Page 1

200909

201111

Portfolio

Selected Works of Architecture Design Lin Jian 2009-2011


COURSE WORKS

CONTENT

01. Residential Reconstruction for Low-income Group 02. Youth Community - Retrofit Design of the Gasholder

2009

2010

2011

2012

PROJECTS 03. Sales Pavilion Design

04. Police Bureau Design 05. Primary School Design (A Team Work)

PAPER PUBLISHED Lin Jian TEL: 86-13883053707 EMAIL: linn4911@126.com ADRRESS: Room 9-7-5, No.58 Sha Bing Road, Chongqing, China

The Humanistic Comfortableness Creation in External Space of the Public Rental Housing Community

Faculty of Architecture and Urban Planning, Chongqing University

ART WORKS

00


01

01

Residential Reconstruction

-FOR LOW-INCOME GROUP WITH the development of national economy, China’s ordinary people’s living standard has a big promotion, urban and rural residents living environment has undergone a fundamental change, and the housing conditions also get a big improvement. But compared with the rich group, the income of low-income group grows relatively slow, and the prospects are grim. To realize the social justice, the living conditions and living environment are more and more aware of low-income group. The housing problem is the basic survival problems, which needs to be studied first.

Highway

Bus line Business center Community

Where

Goal We visited Dashi Village community, and took investigation on an old building area there. The goal of this design is aim to promote the living environment with a minimum cost.

The community is ran through by a main road, and the buildings are outspread along with it. This road connects the community and Shuang Bei business center, also the only bus line for residents to go out. Near the community, the crossroad is a small business center serve for residents who live around here, also a bus station and a public square.


01

A

How Situation of the community is satisfactory. It’s convenient for residents to go to work or to school, or to buy the daily necessities. Also the medical security is efficient enough. The community shows a peaceful living atmosphere.

B

Who Residents of this community are the factory workers and families nearby. Now mainly the olds and renters. There are seven types of residents.

C Single

Young Couple

Couple with a kid

Couple with a school child

Old couple

Scope Long life span

Two generations

Two generations

The possibility to buy a commodity house is small for the residents. Thus in the long life cycle, the family structure will changes with children’s grow up, education, work, marriage and have their children.

This investigation takes 14 old buildings as the objects. They are mainly built in the 70s and all have three floors. According to the location and condition, they are divided into three groups as is shown in the picture.


01

Reconstruction of C Group Take the way of on-the-spot and questionnaire investigation, to summarizes the existing problems and residential needs and to get the strategy.

1. First is the analysis of the building: shabby, lack of spaces for clothes to hang out, and the leak problem.

Survey The survey shows that 60% of residents agreed to reconstruct this community, but 72% are willing to move back after reconstruction. 1/3 of them are because of the neighborhood relationship, 2/3 are for the short distant to go to work.

Why C group is constituted of three gallery-buildings which built in the 70s, and each construction area is 40 ㎥. Most residents lived here for years, and their relationship is harmonious. C group is of satisfactory environment and convenient life, but the building is old and shabby.

2. Then is the observation of residents’ life style: long time of outdoor activities.


01

Strategy

-ADAPTABILITY Lack of spaces for clothes to hang out and for storage are the main problems of living. To tackle these problems, more than one balcony are designed in every household. They can be closed as a room for the change of family structure .

Tetris The existing plan divides into inerratic squares. By the different partition ways, it can turn to different types, in order to adapt the change of family structure.

Existing plan


01

Perspective View: A better living environment in the community for residents living there.


02

02

Retrofit design of the Gasholder Gasholder

-YOUTH COMMUNITY CHONGQING Ironwork is a large factory of a long history of hundreds years. In 2009 it moved to other place. Thus the original factory is abandoned, and a large number of workshops and equipment are left unused. A gasholder is chosen to retrofit to a youth community.

The diameter of this gasholder is 38m, its height is 55m, capacity is 50000m続. Its structure is truss and pillar, with a double shell and the shell can be lift up and down.

Vertical traffic

Situation

Large space Frame structure Lift able skin

Feature of the skin The skin of the gasholder can be lift up and down, and this feature can be used to realize the transformation between the exhibition space and view space.

Hills Rivers Target place

Main road Railway

When the skin gets down, the two upper layers can be a view space.

When the skin lifts up, the two upper layers can be a exhibition gallery.


02 Otaku

Analysis & Concept With the past success, this factory has deep cultural atmosphere and strong identification. The retrofit concept is based on the analysis of the target population. According to the four types of potential residents, in the community there are single apartments, soho living units, artist loft and exhibition gallery, and the internal business street.

Just living

Apartment

Living

Lohas

Living & Work

SOHO Artist Loft

Exhibition hall

Art show Photography

Outsider

Exhibition

Sharers

Economic interests

Shopping mall Living requirement Thinking & Consciousness Consumption demand Emotional needs Cultural needs Democratic aspirations

WHEN A LARGE SPACE IS BROKEN DOWN, MORE FUNCTIONS WILL BE INJECTED INTO IT.

Strategy -MIX: take functional division on the large internal space, combines the four functions of work, residence, entertainment, exhibition together. -ATRIUM: the round plan forms an atrium, can undertake the ventilation and day lighting.

Exhibition hall

Apartment Loft & SOHO Shopping mall


02 Sunlight

Entrance space

Open space

Entrance

Gray space

Office building

Tea house

Watch room

Landscape

Car parking

Main entrance

Inside space

Wind


02

Plan & Profile 13

Exhibition hall

12 11 10

Apartment

9

1F

5/7F

8

7 5

6

SOHO & Loft

4 3 2

2F

8~11F

3F

12F

Shopping mall

1

Shopping mall

4/6F

13F

Apartment

Exhibition hall


03

03

Sales Pavilion Design - 2011

8th

China (Chongqing) Garden Expo

The CGE will be hold in Chongqing on November 19, 2011. The theme is: garden makes a better city. The area of the exhibition park is 2.2 square kilometers, and there are 68 domestic cities and 10 foreign cities, 120 exhibition gardens, 14 scenic spots. This expo follows the traditional style of china architecture, in order to popularize the garden knowledge to people and makes them to enjoy the garden. Thus many sales pavilions are needed to serve visitors.

Events

2011 8th China (Chongqing) Garden Expo

Garbage Bin

Books

Waiting

Fast Food

Shops

Acting

Seat

Foods

Souvenir

Beverage

Chatting

Info Refer

Wash

Meeting

Awning

View

Playing

Characteristic Bamboo & Wood

Requirement

Transform

Relaxing

Mobility & Modularization

Function

Serve For Visitors


03

1

Newsstand

This pavilion is assembled by standardized modules, it can open or close under different using situation. The echelon shell forms shelves, and books can be put on it. The roof can be a plant box, with the plants in it, the temperature and humidity can be adjusted in the pavilion to improve the microclimate inside.

Roof Roof Truss Roof Slide Rail

Closed

Half Close

Standardiza tion shell

Wood Roof Base Slide Rail

Half Open

Opened


03

Perspective Show Bamboo and wood materials combines with the stone square embody the characteristics of Chongqing, this is a distinguish landscape article outdoor. The characteristics of easy to be folded and moved around are convenient for a large expo.

Easy to be moved around


03

2 Sale cells A sale cell is constituted of the same unit-pavilions (2.4m x 1.2m). The unit-pavilion assembles by standardized components which can be opened as awning, selling board and floor. When it out of use, these components can be closed. The roof can also be a planting box.

Closed

Planting Box 2.4x1.2m Component 2.4x0.4m Component

1.2x0.4m Component 1.2x1.2m Component

Half Open Structure Frame

Wood Floor

Base

Opened


03

A Three-Units Cell There are many ways to assemble the units to meet the actual needs for use. Take three units combination as an example, the floor board can be connected as a passageway, the awning board can be connected as the shelter. This cell is compact and delicate.

Combination Relationship


04

04

Police Bureau Design

This project is in a small city in china’s eastern part, it is required to be designed in the traditional Chinese architectural style. The police bureau building, together with the government house, forms the administrative center of the city. The building area is 5000㎡.

Chinese Symbols Traditional architectural symbols can be extracted from the Hui-style architecture. Such as: closed layout, white wall and dark tiles, horsehead walls, slope roof, lunar gate, carved wooden doors and windows, etc.

Layout Concept The traditional Chinese architecture often use a “close” layout to embody the “harmony”. Thus this building use a C-glyph plan, to form a central square with government house.

Horsehead wall

Dark tiles

Government Police Central Square

Carved wooden windows

Lunar gate

Entrance gate

Indoor Lunar gate


04

Layout Display

Roadway Police building Government building Central square Office buildings Yard space


04

Chinese Style

Elevation

Profile

Office

Office

Office

Office

Office

Office

Office

Office

Site Plan

38m

42m 3F

Conference room

Office


04

Scheme Display

Carved windows Delicate and sophisticate entrance gate Horsehead wall and dark slope roof

Lunar gate


05

05 Primary School Design of Bishan County, Chongqing City

-AXIS & INTENSIVISM The Bishan county is zonal distribution along with the Binan river. The county has obvious city axis from north to south. The Binan river is the city’s central axis. So this campus planning is based on the urban pattern, and complies with the city axis.

Axis N

The site shape is irregular, according to the city axis, two vertical principle axis are laid out in site. Along with them spreads the buildings and circulations of streamline.

W Traffic nodes Sideway Roadway

Landscape nodes Landscape avenue

E

S

Useable site Playground

Morphological Formation Limited by the property line, the basic layout of the building is an L-shape plan. Thus the scheme adopts a centralized layout, and combines all functions together. Two courtyards in teaching building and library create inner spaces for children. An outdoor patio connects the teaching building and the administrative building.

Birth Develop & Expansion

Patio & Courtyards


05 Layer 1

Layer 2

N

Layer 3

N

Layer 4

N

N

Complex Building

Platform

Balcony

Stairs

Dining room, Lecture hall, Administrative office

An outdoor play site & Connects 2 buildings

An outdoor play site & Connects two buildings

Economy & Efficiency

Auditorium, Library

An inner play site for the short breaks

Multi-function Hall

Courtyard

Corridor Convenient & Connectivity

Teaching Building

Lavatory

Classrooms

Toilet & Washroom


05

Classrooms

Administrative Office

INTEGRATION

Halls & Library

Dinning Room & Lavatories

Corridors & Stairs


05

Facade Style East Elevation

1. Exterior walls of the facade use the red brick material which can embody the traditional architectural characteristics of Chongqing. 2. The white grille on the facade creates a delight and lively feeling for the campus.

Teaching Building Perspective

West Elevation

West Entrance Perspective

North Elevation

South Entrance Perspective

Profile

Classroom

Balcony

Classroom

Outdoor Patio Courtyard

Lecture Hall

Office


05

Bird’s Eye Perspective (Post processing by professional rendering company)


06

06

Paper Published

-The Humanistic Comfortableness Creation in External Space of the Public Rental Housing Community -International Conference on Technology of Architecture and Structure, 2011 Sep.22 – 24, Xi’an, China Papers will be published on international journal: Advanced Material Research (EI COMPENDEX and ISTP INDEX) ABSTRACT This paper takes the exterior spaces of the PRH* community as the research object, and based on the humanistic comfortableness of the living-environmental comfortableness evaluation, by the analysis on the regional characteristics of the sandwich-layer crowd’s activities, and proposes the construction strategy to the exterior space design of the PRH community within the architecture design scope, to realize the creation of vitality and humanistic comfortableness in the PRH community. CONTENT 1 Introduction 2 The Humanistic Comfortableness in the Exterior Space of PRH Community 3 The Characteristics and Living Requirements of the Sandwichlayer Crowd 4 The humanistic comfortableness creation of the exterior space in the PRH community 5 Summary

1 Currently, as the PRH construction spreads into cities, the PRH gets into its short-term and huge-amount-built period and there are many problems such as: emphasize living quality but ignore the spirit demand , only focus on universality but ignore the pertinence and the limited capital distributes inappropriately. 2 The humanistic comfortableness in the exterior space which is discussed in this paper includes two meanings. One is the district’s significant factors, which contain the regional nature, historic culture, block images and the relationship between human and streets. The other is the factors about lifestyle, which refers to the community situation. 3 The sandwich-layer crowd refers to these people who can not afford a commodity house but also can not rent a low-rent house or buy an affordable house. For example, Chongqing’s sandwich-layer crowd includes the low-income local family, the university graduates who can not buy a house temporarily, the rural migrant workers with a stable income and special talents. In this part of the crowd, the low-income local families are the main residents who rent the PRH.

4 Strategies: 1. Limit a small-scale accessible space by the constructional function of plants. 2. Control the rhythm in paths and nodes to create the attraction of walking system. 3. Continue the bottom-interface and the sideinterface. 4. Encourage the residents participate in the maintenance and management of the PRH community to create a sense of belonging and identification.

5 A good external environment can be realized by creating a good humanistic atmosphere. By the pertinent analysis on the living requirement and activity characteristics of the sandwich-layer crowd, the exterior space of the PRH can be constructed effectively and reasonably, to realize the creation of the humanistic comfortableness and to consist an indemnificatory system which is of vigor, sequence and harmony.

*The PRH is the abbreviation for the Public Rental Housing; it is invested and supported by the government with the purpose of solving the sandwich-layer crowds’ housing problem.


07

Art Works


201111

Future

Unfinished‌ Future Works of Architecture Design Lin Jian 2011-20XX

LINJIAN's Portfolio  

Architecture design

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you