λίστα με τους δήμους και λίστα με τις παθήσεις, που μπορεί ο τηλεφωνητής να προσθέσει στο πεδίο «περιγραφή πάθησης». Την τελευταία βλέπουμε παρακάτω. Μετά τη συμπλήρωση και το κλείσιμο της καρτέλας ο τηλεφωνητής επιστρέφει στην κεντρική οθόνη, όπου έχει τη δυνατότητα είτε να ανοίξει καινούρια καρτέλα είτε να ανοίξει μία από τις ήδη καταχωρημένες για συμπλήρωση ή διόρθωση στοιχείων. Αυτό γίνεται στο κάτω μέρος του παραθύρου κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε μία εγγραφή. Το παράθυρο, που ανοίγει, το βλέπουμε παρακάτω.


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗ

Λειτουργία Επισύναψης

Το κεντρικό παράθυρο του ασυρματιστή χωρίζεται σε πολλά υπο-παράθυρα, κάθε ένα από τα οποία δίνει διαφορετικές πληροφορίες.

Η επισύναψη, όπως είδαμε και παραπάνω, είναι λειτουργία, που προσφέρεται και στον τηλεφωνητή. Αφού έχει καταχωρηθεί ένα περιστατικό από τον τηλεφωνητή, έχει τη δυνατότητα ένας τηλεφωνητής ή ένας ασυρματιστής να επισυνάψει το περιστατικό σε ένα άλλο. Το περιστα-

Ο ασυρματιστής διαθέτει ένα ασθενοφόρο στο περιστατικό και έπειτα συμπληρώνει τα υπόλοιπα στοιχεία, έχει τη δυνατότητα να κάνει προσωρινό κλείσιμο της καρτέλας, οπότε το περιστατικό μεταφέρεται στα εκκρεμές ενώ έχει τη δυνατότητα παράλληλα να έχει πολλές ανοιχτές καρτέλες. Το κουμπί «ολοκλήρωση» και «κλείσιμο» προσφέρεται σε δύο περιπτώσεις: Σε περίπτωση, που συμπληρωθούν όλες οι ώρες μέχρι και το «ΤΕΛΟΣ» ή σε περίπτωση, που οριστεί λόγος ακύρωσης. Τέλος, μπορούν να προστεθούν πολλά ασθενοφόρα σε ένα περιστατικό.

τικό, στο οποίο θα γίνει η επισύναψη, είναι το κύριο, ενώ το περιστατικό το οποίο επισυνάπτουμε, κλείνει. Πατώντας το κουμπί «Επισύναψη», εμφανίζεται το παράθυρο, που μας ρωτάει σε ποιο περιστατικό θα επισυνάψουμε.

Έπειτα, αν ένα περιστατικό έχει άλλα συνημμένα πάνω του εμφανίζει ένα «εικονίδιο συνδετήρα», στο οποίο κάνοντας κλικ, επάνω του εμφανίζει τα συνημμένα περιστατικά.

Κατάσταση ασθενοφόρων Η κατάσταση ασθενοφόρων φαίνεται κάτω αριστερά

Στο παρακάτω περιστατικό έχουν ανατεθεί δύο ασθενοφόρα. Και τα δύο στην κατάστασή τους γράφουν «Σε περιστατικό».

Εκτός από το να είναι σε περιστατικό ένα ασθενοφόρο μπορεί να βγει εκτός κίνησης και για άλλους λόγους. Κάντοντας διπλό κλικ πάνω σε διαθέσιμο περιστατικό ανοίγει το παρακάτω παράθυρο.

Αφού ο ασυρματιστής πατήσει ΟΚ, αλλάζει η κατάσταση του ασθενοφόρου και γίνεται μη διαθέσιμο.

- 56 -

- 57 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Περιβάλλον Διαχειριστή Ασθενοφόρων Το περιβάλλον του Διαχειριστή Ασθενοφόρων αποτελεί ένα υποσύνολο του περιβάλλοντος του Διαχειριστή, το οποίο περιγράφεται στη συνέχεια. Οι λειτουργίες του είναι περιορισμένες σε σχέση με αυτές του Διαχειριστή μόνο στη διαχείριση των ασθενοφόρων.

Σύστημα Τηλε-Διαχείρισης και Τηλε-Ελέγχου Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού

Περιβάλλον Διαχειριστή Συστήματος Το περιβάλλον του διαχειριστή περιέχει όλες εκείνες τις ρυθμίσεις, που χρειάζεται η εφαρμογή. Καθορίζει τους χρήστες, τα ασθενοφόρα, τα διαθέσιμα νοσοκομεία. Έχει δυνατότητα να δει πλήρες ιστορικό αλλαγών για κάθε περιστατικό, πότε, και από ποιον έγινε η κάθε αλλαγή και την τρέχουσα κατάσταση των ασθενοφόρων. Το περιβάλλον του διαχειριστή αποτελείται από τα μενού και μια γραμμή εικονιδίων, που περιέχει συντομεύσεις για τις συχνότερα εκτελούμενες ενέργειες. Τα βασικότερα μενού είναι τα εξής:

• Δεδομένα: Προβολή της τρέχουσας κατάστασης των ασθενοφόρων Προβολή ιστορικού με πλήρη ιστορικό αλλαγών για κάθε περιστατικό, πότε και από ποιον έγινε η κάθε αλλαγή. Δυνατότητα αναζήτησης περιστατικών με βάση τα κριτήρια αναζήτησης, όπως ημερομηνία, επώνυμο, ηλικία κτλ. • Εκτυπώσεις: Εκτυπώσιμες αναφορές για περιστατικά συγκεντρωτικά ή ανά ημερολογιακή περίοδο, περιοχή κ.α.

• Στατιστικά: Αναφορές για το πλήθος των περιστατικών ανά ασθενοφόρο, δήμο, ημέρα κ.α. • Παράμετροι: Βασικές ρυθμίσεις της εφαρμογής. Εδώ καθορίζονται όλα τα στοιχεία (ασθενοφόρα, ασθένειες, ασφαλιστικοί φορείς, κτλ.), που θα είναι διαθέσιμα σε τηλεφωνητές και ασυρματιστές.

Τ

ο σύστημα αυτό υλοποιείται με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού τηλε-ελέγχου και τηλε-διαχείρισης στο υπάρχον δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου και με τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου, που αποτελείται από το κατάλληλο λογισμικό (software) για τη διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

- 58 -

- 59 -


> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Συνοπτική περιγραφή Το σύστημα τηλε-διαχείρισης και τηλεελέγχου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού απαρτίζεται από τα εξής τμήματα: • Εξοπλισμό ανά φωτιστικό σώμα. • Εξοπλισμό ανά ομάδα (κλάδο) φωτιστικών σωμάτων. • Εξοπλισμό κέντρου ελέγχου. Ο εξοπλισμός ανά φωτιστικό σώμα τοποθετείται είτε στο εσωτερικό του φωτιστικού σώματος είτε σε υπαίθριο μεταλλικό ερμάριο στερεωμένο στον ιστό του φωτιστικού σώματος και αποτελείται από τα εξής: • Ηλεκτρονική μονάδα έναυσης και οδήγησης λαμπτήρα (ballast unit). • Ηλεκτρονική μονάδα επικοινωνίας μέσω της γραμμής μεταφοράς της τάσης του δικτύου της ΔΕΗ (controller unit). • Ηλεκτρονικό φίλτρο καταστολής ηλεκτρο μαγνητικών θορύβων (filter unit).

Ο εξοπλισμός ανά ομάδα (κλάδο) φωτιστικών σωμάτων τοποθετείται μέσα στον μεταλλικό πίνακα τροφοδότησης της ομάδας των φωτιστικών σωμάτων (feeder pillar) και αποτελείται από: • Διάταξη έλεγχου πίνακα (segment controller). • Modem επικοινωνίας μέσω δικτύου GPRS για την αποστολή δεδομένων στο κέντρο ελέγχου.

δικτύου ηλεκτροφωτισμού. • Υποσύστημα πρόβλεψης διάρκειας ζωής των λαμπτήρων του δικτύου ηλεκτροφωτι σμού. • Υποσύστημα παρακολούθησης παραμέτρων λειτουργίας δικτύου ηλεκτροφωτισμού. • Υποσύστημα γεωγραφικής παρουσίασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού πάνω σε χαρτογραφικό υπόβαθρο του Δήμου. • Υποσύστημα ρύθμισης παραμέτρων λειτουργίας δικτύου ηλεκτροφωτισμού. • Υποσύστημα παρακολούθησης βλαβών και αποστολής συναγερμών για κάθε βλάβη.

Ο εξοπλισμός του κέντρου ελέγχου θα εγκατασταθεί στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και αποτελείται από έναν εξυπηρετητή, στον οποίο θα εγκατασταθεί το λογισμικό Στο επόμενο σχήμα παρουσιάζεται η συνοδιαχείρισης αποτελούμενο από τα παρακάτω πτική αρχιτεκτονική του προτεινόμενου συστήματος. υποσυστήματα: • Υποσύστημα δημιουργίας αναφορών σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του

Το σύστημα συλλέγει πληροφορίες για τη λειτουργία του κάθε λαμπτήρα ξεχωριστά και τις στέλνει μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο ελέγχου, όπου εκτελούνται ειδικοί αλγόριθμοι, που διευκολύνουν τις διαδικασίες ελέγχου, τεχνικής υποστήριξης βλαβών, προγραμματισμού αντικατάστασης υλικών, λήψης αποφάσεων, κλπ. Επίσης, το λογισμικό του κέντρου ελέγχου διασυνδέεται με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών με σκοπό τη γραφική απεικόνιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και την εμφάνιση των βλαβών πάνω στο χάρτη.

Τα οφέλη για το Δήμο θα είναι τα εξής: • Μείωση εκπομπής CO2 και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 50%.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ Η Εφαρμογή Η εφαρμογή αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο καθημερινής διαχείρισης των δρομολογίων των μαθητών, το οποίο ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας της μεταφοράς τους και βελτιώνει την ενημέρωση των γονέων για τις καθημερινές αναχωρήσεις και αφίξεις των μαθητών. Τοποθετώντας τη συσκευή τηλεματικής ή συσκευή με λειτουργικό σύστημα Android γνωρίζουμε την ακριβή θέση του οχήματος ανά πάσα στιγμή, ενώ προσδιορίζοντας συγκεκριμένα σημεία στο χάρτη μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την ειδοποίηση του αντίστοιχου γονέα για τον ακρινή χρόνο άφιξης του λεωφορείου. Η ενημέρωση και οι ειδοποιήσεις που παρέχει το σχολείο σε πραγματικό χρόνο στους γονείς, σχετικά με την ώρα άφιξης του λεωφορείου στην προκαθορισμένη στάση, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στους γονείς. Γνωρίζοντας την ακριβή ώρα αναχώρησης και άφιξης του λεωφορείου, ο χρόνος αναμονής για το γονέα και το μαθητή εκμηδενίζεται. Επιπλέον, δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας, καθώς ο μαθητής δε θα βρεθεί καμία στιγμή χωρίς επίβλεψη στο δρόμο περιμένοντας είτε το λεωφορείο είτε το γονέα του να τον παραλάβει.

Τοποθέτηση RFID Reader Η χρήση της καινοτόμας εφαρμογής δημιουργεί πολλά πλεονεκτήματα για το σχολείο και τους γονείς των μαθητών: • Ενίσχυση του Εταιρικού Ονόματος (Brand Name) του σχολείου • Μεγιστοποίηση ασφάλειας κατά την μεταφορά των μαθητών • Ανάδειξη του σχολείου σε σχέση με τον ανταγωνισμό • Ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το σχολείο • Βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας στους χρόνους άφιξης και αναχώρησης των μαθητών • Δημιουργία αισθήματος ασφάλειας για τους γονείς

Με τη χρήση RFID Reader υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της εισόδου και της εξόδου του μαθητή από το λεωφορείο. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την παρουσία και τον αριθμό των μαθητών μέσα στο λεωφορείο.

Η εφαρμογή είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή διαχείριση του δύσκολου και σημαντικού έργου της μεταφοράς των μαθητών. Η εταιρεία μας μπορεί να προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες στην υπάρχουσα εφαρμογή, οι οποίες μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα της για το σχολείο και του γονείς των μαθητών.

Με την υλοποίηση της εφαρμογής η ενημέρωση προς τους γονείς μπορεί να γίνεται μέσω ειδοποιήσεων (push notification) στο κινητό. Η εταιρεία μας μπορεί να προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες στην υπάρχουσα εφαρμογή, οι οποίες μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα της για το σχολείο και του γονείς των μαθητών.

• Άμεσος εντοπισμός και επίλυση των βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. • Μείωση ατυχημάτων (οδηγών και πεζών), που οφείλονται στον κακό ηλεκτροφωτισμό και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών. • Αύξηση της διάρκειας ζωής των λαμπτήρων και 30% μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Τ

έλος, το σύστημα τηλε-διαχείρισης και τηλε-ελέγχου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού υποστηρίζει την επικοινωνία με εξωτερικά συστήματα (π.χ. συστήματα παρακολούθησης κυκλοφοριακών συμβάντων, καιρικών συνθηκών, κλπ.) με σκοπό την αυτόματη ρύθμιση των παραμέτρων του ηλεκτροφωτισμού (ένταση, διάρκεια, κλπ.) σε συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. τροχαία ατυχήματα, αυξημένη οδική κυκλοφορία, ακραία καιρικά φαινόμενα, κλπ.).

- 60 -

Ασφάλεια και Ενημέρωση Είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο τα αιτήματα αλλαγής λεωφορείου για μαθητές, που φθάνουν καθημερινά στο σχολείο. Η εφαρμογή, της εταιρείας μας, έρχεται να δώσει λύση σε ένα καθημερινό ζήτημα, το οποίο προκαλεί αναστάτωση και εγείρει ζητήματα ασφάλειας για την μεταφορά μαθητών με υπεράριθμα λεωφορεία. Η εφαρμογή με την εισαγωγή των αλλαγών εμφανίζει ποια λεωφορεία έχουν διαθέσιμες θέσεις, εξασφαλίζοντας το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας για την μεταφορά των μαθητών.

- 61 -

Υλοποίηση Εφαρμογής για συσκευές IOS και Android για την αμφίδρομη επικοινωνία σχολείου/ γονέων


> CASE STUDIES

Διαχείριση Στόλου Οχημάτων μέσω του λογισμικού Skyview: • Επεξεργασία δεδομένων. • Διαχείριση γραμμών. • Εκτυπώσεις. • Σύνδεση με οθόνη αφής οδηγού.

Ο Πελάτης Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος φορέας συγκοινωνιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης μεταφέροντας πάνω από 180 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως σε πάνω από 14 Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Η Link Technologies ΑΕ, σχεδίασε και εγκατέστησε με επιτυχία το σύστημα της, για τη διαχείριση του στόλου οχημάτων του Οργανισμού σε πάνω από 600 λεωφορεία και συνολικά σε πάνω από 800 οχήματα του οργανισμού. Οι Εφαρμογές Η Link Technologies ΑΕ παρέχει ένα μεγάλο εύρος λύσεων και υπηρεσιών στον ΟΑΣΘ. Το λογισμικό σύστημα Skyview της εταιρείας, περιέχει εφαρμογές, που το αναδεικνύουν ως την πιο αξιόπιστη και αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης στόλου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεργασίας της εταιρείας μας με τον οργανισμό, η εταιρεία μας, έχει υλοποιήσει τις παρακάτω λύσεις.

- 62 -

Σύστημα Πληροφόρησης Επιβατικού Κοινού με τους εξής τρόπους: • Ηχητική αναγγελία. • Έξυπνες στάσεις. • Οθόνες πληροφόρησης εντός λεωφορείου. • Ιστοσελίδα. • Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. • Σύστημα αναγγελίας διερχόμενων. • Λεωφορεία για άτομα με περιορισμένη όραση. • Τηλεφωνικό σύστημα τηλεματικής. • Τηλεφωνικό κέντρο. Σύστημα Φωνητικής Πληροφόρησης με Τεχνολογία Interactive Voice Response (I.V.R.): • Τηλεφωνική εξυπηρέτηση μέσω IVR. • Σύστημα IVR Open Voice Tree. • Πληροφόρηση για πραγματική ώρα άφιξης σε στάση. • Πληροφόρηση για δρομολόγια και κόμιστρα Εφαρμογές Έξυπνου Λεωφορείου: • Ηλεκτρονική διαχείριση βάρδιας οδηγών. • Σύνδεση με ακυρωτικές συσκευές. • Σύνδεση με έκδοση εισιτηρίων. • Σύνδεση με Πινακίδα Δρομολογίου. • Σύνδεση με τη μηχανή, το ρεζερβουάρ και το air-condition του οχήματος.

Οι Προκλήσεις Η Link Technologies προκειμένου να αναβαθμίσει το σύστημα τηλεματικής που λειτουργεί στον ΟΑΣΘ, έλαβε υπόψη στοιχεία με σκοπό ο σχεδιασμός του αναβαθμισμένου συστήματος να ικανοποιεί τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού . Το νέο αναβαθμισμένο σύστημα τηλεματικής σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες, που εντοπίστηκαν στον ΟΑΣΘ με εξειδικευμένους συμβούλους τηλεματικής. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας γενιάς και περιλαμβάνουν: • Νέες προηγμένες συσκευές. • Βελτίωση του υφιστάμενου λογισμικού. • Ενσωμάτωση οθονών οδηγού και επιβατών. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβαθμισμένης λύσης είναι: • Τεχνολογία μετάδοσης 3G και Wi-Fi καθώς και συνδέσεις USB για την άμεση ενημέρωση του λογισμικού της συσκευής τηλεματικής καθώς και των ηχητικών αρχείων των αναγγελιών. • Eπεξεργαστής Intel Atom Dual Core. • Mεγάλη αντοχή στη φθορά. • Yψηλή συνδεσιμότητα.

- 63 -

Στόχος την αναβαθμισμένης λύσης είναι να καλύψει τις παρακάτω λειτουργίες: • Οθόνη αφής οδηγού για την άμεση επικοινωνία του κέντρου ελέγχου με τον οδηγό. • Αυτόνομη αναγγελία επόμενης στάσης. • Σύνδεση με όλους τους τύπους των ακυρωτικών/εκδοτικών συσκευών και ιδιαίτερα του έξυπνου εισιτήριου. • Αύξηση ανταλλαγής δεδομένων με το Κέντρο Ελέγχου. • Σύνδεση με τη μηχανή, το air-condition και το ρεζερβουάρ του οχήματος. • Εισαγωγή σειράς εξόδου από τον οδηγό. • Σύνδεση με LCD οθόνες προβολής πληροφοριών προς επιβάτες. • Δυνατότητα σύνδεσης κάμερας. Η εταιρεία μας έχοντας μια μακροχρόνια σχέση με τον ΟΑΣΘ, έχει διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη και την υλοποίηση του συστήματος τηλεματικής και διαχείρισης του στόλου του Οργανισμού. Παράλληλα, και κατά την διάρκεια αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών, που στοχεύουν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού και στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό της πόλης. Η Link Technologies AE αναπτύσσει και παρέχει συνεχώς τις βέλτιστες υπηρεσίες τηλεματικής συγκοινωνιακού έργου στον οργανισμό εξελίσσοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Συμβάλλει έτσι, στην ανάπτυξη του οργανισμού καθώς και στην μέγιστη ικανοποίηση του επιβατικού κοινού. Η πολυετής εμπειρία και η τεχνογνωσία της εταιρείας μας σε συνδυασμό με την συμμετοχή και υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων, αποτελεί εγγύηση για την σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των λύσεων της.


> CASE STUDIES

Τι είναι το BRT; Το BRT (Bus Rapid Transit) είναι ένα καινοτόμο, υψηλής δυναμικότητας μέσο μετακίνησης. Είναι ένα μόνιμο ολοκληρωμένο σύστημα όπου λεωφορεία ή ειδικά σχεδιασμένα οχήματα, κινούνται σε αποκλειστικούς διαδρόμους ή λωρίδες ώστε να μεταφέρουν γρήγορα και με αξιοπιστία τους επιβάτες στον προορισμό τους. Στη Bangkok έχει εγκριθεί ένα πλάνο για την υλοποίηση 5 τέτοιων γραμμών. Η πρώτη γραμμή μεταξύ HYPERLINK «http://en.wikipedia.org/wiki/Sathon» \o «Sathon»Sathon και Ratchaphruek άρχισε στις 29 Μάιου 2010. Οι πέντε γραμμές καλύπτουν πάνω από 110 χιλιόμετρα και κοστίζουν πάνω από 13 δις baht (πάνω από €300 εκ.). Οι γραμμές μπορούν να εξυπηρετήσουν πάνω από 50,000 επιβάτες ημερησίως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

BANGKOK

BRT Project

Ο Ρόλος της Link Technologies S.A H Link Technologies S.A είχε κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του σχεδίου του BRT– Bangkok ως Εταιρεία Παροχής Λύσεων Τηλεματικής. H Link Technologies S.A παρείχε το λογισμικό και το μηχανολογικό εξοπλισμό για το Σύστημα Διαχείρισης οχημάτων. Η Λύση της Link Technologies Το λογισμικό της Link Technologies συνδέθηκε με 3rd party systems. Στο έργο του BRT– Bangkok η εταιρεία μας επέτυχε να συνδέσει τα 3rd party systems μέσω του μηχανολογικού εξοπλισμού της, Skyview. Η λύση αποτελείται από 3 εφαρμογές: Εφαρμογή διαχείρισης φωτεινών σηματοδοτών. Εφαρμογή διαχείρισης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV). Εφαρμογή προβολής στάσεων.

- 64 -

Το λογισμικό σύστημα Skyview περιέχει εφαρμογές, που το αναδεικνύουν ως την πιο αξιόπιστη και αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης στόλου. Εφαρμογή AVL. Σύνδεση με δίκτυα GPRS και TETRA. Εφαρμογή αναφορών. Εφαρμογή διαχείρισης βάρδιας οδηγού. Διαχείριση χρονοπρογράμματος λεωφορείου. Προγραμματισμός διαφημίσεων στις στάσεις. Συνδεσιμότητα με το πρόγραμμα ERP. Εφαρμογή ανακοίνωσης εκτιμώμενου χρόνου άφιξης.

- 65 -

Επιτυχής Εφαρμογή Η Link Technologies εγκατέστησε και υλοποίησε το έργο BRT – με εξαιρετική επιτυχία Bangkok. Αντεπεξήλθε στις δυσκολίες του έργου υλοποιώντας το από απόσταση, προσάρμοσε το σύστημα της στα υπάρχοντα συστήματα της εταιρείας και εγκατέστησε on–demand λύσεις, που βοηθούν στην εξαιρετική λειτουργία του δικτύου BRT – Bangkok. Η εταιρεία μας έδειξε εξαιρετικό επαγγελματισμό και ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις των πελατών της αποδεικνύοντας το κύρος της και την αποτελεσματικότητα της.


> CASE STUDIES

Ο Πελάτης Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» εγκαινίασε τη λειτουργία του το 1996 και είναι σήμερα το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένα από τα πιο σύγχρονα, πιο λειτουργικά και ασφαλή αεροδρόμια στο κόσμο εγκατέστησε ένα σύγχρονο Σύστημα Τηλεματικής Παρακολούθησης Οχημάτων με απώτερο σκοπό να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς το επιβατικό κοινό.

ΑTHENS INTERNATIONAL AIRPORT

ELEFTHERIOS

VENIZELOS - 66 -

Οι Ανάγκες

Οι Λύσεις

Οι νέες διαδικασίες τηλεματικής διαχείρισης στόλου ήταν απαραίτητο να βελτιώνουν τις διαδικασίες ασφαλείας και να προσφέρουν έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση στους επιβάτες, οι οποίοι κινούνται στους χώρους του αεροδρομίου. Επιπλέον, ήταν σημαντικό να παρέχεται πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σε ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον καθώς και ιστορικά και στατιστικά στοιχεία, τα οποία συνεισφέρουν στον προγραμματισμό των διαδικασιών του αεροδρομίου. Τέλος, το έργο προέβλεπε την σύνδεση του Συστήματος Τηλεματικής Διαχείρισης με τις «έξυπνες» στάσεις με σκοπό την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα δρομολόγια και του χρόνους άφιξης των λεωφορείων.

Ο εξοπλισμός και το λογισμικό που χρησιμοποιείται από τη Link Technologies είναι επεκτάσιμα και μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις μελλοντικές ανάγκες ενώ προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να βελτιστοποιούνται οι διαδικασίες διαχείρισης στόλου. Οι διαχειριστές του συστήματος μπορούν να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τα οχήματα σε περιβάλλον Google Earth μέσω του λογισμικού, έχοντας με αυτό τον τρόπο μια ρεαλιστική εικόνα για όλα τα οχήματα του στόλου και τις στάσεις τους. Όλα τα δεδομένα που λαμβάνονται από τις συσκευές τηλεματικής, μεταφέρονται μέσω του λογισμικού στις «Έξυπνες Στάσεις», παρέχοντας αξιόπιστη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο στους επιβάτες.

- 67 -

Επιπλέον, η Link Technologies τοποθέτησε ένα «κουμπί» σε κάθε στάση ώστε οι επιβάτες πατώντας το να καλούν τα λεωφορεία του Αεροδρομίου. Κάθε φορά που ένας επιβάτης πατά το συγκεκριμένο κουμπί, μια ενημέρωση (pop-up notification) εμφανίζεται στην επιφάνεια του λογισμικού διαχείρισης στόλου, ενημερώνοντας τους διαχειριστές και τους οδηγούς των λεωφορείων για τους επιβάτες που αναμένουν στη στάση.


> CASE STUDIES

KΤΕΛ

Ο Πελάτης Τα ΚΤΕΛ εξυπηρετούν κάθε χρόνο χιλιάδες επιβάτες, βοηθώντας ουσιαστικά στην μετακίνηση των πολιτών και στην βελτίωση της τουριστικής κίνησης. Η Link Technologies σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής, το οποίο εφαρμόζεται σε στόλους οχημάτων των ΚΤΕΛ. Εφαρμογές Η Link Technologies παρέχει ένα μεγάλο εύρος λύσεων και υπηρεσιών για τους στόλους των ΚΤΕΛ. Το λογισμικό σύστημα Skyview της εταιρείας μας, περιέχει εφαρμογές που το αναδεικνύουν ως την πιο αξιόπιστη και αυτοματοποιημένη λύση διαχείρισης στόλου. Πρόσθετα έχουν υλοποιηθεί εφαρμογές οι οποίες βελτιστοποιούν τη διαχείριση του στόλου, τις λειτουργίες έκδοσης των εισιτηρίων, καθώς και την διαχείριση των δεμάτων, τα οποία μεταφέρονται από τα λεωφορεία της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεργασίας της εταιρείας μας με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω λύσεις: • Διαχείριση Στόλου Οχημάτων μέσω της ειδικής έκδοσης για το ΚΤΕΛ του λογισμικού Skyview. • Σύστημα Έκδοσης Εισιτηρίων. Το σύστημα αποτελείται από: • Κεντρική Βάση Δεδομένων. • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων Εκδοτηρίων. • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων PDA. • Λογισμικό Έκδοσης Εισιτηρίων από τον οδηγό του οχήματος.

- 68 -

Λογισμικό Ενημέρωσης Αναχωρήσεων – Αφίξεων Το λογισμικό λαμβάνει τα δεδομένα της τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο, αποτυπώνοντας σε οθόνες τα προγραμματισμένα δρομολόγια και τις αναμενόμενες αφίξεις των λεωφορείων. Λογισμικό Διαχείρισης Αποθήκης Με το συγκεκριμένο λογισμικό βελτιστοποιείται η διαχείριση, η παράδοση και παραλαβή των δεμάτων στις αποθήκες της εταιρείας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι δυνατή η ενσωμάτωση λειτουργιών όπως το proof of delivery με αποστολή SMS προς τον αποστολέα.

- 69 -

Επιτυχής Εφαρμογή Η Link Technologies έχει υλοποιήσει με εξαιρετική επιτυχία έργα σε Οργανισμούς Υπεραστικών ΚΤΕΛ. Η εταιρεία μας, δείχνοντας εξαιρετικό επαγγελματισμό και ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις των πελατών της, αποδεικνύει το κύρος της και την αποτελεσματικότητα της. Η πολυετής εμπειρία και η τεχνογνωσία της εταιρείας μας σε συνδυασμό με την συμμετοχή και υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων, αποτελεί εγγύηση για την σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των παρεχόμενων λύσεων.


> CASE STUDIES

O Πελάτης Η εταιρεία MAKIOS LOGISTICS βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 85 ετών και έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της δύο αποθηκευτικά κέντρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και έναν στόλο 250 οχημάτων σε όλα τα Βαλκάνια που διαχειρίζεται εμπορεύματα χύμα ή σε container, παλέτες, κιβώτια και τεμάχια. Η εταιρεία MAKIOS LOGISTICS μέσα από μια ανοδική πορεία αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες 3rd Party Logistics εταιρείες στην Ελλάδα. Το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα βασίζεται στο εύρος αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Οι επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας πάγια και σε σύγχρονες λύσεις IT εγγυούνται την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι Ανάγκες Η εταιρεία MAKIOS LOGISTICS ήθελε να βελτιώσει τις καθημερινές διαδικασίες που εκτελούνταν μεταξύ του γραφείου κίνησης και των συνεργαζόμενων οδηγών μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα και τα σφάλματα κατά το editing πληροφοριών στο ERP. Πέρα από τα παραπάνω , η εταιρεία ήθελε να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες της, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες και ευκολίες κατά την παραλαβή των προϊόντων από τον τελικό πελάτη, όπως δυνατότητες λήψης Proof of Delivery (POD) με υπογραφή του παραλήπτη και επιλογή από λίστα προβλημάτων. «Με τη χρήση της εφαρμογής 3Plink καταφέραμε μεγάλη μείωση κόστους λόγω της μειωμένης διαχείρισης των στοιχείων των φορτωτικών από το λογιστήριό μας» Θρασύβουλος Μακιός Διευθυντής Οικονομικών ΜΑΚΙΟS Logistics

- 70 -

Η Λύση Η εφαρμογή 3Plink, που σχεδιάστηκε στα πρότυπα των αναγκών του πελάτη και υλοποίησε η Link Technologies εγκαθίσταται στις συσκευές PDA της εταιρείας, οι οποίες και παραδίδονται στους οδηγούς των οχημάτων. Παράλληλα πραγματοποιείται ο σχεδιασμός και η κατασκευή της κοινής βάσης δεδομένων για τη γεφύρωση της εφαρμογής δρομολόγησης εργασιών οχημάτων με το ERP της εταιρείας. Με τη γεφύρωση των παραπάνω εφαρμογών επιτυγχάνεται η αυτοματοποιημένη εγγραφή δεδομένων και στα δύο πληροφοριακά συστήματα απευθείας από τη συσκευή που χρησιμοποιεί ο οδηγός τους αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα ο δρομολογητής, που ορίζει τα μελλοντικά δρομολόγια των οχημάτων της εταιρίας με την εφαρμογή

δρομολόγησης, μπορεί να ενημερώνει τους οδηγούς για τα δρομολόγια, που θα εκτελέσουν μέσω της εφαρμογής, που τρέχει στη συσκευή τους.

Οφέλη Η MAKIOS LOGISTICS με τη χρήση της εφαρμογής 3Plink έχει δει σημαντικά αποτελέσματα και οφέλη στις καθημερινές της διαδικασίες και εργασίες. Μερικά από αυτά είναι: • Αποφυγή όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών που πραγματοποιούνται μεταξύ του οδηγού και του υπεύθυνου δρομολογίων. • Εξάλειψη λαθών κατά την εισαγωγή πληροφοριών είτε του οδηγού είτε του λογιστηρίου

- 71 -

• Αύξηση του παραγωγικού χρόνου. • Real Time ενημέρωση εκτέλεση δρομολογίου. • Βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων των εταιριών. • Βέλτιστη καταγραφή του μεταφορικού έργου και της ικανοποίησης των πελατών. • Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες. • Ευελιξία στη χρήση της συσκευής. Με την λήξη της συνεργασίας με ένα οδηγό δεν απαιτείται απεγκατάσταση από το όχημα, κτλ. • Εφόσον ο οδηγός παραλείψει να συμπληρώσει στοιχεία της παραγγελίας, το σύστημα αυτόματα θα του αναφέρει ότι κάτι έχει παραλείψει.


> CASE STUDIES

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

Με στόχο την εμπέδωση μίας κουλτούρας αποδοχής νέων ιδεών και ουσιαστικού εκσυγχρονισμoύ και με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος, που μπορεί να προκύψει για εμάς και τους συνεργάτες μας από την χρήση της επιστημονικής γνώσης και κατ΄ επέκταση της καινοτομίας που μπορεί να προκύψει από αυτή, οι Μύλοι Κεπενού επιδιώξαμε να ενσωματώσουμε στη λειτουργία μας, καινοτόμο σύστημα δρομολόγησης για την καθημερινή μεταφορά των προϊόντων. Ελένη Γ. Κεπενού, R&D Μanager ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

Τ

ο πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης στόλου και δρομολόγησης των οχημάτων διανομής της εταιρείας μας αποτελεί ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο εργαλείο. Η εν λόγω εφαρμογή είναι ειδικά σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχείρησης παρέχοντας την ανάλογη ευελιξία στις εκάστοτε απαιτήσεις. Έτσι, για την δημιουργία της εκτός της συνδρομής του τμήματος μηχανογράφησης της εταιρείας απαιτήθηκε η σύμπραξη εξειδικευμένων συνεργατών, της Link Technologies και της SilkTech.

Η Link Technologies πρότεινε την χρήση της υπηρεσίας διαχείρισης στόλου της Exandas GIS σε σύνδεση με το λογισμικό δρομολόγησης που χρησιμοποιεί η εταιρεία και τους πλοηγούς (navigators) της εταιρείας Garmin. Έτσι, αρχικά πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση όλων των πελατών με αρχικό κριτήριο το δρομολόγιο από το οποίο θα εξυπηρετούνται προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στην διασπορά των πωλητών και πιο λειτουργική εξυπηρέτηση. Παράλληλα, το καινοτομικό αυτό σύστημα ενέταξε ειδικά στοιχεία για τον εκάστοτε πελάτη όπως, η ακριβής διεύθυνση και η ώρα παραλαβής που ο ίδιος έχει επιλέξει καθώς και για τα διαθέσιμα φορτηγά της εταιρείας όπως η χωρητικότητά τους καθώς και άλλες περισσότερο εξειδικευμένες παραμέτρους.

- 72 -

Καθημερινά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργάζεται τις παραγγελίες, που αντλεί από το τμήμα πωλήσεων και καθορίζει αυτόματα τη διαδρομή, που θα ακολουθήσουν τα φορτηγά της εταιρείας στην ημερήσια διανομή βελτιστοποιώντας το αποτέλεσμα για την εταιρεία και τους συναλλασσόμενους μαζί της. Ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις εργασίες και να επεμβαίνει με αλλαγές δρομολογίων όταν αυτό απαιτείται. Επιπλέον, έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την κίνηση και κατάσταση του στόλου της εταιρείας μέσω του εργαλείου διαχείρισης στόλου Exandas GIS.

- 73 -

Το ίδιο σύστημα καθοδηγεί τους πωλητές της εταιρείας στην καθημερινή τους εργασία, μέσω της έκδοσης ημερήσιου προγράμματος, προκειμένου να οργανώνουν καλύτερα το χρόνο τους. Χάρη σε αυτό το λειτουργικό σύστημα η εταιρεία καταφέρνει καθημερινά να εξυπηρετεί με συνέπεια τους πελάτες της με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν θέσει. Ο χρόνος που απαιτείται για την διανομή μειώνεται αφού η αυτόματη δρομολόγηση επιλέγει τη βέλτιστη διαδρομή ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος κατανάλωσης πετρελαίου αλλά και τη φθορά των οχημάτων. Επιπρόσθετα, το σύστημα αυτό προσφέρει ασφαλέστερο έλεγχο στη διαδικασία της διανομής, ευκολότερη και αποδοτικότερη επικοινωνία με τους οδηγούς, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συνεχών βελτιώσεων του.


Linktech magazine teliko  
Advertisement